Polipropilén: Polimetil-metakrilát (plexiüveg): Polisztirol: Poliamid (nylon): Polivinilklorid (PVC):

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Polipropilén: Polimetil-metakrilát (plexiüveg): Polisztirol: Poliamid (nylon): Polivinilklorid (PVC):"

Átírás

1 Műanyagok Mit is nevezünk tulajdonképpen műanyagnak? A műanyagok olyan szerves óriásmolekulákból álló polimerek, melyek természetes anyagok kémiai átalakításával vagy kőolaj, szén, földgáz feldolgozása útján állítnak elő. A műanyagokat alkotó óriásmolekulák fő láncát túlnyomó részt szénatomok alkotják, azonban hidrogén, szilícium és kén is részt vesz felépítésében. Atomjainak száma , melyeket a lánctagok számával vagy polimerizációs fokukkal jellemezhetünk. Az ipar által elterjedten használt műanyagokra jellemző, hogy ipari módszerekkel nagy mennyiségben állíthatók elő, könnyen feldolgozhatóak és könnyen munkálhatók meg. A műanyagokat az 1800-as évek közepén fedezték fel, de csak a második világháború után kezdett ugrásszerűen növekedni előállításuk és felhasználásuk mértéke. Elmondható, hogy ez az építőipar legfiatalabb anyagfélesége, ugyanakkor e anyagoknak a legtágabb a felhasználási körük. A műanyagok megismerésekor nem csak praktikus építőipari és kertépítészeti felhasználásukra kell gondolnunk, hanem általuk a hulladékgazdálkodás, környezet- és természetvédelem terén okozott problémákra is. Általánosságban megállapítható, hogy a műanyaghulladékok igen lassan bomlanak, hulladékként igen hosszú ideig súlyosan terhelik a környezetet. Sok típusuk akár többször is újrafeldolgozható, ennek ipari és gazdasági háttere azonban még nincs megalapozva. Már 1983-ban a műanyagok világtermelése több volt 125 millió m 3 -nél, mely meghaladta a világ vastermelését! Néhány fontos évszám a műanyagok történetéből 1862 Axander Parks angol kémikus természetes cellulóz és salétromsav felhasználásával előállította az első műanyagot, a nitrocellulóz alapú parkezint, majd John W. Hyatt hasonló elvek alapján a celluloidot. Az első műanyag használati tárgyak a celluloid biliárdgolyók voltak Adolf Bayer német kémikus a polimerizáció és kondenzáció közti különbség leírásával megalapozza a műanyagkémiát Adolf von Bayer felfedezte a fenolból és formaldehidből álló műgyantát Wilhelm Kirsche gyáros és Adolf Stiller technikus feltalálja a galalitot a műszarut. A tejből kicsapott kazein felhasználása révén előállított műanyag megkeményedés előtt jól formázható volt, így gyorsan igen népszerűvé vált Az első hőre lágyuló műanyagok kifejlesztése Leo Henrik Baekland az USA-ban élő német kémikus kifejleszti a bakelitet Fritz Klatte szabadalmaztatja a polivinilkloridot, de sokoldalú felhasználása csak 1943-tól, a lágyítószerek révén vált lehetővé Hermann Staudinger kidolgozza a polimerek elméletét, megalapozza a műanyagkémiát Kifejlesztik a poli-metil-metakrilátot A Bayer cég előállítja az első szintetikus poliésztergyantát, amit lakkok, szigetelőanyagok, ragasztók gyártára használtak.

2 1933 Angliában feltalálják a polietilént Megindul a PVC tárgyak tömegtermelése. Wallance Hume Carothers amerikai vegyész műselyem után kutat és felfedezi a nejlont Otto Bayer felfedezi a poliuretánt, melynek ipari előállítása ő évbe megindult Felismerik a kőolaj, mint nyersanyag fontosságát, ettől fogva a PVC még szélesebb körben elterjed Megindul a nejlon ipari méretű előállítása Megindul a polietilén ipari méretű előállítása. Továbbiakban a műanyagok fejlődése kövezhetetlenül felgyorsul. Műanyagok csoportosítása és tulajdonságaik A műanyagok csoportosítása fizikai tulajdonságaik alapján: Fluidoplasztok: 20 C-on folyékony műanyagok Elasztok: gumi rugalmasságú makromolekuláris anyagok Termoplasztok: hőre lágyuló műanyagok Duropalszto: hőre keményedő műanyagok Csoportosítás előállításuk szerint: Természetes alapú műanyagok, például a kaucsuk alapú vulkanizált gumi, a cellulóz alapú viszkóz, a kazein alapú műszarú vagy a bitumen és növényi alapú műanyagok. Mesterséges alapú műanyagok, melyeket nagy molekulájú alapanyagokból polireakciók útján állítják elő. Alapvetően három típust különböztetünk meg. Polimerizációval készült műanyagok, melyeknél a monomer rendszerint telítettlen vegyület, melyek hő és katalizátorok hatására kapcsolódnak egymáshoz (pl.: PVC). Poliaddícióval készült műanyagok, melyeknél a reakcióban résztvevő monomerek molekuláit alkotó atomok átrendeződése eredményeképpen kapcsolódnak össze. Polikondenzációval készült műanyagok, melyeknél a monomerek egyes atomjaikat könnyen leadják, miközben egymáshoz kapcsolódnak. A leadott molekulák eközben stabil kismolekulájú anyaggá egyesülnek. Az építőiparban és a kertépítészet elsősorban a polimerizációval készült műanyagokat használja.

3 A műanyagok legfontosabb jellemzői, mely tulajdonságok nagyban befolyásolták elterjedését. Sűrűségük általában a hasonló anyagokhoz képest kicsi, kg/m3, alkalmazásával súlymegtakarítást érünk el. Mechanikai tulajdonságaik tág határok között változnak, így felhasználásuk szerteágazó. A műanyagok kémiailag igen ellenállók, vegyszereknek kitett területen is használhatók. Kiváló elektromos szigetelők! Igen jó hő- és hangszigetelők, e tulajdonágaik igen kedvezőek az építőiparban! Megmunkálásuk egyszerű. Nem túl nagy hőmérsékleten képlékennyé válnak és jól formázhatóak. Lehűlve laktartóan dermednek. Esztétikailag és optikailag igen jó tulajdonságokkal rendelkeznek (műbőr, plexi üveg, stb.) A legfontosabb műanyagféleségek és felhasználásuk. Hőre lágyuló műanyagok Hő hatásár az egymás mellé rendeződött óriásmolekula láncok közti kötőerők felbomlanak és a molekulák könnyen elcsúsznak egymás mellett. Jellegzetes megmunkálási módjuk a hurkatöltésre emlékeztető fröccsöntés. A meleg és képlékeny anyagot formába préselik, ahol lehűl és megdermed felveszi a forma alakját. Másik elterjedt feldolgozási módjuk az extrudálás. Ennek során a lágy nyersanyagot egy formán préselik át (hasonlóan a húsdarálóhoz), változatos keresztmetszeti formák hozhatóak létre, elméletileg végtelen hosszúságban (csövek, szalagok, szegőlécek). A hőre lágyuló műanyagok újrafeldolgozhatóak, elméletileg korlátlanul megolvasztható és feldolgozható. Szinte mindegyik fajtája jó elektromos szigetelő, savaknak és lúgoknak ellenáll. Szerves oldószerek többnyire oldják. Polietilén: Az etilén polimerje, általában átlátszó, opálos vagy tejfehér, hajlékony, zsíros tapintású anyag C-on folyékony, vízszerűen önthető. Vegyszereknek jól ellenáll, szobahőmérsékleten oldószere nincs. Nem mérgező, élettanilag ártalmatlan. Meggyújtva lassan, kék lánggal ég. Fajtái és ezáltal a felhasználása a gyártási technológia függvénye. A kis fajsúlyú polietilén főleg fóliák, palackok, zacskók, elektromos szigetelők, csövek gyártására alkalmas. A nagy fajsúlyú változata az előzőnél keményebb, így profilok, nagyobb terhelésnek kitett műszaki cikkek, széles körben használt gáz- és vízcsövek (KPE cső), padlófűtés csövek gyártásánál használatos. E műanyag egyik változata, a polietilén-tereftalát az alapanyaga a mindenki által ismert üdítős palackoknak (PET palackok).

4 Polipropilén: A propilén polimerje. Hasonló a polietilénhez, azonban szilárdsági értékei nagyobbak, kissé merevebb és hőállóbb. 180 C körüli hőmérsékleten olvad, olvadéka sűrű, nem önthető vízszerűen. 100 C felett gyorsan oxidálódik, rideggé, törékennyé válik. Fény hatására fokozottan hajlamos az öregedésre. Nem mérgező, vegyszereknek jól ellenáll. Szobahőmérsékleten nem oldható és nem ragasztható. Kiválóan alkalmas szálak húzására, a legolcsóbb szintetikus szál. Felhasználják nyomócsövek (melegvíz cső), játékszerek, edények (legtöbb háztartási hajlékony tárolóedény), előre gyártott kerti medencék és nagyobb szilárdságú termékek gyártására. Polimetil-metakrilát (plexiüveg): Víztiszta de színezhető műanyag, 90 C-on lágyul, C-on dolgozható fel. Nem mérgező, savaknak és lúgoknak mérsékelten áll ellent. A kloroform oldja, legjobb ragasztója is egyben. Kiválóan átbocsátja a fényt, az UV sugarakat is! Előállítási költségei a többi műanyaghoz képest magasak. Főleg félkész termék (lapok, plexi-üveg) formájában fordul elő. Polisztirol: Víztiszta, átlátszó, kemény, rideg, törékeny anyag. 80 C-körül lágyul, feldolgozási hőmérséklete C. nem mérgező, savaknak, lúgoknak jól ellenáll. Legtöbb oldószer oldja. Felhasználjuk játékok, gombok, fogantyúk, orvosságos fiolák, edények (kávéautomata pohara, üvegszerűen átlátszó konyhai edények), dobozok gyártására. Habosított változata kitűnő hőszigetelő, az építőipar széles körben használja a polisztirol hőszigetelő lemezeket (Hungarocell, Nikecel), vagy hőszigetelő vakolatokban a polisztirol gyöngyöt. Rendkívül jő szigetelő, elektrosztatikusan könnyen feltöltődik. Poliamid (nylon): Nagyon szívós sárgás színű áttetsző anyag. Olvadáspontja 140 C. Vegyszereknek mérsékelten áll ellent, nem mérgező. Jellemzően különböző textilipari szálak készülnek belőle, valamint a legtöbb élelmiszeripari műbél (virsli, kenőmájas, stb.). Jól forgácsolható, kisebb terhelésű fogaskerekek, csapágyak készítésére alkalmas. Polivinilklorid (PVC): Színtelen, gyantaszerű, rideg, törékenyanyag, felhasználása szinte kizárólag lágyítószerek hozzáadásával történik. Savakkal szemben ellenálló, szerves oldószerek oldják, hatásukra duzzadhat. A lágyítószer tartalomtól függően lehet szilárdabb (kemény pvc, vízvezeték csövek, szennyvíz csövek, dréncsövek, ruhacsipesz) vagy lágyabb (lágy pvc, fóliák, padlóburkolók, hő és hangszigetelő habok, vízszigetelő fóliák, játékszerek, játéklabdák, műbőr, esőkabát). Egészségre ártalmas anyagokat tartalmaz, csomagolóanyagként és játékszerek gyártására felhasználni nem ajánlatos! Nagy port vert fel az a korábbi kutatási eredmény, mely szerint a lágy PVC-ből készült bébi rágóka - mely a fogzást segíti elő - és más játékszerek szájbavételekor kioldódhat az egyik összetevő, a mérgező ftalát (lágyítószer). Állatkísérletekben a ftalát a májat, vesét és a heréket károsította. Az Európa Parlament 2001 április 3-ai ülésén jóváhagyták azt a javaslatot, mely a gyártókat a polivinilklorid helyettesítésére kötelezi termékeikben. Ezentúl Európában kötelező lesz a termékeken jelölni, ha PVC-t tartalmaznak.

5 Politetrafluoretilén (teflon): Kémiailag nagyon ellenálló, vegyszerálló, kitűnő elektromos szigetelő. Csak C körül lágyul! Oldószere nincs, ragasztani csak rosszul lehet. Bevonatok, tömítő szalagok készülnek teflonból. Polikloroprén: Szintetikus kaucsuk, igen nagy szilárdságú és rugalmasságú műgumi. Olaj, sav, lúg, oldószer, hő, fény és ózon álló. Az építőipar ragasztók, bevonatok, hézagkitöltő kittek, vulkanizált formában fóliák, lemezek, alátétek formájában használja. Poliizobutilén: Érdekes tulajdonságú anyag, mely nyújtás hatására kristályosodik, tehermentesítéskor ismét amorffá alakul. Sav- és lúgálló, időjárásálló, olaj, benzin oldja. Tömítők, ragasztók, szigetelőlemezek, bitumenhabarcs adalékanyagaként használatos az építőiparban. Polivinilacetát: Szobahőmérsékleten üvegszerű, hőre lágyuló műanyag. Gyengén lúg- és saválló, lakkok, festékek, ragasztók formájában használják. Poliuretánok: Számtalan módosulata ismert. Hőszigetelő, tömítő habok, tömítőgumi, lakkok formájában használják. Szilikonok: Egymástól különböző tulajdonságú anyagok. Kémiailag ellenállók, nem mérgezőek. Alapvetően három változata ismert: Kis móltömegű szilikon olajok, porózus építőanyagok, terméskövek felületnek víztaszítóvá tételére használják. Nagy móltömegű szilikongumi, hézagkitöltő kittek, szalagok, lemezek formájában fordul elő Térhálósított szilikongyanták, melyeket üvegszövettel sajtolva állítják elő. Cellulózacetát: Természetes eredetű műanyag, cellulóz ecetsavas kezelésével állítható elő. Bonyolult felépítésű, erős szívós anyag. Nem hőálló, 60 C-on lágyul, C-on megolvad. Átlátszó, áttetsző, felhasználása hasonló a polisztiroléhoz de kevésbé törékeny. Felhasználása az utóbbi évtizedekben visszaszorult.

6 Nitrocellulóz (celluloid): Természetes cellulózból salétromsavas kezeléssel állítható elő. Fokozottan tűz és robbanásveszélyes! Vattaszerű változat a lőgyapot. Acetonban jól oldódik, lágyítószerekkel elterjedt lakkok alapanyaga (nitrolakk, dukkólakk). A lágyítószerrel kevert nitrocelulóz volt az első közismert műanyag. Szívós, ütésálló, átlátszó (celluloid filmszalagok), szép megjelenésű, csak tűzveszélyessége miatt szorult ki a használatból. Hőre keményedő műanyagok Előállításuk két lépcsőben történik. Először a hőre lágyuló műgyantát adalékanyagokkal összekeverve formába öntik, majd magas hőmérsékleten megkeményítik. Az így elkészített anyag szerkezete irreverzíbilisen átalakul, még egyszer nem olvasztható meg, oldószerek nem oldják. Fenoplaszt (bakelit): Talán a legismertebb hőre keményedő műanyag. Színe sötétbarna, fekete jellegzetesen bakelit szagú. 170 C-ig hőálló, ennél magasabb hőmérsékleten szilárdságát lassan elveszti, 400 C-on elszenesedik. Általában töltőanyagok vagy rostok, vázanyagok hozzáadásával használták. Jó elektromos szigetelő, ezért elektromos készülékekben és műszaki cikkekben elterjedten alkalmazták (kapcsolók, konnektorok, fogantyúk stb.). Élelmiszeripari célokra nem alkalmas. Poliészter gyanta: A gyanta különböző katalizátorok hatására köt meg szobahőmérsékleten vagy hő hatására. A kötési idő néhány órától egy-két percig változhat. A megkötött anyag átlátszó, tetszetős. Egyedi darabok, mintadarabok készítésére alkalmas, valamilyen formába történő öntéssel állíthatjuk elő a kívánt tárgyat. Kötőanyagként is jelentős, üvegszövet vagy egyéb vázanyag felhasználásával héjszerkezetek készítésére is alkalmas (csónaktest, csúszdalap, bukósisak). A poliészter gyanta megszilárdulva könnyen és jól munkálható meg, jó elektromos szigetelő, időjárásálló. Saját anyagával ragasztható. Epoxigyanta: Felhasználása a poliésztergyantákéval megegyező. Alkalmasak öntvények készítésére és talán a poliészter gyantánál is jobban kötőanyaga az üvegszövetnek. Igen jelentősek az epoxigyanta alapú ragasztók (pl.: Epokitt).

7 Műanyagok egyszerű felismerése: A vizsgálat szemrevételezéssel valamint óvatos melegítéssel történik. A műanyagot lánggal melegítsük, ha megolvad hőre lágyuló, ha nem hőre keményedő. A láng elvétele után tovább égnek kis kékes lánggal ég, elfújva gyertyaszagú zsíros tapintású: száraz tapintású: erősen kormozó lánggal ég: nem kormozó lánggal ég, gyümölcsös illatú: A láng elvétele után nem ég tovább a lángban tartva hólyagosodik: a láng szélét zöldre festi: a lángban nehezen olvadó: a láng elvétele után elaszik és bakelitszagú: a lángban pattog, ammóniaszagú: a lángban repedezik, gyümölcsös szagú: a lángban nem repedező, szaru szagú: polietilén polipropilén polisztirol polimetilmetakrilát poliamid polivinilklorid teflon fenoplaszt aminoplaszt poliészter epoxigyanta

8 Műanyagok összefoglaló táblázata és jelölése (Kémiai kislexikon, Dr. Peuker H szerint, 1962) Szintetikus műanyagok Módosított természetes anyagok Polikondenzáció Polimerizáció Poliaddíció Duroplaszt Termoplaszt Duroplaszt Termoplaszt Duroplaszt Termoplaszt Duroplszt Termoplaszt Alkidgyanták Polietiléntereftalátok Allilésztergyanta Polietilén Epoxigyanták Lineáris poliuretán Kazein Cellulózészter Poliésztergyanták Lineáris telített poliésztergyanták Térhálósított telítetlen poliésztergyanta Polipropilén Térhálósított poliuretán Cellulóz nitrát Fenolgyanták Poliamid anilingyanták Polisztirol Cellulóz acetát Karbamidgyanták Polikarbonát Polivinilklorid Cellulóz triacetát Melaningyanték Poliizobutilén Cellulóz aceto butirát Szilikongyanták Polimetakrilát Cellulóz propionát Politetrafluoretilén Poliakrilnitril CAB Cellulózaceto-butirát PTFE Politetrafluor-etilén CAP Cellulózaceto-propionát PUR Poliuretán CMC Karboximetil-cellulóz PVAL Polivinilalkohol CN Cellulóznitrát PVB Polivinilbutirát DAP Diallilftalát PVC Polivinilklorid EC Etilcellulóz UF Karbamid-formaldehih EP Epoxid UP Telítetlen poliészter MF Melaminformaldehid PIB Poliizobutilén PA Poliamid POM Poliacetát PC Polikarbonát PVCA Vinilklorid-vinilacetát kopolimer PCTFE Poliklórtrifluor-etilén PVDC Polivinilidén-klorid PE Polietilén PVF Polivinilfluorid HDPE Nagysűrűségű polietilén PF Fenol-formaldehid LDPE Kis sűrűségű polietilén PVFO Polivinilformal PET Polietiléntereftalát SAN Sztirol-akrilnitril kopolimer PMMA Polimetil-metakrilát SB Sztirol-butadién kopolimer PP Polipropilén SI Szilikon PS Polisztirol SMS Sztirol-metilsztirol kopolimer

9 Csomagolóanyagokon alkalmazott kódszámok: 01 PET 02 HDPE 03 PVC 04 LDPE 05 PP 06 PS 07 Egyéb műanyag

Polimer kémia. Összeállította:Leczovics Péter 2013.

Polimer kémia. Összeállította:Leczovics Péter 2013. Polimer kémia Összeállította: 2013. Bevezetés Az ismétlődő egységekből felépülő nagyméretű molekulákat, melyekben az egységeket kémiai kötések kapcsolják össze Polimer- nek nevezzük. Az ismétlődő egység

Részletesebben

Műanyagok tulajdonságai. Horák György 2011-03-17

Műanyagok tulajdonságai. Horák György 2011-03-17 Műanyagok tulajdonságai Horák György 2011-03-17 Hőre lágyuló műanyagok: Lineáris vagy elágazott molekulákból álló anyagok. Üvegesedési (kristályosodási) hőmérséklet szobahőmérséklet felett Hőmérséklet

Részletesebben

Szigetelőanyagok. Műanyagok; fajták és megmunkálás

Szigetelőanyagok. Műanyagok; fajták és megmunkálás Szigetelőanyagok Műanyagok; fajták és megmunkálás Mi a műanyag? Minden rövidebb láncolatú (kis)molekulából mesterségesen előállított óriásmolekulájú anyagot így nevezünk. természetben nem fordul elő eleve

Részletesebben

- homopolimerek: AAAAAAA vagy BBBBBBB vagy CCCCCCC. - váltakozó kopolimerek: ABABAB vagy ACACAC vagy BCBCBC. - véletlen kopolimerek: AAABAABBBAAAAB

- homopolimerek: AAAAAAA vagy BBBBBBB vagy CCCCCCC. - váltakozó kopolimerek: ABABAB vagy ACACAC vagy BCBCBC. - véletlen kopolimerek: AAABAABBBAAAAB Polimerek Polimernek nevezzük az ismétlődő egységekből felépülő nagyméretű molekulákat, melyekben az egységeket kémiai kötések kapcsolják össze. Az ismétlődő egység neve monomer. A polimerek óriásmolekulái

Részletesebben

8. Műanyag előállítási technológiák.

8. Műanyag előállítási technológiák. 8. Műanyag előállítási technológiák. A műanyagok mesterséges úton előállított, vagy átalakított óriásmolekulájú anyagok, szerves polimerek. Széles körben alkalmazzák: építőiparban, járművekben, háztartásokban,

Részletesebben

Tevékenység: Olvassa el a történeti áttekintést! Jegyezze meg a legfontosabb feltalálók nevét és a találmányok megjelenésének időpontját!

Tevékenység: Olvassa el a történeti áttekintést! Jegyezze meg a legfontosabb feltalálók nevét és a találmányok megjelenésének időpontját! Olvassa el a történeti áttekintést! Jegyezze meg a legfontosabb feltalálók nevét és a találmányok megjelenésének időpontját! Bevezetés A makromolekuláris anyagok (polimerek) az élettel egyidősek a földön.

Részletesebben

Polimerek. Alapfogalmak. Alapstruktúra : Természetes polimerek: Mesterséges polimerek, manyagok. Szabad rotáció

Polimerek. Alapfogalmak. Alapstruktúra : Természetes polimerek: Mesterséges polimerek, manyagok. Szabad rotáció Polimerek Alapfogalmak Természetes polimerek: Poliszacharidok (keményít, cellulóz) Polipeptidek, fehérjék Kaucsuk, gumi Mesterséges polimerek, manyagok Monomer: építegység Polimer: fképp szénlánc, különböz

Részletesebben

Mőanyagok újrahasznosításának lehetıségei. Készítette: Szabó Anett A KÖRINFO tudásbázishoz

Mőanyagok újrahasznosításának lehetıségei. Készítette: Szabó Anett A KÖRINFO tudásbázishoz Mőanyagok újrahasznosításának lehetıségei Készítette: Szabó Anett A KÖRINFO tudásbázishoz A mőanyagok definíciója A mőanyagok olyan makromolekulájú anyagok, melyeket mesterségesen, mővi úton hoznak létre

Részletesebben

Kukabúvárok. Témahét 2010

Kukabúvárok. Témahét 2010 Kukabúvárok Témahét 2010 Hulladékból Termék - kiállítás Helyszín: Budapest, ELTE TTK 2010.03.09.18. Cél: - környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási kultúra javítása - ismeretek bővítése - környezetbarát

Részletesebben

Műanyag-feldolgozó Műanyag-feldolgozó

Műanyag-feldolgozó Műanyag-feldolgozó A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Lépcsős polimerizáció, térhálósodás; anyagismeret

Lépcsős polimerizáció, térhálósodás; anyagismeret Lépcsős polimerizáció, térhálósodás; anyagismeret Bevezetés Lineáris polimerek jellemzők reakciók kinetika sztöchiometria és x n Térhálósodás Anyagismeret hőre lágyuló műanyagok térhálós gyanták elasztomerek

Részletesebben

MŰANYAGOK Dr. Kausay Tibor

MŰANYAGOK Dr. Kausay Tibor MŰANYAGOK Dr. Kausay Tibor Felhasznált irodalom: [1] Ashby, M. F. Jones, D. R. H.: Werkstoffe 2. Metalle, Keramiken und Gläser, Kunststoffe und Verbundwerkstoffe. Esevier GmbH, München. 2007. [2] http://hu.wikipedia.org/wiki/

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: Egy kiválasztott műanyag jellemző fizikai és kémiai tulajdonságainak ismertetése Adott műanyag termék gyártásához anyag, gép és szerszám választása, majd a gyártástechnológia

Részletesebben

Technológiai szigetelések alapanyagai

Technológiai szigetelések alapanyagai Technológiai szigetelések alapanyagai Az utóbbi évek rohamos műszaki fejlődése a szigeteléstechnikában számos új anyagfajta, feldolgozási mód és szerkezet jelent meg. Ezért a tervezés és a kivitelezés

Részletesebben

Polimer kompozitok alapanyagai, tulajdonságai, kompozitmechanikai alapok

Polimer kompozitok alapanyagai, tulajdonságai, kompozitmechanikai alapok SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimer kompozitok alapanyagai, tulajdonságai, kompozitmechanikai alapok DR Hargitai Hajnalka 2011.10.19. Polimerek

Részletesebben

Műanyagok Pukánszky Béla - Tel.: Műanyag- és Gumiipari Tanszék, H ép. 1. em.

Műanyagok Pukánszky Béla - Tel.: Műanyag- és Gumiipari Tanszék, H ép. 1. em. Műanyagok Pukánszky Béla - Tel.: 20-15 Műanyag- és Gumiipari Tanszék, H ép. 1. em. Tudnivalók: előadás írott anyag kérdések, konzultáció vizsga Vizsgajegyek 2003/2004 őszi félév 50 Jegyek száma 40 30 20

Részletesebben

Szilárd anyagok. Műszaki kémia, Anyagtan I. 7. előadás. Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék

Szilárd anyagok. Műszaki kémia, Anyagtan I. 7. előadás. Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék Szilárd anyagok Műszaki kémia, Anyagtan I. 7. előadás Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék Szilárd anyagok felosztása Szilárd anyagok Kristályos szerkezetűek Üvegszerű anyagok

Részletesebben

27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 34 521 09 Műanyagfeldolgozó Tájékoztató

Részletesebben

Lépcsős polimerizáció, térhálósodás; anyagismeret

Lépcsős polimerizáció, térhálósodás; anyagismeret Lépcsős polimerizáció, térhálósodás; anyagismeret Bevezetés Lineáris polimerek jellemzők sztöchiometria és móltömeg (x n ) reakciók Térhálósodás Anyagismeret hőre lágyuló műanyagok térhálós gyanták elasztomerek

Részletesebben

Analitikusok a makromolekulák nyomában Bozi János MTA TTK AKI

Analitikusok a makromolekulák nyomában Bozi János MTA TTK AKI Analitikusok a makromolekulák nyomában Bozi János MTA TTK AKI 2016. január 28. csomagolás építőipar kereskedelem mezőgazdaság számítástechnika kommunikáció orvostudomány űrkutatás Ami körbevesz minket

Részletesebben

Mérnöki anyagok. Polimerek

Mérnöki anyagok. Polimerek .04.10. Mérnöki anyagok NGB_AJ001_1 Polimerek A nem fémes szerkezeti anyagokat két csoportba oszthatjuk. Ezek: szerves (karbon bázisú) nem fémes szerkezeti anyagok vagy polimerek a szervetlen nem fémes

Részletesebben

Anyagok az energetikában

Anyagok az energetikában Anyagok az energetikában BMEGEMTBEA1, 6 krp (3+0+2) Bevezetés, alapfogalmak Dr. Tamás-Bényei Péter 2018. szeptember 5. Oktatók 2 / 36 Dr. habil. Orbulov Imre Norbert (fémes rész) egyetemi docens, tárgyfelelős

Részletesebben

Nemfémes szerkezeti anyagok. Természetes eredetű polimerek

Nemfémes szerkezeti anyagok. Természetes eredetű polimerek Nemfémes szerkezeti anyagok A nem fémes szerkezeti anyagokat két csoportba oszthatjuk. Ezek: szerves nem fémes szerkezeti anyagok vagy polimerek a szervetlen nem fémes szerkezeti anyagok vagy kerámiák

Részletesebben

Poliaddíció. Polimerek kémiai reakciói. Poliaddíciós folyamatok felosztása. Addíció: két molekula egyesülése egyetlen fıtermék keletkezése közben

Poliaddíció. Polimerek kémiai reakciói. Poliaddíciós folyamatok felosztása. Addíció: két molekula egyesülése egyetlen fıtermék keletkezése közben Polimerek kémiai reakciói 6. hét Addíció: két molekula egyesülése egyetlen fıtermék keletkezése közben Poliaddíció bi- vagy polifunkciós monomerek lépésenkénti összekapcsolódása: dimerek, trimerek oligomerek

Részletesebben

Anyagválasztás Dr. Tábi Tamás

Anyagválasztás Dr. Tábi Tamás Anyagválasztás Dr. Tábi Tamás 2018. Február 7. Mi a mérnök feladata? 2 Mit kell tudni a mérnöknek ahhoz, hogy az általa tervezett termék sikeres legyen? Világunk anyagai 3 Polimerek Elasztomerek Fémek,

Részletesebben

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403 Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 Az anyag Az anyagot az ember nyeri ki a természetből és

Részletesebben

20 hullámpapírlemez (PAP) 21 nem hullámpapírlemez jellegű karton (PAP) 22 papír (PAP) 29 külföldről behozott csomagolás papír, karton összetevője

20 hullámpapírlemez (PAP) 21 nem hullámpapírlemez jellegű karton (PAP) 22 papír (PAP) 29 külföldről behozott csomagolás papír, karton összetevője II. Csomagolószer Katalógus kódjai (CsK kódok) A CsK kód felépítése: 1. karakter: csomagolóeszközként, csomagolóanyagként, csomagolási segédanyagként is felhasználható terméket jelölő kód 2 3. karakter:

Részletesebben

I. ANYAGISMERET TARTALOMJEGYZÉK

I. ANYAGISMERET TARTALOMJEGYZÉK I. ANYAGISMERET TARTALOMJEGYZÉK 1. A műanyagok mint szerves vegyületek 2. A polimerek csoportosítása 3. A műanyagok tulajdonságai 4 A polietilén (PE) és a polipropilén (PP) tulajdonságai 4.1. Kémiai tulajdonságok

Részletesebben

Mőanyagok felosztása. Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása. Mőszaki mőanyagok. Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu.

Mőanyagok felosztása. Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása. Mőszaki mőanyagok. Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu. Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása Mőszaki mőanyagok Mőanyagok felosztása Mőanyagok Makromolekulájú szerves anyagok Természetes anyagok átalakításával

Részletesebben

Acryl tömítõk Poliuretán habok Szilikon ragasztók

Acryl tömítõk Poliuretán habok Szilikon ragasztók Filled with quality! HU Termékismertetõ Acryl tömítõk Poliuretán habok Szilikon ragasztók www.phobextools.com Premium Neutrális Szilikon ÁTLÁTSZÓ Egykomponensû, semleges, szagtalan, penészálló szilikon.

Részletesebben

Rugalmas műanyagok. Lakos Tamás Groupama Aréna nov. 26.

Rugalmas műanyagok. Lakos Tamás Groupama Aréna nov. 26. Rugalmas műanyagok Lakos Tamás Groupama Aréna 2015. nov. 26. Tartalom TPE áttekintés Tulajdonságok Összefoglalás Termékújdonságaink Rugalmas műanyagok Az elasztomerek felépítése 200-300A E-Modulusz E-Modulusz

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged... Lektorálta: Kovács Lászlóné, Szolnok 2019. május 11. Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatok megoldásához csak

Részletesebben

Anyagismeret tételek

Anyagismeret tételek Anyagismeret tételek 1. Iparban használatos anyagok csoportosítása - Anyagok: - fémek: - vas - nem vas: könnyű fémek, nehéz fémek - nemesfémek - nem fémek: - műanyagok: - hőre lágyuló - hőre keményedő

Részletesebben

Házi feladat témák: Polimerek alkalmazástechnikája tárgyból, 2014-2015. I félév

Házi feladat témák: Polimerek alkalmazástechnikája tárgyból, 2014-2015. I félév Házi feladat témák: Polimerek alkalmazástechnikája tárgyból, 2014-2015. I félév Orvostechnikai alkalmazások 1. Egyszer használatos orvosi fecskendő gyártása, sterilezése. 2. Vérvételi szerelék gyártása,

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTŐMÉRNÖKI KAR A SZELEKTÍVEN GYŰJTÖTT MŰANYAG SORSA

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTŐMÉRNÖKI KAR A SZELEKTÍVEN GYŰJTÖTT MŰANYAG SORSA BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTŐMÉRNÖKI KAR A témát gondozza: Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék A SZELEKTÍVEN GYŰJTÖTT MŰANYAG SORSA Készítette: Gajdics Márk Építőmérnöki BSc.

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Műanyagok kiválasztásának szempontjai A műanyagok típusválasztéka ma már olyan széles, hogy az adott alkalmazás követelményeit gazdaságosan teljesítő alapanyag kiválasztása komoly

Részletesebben

8 áttetsző kék, áttetsző sárga, áttetsző piros, áttetsző zöld

8 áttetsző kék, áttetsző sárga, áttetsző piros, áttetsző zöld Termék: Pneumatikus tömlők Gyártó: RECTUS Rövid leírás: Ipari gépek és berendezések pneumatikus csatlakozásához használható. A tömlők alapanyaguknak köszönhetően rendkívül hajlékonyak. A kis hajlítási

Részletesebben

RAGASZTÓ- ÉS TÖMÍTŐANYAGOK A HAJÓGYÁRTÁSHOZ

RAGASZTÓ- ÉS TÖMÍTŐANYAGOK A HAJÓGYÁRTÁSHOZ RAGASZTÓ- ÉS TÖMÍTŐANYAGOK A HAJÓGYÁRTÁSHOZ 1 K SZILÁN TERMINÁLT RAGASZTÓ- ÉS TÖMÍTŐANYAGOK Körapop 950 Marine Oldószermentes, elasztikus, nedvességtartalomra keményedő ragasztó- és tömítőanyag kültéri

Részletesebben

Makromolekulák. I. A -vázas polimerek szerkezete és fizikai tulajdonságai. Pekker Sándor

Makromolekulák. I. A -vázas polimerek szerkezete és fizikai tulajdonságai. Pekker Sándor Makromolekulák I. A -vázas polimerek szerkezete és fizikai tulajdonságai Pekker Sándor MTA SZFKI Telefon:392-2222/845, Fax:392-229, Email: pekker@szfki.hu SZFKI tanfolyam: www.szfki.hu/moodle/course/ a

Részletesebben

Természetes polimer szerkezeti anyagok: Makromolekulák

Természetes polimer szerkezeti anyagok: Makromolekulák POLIMERTECHNIKA TANSZÉK Dr. Morlin Bálint Dr. Tábi Tamás Természetes polimer szerkezeti anyagok: Makromolekulák 2016. Szeptember 9. Természetes polimer szerkezeti anyagok - Természetes polimer szerkezeti

Részletesebben

Kábel-membrán szerkezetek

Kábel-membrán szerkezetek Kábel-membrán szerkezetek Ponyvaanyag Vegyipar, textilipar és műanyag feldolgozó ipar együttes fejlődésének eredménye a modern ponyvaanyag Két fő alkotóelem Textilbetét, a szilárdsági tulajdonságot biztosítja

Részletesebben

Szilikon zsinór. Szilikon zsinórok. szilikongumi.com /szilikon-termekek/szilikon-zsinor/ Körszelvényű, hőálló tömör szilikon zsinórok

Szilikon zsinór. Szilikon zsinórok. szilikongumi.com /szilikon-termekek/szilikon-zsinor/ Körszelvényű, hőálló tömör szilikon zsinórok Szilikon zsinór szilikongumi.com /szilikon-termekek/szilikon-zsinor/ Szilikon zsinórok Körszelvényű, hőálló tömör szilikon zsinórok Szilikon zsinór termékeinket 100% melegen vulkanizált szilikonból gyártjuk

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

Mérnöki anyagok. Polimerek

Mérnöki anyagok. Polimerek Mérnöki anyagok NGB_AJ001_1 Polimerek A nem fémes szerkezeti anyagokat két csoportba oszthatjuk. Ezek: szerves (karbon bázisú) nem fémes szerkezeti anyagok vagy polimerek a szervetlen nem fémes szerkezeti

Részletesebben

7. hét: Műanyagok. Jellemzői. Előállítása

7. hét: Műanyagok. Jellemzői. Előállítása 7. hét: Műanyagok. Jellemzői. Előállítása 7. MŰANYAGOK. JELLEMZŐI. ELŐÁLLÍTÁSA A műanyagok egyre inkább átszövik életünket. Már nem csak helyesítő anyagként használjuk, hanem közvetlen megoldásként is.

Részletesebben

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai DR Hargitai Hajnalka Polimerek / Műanyagok monomer egységekből,

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS IV. Műanyag és gumi hulladékok feldolgozása és hasznosítása

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS IV. Műanyag és gumi hulladékok feldolgozása és hasznosítása HULLADÉKGAZDÁLKODÁS IV. Műanyag és gumi hulladékok feldolgozása és hasznosítása Előadás anyag nappali és levelező tagozatos Környezetmérnöki MSc szakos hallgatóknak Készítette: Dr. Bodnár Ildikó, főiskolai

Részletesebben

Műanyag- és elasztomer ragasztási útmutató

Műanyag- és elasztomer ragasztási útmutató Műanyag- és elasztomer ragasztási útmutató 3 Miért használjunk Loctite és Teroson ragasztóanyagot más kötési eljárások helyett? Ez az útmutató alapvető iránymutatásokkal ismerteti meg a felhasználókat,

Részletesebben

31 544 03 0010 31 02 Külfejtéses bányaművelő Külszíni bányász 2/54

31 544 03 0010 31 02 Külfejtéses bányaművelő Külszíni bányász 2/54 A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

HEGESZTÉSI SZAKISMERET

HEGESZTÉSI SZAKISMERET HEGESZTÉSI SZAKISMERET 1.) Melyek azok a főbb hegesztési eljárások, melyek alkalmasak műanyagok (polimerek) kötésére? 2.) Mely tulajdonságok teszik lehetővé a műanyagok hegesztését? 3.) Ismertesse a műanyagok

Részletesebben

Nemfémes szerkezeti anyagok

Nemfémes szerkezeti anyagok Nemfémes szerkezeti anyagok Történelmi áttekintés: Az eszközkészítés e nemfémes anyagok felhasználásával kezdődött. A fémek megismerése minőségi változást hozott. A mai korban a nemfémes anyagok ismét

Részletesebben

Kínálatunkban megtalálhatók a szilikon tömítőgyűrűk és forgalmazott NBR gumi gyűrűk metrikus és coll méretben darabos és dobozos kiszerelésekben.

Kínálatunkban megtalálhatók a szilikon tömítőgyűrűk és forgalmazott NBR gumi gyűrűk metrikus és coll méretben darabos és dobozos kiszerelésekben. Szilikon O gyűrű szilikonok.hu /szilikon/szilikon-termekek/preselt-szilikon-formadarabok/szilikon-o-gyuru/ Egyedi és szabványos szilikon tömítő O gyűrűk gyártása Kínálatunkban megtalálhatók a szilikon

Részletesebben

{loadposition ujakcio} {phocagallery view=category categoryid=28 image INDUFLOOR-IB2360. Műgyanta záró réteg betonra. {tab=termékleírás}

{loadposition ujakcio} {phocagallery view=category categoryid=28 image INDUFLOOR-IB2360. Műgyanta záró réteg betonra. {tab=termékleírás} {loadposition ujakcio} {phocagallery view=category categoryid=13 imageid=68} {phocagallery view=category categoryid=25 imageid=136} {phocagallery view=category categoryid=28 image {phocagallery Vékonybevonat

Részletesebben

Fejlesztési irányvonalak az élelmiszeripari műanyag csomagolások területén

Fejlesztési irányvonalak az élelmiszeripari műanyag csomagolások területén A Miskolci Egyetemen működő tudományos képzési műhelyek összehangolt minőségi fejlesztése TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0008 Tehetségeket gondozunk! Fejlesztési irányvonalak az élelmiszeripari műanyag csomagolások

Részletesebben

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

Sztirolpolimerek az autógyártás számára

Sztirolpolimerek az autógyártás számára A MÛANYAGOK ALKALMAZÁSA 3.2 Sztirolpolimerek az autógyártás számára Tárgyszavak: PS; ABS; ASA, SBS; polisztirolalapú keverékek; karosszériaelemek; fröccsöntés fólia hátoldalára. Az aromás gyűrűt tartalmazó

Részletesebben

MESTERSÉGES SZÁLAS ANYAGOK

MESTERSÉGES SZÁLAS ANYAGOK MESTERSÉGES SZÁLAS ANYAGOK Két csoport: 1 Természetes alapú, mesterséges szálak Mesterséges alapú vagy szintetikus szálak Előállításuk fontos szakaszai: 1. Alapanyaguk (amelyek már mindig műanyagok) folyékonnyá

Részletesebben

6.3. Polimerek. 6.3.1. Polimer fogalma, csoportosítása

6.3. Polimerek. 6.3.1. Polimer fogalma, csoportosítása 6.3. Polimerek 6.3.1. Polimer fogalma, csoportosítása Polimernek nevezik a kovalens kötéssel összekötött, ismétlődő egységekből, mint láncszemekből felépített makromolekulákból álló anyagokat. Az ismétlődő

Részletesebben

Ruházat alapanyagai. Bodor Éva jegyzete alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde

Ruházat alapanyagai. Bodor Éva jegyzete alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde Ruházat alapanyagai Bodor Éva jegyzete alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde A ruházat alapanyagai A ruházat főként textil alapanyagokból áll, de néha bőrt, műbőrt, szőrmét is használhatnak erre

Részletesebben

Nagytisztaságú melegen vulkanizált szilikon termékeink melyet vulkanizáló présgépen sajtolással állítunk elő.

Nagytisztaságú melegen vulkanizált szilikon termékeink melyet vulkanizáló présgépen sajtolással állítunk elő. Szilikon lemez szilikonok.hu /szilikon/szilikon-termekek/preselt-szilikon-formadarabok/szilikon-lemez/ Nagytisztaságú melegen vulkanizált szilikon termékeink melyet vulkanizáló présgépen sajtolással állítunk

Részletesebben

A négyzetes és téglalap alakú szilikon szalag termékeink extruziós technológiával készülnek folyóméteres kiszerelésben.

A négyzetes és téglalap alakú szilikon szalag termékeink extruziós technológiával készülnek folyóméteres kiszerelésben. Szilikon szalag szilikonok.hu /szilikon/szilikon-termekek/szilikon-szalag/ Szilikon szalagok Négyzet és téglalap keresztmetszetű tömör szilikon szalagok Négyzetes és téglalap alakú hőálló szilikon szalagok

Részletesebben

Változtatható Keménységű Epoxigyanta, Víztiszta, UV álló

Változtatható Keménységű Epoxigyanta, Víztiszta, UV álló Protosil Kft 2071 Páty, Várady József u. 2. Info@apraktika.hu www.apraktika.hu facebook: https://www.facebook.com/apraktika-1871293566267521 Változtatható Keménységű Epoxigyanta, Víztiszta, UV álló Műszaki

Részletesebben

A négyzetes és téglalap alakú szilikon szalag termékeink extruziós technológiával készülnek folyóméteres kiszerelésben.

A négyzetes és téglalap alakú szilikon szalag termékeink extruziós technológiával készülnek folyóméteres kiszerelésben. Szilikon szalag szilikongumi.com /szilikon-termekek/szilikon-szalag/ Hőálló szilikon szalagok Négyzet, téglalap és lapos szilikon szalagok ipari, élelmiszeripari és gyógyszeripari célra Négyzetes és téglalap

Részletesebben

Kínálatunkban megtalálhatók a szilikon tömítőgyűrűk és forgalmazott NBR gumi gyűrűk metrikus és coll méretben darabos és dobozos kiszerelésekben.

Kínálatunkban megtalálhatók a szilikon tömítőgyűrűk és forgalmazott NBR gumi gyűrűk metrikus és coll méretben darabos és dobozos kiszerelésekben. Szilikon O gyűrű szilikongumi.com /szilikon-termekek/preselt-szilikon-formadarabok/szilikon-o-gyuru/ Egyedi és szabványos szilikon tömítő O gyűrűk gyártása Kínálatunkban megtalálhatók a szilikon tömítőgyűrűk

Részletesebben

A műanyagok szerves anyagok és aránylag kis hőmérsékleten felbomlanak. Hővel szembeni viselkedésük alapján két csoportba oszthatók:

A műanyagok szerves anyagok és aránylag kis hőmérsékleten felbomlanak. Hővel szembeni viselkedésük alapján két csoportba oszthatók: POLIMERTECHNOLÓGIÁK (ELŐADÁSVÁZLAT) 1. Alapvető műanyagtechnológiák Sajtolás Kalanderezés Extruzió Fröcssöntés Üreges testek gyártása (Fúvás) Műanyagok felosztása A műanyagok szerves anyagok és aránylag

Részletesebben

A szilikongumi csövek nem csak fedett színben gyárthatók hanem áttetsző transzparens színekben is elkészítjük.

A szilikongumi csövek nem csak fedett színben gyárthatók hanem áttetsző transzparens színekben is elkészítjük. Színes szilikon cső szilikonok.hu /szilikon/szilikon-termekek/szilikon-cso/szines-szilikon-cso/ Színes szilikongumi csövek A szilikon csövek alapszíne transzparens enyhén sárgás árnyalatú áttetsző. A szilikon

Részletesebben

Műanyaghulladék menedzsment

Műanyaghulladék menedzsment Műanyaghulladék menedzsment 1. Előadás 2015. IX. 11. Dr. Ronkay Ferenc egyetemi docens Elérhetőség: T. ép. 314. ronkay@pt.bme.hu Ügyintéző: Dobrovszky Károly dobrovszky@pt.bme.hu A bevezető előadás témája

Részletesebben

TAKÁCS CSABA KÉMIA EMLÉKVERSENY, X.-XII. osztály, IV. forduló, 2014 / 2015 ös tanév, XX. évfolyam

TAKÁCS CSABA KÉMIA EMLÉKVERSENY, X.-XII. osztály, IV. forduló, 2014 / 2015 ös tanév, XX. évfolyam Név:... Helység / iskola:... Kémia tanár neve:... Évfolyam (osztály)... Beküldési határidő: 2015.május22. TAKÁCS CSABA KÉMIA EMLÉKVERSENY, X.-XII. osztály, IV. forduló, 2014 / 2015 ös tanév, XX. évfolyam

Részletesebben

Szilikon tulajdonságai

Szilikon tulajdonságai Szilikon tulajdonságai szilikonok.hu /szilikon/szilikon-tulajdonsagai/ Miért használja a szilikont? Anyag mely a hőállóságot a rugalmassággal és tisztasággal ötvözi Mért éppen a szilikont használjam? ügyfeleink

Részletesebben

Szemes Tömítéstechnika Kft.

Szemes Tömítéstechnika Kft. GUMITÖMLŐK Alacsony nyomású (préslég) víztömlő Belső: SBR, fekete, sima Külső: SBR, EPDM, fekete, sima Robbanó nyomás: 30 bar Hőmérséklet: -20 ºC- tól + 80 ºC-ig PRESS N/L 10 fekete, sima 10x15 10 100

Részletesebben

Műanyagok alkalmazása

Műanyagok alkalmazása Műanyagok alkalmazása Bevezetés Csomagolás hajlékonyfalú merevfalú segédanyag élelmiszer és gyógyszer Járműipar karosszéria, felfüggesztés motor és motorház utastér külső elemek Elektronika, számítástechnika

Részletesebben

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA 3.

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA 3. POLIMERTECHNIKA TANSZÉK Dr. Morlin Bálint Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA 3. 2015. Október 02. Félkésztermék: Furnér Egyéb furnérgyártás: Excentrikus hámozás Radiális hámozás Kétszer késelt

Részletesebben

PAKSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KFT. Hulladékkezelési díjak 2015.

PAKSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KFT. Hulladékkezelési díjak 2015. EWC Megnevezés Ve szé lyes Átvételi ár NEM LAKOSSÁGI nettó Ft+ÁFA/kg (bruttó Ft/kg) Átvételi ár LAKOSSÁGI nettó Ft+ÁFA/kg (bruttó Ft/kg) Megjegyzés 08 01 11 Szerves oldószereket, illetve más veszélyes

Részletesebben

12. Polimerek anyagvizsgálata 2. Anyagvizsgálat NGB_AJ029_1

12. Polimerek anyagvizsgálata 2. Anyagvizsgálat NGB_AJ029_1 12. Polimerek anyagvizsgálata 2. Anyagvizsgálat NGB_AJ029_1 Ömledék reológia Viszkozitás Newtoni folyadék, nem-newtoni folyadék Pszeudoplasztikus, strukturviszkózus közeg Folyásgörbe, viszkozitás görbe

Részletesebben

Szálerősített anyagok fröccsöntése Dr. KOVÁCS József Gábor

Szálerősített anyagok fröccsöntése Dr. KOVÁCS József Gábor Szálerősített anyagok fröccsöntése Dr. KOVÁCS József Gábor 2015. november 18. Előadásvázlat 2 / 32 Fröccsöntés (szálas) Ciklus (kiemelve a száltöltés szerepét) Anyagok (mátrix, szál, adhézió) Rövidszálas

Részletesebben

A MÛANYAGOK FELHASZNÁLÁSA. az orvostechnikában A PEEK

A MÛANYAGOK FELHASZNÁLÁSA. az orvostechnikában A PEEK A MÛANYAGOK FELHASZNÁLÁSA 4.4 1.3 A PEEK és más high-tech műanyagok az orvostechnikában Tárgyszavak: hőálló műszaki műanyag; PEEK; összehasonlítás más polimerekkel; tulajdonságok; feldolgozhatóság; sterilizálhatóság;

Részletesebben

Tevékenység: Ragasztóanyagok

Tevékenység: Ragasztóanyagok Olvassa el a fejezetet! Gyűjtse ki és jegyezze meg a különböző ragasztóanyag családok típusait/neveit, jellemzőit és kötési mechanizmusaikat! Ragasztóanyagok A ragasztás olyan eljárás, amelyben ragasztóanyag

Részletesebben

A Csomagolási hulladékokról

A Csomagolási hulladékokról A Csomagolási hulladékokról Fıbb elıírásai: 2000. évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Alapfogalmak (hulladék, gyártó újrahasználat stb.) Hulladékgazdálkodási alapelvek (gyártói felelısség, szennyezı

Részletesebben

Anyagvizsgálati módszerek a bűnüldözésben (természettudományok és bűnüldözés) Dr. Gál Tamás i.ü. vegyészszakértő

Anyagvizsgálati módszerek a bűnüldözésben (természettudományok és bűnüldözés) Dr. Gál Tamás i.ü. vegyészszakértő Anyagvizsgálati módszerek a bűnüldözésben (természettudományok és bűnüldözés) Dr. Gál Tamás i.ü. vegyészszakértő Szálasanyagok kriminalisztikai vizsgálata Szálasanyagok előfordulása Előadásvázlat A szálvizsgálat

Részletesebben

Szerszámok bevonatolása Termékek és szolgáltatások

Szerszámok bevonatolása Termékek és szolgáltatások Szerszámok bevonatolása Termékek és szolgáltatások Forgácsolás Stancolás Hidegalakítás Fém nyomásos öntés Műanyag fröccsöntés bevonatok tulajdonságai Termék megnevezése Bevonat anyaga Mikrokeménység (HV

Részletesebben

Összefoglalás. Telített Telítetlen Aromás Kötések Csak -kötések és -kötések és delokalizáció. Kötéshossz Nagyobb Kisebb Átmenet a kettő között

Összefoglalás. Telített Telítetlen Aromás Kötések Csak -kötések és -kötések és delokalizáció. Kötéshossz Nagyobb Kisebb Átmenet a kettő között Összefoglalás Telített Telítetlen Aromás Kötések Csak -kötések és -kötések és delokalizáció Kötéshossz Nagyobb Kisebb Átmenet a kettő között Reakciókészség Paraffin (legkevésbé) Nagy Átmenet a kettő között

Részletesebben

Polimerek (Műnyagok) szerkezete, gyártása és típusai

Polimerek (Műnyagok) szerkezete, gyártása és típusai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGTUDOMÁNYI ÉS TECHNOLÓGIAI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimerek (Műnyagok) szerkezete, gyártása és típusai DR Hargitai Hajnalka Elérhetőségek Személyesen: 90%-ban:

Részletesebben

Professzionális ragasztástechnikai termékek

Professzionális ragasztástechnikai termékek Professzionális ragasztástechnikai termékek 1 BaloBau Kft. ÉPÍTÉSI-SZERELÉSI RAGASZTÓK 85-BMKS350 BISON Montagekit szuper erős kültéri ragasztó 350 g 12 db/krt 85-BMKS125 BISON Montagekit szuper erős kültéri

Részletesebben

A szilikongumi csövek nem csak fedett színben gyárthatók hanem áttetsző transzparens színekben is elkészítjük.

A szilikongumi csövek nem csak fedett színben gyárthatók hanem áttetsző transzparens színekben is elkészítjük. Színes szilikon cső szilikongumi.com /szilikon-termekek/szilikon-cso/szines-szilikon-cso/ Színes szilikongumi csövek A szilikon csövek alapszíne transzparens enyhén sárgás árnyalatú áttetsző. A szilikongumi

Részletesebben

2. tétel. 1. Nemfémes szerkezeti anyagok: szerves ( polimer ) szervetlen ( kerámiák ) természetes, mesterséges ( műanyag )

2. tétel. 1. Nemfémes szerkezeti anyagok: szerves ( polimer ) szervetlen ( kerámiák ) természetes, mesterséges ( műanyag ) 2. tétel - A nemfémes szerkezeti anyagok tulajdonságai, felhasználásuk. - Vasfémek és ötvözeteik, tulajdonságaik, alkalmazásuk. - A könnyűfémek fajtái és jellemzői, ötvözése, alkalmazása. - A színesfémek

Részletesebben

Szilikon lapos tömítés

Szilikon lapos tömítés Szilikon lapos tömítés szilikongumi.com /szilikon-termekek/preselt-szilikon-formadarabok/szilikon-lapos-tomites/ Egyedi hőálló lapos tömítések és szilikon karimák gyártása otthoni és ipari felhasználásra.

Részletesebben

Műanyag félkésztermék árjegyzék

Műanyag félkésztermék árjegyzék Tisztelt érdeklődő, Ön az aktuális árlistánkat látja, mely visszavonásig érvényes. Konkrét megrendelés esetén kérem, tájékozódjon az árak pontosítása érdekében személyesen, vagy egyéb elérhetőségeink valamelyikén.

Részletesebben

Hulladékok újrahasznosítása VI. Előadás anyag

Hulladékok újrahasznosítása VI. Előadás anyag TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Az ipari hulladékgazdálkodás vállalati gyakorlata Hulladékok újrahasznosítása VI. Előadás anyag Dr. Molnár Tamás Géza Ph.D főiskolai docens SZTE MK Műszaki Intézet Négy

Részletesebben

Jól megmunkálható, nagy tömegben előállítható, sok jó tulajdonsággal rendelkező, az élet minden területén felhasznált anyagok.

Jól megmunkálható, nagy tömegben előállítható, sok jó tulajdonsággal rendelkező, az élet minden területén felhasznált anyagok. A műanyagok olyan óriásmolekulájú anyagok, amelyeket vagy a természetben megtalálható óriásmolekulájú anyagok átalakításával, vagy kismolekulák összekapcsolásával, mesterségesen állítanak elő. Jól megmunkálható,

Részletesebben

Hosszú szénszállal ersített manyagkompozitok mechanikai tulajdonságainak vizsgálata

Hosszú szénszállal ersített manyagkompozitok mechanikai tulajdonságainak vizsgálata Hosszú szénszállal ersített manyagkompozitok mechanikai tulajdonságainak vizsgálata Varga Csilla*, Miskolczi Norbert*, Bartha László*, Falussy Lajos** *Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki

Részletesebben

SiAlON. , TiC, TiN, B 4 O 3

SiAlON. , TiC, TiN, B 4 O 3 ALKALMAZÁSOK 2. SiAlON A műszaki kerámiák (Al 2 O 3, Si 3 N 4, SiC, ZrO 2, TiC, TiN, B 4 C, stb.) fémekhez képest igen kemény, kopásálló, ugyanakkor rideg, azaz dinamikus igénybevételek elviselésére csak

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI Funkcionális ásványi töltőanyagok alkalmazása a műanyagok tulajdonságainak javítására Viszonylag kevés adat áll rendelkezésre a csillám és a wollastonit műanyagokban kifejtett hatásáról.

Részletesebben

Cikkszám Keresési név Korábbi árlista cikkszám Megnevezés Eladási egység

Cikkszám Keresési név Korábbi árlista cikkszám Megnevezés Eladási egység Cikkszám Keresési név Korábbi árlista cikkszám Megnevezés Eladási egység Csomagolás / *min. rend.mennyisé g KISKER NETTÓ KISKER BRUTTÓ 104 104' 104 MŰBŐR KESZTYŰ, SÁRGA NITRIL/CSÍKOS VÁSZON KÉZHÁT_10 PÁR

Részletesebben

Karosszéria védelem. Kőfelverődés elleni védelem Üregvédelem Alvázvédelem

Karosszéria védelem. Kőfelverődés elleni védelem Üregvédelem Alvázvédelem Karosszéria védelem Kőfelverődés elleni védelem Üregvédelem Alvázvédelem Karosszéria védelem További szolgáltatások az autósok részére Három felhasználási területre kínálunk termékeket: A használt és az

Részletesebben

Etalon a műanyagfeldolgozásban.

Etalon a műanyagfeldolgozásban. Etalon a műanyagfeldolgozásban. Kopáscsökkentő bevonatainkkal nagyobb termelékenységet és hatékonyságot érhet el a fröccsöntés és az etrudálás területén. Műanyagfeldolgozás Fröccsöntés és etrudálás a legjobb

Részletesebben

Ragasztóanyagok. Csavarrögzítő (nagy szilárdságú) Csavarrögzítő (közepes szilárdságú) Ragasztóanyagok tulajdonságai Kiválasztási táblázat

Ragasztóanyagok. Csavarrögzítő (nagy szilárdságú) Csavarrögzítő (közepes szilárdságú) Ragasztóanyagok tulajdonságai Kiválasztási táblázat 14 - Ragasztas:14 Építő vegyi anyagok.qxd 2008.12.16. 14:53 Page 315 AP APG APT APS MK KK DK KK-2 PVC SG 2K ER 2K EF 2K EK LS L LS M LS H 316 316 317 317 318 318 319 319 320 320 321 321 322 322 323 323

Részletesebben

Fém megmunkálás. Alapanyag. Térfogat- és lemezalakítások. Porkohászat. Öntészet homokba öntés, preciziós öntés kokilla öntés. fémporok feldolgozása

Fém megmunkálás. Alapanyag. Térfogat- és lemezalakítások. Porkohászat. Öntészet homokba öntés, preciziós öntés kokilla öntés. fémporok feldolgozása Fém megmunkálás Alapanyag Öntészet homokba öntés, preciziós öntés kokilla öntés Térfogat- és lemezalakítások pl. kovácsolás, hidegfolyatás, mélyhúzás Porkohászat fémporok feldolgozása Példa: öntészet (1)

Részletesebben

Építőipari ragasztó- tömítőanyagok

Építőipari ragasztó- tömítőanyagok KONTAKTRAGASZTÓK KÖRAPREN FU 2030 univerzális kontaktragasztó, nagyon magas kötszilárdság KÖRAPLAST SF univerzális kontaktragasztó extrém erős ragasztásokhoz, magas hőállóság KÖVULFIX REKORD univerzális

Részletesebben

Araldite. Szerkezeti ragasztók az ipar számára

Araldite. Szerkezeti ragasztók az ipar számára Araldite Szerkezeti ragasztók az ipar számára Megjegyzés: A táblázatban számos olyan ragasztó is található, amely Magyarországon nincs elterjedve. A közkedvelt típusok elnevezését vastagabb betűvel jelenítettük

Részletesebben

MŰSZAKI POLIMEREK TRIBOLÓGIAI KUTATÁSA KÜLÖNBÖZŐ RENDSZEREKBEN

MŰSZAKI POLIMEREK TRIBOLÓGIAI KUTATÁSA KÜLÖNBÖZŐ RENDSZEREKBEN Szent István Egyetem MŰSZAKI POLIMEREK TRIBOLÓGIAI KUTATÁSA KÜLÖNBÖZŐ RENDSZEREKBEN Doktori (Ph.D.) értekezés Zsidai László Gödöllő 25. - 1 - A doktori iskola megnevezése: Műszaki tudományi doktori iskola

Részletesebben