Közlekedési ismeretek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Közlekedési ismeretek"

Átírás

1 Közlekedési ismeretek 1. Mit jelez a tábla? a) Számítani lehet arra, hogy a szemből érkező 3-4 gépkocsiból álló autósor korlátozza az előzés lehetőségét. b) Az úton forgalmi akadályt képezhetnek a feltorlódott járművek. c) Az úton a fő forgalmi terhelés iránya napszakonként megfordul. 2. Ellenőrizheti-e a rendőrség a tábla elhagyását követően is a járművek sebességét? a) Igen. b) Csak akkor, ha a Közúti forgalom ellenőrzése táblát újra elhelyezik. c) Nem. 3. Mit jelez a tábla? a) A további útszakaszon nem kell sebességellenőrzésre számítania. b) A fixen telepített sebességmérő készülékkel való ellenőrzött útszakasz végét. c) A közúti ellenőrzés végzésének a tilalmát. 4. Mit jelez a tábla? a) Telepített sebességellenőrző rendszert. b) Mobil sebességellenőrző rendszert. c) Az úton forgalomszabályozó közúti ellenőrök, megjelenésére lehet számítani.

2 5. Gépkocsijával egy ilyen tábla felé közeledik. Hol lehet/kell számolnia azzal, hogy elektronikus eszközökkel sebesség-ellenőrzést végeznek? a) A tábla után telepített berendezéstől számított ésszerű távolságra a Közúti forgalom ellenőrzésének vége tábláig. b) A jelzőtábla előtti 30 méteres útszakaszon. c) A jelzőtábla és az ellenőrzött útszakasz hossza autópályán méter, egyéb úton méter. 6. Melyik járművet előzheti meg a tábla hatálya alatt mopedautóval az alábbiak közül? a) A lovas kocsit. b) A lassú járművet. c) Az úttest közepére helyezett vágányokon haladó villamost. 7. Közlekedhet-e a mopedautó az ilyen táblával kijelölt úton? a) Igen. b) Csak lakott területen kívül. c) Nem.

3 8. Közlekedhet-e kerékpárral az ilyen táblával megjelölt úttal párhuzamosan futó úttesten? a) Csak akkor, ha fejvédő sisakot visel, és utast nem szállít. b) Csak lakott területen lévő mellékútvonal úttestén, ha ott kerékpárnyomot is kijelöltek. c) Nem. 9. Mit jelez a tábla? a) A levegő magas szálló porkoncentrációja miatt a gyermekek, valamint a légúti és keringési betegségben szenvedők ne tartózkodjanak hosszú ideig az övezetben. b) A Környezetvédelmi övezet (zóna) vége jelzőtábláig az úton (övezetben) a gépkocsik nem közlekedhetnek. c) Járműközlekedésre is megnyitott biológiailag aktív, növényzettel borított övezetet, mely nem tartozik behajtási korlátozás alá. 10. Behajthat-e személygépkocsijával, a táblával jelzett övezetbe? a) Csak akkor, ha a gépkocsi katalizátorral van felszerelve. b) Csak akkor, ha a gépkocsi megfelel a külön jogszabályban meghatározott környzetvédelmi követelményeknek. c) Nem. 11. Mit jelez a Környezetvédelmi övezet (zóna) tábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla? a) Azon környezetvédelmi igazolólaphoz tartozó - hatósági jelzésen (rendszámtáblán) elhelyezett matrica színét, amellyel rendelkező gépkocsira a behajtás tilalma vonatkozik. b) Azon környezetvédelmi igazolólaphoz tartozó - hatósági jelzésen (rendszámtáblán) elhelyezett plakett színét, amellyel rendelkező gépkocsi behajthat a táblával megjelölt övezetbe. c) A hatósági jelzésen (rendszámtáblán) elhelyezett matrica színét, amellyel rendelkező gépkocsinak csak az átmenő forgalmát korlátozták a táblával megjelölt övezetbe.

4 12. Mire szolgál a közúti jelzőtáblákat körbevevő sárga vagy fényvisszaverő sárga háttér? a) Kizárja a méltányosság lehetőségét az elsőbbségadási kötelezettségét megszegő járművezetővel szemben. b) Jelzi, hogy az elsőbbségadási kötelezettségét figyelmen kívül hagyó járművezetővel szemben, mint kiemelt szabályt megsértővel szigorúan fognak eljárni. c) A tábla jobb láthatóságát segíti, mert kiemeli a jelzést az adott környezetből. 13. Mikor kell a túlméretes jármű vagy járműszerelvény kíséretét ellátó járművön elhelyezett fényt kibocsátó jelzőtábla rendelkezésének eleget tenni? a) Csak a folyamatos követése esetén. b) Csak, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között. c) A mellette történő elhaladás közben a jelzést figyelembe kell venni. 14. Köteles-e figyelembe venni a képen látható változtatható jelzésképű elektronikus jelzőtábla jelzését az úton közlekedő gépkocsi vezetője? a) Igen. b) Csak a tájékoztató információt, az ilyen jelzés tilalmat vagy kötelezettséget sohasem közvetíthet. c) Nem, ha a fehér és fekete jelzései egymással felcserélt színekkel vannak megjelenítve. 15. Meddig tart a képen látható táblával jelzett sebességkorlátozás? a) A következő útkereszteződés kezdetéig. b) A Sebességkorlátozás vége jelzőtábláig. c) A vasúti átjáróig.

5 16. Mekkora lehet a legnagyobb sebessége a személygépkocsinak az autópályán egy ilyen táblakombináció hatálya alatt? a) Legfeljebb 130 km/h. b) Legfeljebb 100 km/h. c) A megjelölt időjárási körülmények között 100 km/h egyébként 130 km/h. 17. Mekkora lehet a legnagyobb sebessége személygépkocsinak az autópályán egy ilyen táblakombináció hatálya alatt? a) Legfeljebb 130 km/h. b) Legfeljebb 100 km/h. c) A megjelölt időjárási körülmények között 100 km/h egyébként 130 km/h. 18. Mérsékelni kell-e a gépkocsija sebességgel, ha azt látja, hogy az úttest szélén egy ilyen táblával és vészvillogóval megjelölt autóbusz áll, amelybe gyermekek szállnak be- és ki? a) Igen. b) Csak akkor, ha az úttest szélén nincs autóbuszöböl vagy autóbuszsáv. c) Nem.

6 19. Előzhet-e egy tehergépkocsit egy olyan járműszerelvény, amelynek vontatója és a pótkocsija megengedett legnagyobb össztömege külön-külön nem haladja meg a 7,5 tonnát, de együttes tömegük több ennél? a) Igen. b) Nem. 20. Mit jelez a tábla, illetve a hozzá tartozó útburkolati jel? a) Kerékpársávot. b) Nyitott kerékpársávot. c) Kerékpáros nyomot. 21. Köteles-e gépkocsijával a táblával, illetve a hozzá tartozó útburkolati jellel megjelölt sávon haladni, figyelemmel a jobbra tartási kötelezettségre? a) Igen. b) Csak lakott területen belül. c) Nem. 22. Igénybe veheti-e gépkocsijával a táblával, illetve a hozzá tartozó útburkolati jellel megjelölt sávot? a) Igen, akár folyamatos haladásra is, ha a kerékpáros forgalmat nem akadályozza. b) Legfeljebb előzésre, kitérésre, illetve a jobbra való bekanyarodásra való besorolásra. c) Nem.

7 23. Mit jelez az ilyen útburkolati jel? a) Kerékpáros nyomot. b) Kerékpárosok közlekedésére kijelölt úttestet. c) Kerékpárutat. 24. Az azonos irányú haladásra csak egy forgalmi sáv áll rendelkezésére. Köteles-e gépkocsijával az ilyen burkolati jellel kijelölt sávon haladni, figyelemmel a jobbra tartási kötelezettségre? a) Igen. b) Csak lakott területen belül. c) Nem. 25. Mi a feltétele az alábbiak közül annak, hogy egy diák mopedautót vezessen? a) Legalább M kategóriás vezetői engedéllyel kell rendelkeznie. b) Legalább A vagy T kategóriás vezetői engedéllyel kell rendelkeznie. c) Legalább B kategóriás vezetői engedéllyel kell rendelkeznie. 25. Szállíthat-e utast a mopedautó vezetője? a) Igen, ha a járműnek van erre a célra kialakított ülőhelye. b) Legfeljebb akkor, ha a vezető engedélye nem minősül kezdőnek. c) Nem. 27. Meddig tart az ilyen táblakombináció hatálya?

8 a) A következő útkereszteződés kezdetéig, kivéve, ha a Sebességkorlátozás vége vagy a Mozgó járművekre vonatkozó tilalmak vége a korlátozást előbb feloldja. b) Az esős időjárási körülmények esetében jelentkező fokozott baleseti veszély megszűnéséig. c) A nedves útburkolatú útszakasz végéig. 28. Mit kell mindenképpen ellenőriznie a napi első elindulás előtt a gépkocsin? a) A gépkocsi műszaki állapotát, és az aktív és passzív biztonsági berendezések működőképességét. b) A kocsiszekrényt, a futóművet, a visszapillantó tükröket, ablaktörlőt, valamint az ablakmosó berendezést. c) A kormányberendezést, a fékberendezést, a gumiabroncsokat, a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezéseket, valamint a rendszámtáblák meglétét, állapotát. 29. Hogyan kell a gépkocsival megközelíteni a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet? a) Olyan sebességgel, hogy elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni, és amennyiben szükséges, a zebra előtt meg tudjon állni. b) Fékkészenlétben, mert a gyalogosok mindig biztonságukat kockáztatva lépnek az úttestre. c) Úgy, hogy ha járműve áthaladása előtt gyalogos érkezik a zebrához mindig jelezze, hogy közvetlenül előttük vagy mögöttük kíván továbbhaladni. 30. Hogyan kell megközelíteni a képen látható vasúti átjárót? a) Fokozott óvatossággal, hogy eleget tudjon tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek és az áthaladásra vonatkozó szabályoknak. b) Mindig a megengedett legnagyobb sebességgel, hogy rövid ideig tartózkodjon a veszélyes helyen. c) Legfeljebb 30 km/h-ra csökkentett sebességgel. 31. Megközelítheti-e a vasúti átjárót a kormánykerékkel ábrázolt gépkocsival 50 km/h sebességgel? a) Igen, mert a teljes sorompó nyitott helyzetben van, az átjáró felé vasúti jármű nem közeledik és a folyamatos áthaladásra lehetőség van.

9 b) Legfeljebb akkor, ha a vasúti átjáró biztosítására szolgáló sorompó mellett jelzőőr is tartózkodik és jelzőtárcsájával szabad jelzést ad. c) Nem, mert a gépkocsi sebességét a biztonságos áthaladás érdekében legalább 30 km/h-ra mérsékelni kell. 32. A képen látható helyen az útkereszteződés előtt besorolhat-e az úttest szélén lévő kerékpársávra a jobbra bekanyarodni szándékozó gépkocsi? a) Igen. b) Nem. 33. Elindulás előtt köteles-e a képen látható gépkocsi vezetője gondoskodni a rendszámtábla letakarításáról? a) Igen. b) Csak, ha az adott napon ez a gépkocsi első elindulása. c) Nem. 34. Közlekedhet-e a kétkerekű segédmotoros kerékpár az autóbusz forgalmi sávban? a) Igen. b) Csak 22-6 óra között.

10 c) Nem. 35. Megállíthatja-e kétkerekű motorkerékpárját a járdán? a) Igen, ha a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el, és a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad. b) Legfeljebb akkor, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi. c) Csak akkor, ha az úttesten a jármű megállítására nincs elegendő hely, vagy a megállást ott közúti jelzést tiltja. 36. Elindulás előtt köteles-e a képen látható gépkocsi vezetője gondoskodni a rendszámtábla letakarításáról? a) Igen. b) Csak, ha az adott napon ez a gépkocsi első elindulása. c) Nem. 37. A megengedett hosszúsági vagy szélességi méretet meghaladó méretű jármű vagy járműszerelvény kíséretét - külön jogszabály alapján - ellátó járművön, kíséret közben elhelyezhető-e fényt kibocsátó vagy megvilágított jelzésű jelzőtábla? a) igen b) nem c) ezt a hatóság dönti el 38.A táblákon jelzett értékeket a) km/h mértékegységben kell érteni b) m/s mértékegységben kell érteni c) tetszőleges mértékegységben kell érteni 39. A jármű vezetője, mielőtt a járművel a telephelyről elindul (így különösen a garázsból), köteles: a) a kormányberendezés, a fékberendezés, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések állapotát (működését) ellenőrizni b) a pontfeltöltő kártyájának a meglétét és az égő készletet ellenőrizni c) a kormányberendezés, a fékberendezés, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések állapotát (működését), továbbá a hatósági jelzések (rendszámtáblák) meglétét, állapotát az adott körülmények között indokolt módon ellenőrizni.

11 40. Ha a forgalmat jelzőőr vagy polgárőr irányítja akkor, a) bárhol, bármikor megteheti b) köteles azt az egyéb veszélyt jelző táblával a jelzőőrre vonatkozó kiegészítő táblával együtt a külön jogszabályban meghatározottak szerint előre jelezni. c) a forgalmat, csak rendőr irányíthatja 41. A megengedett hosszúsági vagy szélességi méretet meghaladó méretű jármű vagy járműszerelvény kíséretét - külön jogszabály alapján - ellátó járművön a) kíséret közben elhelyezhető fényt kibocsátó vagy megvilágított jelzésű jelzőtábla b) kíséret közben kőtelező fényt kibocsátó vagy megvilágított jelzésű jelzőtábla. c) semmilyen jelzés nem helyezhető el. 42. A közúti jelzőtáblák a) az észlelést elősegítő sárga vagy fényvisszaverő sárga háttéren is elhelyezhetők. b) az észlelést elősegítő piros vagy fényvisszaverő piros háttéren is elhelyezhetők. c) semmilyen háttéren nem helyezhető el. 43. A tábla a) a kétkerekű kerékpárok közlekedésére kijelölt utat jelez. b) a tábla azt jelzi, hogy ezen az úton csak kétkerekű kerékpárok közlekedhetnek. c) által jelzett úton a nincs sebesség korlátozás. 44. A tábla a) azt jelzi, hogy az úton 3500 kilogrammot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival, valamint vontatóval, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel, valamint az ezen járművekből és pótkocsiból álló járműszerelvényekkel előzni tilos. b) tehergépkocsival behajtani tiltja. c) által jelzett úton a nincs korlátozás. 45. A tábla hatálya alá eső járművekkel (jármű szerelvényekkel) szabad előzni: a) kétkerekű segédmotort. b) bármely segédmotort. c) lassú járművet.

12 46. A táblával jelzett útra tilos behajtani: a) 3500 kg megengedett legnagyobb ösztömegű, zárt kocsiszekrényű tehergépkocsival. b) bármely tehergépkocsival. c) lassú járművel. 47. A megjelölt övezetben: a) gépkocsik nem közlekedhetnek. b) csak katalizátoros gépkocsik közlekedhetnek. c) környezetkímélő gépkocsik közlekedhetnek. 48. A megjelölt övezetben: a) A kiegészítő jelzőtábla jelzi azon környezetvédelmi igazolólaphoz tartozó - a hatósági jelzésen (rendszámtáblán) elhelyezett - matrica színét, amellyel rendelkező gépkocsira a behajtás tilalma vonatkozik. A behajtási tilalom alól az út kezelője felmentést adhat. A kiegészítő jelzőtáblán Kivéve engedéllyel felirat is elhelyezhető. b) csak katalizátoros gépkocsik közlekedhetnek. c) környezetkímélő gépkocsik közlekedhetnek. 49. A jelzőtábla hatálya: a) a táblánál kezdődik és a következő útkereszteződés kezdetéig tart minden esetben. b) a vasúti átjáró kezdete tábláig.

13 c) csak feloldó tálával rövidíthető. 50. Ennél a táblánál behajthat: a) a kerékpár és az állati erővel vont jármű. b) semmilyen jármű. c) csak az út kezelője által kiadott engedéllyel rendelkezők. 51. Ha a Korlátozott forgalmú övezet jelzőtáblát a Lakott terület kezdete jelzőtáblával együtt helyezték el, a) a tilalom hatálya a teljes lakott területre kiterjed. b) a Korlátozott forgalmú övezet vége jelzőtábláig tart. c) a következő útkereszteződésig tart. 52. Mit jelent ez a tábla? a) a tábla azt jelzi, hogy az úton forgalmi akadályt képezhetnek a feltorlódott járművek. b) balesetveszély miatt nagyobb követési távolságot kell tartani. c) járművek torlódása miatt meg kell állni. 53. Magánút a Mindkét irányból behajtani tilos jelzőtábla alatt elhelyezett tábla azt jelzi: a) hogy az út a közforgalom elől el van zárva. b) hogy az út a közforgalom elől nincs elzárva. c) a két tábla együtt nem helyezhető ki.

14 54. Nyitott kerékpársáv a) a tábla a kerékpárosok egyirányú közlekedésére kijelölt kerékpársáv úttesten történő elhelyezkedését jelzi. b) a kerékpárosok közlekedésére kijelölt kerékpársáv úttesten történő elhelyezkedését jelzi. c) ezen a sávon bármilyen jármű közlekedhet. 55. Ezt a táblát a) autóúton, autópályán b) csak autópályán c) bárhol pl. gyorsforgalmi úton helyezhetik el. 56. A kerékpáros a jelzőtáblán megjelölt iránnyal szemben közlekedhet. a) bármikor, de csak szorosan a jobb szélen. b) csak akkor, ha a tábla alatt kivéve kerékpár kiegészítő is van c) csak akkor, ha a tábla alatt kivéve kerékpár kiegészítő is van, de ekkor is csak a kijelölt kerékpársávon, ennek hiányában szorosan az úttest szélén. 57. Ennél az útburkolati jelnél: a) csak a piros jelzés alatt sorolhat előre a két kerekű kerékpár. b) bármikor előre sorolhat a két kerekű kerékpár.

15 c) ezt a kerékpáros csak akkor veheti igénybe, ha előbb érte el. 58. Ezt a besorolási helyet a) csak a kétkerekű kerékpáros veheti igénybe b) minden kerékpáros igénybe veheti c) a kétkerekű segédmotoros-kerékpáros veheti igénybe 59. Ez a burkolati jel azt jelzi, hogy a) Az úttesten, burkolati jellel kijelölt kerékpáros nyom jelzi a kerékpárosok részére az úttesten történő haladásra ajánlott útfelületet. b) A kerékpárosoknak ezen a nyomon kell haladni. c) Erre a jelre gépjármű nem hajthat rá. 60. A nyitott kerékpársávot

16 a) a nyitott kerékpársávot - az egy irányban vagy egymással szemben közlekedő járművek egymás mellett történő elhaladás ezt szükségessé teszi - más járművek is igénybe vehetik, az irányváltoztatásra vonatkozó szabályok megtartása mellett. b) más jármű nem veheti igénybe c) a segédmotoros igénybe veheti 61. A jobbra bekanyarodást a nyitott kerékpársávról a) lehet végrehajtani. b) kell végrehajtani. c) tilos végrehajtani. 62. Ez a jelzés a) Játszótereket jelöli. b) Gyermek megőrzőt jelez. c) Gyermekszállítás a gyermekeket szállító autóbusz vagy az iskolabusz elején és hátulján elhelyezett tábla az álló jármű környezetében gyermekek közlekedésére figyelmeztet. 63. A nyitott kerékpársávot, valamint a kerékpársávot jobbra tartási, vagy az úttest jobb szélén való haladási kötelezettség szempontjából a) figyelmen kívül kell hagyni. b) figyelmen kívül lehet hagyni. c) figyelmen kívül hagyni tilos. 64. Lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot visel és utast nem szállít, megengedett maximális sebessége a) 40 km/óra b) 50 km/óra c) nincs meghatározva 65. Lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot nem visel, megengedett maximális sebessége a) 40 km/óra. b) 50 km/óra. c) nincs meghatározva.

17 66. Teherszállításra kialakított motoros triciklivel, elromlott járművet vontató gépjárművel, segédmotoros kerékpárral, lakott területen kerékpárral a megengedett legnagyobb sebesség a) 40 km/óra. b) 30 km/óra. c) a forgalom függvényében a vezetőnek kell meghatároznia. 67. A kerékpárúton közlekedő járművel a megengedett legnagyobb sebesség a) 40 km/óra. b) 30 km/óra. c) 20 km/óra 68. A gyalog- és kerékpárúton közlekedő járművel a megengedett legnagyobb sebesség a) 40 km/óra. b) 30 km/óra. c) 20 km/óra 69. Az olyan párhuzamos közlekedésre alkalmas úton, amelyen 3 vagy több forgalmi sáv van, a legbelső sávban a) csak személygépkocsi közlekedhet b) motorkerékpár is közlekedhet c) csak gyorsjáratú és távolsági autóbusz közlekedhet 70. Az autóbusz forgalmi sávban a) csak az autóbuszok közlekedhetnek b) csak az autóbuszok és a trolibuszok közlekedhetnek c) a kétkerekű motorkerékpárok és a kétkerekű segédmotoros-kerékpárok is közlekedhetnek 71. Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából - kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, a) csak jobbról szabad b) bármerről szabad c) semerről nem szabad előrehaladni 72. Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából - kerékpárral az álló járművek mellett a) csak jobbról szabad b) bármelyik irányból c) nem szabad előrehaladni 73. E táblánál behajthat a) az ott lakókat vagy az oda látogatókat szállító személygépkocsi, a személygépkocsi kivételével a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, b) bármilyen jármű c) csak szóló jármű 74. Az egyirányú forgalmú úton az ellenirányban kijelölt autóbusz sávot és az ellenirányban kijelölt kerékpársávot a besorolás szempontjából a) figyelmen kívül kell hagyni.

18 b) figyelembe lehet venni. c) figyelembe kell venni. 75. Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van kijelölve, az azonos irányban valamennyi forgalmi sávban - egymás mellett haladó hó eltakarítást végző és figyelmeztető jelzést használó járműveket a) tilos megelőzni. b) nem ajánlatos megelőzni. c) csak akkor szabad megelőzni, ha ezek jobbra jeleznek. 76. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, a) minden esetben meg tudjon állni. b) ha szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt is meg tudjon állni. c) ha megállni nem tud, a gyalogosnak eszébe se jusson lelépni. 77. A kétkerekű kerékpáron a) 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. b) 18. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. c) 21. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. 78. Kettőnél több kerekű kerékpáron a) 16. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast. b) 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast. c) 18. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast. 79. A három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpárral személyt szállítani akkor szabad, a) ha a jármű vezetője a 14. életévét betöltötte. b) ha a jármű vezetője a 16. életévét betöltötte. c) ha a jármű vezetője a 17. életévét betöltötte. 80. Azt a járművet, amely a kijelölt rakodóhelyen szabálytalanul tartózkodik, a) csak a rendőrség b) bárki, akinek útban van c) A rendőrség, a közterület felügyelet, a közút kezelője - az üzemben tartó értesítése mellett és költségére elszállítással eltávolíthatja. 81. Azt a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon tilos, mellékútvonalon - közterület-használati engedély nélkül a) legfeljebb 10 napig szabad tárolni. b) legfeljebb 30 napig szabad tárolni. c) legfeljebb 60 napig szabad tárolni. 82. Motorkerékpár: a) a külön jogszabályban L3e járműkategóriába sorolt kétkerekű oldalkocsi nélküli, L4e járműkategóriába sorolt oldalkocsival rendelkező jármű, továbbá a motoros tricikli. b) 2 vagy 3 kerekű gépjármű c) olyan 2 vagy 3 kerekű gépjármű, amelynek nincs áttételes kormányműve és az össztömege nem több mint 400 kg. 83. Motoros tricikli: a) a külön jogszabályban L5e járműkategóriába sorolt háromkerekű és L7e járműkategóriába sorolt négykerekű motorkerékpár.

19 b) minden 3 kerekű gépjármű. c) személy vagy teherszállításra készült, 3 kerekű jármű. 84. Segédmotoros kerékpár: a) a külön jogszabályban L1e járműkategóriába sorolt kétkerekű, L2e járműkategóriába sorolt háromkerekű jármű, továbbá az L6e járműkategóriába sorolt quad és mopedautó. b) a hengerűrtartalma nem haladhatja meg az 50 köbcentimétert, tervezett végsebessége 45 km/óra. c) olyan rendszám nélküli motor, amely tervezett végsebessége nem haladja meg a 45 km/órát. 85. Kerékpár: a) olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el. b) kizárólag emberi erővel hajtott jármű, amelyhez utánfutó, oldalkocsi nem kapcsolható. c) kizárólag emberi erővel hajtott jármű, amelyhez utánfutó igen, de oldalkocsi nem kapcsolható. 86. Mopedautó: a) a külön jogszabályban L6e járműkategóriába sorolt könnyű négykerekű segédmotoros kerékpár, amely zárt utasterű, több személy szállítására kialakított, kormánykerékkel és a gépkocsikban szokásos kezelőszervekkel van felszerelve. b) a négykerekű segédmotoros-kerékpár. c) a KRESz-ben nem szerepel. 87. Megállhat-e kétkerekű segédmotoros kerékpárjával a járdán? a. Nem. b. Csak ha azt közúti jelzés kifejezetten megengedi. c. Csak ha a járda szélességének minimum fele, de legalább 1.5 m szabadon marad. 88. Várakozhat-e kétkerekű segédmotoros kerékpárjával a járdán? a. Nem. b. Csak ha azt közúti jelzés kifejezetten megengedi. c. Csak ha a járda szélességének minimum fele, de legalább 1.5 m szabadon marad. 89. A járdán motorkerékpárok állnak, várakozhat-e az úttesten? TÖRÖLVE a. Igen. b. Nem. 90. Forgalmi torlódás esetén kell-e az álló járművek elé soroló motorkerékpárokra számítania? a. Nem. b. Csak az úttest szélén, jobbról. c. Igen, az álló járművek mellett, vagy azok között. 91. Másik motorkerékpáros mögött hol célszerű haladni? a. Szorosan az úttest szélén. b. Ugyanabban a nyomban, mint az elől haladó. c. Egy járműszélességgel beljebb, hogy az ő hirtelen fékezése esetén elkerüljük a ráfutást. 92. Indulás előtt le kell-e takarítania járműve rendszámtábláját? a. Igen. b. Nem. 93. Oktatójárművével közlekedhet-e kivilágított tetőtáblával? a. Igen. b. Nem.

20 94. Hány sebességhatárt ír elő a KRESZ kerékpárosok számára, a. 3 b. 5 c kg alatti kistehergépkocsijával mekkora sebességgel közlekedhet autóúton? a. 70 km/ó b. 90 km/ó c. 110 km/ó kg alatti kis tehergépkocsijával előzhet-e az autópálya 3. forgalmi sávjában? a. Igen. b. Nem. 97. Az út szélén álló jármű kikerüléséhez kell-e irányjelzést adni? a. Igen. b. Nem c. Csak ha az tényleges irányváltoztatással jár. 98. Lejárt hatósági jelzéssel hány napig tárolhatja közterületen járművét? a. 10 b. 30 c Kapubejáróból kitolatáskor célszerű-e a kormányzott kerekeket a továbbhaladás irányába állítani? TÖRÖLVE a. Nem, ez csak az Y fordulónál követelmény. b. Felesleges, a szervókormány álló járműnél is nyugodtan tekerhető. c. Igen, mert kíméli a kormányszerkezetet, és biztonságosabb a továbbhaladás Célszerű-e indulás előtt az óra tervezett tartalmát megbeszélni a tanulóval? a. Nem, mert úgyis csak menetközben derül ki, hogy mit tudunk csinálni. b. Igen, mert így Ő is jobban rá tud hangolódni, és látja, hogy nem véletlenszerűen zajlik az oktatás Célszerű-e az óra végén megbeszélni oktatás során történteket? a. Nem, mer a tanulót csak a vezetés érdekli. b. Felesleges, mert menetközben már elmondtam mindent. c. Igen, mert így összefoglalva, kiértékelve jobban látja, hogy mit értünk el ezen az órán Oktatás közben használhat-e kézben tartott mobiltelefont? a. Csak rutinpályán. b. Igen, mert csak vezetés közben tilos használni. c. Nem Oktatás közben használhatja-e mobil telefonját headset-tel? a. Csak rutin pályán. b. Igen. c. Nem Autójában célszerű-e az illatosítót a visszapillantó tükörre akasztani? a. Igen, mert így mindenki látja, hogy milyen gondos vagyok. b. Nem, mert a mozgásával a perifériás látómezőt ingerli Autójában célszerű-e kedvenc kabala állatkáját tapadókoronggal a hátsó szélvédőre helyezni? a. Igen, mert így nem akadályozza vezetés közben a kilátást.

21 b. Nem, mert a visszapillantó tükrön keresztül mozgásával a perifériás látómezőt ingerli Mikor szabad első, vagy hátsó ködlámpát használni? a. Bármikor, hadd lássák, hogy jövök. b. Csak lakott területen kívül. c. Csak ha a látási viszonyok ezt indokolják Járművével kicsit lassítania kell, hogyan teszi? a. Csak motorfékkel. b. Csak lábfékkel. c. Motorfékkel, és ha szükséges lábfékkel Járművét lassítania kell, hogyan teszi? a. Benyomom a tengelykapcsoló pedált, hogy a motor már ne hajtson tovább. b. Egyszerre nyomom be a tengelykapcsoló és a fékpedált, hogy a motor le ne fulladjon. c. Először határozottan fékezek, majd benyomon a tengelykapcsoló pedált, hogy a motor le ne fulladjon Lejtőn lefelé halad, mi a visszakapcsolás sorrendje? a. Benyomom a tengelykapcsoló pedált, fékezek, majd visszakapcsolok. b. Lefékezem a járművet, benyomom a tengelykapcsoló pedált, majd visszakapcsolok Kanyarodás előtt mi a helyes sorrend? a. Lefékezem a járművet, bekapcsolom az irányjelzőt, bekanyarodom. b. Bekapcsolom az irányjelzőt, lefékezem a járművet, bekanyarodom Célszerű-e az automata biztonsági övet csipesszel lazára állítani? a. Igen, mert így észre sem veszi, hogy be van csatolva. b. Igen, mert így a rendőr sem szólhat semmit. c. Nem, mert így az öv nem tud kellő védelmet biztosítani ütközés esetén Mit jelent ez a tábla? a) a sebességkorlátozás csak a megjelölt időjárási körülmények vagy nedves útburkolat esetében érvényes. b) a sebességkorlátozás minden járműre minden időjárási körülmények között érvényes. 113.Mely járművekre vonatkozik ez a tábla? a) Minden teherautóra. b) Csak a 7,500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsikra. c) Csak a 3,500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsikra.

22 114. Mit jelent ez a tábla? a) A környezetvédelmi övezetbe gépkocsival nem szabad közlekedni b) A környezetvédelmi övezetbe csak a hatósági jelzésen elhelyezett zöld matricával ellátott gépkocsival szabad közlekedni Mit jelent ez a tábla? a) A környezetvédelmi övezetbe gépkocsival nem szabad közlekedni b) A környezetvédelmi övezetbe csak a hatósági jelzésen elhelyezett sárga matricával ellátott gépkocsival szabad közlekedni. c) A környezetvédelmi övezetbe csak a hatósági jelzésen elhelyezett sárga matricával ellátott gépkocsival nem szabad közlekedni Közlekedhet-e lassú járművel a tábla utáni útszakaszon? a) Igen. b) Nem Mi oldja fel a sebességkorlátozást, ha azt a veszélyt jelző táblával együtt helyezték el? a) A következő útkereszteződés. b) A vasúti átjáró kezdete.

23 118. Lehet-e elsőbbségadási kötelezettsége az A jelű gépkocsinak? a) általában nem. b) Igen a Kerékpársávon érkező jármű részére. c) Nem Mit jelent ez a tábla? a) Minden tehergépkocsival behajtani tilos valamint vontatóval, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel behajtani tilos b) Minden tehergépkocsival behajtani tilos kivéve a 2500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, zárt kocsiszekrényű tehergépkocsit valamint vontatóval, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel behajtani tilos c) Minden tehergépkocsival behajtani tilos kivéve a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, zárt kocsiszekrényű tehergépkocsit valamint vontatóval, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel behajtani tilos 120. Köteles-e a polgárőr jelzéseit figyelembe venni? a) Igen b) Nem 121. Az alábbiak közül mit kell ellenőrizni a napi első elindulás előtt? a) A motorolaj szintjét

24 b) Az első és hátsó rendszámtáblák meglétét és olvashatóságát. c) Az ablaktörlő gumilapátját 122. Kerékpárúton haladhat-e segédmotoros rokkantkocsi? a) Igen, lakott területen kívül b) Nem 123. Mit jelez ez a tábla? a) Azt, hogy a nagyobb sebességgel haladó járművek utolérhrtik egymást b) Az úton forgalmi akadályt képezhetnek a feltorlódott járművek c) Az úton egymás mellett kell haladni 124.Jobbra bekanyarodásra való felkészülés céljából igénybe veheti-e a tábla által jelölt területet? a) Igen b) Nem 125. Mikor haladhat a táblával megjelölt területen? a) Nem haladhat rajta b) Csak akkor, ha a szembejövő mellett így tudja biztosítani a megfelelő oldaltávolságot 126. Számítania kell-e szembejövő kerékpárosra? a) Igen b) Nem 127. Számítania kell-e szembejövő kerékpárosra? a) Igen b) Nem

25 128. Mit jelent ez az útburkolati jel? a) Kerékpárok ajánlott útiránya b) Ajánlott útfelület a kerékpárosoknak 129. Besoroláskor akadályozhatja-e a kerékpárost? TÖRÖLVE a) Igen b) Nem 130. Besoroláskor zavarhatja-e a kerékpárost? TÖRÖLVE a) Igen b) Nem 131. Előrehajthat-e az útkereszteződésig a motorkerékpáros a piros jelzés alatt az ábrán látható módon? a) Igen b) Nem

26 132. Előrehajthat-e az útkereszteződésig a motorkerékpáros a piros jelzés alatt az ábrán látható módon? a) Igen b) Nem 133. Előrehajthat-e az útkereszteződésig a motorkerékpáros a piros jelzés alatt az ábrán látható módon? a) Igen b) Nem 134. A 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsijával mennyi a megengedett legnagyobb sebessége? a) Autópályán 80Km/h, autóúton 70Km/h lakott területen 50Km/h b) Autópályán 130Km/h, autóúton 110Km/h lakott területen kívül 90Km/h, lakott területen 50Km/h c) Autópályán 80Km/h, lakott területen kívüli egyéb úton 70Km/h, lakott területen 50Km/h 135. Kétkerekű motorkerékpárjával közlekedhet-e buszsávban folyamatosan? a) Igen b) Nem 136.Forgalomellenőrzést végző jármű megállhat- e forgalom elől elzárt területen? a) Igen

27 b) Nem 137. Mit jelez ez a tábla? a) A tábla azt jelzi, hogy az úton a Közúti forgalom ellenőrzésének vége jelzőtábláig, elektronikus eszközökkel szakaszos sebesség ellenőrzést végeznek. b) Azt, hogy az úton a mai napon sebességmérő készüléket helyeztek el. c) Csak a gyorshajtások elkerülését megelőzendő tábla, melynek nincs semmi jogszabályi alapja 138. Mit jelez ez a tábla? a) Azt, hogy esőzésben a megengedett legkisebb sebességet meg kell tartani. b) Az adott időjárási körülmények között a megengedett legnagyobb sebességet a tábla jelzi. c) A sebességkorlátozás csak a megjelölt időjárási körülmények vagy nedves útburkolat esetében érvényes Segédmotoros kerékpárján közlekedve számítania kell-e rá, hogy kerékpáros megelőzi? TÖRÖLVE a) igen b) nem c) csak lakott területen kívül, ha visel sisakot a kerékpáros A gépkocsi hátsó részén elhelyezett rakomány mennyivel nyúlhat túl hosszirányban a gépjárművön? a) 40 cm b) 1 m c) nincs engedélyezve a túlnyúlás 141. Mindkét irányból behajtani tilos táblával ellátott útszakaszt keresztez. Kell-e számítania a táblával megjelölt útszakaszról érkező másik járműre? a) nem b) csak megkülönböztető jelzéseit használó járműre c) állati erővel vont járműre és kerékpárra bármikor 142. Egy kereszteződésben rendőri forgalomirányítás van. Megelőzheti-e az ön előtt haladó motorkerékpárost? a) igen b) igen, de csak ha a menetirány szerinti jobb oldalon marad c) nem

28 143. Elsőbbséget kell-e adni az egyenrangú útkereszteződésben balról érkező villamospótló autóbusznak? a) igen b) nem c) csak, ha a villamossínen közlekedik 144. Megállhat-e nyitott kerékpársávon? a) igen b) nem c) csak ha nem érkezik kerékpáros 145.Megfordulhat-e kijelölt gyalogátkelőhelyen? a) igen b) nem 146. Szabad-e hátramenetet végezni alagútban? a) igen b) nem 147. Megfordulhat-e az útkereszteződésben, ha ezt a jelzést látja? TÖRÖLVE a) igen b) nem 148. Folytathatja-e útját a leállósávon, ha nem tud besorolni az autópályára? TÖRÖLVE a) igen b) nem c) 2010 január 1 után igen 149. Folytathatja-e útját a leállósávon, a gépjármű ellenőrzést végző gépkocsi vezetője, ha nem tud besorolni az autópályára? a) igen b) nem 150. Motorkerékpárral közlekedhet-e lakott területen kívül a belső 3sávban? a) igen b) nem c) csak előzés céljából szabad igénybe venni Ha a gépkocsinak nincs, vagy lejárt a környezetvédelmi felülvizsgálatot igazoló lapja akkor az a) szabálysértésnek minősül b) csak akkor szabálysértés, ha több mint 30 napja járt le c) nem minősül szabálysértésnek

29 152. Milyen időközönként kell a katalizátorral ellátott járművet környezetvédelmi felülvizsgálatra vinni? a) évente b) három évente c) a műszaki vizsgálattal együtt végzik el Köteles-e figyelembe venni a közúton közlekedő járművezető a katasztrófavédelmi hatóság jelzéseit? 154. Köteles-e figyelembe venni a gépkocsivezető a polgárőr feltartott tárcsával való megállj jelzését? 155. Haladhat-e gépkocsival kerékpár úton? 156. Mennyivel haladhat a tábla után száraz úton, jó látási viszonyok esetén lakott területen? TÖRÖLVE a 40 km/h b 50 km/h c 90 km/h 157. Az alábbiak közül melyik tehergépkocsival tilos behajtani a tábla jelzésénél? a 2500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, nyitott kocsiszekrényű tehergépkocsival b 2500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, zárt kocsiszekrényű tehergépkocsival c 3000 kg megengedett legnagyobb össztömegű, zárt kocsiszekrényű tehergépkocsival

30 158. Behajthat-e gépkocsival a táblán jelzett útra? 159. Lakott területen belül milyen sebességgel közlekedhet a a tábla után? a 30 km/h b Úgy, hogy a vasúti átjárón történő biztonságos áthaladásról meg tudjon győződni 160. Számíthat-e egyirányú forgalmi úton szemből érkező kerékpárosra a gépkocsi vezetője?, minden esetben b Igen, ha a kiegészítő táblával ezt engedélyezték c Nem 161. Hol kell megállni a járművel, ha ezzel az útburkolati jellel találkozik? a Az első jelzés előtt b A második jelzés előtt 162. Gépkocsijával jobbra kíván kanyarodni. Köteles-e elsőbbséget adni az így megjelölt úton közlekedő kerékpárosoknak? 163. Köteles-e sebességét mérsékelni az így megjelölt és vészvillogóját működtető autóbusz melletti elhaladáskor?

31 164. Mennyi a megengedett legnagyobb sebessége autóúton a 3000 kg megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsinak? a 70 km/h b 90 km/h c 110 km/h 165. Mennyi a megengedett legnagyobb sebessége a 2500 kg megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsinak, ha pótkocsit vontat autópályán? a 130 km/h b 110 km/h c 80 km/h 166. Mennyi a megengedett sebessége lakott területen belül a kerékpárnak? a 40 km/h b 25 km/h c 30 km/h 167. Mennyi a megengedett sebessége lakott terülten kívül a fejvédő sisakot viselő kerékpárosnak, ha utast nem szállít? a 40 km/h b 50 km/h c 60 km/h 168. Lakott területen a sebesség-korlátozás jelzőtábla 70 km/h-t jelöl. Mennyi lehet a sebessége a 3200 kg megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsinak? a 70 km/h b 50 km/h c 60 km/h 169. Besorolhat-e a gépkocsijával jobbra kanyarodásra felkészüléskor a kerékpársávra?, a kerékpáros akadályozása nélkül, ha útburkolati jel megengedi c Igen, minden feltétel nélkül 170. Elsőbbséget kell-e adni jobbra bekanyarodáskor az út jobb szélén közlekedő gyalogos és kerékpárúton haladók részére? b Igen, de csak a gyalogosnak c Igen, de csak a kerékpárosnak 171.Haladhat-e folyamatosan lakott területen kívül, párhuzamos közlekedésre alkalmas úton a harmadik (belső) sávban a motorkerékpáros? 172. Haladhat-e folyamatosan motorkerékpáros az autóbusz forgalmi sávjában?

32 a Nem b Igen 173. Haladhat-e folyamatosan az autóbusz forgalmi sávjában a segédmotoros kerékpáros? 174. Haladhat-e folyamosan kerékpáros az autóbusz forgalmi sávjában?, minden további feltétel nélkül c Igen, ha ezt jelzőtábla engedélyezi 175. Ha közúti jelzésekből más nem következik, hova kell besorolni a több sávval kialakított körforgalmú úton, ha a behajtást követően az első lehetőségnél kívánja elhagyni a körforgalmat? a Bármelyik sávba b Csak a külső (jobb szélső) sávba c A belső sávba 176. Útkereszteződésben a forgalmi okból álló járművek között elhaladhat-e a motorkerékpáros? 177. Szintbeli vasúti átjáró előtt forgalmi okból álló járművek között előre sorolhat-e a segédmotoros kerékpár? 178. A kereszteződés előtt forgalmi okból álló járművek elé szabályosan besorolhat a kerékpáros, ha a A sáv bal szélén halad el b A két sáv között halad el c Az álló járművek mellett, jobbról halad el 179.Hogyan szabad a vasúti átjárót megközelíteni lakott területen belül? a Legfeljebb 30 km/h sebességgel b Fokozott óvatossággal 180. Hogyan szabad a vasúti átjárót megközelíteni lakott területen kívül? a Legfeljebb 40 km/h sebességgel b Fokozott óvatossággal 182. Meghatározhatják-e a legnagyobb sebességet a vasúti átjáró előtt jelzőtáblával? a Nem b Igen, ha a veszélytelen áthaladás megkívánja 183. Mennyi a megengedett legnagyobb sebesség lakó-pihenő övezetben? a 30 km/h b 20 km/h c 25 km/h 184.Behajthat-e 3000 kg megengedett legnagyobb össztömegű utasszállító gépkocsi lakó pihenő övezetbe? 185. Elszállíthatja-e a hatóság a kerékpársávon, kerékpárúton, nyitott kerékpársávon, gyalogosúton megállt járművet?

33 186. Mennyi a megengedett legnagyobb sebessége a hólánccal közlekedő gépkocsinak? a 40 km/h b 50 km/h c 60 km/h 187. Megelőzhető-e többsávos úton az egymás melletti sávban hóeltakarítást végző és figyelmeztető jelzést használó jármű? 188. Milyen mértékben köteles a sebességet csökkenteni a járművezető a kijelölt gyalogos átkelőhely előtt? a Legalább 30 km/h-ra b Legalább 20 km/h-ra c Úgy, hogy szükség esetén meg tudjon állni 189. Hogyan haladhat el villamosmegálló, menetrend szerint közlekedő busz megállója, iskolabusz megálló mellett a járművével? a 30 km/h sebességgel b 20 km/h sebességgel c Fokozott figyelemmel 190. Szállíthat-e gyermekbiztonsági rendszerben 3 év alatti gyermeket a személygépkocsi első ülésén, ha a légzsák be van szerelve, de nem kapcsolható ki? 191. Zárt utastérrel nem rendelkező motorkerékpáros segédmotor-kerékpáron közlekedhet-e becsatolt motorkerékpár bukósisak nélkül? 192. Közlekedhet-e figyelmeztető jelzést használó jármű egyirányú forgalmi úton a forgalommal szemben?, minden feltétel nélkül c Igen, óra között 10 km/h sebességgel 193. Működtetheti-e a figyelmeztető jelzését a jármű vezetője, a jelzés használatát megengedő tevékenységet nem végez? 194. Kétkerekű kerékpáron szállíthat-e 10 év alatti gyermeket pótülésen?, minden feltétel nélkül c Igen, 16 évet betöltött vezető 195. Szállíthat-e utast kétkerekű segédmotoros kerékpáron? 196. Három, vagy négykerekű segédmotor-kerékpárral (Quad-mopedautó) személyt szállítani akkor szabad, ha a vezető betöltötte a 16 évet

34 b 17 évet c 18 évet 197. Ha az úttesten a megállni tilos tábla alatt kiegészítő tábla nincs elhelyezve, elszállíthatja-e a hatóság a gépkocsiját? 198. Ha a gépkocsiját a kiegészítő táblával ellátott megállást tiltó tábla ellenére az úttesten állította le, elszállíthatja-e az út kezelője a gépkocsiját? 199. Forgalmi engedély, rendszám nélküli járművét tárolhatja-e főútvonalon? 200. Forgalmi engedély, rendszám nélküli járművét tárolhatja-e mellékútvonalon?, minden korlátozás nélkül b Igen, maximum 10 napig c Nem 201.Számíthat-e a gépkocsi vezetője olyan helyen a közúti forgalom ellenőrzését végző járműre (traffipax), ahol a megállás tilos? 202. Járműforgalom elől elzárt területen tartózkodhat-e a forgalomellenőrzést végző berendezést működtető jármű? 203. Elhelyezheti-e a gépkocsi rendszámtábláját a hátsó ablakon a gépkocsi vezetője? 204. Köteles-e ellenőrizni a napi első elindulás előtt a jármű rendszámtáblájának meglétét, állapotát? 205. Köteles-e a gépkocsiban, mopedautóban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket gyermekbiztonsági rendszerrel rögzíteni? 206. Kötelező-e a zárt utasterű-vezetőterű motorkerékpáron, segédmotor-kerékpáron motorkerékpár bukósisakot viselni? 207. Miért alkalmaznak sárga háttérrel közúti jelzőtáblákat? a A táblák észlelhetőségét segíti b Azért, hogy a nap ne tükröződjön a táblán 208. Szabad-e akadályozni a kerékpárosnak a gyalogosforgalmat a gyalog- és kerékpárúton?

35 209. A behajtást tiltó jelzőtábla alatt elhelyezett Kivéve célforgalom kiegészítő táblát hogyan kell értelmezni? a Csak az áruszállítás megengedett b Csak az ott lakó hajthat be c Megállás nélkül tilos áthajtani 210. A környezetvédelmi zóna (övezet) tiltó tábla alatti matrica ábrája a Megengedi a matrica ábrája szerinti jármű behajtását b Tiltja a matrica ábrájával jelzett jármű behajtását 211. Ha a sebességkorlátozás jelzőtáblát a lakott terület kezdetével együtt helyezték ki, meddig tart a tábla hatálya? a A következő útkereszteződésig b A lakott terület vége jelzőtábláig 212. Szabad-e akadályozni a kerékpáros forgalmat a gyalogosnak a gyalog és kerékpárúton? 213. Be kell-e csatolni a biztonsági övet a gyakorlati oktatás során az oktatónak? 214. Gépjárművezetői rutin vizsgán be kell-e kapcsolni a biztonsági övet a vizsgázónak? 215. Adhat-e felmentést az orvos a biztonsági öv becsatolása alól?, de csak meghatározott igazolás kiállításával 216. Parkoló manőver végzése esetén be kell-e kapcsolni a biztonsági övet? TÖRÖLVE 217. Kötelező felszerelése-e a láthatósági mellény a gépkocsinak? 218. Lakott területen kívül éjszaka közlekedő kerékpáros köteles-e fényvisszaverő mellényt használni? 219. Köteles-e a kézikocsit toló személy éjszaka lakott területen kívül fényvisszaverő mellényt viselni? 220. Autópálya leállósávján éjszaka defektet szerel, köteles-e láthatósági mellényt viselni? 221. Használhatja-e mobiltelefonját a gépkocsi vezetője kézben tartva? a Nem b Igen, de csak ha a jármű áll

36 222. Használhatja-e mobiltelefonját a motorkerékpáros vezetés közben kézben tartva? MÜSZAKI KÉRDÉSEK 1. Az ABS hátrányai: a) Megnöveli a fékutat, pl. kockaköves úton, mert amint a kerék az egyik kőről a másikra lép át, egy pillanatra a levegőbe kerül, ahol állóra fékeződik. Ilyenkor az ABS teljesen elveszi a fékerőt. b) Kagylósra kopik a gumiabroncs. c)a járművezető semmilyen visszajelzést nem kap a rendszer működéséről (pl. a fékpedálról). 2. Az ABS fő célja: a) Vészhelyzetben a vészfékezni nem merő vezető helyett kipótolja a hiányzó fékezőerőt. b) Hogy a lehető legrövidebb fékutat biztosítsa a járművezetőnek. c) Hogy vészfékezés esetén fenntartsa az irányíthatóságot, így az esetlegesen féktávolságon belül észlelt akadályt fékezéssel, és kikerüléssel el tudjuk kerülni, 3. Mit jelent az AdBlue? a) Olyan korszerű audió-vizuális rendszer, mely a járművezetőt támogatja. Pl. beépített GPS kombinálva aktív mobiltelefon kihangosító rendszerrel. b) Kék folyadékot jelöl, mely ammónia és víz keveréke. Általában haszongépjárművek kipufogógázait kezelik vele. Cél az Euró 5 környezetvédelmi osztály. c) Az Európai Parlament és a Tanács un. Kékkönyve, mely a tagországok feladatait tartalmazza a közúti balesetek számának -ezen belül hangsúlyosan a halálos balesetek- csökkentése terén. 4. Mit jelent az LDW (Lane Departure Warning)? a) Sávtartó automatika, mely figyelmezteti a gépkocsivezetőt, ha kitér a forgalmi sávjából. b) Tolatóradar, melynek képi (vizuális) megjelenítése azonos kijelzőn jelenik meg, mint a GPS grafikái. c) Kipörgésgátló berendezés 5. Mit jelent az EBA és mi a feledata? a) Elektronikus fékerő elosztó, mely a kerekeknél ébredő eltérő tapadást kompenzálja. b) Elektronikus fékasszisztens, mely érzékeli a fékpedál benyomásának gyorsaságát, és ha a járművezető által kifejtett fékezőerő kisebb, mint a pedál benyomásának intenzitása, akkor plusz fékezőnyomást gyakorol a kerékfékszerkezetre. c) Tehergépkocsikba és az autóbuszokba beépített sebességkorlátozó berendezés. 6. Mit jelent a DDW (Drowsy Driver Warning) kifejezés? a. A jármű fedélzeti számítógéppel van ellátva b. Fáradt vezető detektálás c. Elvakítás gátló, fényre sötétedő belső visszapillantó tükör

37 7. Mit jelent az ODS (Obstacle Detection System)? a. Akadályérzékelő rendszer b. Tolatóradar c. Tolatóradar, három dimenziós kijelzővel 8. Mit jelent a Vision Enhancement? a. Kanyarkövető fényszóró rendszert b. Fényre automatikusan sötétedő szélvédőt c. Látásjavítást, mely éjszaka, elvakítás, köd esetén javítja a vezető pozícióit 9. Mi a dolga az ACC-nek? (Adaptive Cruise Control) a. Radarral vezérelt adaptív sebességtartás b. Sötétedéskor automatikusan felkapcsolja a világítást c. A pollenszűrő elszennyeződését kijelzi a digitklima kijelzőjén 10. Mi az az LKS? (Lane Keeping System) a. Kétzónás digitális klímaberendezés b. A vezetőt alagútra, hídra, felüljáróra figyelmeztető jelzés c. sávelhagyás megakadályozó rendszer 11. Mire képes az ISC (Intelligent Speed Control)? a. Berendezés, mely képes időben figyelmeztetni a sebességmérő radarokra b. Rádiójeles jelzőtábla jelzései alapján határozza meg az optimális sebességet c. Sebességkorlátozó berendezés, mely a vezetőt óvja a sebesség túllépésétől 12. Mi az az LCA (Lane Changing Assistant)? a. Frontális ütközés veszélyére figyelmeztető jelzőhang b. Sávváltás támogatás c. Intelligens vezeték nélküli mobiltelefon kihangosító multimédiás eszköz 13. Mit jelent az ACN (Automatic Collision Notification)? a. Automatikus ütközési értesítő b. Út információk (torlódás, baleset, stb.,) automatikus küldése a jármű audió berendezésére c. Automatikus hátragurulás akadályozó rendszer 14. Mi az Advanced ACN? a. Tovább fejlesztetett ütközési értesítő rendszer b. Elektronikus rögzítőfék, mely késlelteti az oldást, megakadályozván a hátragurulást c. Tűzriasztó jelzés, a motortérből, ill. az üzemanyagtartály felöl 15. Mit hívunk aktív biztonságnak? a) Olyan műszaki megoldások, berendezések összessége, melyek segítenek elkerülni a balesetek bekövetkeztét b) Az a tudás, és ismeretanyag, mellyel a vezető képes a legkorszerűbb technikai vívmányok segítségével a balesetek legnagyobb részét elkerülni c) Több légzsák (oldal, függöny) beépítése a járműbe 16. Mit nevezünk passzív biztonságnak? a) Kizárólag a biztonsági öv által nyújtott védelmet jelenti b) Még a baj bekövetkezte előtt beavatkozik, kizárva a vezető rossz döntéseit c) A már bekövetkezett baleset esetén védi a vezetőt, és az utasokat, ill. igyekszik csökkenteni a sérülés mértékét 17. Mi az az EDS (Elektronikus differenciálzár)? a. Eltérő tapadású útfelület esetén a rendszer, a síkos felületen megcsúszó, kipörgő kerék automatikus lefékezésével segíti az előrejutást

38 b. Ez a berendezés kapcsolja az összkerékhajtást, ha a vezető nem érzékeli az útviszonyok megváltozását c. Haszonjárműveken (tgk, autóbusz) egy elektromos motor kapcsolja a differenciál zárat, ezzel könnyítve a vezető munkáját 18. Mi alapján határozza meg az abroncsnyomás ellenőrző rendszer a légnyomás esését? a. Szenzorokkal figyeli a gumiabroncs ívmenetben történő kúszását b. Speciális nyomásmérővel, mely menetközben is fent van a kerekeken, és nem gátolja annak elfordulását c. A fordulatszám különbségek és az egyes kerekek saját frekvenciája alapján 19. Mit jelent az ASR rövidítés? a) Kipörgésgátló, mely minden sebességtartományban harmonikus elindulást, és oldalcsúszás mentes haladást biztosít b) Automatikus inditásgátló, mely megakadályozza, hogy illetéktelenek a járművet eltulajdonítsák c) Automatikus nyomásellenőrzés a fékező körökben 20. Mit jelent a GPS rövidítés? a. Útinformációk megjelenítése a jármű fedélzeti kijelző egységén b. Az üzemanyag fogyasztást ellenőrző rendszer a jármű üzemben tartója felé c. Globális helymeghatározó program 21. Melyik megállapítás igaz a jól működő ABS-re? a. Fékezéskor, működés közben a fékpedál pulzál a vezető lába alatt b. A vezető hosszabb pedálúttal számolhat c. Fékezéskor a fékpedál a megszokott felső 1/3 pedálúton keményedik fel 22.Az új generációs személygépkocsik kormányszervója jobbára. a. folyadéknyomású (hidraulikus) elven működik b.elektromos rásegítésű, amely nagyfogyasztóként villamos áramot használ 23. A mai korszerű diesel motorok közös nyomócsöves (Common Rail) rendszere a. A hagyományos diesel motorokhoz képest kisebb nyomáson fecskendezi be a gázolajat a motor hengerterébe. b. A hagyományos diesel motorokhoz képest jóval nagyobb nyomáson ( bar) fecskendezi be a gázolajat c. A befecskendezési nyomásnak nincs hatása alapvetően a motorok teljesítményére, a konstruktőröknek ez a lehetőség nem teszi lehetővé a teljesítmény növelését 24.Miért kell kerülni lehetőleg nagysebességű kanyarodás közben a fékezést? a. Mert kétirányú erőkomponenst viszünk le a gumiabroncson keresztül a talajra. Ezáltal az ébredő erők vektoriális összege túlmutathat a tapadó körön b. Mert a vezetőknek jellemzően nehezebb egy ilyen manőver közben kétféle kifinomult motorikus készséget megkívánó feladat végrehajtása c. Mert az ilyen manőver drasztikusan csökkenti a gumiabroncsok élettartamát 25. Egy digitális klímaberendezéssel felszerelt személygépkocsi fedélzeti számítógépe, hogyan igyekszik meggátolni az első szélvédő párásodását belső keringetés funkció esetén? a. Figyelmeztető hangjelzéssel, és a kijelzőn látható piktogram feltűntetésével b. A vezetőtől függetlenül mindig bekapcsolja a klímaberendezést c. Csak addig engedi a belső keringetés használatát, míg az első szélvédő párásodása el nem kezdődik 26. A nemzetközi forgalomban résztvevő autóbuszok gumiabroncsain lévő mintázat profilmélysége meg kell, hogy haladja a(z).. a. 3 mm-t b. 7 mm-t c. 5 mm-t

Közlekedési ismeretek

Közlekedési ismeretek Közlekedési ismeretek 1. Mit jelez a tábla? a) Számítani lehet arra, hogy a szemből érkező 3-4 gépkocsiból álló autósor korlátozza az előzés lehetőségét. b) Az úton forgalmi akadályt képezhetnek a feltorlódott

Részletesebben

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl.

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl. Útvonaltípust jelzõ táblák KRESZ Táblák 1. Elsõbbséged van a betorkolló útról, illetve autóúton a keresztezõ útról érkezõkkel szemben. A táblával jelzett helyen nem kell számítanod sem kerékpárosokra,

Részletesebben

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák Autópálya Autópálya Autópálya. kilométerre...km...km...km Autóút Autóút. Kilométerre Autóút Autóút. Kilométerre Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák

Részletesebben

A teljesség igénye nélkül A kerékpárosok Az R. 13. -a (1) bekezdésének e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

A teljesség igénye nélkül A kerékpárosok Az R. 13. -a (1) bekezdésének e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: 1 A 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelet 2010. január 1-i hatállyal módosítja a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.15) KPM-BM együttes rendeletet (KRESZ). A módosítás alapvető célja a közúti

Részletesebben

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral:

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: (a hatályos KRESZ KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 54. ) (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy

Részletesebben

A Kormány 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet módosításáról

A Kormány 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet módosításáról MAGYAR KÖZLÖNY 2009. évi 185. szám 45257 III. Kormányrendeletek A Kormány 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet módosításáról

Részletesebben

meghatározott darabszámú, típusú, és az előírt helyre felszerelt rendszámtábla

meghatározott darabszámú, típusú, és az előírt helyre felszerelt rendszámtábla Szeretném felhívni a tisztelt olvasók figyelmét, hogy az 1/1975 KPM-BM rendelet (közismertebb nevén: KRESZ) 2010.január 01-től számottevően módosult. Ezen írásomban szeretném a legfontosabb módosításokat

Részletesebben

Közlekedési ismeretek

Közlekedési ismeretek Közlekedési ismeretek 1. Mit jelez a tábla? a) Számítani lehet arra, hogy a szemből érkező 3-4 gépkocsiból álló autósor korlátozza az előzés lehetőségét. b) Az úton forgalmi akadályt képezhetnek a feltorlódott

Részletesebben

13. Utasítást adó jelzőtáblák

13. Utasítást adó jelzőtáblák 13. Utasítást adó jelzőtáblák (1) 47 Az utasítást adó jelzőtáblák: a) 48 Kötelező haladási irány (17 19. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben a táblán lévő nyíl (nyilak) által jelzett irányban

Részletesebben

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Autópálya Autópálya Autóút Autóút Főútvonal Főútvonal Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák Elsőbbségadás kötelező Állj! Elsőbbségadás kötelező A szembejövő

Részletesebben

18. Útburkolati jelek

18. Útburkolati jelek 18. Útburkolati jelek (1) Az útburkolati jelek: a) úttest szélét jelző vonal: hosszirányú folytonos az útkereszteződésnél szaggatott vonal; b) 146 terelővonal: hosszirányú egy vagy [olyan útszakaszon,

Részletesebben

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák 17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák (1) A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők: a) 113 Kijelölt gyalogos-átkelőhely (103. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úttestet a táblánál útburkolati jellel kijelölt

Részletesebben

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011.

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól II. RÉSZ Közúti jelzések A rendőr

Részletesebben

A járművek közlekedésben való részvételének a feltételei 5. (1) A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, a) amelynek jogszabályban

A járművek közlekedésben való részvételének a feltételei 5. (1) A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, a) amelynek jogszabályban A járművek közlekedésben való részvételének a feltételei 5. (1) A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, a) amelynek jogszabályban meghatározott érvényes hatósági engedélye van; b) amelyre külön

Részletesebben

(2) A jármű vezetője, mielőtt a járművel a telephelyről (így különösen a garázsból) elindul, köteles a kormányberendezés, a fékberendezés, a

(2) A jármű vezetője, mielőtt a járművel a telephelyről (így különösen a garázsból) elindul, köteles a kormányberendezés, a fékberendezés, a RÉGI 5. (1) A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, a) amelynek jogszabályban meghatározott érvényes hatósági engedélye és jelzése van; b) amely a jogszabályban meghatározott műszaki feltételeknek

Részletesebben

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor Hányadikként hajthat át a 1. kereszteződésen a jelű autó? (1 2:55 Normál helyes válasz) E Elsőként. Másodikként. Harmadikként. Negyedikként. Nem hajt át, mert Tanulóvezető. Ebben a forgalmi helyzetben

Részletesebben

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET)

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) Kor: Nem: férfi/nő Település:... Jogosítvány: Van/Nincs 1) Mi a tábla megnevezése? KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) a. Egyéb veszély b. Vigyázz! Autó c. Elsőbbségadás kötelező 2) Mi a tábla megnevezése?

Részletesebben

I. A közúti közlekedéssel kapcsolatos alapvető ismeretek

I. A közúti közlekedéssel kapcsolatos alapvető ismeretek 1 HERMAN OTTÓ ÁLT. ISK. és BUDAÖRSI LOGOPÉDIAI INT. KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK tantárgyi követelmények a 8. évfolyamos tanulók részére A tantárgy célja, hogy az általános iskolai tanulmányaikat befejező tanulók

Részletesebben

autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS

autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS Név (amit a blogon is használsz):... autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS 1. Vezethet-e mezőgazdasági vontatóból és egy könnyű pótkocsiból álló járműszerelvényt B kategóriára érvényes vezetői engedéllyel?

Részletesebben

Módosult a KRESZ: nagyobb védelem a gyermekeknek! (ORFK)

Módosult a KRESZ: nagyobb védelem a gyermekeknek! (ORFK) Módosult a KRESZ: nagyobb védelem a gyermekeknek! (ORFK) 2013. május 1-jei hatállyal módosult a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, azaz a KRESZ. A változásokat

Részletesebben

A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései

A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései A mozgáskorlátozottak külön engedélye és jelzése 51/A. A 13. (1) bekezdésének g/1. és i/1. pontjában, a 14. (13) bekezdésében, a 17. (1) bekezdésének

Részletesebben

A-Veszélyt jelző táblák

A-Veszélyt jelző táblák A-Veszélyt jelző táblák A-001 Veszélyes útkanyarulat balra A-002 Veszélyes útkanyarulat jobbra A-003 Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok, az első útkanyarulat balra A-004 Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok,

Részletesebben

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K ISMÉTLŐ KÉRDÉSEK Fényjelző készülékek 1 lencsés? 2 lencsés? 3 lencsés? Gyalogos fényjelző készülék? Mi a különbség a nyíl alakú zöld és a tele zöld fény között? Rendőri jelzések Fő jelzés? Kiegészítő karjelzés?

Részletesebben

Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek

Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek 1. Ön a kormánykerékkel ábrázolt gépkocsit vezeti. Haladhat-e egyenesen tovább az útkereszteződésben ennél a jelzésnél? 2. Ön a kormánykerékkel ábrázolt gépkocsit

Részletesebben

Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre

Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre KRESZ-módosítási javaslatok a városi közútkezelő szempontjából Lendvai Gábor Forgalomtechnikai munkatárs Budapesti

Részletesebben

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról 1. A rendszámmal kapcsolatos rendelkezések pontosítása (A rendelet 5. változásai) (1) A közlekedésben olyan

Részletesebben

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok Jelen összefoglalás csak a fontosabb szabályokat tartalmazza. A kerékpár a KRESZ értelmében jármű, tehát a vezetéséhez ugyanazok a feltételek szükségesek,

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM

1/1975. (II. 5.) KPM-BM 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

Hatály: 07.VIII.5. Magyar joganyagok - /975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet - a közúti közlekedés szabályairól. oldal () Tilos a közúti közlekedés

Hatály: 07.VIII.5. Magyar joganyagok - /975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet - a közúti közlekedés szabályairól. oldal () Tilos a közúti közlekedés Hatály: 07.VIII.5. Magyar joganyagok - /975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet - a közúti közlekedés szabályairól. oldal /975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti

Részletesebben

nyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www

nyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www A Kaposvári Rendőrkapitányság bűn-, és baleset-megelőzési szolgálata a közlekedési jogsértésekkel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatja a lakosságot Gépjárművezetőknek A rendőri intézkedés során a hatóság

Részletesebben

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról 1. A rendszámmal kapcsolatos rendelkezések pontosítása (A rendelet 5. változásai) (1) A közlekedésben olyan

Részletesebben

A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével. Mocsári Tibor főmérnök

A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével. Mocsári Tibor főmérnök A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével Mocsári Tibor főmérnök 2010. szeptember Kerékpáros Vasúti ájárók Közlekedésbiztonsági forgalombiztonsága Nap - NKH - KKK, szakmai

Részletesebben

A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében

A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében Általános Közlekedési Tagozat, Közlekedésjogi és Igazgatási Szakosztály Szakmai találkozó Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 2019. február 19. A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében Autóbuszok közlekedése

Részletesebben

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések Járművezetés az eltiltás tartama alatt [a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 15/A. (1) bek.] Az elsőbbség és az előzés szabályainak

Részletesebben

1. SZÁMÚ FÜGGELÉK az 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelethez 371

1. SZÁMÚ FÜGGELÉK az 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelethez 371 1. SZÁMÚ FÜGGELÉK az 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelethez 371 A rendeletben használt egyes fogalmak meghatározása a következő: I. Az úttal kapcsolatos fogalmak a) 372 Út: a gyalogosok és a közúti

Részletesebben

I. Az úttal kapcsolatos fogalmak

I. Az úttal kapcsolatos fogalmak I. Az úttal kapcsolatos fogalmak j) Osztottpályás út: olyan út, amelynek a két forgalmi irány céljára - egymástól járdaszigettel, növényzettel, zárt villamospályával vagy más hasonló módon elválasztott

Részletesebben

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok Munkabizottsági anyag (Deák János, Dr. Fülöp Ágnes, Hóz Erzsébet, Dr. Major Róbert, Siska Tamás) KTI,

Részletesebben

A KRESZ rendelet egyes rendelkezésinek pontosítása, kiegészítése Forrás:

A KRESZ rendelet egyes rendelkezésinek pontosítása, kiegészítése Forrás: A KRESZ rendelet egyes rendelkezésinek pontosítása, kiegészítése - 2010-2010.02.01. Forrás: ELZMÉNYEK Cél: Közlekedésbiztonság növelése, a szabálykövet magatartás ersítése Indíttatás: Közúti Közlekedésbiztonsági

Részletesebben

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról 1. A rendszámmal kapcsolatos rendelkezések pontosítása (A rendelet 5. változásai) (1) A közlekedésben olyan

Részletesebben

16. Veszélyt jelző táblák

16. Veszélyt jelző táblák 16. Veszélyt jelző táblák (1) A veszélyt jelző táblák: a) Veszélyes útkanyarulat balra (64. ábra), Veszélyes útkanyarulat jobbra (65. ábra); 64. ábra 65. ábra b) Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok ;

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

Kotra Károly. KRESZ könyv az úton közlekedők részére. változások kivonata

Kotra Károly. KRESZ könyv az úton közlekedők részére. változások kivonata Kotra Károly KRESZ könyv az úton közlekedők részére KRESZ változások kivonata A változások időpontjai: 2007. április 1. 2007. június 1. *-al jelölve 2008. január 1. *-al jelölve 2009. szeptember 1. *-al

Részletesebben

Magyar Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportjának megjegyzései, értelmezés, vélemény. Témakör (korábbi 2009 augusztusában közzé tett rendelet

Magyar Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportjának megjegyzései, értelmezés, vélemény. Témakör (korábbi 2009 augusztusában közzé tett rendelet A Magyar Kerékpárosklub első ízben 2007-ben készítette el KRESZ módosítási javaslatait. Azóta folyamatosan figyelemmel kísértük, és részt vettünk a készülő KRESZ módosítás kidolgozásában. 2009 augusztusában

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. A jogszabály mai napon hatályos állapota 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos

Részletesebben

KRESZ vizsga tesztlap

KRESZ vizsga tesztlap 1. Szeszes ital hatása alatt jármvet vezetni A) csak akkor veszélyes, ha a vezet nem szokott hozzá az alkoholhoz. B) a reflexek tompulása miatt már kisebb mennyiség fogyasztása esetén is veszélyes. C)

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

Közlekedési Felügyelőség Vezetô. Tájékoztató Motorkerékpáros közlekedéséhez kapcsolódó szabályokról

Közlekedési Felügyelőség Vezetô. Tájékoztató Motorkerékpáros közlekedéséhez kapcsolódó szabályokról Közlekedési Felügyelőség Vezetô Tájékoztató Motorkerékpáros közlekedéséhez kapcsolódó szabályokról Részletek a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/ 1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendeletből: A járművek

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

www.tanulovezeto.eu T ANULÓVEZETŐ Az autósiskolák szakmai-módszertani kiadványa Mi az Új a KRESZ-ben? Különszám 2010/1

www.tanulovezeto.eu T ANULÓVEZETŐ Az autósiskolák szakmai-módszertani kiadványa Mi az Új a KRESZ-ben? Különszám 2010/1 www.tanulovezeto.eu T ANULÓVEZETŐ Az autósiskolák szakmai-módszertani kiadványa Mi az Új a KRESZ-ben? Különszám 2010/1 A vezetési karton már a múlté, a jövõ az elektronikus ügyvitelé! Eddig nem tapasztalt,

Részletesebben

Jelzőőri tevékenység oktatása

Jelzőőri tevékenység oktatása Jelzőőri tevékenység oktatása Szilágyi Omer r.ftzls. Pécs RK Központi Szolgálatirányító parancsnok Nagykozári Polgárőr Egyesület omer.seriff@gmail.com 2017 Jogalap 2011.évi CLXV. törvény a polgárőrségről

Részletesebben

A egyéb járművekre vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

A egyéb járművekre vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A egyéb járművekre vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi

Részletesebben

a lista aktualizálásának időpontjában a KENYI rendszerében már létező kategóriák - tájékoztató adat

a lista aktualizálásának időpontjában a KENYI rendszerében már létező kategóriák - tájékoztató adat a lista aktualizálásának időpontjában a KENYI rendszerében már létező kategóriák - tájékoztató adat Jelzőtáblák (a KRESZ-ben, valamint az ÚT 2-1.132 Útügyi Műszaki Előírásban szereplő táblatípusok alapján)

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

KRESZ és közútkezelés

KRESZ és közútkezelés KRESZ és közútkezelés Forgalmász napok Sopron 2013. június 12-13. Nagy Zoltán osztályvezető Magyar Közút NZRT. telefon: 819-9133 e-mail:nagy.zoltan@kozut.hu A józan paraszti ész hiánya minden területen

Részletesebben

1. Alapelvek a közlekedésben

1. Alapelvek a közlekedésben 1. Alapelvek a közlekedésben 1. Mit jelent a közlekedésben a bizalmi elv? a) Számíthat arra, hogy a KRESZ minden helyzetben és helyen pontosan szabályozza a közlekedésben részt vevők jogait és kötelességeit.

Részletesebben

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása A sok jelzőtábla zavaró A jelzőtáblák mérete 4/2001. (I.31.) KöVim rendelet A jellemző méret 450 mm 600 mm 750 mm 900 mm 1000 mm A közlekedő személy segítése A pálya legyen egyszerű, egységes, akadálymentes,

Részletesebben

H Í R L E V É L TARTALOM:

H Í R L E V É L TARTALOM: H Í R L E V É L 2013. május KRESZ MÓDOSÍTÁSOK TARTALOM: 1. TÁMOP 5.6.1.C-11/2. pályázat hírek Áldozatvédelmi és mediációs iroda nyílt Veszprémben 2. A legfontosabb KRESZ változások 2013. május 1-től 2013.

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ - GÖDÖLLŐ 2011. MÁRCIUS 24. Fontosabb jogszabályok FONTOSABB JOGSZABÁLYOK 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 5/1990.(IV.12.) KöHÉM (ER) rendelet a közúti járművek

Részletesebben

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL KÖZLEKEDÉSI JELZŐTÁBLÁK 1. A járművel való közlekedéskor az úton a járművezető köteles: (Két helyes választ kell bekarikázni) a) a jármű haladását a saját felmérése szerinti forgalmi viszonyokhoz igazítani,

Részletesebben

KRESZ módosítás 2010

KRESZ módosítás 2010 KRESZ módosítás 2010 A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról 1. A rendszámmal kapcsolatos rendelkezések pontosítása (A rendelet 5. változásai) (1)

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

18 T 2001/3. 5. Helyes a B válasz. A jelzõtábla olyan terület kezdetét jelzi, melynek

18 T 2001/3. 5. Helyes a B válasz. A jelzõtábla olyan terület kezdetét jelzi, melynek ELLENÔRIZZE TUDÁSÁT! 1. Helyes az A válasz. Ha a Sebességkorlátozás jelzõtábla lakott területen 50 km/h-nál nagyobb sebességet jelez, a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival

Részletesebben

KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS

KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS A kerékpározás hatásai nem igényel fosszilis energiát externáliák nem szennyezi a levegőt, nincs széndioxid kibocsátása nem okoz zajt kevés helyet foglal infrastruktúra igénye alacsony

Részletesebben

EGYSZERŰEN, ÉRTHETŐEN

EGYSZERŰEN, ÉRTHETŐEN Pető ttila Készüljünk a KRESZ-vizsgára! ÚJ, ŐVÍTETT KIDÁS! 2016 KRESZKLU KÖNYVTÁR 3. z elméleti vizsga ismeretanyaga kategóriához z aktuális KRESZ módosításokkal, a motoros és teherautós szabályokkal KÉSZÜLJÜNK

Részletesebben

SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS

SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS HOGYAN KÉSZÍTSD FEL A KERÉK- PÁRODAT TAVASZRA? Mosd le, töröld át a vázat, és nézd meg az alkatrészeket! Győződj meg róla, hogy nincs-e

Részletesebben

... JOGSZABÁLYOK. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól

... JOGSZABÁLYOK. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól 1. oldal, összesen: 65... JOGSZABÁLYOK JOGSZABÁLY SZÖVEGE 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek.

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól Opten Törvénytár Opten Kft. I. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A 2010.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I.

Részletesebben

KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák

KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák...km...km...km Autópálya Autópálya Autópálya...kilométerre Autóút Autóút...kilométerre Autóút Autóút...kilométerre kötelezetség kötelezetség 7.5 t kötelezettség

Részletesebben

2. lecke: A közúti közlekedés szabályai

2. lecke: A közúti közlekedés szabályai 2. lecke: A közúti közlekedés szabályai Cél: A tananyag célja, hogy a hallgató ismerje meg a közúti közlekedés szabályait. Legyen tisztában a járművezetés és a közlekedésben való részvétel feltételeivel.

Részletesebben

2. Van-e különbség a kerékpáros alkalmassága tekintetében a főútvonalon, illetve a mellékutakon történő kerékpározás során? o a. igen o b.

2. Van-e különbség a kerékpáros alkalmassága tekintetében a főútvonalon, illetve a mellékutakon történő kerékpározás során? o a. igen o b. Megldásk. 1.számú tesztlap 1. Melyik felszerelés kötelező a biztnságs kerékpárzáshz? (Több jó válasz is lehet!) a. baseballsapka b. helyesen beállíttt bukósisak c. lámpák és macskaszem d. láthatósági mellény

Részletesebben

58/2007. (III. 31.) Korm. rendelet. a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról

58/2007. (III. 31.) Korm. rendelet. a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról 58/2007. (III. 31.) Korm. rendelet a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról A közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése

Részletesebben

Iktatószám: 01/ /2013.

Iktatószám: 01/ /2013. Előterjesztő megnevezése: Dr. Botka László Iktatószám: 01/58782-2/2013. Tárgy: Melléklet: Rókusi krt., Vértói út, Nyitra utca és Csáky József utca által körbehatárolt, valamint a Kapisztrán úti szervízút,

Részletesebben

1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez

1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez Tartalomjegyzék 1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez... 2 I. Az úttal kapcsolatos fogalmak... 2 II. A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak... 3 III. A közúti forgalommal

Részletesebben

2+1-1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon

2+1-1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon Közlekedési Tagozat 2+1-1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon 1 5. Közlekedési magatartás a 2+1 sávos utakon Siska Tamás és társai: Tóthné Temesi Kinga, dr. Csorja Zsuzsanna,

Részletesebben

A kerékpárosokra vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól I.

A kerékpárosokra vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól I. A kerékpárosokra vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi

Részletesebben

Bekanyarodás 31. (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi

Bekanyarodás 31. (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi Bekanyarodás 31. (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi sávba, b) útburkolati jelek hiányában - jobbra bekanyarodás

Részletesebben

KIEGÉSZÍTÉS TANULMÁNY D O M B Ó V Á R. város. belterületén a Dombó Pál és a Bezerédj utcák forgalmi rend megváltoztatási lehetőségéről. 2015.

KIEGÉSZÍTÉS TANULMÁNY D O M B Ó V Á R. város. belterületén a Dombó Pál és a Bezerédj utcák forgalmi rend megváltoztatási lehetőségéről. 2015. KIEGÉSZÍTÉS TANULMÁNY D O M B Ó V Á R város belterületén a Dombó Pál és a Bezerédj utcák forgalmi rend megváltoztatási lehetőségéről 2015. május 17 A Kiegészítés a tanulmány szerves része, attól el nem

Részletesebben

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 OKTATÁSI TANSEGÉDLET /JEGYZET/

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 OKTATÁSI TANSEGÉDLET /JEGYZET/ BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 e-mail: biztonsagautosiskola@gmail.com www.biztonsagautosiskola.hu OKTATÁSI TANSEGÉDLET /JEGYZET/ Készítette: Révész

Részletesebben

Közlekedésbiztonság a Dunai Finomítóban

Közlekedésbiztonság a Dunai Finomítóban Közlekedésbiztonság a Dunai Finomítóban Események és intézkedések Százhalombatta, 2018.05.10. Közlekedési balesetek a Dunai Finomítóban 1. Közlekedési balesetek a Dunai Finomítóban 2. Közlekedési balesetek

Részletesebben

Néhány hasznos információ egyéni utazók részére

Néhány hasznos információ egyéni utazók részére Néhány hasznos információ egyéni utazók részére Ausztria Országúton, lakott területen kívül 100 km/h Éjjel (22-05 óra között) az A10, az A13 és az A14 autópályán azonban csak max. 110 km/h Vannak továbbá

Részletesebben

63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet

63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet 63/201 (IV. ) Korm. rendelet az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelező mértékéről, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1. oldal, összesen: 63 JOGSZABÁLY SZÖVEGE 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1. oldal, összesen: 63 JOGSZABÁLY SZÖVEGE 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos

Részletesebben

Veszélyt jelző táblák. 16. (1) A veszélyt jelző táblák: a) "Veszélyes útkanyarulat balra" (64. ábra), "Veszélyes útkanyarulat jobbra" (65.

Veszélyt jelző táblák. 16. (1) A veszélyt jelző táblák: a) Veszélyes útkanyarulat balra (64. ábra), Veszélyes útkanyarulat jobbra (65. Veszélyt jelző táblák 16. (1) A veszélyt jelző táblák: a) "Veszélyes útkanyarulat balra" (64. ábra), "Veszélyes útkanyarulat jobbra" (65. ábra); b) "Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok"; a tábla azt

Részletesebben

99/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet

99/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet a közúti közlekedéssel kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról A Kormány a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdés a) pont 20. és 21. alpontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

Forgalomirányító fényjelző készülék Az úton járművek forgalmát irányító fényjelző készülék van. Veszélyes útkanyarulat jobbra

Forgalomirányító fényjelző készülék Az úton járművek forgalmát irányító fényjelző készülék van. Veszélyes útkanyarulat jobbra A közúti jelzőtáblák A közúti jelzőtáblák értelemszerűen nemcsak a járművezetők, hanem a forgalom minden résztvevője részére adnak jelzést. A jelzőtábla alatti kiegészítő tábla útmutatást adhat a jelzőtábla

Részletesebben

a forgalombiztonság és a környezetvédelem javulása érdekében

a forgalombiztonság és a környezetvédelem javulása érdekében A közúti közlekedés szabályainak változása a forgalombiztonság és a környezetvédelem javulása érdekében A 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelet módosította az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, a

Részletesebben

A közúti közlekedés szabályainak változása

A közúti közlekedés szabályainak változása HIMA Tamás A közúti közlekedés szabályainak változása a forgalombiztonság és a környezetvédelem javulása érdekében A 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelet módosította az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes

Részletesebben

Évszakváltás a közlekedésben

Évszakváltás a közlekedésben Évszakváltás a közlekedésben A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk

Részletesebben

i) Szélességkorlátozás (35. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úton a táblán megjelöltnél a rakományával együtt szélesebb járművel közlekedni tilos;

i) Szélességkorlátozás (35. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úton a táblán megjelöltnél a rakományával együtt szélesebb járművel közlekedni tilos; 3. (2) A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben ideértve a forgalmi okból

Részletesebben

A Kormány /2009. ( ) Korm. rendelete. a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról

A Kormány /2009. ( ) Korm. rendelete. a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról A Kormány /2009. ( ) Korm. rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról A közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdése a)

Részletesebben

kerékpáros nyom (pl: Iszák utca) kerékpáros nyom (pl: Sportcsarnok))

kerékpáros nyom (pl: Iszák utca) kerékpáros nyom (pl: Sportcsarnok)) 2012. 12.10. A biztonságos közlekedésért I. - Hol szabad kerékpározni? Kaposváron elkészült 7 kilométer hosszú kerékpárforgalmi úthálózat. Mivel a városban közlekedőknek több, Kaposváron eddig ismeretlen

Részletesebben

Bringás KRESZ: mit lehet és mit nem kerékpáron ülve?

Bringás KRESZ: mit lehet és mit nem kerékpáron ülve? Bringás KRESZ: mit lehet és mit nem kerékpáron ülve? Az időjárás enyhülésével egyre több kerékpáros pattan nyeregbe, s közlekedik főútvonalon éppúgy, mint a forgalmas belvárosi területen. Érdemes tehát

Részletesebben

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY FELADATLAP 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása A közúti közlekedés biztonságát szolgáló köznevelési intézményi nevelési

Részletesebben

Amit eddig biztosan nem tudtál a KRESZ-ből

Amit eddig biztosan nem tudtál a KRESZ-ből KRESZ STOP PETŐ ATTILA BÍRSÁGMEGELŐZÉSI KÉZIKÖNYV Amit eddig biztosan nem tudtál a KRESZ-ből KRESZKLUB KÖNYV TÁR 1. TARTALOM Előszó Bírságmegelőzési kézikönyv Hány éves korig szükséges a gyermekülést használni?

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

2. oldal (2) A jármű vezetését az üzemben tartó nem engedheti meg, illetőleg a vezető nem engedheti át olyan személynek, aki az (1) bekezdésben meghat

2. oldal (2) A jármű vezetését az üzemben tartó nem engedheti meg, illetőleg a vezető nem engedheti át olyan személynek, aki az (1) bekezdésben meghat 1. oldal 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető

Részletesebben

A gyalogosokra vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I.

A gyalogosokra vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. A gyalogosokra vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi

Részletesebben

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2015. N O V E M B E R

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2015. N O V E M B E R VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI HÍRLEVELE 2015. N O V E M B E R T A R T A L O M: 1. Gyalogos közlekedés 2. Látni és Látszani?! 1. Gyalogos közlekedés Közlekedjünk biztonságosan Az utóbbi időszakban

Részletesebben

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL A KÖZLEKEDÉS-BIZTONSÁG ALAPJAI ÉS A FOGALMAK 1. Kik irányítják közvetlenül a közúti forgalmat: a) egyenruhás kommunális rendőrök, b) egyenruhás rendőrök, c) közúti forgalmi felügyelők. 1 2. 3. 4. Kik végzik

Részletesebben