GHS kérdések és válaszok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GHS kérdések és válaszok"

Átírás

1 Gyakori kérdések és válaszok Az alább összegyűjtött kérdések és válaszok segítenek Önnek a Castrol 2014-re és re tervezett GHS-hez kapcsolódó lépéseire vonatkozó vevői kérdések megválaszolásában. GHS K: Mit jelent a GHS? A GHS egy angol kifejezés, az ENSZ által összeállított Globally Harmonized System of Classification and Labeling of Chemicals (Vegyi anyagok osztályozásának és címkézésének egyetemes harmonizált rendszere) rövidítése. Ez egy nemzetközi szabvány, amely a vegyi anyagok osztályozási feltételein túl a címkézésre valamint a biztonsági adatlapok tartalmára is egységes irányelveket tartalmaz. A címkéken és a biztonsági adatlapokon új veszélyjelek és veszélyességi besorolások jelennek meg azokban az országokban amelyeknek a törvénykezése már elfogadta a GHS-t. A Castrol az emberi egészség és a környezet védelme érdekében termékeinek kezelése, szállítása és alkalmazása során egyaránt minden tekintetben alkalmazni fogja az egyes országok ezzel kapcsolatos szabályozását. A GHS követelményeinek való megfelelés számunkra a folyamatos működés elengedhetetlen feltétele. K: Munkatársaink sosem látták még ezelőtt ezeket a címkéket. El tudnak jönni hozzánk hogy elmagyarázzák nekünk a jelentésüket? Nem. A CLP-nek megfelelő veszélyt jelző és elővigyázatossági kifejezéseket valamint jeleket tartalmazó új címkék nem a Castroltól származnak, azok általános érvényű jelek és megfogalmazások. A CLP-vel kapcsolatos további információkért kérjük látogassa meg az EU weboldalát: illetve a GHS-sel kapcsolatos további információkért az ENSZ weboldalát: (http://www.un.org/disarmament/convarms/ammunition/iatg/docs/iatg01.50.pdf)

2 K: Ezek az új veszély jelek a Castrol egyedi jelei? Nem. Az új veszélyt jelző és elővigyázatossági kifejezések valamint jelek nem a Castroltól származnak, azok a CLP-nek megfelelő általános érvényű jelek és megfogalmazások. A CLP-vel kapcsolatos további információkért kérjük látogassa meg az EU weboldalát (http://www.echa.europa.eu/web/guest/regulations/clp) illetve a GHS-sel kapcsolatos további információkért az ENSZ weboldalát: CLP K: Mit jelent a CLP? A CLP az Európai Unió új rendelete amely a vegyi anyagok és keverékek osztályozásával, címkézésével és csomagolásával kapcsolatos korábbi EU rendeleteket (67/548/EEC, 1999/45/EC valamint a 1907/2006 REACH rendelet) módosítva és hatályon kívül helyezve igazodik az ENSZ GHS rendeletéhez. Miért/Mikor? K: Miért módosították a biztonsági adatlapokat (SDS) és a címkéket? A módosításokkal biztosítani kívánjuk hogy az összes termékünk megfeleljen az erre vonatkozó EU által megfogalmazott követelménynek és a helyi jogszabályoknak. K: Mikor fejezik be az új biztonsági adatlapok és címkék összeállítását? A Castrol feltett célja hogy a jogszabályban rögzített határidőig, az országok többségében júniusig az összes biztonsági adatlap és címke megfeleljen az új követelményeknek. K: Miért módosították a határidő előtt a biztonsági adatlapokat és a címkéket? MEGJEGYZÉS: A GHS bevezetésében érintett néhány országban, így például Törökországban és Oroszországban júniustól korábbi határidő van érvényben. A Castrol világszerte az összes vásárlója számára egységes kiszolgálást kíván biztosítani. Ebből a megfontolásból úgy döntöttünk hogy a változásokat az összes piacunkon egy időben vezetjük be. Ennek következtében a változások egy része a határidőt megelőzően hatályba lép. K: Miért nem végezték már el a biztonsági adatlapok és a címkék módosítását? Időre van szükségünk ahhoz hogy összes termékünket áttekintve megfeleljünk az új jogszabályoknak (ez rendkívül nagy feladatot jelent, feszített program keretében tudjuk biztosítani az ehhez szükséges erőforrásokat), másrészt lehetőséget kívánunk biztosítani a vevői visszajelzésekből eredő eredmények hasznosítására is. Végig szem előtt tartjuk, hogy ezek a változások a lehető legkevesebb zavart okozzák Önöknek. Végül a

3 változások részeként a CLP követelményeinek megfelelő új termékválasztékunkból szolgáljuk ki Önöket. Reméljük hogy új termékválasztékunk és áttekinthetőbb termékcsaládjaink megkönnyítik az Önök munkáját. K: Miért most végzi el a Castrol ezeket a módosításokat? A piacon körülnézve látható hogy egyes cégek már elvégezték ezeket a változásokat míg mások még nem. A Castrol célja hogy a szükséges módosításokat a lehető legkevesebb lépésben hajtsa végre. Így a változások részeként már az új választékunknak és a CLP követelményeinek egyaránt megfelelő termékekkel szolgálhatjuk ki Önöket. Egyértelmű célunk a könnyen áttekinthető, logikusan felépített termékcsaládokból álló választék felépítése. K: Miért húzódnak el ilyen sokáig a változások? A Castrol rendkívül széles választékkal rendelkezik így a változások nagyon összetett feladatot jelentenek amelyek bevezetéséhez időre van szükségünk. Különböző szervezeti egységeink összehangolt munkát végeznek annak érdekében hogy a lehető legkevesebb zavart okozzuk Önöknek és teljes mértékben megfelelhessenek az új jogszabályi követelményeknek. Castrol: K: Mindössze ennyi változásról van szó? Nem. Miközben Önök az új biztonsági adatlapokkal és címkékkel szembesülnek addig a Castrol az egyszerűbb üzletmenet érdekében további, a vevői visszajelzéseken alapuló változásokról is döntött. Ezek a változások elsősorban az egyszerűbb és áttekinthetőbb termékválaszték kialakítását szolgálják. A folyamatos haladást új termékek bevezetésével is biztosítjuk. K: Befolyásolják a változások a termék rendelési folyamatot? Nem. Az Önök által jelenleg is alkalmazott rendelési folyamat nem változik. Néhány esetben a termék kódja megváltozhat. Amennyiben Önök is használják ezeket a kódokat akkor a zökkenőmentes ellátás érdekében át kell vezetni nyilvántartási rendszerükbe az új termékkódokat. K: Érinti ez a folyamat a termékek minősítéseit és jóváhagyásait? Nem. A Castrol folyamatosan ellenőrzést végez annak érdekében hogy a biztonsági adatlapokon, címkéken vagy a termék nevében bekövetkező változások végez a termékek minősítéseit és jóváhagyásait ne befolyásolják. A jelenlegi jóváhagyások megtartása érdekében minden szükséges teendőt elvégzünk. K: Változnak a termékek árai? Nem. A biztonsági adatlapokban és a címkékben bekövetkező változások az Önök jelenlegi árképzését nem érintik.

4 K: A régi címkével rendelkező készletek visszaszállításra kerülnek? Nem. Az összes eddig kiszállított termék megegyezik a jövőben szállításra kerülő CLPnek megfelelő új termékkel. A júniusban hatályba lépő CLP követelmények a korábban kiszállított termékek címkéjére nem terjednek ki. A régi készletek május 31-ig értékesíthetőek. A Castrol folyamatosan arra törekszik hogy vevőit naprakész biztonsági információkkal lássa el. Az Önök érdekében azt javasoljuk hogy nézzék át az új biztonsági adatlapokat és a biztonságra vonatkozó új információkat osszák meg munkatársaikkal. K: Miért végzi el a Castrol ezeket a változásokat miközben más szállítók nem foglalkoznak vele? A Castrol nem kíván megjegyzést fűzni ahhoz ha más szállítók nem követik ezeket a lépéseket. Elkötelezettek vagyunk termékeink megbízhatósága iránt így minden erőnkkel folyamatosan arra törekszünk hogy termékeink szállításával is megőrizzük és fokozzuk partnereink biztonságát. Ezért számunkra nem kérdés hogy az Önök érdekében meg kell tennünk ezeket a változásokat. K: Miért bízzak meg a Castrolban? A Castrol több mint 100 éve van jelen a piacon, világszerte 28 különböző iparág részére szállít kenőanyagokat és fémmegmunkálási segédanyagokat. Vevőink széles körben elismerik tanácsainkat és megbíznak azokban. Felismertük hogy a Castrol mint márkanév csak olyan mértékben lehet erős és elismert amennyire ezt termékeink alátámasztják. Ez az alapelv létfontosságú számunkra. Igen, feltétel nélkül megbízhat bennünk! Termékeink: K: Észrevettem hogy a termék biztonsági adatlapja megváltozott de a címke változatlan maradt. Nem jelent ez problémát? Emiatt nem kell aggódnia, a címke is a kellő időben módosításra kerül. Ezúton is megerősítjük hogy ezzel együtt a termék és az Ön vállalkozása egyaránt maradéktalanul megfelel a CLP/GHS követelményeknek. K: Változik a termékek összetétele? Nem. Jóllehet a biztonsági adatlapokon és a címkéken számos változást tapasztalhat sőt esetenként akár a termékek neve is változhat de az Önök által használt Castrol termékek összetétele változatlan marad. Feljesztésünk követi az új technikai követelményeket így folyamatosan kerülnek piacra új összetételű termékek de ez nincs összefüggésben a CLP által megkövetelt változásokkal. K: Az új címkék több veszélyre utaló információt tartalmaznak mégis változott valami? Nem. A GHS osztályozási, besorolási rendszere több információt nyújt az Ön által

5 használt termékről. A Castrol nem növelte meg termékeinek veszélyességi kockázatát. A GHS rendszernek megfelelő címkék egy része valóban több veszélyre utaló információt tartalmaz de ugyanakkor más termékek címkéin kevesebb lett a veszélyre utaló információ. K: Másképpen kell kezelni az új címkével ellátott termékeket? A termékek kezelése és tárolása során minden esetben kövesse a módosított biztonsági adatlapon szereplő útmutatásokat. Egyes esetekben ezek eltérőek lehetnek a korábbiaktól, de többnyire azonosak a korábbi adatlapban foglaltakkal. K: Változnak a termékkódok? Egyes esetekben a terméke kódjai is változhatnak. Amennyiben Önök alkalmazzák a Castrol termékkódjait úgy a zavartalan szállítás érdekében saját rendszerükben is hajtsák végre a változásokat. K: Megfelelnek az új címkék a helyi követelményeknek? Igen. A Castrol világszerte tevékenykedő vállalatként elegendő erőforrással rendelkezik ahhoz hogy a termékein alkalmazott címkék teljes mértékben megfeleljenek az összes olyan ország helyi követelményeinek ahova a termékek szállításra kerülnek. Az új szabályozásnak megfelelő veszélyre utaló információk és veszélyjelek egyértelműbbek és egységes rendszert képeznek.

CLP új szabályozás lép hatályba a termékek veszélyességi besorolásával kapcsolatban változások a címkézésben

CLP új szabályozás lép hatályba a termékek veszélyességi besorolásával kapcsolatban változások a címkézésben CLP új szabályozás lép hatályba a termékek veszélyességi besorolásával kapcsolatban változások a címkézésben Amennyiben Ön az utóbbi időben vásárolt valamilyen terméket (pl. tisztítószert) akkor észrevehette

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2011/62/EU IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2011/62/EU IRÁNYELVE L 174/74 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2011.7.1. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2011/62/EU IRÁNYELVE (2011. június 8.) az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexéről szóló 2001/83/EK

Részletesebben

REACH: lehetõség a szakszervezetek számára. Hasznosítható tudás a munkahelyen _. Tony Musu, kutató, Európai Szakszervezeti Intézet

REACH: lehetõség a szakszervezetek számára. Hasznosítható tudás a munkahelyen _. Tony Musu, kutató, Európai Szakszervezeti Intézet REACH: lehetõség a szakszervezetek számára. Hasznosítható tudás a munkahelyen _ Tony Musu, kutató, Európai Szakszervezeti Intézet Tartalom 5 Elõszó 7 1. Rész 7 REACH: miért volt szükség a szabályozásra?

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer követelményei az ISO 9001 szerint

A minőségirányítási rendszer követelményei az ISO 9001 szerint A minőségirányítási rendszer követelményei az ISO 9001 szerint Az ISO 9001-es szabvány 4. fejezete: általános követelménye, hogy a szervezetnek meg kell határoznia, milyen folyamatokra van szükség a minőségirányítási

Részletesebben

3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet

3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól Az épített

Részletesebben

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Budapest, 2002. június Készült a Tetra Alapítvány támogatásával. Tetra Alapítvány Budapest, 2002. június TARTALOM 1. BEVEZETŐ...1 1.1. A környezeti jelentésről...1

Részletesebben

Logisztikai információs rendszerek felépítés és fejlődési tendenciái. Gelei Andrea Kétszeri Dávid

Logisztikai információs rendszerek felépítés és fejlődési tendenciái. Gelei Andrea Kétszeri Dávid Műhelytanulmányok Vállalatgazdaságtan Intézet 1053 Budapest, Veres Pálné u. 36., 1828 Budapest, Pf. 489 (+36 1) 482-5901, fax: 482-5844, www.uni-corvinus.hu/vallgazd Vállalatgazdaságtan Intézet Logisztikai

Részletesebben

KONCEPCIONÁLIS JAVASLAT

KONCEPCIONÁLIS JAVASLAT MINISZTERELNÖKSÉG KONCEPCIONÁLIS JAVASLAT az Európai Unió 2014 tavaszán elfogadott közbeszerzési tárgyú új irányelveinek hazai jogba történő átültetésére és új közbeszerzési törvény elfogadására 2014.

Részletesebben

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ALAPJAI

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ALAPJAI FINNA HENRIETTA - TÓTH ZSUZSANNA ESZTER A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ALAPJAI Oktatási anyag a magyarországi kis- és középvállalkozások számára 1 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 4 1. Az európai

Részletesebben

Munkavédelem az Európai Unióban

Munkavédelem az Európai Unióban Munkavédelem az Európai Unióban Bevezetés 2 Visszatekintés a kezdetektõl máig 3 A felelõsség megosztása 8 Irányelvek 10 Intézmények 15 Új trendek az Európai Unióban 17 A jogharmonizáció eddigi eredményei

Részletesebben

REACH: Közeledik az elôregisztráció

REACH: Közeledik az elôregisztráció REACH: Közeledik az elôregisztráció és a PPORD 1 - jelentés benyújtásának határideje Németh Gyöngyi (25) okl. környezetmérnök MOL Csoport/EBK/Central Team Abstract The forthcoming obligations under REACH:

Részletesebben

Környezeti kérdések, szabályozás az EU-ban és Magyarországon

Környezeti kérdések, szabályozás az EU-ban és Magyarországon Környezeti kérdések, szabályozás az EU-ban és Magyarországon -Útmutató kis- és középvállalkozásoknak az előírások betartásához és a környezeti szempontok beépítéséhez a napi gyakorlatba- Szerző: Maria

Részletesebben

MÓDSZERTAN az információs rendszerek kontrolljainak ellenőrzéséhez

MÓDSZERTAN az információs rendszerek kontrolljainak ellenőrzéséhez MÓDSZERTAN az információs rendszerek kontrolljainak ellenőrzéséhez 2004. február Jelentéseink az Országgyűlés számítógépes hálózatán és az Interneten a www.asz.hu címen is olvashatók. Módszertan az informatikai

Részletesebben

T É N Y E K Európai Munkavédelmi Ügynökség

T É N Y E K Európai Munkavédelmi Ügynökség 33 T É N Y E K Európai Munkavédelmi Ügynökség Bevezetés a munka során használt veszélyes anyagok témakörébe Bevezetés A veszélyes anyagok számos munkahelyen megtalálhatók. Egy az utóbbi időben készült

Részletesebben

Útmutató a Biológiai Sokféleség Egyezményhez

Útmutató a Biológiai Sokféleség Egyezményhez Útmutató a Biológiai Sokféleség Egyezményhez Közép- és Kelet-Európai Munkacsoport a Biodiverzitás Megőrzéséért 2006 Közép- és Kelet-Európai Munkacsoport a Biodiverzitás Megőrzéséért Central and East European

Részletesebben

I. Az ajánlás célja és hatálya

I. Az ajánlás célja és hatálya A Felügyeleti Tanács 2/2008. (VIII. 14.) számú ajánlása a bennfentes információról és a bennfentes információ jogos érdekből való késleltetéséről, valamint a bennfentes nyilvántartás vezetésének szabályairól

Részletesebben

Dr. Beinschróth József Dr. Kupás Tibor. Projektek működésfolytonossága?

Dr. Beinschróth József Dr. Kupás Tibor. Projektek működésfolytonossága? Dr. Beinschróth József Dr. Kupás Tibor Projektek működésfolytonossága? A szervezetek egyre nagyobb részénél válik a működésfolytonosság kérdésnek figyelembe vétele általános gyakorlattá. Ez azonban többnyire

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Vállalkozók Európában 3

TARTALOMJEGYZÉK. Vállalkozók Európában 3 Vállalkozók Európában 3 TARTALOMJEGYZÉK AJÁNLÁS...8 BEVEZETŐ...10 1. MIT JELENT A BELSŐ PIACI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL SZÓLÓ IRÁNYELV?...13 AZ IRÁNYELV JELENTŐSÉGE...13 A SZOLGÁLTATÁSNYÚJTÁS SZABADSÁGA ELŐTT

Részletesebben

A belső piaci információs rendszer. Az IMI-rendszer beállítása: útmutató az első hatósági felhasználók számára

A belső piaci információs rendszer. Az IMI-rendszer beállítása: útmutató az első hatósági felhasználók számára A belső piaci információs rendszer Az IMI-rendszer beállítása: útmutató az első hatósági felhasználók számára HU A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ

Részletesebben

4. fejezet. Vegyi anyagok-kezelését szabályozó törvényi eszközök és ún. nemjogi szabályozási mechanizmusok

4. fejezet. Vegyi anyagok-kezelését szabályozó törvényi eszközök és ún. nemjogi szabályozási mechanizmusok 107 4. fejezet Vegyi anyagok-kezelését szabályozó törvényi eszközök és ún. nemjogi szabályozási mechanizmusok Cél: a vegyi anyagok-kezelését szabályozó jogi eszközök és egyéb mechanizmusok áttekintése,

Részletesebben

AZ ELEKTRONIKUS SZÁMLÁZÁSRÓL. Általános ismertető

AZ ELEKTRONIKUS SZÁMLÁZÁSRÓL. Általános ismertető AZ ELEKTRONIKUS SZÁMLÁZÁSRÓL Általános ismertető 2015 1. Bevezető... 4 1.1. A dokumentum célja... 4 1.2. A dokumentum felhasználása... 4 1.3. Az eleketronikus számla fogalma... 4 2. Az elektronikus számlázás

Részletesebben

Az általános forgalmi adóztatás nemzetközi irányai I. rész

Az általános forgalmi adóztatás nemzetközi irányai I. rész Jancsa-Pék Judit 1 Az általános forgalmi adóztatás nemzetközi irányai I. rész Az általános forgalmi adóztatás Európai Uniós szinten harmonizált jogrendszeren alapul, amelytől hazánk sem térhet el. Érdemes

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM VESZÉLYES ANYAGOK KEZELÉSI

Az ÓBUDAI EGYETEM VESZÉLYES ANYAGOK KEZELÉSI 2. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 30. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM VESZÉLYES ANYAGOK KEZELÉSI és FELHASZNÁLÁSI SZABÁLYZATA BUDAPEST,

Részletesebben

ESTA szabvány A vetőmagcsávázás európai minőségbiztosítása Vetőmagcsávázásra és csávázott vetőmagra vonatkozó minőségbiztosítási rendszer

ESTA szabvány A vetőmagcsávázás európai minőségbiztosítása Vetőmagcsávázásra és csávázott vetőmagra vonatkozó minőségbiztosítási rendszer Cím ESTA szabvány Változat 1.2 ESA _12.0271 Dátum 2012. május 4. Szerző R Scheffer ESTA szabvány A vetőmagcsávázás európai minőségbiztosítása Vetőmagcsávázásra és csávázott vetőmagra vonatkozó minőségbiztosítási

Részletesebben

(a 98/24/EK irányelv 3., 4., 5. és 6. cikke, valamint a II. mellékletének 1. része) Európai Bizottság

(a 98/24/EK irányelv 3., 4., 5. és 6. cikke, valamint a II. mellékletének 1. része) Európai Bizottság NEM KÖTELEZŐ ÉRVÉNYŰ GYAKORLATI ÚTMUTATÁS A MUNKÁJUK SORÁN VEGYI ANYAGOKKAL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOKNAK KITETT MUNKAVÁLLALÓK EGÉSZSÉGÉNEK ÉS BIZTONSÁGÁNAK VÉDELMÉHEZ (a 98/24/EK irányelv 3., 4., 5. és 6.

Részletesebben

ITIL - az informatikaszolgáltatás módszertana. Fejlesztés és felülvizsgálat

ITIL - az informatikaszolgáltatás módszertana. Fejlesztés és felülvizsgálat ITIL - az informatikaszolgáltatás módszertana észült: 2002. novemberében a Széchenyi-terv támogatásával FI Számítástechnikai Rt Verzió: 3.1 Fejlesztés és felülvizsgálat Tartalom 1. FEJLESZTÉS ÉS FELÜLVIZSGÁLAT...

Részletesebben

HU 2014. Az uniós intézmények és szervek hogyan számítják ki, csökkentik és ellentételezik u vegházhatásúgáz kibocsátásaikat?

HU 2014. Az uniós intézmények és szervek hogyan számítják ki, csökkentik és ellentételezik u vegházhatásúgáz kibocsátásaikat? HU 2014 14 SZ. Ku lönjelentés Az uniós intézmények és szervek hogyan számítják ki, csökkentik és ellentételezik u vegházhatásúgáz kibocsátásaikat? EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK 12, rue Alcide

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR. Levelező tagozat. Szolgáltatás és nonprofit szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR. Levelező tagozat. Szolgáltatás és nonprofit szakirány BGF KKFK Elektronikus Könyvtár Az elektronikus könyvtár teljes szövegű dokumentumokat tartalmaz biztosítva a szabad Információ-hozzáférést. A szerzői és egyéb jogok a dokumentum szerzőjét/tulajdonosát

Részletesebben

KÖZÖS EURÓPAI MENEKÜLTÜGYI RENDSZER. Belügy

KÖZÖS EURÓPAI MENEKÜLTÜGYI RENDSZER. Belügy KÖZÖS EURÓPAI MENEKÜLTÜGYI RENDSZER Belügy A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni. Ingyenesen hívható telefonszám (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*)

Részletesebben