Közlekedési ismeretek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Közlekedési ismeretek"

Átírás

1 Közlekedési ismeretek 1. Mit jelez a tábla? a) Számítani lehet arra, hogy a szemből érkező 3-4 gépkocsiból álló autósor korlátozza az előzés lehetőségét. b) Az úton forgalmi akadályt képezhetnek a feltorlódott járművek. c) Az úton a fő forgalmi terhelés iránya napszakonként megfordul. 2. Ellenőrizheti-e a rendőrség a tábla elhagyását követően is a járművek sebességét? a) Igen. b) Csak akkor, ha a Közúti forgalom ellenőrzése táblát újra elhelyezik. c) Nem. 3. Mit jelez a tábla? a) A további útszakaszon nem kell sebességellenőrzésre számítania. b) A fixen telepített sebességmérő készülékkel való ellenőrzött útszakasz végét. c) A közúti ellenőrzés végzésének a tilalmát. 4. Mit jelez a tábla? a) Telepített sebességellenőrző rendszert. b) Mobil sebességellenőrző rendszert. c) Az úton forgalomszabályozó közúti ellenőrök, megjelenésére lehet számítani.

2 5. Gépkocsijával egy ilyen tábla felé közeledik. Hol lehet/kell számolnia azzal, hogy elektronikus eszközökkel sebesség-ellenőrzést végeznek? a) A tábla után telepített berendezéstől számított ésszerű távolságra a Közúti forgalom ellenőrzésének vége tábláig. b) A jelzőtábla előtti 30 méteres útszakaszon. c) A jelzőtábla és az ellenőrzött útszakasz hossza autópályán méter, egyéb úton méter. 6. Melyik járművet előzheti meg a tábla hatálya alatt mopedautóval az alábbiak közül? a) A lovas kocsit. b) A lassú járművet. c) Az úttest közepére helyezett vágányokon haladó villamost. 7. Közlekedhet-e a mopedautó az ilyen táblával kijelölt úton? a) Igen. b) Csak lakott területen kívül. c) Nem.

3 8. Közlekedhet-e kerékpárral az ilyen táblával megjelölt úttal párhuzamosan futó úttesten? a) Csak akkor, ha fejvédő sisakot visel, és utast nem szállít. b) Csak lakott területen lévő mellékútvonal úttestén, ha ott kerékpárnyomot is kijelöltek. c) Nem. 9. Mit jelez a tábla? a) A levegő magas szálló porkoncentrációja miatt a gyermekek, valamint a légúti és keringési betegségben szenvedők ne tartózkodjanak hosszú ideig az övezetben. b) A Környezetvédelmi övezet (zóna) vége jelzőtábláig az úton (övezetben) a gépkocsik nem közlekedhetnek. c) Járműközlekedésre is megnyitott biológiailag aktív, növényzettel borított övezetet, mely nem tartozik behajtási korlátozás alá. 10. Behajthat-e személygépkocsijával, a táblával jelzett övezetbe? a) Csak akkor, ha a gépkocsi katalizátorral van felszerelve. b) Csak akkor, ha a gépkocsi megfelel a külön jogszabályban meghatározott környzetvédelmi követelményeknek. c) Nem. 11. Mit jelez a Környezetvédelmi övezet (zóna) tábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla? a) Azon környezetvédelmi igazolólaphoz tartozó - hatósági jelzésen (rendszámtáblán) elhelyezett matrica színét, amellyel rendelkező gépkocsira a behajtás tilalma vonatkozik. b) Azon környezetvédelmi igazolólaphoz tartozó - hatósági jelzésen (rendszámtáblán) elhelyezett plakett színét, amellyel rendelkező gépkocsi behajthat a táblával megjelölt övezetbe. c) A hatósági jelzésen (rendszámtáblán) elhelyezett matrica színét, amellyel rendelkező gépkocsinak csak az átmenő forgalmát korlátozták a táblával megjelölt övezetbe.

4 12. Mire szolgál a közúti jelzőtáblákat körbevevő sárga vagy fényvisszaverő sárga háttér? a) Kizárja a méltányosság lehetőségét az elsőbbségadási kötelezettségét megszegő járművezetővel szemben. b) Jelzi, hogy az elsőbbségadási kötelezettségét figyelmen kívül hagyó járművezetővel szemben, mint kiemelt szabályt megsértővel szigorúan fognak eljárni. c) A tábla jobb láthatóságát segíti, mert kiemeli a jelzést az adott környezetből. 13. Mikor kell a túlméretes jármű vagy járműszerelvény kíséretét ellátó járművön elhelyezett fényt kibocsátó jelzőtábla rendelkezésének eleget tenni? a) Csak a folyamatos követése esetén. b) Csak, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között. c) A mellette történő elhaladás közben a jelzést figyelembe kell venni. 14. Köteles-e figyelembe venni a képen látható változtatható jelzésképű elektronikus jelzőtábla jelzését az úton közlekedő gépkocsi vezetője? a) Igen. b) Csak a tájékoztató információt, az ilyen jelzés tilalmat vagy kötelezettséget sohasem közvetíthet. c) Nem, ha a fehér és fekete jelzései egymással felcserélt színekkel vannak megjelenítve. 15. Meddig tart a képen látható táblával jelzett sebességkorlátozás? a) A következő útkereszteződés kezdetéig. b) A Sebességkorlátozás vége jelzőtábláig. c) A vasúti átjáróig.

5 16. Mekkora lehet a legnagyobb sebessége a személygépkocsinak az autópályán egy ilyen táblakombináció hatálya alatt? a) Legfeljebb 130 km/h. b) Legfeljebb 100 km/h. c) A megjelölt időjárási körülmények között 100 km/h egyébként 130 km/h. 17. Mekkora lehet a legnagyobb sebessége személygépkocsinak az autópályán egy ilyen táblakombináció hatálya alatt? a) Legfeljebb 130 km/h. b) Legfeljebb 100 km/h. c) A megjelölt időjárási körülmények között 100 km/h egyébként 130 km/h. 18. Mérsékelni kell-e a gépkocsija sebességgel, ha azt látja, hogy az úttest szélén egy ilyen táblával és vészvillogóval megjelölt autóbusz áll, amelybe gyermekek szállnak be- és ki? a) Igen. b) Csak akkor, ha az úttest szélén nincs autóbuszöböl vagy autóbuszsáv. c) Nem.

6 19. Előzhet-e egy tehergépkocsit egy olyan járműszerelvény, amelynek vontatója és a pótkocsija megengedett legnagyobb össztömege külön-külön nem haladja meg a 7,5 tonnát, de együttes tömegük több ennél? a) Igen. b) Nem. 20. Mit jelez a tábla, illetve a hozzá tartozó útburkolati jel? a) Kerékpársávot. b) Nyitott kerékpársávot. c) Kerékpáros nyomot. 21. Köteles-e gépkocsijával a táblával, illetve a hozzá tartozó útburkolati jellel megjelölt sávon haladni, figyelemmel a jobbra tartási kötelezettségre? a) Igen. b) Csak lakott területen belül. c) Nem. 22. Igénybe veheti-e gépkocsijával a táblával, illetve a hozzá tartozó útburkolati jellel megjelölt sávot? a) Igen, akár folyamatos haladásra is, ha a kerékpáros forgalmat nem akadályozza. b) Legfeljebb előzésre, kitérésre, illetve a jobbra való bekanyarodásra való besorolásra. c) Nem.

7 23. Mit jelez az ilyen útburkolati jel? a) Kerékpáros nyomot. b) Kerékpárosok közlekedésére kijelölt úttestet. c) Kerékpárutat. 24. Az azonos irányú haladásra csak egy forgalmi sáv áll rendelkezésére. Köteles-e gépkocsijával az ilyen burkolati jellel kijelölt sávon haladni, figyelemmel a jobbra tartási kötelezettségre? a) Igen. b) Csak lakott területen belül. c) Nem. 25. Mi a feltétele az alábbiak közül annak, hogy egy diák mopedautót vezessen? a) Legalább M kategóriás vezetői engedéllyel kell rendelkeznie. b) Legalább A vagy T kategóriás vezetői engedéllyel kell rendelkeznie. c) Legalább B kategóriás vezetői engedéllyel kell rendelkeznie. 25. Szállíthat-e utast a mopedautó vezetője? a) Igen, ha a járműnek van erre a célra kialakított ülőhelye. b) Legfeljebb akkor, ha a vezető engedélye nem minősül kezdőnek. c) Nem. 27. Meddig tart az ilyen táblakombináció hatálya?

8 a) A következő útkereszteződés kezdetéig, kivéve, ha a Sebességkorlátozás vége vagy a Mozgó járművekre vonatkozó tilalmak vége a korlátozást előbb feloldja. b) Az esős időjárási körülmények esetében jelentkező fokozott baleseti veszély megszűnéséig. c) A nedves útburkolatú útszakasz végéig. 28. Mit kell mindenképpen ellenőriznie a napi első elindulás előtt a gépkocsin? a) A gépkocsi műszaki állapotát, és az aktív és passzív biztonsági berendezések működőképességét. b) A kocsiszekrényt, a futóművet, a visszapillantó tükröket, ablaktörlőt, valamint az ablakmosó berendezést. c) A kormányberendezést, a fékberendezést, a gumiabroncsokat, a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezéseket, valamint a rendszámtáblák meglétét, állapotát. 29. Hogyan kell a gépkocsival megközelíteni a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet? a) Olyan sebességgel, hogy elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni, és amennyiben szükséges, a zebra előtt meg tudjon állni. b) Fékkészenlétben, mert a gyalogosok mindig biztonságukat kockáztatva lépnek az úttestre. c) Úgy, hogy ha járműve áthaladása előtt gyalogos érkezik a zebrához mindig jelezze, hogy közvetlenül előttük vagy mögöttük kíván továbbhaladni. 30. Hogyan kell megközelíteni a képen látható vasúti átjárót? a) Fokozott óvatossággal, hogy eleget tudjon tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek és az áthaladásra vonatkozó szabályoknak. b) Mindig a megengedett legnagyobb sebességgel, hogy rövid ideig tartózkodjon a veszélyes helyen. c) Legfeljebb 30 km/h-ra csökkentett sebességgel. 31. Megközelítheti-e a vasúti átjárót a kormánykerékkel ábrázolt gépkocsival 50 km/h sebességgel? a) Igen, mert a teljes sorompó nyitott helyzetben van, az átjáró felé vasúti jármű nem közeledik és a folyamatos áthaladásra lehetőség van.

9 b) Legfeljebb akkor, ha a vasúti átjáró biztosítására szolgáló sorompó mellett jelzőőr is tartózkodik és jelzőtárcsájával szabad jelzést ad. c) Nem, mert a gépkocsi sebességét a biztonságos áthaladás érdekében legalább 30 km/h-ra mérsékelni kell. 32. A képen látható helyen az útkereszteződés előtt besorolhat-e az úttest szélén lévő kerékpársávra a jobbra bekanyarodni szándékozó gépkocsi? a) Igen. b) Nem. 33. Elindulás előtt köteles-e a képen látható gépkocsi vezetője gondoskodni a rendszámtábla letakarításáról? a) Igen. b) Csak, ha az adott napon ez a gépkocsi első elindulása. c) Nem. 34. Közlekedhet-e a kétkerekű segédmotoros kerékpár az autóbusz forgalmi sávban? a) Igen. b) Csak 22-6 óra között.

10 c) Nem. 35. Megállíthatja-e kétkerekű motorkerékpárját a járdán? a) Igen, ha a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el, és a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad. b) Legfeljebb akkor, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi. c) Csak akkor, ha az úttesten a jármű megállítására nincs elegendő hely, vagy a megállást ott közúti jelzést tiltja. 36. Elindulás előtt köteles-e a képen látható gépkocsi vezetője gondoskodni a rendszámtábla letakarításáról? a) Igen. b) Csak, ha az adott napon ez a gépkocsi első elindulása. c) Nem. 37. A megengedett hosszúsági vagy szélességi méretet meghaladó méretű jármű vagy járműszerelvény kíséretét - külön jogszabály alapján - ellátó járművön, kíséret közben elhelyezhető-e fényt kibocsátó vagy megvilágított jelzésű jelzőtábla? a) igen b) nem c) ezt a hatóság dönti el 38.A táblákon jelzett értékeket a) km/h mértékegységben kell érteni b) m/s mértékegységben kell érteni c) tetszőleges mértékegységben kell érteni 39. A jármű vezetője, mielőtt a járművel a telephelyről elindul (így különösen a garázsból), köteles: a) a kormányberendezés, a fékberendezés, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések állapotát (működését) ellenőrizni b) a pontfeltöltő kártyájának a meglétét és az égő készletet ellenőrizni c) a kormányberendezés, a fékberendezés, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések állapotát (működését), továbbá a hatósági jelzések (rendszámtáblák) meglétét, állapotát az adott körülmények között indokolt módon ellenőrizni.

11 40. Ha a forgalmat jelzőőr vagy polgárőr irányítja akkor, a) bárhol, bármikor megteheti b) köteles azt az egyéb veszélyt jelző táblával a jelzőőrre vonatkozó kiegészítő táblával együtt a külön jogszabályban meghatározottak szerint előre jelezni. c) a forgalmat, csak rendőr irányíthatja 41. A megengedett hosszúsági vagy szélességi méretet meghaladó méretű jármű vagy járműszerelvény kíséretét - külön jogszabály alapján - ellátó járművön a) kíséret közben elhelyezhető fényt kibocsátó vagy megvilágított jelzésű jelzőtábla b) kíséret közben kőtelező fényt kibocsátó vagy megvilágított jelzésű jelzőtábla. c) semmilyen jelzés nem helyezhető el. 42. A közúti jelzőtáblák a) az észlelést elősegítő sárga vagy fényvisszaverő sárga háttéren is elhelyezhetők. b) az észlelést elősegítő piros vagy fényvisszaverő piros háttéren is elhelyezhetők. c) semmilyen háttéren nem helyezhető el. 43. A tábla a) a kétkerekű kerékpárok közlekedésére kijelölt utat jelez. b) a tábla azt jelzi, hogy ezen az úton csak kétkerekű kerékpárok közlekedhetnek. c) által jelzett úton a nincs sebesség korlátozás. 44. A tábla a) azt jelzi, hogy az úton 3500 kilogrammot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival, valamint vontatóval, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel, valamint az ezen járművekből és pótkocsiból álló járműszerelvényekkel előzni tilos. b) tehergépkocsival behajtani tiltja. c) által jelzett úton a nincs korlátozás. 45. A tábla hatálya alá eső járművekkel (jármű szerelvényekkel) szabad előzni: a) kétkerekű segédmotort. b) bármely segédmotort. c) lassú járművet.

12 46. A táblával jelzett útra tilos behajtani: a) 3500 kg megengedett legnagyobb ösztömegű, zárt kocsiszekrényű tehergépkocsival. b) bármely tehergépkocsival. c) lassú járművel. 47. A megjelölt övezetben: a) gépkocsik nem közlekedhetnek. b) csak katalizátoros gépkocsik közlekedhetnek. c) környezetkímélő gépkocsik közlekedhetnek. 48. A megjelölt övezetben: a) A kiegészítő jelzőtábla jelzi azon környezetvédelmi igazolólaphoz tartozó - a hatósági jelzésen (rendszámtáblán) elhelyezett - matrica színét, amellyel rendelkező gépkocsira a behajtás tilalma vonatkozik. A behajtási tilalom alól az út kezelője felmentést adhat. A kiegészítő jelzőtáblán Kivéve engedéllyel felirat is elhelyezhető. b) csak katalizátoros gépkocsik közlekedhetnek. c) környezetkímélő gépkocsik közlekedhetnek. 49. A jelzőtábla hatálya: a) a táblánál kezdődik és a következő útkereszteződés kezdetéig tart minden esetben. b) a vasúti átjáró kezdete tábláig.

13 c) csak feloldó tálával rövidíthető. 50. Ennél a táblánál behajthat: a) a kerékpár és az állati erővel vont jármű. b) semmilyen jármű. c) csak az út kezelője által kiadott engedéllyel rendelkezők. 51. Ha a Korlátozott forgalmú övezet jelzőtáblát a Lakott terület kezdete jelzőtáblával együtt helyezték el, a) a tilalom hatálya a teljes lakott területre kiterjed. b) a Korlátozott forgalmú övezet vége jelzőtábláig tart. c) a következő útkereszteződésig tart. 52. Mit jelent ez a tábla? a) a tábla azt jelzi, hogy az úton forgalmi akadályt képezhetnek a feltorlódott járművek. b) balesetveszély miatt nagyobb követési távolságot kell tartani. c) járművek torlódása miatt meg kell állni. 53. Magánút a Mindkét irányból behajtani tilos jelzőtábla alatt elhelyezett tábla azt jelzi: a) hogy az út a közforgalom elől el van zárva. b) hogy az út a közforgalom elől nincs elzárva. c) a két tábla együtt nem helyezhető ki.

14 54. Nyitott kerékpársáv a) a tábla a kerékpárosok egyirányú közlekedésére kijelölt kerékpársáv úttesten történő elhelyezkedését jelzi. b) a kerékpárosok közlekedésére kijelölt kerékpársáv úttesten történő elhelyezkedését jelzi. c) ezen a sávon bármilyen jármű közlekedhet. 55. Ezt a táblát a) autóúton, autópályán b) csak autópályán c) bárhol pl. gyorsforgalmi úton helyezhetik el. 56. A kerékpáros a jelzőtáblán megjelölt iránnyal szemben közlekedhet. a) bármikor, de csak szorosan a jobb szélen. b) csak akkor, ha a tábla alatt kivéve kerékpár kiegészítő is van c) csak akkor, ha a tábla alatt kivéve kerékpár kiegészítő is van, de ekkor is csak a kijelölt kerékpársávon, ennek hiányában szorosan az úttest szélén. 57. Ennél az útburkolati jelnél: a) csak a piros jelzés alatt sorolhat előre a két kerekű kerékpár. b) bármikor előre sorolhat a két kerekű kerékpár.

15 c) ezt a kerékpáros csak akkor veheti igénybe, ha előbb érte el. 58. Ezt a besorolási helyet a) csak a kétkerekű kerékpáros veheti igénybe b) minden kerékpáros igénybe veheti c) a kétkerekű segédmotoros-kerékpáros veheti igénybe 59. Ez a burkolati jel azt jelzi, hogy a) Az úttesten, burkolati jellel kijelölt kerékpáros nyom jelzi a kerékpárosok részére az úttesten történő haladásra ajánlott útfelületet. b) A kerékpárosoknak ezen a nyomon kell haladni. c) Erre a jelre gépjármű nem hajthat rá. 60. A nyitott kerékpársávot

16 a) a nyitott kerékpársávot - az egy irányban vagy egymással szemben közlekedő járművek egymás mellett történő elhaladás ezt szükségessé teszi - más járművek is igénybe vehetik, az irányváltoztatásra vonatkozó szabályok megtartása mellett. b) más jármű nem veheti igénybe c) a segédmotoros igénybe veheti 61. A jobbra bekanyarodást a nyitott kerékpársávról a) lehet végrehajtani. b) kell végrehajtani. c) tilos végrehajtani. 62. Ez a jelzés a) Játszótereket jelöli. b) Gyermek megőrzőt jelez. c) Gyermekszállítás a gyermekeket szállító autóbusz vagy az iskolabusz elején és hátulján elhelyezett tábla az álló jármű környezetében gyermekek közlekedésére figyelmeztet. 63. A nyitott kerékpársávot, valamint a kerékpársávot jobbra tartási, vagy az úttest jobb szélén való haladási kötelezettség szempontjából a) figyelmen kívül kell hagyni. b) figyelmen kívül lehet hagyni. c) figyelmen kívül hagyni tilos. 64. Lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot visel és utast nem szállít, megengedett maximális sebessége a) 40 km/óra b) 50 km/óra c) nincs meghatározva 65. Lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot nem visel, megengedett maximális sebessége a) 40 km/óra. b) 50 km/óra. c) nincs meghatározva.

17 66. Teherszállításra kialakított motoros triciklivel, elromlott járművet vontató gépjárművel, segédmotoros kerékpárral, lakott területen kerékpárral a megengedett legnagyobb sebesség a) 40 km/óra. b) 30 km/óra. c) a forgalom függvényében a vezetőnek kell meghatároznia. 67. A kerékpárúton közlekedő járművel a megengedett legnagyobb sebesség a) 40 km/óra. b) 30 km/óra. c) 20 km/óra 68. A gyalog- és kerékpárúton közlekedő járművel a megengedett legnagyobb sebesség a) 40 km/óra. b) 30 km/óra. c) 20 km/óra 69. Az olyan párhuzamos közlekedésre alkalmas úton, amelyen 3 vagy több forgalmi sáv van, a legbelső sávban a) csak személygépkocsi közlekedhet b) motorkerékpár is közlekedhet c) csak gyorsjáratú és távolsági autóbusz közlekedhet 70. Az autóbusz forgalmi sávban a) csak az autóbuszok közlekedhetnek b) csak az autóbuszok és a trolibuszok közlekedhetnek c) a kétkerekű motorkerékpárok és a kétkerekű segédmotoros-kerékpárok is közlekedhetnek 71. Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából - kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, a) csak jobbról szabad b) bármerről szabad c) semerről nem szabad előrehaladni 72. Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából - kerékpárral az álló járművek mellett a) csak jobbról szabad b) bármelyik irányból c) nem szabad előrehaladni 73. E táblánál behajthat a) az ott lakókat vagy az oda látogatókat szállító személygépkocsi, a személygépkocsi kivételével a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, b) bármilyen jármű c) csak szóló jármű 74. Az egyirányú forgalmú úton az ellenirányban kijelölt autóbusz sávot és az ellenirányban kijelölt kerékpársávot a besorolás szempontjából a) figyelmen kívül kell hagyni.

18 b) figyelembe lehet venni. c) figyelembe kell venni. 75. Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van kijelölve, az azonos irányban valamennyi forgalmi sávban - egymás mellett haladó hó eltakarítást végző és figyelmeztető jelzést használó járműveket a) tilos megelőzni. b) nem ajánlatos megelőzni. c) csak akkor szabad megelőzni, ha ezek jobbra jeleznek. 76. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, a) minden esetben meg tudjon állni. b) ha szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt is meg tudjon állni. c) ha megállni nem tud, a gyalogosnak eszébe se jusson lelépni. 77. A kétkerekű kerékpáron a) 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. b) 18. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. c) 21. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. 78. Kettőnél több kerekű kerékpáron a) 16. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast. b) 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast. c) 18. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast. 79. A három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpárral személyt szállítani akkor szabad, a) ha a jármű vezetője a 14. életévét betöltötte. b) ha a jármű vezetője a 16. életévét betöltötte. c) ha a jármű vezetője a 17. életévét betöltötte. 80. Azt a járművet, amely a kijelölt rakodóhelyen szabálytalanul tartózkodik, a) csak a rendőrség b) bárki, akinek útban van c) A rendőrség, a közterület felügyelet, a közút kezelője - az üzemben tartó értesítése mellett és költségére elszállítással eltávolíthatja. 81. Azt a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon tilos, mellékútvonalon - közterület-használati engedély nélkül a) legfeljebb 10 napig szabad tárolni. b) legfeljebb 30 napig szabad tárolni. c) legfeljebb 60 napig szabad tárolni. 82. Motorkerékpár: a) a külön jogszabályban L3e járműkategóriába sorolt kétkerekű oldalkocsi nélküli, L4e járműkategóriába sorolt oldalkocsival rendelkező jármű, továbbá a motoros tricikli. b) 2 vagy 3 kerekű gépjármű c) olyan 2 vagy 3 kerekű gépjármű, amelynek nincs áttételes kormányműve és az össztömege nem több mint 400 kg. 83. Motoros tricikli: a) a külön jogszabályban L5e járműkategóriába sorolt háromkerekű és L7e járműkategóriába sorolt négykerekű motorkerékpár.

19 b) minden 3 kerekű gépjármű. c) személy vagy teherszállításra készült, 3 kerekű jármű. 84. Segédmotoros kerékpár: a) a külön jogszabályban L1e járműkategóriába sorolt kétkerekű, L2e járműkategóriába sorolt háromkerekű jármű, továbbá az L6e járműkategóriába sorolt quad és mopedautó. b) a hengerűrtartalma nem haladhatja meg az 50 köbcentimétert, tervezett végsebessége 45 km/óra. c) olyan rendszám nélküli motor, amely tervezett végsebessége nem haladja meg a 45 km/órát. 85. Kerékpár: a) olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el. b) kizárólag emberi erővel hajtott jármű, amelyhez utánfutó, oldalkocsi nem kapcsolható. c) kizárólag emberi erővel hajtott jármű, amelyhez utánfutó igen, de oldalkocsi nem kapcsolható. 86. Mopedautó: a) a külön jogszabályban L6e járműkategóriába sorolt könnyű négykerekű segédmotoros kerékpár, amely zárt utasterű, több személy szállítására kialakított, kormánykerékkel és a gépkocsikban szokásos kezelőszervekkel van felszerelve. b) a négykerekű segédmotoros-kerékpár. c) a KRESz-ben nem szerepel. 87. Megállhat-e segédmotoros kerékpárjával a járdán? a. Nem. b. Csak ha azt közúti jelzés kifejezetten megengedi. c. Csak ha a járda szélességének minimum fele, de legalább 1.5 m szabadon marad. 88. Várakozhat-e segédmotoros kerékpárjával a járdán? a. Nem. b. Csak ha azt közúti jelzés kifejezetten megengedi. c. Csak ha a járda szélességének minimum fele, de legalább 1.5 m szabadon marad. 89. A járdán motorkerékpárok állnak, várakozhat-e az úttesten? a. Igen. b. Nem. 90. Forgalmi torlódás esetén kell-e az álló járművek elé soroló motorkerékpárokra számítania? a. Nem. b. Csak az úttest szélén, jobbról. c. Igen, az álló járművek mellett, vagy azok között. 91. Másik motorkerékpáros mögött hol célszerű haladni? a. Szorosan az úttest szélén. b. Ugyanabban a nyomban, mint az elől haladó. c. Egy járműszélességgel beljebb, hogy az ő hirtelen fékezése esetén elkerüljük a ráfutást. 92. Indulás előtt le kell-e takarítania járműve rendszámtábláját? a. Igen. b. Nem. 93. Oktatójárművével közlekedhet-e kivilágított tetőtáblával? a. Igen. b. Nem.

20 94. Hány sebességhatárt ír elő a KRESZ kerékpárosok számára, a. 3 b. 5 c kg alatti kistehergépkocsijával mekkora sebességgel közlekedhet autóúton? a. 70 km/ó b. 90 km/ó c. 110 km/ó kg alatti kis tehergépkocsijával előzhet-e az autópálya 3. forgalmi sávjában? a. Igen. b. Nem. 97. Az út szélén álló jármű kikerüléséhez kell-e irányjelzést adni? a. Igen. b. Nem c. Csak ha az tényleges irányváltoztatással jár. 98. Lejárt hatósági jelzéssel hány napig tárolhatja közterületen járművét? a. 10 b. 30 c Kapubejáróból kitolatáskor célszerű-e a kormányzott kerekeket a továbbhaladás irányába állítani? a. Nem, ez csak az Y fordulónál követelmény. b. Felesleges, a szervókormány álló járműnél is nyugodtan tekerhető. c. Igen, mert kíméli a kormányszerkezetet, és biztonságosabb a továbbhaladás Célszerű-e indulás előtt az óra tervezett tartalmát megbeszélni a tanulóval? a. Nem, mert úgyis csak menetközben derül ki, hogy mit tudunk csinálni. b. Igen, mert így Ő is jobban rá tud hangolódni, és látja, hogy nem véletlenszerűen zajlik az oktatás Célszerű-e az óra végén megbeszélni oktatás során történteket? a. Nem, mer a tanulót csak a vezetés érdekli. b. Felesleges, mert menetközben már elmondtam mindent. c. Igen, mert így összefoglalva, kiértékelve jobban látja, hogy mit értünk el ezen az órán Oktatás közben használhat-e kézben tartott mobiltelefont? a. Csak rutinpályán. b. Igen, mert csak vezetés közben tilos használni. c. Nem Oktatás közben használhatja-e mobil telefonját headset-tel? a. Csak rutin pályán. b. Igen. c. Nem Autójában célszerű-e az illatosítót a visszapillantó tükörre akasztani? a. Igen, mert így mindenki látja, hogy milyen gondos vagyok. b. Nem, mert a mozgásával a perifériás látómezőt ingerli Autójában célszerű-e kedvenc kabala állatkáját tapadókoronggal a hátsó szélvédőre helyezni? a. Igen, mert így nem akadályozza vezetés közben a kilátást. b. Nem, mert a visszapillantó tükrön keresztül mozgásával a perifériás látómezőt ingerli.

21 106. Mikor szabad első, vagy hátsó ködlámpát használni? a. Bármikor, hadd lássák, hogy jövök. b. Csak lakott területen kívül. c. Csak ha a látási viszonyok ezt indokolják Járművével kicsit lassítania kell, hogyan teszi? a. Csak motorfékkel. b. Csak lábfékkel. c. Motorfékkel, és ha szükséges lábfékkel Járművét lassítania kell, hogyan teszi? a. Benyomom a tengelykapcsoló pedált, hogy a motor már ne hajtson tovább. b. Egyszerre nyomom be a tengelykapcsoló és a fékpedált, hogy a motor le ne fulladjon. c. Először határozottan fékezek, majd benyomon a tengelykapcsoló pedált, hogy a motor le ne fulladjon Lejtőn lefelé halad, mi a visszakapcsolás sorrendje? a. Benyomom a tengelykapcsoló pedált, fékezek, majd visszakapcsolok. b. Lefékezem a járművet, benyomom a tengelykapcsoló pedált, majd visszakapcsolok Kanyarodás előtt mi a helyes sorrend? a. Lefékezem a járművet, bekapcsolom az irányjelzőt, bekanyarodom. b. Bekapcsolom az irányjelzőt, lefékezem a járművet, bekanyarodom Célszerű-e az automata biztonsági övet csipesszel lazára állítani? a. Igen, mert így észre sem veszi, hogy be van csatolva. b. Igen, mert így a rendőr sem szólhat semmit. c. Nem, mert így az öv nem tud kellő védelmet biztosítani ütközés esetén Mit jelent ez a tábla? a) a sebességkorlátozás csak a megjelölt időjárási körülmények vagy nedves útburkolat esetében érvényes. b) a sebességkorlátozás minden járműre minden időjárási körülmények között érvényes. 113.Mely járművekre vonatkozik ez a tábla? a) Minden teherautóra. b) Csak a 7,500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsikra. c) Csak a 3,500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsikra.

22 114. Mit jelent ez a tábla? a) A környezetvédelmi övezetbe gépkocsival nem szabad közlekedni b) A környezetvédelmi övezetbe csak a hatósági jelzésen elhelyezett zöld matricával ellátott gépkocsival szabad közlekedni Mit jelent ez a tábla? a) A környezetvédelmi övezetbe gépkocsival nem szabad közlekedni b) A környezetvédelmi övezetbe csak a hatósági jelzésen elhelyezett sárga matricával ellátott gépkocsival szabad közlekedni. c) A környezetvédelmi övezetbe csak a hatósági jelzésen elhelyezett sárga matricával ellátott gépkocsival nem szabad közlekedni Közlekedhet-e lassú járművel a tábla utáni útszakaszon? a) Igen. b) Nem Mi oldja fel a sebességkorlátozást, ha azt a veszélyt jelző táblával együtt helyezték el? a) A következő útkereszteződés. b) A vasúti átjáró kezdete.

23 118. Lehet-e elsőbbségadási kötelezettsége az A jelű gépkocsinak? a) általában nem. b) Igen a Kerékpársávon érkező jármű részére. c) Nem Mit jelent ez a tábla? a) Minden tehergépkocsival behajtani tilos valamint vontatóval, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel behajtani tilos b) Minden tehergépkocsival behajtani tilos kivéve a 2500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, zárt kocsiszekrényű tehergépkocsit valamint vontatóval, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel behajtani tilos c) Minden tehergépkocsival behajtani tilos kivéve a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, zárt kocsiszekrényű tehergépkocsit valamint vontatóval, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel behajtani tilos 120. Köteles-e a polgárőr jelzéseit figyelembe venni? a) Igen b) Nem 121. Az alábbiak közül mit kell ellenőrizni a napi első elindulás előtt? a) A motorolaj szintjét

24 b) Az első és hátsó rendszámtáblák meglétét és olvashatóságát. c) Az ablaktörlő gumilapátját 122. Kerékpárúton haladhat-e segédmotoros rokkantkocsi? a) Igen b) Nem 123. Mit jelez ez a tábla? a) Azt, hogy a nagyobb sebességgel haladó járművek utolérhrtik egymást b) Az úton forgalmi akadályt képezhetnek a feltorlódott járművek c) Az úton egymás mellett kell haladni 124.Jobbra bekanyarodásra való felkészülés céljából igénybe veheti-e a tábla által jelölt területet? a) Igen b) Nem 125. Mikor haladhat a táblával megjelölt területen? a) Nem haladhat rajta b) Csak akkor, ha a szembejövő mellett így tudja biztosítani a megfelelő oldaltávolságot 126. Számítania kell-e szembejövő kerékpárosra? a) Igen b) Nem 127. Számítania kell-e szembejövő kerékpárosra? a) Igen b) Nem

A Kormány 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet módosításáról

A Kormány 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet módosításáról MAGYAR KÖZLÖNY 2009. évi 185. szám 45257 III. Kormányrendeletek A Kormány 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet módosításáról

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól Opten Törvénytár Opten Kft. I. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A 2010.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I.

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM

1/1975. (II. 5.) KPM-BM 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

Veszélyt jelző táblák. 16. (1) A veszélyt jelző táblák: a) "Veszélyes útkanyarulat balra" (64. ábra), "Veszélyes útkanyarulat jobbra" (65.

Veszélyt jelző táblák. 16. (1) A veszélyt jelző táblák: a) Veszélyes útkanyarulat balra (64. ábra), Veszélyes útkanyarulat jobbra (65. Veszélyt jelző táblák 16. (1) A veszélyt jelző táblák: a) "Veszélyes útkanyarulat balra" (64. ábra), "Veszélyes útkanyarulat jobbra" (65. ábra); b) "Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok"; a tábla azt

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A B kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A B kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A B kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára 2012 A Nemzeti Közlekedési Hatóságról (továbbiakban: NKH) szóló 263/2006. (XII. 20.) Korm.

Részletesebben

KOTRA KÁROLY KRESZ. könyv. személygépkocsi-vezetők részére. centrifugális erő KOTR A KFT.

KOTRA KÁROLY KRESZ. könyv. személygépkocsi-vezetők részére. centrifugális erő KOTR A KFT. KOTRA KÁROLY KRESZ könyv személygépkocsi-vezetők részére centrifugális erő 2004 KOTR A KFT. KOTRA K ÁROLY KRESZ könyv személygépkocsi-vezetők részére KOTRA Kft. Püspökladány 2004 I. KÖZLEK EDÉSI ISMERETEK

Részletesebben

29 kérdés 29 rövid válasz a sebességkorlátozásról 1. Hol és miért van szükség a sebesség korlátozására?

29 kérdés 29 rövid válasz a sebességkorlátozásról 1. Hol és miért van szükség a sebesség korlátozására? 29 kérdés 29 rövid válasz a sebességkorlátozásról 1. Hol és miért van szükség a sebesség korlátozására? A közúti forgalomban mindenütt szükség van sebességkorlátozásra. A jelenleg közlekedő gépjárművek

Részletesebben

1. SZÁMÚ FÜGGELÉK az 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelethez 371

1. SZÁMÚ FÜGGELÉK az 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelethez 371 1. SZÁMÚ FÜGGELÉK az 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelethez 371 A rendeletben használt egyes fogalmak meghatározása a következő: I. Az úttal kapcsolatos fogalmak a) 372 Út: a gyalogosok és a közúti

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. B kategóriás járművezető-tanfolyamok számára. Kivonat 28-44 oldal

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. B kategóriás járművezető-tanfolyamok számára. Kivonat 28-44 oldal NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG VIZSGAKÖVETELMÉNYEK B kategóriás járművezető-tanfolyamok számára Kivonat 28-44 oldal 2012 B. Forgalmi vezetés A vizsga követelményei A forgalmi vezetés vizsga célja annak megállapítása,

Részletesebben

VAN + AKADÉMIA JÁRMŐVEZETİ KÉPZİ KFT. Gál Jenı ny. r. alezredes

VAN + AKADÉMIA JÁRMŐVEZETİ KÉPZİ KFT. Gál Jenı ny. r. alezredes KRESZ MÓDOSM DOSÍTÁS 2010 VAN + AKADÉMIA JÁRMŐVEZETİ KÉPZİ KFT. Gál Jenı ny. r. alezredes dosítás s célja: c Az új szabályok célja alapvetıen a védtelen közlekedık, a kerékpárosok, a gyalogosok védelme,

Részletesebben

2/2007. Elnöki Szabályzat 2. számú Függeléke. Az A1, Akorl, A és az M kategóriás járműkezelési és forgalmi vizsgák rendjéről

2/2007. Elnöki Szabályzat 2. számú Függeléke. Az A1, Akorl, A és az M kategóriás járműkezelési és forgalmi vizsgák rendjéről 2/2007. Elnöki Szabályzat 2. számú Függeléke Készítette: Képzési és Vizsgáztatási Főosztály 1. változat kiadásának időpontja: 2007. február 1. változat - 2007 - TARTALOMJEGYZÉK I. A JÁRMŰKEZELÉSI VIZSGA

Részletesebben

nyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www

nyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www A Kaposvári Rendőrkapitányság bűn-, és baleset-megelőzési szolgálata a közlekedési jogsértésekkel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatja a lakosságot Gépjárművezetőknek A rendőri intézkedés során a hatóság

Részletesebben

F.1.-F.2. SZÁMÚ JELZÉSI ÉS FORGALMI UTASÍTÁS A KÖZÚTI VASUTAK SZÁMÁRA

F.1.-F.2. SZÁMÚ JELZÉSI ÉS FORGALMI UTASÍTÁS A KÖZÚTI VASUTAK SZÁMÁRA F.1.-F.2. SZÁMÚ JELZÉSI ÉS FORGALMI UTASÍTÁS A KÖZÚTI VASUTAK SZÁMÁRA TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ UTASÍTÁS HATÁLYA, TARTALMA 6 1.1. Az utasítás tartalma 6 1.2. Az utasítás hatálya 6 1.3. Az utasítás ismerete

Részletesebben

KAPINFÓ az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztató kiadványa

KAPINFÓ az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztató kiadványa ÓZDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG V E Z E T Ő J E 3601 Ózd, Jászi Oszkár út 2. Pf.: 112 Tel: (48) 570-070, BM tel:(31) 52-40, Fax.: (48) 570-070/52-85 e-mail: drvargal@borsod.police.hu Tisztelt állampolgár! KAPINFÓ

Részletesebben

WEB EDITION K EZELÉSI ÚTMUTATÓ

WEB EDITION K EZELÉSI ÚTMUTATÓ WEB EDITION K EZELÉSI ÚTMUTATÓ KEDVES VOLVO TULAJDONOS KΚSZΚNJÜK, HOGY A VOLVÓT VÁLASZTOTTA Reméljük, hosszú évekig élvezni fogja Volvo járművét Az autó úgy van kialakítva, hogy biztonságot és kényelmet

Részletesebben

A járműfejlesztés során megjelenő, a járművek szériafelszereltségében elterjedő vezetőt segítő rendszerek hatása a képzésre és vizsgáztatásra

A járműfejlesztés során megjelenő, a járművek szériafelszereltségében elterjedő vezetőt segítő rendszerek hatása a képzésre és vizsgáztatásra Weidinger Gábor Széchenyi István Egyetem, Győr weidinger.gabor@kti.hu A járműfejlesztés során megjelenő, a járművek szériafelszereltségében elterjedő vezetőt segítő rendszerek hatása a képzésre és vizsgáztatásra

Részletesebben

WEB EDITION K EZELÉSI ÚTMUTATÓ

WEB EDITION K EZELÉSI ÚTMUTATÓ WEB EDITION K EZELÉSI ÚTMUTATÓ KEDVES VOLVO TULAJDONOS KΚSZΚNJÜK, HOGY A VOLVÓT VÁLASZTOTTA Reméljük, hosszú évekig élvezni fogja Volvo járművét Az autó úgy van kialakítva, hogy biztonságot és kényelmet

Részletesebben

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ-szabályok Szerkesztette: Horváth Péter, (Frissítve: 2010. 03. 10.) A kerékpár tartozékai

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ-szabályok Szerkesztette: Horváth Péter, (Frissítve: 2010. 03. 10.) A kerékpár tartozékai A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ-szabályok Szerkesztette: Horváth Péter, (Frissítve: 2010. 03. 10.) Ez a szöveg csak a fontosabb szabályokat tartalmazza, további információért javasoljuk egy

Részletesebben

Sonic 50 Kezelési és karbantartási útmutató

Sonic 50 Kezelési és karbantartási útmutató Sonic 50 Kezelési és karbantartási útmutató B I Z T O N S Á G I F I G Y E L M E Z T E T É S E K A következô elôvigyázatossági figyelmeztetéseket az egész kézikönyv során alkalmazzuk a következô üzenetek

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A szakoktatói alapképzési és kiegészítő képzési szaktanfolyamok számára

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A szakoktatói alapképzési és kiegészítő képzési szaktanfolyamok számára NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A szakoktatói alapképzési és kiegészítő képzési szaktanfolyamok számára 2014 A Nemzeti Közlekedési Hatóságról (továbbiakban: NKH) szóló 263/2006.

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük Önnek, hogy a Fiat márkát részesítette előnyben, és gratulálunk, hogy egy Fiat Doblò gépkocsit választott.

Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük Önnek, hogy a Fiat márkát részesítette előnyben, és gratulálunk, hogy egy Fiat Doblò gépkocsit választott. F I A T D O B L Ó K E Z E L É S É S K A R B A N T A R T Á S Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük Önnek, hogy a Fiat márkát részesítette előnyben, és gratulálunk, hogy egy Fiat Doblò gépkocsit választott. Ezt

Részletesebben

A KÖZLEKEDÉS-BIZTONSÁG ALAPJAI ÉS A FOGALMAK

A KÖZLEKEDÉS-BIZTONSÁG ALAPJAI ÉS A FOGALMAK Tisztelt vezetőjelöltek! Kérdéseiknek köszönve, valamint annak, hogy más személyek is utaltak a vizsgakérdéseknél észlelt mulasztásokra és hibákra, módosítottuk azokat a kérdéseket, amelyeknél az észrevételek

Részletesebben

FORTERRA HD HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS 1/2014. Ha traktor, akkor Zetor. 1946 óta.

FORTERRA HD HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS 1/2014. Ha traktor, akkor Zetor. 1946 óta. FORTERRA HD HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS 1/2014 130 140 150 Ha traktor, akkor Zetor. 1946 óta. ZETOR A jelen kezelési utasítás célja, hogy megismertesse Önt a Zetor traktorkezelésével és karbantartásával.

Részletesebben

ER-6n ABS. Használati Útmutató

ER-6n ABS. Használati Útmutató ER-6n ABS Használati Útmutató MAGYAR Motorkerékpár Használati útmutató Amennyiben az alább felsorolt jelekkel találkozik, kövesse az instrukciókat a praktikus és biztonságos működtetés, illetve karbantartás

Részletesebben

39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet. a vízi közlekedés rendjéről

39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet. a vízi közlekedés rendjéről 39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet a vízi közlekedés rendjéről A vízi közlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény 88. -a (2) bekezdésének p) pontjában kapott felhatalmazás alapján - a belügyminiszterrel egyetértésben

Részletesebben

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák 17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák (1) A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők: a) 113 Kijelölt gyalogos-átkelőhely (103. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úttestet a táblánál útburkolati jellel kijelölt

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelete a víziközlekedés rendjérõl HAJÓZÁSI SZABÁLYZAT

A nemzeti fejlesztési miniszter 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelete a víziközlekedés rendjérõl HAJÓZÁSI SZABÁLYZAT M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2011. évi 137. szám 32953 A nemzeti fejlesztési miniszter 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelete a víziközlekedés rendjérõl A víziközlekedésrõl szóló 2000. évi XLII. törvény 88. (2)

Részletesebben

III. Szerkezeti ismeretek

III. Szerkezeti ismeretek III. Szerkezeti ismeretek 1. A gépkocsi felépítése A személygépkocsi f bb szerkezeti egységei (1. ábra) a kocsiszekrény (karosszéria), a motor és segédberendezései, az er átviteli szerkezetek, a kormány,

Részletesebben

Volvo Trucks. Driving Progress. volvo fh sorozat. volvo fh és volvo fh16 termékkatalógus

Volvo Trucks. Driving Progress. volvo fh sorozat. volvo fh és volvo fh16 termékkatalógus Volvo Trucks. Driving Progress volvo fh sorozat volvo fh és volvo fh16 termékkatalógus A jövő teherautója most még futurisztikusabb. Azt mondják, a nyerő koncepción ne változtass. Mi mégis pontosan ezt

Részletesebben

57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről

57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről A víziközlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény 88. (2) bekezdés p) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a

Részletesebben