Polipropilén: Polimetil-metakrilát (plexiüveg): Polisztirol: Poliamid (nylon): Polivinilklorid (PVC):

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Polipropilén: Polimetil-metakrilát (plexiüveg): Polisztirol: Poliamid (nylon): Polivinilklorid (PVC):"

Átírás

1 Műanyagok Mit is nevezünk tulajdonképpen műanyagnak? A műanyagok olyan szerves óriásmolekulákból álló polimerek, melyek természetes anyagok kémiai átalakításával vagy kőolaj, szén, földgáz feldolgozása útján állítnak elő. A műanyagokat alkotó óriásmolekulák fő láncát túlnyomó részt szénatomok alkotják, azonban hidrogén, szilícium és kén is részt vesz felépítésében. Atomjainak száma , melyeket a lánctagok számával vagy polimerizációs fokukkal jellemezhetünk. Az ipar által elterjedten használt műanyagokra jellemző, hogy ipari módszerekkel nagy mennyiségben állíthatók elő, könnyen feldolgozhatóak és könnyen munkálhatók meg. A műanyagokat az 1800-as évek közepén fedezték fel, de csak a második világháború után kezdett ugrásszerűen növekedni előállításuk és felhasználásuk mértéke. Elmondható, hogy ez az építőipar legfiatalabb anyagfélesége, ugyanakkor e anyagoknak a legtágabb a felhasználási körük. A műanyagok megismerésekor nem csak praktikus építőipari és kertépítészeti felhasználásukra kell gondolnunk, hanem általuk a hulladékgazdálkodás, környezet- és természetvédelem terén okozott problémákra is. Általánosságban megállapítható, hogy a műanyaghulladékok igen lassan bomlanak, hulladékként igen hosszú ideig súlyosan terhelik a környezetet. Sok típusuk akár többször is újrafeldolgozható, ennek ipari és gazdasági háttere azonban még nincs megalapozva. Már 1983-ban a műanyagok világtermelése több volt 125 millió m 3 -nél, mely meghaladta a világ vastermelését! Néhány fontos évszám a műanyagok történetéből 1862 Axander Parks angol kémikus természetes cellulóz és salétromsav felhasználásával előállította az első műanyagot, a nitrocellulóz alapú parkezint, majd John W. Hyatt hasonló elvek alapján a celluloidot. Az első műanyag használati tárgyak a celluloid biliárdgolyók voltak Adolf Bayer német kémikus a polimerizáció és kondenzáció közti különbség leírásával megalapozza a műanyagkémiát Adolf von Bayer felfedezte a fenolból és formaldehidből álló műgyantát Wilhelm Kirsche gyáros és Adolf Stiller technikus feltalálja a galalitot a műszarut. A tejből kicsapott kazein felhasználása révén előállított műanyag megkeményedés előtt jól formázható volt, így gyorsan igen népszerűvé vált Az első hőre lágyuló műanyagok kifejlesztése Leo Henrik Baekland az USA-ban élő német kémikus kifejleszti a bakelitet Fritz Klatte szabadalmaztatja a polivinilkloridot, de sokoldalú felhasználása csak 1943-tól, a lágyítószerek révén vált lehetővé Hermann Staudinger kidolgozza a polimerek elméletét, megalapozza a műanyagkémiát Kifejlesztik a poli-metil-metakrilátot A Bayer cég előállítja az első szintetikus poliésztergyantát, amit lakkok, szigetelőanyagok, ragasztók gyártára használtak.

2 1933 Angliában feltalálják a polietilént Megindul a PVC tárgyak tömegtermelése. Wallance Hume Carothers amerikai vegyész műselyem után kutat és felfedezi a nejlont Otto Bayer felfedezi a poliuretánt, melynek ipari előállítása ő évbe megindult Felismerik a kőolaj, mint nyersanyag fontosságát, ettől fogva a PVC még szélesebb körben elterjed Megindul a nejlon ipari méretű előállítása Megindul a polietilén ipari méretű előállítása. Továbbiakban a műanyagok fejlődése kövezhetetlenül felgyorsul. Műanyagok csoportosítása és tulajdonságaik A műanyagok csoportosítása fizikai tulajdonságaik alapján: Fluidoplasztok: 20 C-on folyékony műanyagok Elasztok: gumi rugalmasságú makromolekuláris anyagok Termoplasztok: hőre lágyuló műanyagok Duropalszto: hőre keményedő műanyagok Csoportosítás előállításuk szerint: Természetes alapú műanyagok, például a kaucsuk alapú vulkanizált gumi, a cellulóz alapú viszkóz, a kazein alapú műszarú vagy a bitumen és növényi alapú műanyagok. Mesterséges alapú műanyagok, melyeket nagy molekulájú alapanyagokból polireakciók útján állítják elő. Alapvetően három típust különböztetünk meg. Polimerizációval készült műanyagok, melyeknél a monomer rendszerint telítettlen vegyület, melyek hő és katalizátorok hatására kapcsolódnak egymáshoz (pl.: PVC). Poliaddícióval készült műanyagok, melyeknél a reakcióban résztvevő monomerek molekuláit alkotó atomok átrendeződése eredményeképpen kapcsolódnak össze. Polikondenzációval készült műanyagok, melyeknél a monomerek egyes atomjaikat könnyen leadják, miközben egymáshoz kapcsolódnak. A leadott molekulák eközben stabil kismolekulájú anyaggá egyesülnek. Az építőiparban és a kertépítészet elsősorban a polimerizációval készült műanyagokat használja.

3 A műanyagok legfontosabb jellemzői, mely tulajdonságok nagyban befolyásolták elterjedését. Sűrűségük általában a hasonló anyagokhoz képest kicsi, kg/m3, alkalmazásával súlymegtakarítást érünk el. Mechanikai tulajdonságaik tág határok között változnak, így felhasználásuk szerteágazó. A műanyagok kémiailag igen ellenállók, vegyszereknek kitett területen is használhatók. Kiváló elektromos szigetelők! Igen jó hő- és hangszigetelők, e tulajdonágaik igen kedvezőek az építőiparban! Megmunkálásuk egyszerű. Nem túl nagy hőmérsékleten képlékennyé válnak és jól formázhatóak. Lehűlve laktartóan dermednek. Esztétikailag és optikailag igen jó tulajdonságokkal rendelkeznek (műbőr, plexi üveg, stb.) A legfontosabb műanyagféleségek és felhasználásuk. Hőre lágyuló műanyagok Hő hatásár az egymás mellé rendeződött óriásmolekula láncok közti kötőerők felbomlanak és a molekulák könnyen elcsúsznak egymás mellett. Jellegzetes megmunkálási módjuk a hurkatöltésre emlékeztető fröccsöntés. A meleg és képlékeny anyagot formába préselik, ahol lehűl és megdermed felveszi a forma alakját. Másik elterjedt feldolgozási módjuk az extrudálás. Ennek során a lágy nyersanyagot egy formán préselik át (hasonlóan a húsdarálóhoz), változatos keresztmetszeti formák hozhatóak létre, elméletileg végtelen hosszúságban (csövek, szalagok, szegőlécek). A hőre lágyuló műanyagok újrafeldolgozhatóak, elméletileg korlátlanul megolvasztható és feldolgozható. Szinte mindegyik fajtája jó elektromos szigetelő, savaknak és lúgoknak ellenáll. Szerves oldószerek többnyire oldják. Polietilén: Az etilén polimerje, általában átlátszó, opálos vagy tejfehér, hajlékony, zsíros tapintású anyag C-on folyékony, vízszerűen önthető. Vegyszereknek jól ellenáll, szobahőmérsékleten oldószere nincs. Nem mérgező, élettanilag ártalmatlan. Meggyújtva lassan, kék lánggal ég. Fajtái és ezáltal a felhasználása a gyártási technológia függvénye. A kis fajsúlyú polietilén főleg fóliák, palackok, zacskók, elektromos szigetelők, csövek gyártására alkalmas. A nagy fajsúlyú változata az előzőnél keményebb, így profilok, nagyobb terhelésnek kitett műszaki cikkek, széles körben használt gáz- és vízcsövek (KPE cső), padlófűtés csövek gyártásánál használatos. E műanyag egyik változata, a polietilén-tereftalát az alapanyaga a mindenki által ismert üdítős palackoknak (PET palackok).

4 Polipropilén: A propilén polimerje. Hasonló a polietilénhez, azonban szilárdsági értékei nagyobbak, kissé merevebb és hőállóbb. 180 C körüli hőmérsékleten olvad, olvadéka sűrű, nem önthető vízszerűen. 100 C felett gyorsan oxidálódik, rideggé, törékennyé válik. Fény hatására fokozottan hajlamos az öregedésre. Nem mérgező, vegyszereknek jól ellenáll. Szobahőmérsékleten nem oldható és nem ragasztható. Kiválóan alkalmas szálak húzására, a legolcsóbb szintetikus szál. Felhasználják nyomócsövek (melegvíz cső), játékszerek, edények (legtöbb háztartási hajlékony tárolóedény), előre gyártott kerti medencék és nagyobb szilárdságú termékek gyártására. Polimetil-metakrilát (plexiüveg): Víztiszta de színezhető műanyag, 90 C-on lágyul, C-on dolgozható fel. Nem mérgező, savaknak és lúgoknak mérsékelten áll ellent. A kloroform oldja, legjobb ragasztója is egyben. Kiválóan átbocsátja a fényt, az UV sugarakat is! Előállítási költségei a többi műanyaghoz képest magasak. Főleg félkész termék (lapok, plexi-üveg) formájában fordul elő. Polisztirol: Víztiszta, átlátszó, kemény, rideg, törékeny anyag. 80 C-körül lágyul, feldolgozási hőmérséklete C. nem mérgező, savaknak, lúgoknak jól ellenáll. Legtöbb oldószer oldja. Felhasználjuk játékok, gombok, fogantyúk, orvosságos fiolák, edények (kávéautomata pohara, üvegszerűen átlátszó konyhai edények), dobozok gyártására. Habosított változata kitűnő hőszigetelő, az építőipar széles körben használja a polisztirol hőszigetelő lemezeket (Hungarocell, Nikecel), vagy hőszigetelő vakolatokban a polisztirol gyöngyöt. Rendkívül jő szigetelő, elektrosztatikusan könnyen feltöltődik. Poliamid (nylon): Nagyon szívós sárgás színű áttetsző anyag. Olvadáspontja 140 C. Vegyszereknek mérsékelten áll ellent, nem mérgező. Jellemzően különböző textilipari szálak készülnek belőle, valamint a legtöbb élelmiszeripari műbél (virsli, kenőmájas, stb.). Jól forgácsolható, kisebb terhelésű fogaskerekek, csapágyak készítésére alkalmas. Polivinilklorid (PVC): Színtelen, gyantaszerű, rideg, törékenyanyag, felhasználása szinte kizárólag lágyítószerek hozzáadásával történik. Savakkal szemben ellenálló, szerves oldószerek oldják, hatásukra duzzadhat. A lágyítószer tartalomtól függően lehet szilárdabb (kemény pvc, vízvezeték csövek, szennyvíz csövek, dréncsövek, ruhacsipesz) vagy lágyabb (lágy pvc, fóliák, padlóburkolók, hő és hangszigetelő habok, vízszigetelő fóliák, játékszerek, játéklabdák, műbőr, esőkabát). Egészségre ártalmas anyagokat tartalmaz, csomagolóanyagként és játékszerek gyártására felhasználni nem ajánlatos! Nagy port vert fel az a korábbi kutatási eredmény, mely szerint a lágy PVC-ből készült bébi rágóka - mely a fogzást segíti elő - és más játékszerek szájbavételekor kioldódhat az egyik összetevő, a mérgező ftalát (lágyítószer). Állatkísérletekben a ftalát a májat, vesét és a heréket károsította. Az Európa Parlament 2001 április 3-ai ülésén jóváhagyták azt a javaslatot, mely a gyártókat a polivinilklorid helyettesítésére kötelezi termékeikben. Ezentúl Európában kötelező lesz a termékeken jelölni, ha PVC-t tartalmaznak.

5 Politetrafluoretilén (teflon): Kémiailag nagyon ellenálló, vegyszerálló, kitűnő elektromos szigetelő. Csak C körül lágyul! Oldószere nincs, ragasztani csak rosszul lehet. Bevonatok, tömítő szalagok készülnek teflonból. Polikloroprén: Szintetikus kaucsuk, igen nagy szilárdságú és rugalmasságú műgumi. Olaj, sav, lúg, oldószer, hő, fény és ózon álló. Az építőipar ragasztók, bevonatok, hézagkitöltő kittek, vulkanizált formában fóliák, lemezek, alátétek formájában használja. Poliizobutilén: Érdekes tulajdonságú anyag, mely nyújtás hatására kristályosodik, tehermentesítéskor ismét amorffá alakul. Sav- és lúgálló, időjárásálló, olaj, benzin oldja. Tömítők, ragasztók, szigetelőlemezek, bitumenhabarcs adalékanyagaként használatos az építőiparban. Polivinilacetát: Szobahőmérsékleten üvegszerű, hőre lágyuló műanyag. Gyengén lúg- és saválló, lakkok, festékek, ragasztók formájában használják. Poliuretánok: Számtalan módosulata ismert. Hőszigetelő, tömítő habok, tömítőgumi, lakkok formájában használják. Szilikonok: Egymástól különböző tulajdonságú anyagok. Kémiailag ellenállók, nem mérgezőek. Alapvetően három változata ismert: Kis móltömegű szilikon olajok, porózus építőanyagok, terméskövek felületnek víztaszítóvá tételére használják. Nagy móltömegű szilikongumi, hézagkitöltő kittek, szalagok, lemezek formájában fordul elő Térhálósított szilikongyanták, melyeket üvegszövettel sajtolva állítják elő. Cellulózacetát: Természetes eredetű műanyag, cellulóz ecetsavas kezelésével állítható elő. Bonyolult felépítésű, erős szívós anyag. Nem hőálló, 60 C-on lágyul, C-on megolvad. Átlátszó, áttetsző, felhasználása hasonló a polisztiroléhoz de kevésbé törékeny. Felhasználása az utóbbi évtizedekben visszaszorult.

6 Nitrocellulóz (celluloid): Természetes cellulózból salétromsavas kezeléssel állítható elő. Fokozottan tűz és robbanásveszélyes! Vattaszerű változat a lőgyapot. Acetonban jól oldódik, lágyítószerekkel elterjedt lakkok alapanyaga (nitrolakk, dukkólakk). A lágyítószerrel kevert nitrocelulóz volt az első közismert műanyag. Szívós, ütésálló, átlátszó (celluloid filmszalagok), szép megjelenésű, csak tűzveszélyessége miatt szorult ki a használatból. Hőre keményedő műanyagok Előállításuk két lépcsőben történik. Először a hőre lágyuló műgyantát adalékanyagokkal összekeverve formába öntik, majd magas hőmérsékleten megkeményítik. Az így elkészített anyag szerkezete irreverzíbilisen átalakul, még egyszer nem olvasztható meg, oldószerek nem oldják. Fenoplaszt (bakelit): Talán a legismertebb hőre keményedő műanyag. Színe sötétbarna, fekete jellegzetesen bakelit szagú. 170 C-ig hőálló, ennél magasabb hőmérsékleten szilárdságát lassan elveszti, 400 C-on elszenesedik. Általában töltőanyagok vagy rostok, vázanyagok hozzáadásával használták. Jó elektromos szigetelő, ezért elektromos készülékekben és műszaki cikkekben elterjedten alkalmazták (kapcsolók, konnektorok, fogantyúk stb.). Élelmiszeripari célokra nem alkalmas. Poliészter gyanta: A gyanta különböző katalizátorok hatására köt meg szobahőmérsékleten vagy hő hatására. A kötési idő néhány órától egy-két percig változhat. A megkötött anyag átlátszó, tetszetős. Egyedi darabok, mintadarabok készítésére alkalmas, valamilyen formába történő öntéssel állíthatjuk elő a kívánt tárgyat. Kötőanyagként is jelentős, üvegszövet vagy egyéb vázanyag felhasználásával héjszerkezetek készítésére is alkalmas (csónaktest, csúszdalap, bukósisak). A poliészter gyanta megszilárdulva könnyen és jól munkálható meg, jó elektromos szigetelő, időjárásálló. Saját anyagával ragasztható. Epoxigyanta: Felhasználása a poliésztergyantákéval megegyező. Alkalmasak öntvények készítésére és talán a poliészter gyantánál is jobban kötőanyaga az üvegszövetnek. Igen jelentősek az epoxigyanta alapú ragasztók (pl.: Epokitt).

7 Műanyagok egyszerű felismerése: A vizsgálat szemrevételezéssel valamint óvatos melegítéssel történik. A műanyagot lánggal melegítsük, ha megolvad hőre lágyuló, ha nem hőre keményedő. A láng elvétele után tovább égnek kis kékes lánggal ég, elfújva gyertyaszagú zsíros tapintású: száraz tapintású: erősen kormozó lánggal ég: nem kormozó lánggal ég, gyümölcsös illatú: A láng elvétele után nem ég tovább a lángban tartva hólyagosodik: a láng szélét zöldre festi: a lángban nehezen olvadó: a láng elvétele után elaszik és bakelitszagú: a lángban pattog, ammóniaszagú: a lángban repedezik, gyümölcsös szagú: a lángban nem repedező, szaru szagú: polietilén polipropilén polisztirol polimetilmetakrilát poliamid polivinilklorid teflon fenoplaszt aminoplaszt poliészter epoxigyanta

8 Műanyagok összefoglaló táblázata és jelölése (Kémiai kislexikon, Dr. Peuker H szerint, 1962) Szintetikus műanyagok Módosított természetes anyagok Polikondenzáció Polimerizáció Poliaddíció Duroplaszt Termoplaszt Duroplaszt Termoplaszt Duroplaszt Termoplaszt Duroplszt Termoplaszt Alkidgyanták Polietiléntereftalátok Allilésztergyanta Polietilén Epoxigyanták Lineáris poliuretán Kazein Cellulózészter Poliésztergyanták Lineáris telített poliésztergyanták Térhálósított telítetlen poliésztergyanta Polipropilén Térhálósított poliuretán Cellulóz nitrát Fenolgyanták Poliamid anilingyanták Polisztirol Cellulóz acetát Karbamidgyanták Polikarbonát Polivinilklorid Cellulóz triacetát Melaningyanték Poliizobutilén Cellulóz aceto butirát Szilikongyanták Polimetakrilát Cellulóz propionát Politetrafluoretilén Poliakrilnitril CAB Cellulózaceto-butirát PTFE Politetrafluor-etilén CAP Cellulózaceto-propionát PUR Poliuretán CMC Karboximetil-cellulóz PVAL Polivinilalkohol CN Cellulóznitrát PVB Polivinilbutirát DAP Diallilftalát PVC Polivinilklorid EC Etilcellulóz UF Karbamid-formaldehih EP Epoxid UP Telítetlen poliészter MF Melaminformaldehid PIB Poliizobutilén PA Poliamid POM Poliacetát PC Polikarbonát PVCA Vinilklorid-vinilacetát kopolimer PCTFE Poliklórtrifluor-etilén PVDC Polivinilidén-klorid PE Polietilén PVF Polivinilfluorid HDPE Nagysűrűségű polietilén PF Fenol-formaldehid LDPE Kis sűrűségű polietilén PVFO Polivinilformal PET Polietiléntereftalát SAN Sztirol-akrilnitril kopolimer PMMA Polimetil-metakrilát SB Sztirol-butadién kopolimer PP Polipropilén SI Szilikon PS Polisztirol SMS Sztirol-metilsztirol kopolimer

9 Csomagolóanyagokon alkalmazott kódszámok: 01 PET 02 HDPE 03 PVC 04 LDPE 05 PP 06 PS 07 Egyéb műanyag

Polimer kémia. Összeállította:Leczovics Péter 2013.

Polimer kémia. Összeállította:Leczovics Péter 2013. Polimer kémia Összeállította: 2013. Bevezetés Az ismétlődő egységekből felépülő nagyméretű molekulákat, melyekben az egységeket kémiai kötések kapcsolják össze Polimer- nek nevezzük. Az ismétlődő egység

Részletesebben

- homopolimerek: AAAAAAA vagy BBBBBBB vagy CCCCCCC. - váltakozó kopolimerek: ABABAB vagy ACACAC vagy BCBCBC. - véletlen kopolimerek: AAABAABBBAAAAB

- homopolimerek: AAAAAAA vagy BBBBBBB vagy CCCCCCC. - váltakozó kopolimerek: ABABAB vagy ACACAC vagy BCBCBC. - véletlen kopolimerek: AAABAABBBAAAAB Polimerek Polimernek nevezzük az ismétlődő egységekből felépülő nagyméretű molekulákat, melyekben az egységeket kémiai kötések kapcsolják össze. Az ismétlődő egység neve monomer. A polimerek óriásmolekulái

Részletesebben

MŰANYAGOK Dr. Kausay Tibor

MŰANYAGOK Dr. Kausay Tibor MŰANYAGOK Dr. Kausay Tibor Felhasznált irodalom: [1] Ashby, M. F. Jones, D. R. H.: Werkstoffe 2. Metalle, Keramiken und Gläser, Kunststoffe und Verbundwerkstoffe. Esevier GmbH, München. 2007. [2] http://hu.wikipedia.org/wiki/

Részletesebben

Mőanyagok újrahasznosításának lehetıségei. Készítette: Szabó Anett A KÖRINFO tudásbázishoz

Mőanyagok újrahasznosításának lehetıségei. Készítette: Szabó Anett A KÖRINFO tudásbázishoz Mőanyagok újrahasznosításának lehetıségei Készítette: Szabó Anett A KÖRINFO tudásbázishoz A mőanyagok definíciója A mőanyagok olyan makromolekulájú anyagok, melyeket mesterségesen, mővi úton hoznak létre

Részletesebben

Technológiai szigetelések alapanyagai

Technológiai szigetelések alapanyagai Technológiai szigetelések alapanyagai Az utóbbi évek rohamos műszaki fejlődése a szigeteléstechnikában számos új anyagfajta, feldolgozási mód és szerkezet jelent meg. Ezért a tervezés és a kivitelezés

Részletesebben

Mérnöki anyagok. Polimerek

Mérnöki anyagok. Polimerek .04.10. Mérnöki anyagok NGB_AJ001_1 Polimerek A nem fémes szerkezeti anyagokat két csoportba oszthatjuk. Ezek: szerves (karbon bázisú) nem fémes szerkezeti anyagok vagy polimerek a szervetlen nem fémes

Részletesebben

Nemfémes szerkezeti anyagok. Természetes eredetű polimerek

Nemfémes szerkezeti anyagok. Természetes eredetű polimerek Nemfémes szerkezeti anyagok A nem fémes szerkezeti anyagokat két csoportba oszthatjuk. Ezek: szerves nem fémes szerkezeti anyagok vagy polimerek a szervetlen nem fémes szerkezeti anyagok vagy kerámiák

Részletesebben

Mőanyagok felosztása. Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása. Mőszaki mőanyagok. Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu.

Mőanyagok felosztása. Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása. Mőszaki mőanyagok. Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu. Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása Mőszaki mőanyagok Mőanyagok felosztása Mőanyagok Makromolekulájú szerves anyagok Természetes anyagok átalakításával

Részletesebben

20 hullámpapírlemez (PAP) 21 nem hullámpapírlemez jellegű karton (PAP) 22 papír (PAP) 29 külföldről behozott csomagolás papír, karton összetevője

20 hullámpapírlemez (PAP) 21 nem hullámpapírlemez jellegű karton (PAP) 22 papír (PAP) 29 külföldről behozott csomagolás papír, karton összetevője II. Csomagolószer Katalógus kódjai (CsK kódok) A CsK kód felépítése: 1. karakter: csomagolóeszközként, csomagolóanyagként, csomagolási segédanyagként is felhasználható terméket jelölő kód 2 3. karakter:

Részletesebben

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403 Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 Az anyag Az anyagot az ember nyeri ki a természetből és

Részletesebben

Házi feladat témák: Polimerek alkalmazástechnikája tárgyból, 2014-2015. I félév

Házi feladat témák: Polimerek alkalmazástechnikája tárgyból, 2014-2015. I félév Házi feladat témák: Polimerek alkalmazástechnikája tárgyból, 2014-2015. I félév Orvostechnikai alkalmazások 1. Egyszer használatos orvosi fecskendő gyártása, sterilezése. 2. Vérvételi szerelék gyártása,

Részletesebben

Acryl tömítõk Poliuretán habok Szilikon ragasztók

Acryl tömítõk Poliuretán habok Szilikon ragasztók Filled with quality! HU Termékismertetõ Acryl tömítõk Poliuretán habok Szilikon ragasztók www.phobextools.com Premium Neutrális Szilikon ÁTLÁTSZÓ Egykomponensû, semleges, szagtalan, penészálló szilikon.

Részletesebben

MESTERSÉGES SZÁLAS ANYAGOK

MESTERSÉGES SZÁLAS ANYAGOK MESTERSÉGES SZÁLAS ANYAGOK Két csoport: 1 Természetes alapú, mesterséges szálak Mesterséges alapú vagy szintetikus szálak Előállításuk fontos szakaszai: 1. Alapanyaguk (amelyek már mindig műanyagok) folyékonnyá

Részletesebben

Ragasztóanyagok. Csavarrögzítő (nagy szilárdságú) Csavarrögzítő (közepes szilárdságú) Ragasztóanyagok tulajdonságai Kiválasztási táblázat

Ragasztóanyagok. Csavarrögzítő (nagy szilárdságú) Csavarrögzítő (közepes szilárdságú) Ragasztóanyagok tulajdonságai Kiválasztási táblázat 14 - Ragasztas:14 Építő vegyi anyagok.qxd 2008.12.16. 14:53 Page 315 AP APG APT APS MK KK DK KK-2 PVC SG 2K ER 2K EF 2K EK LS L LS M LS H 316 316 317 317 318 318 319 319 320 320 321 321 322 322 323 323

Részletesebben

Tevékenység: Ragasztóanyagok

Tevékenység: Ragasztóanyagok Olvassa el a fejezetet! Gyűjtse ki és jegyezze meg a különböző ragasztóanyag családok típusait/neveit, jellemzőit és kötési mechanizmusaikat! Ragasztóanyagok A ragasztás olyan eljárás, amelyben ragasztóanyag

Részletesebben

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

A Csomagolási hulladékokról

A Csomagolási hulladékokról A Csomagolási hulladékokról Fıbb elıírásai: 2000. évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Alapfogalmak (hulladék, gyártó újrahasználat stb.) Hulladékgazdálkodási alapelvek (gyártói felelısség, szennyezı

Részletesebben

Polimerek (Műnyagok) szerkezete, gyártása és típusai

Polimerek (Műnyagok) szerkezete, gyártása és típusai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGTUDOMÁNYI ÉS TECHNOLÓGIAI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimerek (Műnyagok) szerkezete, gyártása és típusai DR Hargitai Hajnalka Elérhetőségek Személyesen: 90%-ban:

Részletesebben

Szemes Tömítéstechnika Kft.

Szemes Tömítéstechnika Kft. GUMITÖMLŐK Alacsony nyomású (préslég) víztömlő Belső: SBR, fekete, sima Külső: SBR, EPDM, fekete, sima Robbanó nyomás: 30 bar Hőmérséklet: -20 ºC- tól + 80 ºC-ig PRESS N/L 10 fekete, sima 10x15 10 100

Részletesebben

Árjegyzék (Áraink a 27 %-os ÁFA-t nem tartalmazzák) Érvényes 2014. Szeptember 1-től

Árjegyzék (Áraink a 27 %-os ÁFA-t nem tartalmazzák) Érvényes 2014. Szeptember 1-től Honlap: Plexi lemezek: Táblaméret: 100 x 205 cm, 200 x 205 cm, 305 x 205 cm Vastagság Táblaár m 2 (XT) Darabolt ár m 2 (XT) 2 mm 3000,- 4.350,- 3 mm 4.600,- 6.500,- 4 mm 6.000,- 8.700,- 5 mm 7.500,- 10.880,-

Részletesebben

Veszprémi Egyetem, Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszék

Veszprémi Egyetem, Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszék Petrolkémiai alapanyagok és s adalékok eláll llítása manyag m hulladékokb kokból Angyal András PhD hallgató Veszprémi Egyetem, Ásványolaj és Széntechnológiai Tanszék Veszprém, 2006. január 13. 200 Mt manyag

Részletesebben

GÉPÉSZMÉRNÖKI SZAK. Anyagtudomány II. Műanyagok, kerámiák, kompozitok. Dr. Rácz Pál egyetemi docens

GÉPÉSZMÉRNÖKI SZAK. Anyagtudomány II. Műanyagok, kerámiák, kompozitok. Dr. Rácz Pál egyetemi docens GÉPÉSZMÉRNÖKI SZAK Anyagtudomány II. Műanyagok, kerámiák, kompozitok Dr. Rácz Pál egyetemi docens Budapest 2011. Polimerek Polimerek osztályozása Szerves, makromolekulás anyagok: természetes, mesterséges.

Részletesebben

P L E X I C E N T R U M

P L E X I C E N T R U M Plexi lemezek értékesítése, feldolgozása: Extrudált és öntött változatban /2-25 mm vtg-ig/ Színes és strukturált termékeink (bordázott, érdesített, rovátkázott) Plexi feldolgozás, hajlítás (hideg, meleg

Részletesebben

WAG Logisztika Kft. által szállítható veszélyes hulladékok EWC listája

WAG Logisztika Kft. által szállítható veszélyes hulladékok EWC listája WAG Logisztika Kft. által szállítható veszélyes hulladékok EWC listája EWC kódszám Megnevezés 2 Mezőgazdasági, kertészeti, vízkultúrás termelésből, erdőgazdaságból, vadászatból, halászatból, élelmiszer

Részletesebben

EWC kódok Engedély veszélyes hulladék tárolására

EWC kódok Engedély veszélyes hulladék tárolására 07 01 03* halogéntartalmú szerves oldószerek, mosófolyadékok és anyalúgok 07 01 04* egyéb szerves oldószerek, mosófolyadékok és anyalúgok 07 02 03* halogéntartalmú szerves oldószerek, mosófolyadékok és

Részletesebben

Hagyományostól az új generációs csomagolóanyagokig

Hagyományostól az új generációs csomagolóanyagokig Hagyományostól az új generációs csomagolóanyagokig 3. ÉMMK Konferencia Szabó Anita Magdolna Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék Budapest, 2011. április 27. 2

Részletesebben

raw material partnership know-how

raw material partnership know-how raw material partnership know-how A VALPLAST CZ és VALPLAST SK testvérvállalatok a Közép és Kelet Európai régió műanyagfeldolgozó vállalaltainak alapanyag-ellátását tűzték ki elsődleges feladatuknak. A

Részletesebben

A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS MŰVELETEI Fűtőanyagként történő felhasználás vagy más módon energia előállítása Oldószerek visszanyerése, regenerálása

A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS MŰVELETEI Fűtőanyagként történő felhasználás vagy más módon energia előállítása Oldószerek visszanyerése, regenerálása R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS MŰVELETEI Fűtőanyagként történő felhasználás vagy más módon energia előállítása Oldószerek visszanyerése, regenerálása Oldószerként nem használatos szerves anyagok

Részletesebben

Üregkamrás polikarbonát lemezek

Üregkamrás polikarbonát lemezek Üregkamrás polikarbonát lemezek AKCIÓ Érvényes: 2010.09.13-tól visszavonásig. Más kedvezménnyel nem vonható össze. Tulajdonságok: Alkalmazási terület: típus fényáteresztő, jó hőszigetelő, hidegen hajlítható,

Részletesebben

P 03 2020 M 07 0060 H 05 0022 B

P 03 2020 M 07 0060 H 05 0022 B WÜRTH Szereléstechnika Kft. - 2040 Budaörs, Gyár u. 2. - Tel.: (00 36) 23/418-130 - Nyomtatva Magyarországon P 03 2020/M 07 0060/H 05 0022/B 07 0020 11/2004 K+D Elasztikus ragasztó- és tömítõanyagok -

Részletesebben

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT I. Egyszerű választásos teszt Karikázza be az egyetlen helyes, vagy egyetlen helytelen választ! 1. Hány neutront tartalmaz a 127-es tömegszámú, 53-as rendszámú jód izotóp? A) 74

Részletesebben

Kollégáim nevében is várom a megkeresésüket. Epres Péter

Kollégáim nevében is várom a megkeresésüket. Epres Péter Ragasztószalag katalógus 2013 A Farix Kereskedelmi Kft. ragasztószalagos csapata 1995 óta meghatározó szereplője a hazai öntapadó műszaki ragasztószalagok piacának. Kínálatunkban megtalálhatóak az ipari

Részletesebben

EXTRUDÁLT POLISZTIROL

EXTRUDÁLT POLISZTIROL EXTRUDÁLT POLISZTIROL A Fibrotermica SpA társaság extrudált polisztirol lemezt gyárt, melynek neve FIBROSTIR. A FIBROSTIR egyrétegû, kiváló hõszigetelõ képességû sárga színû lemez, alkalmazható mind egyéni

Részletesebben

Műszaki Füzet TETŐRENDSZEREK

Műszaki Füzet TETŐRENDSZEREK Műszaki Füzet TETŐRENDSZEREK Mapeplan PVC-P quaderno PVC-HU-poly.indd 1 TETŐRENDSZEREK MapEplaN PVC-P quaderno PVC-HU-poly.indd 2 TARTALOMJEGYZÉK Oldal 04 Oldal 06 Oldal 08 Oldal 18 Oldal 20 1. Környezetbarát

Részletesebben

Összeállította: Sallai András. Csomagolás

Összeállította: Sallai András. Csomagolás Összeállította: Sallai András Csomagolás A csomagolása szerepe a terméket körülvevő kezelési, illetve kommunikációs funkciót ellátó borítás. Csomagolás funkciói Minőségvédő megfelel az egészségvédelmi

Részletesebben

Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek. Szakmai és megrendelői szempontok

Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek. Szakmai és megrendelői szempontok Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek Szakmai és megrendelői szempontok Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek Ragasztott, szükség szerint mechanikai rögzítéssel ellátott hőszigetelő táblás homlokzati

Részletesebben

BME Gépjárművek Tanszék. Gépjárművek Műszaki Előírásrendszerei. Alkatrészek, anyagok, recycling. 2010.04.08. Újsághy Zsófia, Dr.

BME Gépjárművek Tanszék. Gépjárművek Műszaki Előírásrendszerei. Alkatrészek, anyagok, recycling. 2010.04.08. Újsághy Zsófia, Dr. BME Gépjárművek Tanszék Gépjárművek Műszaki Előírásrendszerei Alkatrészek, anyagok, recycling 1 2010.04.08. Tartalom Műanyagok és elasztomerek a gépjárművekben Műanyagféleségek Felhasználási arányszámok

Részletesebben

REOXTHENE TECHNOLÓGIA REOXTHENE TECHNOLOGY EASY LIFT -12 C VÍZSZIGETELŐ LEMEZ FORRADALMI TECHNOLÓGIÁVAL LEMEZ FAL-PADLÓ CSATLAKOZÁSHOZ

REOXTHENE TECHNOLÓGIA REOXTHENE TECHNOLOGY EASY LIFT -12 C VÍZSZIGETELŐ LEMEZ FORRADALMI TECHNOLÓGIÁVAL LEMEZ FAL-PADLÓ CSATLAKOZÁSHOZ O LO INNOVATÍV BITUMEN POLIMER KEVERÉK -12 C REOXTHENE TECHNOLOGY HAJLÉKONYSÁG ALACSONY HŐMÉRSÉKLETEN IS REOXTHENE TECHNOLÓGIA HN G Patent Pending Y E RE TH E N TE C OX VÍZSZIGETELŐ LEMEZ FORRADALMI TECHNOLÓGIÁVAL

Részletesebben

Általános ipari ragasztók

Általános ipari ragasztók 3M ragasztó üzletág Általános ipari ragasztók és ragasztószalagok Textilhordozós ragasztószalagok Scotch 2902 textilhordozós ragasztószalag (duct tape) Általános textil ragasztószalag, ami olyan alkalmazásokhoz

Részletesebben

Bevezetés. Tartalom. Tartalom. Bevezetés Rendszerbe szervezett jelölés A.2. Színes jelölők a PrintJet ADVANCED készülékkel A.4. Anyagjellemzők A.

Bevezetés. Tartalom. Tartalom. Bevezetés Rendszerbe szervezett jelölés A.2. Színes jelölők a PrintJet ADVANCED készülékkel A.4. Anyagjellemzők A. Bevezetés Bevezetés Rendszerbe szervezett jelölés.2 Színes jelölők a PrintJet DVNCED készülékkel.4 nyagjellemzők.6 Weidmüller által végzett tesztek és vizsgálati eljárások.8 Érvek a MultiCard mellett.10.1

Részletesebben

Hőre keményedő és hőre lágyuló műanyagok villamosipari és elektronikai alkalmazása

Hőre keményedő és hőre lágyuló műanyagok villamosipari és elektronikai alkalmazása A MÛANYAGOK ALKALMAZÁSA 3.3 Hőre keményedő és hőre lágyuló műanyagok villamosipari és elektronikai alkalmazása Tárgyszavak: járműgyártás; autóvillamosság; szigetelőrendszer; minősítés; hőállóság; vezetőképesség-mérő

Részletesebben

Ipari ragasztók katalógusa 2011

Ipari ragasztók katalógusa 2011 Ipari ragasztók katalógusa 2011 1 TARTALOM AEROSOLOS TERMÉKEK SZALAGOS RAGASZTÓK (IPAR) SZERKEZETI RAGASZTÓK TÖMÍTŐK CSOMAGOLÁS TÉPŐZÁR BUMPON Áraink nettó árak, az ÁFA-t nem tartalmazzák. 2 Aerosolos

Részletesebben

Liquid steel. Folyékony fém

Liquid steel. Folyékony fém Araldite Liquid Steel (XD 4570 / XD 4571) Két komponensű, gyors kötésű acél tartalmú epoxy ragasztó Főbb jellemzők: Kiváló tapadás a legtöbb műanyag, kompozit és fém felületeken Kiváló ellenállás az üzemanyagok,

Részletesebben

azonnal Szűcs Gyula igazgató Határidő: Felelős:

azonnal Szűcs Gyula igazgató Határidő: Felelős: Kivonat a Jász-Nagykun-Szolnok Szakképzés-szervezési Társulás 2009. november 10-i ülésének jegyzőkönyvéből A Jász-Nagykun-Szolnok Szakképzés-szervezési Társulás Társulási Tanácsa 107/2009. (XI.10.) számú

Részletesebben

PLEXIGLAS Satinice lemezek és rudak

PLEXIGLAS Satinice lemezek és rudak PLEXIGLAS Satinice lemezek és rudak 2015.06.04. - v1.0 1 BEVEZETŐ A PLEXIGLAS márkanevű, pmma anyagú lemezek 1933- as bemutatása óta rendkívül sokféle felhasználási területen bizonyítottak. A gyártó megszámlálhatatlan

Részletesebben

Nemszőtt anyagok a szűrőiparban AZ ÚJ GENERÁCIÓS SAWASCREEN ------------------------------------------------

Nemszőtt anyagok a szűrőiparban AZ ÚJ GENERÁCIÓS SAWASCREEN ------------------------------------------------ AZ ÚJ GENERÁCIÓS SAWASCREEN ------------------------------------------------ A szűrők széles termékskálájába nemcsak a nagyon hatékony és kitűnő porszűrők, hanem a hajtogatható szűrők is beletartoznak.

Részletesebben

Középszintű kémia írásbeli feladatlap CSOMAGOLÓANYAGOK

Középszintű kémia írásbeli feladatlap CSOMAGOLÓANYAGOK I. feladat (elérhető: 16 pont) Esettanulmány Középszintű kémia írásbeli feladatlap CSOMAGOLÓANYAGOK Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget, majd a szöveg alapján és kémiai ismeretei alapján válaszoljon

Részletesebben

TESS - Tanulói Szertári Szisztéma

TESS - Tanulói Szertári Szisztéma TESS - Tanulói Szertári Szisztéma Tárolás: Egy témakörhöz tartozó kísérletek, egyetlen dobozban minden diáknak! Könnyen áttekinthető, rendbentartható és tárolható. A dobozok egymásba illeszthetők, így

Részletesebben

Kollégáim nevében is várom a megkeresésüket. Epres Péter

Kollégáim nevében is várom a megkeresésüket. Epres Péter Ragasztószalag katalógus 2015 A Farix Kereskedelmi Kft. ragasztószalagos csapata 1995 óta meghatározó szereplője a hazai öntapadó műszaki ragasztószalagok piacának. Kínálatunkban megtalálhatóak az ipar

Részletesebben

Kerámiák. Csoportosítás

Kerámiák. Csoportosítás Kerámiák Csoportosítás Hagyományos szilikátkerámiák Építőanyagok: cement, tégla, fajansz, stb Üvegekek, Fémoxidok, nitridek, boridok stb. Mesterségesen előállított szilárd, nemfémes, szervetlen (műszaki)

Részletesebben

Név:............................ Helység / iskola:............................ Beküldési határidő: Kémia tanár neve:........................... 2014.ápr.1. TAKÁCS CSABA KÉMIA EMLÉKVERSENY, X.-XII. osztály,

Részletesebben

az Anyagtudomány az anyagok szerkezetével, tulajdonságaival, az anyagszerkezet és a tulajdonságok közötti kapcsolatokkal, valamint a tulajdonságok

az Anyagtudomány az anyagok szerkezetével, tulajdonságaival, az anyagszerkezet és a tulajdonságok közötti kapcsolatokkal, valamint a tulajdonságok az Anyagtudomány az anyagok szerkezetével, tulajdonságaival, az anyagszerkezet és a tulajdonságok közötti kapcsolatokkal, valamint a tulajdonságok megváltoztatásának elvi alapjaival foglalkozó tudomány

Részletesebben

HULLADÉKLISTA SZÁLLÍTÁSI ENGEDÉLYHEZ

HULLADÉKLISTA SZÁLLÍTÁSI ENGEDÉLYHEZ EWC kódszáma HULLADÉKLISTA SZÁLLÍTÁSI ENGEDÉLYHEZ Megnevezése 2 Mezőgazdasági, kertészeti, vízkultúrás termelésből, erdőgazdaságból, vadászatból, halászatból, élelmiszer előállításból és feldolgozásból

Részletesebben

PEEK felhasználása. Mit kell tudni a PEEK-ről: PEEK alkalmazása fogtechnikában: Marható PEEK tömb

PEEK felhasználása. Mit kell tudni a PEEK-ről: PEEK alkalmazása fogtechnikában: Marható PEEK tömb Dokumentáció 0 Versenykiírás: Meglévő fogak státusza a felső álcsonton: 17, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27. Behelyezett implantátumok státusza: 11, 13, 16 régiójában. Meglévő fogak státusza az alsó állcsonton:

Részletesebben

Tartalomjegyzék. POLIUREÁN TÖMLŐK Poliuretán csigatömlők/ Polyurethane Corrugated Hoses

Tartalomjegyzék. POLIUREÁN TÖMLŐK Poliuretán csigatömlők/ Polyurethane Corrugated Hoses Tartalomjegyzék POLIUREÁN TÖMLŐK Poliuretán csigatömlők/ Polyurethane Corrugated Hoses Poliuretán csigatömlők/ Polyurethane Corrugated Hoses Antisztatikus Poliuretán Csigatömlő/PU Corrugated Hoses Antistatic

Részletesebben

T E C H N O L O G Y. Patent Pending WATERPROOFING MEMBRANE WITH REVOLUTIONARY TECHNOLOGY THENE TECHNOLOGY. Miért válassza a Reoxthene technológiát

T E C H N O L O G Y. Patent Pending WATERPROOFING MEMBRANE WITH REVOLUTIONARY TECHNOLOGY THENE TECHNOLOGY. Miért válassza a Reoxthene technológiát TE THENE TECHNOLOGY TE THENE TECHNOLOGY TE Miért válassza a Reoxthene technológiát THENE TECHNOLOGY Miért válassza a Reoxthene technológiát A TECHNOLÓGIA egy forradalmian új technológia, melyet a MAPEI

Részletesebben

EN 13888 SZERINTI BESOROLÁS A Kerapoxy SP RG osztály szerinti reaktív műgyanta (R) fugázóanyag (G).

EN 13888 SZERINTI BESOROLÁS A Kerapoxy SP RG osztály szerinti reaktív műgyanta (R) fugázóanyag (G). KERAPOXY SP HÁROMKOMPONENSŰ, FOKOZOTTAN VEGYSZERÁLLÓ EPOXI FUGÁZÓANYAG LEGALÁBB 5 MM SZÉLES HÉZAGOKHOZ EN 13888 SZERINTI BESOROLÁS A Kerapoxy SP RG osztály szerinti reaktív műgyanta (R) fugázóanyag (G).

Részletesebben

Rapid Gyorsragasztó. Tulajdonság Rapid/A Rapid/B Rapid (Keverve) Szín Fajsúly Viszkozitás (25 C-on) Élettartam Minőségét megőrzi (2gm, 25 C-on)

Rapid Gyorsragasztó. Tulajdonság Rapid/A Rapid/B Rapid (Keverve) Szín Fajsúly Viszkozitás (25 C-on) Élettartam Minőségét megőrzi (2gm, 25 C-on) Araldite (AW 2104/HW 2934) Kétkomponensű epoxy ragasztó háztartási és ipari felhasználásra Főbb jellemzők: Nagy tépő és nyíró erő Erős és rugalmas Gyors kikötés Sokféle felület ragasztásához Termék meghatározás:

Részletesebben

Andreae Standard szűrők: Javasolt légáramlási 0,5-1m/s sebesség Nyomáscsökkenés:

Andreae Standard szűrők: Javasolt légáramlási 0,5-1m/s sebesség Nyomáscsökkenés: Termékkatalógus Andreae Standard szűrők: 65 mm 0,5-1m/s Nyomáscsökkenés: 0.5 m/s 13 Pa 0,75 m/s 30 Pa 1,0 m/s 56 Pa Javasolt maximális 130 Pa nyomáscsökkenés (250 Pa a végső határ) Hatékonyság 0,75 m/s

Részletesebben

Használati utasítás HARD SURFACE. Transzferpapírok. CL Hard Surface I CL Hard Surface II SIGNDEPOT.EU

Használati utasítás HARD SURFACE. Transzferpapírok. CL Hard Surface I CL Hard Surface II SIGNDEPOT.EU Használati utasítás HARD SURFACE Transzferpapírok I Megnevezés Paropy...2 Paropy I...3 Akril...4 Karton Papírok......5 Kerámia Bögrék...6 Kerámia Csempék...7 Kristály/Üveg...8 Bőr...9 Oldal Mágnes...10

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Élelmiszerekkel érintkező műanyagok alkalmazásának szabályai A fogyasztók egészségének védelme érdekében a kereskedelmi lánc minden egyes résztvevőjének közreműködésének arányában

Részletesebben

MŰANYAGOK ÉS A KÖRNYEZET

MŰANYAGOK ÉS A KÖRNYEZET MŰANYAGOK ÉS A KÖRNYEZET Elég lesz-e a biomassza a bioműanyagokhoz? A bioműanyagok ma már nem feltétlenül a biológialag lebomló műanyagokat jelentik, hanem inkább a megújuló forrásból növényi alapanyagból

Részletesebben

Műanyagok és kompozitok anyagvizsgálata 1.

Műanyagok és kompozitok anyagvizsgálata 1. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGTUDOMÁNYI ÉS TECHNOLÓGIAI TANSZÉK Műanyagok és kompozitok anyagvizsgálata 1. 1. Polimerek (Műnyagok) szerkezete, gyártása és típusai DR Hargitai Hajnalka A világ nyersacél

Részletesebben

Kiváló minőségű ragasztott kötés létrehozásának feltételei

Kiváló minőségű ragasztott kötés létrehozásának feltételei AKTUALITÁSOK A FARAGASZTÁSBAN Kiváló minőségű ragasztott kötés létrehozásának feltételei Dr. habil Csiha Csilla tanszékvezető, egyetemi docens Sopron 2014 szeptember 11. Faanyagok ragasztása a faipari

Részletesebben

Élelmiszeripari gumitöml. Tejipari g ztöml, + 164 C-ig. "Drinkpress" "LATTERIA"

Élelmiszeripari gumitöml. Tejipari g ztöml, + 164 C-ig. Drinkpress LATTERIA Élelmiszeripari gumitöml "Drinkpress" Gumitöml élelmiszeripari felhasználások területére. : EPDM, fehér, sima : spiralizált, szintetikus textilszövet : EPDM, kék, sima ellenálló állati és növényi eredet

Részletesebben

TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 02.

TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 02. TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 02. dr. Torma András 2011.09.13. Tartalom 1. Technológiák anyagáramai, ábrázolásuk 2. Folyamatábrák 3. Technológiai mérőszámok 4. Technológia telepítésének feltételei 5. Technológia

Részletesebben

KARTONPALLET papír raklap. Az ideális raklap a legjobb áron

KARTONPALLET papír raklap. Az ideális raklap a legjobb áron KARTONPALLET papír raklap Az ideális raklap a legjobb áron általános termékek Erősített raklapok Szabvány méretű raklapok Keretek Raklap láb Könnyített raklapok Koncepció KARTONPALLET méretpontos, egyedi,

Részletesebben

1. oldal, összesen: 6

1. oldal, összesen: 6 01 1 Veszélyes hulladékok adatai 3 4 5 EWCkód Megnevezés Mennyiség UN szám Vesz. o. Csomagolás ÁSVÁNYOK KUTATÁSÁBÓL, BÁNYÁSZATÁBÓL, KŐFEJTÉSBŐL, FIZIKAI ÉS KÉMIAI KEZELÉSÉBŐL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK 01 05

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 384 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 007 384 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000007384T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 384 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 03 757801 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

GLUCAGONUM HUMANUM. Humán glükagon

GLUCAGONUM HUMANUM. Humán glükagon 01/2008:1635 GLUCAGONUM HUMANUM Humán glükagon C 153 H 225 N 43 O 49 S M r 3483 DEFINÍCIÓ A humán glükagon 29 aminosavból álló polipeptid; szerkezete megegyezik az emberi hasnyálmirígy α-sejtjei által

Részletesebben

PERLITBÁNYÁSZAT -ELŐKÉSZÍTÉS- KÖRNYEZETVÉDELEM

PERLITBÁNYÁSZAT -ELŐKÉSZÍTÉS- KÖRNYEZETVÉDELEM A Miskolci Egyelem Közleménye A sorozat, Bányászat, 60. kötet, (2001) p. 9-16 Perlit, a környezetbarát magyar ásványi nyersanyag" tudományos konferencia PERLITBÁNYÁSZAT -ELŐKÉSZÍTÉS- KÖRNYEZETVÉDELEM Dr.

Részletesebben

A PVC még mindig az egyik legfontosabb műanyag

A PVC még mindig az egyik legfontosabb műanyag A MÛANYAGOK A GAZDASÁGBAN 5.1 5.3 1.1 A PVC még mindig az egyik legfontosabb műanyag Tárgyszavak: PVC; gyártás; felhasználás; alkalmazás; fejlesztés; viszony a környezettel. A PVC piac változása Nyugat-Európában

Részletesebben

Műanyagok alkalmazása a gyógyászatban

Műanyagok alkalmazása a gyógyászatban A MÛANYAGOK FELHASZNÁLÁSA Műanyagok alkalmazása a gyógyászatban Tárgyszavak: gyógyászat; orvosi berendezések; felhasználás; megoszlás; inhalátorok; csövek; poliuretán; PVC; PP; műszaki műanyagok. Műanyagfajták

Részletesebben

4. táblázat. 1. osztály 2. osztály 3. osztály 4. osztály SO 4 Cl NO 3 HCO 3

4. táblázat. 1. osztály 2. osztály 3. osztály 4. osztály SO 4 Cl NO 3 HCO 3 59 2.1.2. Anionok kimutatása Az anionokat közös reagensekkel történı vizsgálatok megfigyelései alapján, a kationokhoz hasonlóan, analitikai osztályokba sorolhatjuk. A fontosabb anionok négy osztályba kerültek.

Részletesebben

Hulladékszállítási listáink. Nem veszélyes hulladékok EWC

Hulladékszállítási listáink. Nem veszélyes hulladékok EWC F-TRANS Kereskedelmi és Szolgáltató Kft 2143 Kistarcsa, Nagytarcsai u.4. adószám :10883356-2-13 tel/fax. :06 28 50-69-55 mobil : 30 95-12-133 e-mail : f16@f-trans.hu Hulladékszállítási listáink Nem veszélyes

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A RESTAURÁTOR MŰHELY TEVÉKENYSÉGÉHEZ SZÜKSÉGES SZAKMAI ANYAGOK ÉS ESZKÖZÖK BESZERZÉSÉRE Altéma kódszáma: 3533

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A RESTAURÁTOR MŰHELY TEVÉKENYSÉGÉHEZ SZÜKSÉGES SZAKMAI ANYAGOK ÉS ESZKÖZÖK BESZERZÉSÉRE Altéma kódszáma: 3533 SZAKMAI BESZÁMOLÓ NKA Közgyűjtemények Kollégiuma I./e pályázat A RESTAURÁTOR MŰHELY TEVÉKENYSÉGÉHEZ SZÜKSÉGES SZAKMAI ANYAGOK ÉS ESZKÖZÖK BESZERZÉSÉRE Altéma kódszáma: 3533 A KÖZGYŰJTEMÉNYEK KOLLÉGIUMA

Részletesebben

Kétkomponensű, állékony (tixotróp), poliuretán hézagkitöltő-anyag. ALKALMAZÁSI TERÜLET Betonelemek függőleges hézagainak kitöltése bel- és kültérben.

Kétkomponensű, állékony (tixotróp), poliuretán hézagkitöltő-anyag. ALKALMAZÁSI TERÜLET Betonelemek függőleges hézagainak kitöltése bel- és kültérben. Mapeflex PU30 Kétkomponensű, állékony (tixotróp), poliuretán hézagkitöltő-anyag ALKALMAZÁSI TERÜLET Betonelemek függőleges hézagainak kitöltése bel- és kültérben. Nagyforgalomnak kitett ipari padlók kopásálló

Részletesebben

Ügyvezető igazgató Gerber András. ÜZLETFEJLESZTÉSI IG. Fábián Balázs

Ügyvezető igazgató Gerber András. ÜZLETFEJLESZTÉSI IG. Fábián Balázs 1 Ügyvezető igazgató Gerber András TERMELÉSI IGAZGATÓ Nyers József Logisztika Pozsega Zoltán BRAUN ÜZEM Hirsch László DELONGHI ÜZEM Karlovics Péter 8. ÜZEM Toronyi Bálint AKKUMULÁTOR ÜZEM Juhász Tibor

Részletesebben

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. www.chem.elte.hu/pr

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. www.chem.elte.hu/pr ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával www.chem.elte.hu/pr Kvíz az előző előadáshoz Programajánlatok március 5. 16:00 ELTE Kémiai Intézet 065-ös terem Észbontogató (www.chem.elte.hu/pr)

Részletesebben

Kétkomponensű szórt poliuretán szigetelőhab-rendszer, LAMOLTAN - B2-S7-25-0

Kétkomponensű szórt poliuretán szigetelőhab-rendszer, LAMOLTAN - B2-S7-25-0 Kétkomponensű szórt poliuretán szigetelőhab-rendszer, LAMOLTAN - B2-S7-25-0 A folyamatosan emelkedő energiaárak a ház-, ill. lakástulajdonosokat a hőszigetelési rendszerek tökéletesítése felé orientálja.

Részletesebben

Tökéletes szigetelőanyag nincs, minden szigetelőanyag vezeti az elektromos áramot, csak éppen nagyon kis mértékben.

Tökéletes szigetelőanyag nincs, minden szigetelőanyag vezeti az elektromos áramot, csak éppen nagyon kis mértékben. Szigetelőanyagok A szigetelőanyagok szerepe, hogy az áram útját elhatárolják. Ha az áram útja el van határolva, csak az előírt helyen tud folyni. Ezzel elérhető, hogy a különböző vezetők egymástól és a

Részletesebben

A MÛANYAGOK TULAJDONSÁGAI. A műanyagok jellemzése rövid jelek és jellemző tulajdonságok

A MÛANYAGOK TULAJDONSÁGAI. A műanyagok jellemzése rövid jelek és jellemző tulajdonságok A MÛANYAGOK TULAJDONSÁGAI 1.1 A műanyagok jellemzése rövid jelek és jellemző tulajdonságok Tárgyszavak: műanyagfajta; rövid jel; szabvány; műanyagok átlagos tulajdonságai; tulajdonságmátrix; termékfejlesztés;

Részletesebben

Útmutató monomerekhez és polimerekhez. 2007. június. Útmutató a REACH végrehajtásához

Útmutató monomerekhez és polimerekhez. 2007. június. Útmutató a REACH végrehajtásához Útmutató monomerekhez és polimerekhez 2007. június Útmutató a REACH végrehajtásához Jogi megjegyzés Jelen dokumentum a REACH-el kapcsolatos útmutató, mely magyarázatokat tartalmaz a REACH-el és ennek teljesítési

Részletesebben

Formaleválasztó termékek a többszöri leválasztás biztosításához

Formaleválasztó termékek a többszöri leválasztás biztosításához Formaleválasztó termékek a többszöri leválasztás biztosításához Korszerű megoldások A Henkel név jóval többet jelent, mint egy ragasztóanyag gyártó vállalat neve, most és mindig is egy újításban élenjáró,

Részletesebben

Védőszivacs termékcsalád

Védőszivacs termékcsalád Védőszivacs termékcsalád Robotex Kiadói Üzletág Kft. Felhasználása: A dolgozókat a gépek, berendezések éles sarkaira figyelmezteti, továbbá zúzódásos, beütődéses sérüléseket előz meg. Felhasználási területek:

Részletesebben

*, && #+& %-& %)%% & * &% + $ % !" #!$"" #%& $!#!'(!!"$!"%#)!!!*

*, && #+& %-& %)%% & * &% + $ % ! #!$ #%& $!#!'(!!$!%#)!!!* ! "#$% &'(&&)&&) % *'&"#%+#&) *, && #+& %-& %)%% & * &% + "#$%%(%((&,)' %(%(&%, & &% +$%,$. / $ %)%*)* "& 0 0&)(%& $ %!" #!$"" #%& $!#!'(!!"$!"%#)!!!* 1234 5151671345128 51 516 5 " + $, #-!)$. /$#$ #'0$"!

Részletesebben

www.fatrafol.hu Kipróbált minőség - immár fél évszázada RR DONNELLY DEBRECEN DUVENBECK KECSKEMÉT OUTO KUMPU BUDAPEST KIRÁLYI VÁRÓ GÖDÖLLŐ

www.fatrafol.hu Kipróbált minőség - immár fél évszázada RR DONNELLY DEBRECEN DUVENBECK KECSKEMÉT OUTO KUMPU BUDAPEST KIRÁLYI VÁRÓ GÖDÖLLŐ RR DONNELLY DEBRECEN DUVENBECK KECSKEMÉT OUTO KUMPU BUDAPEST KIRÁLYI VÁRÓ GÖDÖLLŐ ISCAR NAGYTARCSA KORDA STÚDIO ETYEK Kipróbált minőség - immár fél évszázada FATRAFOL PROFESSZIONÁLIS MEGOLDÁSOK FATRAFOL

Részletesebben

Ipari mú anyagok. Termékismertetó. ThyssenKrupp Ferroglobus

Ipari mú anyagok. Termékismertetó. ThyssenKrupp Ferroglobus Ipari mú anyagok Termékismertetó ThyssenKrupp Ferroglobus TK A ThyssenKrupp Ferroglobus Rt. hírnevét, partnereink elismerését a megbízhatóság és termékeink, illetve szolgáltatásaink minó sége határozza

Részletesebben

TAKARÍTSA MEG EGY NYARALÁS ÁRÁT MINDEN ÉVBEN!

TAKARÍTSA MEG EGY NYARALÁS ÁRÁT MINDEN ÉVBEN! A napkollektor TAKARÍTSA MEG EGY NYARALÁS ÁRÁT MINDEN ÉVBEN! A meleg víz előállítása az egyik legállandóbb háztartási kiadás. Ez a költség az egyetlen amelyet ellentétben a fűtéssel és a légkondicionálással-

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 91/155 EGK Irányelv és a 44/2000. (XII. 27.) EüM. Rendelet, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján.

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 91/155 EGK Irányelv és a 44/2000. (XII. 27.) EüM. Rendelet, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján. 1 BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 91/155 EGK Irányelv és a 44/2000. (XII. 27.) EüM. Rendelet, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján. A kiállítás kelte: 2006. június 7. Felülvizsgálva: 2008. augusztus

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (2)

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (2) Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (2) a NAT-1-1508/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MÜKI LABOR Mûanyag Vizsgáló és Fejlesztõ Kft. (1117 Budapest, Budafoki út 187-189.)

Részletesebben

POLYVAP SA MINDKÉT OLDALÁN ÖNTAPADÓ PÁRAZÁRÓ LEMEZ

POLYVAP SA MINDKÉT OLDALÁN ÖNTAPADÓ PÁRAZÁRÓ LEMEZ A vezető öntapadó lemezes technológia POLYVAP SA MINDKÉT OLDALÁN ÖNTAPADÓ PÁRAZÁRÓ LEMEZ ALUMÍNIUM FÓLIA A POLYVAP SA mindkét oldalán öntapadó, magas minőségű bitumenes lemez ADESO technológiával, hőszigetelések

Részletesebben

A MEGFELELŐ ESZKÖZÖK ÉS TARTOZÉKOK AZ ARMAFLEX LEGJOBB TELEPÍTÉSÉHEZ

A MEGFELELŐ ESZKÖZÖK ÉS TARTOZÉKOK AZ ARMAFLEX LEGJOBB TELEPÍTÉSÉHEZ Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) A MEGFELELŐ ESZKÖZÖK ÉS TARTOZÉKOK AZ ARMAFLEX LEGJOBB TELEPÍTÉSÉHEZ Professzionális szerszámok és tartozékok teljes választéka Kifejezetten

Részletesebben

és s alkalmazása Dencs Béla*, Dencs Béláné**, Marton Gyula**

és s alkalmazása Dencs Béla*, Dencs Béláné**, Marton Gyula** Környezetbarát t kemény nyítőszármazékok előáll llítása és s alkalmazása a környezet k védelme v érdekében Dencs Béla*, Dencs Béláné**, Marton Gyula** *Hydra 2002 Kutató, Fejlesztő és Tanácsadó Kft., Veszprém

Részletesebben

MB 45 Alumínium ablak

MB 45 Alumínium ablak MB 45 Alumínium ablak Az MB-45 elnevezésű ablak a legkorszerűbb technológiára épülő, hőszigetelést nem igénylő alumínium rendszerű ablakok egyik kiemelkedő tagja. Egyaránt felhasználható kültéri és beltéri

Részletesebben

Közösen értéket teremtünk

Közösen értéket teremtünk Csomagolófóliák Közösen értéket teremtünk Tartalom: 3 oldal: Cégprofil 4 oldal: Fóliatömlõk 5 oldal: Sík és egyéb fóliák 6 oldal: Konfekcionálás, adalékok és nyomtatás 7 oldal: Termékkínálat Cégprofil

Részletesebben

Folyékony,kerámia bázisú hőszigetelő bevonat

Folyékony,kerámia bázisú hőszigetelő bevonat Folyékony,kerámia bázisú hőszigetelő bevonat A már ismert hagyományos szigetelő anyagok hőátbocsátási és hővezetési tényezőjét jelentősen felülmúlja a Thermo-S nanotechnológiás hőszigetelő bevonat, ezért

Részletesebben

A Thermo-Transzfer fólia felülnyomtató berendezések jelölési jellemzői

A Thermo-Transzfer fólia felülnyomtató berendezések jelölési jellemzői A Thermo-Transzfer fólia felülnyomtató berendezések jelölési jellemzői SmartDate sorozat Jelölés Az elmúlt évtizedben a Markem-Imaje elöl járt a Thermo-Transzfer technológiában. A SmartDate 5 sorozat gondoskodik

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó: Forgalmazó: Felelős személy: BRADOLIFE fertőtlenítő kendő fertőtlenítő kendő Florin Vegyipari és Kereskedelmi

Részletesebben