Ha csekélységekbe nem vagyunk szigoruak önmagunk iránt, nagy dolgokban, ha akarunk, sem lehetünk. (Gróf Széchenyi István)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ha csekélységekbe nem vagyunk szigoruak önmagunk iránt, nagy dolgokban, ha akarunk, sem lehetünk. (Gróf Széchenyi István)"

Átírás

1 Ha csekélységekbe nem vagyunk szigoruak önmagunk iránt, nagy dolgokban, ha akarunk, sem lehetünk. (Gróf Széchenyi István)

2

3 Gróf Széchenyi István szept. 21-én született Bécsben. Gyermekkorát Nagycenken és Bécsben töltötte. Nagybirtokos arisztokrata család tagja. Apja Széchényi Ferenc gróf, a Magyar Nemzeti Múzeum és Könyvtár alapítója. Anyja, a Georgikont alapító, Festetics György gróf leánya, Festetics Julianna. Középfokú iskoláit magánúton végezte, de nyilvánosan, magyar páterek előtt vizsgázott. Apja akarata szerint 17 éves korában már katona volt. Részt vett a Napóleon elleni háborúkban, ki is tűnt bátorságával és vakmerőségével. Rengeteget utazott, bejárta Törökországot, Kelet- és Nyugat-Európát. Utazásai közben döbbent rá hazája elmaradottságára. Megállapította, hogy történelmi neve súlyos kötelességgel is jár, ezért életcéljául nemzete sorsának előmozdítását tűzte ki. Hazatérve ő lett a reformgondolat kezdeményezője és legjelentősebb alakja. Szinte lehetetlen felsorolni mindazt, amit élete folyamán tett nemzetéért. Megalapította a Magyar Tudományos Akadémiát, előmozdította a dunai és tiszai gőzhajózást, a Lánchíd megépítését, támogatta a vasúthálózat megépítését és az egyesült Budapest ötletét. Az 1848 áprilisában megalakuló Batthyány kormányban a közmunka -közlekedésügyi miniszteri tárcát kapta. Bécs és a független magyar kormány közötti feszültségeket azonban nem volt képes elviselni. Posztjáról lemondott, és szeptember 5-én a döblingi elmegyógyintézetbe került orvosa, Almási Balogh Pál tanácsára. Széchenyi Döblingben hamarosan visszanyerte szellemi alkotóerejét, és élénk érdeklődéssel kísérte a hazai és európai politikai eseményeket, viszonyokat. A sorozatos zaklatások, házkutatások felőrölték Széchenyi maradék erejét. Az üldöztetéseknek csak a halála vetett véget április 7-éről 8-ára virradó éjszakán "karosszékében ülve, átlőtt koponyával találtatott".

4 Bevezető szeptember 1-jén kezdtük meg a gimnáziumi tanulmányinkat a Szolnoki Széchenyi István Gimnázium rajz és dráma tagozatán. A kezdet nehéz volt, mint minden ember első napja, egy új helyen, egy új közösségben. Mégis sikerült beilleszkednünk és hamarosan egy ta lpraesett, barátságos és szerethető osztállyá váltunk. Kezdettől fogva segítettük egymást és az osztályfőnökünk - Hegedűs Zsuzsanna tanárnő is remek osztályprogramokat szervezett. Voltunk bowlingozni, és minigolfozni is, aminek köszönhetően rengeteg új élménnyel gazdagodtunk. - Hogy miért is jó a Széchenyibe járni, és hogy miért ez a környék legjobb iskolája? - Elmeséljük, és képekkel illusztráljuk nektek!

5 Azért - mert nagyon jól felszerelt a könyvtárunk és a tornacsarnokunk - mert az iskolában sok lehetőség van sportolni, különböző szakkörökre járni ahol fejleszthetjük tudásunkat - mert nagyon jól kiépített a tanár-diák kapcsolat - mert az iskola el van látva a legújabb technológiájú eszközökkel, mint például interaktív táblákkal és laptopokkal - mert remek a Széchenyi-lakótelep felé a közlekedés - mert büszkék vagyunk a különböző versenyeken elért eredményeinkre - mert különböző iskolaprogramokban veszünk részt - mert a sportcsarnokunk rengeteg kulturális eseménynek ad helyet - mert a kilencedik évfolyamos tanulókat mindig nagy készülődéssel fogadjuk, hogy nekik is sikerüljön beilleszkedniük a gimnázium életébe. -mert 2012 ősze óta a diákok és tanárok rendelkezésére áll a természettudományi labor is Valamint azért a mi iskolánk a legjobb, mert aki ide betér, az a legotthonosabb környezetbe fog belépni, ahol a szerető tanárok, és felsőbb évesek várják.

6 A közlekedés A Széchenyi lakótelep felé nagyszerű a közlekedés. Nem minden iskola közelíthető meg ilyen jól. Akár a vasútállomás, akár a buszpályaudvar felől szeretnénk eljutni, csak annyit kell tennünk, hogy felszállunk egy 24 vagy 24/A jelű autóbuszra, amely szinte a gimnázium kapuiban tesz le.

7 A környezet Kinek lenne kedve minden egyes nap egy gazos, szeméttel teli parkon átjutva bemenni az iskolába és 8-9 órát is végigülni ahol a kutya sem kérdezi meg, hogy jól érzed-e magad? Szerintem senkinek. Ugyanis számunkra nagyon fontos az, hogy hol töltjük el mindennapjainkat. Reggelente az az első, hogy veszünk egy nagy levegőt, érezzük a frissen vágott fű illatát, hallgatjuk, ahogyan a szökőkút csordogál és úgy lépünk be az iskola kapuin, hogy a mai napunkat már semmi sem ronthatja el. Azért, mert tudjuk, hogy jó közegben az a pár tanítási óra csak röpke pillanatnak tűnik!

8 Gimnáziumunk belülről A SZÉCHENYI KÍVÜLRŐL IS EGY BARÁTSÁGOS KÖRNYEZETBEN HELYEZKEDIK EL, EZÉRT A BELSŐ TÉR SEM OKOZHAT NEKÜNK CSALÓDÁST. DEÁK LÁSZLÓ IGAZGATÓ ÚR PRÓBÁLJA ÚGY BERENDEZNI AZ ISKOLÁT, HOGY OTTHONOS KÖRNYEZETET BIZTOSÍTSON MIND A DIÁKOK, MIND PEDIG A PEDAGÓGUSOK SZÁMÁRA. AZ AULÁBAN A FÖLDSZINTEN ÉS AZ EMELETEN IS SZÉKEK ÉS PADOK TALÁLHATÓAK, AHOVÁ A DIÁKOK ÓRÁK UTÁN IS SZÍVESEN LEÜLNEK BESZÉLGETNI. A KELLEMES LÉGKÖRT HIVATOTT TÁMOGATNI AZ ITT ELHELYEZETT SOK NÖVÉNY IS. A DIÁKOK EMELLETT SZÁMTALAN MÓDON DEKORÁLHATJÁK OSZTÁLYTERMEIKET IS, KIÉLVE EZZEL KREATIVITÁSUKAT. SOKKAL SZÓRAKOZTATÓBB ÚGY MINDENKI SZÁMÁRA ÓRÁN LENNI, HOGY A PLAFONRÓL MŰANYAG ÜVEGEKBŐL KIVÁGOTT VIRÁGOK VAGY CD-K LÓGNAK, A FALON PEDIG AZ OSZTÁLY TAGJAI ÁLTAL KÉSZÍTETT FESTMÉNYEK ÉS RAJZOK CSODÁLHATÓK MEG. A DIÁKOK EZEN KÍVÜL ISKOLÁBA ÉRKEZÉSÜKKOR 2-4 SZEMÉLYENKÉNT ZÁRHATÓ SZEKRÉNYT KAPNAK, MELYBEN TÁROLHATJÁK SZÜKSÉGESNEK ÍTÉLT DOLGAIKAT.

9 Akikre büszkék vagyunk KÉT MAGYAR OLIMPIKONT IS SZERETNÉNK MEGEMLÍTENI, AKIK A 2012-ES LONDONI OLIMPIÁN IGAZÁN NAGYSZERŰ EREDMÉNYT ÉRTEK EL. A LEGJOBB DOLOG AZ EGÉSZBEN AZ, HOGY MIND A KETTEN A SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUM DIÁKJAI VOLTAK. KARAKAS HEDVIG IG TANULT NÁLUNK, AKI CSELGÁNCSBAN 5. HELYEZÉST ÉRT EL.

10 DRÁVUCZ RITA PEDIG IG, AKI A NŐI VÍZILABDA CSAPAT TAGJAKÉNT A 4. HELLYEL BÜSZKÉLKEDHETETT. A SZÉCHENYIBEN KIÁLLÍTOTTÁK A LÁNYOK FÉNYKÉPEIT, ÉS AKI CSAK ARRA JÁRT MEGTEKINTHETTE ŐKET. EDDIGI EREDMÉNYEIKHEZ GRATULÁLUNK ÉS TOVÁBBI SOK SIKERT KÍVÁNUNK NEKIK MIND A SPORT, MIND PEDIG AZ ÉLET MÁS TERÜLETEIN!

11 DIÁKJAINK SOKSZOR SZEREPELNEK SIKERESEN KÜLÖNBÖZŐ SPORT- ÉS TANULMÁNYI VERSENYEKEN. MINDEN ÉV VÉGÉN A KITŰNŐ EREDMÉNNYEL VÉGZETT TANULÓK FORINT ÖSZTÖNDÍJJAL GAZDAGODHATNAK. ÖSZTÖNDÍJAT NEM CSAK A KITŰNŐ TANULÓK KAPHATNAK. A NEM SZÍNÖTÖS, DE AZÉRT JÓ TANULMÁNYI EREDMÉNYŰ TANULÓK, AKIK VALAMELY TERÜLETEN (SPORT-, MŰVÉSZETI VERSENYEK, OSZTÁLY- ÉS ISKOLAKÖZÖSSÉGI MUNKA, STB.) KIEMELKEDŐ MUNKÁT VÉGEZTEK, PÁLYÁZHATNAK A TEHETSÉG-ÖSZTÖNDÍJRA. TERMÉSZETESEN NEM CSAK A TANULÓKNAK LÉTEZNEK KITÜNTETÉSEK. TANÁRAINK ÉS A NEM PEDAGÓGUSI MUNKÁT VÉGZŐ DOLGOZÓK SZÁMÁRA ALAPÍTOTTÁK A SEMPER PRODESSE ( LÉGY HASZNOS ) KITÜNTETÉST. TANÁROK ÉS DIÁKOK IS MEGKAPHATJÁK A SZÉCHENYI ISTVÁN ALAPÍTVÁNY ÁLTAL ALAPÍTOTT SZÉCHENYI EMLÉKPLAKETTET, MELYET AZOKNAK ÍTÉLNEK ODA, AKIK HUZAMOS IDEIG TEVÉKENY RÉSZT VÁLLALNAK AZ ISKOLA HÍRNEVÉNEK GYARAPÍTÁSÁBAN. HÁLA AZ ISKOLA TEHETSÉGEIT SOKOLDALÚAN TÁMOGATÓ TEVÉKENYSÉGNEK, A SZÉCHENYI 2012 JÚLIUSÁBAN MEGKAPTA AZ AKKREDITÁLT KIVÁLÓ TEHETSÉGPONT MINŐSÍTÉST!

12 A tagozatok AZ ISKOLÁNKBA KÉSZÜLŐ DIÁKOK KÜLÖNBÖZŐ TAGOZATOKRA JELENTKEZHETNEK, MINT PÉLDÁUL RAJZ, DRÁMA, TESTNEVELÉS, BIOLÓGIA, VALAMINT NÉMET VAGY ANGOL IDEGEN NYELVEKRE. EZ BIZTOSÍTJA, HOGY EGY-EGY OSZTÁLYBA HASONLÓ KÉPESSÉGŰ ÉS MENTALITÁSÚ DIÁKOK KERÜLJENEK. A SZÉCHENYI JÓL FELSZERELTSÉGÉBŐL ADÓDÓAN MINDEN TAGOZATOS DIÁK A LEHETŐ LEGJOBB MINŐSÉGŰ OKTATÁSBAN VESZ RÉSZT. A BIOLÓGIA TAGOZATOSOK SZÁMÁRA LABOR, A TESTNEVELÉS TAGOZATOSOKNAK TORNACSARNOK, MŰFÜVES PÁLYA, HOMOKGÖDÖR, FUTÓPÁLYA, A RAJZOSOKNAK RAJZESZKÖZÖK, A NYELVISEK RÉSZÉRE PEDIG NYELVI LABOR ÁLL RENDELKEZÉSRE.

13 Iskolai programok, kirándulások ISKOLAI SZERVEZÉSBEN A SZÉCHENYI DIÁKJAI ÉVENTE TÖBBSZÖR IS RÉSZT VEHETNEK KÜLÖNBÖZŐ KIRÁNDULÁSOKON, PÉLDÁUL MINDEN ÉVBEN VAN SÍTÁBOR, PLANETÁRIUMI ELŐADÁS, SZÍNHÁZ. EZEK KÖZÜL KIEMELKEDŐ SZEREPE VAN A SZÉCHENYI-TÚRÁNAK, MELY SORÁN A DIÁKOK TÖBB NAP ALATT LÁTOGATNAK MEG EMLÉKMŰVEKET, MÚZEUMOKAT, UGYANAKKOR JUT IDEJÜK A SZÓRAKOZÁSRA IS. A 9. C-SEKNEK MINDEN ÉV VÉGÉN HÁROM NAPOS ALKOTÓTÁBORT TARTANAK, MELYNEK ÉVEK ÓTA A NEFAG AD HELYET. ILYENKOR A KILENCEDIKESEKNEK NEM KELL ISKOLÁBA MENNIÜK, HELYETTE FOGLALKOZÁSOKON VESZNEK RÉSZT TAGOZATUKNAK MEGFELELŐEN. A SZÉCHENYI EMLÉKTÚRÁN TAVALY ÉV VÉGÉN AZ ALKOTÓTÁBORBAN

14 Rendezvények ISKOLÁNK KIEMELKEDŐEN SOK RENDEZVÉNYNEK AD HELYET, ÉS DIÁKJAINK IS KAPHATÓAK A SZEREPLÉSRE. GYAKRAN LÁTHATUNK SZÉCHENYISEKET VÁROSI RENDEZVÉNYEKEN ISKOLÁN KÍVÜL IS. EMELLETT TERMÉSZETESEN MINDEN ÉVBEN TARTUNK MEGEMLÉKEZÉSEKET NEMZETI ÜNNEPEINKEN, AHOL TÖBBNYIRE DRÁMÁSAINK LÉPNEK FEL, LEGTÖBBSZÖR AZ ISKOLA ÉNEKKARÁVAL VAGY ROCK ZENEKARÁVAL KIEGÉSZÜLVE. TERMÉSZETESEN ARRA IS VAN LEHETŐSÉG, HOGY AZ IFJÚ TEHETSÉGEK EGYÉNILEG IS KIPRÓBÁLHASSÁK MAGUKAT. NEKIK KÉTÉVENKÉNT KERÜL MEGRENDEZÉSRE A SZÉCHENYI-GÁLA. A GÁLÁN ELŐZETES VÁLOGATÓ UTÁN BÁRKI FELLÉPHET BÁRMILYEN PRODUKCIÓVAL, EGYEDÜL VAGY CSAPATBAN IS, SŐT MÁS ISKOLÁKBÓL IS ÉRKEZNEK IDE FELLÉPŐK. AZ IGAZÁN JÓL SIKERÜLT ELŐADÁSOK MÉG HETEKIG TÉMÁT ADNAK A BESZÉLGETÉSEKNEK. ISKOLÁNK TORNACSARNOKÁBAN KERÜL MEGRENDEZÉSRE MINDEN ÉVBEN A 24 ÓRÁS VETÉLKEDŐ IS, MELYET MINDIG ÉLVEZNEK A DIÁKOK, EREDMÉNYÜKTŐL FÜGGETLENÜL. MÁR A VERSENY ELŐTT IS LELKESEN KÉSZÜLNEK AZ ELŐZETES FELADATOKKAL, UTÁNA PEDIG, - HA MÉG MINDIG FÁRADTAN IS, DE TÖRVE NEM SOKÁIG EMLEGETIK AZ ITT SZERZETT ÉLMÉNYEKET. A RÉSZTVEVŐKNEK EMELLETT NEM KELL FELELNIÜK/ DOLGOZATOT ÍRNIUK A VERSENY UTÁNI ELSŐ TANÍTÁSI NAPON. TORNACSARNOKUNK SZOKOTT HELYT ADNI AZ ÉVENTE MEGRENDEZETT PÁLYAVÁLASZTÁSI KIÁLLÍTÁSNAK IS, AHOVÁ BÁR MÁR NEM KELL AZON GONDOLKODNIUK, MELYIK KÖZÉPISKOLÁBA MENJENEK SZÜNETEKBEN SZÍVESEN ÁTJÁRNAK A SZÉCHENYISEK IS, MEGNÉZNI OSZTÁLYTÁRSAIK FELLÉPÉSÉT A KIS SZÍNPADON, VAGY PALACSINTÁT ENNI MÁS ISKOLÁK STANDJAINÁL. ÉVENTE TARTUNK MÉG DIÁKNAPOT IS, AMIKOR EGÉSZ NAP NINCS TANÍTÁS, HELYETTE A DIÁKOK KÜLÖNBÖZŐ PROGRAMOKON VEHETNEK RÉSZT, MINT PÉLDÁUL KÉZMŰVES HÁZ, FILMNÉZÉS, SPORTVERSENYEK, VAGY A MINDIG NAGY SIKERT ARATÓ PALACSINTASÜTŐ VERSENY, AHOL A TANULÓK SZAVAZHATJÁK MEG, MELYIK CSAPAT SÜTÖTTE A LEGFINOMABB PALACSINTÁT. DRÁMÁSAINK TAVALYI ELŐADÁSA

15 Tanáraink MINT MÁR KORÁBBAN IS EMLÍTETTÜK, A SZÉCHENYIBEN NAGYON JÓ A KAPCSOLAT A TANÁROK ÉS DIÁKOK KÖZÖTT. PERSZE NÁLUNK IS VANNAK SZIGORÚBB ÉS ENGEDÉKENYEBB TANÁROK, VANNAK, AKIK ELNÉZIK AZ ÓRÁN VALÓ FIRKÁLÁST, ESETLEG MÉG MEG IS DICSÉRIK MŰVEINKET, ÉS VANNAK, AKIKNÉL VÉGIG FIGYELNI KELL(ENE) AZ ÓRÁN. MÉGIS, TANÁRAINKBAN KÖZÖS, HOGY MEGÉRTŐEK KOROSZTÁLYUNKKAL SZEMBEN, LELKESEK TANTÁRGYUK IRÁNT, SZÍVESEN RÉSZT VESZNEK AZ ISKOLAI PROGRAMOKBAN, SEGÍTENEK DIÁKJAIKNAK ÚTJUK EGYENGETÉSÉBEN. NEM CSODA, HOGY A TANULÓK GYAKRAN SZÍVESEN BESZÉLGETNEK TANÁRAIKKAL ÓRÁK UTÁN IS, ILLETVE KIKÉRIK A TAPASZTALTABBAK TANÁCSÁT. TANÁRAINK NAGY ERÉNYE EMELLETT AZ IS, HOGY NEM VESZIK TÚL KOMOLYAN MAGUKAT AHHOZ, HOGY NE MERJENEK KIÁLLNI DIÁKJAIK ELÉ ISKOLAI RENDEZVÉNYEKEN EGY AKTUÁLIS HÍRES, MINDENKI ÁLTAL ISMERT ELŐADÓNAK BEÖLTÖZVE, ELŐADNI EGY DAL ÁLTALUK ÁTÍRT PARÓDIÁJÁT. A TANÁRAINKBÓL ÁLLÓ SZIG SINGERS KÓRUS FELLÉPÉSEIT MINDIG KITÖRŐ LELKESEDÉSSEL FOGADJÁK. A SZIG Singers tavalyi előadása A Te kettesed

16 A kilencedikesek Iskolánk újonnan érkezettjeinek különböző módokon kell kivívniuk idősebb társaik tiszteletét vagy legalábbis megnevettetni azokat a Fecske-hét és a Fecskeavató keretében. Ilyenkor- mint más iskolákban- vicces feladatokat kell megoldaniuk. Bár a feladatok minden évben mások, általában mindig szerepel közöttük felvonulás különböző témákban beöltözve, osztálydal-írás, éneklés az iskola holdudvarában, osztálytánc előadása a Fecskeavató elején. A feladatok megoldásának sikeressége nagyban függ az osztály lelkesedésétől, összetartásától, kreativitásától. A Fecskeavató végén az új diákoknak bonyolult pózokba állva (pl. fél lábon guggolva, a mellettük lévő fülét fogva) esküt kell tenniük, mely magában foglalja például azt, hogy a felsőbb éveseket előreengedjék a WC -n, ne a szünetben írják a házi feladatot stb. És bár még alighogy találkoztak- a Fecskeavató végére a kilencedikes osztályok tagjai már jól összecsiszolódnak. A 2012-ES TANÉVNYITÓ

17 A természettudományi labor 2012 ŐSZÉN AVATTÁK FEL ISKOLÁNK TERMÉSZETTUDOMÁNYI LABORÁT, MELY AZÓTA IS NAGY BÜSZKESÉGÜNK. A LABOR RENDKÍVÜL JÓL FEL VAN SZERELVE SZEMLÉLTETŐ ESZKÖZÖKKEL, INTERAKTÍV TÁBLÁKKAL, MELYEK NAGY SEGÍTSÉGET NYÚJTANAK A TANÁROKNAK A TANANYAG MEGÉRTETÉSÉBEN. A DIÁKOKNAK IS LEHETŐSÉGÜK NYÍLIK KÍSÉRLETEZNI, A TUDOMÁNY TESTKÖZELBE KERÜLÉSÉVEL PEDIG SOKKAL JOBBAN MEGÉRTIK A TANANYAGOT, VAGY ÉPPEN EMIATT KEZDENEK EL ÉRDEKLŐDNI IRÁNTA. A BIOLÓGIA TAGOZATOSOKNAK IDŐNKÉNT GILISZTÁK BONCOLÁSÁRA IS LEHETŐSÉGÜK NYÍLIK, A NEM BIOSZOSOKNAK MEG KELL ELÉGEDNIÜK A KÉMIAI ÉS FIZIKAI KÍSÉRLETEKKEL ÉS AZ ALACSONY RENDŰ ÉLŐLÉNYEK MIKROSZKÓPPAL VALÓ MEGFIGYELÉSÉVEL.. A LABOR SZAKKÖRÖK MELLETT SZAKMAI KONFERENCIÁKNAK, VERSENYEKNEK, EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGINEK IS HELYT AD. NEM CSODA, HOGY GYAKRAN MÁS ISKOLÁKBÓL IS JÖNNEK IDE KÍSÉRLETEZNI!

18 Szakkörök A SZÉCHENYIBEN SOK SZAKKÖRÖN MÉLYÍTHETIK EL TUDÁSUKAT A NEBULÓK. A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL NÉHÁNY LEHETŐSÉG: - DIVATTERVEZÉS - MÉDIASZAKKÖR - SZÍNJÁTSZÁS - INFORMATIKA SZAKKÖR - DIÁKÚJSÁGÍRÁS - RÖPLABDA, FLOORBALL, TORNA, KOSÁRLABDA-EDZÉSEK - BIOLÓGIA SZAKKÖR - NYELVVIZSGA-FELKÉSZÍTÉS A KÍNÁLAT SZÉLES, GONDOT CSAK A SZABADIDŐ BEOSZTÁSA OKOZHAT, HA EZEK MELLETT MÉG TANULÁSRA IS SZERETNÉNK NÉMI IDŐT SZÁNNI

19 LEGFŐBB BIZONYÍTÉKA ANNAK, MIÉRT A MI ISKOLÁNK A LEGJOBB, A FELSOROLT LEHETŐSÉGEKEN TÚL TALÁN MÉGIS AZ A TÉNY, HOGY NAGYON SOK TANÁRUNK MAGA IS A SZÉCHENYI GIMNÁZIUM PADJAIT KOPTATTA DIÁKKÉNT. LEHET, HOGY ŐK SEM TUDTÁK ELFELEJTENI AZT A HANGULATOT, AMIRŐL MI MÁR MOST TIZEDIKESEN IS TUDJUK, HOGY PÁR ÉV MÚLVA NAGYON FOG HIÁNYOZNI

20 TANULJ A TEGNAPBÓL, ÉLJ A MÁNAK ÉS REMÉNYKEDJ A HOLNAPBAN. A LEGFONTOSABB AZONBAN, HOGY NE HAGYD ABBA A KÉRDEZÉST. (ALBERT EINSTEIN)

Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D. Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor

Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D. Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor Felelős kiadó: Dr. Sipos Mihály - igazgató Nyomdai munkák:

Részletesebben

Návay Lajos Általános Iskola

Návay Lajos Általános Iskola 2011/2012-es tanév 1. félévi pedagógiai munka elemzése, értékelése, hatékonyságának vizsgálata I. Általános adatok 1. Belső felújítások, állagmegóvás Épületeinkben a nyár folyamán jelentős felújítás nem

Részletesebben

A Szent István Általános Iskola Évkönyve

A Szent István Általános Iskola Évkönyve A Szent István Általános Iskola Évkönyve Készült az iskola 135. tanévében 2005 / 2006. A kiadásért felel: Molloné Balog Éva igazgató A szerkesztõ bizottság tagjai: Urbanics Sándorné igazgatóhelyettes Deák

Részletesebben

Embert nevelni a legszebb hivatás, Légy nemes, gazdag lelkű ember, Hogy emberré tehess másokat A magad embersége által.

Embert nevelni a legszebb hivatás, Légy nemes, gazdag lelkű ember, Hogy emberré tehess másokat A magad embersége által. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének lapja n XI. évfolyam n 2012 április n 4. szám n Ára: 0,60 (20,-Sk) Embert nevelni a legszebb hivatás, Légy nemes, gazdag lelkű ember, Hogy emberré tehess másokat

Részletesebben

Tizenkettő nem egy tucat! Interjúk sikeres tehetségekkel

Tizenkettő nem egy tucat! Interjúk sikeres tehetségekkel Tizenkettő nem egy tucat! Interjúk sikeres tehetségekkel GÉNIUSZ KÖNYVEK A Géniusz Könyvtárat a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége által koordinált Magyar Géniusz Program, valamint a Tehetséghidak

Részletesebben

1992-ben határon túli és hazai matematikatanárok hozták létre ezt a versenyt. Célja az itthoni és a környező országok matematikatanítása közötti

1992-ben határon túli és hazai matematikatanárok hozták létre ezt a versenyt. Célja az itthoni és a környező országok matematikatanítása közötti Az idei tanévben a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium ad otthont a XX. Nemzetközi Magyar Matematikaversenynek. A jubileumi alkalomra való tekintettel, arra gondoltunk, hogy jó lenne visszaemlékezni

Részletesebben

Hermann Gmeiner professzor és Josef von Ferenczy mondott üdvözlô beszédet a gyermekfalu megnyitásakor.

Hermann Gmeiner professzor és Josef von Ferenczy mondott üdvözlô beszédet a gyermekfalu megnyitásakor. BATTONYA A TÖRTÉNET KÉPEKBEN 1983 1984 1986 ÉV TÖRTÉNET Sok lelkes, segítôkész ember munkájának köszönhetôen itt, Battonyán kezdett épülni az elsô magyarországi SOS Gyermekfalu. 2009 Megépülhettek a családi

Részletesebben

Ahogyan mi láttuk könyvtár szakos hallgatókkal a Vándorgyűléseken Tapasztalatok az egri Eszterházy Károly Főiskolán

Ahogyan mi láttuk könyvtár szakos hallgatókkal a Vándorgyűléseken Tapasztalatok az egri Eszterházy Károly Főiskolán Ahogyan mi láttuk könyvtár szakos hallgatókkal a Vándorgyűléseken Tapasztalatok az egri Eszterházy Károly Főiskolán Szakemberek sora értékelte az őszi hónapokban, szakfolyóiratainkban a Vándorgyűlés(eke)t,

Részletesebben

OM: 028407. Békéscsaba, 2014.

OM: 028407. Békéscsaba, 2014. KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT BÉKÉSCSABAI TANKERÜLET BÉKÉSCSABAI SZÉCHENYI ISTVÁN KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM OM: 028407 Békéscsaba, 2014. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Cigánd legidősebb embere: Harsányi György

Cigánd legidősebb embere: Harsányi György 2011. július XI. évfolyam 2. szám CIGÁNDI www.cigand.hu www.bodrogkoz.com Cigánd legidősebb embere: Harsányi György - Hány éves Gyuri bácsi? - 92 leszek szeptemberben. -Mi a hosszú élet titka? - Tisztességben

Részletesebben

A Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola Diákönkormányzatának lapja. Kedves Végzős Diák!

A Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola Diákönkormányzatának lapja. Kedves Végzős Diák! 43. ÉVFOLYAM 2014/2015. Ballagási különszám A Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola Diákönkormányzatának lapja A szám tartalmából: Kedves Végzős Diák! Köszönöm, hogy az utolsó nap bejöttél

Részletesebben

Szeretem Kanizsát Igazlátó Nap. A fiatalság demokráciájának próbanapja

Szeretem Kanizsát Igazlátó Nap. A fiatalság demokráciájának próbanapja Szeretem Kanizsát Igazlátó Nap A fiatalság demokráciájának próbanapja Szeretem Kanizsát Igazlátó Nap Tisztelt Olvasónk! Ön a Zemplén Ifjúsági és Sport Innovációs Egyesület Szeretem Kanizsát Igazlátó Nap

Részletesebben

Mire képes a zene. 2013. október 10. - XXIV. évf. 41. szám 20 oldal, 200 Ft. A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság

Mire képes a zene. 2013. október 10. - XXIV. évf. 41. szám 20 oldal, 200 Ft. A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság 2013. október 10. - XXIV. évf. 41. szám 20 oldal, 200 Ft A zene ünnepe........ 2-3 Interjú Baráti Kristóffal...... 3 Emlékezés az aradiakra.....

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001

TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001 Petőfi Sándor Gimnázium 5650 Mezőberény Petőfi u. 13-15. E-mail: psg@mezobereny. hu Tel.: 66/515-578, 66/515-579 Fax.: 66/515-580 TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001 Petőfi Sándor Gimnázium Kollégium és Közétkeztetési

Részletesebben

Kisteleki Általános Iskola

Kisteleki Általános Iskola Kisteleki Általános Iskola Intézményvezetői pályázat Vezetési program Pályázó: Csányi József Kistelek 2014. 1 Pályázat Kisteleki Általános Iskola Intézményvezető (magasabb vezető) beosztás ellátására Pályáztató:

Részletesebben

Babérliget Általános Iskola. Pedagógiai Programja

Babérliget Általános Iskola. Pedagógiai Programja Babérliget Általános Iskola Pedagógiai Programja Készült: Budapest, 2014. április 30. 1 Tartalomjegyzék: 1. Az intézményről 1.1 Az intézmény adatai 1.2 Az intézmény fenntartója 1.3 Az intézmény 1.4 Az

Részletesebben

Az iskola története. Nagy Adrienn Illés Ferenc Az első évtizedek

Az iskola története. Nagy Adrienn Illés Ferenc Az első évtizedek 1 A pedagógushit, mely inkább természet, mint nézet dolga, kettőt tételez fel: hogy az emberek (az eddigieknél különbbé) nevelhetők, s hogy (az eddigieknél többre) taníthatók! Németh László Kedves Olvasó!

Részletesebben

Négy és fél milliárddal csökken az adósságunk Több jut fejlesztésre, felújításra a kerületben

Négy és fél milliárddal csökken az adósságunk Több jut fejlesztésre, felújításra a kerületben XXI. évfolyam 4. szám 2013. március 5. Megjelenik: kéthetente Négy és fél milliárddal csökken az adósságunk Több jut fejlesztésre, felújításra a kerületben BERUHÁZÁS Megnyílt a H13 Vállalkozásfejlesztési

Részletesebben

FAI_2009_6.qxd 2009.03.15. 18:44 Page 1. A Felsõvárosi Általános Iskola 25. éves jubileumi évkönyve

FAI_2009_6.qxd 2009.03.15. 18:44 Page 1. A Felsõvárosi Általános Iskola 25. éves jubileumi évkönyve FAI_2009_6.qxd 2009.03.15. 18:44 Page 1 A Felsõvárosi Általános Iskola 25. éves jubileumi évkönyve FAI_2009_6.qxd 2009.03.15. 18:44 Page 2 FAI_2009_6.qxd 2009.03.15. 18:44 Page 3 Gyöngyös 2009 FAI_2009_6.qxd

Részletesebben

www. gardonyi.eger-sulinet.hu/iskolaújság

www. gardonyi.eger-sulinet.hu/iskolaújság VII. évf. 4. szám 2012. december www. gardonyi.eger-sulinet.hu/iskolaújság Decemberi gondolatok Tisztelt Igazgató Úr, Igazgatóhelyettes Nő, Tisztelendő Atyák, Kedves Kollégák! Köszönöm a meghívást, hogy

Részletesebben

Látogatás egy nagy múltú iskola könyvtárában

Látogatás egy nagy múltú iskola könyvtárában Látogatás egy nagy múltú iskola könyvtárában A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és könyvtára múlt és jelen Pécs a tudomány magvainak terjesztésére különösen alkalmas olvasható a Ciszterci Rend

Részletesebben

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században 1 A Junior Achievement Magyarország Alapítvány által készített kiadvány megjelenését, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány

Részletesebben

Székesfehérvár és Vidéke

Székesfehérvár és Vidéke II. évfolyam 7. szám 2013. március 21. Székesfehérvár és Vidéke Az újság a 130 éves múltú, azonos címmel megjelent napilap utódjaként a 2013-as Szent István Emlékév eseményeihez kapcsolódva jelenik meg.

Részletesebben

III. évfolyam, 9. szám 2013. szeptember 13. Hatvan Város Önkormányzatának lapja

III. évfolyam, 9. szám 2013. szeptember 13. Hatvan Város Önkormányzatának lapja III. évfolyam, 9. szám 2013. szeptember 13. Hatvan Város Önkormányzatának lapja Újabb beruházás az árvíz ellen Több mint 200 millió forintból rendezik Újhatvan csapadékvíz elevezetését. zárt esővíz csatornák

Részletesebben

iskola 2013. augusztus 22-23. csütörtök-péntek, 9.00-17.00 óra SYMA Rendezvény- és Kongresszusi Központ, 2013/14 1146 Budapest, Dózsa György út 1.

iskola 2013. augusztus 22-23. csütörtök-péntek, 9.00-17.00 óra SYMA Rendezvény- és Kongresszusi Központ, 2013/14 1146 Budapest, Dózsa György út 1. www.moderniskola.hu iskola Intézményvezetők és pedagógusok magazinja 2013/3. 580 Ft 2013/14 2013. augusztus 22-23. csütörtök-péntek, 9.00-17.00 óra SYMA Rendezvény- és Kongresszusi Központ, 1146 Budapest,

Részletesebben

Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8. Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve

Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8. Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8 Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8 Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Miskolc

Részletesebben

új Tulajdonosa lesz a vértes presszónak

új Tulajdonosa lesz a vértes presszónak idôszaki havilap ingyenes iv. évfolyam 4. szám 2015. április Kellemes húsvéti ünnepeket kívá nunk valamennyi olvasónknak! Pusztavám Község Önkormányzata 2015. március 25-én rendkívüli testületi ülést tartott,

Részletesebben

Kedves Édesanyák, Nagymamák!

Kedves Édesanyák, Nagymamák! 2015. április xxiv. évf. IV. szám Kedves Édesanyák, Nagymamák! Minden évben van egy kedves nap, amiről sohasem feledkezhetünk meg. Május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük. Az édesanyákat, akik

Részletesebben

Móra Ferenc Általános Iskola Sülysáp. Pedagógiai Program

Móra Ferenc Általános Iskola Sülysáp. Pedagógiai Program Móra Ferenc Általános Iskola Sülysáp Pedagógiai Program 2013 2 "A siker azokhoz pártol, akik energikusak, hogy dolgozzanak érte, elég bizakodóak hogy higgyenek benne, elég türelmesek, hogy várjanak rá,

Részletesebben