Környezettudatos építészet az egyetemi oktatásban és a tervezői gyakorlatban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Környezettudatos építészet az egyetemi oktatásban és a tervezői gyakorlatban"

Átírás

1 Environmental Design in University Curricula and Architectural Training in Europe Környezettudatos építészet az egyetemi oktatásban és a tervezői gyakorlatban EDUCATE Támogatja: European Commission Executive Agency for Competitiveness and Innovation (EACI) Intelligent Energy Europe Programme 2008 Contract n. IEE/08/635/SI

2 Az EDUCATE projekt

3 EDUCATE projekt tevékenységei EDUCATE egy Európai Bizottság Intelligent Energy Europe 2008 programja által támogatott projekt, melynek céljai: A fenntartható építészet integrálásával szembeni (annak szociális, kulturális, gazdasági és környezeti dimenziót tekintve) pedagógiai és szakmai korlátokat feloldja, mind az oktatásban, mind a tervezői gyakorlatban Létrehoz és oktatásban kipróbál egy pedagógiai keretmunkát megkönnyítvén ezzel a tudás áramlását és egy kommunikációs platformot hozva létre a műszaki alapelvek és a kreatív alkalmazási lehetőségek között Egy interaktív intelligens fenntartható építészeti portál kifejlesztésével a kommunikációt tovább segíti Az Építész Kamarákkal együttműködve feltérképezi a jogosultsági kritériumok harmonizációjának lehetőségeit Európában. Ismeretterjesztés, a megvalósult jó példák ismertetése a hallgatók, oktatók, építészek és a közönség számára

4 EDUCATE Konzorcium Az EDUCATE konzorcium 7 európai felsőoktatási intézményből áll: 1. University of Nottingham (koordinátor) Department of Architecture and Built Environment and School of Computer Science (UK), 2. Architectural Association School of Architecture (UK), 3. Université catholique de Louvain, Faculte LOCI, Architecture et Climat (Be), www-climat.arch.ucl.ac.be 4. Technische Universität München - Fakultät für Architektur (De), 5. Dipartimento DATA, Universita degli Studi di Roma La Sapienza (It), w3.uniroma1.it/itaca 6. Seminario de Arquitectura y Medioambiente, SAMA S.C. (Es), 7. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (HU),

5 The EDUCATE Mission Az EDUCATE küldetése, hogy: bővítse a fenntartható építészet terén megszerzett tudást és szakértelmet az új és meglévő épületeink komfortos, kényelmes és energia hatékony kialakítása érdekében. Ezt kulturálisan, gazdaságosan és szociálisan megfelelő tervezési folyamattal demonstrálja és segíti, az építészeti felsőoktatás minden lépésénél.

6 Az EDUCATE projekt támogatói Az EDUCATE projektet az alábbi intézmények támogatják: Építész Kamarák (alvállalkozóként): RIBA - Royal Institute of British Architects (Egyesült Királyság) CNOA - Conseil National de l Ordre des Architectes de Belgique (Belgium) Bayerische Architektenkammer (Németország) Ordine degli Architetti, Pianificatori, Paesaggisti e Conservatori di Roma (Olaszország) Consejo Superior de Colegios de Arquitectos de España (Spanyolország) Magyar Építész Kamara (Magyarország) Tudományos intézmények / Oktatói társaságok: The Higher Education Academy - CEBE Centre for Education in the Built Environment (UK) SCHOSA Standing Conference of Heads of Schools of Architecture (UK) CPA - National Association of Heads of Schools of Architecture (Italy)

7 Az EDUCATE projekt támogatói Az EDUCATE projektet támogatják és munkájában részt vesznek, az alábbi piaci szereplők: Építészek, szakértők: Peter Clegg - Feilden Clegg Bradley Studios (London, UK) Mario Cucinella - MCA Architects (Bologna, Olaszország) Bill Gething Bill Gething Sustainability + Architecture (Bath, UK) John Pringle - Pringle Richards Sharratt Architects (London, UK) Ertsey Attila - KÖR Építész Studió (Budapest, Magyarország) Ignacio Blanco Ignacio Blanco Lopez Arquitectos (Valencia, Spanyolrszág) Edward Cullinan - Edward Cullinan Architects (London, UK) Alistair Guthrie - ARUP (London, UK) Ken Shuttleworth - MAKE Architects (London, UK) MEDIOMUNDO Arquitectos (Sevilla, Spanyolország) Szakmai szövetségek, szervezetek: BDA Bund Deutscher Architekten - Association of German Architects (Németország) Agencia Andalusa de la Energía - Consejería de Innovación, Ciencia y Empresa (Spanyolország) Magyar Építőmuűészek Szövetsége (Magyarország) ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft (Magyarország)

8 Az EDUCATE Munkafolyamat 1. szakasz (Work Package - WP2): állapotfelmérés (6 hónap). A környezettudatos építészet oktatása és tervezői gyakorlata jelenlegi helyzetének a feltérképezése. 2. szakasz (WP3): tanterv kidolgozása (12 hónap). Egy interaktív portál létrehozása, a fenntartható építészet széleskörű tudástárával és a szakmai igények értékelésén, az oktatási modellek elemzésén illetve a pedagógia tudományon alapuló egy tanterv fejlesztési keretterv megalkotásával. 3. szakasz (WP4): A tananyag tesztelése (12 hónap). Az előzetes teszt kiértékelt eredményei alapján (a fenntartható építészeti tervezés felsőoktatási integrációja tekintetében), szakma visszajelzései alapján az oktatási módszerek finomítása, oktatási módszerek és egy nemzetközi hallgatói díj kihirdetése. 4. szakasz (WP5 és WP6): fenntarthatóság oktatása és szakmai jogosultsági kritériumok (6 hónap). A projekt létrehoz és javasol általános alapelveket, keretet és szerkezetet az építész felsőoktatás számára és javaslatokat fogalmaz meg az európai jogosultsági kritériumok harmonizációjához.

9 EDUCATE Fő Célok Az építészeti oktatási tantervek és jogosultsági feltételek felérése és elemzése Számos akkreditált építész diploma elemzése és az EU-ban illetve nem EU országokban regisztrálási feltételek ismeret Szakmai elvárások értékelése Építőipari résztvevők kérdőíves felmérése alapján a szakma korlátainak, lehetőségeinek és igényeinek feltérképezése A fenntartható építészeti tervezés rendszerezése A fenntartható építészeti tanterv által alátámasztott keretmunka megalapozása elméleti, tapasztalati és analitikus megközelítéssel Tantervi modellek felállítása Az egyetemi tantervek egységes szerkezetbe foglalása, a legjobb oktatási modellek integrálásval Az oktatástudomány és az inter/intra/extra-diszciplináris kapcsolatok feltárása Feltárni az inter/intra/extra-diszciplináris kapcsolatok hozzájárulását a pedagógiai módszerekhez, hogy a megkönnyítse a tudás áramlását a felsőoktatásban Tantervfejlesztési Keret A keretmunka kidolgozásával alapvető koncepcionális támogatást nyújt a tervezési program fejlesztéséhez Az online EDUCATE Portál létrehozása Az interaktív e-learning-en alalpuló EDUCATE Portal elősegíti a fenntartható építészet oktatási illetve szakmai integrációját A fenntartható építészet oktatásának és szakmai előírásának fehér könyve Két fehér könyv létrehozás, hogy a fenntartható építészeti tervezés oktatásba és gyakorlatba ültetését elsegítse

10 EDUCATE Letölthető Jelentések

11 Tanterv Fejlesztés

12 A Fenntartható Építészet Oktatásának 10 pontja 1. A fenntartható építészeti tervezés oktatását az építészmérnök hallgatók képzésének elejétől kezdve prioritásként kell kezelni. 2. A felsőoktatási intézmények, a hallgatók és a szakmai szervezetek mind legyenek elkötelezettjei ennek az oktatási prioritásnak. 3. A fenntartható építészeti oktatás lelkesítse és inspirálja a hallgatókat, hogy precízen és kreatívan megoldják a mai tervezés során felmerülő problémákat. 4. Az oktatók támogassák a közvetlen tapasztalati tanulást a megfelelő módszerek, eszközök és technikák használatával. 5. A fenntartható építészeti tervezés bátorítsa a tervezési folyamat során a kritikus tudatosság, a felelősség és a számtalan kölcsönhatás figyelembe vételét. 6. A pedagógia támogassa a kommunikációt a résztvevő szervezetek és szakmák között. 7. Megfelelő kutatási-, emberi erőforrás-, pénzügyi- és időbeni ráfordítással kell támogatni ezt a folyamatot. 8. Oktatók és szakemberek folyamatosan fejleszteniük kell a tudástárat, az alkalmazott kutatás illetve a felelős építészeti gyakorlat segítségével. 9. Ezt a tudás tárat oly módon kell terjeszteni, hogy könnyen elérhető legyen mind a hallgatók, az oktatók, a szakemberek és a nagyközönség számára. 10. A sikeres oktatáshoz az építész akkreditációnak és szabályozó szervezeteknek támogatása szükséges.

13 A Környezettudatosság oktatásának tantervi modelljei LINEÁRIS / SZATELIT RÉSZBEN INTEGRÁLT TELJESEN INTEGRÁLT KÖZELÍTŐ A tudást szakterületenként önállóan oktatják; Az oktatás önálló előadásokon keresztül zajlik és/vagy önálló gyakorlati foglalkozásokkal kiegészítve, vizsga segítségével értékelve; Struktúrájában egy tiszta és jól szervezett tanterv; Egy nem megfelelő módon integrált stúdió hatására a környezetvédelmi alapelvek és a tervezés különválhat. A környezetvédelem tudománya teremti meg a kapcsolatot a tervezési stúdiók és egyéb modulok között, mint önálló vagy részben integrált egység. Az oktatás előadásokon keresztül zajlik, vizsga vagy tervértékeléssel; Ez a modell lehetővé teszi, hogy különböző szakterületek megismerésével együttesen tanuljanak. A tervezési stúdió egy valódi interdiszciplináris munkahely; A hallgatók különböző szakterületeket a tervezési folyamat által ismerik meg; A tananyag átadása a stúdió igényeihez alkalmazkodik (pl. ütemterv); A fenntarthatóság felfogható az egyik tervezési tényezőként; A rendszer -ha megfelelően irányítottképes az oktatói források optimalizálására. A tanterv egy sorozat ciklikus egymással összefüggő kurzusból áll; A tudás fokozatosan mélyül a láncolat következtében; Egyértelmű a tervezési és környezetvédelmi modulok kölcsönhatása; A szerkezet egy jól szervezett ciklikus, komplexitásában egyre növekvő környezettudományi tanmenetet mutat. VÁLASZTHATÓ / MELLÉKTANTÁRGY A hallgatók több választható modult felvehetnek; A szerkezet hasonlít az oktatási módszer illetve a számonkérés tekintetében hasonlít a szatelit modellhez; A szabadon választható modulok gyakran interdiszciplinárisak, más szakterületeket ölelnek fel; A hallgatók a fenntarthatóságot többféle szemszögből vizsgálják.

14 Az EDUCATE Portál

15 EDUCATE Portál - Felépítés Nyilvános TT Felület hozzáférés Keresés a TT-ban Külső források GY.I.K Ajánlott fejezetek Munka feltöltése Kérdés Komment Keresés a TT-ban Ajánlott fejezetek Fórum Tudás Tár Szakmai továbbképzés Szakemberek Felülete Fórum Hallgatói Felület GY.I.K Társalgási felület Ajánlott fejezetek Válasz Oktatói Felület

16 EDUCATE Portál Tudás Tár A fenntarthatóságról átfogóan kell tájékoztatni az oktatási gyakorlatot, anélkül hogy túlzottan részletekbe mennénk. Ez egy integrált tudás keret, mely elméleti, empirikus és analitikus ismeretanyagot tartalmaz. A fenntarthatósági ismeretanyag az alábbi három részre bontható: Célok és Alapelvek Alkalmazások és Mintaépületek Eszközök Mindegyik rész további kategóriákba, klaszterekbe és önálló fejezetekre van osztva, s több oldalon át elemezve.

17 EDUCATE Portál Tudás Tár

18 Tudás Tár Célok & Alapelvek

19 Tudás Tár Alkalmazások & Mintaépületek

20 Tudás Tár Eszközök

21 EDUCATE: ismeretterjesztési tevékenységek

22 EDUCATE Workshopok, Szimpózium és Hírlevél

23 EDUCATE Prize Nemzetközi Hallgatói Díj Az EDUCATE Prize egy nemzetközi díj, azon kiváló hallgatói munkák díjazására, amelyek az épület- és a várostervezés területén a kreatívan bemutatja a fenntartható építészet különböző lehetőségeit. A Prize során azon eredeti és innovatív ötleteket illetve a pedagógiai módszereket díjazzák, amelyek bemutatják a fenntarthatósági alapelveket és gyakorlati alkalmazási lehetőségeit a felsőoktatási tantervben.

24 EDUCATE Projekt Menedzserek Sergio Altomonte, Department of Architecture and Built Environment University of Nottingham (United Kingdom) Simos Yannas, AA E+E, MSc / MArch Sustainable Environmental Design Architectural Association School of Architecture (United Kingdom) Andre de Herde, Faculté d'architecture, d'ingénierie architecturale, d'urbanisme Architecture et Climat Université catholique de Louvain (Belgium) Hana Riemer, Lehrstuhl für Bauklimatik und Haustechnik, Fakultät für Architektur Technische Universität München (Germany) Eliana Cangelli, Dipartimento DATA, Facolta di Architettura Universita degli Studi di Roma La Sapienza (Italy) Maria Lopez de Asiain, Seminario de Arquitectura y Medioambiente, SAMA S.C. (Spain) Horváth Sára, BME Építészmérnöki Kar, Épületszerkezettani Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

25 EDUCATE Kapcsolat További információért kérjük keresse fel a projekt koordinátorát: Dr Sergio Altomonte EDUCATE Action Coordinator Department of Architecture and Built Environment University of Nottingham United Kingdom educate.enquiries@educate-sustainability.eu Vagy a honlapot:

SPECIAL. Spatial Planning and Energy for communities in all Landscapes. http://www.special-eu.org/ http://special-eu.hu/

SPECIAL. Spatial Planning and Energy for communities in all Landscapes. http://www.special-eu.org/ http://special-eu.hu/ SPECIAL Spatial Planning and Energy for communities in all Landscapes http://www.special-eu.org/ http://special-eu.hu/ BŐVÜLŐ SZOLGÁLTATÁSOK MEGÚJULT ARCULAT KÜLDETÉSÜNK Önkormányzatok részére innovatív

Részletesebben

TRANSPORT LEARNING Képzések önkormányzatoknak, civil szervezeteknek. 1. szám 2012. január. Tartalom. Kedves Olvasó! Szolgáltatásaink dióhéjban...

TRANSPORT LEARNING Képzések önkormányzatoknak, civil szervezeteknek. 1. szám 2012. január. Tartalom. Kedves Olvasó! Szolgáltatásaink dióhéjban... TRANSPORT LEARNING Képzések önkormányzatoknak, fejlesztési ügynökségeknek, szakmai és civil szervezeteknek istockphoto Tartalom Kedves Olvasó! Szolgáltatásaink dióhéjban... 2 Tudásbázis létrehozása Európa

Részletesebben

RURENER. Energia-semlegességet célzó kis vidéki közösségek hálózata www.rurener.eu info@rurener.eu

RURENER. Energia-semlegességet célzó kis vidéki közösségek hálózata www.rurener.eu info@rurener.eu RURENER Energia-semlegességet célzó kis vidéki közösségek hálózata www.rurener.eu info@rurener.eu A jelen kiadvány tartalmáért a felelősség kizárólag a szerzőket terheli. Nem feltétlenül tükrözi az Európai

Részletesebben

A Környezettudatos Epítészet Oktatása

A Környezettudatos Epítészet Oktatása Environmental Design in University Curricula and Architectural Training in Europe A Környezettudatos Epítészet Oktatása Fehér Könyv - Vezetői összefoglaló Szerző The University of Nottingham Architectural

Részletesebben

Hogyan segítheti a fenntartható fejlıdés mágikus hármasa a kézmőipari vállalkozásokat? Értékfenntartó gazdálkodás az európai kézmőiparban

Hogyan segítheti a fenntartható fejlıdés mágikus hármasa a kézmőipari vállalkozásokat? Értékfenntartó gazdálkodás az európai kézmőiparban Hogyan segítheti a fenntartható fejlıdés mágikus hármasa a kézmőipari vállalkozásokat? Értékfenntartó gazdálkodás az európai kézmőiparban Gál Zsuzsanna projektkoordinátor LEONARDO projekt Szeged, 2009.

Részletesebben

Kulcs a helyi önkormányzatok számára az éghajlatváltozáshoz való eredményes alkalmazkodás érdekében

Kulcs a helyi önkormányzatok számára az éghajlatváltozáshoz való eredményes alkalmazkodás érdekében Welcome! This is an online publication within the CHAMP-project with virtual pages that can be turned with the mouse or by clicking on the navigation bar Az éghajlatváltozáshoz való hatékony alkalmazkodáshoz

Részletesebben

PEDAGÓGIAI MUNKA TÁMOGATÁSA AZ INNOVÁCIÓ ÉS TUDÁSMENEDZSMENT ESZKÖZEIVEL

PEDAGÓGIAI MUNKA TÁMOGATÁSA AZ INNOVÁCIÓ ÉS TUDÁSMENEDZSMENT ESZKÖZEIVEL Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2012-0001 PEDAGÓGIAI MUNKA TÁMOGATÁSA AZ INNOVÁCIÓ ÉS TUDÁSMENEDZSMENT ESZKÖZEIVEL KERBER ZOLTÁN TÁMOP 3.1.15 SZAKMAI VEZETŐ TÁMOP 3.1.15 projekt

Részletesebben

AZ ESÉLYTEREMTŐ PEDAGÓGIA INTÉZMÉNYI BUDAPESTI CORVINUS EGYETEMEN. Horváth H. Attila, Pálvölgyi Krisztián, Bodnár Éva, Sass Judit

AZ ESÉLYTEREMTŐ PEDAGÓGIA INTÉZMÉNYI BUDAPESTI CORVINUS EGYETEMEN. Horváth H. Attila, Pálvölgyi Krisztián, Bodnár Éva, Sass Judit AZ ESÉLYTEREMTŐ PEDAGÓGIA INTÉZMÉNYI IMPLEMENTÁCIÓJA TANULÁSI EREDMÉNY ALAPÚ KÉPZÉSI PROGRAMFEJLESZTÉS A BUDAPESTI CORVINUS EGYETEMEN Horváth H. Attila, Pálvölgyi Krisztián, Bodnár Éva, Sass Judit 2016.04.22.

Részletesebben

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Tudásszövetségek

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Tudásszövetségek KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ Program Pályázat megnevezése (magyar) Erasmus+ Tudásszövetségek Pályázat megnevezése (angol) Knowledge Alliances 2017 Pályázat kódja EAC/A03/2016 Általános

Részletesebben

Továbbképzési tájékoztató 2018.

Továbbképzési tájékoztató 2018. Együttnevelés: integráció, inklúzió 30 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 23/145/2015. (e-learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 2018. 1 KÉPZÉSI ALAPINFORMÁCIÓK

Részletesebben

TRAINBUD ENERGIAAKADÉMIA

TRAINBUD ENERGIAAKADÉMIA A magas szinten hasznosítható tudás TRAINBUD ENERGIAAKADÉMIA Megújuló épületgépészet 2016.04.06-10. www.trainbud.hu A KEZDEMÉNYEZÉS FELÉPÍTÉSE Cél: Szakemberek továbbképzése energiahatékonyság és megújuló

Részletesebben

A jövő innovatív mobilitását megalapozó 3 pillér (kutatás, felsőoktatás, üzlet) együttműködése, a sikeres integrálás feltételei

A jövő innovatív mobilitását megalapozó 3 pillér (kutatás, felsőoktatás, üzlet) együttműködése, a sikeres integrálás feltételei A jövő innovatív mobilitását megalapozó 3 pillér (kutatás, felsőoktatás, üzlet) együttműködése, a sikeres integrálás feltételei Dr. Bokor Zoltán MTA KTB közgyűlési képviselő 1 Tartalom Célok Az együttműködés

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK.

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK. A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK. számú melléklete AZ OKTATÁS-MÓDSZERTANI KÖZPONT ÜGYRENDJE BUDAPEST 2015

Részletesebben

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan TÁMOP 4.2.1C-14/1/Konv-2015-0012 Völgyiné Nadabán Márta Miskolc MJV Önkormányzata, partner szintű

Részletesebben

TrEE Hírlevél 3. 3 Hírlevél TrEE Teaching recycling and Environmental Education

TrEE Hírlevél 3. 3 Hírlevél TrEE Teaching recycling and Environmental Education TrEE Teaching recycling and Environmental Education 3 Hírlevél 2015 TrEE Hírlevél 3. A 3. HÍRLEVél mindazon tevékenységekről számolbe, amelyet a projekt 2. évében végeztek a partnerek. TrEE Hírlevelet

Részletesebben

Learning for Life or Career

Learning for Life or Career Learning for Life or Career Az életnek tanulunk vagy karrierre készülünk? Bajner Mária PTE Trends in higher education enrolments worldwide 1970-2025 Source:UNESCO Institute for Statistics Data Centre for

Részletesebben

BUILD UP Skills Hungary zárókonferencia 2013. május 13. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

BUILD UP Skills Hungary zárókonferencia 2013. május 13. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem BUILD UP Skills Hungary zárókonferencia 2013. május 13. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hujber Dorottya Projektmenedzser, BUSH koordinátor ÉMI Nonprofit Kft. Tartalom ÉMI Nonprofit Kft.

Részletesebben

Multimédia anyagok szerkesztése kurzus hatékonyságnövelése web alapú projekt módszer alkalmazásával

Multimédia anyagok szerkesztése kurzus hatékonyságnövelése web alapú projekt módszer alkalmazásával Multimédia anyagok szerkesztése kurzus hatékonyságnövelése web alapú projekt módszer alkalmazásával Béres Ilona Heller Farkas Főiskola Turcsányi-Szabó Márta ELTE-IK Média és Oktatásinformatika Tanszék

Részletesebben

A Szakmai Képesítés Kritériumrendszere

A Szakmai Képesítés Kritériumrendszere Environmental Design in University Curricula and Architectural Training in Europe A Szakmai Képesítés Kritériumrendszere Fehér Könyv - Vezetői összefoglaló Szerző The University of Nottingham Architectural

Részletesebben

SZÜKSÉGLETEK, TAPASZTALATOK, IGÉNYEK INTÉZMÉNYI SZINTŰ ELEKTRONIKUS TANULÁSTÁMOGATÁSI RENDSZER. Fodorné Tóth Krisztina

SZÜKSÉGLETEK, TAPASZTALATOK, IGÉNYEK INTÉZMÉNYI SZINTŰ ELEKTRONIKUS TANULÁSTÁMOGATÁSI RENDSZER. Fodorné Tóth Krisztina SZÜKSÉGLETEK, TAPASZTALATOK, IGÉNYEK INTÉZMÉNYI SZINTŰ ELEKTRONIKUS TANULÁSTÁMOGATÁSI RENDSZER Fodorné Tóth Krisztina toth.krisztina4@pte.hu Helyzetkép és a PTE Intézményi szintű, jellemzően műszaki és

Részletesebben

SPORTLÉTESÍTMÉNY MENEDZSER

SPORTLÉTESÍTMÉNY MENEDZSER SPORTLÉTESÍTMÉNY MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Sportlétesítmény menedzser szakirányú továbbképzési szak 2. A

Részletesebben

2013 február 1. szám

2013 február 1. szám 1 of 5 2014.12.04. 13:40 2013 február 1. szám Üdvözöljük a NEST projekt nevében! Mi a NEST? A NEST Network of Staff and Teachers in Childcare Services, azaz a Kisgyermekkori nevelésben és gondozásban dolgozók

Részletesebben

IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés

IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés 1 Képzés célja: A résztvevők számára olyan átfogó és naprakész tudásanyag átadása, amely a mai magyar és európai gazdasági környezetben egy ipari park hatékony

Részletesebben

A SYMBI projekt általános bemutatása

A SYMBI projekt általános bemutatása A SYMBI projekt általános bemutatása Kalcsú Zoltán Projektmenedzser zoltan.kalcsu@pannonnovum.hu Regionális Stakeholder Csoportülés, Győr, 2016.09.08 SYMBI proposal Industrial Symbiosis for Regional Sustainable

Részletesebben

DESIGN- ÉS MŐVÉSZETELMÉLETI KÉPZÉS MAGYARORSZÁGON ÉS AZ ÚJ PROGRAMFEJLESZTÉSEK NEMZETKÖZI KONTEXTUSA

DESIGN- ÉS MŐVÉSZETELMÉLETI KÉPZÉS MAGYARORSZÁGON ÉS AZ ÚJ PROGRAMFEJLESZTÉSEK NEMZETKÖZI KONTEXTUSA DESIGN- ÉS MŐVÉSZETELMÉLETI KÉPZÉS MAGYARORSZÁGON ÉS AZ ÚJ PROGRAMFEJLESZTÉSEK NEMZETKÖZI KONTEXTUSA Bátori Zsolt, PhD BME, MOME Új utak a felsıoktatási tantervfejlesztésben magukra hagyott tantervfejlesztık?

Részletesebben

A mobilitás jelentősége az Európai Unióban

A mobilitás jelentősége az Európai Unióban A mobilitás jelentősége az Európai Unióban Bokodi Szabolcs felsőoktatási csoportvezető Tempus Közalapítvány Balatonszárszó, 2013. augusztus 10. A Tempus Közalapítvány tevékenységi köre A mobilitás előzményei

Részletesebben

IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés

IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés 1 Képzés célja: A résztvevők számára olyan átfogó és naprakész tudásanyag átadása, amely a mai magyar és európai gazdasági környezetben egy ipari park hatékony

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI TUDÁSMENEDZSMENT- RENDSZER KONCEPCIÓJA

A PEDAGÓGIAI TUDÁSMENEDZSMENT- RENDSZER KONCEPCIÓJA Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2014-0001 A PEDAGÓGIAI TUDÁSMENEDZSMENT- RENDSZER KONCEPCIÓJA FÖLDVÁRI ISTVÁN OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÉMAVEZETŐ Témaegységek 1. A

Részletesebben

AGRIDIAG: az agrár-környezeti teljesítményt értékelő szakképzés hazai feltételeinek megteremtése

AGRIDIAG: az agrár-környezeti teljesítményt értékelő szakképzés hazai feltételeinek megteremtése AGRIDIAG: az agrár-környezeti teljesítményt értékelő szakképzés hazai feltételeinek megteremtése Leonardo da Vinci innovációtranszfer projekt Dr. Balázs Katalin, projektvezető Szent István Egyetem MKK-KTI

Részletesebben

SPECIÁLIS IGÉNYŰ HALLGATÓK A FELSŐOKTATÁSBAN: OKTATÁSI KULTÚRA ÉS MENEDZSMENT

SPECIÁLIS IGÉNYŰ HALLGATÓK A FELSŐOKTATÁSBAN: OKTATÁSI KULTÚRA ÉS MENEDZSMENT Innovatív oktatás-tanulás Felsőoktatási módszertani műhelysorozat ESÉLYEGYENLŐSÉGI INNOVATÍV MŰHELY 2018. november 7. SPECIÁLIS IGÉNYŰ HALLGATÓK A FELSŐOKTATÁSBAN: OKTATÁSI KULTÚRA ÉS MENEDZSMENT Ollé

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar KREATÍV IPARI SZAKEMBER szakirányú továbbképzési szak 1 Napjainkban a vállalatok, vállalkozások, illetve a munkaerőpiac részéről egyre jelentősebb igény mutatkozik

Részletesebben

AZ EGYSÉGES PEDAGÓGIAI TUDÁSMENEDZSMENT RENDSZER ELEMEI

AZ EGYSÉGES PEDAGÓGIAI TUDÁSMENEDZSMENT RENDSZER ELEMEI Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2012-0001 A TÁMOP-3.1.15-14-2014-0001 KIEMELT PROJEKT AZ EGYSÉGES PEDAGÓGIAI TUDÁSMENEDZSMENT RENDSZER ELEMEI FÖLDVÁRI ISTVÁN OKTATÁSKUTATÓ ÉS

Részletesebben

A projekt bemutatása. Új Széchenyi terv. Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP /

A projekt bemutatása. Új Széchenyi terv. Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP / Pályázat címe: A projekt bemutatása Új Széchenyi terv Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP-3.1.6-11/2-2011-0017 Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások

Részletesebben

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA. Preambulum. Bevezető rendelkezések

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA. Preambulum. Bevezető rendelkezések A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA Preambulum A Magyar Mérnöki Kamara, mint szakmai önkormányzat tudatában van a folyamatos, magas színvonalú és korszerű képzés jelentőségének és a mérnöki

Részletesebben

Towards Inclusive Development Education

Towards Inclusive Development Education Towards Inclusive Development Education (Globális Nevelést mindenkinek!) EuropeAid/131141/C/ACT/MULTI 2013.04.01-2015.09.30. (30 hónap) A projekt célkitűzése A TIDE projekt célja a globális tanulás témáinak

Részletesebben

Title. Enterprise Europe Network. Sub-title 2010.06.17. Papp Andrea Aida PLACE PARTNER S LOGO HERE. European Commission Enterprise and Industry

Title. Enterprise Europe Network. Sub-title 2010.06.17. Papp Andrea Aida PLACE PARTNER S LOGO HERE. European Commission Enterprise and Industry Title Enterprise Europe Network Sub-title 2010.06.17. Papp Andrea Aida PLACE PARTNER S LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network Jogi háttér CIP (Competitiveness and

Részletesebben

Jelentkezési felhívás a szeptemberben induló Felnőttoktatási fejlesztő szakirányú továbbképzésre

Jelentkezési felhívás a szeptemberben induló Felnőttoktatási fejlesztő szakirányú továbbképzésre Jelentkezési felhívás a 2014. szeptemberben induló Felnőttoktatási fejlesztő szakirányú továbbképzésre Kiknek ajánljuk ezt a képzést? A képzést ajánljuk - közoktatási és szakképző intézményeknek vezetőinek,

Részletesebben

W.A.S.T.E. projekt hírlevél 1. Évfolyam, 2. szám, 2009.október.21.

W.A.S.T.E. projekt hírlevél 1. Évfolyam, 2. szám, 2009.október.21. A hulladék nem szemét. 1.oldal 1. Évfolyam, 2. szám, 2009.október.21. HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS FELDOLGOZÓIPAR A FELNŐTTOKTATÁSBAN Tartalom: Tartalomjegyzék...1 Résztvevők...2 Projekt események... 3 Képek-

Részletesebben

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Minőségfejlesztés a felsőoktatásban A fenntartható fejlődés szempontjai a felsőoktatási minőségirányítás intézményi gyakorlatában Vizsgálati szempontsor a 2012. január 5-ei műhelymunka

Részletesebben

A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3)

A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) 2011. december 7. Fejlesztés a minőségi oktatásért Minőség a felsőoktatásban

Részletesebben

Erasmus oktatói mobilitás a BME Idegen Nyelvi Központ (INYK) tevékenységének tükrében június 6. Dr. Jámbor Emőke - Erasmus koordinátor

Erasmus oktatói mobilitás a BME Idegen Nyelvi Központ (INYK) tevékenységének tükrében június 6. Dr. Jámbor Emőke - Erasmus koordinátor Erasmus oktatói mobilitás a BME Idegen Nyelvi Központ (INYK) tevékenységének tükrében BME mint pályázó BME - Idegen Nyelvi Központ oktatói mobilitás Kapcsolatfelvétel és tartás a partneregyetemekkel A

Részletesebben

GreenLabelsPurchase making a greener procurement with energy labels. GreenLabelsPurchase projekt. Szakmai Fórum a zöld beszerzésről

GreenLabelsPurchase making a greener procurement with energy labels. GreenLabelsPurchase projekt. Szakmai Fórum a zöld beszerzésről GreenLabelsPurchase projekt Szakmai Fórum a zöld beszerzésről Budapest, 2008. február 14. Tartalom GLP projekt bemutatása Célkitűzések és munkaprogram Eredmények Projekt partnerek 1 Berliner Energieagentur

Részletesebben

Nemzeti Tájstratégia

Nemzeti Tájstratégia Nemzeti Tájstratégia 2017-2026 Pádárné Dr. Török Éva, osztályvezető AM - Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Műhelybeszélgetés és kiállítás megnyitó a Táj Nemzetközi Napja alkalmából Alapvető Jogok Biztosa

Részletesebben

Egy K+F projekt vezető gondolatai az innovációról

Egy K+F projekt vezető gondolatai az innovációról Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Egyetemközi Távközlési és Informatikai Kooperatív Kutatási Központ () Egy K+F projekt vezető gondolatai az innovációról Lukovszki Csaba lukovszki@etik.bme.hu

Részletesebben

ERASMUS+ STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK FELSŐOKTATÁS. Információs nap Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatásban október 20.

ERASMUS+ STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK FELSŐOKTATÁS. Információs nap Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatásban október 20. ERASMUS+ STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK FELSŐOKTATÁS Információs nap Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatásban 2016. október 20. Széll Adrienn 2. KULCSTEVÉKENYSÉG (KA2) FELSŐOKTATÁS Stratégiai partnerségek

Részletesebben

Digitális kompetenciák fejlesztése a pedagógus-továbbképzésben

Digitális kompetenciák fejlesztése a pedagógus-továbbképzésben Digitális kompetenciák fejlesztése a pedagógus-továbbképzésben Könczöl Tamás igazgató elearning Igazgatóság Sulinet etanulás Módszertani és Kompetencia Központ Educatio KHT. IKT - Információs és Kommunikációs

Részletesebben

módszertan 1. Folyamatosság - Kockák 2. Konzultáció 2 Konzulens, szakértők 4. Bibliográfia - Jegyzetek

módszertan 1. Folyamatosság - Kockák 2. Konzultáció 2 Konzulens, szakértők 4. Bibliográfia - Jegyzetek módszertan 1. Folyamatosság - Kockák 2. Konzultáció 2 Konzulens, szakértők 3. Kihívások Konferencia / Esettanulmányok 4. Bibliográfia - Jegyzetek 1. Folyamatosság - Kockák 2. Konzultáció 2 Konzulens, szakértők

Részletesebben

AZ OFI SZEREPE ÉS FELADATAI A PEDAGÓGUSOK SZAKMAI MUNKÁJÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN

AZ OFI SZEREPE ÉS FELADATAI A PEDAGÓGUSOK SZAKMAI MUNKÁJÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2014-0001 AZ OFI SZEREPE ÉS FELADATAI A PEDAGÓGUSOK SZAKMAI MUNKÁJÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN KERBER ZOLTÁN SZAKMAI VEZETŐ BUDAPEST, 2015. ÁPRILIS 8.

Részletesebben

Erasmus. Külföldi ösztöndíj-lehetőség hallgatóknak és oktatóknak. Sopron, 2008. május 26. Az Erasmus páratlan program

Erasmus. Külföldi ösztöndíj-lehetőség hallgatóknak és oktatóknak. Sopron, 2008. május 26. Az Erasmus páratlan program Erasmus Külföldi ösztöndíj-lehetőség hallgatóknak és oktatóknak Sopron, 2008. május 26. Tempus Közalapítvány Az Erasmus páratlan program 1987 - Erasmus 3244 hallgató 1997 - Magyarország csatlakozik 856

Részletesebben

Jean Monnet tevékenységek. Koós-Herold Zsuzsa Tempus Közalapítvány november 19.

Jean Monnet tevékenységek. Koós-Herold Zsuzsa Tempus Közalapítvány november 19. Jean Monnet tevékenységek Koós-Herold Zsuzsa Tempus Közalapítvány 2015. november 19. A Jean Monnet tevékenységek fő célja: az oktatás és kutatás ösztönzése az európai integrációs tanulmányok területén

Részletesebben

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. A fenntarthatóság jelentősége a Jövő Élelmiszeripari Gyárában A környezeti hatások vizsgálatát szolgáló kutatási infrastruktúra az élelmiszeripari fenntartható fejlődés megvalósítására Homolka Fruzsina

Részletesebben

Oktatás, képzés és tudásmenedzsment

Oktatás, képzés és tudásmenedzsment Oktatás, képzés és tudásmenedzsment Prof. Dr. Kerpel-Fronius Sándor egyetemi tanár, Semmelweis Egyetem, Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet Dr. Oberfrank Ferenc ügyvezető igazgató, MTA Kísérleti Orvostudományi

Részletesebben

FELHÍVÁS ELŐADÁS TARTÁSÁRA

FELHÍVÁS ELŐADÁS TARTÁSÁRA FELHÍVÁS ELŐADÁS TARTÁSÁRA A FELSŐOKTATÁS NEMZETKÖZIESÍTÉSÉNEK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI MILYEN LESZ AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁS 2020 UTÁN? KITEKINTÉSSEL A KÖZÉP-EURÓPAI TÉRSÉGRE Budapest, 2019. június 5. A Tempus

Részletesebben

EFOP Dr. Péter Zsolt, egyetemi docens, Orosz Dániel, PhD-hallgató,

EFOP Dr. Péter Zsolt, egyetemi docens, Orosz Dániel, PhD-hallgató, OKOS VÁROSOK, OKOS EGYETEMEK - A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK HELYE SZEREPE AZ OKOS VÁROSSÁ VÁLÁS FOLYAMATA SORÁN KÜLÖNÖS TEKINTETTEL HAZÁNK MEGYEI JOGÚ VÁROSAIBAN Dr. Péter Zsolt, egyetemi docens, regpzs@uni-miskolc.hu

Részletesebben

A TransWaste projekt bemutatása

A TransWaste projekt bemutatása A TransWaste projekt bemutatása TransWaste A projekt a CENTRAL EUROPE Program keretén belül kerül megvalósításra és az ERDF (European Regional Development Fund) által támogatott A programról részletesen:

Részletesebben

Szakértelem Elkötelezettek

Szakértelem Elkötelezettek MINŐSÉGPOLITIKA ALAPVETŐ ÉRTÉKEINK Értékeink alapját az oktatás, a kutatás és a gyógyítás terén egyaránt az egyetem 650 éves hagyománya képezi, amely képes a folyamatos megújulásra. Szakértelem abban,

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Használt nyelv 2. Konzorciumépítés 3. Elérni kívánt hatás 4. Szemlélet A programok áttekintése 1. Közép-Európa

Részletesebben

A digitális kompetencia fejlesztése

A digitális kompetencia fejlesztése A digitális kompetencia fejlesztése Főző Attila László Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. elearning Igazgatóság Digitális kompetencia/ist A 202/2007. (VII. 31.) kormányrendelet a Nemzeti Alaptanterv

Részletesebben

A tanulás-tanítás innovatív esetei a hazai felsőoktatásban

A tanulás-tanítás innovatív esetei a hazai felsőoktatásban A tanulás-tanítás innovatív esetei a hazai felsőoktatásban Kálmán Orsolya, ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Neveléstudományi Intézet Kovács István Vilmos, Budapesti Corvinus Egyetem, Innovációs Központ

Részletesebben

A FISSAC projekt. Dr. Balázs Katalin, Geonardo Kft.

A FISSAC projekt. Dr. Balázs Katalin, Geonardo Kft. AZ IPARI SZIMBIÓZIS ELŐMOZDÍTÁSA A NYERSANYAG- INTENZÍV IPARÁGAK FENNTARTHATÓBB MŰKÖDÉSE ÉRDEKÉBEN A TELJES ÉPÍTŐIPARI ÉRTÉKLÁNCBAN FOSTERING INDUSTRIAL SYMBIOSIS FOR A SUSTAINABLE RESOURCE INTENSIVE INDUSTRY

Részletesebben

Az Agridiag projekt technikai háttere: a Leonardo da Vinci program

Az Agridiag projekt technikai háttere: a Leonardo da Vinci program 2012 1 HU1 LEO05 04850 Az Agridiag projekt: áttekintés Balázs Katalin Gödöllő, Az Agridiag projekt technikai háttere: a Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság együttműködési programja a szakképzés

Részletesebben

Dr. Anthony GALL, okl. építészmérnök. SZIE YBL MIKLÓS Építéstudományi Kar, Építészmérnöki Intézet, Tervezési Szakcsoport vezető

Dr. Anthony GALL, okl. építészmérnök. SZIE YBL MIKLÓS Építéstudományi Kar, Építészmérnöki Intézet, Tervezési Szakcsoport vezető 0 2. Szakmai tudományos életrajz Dr. Anthony GALL, okl. építészmérnök született: Mackay [Ausztrália], 1967.ápr.23.) 1993 1993-ban telepedett le Magyarországon, 1997-óta óta magyar állampolgár. Nős, három

Részletesebben

Hallgatói tájékoztató. Szakértők felkészítése a pedagógusminősítésre

Hallgatói tájékoztató. Szakértők felkészítése a pedagógusminősítésre Hallgatói tájékoztató Szakértők felkészítése a pedagógusminősítésre Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. a TÁMOP 3.4.2.B Sajátos nevelési igényű gyerekek integrációja (Szakszolgálatok fejlesztése)

Részletesebben

FIRECE PROJEKT bemutatása

FIRECE PROJEKT bemutatása NGM GINOP IH Interreg nap 2017. október 10., Budapest FIRECE PROJEKT bemutatása Bán Róbert ügyvezető, Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség ASP 11, FIRECE CE1131 projekt TARTALOM FIRECE - RÖVID INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Jean Monnet tevékenységek

Jean Monnet tevékenységek Jean Monnet tevékenységek Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatás fejlesztésében Európán belül és a világban 2014. november 3. Koós-Herold Zsuzsa A Jean Monnet tevékenységek fő célja az oktatás

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

I 3 SME Kisvállalkozások innovációs technikáinak nemzetközi vizsgálata. Borkovits Balázs DDRFÜ Nonprofit Kft. Pécs, 2010.03.03.

I 3 SME Kisvállalkozások innovációs technikáinak nemzetközi vizsgálata. Borkovits Balázs DDRFÜ Nonprofit Kft. Pécs, 2010.03.03. I 3 SME Kisvállalkozások innovációs technikáinak nemzetközi vizsgálata Borkovits Balázs DDRFÜ Nonprofit Kft. Pécs, 2010.03.03. I 3 SME projekt Introducing Innovation Inside SMEs Innovációs technikák ismertetése

Részletesebben

Prof. Dr. Varga Mihály. Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt bemutatása, TÁMOP 4.1.1.C

Prof. Dr. Varga Mihály. Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt bemutatása, TÁMOP 4.1.1.C Prof. Dr. Varga Mihály Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt bemutatása, TÁMOP 4.1.1.C DUÁLIS KÉPZÉS A MŰSZAKI FELSŐOKTATÁSBAN szakmai fórum Felsőoktatási Centrum Zalaegerszeg,

Részletesebben

GRUNDTVIG TANULÁSI KAPCSOLATOK PROJEKT

GRUNDTVIG TANULÁSI KAPCSOLATOK PROJEKT TrEE Teaching re cycling and Environmental Education Az újrahasznosítás és a környezetvédelem oktatása GRUNDTVIG TANULÁSI KAPCSOLATOK PROJEKT Partnerek : Ulixes scs (IT) - coordinator Association "Social

Részletesebben

Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák

Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák KOVÁCS Katalin Energiahatékony épületek és városrészek kialakítási módszerei és technológiái konferencia 2011. febr. 22. Áttekintés A Living Labek jellemzői

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Marketingstratégia. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Marketingstratégia. tanulmányokhoz IV. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Marketingstratégia tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Marketingstratégia Tanszék:

Részletesebben

FairShares Lab NEWSLETTER

FairShares Lab NEWSLETTER 2. NEWSLETTER Kedves Olvasó! Örömmel mutatjuk be projektünk második számú Hírlevelét. Az elmúlt hat hónapban a projektpartnerek kétszer találkoztak nemzetközi meetingeken: Sheffieldben (UK) és Berlinben

Részletesebben

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ÉS E- LEARNING. Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ÉS E- LEARNING. Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ÉS E- LEARNING Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola Minőség fogalma (üzleti) 1 egy termék vagy szolgáltatás olyan tulajdonságainak összessége amelyek meghatározott vagy elvárható

Részletesebben

Erasmus+Tudásszövetségek (Knowledge Alliances)

Erasmus+Tudásszövetségek (Knowledge Alliances) Erasmus+Tudásszövetségek (Knowledge Alliances) Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatás fejlesztésében Európán belül és a világban 2014. November 3. Beke Márton E+ Fogalmak Key Action 1 - KA1 Erasmus

Részletesebben

HOZZÁJÁRULÁS A HELYI CIVIL TÁRSADALOM ERŐSÖDÉSÉHEZ A KÖZÖSSÉGI ÖNKÉNTESSÉG KULTÚRÁJÁNAK MEGALAPOZÁSÁN KERESZTÜL

HOZZÁJÁRULÁS A HELYI CIVIL TÁRSADALOM ERŐSÖDÉSÉHEZ A KÖZÖSSÉGI ÖNKÉNTESSÉG KULTÚRÁJÁNAK MEGALAPOZÁSÁN KERESZTÜL HOZZÁJÁRULÁS A HELYI CIVIL TÁRSADALOM ERŐSÖDÉSÉHEZ A KÖZÖSSÉGI ÖNKÉNTESSÉG KULTÚRÁJÁNAK MEGALAPOZÁSÁN KERESZTÜL Juhász Judit Málovics György Bajmócy Zoltán AZ ELŐADÁS FELÉPÍTÉSE A téma háttere Service

Részletesebben

Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Fókuszban a partnerországok. Holik Mónika

Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Fókuszban a partnerországok. Holik Mónika Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Fókuszban a partnerországok Holik Mónika Head of Unit A3 Erasmus+: Higher Education Erasmus Mundus Joint Master Degrees Education, Audiovisual

Részletesebben

JÁRMŰELEMEK ÉS JÁRMŰ-SZERKEZETANALÍZIS TANSZÉK. S z e r v e z e t i é s M ű k ö d é s i S z a b á l y z a t a (TERVEZET) 2013.

JÁRMŰELEMEK ÉS JÁRMŰ-SZERKEZETANALÍZIS TANSZÉK. S z e r v e z e t i é s M ű k ö d é s i S z a b á l y z a t a (TERVEZET) 2013. B u d a p e s t i M ű s z a k i é s G a z d a s á g t u d o m á n y i E g y e t e m K ö z l e k e d é s m é r n ö k i é s J á r m ű m é r n ö k i K a r JÁRMŰELEMEK ÉS JÁRMŰ-SZERKEZETANALÍZIS TANSZÉK S

Részletesebben

A TÁMOP 3.1.2B PROJEKT

A TÁMOP 3.1.2B PROJEKT A Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő tankönyv-, taneszköz-, és Nemzeti Közoktatási Portál fejlesztése TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 A TÁMOP 3.1.2B PROJEKT Kojanitz László szakmai vezető A projekt célja Tanulásra

Részletesebben

Nemzetközi perspektívából a statisztika oktatásáról

Nemzetközi perspektívából a statisztika oktatásáról Nemzetközi perspektívából a statisztika oktatásáról statisztikai jártasság és oktatás problémák és kihívások Dr. Kovács Péter Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar pepe@eco.u-szeged.hu Tartalom

Részletesebben

AZ ELŐZETES TUDÁS MÉRÉSÉNEK VIZSGÁLATA A MENEKÜLTVÁLSÁG TÜKRÉBEN

AZ ELŐZETES TUDÁS MÉRÉSÉNEK VIZSGÁLATA A MENEKÜLTVÁLSÁG TÜKRÉBEN AZ ELŐZETES TUDÁS MÉRÉSÉNEK VIZSGÁLATA A MENEKÜLTVÁLSÁG TÜKRÉBEN FELSŐOKTATÁS, ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁS ÉS AZ ENSZ FENNTARTHATÓ FEJLESZTÉSI CÉLOK MEGVALÓSÍTÁSA 13. NEMZETI ÉS NEMZETKÖZI LIFELONG LEARNING

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM ÁLTAL A TÁMOP B.2-13/ PROJEKTBEN FEJLESZTETT ELEKTRONIKUS TANANYAGOK RENDSZERE

AZ ÓBUDAI EGYETEM ÁLTAL A TÁMOP B.2-13/ PROJEKTBEN FEJLESZTETT ELEKTRONIKUS TANANYAGOK RENDSZERE AZ ÓBUDAI EGYETEM ÁLTAL A TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0002 PROJEKTBEN FEJLESZTETT ELEKTRONIKUS TANANYAGOK RENDSZERE Tóth Péter Óbudai Egyetem, Trefort Ágoston Mérnökpedagógiai Központ 1 MILYEN MÉRNÖKTANÁR-KÉPZÉSBEN

Részletesebben

Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Centralizált (brüsszeli benyújtású) pályázati lehetőségek

Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Centralizált (brüsszeli benyújtású) pályázati lehetőségek Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Centralizált (brüsszeli benyújtású) pályázati lehetőségek Holik Mónika Head of Unit A3 Erasmus+: Higher Education Erasmus Mundus Joint Master

Részletesebben

A mentorpedagógus képzés átdolgozása, tanulási eredmény alapú képzésfejlesztés

A mentorpedagógus képzés átdolgozása, tanulási eredmény alapú képzésfejlesztés FÉLÚTON... SZAKMAI KONFERENCIA Szeged, 2014. december 16. A mentorpedagógus képzés átdolgozása, tanulási eredmény alapú képzésfejlesztés Dina Miletta SZTE JGYPK egyetemi tanársegéd KÖVI oktató, tréner

Részletesebben

Nemzetközi képzési környezet és nemzetközi marketing tevékenyég integrált fejlesztése AP

Nemzetközi képzési környezet és nemzetközi marketing tevékenyég integrált fejlesztése AP TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004 Nemzetközi képzési környezet és nemzetközi marketing tevékenyég integrált fejlesztése AP Negyedik projektszintű találkozó 2014. december 2. Losoncz Annamária SZTE NKI

Részletesebben

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG KIVÁLÓSÁG PROFIL 2011. június A kiváló szervezetek elérik és fenntartják azt a teljesítményt, mely megfelel a partnereik elvárásainak. Ennek a célnak sikeres elérése

Részletesebben

Projekt címe: LIFE TreeCheck:

Projekt címe: LIFE TreeCheck: Projekt címe: LIFE TreeCheck: A városi hőszigetek hatásainak minimalizálása zöld területekkel PROJEKT HELYSZÍNEK: Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia, valamint: Ausztria, Belgium és Németország

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach

Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach Dobrowiecki Tadeusz, Mészáros Tamás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék MI Almanach a projekt

Részletesebben

NEMZETKÖZI ADAPTÁCIÓS INTÉZKEDÉSEK A BELTÉRI LEVEGŐMINŐSÉG INTEGRÁLT KEZELÉSÉHEZ

NEMZETKÖZI ADAPTÁCIÓS INTÉZKEDÉSEK A BELTÉRI LEVEGŐMINŐSÉG INTEGRÁLT KEZELÉSÉHEZ NEMZETKÖZI ADAPTÁCIÓS INTÉZKEDÉSEK A BELTÉRI LEVEGŐMINŐSÉG INTEGRÁLT KEZELÉSÉHEZ CSEH KÖZTÁRSASÁG LENGYELORSZÁG NOFER INSTITUTE OF OCCUPATIONAL MEDICINE NATIONAL INSTITUTE OF PUBLIC HEALTH LODZKIE REGION

Részletesebben

Intézményi együttműködés a magyar-szlovén határtérségben

Intézményi együttműködés a magyar-szlovén határtérségben E-CONOMY Intézményi együttműködés a magyar-szlovén határtérségben Intézményi összefogás a határtérség gazdasági fejlődéséért, webes háttértámogatás kifejlesztése mellett (SIHU142) E-CONOMY INTÉZMÉNYI EGYÜTTMŰKÖDÉS

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ENERGIAGAZDÁLKODÁSI MENEDZSER szakirányú továbbképzési szak Az Energiagazdálkodási menedzser képzés az energiagazdaságtan alapfogalmainak és a globális és

Részletesebben

Jean Monnet tevékenységek

Jean Monnet tevékenységek Jean Monnet tevékenységek Koós-Herold Zsuzsa zsuzsa.herold@tpf.hu Tempus Közalapítvány 2016. október 20. A Jean Monnet tevékenységek fő célja az oktatás és kutatás ösztönzése az európai integrációs tanulmányok

Részletesebben

Ügyvédek képzési rendszerei az Európai Unióban

Ügyvédek képzési rendszerei az Európai Unióban Ügyvédek képzési rendszerei az Európai Unióban Az információ szolgáltatója: Észak-ír Ügyvédi Kamara 2014. április AZ ÜGYVÉDEK EMZETI KÉPZÉSI REDSZERÉEK LEÍRÁSA Észak-Írország 1. A szakma gyakorlása Szükséges-e

Részletesebben

Erasmus+ stratégiai partnerségek - szakképzés és felnőtt tanulás

Erasmus+ stratégiai partnerségek - szakképzés és felnőtt tanulás Erasmus+ stratégiai partnerségek - szakképzés és felnőtt tanulás A program legfontosabb elemeinek áttekintése Pályázatíró szeminárium, 2016. január 21. Projekt Pályázat kötött idő- és költségvetési keretben

Részletesebben

A CAPINFOOD projekt adatai

A CAPINFOOD projekt adatai ACAPINFOODprojektről Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.(BZN) Tudásmenedzsment Központ Kurucz Katalin osztályvezető 2015. június 30. A CAPINFOOD projekt adatai A dél-kelet-európai

Részletesebben

"A felelős egyetem módszertani aspektusai" Április 21. Budapest, MellearN konferencia

A felelős egyetem módszertani aspektusai Április 21. Budapest, MellearN konferencia "A felelős egyetem módszertani aspektusai" 2017. Április 21. Budapest, MellearN konferencia Képzési és kimeneti követelmények (16/2016 EMMI) Illeszkedés az Európai Uniós irányelvekhez: kompetenciák tudás

Részletesebben

KOOPERÁCIÓS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSEK AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN

KOOPERÁCIÓS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSEK AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN KOOPERÁCIÓS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSEK AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN Szervezetek, módszerek, eszközök Magócsi László, TéT attasé London 2007. október 2. TARTALOM Mirıl van szó? Miért?

Részletesebben

Idősődő Polgárok Élet Minőségének Javítása

Idősődő Polgárok Élet Minőségének Javítása SAGE Senior citizens participate in creating their lives Idősődő Polgárok Élet Minőségének Javítása SAGE Projekt SAGE Oktatás Oktatási Anyag Résztvevők Online Oktatás: Moodle Platform Teszt oktatás szervezése

Részletesebben

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Desztinációs Menedzsment Nemzetközi Konferencia Budapest, 2007. Február 7-9. Desztinációs Menedzsment Koncepció és Magyarország esete Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Koncepció Desztinációs

Részletesebben

Leonardo da Vinci Projekt sz. SK/06/B/F/PP-177436 Időtartam: 2006-2008. Európai Virtuális Matematikai Laboratórium

Leonardo da Vinci Projekt sz. SK/06/B/F/PP-177436 Időtartam: 2006-2008. Európai Virtuális Matematikai Laboratórium Leonardo da Vinci Projekt sz. SK/06/B/F/PP-177436 Időtartam: 2006-2008 Európai Virtuális Matematikai Laboratórium Szerzői jog Az EVLM minden ebben a dokumentumban található információval kapcsolatban ragaszkodik

Részletesebben