16/2011.sz. Szabályzat. Csákvár Nagyközség Polgármesteri Hivatalának Informatikai Szabályzata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "16/2011.sz. Szabályzat. Csákvár Nagyközség Polgármesteri Hivatalának Informatikai Szabályzata"

Átírás

1 16/2011.sz. Szabályzat Csákvár Nagyközség Polgármesteri Hivatalának Informatikai Szabályzata 1. A szabályzat célja: Az Informatikai Szabályzat alapvető célja, hogy a számítástechnikai berendezések és eszközök alkalmazása során biztosítsa a Hivatalban a: a hardver- és szoftvereszközök rendeltetésszerű használatát, a titok-, vagyon- és tűzvédelemre vonatkozó védelmi intézkedések betartását, az üzemszerű működés fenntartásához a karbantartást és a folyamatos fejlesztést, az adatok számítógépes feldolgozása során az adathozzáférést, az illetéktelen felhasználás megelőzését, a feldolgozás során keletkezett adatok formai és tartalmi épségének megőrzését, a község honlapjának működtetését, a beszerzések során a szerzői jogok betartását. 2. A szabályzat hatálya: 2.1. A szabályzat személyi hatálya: Kiterjed a Hivatal valamennyi dolgozójára, akik a Hivatal számítástechnikai rendszereinek működése során a rendszerrel kapcsolatba kerülnek A szabályzat tárgyi hatálya: Kiterjed a Hivatal használatában lévő számítástechnikai hardver eszközökre, berendezésekre, számítógépes programokra, szoftverekre, a védelmet élvező adatokra, független fizikai megjelenési formáiktól, feldolgozási helyüktől, az eszközök dokumentációira, kezelési és működtetési előírásaira. 3. Számítógépek, számítógépes rendszerek, hardverek Hardver: a számítástechnikai gépek, berendezések, azok alkotóelemei, valamint a gépeket, berendezéseket összekötő kábelek, elektromos huzalok Beszerzés, telepítés Számítógépek, hardverek beszerzése: A Hivatal számítástechnikai jellegű beszerzéseit a szükséges igények és a hozzájuk kapcsolódó feladatok pontos ismeretében kell elvégezni Körültekintően kell felmérni a jelenlegi feladatokon kívül a jövőben jelentkező feladatokat. A költségvetési év tervezésekor az informatikus elkészíti a Hivatal következő éves számítástechnikai költségvetését. Ennek értelmében minden beszerzés csak az elfogadott költségvetésben szereplő keretösszegeknek megfelelően történhet, végrehajtása a Beszerzési és Elszámolási Szabályzatban foglaltak betartásával az informatikus feladata.

2 Számítástechnikai eszközök telepítése: A berendezések elhelyezése, az előírásoknak megfelelő üzembe helyezése kizárólag az informatikus feladata. Ezáltal érvényesíthető a beszerzéssel kapcsolatos garancia és jótállás Számítástechnikai szoftverek telepítése: A számítógépek üzembe helyezése után az informatikus gondoskodik a gépekhez tartozó telepítő lemezek és dokumentációjuk gondos megőrzéséről Számítástechnikai eszközök nyilvántartása: A hardver eszközök telepítésekor a konfigurációt és tartozékait a Hivatal Pénzügyi irodája a vonatkozó szabályzatnak megfelelően nyilvántartásba veszi Az üzemeltetés biztonsági szabályai: Üzemeltetés A Hivatalban elhelyezett számítástechnikai berendezések rendeltetésszerű működtetéséért a dolgozók felelősek. Ennek érdekében az informatikus folyamatosan gondoskodni köteles a dolgozók tájékoztatásáról. A számítógépek elhelyezésekor figyelembe kell venni a tűzvédelmi és az elektromos berendezések elhelyezésére vonatkozó előírásokat, valamint az ergonómiai szempontokat is Tűzvédelem Azokat az adathordozókat, amelyek megsemmisülése jelentős anyagi illetve erkölcsi kárt okozna, biztonságos tárolásuk érdekében külön lemez szekrényben kell megőrizni. Ezen adatállományok kijelölése az informatikus feladata Hardver felügyelet: A számítógépeket, azok részegységeit függetlenül attól, hogy üzemeltetésük során jelentkeznek-e működési üzemzavarok vagy sem, rendszeresen ellenőrizni kell. A karbantartási munkát évente legalább egyszer el kell végezni, vagy egyedi megrendeléssel el kell végeztetni. A karbantartási munkák elvégzéséről az informatikus gondoskodik. 4. Szoftverek 4.1. Alapfogalmak, jogi környezet Szoftver: A számítástechnikai eszközökön működő programokat szoftvereknek nevezzük. A szoftverek között megkülönböztetünk operációs rendszereket és felhasználói programokat Operációs rendszerek A számítógép ugyanolyan tartozékának tekinthető, mint bármely hardver elem, mert e nélkül a számítógép nem működhet Felhasználói programok a számítógépek és hardver eszközök szervizelését, karbantartását, üzembe helyezését, diagnosztizálását szolgáló segédprogramok, irodai alkalmazások (szövegszerkesztők, táblázatkezelők, stb., ügyviteli programok (könyvelő programok, számviteli programok, népesség nyilvántartó program, stb.,),

3 dokumentációt helyettesítő programok (CD jogtár) 4.2. A programok beszerzése, telepítése Beszerzés A programok beszerzése előtt először meg kell vizsgálni azokat a feladatokat, amelyeket a programmal kívánunk megoldani. A feladat nagyságától függően ki kell kérni az érintett terület szakemberinek véleményét. A programok árban, tudásban, szakmai, működési biztonságban eltérőek lehetnek, ezért a beszerzés gondos előkészítést kíván, a beszerzés előkészítésébe be kell vonni az illetékes terület vezetőjét. Az új szoftverek beszerzése az informatikus feladata. A beszerzésnél mindig figyelembe kell venni: a.) a szoftver gyártója rendelkezi-e megfelelő referenciákkal. b.) funkcionálisan a program kielégíti-e a feladat igényeit, nem tartalmaz-e aránytalanul sok, egyéb felesleges funkciót, c.) milyen létszámú és milyen felkészültségű kezelőszemélyzetre van szükség a használatához, d.) biztosított-e a szoftver nyomkövetése, azaz, a jogszabályi változásokat nyomon követik-e, az így született verziókat milyen feltételek mellett bocsátják a Hivatal rendelkezésére, e.) amennyiben a Hivatalnak egyedi program módosítási igényei lennének, azt a gyártó vállalja-e és milyen feltételekkel, f.) a gyártó cég milyen segítséget tud nyújtani a program bevezetésében, az üzemeltetés során felmerülő hibák, üzemzavarok elhárításában. g.) milyen hardvert igényel a program üzemeltetése, h.) a program nyújtotta szolgáltatások arányban vannak-e a szoftver árával, i.) a szoftver használatához a gyártó milyen minőségű dokumentációt mellékel Telepítés, üzemeltetés biztonsági szabályai A beszerzett szoftverek telepítését kizárólag az informatikus, illetve esetenként a szoftvert szállító cég szakemberei. Új szoftver bevezetésekor nagy hangsúlyt kell fektetni a programot működtető személyek feladatainak leírására, szakszerű kiképzésére, oktatására, egyúttal el kell készíteni a kezelési útmutatókat, amelyeket a programot kezelő személyeknek be kell tartani. 5. Informatikus feladatai 5.1. Üzemeltetés: A Hivatal számítógépes hálózatának biztonságos üzemeltetése érdekében biztosítani kell a rendszert üzemeltető szakképzett személyzetet, rendszergazdát Fizikai védelem Az illetéktelen behatolások elkerülése érdekében a számítógépes rendszer központi szervergépét biztonsági zárral ellátott szekrénybe (szerverszekrény) kell elhelyezni Szakmai képzés Az informatikus részére biztosítani kell a folyamatos képzését, az aktuális szakirodalom beszerzését.

4 Az informatikus további feladatai: segíti az adatfeldolgozást végzők munkáját, ellenőrzi a védelmi előírások betartását, a programok működésének folyamatos felügyelete, a szükséges intézkedések megtétele, megszervezése, felelős a számítástechnikai rendszerek üzembiztonságáért, karbantartásáért, felelős a biztonsági másolatok, mentések készítéséért, karbantartásáért, gondoskodik a rendszerek indíthatóságáról, illetve az indításhoz szükségek paraméterek, adatok reprodukálásáról, az Informatikai Szabályzat naprakészen tartása, a módosítások átvezetése, felelős a hardver eszközök időszakos teszteléseinek elvégzéséért, segít a szoftverigények felmérésében, tesztelésében, véleményezi az újonnan beszerzésre kerülő szoftverek és hardverek üzembiztonságát, paramétereit, vírusfertőzés esetén gondoskodik a fertőzött rendszer izolálásáról, a fertőzés okának felderítéséről, valamint a vírusmentesítésről, javaslatot tesz a fejlesztési irányvonal kialakítására, szoftverek és hardverek beszerzésére, a rendszer szűk keresztmetszeteinek felszámolásárára, javaslatot tesz a hardverek selejtezésére (vele együtt az operációs rendszer selejtezésére is) tevékenységéről rendszergazda naplót vezet, melyet közvetlen felettesének köteles meghatározott időszakonként átadni ellenőrzésre. feladata az önkormányzat intézményeiben a rendszergazdai feladatok elvégzésére is értelemszerűen figyelemmel az előzőekben leírtakat, melyről külön külön rendszergazda naplót köteles vezetni. 6. Titok és adatvédelem 6.1. Titokvédelem Az adatokhoz, információkhoz való hozzáférést a számítógépes felhasználói rendszerben a bejelentkezési azonosítók használata teszi lehetővé. Az azonosítókhoz rendelt hozzáférési jogosultsággal kell szabályozni, hogy ki milyen adatokhoz férhet hozzá. A felhasználói rendszerben tárolt adatok hozzáféréséhez csak az adott szervezeti egység munkatársai jogosultak. A különböző jogosultsági szinteket szervezeti egységen belül az adott vezető határozza meg. A különböző szervezeti egységek közötti hozzáféréseket a Hivatal vezetője a jegyző engedélyezi. A hozzáférési lehetőségeket mindenkor a titok és adatvédelmi előírásoknak megfelelően kell meghatározni. A beállításokat kizárólag az informatikus végezheti el a szervergépen, melyről nyilvántartást kell vezetnie, melyet a jegyző részére köteles átadni. A felhasználók a belépési azonosítóikat sem egymásnak, sem idegen személynek nem adhatják át. A KIR program kezeléséhez egy felhasználó és egy jelszó áll rendelkezésünkre, melyet helyettesítés esetén annak átadását nyilvántartásba kell rögzíteni, melyből nyomon követhető, hogy ki, mikor és milyen feladatot hajtott végre a rendszerben.

5 6.1. Mentések (adatvédelem) A felhasználók a rendszergazdával egyeztetett tárterületre menthetnek kizárólag, az adatmentés hiánytalanságára való tekintettel. Az adatok, adathordozók fizikai és logikai védelméről fokozottan kell gondoskodni. A mentéseket az informatikus végzi, melynek során olyan mentési folyamatokat kell kialakítania, hogy az automatikusan induljon naponta. A biztonsági mentés központi szerverre történik. Havonta köteles azt CD-re, DVD-re is elmenteni. Verzió váltáskor az eredeti állapotról, valamint záráskor a zárási állapotokról adatmentést kell készíteni és azokat meg kell őrizni. Az archív adatokat lehetőleg fix adathordozón kell tárolni. A rendszer-, illetve felhasználói programok védelméről biztonsági másolatok készítésével szintén gondoskodni kell. A mentéseket tartalmazó adathordozókat lemezszekrényben kell tárolni. A mentések illetve az azokkal kapcsolatos feladatok elvégzése kizárólag az informatikus feladata Vírusvédelem A hatékony vírusvédelem érdekében megfelelő vírusirtó programot kell üzembe helyezni, amely a hálózati munka sajátosságainak megfelelően képes vírusvédelemre. A vírusvédelemnek ki kell terjednie minden számítástechnikai berendezésre. A vírusvédelem szabályozása és a vírusmentesítés kizárólag az informatikus feladata. A vírusfertőzések elkerülése érdekében be kell tartani az alábbi szabályokat: Szoftver kizárólag a rendszergazdák telepíthetnek. Semmilyen magánjellegű, előzetesen nem engedélyezett program nem futtatható a Hivatal berendezésein. Az internetről kizárólag a feladat ellátáshoz szükséges anyagok tölthetők le a származási hely gondos ellenőrzése mellett. Kétség esetén a rendszergazda segítségét kell kérni. Minden számítógépen megfelelő tűzfalnak és aktív vírusvédelemnek kell üzemelnie. A frissítést lehetőség szerint automatikus üzemmódra kell állítani, ennek hiányában a rendszergazdának manuálisan kell elvégeznie. Vírusfertőzés észlelése esetén haladéktalanul abba kell hagyni a munkát és szólni kell az informatikusnak, aki gondoskodik a vírus szakszerű eltávolításáról. Az elektronikus levelekhez csatolt nem hitelesített állományokat azonnal, elolvasás nélkül törölni kell, hasonlóképpen az ismeretlen forrásából származó levelekhez. Külső forrásból származó adatokat, dokumentumokat csak az informatikus segítségével lehet a Hivatal szervergépre másolni. A Szabályzat október 1-én lép hatályba. Csákvár, szeptember 21. Tóth Jánosné sk. jegyző

Informatikai és Biztonsági Szabályzat. I. Bevezető rendelkezések

Informatikai és Biztonsági Szabályzat. I. Bevezető rendelkezések Informatikai és Biztonsági Szabályzat A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992.évi LXIII. törvény rendelkezéseinek végrehajtása és egységes alkalmazása, valamint

Részletesebben

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT INFORMATIKAI SZABÁLYZAT HATÁLYOS: 2011. MÁRCIUS 30.-TÓL 1 INFORMATIKAI SZABÁLYZAT Készült a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény és a szerzői

Részletesebben

Segesd Község Önkormányzata

Segesd Község Önkormányzata Segesd Község Önkormányzata 7562 Segesd, Szabadság tér 1. Telefon:82/733-402 Telefax:82/598-001 E-mail: segesd@latsat.hu 4/2012. (IX.18.) számú polgármesteri utasítás Segesd Község Önkormányzata Informatikai

Részletesebben

TISZAVÁRKONY INFORMATIKAI SZABÁLYZAT

TISZAVÁRKONY INFORMATIKAI SZABÁLYZAT TISZAVÁRKONY Polgármesteri Hivatal INFORMATIKAI SZABÁLYZAT.. Hatvani Júlia jegyző 1 1. INFORMATIKAI SZABÁLYZAT 1.1 Célja Az informatikai szabályzat (továbbiakban ISZ) célja, hogy az informatika alkalmazása

Részletesebben

Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola Informatikai Védelmi Szabályzata

Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola Informatikai Védelmi Szabályzata Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola Informatikai Védelmi Szabályzata Pécs 2005 1. Tartalomjegyzék 1. TARTALOMJEGYZÉK... 2 2. BEVEZETÉS... 3 2.1. AZ Informatikai Védelmi Szabályzat célja... 3 2.2.

Részletesebben

Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont

Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzat Martonvásár, 2012 Bedő Zoltán főigazgató 0 I. Általános rendelkezések Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont

Részletesebben

Informatikai Biztonsági szabályzata

Informatikai Biztonsági szabályzata A NIIF Intézet Informatikai Biztonsági szabályzata Készítette: Springer Ferenc Információbiztonsági vezető Ellenőrizte: Jóváhagyta: Császár Péter Minőségirányítási vezető Nagy Miklós Igazgató Dátum: 2008.05.09.

Részletesebben

Segesd, Ötvöskónyi és Beleg Községek Körjegyzősége

Segesd, Ötvöskónyi és Beleg Községek Körjegyzősége Segesd, Ötvöskónyi és Beleg Községek Körjegyzősége 7511 Ötvöskónyi, Fő u. 51. 7543 Beleg, Kossuth u.97. Telefon:82/733-402 Telefax:82/598-001 E-mail: segesd@latsat.hu 5/2012. (..) számú körjegyzői utasítás

Részletesebben

A DEBRECENI SZAKKKÉPZÉSI CENTRUM ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA

A DEBRECENI SZAKKKÉPZÉSI CENTRUM ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA A DEBRECENI SZAKKKÉPZÉSI CENTRUM ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA 2016. JÚLIUS 1. 1 Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (továbbiakban: Infotv.) 24. (3)

Részletesebben

I. A HIVATAL FELADATAI

I. A HIVATAL FELADATAI I. A HIVATAL FELADATAI 1. Az Önkormányzat működésével kapcsolatban 1.1. A Hivatal feladatai az Önkormányzat működésével kapcsolatban: a. ellátja a Képviselő-testület és bizottságai működéséhez szükséges

Részletesebben

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzata

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzata A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzata A Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzatának fő hivatkozási pontját a 2011. évi

Részletesebben

Az Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola IRATKEZELÉSI ÉS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATA

Az Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola IRATKEZELÉSI ÉS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATA Az Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola IRATKEZELÉSI ÉS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATA 1 IRATKEZELÉSI SZABÁLYZAT I. Az iratkezelés rendjének jogszabályi háttere 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről,

Részletesebben

Tengelic Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA - 2007 -

Tengelic Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA - 2007 - Tengelic Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA - 2007-1 A polgárok személyes adatainak védelme érdekében az 1992. évi LXVI. Tv. 30.. /1/ bekezdése alapján az alábbi (a

Részletesebben

A GDPR számítástechnikai oldala a védőnői gyakorlatban

A GDPR számítástechnikai oldala a védőnői gyakorlatban A GDPR számítástechnikai oldala a védőnői gyakorlatban Dörflinger Csaba Dr. Gulyás Gábor 2018. 05. 18. A védőnő nem informatikus De mégis, mit tehet egy védőnő az adatai védelme érdekében? Mi a fenntartó

Részletesebben

A CIB BANK ZRT. CIB HÁZIBANKRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE

A CIB BANK ZRT. CIB HÁZIBANKRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE A CIB BANK ZRT. CIB HÁZIBANKRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE Hatályos: 2014. március 15. napjától 2 1. TECHNIKAI RENDELKEZÉSEK... 3 2. HASZNÁLAT SZABÁLYAI...

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

A Számlaközpont Zrt. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA

A Számlaközpont Zrt. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA A Számlaközpont Zrt. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA 1. Az Informatikai Biztonsági Szabályzat célja Az IBSZ alapvető célja, hogy az informatikai rendszer alkalmazása során biztosítsa az adatvédelem

Részletesebben

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT Pécsi Szakképzési Centrum Angster József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Általános Iskolája INFORMATIKAI SZABÁLYZAT 2018 Felülvizsgálati határidő: 2019. szeptember 30. A szabályozás

Részletesebben

Farmos Község Önkormányzata ASP Központhoz való csatlakozása

Farmos Község Önkormányzata ASP Központhoz való csatlakozása Farmos Község Önkormányzata ASP Központhoz való csatlakozása A kedvezményezett neve: Farmos Község Önkormányzata A projekt címe: Farmos Község Önkormányzata ASP Központhoz való csatlakozása A szerződött

Részletesebben

2012. A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásával ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT

2012. A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásával ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT Jászladány Nagyközség Önkormányzata Polgármesteri Hivatal 5055 Jászladány, Hősök tere 6. A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásával kapcsolatos ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT 2012. Hatályba

Részletesebben

INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA

INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA Kakucsi Polgármesteri Hivatal INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA Hatályba lépés dátuma: 2014. július 03. 1 Tartalomjegyzék 1. Az Informatikai Biztonsági Szabályzat (IBSZ) célja... 3 2. Műszaki alapfogalmak...

Részletesebben

Számítógép kezelői - használói SZABÁLYZAT

Számítógép kezelői - használói SZABÁLYZAT Számítógép kezelői - használói SZABÁLYZAT I. A SZABÁLYZAT CÉLJA, HATÁLYA A számítógép hálózat nagy anyagi és szellemi értéket képviselő rendszer. Felhasználóinak vállalniuk kell a használattal járó kötöttségeket

Részletesebben

INFORMATIKAI FŐOSZTÁLY. 1. Az Informatikai Főosztály funkcionális feladatai tekintetében:

INFORMATIKAI FŐOSZTÁLY. 1. Az Informatikai Főosztály funkcionális feladatai tekintetében: 1. Az Informatikai Főosztály funkcionális feladatai tekintetében: a) Közreműködik az önkormányzati rendeletek elektronikus közzétételében, a TÖRV, NRT és TERKA rendszerek működtetésével, karbantartásával,

Részletesebben

NOTEBOOK ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ MICROSOFT FIÓKKAL RENDLEKEZŐ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE

NOTEBOOK ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ MICROSOFT FIÓKKAL RENDLEKEZŐ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE NOTEBOOK ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ MICROSOFT FIÓKKAL RENDLEKEZŐ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE CÍMŰ KIEMELT PROJEKT KLEBELSBERG KÖZPONT 2018.03.01. Tisztelt Pedagógus! A örömmel értesült

Részletesebben

Minőségirányítási eljárás készítése ME/42-01

Minőségirányítási eljárás készítése ME/42-01 D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar eljárás készítése ME/42-01 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május

Részletesebben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2/2015. (III. 18.) OBH utasítása a felszámoló kijelölő program üzemeltetési szabályzatáról

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2/2015. (III. 18.) OBH utasítása a felszámoló kijelölő program üzemeltetési szabályzatáról Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2/2015. (III. 18.) OBH utasítása a felszámoló kijelölő program üzemeltetési szabályzatáról az Országos Bírósági Hivatal elnöke a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról

Részletesebben

Csetényi Közös Önkormányzati Hivatal INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA

Csetényi Közös Önkormányzati Hivatal INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA Csetényi Közös Önkormányzati Hivatal INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA 1. Az Informatikai Biztonsági Szabályzat ( IBSZ ) célja Az IBSZ alapvető célja, hogy az informatikai rendszer alkalmazása során

Részletesebben

Tét Város Polgármesteri Hivatal

Tét Város Polgármesteri Hivatal Tét Város Polgármesteri Hivatal Vírusvédelmi szabályzat Tét Város Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadta a 189//2010. (XII. 22.) Képviselő-testületi határozattal. jóváhagyta: Dr. Kukorelli László polgármester.

Részletesebben

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN N 1. Informatikai eszközök az irodában PC, Notebook, Szerver A számítógép típusonként az informatikai feladatoknak megfelelően. Nyomtatók, faxok, scannerek, fénymásolók Írásos dokumentum előállító eszközök.

Részletesebben

Az Informatikai Kar Rendészeti és Vagyonvédelmi Szabályzata

Az Informatikai Kar Rendészeti és Vagyonvédelmi Szabályzata Az Informatikai Kar Rendészeti és Vagyonvédelmi Szabályzata 1. Az Informatikai Kar Rendészeti és Vagyonvédelmi Szabályzata megegyezik az Egyetem Rendészeti és Vagyonvédelmi Szabályzatával. A Szabályzathoz

Részletesebben

A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatóságának 110/2003. számú határozata

A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatóságának 110/2003. számú határozata A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatóságának 110/2003. számú határozata A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatósága A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Szabályzata a Távkereskedés

Részletesebben

Ikt. sz.: ADATVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT

Ikt. sz.: ADATVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT Ikt. sz.: ADATVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT 2013 A Józsefvárosi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Adatvédelmi és Informatikai Biztonsági Szabályzatát (továbbiakban AIBSZ) a személyes

Részletesebben

Sajóvámos Község Önkormányzata A közérdekű adatok közzétételi kötelezettségének teljesítéséről szóló szabályzata

Sajóvámos Község Önkormányzata A közérdekű adatok közzétételi kötelezettségének teljesítéséről szóló szabályzata Sajóvámos Község Önkormányzata A közérdekű adatok közzétételi kötelezettségének teljesítéséről szóló szabályzata 1. A szabályzat célja A jelen szabályzat célja, hogy rögzítse Sajóvámos Önkormányzata (a

Részletesebben

Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2014. április 1.

Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2014. április 1. Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT Hatályos: 2014. április 1. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT A Pécs Városi Költségvetési

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KAR INFORMATIKAI SZABÁLYZAT

DEBRECENI EGYETEM NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KAR INFORMATIKAI SZABÁLYZAT DEBRECENI EGYETEM INFORMATIKAI SZABÁLYZAT Debrecen, 2014. november 10. 1 Tartalom 1. Az Informatikai Szabályzat célja...4 2. Az Informatikai Szabályzat hatálya...5 2.1. Személyi hatálya...5 2.2. Tárgyi

Részletesebben

Az Informatikai Főosztály feladatai

Az Informatikai Főosztály feladatai Az Informatikai Főosztály feladatai 1. Feladat- és hatáskörök A Kormányhivatal SzMSz-ében a Főosztály részére megállapított, jelen Ügyrendben részletezett feladat- és hatáskörök elosztása a következők

Részletesebben

INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT

INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT 12. számú melléklet az SZMSZ-hez NYUGÁLLOMÁNYÚ LÉGVÉDELMI TÜZÉREK BAJTÁRSI EGYESÜLETE INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT NAGYOROSZI 2012. 1. BEVEZETŐ 1.1. Az Informatikai Biztonsági Szabályzat célja (1)

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kakucs község Önkormányzata Képviselő-testületének a 2012. január 17-én (kedden) 15.00 órai kezdettel

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kakucs község Önkormányzata Képviselő-testületének a 2012. január 17-én (kedden) 15.00 órai kezdettel E L Ő T E R J E S Z T É S Kakucs község Önkormányzata Képviselő-testületének a 2012. január 17-én (kedden) 15.00 órai kezdettel a Kakucs községi Polgármesteri Hivatal dísztermében megtartandó képviselő-testületi

Részletesebben

13. óra op. rendszer ECDL alapok

13. óra op. rendszer ECDL alapok 13. óra op. rendszer ECDL alapok 1. Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére.

Részletesebben

GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály -

GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály - 1 GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály - 2018. február 5. Debrecen Keczán Attila rendszergazda 2 GDPR informatikus szemmel Bemutatkozás Adminisztratív

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 2.

Számítógépes alapismeretek 2. Számítógépes alapismeretek 2. 1/7 Kitöltő adatai: Név: Osztály: E-mail cím: 2/7 Kérdések: Mire szolgál az asztal? Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. A telepített alkalmazások tárolására. A telepített

Részletesebben

A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALÁNAK ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA

A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALÁNAK ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALÁNAK ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA 2013. 2 A fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti és működési szabályzatáról szóló 3/2013. (I. 18.) KIM utasítás

Részletesebben

TISZAVÁRKONY község Polgármesteri Hivatalának. A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásával kapcsolatos ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA

TISZAVÁRKONY község Polgármesteri Hivatalának. A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásával kapcsolatos ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA TISZAVÁRKONY község Polgármesteri Hivatalának A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásával kapcsolatos ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA Hatályba lépés dátuma: 2007. március 01. Tartalomjegyzék

Részletesebben

INFORMÁCIÓBIZTONSÁGI SZABÁLYZAT

INFORMÁCIÓBIZTONSÁGI SZABÁLYZAT INFORMÁCIÓBIZTONSÁGI SZABÁLYZAT 1. Az Információbiztonsági Szabályzat célja Az IBSZ alapvető célja, hogy az informatikai rendszer alkalmazása során biztosítsa az adatvédelem elveinek, az adatbiztonság

Részletesebben

Dabas Város Önkormányzat A közérdekű adatok közzétételi kötelezettségének teljesítéséről szóló szabályzata

Dabas Város Önkormányzat A közérdekű adatok közzétételi kötelezettségének teljesítéséről szóló szabályzata Dabas Város Önkormányzat A közérdekű adatok közzétételi kötelezettségének teljesítéséről szóló szabályzata 1. A szabályzat célja A jelen szabályzat célja, hogy rögzítse Dabas Város Önkormányzata (a továbbiakban:

Részletesebben

Kulcs Számla frissítés

Kulcs Számla frissítés Kulcs Számla frissítés Megjelenés dátuma: 2010. március 29. Elszámolási időszakos számlák Környezetvédelmi Termékdíj változás Szerződésekből bizonylat kiállítás Automatikus adatmentési lehetőség Készpénzfizetési

Részletesebben

A ZALA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDEMI IGAZGATÓ. 5/2016. számú INTÉZKEDÉSE

A ZALA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDEMI IGAZGATÓ. 5/2016. számú INTÉZKEDÉSE ZALA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG A ZALA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDEMI IGAZGATÓ 5/2016. számú INTÉZKEDÉSE A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzatának kiadásáról

Részletesebben

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás SDX Professional 1.0 Telepítési leírás Készült: 2003. július 21. Utolsó módosítás időpontja: 2004. szeptember 22. E-Group Magyarország Rt. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Hardver és szoftver követelmények...3

Részletesebben

VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR INTERNETHASZNÁLATI SZABÁLYZATA

VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR INTERNETHASZNÁLATI SZABÁLYZATA 2. sz. melléklet VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR INTERNETHASZNÁLATI SZABÁLYZATA [Hatályos: Könyvtárhasználati Szabályzat hatályba lépésétől] Készítette: Szekeresné Sennyey Mária helyismereti és zenei részleg

Részletesebben

MKÖH SZMSZ INFORMATIKAI ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT 7. számú függeléke INFORMATIKAI ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT. Általános rendelkezések II.

MKÖH SZMSZ INFORMATIKAI ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT 7. számú függeléke INFORMATIKAI ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT. Általános rendelkezések II. INFORMATIKAI ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT I. Általános rendelkezések 1./ A Szabályzat alkalmazása 1. Az Informatikai Adatvédelmi Szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) a Mezőkövesdi Közös Önkormányzati Hivatal

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013.

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE Elfogadva: 2011. március 22. Módosítva: 2013. január 22., hatályba lép: 2013. január 24-én A Belső Ellenőrzési Iroda ügyrendjét (a továbbiakban:

Részletesebben

VIZSGÁLATI BIZONYÍTVÁNY

VIZSGÁLATI BIZONYÍTVÁNY VIZSGÁLATI BIZONYÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. értékelési divíziója, mint a NAT által a NAT-1-1578/2008 számon akkreditált vizsgáló laboratórium

Részletesebben

Arconsult Kft. (1) 225-8810 info@arconsult.hu www.eugyved.hu

Arconsult Kft. (1) 225-8810 info@arconsult.hu www.eugyved.hu Ön a jogi feladataira koncentrálhat, az informatikai hátteret mi biztosítjuk. Arconsult Kft. (1) 225-8810 info@arconsult.hu www.eugyved.hu Elektronikus cégeljárás Szoftver és hardver megoldások Ügyviteli

Részletesebben

Műszaki dokumentáció Másolatkészítés műszaki feltételei

Műszaki dokumentáció Másolatkészítés műszaki feltételei BUDAPESTI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG XIX. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG Műszaki dokumentáció Másolatkészítés műszaki feltételei I. BEVEZETŐ A papíralapú dokumentum hiteles elektronikus irattá alakításának szabályait

Részletesebben

Iratkezelés ellenőrzése, az ellenőrzés részletes feladatai Dr. Kenyeres István Budapest Főváros Levéltára főigazgató Belső Ellenőrök Társasága II.

Iratkezelés ellenőrzése, az ellenőrzés részletes feladatai Dr. Kenyeres István Budapest Főváros Levéltára főigazgató Belső Ellenőrök Társasága II. Iratkezelés ellenőrzése, az ellenőrzés részletes feladatai Dr. Kenyeres István Budapest Főváros Levéltára főigazgató Belső Ellenőrök Társasága II. SZAKMAI KONFERENCIA 2014. február 24. Amiről szólesz Az

Részletesebben

A Hivatal érvényben lévő alábbi dokumentumok létrehozása, szinkronizálása szükséges

A Hivatal érvényben lévő alábbi dokumentumok létrehozása, szinkronizálása szükséges Informatikai Biztonsági feladatok: Fizikai biztonsági környezet felmérése Logikai biztonsági környezet felmérése Adminisztratív biztonsági környezet felmérése Helyzetjelentés Intézkedési terv (fizikai,

Részletesebben

INFORMATIKAI ÉS ADATBIZTONSÁGI SZABÁLYZAT

INFORMATIKAI ÉS ADATBIZTONSÁGI SZABÁLYZAT INFORMATIKAI ÉS ADATBIZTONSÁGI SZABÁLYZAT A Polgármesteri Hivatalban a számítógépes informatikai rendszer működtetési és adatvédelmi feladatainak ellátása az alábbiak szerint kerül szabályozásra: I. Általános

Részletesebben

A Kölcsey Ferenc Gimnázium SZABÁLYZATA

A Kölcsey Ferenc Gimnázium SZABÁLYZATA A Kölcsey Ferenc Gimnázium SZABÁLYZATA az ELEKTRONIKUS NAPLÓ használatáról... igazgató 1 1. Bevezető Az elektronikus napló (továbbiakban e-napló) az iskola által üzemeltett olyan adatbázis-kezelő alkalmazás,

Részletesebben

A számítógépes feladatok a várt megoldáshoz egyértelmű utalásokat tartalmazzanak.

A számítógépes feladatok a várt megoldáshoz egyértelmű utalásokat tartalmazzanak. A szóbeli tételsor tartalmi és formai jellemzői Szóbeli tételek: Minden tétel két feladatból ( A és B ) áll: Az A feladat az adott témakör általános bemutatását és a témakör meghatározott részeinek részletesebb

Részletesebben

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt Követelmény felmérés DW séma tervezése Betöltési modul tervezése Fizikai DW tervezése OLAP felület tervezése Hardver kiépítése Implementáció Tesztelés, bevezetés

Részletesebben

MONOR VÁROSI POLGÁRMESTERI HIVATAL INFORMATIKAI BIZTONSÁGI ÉS ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA

MONOR VÁROSI POLGÁRMESTERI HIVATAL INFORMATIKAI BIZTONSÁGI ÉS ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA MONOR VÁROSI POLGÁRMESTERI HIVATAL INFORMATIKAI BIZTONSÁGI ÉS ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA A Monor Városi Polgármesteri Hivatalának (a továbbiakban: Hivatal) Informatikai Biztonsági és Adatvédelmi Szabályzatát

Részletesebben

A 13. Adatvédelmi rendelkezések fejezet a következőként alakult át

A 13. Adatvédelmi rendelkezések fejezet a következőként alakult át A 13. Adatvédelmi rendelkezések fejezet a következőként alakult át 13.1 A Szolgáltató általi adatkezelésre vonatkozó rendelkezések 13.1.1 Szolgáltató a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése

Részletesebben

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014.

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014. BaBér Bérügyviteli rendszer Telepítési segédlet 2014. Tartalom 1. Ajánlott konfiguráció... 3 2. A BaBér és az SQL2005 szerver telepítése... 5 3. A BaBér program és az SQL2005-ös adatbázis kezelő telepítése...

Részletesebben

3. SZÁMÚ KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS közbeszerzési eljárásban a évi CXLIII. törvény (Kbt.) 56. alapján

3. SZÁMÚ KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS közbeszerzési eljárásban a évi CXLIII. törvény (Kbt.) 56. alapján 3. SZÁMÚ KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS közbeszerzési eljárásban a 2015. évi CXLIII. törvény (Kbt.) 56. alapján Ajánlatkérő: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata (2400 Dunaújváros, Városháza tér 1-2.)

Részletesebben

Az elektronikus másolatkészítés rendszerének műszaki dokumentációja 1. BEVEZETŐ

Az elektronikus másolatkészítés rendszerének műszaki dokumentációja 1. BEVEZETŐ 2. melléklet a 6/2018. számú BM OKF főigazgatói intézkedéshez Az elektronikus másolatkészítés rendszerének műszaki dokumentációja 1. BEVEZETŐ 1. A papíralapú dokumentum hiteles elektronikus irattá alakításának

Részletesebben

INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT A PROJECTMINE GAZDASÁGI TANÁCSADÓ KFT.

INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT A PROJECTMINE GAZDASÁGI TANÁCSADÓ KFT. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT A PROJECTMINE GAZDASÁGI TANÁCSADÓ KFT. TANÁCSADÓI, MUNKAVÁLLALÓI SZÁMÁRA KÉSZÜLT AZ ALÁBBI SZERVEZET VONATKOZÁSÁBAN: CÉGNÉV: PROJECTMINE GAZDASÁGI TANÁCSADÓ KFT. SZÉKHELY:

Részletesebben

A DFL SYSTEMS KFT. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA

A DFL SYSTEMS KFT. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA A DFL SYSTEMS KFT. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA 1. Általános rendelkezések 1.1 Az Informatikai Biztonsági Szabályzat (IBSZ) célja Szerződéses és leendő partnereink tájékoztatása a DFL Systems Kft.

Részletesebben

Szoftverkezelési szabályzat

Szoftverkezelési szabályzat 20. sz. melléklet MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM Szoftverkezelési szabályzat OM azonosító: 031202 Intézményazonosító: HA2301 2017.09.01 MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM

Részletesebben

TLF005_KIV_V01 Oldal: 1 / 8

TLF005_KIV_V01 Oldal: 1 / 8 TLF005_KIV_V01 Oldal: 1 / 8 TLF005_KIV_V01 Oldal: 2 / 8 1. A folyamat célja KIVONAT a TLF005 jelű folyamathoz, VÁLLALKOZÓK részére A folyamat célja a technológiai informatikai rendszereken a meghibásodások

Részletesebben

Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin

Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin Cél: A képzés célja, hogy a projekt résztvevői tudják kezelni a számítógépet és perifériáit, ismerjék a szoftvereket. Képessé

Részletesebben

Számítástechnikai kommunikációs lehetőségek a QB-Pharma rendszerrel. Előadó: Bagi Zoltán Quadro Byte Kft. ügyvezető

Számítástechnikai kommunikációs lehetőségek a QB-Pharma rendszerrel. Előadó: Bagi Zoltán Quadro Byte Kft. ügyvezető Számítástechnikai kommunikációs lehetőségek a QB-Pharma rendszerrel. Előadó: Bagi Zoltán Quadro Byte Kft. ügyvezető Az Uniós országokban már alkalmazott új lehetőségek Korszerű zárt hálózatok, rendszerek,

Részletesebben

Hardver és szoftver követelmények

Hardver és szoftver követelmények Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Telepítési útmutató Hardver és szoftver követelmények A java-s nyomtatványkitöltő program az alábbi hardverigényt támasztja a számítógéppel szemben: 400 MHz órajelű

Részletesebben

Rendszerkezelési útmutató

Rendszerkezelési útmutató Rendszerkezelési útmutató Medtronic MiniMed Northridge, CA 91325 USA 800-646-4633 (800-MiniMed) 818.576.5555 www.minimed.com Képviselet az Európai Unióban: Medtronic B.V. Earl Bakkenstraat 10 6422 PJ Heerlen

Részletesebben

ME/76-01 A mérő és megfigyelőeszközök kezelése

ME/76-01 A mérő és megfigyelőeszközök kezelése D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ME/76-01 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május 05. Készítette:

Részletesebben

Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT 2018

Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT 2018 Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT 2018 1. Az Informatikai Biztonsági Szabályzat célja Az IBSZ alapvető célja, hogy az informatikai rendszer alkalmazása során biztosítsa

Részletesebben

Kerekegyháza Város Polgármesteri Hivatal Informatikai Szabályzata

Kerekegyháza Város Polgármesteri Hivatal Informatikai Szabályzata Kerekegyháza Város Polgármesteri Hivatal Informatikai Szabályzata 1. A szabályzat célja Az Informatikai szabályzat (továbbiakban: Szabályzat) feladata a Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: intézmény)

Részletesebben

ALAGÚT TECHNIKUS munkakörbe

ALAGÚT TECHNIKUS munkakörbe A, Szekszárd-Bóly-Pécs üzemeltetésére alakult külföldi tulajdonú ALAGÚT TECHNIKUS Az üzemmérnökségen és az autópályán található alagutakban telepített biztonságtechnikai és forgalomszabályozási rendszer,

Részletesebben

Informatikai Rendszer Használati Szabályzat

Informatikai Rendszer Használati Szabályzat SZABADSZÁLLÁSI ÁMK JÓZSEF ATTILA KÖZÖSSÉGI HÁZ, KÖNYVTÁR ÉS HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY Informatikai Rendszer Használati Szabályzat Jóváhagyta:.. Szabadszállás 2013. Érvényes: 2013. 07.19. Tartalom 1. Bevezetés...

Részletesebben

Módosította: a 18/2014.(IX.29.) önk. rendelet. (egységes szerkezetben)

Módosította: a 18/2014.(IX.29.) önk. rendelet. (egységes szerkezetben) Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014.(I.23.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Módosította:

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A CobraContoLight V VERZIÓHOZ

TÁJÉKOZTATÓ A CobraContoLight V VERZIÓHOZ TÁJÉKOZTATÓ A CobraContoLight V2017.2 VERZIÓHOZ Változások a V2017.1 verzió kiadása után Adatbázis frissítés Általános információk A CobraContoLight 2017.2-es verziójában módosult az adatbázis struktúra.

Részletesebben

BUDAPESTI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG XVIII. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG

BUDAPESTI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG XVIII. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG BUDAPESTI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG XVIII. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG Nyilvántartás az elektronikus másolat készítésére és hitelesítésére jogosult személyekről a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetőjének

Részletesebben

2. modul - Operációs rendszerek

2. modul - Operációs rendszerek 2. modul - Operációs rendszerek Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 2. modul (Operációs rendszerek) syllabusát, amely az elméleti és gyakorlati modulvizsga követelményrendszere.

Részletesebben

Információbiztonsági Szabályzat elkészítése és javasolt tartalma. Debrıdy István Németh Ákos

Információbiztonsági Szabályzat elkészítése és javasolt tartalma. Debrıdy István Németh Ákos Információbiztonsági Szabályzat elkészítése és javasolt tartalma Debrıdy István Németh Ákos 2013. évi L. törvény Az e törvény hatálya alá tartozó elektronikus információs rendszerek teljes életciklusában

Részletesebben

3/2010. sz. Gazdasági Főigazgatói Utasítás a PTE rendszereihez az egyetem külső partnerei részére adott távoli hozzáférések szabályozásáról

3/2010. sz. Gazdasági Főigazgatói Utasítás a PTE rendszereihez az egyetem külső partnerei részére adott távoli hozzáférések szabályozásáról 3/2010. sz. Gazdasági Főigazgatói Utasítás a PTE rendszereihez az egyetem külső partnerei részére adott távoli hozzáférések szabályozásáról 1. oldal Telefon: +36 (72) 501-500 Fax: +36 (72) 501-506 1. Dokumentum

Részletesebben

TERVEZETT FELADATOK LEÍRÁSA

TERVEZETT FELADATOK LEÍRÁSA 1. SZ. MELLÉKLET TERVEZETT FELADATOK LEÍRÁSA A NÉPSZÁMLÁLÁS LEBONYOLÍTÁSHOZ SZÜKSÉGES INFORMATIKAI ESZKÖZÖK RAKTÁROZÁSA, NYILVÁNTARTÁSA ÉS KAPCSOLÓDÓ LOGISZTIKAI FELADATOK ELLÁTÁSA TÁRGYÚ ELŐZETES PIACI

Részletesebben

PROJEKT MENEDZSMENT ELJÁRÁS RENDJE

PROJEKT MENEDZSMENT ELJÁRÁS RENDJE ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA PROJEKT MENEDZSMENT ELJÁRÁS RENDJE. A projekt azonosító száma: ÁROP 1.A.2/A-2008-0090 Újfehértó, 2009. január 05. TARTALOM 1. A szervezet feladat- és hatásköre 3. 2. Szervezet

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA

TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 3 1.1 Az Informatikai Biztonsági Politika célja... 3 1.1.1 Az információ biztonság keret rendszere... 3 1.1.2

Részletesebben

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT INFORMATIKAI SZABÁLYZAT RUDABÁNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATAL www.rudabanya.hu (PMH-2010-000) 5/2010. jegyzői rendelkezés Rudabánya Önkormányzatának a Számítástechnikai Védelmi Szabályzatát

Részletesebben

A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALÁNAK ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA

A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALÁNAK ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA Ügyiratszám: 20 615/2/2011. A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALÁNAK ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA 2011. 4400 Nyíregyháza, Báthori u. 13. 4401 Nyíregyháza, Pf.: 11. Telefon: 42/523-200

Részletesebben

ADATVÉDELEM 1. Az adatkezelő megnevezése: 2. A kezelt személyes adatok köre:

ADATVÉDELEM 1. Az adatkezelő megnevezése: 2. A kezelt személyes adatok köre: ADATVÉDELEM A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (BMFKB), tiszteletben tartja az internetes oldalt felkereső személyek személyes

Részletesebben

INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT

INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT MTA Nyelvtudományi Intézet 1068. Budapest Benczúr utca 33. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT Érvényes: 2014. január 1-től Jóváhagyta: Kenesei István igazgató INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT Az MTA

Részletesebben

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. A LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

A Diamond Property Care Kft. iratkezelési szabályzata

A Diamond Property Care Kft. iratkezelési szabályzata I. Bevezetés DIAMOND PROPERTY CARE KFT. Székhely: 1118 Budapest, Muskotály utca 5. fszt. 1-2. A Diamond Property Care Kft. iratkezelési szabályzata A szolgáltató (üzemeltető), mint adatkezelő adatai Diamond

Részletesebben

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT INFORMATIKAI SZABÁLYZAT Nyilvántartásba vette a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága 01-09-868949 cégjegyzékszámon Székhelye: 1036 Budapest, Galagonya u. 5. 1. em Honlap: http://www.restandprovidence.hu 1.

Részletesebben

HITELES MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND

HITELES MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND BOLEVÁCZ ÉS VÖRÖS ÜGYVÉDI IRODA 1053 Budapest, Veres Pálné utca 9. I/2. Budapesti Ügyvédi Kamara 2291 HITELES MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND Kiadás dátuma 2015. február 20. 1 TARTALOM 1. A másolatkészítési rend

Részletesebben

NOTEBOOK ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ MICROSOFT- FIÓKKAL RENDELKEZŐ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE

NOTEBOOK ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ MICROSOFT- FIÓKKAL RENDELKEZŐ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE NOTEBOOK ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ MICROSOFT- FIÓKKAL RENDELKEZŐ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE KIEMELT PROJEKT 2018.03.22. Tisztelt Pedagógus! A örömmel értesült arról, hogy Ön a

Részletesebben

BALATONI REGIONÁLIS TÖRTÉNETI KUTATÓINTÉZET, KÖNYVTÁR és KÁLMÁN IMRE EMLÉKHÁZ. Mobil és hordozható eszközök használatára vonatkozó szabályzat

BALATONI REGIONÁLIS TÖRTÉNETI KUTATÓINTÉZET, KÖNYVTÁR és KÁLMÁN IMRE EMLÉKHÁZ. Mobil és hordozható eszközök használatára vonatkozó szabályzat BALATONI REGIONÁLIS TÖRTÉNETI KUTATÓINTÉZET, KÖNYVTÁR és KÁLMÁN IMRE EMLÉKHÁZ Mobil és hordozható eszközök használatára vonatkozó szabályzat 1 Készülékek biztosítása, átvétele, használata Hordozható eszközök

Részletesebben

Alkalmazások típusai Szoftverismeretek

Alkalmazások típusai Szoftverismeretek Alkalmazások típusai Szoftverismeretek Prezentáció tartalma Szoftverek csoportjai Operációs rendszerek Partíciók, fájlrendszerek Tömörítés Vírusok Adatvédelem 2 A szoftver fogalma A szoftver teszi használhatóvá

Részletesebben

A rendelet célja és hatálya

A rendelet célja és hatálya Egyházasrádóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Egyházasrádóc

Részletesebben