8. Forgalomszűrés hozzáférési listák használatával

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "8. Forgalomszűrés hozzáférési listák használatával"

Átírás

1 8. Forgalomszűrés hozzáférési listák használatával

2 Tartalom 8.1 A hozzáférési listák használata 8.2 A helyettesítő maszk használata 8.3 A hozzáférési listák paraméterezése 8.4 Meghatározott forgalomtípusok engedélyezése és tiltása 8.5 Forgalom szűrés hozzáférési listák alkalmazásával

3 A hozzáférési listák használata 8.1

4 Biztonság A vállalati hálózaton belül a biztonság alapvető fontosságú. Illetéktelen felhasználók belépésének megakadályozása. Hálózat védelme a különféle támadásokkal (pl.: DoS támadás) szemben. Mindkét eset idő- és pénzveszteséggel jár a vállalat számára.

5 Forgalomszűrés Segítségével a hálózati rendszergazda felügyelheti a hálózat különböző részeit. A szűrés a csomagtartalom elemzésének folyamata, amely alapján eldönthető, hogy egy adott csomagot átengedünk vagy blokkolunk. A forgalomszűrés javítja a hálózat teljesítményét.

6 Forgalomszűrés A forgalom engedélyezése vagy tiltása az alábbiak szerint történhet: Forrás IP-cím Cél IP-cím MAC-cím Protokollok Alkalmazástípus

7 Forgalomszűrés menete Be kell állítani a forgalomirányítót a nemkívánatos forgalom azonosítására. A nemkívánatos forgalom forráshoz közeli tiltásával a forgalom nem halad keresztül a hálózaton, és nem pazarol el értékes erőforrásokat.

8 Forgalomszűrés

9 Forgalomszűréshez használt eszközök Integrált forgalomirányítóba épített tűzfalak Adatbiztonsági funkciókat ellátó célkészülékek Kiszolgálók

10

11 Forgalomirányító forgalomszűrés Szinte minden forgalomirányító képes a Forrás és cél IP-cím alapján történő csomagszűrésre. Meghatározott alkalmazások és protokollok (pl. IP, TCP, HTTP, FTP és Telnet) szerinti szűrésre.

12 ACL - Access Control List A forgalomszűrés legáltalánosabb módja. A hálózatba belépő és az onnan távozó forgalom ellenőrizhető és szűrhető. Lehet egy adott forrásból érkező forgalmat engedélyező vagy tiltó egyetlen parancs, Lehet több száz parancsból álló lista is, ami különböző forrásból érkező csomagok átengedéséről vagy tiltásáról dönt.

13 ACL további használata A belső állomások meghatározása címfordításhoz. A speciális funkciókhoz (pl. QoS) tartozó forgalom azonosítása és csoportosítása. A forgalomirányítási frissítések tartalmi korlátozása. A hibakeresési üzenetek korlátozása. A forgalomirányítók virtuális terminálról történő elérésének szabályozása.

14 ACL-ek használatából eredő problémák Az összes csomag ellenőrzése terhelést jelent a forgalomirányítónak. A rosszul megtervezett ACL-ek még nagyobb terhelést okoznak, ami zavart okozhat a hálózat használatában. A nem megfelelően elhelyezett ACL-ek blokkolhatják az engedélyezni kívánt, és engedélyezhetik a blokkolni kívánt forgalmat.

15 Normál ACL Kiterjesztett ACL Nevesített ACL ACL típusok

16 Normál ACL (Standard ACL) Forrás IP-cím alapján végzi a szűrést A teljes (pl. IP) protokollműködés alapján engedélyezi vagy tiltja a forgalmat Adott PC vagy LAN számára engedélyezheti vagy tilthatja az összes szolgáltatás elérését Azonosítási száma 1-99,

17 Kiterjesztett ACL (Extended ACL) Forrás IP-cím, cél IP-cím, protokoll és portszámok alapján szűrhet. Elterjedtebb, mivel specifikusabbak és jobb ellenőrzést tesznek lehetővé. Azonosítási száma ,

18 Nevesített ACL (Named ACL, NACL) Szám helyett névvel hivatkozunk Normál vagy kiterjesztett hozzáférési lista NACL üzemmód

19 ACL felépítése A hozzáférési listák egy vagy több utasításból állnak. A forgalmat minden egyes utasítás a megadott paraméterek alapján engedélyezheti vagy tilthatja. Az ACL utolsó utasítása mindig implicit tiltás. Automatikusan odakerül mindegyik ACL végére.

20 ACL felépítése Az engedélyező utasítást nem tartalmazó ACL minden forgalmat tilt, mivel minden ACL végén szerepel az implicit tiltás. Az ACL tehát minden olyan forgalmat tilt, ami nincs konkrétan engedélyezve.

21 ACL felépítése A forgalmat sorban össze kell vetni az ACL-ben található utasításokkal míg egyezést nem találunk vagy el nem érjük az utasításlista végét (implicit tiltás). Az implicit tiltás semmilyen forgalmat nem engedélyez. Az implicit tiltás funkció megakadályozza a nemkívánatos forgalom véletlen áthaladását.

22 ACL elhelyezése A hozzáférési lista akkor lép működésbe ha elkészitése után hozzárendeljük a megfelelő interfészhez. Az ACL az interfészen vagy a bejövő vagy a kimenő forgalmat figyeli. Az irányt mindig a forgalomirányító szemszögéből nézzük.

23 ACL működése Létezik-e az interfészhez rendelt ACL lista? Az ACL lista a bejövő vagy a kimenő forgalomra vonatkozik? A forgalomra teljesül-e valamely engedélyező vagy tiltó feltétel? Az összes csomag címrészét össze kell hasonlítani az ACL-utasítások megfelelő címrészével.

24

25

26 ACL-ek hatása A forgalomirányító interfészekhez protokollonként és irányonként egy-egy ACL adható meg. Az interfészhez hozzárendelt ACL-ek végrehajtása késlelteti a forgalmat. Akár egyetlen hosszú ACL is észrevehető hatással lehet a forgalomirányító teljesítményére.

27 Bemenő forgalom

28 Kimenő forgalom

29 A helyettesítő maszk használata 8.2

30 Helyettesítő maszk szerepe Az egyszerű ACL-ek csak egyetlen címet engedélyeznek vagy tiltanak. Több cím vagy egy adott címtartomány szűréséhez több utasítás vagy megfelelő helyettesítő maszk szükséges. Az IP-cím és a helyettesítő maszk együttes használata sokkal rugalmasabb megoldást nyújt.

31 Helyettesítő maszk szerepe Megmutatja, mely biteket kell figyelembe venni a csomagban szereplő IP-cím és az ACL-ben megadott cím összehasonlításkor. 0-k jelölik ki az IP-cím azon bitjeit, amiknek pontosan egyeznie kell a megadott címmel. Az 1-eseknél nincs szükség egyezésre.

32 Példa

33 Példa access-list 1 permit A hálózat minden állomását engedélyezi, ugyanakkor minden mást tilt (implicit tiltás) A helyettesítő maszk meghatározza, hogy csupán az első három oktettnek kell illeszkednie.

34 Helyettesítő maszk Egyetlen állomást engedélyező maszk host paraméter Hálózatot, alhálózatot engedélyező maszk Pl C osztályú hálózat Minden felhasználót engedélyező maszk any paraméter

35 Host paraméter Egy bizonyos állomás szűréséhez Például R(config)#access-list 9 deny R(config)#access-list 9 deny host

36 Any paraméter Az összes állomás szűréséhez R1(config)#access-list 9 permit R1(config)#access-list 9 permit any

37 Permit any A permit any parancs minden forgalmat engedélyez, amely az ACL-ben nincs konkrétan elutasítva. Implicit deny any utasítás nem léphet életbe soha

38 Permit any

39 Alhálózatok Amennyiben a hálózat alhálózatokra osztásához 3 bitet használunk, az alhálózati maszk lesz. Ha a fenti alhálózati maszkot kivonjuk a csupa 255-ből álló 32 bites hálózati maszkból, a helyettesítő maszkot kapjuk.

40 Példa

41 Több alhálózat

42 A hozzáférési listák paraméterezése 8.3

43 ACL tervezés A megfelelően megtervezett hozzáférési listák pozitív hatással vannak a hálózati teljesítményre és rendelkezésre állásra. Tervezzünk meg a hozzáférési listák létrehozását és elhelyezését a maximális hatás érdekében!

44 ACL tervezés lépései 1. Forgalomszűrési igények meghatározása. 2. Igényeknek megfelelő ACL típus kiválasztása. 3. Annak a routernek és interfészének kiválasztása amihez az ACL-t rendeljük. 4. Forgalomszűrés irányának meghatározása.

45 Normál ACL A létrehozása és alkalmazása egyszerű. Kizárólag a forráscím alapján tud szűrni. A több hálózatba vezető útvonalak esetében egy, a forráshoz túl közel elhelyezett ACL akaratlanul is letilthatja az engedélyezni kívánt forgalmat is. A normál ACL-eket a célhoz a lehető legközelebb helyezzük el!

46 Normál ACL

47 Kiterjesztett ACL Precízebb szelekciót biztosít. Forrás- és célcím szerinti szűrésre egyaránt képes. Szükség esetén a hálózati és szállítási réteg protokolljai és a portszámok alapján is szűrhet. Lehetővé teszi a biztonsági terv igényeinek megfelelő ACL létrehozását.

48 Kiterjesztett ACL A kiterjesztett ACL-t mindig a forráscímhez közel helyezzük el! Ha az ACL mind a forrás-, mind a célcímet megvizsgálja, akkor bizonyos célhálózatba szánt csomagokat még azelőtt letilthat, hogy azok elhagynák a forrásforgalomirányítót. Segít a sávszélesség megőrzésében.

49 Kiterjesztett ACL

50 Interfész kiválasztása A forgalom szűrését még azelőtt célszerű elvégezni, hogy az elérne egy alacsonyabb sávszélességű soros összeköttetést. Az interfész kiválasztása a forgalomirányító kijelölését követően már általában egyértelmű.

51 Forgalomszűrés iránya Szemléljük a forgalom áramlását a forgalomirányító szemszögéből. Bejövő forgalom szűrése A forgalomirányító összeveti a beérkező csomagot az ACL-lel, mielőtt megkeresné a célhálózatot az irányítótáblában. Megspórolják az irányítótáblában történő keresést. Befelé szűrő ACL jóval hatékonyabb.

52 Forgalomszűrés iránya Kimenő forgalom szűrése A kimenő csomagra vonatkozóan a forgalomirányító már elvégezte az irányítási keresést, és a csomagot a megfelelő interfészre kapcsolta. A csomag összevetése az ACL-lel közvetlenül a forgalomirányítóról való távozás előtt történik.

53 ACL tervezése

54 ACL elkészítése (azonosító) Mindegyik ACL egyedi azonosítót igényel, amely lehet egy szám vagy egy beszédes név. A számozott hozzáférési listákban a szám meghatározza a létrehozott ACL típusát: A normál IP ACL: 1-99, A kiterjesztett IP ACL: AppleTalk és IPX ACL létrehozása szintén lehetséges.

55 ACL-ek száma Egy forgalomirányító bármely interfészére protokollonként és irányonként legfeljebb egy ACL-t lehet hozzárendelni. Amennyiben a forgalomirányító kizárólag IP-t futtat, mindegyik interfész legfeljebb két ACL-t kezelhet: egy befelé és egy kifelé szűrőt.

56 Utasítások létrehozása Utasítások sorrendje Az utasításokat a konkréttól az általános felé haladva kell megadni. Gyakoribb feltételeket a ritkábbak elé helyezni. Utasítások feldolgozása sorrendben történik. Ha egy csomagra nincs illeszkedés eldobódik. Az ACL-be mindig kell egy permit utasítás Implicit tiltás

57 Utasítások sorrendje

58 Normál ACL konfigurálása Helyettesítő maszkkal R(confiig)#access-list [acl_száma] [deny/permit] [forráscím] [helyettesítő_maszk][log] Host és any paraméterek használatával R(config)#access-list [acl_száma] [deny/permit] [host/any][forráscím] [log]

59 ACL interfészhez rendelése Hozzárendelés R(config-if)#ip access-group [acl_száma] [in/out] Eltávolítása R(config-if)#no ip access-group interface Az irány megadása fontos, mert bizonyos IOS-ek esetén a kimenő irány az alapértelmezett.

60 További konfigurációs lehetőségek Dokumentáljuk az ACL minden részének vagy utasításának a funkcióját a remark parancs segítségével: R(config)#access-list [a lista száma] remark [szöveg] ACL törlése R(config)# no access-list [a lista száma]

61 Ellenőrzés show ip interface show access-lists [acl_száma] show running-config ping

62 Kiterjesztett ACL Forrás IP-cím, cél IP-cím, protokolltípus és portszám alapján engedélyez vagy tilt Permit/deny után egy protokollt kell megadása IP teljes IP forgalom IP egy kiválasztott részhalmaza - TCP, UDP, ICMP, OSPF

63 Kiterjesztett ACL konfigurálása Helyettesítő maszk használatával R(config)# access-list [acl_száma][deny permit] [protokoll] [forráscím] [h_maszk] [célcím] [h_maszk] [illeszkedséi_feltétel][alkalmazás port] Host paraméter használatával [forrás célcím] [h_maszk] host [forrás célcím] Any paraméter használatával [forrás célcím] [h_maszk] any

64 Utasítások számának minimalizálása Nagy forgalom szűrését az ACL elején végezzük. Nem kell az ACL későbbi utasításaival összevetni. Tartományok használatával vonjunk össze több perimit/deny utasítást egy utasításba. Egy csoport tiltása a vele ellentétes, nagyobb csoport engedélyezése helyett.

65 Tartományok összevonása

66 Nevesített ACL Cisco IOS 11.2 verziótól használható ACL-hez rendelt névnek egyedinek kell lenni Normál és a kiterjesztett ACL-ekhez is használható

67 Nevesített ACL létrehozása NACL konfigurációs almódba lépés R(config)#ip access-list [standard extended] név ACL sorainak bevitele [deny permit] [forráscím] [h_maszk] [deny permit] [protokoll] [forráscím] [h_maszk] [célcím] [h_maszk] Használhatók a host és any paraméterek

68 Nevesített ACL

69 ACL módosítása Törlés Korábbi IOS - ACL egy sora nem törölhető, az egész ACL-t törölni kell Újabb IOS törölhető egy sora az ACL-nek Módosítás Korábbi IOS új sorok a lista végére kerülnek Újabb IOS beszúrható egy sor az ACL-be Szövegszerkesztővel érdemes létrehozni!

70 ACL módosítás menete Az IOS régebbi verzióiban Az ACL kimásolása egy szövegszerkesztőbe. Az ACL eltávolítása a forgalomirányítóról. Az ACL ismételt létrehozása, majd a szerkesztett változat alkalmazása. Sajnos a fenti folyamat a szerkesztési ciklus végéig minden forgalmat átenged az interfészen biztonsági rések

71 ACL módosítás menete Az ACL-ek sorai számozva (10, 20, 30, stb.) jelennek meg. A sorokhoz tartozó számok megtekinte R#show access-lists Sor eltávolítása R(config)#no line number A sorhoz tartozó számmal adjuk ismét hozzá ugyanazt a sort az ACL-hez!

72 Virtuális terminál alapú hozzáférés Távoli routerre történő bejelentkezéshez a Telnet, a Secure Shell (SSH) használható. Telnet nem biztonságos. SSH a felhasználónevet/jelszót titkosítva küldi.

73 Virtuális terminál alapú hozzáférés Vty porthoz rendelt ACL kizárólag meghatározott IP-címeket engedélyez. Problémát okozhat, ha a rendszergazdának különböző helyekről és IP-címekről kell a kapcsolódni. A Telnet és az SSH sávon belüli hálózatfelügyeleti eszköz. Szüksége van az IP-protokollra és a működő hálózati kapcsolatra.

74 Virtuális terminál alapú hozzáférés

75 Virtuális terminál alapú hozzáférés ACL vty vonalhoz való hozzárendelése R(config)#line vty 0 4 R(config-line)#access-class [acl_száma] [in out]

76 Meghatározott forgalomtípusok engedélyezése és tiltása 8.4

77 Kiterjesztett ACL szűrés Szűrési feltételek Forrás- és a cél IP-cím Protokoll: IP, TCP, UDP, ICMP Célport száma

78 eq gt lt Portszámok megadása egyenlő (equals) nagyobb, mint (greater than) kisebb, mint (less than) range tartomány

79 Portszámok Ismernünk kell az alkalmazás portszámát vagy nevét. Portszám vagy név kiderítése IP-címek bejegyzésével foglalkozó oldalt (pl.: Szoftver dokumentációja Szoftvergyártó weboldala Csomagvizsgáló (packet sniffer) segítségével? lehetőség az access-list parancshoz

80 Portszámok

81 Több portszám alkalmazása Néhány alkalmazás egynél több portszámot használ. FTP adatátvitel a 20-as porton Kapcsolatvezérlés a 21-s porton Az FTP forgalom teljes tiltásához mindkét portot le kell tiltanunk! R1(config)#access-list 181 deny tcp any range 20 21

82 Külső erőforrások használata Az ACL-nek engedélyeznie kell a bentről kért, külső válasz csomagok bejutását. R(config)#access-list 101 permit tcp any any established Állapottartó csomagvizsgálat (Stateful Packet Inspection, SPI) Belső felhasználó külső eszközöket pingelhessen, de fordítva ne.

83 Külső erőforrások elérése

84 Külső erőforrások elérése

85 NAT, PAT Külön figyelmet igényel a rendszergazdától, ha egy olyan interfészen alkalmaz ACL-t, amin egyébként címfordítás is történik. Ha egy forgalomirányítón címfordítást és ACL-t együtt használunk, legyünk tisztában ezek együttműködésének módjával!

86 NAT, PAT 1. Ha egy bejövő csomag érkezik a címfordítást végző külső interfészre, akkor a forgalomirányító: Alkalmazza a bejövő ACL-t. A célcímet külsőről belsőre (globálisról lokálisra) fordítja. Továbbítja a csomagot.

87 NAT, PAT 2. Ha egy csomag kifelé távozik a címfordítást végző külső interfészről, akkor a forgalomirányító: A forráscímet belsőről külsőre (lokálisról globálisra) fordítja. Alkalmazza a kimenő ACL-t.

88 ACL és a NAT Az ACL-t úgy tervezzük meg, hogy a címfordításhoz való viszonyától függően vagy csak a privát, vagy csak a publikus címeket szűrje! Amennyiben a címfordítást végző külső interfészre bejövő vagy onnan kimenő forgalomról van szó, akkor a publikus címeket kell szűrni.

89 NAT és az ACL

90 Elemzés Még a tényleges használat előtt meg kell vizsgálnia az ACL minden utasításának hatását. Egy interfészhez rendelt, de rosszul megtervezett ACL problémákhoz vezethet. Hamis biztonságérzettől, a forgalomirányító felesleges terhelésén keresztül, a működésképtelen hálózatig terjedhetnek.

91 ACL elemzése Mely szolgáltatásokat tiltja az utasítás? Mi a forrás, és mi a cél? Mely portszámokat tiltja? A tcp kulcsszó szűri az FTP, HTTP, Telnet protokollokat is Az IP kulcskifejezés szűri a teljes IP-forgalmat (TCP, UDP, ICMP)

92 ACL elemzése Mi történne, ha az ACL-t áthelyeznénk egy másik interfészre? Mi történne, ha az ACL a másik irányú forgalmat szűrné? Okoz-e bármiféle problémát a hálózati címfordítás?

93 Példa

94 Példa

95 Példa

96 Példa

97 VLAN-ok közötti forgalomirányítás Szükség lehet az egyik VLAN-ból a másikba tartó forgalom szűrésére. Az ACL-eket rendeljük közvetlenül a forgalomirányító VLAN interfészeihez vagy alinterfészeihez éppen úgy, mint a fizikai interfészek esetében!

98 Forgalom szűrés hozzáférési listák alkalmazásával 8.5

99 Egyezések száma Egy ACL megírása és interfészhez rendelése után a hálózati rendszergazdának érdemes megvizsgálnia az egyezések számát. Segít annak megítélésében, hogy az ACL utasítások elérik-e a kívánt hatást.

100 R#show access-list Egyezések száma Utasításonként megmutatják, hány csomagegyezés történt. A kimenet a csomag forrását vagy célját, sem pedig a használt protokollt nem jelzi.

101 Egyezések száma

102 Naplózás Minden ACL utasításra külön aktiválható [log] Konzolra történik a naplózás Növeli a router terhelését, csak tesztelési időre indítsuk el

103 Naplózás

104 Syslog A naplózandó információt egy külső kiszolgálóra küldi Ezek az ún. syslog üzenetek lehetővé teszik az információk valós idejű vagy egy későbbi időpontban történő megtekintését.

105 Syslog súlyossági szintek A syslog esemény-üzenetek nyolc súlyossági szint valamelyikébe sorolhatók. A 0. szint vészhelyzetet vagy használhatatlan rendszert jelent, a 7. pedig információs (pl.: hibakeresési) üzeneteket azonositja.

106 Súlyossági szintek

107 Értesítés Értesítés ben, személyi hívón vagy mobiltelefonon Az egyéb beállítási lehetőségek Értesítés az újonnan érkezett üzenetekről. Az üzenetek rendezése és csoportosítása. Az üzenetek súlyossága alapján történő szűrés. Az összes vagy csak a kijelölt üzenetek törlése.

108 Syslog naplózás létrehozása Egy syslog kiszolgáló használatához telepítsük a programot egy kiszolgálóra. Állítsuk be a forgalomirányítón, hogy a naplózott eseményeket erre a syslog kiszolgálóra küldje. Ellenőrizzük a dátum és idő beállításokat. R#Show clock

109 Naplózás syslog kiszolgálóra Naplózás beállítása az ACL utasítások végén [log] Az időzóna beállítása R1(config)#clock timezone CST -6 Az idő beállítása R1#clock set 10:25:00 Sep

110 Naplózás syslog kiszolgálóra Időbélyeg szolgáltatás engedélyezése R1(config)#service timestamps Syslog szolgáltatás engedélyezése R1(config)#logging IP_cím Konzolra történő naplózás kikapcsolása R(config)#no logging console

111 Bevált megoldások Időt kell szakítani a tervezésre. Szövegszerkesztőben érdemes létrehozni ACL-t. ACL-ek alkalmazása előtt mindig ellenőrizzük a kapcsolatok meglétét. Naplózás esetén az utolsó sorba írjuk be a deny ip any utasítást. Távoli elérés használata során alkalmazzuk a reload in 30 parancsot.

112 Ez a minősített tanári segédanyag a HTTP Alapítvány megbízásából készült. Felhasználása és bárminemű módosítása csak a HTTP Alapítvány engedélyével lehetséges. A segédanyag a Cisco Hálózati Akadémia CCNA Discovery tananyagából tartalmaz szöveges idézeteket és képeket. A tananyag a Cisco Inc. tulajdona, a cég ezzel kapcsolatban minden jogot fenntart.

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 11. Hozzáférési listák (ACL-ek) CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 11. Hozzáférési listák (ACL-ek) CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 11. Hozzáférési listák (ACL-ek) 1. A hozzáférési listák működésének alapelvei 2. Hozzáférési listák ACL jellemzők Jellemzők Forgalomirányító interfészén keresztülhaladó forgalomra vonatkozóan

Részletesebben

Forgalomszűrés hozzáférési listák használatával S Z E R K E S Z T E T T E : M A J S A R E B E K A

Forgalomszűrés hozzáférési listák használatával S Z E R K E S Z T E T T E : M A J S A R E B E K A Forgalomszűrés hozzáférési listák használatával H Á L Ó Z A T I I S M E R E T I I. C. T Á R G Y H O Z S Z E R K E S Z T E T T E : M A J S A R E B E K A Hozzáférési listák használata Forgalomszűrés 3 A

Részletesebben

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI 9. előadás Göcs László Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Informatika Tanszék 2014-15. 1. félév Tűzfal A tűzfal két vagy több hálózat között helyezkedik el és ellenőrzi a közöttük

Részletesebben

CISCO gyakorlati segédlet. Összeállította: Balogh Zoltán

CISCO gyakorlati segédlet. Összeállította: Balogh Zoltán CISCO gyakorlati segédlet Összeállította: Balogh Zoltán 2 1. Forgalomirányítók alapszintű konfigurálása Hostname megadása: (config)#hostname LAB_A Konzol és telnet kapcsolatok jelszavainak megadása: (config)#line

Részletesebben

CSOMAGSZŰRÉS CISCO ROUTEREKEN ACL-EK SEGÍTSÉGÉVEL PACKET FILTERING ON CISCO ROUTERS USING ACLS

CSOMAGSZŰRÉS CISCO ROUTEREKEN ACL-EK SEGÍTSÉGÉVEL PACKET FILTERING ON CISCO ROUTERS USING ACLS Gradus Vol 2, No 2 (2015) 104-111 ISSN 2064-8014 CSOMAGSZŰRÉS CISCO ROUTEREKEN ACL-EK SEGÍTSÉGÉVEL PACKET FILTERING ON CISCO ROUTERS USING ACLS Agg P 1*, Göcs L. 1, Johanyák Zs. Cs. 1, Borza Z. 2 1 Informatika

Részletesebben

Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok

Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok Ebben a feladatban a korábban megismert hálózati topológia módosított változatán kell különböző konfigurációs feladatokat elvégezni. A feladat célja felmérni

Részletesebben

Hálózati eszközök biztonsága

Hálózati eszközök biztonsága Hálózati eszközök biztonsága Központi syslog szerver beállítása 1. Az UDP 514-es portra érkező forgalmat korlátozza a labor hálózatára: iptables -A INPUT -s 192.168.100.0/24 -p UDP --dport 514 -j ACCEPT

Részletesebben

1. Forgalomirányítók konfigurálása

1. Forgalomirányítók konfigurálása 1. Forgalomirányítók konfigurálása Üzemmódok: Felhasználói Privilegizált Globális konfigurációs váltás: enable (en), váltás: exit váltás: configure terminal (conf t), váltás: exit váltás: változó, váltás:

Részletesebben

13. gyakorlat Deák Kristóf

13. gyakorlat Deák Kristóf 13. gyakorlat Deák Kristóf Tűzfal Miért kell a tűzfal? Csomagszűrés - az IP vagy MAC-cím alapján akadályozza meg vagy engedélyezi a hozzáférést. Alkalmazás/Webhely szűrés - Az alkalmazás alapján akadályozza

Részletesebben

4. Vállalati hálózatok címzése

4. Vállalati hálózatok címzése 4. Vállalati hálózatok címzése Tartalom 4.1 IP-hálózatok hierarchikus címzési sémája 4.2 A VLSM használata 4.3 Az osztály nélküli forgalomirányítás és a CIDR alkalmazása 4.4 NAT és PAT használata IP-hálózatok

Részletesebben

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei?

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_01 Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_02 a) Csomagkapcsolás b) Ütközés megelőzése egy LAN szegmensen c) Csomagszűrés d) Szórási tartomány megnövelése e) Szórások

Részletesebben

FOKSZ Mérnökinformatikus záróvizsga szóbeli tételsor

FOKSZ Mérnökinformatikus záróvizsga szóbeli tételsor FOKSZ Mérnökinformatikus záróvizsga szóbeli tételsor Hálózatok tárgycsoport Számítógép-hálózatok 1. A fizikai és az adatkapcsolati réteg jellemzése, legfontosabb feladatai (átviteli közegek, keretezési

Részletesebben

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon - áttekintés és példák - Varga Pál pvarga@tmit.bme.hu Áttekintés Általános laborismeretek Junos OS bevezető Routing - alapok Tűzfalbeállítás alapok

Részletesebben

III. előadás. Kovács Róbert

III. előadás. Kovács Róbert III. előadás Kovács Róbert VLAN Virtual Local Area Network Virtuális LAN Logikai üzenetszórási tartomány VLAN A VLAN egy logikai üzenetszórási tartomány, mely több fizikai LAN szegmensre is kiterjedhet.

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Tavasz 2014 Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 13. gyakorlat Tűzfal Deák Kristóf Szegedi Tudományegyetem Tartalmojegyzék Bevezetés... 3 Miért kell

Részletesebben

Cisco Catalyst 3500XL switch segédlet

Cisco Catalyst 3500XL switch segédlet Cisco Catalyst 3500XL switch segédlet A leírást készítette: Török Viktor (Kapitány) GAMF mérnökinformatikus rendszergazda FOSZK hallgató, Hálózatok II. tárgy Web: http://prog.lidercfeny.hu/ Források: Medgyes

Részletesebben

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban Hoszt kommunikáció Statikus routing Két lehetőség Partnerek azonos hálózatban (A) Partnerek különböző hálózatban (B) Döntéshez AND Címzett IP címe Feladó netmaszk Hálózati cím AND A esetben = B esetben

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 12. gyakorlat Network Address Translation Deák Kristóf S z e g e d i T u d

Részletesebben

WorldSkills HU 2008 döntő Packet Tracer

WorldSkills HU 2008 döntő Packet Tracer WorldSkills HU 2008 döntő Szeged, 2008. október 17. FIGYELEM! Az eszközök konfiguráláshoz a grafikus felület korlátozottan vehető igénybe! Helyzetismertetés Most kerültünk a WSC vállalathoz, mint hálózati

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Tűzfal fogalma Olyan alkalmazás, amellyel egy belső hálózat megvédhető a külső hálózatról (pl. Internet) érkező támadásokkal szemben Vállalati tűzfal Olyan tűzfal, amely

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység Elágazás azonosító száma megnevezése: 4 481 03 0010 4 01 Informatikai hálózat-telepítő és -üzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1163-06

Részletesebben

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt 14 feladat 15 perc (14:00-14:15) ck_01 Melyik parancsokat kell kiadni ahhoz, hogy egy kapcsoló felügyeleti célból, távolról elérhető legyen? ck_02 S1(config)#ip address 172.20.1.2

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Változások a Sulinet szűrési szabályokban

Változások a Sulinet szűrési szabályokban Változások a Sulinet szűrési szabályokban 02/06/15 Timár Zsolt Jelenlegi szűrés Az internet felől alapértelmezetten csak bizonyos portok vannak nyitva, minden más zárva van A belső hálózatokon alapértelmezetten

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása. Switch-ek

Kommunikációs rendszerek programozása. Switch-ek Kommunikációs rendszerek programozása ről általában HUB, Bridge, L2 Switch, L3 Switch, Router 10/100/1000 switch-ek, switch-hub Néhány fontosabb működési paraméter Hátlap (backplane) sávszélesség (Gbps)

Részletesebben

Az RSVP szolgáltatást az R1 és R3 routereken fogjuk engedélyezni.

Az RSVP szolgáltatást az R1 és R3 routereken fogjuk engedélyezni. IntServ mérési utasítás 1. ábra Hálózati topológia Routerek konfigurálása A hálózatot konfiguráljuk be úgy, hogy a 2 host elérje egymást. (Ehhez szükséges az interfészek megfelelő IP-szintű konfigolása,

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BIZTONSÁGI KÉRDÉSEI

SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BIZTONSÁGI KÉRDÉSEI Hálózati op. rsz 1/66 START SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BIZTONSÁGI KÉRDÉSEI DR. KÓNYA LÁSZLÓ http://www.aut.bmf.hu/konya konya.laszlo@kvk.bmf.hu SZERZŐI JOG DEKLARÁLÁSA: A JELEN OKTATÁSI CÉLÚ BEMUTATÓ ANYAG DR

Részletesebben

A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás. 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással

A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás. 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással A Cisco kapcsolás Networking alapjai Academy Program és haladó szintű forgalomirányítás A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással Mártha

Részletesebben

2011 TAVASZI FÉLÉV 10. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM NAT/PAT. Számítógép hálózatok gyakorlata

2011 TAVASZI FÉLÉV 10. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM NAT/PAT. Számítógép hálózatok gyakorlata NAT/PAT Számítógép hálózatok gyakorlata ÓBUDAI EGYETEM 2011 TAVASZI FÉLÉV 10. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL Címkezelés problematikája Az Internetes hálózatokban ahhoz, hogy elérhetővé váljanak az egyes hálózatok

Részletesebben

1. Kapcsolók konfigurálása

1. Kapcsolók konfigurálása 1. Kapcsolók konfigurálása Üzemmódok: Felhasználói Privilegizált Globális konfigurációs váltás: enable (en), váltás: exit váltás: configure terminal (conf t), váltás: exit váltás: változó, váltás: exit,

Részletesebben

Cisco Teszt. Question 2 Az alábbiak közül melyek vezeték nélküli hitelesítési módok? (3 helyes válasz)

Cisco Teszt. Question 2 Az alábbiak közül melyek vezeték nélküli hitelesítési módok? (3 helyes válasz) Cisco Teszt Question 1 Az ábrán látható parancskimenet részlet alapján mi okozhatja az interfész down állapotát? (2 helyes válasz) a. A protokoll rosszul lett konfigurálva. b. Hibás kábel lett az interfészhez

Részletesebben

Az 1. ábrán látható értékek szerint végezzük el az IP-cím konfigurációt. A küldő IP-címét a következő módon tudjuk beállítani:

Az 1. ábrán látható értékek szerint végezzük el az IP-cím konfigurációt. A küldő IP-címét a következő módon tudjuk beállítani: DiffServ mérési utasítás 1. ábra Hálózati topológia Routerek konfigurálása IP-cím konfiguráció Az 1. ábrán látható értékek szerint végezzük el az IP-cím konfigurációt. A küldő IP-címét a következő módon

Részletesebben

1. IP címek méretezése

1. IP címek méretezése Cisco Networking Academy Program 1. IP címek méretezése Mártha Péter Név 1. NAT és PAT 2. DHCP Privát címzés Kizárólag privát, belső hálózat címzésére használható RFC 1918 írja le a felosztásukat Ezen

Részletesebben

1. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend?

1. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1. kép 2. kép 3. kép 4. kép a. 1. kép b. 2. kép c. 3. kép d. 4. kép 2. Hálózati adatátvitel során milyen tényezők okoznak

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok 1. Statikus forgalomirányítás 2. Dinamikus forgalomirányítás 3. Irányító protokollok Áttekintés Forgalomirányítás Az a folyamat, amely révén

Részletesebben

Képességeken alapuló felmérés. Akadémiai hallgatói változat

Képességeken alapuló felmérés. Akadémiai hallgatói változat CCNA Discovery Hálózati feladatok kis- és középvállalatoknál vagy internetszolgáltatóknál Képességeken alapuló felmérés Akadémiai hallgatói változat Célkitűzés(ek) Első rész- Egy IP-címzési terv készítése

Részletesebben

HÁLÓZATBIZTONSÁG III. rész

HÁLÓZATBIZTONSÁG III. rész HÁLÓZATBIZTONSÁG III. rész Tűzfalak működése Összeállította: Huszár István 1. A tűzfal (firewall) szerepe Tűzfal: olyan biztonsági rendszer, amely a számítógépes hálózatok kapcsolódási pontján helyezkedik

Részletesebben

1. Az internet használata

1. Az internet használata 1. Az internet használata Tartalom 1.1 Mi az internet? 1.2 ISP-k 1.3 ISP kapcsolat Mi az internet? 1.1 Vissza a tartalomjegyzékre Az internet és a szabványok Az internet világszerte nyilvánosan hozzáférhető

Részletesebben

6. Az IP-címzés használata a hálózati tervezésben

6. Az IP-címzés használata a hálózati tervezésben 6. Az IP-címzés használata a hálózati tervezésben Tartalom 6.1 A megfelelő IP-címzési terv kialakítása 6.2 A megfelelő IP-címzési és elnevezési séma kialakítása 6.3 Az IPv4 és az IPv6 leírása A megfelelő

Részletesebben

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 Tartalomjegyzék Csatlakozás az internetre Hálózati eszközök Bináris számrendszer IP-cím Hálózati berendezések IP hierarchia Hálózati hierarchia Alhálózatok Topológiák Hálózatok

Részletesebben

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1 Az internet ökoszisztémája és evolúciója Gyakorlat 1 GNS3: installálás és konfiguráció GNS3: hálózatszimulátor Valódi router/hoszt image-ek hálózatba kapcsolása emulált linkeken keresztül: CISCO, Juniper,

Részletesebben

Switch konfigurációs demo

Switch konfigurációs demo 2014.03.20. 5. Sulinet + nyílt nap Budapest Mácsai Gábor Molnár Tamás Hálózatüzemeltetés NIIF Intézet Tartalom A konfiguráláshoz szükséges elemek Hasznos tudnivalók a konfiguráció előtt Alapkonfiguráció

Részletesebben

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés 5. Hálózati címzés Tartalom 5.1 IP-címek és alhálózati maszkok 5.2 IP-címek típusai 5.3 IP-címek beszerzése 5.4 IP-címek karbantartása IP-címek és alhálózati maszkok 5.1 IP-címek Az IP-cím egy logikai

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

8.) Milyen típusú kábel bekötési térképe látható az ábrán? 2 pont

8.) Milyen típusú kábel bekötési térképe látható az ábrán? 2 pont A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 5. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer: ARP Útválasztás: route IP útvonal: traceroute Parancsok: ifconfig, arp,

Részletesebben

AirPrint útmutató. 0 verzió HUN

AirPrint útmutató. 0 verzió HUN irprint útmutató 0 verzió HUN Megjegyzések meghatározása Ebben a használati útmutatóban végig az alábbi ikont használjuk: Megjegyzés Megjegyzések útmutatással szolgálnak a különböző helyzetek kezelésére,

Részletesebben

A CISCO routerek parancsai: Parancsok: access-enable Ezzel a paranccsal a forgalomirányító létrehozhat egy ideiglenes bejegyzést egy dinamikus

A CISCO routerek parancsai: Parancsok: access-enable Ezzel a paranccsal a forgalomirányító létrehozhat egy ideiglenes bejegyzést egy dinamikus A CISCO routerek parancsai: Parancsok: access-enable Ezzel a paranccsal a forgalomirányító létrehozhat egy ideiglenes bejegyzést egy dinamikus hozzáférési listában. access-template Manuálisan elhelyez

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2016.02.23. TCP/IP alapok A Microsoft Windows alapú hálózati környezetben (csakúgy, mint más hasonló

Részletesebben

Hálózati sávszélesség-menedzsment Linux rendszeren. Mátó Péter <atya@fsf.hu> Zámbó Marcell <lilo@andrews.hu>

Hálózati sávszélesség-menedzsment Linux rendszeren. Mátó Péter <atya@fsf.hu> Zámbó Marcell <lilo@andrews.hu> Hálózati sávszélesség-menedzsment Linux rendszeren Mátó Péter Zámbó Marcell A hálózati kapcsolatok jellemzői Tipikus hálózati kapcsolatok ISDN, analóg modem ADSL, *DSL Kábelnet,

Részletesebben

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre Easton420 Automata Telefon hangrögzítő V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre A mellékelt telepítő CD-t helyezze a számítógép lemez olvasó egységbe, várja meg az automatikus indítási képernyőt. Majd válassza

Részletesebben

1.1.4 laborgyakorlat: VLSM alhálózatok számítása

1.1.4 laborgyakorlat: VLSM alhálózatok számítása 1.1.4 laborgyakorlat: VLSM alhálózatok számítása Cél A laborgyakorlaton változó hosszúságú alhálózati maszkok (VLSM) segítségével fogjuk hatékonyabbá tenni a rendelkezésre álló IP-címtartomány kihasználását,

Részletesebben

Sávszélesség szabályozás kezdőknek és haladóknak. Mátó Péter <atya@fsf.hu>

Sávszélesség szabályozás kezdőknek és haladóknak. Mátó Péter <atya@fsf.hu> Sávszélesség szabályozás kezdőknek és haladóknak Mátó Péter Az előadás témái A hálózati kapcsolatok jellemzői A hálózati protokollok jellemzői A Linux felkészítése a sávszélesség szabályzásra

Részletesebben

2. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend?

2. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1. Melyek a VPN hálózatok típusai? a. Távoli b. Internetes c. Intranetes d. Elosztási e. Hozzáférési f. Központi 2. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1.

Részletesebben

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői Tartalom Router és routing Forgalomirányító (router) felépítésük működésük távolságvektor elv esetén Irányító protokollok autonóm rendszerek RIP IGRP DHCP 1 2 A 2. réteg és a 3. réteg működése Forgalomirányító

Részletesebben

IP beállítások 3. gyakorlat - Soproni Péter 2009. tavasz Számítógép-hálózatok gyakorlat 1 Bemutató során használt beálltások Windows IP-cím: 192.168.246.100 (változtatás után: 192.168.246.101) Alhálózati

Részletesebben

Ez a felhasználói útmutató a következő modellekre vonatkozik:

Ez a felhasználói útmutató a következő modellekre vonatkozik: AirPrint útmutató Ez a felhasználói útmutató a következő modellekre vonatkozik: HL-L850CDN/L8350CDW/L8350CDWT/L900CDW/L900CDWT DCP-L8400CDN/L8450CDW MFC-L8600CDW/L8650CDW/L8850CDW/L9550CDW A verzió HUN

Részletesebben

Alap protokollok. NetBT: NetBIOS over TCP/IP: Name, Datagram és Session szolgáltatás.

Alap protokollok. NetBT: NetBIOS over TCP/IP: Name, Datagram és Session szolgáltatás. Alap protokollok NetBT: NetBIOS over TCP/IP: Name, Datagram és Session szolgáltatás. SMB: NetBT fölötti főleg fájl- és nyomtató megosztás, de named pipes, mailslots, egyebek is. CIFS:ugyanaz mint az SMB,

Részletesebben

A netfilter csomagszűrő tűzfal

A netfilter csomagszűrő tűzfal A netfilter csomagszűrő tűzfal Történelem A linux kernelben 1994 óta létezik csomagszűrési lehetőség. A nagyobb állomásokat, lépcsőket általában a usertérbeli konfigurációs program nevéhez kötik: kernel

Részletesebben

Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i

Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i 1. Bevezetés (készítette: Fodor Kristóf fodork@tmit.bme.hu) A routerek a hozzájuk csatolt hálózati szegmensek

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 5. Gyakorlat Ethernet alapok Ethernet Helyi hálózatokat leíró de facto szabvány A hálózati szabványokat az IEEE bizottságok kezelik Ezekről nevezik el őket Az Ethernet így

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ

Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ A routerek elsődleges célja a hálózatok közti kapcsolt megteremtése, és

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

HÁLÓZATI BEÁLLÍTÁS. Videorögzítőkhöz

HÁLÓZATI BEÁLLÍTÁS. Videorögzítőkhöz I BEÁLLÍTÁS Videorögzítőkhöz Kérjük olvassa át figyelmesen ezt az útmutatót a készülék használata előtt és tartsa meg jövőben felhasználás céljára. Fenntartjuk a jogot a kézikönyv tartalmának bármikor

Részletesebben

8. Hálózatbiztonsági alapok. CCNA Discovery 1 8. fejezet Hálózatbiztonsági alapok

8. Hálózatbiztonsági alapok. CCNA Discovery 1 8. fejezet Hálózatbiztonsági alapok 8. Hálózatbiztonsági alapok Tartalom 8.1 A hálózati kommunikáció veszélyei 8.2 Támadási módszerek 8.3 Biztonságpolitika 8.4 Tűzfalak használata A hálózati kommunikáció veszélyei 8.1 A hálózatba való behatolás

Részletesebben

A Wireshark program használata Capture Analyze Capture Analyze Capture Options Interface

A Wireshark program használata Capture Analyze Capture Analyze Capture Options Interface A Wireshark program használata A Wireshark (régi nevén Ethereal) protokoll analizátor program, amelyet a hálózat adminisztrátorok a hálózati hibák behatárolására, a forgalom analizálására használnak. A

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv 1. A csomag tartalma

Részletesebben

Kamera. Hálózati kupolakamera. Gyors üzemelési útmutató magyar

Kamera. Hálózati kupolakamera. Gyors üzemelési útmutató magyar Kamera Hálózati kupolakamera Gyors üzemelési útmutató magyar Ez a gyors útmutató a következő készülékekre vonatkozik: DS-2CD4312F-(I)(Z)(H)(S), DS-2CD4312FWD-(I)(Z)(H)(S), DS-2CD4324F-(I)(Z)(H)(S), DS-2CD4332FWD-(I)(Z)(H)(S)

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 6. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Szállítási réteg (L4) Szolgáltatások Rétegprotokollok: TCP, UDP Port azonosítók TCP kapcsolatállapotok Alkalmazási

Részletesebben

TestLine - zsoltix83 hálozat 1 Minta feladatsor

TestLine - zsoltix83 hálozat 1 Minta feladatsor lkalom: n/a átum: 2017.01.19 10:36:08 Oktató: n/a soport: n/a Kérdések száma: 24 kérdés Kitöltési idő: 42:56 Pont egység: +1-0 Szélsőséges pontok: 0 pont +51 pont Értékelés: Pozitív szemléletű értékelés

Részletesebben

Tartalom. 8.1 ISP biztonsági megfontolások 8.2 ISP felelősség 8.3 Szolgáltatói szerződés 8.4 Biztonsági mentések és katasztrófahelyzet helyreállítás

Tartalom. 8.1 ISP biztonsági megfontolások 8.2 ISP felelősség 8.3 Szolgáltatói szerződés 8.4 Biztonsági mentések és katasztrófahelyzet helyreállítás ISP felelősség Tartalom 8.1 ISP biztonsági megfontolások 8.2 ISP felelősség 8.3 Szolgáltatói szerződés 8.4 Biztonsági mentések és katasztrófahelyzet helyreállítás ISP biztonsági megfontolások 8.1 Vissza

Részletesebben

4.1.5.3 Laborgyakorlat: A hálózat alhálózatokra bontása

4.1.5.3 Laborgyakorlat: A hálózat alhálózatokra bontása 4.1.5.3 Laborgyakorlat: A hálózat alhálózatokra bontása Célkitűzések Ip címzési terv készítése kis hálózat számára. Háttérismeretek és előkészületek A feladat során, az ISP helyszíni telepítő és szervizes

Részletesebben

VÁLLALATI HÁLÓZATOK CÍMZÉSE. Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka

VÁLLALATI HÁLÓZATOK CÍMZÉSE. Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka VÁLLALATI HÁLÓZATOK CÍMZÉSE Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka IP-HÁLÓZATOK HIERARCHIKUS CÍMZÉSI SÉMÁJA Egyszintű és hierarchikus hálózatok A helyi hálózatban bekövetkező ütközések

Részletesebben

Kamera. Hálózati kupolakamera. Gyors üzemelési útmutató. magyar

Kamera. Hálózati kupolakamera. Gyors üzemelési útmutató. magyar Kamera Hálózati kupolakamera Gyors üzemelési útmutató UD.6L020B305A0EU magyar Ez a gyors útmutató a következő készülékekre vonatkozik: DS-2CD42F-(I), DS-2CD424F-(I), DS-2CD432F-(I), DS-2CD42FWD-(I), DS-2CD432FWD-(I),

Részletesebben

4. előadás. Internet alapelvek. Internet címzés. Miért nem elegendő 2. rétegbeli címeket (elnevezéseket) használni a hálózatokban?

4. előadás. Internet alapelvek. Internet címzés. Miért nem elegendő 2. rétegbeli címeket (elnevezéseket) használni a hálózatokban? 4. előadás Internet alapelvek. Internet címzés Miért nem elegendő 2. rétegbeli címeket (elnevezéseket) használni a hálózatokban? A hálózati réteg fontos szerepet tölt be a hálózaton keresztüli adatmozgatásban,

Részletesebben

6. Forgalomirányítás

6. Forgalomirányítás 6. Forgalomirányítás Tartalom 6.1 Az irányító protokollok konfigurálása 6.2 Külső forgalomirányító protokollok Az irányító protokollok konfigurálása 6.1 Vissza a tartalomjegyzékre A forgalomirányítás alapjai

Részletesebben

3.5.2 Laborgyakorlat: IP címek és a hálózati kommunikáció

3.5.2 Laborgyakorlat: IP címek és a hálózati kommunikáció 3.5.2 Laborgyakorlat: IP címek és a hálózati kommunikáció Célkitűzések Egyszerű egyenrangú csomópontokból álló hálózat építése, és a fizikai kapcsolat ellenőrzése. Különböző IP-cím beállításoknak a hálózati

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 90 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 30%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 90 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 30%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

AirPrint útmutató. Ez a dokumentáció a tintasugaras modellekre vonatkozik. 0 verzió HUN

AirPrint útmutató. Ez a dokumentáció a tintasugaras modellekre vonatkozik. 0 verzió HUN AirPrint útmutató Ez a dokumentáció a tintasugaras modellekre vonatkozik. 0 verzió HUN Vonatkozó modellek Ez a Használati útmutató a következő modellekre vonatkozik. MFC-J450DW Megjegyzések meghatározása

Részletesebben

További részletes tájékoztatásért lásd: System Administration Guide (Rendszeradminisztrátori útmutató).

További részletes tájékoztatásért lásd: System Administration Guide (Rendszeradminisztrátori útmutató). Gyorsútmutató a hálózati beállításokhoz XE3023HU0-2 Jelen útmutató a következőkhöz tartalmaz információkat: Gyorsútmutató a hálózati beállításokhoz (DHCP) a következő oldalon: 1 Gyorsútmutató a hálózati

Részletesebben

Kamera. Hálózati kupolakamera. Gyors üzemelési útmutató magyar. Ez a gyors útmutató a következő készülékekre vonatkozik: UD.

Kamera. Hálózati kupolakamera. Gyors üzemelési útmutató magyar. Ez a gyors útmutató a következő készülékekre vonatkozik: UD. Kamera Hálózati kupolakamera Gyors üzemelési útmutató magyar Ez a gyors útmutató a következő készülékekre vonatkozik: UD.6L0201B1255A01EU 1 Szabályozó információ EU megfelelőségi nyilatkozat Ez a termék

Részletesebben

A belső hálózat konfigurálása

A belső hálózat konfigurálása DHCP A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. Szerver (Windows 2012) SWITCH Kliens gép (Windows 7) Hálózati kártya (LAN1) Hálózati kártya (LAN1) Állítsunk be egy lan1

Részletesebben

Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül

Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül Letöltési Procedúra Fontos: Ha Ön tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül dolgozik akkor a letöltés előtt nézze meg a Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.03.05. Routing Route tábla kiratása: route PRINT Route tábla Illesztéses algoritmus:

Részletesebben

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1 G Data MasterAdmin TechPaper_#0202_2013_09_09 1 Tartalomjegyzék G Data MasterAdmin... 3 Milyen célja van a G Data MasterAdmin-nak?... 3 Hogyan kell telepíteni a G Data MasterAdmin-t?... 4 Hogyan kell aktiválni

Részletesebben

CISCO PACKET TRACER PARANCS SEGÉDLET

CISCO PACKET TRACER PARANCS SEGÉDLET CISCO PACKET TRACER PARANCS SEGÉDLET (Készítette: Várgász) Router> - felhasználói exec mód Router# - privilegizált exec mód Router(config) globális konfigurációs mód Host név beállítása: Router(config)#

Részletesebben

11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése

11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése 11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton hálózati kártyát fogunk telepíteni, ellenőrizzük a működését,

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 4. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer Interfész konfigurációja IP címzés: címosztályok, alhálózatok, szuperhálózatok,

Részletesebben

Használati utasítás.

Használati utasítás. Lotus Notes Naptár Windows telefonra Használati utasítás. Írta: Varga Róbert 1 http://www.robertwpapps.uw.hu Bevezetés: Ezt az alkalmazást a fejlesztő saját használatra írta a teljesség igénye nélkül.

Részletesebben

Kamera. Hálózati Bullet kamera. magyar. Gyors üzemelési útmutató

Kamera. Hálózati Bullet kamera. magyar. Gyors üzemelési útmutató Kamera Hálózati Bullet kamera Gyors üzemelési útmutató magyar Ez a gyors útmutató a következő készülékekre vonatkozik: DS-2CD4212F-(I)(Z)(H)(S), DS-2CD4212FWD-(I)(Z)(H)(S), DS-2CD4224F-(I)(Z)(H)(S), DS-2CD4232FWD-(I)(Z)(H)(S)

Részletesebben

AirPrint útmutató. 0 verzió HUN

AirPrint útmutató. 0 verzió HUN AirPrint útmutató 0 verzió HUN Megjegyzések meghatározása Ebben a használati útmutatóban végig az alábbi ikont használjuk: Megjegyzés A Megjegyzések útmutatással szolgálnak a különböző helyzetek kezelésére,

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Szerver oldal: Kliens oldal: 4. Tartományvezérlő és a DNS 1. A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. INTERNET

Részletesebben

Hálózatvédelem, biztonság

Hálózatvédelem, biztonság Hálózat védelem biztonság www.andrews.hu Zámbó Marcell Andrews IT Engineering Kft. Protokollok... Helyes szemlélet... paranoia v. egészséges félelemérzet: ki vállhat támadás

Részletesebben

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze a MAC-címet használja a hálózat előre meghatározott

Részletesebben

Lajber Zoltán. lajbi@zeus.gau.hu. Bevezetés

Lajber Zoltán. lajbi@zeus.gau.hu. Bevezetés Lajber Zoltán lajbi@zeus.gau.hu Szent István Egyetem, Gödöllői Területi Iroda Informatikai és Kommunikációtechnikai Központ Bevezetés Tervezési szempontok: teljesítmény, karbantarthatóság, biztonság. egy

Részletesebben