Etnikai adatgyűjtés a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemben, különös tekintettel a percepció alapú etnikai adatokra

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Etnikai adatgyűjtés a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemben, különös tekintettel a percepció alapú etnikai adatokra"

Átírás

1 M. Tóth Balázs Etnikai adatgyűjtés a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemben, különös tekintettel a percepció alapú etnikai adatokra Az etnikai adatgyűjtés és adatkezelés sokat vitatott téma. Jogászok, emberi jogi aktivisták, civil szervezetek és ombudsmanok vesznek részt a diskurzusban, nemzetközi szervezetek fogalmaznak meg ajánlásokat a témában. Nemrég hazánkban is közös javaslattal állt elő az adatvédelmi biztos, illetve nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa. Lényegében amellett foglaltak állást, hogy az etnikai adatgyűjtés bevezetése több megfontolásból is indokolt, ezek között pedig kiemelt szerepe van a diszkrimináció elleni küzdelem érveinek. 1 Pap András László azt az állítást fogalmazta meg, hogy hazánkban a jogvédelem nevében a jogsértőt védjük akkor, amikor az adatvédelmi szabályok és az általuk védelmezett érdekek mindenhatóságára, illetve szigorú értelmezésére hivatkozva aránytalanul elnehezítjük a diszkrimináció elleni küzdelmet. 2 Jelen rövid szövegben ehhez a diskurzushoz szólnék hozzá, korlátozott körben. Nem érintek több, a jelentés által vizsgált területet, csak arra koncentrálok, hogy a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemhez szükséges etnikai adatgyűjtésnek milyen lehetőségei vannak hazánkban. Mindezt alkotmányjogi megfontolások, illetve néhány irányadó nemzetközi jogi instrumentum alapján teszem, arra próbálok rávilágítani, hogy a percepció alapú adatok gyűjtésével szemben milyen kifogások emelhetők, és milyenek nem. Az adatgyűjtés szükségessége a diszkrimináció elleni küzdelemben Az Európai Unió két irányelvet is elfogadott a diszkrimináció elleni küzdelemben. Az egyik a személyek közötti, faji- vagy etnikai származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elvének alkalmazásáról szóló 2000/43/EK számú, a másik pedig a foglalkoztatás és a munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmód általános kereteinek létre Pap András László (2008): A jogvédelem nevében a jogsértőt védjük? In: Rendészeti Szemle, 56. évf., 5. szám:

2 hozásáról szóló 2000/78/EK irányelv. Mindkét jogforrás a hátrányos megkülönböztetés, illetve annak egyes alakzatai elleni jogi fellépés kereteit fekteti le, a védett tulajdonságok egy körére (faj), illetve a diszkrimináció egyik melegágyára (foglalkoztatás) koncentrálva. A hátrányos megkülönböztetés elleni közdelemnek természetesen alkotmányos alapja is van (és marad az új alaptörvény hatályba lépésével is). A diszkrimináció elleni fellépés akár állami szinten, akár az egyéni jogvédelem során számos okból feltételezi az etnikai adatok gyűjtését. Ezek a következők: 3 1. Mindkét irányelv preambuluma lehetővé teszi, hogy különösen a közvetett diszkrimináció bizonyítása érdekében a nemzeti hatóságok statisztikai bizonyítékot is elfogadjanak. Márpedig e bizonyíték természetesen csak etnikai adatgyűjtés eredményeként állhat elő. (A diszkrimináció többi formájának valószínűsítéséhez is elegendő a statisztikai bizonyíték mind hazánkban, mind az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt, a valószínűsítéssel a sérelmet szenvedett fél eleget is tesz bizonyítási kötelezettségének.) 2. Általános policy-tervezés és -végrehajtás ellenőrzése: 4 a hátrányos megkülönböztetéssel szembeni szakpolitikák makroszintű tervezése feltételezi, hogy az adott kormány valós képpel rendelkezik a diszkrimináció formáiról és elterjedésének mértékétől. 3. Tudományos kutatás és helyzetértékelés a diszkrimináció tárgyában. 4. Célzott monitoring egy konkrét intézmény esélyegyenlőségi helyzetének fejlesztése érdekében. 5. Megerősítő intézkedések bevezetése a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok tagjai esélyegyenlőségének előmozdítására, A felsorolt öt cél eltérő adatok gyűjtését feltételezi. Az 1 4. pontokban foglaltak eléréséhez nem szükséges konkrét személlyel kapcsolatba hozható adat kezelése. Elégséges egy 3 L. erről részletesebben: De Schutter, Oliver - Ringelheim, Julie (2010).: Ethnic Monitoring - The Processing of Racial and Ethnic Data in Anti-Discrimination Policies: Reconciling the Promotion of Equality with Privacy Rights, 1. fejezet. Bruylant 4 Az Európai Bizottság Zöld Könyve külön felhívja a figyelmet az adatok hiányára az EU diszrkimináció elleni szabályainak értékelése során. L.: Equality and non-discrimination in an enlarged European Union, 3.3 pont. Interneten: &an_doc=2004&nu_doc=379.

3 aggregált adatokból képzett adatbázis is az érintett személyi kör etnikai összetételéről, hiszen velük kapcsolatban makroszintű célokat tűznek ki, amelyek megvalósulásához elegendő nem individualizált adatok (aggregátumok) kezelése is. Az etnikai adatgyűjtésnek tehát létezik több legitim célja is, amelyek közül nevesítetten megjelenik az egyik az Unió Adatvédelmi irányelvének 8. cikkében [(2) bekezdés e) pont]. Eszerint az etnikai adatgyűjtés tilalma nem érvényes akkor, ha az adatfeldolgozás olyan adatokra vonatkozik, [...] amelyek jogi követelések megállapításához, gyakorlásához vagy védelméhez szükségesek. Kijelenthető, hogy az etnikai adatgyűjtésre az etnikai profilalkotás elleni küzdelem céljából a tagállamoknak van legitim oka. Erre hívja fel a figyelmet az Open Society Institute (OSI) egyik tanulmánya is, 5 amely a Roma befogadás évtizedében résztvevő tizenkét tagállam szabályozását vizsgálta meg, és arra a következtetésre jutott, hogy a tagállamok jelentős részében egyáltalán nincs adatgyűjtés, kielégítő mennyiségű információ pedig lényegében egyetlen állam hivatalos adatbázisából sem ismerhető meg. Nemcsak az OSI emlékeztet arra, hogy szükséges az etnikai adatok kezelése. Az ENSZ Bizottsága a faji megkülönböztetés eltörléséért (CERD) 30. sz. általános ajánlásában szintén erre hív fel, az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottsága (ECRI) az 1. sz. ajánlásában ugyanígy az etnikai adatgyűjtés szükségességét hangsúlyozza. Hasonló tartalmú javaslatot fogalmaz meg a Rasszizmus elleni világkonferencián elfogadott javaslat, valamint a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 6 is. Az adatgyűjtés módjai a percepció alapú etnikai adatok problematikája Szorosan kapcsolódik az etnikai adatgyűjtés problematikájához, hogy az adatgyűjtésnek milyen módjai képzelhetők el, illetve a gyakorlatban milyen módszereket alkalmaznak /no-data-no-progress-country-reports pdf. A tanulmány címe beszédes: Adatok nélkül nincs előrelépés (No Data No Progress) 6 Equality at Work: Tackling the Challenges - Global Report under the Follow-up to the ILO Declaration on Fundamental Principles and Rights at Work, International Labour Conference, 96. ülésszak, 42. pont, 11. oldal. Interneten: /wcms_ pdf.

4 Az alkalmazott módszer ugyanis közvetlen kapcsolatban áll azzal, hogy mi alapján dől el az érintett személy melyik etnikai csoport tagja. A két alaptípus 7 az önbevalláson alapuló etnikai hovatartozás (self-defined ethnicity) megállapítása, ekkor az érintett személy saját nyilatkozata alapján dől el etnikai hovatartozása. A másik mód a percepció alapú (perceived ethnicity) adatgyűjtés, amely során az adatalanytól eltérő személy ítélete alapján kategorizálnak valakit egy adott etnikai csoportba tartozóként. A bármely módon megvalósított etnikai adatkezeléssel szembeni természetes ellenérv a tragikus történelmi tapasztalat, hogy az felhasználható társadalmi csoportok totális diszkriminációjához. Az adatokkal való visszaélés lehetősége az információs társadalom korában a beavatkozó állam megjelenésével párhuzamosan rendkívül megnőtt. Így, ha etnikai adatokat akarunk gyűjteni, azzal paradox módon elő is segíthetjük egy gonosz állam diszkriminatív politikájának tervezését és végrehajtását. Mindezek mellett egy ismert érv, hogy az adatok az identitást is érinthetik, az önmeghatározás szabadságából pedig az következik, hogy mindenki jogosult saját maga eldönteni, hogy melyik társadalmi csoportba tartozónak tekinti magát, illetve hogy identitásából mit szeretne nyilvánosan megmutatni és milyen formában. A percepció és az önmeghatározás Ezzel kapcsolatban egy szerintem alapvető félreértést szeretnék eloszlatni: a percepció alapú etnikai adatok léte önmagában nem érinti az emberi méltóságból fakadó önmeghatározás szabadságát (a szabad identitásválasztást). Fel szokott merülni ugyanis, hogy a percepció alapú etnikai kategorizáció lényegi bűne az, hogy ezt a szabadságot teszi lehetetlenné (ui. más mondja meg rólam, hogy ki vagyok én, ami csakis az én jogom), ami 7 Léteznek komplex vagy vegyes rendszerek is: lehet az etnikai hovatartozással kapcsolatos közelítő adatokból (proxy) aggregát statisztikát készíteni (például a származási hely, szülő származási hely vagy állampolgársága, vezetéknév, lakóhely, stb. alapján lehet levonni következtetést az érintettek etnikai hovatartozására, amennyiben az említett adatok és az etnikai hovatartozás közötti korreláció erős). Lehet úgy is önbevalláson alapuló etnikai adatbázist készíteni, hogy az adatkezelő nem tudja személyhez kapcsolni az etnikai hovatartozást; lehetséges az is, hogy az érintett társadalmi csoport tagjai nyilatkoznak arról, hogy valamely személy az ő csoportjuk tagja-e stb. Ezekkel a módszerekkel most nem foglalkozunk, mert a lényegi probléma a két alaptípus elemzésével feltárható.

5 álláspontom szerint kétséges. Az önrendelkezési jog értelme ugyanis az autonóm életvezetés lehetőségének biztosítása, 8 amiből az alábbiak következnek: a) Az általános jogi keretek által kirajzolt körben szabadon dönthetek arról, hogy milyen az identitásom, ki vagyok én, és ki szeretnék lenni (vagyis mi számomra a jó élet), ennek az identitásnak megfelelően élhetem az életem. b) Nem vagyok kötelezhető olyan magatartásra, amely sérti az identitásomat (nem vagyok kötelezhető olyan cselekvésre, amely önmeghasonlással járna). c) Nem tiltható meg számomra egyetlen magatartás tanúsítása sem arra hivatkozva, hogy illegitim identitás a cselekvés motivációja (a tilalom indoka csak semleges jogi norma lehet). Abban az esetben, ha a percepció alapú etnikai hovatartozásnak a jogosultságok, kötelezettségek vagy források elosztása szempontjából nincs relevanciája, ugyanakkor az így megállapított identitással az érintett nem köteles azonosulni, 9 a percepció alapú etnikai adatok kezelése esetén kizárólag a különleges adatokkal kapcsolatos szabályok mögött húzódó igazolások némelyikére kell figyelemmel lenni, az önmeghatározásra nem. Egy percepcióból tehát szerintem nem következik semmi az érintett önrendelkezési jogára nézve, hiszen ha az illető identitása nem egyezik meg a percepcióval, akkor szabadon cselekedhet saját identitásának megfelelően. Az önmeghatározás szabadsága is társadalmi kontextusba ágyazva érvényesül. Legitim igénye lehet valakinek arra, hogy ne tekintsék valamely etnikai csoport tagjának akkor, ha ő az illető csoporttal nem azonosul. A percepció azonban praktikusan tilalmazhatatlan: romának vagy feketének attól 8 Ez áll összhangban például Dworkin etikai individualizmusával, ami a szabadság értelmét világítja meg. L.: Ronald Dworkin (1993): Szabadság, egyenlőség, közösség. In: 2000 [Kétezer], 5., 3.: 9-19, 11., s eképpen ír az autonómiaként felfogott szabadságról Joseph RAZ is Szabadság és autonómia című tanulmányában, l.: Joseph Raz (1998): Szabadság és autonómia. In: Modern politikai filozófia. Szerk.: Huoranszki Ferenc.Osiris-Láthatatlan Kollégium: 100. és uő (1986): The Morality of Freedom. Clarendon Press: De hasonló felfogás rajzolódik az AB önrendelkezési joggal kapcsolatos határozataiból is, l.: 8/1990. (IV.23.) AB határozat (ABH 1990,42,45), 57/1991 (XI.8.) AB határozat (ABH 1991, 236,242, 9/1992. (I.30.) AB határozat (ABH 1992,59,67), 75/1995. (XII.21.) AB határozat (ABH 1995, 376,381) 9 Ez a kvalifikáció azért fontos, mert az elképzelhető, hogy például a percipiált etnikai hovatartozást jegyzik be valamely hivatalos dokumentumba (személyi igazolvány), ezzel az egyént arra kényszerítenék, hogy identitása egy közokiratban foglalt adat szerint eltérjen a valós identitásától, lényegileg köteleznék a nem választott identitással azonosulásra. Ez pedig ellentétes lenne az önmeghatározás szabadsága azon aspektusával, hogy az egyén szabadon választja meg, hogy saját maga az identitását hogyan szeretné megjeleníteni a külvilág felé.

6 függetlenül gondolunk valakit, hogy ő annak tartja-e magát, és mindaddig, amíg az érzékelés megmarad, a kategorizáció is automatikus lesz. Egy másik megfontolás, ami a percepció és az identitásválasztás közötti közvetlen kapcsolat létét tagadja, arra az érvre épít, hogy az etnikai hovatartozásra vonatkozó percepció nem szükségszerűen az egyén identitására vonatkozik, hanem annak megállapítására, hogy a klasszifikáció alanyai egy meghatározott hátrányos helyzetű csoporthoz tartoznak-e. 10 A klasszifikáció célja így nem az identitás meghatározása, ezért az annak alapjául szolgáló kritériumoknak nem is kell szükségszerűen egyezniük azokkal a szempontokkal, amelyek szerint az érintett egyén a saját identitását meghatározza. Sőt, a diszkrimináció elleni küzdelemben a viszony éppen fordított! A látható külső jegyei alapján ha szokásosan a bőrszínt például valamelyik kisebbségi csoporthoz kapcsolják egy előítéletes társadalomban akkor is diszkriminálni fognak valakit, ha ő nem tartja magát a diszkriminált csoport tagjának. És az állítás fordítva is igaz: akkor sem fognak valakit hátrányosan megkülönböztetni, ha az illető saját magát egy diszkriminálandó csoport tagjaként azonosítja, de nem tűnik annak. A diszkrimináció működésmódja szempontjából nem az egyének valós identitása releváns, hanem az, hogy az etnikai vagy faji hovatartozással kapcsolatos társadalmi konstrukciókra tekintettel a külső jegyei alapján az egyén melyik társadalmi csoportba sorolható. Az identitásválasztás szubjektív döntés eredménye, a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem során azonban objektív (külső) szempontok alapján módszertanilag sem indokolatlan a percepció alapú osztályozás. Azt is mondhatjuk, hogy a percepció alapú etnikai kategorizáció úgy is értelmezhető, mintha a következő kérdést tennénk fel a csoportba sorolást végző személynek: Ön szerint egy előítéletes személy/a társadalom túlnyomó többsége melyik etnikai csoport tagjaként azonosítaná X személyt? Ebből a kérdésből talán még egyértelműbb, hogy a percepció nem a személy identitásával, hanem az azzal kapcsolatos társadalmi konstrukcióval áll elsődleges kapcsolatban. A közoktatási szegregáció miatt indított sikeres hazai stratégiai perekben is fontos szerepet játszott a percepció alapú etnikai hovatartozás megállapítása (esetleírások: cfcf.hu). A tanulók etnikai hovatartozását többek között a következő módszerekkel állapítják meg: 1. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány (CFCF) cigány 10 Az érv kifejtését l.: Ethnic monitoring:

7 munkatársainak percepciója, amit helyi CKÖ-től származó információval erősítenek meg; 2. Hajdúhadházon pedagógiai szakértőt rendelt ki a bíró, valamint a CKÖ képviselői összeírtak tudomásuk és percpeció szerint gyerekeket. A bírói gyakorlat is elfogadja tehát az etnikai hovatartozás ilyen megállapítását. Mi következik mindebből, és mi nem? Mindebből legalább annyi következik, hogy az etnikai adatgyűjtés gondolata nem ördögtől való, és hogy az etnikai adatgyűjtésnek nem is szükséges az esetek túlnyomó többségében személyes adatkezelésként megvalósulnia, sokszor a statisztikai adatok is megteszik. Amellett is érvelnék a fentiek alapján, hogy a percepció nem korlátozza az önmeghatározást. Az azonban nem következik a fentiekből, hogy perdöntő érvkészletünk lenne az etnikai adatgyűjtés bevezetése mellett a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemben. Ha például nem bízunk a jogállam képviselőiben, illetve abban, hogy nem élnek vissza ma vagy húsz év múlva a gyűjtött adatokkal, akkor az adatgyűjtés melletti pozíció erősen gyengül. 11 Hasonló a helyzet, ha azt gondoljuk, egyes területeken a valós adatok feltárása csak a rasszisták helyzetét erősítené (Hollandiában az utóbbi években a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények magas arányának publikálása a szélsőjobb pozícióit erősítette), és a statisztikák ilyen célú felhasználását nem kívánjuk elősegíteni. Végül az adatgyűjtés ellen szólhat, hogy például Nagy-Britanniában lassan húsz éve bevezették az etnikai adatgyűjtést az etnikai profilalkotás elleni küzdelemben, de a módszer nem bizonyult alkalmas eszköznek arra, hogy a rendőrség gyakorlatában dokumentált intézményes rasszizmus káros hatásait csökkentse. A mért aránytalanság sok helyen (például a londoni Metropolitan Police esetében) nem változott vagy egyenesen emelkedett. Ezeket az érveket a témáról folyó diskurzusban nem lehet figyelmen kívül hagyni. A szerző a Magyar Helsinki Bizottság programvezetője, egyetemi tanársegéd (Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar) 11 Ez az álláspont azért nem igazán erős, mert faktuálisan ma is lehet etnikai adatot gyűjteni, ha de jure nem is. Semmilyen szabályozás sem teszi lehetetlenné azt, hogy egy gonosz állam jogot sértsen, és etnikai adatokat akkor, vagy olyan módon gyűjtsön, amikor és ahogyan jogilag egyébként tilos.

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0042 PROJEKT

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0042 PROJEKT TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0042 PROJEKT Esélyegyenlőségi program III. rész Jogszabályi környezet Nyíregyháza, 2014. február 3-4 Kiskunfélegyháza, 2014. február12-13 Nyíregyháza, 2014. február 17-18 Szeged,

Részletesebben

Egyenlő bánásmód és diszkrimináció. A megkülönböztetés- mentességi jog alapfogalmai Uszkiewicz Erik

Egyenlő bánásmód és diszkrimináció. A megkülönböztetés- mentességi jog alapfogalmai Uszkiewicz Erik Egyenlő bánásmód és diszkrimináció A megkülönböztetés- mentességi jog alapfogalmai Uszkiewicz Erik A magyar szabályozás I. Alaptörvény XV. cikk (1) A törvény előtt mindenki egyenlő. Minden ember jogképes.

Részletesebben

A Yogyakarta alapelvek és a magyar jog: Nemzetközi kötelezettségek, alkotmányos alapértékek. Polgári Eszter Közép-európai Egyetem Jogi Tanszék

A Yogyakarta alapelvek és a magyar jog: Nemzetközi kötelezettségek, alkotmányos alapértékek. Polgári Eszter Közép-európai Egyetem Jogi Tanszék A Yogyakarta alapelvek és a magyar jog: Nemzetközi kötelezettségek, alkotmányos alapértékek Polgári Eszter Közép-európai Egyetem Jogi Tanszék AZ ALAPELVEK NEMZETKÖZI JOGI ALAPJA széles körben elfogadott,

Részletesebben

A BIZONYÍTÁSI TEHER. A NEMI ALAPON TÖRTÉNŐ MEGKÜLÖNBÖZTETÉS ESETEIBEN Gyulavári Tamás

A BIZONYÍTÁSI TEHER. A NEMI ALAPON TÖRTÉNŐ MEGKÜLÖNBÖZTETÉS ESETEIBEN Gyulavári Tamás A BIZONYÍTÁSI TEHER A NEMI ALAPON TÖRTÉNŐ MEGKÜLÖNBÖZTETÉS ESETEIBEN Gyulavári Tamás 1 TÉMAKÖRÖK 1. EU jogszabályi rendelkezések 2. EUB döntések 3. Következtetések 1. BIZONYÍTÁSI TEHER AZ EU JOGBAN 2 BIZONYÍTÁSI

Részletesebben

Esélyegyenlőségi szabályzat

Esélyegyenlőségi szabályzat MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM 23. sz. melléklet Esélyegyenlőségi szabályzat OM azonosító: 031202 HA2301 2018.03.12 MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM Fenntartó:

Részletesebben

149. sz. Egyezmény. a betegápoló személyzet foglalkoztatásáról, munka- és életkörülményeiről

149. sz. Egyezmény. a betegápoló személyzet foglalkoztatásáról, munka- és életkörülményeiről 149. sz. Egyezmény a betegápoló személyzet foglalkoztatásáról, munka- és életkörülményeiről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A

KÖFOP VEKOP A KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Adatvédelmi kérdések a gyűlölet-bűncselekmények tanúinak kihallgatásakor Dombos Tamás Háttér Társaság Nemzeti Közszolgálati

Részletesebben

Horizontális szempontok: környezeti fenntarthatóság esélyegyenlőség

Horizontális szempontok: környezeti fenntarthatóság esélyegyenlőség Horizontális szempontok: környezeti fenntarthatóság esélyegyenlőség Czippán Katalin 2004. június 24. Európai Tanács 1260/1999 rendelete preambuluma: Mivel a Közösség gazdasági és szociális kohézió erősítését

Részletesebben

CRI (2003) 8. A Bizottság az Ajánlást 2002. december 13-án fogadta el Strasbourgban.

CRI (2003) 8. A Bizottság az Ajánlást 2002. december 13-án fogadta el Strasbourgban. A Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság 7. sz. általános ajánlása: A rasszizmus és a faji megkülönböztetés elleni küzdelem a nemzeti jogalkotásban A Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai

Részletesebben

Egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség ELTE ÁJK

Egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség ELTE ÁJK Egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség ELTE ÁJK Az előítélet Előítéletesség ma, Magyarországon Krémer Ferenc: az előítéletről szóló minden elmélet csak adott korban és társadalomban igaz multikulturalizmus?

Részletesebben

NEMZETI PARLAMENT INDOKOLT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL

NEMZETI PARLAMENT INDOKOLT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL Európai Parlament 2014-2019 Jogi Bizottság 20.3.2017 NEMZETI PARLAMENT INDOKOLT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL Tárgy: A francia szenátus indokolt véleménye a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról

Részletesebben

Romák az Unióban és tagállamaiban

Romák az Unióban és tagállamaiban Romák az Unióban és tagállamaiban Az Unió legnagyobb etnikai kisebbsége 10-12 millió között feltételezik létszámukat Minden országban hasonló problémákkal küzdenek Diszkrimináció a lakhatás, oktatás, egészségügy,

Részletesebben

156. sz. Egyezmény. a férfi és női munkavállalók egyenlő esélyeiről és egyenlő elbírálásáról: a családi kötelezettségekkel bíró munkavállalókról

156. sz. Egyezmény. a férfi és női munkavállalók egyenlő esélyeiről és egyenlő elbírálásáról: a családi kötelezettségekkel bíró munkavállalókról 156. sz. Egyezmény a férfi és női munkavállalók egyenlő esélyeiről és egyenlő elbírálásáról: a családi kötelezettségekkel bíró munkavállalókról A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája,

Részletesebben

2003. évi CXXV. törvény

2003. évi CXXV. törvény 2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról Az Országgyűlés elismerve minden ember jogát ahhoz, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen, azon szándékától vezérelve,

Részletesebben

Nemzetpolitikai továbbképzés 2014. október 16.

Nemzetpolitikai továbbképzés 2014. október 16. Nemzetpolitikai továbbképzés 2014. október 16. A definíció hiánya Dilemma: - a szuverén állam ismeri/dönti el - az identitásválasztás szabadsága Az ET Parlamenti Közgyűlésének 1201 (1993) sz. ajánlása:

Részletesebben

A Partner kártya és Multipont Programmal kapcsolatos csalások és visszaélések megelőzése, észlelése és kivizsgálása

A Partner kártya és Multipont Programmal kapcsolatos csalások és visszaélések megelőzése, észlelése és kivizsgálása A Partner kártya és Multipont Programmal kapcsolatos csalások és visszaélések megelőzése, észlelése és kivizsgálása 1. Az adatkezelő jogos érdeke: Az érintettek köre: a Partner kártya és Multipont Programban

Részletesebben

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény kimentési rendszere a közösségi jog elveinek tükrében. dr. Kádár András Kristóf ügyvéd, Magyar Helsinki Bizottság

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény kimentési rendszere a közösségi jog elveinek tükrében. dr. Kádár András Kristóf ügyvéd, Magyar Helsinki Bizottság Az egyenlő bánásmódról szóló törvény kimentési rendszere a közösségi jog elveinek tükrében dr. Kádár András Kristóf ügyvéd, Magyar Helsinki Bizottság Az irányelvek és átültetésük A közösségi jog egyik

Részletesebben

Az élettársak és a házaspárok vagyonjogi rendszereivel kapcsolatos rendeletekre irányuló javaslatok

Az élettársak és a házaspárok vagyonjogi rendszereivel kapcsolatos rendeletekre irányuló javaslatok BELSŐ POLITIKÁK FŐIGAZGATÓSÁGA C TEMATIKUS FŐOSZTÁLY: ÁLLAMPOLGÁRI JOGOK ÉS ALKOTMÁNYOS ÜGYEK JOGI ÜGYEK Az élettársak és a házaspárok vagyonjogi rendszereivel kapcsolatos rendeletekre irányuló javaslatok

Részletesebben

Az AJB-6010/2014-es közös jelentés

Az AJB-6010/2014-es közös jelentés Az AJB-6010/2014-es közös jelentés 2015. július Az oktatási elkülönülésről és elkülönítésről Az eljárás indítása, okok 2014. november 8., a köznevelési tv. módosításáról szóló törvényjavaslat által kiváltott

Részletesebben

emlékeztetve az Európa Tanács tagállamai állam- és kormányfőinek 1993. október 8 9-én Bécsben megtartott csúcstalálkozóján elfogadott Nyilatkozatra;

emlékeztetve az Európa Tanács tagállamai állam- és kormányfőinek 1993. október 8 9-én Bécsben megtartott csúcstalálkozóján elfogadott Nyilatkozatra; A Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság 2. sz. általános ajánlása: A rasszizmus, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus és az intolerancia elleni küzdelemben részt vevő szakosított nemzeti

Részletesebben

1968.10.19. Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 257. szám

1968.10.19. Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 257. szám A TANÁCS 1968. október 15-i 68/360/EGK IRÁNYELVE a tagállami munkavállalók és családtagjaik Közösségen belüli mozgására és tartózkodására vonatkozó korlátozások eltörléséről AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK TANÁCSA,

Részletesebben

Adatkezelési, Adatvédelmi ismertető az Új szabályok tükrében

Adatkezelési, Adatvédelmi ismertető az Új szabályok tükrében Adatkezelési, Adatvédelmi ismertető az Új szabályok tükrében Az adatvédelmi szabályozás célja, fontossága - A személyes adatok gyűjtése nyilvántartása, feldolgozása a legutóbbi időszakban került az alkotmányos

Részletesebben

I. Országgyűlés Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

I. Országgyűlés Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság I. Országgyűlés Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság I. A célok és elvárt eredmények meghatározása, felsorolása, számszerűsítése Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

Részletesebben

Hatályos: től

Hatályos: től MAGYAR MŰSZAKI ÉS KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZATA 2015 Hatályos: 2015.01.01-től Készítette: Szentesi Zsuzsanna humánpolitikai csoportvezető Szivák Ildikó gazdasági igazgató Budapest Jogszabályi

Részletesebben

A 14. oldalon a (71) preambulumbekezdés ötödik és hatodik mondatában:

A 14. oldalon a (71) preambulumbekezdés ötödik és hatodik mondatában: A 14. oldalon a (71) preambulumbekezdés ötödik és hatodik mondatában: (71) Az ilyen intézkedés gyermekre nem vonatkozhat. Az érintett szempontjából tekintve tisztességes és átlátható adatkezelés biztosítása

Részletesebben

Ügyiratszám: NAIH/2018/2444/2/V Ügyintéző: [ ] részére. Tisztelt [ ]!

Ügyiratszám: NAIH/2018/2444/2/V Ügyintéző: [ ] részére. Tisztelt [ ]! részére Ügyiratszám: NAIH/2018/2444/2/V Ügyintéző: Tisztelt! Ön azzal a kérdéssel fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (a továbbiakban: Hatóság), hogy a GDPR alapján a hatályos

Részletesebben

ÁROP-1.A.3-2014 TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉST SEGÍTŐ PROGRAMOK KIALAKÍTÁSA AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN

ÁROP-1.A.3-2014 TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉST SEGÍTŐ PROGRAMOK KIALAKÍTÁSA AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN ÁROP-1.A.3-2014 TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉST SEGÍTŐ PROGRAMOK KIALAKÍTÁSA AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN A projekt által érintett jogszabályok felsorolása, valamint a főbb jogi rendelkezések

Részletesebben

Alapvető jogok az Európai Unióban, Európai Polgárság

Alapvető jogok az Európai Unióban, Európai Polgárság Alapvető jogok az Európai Unióban, Európai Polgárság 2012. december 13. Európai integráció és emberi jogok az EGK/Euroatom és ESZAK keretében lezajló európai integráció egyértelműen gazdasági célkitűzéseket

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZAT

ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZAT ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZAT Edutus Egyetem Szenátusa által 64/2018. (aug. 31.) számú határozatával egységes szerkezetben elfogadva. Kiadás száma Módosítás száma Határozat száma Hatályos 1. kiadás 64/2018.

Részletesebben

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ 1 Szolnoki Tankerületi Központ ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉRINTETT TERMÉSZETES SZEMÉLY JOGAIRÓL SZEMÉLYES ADATAI KEZELÉSE VONATKOZÁSÁBAN a Szolnoki Tankerületi Központ fenntartásában lévő intézményekben

Részletesebben

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT Kedves Munkatársaink! Társaságunk legfőbb értéke munkatársaink és külső üzleti partnereink cégünkbe vetett bizalma. A bizalom fenntartásához korrekt és példamutató

Részletesebben

Jogszabályi háttér bemutatása Devecseri Járás

Jogszabályi háttér bemutatása Devecseri Járás Jogszabályi háttér bemutatása Devecseri Járás Nemzetközi jogi kitekintés Az egyes nemzetállamok közötti kapcsolatok rendezését a nemzetközi egyezmények, nemzetközi szerződések szolgálják, melyek az államok

Részletesebben

Egyenlő bánásmód követelményének jogi szabályozása

Egyenlő bánásmód követelményének jogi szabályozása TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Egyenlő bánásmód követelményének jogi szabályozása Előadó: dr. Berdár Valéria gyermekjogi képviselő 2014.05.16..

Részletesebben

Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: :48. Parlex azonosító: W838KPW50003

Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: :48. Parlex azonosító: W838KPW50003 Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: 2018-05-29 20:48 Miniszterelnökség Parlex azonosító: W838KPW50003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr. Semjén

Részletesebben

A személyes adatok védelmére vonatkozóan alkalmazandó előírások

A személyes adatok védelmére vonatkozóan alkalmazandó előírások Tájékoztató közlemény a személyes adatok védelmére vonatkozóan alkalmazandó előírásokról, továbbá az adatkezelőket, illetve adatfeldolgozókat terhelő bejelentési kötelezettségek teljesítéséről A személyes

Részletesebben

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 A jogok generációi...3 A hatalmi ágak elválasztása... 4 Az Alaptörvény és a korábbi Alkotmány kapcsolata... 4 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 1.1.

Részletesebben

Az adatvédelmi rendelet marketinget érintő legfontosabb elemei. dr. Osztopáni Krisztián

Az adatvédelmi rendelet  marketinget érintő legfontosabb elemei. dr. Osztopáni Krisztián Az adatvédelmi rendelet e-mail marketinget érintő legfontosabb elemei dr. Osztopáni Krisztián #1 Magyar törvény helyett EU rendelet Törvény helyett EU rendelet Az információs önrendelkezési jogról és az

Részletesebben

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Petíciós Bizottság 25.3.2010 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE Tárgy: A Teresa Hayes, ír állampolgár és 12 további személy által benyújtott 0840/2007. számú petíció az ír kormány

Részletesebben

Választójogosultság. Kötelező irodalom: Előadásvázlat ( Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén)

Választójogosultság. Kötelező irodalom: Előadásvázlat (  Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) Választójogosultság Kötelező irodalom: Előadásvázlat (http://alkjog.elte.hu/?page_id=3491) Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) 2017. november 20. ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék Lukonits Ádám,

Részletesebben

Esélyegyenlőség a munkaerőpiacon, munkaerőpiaci pozíciót befolyásoló tényezők

Esélyegyenlőség a munkaerőpiacon, munkaerőpiaci pozíciót befolyásoló tényezők Esélyegyenlőség a munkaerőpiacon, munkaerőpiaci pozíciót befolyásoló tényezők Matiscsákné dr. Lizák Marianna adjunktus 1 Két idézet mottóként "Ösvényt talán már sikerült vágnunk, de hogy út legyen, az

Részletesebben

A SPORTKÁRTYA Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA

A SPORTKÁRTYA Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA A SPORTKÁRTYA Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA 2013 I. Bevezetés A jelen Adatvédelmi Szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat ) a SPORTKÁRTYA Kereskedelmi

Részletesebben

KIK VAGYUNK? Tudj meg többet az Amnesty International Magyarország kampányairól!

KIK VAGYUNK? Tudj meg többet az Amnesty International Magyarország kampányairól! KIK VAGYUNK? Az Amnesty International kormányoktól, pártoktól és egyházaktól független civil szervezet, amely világszerte 150 országban, több mint 3 millió taggal és aktivistáival küzd az emberi jogokért.

Részletesebben

A SZEMÉLYES ADATOK VÉDELME. Adatvédelem és adatkezelés a cégek mindennapi ügyvitelében

A SZEMÉLYES ADATOK VÉDELME. Adatvédelem és adatkezelés a cégek mindennapi ügyvitelében A SZEMÉLYES ADATOK VÉDELME Adatvédelem és adatkezelés a cégek mindennapi ügyvitelében Érintett területek Az adatkezeléssel érintett területek: A munkavállalók személyes adatainak kezelése Üzleti partnerek

Részletesebben

ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY

ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY Európai Parlament 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum B8-0064/2018 26.1.2018 ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY az eljárási szabályzat 216. cikkének (2) bekezdése alapján az uniós tagállamokban élő kisebbségek védelméről

Részletesebben

Bevándorlás és társadalmi integráció

Bevándorlás és társadalmi integráció Bevándorlás és társadalmi integráció A társadalmi beilleszkedés vizsgálatának fogalmi kerete Asszimiláció (lineáris vs. szegmentált) Akkulturáció Integráció/Szegregáció Multikulturalitás, multikulturalizmus

Részletesebben

Big Data és adatvédelem

Big Data és adatvédelem Big Data és adatvédelem dr. Pataki Gábor adatvédelmi és egészségügyi szakjogász tudományos segédmunkatárs (PTE SZKK) OTKA 116551 Az internetes forgalomirányító szolgáltatások szabályozási kérdései A magánszféra

Részletesebben

A szociális intézményekben vezetett dokumentáció

A szociális intézményekben vezetett dokumentáció A szociális intézményekben vezetett dokumentáció Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. május 28. dr. Osztopáni Krisztián TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3244/2015. (XII. 8.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő.

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3244/2015. (XII. 8.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő. 2970 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3244/2015. (XII. 8.) AB VÉGZÉSE alkotmányjogi panasz visszautasításáról Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő végzést: Az Alkotmánybíróság

Részletesebben

III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI

III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI 1 Jogalap Leírás Eljárási szabályok 1 14. cikk Általános gazdasági érdekű szolgáltatások 15. cikk (3) Hozzáférés az uniós intézmények dokumentumaihoz

Részletesebben

Európai uniós jogharmonizáció. Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium

Európai uniós jogharmonizáció. Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Európai uniós jogharmonizáció Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Mit jelent az uniós jogharmonizáció? Minden olyan nemzeti jogalkotási tevékenység, amelynek célja az uniós

Részletesebben

A BÍRÓSÁG VÉGZÉSE (negyedik tanács) október 6.*

A BÍRÓSÁG VÉGZÉSE (negyedik tanács) október 6.* VAJNAI A BÍRÓSÁG VÉGZÉSE (negyedik tanács) 2005. október 6.* A C-328/04. sz. ügyben, az EK 234. cikk alapján benyújtott előzetes döntéshozatal iránti kérelem tárgyában, amelyet a Fővárosi Bíróság (Magyarország)

Részletesebben

PUBLIC /15 af/kn/kk 1 DG C LIMITE HU. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, augusztus 4. (OR. en) 11087/15 LIMITE PV/CONS 41 RELEX 627

PUBLIC /15 af/kn/kk 1 DG C LIMITE HU. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, augusztus 4. (OR. en) 11087/15 LIMITE PV/CONS 41 RELEX 627 Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. augusztus 4. (OR. en) 11087/15 LIMITE PUBLIC PV/CONS 41 RELEX 627 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV Tárgy: Az Európai Unió Tanácsának 2015. július 20-án Brüsszelben

Részletesebben

Átfogó EBK Oktatás. 1. Az adatkezelők jogos érdeke:

Átfogó EBK Oktatás. 1. Az adatkezelők jogos érdeke: Átfogó EBK Oktatás 1. Az adatkezelők jogos érdeke: Az érintettek köre: az Átfogó Egészségvédelem, Biztonságtechnika, Környezetvédelem Oktatáson ( Átfogó EBK Oktatás ) részt vevő, a MOL Nyrt. ( Társaság

Részletesebben

ISMERTETÔ AZ EURÓPAI UNIÓRÓL

ISMERTETÔ AZ EURÓPAI UNIÓRÓL Készült a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége kiadásában a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium irányításával mûködô Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Programja keretében meghirdetett Az európai

Részletesebben

A rasszizmus megnyilvánulásai

A rasszizmus megnyilvánulásai A rasszizmus megnyilvánulásai A rasszizmus olyan gondolkodásmód, amely kihangsúlyozza az emberfajták különbözőségét különböző feltételezett tulajdonságaik vagy értékeik alapján hierarchiát állít fel. A

Részletesebben

INDÍTVÁNYOZZUK. I. A támadott rendelkezés és gyakorlat

INDÍTVÁNYOZZUK. I. A támadott rendelkezés és gyakorlat Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága 1535 Budapest Pf. 773. Tisztelt Alkotmánybíróság! Alulírott dr. Csernus Eszter ( ) és dr. Fazekas Tamás ( ), valamint a Társaság a Szabadságjogokért (1114 Budapest,

Részletesebben

3. Társadalmi egyenlőtlenségek, társadalmi kirekesztés, társadalmi befogadás

3. Társadalmi egyenlőtlenségek, társadalmi kirekesztés, társadalmi befogadás 3. Társadalmi egyenlőtlenségek, társadalmi kirekesztés, társadalmi befogadás 1. Társadalmi egyenlőtlenségek Fogalma: az egyének, családok és más társadalmi kategóriák helyzete a társadalomban jelentős

Részletesebben

Esélyegyenlőségi Képzés

Esélyegyenlőségi Képzés Esélyegyenlőségi Képzés KEOP 6.1.0/B/09-2009-0014 Erdei tanóra program Nógrád megyében című projekt projektmenedzsment tagjai és a DIPO Khe. alkalmazottai számára Készítette: Glázer Éva Bánk, 2010. március

Részletesebben

Előadásvázlatok az adatvédelmi jog általános részéből. P a t r o c i n i u m. Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar

Előadásvázlatok az adatvédelmi jog általános részéből. P a t r o c i n i u m. Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Infokommunikációs Jogi Tanszék W e s s e l é n y i - s o r o z a t Írta: Dr. Hegedűs Bulcsú Előadásvázlatok az adatvédelmi jog általános részéből

Részletesebben

Hátrányos megkülönböztetés a munkajogban

Hátrányos megkülönböztetés a munkajogban Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar Civilisztikai Tudományok Intézete Agrár-és Munkajogi Tanszék Hátrányos megkülönböztetés a munkajogban Készítette: Rőczei Nóra Ivett Munkaügyi és társadalombiztosítási

Részletesebben

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ. OTP TRAVEL KFT Budapest, Nádor u. 21.

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ. OTP TRAVEL KFT Budapest, Nádor u. 21. ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ OTP TRAVEL KFT. 1051 Budapest, Nádor u. 21. 1 1. Az adatkezelés alapjául szolgáló jogszabályok - az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi

Részletesebben

Az Etikai kódex azonban tartalmazhat a nemzeti törvényeknél szigorúbb követelményeket is.

Az Etikai kódex azonban tartalmazhat a nemzeti törvényeknél szigorúbb követelményeket is. Etikai kódex 1 Bevezetés Etikai kódexünket minimális irányadó normaként alkalmazzuk célunk, a termelési környezet és a munkafeltételek folytonos etikai és szociális szempontból esedékes - javítása érdekében.

Részletesebben

A nemzetközi jog fogalma és. története. Pécs, 2012. Komanovics Adrienne. Komanovics Adrienne, 2012 1

A nemzetközi jog fogalma és. története. Pécs, 2012. Komanovics Adrienne. Komanovics Adrienne, 2012 1 A nemzetközi jog fogalma és története Komanovics Adrienne Pécs, 2012 Komanovics Adrienne, 2012 1 A nemzetközi jog fogalma Komanovics Adrienne, 2012 2 A nemzetközi jog fogalma: A nemzetközi jog a nemzetközi

Részletesebben

HÁTTÉRANYAG AZ ALAPTÖRVÉNY NEGYEDIK MÓDOSÍTÁSÁHOZ

HÁTTÉRANYAG AZ ALAPTÖRVÉNY NEGYEDIK MÓDOSÍTÁSÁHOZ HÁTTÉRANYAG AZ ALAPTÖRVÉNY NEGYEDIK MÓDOSÍTÁSÁHOZ I. ELŐZMÉNYEK 1. A módosítás indoka Az Országgyűlés 2013. március 11-én elfogadta az Alaptörvény negyedik módosítását (a továbbiakban: Módosítás). A Módosítást

Részletesebben

Az Alkotmány érintett paragrafusai a következők:

Az Alkotmány érintett paragrafusai a következők: Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága H-1015 Budapest, Donáti u. 35-45. Tárgy: Indítvány alkotmányellenesség megállapítására Tisztelt Alkotmánybíróság! Az alábbiakban indítványt terjesztek elő az Egészségügyről

Részletesebben

Az Európai Bizottság javaslata a munkavállalók szolgáltatások keretében történő kiküldetéséről szóló irányelv módosítására

Az Európai Bizottság javaslata a munkavállalók szolgáltatások keretében történő kiküldetéséről szóló irányelv módosítására Az Európai Bizottság javaslata a munkavállalók szolgáltatások keretében történő kiküldetéséről szóló irányelv módosítására dr. Bodgál Ildikó Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiaci Szabályozási Főosztály

Részletesebben

BRANDSEC KFT ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA

BRANDSEC KFT ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA BRANDSEC KFT ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA A jelen tájékoztatóban meghatározásra kerülnek azok a szabályok, amelyeknek megfelelően a BRAND SEC VAGYONVÉDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT(Szolgáltató), mint adatkezelő az

Részletesebben

A 2010. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása. Összefoglaló

A 2010. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása. Összefoglaló A 2010. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása 1. Feladatkör, tevékenység Az intézmény neve: Egyenlő Bánásmód Hatóság Törzskönyvi azonosítószáma: 598196 Honlapok címe: www.egyenlobanasmod.hu; www.antidiszko.hu

Részletesebben

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD ÉS ANTIDISZKRIMINÁCIÓ A hátrányos megkülönböztetés jelenségének szociológiai értelmezése és emberi jogi kezelése

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD ÉS ANTIDISZKRIMINÁCIÓ A hátrányos megkülönböztetés jelenségének szociológiai értelmezése és emberi jogi kezelése Dr. Kiss Valéria Jog- és Társadalomelméleti Tanszék tel +36 1 411 6501 kiss.valeria@ajk.elte.hu! EGYENLŐ BÁNÁSMÓD ÉS ANTIDISZKRIMINÁCIÓ A hátrányos megkülönböztetés jelenségének szociológiai értelmezése

Részletesebben

Ügyszám: NAIH/2019/1073. [ ] részére. Tisztelt [ ]!

Ügyszám: NAIH/2019/1073. [ ] részére. Tisztelt [ ]! Ügyszám: NAIH/2019/1073 [ ] részére [ ] [ ] Tisztelt [ ]! A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (a továbbiakban: Hatóság) érkezett konzultációs megkeresésében hatósági erkölcsi bizonyítványok

Részletesebben

16878/12 ja/ac/agh 1 DG D 2A

16878/12 ja/ac/agh 1 DG D 2A AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2012. november 30. (03.12) (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2011/0059 (CNS) 2011/0060 (CNS) 16878/12 JUSTCIV 344 FELJEGYZÉS Küldi: az elnökség Címzett: a Tanács

Részletesebben

Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX

Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX 2014 Tartalomjegyzék Az Etikai Kódex alkalmazási köre... 3 Magatartás az Egyesületben, illetve azon kívül... 3 A jogszabályok betartása... 3 Kapcsolat

Részletesebben

kényszer kényszerrel alkalmasság elbírálásához szükséges vizsgálatokat végzi el

kényszer kényszerrel alkalmasság elbírálásához szükséges vizsgálatokat végzi el Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága H-1015 Budapest, Donáti u. 35-45. Tárgy: Indítvány alkotmányellenesség megállapítására Tisztelt Alkotmánybíróság! Az alábbiakban indítványt terjesztek elő A munkaköri,

Részletesebben

Életkor és diszkrimináció. Dr. Gregor Katalin Egyenlő Bánásmód Hatóság 2012

Életkor és diszkrimináció. Dr. Gregor Katalin Egyenlő Bánásmód Hatóság 2012 Életkor és diszkrimináció Dr. Gregor Katalin Egyenlő Bánásmód Hatóság 2012 Összefüggések Idősödő Európa, idősödő Magyarország Növekvő kihívást jelent az életkor miatti sztereotípiák kezelése különösen

Részletesebben

EU jogrendszere nov. 15.

EU jogrendszere nov. 15. EU jogrendszere 2017. nov. 15. Az áruk szabad áramlása I. Belső piac II. Fogalmak III. Kimentési okok I. Belső piac EUSZ 3. cikk (2) Az Unió egy belső határok nélküli, a szabadságon, a biztonságon és a

Részletesebben

Az Egyenlo Bánásmód Tanácsadó Testület. 2/2007. TT. sz. állásfoglalása az egyenlo értéku munkáért egyenlo bér elvérol

Az Egyenlo Bánásmód Tanácsadó Testület. 2/2007. TT. sz. állásfoglalása az egyenlo értéku munkáért egyenlo bér elvérol Az Egyenlo Bánásmód Tanácsadó Testület 2/2007. TT. sz. állásfoglalása az egyenlo értéku munkáért egyenlo bér elvérol Az egyenlo értéku munkáért egyenlo bér elvévei kapcsolatos jogvitákban a Munka Törvénykönyve

Részletesebben

Közoktatás: nem minden megkülönböztetés tilos

Közoktatás: nem minden megkülönböztetés tilos Közoktatás: nem minden megkülönböztetés tilos Az Országgyűlés 2014 decemberében módosította a köznevelési törvényt. A módosítás alapján a kormány rendeletben szabályozhatja az oktatás területén az egyenlő

Részletesebben

A KÖZOKTATÁS MEGÚJÍTÁSA MAGYARORSZÁGON

A KÖZOKTATÁS MEGÚJÍTÁSA MAGYARORSZÁGON A KÖZOKTATÁS MEGÚJÍTÁSA MAGYARORSZÁGON Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal munkájának első szakaszát bemutató szakmai konferencia Budapest, 2007. szeptember 25. Az Oktatási Kerekasztal célja Egyrészt tisztázni

Részletesebben

1992. évi LXIII. törvény. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról1

1992. évi LXIII. törvény. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról1 1992. évi LXIII. törvény a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról1 Az Országgyűlés - a Magyar Köztársaság Alkotmányában foglaltakkal összhangban - a személyes adatok védelmét,

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen, a BZSH Benjamin Óvoda az alábbi esélyegyenlőségi tervet alkotja meg: I. Általános célok, etikai

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz KÖTELEZŐ TANANYAG: Kocsis Miklós Petrétei József Tilk Péter: Alkotmánytani alapok. Kodifikátor Alapítvány, Pécs, 2015 Petrétei József: Magyarország

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE. Preambulum

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE. Preambulum A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE Preambulum 1. Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény 63. (4) bekezdése alapján az ötven főnél több munkavállalót

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.9.14. COM(2015) 430 final 2015/0193 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Unió és a Palaui Köztársaság közötti, a rövid távú tartózkodásra jogosító vízumok alóli

Részletesebben

Esélyegyenlőségi Terve

Esélyegyenlőségi Terve Zrínyi Miklós-Bolyai János Általános Iskola Bolyai János Tagintézményének Esélyegyenlőségi Terve 2017. A terv célja: A közoktatási intézmény esélyegyenlőségi tervének alapvető célja, hogy biztosítsa az

Részletesebben

187. sz. Keretegyezmény a munkavédelemről

187. sz. Keretegyezmény a munkavédelemről 187. sz. Keretegyezmény a munkavédelemről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfbe, és amely 2006. május 31-én

Részletesebben

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is.

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. Pszichológus etika I. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. I. Az etika tárgya A jó fogalma II. Ki határozza meg, mi a jó? III. A hétköznapok

Részletesebben

EU jogrendszere október 11.

EU jogrendszere október 11. EU jogrendszere 2017. október 11. együttműködés a tagállami bíróságok és az Európai Bíróság között a tagállami bíróság az előtte folyamatban levő ügyben előzetes döntést kér az Európai Bíróságtól uniós

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.3.21. COM(2013) 152 final 2013/0085 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet keretében a háztartási alkalmazottak méltányos módon történő foglalkoztatása

Részletesebben

AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA *

AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA * Sólyom László AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA * 1. Ha már ombudsman, akkor rendes közjogi ombudsman legyen mondta Tölgyessy Péter az Ellenzéki Kerekasztal 1989. szeptember 18-i drámai

Részletesebben

Plenárisülés-dokumentum HIBAJEGYZÉK. az alábbi jelentéshez: Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság. Előadó: Andreas Schwab A8-0395/2017

Plenárisülés-dokumentum HIBAJEGYZÉK. az alábbi jelentéshez: Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság. Előadó: Andreas Schwab A8-0395/2017 Európai Parlament 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum 8.1.2018 A8-0395/2017/err01 HIBAJEGYZÉK az alábbi jelentéshez: a szakmák új szabályozásának elfogadását megelőző arányossági tesztről szóló európai parlamenti

Részletesebben

Adatvédelmi tájékoztató

Adatvédelmi tájékoztató Adatvédelmi tájékoztató Dvorszky Éva egyéni vállalkozó, reflexológus és masszőr egyéni vállalkozó (a továbbiakban Dvorszky Éva), mint adatkezelő az üzleti tevékenysége során vele kapcsolatba kerülő természetes

Részletesebben

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT Európai Parlament 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum B8-1365/2016 9.12.2016 A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT az eljárási szabályzat 134. cikkének (1) bekezdése alapján az Európai Unió prioritásairól

Részletesebben

ADATVÉDELEMI SZABÁLYZAT

ADATVÉDELEMI SZABÁLYZAT ADATVÉDELEMI SZABÁLYZAT I./ A Szabályzat célja A jelen Szabályzat célja, hogy rögzítse a COOL EDGE Media Korlátolt Felelősségű Társaság (1082 Budapest, Leonardo da Vinci utca 46. 2. em. 16.; Cg. 01-09-175457;

Részletesebben

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Jogi Bizottság 27.5.2011 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE (43/2011) Tárgy: Az Ír Köztársaság képviselőházának (Dáil Éireann) indokolással ellátott véleménye a közös konszolidált

Részletesebben

Tanulmányok. 14 Infokommunikáció és jog nagyobb befolyást tudjanak szerezni lámok akár korlátozott sugárzását -

Tanulmányok. 14 Infokommunikáció és jog nagyobb befolyást tudjanak szerezni lámok akár korlátozott sugárzását - 24 - véleménynyilvánítás korlátozása olyan kérdésekkel kapcsolatos, mint a szemé- - kérdést - - A vallási érzékenység, a reklám megosztó vagy támadó jellege miatt valóban teljes tilal-, T - P ESZTER- 27

Részletesebben

GDPR mit és hogyan ellenőriz a hatóság? Dr. Jóri András

GDPR mit és hogyan ellenőriz a hatóság? Dr. Jóri András GDPR mit és hogyan ellenőriz a hatóság? Dr. Jóri András andras.jori@dataprotection.eu I Az ombudsmantól a hatóságig I Új lehetőségek: a jogalapok kérdése I Az implementáció tapasztalatai Az ombudsmantól

Részletesebben

Személyes adatok kezelésére vonatkozó információk. A Rendelet 13. cikke szerinti információk és kiegészítő információk

Személyes adatok kezelésére vonatkozó információk. A Rendelet 13. cikke szerinti információk és kiegészítő információk Személyes adatok kezelésére vonatkozó információk Jelen tájékoztató az Artisjus Irodalmi Alapítványhoz (a továbbiakban: Alapítvány) benyújtott pályázatával összefüggő adatkezelésre vonatkozó információkat

Részletesebben

NEMZETI PARLAMENT INDOKOLT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL

NEMZETI PARLAMENT INDOKOLT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL Európai Parlament 2014-2019 Jogi Bizottság 21.6.2016 NEMZETI PARLAMENT INDOKOLT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL Tárgy: a litván parlament indokolt véleménye a munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében

Részletesebben

ALKOTMÁNYJOG II. Tárgy neve: Alkotmányjog II. Szak: jogász Neptun kódja: Számonkérés módja: kollokvium

ALKOTMÁNYJOG II. Tárgy neve: Alkotmányjog II. Szak: jogász Neptun kódja: Számonkérés módja: kollokvium ALKOTMÁNYJOG II. Tárgy neve: Alkotmányjog II. Szak: jogász Neptun kódja: 10101 Helye a mintatantervben: IV. szemeszter Meghirdetés: tavaszi félév Tárgy besorolása: kötelező Tárgy jellege: előadás Kreditértéke:

Részletesebben

A diszkrimináció tilalma, egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség Európában. Komanovics Adrienne PTE ÁJK 2013

A diszkrimináció tilalma, egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség Európában. Komanovics Adrienne PTE ÁJK 2013 A diszkrimináció tilalma, egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség Európában Komanovics Adrienne PTE ÁJK 2013 Áttekintés I. A diszkrimináció fogalma II. A diszkrimináció tilalmának tárgyi hatálya az EEJE ben

Részletesebben