SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BIZTONSÁGI KÉRDÉSEI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BIZTONSÁGI KÉRDÉSEI"

Átírás

1 Hálózati op. rsz 1/66 START SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BIZTONSÁGI KÉRDÉSEI DR. KÓNYA LÁSZLÓ SZERZŐI JOG DEKLARÁLÁSA: A JELEN OKTATÁSI CÉLÚ BEMUTATÓ ANYAG DR KÓNYA LÁSZLÓ SZELLEMI TULAJDONÁT KÉPEZI, EZT A LAPOKON ELHELYEZETT DRK VIZJEL IS JELEZHETI. EZEN TANANYAG BÁRMILYEN CÉLÚ FELHASZNÁLÁSA CSAK A SZERZŐ BELEEGYEZÉSÉVEL LEHETSÉGES AMIT ISMERNI KELL(ENE) SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK ALAPJAI A BEMUTATÓ EGY TANANYAG VÁZLAT, NEM ELÉG A TUDÁSHOZ! Oktatási anyag 2005

2 Hálózati op. rsz 2/66 BIZTONSÁG

3 Hálózati op. rsz 3/66 TŰZFAL Munkaállomás Munkaállomás LAN Szerver Tűzfal Router Internet AZ INTERNETEN ALAPVETŐEN KÉTFAJTA TÁMADÁSI FORMA LÉTEZIK: A HÁLÓZATOT ALKOTÓ GÉPEK ELLENI ÉS A HÁLÓZATI FORGALOM ELLENI AKCIÓK. Munkaállomás A TŰZFALAK (FIREWALL) TŰZFALAK, SPECIÁLIS SZÁMÍTÓGÉPEK, AMELYEKET KÖZVETLENÜL AZ INTERNET ÉS A BELSŐ HÁLÓZAT KÖZÉ ILLESZTENEK. MINDEN KÍVÜLRŐL BEFELÉ, ILLETVE BELÜLRŐL KIFELÉ HALADÓ FORGALOM EZUTÁN CSAK ÚGY FOLYTATHATJA ÚTJÁT, HA ÁTHALAD A TŰZFALON, AMELY KÉPES ELDÖNTENI, HOGY AZ ÉPPEN BEÉRKEZETT ADATOKAT TOVÁBBÍTHATJA-E, VAGY MEG KELL AKADÁLYOZNI A TOVÁBBJUTÁSUKAT. EBBŐL A SZEMPONTBÓL TEKINTHETŐK OLYAN ÚTVONAL VÁLASZTÓKNAK (ROUTER), MELYEK VÁLOGATÓSABBAK, MINT AZT TŐLÜK ELVÁRNÁNK.

4 Hálózati op. rsz 4/66 A HASONLAT MAGYARÁZATA A TŰZFAL LEHETSÉGES FUNKCIÓI ELVÁLASZTJA A BELSŐ ÉS KÜLSŐ HÁLÓZATOT A BEJÖVŐ FORGALMAT CSAK MEGHATÁROZOTT ELLENŐRZŐ PONTON ENGEDI KERESZTÜL SZABÁLYOZZA ÉS KORLÁTOZZA A BEJÖVŐ ÉS KIMENŐ FORGALMAT MEGTILT BIZONYOS KOMMUNIKÁCIÓS KAPCSOLATOKAT ELREJTI A KÜLSŐ HÁLÓZAT ELŐL A BELSŐ HÁLÓZAT IP CÍMEIT ÉS ERŐFORRÁSAIT GYANÚS ADATCSOMAGOK TOVÁBBKÜLDÉSÉT MEGAKADÁLYOZZA (CSOMAGSZŰRÉS TÖRTÉNHET A FORRÁSCÍM, A CÉLCÍM VAGY A TCP/IP PROTOKOLLBAN SZEREPLŐ EGYÉB ADAT ALAPJÁN) NAPLÓZZA A TELJES KOMMUNIKÁCIÓS FORGALMAT

5 Hálózati op. rsz 5/66 TŰZFALAK CSOPORTOSÍTÁSA VANNAK CSOMAGSZŰRŐ, ALKALMAZÁSSZINTŰ, ILLETVE HIBRID TŰZFALAK. A CSOMAGSZŰRŐK AZ INTERNET ALAPVETŐ PROTOKOLLJÁNAK, A TCP/IP-NEK AZ ALAPEGYSÉGEIN, VAGYIS A HÁLÓZATI CSOMAGOKON DOLGOZNAK. A FELADÓ ÉS A CÍMZETT, ESETLEG AZ IGÉNYBE VETT SZOLGÁLTATÁS SZERINTI SZŰRÉST KÉPESEK MEGVALÓSÍTANI. ÚGY KÉPZELHETŐK EL, MINT A KAPUBAN ÁLLÓ ŐR: MINDENKITŐL MEGKÉRDEZI, HONNAN JÖTT, HOVÁ TART, ÉS MI A DOLGA OTT. HA AZ ŐR LISTÁJÁN NEM SZEREPLŐ VENDÉG ÉRKEZIK, AKKOR MEGTAGADJA A BELÉPÉST. AZ ALKALMAZÁSSZINTŰ ÚN. PROXY ELVEN MŰKÖDŐ RENDSZEREK EGÉSZEN MÁS TAKTIKÁT ALKALMAZNAK: NEM A HÁLÓZATI CSOMAGOK, A PACKETEK SZINTJÉN MŰKÖDNEK, HANEM EGÉSZÉBEN VIZSGÁLJÁK AZ ADATFOLYAMOT, ÉS ANNAK TARTALMÁTÓL FÜGGŐEN KÉPESEK A MEHET/NEM MEHET DÖNTÉS MEGHOZATALÁRA.

6 Hálózati op. rsz 6/66 IP CSOMAGSZŰRŐ TŰZFALAK Ezek a tűzfalak a következő információk alapján dönti el, hogy mit kell tenni egy adott IP csomaggal: forrás IP cím forrás portszám (TCP vagy UDP csomagok esetén) vagy típus (ICMP esetén) cél IP cím cél portszám vagy típus a csomag melyik hálózati interfészen érkezett ill. melyiken szeretne távozni egyéb protokoll-specifikus információk: pl. TCP SYN, ACK, RST flag-ek, IP töredékek (fragments). Például a TCP SYN bitek figyelésével lehetőség nyílik kapcsolat felépítési kérések blokkolására, így bár az IP csomagokat mindkét irányban átengedjük, kapcsolatot csak az egyik irányból lehet kezdeményezni.

7 Hálózati op. rsz 7/66 PROXY TŰZFALAK A proxy szerverek megvárják, amíg az összes olyan IP csomag megérkezik, melyek az alkalmazói szinten összetartozó protokollelemet hordoznak, majd a szűrés után továbbítják azokat. A két módszer előnyeit próbálja meg egyesíteni az utóbbi években kifejlesztett technológia, mely a ma kereskedelemben kapható számos tűzfal alapját képezi. Ezeket a tűzfalakat ún. Stateful Packet Filter Firewall-oknak nevezik, melyek a vizsgálandó csomagok által tartalmazott információn túl képesek figyelembe venni az addig érkezett csomagokban lévő információt is.

8 Hálózati op. rsz 8/66 PROXY SZERVER EZ A TŰZFAL FONTOS ELEME LEHET, MIVEL A KÜLSŐ ÉS BELSŐ HÁLÓZAT KÖZÉ ÉKELŐDVE A BELSŐ FELHASZNÁLÓK NEVÉBEN KOMMUNIKÁL A KÜLVILÁGGAL, ELREJTVE AZOK FONTOS ADATAIT. FUNKCIÓI, PL.: A RENDSZER TEHERMENTESÍTÉSE OLY MÓDON, HOGY HA TÖBB FELHASZNÁLÓ EGYSZERRE UGYANAZZAL A KÜLSŐ ÁLLOMÁSSAL VAN KAPCSOLATBAN (PL. UGYANAZT A HONLAPOT BÖNGÉSZIK), AKKOR KIKÜSZÖBÖLI A TÖBBSZÖRÖS ADATÁTVITELT. A BELSŐ WEB ÉS FTP SZERVEREK TEHERMENTESÍTÉSE ÉS ELSZIGETELÉSE A KÜLSŐ HÁLÓZATTÓL A KOMMUNIKÁCIÓS FORGALOM NAPLÓZÁSA A FELMERÜLT PROBLÉMÁK UTÓLAGOS TISZTÁZÁSA CÉLJÁBÓL. CSOMAGSZŰRÉS A TCP/IP PROTOKOLLBAN SZEREPLŐ ALAPJÁN ADATOK

9 Hálózati op. rsz 9/66 DEMILITARIZÁLT ZÓNA (DMZ) Munkaállomás Szerver WWW szerver DMZ Munkaállomás LAN Router Internet Tűzfal Munkaállomás KÉT TŰZFALLAL VÉDJÜK A BELSŐ HÁLÓZATOT, ÉS A KÉT TŰZFAL KÖZÖTT HELYEZKEDIK EL A DMZ. HÁROM TERÜLET: BELSŐ HÁLÓZAT, KIFELÉ PUBLIKUS INTERNET, KÜLSŐ HÁLÓZAT.

10 Hálózati op. rsz 10/66 TŰZFAL MEGOLDÁSOK

11 Hálózati op. rsz 11/66 TARTALOMSZŰRÉS KULCSZÓ, URL SZŰRÉS TARTALOMSZŰRÉS: A TŰZFALAK A FELHASZNÁLÓK MELLETT AZ ÁTHALADÓ ADATOKAT IS ELLENŐRIZHETIK. MEGOLDÁSOK: KULCSSZÓ FIGYELÉS, URL-SZŰRÉS VÍRUSFIGYELÉS. KULCSSZÓ SZERINT: VIGYÁZZUNK, MERT: SZEX" TILTÁSA TILTJA A SZEXTÁNS -T IS. URL-FILTEREK: KORLÁTOZZÁK A LÁTOGATHATÓ OLDALAK KÖRÉT. EGY FOLYAMATOSAN FRISSÍTETT ADATBÁZIST TARTALMAZNAK A WEB- HELYEKRŐL, MELYBEN MINDEN WEB-HELYHEZ EGY KATEGÓRIÁT RENDELTEK, ANNAK TARTALMA SZERINT. AZ ADATBÁZIST TÖBBNYIRE A TERMÉK GYÁRTÓJA KÉSZÍTI, ILLETVE TARTJA NAPRAKÉSZEN. HA TEHÁT KORLÁTOZNI SZERETNÉNK AZ OLDALAK LÁTOGATÁSÁT, AKKOR MINDÖSSZE BE KELL ÁLLÍTANUNK, HOGY MELY KATEGÓRIÁKAT SZABAD, ILLETVE NEM SZABAD LÁTOGATNI, MAJD A TŰZFALAT AZ URL-SZŰRŐ PROGRAM HASZNÁLATÁRA UTASÍTANI.

12 Hálózati op. rsz 12/66 TARTALOMSZŰRÉS VÍRUSFIGYELÉS A VÍRUSKERESÉS-KOR A TŰZFALAT EGY SPECIÁLIS VÍRUSKERESŐVEL EGÉSZÍTIK KI, AMELY KÉPES A TŰZFAL ÁLTAL ÁTADOTT ADATOK VÍRUSELLENŐRZÉSÉRE. HA A FILE TISZTA, AKKOR AZT SZABADON LEHET KÜLDENI/FOGADNI. HA AZONBAN FERTŐZÖTT, AKKOR A VÍRUSKERESŐ MEGPRÓBÁLHATJA ELŐSZÖR FERTŐTLENÍTENI, ILLETVE HA AZ NEM SIKERÜL, AKKOR KARANTÉNBA HELYEZI, TOVÁBBI VIZSGÁLAT CÉLJÁBÓL. ÉRDEMES TUDNI, HOGY TÖBBFAJTA ADATFORGALOM IS ELLENŐRIZHETŐ: EK, FTP ÉS HTTP FORGALOM IS SZŰRHETŐ VÍRUSKERESŐVEL. TERMÉSZETESEN ILYENKOR A TŰZFALRA ELŐSZÖR TELJES EGÉSZÉBEN MEG KELL ÉRKEZNIE A FILE-NAK, MAJD A VÍRUSKERESŐ ELLENŐRZI, ÉS CSAK AZUTÁN KERÜLHET A FELHASZNÁLÓHOZ. MINDKÉT TARTALOMSZŰRŐ ELJÁRÁS KULCSA A NAPRAKÉSZ ADATBÁZIS -LEGYEN SZÓ URL-EKRŐL VAGY VÍRUSOKRÓL.

13 Hálózati op. rsz 13/66 BELSŐ HÁLÓZATI CÍMEK Kezdőcím Végcím Megjegyzés Egy darab A kategóriás tartomány darab B kategóriás tartomány darab C kategóriás tartomány BIZONYOS HÁLÓZATI CÍMEKET NEM OSZTOTTAK KI, EZEK HASZNÁLHATÓK A BELSŐ HÁLÓZATOKBAN. ILYEN CÍMEKET A ROUTER SEM TOVÁBBÍT, EZÉRT VÉDELMI CÉLOKRA IS ALKALMAZHATÓ. A BELSŐ HÁLÓZATI CÍMEKEN MŰKÖDŐ GÉPEK A KÜLVILÁGOT A NAT SEGÍTSÉGÉVEL ÉRIK EL.

14 Hálózati op. rsz 14/66 NAT - CÍMÁTALAKÍTÁS AZ EGYIK LEGFONTOSABB ÉS LEGGYAKRABBAN HASZNÁLT LEHETŐSÉG A FORRÁS CÍM (IP CÍM ÉS PORTSZÁM) ÁTÍRÁSA. EZT A TECHNIKÁT NAT-NAK (NETWORK ADDRESS TRANSLATION) VAGY NÉHA IP MASQUERADE-NAK HÍVJÁK. LÉNYEGE, HOGY MIALATT A CSOMAG ÁTHALAD A TŰZFALON A FORRÁS IP CÍMET A TŰZFAL A SAJÁT IP CÍMÉRE ÍRJA ÁT MIKÖZBEN LEFOGLAL SZABAD PORTJAI KÖZÜL EGYET, ÉS A FORRÁS PORTCÍMET IS ÁTÍRJA ERRE A PORTSZÁMRA. MIELŐTT AZ ÍGY MÓDOSÍTOTT CSOMAGOT TOVÁBBKÜLDENÉ, MEGJEGYZI A FELADÓ IP- ÉS PORTCÍMÉT, VALAMINT, HOGY MELYIK HELYI PORTOT FOGLALTA LE ENNEK. A MÁSIK IRÁNYBÓL ÉRKEZŐ ÉS A TŰZFALAT MEGCÍMZŐ CSOMAGOK ESETÉN MEGVIZSGÁLJA, HOGY AZ ADOTT CÉL PORTCÍM NINCS-E AZ ADATBÁZISÁBAN. HA BENNE VAN, AKKOR A CÉL IP- ÉS PORTCÍMET LECSERÉLI AZ ADATBÁZISÁBAN LEVŐRE, ÉS TOVÁBBÍTJA A CSOMAGOT.

15 Hálózati op. rsz 15/66 NAT CÍMÁTALAKÍTÁS - PÉLDA Például vállalatunk egyetlen Internet-csatlakozással rendelkezik, legyen ennek a címe Viszont 150 számítógéppel rendelkezünk, melyek mindegyikén Internet elérést akarunk lehetővé tenni. Ekkor 2 hálózati interfészt és egy NAT-ot lehetővé tevő szoftvert kell telepítenünk a direkt-internet kapcsolattal rendelkező eszközünkre (pl. egy UNIX/WINDOWS alapú PC). Az egyik hálózati kártya megkapja az Internet eléréshez szükséges hálózati paramétereket, viszont a másik a es címet kapja, amire a többi, belső-hálózati számítógépet csatlakoztatjuk. A belső-hálózati eszközök mind címet kapják, és átjárójuk pedig a cím lesz. A belsőhálózatban lévő számítógépeket nem lehet látni és elérni, ugyanis fizikai kapcsolat csak a NAT szerver és az Internet között létezik.

16 Hálózati op. rsz 16/66 ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 1. Fogalmazza meg, mi az a tűzfal! 2. Milyen típusai vannak a tűzfalaknak, és azok hogyan működnek? 3. Hogyan működnek a csomagszűrő tűzfalak? 4. Hogyan működnek a proxi tűzfalak, és mi az a proxy szerver? 5. Milyen tűzfal kialakítási megoldásokat ismer? 6. Mi az a NAT? Mi a feladata? Mik azok a belső hálózati címek? 7. Mi az a tartalomszűrés? Milyen módszerei vannak? 8. Mi az a kulcsszó szűrés? 9. Mi az URL szűrés? 10. Hogyan oldják meg a vírusfigyelését a tűzfalak esetén? Hogyan szortírozza a fájlokat vírusfigyelési szempontból?

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI 9. előadás Göcs László Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Informatika Tanszék 2014-15. 1. félév Tűzfal A tűzfal két vagy több hálózat között helyezkedik el és ellenőrzi a közöttük

Részletesebben

MUNKAANYAG. Horváth Imre. Számítógép hálózatok kiépítése - Kommunikációs protokollok. A követelménymodul megnevezése: Számítógép összeszerelése

MUNKAANYAG. Horváth Imre. Számítógép hálózatok kiépítése - Kommunikációs protokollok. A követelménymodul megnevezése: Számítógép összeszerelése Horváth Imre Számítógép hálózatok kiépítése - Kommunikációs protokollok A követelménymodul megnevezése: Számítógép összeszerelése A követelménymodul száma: 1173-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Biztonság Az iseries és az Internet biztonsága

Biztonság Az iseries és az Internet biztonsága IBM Systems - iseries Biztonság Az iseries és az Internet biztonsága V5R4 IBM Systems - iseries Biztonság Az iseries és az Internet biztonsága V5R4 Megjegyzés Mielőtt a jelen leírást és a vonatkozó terméket

Részletesebben

Mérési útmutató a Hálózati protokollok vizsgálata lehallgatással (HIT1) című méréshez

Mérési útmutató a Hálózati protokollok vizsgálata lehallgatással (HIT1) című méréshez Mérési útmutató a Hálózati protokollok vizsgálata lehallgatással (HIT1) című méréshez 2007. október 3. BME, CrySys Adatbiztonság Laboratórium 1 Tartalomjegyzék 1. Elméleti összefoglaló 3 1.1. Protokollok..........................................

Részletesebben

PPKE-ITK Adatbiztonság és kriptográfia. Hálózati protokollok vizsgálata

PPKE-ITK Adatbiztonság és kriptográfia. Hálózati protokollok vizsgálata PPKE-ITK Adatbiztonság és kriptográfia Mérési útmutató a Hálózati protokollok vizsgálata című méréshez Tartalom 1. Elméleti összefoglaló... 3 Protokollok... 3 IP protokoll... 3 ARP... 4 ICMP... 5 UDP...

Részletesebben

Kisirodai hálózatok. e-book. Zrinyi Miklós

Kisirodai hálózatok. e-book. Zrinyi Miklós TÁMOP-4.1.2/A/1-11/1-2011-0015 Egészségügyi Ügyvitelszervező Szakirány: Tartalomfejlesztés és Elektronikus Tananyagfejlesztés a BSc képzés keretében Kisirodai hálózatok e-book Zrinyi Miklós 1 Tartalom

Részletesebben

Fajták és Típusok(1) Fajták és Típusok(2)

Fajták és Típusok(1) Fajták és Típusok(2) Tűzfalak Olyan szoftveres és/vagy hardveres technika, amellyel az intézmények a helyi hálózatukat megvédhetik a külsőhálózatról (jellemzően az Internetről) érkező betörések ellen, a bejövő és kimenőadatforgalom

Részletesebben

KözHáló Önkormányzati Biztonsági Központ. Felhasználói leírás. 1.0 verzió. Budapest, 2009. devember 28. A dokumentumot késztette a NETvisor Zrt.

KözHáló Önkormányzati Biztonsági Központ. Felhasználói leírás. 1.0 verzió. Budapest, 2009. devember 28. A dokumentumot késztette a NETvisor Zrt. KözHáló Önkormányzati Biztonsági Központ Felhasználói leírás 1.0 verzió Budapest, 2009. devember 28. A dokumentumot késztette a Copyright Jelen dokumentumhoz fűződő valamennyi jog a tulajdonát képezi.

Részletesebben

Sulinet Expressz informatikai és informatika alapú továbbképzések. Linux rendszergazda alap

Sulinet Expressz informatikai és informatika alapú továbbképzések. Linux rendszergazda alap Sulinet Expressz informatikai és informatika alapú továbbképzések Linux rendszergazda alap Pallagi László Lektorálta: Sándor Antal Sulinet Expressz, 2003.11.01. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés...

Részletesebben

Köznet szolgáltatások ismertetése

Köznet szolgáltatások ismertetése Köznet szolgáltatások ismertetése A Köznet keretében az Intézményi végpontok számára nyújtott szolgáltatások ismertetése 2013. november 28. v 2.00 2 1. Köznet induló szolgáltatási csomag A Köznet induló

Részletesebben

Informatika alapjai. jegyzet. Szerzők: Bunkóczi László Klárné Barta Éva Pásztor Márta Zsuzsanna Pető István Popovics Attila. Szerkesztő: Pető István

Informatika alapjai. jegyzet. Szerzők: Bunkóczi László Klárné Barta Éva Pásztor Márta Zsuzsanna Pető István Popovics Attila. Szerkesztő: Pető István Informatika alapjai jegyzet Szerzők: Bunkóczi László Klárné Barta Éva Pásztor Márta Zsuzsanna Pető István Popovics Attila Szerkesztő: Pető István Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

Részletesebben

SZERVEZETEK BELSŐ INFORMATIKAI BIZTONSÁGA ORGANIZATIONS' INTERNAL IT SECURITY GÁBRI MÁTÉ

SZERVEZETEK BELSŐ INFORMATIKAI BIZTONSÁGA ORGANIZATIONS' INTERNAL IT SECURITY GÁBRI MÁTÉ VÉDELMI INFOKOMMUNIKÁCIÓ GÁBRI MÁTÉ SZERVEZETEK BELSŐ INFORMATIKAI BIZTONSÁGA ORGANIZATIONS' INTERNAL IT SECURITY Jelen cikkemben egy olyan problémakört szeretnék vizsgálat alá vetni, mely napjainkban

Részletesebben

3.4 Hálózati elemek gyengeségeit kihasználó támadások

3.4 Hálózati elemek gyengeségeit kihasználó támadások 3.3.7.3 Reklámok és kémprogramok Ha a gyanútlan felhasználó időnként letölt egy-egy hasznos, ingyenes segédprogramot, akkor komoly veszélybe sodorhatja a PC-jét és az informatikai struktúrát. Az ár ezeknél

Részletesebben

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés. Informatika alapjai-11 Lokális hálózatok 1/13

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés. Informatika alapjai-11 Lokális hálózatok 1/13 Informatika alapjai-11 Lokális hálózatok 1/13 Lokális hálózatok Számítógép hálózat: több számítógép összekapcsolása o üzenetküldés o adatátvitel o együttműködés céljából. Egyszerű példa: két számítógépet

Részletesebben

Linux 2.4 - iptables csomagszűrési gyorstalpaló, kezdőknek...

Linux 2.4 - iptables csomagszűrési gyorstalpaló, kezdőknek... 1 / 6 2013-02-11 13:57 Linux 2.4 - iptables csomagszűrési gyorstalpaló, kezdőknek... v0.01, 2003-03-01, husky(bigyó)mad.hu Áttekintés a 2.4-es linux kernelben található iptables csomagszűrőről és képességeiről.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Hálózati beállítások...24

Tartalomjegyzék. Hálózati beállítások...24 Tartalomjegyzék A készülék tulajdonságai... 4 A csomag tartalma... 4 Rendszer követelmények... 4 Bevezetés... 5 Tulajdonságok... 5 Hardware tulajdonságok... 7 Elülső oldal... 7 Hátulsó oldal... 8 Technológiák

Részletesebben

Készítette: Adamkó Péter András. Konzulensek: Szigeti Szabolcs - BME Informatika Központ. Major Csaba BalaBit IT Security Kft.

Készítette: Adamkó Péter András. Konzulensek: Szigeti Szabolcs - BME Informatika Központ. Major Csaba BalaBit IT Security Kft. Tartalomszőrı tőzfalak teljesítményvizsgálata Készítette: Adamkó Péter András Konzulensek: Szigeti Szabolcs - BME Informatika Központ Major Csaba BalaBit IT Security Kft. 2 Alulírott Adamkó Péter András,

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK: HÁLÓZATI OPERÁCIÓS RENDSZEREK A GYAKORLATBAN: ESETTANULMÁNYOK

SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK: HÁLÓZATI OPERÁCIÓS RENDSZEREK A GYAKORLATBAN: ESETTANULMÁNYOK Esettanulmányok 1/13 START SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK: HÁLÓZATI OPERÁCIÓS RENDSZEREK A GYAKORLATBAN: ESETTANULMÁNYOK DR. KÓNYA LÁSZLÓ http://www.aut.bmf.hu/konya konya.laszlo@kvk.bmf.hu SZERZŐI JOG DEKLARÁLÁSA:

Részletesebben

Szabó Géza, Bencsáth Boldizsár DHA támadás elleni védekezés központosított szûréssel 2. Szabó István Tûzfalszabályok felderítése 10

Szabó Géza, Bencsáth Boldizsár DHA támadás elleni védekezés központosított szûréssel 2. Szabó István Tûzfalszabályok felderítése 10 A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület folyóirata Tartalom INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK BIZTONSÁGA 1 Szabó Géza, Bencsáth Boldizsár DHA támadás elleni védekezés központosított szûréssel 2 Szabó

Részletesebben

Hálózati ismeretek - Számítógéphálózatok

Hálózati ismeretek - Számítógéphálózatok Király László Hálózati ismeretek - Számítógéphálózatok A követelménymodul megnevezése: Számítógép javítása, karbantartása A követelménymodul száma: 1174-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

KözHáló3 Sulinet Program keretében az Intézményi végpontok számára nyújtott. Internet. szolgáltatások ismertetése

KözHáló3 Sulinet Program keretében az Intézményi végpontok számára nyújtott. Internet. szolgáltatások ismertetése A KözHáló3 Sulinet Program keretében az Intézményi végpontok számára nyújtott Internet szolgáltatások ismertetése 2009. december 31. V3.0 DÁTUM: 12/31/2009 1/24 TARTALOM 1. Sulinet induló szolgáltatási

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Madarasi Zoltán

SZAKDOLGOZAT. Madarasi Zoltán SZAKDOLGOZAT Madarasi Zoltán Debrecen 2010 Debreceni Egyetem Informatika Kar EGY INTÉZMÉNY HÁLÓZATI RENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSI TERVE Témavezető: Készítette: Konzulens: Dr. Krausz Tamás Madarasi Zoltán Nagy

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Beépített összetevők: ESET NOD32 Antivirus ESET NOD32 Antispyware ESET Personal Firewall ESET Antispam A NOD32 technológiaúj generációja Felhasználói útmutató we protect your digital worlds tartalomjegyzék

Részletesebben

A tudatos Internet-felhasználók Képzése.

A tudatos Internet-felhasználók Képzése. A tudatos Internet-felhasználók Képzése. I. előadás ( Az internetről általában ) 1. Mértékegységek, számok, prefixek: 1.a. Bit, Byte, Szó A számok (és a számok formájában tárolt bármely adat) ilyen adott

Részletesebben

Az "Internet" napjainkban nem egy technológia a sok közül, hanem önálló életre kelt, a társadalmat befolyásoló eszköz.

Az Internet napjainkban nem egy technológia a sok közül, hanem önálló életre kelt, a társadalmat befolyásoló eszköz. 8. Internet Az "Internet" napjainkban nem egy technológia a sok közül, hanem önálló életre kelt, a társadalmat befolyásoló eszköz. A technológiai cél: egymástól eltérő fizikai architectúrájú hálózatok

Részletesebben

HÁLÓZATOK JEGYZET. Készítette: Papné Faubl Magdolna

HÁLÓZATOK JEGYZET. Készítette: Papné Faubl Magdolna HÁLÓZATOK JEGYZET Készítette: Papné Faubl Magdolna HÁLÓZATOK A hálózatok általános áttekintése Van benne valami a hatalom érzéséből. Egy telefonhívás, egy bejelentkezés és máris kapcsolatban állunk a nagyvilággal.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Virág Miklós. Hálózat- és Internetkezelés. A követelménymodul megnevezése: Szövegfeldolgozás

MUNKAANYAG. Virág Miklós. Hálózat- és Internetkezelés. A követelménymodul megnevezése: Szövegfeldolgozás Virág Miklós Hálózat- és Internetkezelés A követelménymodul megnevezése: Szövegfeldolgozás A követelménymodul száma: 0971-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-005-50 HÁLÓZAT ÉS INTERNETKEZELÉS

Részletesebben

ESMTP (Simple Mail Transfer Protocol) szolgál. Az Interneten elhelyezkedõ kiszolgálók e protokoll segítségével fogadják

ESMTP (Simple Mail Transfer Protocol) szolgál. Az Interneten elhelyezkedõ kiszolgálók e protokoll segítségével fogadják Könnyû álmok (12. rész) Az elõzõ számban megjelent cikkünkben megkezdtük az ismerkedést az Interneten használt legfontosabb protokollokkal. Most ezt az utat járjuk tovább. lõször tekintsük át a levelezésnél

Részletesebben

Harc a kibernetikai b nözés ellen: technikai alapok

Harc a kibernetikai b nözés ellen: technikai alapok Harc a kibernetikai b nözés ellen: technikai alapok Összeállította: Drencsán János a Puskás Tivadar Közalapítványnál Köszönetnyilvánítás Szeretném megköszönni Mrs. E. van Geest LL.M.-nek és GOVCERT.NL

Részletesebben

U.S. Robotics 802.11g 54Mbps Router

U.S. Robotics 802.11g 54Mbps Router U.S. Robotics 802.11g 54Mbps Router FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ rev 1.0 9-04 R24.0778.00 Védjegyek: A többi termék és cégnév az adott nevek tulajdonosainak bejegyzett védjegyei. TARTALOMJEGYZÉK A 802,11g 54Mbps

Részletesebben