SZÍNJÁTSZÓ SZAKKÖR (6/E ÉS 6/F) MELLÉKLET

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZÍNJÁTSZÓ SZAKKÖR (6/E ÉS 6/F) MELLÉKLET"

Átírás

1 SZÍNJÁTSZÓ SZAKKÖR (6/E ÉS 6/F) MELLÉKLET FOGLALKOZÁSSOROZAT ELŐADÓMŰVÉSZETI KREATÍV TERÜLET Készült "Múlt, jelen és jövő a palócföldi Szurdokpüspökiben (TÁMOP A-11/ ) című projekt keretében Szurdokpüspöki Község Önkormányzata megbízásából.

2 I. Színjáték A kőleves, avagy Fukária falván / A levestrittyentőminnyákő/ (Köröm Zoltánné) FURULYSZÓVAL KEZD (PL. Szegény legény vagyok én c. népdallal) Mesélő: Egyszer volt, hol nem volt még az Óperenciás tengeren is túl volt egyszer egy falu. Nem akármilyen falu, a lakói egytől egyig fösvények voltak. Rakosgatták-rakosgatták a pénzüket, azon gondolkodtak, hogyan tudnának még többet szerezni. Minden napjuk a pénz számolgatásával, rakosgatásával telt. Az emberek el is kerülték ezt a falut, nem ment hozzájuk senki sem vendégségbe. El is nevezték Fukáriának, az itt élő fukar emberek fösvénysége miatt. Történt egyszer, hogy egy szegény legény hosszú vándorút után betévedt ebbe a faluba. Mivel igen megéhezett, úgy gondolta, majd csak akad valaki, aki megkínálja egy kis harapnivalóval.bizony nem tudta, hogy lakói egytől-egyig zsugori, szűkmarkú, kicsinyes emberek.

3 Jaj, de nagyon éhes vagyok. Már három napja nem ettem egy falást sem. Nincs már egy morzsányi abból a hamuban sült pogácsából, amit szegény édesanyám tett be útravalóul. Úgy látom ez itt egy takaros kis falu, biztos megkínálnak egy kis harapnivalóval. Nini, jön is itt egy jóember a feleségével. (Ofordul hozzájuk) - Adjon Isten jó napot gazduram.! Gazda: - Adjon Isten, nekem nincs.. Mi járatban erre, amerre a madár sem jár? (Ijedten) Ne gyere tovább, mert még megzavarod az álmunkat. - Dehogy zavarom, hogy zavarnám. Csak nagyon éhes vagyok, egy kis elemózsiát kérnék., hogy csillapítsam éhemet. Gazda felesége: - Elemózsiát??? Mit gondol ez? Nekünk sincs. Nincsen semmink, Ilyen jött-menteknek?. (tovább mennek) (félre)

4 - Ezektől semmit sem várhatok.. Alig állok lábamon, ha nem kapok egy harapás kenyeret, itt esek össze. Úgy látom, a falu első embere jön velem szemben, csak akad valami számomra tőle. - Adjon Isten jó napot nagyságos uramék! Bíró: - Neked is! (tovább akarnak menni) - Nagyságos uramék! Kérem! Bíró: - Mit akarsz te legény? Eredj utadra, hagyj bennünket! Sok a dolgunk! Bíróné: Sok a dolgunk! Hallod? MINDENKI: (halkan mondják ezt a mondókát, kivéve a Bírót, Bírónét)

5 Lóg a lába, lóga Nincsen semmi dolga, Hogyha dóga volna, A lába nem lógna. Bíró: Felvered a port az úton, megzavarod a csendet! Bíróné: Megzavarod a csendet!hallod? Bíró: Ha nem mégy azonnal, rád uszítom a kutyánkat! Bíróné: a kutyánkat! Hát mi rosszat tettem én, hogy így bánnak velem? Bíró: Semmit, de még tehetsz. Hallottad, takarodj! Különben hívatom a poroszlókat! Bíróné: úgy bizony a poroszlókat!

6 - Az éhségtől már menni sem tudok., nem hogy rosszat tennék.. (félre)no még egy utolsó próbát teszek. Talán megszán valaki. Ippen öreganyám jön velem szemben! - Szép jó napot ides néném! Öregasszony. - Neked is ides fiam. Hát, hogy, s mint szolgál az egészsége? Öregasszony: - Hát úgy, ahogy és neked mi bajod? (megvakarja a fejét) Nekem is ippen úgy! Kedves nénémasszony három napja egy falást sem ettem, meghálálnám, ha adna egy harapásnyit. Jártányi erőm sincs már Öregasszony:

7 - Ej, ides fiam. Nekem sincs, semmim sincs, üres a kamrám, a padlásom, üres mindenem. Egy kis kenyérhéjat tegnap ettem meg vacsorára, ha tegnap jöttél volna (elballag) Szegény legény.(félre) Itt mindenki ilyen fösvény? Nem szánják meg a szegény betévedt vándort. Így bánnak a vendéggel? (vakargatja a fejét) Na, de valamit ki kell ötölnöm,! Megálljatok, csak azért is fogok én még ma itt enni. Nem is akármit! (Körben járkál, nézelődik, egyszer csak megbotlik egy kőben. Fejéhez kap. Tudom már mit fogok tenni!!!(rafináltan mosolyog. Felveszi a követ, tarisznyájába rejti) Közben furulyaszó Lehet uaz, mint a jelenet elején Pl: Szegény legény vagyok én Harangszó hallatszik, lehet a háttérben lévő gyermekek harangozása is:(lovacskázva HALADHATNAK,közben mondják a mondókát) BIM,BAM, BIM,BAM, BIM,BAM Gyí, paci paripa, nem messzi van Szentjakab Odaérünk délre, libapecsenyére,

8 Harangoznak délre, libapecsenyére BIM, BAM BIM, BAM Bizony mondom, még ma jóllakom. Látok itt egy takaros kisházat, bekopogok. (Belép, egy asztalnál egy öregasszony ül és falapockával borsót gömbölyget) - Adjon Isten jó estét! Öregasszony2.:- - Edd meg, ha jó! - Ennék is, ha vóna mit! De már három napja egy falást sem ettem. Talán öreganyám megkínálna valami étekkel. Öregasszony2.: - Nem érek rá, láthatod, borsót gömbölyítek, így jobban elférnek a polcomon. Egyébként sincs mit ennem, tegnap ettem meg az utolsó beáztatott bocskortalpat.

9 (félre) Életemben nem jártam még ilyen zsugori népnél (hangosan) Nem vagyok én olyan szegény, mint látszik, van nékem egy olyan kövem,amit, ha megfőzök, tudom, hogy megnyalná mind a tíz ujját. (Erre már az öregasszony abbahagyta a borsó gömbölyítést) Öregasszony2: Kőbőőől leves??? Azt meg már hogyan?? (mosolyogva) - Hát én megmutatnám, ha hagyná idesöreganyám Öregasszony2.: Várjá má, szólok Borcsának, megtanulnánk mi is ezt a tudományt! A többiek mondják: Juli néni, Kati néni - letye-petye-lepetye Pletykázó asszonyok) jár a nyelvük, mint a rokka - letye-petye-lepetye!(weöres Sándor:

10 /Szalad az öregasszony Borcsához, Borcsa szalad a Gazdához, Gazda a Gazdánénak sutyorog, a Gazdáné a Bírónénak a Bíróné pedig a Bírónak szól /Odaérnek az öregasszony2 házához Körbeveszik a szegény legényt. Bíró: - Ej, te legény, mit hallottam én? (miközben simogatja, törölgeti a követ) - No, mit? Bíró: - Háááát, hogy csodaköved van. (le sem veszik a szemüket a legény kezében lévő köröl.) Szegény legény -. Jaj, hát ez itt? Bizony ez az, olyan levestrittyentőminnyákő Mindenki: - Levestrittyentőminnyákő????

11 Szegény legény.: -Az hát levestrittyentőminnyákő..megmutatom, ha akarják. Gazda:- Mutasd, mutasd édesfiam! Gazdáné: Csak mutassad! Mindenki: - Csak mutassad! Bíró: - Osztán, mit tud ez a (körbenéz) csodakő? Mindenki: 2x levestrittyentőminnyákő. Bíróné: - Mit tud, mit tud? Hát levest főzni! Mindenki: - Levest főzni! - Csak hát kellene egy fazék víz, amibe beletehetném.

12 Borcsa: (szalad) - Hozok én, hozok én! - Na ez éppen megfelel (belehelyezi a követ) Fakanalat is kérek!(borcsa azt is hozza) - Csakhát tűz is kellene, amin megfőhet! Öregasszony2.: - Hát hozzad csak ide, te legény! Ezen nem múlik! Itt a masinám, ezen megfőhet! (Mindenki mondja) Rőzse, rőzse, száraz rőzse, tüzet rakunk most belőle (halkan kezdjék, majd egyre hangosabban, közben ritmusra egyet ide-egyet oda lépnek, dobognak) Eldobtam egy gyufát, s legott hetyke lobogásba fogott, lábhegyre állt a kis nyulánk, hegyes sipkájú sárga láng, vígat nyújtózott, furcsa törpe, izgett-mozgott, előre, körbe, lengett, táncolt, a zöldbe mart, nyilván pompás tűzvészt akart,

13 Tóth Árpád: Láng című verséből részlet is lehet itt. Gyufa helyett LÁNGOT mondjanak! Egy-egy részt ketten) (fontoskodva) - Ez így jó lesz (bőszen kavarja, kóstolgatja) Alakul, alakul,csakhogy só meg zsír nélkül nem leves a leves! Mindenki: - Úgy ám! Gazdasszony: - Hozok én sót, szaladok! Öregasszony1: - Én meg zsírért fordulok! Mindenki: - Szaladjon, hát, trappoljon, itt a lába, másik ott!! (2xmondjuk,halkan majd fokozatosan hangosabban!) (kóstolgatja) -Hm, de fönséges!

14 (adja a kanalat a bírónak) Kóstolja no, bíró uram! (a felesége kikapja a kezéből a kanalat, a lé kiloccsan a lábukra, arrébb ugranak) Bíró: -Ej, te Kata, ne légy mohó! (a Bíró rosszallóan néz feleségére) (nem törődik az előző incidenssel, tovább kavargatva mondja) Ej, ilyen finomat Mindenki: (közelebb hajolnak) Finomat? - Mennyei lenne, ha volna valakinek káposztája! Fiatal asszony: -A veteményesemben gyönyörű káposzták vannak! Mindenki: (fokozatosan erősíteni a szöveget) Folt hátán folt, tű benne sosem volt 2x

15 - Hát, ha még egy kis zöldség is kerülne bele, igazán fölséges lenne! Fiatal asszony: (ezt is mondhatja MINDENKI) - Megyek, megyek mendegélek, Kiskertemben keresgélek, répát, káposztát Szegény legény várja már! Bori, öregasszony, Bíróné, gazdáné: -Hozzuk, Hozzuk!(lelkesen szaladtak, visszatérve kezükben egy-egy krumpli, sárgarépa, petrezselyem, hagyma stb.(amit be tudunk szerezni) (Körben szaladhatnak) (Közben ezt a mondókát MINDENKI MONDHATJA) Bori, Marcsi, Eszterke, hoppeli-hopp, Zellert szedett éppen, hoppeli-hopp, Szedett hozzá répát, hoppeli-hopp, Meg egy kis káposztát, hoppeli-hopp, Örömükben ugrottak, hoppeli-hopp, No meg egyet szaltóztak, hoppeli-hopp. (mondóka)

16 (Az utolsó soroknál visszatérnek az asszonyok, odaadják a legénynek a zöldségféléket. A legény belerakja a fazékba, kever rajta egyet-kettőt ) - Bizony gyakran főzök kőlevest. Ez a levestrittyentőminnyákő csodákra képes! Főleg, ha egy kis kolbász is akadna.(lassú mozdulatokkal kavargatja, kóstolgatja) Bíróné: Szaladok én, hozom már! Mindenki: Fusson, fusson, Bíróné Szaladjon már kolbászé! 2x Bíróné: Itt van é! (hatalmas szál kolbásszal tér vissza) Mindenki: Húúúúúúú.! (A szegény legény mosolyogva beleteszi a levesbe) Mindenki: (halkan, majd egyre hangosabban) Fő a leves rotyog már, az illata erre száll (az orruk felé keverik a levegőt)

17 (kavargatja, kóstolgatja, csettint a nyelvével) No ez igazán pompás! (Kínálgatja a levest) _hozzanak csak kanalat, kóstolják csak meg ezt a levest! Mindenki: (Miközben szaladnak kanálért, ezt a mondókát mondják) Levest rittyent az a kő Szegény legény hogyan főz? Kést, kanalat hozzanak, Éhen már nem halhatnak! (Visszajőve volt aki kenyeret is hoz, odaadja a legénynek) (Asztalra terítő kerül, széekeket hoznak, körbeülik egy páran. Középre hozza a szegény legény a nagy fazekat, amelyből kanalazzák a levest) (Nem győznek eleget csodálkozni!) - Sík, sík, sík, könnyen lecsúszik Öregasszony : -Jaj, hát sosem hitem volna, hogy kőből ilyen jó levest lehessen főzni! Fiatal asszony: (ő nem ült le, nem jutott már hely. Hátulról belekukkant a kondérba, összecsapja a kezét)

18 -Kiürült a kondér, elfogyott a leves már! (Mindenki belenéz a kondérba) Együtt mondják: -Elfogyott a leves már!! -No ez jó volt! Mindenki:(felállnak)-No, ez jó volt! (Kérdezve, aki nem kóstolt!) Asszonyok: -Hát a kővel mi lesz? Bíró: -Ne tegye el azt a kővet! Hagyja itt! -Dehogy hagyom! Jó lesz máskorra is! Bíró: (miközben a Bíróné tuszkolja a legény felé, a többiek is sutyorogják: Egymásközt: -Meg kell venni!-mondja meg az árát! Odafordul a kövét törölgető szegény legényhez: - Megvennénk a levesrittyentőminnyákövét

19 Itt van érte egy arany! -Egy arany???kevés ezért a csodakőé (menni indul) Bíró: (a falusiak lökdösik a Bírót, -Száz aranyért biztos nekünk adja!) -Na nem bánom 100 aranyat adok érte! Csapj a markomba te legény! -Jól van! Itt van a kő, de vigyázzanak rá! Mindenki:.Körbeállják a bírót, ki a követ a markában, kezében tartja, aki magasra emeli: (vidáman el) No, osztán a receptját megjegyezték? Furulyaszó II. Színjáték

20 Baksa Brigitta ötlete nyomán. Ugocsai betlehemes játék Betyár: Dicsőség Jézusnak, ezzel kívánok jó estét az egész háznak, a házigazdának, meg az apróságnak. Kis Jézus nevében betlehemet járunk. Hogy be is jöhessünk, szívből ezt kívánjuk. Szabad a kis Jézust dicsérni? (kiszól az ajtón) Gyertek be, angyalok! Angyalok jönnek énekelve: Mennyből az angyal, lejött hozzátok, pásztorok, pásztorok, Hogy Betlehembe sietve menvén, lássátok, lássátok. Pásztorok: (kint éneklik) Így elmenjünk csak siessünk mi Betlehembe, ott találjuk a kis Jézust, a nagy víg örömben. (bejönnek) Angyalok éneklik: Istennek fia, aki született, jászolban, jászolban, Ő leszen néktek Üdvözítőtök valóban, valóban. Betyár: (bejön) Betyár vagyok, betyár. Az apám sem volt más. Ostor fityeg a vállamon, mégpedig karikás. Ma reggelre az erdőben járkáltam és fényes angyalokat láttam. Hallottam hirdetni Jézus születését, engedjék meg nekünk őt e házban dicsérni.

21 Huszár: Állj félre barátom, én is hadd beszéljek! Ilyen nagy kófictól nem is igen félek. Apám híres kardja villog a kezemben, bátorság csillaga ragyog a szememben. Én is szeretném a házigazdától kérdezni, megengedi-e nékünk a kis Jézust dicsérni? I. Pásztor: (Kiszól az ajtón) Jöjjön be kend, öregapó! Megfázik odakint! Öreg: (Csak a fejét dugja be) Nem megyek, mert félek, hogy a hétméteres kolbászt a nyakamba akasztják. II. Pásztor: Ne féljen kend, nem olyan könnyen osztogatják itt a kolbászt! Jöjjön be kend, öregapó! Öreg: Nem megyek, mert félek, hogy a tele kulacsot a kezembe nyomják. Betyár: Ne féljen kend, nincs itt annyi bora a házigazdának! Jöjjön be kend, öregapó! Öreg: Jó, bemegyek, de nyissátok ki az ajtót, mert sehol nem lelem a kilincstartót!

22 Huszár: (Az ajtóhoz megy, kinyitja az ajtót) Vigyázzon kend, öregapó, mert itt egy hetvenhét méteres nagy gödör van ám. Öreg: (Botjára, fejszéjére támaszkodva nagyot ugrik) Hopp Istók! Itt vagyok! Szerencsés, lencsés, füstölt kolbászos jó estét kívánok! Hát ti, fiaim idebent csak esztek, isztok, szegény öregapátok penészes szakállára meg nem is gondoltok?! Bojtár: Se nem eszünk, se nem iszunk, sem nem dorbézolunk, mindig csak magára gondolunk! Öreg: Adjatok egy kis bort hamar! Bejártam Ázsiát, Amerikát, Afrikát mégsem kaptam sehol egy pohár pálinkát! Betyár: Itt van a kulacsa, igyon csak, öregapám! (Lefelé szájjal adja az üres kulacsot) Öreg: (Próbál inni) Lám, lám ilyenek vagytok, az öregnek csak üres kulacsot adtok?! II. Pásztor: Énekeljünk is valamit! Pásztorok mind éneklik:

23 Zöld erdőben, sík mezőben, sétál, dudál, furulyál, billeg, ballag, meg-megáll, meg-megáll. Rázd meg öreg a bundád, hadd peregjen a bolhád, te meg betyár azt a szűrt, azt a szűrt, hadd peregjen a tetűd, a tetűd! Bojtár: Tud-e hát kend az órajáráshoz? Öreg: Hát már hogyne tudnék az orrom járásához. (fogja az orrát) 27 ÖTLETTÁR Huszár: No hát, hány óra? Öreg: (elővesz egy nagy vöröshagymát vagy krumplit, és megnézi. Esetleg pápaszemet is tehet a szemére) Három negyed zöldre feküdj le a földre! (lefekszik) Pásztorok: (botjukra támaszkodnak, mintha aludnának). Angyalok éneklik: Pásztorok hol vagytok? Talán mind alusztok? Gyorsan felserkenjetek, Jézus előtt legyetek! Jászolban, szalmában. Betakarva fekszik rongyos pólyában. Áldott gyermek szenved már kiskorában. Öreg: (horkol)

24 Angyalok éneklik: Nosza juhászok fenn a hegyekben! Nyájak legelnek, lent a völgyekben. Mit mondunk, halljátok! És ezt csudáljátok Betlehemben! Pásztorok: (felriadnak és éneklik) Nagy fényesség tűnt imént a szemünkbe, és egy szép angyal ott fenn hirdette, Hogy Jézus született, jászolba tétetett, Betlehemben! Pásztorok mind felkelnek és éneklik: Megjött már a Messiás, Messiás. Menjünk hozzá, jó pajtás, menjünk hozzá, jó pajtás! Rázd meg öreg, a bundát, a bundát, Fogj egy öreg báránykát! Fogj egy göndör báránykát! Viszünk neki lisztecskét, lisztecskét, Főzünk néki pépecskét, főzünk neki pépecskét! Viszünk néki furulyát, furulyát, Fújjunk bele szép nótát, fújjunk bele szép nótát. Pásztorok tovább éneklik: Csordapásztorok, midőn Betlehemben, csordát őriznek, éjjel a mezőben, Isten angyalai jövének melléjük, nagy félelemmel telék meg ő szívük. Angyalok éneklik: Örömet mondok néktek, ne féljetek, mert ma született a ti üdvösségtek. Menjetek el, csak gyorsan a városba, ott találjátok Jézust a jászolban. Mind együtt éneklik:

25 Nem fekszik ágyban, sem friss palotában, hanem a jászolban, rongyos istállóban. Öreg: Jaj de szépen tudtok, énekeljetek még valamit! Pásztorok: (éneklik) Nincs számodra meleg dunna és semmi pólya, szent testednek takarója lett egy rongyos kis pólya. Aludj, ne sírj fiam Jézus, égi rózsaszál, Szűz Mária el ne felejts, szívünkben illatozzál! Betyár: Kis Jézus nevében jöttünk mi e házba, a betyár perselyét ne hiába rázza! Megyünk büszkeséggel tovább is, ha lehet, kívánunk e háznak boldog ünnepeket! Mind éneklik: Isten áldja meg e háznak gazdáját, töltse meg az Isten pincéjét s kamaráját. Hogy legyen jövőre száz vagon búzája, szalonnája pedig húsz-harminc oldalja. Rázd meg öreg bundácskádat, vedd válladra juhocskádat, Haj, haj, úgy elmegyünk, mint a raj. Oldal kolbász, szalonna, pásztoroknak jó volna, Ha még egyszer a gazdasszony ennünk s innunk adna!

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása

5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása 5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása A játékot lejegyezte és magnóra énekelte Cselovszki Jánosné. Az összeállításban közreműködött Plavecz Pál. A játékot

Részletesebben

Csorda pásztorok midőn Betlehemben /: csordát őriztek éjjel a mezőben. :/ Isten angyali jövének melléjük, /: Nagy félelemmel telik meg ő szívük.

Csorda pásztorok midőn Betlehemben /: csordát őriztek éjjel a mezőben. :/ Isten angyali jövének melléjük, /: Nagy félelemmel telik meg ő szívük. Betlehemes játék 2. Vezető: /csenget/ Gyerekek! Bejöhetnek a betlehemesek? Gyerekek: Igen!!! Mind: Adjon az Úristen szerencsés jó estét, A kicsi Jézuska neve dicsértessék. Eljöttünk, eljöttünk, Róla jó

Részletesebben

Szentcsaládjárás (szokásjáték) Szentcsalád-járás

Szentcsaládjárás (szokásjáték) Szentcsalád-járás Szentcsaládjárás (szokásjáték) Szentcsalád-járás Karácsony elõtt kilenc napon át, kilenc család viszi egymáshoz a Szent Család képét vagy szobrát. A szobrot vagy képet a földíszített házioltárra tesszük.

Részletesebben

Adventi Hírnök Szálljatok le szálljatok le

Adventi Hírnök Szálljatok le szálljatok le 1. Adventi Hírnök 1. Adventi hírnök: friss fenyő ág, Lobog az első gyertya láng! Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt. 2. Adventi hírnök: friss fenyő ág, Lobog már két kis gyertya láng!

Részletesebben

Betlehemes* Magyarszováton

Betlehemes* Magyarszováton Betlehemes* Az erdélyi típusú betlehemes hosszabb lélegzetű, minisztériumszerű, liturgikus és epikus elemekkel átszőtt 12-20 szereplős játék. Rendszerint elő- és utójátéka is van, előadása különösen nagy

Részletesebben

BEVEZETŐ SZÍN (Bejönnek emberek letelepednek az egyik asztalhoz. A másiknál már ülnek néhányan és beszélgetnek, de nem hallani, hogy mit.

BEVEZETŐ SZÍN (Bejönnek emberek letelepednek az egyik asztalhoz. A másiknál már ülnek néhányan és beszélgetnek, de nem hallani, hogy mit. BEVEZETŐ SZÍN (Bejönnek emberek letelepednek az egyik asztalhoz. A másiknál már ülnek néhányan és beszélgetnek, de nem hallani, hogy mit.) Juhász 1 Hát ezzel is megvagyunk. Minden a helyén van. Juhász

Részletesebben

KARÁCSONYI MŰSOR 1.b I. rész (Amíg a szülők elfoglalják a helyüket, karácsonyi dalok szólnak Cd-ről.)

KARÁCSONYI MŰSOR 1.b I. rész (Amíg a szülők elfoglalják a helyüket, karácsonyi dalok szólnak Cd-ről.) Mesélő 1.: KARÁCSONYI MŰSOR 1.b I. rész (Amíg a szülők elfoglalják a helyüket, karácsonyi dalok szólnak Cd-ről.) Jó estét kívánok! Meg ne ijedjenek! Itt egy kompánia, semmit se féljenek! Lépek én e házba

Részletesebben

Mesélő 2: Karácsony este van: csend, nyugalom, béke, szeretet költözött az emberszívekbe.

Mesélő 2: Karácsony este van: csend, nyugalom, béke, szeretet költözött az emberszívekbe. PÁSZTORJÁTÉK Hűvösvölgyi Gyermekotthon 2012 Mesélő 1: Szent karácsony éjszakája, te vagy minden gyermek álma. Itt vagy végre! Angyalszárnyon suhansz át ma száz határon, hogy a tiszta boldog béke sugározzék

Részletesebben

Betlehemezés. Foglalkoztató füzet 1-4. osztályos tanulók részére

Betlehemezés. Foglalkoztató füzet 1-4. osztályos tanulók részére Betlehemezés Foglalkoztató füzet 1-4. osztályos tanulók részére A betlehemezés leírása: A betlehemezés egy több szereplős dramatikus játék. Elő lehet adni élő szereplőkkel és bábokkal is. A betlehemezők

Részletesebben

Mennyből az angyal. Pásztorok, pásztorok. 2. Istennek Fia, aki születet t Jászolban, jászolban, ő lesz tinéktek Üdvözítőtök Valóban, valóban.

Mennyből az angyal. Pásztorok, pásztorok. 2. Istennek Fia, aki születet t Jászolban, jászolban, ő lesz tinéktek Üdvözítőtök Valóban, valóban. Mennyből az angyal Istennek Fia, aki születet t Jászolban, jászolban, ő lesz tinéktek Üdvözítőtök Valóban, valóban. Angyalok szózata minket is hív, ér tse meg ezt tehát minden hű szív. a kisded Jézuskát

Részletesebben

Király kis Miklós elment az ezüsthídra, rávágott, egy szál deszka leszakadt. Arra megy a hétfejű sárkány, megbotlik a lova. Azt mondja a hétfejű

Király kis Miklós elment az ezüsthídra, rávágott, egy szál deszka leszakadt. Arra megy a hétfejű sárkány, megbotlik a lova. Azt mondja a hétfejű KIRÁLY KIS MIKLÓS Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, volt egy hetvenhét éves nyárfa. Annak a hetvenhét éves nyárfának a hetvenhetedik ágán volt egy hetvenhét éves szoknya. A hetvenhét

Részletesebben

CSENDES ÉJ. Betlehem kis falujában. Betlehem kis falujában Karácsonykor éjféltájt Fiú istenember lett, Mint kisgyermek született.

CSENDES ÉJ. Betlehem kis falujában. Betlehem kis falujában Karácsonykor éjféltájt Fiú istenember lett, Mint kisgyermek született. CSENDES ÉJ Mindennek álma mély Nincs fent más csak a drága Szent pár Várja, gyermeke alszik-e már: Szent fiú aludjál, Szent fiú aludjál! Angyalok hangja kél. Halld a mennyei alleluját, Szertehirdeti drága

Részletesebben

Mezőkövesdi betlehemes

Mezőkövesdi betlehemes Mezőkövesdi betlehemes Mezőkövesd, 1965 Gari Takács Margit és Lázár Pálné (Bori néne) / Lyányok jádzották az 1920-as években. / Szereplők: Betlehemet vivő asszony: fekete matyó öltözet. Jancsika: korozsmás

Részletesebben

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Tartalom A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.)... 2 A kazári piacon... 2 Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Búbb bújj zöld ág (magyar népdal)... 2 Elfogyott a krumplileves... 3 Elvesztettem

Részletesebben

A róka és a farkas. Ahogy ment-mendegélt a két kis báránynyal, eccer csak eleibe állott egy farkas.

A róka és a farkas. Ahogy ment-mendegélt a két kis báránynyal, eccer csak eleibe állott egy farkas. A róka és a farkas Vót, hol nem vót, heted hét országon is túl, de még az operenciás tengeren is túl, hol a kis kurta farkú malac túr, vót eccer egy róka. Vót ennek a rókának két báránnyó. Csált 1 magánok

Részletesebben

DALSZÖVEGEK. (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal)

DALSZÖVEGEK. (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal) DALSZÖVEGEK (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal) 14. Támaszd meg oldalad Két arany pálcával. Meg is simakodjál, Meg is mosakodjál, Beszélve: Töröld meg magad

Részletesebben

Tizenkettedik lecke. Az ajtóban

Tizenkettedik lecke. Az ajtóban Tizenkettedik lecke Az ajtóban Gulyás Szia, édes! Szia, kicsim! Egy picit korán jössz... Hát... én el is mehetek... Jaj, nem úgy értem! Bocsánat! Csak még nincs kész a vacsora. A vacsora a mai meglepetés.

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi

A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi együtt vagyunk 126 A tisztelet csak Istené 48 A végtelenhez

Részletesebben

Ősi családi kör 2012

Ősi családi kör 2012 Ősi családi kör 2012 Egy ősember(őe) és egy ősasszony(őa) ülnek a tűz mellett és rágcsálnak egy-egy cupákot. ŐA: Jenő te nem fázol? Olyan huzatos ez a barlang. ŐE: Ne morogj! Örülj, hogy fedél van a fejed

Részletesebben

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57.

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Tanítók Fekete István Egyesülete Feladási határidő: 2017. január 13. (péntek) HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Forduló: II. Évfolyam: 2. Az iskola kódja: H- A versenyző neve: Elérhető

Részletesebben

Jövőre is lesz Karácsony! Dalszövegek, hogy mire újra eljön a Szenteste, a család együtt énekelhesse a Mennyből az angyalt

Jövőre is lesz Karácsony! Dalszövegek, hogy mire újra eljön a Szenteste, a család együtt énekelhesse a Mennyből az angyalt Jövőre is lesz Karácsony! Dalszövegek, hogy mire újra eljön a Szenteste, a család együtt énekelhesse a Mennyből az angyalt 1 Szerkesztette és a jog tulajdonosa: Karácsonyanyó Kizárólag teljes terjedelmében,

Részletesebben

A kőleves. Magyar népmese Illusztrálta: Szabó Enikő

A kőleves. Magyar népmese Illusztrálta: Szabó Enikő A kőleves Magyar népmese Illusztrálta: Szabó Enikő Egyszer régen, igen-igen régen egy szegény falusi legény elhatározta, hogy vándorútra indul. Ment, mendegélt, napokon, éjszakákon át barangolt, míg egyszer

Részletesebben

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Volt egyszer egy szegény ember. Ennek a szegény embernek annyi fia volt, mint a rosta lika, még eggyel több. Éjjel-nappal búslakodott szegény, hogy mit csináljon ezzel a

Részletesebben

Amint ment, mendegélt egy nagy királyi városon keresztül, meglátta a folyosóról a király a nagy betűket s leküldte inasát, hogy nézné meg, mi van

Amint ment, mendegélt egy nagy királyi városon keresztül, meglátta a folyosóról a király a nagy betűket s leküldte inasát, hogy nézné meg, mi van Százat egy ütéssel Egyszer volt, hol nem volt, volt a világon egy mesterlegény, kinek se égen, se földön nem volt egyebe egy rongyos garasánál. Elindult ő vándorolni. A mint ment, mendegélt hegyen völgyön

Részletesebben

KARÁCSONY ÜNNEPÉT KÖVETŐ VASÁRNAP SZENT CSALÁD VASÁRNAPJA

KARÁCSONY ÜNNEPÉT KÖVETŐ VASÁRNAP SZENT CSALÁD VASÁRNAPJA KARÁCSONY ÜNNEPÉT KÖVETŐ VASÁRNAP SZENT CSALÁD VASÁRNAPJA Ünnepi szentmise KEZDŐÉNEK (Dallam: Áldjad, ember, e nagy jódat ) 1 Áldunk, Isten jó szolgája / Szent Családnak hű sáfárja, Kire Isten megváltásunk

Részletesebben

Örökség - dalszövegek. Virágom, virágom. Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár!

Örökség - dalszövegek. Virágom, virágom. Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár! Virágom, virágom Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár! Szép szál legény gyere át, Szívemben a bánat jár. Hozzál egy kis pálinkát, Hogy legyen egy

Részletesebben

A Cseppnyi Önbizalom kútja

A Cseppnyi Önbizalom kútja Bertóti Johanna A Cseppnyi Önbizalom kútja Szereplők: Fodor testvérek (kertészlegények) Bodor Magnólia, tündér Kuruzs Ló Utolsó Sárkány Kurta Farkú Malac Félénk Tigris 1 1. jelenet Kert. Csukott szirmú

Részletesebben

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta Kötelező versek 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN Varázskréta Ismerek egy öregasszonyt, - igazat mondok, nem tréfát - aki egyszer a tavasztól elkérte a varázskrétát. És azóta, mint a tavasz, hegyre dombra és mezőre,

Részletesebben

Igazi ünnep. Karácsony 2009-88. Bethlen Gábor cscs. Mainz. Történetünk egy szegény cipészről szól, akinek kilenc gyermeke volt.

Igazi ünnep. Karácsony 2009-88. Bethlen Gábor cscs. Mainz. Történetünk egy szegény cipészről szól, akinek kilenc gyermeke volt. Igazi ünnep Karácsony 2009-88. Bethlen Gábor cscs. Mainz Szereplők: : Jacqueline János mester (az apa, aki cipész) : Ádám Gyermekei 1. gyerek (Klári): Ildikó 2. gyerek (Eszti): Anna 3. gyerek (Balázs):

Részletesebben

Híres Komárom be van véve Klapka György a fővezére Büszkén kiáll a csatatérre Hajrá huszárok! Utánam előre! 02. Százados úr sejehaj

Híres Komárom be van véve Klapka György a fővezére Büszkén kiáll a csatatérre Hajrá huszárok! Utánam előre! 02. Százados úr sejehaj 01 Klapka induló Föl-föl vitézek a csatára A Szent Szabadság oltalmára Mennydörög az ágyú csattog a kard Ez lelkesíti a magyart Föl-föl látjátok lobogómat Indulj vidáman robogó had Édes hazánkért hősi

Részletesebben

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1 É N E K F Ü Z E T A S V Á B H E G Y I R E F O R M Á T U S G Y Ü L E K E Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN JÓ ISTENÜNKRŐL ÉNEKELNI, MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K

Részletesebben

Mint a sót az ételben

Mint a sót az ételben Mint a sót az ételben Szereplők: öreg király, Jancsi (udvari bolond), Lili királylány, első királykisasszony, második királykisasszony, após király, királyfi, udvarmester, szakács, vadászok, vendégek,

Részletesebben

Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY

Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY Volt egyszer a világon egy király, akit a népe nagyon szeretett. Csak egy búsította az ország népét. A király hallani sem akarta, amikor arról beszéltek neki, hogy ültessen

Részletesebben

A szomorú királykisasszony. Feldolgozta: BRÉDA SZILVIA

A szomorú királykisasszony. Feldolgozta: BRÉDA SZILVIA A szomorú királykisasszony Feldolgozta: BRÉDA SZILVIA 119 120 A mese Egyszer volt, hol nem volt, volt a világon egy király, annak volt egy gyönyörűséges szép leánya, aki soha el nem mosolyodott, mindig

Részletesebben

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise D A G A Bevonulás Két ember eléd lép, két ember Téged kér, D A G A Két ember eléd áll, két ember Téged vár, A D H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk! Cis Fis H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk!

Részletesebben

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti Cziczó Attila: ANDREA életjáték szereplők: Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti 1. JELENET - ANDREA SZOBÁJA Andrea ül elkeseredetten a tükör előtt. Néha közelebb hajol, vizsgálgatja arcának hibáit.

Részletesebben

A legszebb mesék Mátyás királyról

A legszebb mesék Mátyás királyról A legszebb mesék Mátyás királyról Roland Tartalomjegyzék Mátyás király és a kolozsvári bíró / 4 Egyszer volt Budán kutyavásár / 8 Mátyás király és a huszár / 12 Mátyás király és a százesztendős ember /

Részletesebben

otthonifejlesztes.hu

otthonifejlesztes.hu Ujjaimat mutogatom, Közben vígan mondogatom, Kifordítom, befordítom, Fölfordítom, lefordítom, Zongorázok, furulyázok, Erősebb lett a kezem, A tornát befejeztem. Így ketyeg az óra tik-tak jár (mutatóujjunkkal

Részletesebben

KARÁCSONYI MŰSOR 1.c

KARÁCSONYI MŰSOR 1.c KARÁCSONYI MŰSOR 1.c I. rész (Amíg a szülők elfoglalják a helyüket, karácsonyi dalok szólnak Cd-ről.) Mesélő 1.: Jó estét kívánok! Meg ne ijedjenek! Itt egy kompánia, semmit se féljenek! Lépek én e házba

Részletesebben

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32.

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. PROGRAMFORGATÓKÖNYV Megbízó: Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. Megbízott: Csutorás Antalné, Hodosi Ibolya Tevékenység: Szülői együttműködési programok megszervezésében résztvevő pedagógus Munkaidőkeret:

Részletesebben

Keresd a választ a mesében!

Keresd a választ a mesében! Keresd a választ a mesében! Kérdések és feladatok 1. Röviden összefoglaljuk a történetet. Figyelj jól, és ha olyan állításokkal, szavakkal találkozol, melyek nem igazak vagy nem illenek a mesébe, akkor

Részletesebben

A KIS KAKAS MEG A TÖRÖK CSÁSZÁR N é p m e s e

A KIS KAKAS MEG A TÖRÖK CSÁSZÁR N é p m e s e A KIS KAKAS MEG A TÖRÖK CSÁSZÁR N é p m e s e Élt egyszer egy szegény asszony, Semmije se volt, ha mondom! Se kenyere, se garasa, Csak egy kedves kis kakasa. A kis kakas a szeméten Kipir-kapar, kutat éhen.

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

A királykisasszony cipője

A királykisasszony cipője A királykisasszony cipője Színpadra alkalmazta: Steinwender József Szereplők: Királykisasszony Mészáros Csizmadia Szobalány Kisbíró Herceg koldus ruhában Hajdúk Napszámosok (férfiak, nők) Hercegek, királyfik

Részletesebben

Ságvári Pásztorjáték

Ságvári Pásztorjáték Ságvári Pásztorjáték 2013-12-24 1. jelenet Narrátor: Az emberiség adventjének sötét éjszakájában, szívében a megváltás utáni vággyal, bolyong Ádám az örök ember. Szeme előtt ott lebeg a menny kapuját őrző

Részletesebben

A MEGFELEZETT AJÁNDÉK

A MEGFELEZETT AJÁNDÉK A MEGFELEZETT AJÁNDÉK Volt egyszer egy királyfi. Ez a királyfi vadászni ment az erdőbe, s úgy belemelegedett a vadászatba, hogy egyszerre ráesteledett, s ment volna haza, de nem találta meg az utat a nagy

Részletesebben

QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy

QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy i ( LEGUJABB QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy 1-= :-: dalkedvelö. :-: 1,,:,1 Megjelent H.-Nl... Vásárhelyen. t Kapható,: Török Pál könyvárusnill "'IL" "Kigyó-u. 2.... ", NYOMATOTT NEMES ÁRMIN

Részletesebben

Hanukka és Karácsony

Hanukka és Karácsony Bereczki Sándor Igehirdetések 9. Hanukka és Karácsony Mindenki Temploma Hanukka és Karácsony Igehirdetés sorozat 9. Copyright 2010 Bereczki Sándor Korrektor: Dr. Gruber Tibor Kiadványszerkesztő: Danziger

Részletesebben

Kiliti Pásztorjáték december jelenet. 2. jelenet

Kiliti Pásztorjáték december jelenet. 2. jelenet 1 Kiliti Pásztorjáték 2013. december 24. 1. jelenet Előolvasó: Az emberiség adventjének sötét éjszakájában, szívében a megváltás utáni vággyal, bolyong Ádám az örök ember. Szeme előtt ott lebeg a menny

Részletesebben

Kisiskolás az én nevem,

Kisiskolás az én nevem, 1. Hallgasd meg a verset! Mondd el, kirõl szól! Kisiskolás az én nevem Kisiskolás az én nevem, ki nem hiszi, jöjjön velem. Iskolába sietek én, nem ülök már anyám ölén. Iskolában jól figyelek, ha kérdeznek,

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

Vezető: Szabad-e betlehemet járni? Háziak: Szabad! Vezető: Gyertek be! (A betlehemesek bevonulnak a szobába.) Kezdő ének:

Vezető: Szabad-e betlehemet járni? Háziak: Szabad! Vezető: Gyertek be! (A betlehemesek bevonulnak a szobába.) Kezdő ének: BETLEHEMEZÉS A betlehemezés melyet fiúgyerekek és legények jelenítettek meg hosszúságában is, szövegében is változik tájak, vidékek szerint. Itt egy négyrészes játékot mutatunk be: beköszöntőt és szálláskereső

Részletesebben

URUNK JÉZUS KRISZTUS FELTÁMADÁSÁNAK ÜNNEPLÉSE NAGYSZOMBAT

URUNK JÉZUS KRISZTUS FELTÁMADÁSÁNAK ÜNNEPLÉSE NAGYSZOMBAT URUNK JÉZUS KRISZTUS FELTÁMADÁSÁNAK ÜNNEPLÉSE NAGYSZOMBAT 1 Az 1. olvasmány után A 2. olvasmány után A 3. olvasmány után: Mózes éneke (a kórus énekli) A 4. olvasmány után 2 Az 5. olvasmány után Alleluja

Részletesebben

ELSŐÁLDOZÁSI FELKÉSZÍTŐ 4. JÉZUS, AZ ÉLET KENYERE

ELSŐÁLDOZÁSI FELKÉSZÍTŐ 4. JÉZUS, AZ ÉLET KENYERE ELSŐÁLDOZÁSI FELKÉSZÍTŐ 4. JÉZUS, AZ ÉLET KENYERE 1. feladat Olvassátok el a lábmosásról és az utolsó vacsoráról szóló részletet az Evangéliumból A lábmosás 1 Közel volt már húsvét ünnepe. Jézus tudta,

Részletesebben

MAHLER. Lieder aus Des Knaben Wunderhorn. A fiú csodakürtje

MAHLER. Lieder aus Des Knaben Wunderhorn. A fiú csodakürtje MAHLER Lieder aus Des Knaben Wunderhorn A fiú csodakürtje GÁDOR ÁGNES nyersfordítása 2007 Lieder aus Des Knaben Wunderhorn Der Schildwache Nachtlied Az őrszem éji dala Nem tudok, nem szeretek vidám lenni;

Részletesebben

Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely

Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely Vendégek jönnek Te, Gergely, nem akarsz fölkelni? Tizenegy óra van! Mi van? Már tizenegy óra? És te már fönn vagy? Akkor nekem is föl kell kelnem. Mindjárt itt vannak

Részletesebben

Benedek Elek A csúnya királyfi és a szép királykisasszony

Benedek Elek A csúnya királyfi és a szép királykisasszony Varázsbetű Mesetár Hangos mesék, versek és ismeretterjesztő cikkek a szövegértés fejlesztésére http://varazsbetu.hu/mesetar Benedek Elek A csúnya királyfi és a szép királykisasszony Hangos mese (A hanganyag

Részletesebben

A kápolna harangja. Elmondottam már néktek a Szent Anna-tó regéjét. De még azt. Benedek Elek

A kápolna harangja. Elmondottam már néktek a Szent Anna-tó regéjét. De még azt. Benedek Elek Benedek Elek A kápolna harangja Elmondottam már néktek a Szent Anna-tó regéjét. De még azt nem mondottam el, hogy réges-régen, sok száz esztendővel ennek előtte, tündérek is laktak e tóban, akik esténként

Részletesebben

József Attila: Betlehemi királyok

József Attila: Betlehemi királyok Adjonisten, Jézusunk, Jézusunk! Három király mi vagyunk. Lángos csillag állt felettünk, gyalog jöttünk, mert siettünk, kis juhocska mondta biztos itt lakik a Jézus Krisztus. Menyhárt király a nevem. Segíts,

Részletesebben

Mottó: Nem a kilométerek és a szintek a fontosak, amelyeket megteszünk, hanem az élmények, amiket ezalatt átélünk. Készítette: Kesik László

Mottó: Nem a kilométerek és a szintek a fontosak, amelyeket megteszünk, hanem az élmények, amiket ezalatt átélünk. Készítette: Kesik László Mottó: Nem a kilométerek és a szintek a fontosak, amelyeket megteszünk, hanem az élmények, amiket ezalatt átélünk. Készítette: Kesik László Vitézekről szól a fáma Kik jöttek e kies tájra Néhány száz évvel

Részletesebben

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57.

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Tanítók Fekete István Egyesülete Feladási határidő: 2018. december 10. (hétfő) HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Forduló: II. Évfolyam: 2. Az iskola kódja: H- A versenyző neve: 2018/19.

Részletesebben

Január, a polgári év elsõ hónapja tehát a Vízöntõ csillagkép nevét viseli. A régi magyar neve pedig Boldogasszony hava, mert eleink az év elsõ hónapját Szûz Máriának szentelték. A keresztény (katolikus)

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright Az Igazi Ajándék Máté és a sárkány Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright 2011-2013 www.tablacska.hu 1 Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, még az üveghegyen is túl,

Részletesebben

Palotai Boris. Hetedik év

Palotai Boris. Hetedik év Palotai Boris Hetedik év Palotai Boris Hetedik év Regény 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Palotai Boris jogutódja Milyen sovány a mérnök úr! Most is mérnök urazta, hogy a két combja közt ringott, s melle szétlapult

Részletesebben

Wittinger László: Passiójáték

Wittinger László: Passiójáték Wittinger László: Passiójáték I. (AZ UTOLSÓ VACSORA) ELSŐ APOSTOL: Íme, Mester, elkészítettük az ételt, ahogyan kérted! JÉZUS: Vágyva vágytam arra, hogy a húsvéti bárányt veletek együtt fogyasszam el.

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

Üveghegyen innen és túl

Üveghegyen innen és túl Üveghegyen innen és túl Mesepályázat 2-4. osztályosoknak Az Óperenciás tengeren túli mesevilág a feje tetejére állt: Piroska eltévedt, a három kismalac nem akar házat építeni és még Csipkerózsika is úgy

Részletesebben

Isten hozta őrnagy úr!

Isten hozta őrnagy úr! Isten hozta őrnagy úr! Filmrészlet szöveges átirat Napsütéses idő van, a házak előtt egy négytagú tűzoltózenekar vidám indulót játszik. A zenészek barna egyenruhában vannak, fejükön tűzoltósisak. A zenekart

Részletesebben

Karácsonyi műsor Énekek és részletek a Parasztbibliából

Karácsonyi műsor Énekek és részletek a Parasztbibliából Karácsonyi műsor Énekek és részletek a Parasztbibliából ]]: Dicsőség mennyben az Istennek! :[[ Az angyali seregek, vígan így énekelnek: dicsőség, dicsőség, Istennek! ]]: Békesség földön az embernek! :[[

Részletesebben

B F C Hamis érvelések, feltételezések nem fejthetik meg Őt. B F G Vers és az ének, szobrok és a képek nem mondhatják el, milyen nagy Ő.

B F C Hamis érvelések, feltételezések nem fejthetik meg Őt. B F G Vers és az ének, szobrok és a képek nem mondhatják el, milyen nagy Ő. Minden áldás am F Soha nem volt még ilyen áldott éj, am mely a világra így hatna. am F Nem is lesz most már, hiszen nincs senki más, am F am ki önmagát így adná, s a sötétséget eloszlatná. Jött, mint kisgyermek,

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Előhang Butaság, kapzsiság, tévelygés, ferde vétek oltja testünkbe és lelkünkbe mérgeit; s mint koldús éteti öntestén férgeit, mi éppen úgy vagyunk sok drága búnknak étek. És bűnünk mind makacs, igaz bánatra

Részletesebben

Szereplők: Bükk beszélő fa Hárs beszélő fa Harkály. Hernyók: Nyúlanya 2 nyúlcsemete Róka Darázs Madarak

Szereplők: Bükk beszélő fa Hárs beszélő fa Harkály. Hernyók: Nyúlanya 2 nyúlcsemete Róka Darázs Madarak Erdei mesék Előadta a Harkácsi Pimpó Bábcsoport 2006-ban. A mesével a Duna Menti Tavasz országos döntőjén, Dunaszerdahelyen nívódíjat nyertek. Vezetők: Dolinsky Irén,Vezérné Gonda Klára 17 18 Szereplők:

Részletesebben

HOGY MENT A HEGY? ~ 40 ~

HOGY MENT A HEGY? ~ 40 ~ HOGY MENT A HEGY? Hogy ment a hegy olyan magasra? Hogy görgött fel a szikla rajta? Hogy ment az út a hegyre fel, mikor még út se volt? Hogy lett a csúcs, hogy lett a bérc oly furcsa zord? Hogy nőtt a hegy

Részletesebben

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak Tizenegyedik lecke A piacon Jó napot kívánok! Mennyibe kerül ez a paradicsom? Üdvözlöm, uram! Nagyon olcsó. Csak háromszáznegyven forint. Az olcsó? Hm. Lecsónak lesz? Mert akkor van itt százhetven forintos

Részletesebben

Könnyek útja. Versválogatás

Könnyek útja. Versválogatás Könnyek útja Versválogatás Szerző: Nemes Kiss Kata Minden jog fenntartva Borítóterv és kivitelezés: Boris Vanessza Szerkesztette: Lélek Sándorné 2014. Előszó a Könnyek útjához: A szépség: álom. Az álom

Részletesebben

Huszonötödik lecke. nyomja, várjon. hallgasd. nyomd. várj. tedd, vedd, legyen. szíveskedjék mutasson. hozza el menjen nézze meg

Huszonötödik lecke. nyomja, várjon. hallgasd. nyomd. várj. tedd, vedd, legyen. szíveskedjék mutasson. hozza el menjen nézze meg Huszonötödik lecke Megint telefon Halló! Jó napot kívánok! Üdvözöljük a Vabank Bank ügyfélszolgálatánál! Ha ismeri a mellék számát, nyomja meg a megfelelő számú gombot. Ha nem ismeri, várjon a kezelő jelentkezésére.

Részletesebben

BOROS KÖZMONDÁSOK. A bor a némát is megtanítja szólani. A bor az öregember teje. A bor értéke a kora.

BOROS KÖZMONDÁSOK. A bor a némát is megtanítja szólani. A bor az öregember teje. A bor értéke a kora. BOROS KÖZMONDÁSOK A bor a némát is megtanítja szólani. A bor az öregember teje. A bor értéke a kora. A bor kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság. A bor lator bajnok, legelőször is a lábáról

Részletesebben

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY A SZÁZEGYEDIK ASSZONY (Egy kis tréfa) 1883 Sok tarkabarka dolgot írt meg hajdan a pajkos tollú Boccaccio. Veronai, florenci asszonyok segítették benne. Amennyi rossz fát azok a tuzre tettek, annak a hamujában

Részletesebben

Fordította: Szedő Dénes. Carmina Burana (részletek) Ó, FORTUNA (O Fortuna) A KIS PARASZTLEÁNYKA (Exiit diluculo)

Fordította: Szedő Dénes. Carmina Burana (részletek) Ó, FORTUNA (O Fortuna) A KIS PARASZTLEÁNYKA (Exiit diluculo) Carmina Burana (részletek) Ó, FORTUNA (O Fortuna) Ó, Fortuna, mint a Luna egyre-másra változol: majd nagyobbodsz, majd meg elfogysz; hej, az élet ronda sor: gabalyítja s igazítja játszva az ember fejét:

Részletesebben

Benedek Elek A macska

Benedek Elek A macska Benedek Elek A macska Varázsbetű Fejlesztő Műhely Volt egyszer egy öregember s egy öregasszony, s volt nekik egy fiok. Az öregember igen zsugori volt, folyton csak a pénzgyűjtésen volt a gondolatja. Gyűjtött

Részletesebben

Pillangó, ha lehetnék, Táncolnék, míg röpít a szél. S ha én lennék a cinege a fán, A dallal Istent dicsérném.

Pillangó, ha lehetnék, Táncolnék, míg röpít a szél. S ha én lennék a cinege a fán, A dallal Istent dicsérném. 1 - Pillangó ha lehetnék... 7 Pillangó, ha lehetnék, Táncolnék, míg röpít a szél. 7 S ha én lennék a cinege a fán, dallal Istent dicsérném. 7 Vagy kis halként a tó fenekén buborékot vígan eregetném. e

Részletesebben

Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina: Kis Boldogasszony képeskönyve

Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina: Kis Boldogasszony képeskönyve PPEK 904 Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina: Kis Boldogasszony képeskönyve Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina Kis Boldogasszony képeskönyve mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár

Részletesebben

Benedek Elek. Az aranypálca

Benedek Elek. Az aranypálca Benedek Elek Az aranypálca Volt egyszer egy öreg király, s annak három fi a. A fi úk megegyeztek, hogy elmennek országot, világot látni, de hárman háromfelé. A legidõsebb azt mondta, hogy õ megy napnyugatnak,

Részletesebben

A fölkelő nap legendája

A fölkelő nap legendája Prof. Dr. Tapolyai Mihály A fölkelő nap legendája Máréfalvi barátaimnak mestereim egyikéről Dr. Szalay Károly pszichiáter emlékére Dr. Szalay Károly pszichiáter élete (1894-1973) Régen mesternek hívtuk

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Énekeljünk!... 66

TARTALOMJEGYZÉK. Énekeljünk!... 66 TARTALOMJEGYZÉK Előszó... 6 1. Ismerjük meg egymást!... 8 2. Magyar reformátusok vagyunk... 10 3. Ismerkedés a Bibliával... 12 4. Isten teremtette a világot... 14 5. Isten teremtette az embert... 18 6.

Részletesebben

Az Úr közel! A MAGYARORSZÁGI EGYHÁZAK ÖKUMENIKUS TANÁCSA MISSZIÓI ÉS EVANGELIZÁCIÓS BIZOTTSÁGÁNAK HÍRLEVELE

Az Úr közel! A MAGYARORSZÁGI EGYHÁZAK ÖKUMENIKUS TANÁCSA MISSZIÓI ÉS EVANGELIZÁCIÓS BIZOTTSÁGÁNAK HÍRLEVELE Az Úr közel! A MAGYARORSZÁGI EGYHÁZAK ÖKUMENIKUS TANÁCSA MISSZIÓI ÉS EVANGELIZÁCIÓS BIZOTTSÁGÁNAK HÍRLEVELE 2014. március P. Tóthné Szakács Zita Böjtben A múlt héten elkapott egy vírus, minek következtében

Részletesebben

Gyere velem a vásárba!

Gyere velem a vásárba! Gyere velem a vásárba! Apa Andris fiam, milyen nap van ma? 1. gyerek Vasárnap. Az ám! De milyen vasárnap? 2. gyerek Hát vásárnap! Méghozzá a szomszéd faluban, Reziben! 1. gyerek Mihály-napi vásár! Jaj,

Részletesebben

A feladat sorszáma: 7. Standardszint: 5. Különböző szövegtípusok hangos és néma olvasása

A feladat sorszáma: 7. Standardszint: 5. Különböző szövegtípusok hangos és néma olvasása A feladat sorszáma: 7. Standardszint: 5. A standard(ok), amelye(ke)t a feladattal mérünk: A tanulás képességének fejlesztése A tanulás képességének fejlesztése Különböző szövegtípusok hangos és néma olvasása

Részletesebben

Szép karácsony szép zöld fája

Szép karácsony szép zöld fája Móra Ferenc Szép karácsony szép zöld fája Illusztrációk: Szabó Enikő Nyolcéves voltam, a harmadik elemibe jártam, és először léptem a közszereplés terére. A közszereplés tere az öreg templomunk volt. Úri

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

1. ablaka Azt mondom a szomszéd háznak az udvarra néz az.. (mutatással) Ez a szobának az (mutatással)

1. ablaka Azt mondom a szomszéd háznak az udvarra néz az.. (mutatással) Ez a szobának az (mutatással) 1. ablaka Azt mondom a szomszéd háznak az udvarra néz az.. (mutatással) Ez a szobának az (mutatással) 2. üvege Amin átlátunk, az az ablaknak az.. 3. i t t Megkérdik tőlem: Hol van a szék? Rámutatok, s

Részletesebben

Gyermekkori rosszaságom. Székely népmesék gyermekeknek IV.

Gyermekkori rosszaságom. Székely népmesék gyermekeknek IV. Gyermekkori rosszaságom Székely népmesék gyermekeknek IV. Gyermekkori rosszaságom Elmondom az én mesémet. Vót eccer, hol nem vót, hetedhétországon es túl, még az óperenciás tengeren es, ott ahol a kurta

Részletesebben