Önellátó gazdálkodás mintakertje 2014

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Önellátó gazdálkodás mintakertje 2014"

Átírás

1 Önellátó gazdálkodás mintakertje 2014

2 Az önellátás fontossága Napjainkban egyre nagyobb érdeklődés figyelhető meg a kiskerti termesztés iránt. Az élelmiszerbotrányok, a növekvő árak, de ezzel együtt romló íz és minőség mind-mind erre ösztönöz bennünket. A nagyobb hiper- és szupermarketekben megtalálható zöldségek és gyümölcsök beltartalmi értékeit tekintve elmondható, hogy azok is kevesebbre csökkentek az elmúlt két évtized során. Miért és hogyan is lehetséges ez? A génmanipulált és agyonvegyszerezett növények, melyeket műtrágyázott talajban termesztenek soha nem fognak olyan ízzel, értékekkel rendelkezni, mint amelyeket hagyományos kerti körülmények között, természetes tápanyag utánpótlással termesztenek. A saját termesztésű zöldségek, gyümölcsök, fűszer- és gyógynövények íze teljesen más, mint a megszokott nagyüzemi termékeké. Az EM-BIO használatával a növényvédőszeres kezelések minimálisra csökkenthetők, de akár el is hagyhatók. A vegyszermentes termesztéssel nemcsak környezetünket, de egészségünket is óvjuk! A mintakert megtervezésének és kivitelezésének célja az volt, hogy segítsük a kiskert tulajdonosokat. Előző kiadványunkban betekintést nyerhettek egy komplett önellátó kert kialakításába. Részletesen olvashattak a komposztálás fontosságáról, növénytársításról illetve az EM-BIO technológia gyakorlatban való felhasználásáról. A következőkben a múlt évhez hasonlóan idén is dokumentálásra kerültek az egyes kertben végzett műveletek, tapasztalatok, észrevételek. Részletesen olvashattak az otthoni palántanevelésről, illetve a talajnak szükséges miko-makroelem utánpótlásról, hisz tudjuk, hogy az egészséges növény csak jó szerkezetű talajban tud igazán egészségesen fejlődni, szép termést hozni. Akkor kezdjünk is bele, hogy mi is történt pontosan a mi kis mintakertünk tájékán 2014-ben. Február Palántanevelés otthon Nagyon ritka az, hogy magonc kortól saját magunk neveljük növényeinket. Általában palánta korban megvesszük és kiültetjük kertünk bizonyos szegletébe. Viszont mindenkit arra ösztönzök, hogy saját maga nevelje palántát. Nem igényel akkora munkát, törődést, mint ahogyan gondolják. A következőkben részletesen végigvesszük a palántanevelés egyes szakaszait. Mire is van szükség a palántaneveléshez? Először is szerezzük be az ültetni kívánt magokat! A mi választásunk fürtös paradicsom, paprika. Hogy mibe vessük el a magokat? Ha nem szeretnénk erre pénzt kiadni, akkor tejfölös dobozokba, régi agyag-műanyag cserépbe vagy akár wc gurigába is ültethetjük! Gazdaboltokban, kertészetekben általában ingyen adnak palántanevelésre alkalmas tálcát. Mi is így jutottunk hozzá!

3 Milyen földet használjuk? Balkon föld összetételét tekintve megfelel a palánták neveléséhez. Mi is balkon földet vásároltunk, amihez 5% EM- BIO-val kezelt szerves trágyát adagoltunk. A plusz szerves trágya hozzáadása nem szükséges, mivel a bekevert föld tartalmazza a növény egyenletes fejlődéséhez szükséges elegendő tápanyagot, csupán még jobban fokozza a koncentrációját, ami ugye a növények fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Akár magunk otthon is összeállíthatjuk a földet, csak ügyeljünk az arányok betartására: 50% tőzeg, 40% homok, 10% szerves trágya. Homok helyett akár otthon előzetesen elkészített komposztot is keverhetünk! Magok előkészítése: Ültetés előtt egy nappal célszerű a magokat egy nedves rongyra szórni és lefedni. A rongy, konyharuha benedvesítésénél a vízhez adjunk pár csepp EM-BIO-t! Ezzel növelhetjük a magok csírázóképességét. Ültetés: Elsőként alaposan mossuk el az edényt, tálcát, amibe ültetni szeretnénk magjainkat. Ügyeljünk arra, hogy, amennyiben nincsenek (vagy nem elegendőek) az edény, tálca alján lévő lyukak, akkor fúrjunk rá párat! Ezt követően mehet bele a föld! Milyen mélyre tegyük a magokat? A vetés mélysége nagyon fontos szempont, hisz befolyásolja a csírázás idejét is! A vetésmélységet három fontos szempont határozza meg: - a mag mérete - csírázás időtartama - talaj szerkezete Általában minél nagyobb a mag mérete, annál nagyobb a vetés mélysége. A palántanevelésnél azonban, mivel biztosítjuk a megfelelő párát, hőmérsékletet és a talaj szerkezete is megfelelő, ezért kb. a mag méretének a kétszerese a vetésmélység. (Szabadföldbe vetés esetén háromszoros legyen a földtakaró! Ha homokos a talaj szerkezete, akkor mélyebbre vessünk, ha kötött agyagos, akkor pedig sekélyebbre kell vetni.)

4 A következő képeken láthatják mi hogyan is végeztük el az ültetést. Mielőtt a kialakított magágyakba belehelyeznénk a magokat, kevés vízzel öntözzük be. A vízhez adagoljunk EM-BIO-t is! 1liter vízhez 20 ml-t. Miután a föld magába szívta a vizet, helyezzük bele a magokat (3-4 szem), majd finoman takarjuk be. Ha minden egyes mag a helyére került utána következik a belocsolás. Hogyan locsoljam meg az elültetett magokat? Nagyon fontos, hogy a magok kimosódását elkerüljük! A magok nagyon érzékenyek a szárazságra, de a túlzott nedvességre is! A legcélszerűbb megoldás, ha a palántatálunkat, edényünket langyos vízbe állítjuk, addig, míg a föld meg nem szívja magát! Ezt követően ügyeljünk arra is, hogy a felesleges víz távozni tudjon! Ha csupán a talaj felszíne száraz, akkor spriccelővel fújjuk rá vizet! Ha mindennel elkészültünk szükséges megteremtenünk a megfelelő páratartalmat! Fedjük le üveglappal, műanyagtálcával vagy akár zacskóval, de csupán addig, míg az első sziklevelek meg nem jelennek! Miután a magok többsége kikelt, nem szükséges, sőt gombás betegségeket is okozhat, ha továbbra is fenntartanánk a magas páratartalmat. Milyen hőmérsékletet kell biztosítanunk? A csírázás hőfoka növényfajtánkként változó. Átlagban a ºC. Amennyiben van még fűtés, akkor helyezzük a radiátor közelébe. Ügyeljünk a nedvességtartalomra, nehogy kiszáradjon a föld! Fényigényük? Amíg a sziklevelek nem jelennek meg, addig nem igényel fényt! Viszont a sziklevelek megjelenését követően fényigényük napi óra! Erre a későbbiekben visszatérünk még! Ha az első lépéseken túl vagyunk, pár napos várakozás következik! A kikelt magoncok fényt igényelnek, ezért idővel hajlani fognak a fény felé. Lehetőség szerint fokozatosan napi szinten kicsit forgassunk a cserepeket, hogy más szögből érje a fény.

5 Napról napra egyre jobban nőnek a kis palántáink. Amikor elérik a szikleveles állapotot ültessük szét (pikírozzuk) őket, ügyelve arra, hogy gyökereik minél kevésbé sérüljenek! A cseperedő növényeinknek nagy fényigényük van. Ügyeljünk, hogy ez biztosított legyen számukra! Fokozatosan csökkenthetjük a hőmérsékletet. A locsolás továbbra is célszerű, alulról vizet szívatni fel, majd hagyni, hogy a fölösleges víz kicsöpögjön. Felülről csak akkor öntözzünk, ha úgy érzékeljük, hogy túlságosan száraz a föld felülete. Mikor ültethetjük ki palántáinkat? A kiültetés időpontja függ a hőmérséklettől és az időjárási viszonyoktól is. Hiába van március közepe, amikor közben több cm hó takarja még a földet. Amint az idő napi átlaghőmérséklete 8 ºC fok, a növények nagy részét kiültethetjük. Palántáinkat kiültetés előtt fokozatosan szoktassuk a külső körülményekhez. Naponta tegyük ki szabad fényre. Ültetés előtt végezzük el a szükséges talaj előkészületi munkálatokat, majd alaposan öntözzük be őket, hogy gyökereik ne sérüljenek a cserépből való kiemeléskor. Megeredést elősegíti az iszapoló öntözés. Beültetéskor öntözzük be az ültető gödröt jó alaposan! Ebbe a sáros földbe szórjunk kevés Meliorit kőport, majd helyezzük bele a növényt! A beültetésnél használjunk laza például tőzeggel és szerves trágyával kevert földet! Beültetést követően végezzünk beiszapoló öntözést, amihez adagoljunk EM-BIO-t (10liter vízhez 2 dl EM-BIO)! Március Talajmunkák: Arra is kell figyelnünk, hogy a talaj megfelelő nedvességi állapotában végezzük el ezeket a munkálatokat, illetve a nedves talajokon kerüljük a taposást. Nem is gondolnánk, de egy nedves talajon lépkedve jelentősen tömörítjük a talajt. A talajlazítás elvégzésekor célszerű valamilyen szerves anyagot a talajba forgatni, így nemcsak a tápanyagtartalmát, puffer képességét, de szerkezetét is javítjuk. A szerves anyag lehet komposzt, érett istállótrágya, növényi maradvány, kőzetliszt, tőzeg.

6 A talajélet megerősítése és regenerálódása Talajmunkák, a terület előkészítése: Még mielőtt megtörténne a magok elvetése, a palánták kiültetése készítsük elő talajunkat, hiszen az egyik, talán legfontosabb tényező a növénytermesztésben a talaj fajtája, minősége, tápanyagtartalma, víz- és levegő háztartása. Magyarország éghajlati- és talajadottságai miatt kiválóan alkalmas növénytermesztésre. A talajmunkát időben és a talaj megfelelő állapotában kell elvégezni. Az állattartás lecsökkenésével nagy gondot jelent ma Magyarországon a szerves trágya hiánya. A túlzott műtrágyahasználat, a talaj állapotának leromlásához, elsavanyosodásához vezethet. A növénytermesztés legfontosabb eleme a talaj. A rossz minőségű, szerkezetű, víz- és tápanyag szolgáltató képességű talajok nem megfelelőek a termesztéshez. A mintakertben a talajlazítást idén is ásással végeztük el és egy időben saját magunk készített komposztot, EM BIO-val érlelt szarvasmarha trágyát és a talajoltásra EM-BIO-t juttattunk ki. Az ásással cm mélyen forgattuk át, lazítottuk fel a talajt. A talajlazítás mélységét a telepített növények határozzák meg. Idén mikroelem utánpótlásra is odafigyelve Meliorit ásványi kőőrleményt is dolgoztunk a talajba, amely folyamatosan tápanyaggal látja el a mikroorganizmusokat és a növényeket. A kijuttatott tápanyagok beforgatás hatására a gyökérzónába kerülnek és a mikroorganizmusok tápanyagfeltáró hatása miatt még jobb tápanyag hasznosítás érhető el. A Melioritról a későbbiekben még részletesen olvashatnak.

7 Előkészített talaj A talajlazítás elvégzése különösen fontos. Lazább, tömörödés mentes talajokban a gyökérzet is sokkal könnyebben fejlődik. A talajlazítás hatására a csapadék, öntözővíz is mélyebb rétegekbe tud leszivárogni. Üzemi termesztés és nagyobb területeken, szántóföldi kultúrák esetében ajánlott 2-3 évente mély talajlazítást végezni, állókultúrák esetén a telepítés előtt. Mély talajlazítás hatására javul a talaj levegőzöttsége, a csapadék és öntözővíz sokkal mélyebb rétegekbe tud leszivárogni és raktározódni. Kiemelkedően fontos a rendszeres tápanyagutánpótlás, a szerves anyagok kijuttatása hatással van a talajok puffer képességére. Vagyis az, hogy mennyire képes mérsékelni, csökkenteni a negatív hatásokat jelentősen függ a szerves anyag tartalmától, azon belül is a humusztartalmától. Az EM-BIO segíti a tápanyagok feltáródását és könnyebb felvételét a növény számára. Az aktív mikrobiális tevékenységnek köszönhetően javul a talajok szerves anyag tartalma, a vízháztartása és tápanyag szolgáltató képessége. Rendszeres tápanyagutánpótlásra használhatunk komposztált növényi hulladékot, komposztált istállótrágyát. Fontos, hogy a trágyák kijuttatásakor megfelelő érettségben legyenek. A komposzt készítés során ügyeljünk a helyes szén, nitrogén arányra, amely 20-30:1, illetve a nedvességtartalmára. A komposztok kijuttatása igen kedvező, komplex tápanyagforrása a növények számára, emellett javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását. A komposztot a talaj felszínén keverjük be, a trágyát be kell forgatni a talajba. Fontos, hogy a szerves trágya érett legyen, különben nitrogént vonhat el a talajtól. A szerves anyagok lebontásához a baktériumoknak nitrogénre van szüksége, melyet a talaj nitrogén készletéből von el, így pentozán hatás alakulhat ki. Pentozán hatás: a talajba forgatott növényi maradványok lebomlása során fellépő nitrogén hiány. Ha nem juttatunk ki plusz nitrogént, vagy nem pótoljuk, akkor gyakran tápanyaghiányt okozhat. A növényi maradványokat beforgatás előtt kezeljük EM-BIO-val, így lerövidül a lebontás időszaka 60 napra, illetve a nitrogén megkötő baktériumok a levegőből megkötnek annyi nitrogént, hogy az imént említett pentozán hatást elkerülhessük.

8 Az öntözést továbbra is egy fúrt kútról csepegtető rendszer lehelyezésével oldjuk meg. A csepegtető öntözés során csepegtető testek vízkibocsátása óránként mindössze néhány liter, így egyenletes vízutánpótlást tudunk biztosítani nővényein számára. Továbbá a tápanyag kimosódást is elkerülhetjük. Tápanyag utánpótlás komposztálással: Az egyik legjobb módszer a tápanyag utánpótlásra. A komposztálás során a növényi maradványokat mikroorganizmusok bontják le, alakítják át a növény számára fölvehető formába. A hagyományos komposztálás során a hőmérséklet emelkedésével és a többszöri átforgatással jelentős az ammóniaveszteség. Ideális esetben kb. 3-4 hónap szükséges a komposztképződéshez. Az EM-BIO használatával ez az időtartam tavasztól őszig 6-8 hétre, ősztől tavaszig 8-10 hétre csökken le. A hulladékot minél apróbb méretűre kell aprítani,a zöldhulladék mellet szalmát, forgácsot, faaprítékot is komposztálhatunk. A kertben keletkező zöldhulladékot visszajuttathatjuk a talajba a növények számára könnyen felvehető formában. A szerves anyagok kijuttatása nemcsak a környezet terhelés csökkentése miatt fontos, de a talajok szerkezetének, minőségének, termékenységének megőrzésében is. A humusz a talajok pufferképességének megőrzésében is kiemelten fontos. Komposzt készítése 8 héttel később Elkészült komposzt Az egyik legfontosabb dolog, amit a komposzt készítése során figyelembe kell venni a nemrég említett szén-nitrogén arány. Ez az arány kb :1 (C:N). Kiskerti komposztálás során csak nagyságrendileg kell megbecsülni az értékeket. A fű, falevél, fa apríték, forgács komposztálása során nitrogént kell hozzákevernünk. A nitrogént pótolhatjuk híg vagy szervestrágyával, természetes alapanyagú műtrágyákkal. Ezekről és az összetételi arányokról részletesen olvashatnak az Önellátó gazdálkodás mintakertje első kiadványában. A szerves anyagok tápanyagforrása mellett, a vízháztartás megőrzésében is fontos szerepet játszik. Azokban a talajokban, ahol nincs rendszeres szerves anyag kijuttatás, csak műtrágyahasználat, ott jelentős talajszerkezet-romlás figyelhető meg.

9 Mikroelemek utánpótlása ásványi kőőrleményekkel: Rengeteg kutatási eredmény, tapasztalat és pozitív visszajelzés a bizonyíték arra, hogy az EM-BIO aktivált mikrobiológiai készítmény segítségével újra visszaállítható a talajban a mikrobiológiai egyensúly és az aktív talajélet. Az egészséges talajélet működéséhez hozzátartozik az is, hogy mikróés makró elemek egyaránt biztosítottak legyenek növényeink számára. Nem szabad elfelejteni, hogy a jó minőségű termék előállításának alapfeltétele a harmonikus növénytáplálás. A szervesanyag utánpótlás mellett fontos, hogy a talaj mikroelem ellátottsága is megfelelő legyen! A legfontosabb három makro tápelem (N, P, K) mellett mind nagyobb figyelmet kell fordítanunk a megfelelő mikroelem-ellátásra is. A mikroelemek a növényi szervezetben igen kis mennyiségben, maximum 0,01%-ban fordulnak elő, viszont a növényi életfolyamatokban betöltött szerepük igen jelentős. A megfelelő baktériumközeg (EM-BIO-val), mikro-és makró elemek (szervestrágy és kőőrlemények) ellátottságával biztosíthatjuk termesztett növényeink kiváló minőségét és megfelelő hozamát. Szakítanunk kell a korábbi évek helytelen gyakorlatával, mely jó esetben is csupán a növény által felvett N, P, K pótlására korlátozódott. Fel kell ismerünk, hogy minőségi termelés csakis egészséges és kiegyensúlyozott talajélet megteremtésével érhető el. Ennek eleme a talaj- és növényvizsgálatokra alapozott, a mikroelemek (Fe, Cu, Zn, Mn) pótlására kiterjedő tápelem ellátás és a talaj baktériumközösségének fenntartása. A Melioritról és a Hajtikáról pár szót Talajjavító ásványkompozítum, konyha-, dísz-és fólia alatti növénytermesztéshez. A talajba keverve, magas nyom-, és ritkaelemtartalmánál fogva a növények gyorsabban fejlődnek, dúsabb levélzetet, ízletesebb gyümölcsöket eredményez. Vízvisszatartó tulajdonsága kiegyensúlyozottabb vízháztartást biztosít. Semmiféle kemikáliát nem tartalmaz, mérgező hatása nincs! Felhasználható nyírott gyepre kiszórva és begereblyézve ( gramm/m 2 ), dísznövényekhez, gyümölcsöshöz ültető gödörbe, vagy talajhoz keverve, illetve utólagos kiszórásnál bekapálva ( gramm/ m 2 ), palántázásnál 3-5 grammot tövenként, szántóföldi kultúra esetén (min.: 300 kg/ha) Meliorit és a Hajtika ásványi-és hatóanyag összetétele: Ásványi anyag összetétel:: Dolomit 5 % 5% Mg Hatóanyag: Érték Megengedett eltérés K 2O tartalom (m/m%) sz. a. 2,0 +/- 0,4 Klinoptilolit Alginit Montmorillonit Illit 30% mikró elem 20% K 20% Na, Ca 10% K, Na CaO tartalom (m/m%) sz. a. 1,7 +/- 0,34 MgO tartalom (m/m%) sz.a. 0,5 +/- 0,1 Fe tartalom (m/m%) sz. a. 0,5 +/- 0,1 Mn tartalom (m/m%) sz. a. 0,01 +/- 0,002 Devitrifikált vulkáni üveg 15% SiO 2 Ti tartalom (m/m%) sz. a. 0,03 +/- 0,006

10 Makró elem utánpótlása szerves trágyával: Javasolnám, hogy, ha módjukba áll, vásároljanak friss szerves trágyát és otthon EM-BIO-val érleljék. Ha boltba vásárolnak, keressenek jó minőségű pelletált szerves trágyát. Amennyiben nem adott erre lehetőség nálunk is kapható az új EM technológiával előállított erjesztett marhatrágya, amely kiemelkedően magas tápanyagtartalommal rendelkezik. Beltartalmi értékét még tovább növeli a készítése során hozzá adott dolomit és alginit, amelynek jelentős a mikroelemtartalma.

11 Április Metszés. Hogyan is végezzük? A legtöbb kertészkedő félelme a permetezések mellett - a fás növények tavaszi metszése. Sokan félve fogják kezükbe a metszőollót, mert attól tartanak, hogy valami jóvátehetetlen hibát követnek el egy száraz ág vagy egy túlságosan erősen növekedő vessző eltávolításával. Nem kell ettől félni. A természet korrigálja az ember által elkövetett esetleges hibákat. Nekünk az a feladatunk, hogy sajátítsunk el néhány egyszerű és könnyen követhető alapszabályt, alkalmazzuk azokat, és a többit meghozza majd a gyakorlás és a szerzett tapasztalat. A gyümölcsfák, a gyümölcstermő bokrok, a szőlőtőkék, a rózsabokrok, a díszfák és díszbokrok metszésének sokféle rendeltetése és hatása van. Metszéssel neveljük ki a fák és egyéb növények termőfelületét, hogy minél több és szebb, ízletesebb gyümölcsöt érleljenek, hogy ellenálljanak a nyári viharoknak és a téli hó, dér, zúzmara terhének. Metszéssel érjük el, hogy a fák és bokrok hosszú életűek legyenek, sokáig szerezzenek örömet annak, aki ültette és gondozta őket. A metszés elősegíti a kártevők és betegségek elleni sikeres védekezést, hatékonyabbá teszi a permetezést. És persze esztétikai célokat is szolgál, hiszen metszéssel lehet csinos, kedvünkre való fákat, bokrokat, szőlőlugasokat kialakítani. A metszés három alapszabálya - amelynek ismerete nélkül valóban nem szabad hozzálátni ehhez a munkához - a következő: 1. A megmetszett vessző, gally vagy ág annál erősebben fog növekedni, minél rövidebbre metszettük. A gyengén visszametszett (azaz hosszúra hagyott) vesszők rövid hajtásokat fejlesztenek, míg az erősen visszametszettek (azaz rövidre vágott) vesszők több és erősebb növekedéssel reagálnak a beavatkozásra. 2. A visszametszett ág vagy vessző csúcsához közel levő rügyekből erős, a lejjebb álló rügyekből rövidebb és gyengébb hajtások keletkeznek. Ebből következik, hogy a gyümölcsfák koronájának felkopaszodását, a rózsabokrok felnyurgulását is szakszerű metszéssel lehet megakadályozni, vagy legalább késleltetni. 3. Az eredményes termeléshez szükséges tudni, hogy a vízszintesen álló vesszők gyengén növekednek, de gyümölcsöt, virágot hoznak. A függőlegesen, meredeken álló vesszők erősen növekednek, de kevesebbet teremnek. E három szabály ismeretében már nagy hibát nem követhetünk el. De az ügyes metszéshez némi gyakorlat és tapasztalat is szükséges. Ennek megszerzése pedig a kertészkedőknek örömet szerző kerti munka által történhet.* *

12 Tavaszi lemosó permetezés: Az tavaszi lemosó permetlé elkészítéséhez 10 liter vízhez 3 dl EM-BIO, 50 ml neem olaj, 3-5 dkg apró szemcséjű ( 50 mikron) kőpor szükséges. M is az a neem olaj? A neem fa (Azadirachta indica) India egyik őshonos, örökzöld növénye, de a világ több más trópusi területén is megtalálható, mint pl. Afrikában vagy Dél-Amerikában. Olaját a fa gyümölcsének magjából préselik.a neem fát gyakran említik csodafa -ként is, széleskörben való alkalmazhatósága miatt mind a hagyományos mind a modern orvostudmány berkein belül. Antibakteriális, gombaellenes, gyulladáscsökkentő, parazitaűző, valamint fájdalom- és lázcsillapító hatású hatóanyagait leveleiből, ágaiból, kérgéből, gyümölcsének magjaiból nyerik ki. Közel 20 féle kénvegyületet tartalmaz. Növénytermesztésben elsősorban gombabetegségek ellen hatásos. Azonban rovarölő- és riasztó hatással is rendelkezik. Az olaj egy vékony réteget képez az ágakon, rügyeken, az ott megbújó kórokozók elpusztulnak, ugyanis elzárja az oxigéntől őket. Ebben a pemetlében az a funkciója a kőzetpornak, hogy jobban megtapadjanak a növény felületén a mikroorganizmusok és a helyben tartásukról is gondoskodik. Kevésbé mossa le a csapadék. FONTOS! A lemosó permetezéshez a neem olajat magasabb zsírtartalmú tejjel, tejszínnel, vagy tojássárgájával keverjük el és így adagoljuk a vízhez. Az olajok vízben nem oldódnak, ezért van szükségünk emulgeáló szerekre. Természetes emulgeáló szereink a tojássárgája, tejszín, tej, lecitin. Az így elkészült permetlevet nem tárolhatjuk, azonnal ki kell permetezni az összetevők romlékonysága miatt.

13 A kert ápolása, növényvédelme: A legtöbb kertészeti kultúrában elsődlegesen a termés mennyisége számít. Nem veszik figyelembe, hogy a termény milyen beltartalmi értékekkel rendelkezik, illetve milyen vegyszermaradványokat tartalmaz. Nemcsak a környezet védelme, de az egészségünk megőrzése miatt is oda kell figyelnünk a felhasznált vegyszerek mennyiségére és összetételére. A növényvédő szerek gyakori használata, a rezisztencia kialakulásához vezethet az egyes szerekkel szemben. Nagy problémát jelent az éghajlat változásával az új kórokozók, kártevők megjelenése. A kertben csak biológiai növényvédelmet folytatunk, a betegségek kezelésére és megelőzésére EM-BIO-t és neem olajat használunk. Az EM-BIO használatával a növények életfolyamatainak elősegítésével, ellenálló képességük növelésével, a szöveti állományuk erősödésével nehezebben támadják meg a növényeket a kórokozók, kártevők. A dominancia elve érvényesül, az EM-BIO-ban lévő kedvező hatású baktériumok, gombák kiszorítják a káros baktériumokat, gombákat. Használatával az élettani eredetű betegségek kialakulásának a kockázata is csökken. Sok betegség megjelenésének, felszaporodásának az élettani eredetű problémák az előzményei. A jó kondícióban lévő növényeket kevésbé támadják meg a kórokozók, kártevők. Azonban a túlzott nitrogén kijuttatás hatására a szövetek lágyabbak lesznek, így megtámadhatják a kórokozók, kártevők és mechanikai sérülések is könnyebben keletkeznek. Az EM-BIO-val kezelt növények szöveti állománya erősebb, kompaktabb lesz. Az erősebb szöveti állomány miatt a mechanikai sérülések kialakulásának esélye is csökken. Az EM-BIO-s növényvédelem lényege a rendszeresség! Ezért is szükséges a vegetációs időszakban a permetezést heti-két heti szinten megismételni. Amennyiben csapadékosabb, párásabb az időjárás ennél is rendszeresebben, akár heti több alkalommal is szükséges lehet, hogy megelőzzük a megbetegedéseket. Permetlé: A permetléhez nem szükséges más, mint 10 liter vízhez 1,5-2 dl EM-BIO és 3-5 dkg Biolit/ Hajtika kőpor. Havonta kétszer javasolt minimális mennyiségben neem olaj hozzáadagolása is. A minimális mennyiség 10 liter vízhez cseppet jelent. Ne feletkezzünk meg arról, hogy ahogy amennyiben a neem készítményt olaj formájában vásároltuk meg, abban az esetben szükséges valamilyen természetes emulgeáló szerrel szétoszlatni! Ilyen természetes emulgeáló szer pl. a, magas zsír százalékú tej, tojás sárgája. Továbbá fontos, hogy a bekevert permetszert mind juttassuk ki, ne hagyjuk állni a követező permetezésig.

14 Május Dísznövények ültetése: Sokan vannak abban a tudatban, hogy csak tavasszal és nyáron ültethetők virágok dísznövények. Ez azonban nem igaz. Ültetésük tavasztól egész nyári időszakban lehetséges Mintakertünkbe idén az első, már elöregedett részt alakítottuk át. Munkálataink elején első lépésként felmértük, hogy pontosan milyen növények is ültethetők az adott területre. Befolyásoló tényezők közé sorolandó például a napos órák száma a talaj szerkezete. Ebben érdemes szakértő kertész véleményét kikérni, informálódni az interneten vagy kertészetekben az eladók segítségére hagyatkozni. Ha már megvan, hogy milyen fajtájú növényeket szeretnénk ültetni, tervezzük vagy terveztessük meg, hogy milyen növény pontosan hova is kerüljön. Fontos, hogy fokozottan vegyük figyelembe a fajtára jellemző tulajdonságokat (magasság, sor és tőtávolság). A mi kis díszkertünk felépítését tekintve a követező I. sor: Deres csenkesz ( Festuca pallens) II. sor: zöld levelű cipruska (santolini) III. sor: Levendula (lavandula) IV. sor: Levendula (lavandula) V. sor: sárga virágú cserjés pimpó ( potentilla frutikoza) VI. sor: Rózsalonc (Weigela minor black nana) VII. sor: Hortenzia ( Hydrange arborescens Annabelle ) Miután a terv megvan, szerezzük be a szükséges növényeket és a talajelőkészítéshez szükséges kiegészítőket. Javasolt a telepíteni kívánt terület tápanyaggal való ellátása.

15 A talaj előkészítéshez hasonlóan a fentebb leírtakhoz makroelemek és humusztartalom utánpótlására szerves trágya, mikroelem-pótlásra pedig Melioritot juttassunk ki (amennyiben van komposztja azt szórja ki). Kijuttatás után a területet permetezzük le EM-BIO-s permettel, majd forgassuk be a talajba. Talajmegmunkáláshoz használhatunk ásót, kapát vagy rotációs gépet is.

16 Mi az utóbbit alkalmaztuk. A beforgatást követően gereblyével egyengessük el a talajt, majd helyezzük ki az ültetni kívánt növényeket! Kihelyezésnél érdemes egyből kimérni a sor-és tőtávolságokat, hogy megbizonyosodhassunk, jól osztottunk, szoroztunk-e és minden növényből a kellő mennyiséget vásároltuk meg. Ha mindezzel megvagyunk, következhet a beültetés. Mielőtt az ültetést elkezdenénk, alaposan öntözzük be a növényeket, hogy gyökereik ne sérüljenek a cserépből való kiemeléskor! Eredést elősegíti az iszapoló öntözés. Beültetéskor öntözzük be az ültető gödröt jó alaposan! Ebbe a sáros földbe szorjunk kevés Meliorit kőport, majd helyezzük bele a növényt. A beültetésnél használjunk laza például tőzeggel és szerves trágyával kevert földet. A beültetést követően végezzünk beiszapoló öntözést, amihez adagoljunk EM-BIO-t (10liter vízhez 2 dl EM-BIO) Az EM-BIO elősegíti a növény gyökeresedését! Miután végeztünk a növények ültetésével mulcsot helyezzünk a föld felületére. Álló kultúrák és dísznövények esetében mulcsozást alkalmazunk, amely kedvezően hat a talaj mikrobiális tevékenységére. Jobb lesz a talajok vízmegtartó képessége, hamarabb fölmelegszik a talaj. A mulcsozásra használt fenyőkéreg idővel lebomlik, javítja a talaj szerkezetét és tápanyaggal látja el a talajt. Ha kevesebb gondot szeretnénk veteményesünkbe, ott is alkalmazhatjuk a mulcsozást. Hogy milyen módon? Természetesen itt nem a fenyőkérget, hanem például a levágott füvet javasoljuk. Megfelelő vastagságban felhalmozva tökéletes védelmet biztosít a talaj vízháztartására illetve a gazosodás is elkerülhető vele. Igaz nem túl dekoratív és sokan ellenzik, de kis konyhakert esetén javasolt az alkalmazása.

17 A frissen beültetett növények Gyep ápolása tavasszal: Ne feletkezzünk meg gyepünk ápolásáról se. Tavasz végefelé végezzünk el egy gyepszellőztetést. Ezt követően pedig lehetőleg komposzt vagy más biológiai trágyát, és melioritot szórjunk ki. Ha a kijuttatással végeztünk, öntözzük be a területet EM-BIO-s vízzel. (100 m 2 -re fél liter EM-BIO, 20 kg Meliorit kőpor szükséges) Az EM-BIO-t kijuttathatjuk öntözőkannával vagy a locsoló berendezés tápadagolóján keresztül. 10 liter vízhez 1 dl EM- BIO hozzáadásával számoljunk. A gyepben a filcesedés és öntözés hatására elszaporodhat a moha. Idén nálunk is jelentkezett kisebb árnyékosabb részeken a gyepen megjelent kisebb-nagyobb foltokban. Moha kezelésére vas kelátot juttatunk ki. A vas hatására a mohafoltok elpusztulnak, de a fű sokkal zöldebb lesz. A vas a fotoszintézist végző klorofil nélkülözhetetlen eleme.

18 Múlt évben nagy hangsúlyt fektettünk a gyümölcstermő növényekre, elsősorban bogyós gyümölcsöket ültettünk, amelyek kiemelkedő beltartalmi értékekkel rendelkeznek. Magas antioxidáns tartalma miatt kiemelkedően fontosak a szervezet egészségének megőrzéséhez.

19 Június Ha jól végeztük munkánkat finom magas beltartalmi értékekkel rendelkező, vegyszermentes zöldségeiket és gyümölcseiket élvezhetünk.

20 Július, Augusztus

21 Szeptember: Közbe elérkezett az ősz. Csökken az éjszakai hőmérséklet, rövidülnek a nappalok. Ilyenkor kell felkészítenünk kertünket a télre. Mit csináljunk, hogyan kezdjük el a munkálatokat? Talán a legfontosabb a növények felkészítése a télre, ilyenkor még juttathatunk ki gyorsan felszívódó tápanyagokat a kertbe, sőt a gyümölcstermő növények esetében a termésérés utáni időszakban tudnak csak megfelelő mennyiségű tápanyagot a vegetatív részek növekedésére fordítani. Később, október közepétől már csak szerves tápanyagokat juttassunk ki. Gyümölcstermők tápanyag utánpótlása: A termések leszüretelése után sem szabad megfeledkeznünk a növényekről! Sajnos sokan ilyenkor már nem öntözik, és nem fordítanak olyan nagy figyelmet a növényekre. Pedig a következő évi termés mennyiségét is befolyásolhatja, illetve ami még fontosabb a jó kondícióban lévő növények sokkal könnyebben átvészelik a telet, a fagyokat. Növényeinknél a vegetációs időszakon kívül, egészen a kemény téli időszak beálltáig zajlik a tápanyagfelvétel. Annak ellenére, ha tavasszal már elvégeztük a talaj mikró és makró elem utánpótlását, az őszi teendőink közé is iktassuk be. Igaz a kijuttatandó mennyiség már nem lesz olyan nagyságú. A bokros gyümölcstermők esetén: a tövek környékére szórjunk szerves tárgyát/ komposztot, és finoman forgassuk be a talaj fenti rétegébe. Ezt követően bőségesen locsoljuk be a töveket. 10 liter vízhez 1-2 dl EM-BIOt adjunk. Fás gyümölcstermők esetén: a tőtől cm-re ássunk cm mély gödröt és oda helyezzük bele a pótolni kívánt tápanyagot. Ahogy látható mi saját komposztunkat és Meliorit kőport juttatunk ki. Az arányokat tekintve körülbelül tövenként 1 kg szerves trágya/ komposzt és 20 dkg kőpor szükséges. Utolsó fázisként itt is jöhet a belocsolás EM-BIO-s vízzel

22 Veteményes tápanyag utánpótlása és talajjavítása: A tavasszal és nyáron képződő szerves anyagok komposztálása ekkorra már szépen végbement, így célszerű ilyenkor kijuttatni a következő évben veteményesnek kijelölt területre kijuttatni a keletkezett komposztot. Ezzel elláthatjuk kellő mennyiségű tápanyaggal a területet, arról nem is beszélve, hogy növeljük talajunk minőségi szerkezetét. A komposztot egyengessük szét! Ezt követően dolgozzuk be a talajba! Előtte viszont ne feledkezzünk meg beöntözni/lepermetezni a talajt EM-BIO-val (100m2 0,5- liter EM-BIO + víz) Javasolt nagyobb szemcséjű Meliorit kőőrlemény kiszórása is. Ha mindezzel megvagyunk, ásóval forgassuk át a talajt, és nincs is más dolgunk! A talaj előkészítése befejeződött. Az ősz folyamán keletkező szervesanyagokból újabb komposztot állíthatunk össze, ami tavasz közepére ismét kiváló minőségű tápanyagutánpótlást biztosít kertünknek. Fontos, hogy odafigyeljünk a fentebb említett szerves anyagok összetételére és a rétegződésre. A komposztot ne feledjük el belocsolni bőségesen vízzel és a vízhez adagoljunk EM-BIO-t! (1m 3 1 liter EM-BIO)

23 A lomb összegyűjtésére nemcsak a komposztálás illetve a kert rendezett hatása miatt van szükség, de a leveleken lévő áttelelő kórokozókat, kártevőket is eltávolíthatjuk az adott területről. Helyes komposztálási eljárás során elpusztulnak a kórokozók. Az összegyűjtött avart rendezzük prizmába, vagy tegyük komposztáló silóba és kezeljük EM-BIO víz keverékével, 1 m3 komposzthoz 1 liter EM-BIO-t juttassunk ki annyi vízzel, hogy megfelelően átnedvesítse a teljes mennyiséget! Növények felkészítése a télre: Távolítsuk el a sérült, beteg részeket, gyümölcsmúmiákat a növényekről! A keletkező nagyobb (2cm-nél nagyobb) sebfelületet kezeljük sebkezelővel, amit akár magunk is előállíthatunk! Az elkészítéséhez EM-BIO, kerámiapor, Hajtika kőpor szükséges. A por állagú anyagokat keverjük össze EM-BIO-val, úgy hogy sűrű, de jól kenhető masszát kapjunk! A kész pasztát jól zárható edényben tároljuk!

24 Őszi lemosó permetezés: Az őszi lemosó permetezés ép olyan szükséges, mint a tavaszi! 10 liter vízhez 3 dl EM-BIO, 50 ml neem olaj, 3-5 dkg Biolit kőpor szükséges hozzá. FONTOS! A lemosó permetezéshez a neem olajat magasabb zsírtartalmú tejjel, tejszínnel, vagy tojássárgájával keverjük el, és így adagoljuk a vízhez! Az olajok vízben nem oldódnak, ezért van szükségünk emulgeáló szerekre. Természetes emulgeáló szereink a tojássárgája, tejszín, tej, lecitin. Gyep előkészítése télre: Nemcsak a növényeket, de a gyepünket is fel kell készíteni a télre. Ugyanúgy mint tavasszal végezzük el a gyepszellőztetést, majd a tápanyag-utánpótlást! Javasolnám, rostált komposzt és Meliorit kőőrlemény kijuttatását. A kezelés elvégzése után öntözzük be a területet EM-BIO és víz keverékével. (100 m 2 -re fél liter EM-BIO, 30 kg Meliorit kőpor) A mikroorganizmusokkal történő talajoltásnak egyre nagyobb jelentősége van mind a kiskerti, mind a nagyüzemi termesztés során. Az őszi talajoltás hatására tavaszra sokkal kedvezőbb szerkezetű és tápanyagtartalmú talajt kapunk. Az EM-BIO aktivált mikrobiológiai készítménnyel végzett talajoltás másik kedvező hatása a tápanyagok feltárása, illetve a benne lévő nitrogénmegkötő baktériumok növelik a talaj nitrogéntartalmát.

25 Október Ültetése: Ha esetleg gyümölcsösünket szeretnénk felfrissíteni, akkor ajánlott november első feléig elvégezni az ültetést. Kis kertünkben az egyik selyemalma helyett 2 szőlőfajtát ültettünk. Egy korán érő Csabagyöngye csemegeszőlő illetve zweigelt borszőlő Az ültető gödör előkészítse és az oltvány beültetése: Az ütető gödör 50 cm mélységben való megásása után szerves trágyát és MELIORIT szemcsés ásványi kőőrleményt szórjunk az alsó részére. Ezt követően egy 5-10 cm földréteget szórunk a gödörbe, majd belehelyezzük a szőlőoltványunkat. Ha szabad gyökerű, akkor óvatosan, minél apróbb szemcséjű humuszban gazdag földdel takarjuk be. Közben pedig folyamatosan iszapoló öntözést végezzünk. A szőlő belocsolásra szánt vízmennyiséghez (10 liter) 1 dl EM-BIO hozzáadása szükséges. A fentebb említett munkafolyamatokkal biztosítjuk a növényeink számára a makró (szerves trágya)-és mikroelem (Meliorit) szükségletét illetve a az EM-BIO s kezeléssel megerősítjük a talaj baktériumközösségét, aminek hatására aktívabb gyökeresedés indul meg és a tápanyagfelvevő képesség is nő. Ez intenzívebb növekedést és nagyobb stressztűrőképességet eredményez.

26 Összegzés: Az idei évben, mint ahogy azt jósolni is lehetett, az enyhe tél következtében sok kártevő és kórokozó áttelelt. Mindezek mellett a csapadékban gazdag nyár még jobban erősítette a bakteriális és gombás megbetegedések kialakulását. Rengeteg gazda, kertbarát fordult hozzánk, hogy segítsünk, mert növényeik szenvednek. Ha a probléma kialakul, akkor már nehéz a gyógyítás, sok időt vesz igénybe. Ezért is buzdítunk mindenkit a megelőzésre! Erősítsük meg növényeink immunitását és hagyjuk, hogy maguk a növények szálljanak szembe a betegségekkel! Ne a különféle kemikáliákhoz, vegyszerekhez forduljunk, hanem olyan alternatívákat válasszunk, amelyek nincsenek káros hatással saját és környezetünk egészségére. Ebben nyújt segítséget Önnek az EM-BIO! Ne mérgezzük önmagunkat, ne mérgezzük Földünket! Kezdjük el otthon magunknak megtermelni a szükséges zöldséget, gyümölcsöt! Szánjunk időt egészségünkre és szeretteink egészségére, mert ha valami az egészség az, ami megfizethetetlen. Engedjék meg, hogy figyelmükbe ajánljuk mpiacterünket, amit azzal a céllal hoztunk létre, hogy a termelőket összekössük a fogyasztókkal. Szeretnénk elérni, hogy a fogyasztó számára elérhetővé váljon az EM technológiával részben vagy egészben termelt vegyszermentes, egészséges táplálékok beszerzése. Az alábbi linkre kattintva ellátogathat az mpiactérre! Várjuk észrevételeiket és kérdéseiket személyesen, telefonon illetve ben. Kiss Dávid Roland agrármérnök 06-30/ agrarmernok@emtech.hu

Talajmunkálatok megfelelő nedvességi állapotában

Talajmunkálatok megfelelő nedvességi állapotában Talajmunkálatok Arra kell figyelnünk, hogy a talaj megfelelő nedvességi állapotában végezzük el ezeket a munkálatokat, illetve a nedves talajokon kerüljük a taposást. Nem is gondolnánk, de egy nedves talajon

Részletesebben

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK -

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK - TERMÉKKATALÓGUS 08 ÕSZ09 TAVASZ VIRÁGFÖLDEK 3 40 4 48 PH 6,0 7,0 ÁLTALÁNOS VIRÁGFÖLD Közepesen laza szerkezetû, sötétbarna színû, magas biotápanyag tartalmú termesztõ közeg. Vízmegtartó képessége kitûnõ,

Részletesebben

A komposztálás és annak talaj és növényvédelmi vonatkozásai. 2011.04.16. Alsóörs

A komposztálás és annak talaj és növényvédelmi vonatkozásai. 2011.04.16. Alsóörs A komposztálás és annak talaj és növényvédelmi vonatkozásai 2011.04.16. Alsóörs A növénytermesztés során a növények tápanyagot vonnak el a talajból. A tápanyagot a nagyüzemekben műtrágyával vagy/és szerves

Részletesebben

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Táltoskert Biokertészet Életfa Környezetvédő Szövetség Csathó Tibor - 2014 Fenntarthatóság EU stratégiák A Földet unokáinktól kaptuk kölcsön! Körfolyamatok

Részletesebben

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V page 2 A növények növekedésének alapjai: Napenergia,CO2, víz, tápelemek Tápelemeket 2 csoportra osztjuk:

Részletesebben

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése Új gyep kialakítása 1. A talaj elıkészítése Mindenek elıtt tudnunk kell, hogy a talajokban sok millió gyommag arra vár, hogy mővelést követıen a talaj felszínére kerülve kikeljen. Ezért ne siessük el a

Részletesebben

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Trágyázás Mérlegelv Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Mivel Szerves trágya Műtrágya Növényi maradvány Előző évi maradvány Pillangosok N megkötése

Részletesebben

Tartalom. Mikrobiológiával Földu nk egészségéért és tisztaságáért. Köszöntők Az embio-ról röviden Az önellátás fontossága...

Tartalom. Mikrobiológiával Földu nk egészségéért és tisztaságáért. Köszöntők Az embio-ról röviden Az önellátás fontossága... Tartalom Köszöntők... 4 Az embio-ról röviden... 8 Az önellátás fontossága... 8 Havi teendők a kertben...10 Összegzés...33 Mikrobiológiával Földu nk egészségéért és tisztaságáért Köszöntő Mi az önellátás

Részletesebben

ÖNELLÁTÓ GAZDÁLKODÁS REMÉNYI MIHÁLY. EM TECHNOLOGY HUNGARY KFT. www.emtech.hu

ÖNELLÁTÓ GAZDÁLKODÁS REMÉNYI MIHÁLY. EM TECHNOLOGY HUNGARY KFT. www.emtech.hu ÖNELLÁTÓ GAZDÁLKODÁS REMÉNYI MIHÁLY EM TECHNOLOGY HUNGARY KFT. www.emtech.hu Önellátó gazdálkodás mintakertje Napjainkban egyre nagyobb érdeklődés figyelhető meg a kiskerti termesztés iránt. Több okra

Részletesebben

TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT NÖVÉNYGONDOZÁSHOZ

TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT NÖVÉNYGONDOZÁSHOZ TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT NÖVÉNYGONDOZÁSHOZ Köszöntő A magyar tulajdonban lévő CORAX-BIONER BIOTECHNOLÓGIAI ZRT. több mint egy évtizede gyárt és forgalmaz a nagyüzemi mezőgazdasági termelők számára növényvédő

Részletesebben

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS Balla Zoltán Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Nyíregyháza 2017. március

Részletesebben

Készítette: Szerényi Júlia Eszter

Készítette: Szerényi Júlia Eszter Nem beszélni, kiabálni kellene, hogy az emberek felfogják: a mezőgazdaság óriási válságban van. A mostani gazdálkodás nem természeti törvényeken alapul-végképp nem Istentől eredően ilyen-, azt emberek

Részletesebben

Lecsós kert. Kertészeti tevékenységek a Kertben Dr. Fekete Szabolcs

Lecsós kert. Kertészeti tevékenységek a Kertben Dr. Fekete Szabolcs Lecsós kert Kertészeti tevékenységek a Kertben Dr. Fekete Szabolcs Alapinformációk A növény is csak ember. alaptevékenységek: tavaszi területrendezés, vetés/ültetés, rendszeres nyári munkák, betakarítás

Részletesebben

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás Komposztálás Otthoni komposztálással a természetes lebomlási folyamatoknak köszönhetően jó minőségű humusz nyerhető a konyhai és a kerti zöldhulladékokból, amelyek ideális

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben

TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS

TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS TRÁGYÁK CSOPORTOSÍTÁSA Szerves - Istállótrágya - Hígtrágya - Zöldtrágya - Komposzt Szervetlen - Műtrágya TÁPANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA Makroeklemek - Nitrogén (N) - Foszfor (P 2 O 5 )

Részletesebben

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt.

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt. A Trifender alkalmazása a burgonyában. Készítette: Osváth Zoltán email:osvathz@enternet.hu A Trifender egy hiper parazita gomba, amely készítmény a Trihoderma asperellum gomba egy agresszív törzsét tartalmazza.

Részletesebben

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu Csöppnyi gondoskodás... B Mg Csöpp Lombtrágya család Cu Zn Fe Mn N K www.csoppmix.hu Csöpp 1. Kalászos Összetétel (m/m): Nitrogén (N) 10 % Kálium (K 2 O) 5 % (K) 4,15 % Kálcium (Ca) 2,5 % (CaO) 3,5 % Magnézium

Részletesebben

A hulladék hasznosításának legősibb módja a komposztálás

A hulladék hasznosításának legősibb módja a komposztálás A hulladék hasznosításának legősibb módja a komposztálás A biohulladék elkülönítése és kezelése Egy magyarországi lakos átlagos éves hulladéktermelése meghaladhatja a 430 kg-ot. Ennek akár 45%-a is állhat

Részletesebben

Komposztálás a közfoglalkoztatásban

Komposztálás a közfoglalkoztatásban Komposztálás a közfoglalkoztatásban Az önkormányzatok különleges komposztálási technológiával bővíthetik közfoglalkoztatási programjaikat. A Compastor által kínált lehetőség értékteremtő, költséghatékony

Részletesebben

TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT GYEPGONDOZÁSHOZ

TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT GYEPGONDOZÁSHOZ TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT GYEPGONDOZÁSHOZ Köszöntő A magyar tulajdonban lévő CORAX-BIONER BIOTECHNOLÓGIAI ZRT. több mint egy évtizede gyárt és forgalmaz a nagyüzemi mezőgazdasági termelők számára növényvédő

Részletesebben

SZORTIMENT AJÁNLAT 2015.

SZORTIMENT AJÁNLAT 2015. Kisker COMPO UNIVERZÁLIS VIRÁGTÁP COM TÁPOLDAT UNIVERZÁLIS 500ML 4 008 398 943 523 12 357 Ft 550 Ft Felhasználás: január - december, általános minden növény számára ideális tápanyagutánpótlást biztosít

Részletesebben

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO Yara Mono Műtrágyák YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát, 5 kg, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1% Kalcium

Részletesebben

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme A ribiszke és a köszméte termesztése során évről-évre jelentős gazdasági kárt okoznak a lisztharmat a lombozat fertőzésével és a különböző levéltetű fajok

Részletesebben

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 19% CaO

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 19% CaO Yara Mono Műtrágyák YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 19% CaO 100% vízoldható Kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 5 kg, 2 kg A YaraLiva TM Calcinit nitrogént és kalciumot tartalmazó öntöző műtrágya. A kalcium

Részletesebben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben A növényben legnagyobb mennyiségben jelen lévő, úgynevezett makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) mellett közepes mennyiségben megtalálható mezo- (magnézium, kalcium, kén) és a legkisebb arányban jelenlévő,

Részletesebben

YaraLiva CALCINIT. 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg

YaraLiva CALCINIT. 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Yara Mono műtrágyák YaraLiva CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1% Kalcium tartalom

Részletesebben

A káposztafélék védelme

A káposztafélék védelme A káposztafélék védelme Talajfertôtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejû, míg mások inkább a kései káposztaféléket

Részletesebben

SUPER STOP BROT 60 Szisztémikus szer 2015-ös évjárat www.pamena.com

SUPER STOP BROT 60 Szisztémikus szer 2015-ös évjárat www.pamena.com Szisztémikus szer 2015-ös évjárat www.pamena.com Gépesített dohány Maleinsav hidrazid kálium só formában 80% p/p, amely egyenértékű a 60% p/p maleinsav hidraziddal. Vízben oldódó por (SP) vízben oldódó

Részletesebben

KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga

KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga Kálium szerepe a gyümölcstermő növények fejlődésében A kálium meghatározó jelentőségű a gyümölcstermő

Részletesebben

Gramix Prog. Gramix Program. Gramix Program. egyedülálló. célszerűség. célszerűség. gyártástechnológia K+F K+F K+F K+F. minőség. minőség.

Gramix Prog. Gramix Program. Gramix Program. egyedülálló. célszerűség. célszerűség. gyártástechnológia K+F K+F K+F K+F. minőség. minőség. K+F Gramix Program tudatos gazdálkodás gyedi etétel yság s kelát prémium minőség mezo- és mikroelemek egyedülálló gyártástechnológia rugalmasság prémium minőség Program hozzáadott érték ezo- és elemek

Részletesebben

Vinasse +P szakmai ismertető anyag

Vinasse +P szakmai ismertető anyag Vinasse +P szakmai ismertető anyag Vinasz avagy Vinasse, szerves trágya A vinasz a szeszgyártás során keletkező tisztán növényi eredetű anyag, amely koncentrált és azonnal felvehető formában tartalmazza

Részletesebben

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A vöröshagyma a hazai és a nemzetközi piacokon is folyamatosan, egész évben igényelt zöldségfélénk. A fogyasztók ellátása részben friss áruval, de

Részletesebben

YaraLiva CALCINIT. 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg

YaraLiva CALCINIT. 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Yara Mono műtrágyák YaraLiva CALCINIT 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1%

Részletesebben

TÁPOLDATOK, MŰTRÁGYÁK

TÁPOLDATOK, MŰTRÁGYÁK TÁPOLDATOK, MŰTRÁGYÁK 41 46 1 303 005 100 VITAFLÓRA ÁLTALÁNOS TÁPOLDAT 0,5 L 5997372513021 1 080 10 1 303 009 100 VITAFLÓRA ÁLTALÁNOS TÁPOLDAT 1 L 5997372513106 560 10 1 302 023 100 VITAFLÓRA VIRÁGZÓ NÖVÉNY

Részletesebben

Komposztkészítés a Nyírségvíz ZRt Központi komposztáló telepén

Komposztkészítés a Nyírségvíz ZRt Központi komposztáló telepén Komposztkészítés a Nyírségvíz ZRt Központi komposztáló telepén Cím: 4400 Nyíregyháza Csatorna u. Nyírségvíz ZRt. Központi Komposztáló telepe Telefonszám: 06-42-430-006 Előállított komposzttermékek kereskedelmi

Részletesebben

Tápanyag-gazdálkodás

Tápanyag-gazdálkodás Tápanyag-gazdálkodás A szőlő növekedése és terméshozama nagymértékben függ a talaj felvehető tápanyag-tartalmától és vízellátottságától. Trágyázás: A szőlő tápanyagigényének kielégítésére szolgáló műveletcsoport

Részletesebben

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek Fény Árnyékot is elviselem, ám ilyen helyen kevesebbet virágzom, tavaszi kihajtásban kevésbé élénk-piros a levelem Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok

Részletesebben

AGRO.bio. Talaj növény - élet. Minden itt kezdődik

AGRO.bio. Talaj növény - élet. Minden itt kezdődik AGRO.bio Talaj növény - élet Minden itt kezdődik AGRO.bio Hungary Mikrobiológiai megoldásokat nyújt a mezőgazdaság minden területén Egészséges növekedés termés BactoFil 1500 hektár megfelelő termőtalaj

Részletesebben

Kérdések komposztálásról. 2. Környezetbarát módszer-e az, hogy a zöld hulladékot elégetjük?

Kérdések komposztálásról. 2. Környezetbarát módszer-e az, hogy a zöld hulladékot elégetjük? Kérdések komposztálásról 1. Milyen élőlények segítik a komposztálást? a, gombák, baktériumok, férgek b, vírusok, lótetűk, sugárgombák c, baktériumok, tetvek, kérészek és medveállatkák 2. Környezetbarát

Részletesebben

Mustár-olajretek keverék

Mustár-olajretek keverék 2030 Érd, Emil utca 28. Tel/Fax:23/369-381 Mobil:06-20-950-9073, 06-20-503-2328 E-mail:gyarmati.tamas@gyarimag.hu,info@gyarimag.hu Honlap: www.gyarimag.hu Mustár-olajretek keverék Ár: 470 Ft+ÁFA/kg Vetési

Részletesebben

Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai. Gödöllő,

Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai. Gödöllő, Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai Gödöllő, 2018.02.15. Harmónikus és hatékony tápanyag-ellátás feltételei: A növény tápelem-igényének, tápelem-felvételi dinamikájának ismerete A tápelemek

Részletesebben

Házikerti. komposztálás. telei

Házikerti. komposztálás. telei Komposztálás Házikerti és s közössk sségi komposztálás Bezeczky-Bagi Beáta Magyar Minőségi Komposzt Társaság Komposztálásnak - a pontos definíció alapján - az elkülönítetten gyűjtött, biológiailag bontható

Részletesebben

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló SOILTONIC SOILTONIC mint talajkondicionàló A növények egészsége a talajban kezdődik Innovative plant solutions SOILTONIC G Technológiai tájékoztató Ma már köztudott és tudományosan alátámasztott tény,

Részletesebben

Zöldségfélék tápanyagutánpótlásának

Zöldségfélék tápanyagutánpótlásának Zöldségnövények tápanyagutánpótlása Jegyzet 73. 80. o. Tápanyagutánpótlás, trágyázás: a növények táplálását, illetve a talajtermékenység növelését szolgáló anyagok talajba, levélre vagy légtérbe történő

Részletesebben

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat repcére Genezis technológiával jövedelmezően termelheti a repcét! 2 3 A repcét hatékonyan érdemes termeszteni! A repcét intenzíven kell táplálni! A repce termésével felvett tápelemek

Részletesebben

Álmai kertje - valósággá válhat!

Álmai kertje - valósággá válhat! Kert 14 HÁZ és KERT Kert Álmai kertje - valósággá válhat! A Prenor Kft. 60 éve termeszt faiskolai dísznövényeket Szombathelyen, az Alpokalja lábánál. Nálunk több mint 800 féle díszfa, cserje és fenyőféle

Részletesebben

Komposzt is érték! A helyben végzett komposztálás elmélete és gyakorlata. Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Komposzt is érték! A helyben végzett komposztálás elmélete és gyakorlata. Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Komposzt is érték! A helyben végzett komposztálás elmélete és gyakorlata Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Jelentősége Összes mennyiség 2015-ben: 3 709 ezer tonna Veszélyes hulladék 1% Papír 13% Egyéb

Részletesebben

49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről

49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről 1 NITRÁT RENDELET 48% Mo. területének 49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről nitrát-szennyezési bírságot köteles fizetni, ami 50.000-500.000

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok

Bábolna. Takarmányozási Program. Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok Bábolna Takarmányozási Program Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok 1 Tisztelt Partnerünk! Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy röviden bemutassuk szarvasmarha takarmányozási programunkat. Takarmány

Részletesebben

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai Cziráki László 2014. A talajművelés eljárásai Fogalma: meghatározott céllal, kiválasztott eszközzel végzett talajmunka Talajelőkészítés: több talajművelési eljárás

Részletesebben

A dísznövények védelme

A dísznövények védelme A dísznövények védelme A dísznövénytermesztés a növénytermesztés speciális ága. Sokféle faj és fajta termesztését végzik nagyon eltérô körülmények között, van szabadföldi, üveg alatti, fóliás és hideghajtatott

Részletesebben

Komposztálás: Irányított humusz gyártás A háztartásban és a kerti munkák során keletkező szerves hulladékokban lévő tápanyagok visszajuttatása a

Komposztálás: Irányított humusz gyártás A háztartásban és a kerti munkák során keletkező szerves hulladékokban lévő tápanyagok visszajuttatása a Bevezető go dolatok Magyarországon évente 4,6 millió tonna kommunális szilárd hulladék keletkezik 30 %-a biológiailag lebomló, újra hasznosítható Újrahasznosítás egyik módja a komposztálás Komposztálás:

Részletesebben

AZ ÉLHETŐBB KÖRNYEZET BIZTOSÍTÁSA ALSÓÖRSÖN

AZ ÉLHETŐBB KÖRNYEZET BIZTOSÍTÁSA ALSÓÖRSÖN AZ ÉLHETŐBB KÖRNYEZET BIZTOSÍTÁSA ALSÓÖRSÖN KEOP-6.2.0/A/09-2010-0064 A háztartási hulladék mennyiségének csökkentéséhez az egyik legeredményesebb módszer a komposztálás. A kertből, konyhából kikerülő

Részletesebben

Hogyan lehet még ezt is fokozni? A növényvédelmi kezeléseknél (kártevő, kórokozó) is érdemes olyan készítményt (Control DMP 50200ml/100L) alkalmazni, amely segíti a hatóanyag stabilitását és erősíti a

Részletesebben

A háztartási hulladék mennyiségének csökkentéséhez az egyik legeredményesebb módszer a komposztálás.

A háztartási hulladék mennyiségének csökkentéséhez az egyik legeredményesebb módszer a komposztálás. A háztartási hulladék mennyiségének csökkentéséhez az egyik legeredményesebb módszer a komposztálás. A kertből, konyhából kikerülő szerves anyagok zöme hazánkban még többnyire a kukákban végzi. Magyarországon

Részletesebben

A paradicsom védelme

A paradicsom védelme A paradicsom védelme Rovarkártevôk elleni védelem A paradicsom növényvédelmi szempontból az egyik legigényesebb kultúrnövény. A magvetéstôl a betakarításig-szedésig a károkozók egész sora veszélyeztet

Részletesebben

Szerves hulladék. TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása

Szerves hulladék. TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása Földgáz: CH4-97% Szerves hulladék TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása 2007. 07. 01: 50%-ra 2014. 07. 01: 35%-ra Nedvességtartalom 50% alatt: Aerob lebontás - korhadás komposzt + CO 2 50%

Részletesebben

Smaragdfa, a zöld jövő. Négyéves Smaragdfa erdő

Smaragdfa, a zöld jövő. Négyéves Smaragdfa erdő Smaragdfa, a zöld jövő Négyéves Smaragdfa erdő Smaragdfa fejlődése A kiültetéskor 3 év múlva Az előző évben ültetett, a fagyok után tarra vágott Smaragdfa növekedése A 30, a 80 és a 100 napos facsemete

Részletesebben

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu Talajfertőtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejű, míg

Részletesebben

BIRTOKKÖZPONT ENGEDÉLYEZÉSI TERVÉHEZ VÉDŐFÁSÍTÁS KIÜLTETÉSI TERVE

BIRTOKKÖZPONT ENGEDÉLYEZÉSI TERVÉHEZ VÉDŐFÁSÍTÁS KIÜLTETÉSI TERVE (Szombathely, 0989/5 külterületi ingatlanra) készítette: SZILY ADRIEN okl. táj- és kertépítész 2017. október 1. melléklet ALÁÍRÓLAP TERVEZŐ Szily Adrien okl. táj- és kertépítő mérnök vezető tervező K/1

Részletesebben

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány.

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van Tápanyaghiány Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. A fák és növények alultápláltsága házi kertben is előfordul. Tünetei a rövid hajtások, a kisméretű

Részletesebben

Helyes Gazdálkodási Gyakorlat a felszíni vizeink növényvédő szer szennyezésének csökkentésére (TOPPS Water Protection project, ECPA) Dr.

Helyes Gazdálkodási Gyakorlat a felszíni vizeink növényvédő szer szennyezésének csökkentésére (TOPPS Water Protection project, ECPA) Dr. Helyes Gazdálkodási Gyakorlat a felszíni vizeink növényvédő szer szennyezésének csökkentésére (TOPPS Water Protection project, ECPA) Dr. László Péter Éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági

Részletesebben

Egy barátságos nagyvállalat, aki piacvezető a speciális műtrágyák terén

Egy barátságos nagyvállalat, aki piacvezető a speciális műtrágyák terén www.kertcenter.com www.kertcenter.com Egy barátságos nagyvállalat, aki piacvezető a speciális műtrágyák terén 1966-ban alapított, izraeli központú, világszerte 12 leányvállalat és 700 alkalmazott. Évi

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2012.08.09. 12:00-kor. Érvényes: 2012.08.16-ig. Várható frissítés: 2012.08.16. 12:00-kor.

Részletesebben

A Greenman Probiotikus Mikroorganizmusok és a Greenman Technológia 2013.

A Greenman Probiotikus Mikroorganizmusok és a Greenman Technológia 2013. A Greenman Probiotikus Mikroorganizmusok és a Greenman Technológia 2013. Életünk és a mikróbavilág 1 g talaj 40 millió db mikroorganizmus 1 ml tóvíz 1 millió db mikroorganizmus Emberi emésztőrendszer mikróbái

Részletesebben

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme Fusilade Forte Az első és ma is egyik leghatékonyabb szuperszelektív posztemergens egyszikű irtó a Fusilade Forte. A legjobb hatás a gyomok intenzív

Részletesebben

3. számú melléklet. Ismertető az élőfüves pályák karbantartásához

3. számú melléklet. Ismertető az élőfüves pályák karbantartásához 3. számú melléklet Ismertető az élőfüves pályák karbantartásához Jelen tájékoztató, általánosságban tartalmaz információkat az élőfüves sportpályák kezelésére. Javasoljuk, hogy a konkrét kezelésre vonatkozó

Részletesebben

A TALAJ A TALAJ. TALAJPUSZTULÁS, TALAJSZENNYEZÉS A talaj szerepe: Talajdegradáció

A TALAJ A TALAJ. TALAJPUSZTULÁS, TALAJSZENNYEZÉS A talaj szerepe: Talajdegradáció A TALAJ A TALAJ a földkéreg legfelső, laza, termékeny takarója kőzetek + elhalt szerves maradékok mállási folyamatok legértékesebb rész: humusz jellemzők: szemcsézettség, pórusméret, vízfelvevő képesség,

Részletesebben

A komposztálható és a háztartási hulladékok aránya

A komposztálható és a háztartási hulladékok aránya Zöld Kör, 2006 A komposztálható és a háztartási hulladékok aránya A komposzt fogalma A komposzt olyan szerves trágya, amely szilárd és folyékony szerves hulladék anyagokból, továbbá célszerűség szerint

Részletesebben

Morzsák a Közép-Dunántúl sikeres mezőgazdasági és élelmiszeripari projektjeiből

Morzsák a Közép-Dunántúl sikeres mezőgazdasági és élelmiszeripari projektjeiből NO-BLE Ideas Budapest, 2014.03.10. Morzsák a Közép-Dunántúl sikeres mezőgazdasági és élelmiszeripari projektjeiből Dr. Szépvölgyi Ákos Mikrobiológiai oltókultúra Az Elmolight Bt. az alternatív növénytápláláshoz

Részletesebben

H A S Z N Á L H A T Ó MAGYAR TERMÉK

H A S Z N Á L H A T Ó MAGYAR TERMÉK BIOGA ZDÁLKODÁSBAN H A S Z N Á L H A T Ó MAGYAR TERMÉK A BIO-FER TERMÉKEINK A talaj egy természeti erőforrás. Egyik legfontosabb alkotó része, annak szerves anyaga. Európában és hazánkban is az elmúlt

Részletesebben

Hírlevél. Növényvédelem EM-BIO-val:

Hírlevél. Növényvédelem EM-BIO-val: Hírlevél Az egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyok miatt fontos, hogy a növények stressztűrőképességét növeljük, erősítsük! Ebben segíthet az EM-BIO. Az állománykezelés eredményeként

Részletesebben

Komposztáló kas, avagy építsd meg a saját veteményesedet!

Komposztáló kas, avagy építsd meg a saját veteményesedet! Komposztáló kas, avagy építsd meg a saját veteményesedet! - használati útmutató és összeszerelési segédlet - A komposztáló kas ötlete Gyulai Iván ökológustól származik, aki a gömörszőlősi oktatóközpontban

Részletesebben

Bactériosol - Bactériolit rendszer bemutatása

Bactériosol - Bactériolit rendszer bemutatása Bactériosol - Bactériolit rendszer bemutatása A novenyek osszetetele G. Bertrand 1951 O : 77.9 C : 11.34 H : 8.72 N : 0.82 98.78 % a levegobol P : 0.706 Ca : 0.58 K : 0.226 S : 0.103 Mg : 0.08 1.22 % a

Részletesebben

RECOMP AGRO Talajjavító termékek.

RECOMP AGRO Talajjavító termékek. REFERENCIÁK RECOMP AGRO talajjavító termékek bemutatása és felhasználása a gyakorlatban 2015. április www.recompagro.hu Felhasználhatók: termőföldként és talajok termőképességének fokozására, organikus

Részletesebben

ProNatura Manufaktúra Kft. Tudatos talajregenerálás, talajerő növelés ProHuminnal

ProNatura Manufaktúra Kft. Tudatos talajregenerálás, talajerő növelés ProHuminnal ProNatura Manufaktúra Kft. Tudatos talajregenerálás, talajerő növelés ProHuminnal Mi a ProHumin? A ProHumin egy talajkondicionáló készítmény, koncentrátum, amely oldott (humát-, és fulvát) formában tartalmaz

Részletesebben

AZ ELSŐ TABLETTA FORMÁJÚ BIOSTIMULÁNS

AZ ELSŐ TABLETTA FORMÁJÚ BIOSTIMULÁNS AZ ELSŐ TABLETTA FORMÁJÚ BIOSTIMULÁNS Csak egy Click Jótékony mikrobiológia A növény fejlődését elősegítő rizobaktérium Szerves összetevők Starter hatás Biostimuláns hatás Növeli a növény stressztűrő képességét.

Részletesebben

A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő. eredetű, hozamfokozó szója oltóanyag, mely biotermesztésnél is felhasználható.

A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő. eredetű, hozamfokozó szója oltóanyag, mely biotermesztésnél is felhasználható. Szója oltóporról RhizoNat Extra természetes szója oltópor: A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő képességű, természetes Bradyrhizobium japonicumokat tartalmazó, eredetű, hozamfokozó

Részletesebben

Fehér és csípős paprika

Fehér és csípős paprika Fehér és csípős paprika fehér paprika Kertész kollégák! Amikor találkozunk Önökkel szakmai rendezvényeinken, bemutatóinkon mindig nagy érdeklődéssel várjuk, hogy új fajtáinkat hogyan fogadják, mennyire

Részletesebben

HULLADÉKMEGELŐZÉS Hulladékcsökkentés. Hogyan vásároljunk környezettudatosan?

HULLADÉKMEGELŐZÉS Hulladékcsökkentés. Hogyan vásároljunk környezettudatosan? HULLADÉKMEGELŐZÉS Hulladékcsökkentés Hogyan vásároljunk környezettudatosan? A hulladékmegelőzés első lépése tudatos vásárlás A hulladékmegelőzés célja, hogy vásárláskor ne keletkezzen sok hulladék. Ha

Részletesebben

Térkövezés helyes kivitelezése!

Térkövezés helyes kivitelezése! 2013. Térkövezés helyes kivitelezése! Kiss Zoltán www.kissbau.com 2013. Térkövezés helyes kivitelezése! Az udvar tervezése először egy gondolattal kezdődik, hogy valamit kellene kezdeni az udvarral, mert

Részletesebben

K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK

K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK Káliumklorid magnéziummal és kénnel 40 (+6+3+4) 40 % K₂O vízoldható kálium, káliumoxidban kifejezve (= 33,2 % K) 6 % MgO vízoldható magnézium, magnéziumoxidban kifejezve (= 3,6

Részletesebben

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II.

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Környezetgazdálkodási agrármérnök (BSc) II. gyakorlata 2013. október 2. Egyéves növény termesztési ciklusa Elővetemény

Részletesebben

Bemutatkozás Megtisztelő számomra, hogy ellátogatott a Honlapomra!

Bemutatkozás Megtisztelő számomra, hogy ellátogatott a Honlapomra! Megtisztelő számomra, hogy ellátogatott a Honlapomra! Asztalos Lászlóné Ökogazda, Bio növényismerő és termelő, valamint Méhész végzettséggel, mint őstermelő, kistermelő, zöldség-lé készítő szeretném megismertetni

Részletesebben

Az egyes tápanyagok szerepe a növények életében DAMISOL KFT. ALBERTIRSA Ladányi Péter ügyvezető igazgató Az adott év termésmennyiségét és főleg annak minőségét a minimumban lévő tápanyag határozza meg!

Részletesebben

A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő. eredetű, hozamfokozó szója oltóanyag, mely biotermesztésnél is felhasználható.

A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő. eredetű, hozamfokozó szója oltóanyag, mely biotermesztésnél is felhasználható. Szója oltóporról RhizoNat Extra természetes szója oltópor: A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő képességű, természetes Bradyrhizobium japonicumokat tartalmazó, eredetű, hozamfokozó

Részletesebben

DuPont termékek a kiskertekben

DuPont termékek a kiskertekben DuPont termékek a kiskertekben Tanos 50 DF Tanos 50 DF szôlôben Különleges tulajdonsággal rendelkezô, kombinált hatóanyagú gombaölô szer szôlôperonoszpóra ellen. A Tanos a DuPont kutatás egyik gombaölô

Részletesebben

Igényeim: Fehér virágú japán díszcseresznye / Prunus serrulata Shirotae Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. zoldvilag.info.

Igényeim: Fehér virágú japán díszcseresznye / Prunus serrulata Shirotae Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. zoldvilag.info. Igényeim: Fény Napsütötte helyeket kedvelem, a félárnyékot is elviselem Víz Mezofita, azaz közepesen vízigényes viszonyok között érzem jól magam, ilyen körülmények között, és benapozott helyen teljes pompámat

Részletesebben

Szárazonállás és tejtermelés összefüggései. (gyakorlati tapasztalatok)

Szárazonállás és tejtermelés összefüggései. (gyakorlati tapasztalatok) Szárazonállás és tejtermelés összefüggései (gyakorlati tapasztalatok) 2011. december 3. Dr. Bartyik János Az Enyingi Agrár ZRT. tevékenysége növénytermesztésen és állattenyésztésen alapul, a szarvasmarha

Részletesebben

Dr. Köhler Mihály előadása

Dr. Köhler Mihály előadása Biokultúra Tudományos Nap 2011. december 3. szombat Budapest Dr. Köhler Mihály előadása COLAS-ÉSZAKKŐ Bányászati Kft Bodrogkeresztúr Kakas-hegyi riolit tufa bánya COLAS-Északkő Bányászati Kft. Bodrogkeresztúr

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 80 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 70% 56/2016. (VIII.

Részletesebben

Éghajlatbarát mezőgazdaság? dr.gyulai Iván, Ökológiai Intézet

Éghajlatbarát mezőgazdaság? dr.gyulai Iván, Ökológiai Intézet Éghajlatbarát mez gazdaság? Éghajlatbarát mezőgazdaság? dr.gyulai Iván, Ökológiai Intézet A konvencionális mezőgazdaság éghajlati összefüggései I. Kibocsátások Energiafelhasználással összefüggő kibocsátások

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Dísznövénykertész szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 622 01 Évfolyam: 1. évfolyam (közismereti oktatás nélkül) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely

Részletesebben

A GEOSAN Kft. célkitűzése a fenntartható fejlődés alapjainak elősegítése

A GEOSAN Kft. célkitűzése a fenntartható fejlődés alapjainak elősegítése A GEOSAN Kft. célkitűzése a fenntartható fejlődés alapjainak elősegítése 1. A környezet védelemében: Hatékony oltóanyagok biztosítása a környezeti károk helyreállítása érdekében Szennyezett talajok mentesítési

Részletesebben

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. I. Terület kiválasztása. II. Talaj-előkészületi munkák

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. I. Terület kiválasztása. II. Talaj-előkészületi munkák ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ Az Oxyfa áprilistól augusztusig ültethető, de az ideális ültetési időszak május, június hónapban van, a talajmenti fagyok elmúltával. Ezért a talaj-előkészületi munkálatokat érdemes akár

Részletesebben

A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája

A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája Az elmúlt évtizedekben a szántóföldi növénytermesztés eredményességét elsősorban a hektáronkénti termés mennyisége határozta meg, minimális figyelmet fordítva a

Részletesebben

Az új trágyázási technológia. Szántóföldi és egyéb növényi kultúrák. www.agrosolution.hu

Az új trágyázási technológia. Szántóföldi és egyéb növényi kultúrák. www.agrosolution.hu Az új trágyázási technológia Szántóföldi és egyéb növényi kultúrák www.agrosolution.hu AGROSOL liquid MINDIG JOBB VELE, mint nélküle! erőteljesebb fotoszintézis jól indul a vegetációs időszak életerős,

Részletesebben

RECYCLE konyhai mini komposztáló

RECYCLE konyhai mini komposztáló RECYCLE konyhai mini komposztáló Az RECYCLE konyhai mini komposztáló edény és a Bokashi komposzt starter egyedülálló lehetőséget nyitnak a háztartásokban keletkező konyhai hulladékok újrahasznosítására

Részletesebben