A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001.(VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001.(VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek."

Átírás

1

2 A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 26/2001.(VII. 27.) OM rendelet 27. (1) bekezdése szerint A szóbeli vizsgarészen a vizsgázó a szakképesítésért felelős miniszter által meghatározott tantárgy(ak)ból és tétel(ek) alapján a teljes vizsgabizottság előtt ad számot tudásáról. A tételek kiadásának módjáról a szakképesítésért felelős miniszter rendelkezik. A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001.(VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek. A gyermekruha-készítő szakképesítés vizsgakövetelményeit a 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet tartalmazza. A szóbeli vizsga tantárgyai és időtartama: - Ruhaipari technológia - Anyag- és áruismeret - Ruhaipari géptan - Vállalkozási alapismeretek A vizsgázónak minden vizsgatárgyból 1-1 tételt kell megválaszolnia, egy-egy feleletre legfeljebb 15 perc fordítható.

3 1. Ruhaipari technológia 2. Anyag- és áruismeret 3. Ruhaipari géptan 4. Vállalkozási alapismeretek Szóbeli vizsgatantárgyak

4 Ruhaipari technológia 1. Ismertesse az angolpólya készítését megadott modell, vagy modellrajz 2. Ismertesse a csecsemőing készítését megadott modell, vagy modellrajz 3. Ismertesse a rugdalódzó készítését megadott modell, vagy modellrajz 4. Ismertesse a napozó készítését modell, vagy modellrajz 5. Ismertesse a kapucnis kocsikabát készítését modell, vagy modellrajz 6. Ismertesse a bébi ruha készítését magadott modell, vagy modellrajz 7. Ismertesse a bébi blúz vagy fiúcska ing készítését magadott modell, vagy modellrajz 8. Ismertesse a bébi nadrág készítését megadott modell, vagy modellrajz 9. Ismertesse a bébi overáll készítését modell, vagy modellrajz 10. Ismertesse a bébi dzseki készítésének menetét modell, vagy modellrajz 11. Ismertesse a lányka szoknya (húzott, rakott) készítését modell, vagy modellrajz 12. Ismertesse lányka szoknya (harangszabású, kantáros, mellrészes) készítését modell, vagy modellrajz 13. Ismertesse a lányka ruha készítését magadott modell, vagy modellrajz 14. Ismertesse a lányka ruha díszítésének lehetőségeit modell, vagy modellrajz 15. Ismertesse a lányka nadrág készítését megadott modell, vagy modellrajz 16. Ismertesse a lányka kabát készítését megadott modell, vagy modellrajz

5 17. Ismertesse a fiú ing készítését megadott modell, vagy modellrajz 18. Ismertesse a fiú mellény készítését megadott modell, vagy modellrajz 19. Ismertesse a fiú nadrág készítését megadott modell, vagy modellrajz 20. Ismertesse a fiú kiskabát készítését megadott modell, vagy modellrajz Megjegyzés: A szóbeli tételekhez szükséges rajzokat, bemutató anyagokat az iskolák szaktanárai készítik el.

6 Anyag- és áruismeret 1. Ismertesse a pamutanyagok általános tulajdonságait és alkalmazási lehetőségeit a csecsemőruházat készítésében! 2. Ismertesse a gyapjú alapanyagok általános tulajdonságait és felhasználhatóságukat a gyermekruházatban! 3. Ismertesse a vegyiszálakkal kevert alapanyagok általános tulajdonságait és felhasználhatóságukat a gyermekruházatban! 4. Ismertesse a színezőanyagokkal, textilkikészítő szerekkel szemben támasztott követelményeket a gyermekruházat területén! 5. Ismertesse a szövetek szerkezetét és tulajdonságaikat, a gyermekruházatban betöltött szerepüket! 6. Ismertesse mintagyűjtemény alapján a gyermekruházat készítéséhez felhasznált legismertebb szövetfajtákat, valamint viselési és kezelési tulajdonságaikat! 7. Ismertesse a kötött áruk szerkezetét és tulajdonságaikat, a gyermekruházatban betöltött szerepüket! 8. Ismertesse mintagyűjtemény alapján a gyermekruházat készítéséhez felhasznált legismertebb kötött kelméket, valamint viselési és kezelési tulajdonságaikat! 9. Ismertesse a nemszőtt anyagok felhasználásának lehetőségeit a csecsemő- és gyermekruha készítésében! 10. Ismertesse mintagyűjtemény alapján a gyermekruházat készítéséhez felhasznált legismertebb nemszőtt textíliákat, valamint viselési és kezelési tulajdonságaikat! 11. Ismertesse a gyermekruházat készítésénél leggyakrabban alkalmazott kellékeket, segédanyagokat és a velük szemben támasztott követelményeket! 12. Ismertesse a gyermekruházat készítéséhez alkalmazott varrócérnák fajtáit, tulajdonságaikat és felhasználhatóságuk követelményeit! 13. Ismertesse a gyermekruházat készítéséhez felhasználható hímzőfonalak fajtáit, legfontosabb tulajdonságaikat, alkalmazásuk követelményeit! 14. Ismertesse a gyermekruhák készítésénél alkalmazható díszítő elemek fajtáit és a velük szemben támasztott követelményeket! 15. Ismertesse a csecsemő- és gyermekruházat készítésénél alkalmazható ragasztóanyagokkal és a ragasztással szembeni követelményeket! 16. Ismertesse a vasalás jelentőségét a gyermekruházatban!

7 17. Ismertesse azokat az eljárásokat, melyekkel növelhető a textilanyagok, valamint a gyermekruhák melegtartó képessége! 18. Állítson össze kezelési útmutatót pamutból készült gyermekruhához! 19. Állítson össze kezelési útmutatót gyapjúból készült gyermekruhához! 20. Állítson össze kezelési útmutatót természetes és vegyiszál keverékéből készült gyermekruhához! Megjegyzés: A szóbeli tételekhez szükséges rajzokat, bemutató anyagokat az iskolák szaktanárai készítik el!

8 Ruhaipari géptan 1. Ismertesse a huroköltésű cikcakk varrat tulajdonságait, felhasználási lehetőségét a gyermekruházat készítésében megadott ábra vagy minta 2. Ismertesse megadott ábra alapján a cikcakk tűlengetési módokat és értelmezze az állítási lehetőségeket! 3. Ismertesse megadott ábrákról, vagy mintákról a szegővarratok fajtáit, a varratok tulajdonságait, felhasználhatóságukat a csecsemő- és gyermekruházat készítésében! 4. Ismertesse megadott ábráról a kétfonalas szegővarrógép tű- és hurokfogó mozgatását, valamint ezek állítási lehetőségeit! 5. Ismertesse megadott ábráról a háromfonalas szegővarrógép tű- és hurokfogó mozgatását, valamint ezek állítási lehetőségeit! 6. Ismertesse megadott ábráról, vagy mintáról a kéttűs láncöltésű varrat tulajdonságait és alkalmazási területeit a gyermekruházat készítésében! 7. Ismertesse ábra, vagy minta alapján a kéttűs huroköltésű független varratot, tulajdonságait és alkalmazási területét a gyermekruházat készítésében! 8. Ismertesse a fedővarratot ábra, vagy minta alapján, tulajdonságait és alkalmazási területeit a gyermekruházatban! 9. Ismertesse a fedővarrógép működését megadott ábra 10. Ismertesse az alul-felül fedővarrógép működését megadott ábra 11. Ismertesse a biztonsági varratot ábra, vagy minta alapján, tulajdonságait és alkalmazási területét a gyermekruházat készítésében! 12. Ismertesse a biztonsági varrógép részeit és működését megadott ábra 13. Ismertesse a kéttűs varrógépek működését megadott ábra 14. Ismertesse a fodordíszítés alkalmazási lehetőségét a gyermekruházatban és készítésének módjait, eszközeit! 15. Ismertesse megadott ábra alapján a hímzőgép asztalmozgatásának elvét! 16. Ismertesse a rövidvarrat automata asztalmozgatásának működését megadott ábra 17. Ismertesse a különböző gumizási, valamint gumiház készítési módokat és készítésük eszközeit!

9 18. Ismertesse a gyermekruházatban alkalmazott rollnikészítés módjait, eszközeit! 19. Ismertesse a varrógépre szerelhető kiegészítő berendezéseket, amelyek felhasználhatók a gyermekruházat készítésében! 20. Ismertesse a programozott vezérlésű hímzőgép működését megadott ábra Megjegyzés: A szóbeli tételekhez szükséges rajzokat, bemutató anyagokat az iskolák szaktanárai készítik el.

10 Vállalkozási alapismeretek 1. Határozza meg az emberi személyiség fogalmát, jellemezze a személyiségtípusokat! Milyen személyiségjegyek és képességek jellemzik a sikeres vállalkozókat, beszéljen az önismeret, az önbizalom, az önmenedzselés fontosságáról! 2. A kommunikáció szerepe a vállalkozási tevékenységben! A kapcsolatépítés fontossága, fő kritériumai: - az emberi szükségletek hierarchiája, - az ítéletalkotás (alkat és személyiség) - a vállalkozó tárgyalókészsége - a kommunikáció( beszéd-, írás-, és metakommunikáció). 3. Az információk fajtái és jelentőségük a vállalkozói döntésekben! Ismertesse a konfliktusok és stresszhelyzetek keletkezésének okait, megoldásukat: - probléma és konfliktushelyzet - konfliktusmegoldó stratégiák - stresszkezelés, az alkotóképesség fenntartása. 4. Határozza meg a vállalkozás fogalmát és főbb ismérveit! Ismertesse a felelősség fogalmát: - anyagi és jogi felelősség - korlátlan, korlátolt, egyetemleges és személyes felelősség - jogi személyiség és a jogi személyiség nélküliség. 5. Ismertesse a vállalkozási formákat! Határozza meg az egyéni vállalkozás ismérveit! 6. Ismertesse a társas vállalkozások fogalmát, formáit, főbb jellemzőit! 7. Sorolja fel a vállalkozás alapításának jogi feltételeit! Ismertesse az engedélyeztetés és cégbejegyzés folyamatát, dokumentumait (vállalkozói igazolvány, társasági szerződés, cégbírósági tudnivalók)!

11 8. Sorolja fel a vállalkozás alapításának gazdasági feltételeit! Ismertesse a bankszolgáltatások fajtáit és a tőkeforrásokat: - bankszámla, hitelkártya - hitel, hitelkérelem, hitelképesség - kezesség, kézfizető kezesség, - pénzforgatás és befektetések (tőzsde). 9. Határozza meg az adó fogalmát, csoportjait! Ismertesse az adótípusokra vonatkozó főbb tudnivalókat: - személyi jövedelemadó - általános forgalmi adó - társasági adó - egyéb adók. 10. Mit értünk a társadalombiztosítási járulék fogalma alatt? Melyek a vállalkozókra és alkalmazottakra vonatkozó TB jogosultságok és kötelezettségek? 11. Mi az üzleti terv készítésének célja? Milyen tényezők határozzák meg az üzleti terv tartalmát? Sorolja fel az üzleti terv készítésének vázlatát! 12. Ismertesse az Európai Unió kialakulásának előzményeit, tagállamait, főbb intézményeit! 13. Ismertesse a munkajoggal kapcsolatos tudnivalókat: - munkajogi alapfogalmak (Munka Törvénykönyve) - munkaviszony létesítése, módosítása, megszűnése - munkabér, béralku. 14. Ismertesse a marketingtervre vonatkozó tudnivalókat: - piackutatás, piacelemzés - a marketingterv elemei ( a cég jelenlegi helyzete, jövedelmi célja, a cél megvalósításának eszközei) - marketing mix ( termék ár, értékesítés, reklám, személyes eladás). 15. Ismertesse a tőzsde kialakulását, jelenlegi működését (BUX)!

12 16. Ismertesse a vállalkozás működtetésére vonatkozó tudnivalókat! A nyilvántartási és számlaadási kötelezettség összetevői: - számla és nyugtaadási kötelezettség, - -ÁFA számítás és elszámolás, - -tőkejövedelmek és az adó, - -TB fizetési kötelezettségek nyilvántartása. 17. Ismertesse a vállalkozás működtetésére vonatkozó tudnivalókat! A pénztárkönyv vezetése: - bevételek és költségek nyilvántartása - pénztárkönyv vagy naplófőkönyv vezetése. 18. Ismertesse a befektetett és forgóeszközök fogalmát, fajtáit, szerepüket a vállalkozásban! 19. Ismertesse a rendelésfelvétel az elő és utókalkuláció készítésének feladatait! - Mutassa be a költség számítását egy egyszerű példa 20. Ismertesse a vállalkozás működtetésére vonatkozó tudnivalókat! Megszűnés és átalakulás: - csőd, felszámolás - jogutód nélküli, jogutód melletti megszűnés, átalakulás.

Technológia. 3. Ismertesse a terítékrajz és felfektetési rajz készítésének szabályait! Mi a szabás? Ismertesse a szabás módjait!

Technológia. 3. Ismertesse a terítékrajz és felfektetési rajz készítésének szabályait! Mi a szabás? Ismertesse a szabás módjait! Technológia 1. Ismertesse a varrással kapcsolatos alapfogalmakat! (varrat, öltés, varrattípus, öltéstípus, varrástípus) Melyek a varrások alaki és méretjellemzői? 2. Ismertesse a kalapos és sapkakészítő

Részletesebben

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek.

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek. A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (1) bekezdése szerint "A szóbeli vizsgarészen a vizsgázó a szakképesítésért felelős miniszter

Részletesebben

Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását az 1998-tól tartandó szakmai vizsgákon az IKIM 121 98. számon engedélyezte A szóbeli

Részletesebben

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek.

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek. A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (1) bekezdése szerint "A szóbeli vizsgarészen a vizsgázó a szakképesítésért felelős miniszter

Részletesebben

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001.(VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek.

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001.(VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek. A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 26/2001.(VII. 27.) OM rendelet 27. (1) bekezdése szerint A szóbeli vizsgarészen a vizsgázó a szakképesítésért felelős miniszter

Részletesebben

Cipőfelsőrész-készítő gyártásismeret (technológia, géptan)

Cipőfelsőrész-készítő gyártásismeret (technológia, géptan) Cipőfelsőrész-készítő gyártásismeret (technológia, géptan) 1. 2. 3. 4. a) Csoportosítsa a lábbeliket, határozza meg a különböző fajták rendeltetését! Mondjon példákat a különböző lábbelikre! b) Csoportosítsa,

Részletesebben

Mit jelent a vállalkozás? Melyek a vállalkozás fontosabb ismérvei? Információtartalom vázlata:

Mit jelent a vállalkozás? Melyek a vállalkozás fontosabb ismérvei? Információtartalom vázlata: 1. Mit jelent a vállalkozás? Melyek a vállalkozás fontosabb ismérvei? Információtartalom vázlata: - A vállalkozás fogalma - A vállalkozás jellemzői - A vállalkozás mérete - A tulajdonformák - A tevékenységi

Részletesebben

Ruhaipari technológia. 1. Ismertesse a férfiruhákon leggyakrabban használt a varrások alaki és méretjellemzőit!

Ruhaipari technológia. 1. Ismertesse a férfiruhákon leggyakrabban használt a varrások alaki és méretjellemzőit! 2 Ruhaipari technológia 1. Ismertesse a férfiruhákon leggyakrabban használt a varrások alaki és méretjellemzőit! Ismertesse a férfiruhákon leggyakrabban használt öltések, varratok tulajdonságait! 2. Ismertesse

Részletesebben

Bőrdíszműves gyártásismeret (technológia, géptan)

Bőrdíszműves gyártásismeret (technológia, géptan) 2 Bőrdíszműves gyártásismeret (technológia, géptan) 1. a. Csoportosítsa és jellemezze a bőrdíszműipari termékeket rendeltetésük, zárási-, összeállítási- és bélelési módjuk szerint! b. Csoportosítsa, és

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben.

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben. Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben. A szóbeli vizsgatételek felhasználását az 2001 től tartandó szakmai vizsgákon az OM 183/2001. számon engedélyezte 2 26/2001.

Részletesebben

A szóbeli vizsgához a képzőintézménynek számítógépről kell gondoskodnia.

A szóbeli vizsgához a képzőintézménynek számítógépről kell gondoskodnia. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Férfiszabó Szabó

Férfiszabó Szabó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/200 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás,

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM 1-11/1 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartama: perc A 0/007. (V. 1.) SZMM rendelet 3. 1. bekezdésében foglaltak alapján a szakmai vizsga szóbeli tételeit

Részletesebben

A vizsgatételek használatát 2001-től az Oktatási Minisztérium 183/2001. számon engedélyezte.

A vizsgatételek használatát 2001-től az Oktatási Minisztérium 183/2001. számon engedélyezte. Készült az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását az 1998-tól tartandó szakmai vizsgákon az IKIM.../98.

Részletesebben

1. MARKETING ISMERETEK. 1. Határozza meg a piac fogalmát, ismertesse a piac formáit, szereplőit!

1. MARKETING ISMERETEK. 1. Határozza meg a piac fogalmát, ismertesse a piac formáit, szereplőit! 1. MARKETING ISMERETEK 1. Határozza meg a piac fogalmát, ismertesse a piac formáit, szereplőit! 2. Ismertesse a marketing fogalmát, a társadalomban betöltött szerepét és jelentősebb fejlődési szakaszait

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

Bőrdíszműves 4 Bőrdíszműves Táskajavító Bőrdíszműves 4

Bőrdíszműves 4 Bőrdíszműves Táskajavító Bőrdíszműves 4 145-06 Alkatrészek díszítése, összeerősítése a bőrdíszműiparban A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő

Részletesebben

33 542 05 0010 33 03 Női szabó Szabó

33 542 05 0010 33 03 Női szabó Szabó Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott szakmai követelménymodulok témaköreit tartalmazza. A tételhez

Részletesebben

A továbbiakban a szóbeli vizsgára vonatkozóan a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdése és 28. -a érvényes.

A továbbiakban a szóbeli vizsgára vonatkozóan a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdése és 28. -a érvényes. A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 26/2001. (VII: 27.) OM rendelet 27. (1) bekezdése szerint "A szóbeli vizsgarészen a vizsgázó a szakképesítésért felelős miniszter

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatétel felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte. 2 A szakmai

Részletesebben

54 542 01 0010 54 02 Ruhaipari technikus Könnyűipari technikus

54 542 01 0010 54 02 Ruhaipari technikus Könnyűipari technikus A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A szóbeli vizsgához a képzőintézménynek számítógépről kell gondoskodnia.

A szóbeli vizsgához a képzőintézménynek számítógépről kell gondoskodnia. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szőrme- és bőrkonfekcionáló gyártásismeret

Szőrme- és bőrkonfekcionáló gyártásismeret Szőrme- és bőrkonfekcionáló gyártásismeret 1. Csoportosítsa és jellemezze a bőrruházati-, a kesztyű- és a szűcsipar termékeit rendeltetésük szerint! 2. Sorolja fel és ábrázolja a bőrruházati-, a kesztyű-

Részletesebben

Szakmai ismeretek. a) Ismertesse az előállított készülék vagy szerszám felhasználási területét, működését a gyártási rajz alapján!

Szakmai ismeretek. a) Ismertesse az előállított készülék vagy szerszám felhasználási területét, működését a gyártási rajz alapján! Szakmai ismeretek A gyakorlati vizsga során előállított és készítési/gyártási helyzetbe szerelt készülékkel vagy szerszámelemmel kapcsolatosan az alábbiakat kell megválaszolni: a) Ismertesse az előállított

Részletesebben

RUHAIPARI TECHNOLÓGIA (GYÁRTÁSELŐKÉSZÍTÉS) 1. Ismertesse a ruházat kialakulását, az ókori egyiptomi, görög és római viseletek főbb jellemzőit!

RUHAIPARI TECHNOLÓGIA (GYÁRTÁSELŐKÉSZÍTÉS) 1. Ismertesse a ruházat kialakulását, az ókori egyiptomi, görög és római viseletek főbb jellemzőit! RUHAIPARI TECHNOLÓGIA (GYÁRTÁSELŐKÉSZÍTÉS) 1. Ismertesse a ruházat kialakulását, az ókori egyiptomi, görög és római viseletek főbb jellemzőit! 2. Ismertesse a középkori bizánci, román és gótikus viseletek

Részletesebben

A (32/2011. (VIII.25.) NGM 15/2008. (VIII. 13.) SZMM

A (32/2011. (VIII.25.) NGM 15/2008. (VIII. 13.) SZMM Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1210-06 Szépészeti szolgáltatóegység üzemeltetése Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1210-06/1

Részletesebben

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 03 0100 52 01 Munkaerőpiaci szolgáltató, ügyintéző

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 03 0100 52 01 Munkaerőpiaci szolgáltató, ügyintéző A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1.a A piacgazdaság lényege, működésének feltételei. A magyar gazdaság átalakulása az átalakulást segítő tényezők.

1.a A piacgazdaság lényege, működésének feltételei. A magyar gazdaság átalakulása az átalakulást segítő tényezők. 1.a A piacgazdaság lényege, működésének feltételei. A magyar gazdaság átalakulása az átalakulást segítő tényezők. b. A döntés fogalma és folyamata, az optimális döntést befolyásoló tényezők A döntések

Részletesebben

Ruhaipari technikus Könnyűipari technikus

Ruhaipari technikus Könnyűipari technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Határozza meg a legfontosabb közgazdasági alapfogalmakat! Információtartalom vázlata:

Határozza meg a legfontosabb közgazdasági alapfogalmakat! Információtartalom vázlata: 1. Határozza meg a legfontosabb közgazdasági alapfogalmakat! Információtartalom vázlata: - A szükséglet, az igény, a kereslet és kínálat összefüggései - A piac fogalma és alapösszefüggései - A piacok résztvevői

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1210-06 Szépészeti szolgáltatóegység üzemeltetése Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1210-06/1

Részletesebben

A (12/2013. (III. 28.) NGM

A (12/2013. (III. 28.) NGM A vizsgafeladat ismertetése: központilag összeállított kérdéssora az alábbi témaköröket foglalja magában: A turisztikai vállalkozás gazdálkodására vonatkozó szabályok. Az utazásszervezés, -közvetítés jogszabályi

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Anyagismeret és textiltörténet tantárgyakból. Technikus képzés

Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Anyagismeret és textiltörténet tantárgyakból. Technikus képzés Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Anyagismeret és textiltörténet tantárgyakból A vizsgára vonatkozó szabályok: az anyagismeret osztályozó-, javító- és különbözeti vizsga szóbeli tételek

Részletesebben

NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1722-09/1 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

- Milyen információk szükségesek a marketing döntések megalapozásához?

- Milyen információk szükségesek a marketing döntések megalapozásához? 1. - A kereskedelem helye, szerepe a nemzetgazdaságban, kapcsolata a többi nemzetgazdasági ággal. A privatizáció lényege, célja, folyamata. A kereskedelmi privatizáció jellegzetességei, problémái. - A

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1970-06 Könyvvezetés és beszámolókészítés A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: Könyvvezetési

Részletesebben

A továbbiakban a szóbeli vizsgára vonatkozóan a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdése és 28. -a érvényes.

A továbbiakban a szóbeli vizsgára vonatkozóan a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdése és 28. -a érvényes. A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 26/2001. (VII: 27.) OM rendelet 27. (1) bekezdése szerint "A szóbeli vizsgarészen a vizsgázó a szakképesítésért felelős miniszter

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység Corvin köz Oktatási Központ 1082. Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: 786-3952 www.corvinkoz.hu Minden jog fenntartva. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója,

Részletesebben

RUHAIPARI TECHNOLÓGIA. 1. Ismertesse a varrással kapcsolatos alapfogalmakat, a varrások alaki- és méretjellemzőit, a varrástípusok változatait!

RUHAIPARI TECHNOLÓGIA. 1. Ismertesse a varrással kapcsolatos alapfogalmakat, a varrások alaki- és méretjellemzőit, a varrástípusok változatait! RUHAIPARI TECHNOLÓGIA 1. Ismertesse a varrással kapcsolatos alapfogalmakat, a varrások alaki- és méretjellemzőit, a varrástípusok változatait! 2. Határozza meg a ragasztás fogalmát, célját, tényezőit!

Részletesebben

Ismertesse az üzleti terv készítésének szempontjait, és a főbb fejezetek tartalmát! Mi a jelentősége a jelenérték számításnak?

Ismertesse az üzleti terv készítésének szempontjait, és a főbb fejezetek tartalmát! Mi a jelentősége a jelenérték számításnak? 1. tétel: Ismertesse az üzleti terv készítésének szempontjait, és a főbb fejezetek tartalmát! Mi a jelentősége a jelenérték számításnak? 2. tétel: 3. tétel: Milyen érdekegyeztetési fórumokat ismer? Mit

Részletesebben

27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet által módosított (12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet által módosított (12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet által módosított (12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 542 04 Férfiszabó Tájékoztató A

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi ügyintéző részszakképesítés

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi ügyintéző részszakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM 51 344 04 Pénzügyi ügyintéző részszakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: Pénzügyi és adózási feladatok A vizsgafeladat

Részletesebben

Foglalkozási napló. Férfiszabó

Foglalkozási napló. Férfiszabó Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Férfiszabó (OKJ száma: 34 542 04) szakma gyakorlati oktatásához. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma: Tanuló Tanulók

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0886-06/2 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartama: 45 perc A

Részletesebben

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése:

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése: 2. vizsgafeladat Magyar és idegen nyelvű dokumentumok tartalmának értelmezése A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: Komplex szóbeli vizsgatevékenység a IV. Szakmai követelmények fejezetben megadott szakmai követelménymodul-tartalom alapján összeállított kérdések A feladat jellegétől függően

Részletesebben

Informatikai statisztikus és gazdasági tervező. Informatikai statisztikus és gazdasági tervező

Informatikai statisztikus és gazdasági tervező. Informatikai statisztikus és gazdasági tervező 1183-06 és jogi ismeretek A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről

Részletesebben

Múzeumi gyűjtemény- és raktárkezelő

Múzeumi gyűjtemény- és raktárkezelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: Piackutatás, üzleti terv, vállalkozási formák, alapításmegszüntetés, finanszírozás, pénzkezelés. Pályázatírás, humánerőforrás-gazdálkodás, szerződések, jogvédelmi szabályok.

Részletesebben

Lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő

Lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szabó Csecsemő- és gyermekruhakészítő

Szabó Csecsemő- és gyermekruhakészítő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

FODRÁSZ SZAKMA HELYI ÓRATERVE

FODRÁSZ SZAKMA HELYI ÓRATERVE FODRÁSZ SZAKMA HELYI ÓRATERVE 7. Informatika 37 1 - - - - 37 6 2 3 401 8. Fodrász szakmai ism. 148 4 111 3 70 2 329 9. Fodrász anyagismeret 111 3 74 2 70 2 255 10. Fodrász szabadkézi rajz 74 2 - - - -

Részletesebben

A 150. sorszámú Munkaruha- és védőruha készítő megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye

A 150. sorszámú Munkaruha- és védőruha készítő megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye A 150. sorszámú Munkaruha- és védőruha készítő megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés-ráépülés azonosító

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1968-06 Gazdálkodási feladatok A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: A vállalkozások létesítésével,

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosító száma, megnevezése: 2142-06 Pénzügyi és könyvvezetési alapfeladatok A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: A

Részletesebben

2/ Férfiszabó Szabó

2/ Férfiszabó Szabó Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

Külgazdasági üzletkötő Kereskedelmi menedzser Nemzetközi szállítmányozási és Kereskedelmi menedzser

Külgazdasági üzletkötő Kereskedelmi menedzser Nemzetközi szállítmányozási és Kereskedelmi menedzser A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

a) Szakmatörténet 1. Ismertesse a kerámia kialakulásának történetét és a Kárpát-medence fazekasságát a honfoglalás előtt időktől!

a) Szakmatörténet 1. Ismertesse a kerámia kialakulásának történetét és a Kárpát-medence fazekasságát a honfoglalás előtt időktől! a) Szakmatörténet 1. Ismertesse a kerámia kialakulásának történetét és a Kárpát-medence fazekasságát a honfoglalás előtt időktől! 2. Ismertesse a magyar fazekasság kialakulását és az azokat befolyásoló

Részletesebben

Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Anyagismeret és textiltörténet tantárgyakból

Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Anyagismeret és textiltörténet tantárgyakból 1084 Budapest, Rákóczi té r 4. Tel.: 313-0030, Tel./fax : 313-3182, Honlap: www.jelky.hu Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Anyagismeret és textiltörténet tantárgyakból A vizsgára vonatkozó

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2020 IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2020 IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. MINTATÉTEL A) Határozza meg a gazdálkodás körébe tartozó fogalmakat: gazdálkodás, termelés és technológia, vállalati

Részletesebben

Az új rendszerű vizsgáztatás módszertani kérdései. Eger, 2007. október

Az új rendszerű vizsgáztatás módszertani kérdései. Eger, 2007. október Az új rendszerű vizsgáztatás módszertani kérdései Eger, 2007. október Jogszabályok Többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról Többször módosított 1993. évi LXXVI. törvény a szakképzésről

Részletesebben

SZÓBELI VIZSGATÉTELEK. 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser

SZÓBELI VIZSGATÉTELEK. 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser SZÓBELI VIZSGATÉTELEK 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser SZÁLLÁSHELY-SZERVEZŐ, MENEDZSELŐ SZAKMAI ISMERETEK 1. Ismertesse az új szállodai beruházást megelőző szakmai előkészítő, információs munkát,

Részletesebben

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak. 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, minőségbiztosítás 3. Gazdasági alapismeretek

Szóbeli vizsgatantárgyak. 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, minőségbiztosítás 3. Gazdasági alapismeretek Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, minőségbiztosítás 3. Gazdasági alapismeretek 2 1. Szakmai ismeretek szóbeli vizsgatételei "A" tételek: 1. Az alapanyagok

Részletesebben

Élelmezési menedzser Élelmezésvezető

Élelmezési menedzser Élelmezésvezető 151808 Menedzseri feladatok végzése A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés

Részletesebben

Abroncsgyártó Gumiipari technológus

Abroncsgyártó Gumiipari technológus A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Fajátékkészítő Népi kézműves

Fajátékkészítő Népi kézműves szorgalmi időszakban elkészített minimum 10 db tárgy és a műhelyrajzok bemutatása ( vizsgaremek és a kiállított tárgyak szakmai bemutatása) 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.)

Részletesebben

Javítóvizsga tematikája (témakörök, feladatok) 9. évfolyam/gazdasági ismeretek

Javítóvizsga tematikája (témakörök, feladatok) 9. évfolyam/gazdasági ismeretek Javítóvizsga tematikája (témakörök, feladatok) 9. évfolyam/gazdasági ismeretek I. A szükségletek és a javak - szükséglet - igény - javak - szabad javak - szűkös vagy gazdaági javak - termelési eszközök

Részletesebben

ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint

ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint A vizsgázó biztosítja

Részletesebben

Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

ÜGYVITEL ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI tantárgy ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN 2018/2019. tanév 12. D osztály

ÜGYVITEL ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI tantárgy ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN 2018/2019. tanév 12. D osztály ÜGYVITEL ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI tantárgy ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN 2018/2019. tanév 12. D osztály 1. Gépírás és iratkezelés gyakorlat 1.1. A vakírás alapjai 1.2. Dokumentumok szerkesztése,

Részletesebben

Szóbeli vizsga. Ingatlankezelő Szakképzés Ingatlankezelő feladatai szakmai követelménymodul. 2. vizsgafeladat

Szóbeli vizsga. Ingatlankezelő Szakképzés Ingatlankezelő feladatai szakmai követelménymodul. 2. vizsgafeladat Szóbeli vizsga Ingatlankezelő Szakképzés 392-06 Ingatlankezelő feladatai szakmai követelménymodul 2. vizsgafeladat . Mutassa be az ingatlanok és az ingatlanokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok számviteli

Részletesebben

Kalapos, sapka- és kesztyűkészítő

Kalapos, sapka- és kesztyűkészítő A 0/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított /006 (II. 7.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Középszint

FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Középszint Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 100 pont 15 perc 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: Pénzügyi és adózási feladatok, könyvvezetés és beszámolókészítés és az esettanulmány

Részletesebben

SZABÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

SZABÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK SZABÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma:33 542 05 2. A szakképesítés megnevezése: Szabó 3. Szakképesítések köre:

Részletesebben

Elektromechanikai műszerész Elektromechanikai műszerész

Elektromechanikai műszerész Elektromechanikai műszerész A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Számítástechnika. 1. Határozza meg a hardver fogalmát és sorolja fel a fontosabb hardverelemeket és funkciójukat!

Számítástechnika. 1. Határozza meg a hardver fogalmát és sorolja fel a fontosabb hardverelemeket és funkciójukat! Számítástechnika 1. Határozza meg a hardver fogalmát és sorolja fel a fontosabb hardverelemeket és funkciójukat! 2. Sorolja fel egy személyi számítógép (PC) fontosabb részegységeit és ismertesse az egyes

Részletesebben

A tételsor a 15/2008. (VIII.13.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/42

A tételsor a 15/2008. (VIII.13.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/42 A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Készült az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását az 1998-tól tartandó szakmai vizsgákon az IKIM.../98.

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

A szakmai követelménymodul tartalma:

A szakmai követelménymodul tartalma: Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2017. (VIII. 31.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2017. (VIII. 31.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2017. (VIII. 31.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 21 542 02 Textiltermék -összeállító

Részletesebben

FAIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

FAIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA FAIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

31 521 14 0000 00 00 Kereskedelmi, háztartási és vendéglátóipari gépszerelő 4

31 521 14 0000 00 00 Kereskedelmi, háztartási és vendéglátóipari gépszerelő 4 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1. Vállalkozói alapismeretek

1. Vállalkozói alapismeretek 1. Vállalkozói alapismeretek Az üzleti vállalkozás főbb jellemzői: a kitűzött célok megvalósítására viszonylag magas fokú döntési szabadság, autonómia mellett kerül sor, az üzleti tevékenység mindig profitorientált,

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1877-06/2 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartama: 45 perc A 20/2007. (V. 21.)

Részletesebben

Vasúti forgalmi technológus Vasútüzemvitel-ellátó

Vasúti forgalmi technológus Vasútüzemvitel-ellátó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben