Kedves Diákok! Az idei vetélkedő témái: 1. Örkény István írásművészete (IX X. osztály) 2. Weöres Sándor költészete (XI XII. osztály).

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kedves Diákok! Az idei vetélkedő témái: 1. Örkény István írásművészete (IX X. osztály) 2. Weöres Sándor költészete (XI XII. osztály)."

Átírás

1 Kedves Diákok! A 2013/2014-es tanévben tizennegyedik alkalommal szervezzük meg a Hermészkedőt (középiskolások műértelmező vetélkedőjét), ezúttal ismét Baróton, március között. A vetélkedő célja: alkalmat teremteni számotokra a megértő irodalomolvasás gyakorlására, egyetemi hallgatókkal való együttműködésre, tapasztalatcserére, egyfajta értelmező közösség kialakítására. Az idei vetélkedő témái: 1. Örkény István írásművészete (IX X. osztály) 2. Weöres Sándor költészete (XI XII. osztály). A vetélkedő két fordulóban zajlik: az első egy írásbeli pályamunka elkészítése (a mellékelt feladatlap alapján), a második az országos döntő Baróton: ez utóbbinak lesz egy írásbeli és egy szóbeli része. I. FORDULÓ Írásbeli dolgozat Ebben a fordulóban a mellékelt feladatlap alapján kell kidolgoznotok egy pályamunkát. Ez a baróti vetélkedőn való részvétel feltétele és selejtezője. Az értékeléssel foglalkozó munkacsoport az értékelési szempontokat és mutatókat, illetve az ezekre alapozó szöveges értékelést, valamint ennek számszerűsített (pontokká átszámított) eredményét elküldi a pályázóknak. Ennek alapján lehet továbbjutni a második fordulóra. A pályamunka elkészítéséhez szükséges általános tudnivalók: A dolgozatokat gépelt és elektronikus formában is el kell küldeni a következő címekre: Levélcím: Facultatea de Litere Magyar Irodalomtudományi Tanszék Cluj-Napoca str. Horea nr.31. A borítékra írjátok rá: HERMÉSZKEDŐ cím: hermeszkedo2014@yahoo.ro Az témája (subject): PÁLYAMUNKA Beküldési határidő: január 30. Az értékelést végző munkacsoport a határidő után küldött pályamunkákat nem fogadhatja el. Ezért arra kérünk, hogy a határidőt szigorúan tartsátok be. A rendszerezhetőség, az átláthatóság kedvéért a dolgozat készítésekor kérjük, tartsátok be a következő formai elvárásokat: A dolgozat elektronikus változatát egyetlen fájlban/dokumentumban küldjétek, amelyben a különböző feladatok megoldásait számozással rendszerezzétek (a feladatlapban feltüntetett számozás szerint).

2 Az elektronikus fájl elnevezése a következő legyen: vezetéknév_személynév_téma.doc. Például: kiss_aranka_orkenyi.doc vagy pall_tibor_weores.doc (ékezetek nélkül). Általános formai követelmény: Times New Roman betűtípus, 12-es karakter, 1.5-ös sorköz, 2 cm-es lapszél, oldalszámozás. A dolgozat címoldalán a következő adatokat tüntessétek fel: név,osztály, helység, megye, az iskola hivatalos neve magyar és román nyelven, telefonszám, cím A dolgozat címe: Pályamunka a 2014-es Hermészkedő I. fordulójára Alcím korcsoport szerint: Örkény István írásművészete/ Weöres Sándor költészete FONTOS: A pályamunkákat egyénileg, saját címetekről küldjétek el, hogy az értékelést és az eredményeket személyre szólóan küldhessük el. II. FORDULÓ A versenynek erre a fordulójára Baróton gyűlnek össze a legjobb pályamunkák írói, tanáraik és a verseny lebonyolításában résztvevő egyetemisták. Ennek a fordulónak két szakasza van: írásbeli vetélkedő; szóbeli vetélkedő. Az írásbeli vetélkedő tulajdonképpen egy zárthelyi dolgozat elkészítését jelenti: műértelmező feladatok megoldását a korcsoportok szerint megadott témában. Ezután következik a szóbeli vetélkedő, ahol már nem egyénileg, hanem csapatokat alkotva fogtok felkészülni a nyilvános vetélkedőre. Felkészülés a II. fordulóra: 1. Az írásbeli (műértelmező) vetélkedőre: Örkény István írásművészete, illetve Weöres Sándor műveinek olvasása, illetve többszöri újraolvasása. Vagyis arra kérünk, hogy minél otthonosabban mozogjatok, minél jártasabbak legyetek a korcsoportotok témájában. Ehhez szükséges a feladatlapon feltüntetett szakirodalom tanulmányozása is. 2. A szóbeli vetélkedőre: Ebben a fordulóban lesz szükségetek a feladatlapon is feltüntetett memoriterekre (a kiválasztott szövegek, szövegrészek megtanulására). Az írásbelire és a szóbeli vetélkedőre hozzatok magatokkal köteteket! Mivel a szóbeli vetélkedő csapatverseny lesz, a csoportosan megoldandó kreatív feladatokhoz szükség lehet hangszerre, ezért, aki tud, hozzon magával. Időpont: március Helyszín: Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum, Barót A program március 8-án délután kezdődik, szombaton kerül sor a vetélkedők megszervezésére (írásbeli, szóbeli), és vasárnap délben ér véget. A részletes programról az első fordulót követően értesítünk. Jó munkát kívánunk! Orbán Gyöngyi Fóris-Ferenczi Rita

3 Kedves Kollégák! A 2013/2014-es tanévben tizennegyedik alkalommal szervezzük meg a Hermészkedőt (középiskolások műértelmező vetélkedőjét), ezúttal ismét Baróton, március között. A vetélkedő célja: alkalmat teremteni a középiskolások olvasási kultúrájának a megértő irodalomolvasásnak a gyakorlására, valamint tanáraik szakmai tapasztalatcseréjére, egyetemi hallgatókkal és oktatókkal való együttműködésre, egyfajta értelmező közösség kialakítására. A 2014-es vetélkedő témái: 3. Örkény István írásművészete (IX X. osztály) 4. Weöres Sándor költészete (XI XII. osztály). A vetélkedő két fordulóban zajlik: az első egy írásbeli pályamunka elkészítése (a mellékelt feladatlap alapján), a második az országos döntő Baróton: ez utóbbinak lesz egy írásbeli és egy szóbeli része. I. FORDULÓ Írásbeli dolgozat: pályamunka a vetélkedőn és az országos döntőn való részvételért (a feladatlap mellékelve.) Ebben a fordulóban a tanulóknak a mellékelt feladatlap alapján kell kidolgozniuk egy pályamunkát. Ez a baróti vetélkedőn való részvétel feltétele és selejtezője. Az értékeléssel foglalkozó munkacsoport az értékelési szempontokat és mutatókat, illetve az ezekre alapozó szöveges értékelést, valamint ennek számszerűsített (pontokká átszámított) eredményét elküldi a pályázóknak. Ennek alapján lehet továbbjutni a második fordulóra. A pályamunka elkészítéséhez szükséges általános tudnivalók: A dolgozatokat gépelt és elektronikus formában is el kell küldeni a következő címekre: Levélcím: Facultatea de Litere Magyar Irodalomtudományi Tanszék Hermészkedő Cluj-Napoca str. Horea nr. 31.

4 Jud. Cluj cím: Az témája (subject): PÁLYAMUNKA Beküldési határidő: január 30. Az értékelést végző munkacsoport a határidő után küldött pályamunkákat nem fogadja el. A rendszerezhetőség, az átláthatóság kedvéért a dolgozat készítésekor a pályázóknak a következő formai elvárásokat kell figyelembe venniük: A dolgozat elektronikus változatát egyetlen fájlban/dokumentumban kell elküldeni a különböző feladatok megoldásainak számozásával (a feladatlapban feltüntetett számozás szerint). Az elektronikus fájl elnevezése a következő legyen: vezetéknév_személynév_téma.doc. Például: kiss_aranka_orkeny.doc vagy pall_tibor_weores.doc (ékezetek nélkül). Általános formai követelmény: Times New Roman betűtípus, 12-es karakter, 1.5-ös sorköz, 2 cm-es lapszél, oldalszámozás. A dolgozat címoldalán a következő adatokat kell feltüntetni: név, cím, telefonszám, helység, megye, az iskola hivatalos megnevezése magyar és román nyelven, az iskola telefonszáma, osztály, helység, felkészítő tanár neve, telefonszáma, címe A dolgozat címe: Pályamunka a 2014-es Hermészkedő I. fordulójára Alcím korcsoport szerint: Örkény István írásművészete/weöres Sándor FONTOS: A pályázó tanulók egyénileg, saját címükről küldjék be a pályamunkáikat, ez megkönnyíti a dolgozatok rendszerezését és az egyénre szóló visszajelzést. Ugyanakkor arra kérünk, hogy a pályamunkák egyénre szabott értékelésének elküldését követően egy-két napon belül külön levélben jelezzétek név szerint, hogy tanítványaitok közül kik küldtek be pályamunkát. Ez egyrészt lehetővé tenné, hogy összesítve is elküldjük az értékeléseket, ugyanakkor adminisztrációs szempontból igencsak megkönnyítené a második forduló megszervezését. II. FORDULÓ A versenynek erre a fordulójára Baróton gyűlnek össze a legjobb pályamunkák írói, tanáraik és a verseny lebonyolításában résztvevő egyetemisták. Ennek a fordulónak két szakasza van: írásbeli vetélkedő; szóbeli vetélkedő. Az írásbeli vetélkedő tulajdonképpen egy zárthelyi dolgozat elkészítését jelenti: műértelmező feladatok megoldását a korcsoportok szerint megadott témában. Ezután következik a szóbeli vetélkedő, ahol már nem egyénileg, hanem csapatokat alkotva fognak felkészülni a nyilvános vetélkedőre.

5 Felkészülés a II. fordulóra: 2. Az írásbeli (műértelmező) vetélkedőre: Örkény István, illetve Weöres Sándor műveinek olvasása. A feladatlapon feltüntetett szakirodalom tanulmányozása. 2. A szóbeli vetélkedőre: a feladatlapon is feltüntetett memoriterek (a kiválasztott szövegek, szövegrészek megtanulása). Az írásbeli és a szóbeli vetélkedőre a tanulók hozzanak köteteket Barótra. Mivel a szóbeli vetélkedő csapatverseny lesz, a csoportosan megoldandó kreatív feladatokhoz szükség lehet hangszerre, ezért, aki tud, hozzon magával. A szóbeli vetélkedő színesebbé, ötletesebbé tétele érdekében tisztelettel kérjük a felkészítő tanárokat, hogy január 30-ig küldjenek feladatjavaslatokat és játékokat a vetélkedő szóbeli szakaszára Örkény-, illetve Weöres- témában. Időpont: március Helyszín: Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum, Barót A program március 8-án délután kezdődik, szombaton kerül sor a vetélkedők megszervezésére (írásbeli, szóbeli), és vasárnap délben ér véget. A részletes programot az első fordulót követően pontosítjuk. A pályamunkákkal kapcsolatosan felvetődő és tisztázandó k egyénileg, hanem csapatokat alkotva fognak felkészülni a nyilvános vetélkedőre. Felkészülés a II. fordulóra: 3. Az írásbeli (műértelmező) vetélkedőre: Örkény István, illetve Weöres Sándor műveinek olvasása. A feladatlapon feltüntetett szakirodalom tanulmányozása. 2. A szóbeli vetélkedőre: a feladatlapon is feltüntetett memoriterek (a kiválasztott szövegek, szövegrészek megtanulása). Az írásbeli és a szóbeli vetélkedőre a tanulók hozzanak köteteket Barótra. Mivel a szóbeli vetélkedő csapatverseny lesz, a csoportosan megoldandó kreatív feladatokhoz szükség lehet hangszerre, ezért, aki tud, hozzon magával.

6 A szóbeli vetélkedő színesebbé, ötletesebbé tétele érdekében tisztelettel kérjük a felkészítő tanárokat, hogy január 30-ig küldjenek feladatjavaslatokat és játékokat a vetélkedő szóbeli szakaszára Örkény-, illetve Weöres- témában. Időpont: március Helyszín: Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum, Barót A program március 8-án délután kezdődik, szombaton kerül sor a vetélkedők megszervezésére (írásbeli, szóbeli), és vasárnap délben ér véget. A részletes programot az első fordulót követően pontosítjuk. A pályamunkákkal kapcsolatosan felvetődő és tisztázandó kérdésekkel Orbán Gyöngyihez (orbangyongy@gmail.com), a szervezéssel kapcsolatban pedig Kékesi Keresztes Lujzához (lujza.kekesi@yahoo.com) lehet fordulni. Orbán Gyöngyi FELADATLAP A 2014-ES HERMÉSZKEDŐ 1. FORDULÓJÁHOZ (Weöres Sándor költészete XI XII. osztály) Olvasd el (vagy újra, akár többször is) Weöres Sándor művei közül az alábbiakat: Költeményei;Psyché; A vers születése; A teljesség felé I. 1) Készítsd el Weöres Sándor életében megjelent köteteinek listáját! Tüntesd fel a kötetek megjelenésének évszámát is! 2) Válassz ki az évszámok közül kettőt, és írd melléjük a) azoknak a lapoknak, irodalmi folyóiratoknak a címét, amelyekben Weöres Sándor az adott időpontban publikált, vagy publikálhatott volna; b) legalább 20 kortárs írónak, költőnek, művésznek, tudósnak, politikusnak a nevét, akiket a költő ismert vagy ismerhetett volna, legfontosabb életrajzi adataik feltüntetésével (mikor, hol éltek/élnek, mivel foglalkoztak/foglalkoznak, miről váltak nevezetesekké)! c) 2-3 jelentősebb, az adott évben történt politikai és/vagy kulturális eseményt! II. Köztudott, hogy Weöres Sándor költői tehetségét már igen korán, a költő gyermekkorában felfedezték: tizenhat éves korában jelentek meg első versei a Pesti Hírlapban. 1) Írj sornyi szerkesztői ajánlást az ifjú költő verseihez! 2) Készíts (képzeletbeli) interjút a veled egykorú Weöres Sándorral egy mai, általad is olvasott irodalmi lap (lehet internetes is) vagy diáklap számára, amelyben életéről/tapasztalatairól és művészetének titkairól kérdezed a költőt!

7 III. A költő egyik mesteréhez, Babits Mihályhoz szóló levelében írta, 1933-ban: Mostanában kevés verset írok, de annál több vázlatot és mindenféle törmeléket. Zenei műfajokat próbálok behozni a költészetbe, a szvit -et már meg is valósítottam gyakorlatilag, annyiban különbözik a ciklustól, hogy míg egyfelől minden része önálló vers, másfelől mégis mindegyik része az előtte lévőnek értelmi továbbfejlesztése. 1) Gyűjts további példákat zenei műfajokra Weöres Sándor költészetéből! Szedd ábécérendbe a műfajok elnevezését, és írd mindegyik mellé a műfaj meghatározását, azaz készíts zenei minilexikont! 2) Tervezz műsorfüzetet Weöres Sándor 5 zenei ihletésű versét tartalmazó verskoncertjére! Írj mindegyikhez 5-10 soros ajánlást, rámutatva az egyes versek formai sajátosságaira! IV. Írj levelet (hosszabb is lehet) egy más nyelvű, kultúrájú, de magyarul is tudó ismerősödnek, amelyben próbáld meggyőzni őt arról, hogy olvassa el Weöres Sándor Négy korál című költeményét! V. Hangszereld filmre (azaz: készíts filmforgatókönyvet) Weöres Sándor Mária mennybemenetele vagy Az elveszített napernyő című hosszúénekét (hosszúénekére)! VI. 1) Készíts 14 szonettből álló kötettervet, A magyar szonett útja címmel! (Természetesen szerepeljen benne Weöres Sándor valamely szonettje is!) Mutasd be munkádat: adj címet a kötetnek; vázold fel a szerkesztési elvet, valamint az illusztrációkra és a kivitelezésre vonatkozó elképzeléseidet! 2) Készíts függeléket a kötethez, amelyben egyenként 3-4 sor terjedelemben felhívod a figyelmet a kötetben szereplő minden egyes költemény valamely hatáseffektusára! (Törekedj arra, hogy a megközelítések szempontjai legyenek minél változatosabbak!) 1 A feladatok megoldásában segítségedre lehet a következő szakirodalom: Kötetek: Bata Imre: Weöres Sándor közelében Kenyeres Zoltán: Tündérsíp Tamás Attila: Weöres Sándor Weöres Sándor: A vers születése. Weörestől Weöresről. Szerkesztette Tüskés Tibor Schein Gábor: Weöres Sándor, Tanulmányok: Balassa Péter: A mint B. Weöres Sándor: Átváltozások. In: Átkelések. Mi tanulható az Újholdtól? Lengyel Balázs: Weöres Sándor és a Merülő Saturnus. In: Hagyomány és kísérlet Ha elkészíted a kötetet konkrét, kézzel fogható kivitelezésben, és magaddal hozod Barótra, a Hermészkedő 2. fordulójára, a munkád ott kiállításra kerül, és különdíjat is nyerhetsz vele.

8 Szilágyi Ákos: Az ornamentális lírai személyesség helye Weöres Sándor életművében. In: Nem vagyok kritikus! Továbbá: viszonylag sok Weöressel kapcsolatos hanganyagot találsz a YouTube-on; hallgass meg belőlük minél többet! MEMORITER 2 A 2. forduló szóbeli vetélkedőjére tanulj meg könyv nélkül: sornyi részletet Weöres valamelyik hosszúénekéből sornyi részletet a Magyar etűdökből sornyi részletet A teljesség felé című kötetből! 2 Bár ez a feladat nem része a pályamunkának, azért tüntettük fel mégis itt, mert a feladatok megoldása közben, az olvasás során már rálelhetsz azokra a szöveghelyekre, amelyeket szívesen tanulsz meg és ki is jelölheted magadnak azokat.

9 FELADATLAP A 2014-es HERMÉSZKEDŐ 1. FORDULÓJÁHOZ IX-X. osztály ÖRKÉNY ISTVÁN ÍRÁSMŰVÉSZETE 3 I. Tájékozódás egy minirengetegben 1. a) Tervezz kis kötetet Örkény István 25 egyperces novellájából! 4 Adj címet a kötetnek! Mutasd be a munkádat egy kb sornyi szerkesztői nyilatkozatban: vázold fel a válogatás szerkesztési elvét, valamint az illusztrációkra és a kivitelezésre vonatkozó elképzeléseidet! b) Készíts egy téma-, probléma- és műfaji katalógust tartalmazó függeléket a kötethez: tüntesd fel a válogatás minden egyes darabjának témáját, a szöveg által felvetett életproblémát, valamint azokat az irodalmi és nem irodalmi műfajokat, amelyeknek a nyomai, töredékei felismerhetők az adott műben. 2. Egyperces novella vagy minimítosz? Tegyük fel, hogy egy olyan bizottság tagja vagy, amelynek döntenie kell Örkény István jellegzetes rövidműfajú prózájának elnevezéséről (úgy, mintha a népszerű írásoknak még nem született volna meg a ma már közismert neve) sornyi érvelő esszében tégy javaslatot a fenti két elnevezés egyikének az elfogadására, mégpedig úgy, hogy mindkét műfaji megjelölést helyezd konkrét szöveg-példák mérlegére. 3. Olvasási javaslatok az egypercesekhez Az író maga is gyakran tett ilyen javaslatokat írásaiban (elég, ha az egyperceseket bevezető Használati utasításra gondolsz). Hasonlóképpen segítséget, olvasási mintákat nyújthatnak az értő olvasásban a kritikák, vagy a művek tudományos igényű elemzései. Saját olvasataid és a lábjegyzetben ajánlott szakirodalom 5 felhasználásával 3 Különös tekintettel a következő művekre: Egyperces novellák és más novellák, Rózsakiállítás (kisregény), Pisti a vérzivatarban (dráma), Macskajáték (kisregény- és drámaváltozat), Tóték (kisregény- és drámaváltozat). 4 Ha a könyvet elkészíted konkrét, kézzel fogható kivitelezésben, és magaddal hozod Barótra, a Hermészkedő 2. fordulójára, a munkád ott kiállításra kerül, és különdíjat is nyerhetsz vele. 5 Balassa Péter: A részvét grimaszai. Örkény István művészete és a Pisti a vérzivatarban, valamint uő: Futam a Trillához. Örkény és Wolfné. In: uő: Átkelés. Mi tanulható az Újholdtól?, Balassi Kiadó, Budapest, 2009.

10 írj kb sornyi érdeklődéskeltő és az egypercesek gazdag formavilágában eligazító olvasási javaslatot osztálytársaid számára! Légy tekintettel érdeklődési körükre, olvasottságukra (vagy esetleg annak hiányára), és nem utolsósorban az őket leginkább foglalkoztató életkérdésekre! II. Örkény és a kortársak 1. Készíts kb. 30 tételből álló névjegyzéket Örkény István ismert kortársairól (írók, költők, kritikusok, szerkesztők, színházi- és filmrendezők, színészek, tudósok, közéleti személyiségek stb.) legfontosabb életrajzi adataik feltüntetésével (mikor, hol éltek/élnek, mivel foglalkoztak/foglalkoznak, miről váltak nevezetesekké)! Jelöld meg azokat a személyeket, akiket Örkény személyesen is ismer(het)ett, és 2-3 mondatban írj egy-egy kommentárt az író és kortársa kapcsolatáról! 2. Készíts (képzeletbeli) interjút Örkény Istvánnal egy mai, általad is olvasott irodalmi lap (lehet internetes is) vagy diáklap számára, amelyben életéről/tapasztalatairól és művészetének titkairól kérdezed az írót. A válaszokba emelj át odaillő részleteket a Rózsakiállítás című kisregényből! 3. Írd át a Rózsakiállítás egyik jelenetét dráma-formába (ahhoz hasonlóan, ahogyan azt Örkény maga is tette más kisregényei esetében)! Ajánld fel munkádat levélben egy (általad ismert) színház rendezőjének! Indokold meg, miért gondolod, hogy a darab, előadása esetén, közönségsikerre számíthat! A feladatok megoldásában segítségedre lehet a következő szakirodalom: (Természetesen más tanulmányokat is figyelembe vehetsz, elolvashatsz.) Balassa Péter: A részvét grimaszai. Örkény István művészete és a Pisti a vérzivatarban Balassa Péter: Futam a Trillához. Örkény és Wolfné. In: uő: Átkelés. Mi tanulható az Újholdtól?, Balassi Kiadó, Budapest, Berkes Tamás: Örkény groteszk pályafordulata. Szabó B. István: Örkény. Balassi Kiadó, Budapest, Szirák Péter: Örkény István. Palatinus, Budapest, Tengertánc. In memoriam Örkény István. Szerk. Réz Pál. Nap Kiadó, Bp., (tartalomjegyzéke itt:

11 ÖrkényLátó. Látó, április. %C3%A1prilis/85/ Továbbá: viszonylag sok Örkénnyel kapcsolatos hanganyagot találsz a YouTube-on; hallgass meg belőlük minél többet! MEMORITER 6 A II. forduló szóbeli vetélkedőjére tanulj meg könyv nélkül 3 e Berkes Tamás: Örkény groteszk pályafordulata. Szabó B. István: Örkény. Balassi Kiadó, Budapest, Szirák Péter: Örkény István. Palatinus, Budapest, Tengertánc. In memoriam Örkény István. Szerk. Réz Pál. Nap Kiadó, Bp., (tartalomjegyzéke itt: ÖrkényLátó. Látó, április. %C3%A1prilis/85/ Továbbá: viszonylag sok Örkénnyel kapcsolatos hanganyagot találsz a YouTube-on; hallgass meg belőlük minél többet! MEMORITER 7 A II. forduló szóbeli vetélkedőjére tanulj meg könyv nélkül 3 egyperces novellát! 6 Bár ez a feladat nem része a pályamunkának, azért tüntettük fel mégis itt, mert a feladatok megoldása közben, az olvasás során már rálelhetsz azokra a szöveghelyekre, amelyeket szívesen tanulsz meg, és ki is jelölheted magadnak azokat. 7 Bár ez a feladat nem része a pályamunkának, azért tüntettük fel mégis itt, mert a feladatok megoldása közben, az olvasás során már rálelhetsz azokra a szöveghelyekre, amelyeket szívesen tanulsz meg, és ki is jelölheted magadnak azokat.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programja pályázatot hirdet LIKE A BOSS címmel

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programja pályázatot hirdet LIKE A BOSS címmel A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programja pályázatot hirdet LIKE A BOSS címmel Ki a jó vezető? Miért éppen ő? Ismerkedj meg vele minél jobban! Képzeld magad a helyébe! Te milyen vezető

Részletesebben

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 5. szám 2013. február 11. Hallgatók számára

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 5. szám 2013. február 11. Hallgatók számára Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 5. szám 2013. február 11. Hallgatók számára Retextil termékfejlesztői pályázat Kreatív termékötlet-pályázat textil újrahasznosítás témában Pályázni olyan termékötletekkel

Részletesebben

FILOLÓGIA ÉS IRODALOM

FILOLÓGIA ÉS IRODALOM KÁRPÁT-MEDENCEI IRODALMI PHD- ÉS MA-HALLGATÓK KONFERENCIÁJA PILISCSABA, 2013. SZEPTEMBER 4 5., Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Irodalomtudományi Doktori Iskola *** A PPKE BTK IDI magyar irodalommal

Részletesebben

FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatika Tudományi Szekciójában való részvételre

FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatika Tudományi Szekciójában való részvételre FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatika Tudományi Szekciójában való részvételre A rendezvény helyszíne: Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Kar Informatikai Intézet Cím: 3515

Részletesebben

A Dr. prof. Jordán Gyula Emlékverseny

A Dr. prof. Jordán Gyula Emlékverseny A Dr. prof. Jordán Gyula Emlékverseny esszéíró pályázatot hirdet! A pályázók egy 3000 szavas esszében mutathatják meg, hogy milyen ismeretekkel rendelkeznek Kelet-Ázsiáról és Tajvanról. A legjobb esszé

Részletesebben

Esterházy történelmi tanulmányi verseny a gimnáziumok 10. osztályos tanulói számára

Esterházy történelmi tanulmányi verseny a gimnáziumok 10. osztályos tanulói számára ESTÖRI KREATÍV TÖRTÉNELMI VERSENY Esterházy történelmi tanulmányi verseny a gimnáziumok 10. osztályos tanulói számára 2016/2017-es tanév témakiírása: Az Esterházy család egy kivételes karrier a 17. században

Részletesebben

Versenyfelhívás. Egyéni versenyek

Versenyfelhívás. Egyéni versenyek Versenyfelhívás 2018. december 01. Ünnepélyes megnyitó: 8.45 Verseny kezdési időpontja: 9.00 Helyszín: Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 4031 Debrecen, Margit tér

Részletesebben

Pályázati feltételek. a Magyar ENSZ Modell Diákegyesület és az UNICEF Magyar Bizottsága által kiírt,

Pályázati feltételek. a Magyar ENSZ Modell Diákegyesület és az UNICEF Magyar Bizottsága által kiírt, Pályázati feltételek a Magyar ENSZ Modell Diákegyesület és az által kiírt, az ENSZ Gyermek- és Ifjúsági Delegáltak Magyarországi Programjára Kritériumok való jelentkezéshez Mindkét korcsoport esetén: magyar

Részletesebben

A GONDOLATOK ÉRTÉKE. az Irodalmi Rádió folyamatos pénzjutalmazású pályázata 2009.

A GONDOLATOK ÉRTÉKE. az Irodalmi Rádió folyamatos pénzjutalmazású pályázata 2009. A GONDOLATOK ÉRTÉKE az Irodalmi Rádió folyamatos pénzjutalmazású pályázata 2009. Egyetlen verssel vagy rövidprózával akár 100.000 Ft készpénzt is nyerhet! Továbbá lehetőséget kap az Irodalmi Rádió hangzó-

Részletesebben

Magyar Tolkien Társaság Alapítva 2002-ben

Magyar Tolkien Társaság Alapítva 2002-ben Tündék Törpök Emberek A Magyar Tolkien Társaság 2014. január 4-én J. R. R. Tolkien, a XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve, 122. születésnapja

Részletesebben

Örkény István emlékére. Ajánló bibliográfia a PTE BTK-TTK Könyvtár kiállításához. Készítette Radványi Ferenc könyvtáros.

Örkény István emlékére. Ajánló bibliográfia a PTE BTK-TTK Könyvtár kiállításához. Készítette Radványi Ferenc könyvtáros. Örkény István emlékére Ajánló bibliográfia a PTE BTK-TTK Könyvtár kiállításához. Készítette Radványi Ferenc könyvtáros. Örkény István önvallomásai Babonák a rendezés körül. Filmvilág, 1. (1958) 8. sz.

Részletesebben

FELHÍVÁS A GÁL FERENC KÖZÉPISKOLAI HITTANVERSENYRE (GFKH)

FELHÍVÁS A GÁL FERENC KÖZÉPISKOLAI HITTANVERSENYRE (GFKH) Menjetek békével, szolgáljátok Istent és embertársaitokat! FELHÍVÁS A GÁL FERENC KÖZÉPISKOLAI HITTANVERSENYRE (GFKH) A GFKH célja, hogy a 9-12. osztályosok egy háromfordulós, szellemet és lelket pezsdítő

Részletesebben

Esszéírás 1X1. Mire kell ügyelni esszéírásnál? Dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes január 6.

Esszéírás 1X1. Mire kell ügyelni esszéírásnál? Dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes január 6. Esszéírás 1X1 Mire kell ügyelni esszéírásnál? Dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes 2016. január 6. Mi az esszé? Az esszé a francia essay (=próba, próbálkozás) szóból ered. Eredetileg rövid terjedelmű

Részletesebben

Formai követelmények, DOSZ Közgazdász Doktoranduszok és Kutatók V. Nemzetközi Téli Konferenciája

Formai követelmények, DOSZ Közgazdász Doktoranduszok és Kutatók V. Nemzetközi Téli Konferenciája Formai követelmények, DOSZ Közgazdász Doktoranduszok és Kutatók V. Nemzetközi Téli Konferenciája 2019. február 22. Szent István Egyetem, Gödöllő Formai követelmények Absztrakt formai követelményei: Cím

Részletesebben

DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK

DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK 1. TARTALMI KÖVETELMÉNYEK: A diplomafordítás tárgya csak eredeti, anyanyelvi szerző által megfogalmazott, öt évnél nem régebbi, a célnyelven még nem publikált/lefordított

Részletesebben

Projektoktatás: Környezettudatos nevelés óvodában és iskolában november 3.

Projektoktatás: Környezettudatos nevelés óvodában és iskolában november 3. Az Elek Apó Unokái Egyesület és a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum magyar nyelvű Regionális Szimpóziumot szervez Projektoktatás: Környezettudatos nevelés óvodában és iskolában 2016. november

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE ÉRETTSÉGI

TARTALOMJEGYZÉK A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK 2017 MÁJUS 1 A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE TARTALOMJEGYZÉK 1Kötelező szerzők Művek a magyar irodalomból I...2 1.1Petőfi Sándor...2 1.2Arany János...2 1.3Ady Endre...2 1.4Babits Mihály...2 1.5Kosztolányi

Részletesebben

1 STÍLUS ÉS JELENTÉS

1 STÍLUS ÉS JELENTÉS STÍLUS ÉS JELENTÉS 1 2 3 SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ XXXI. STÍLUS ÉS JELENTÉS Tanulmányok Krúdy stílusáról Szerkesztette JENEI TERÉZ és PETHÕ JÓZSEF TINTA KÖNYVKIADÓ BUDAPEST, 2004 4 KÖNYVEM

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA TANTÁRGYBÓL 9-12. ÉVFOLYAM A felsorolásban megjelölt, a tankönyvben elemzett irodalmi művek (versek, novellák és regények ismerete, azok elolvasása) kötelező. A vizsga

Részletesebben

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL 2015 13.C Hári Andrea (HA) Vámosné Polyák Krisztina (VPK) 2015 SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELSOR MAGYAR

Részletesebben

Ösztöndíj-pályázati kiírás a 2019/2020-as tanévre

Ösztöndíj-pályázati kiírás a 2019/2020-as tanévre Ösztöndíj-pályázati kiírás a 2019/2020-as tanévre 1 PÁLYÁZAT LEÍRÁSA Az pályázatot ír ki a 2019/2020-as tanévre a BGSZC Teleki Blanka Közgazdasági Szakgimnázium azon nappali tagozaton tanuló diákjai részére,

Részletesebben

Előterjesztés. Arany János emléknap megszervezéséről

Előterjesztés. Arany János emléknap megszervezéséről Előterjesztés Arany János emléknap megszervezéséről 1. előterjesztés száma: 301/2017 2. Előterjesztést készítő személy neve: Ádámné Bacsó Erika 3. előterjesztést készítésében közreműködő személy neve:

Részletesebben

MŰVELTSÉGI VETÉLKEDŐ 7-8. osztály számára 2012.

MŰVELTSÉGI VETÉLKEDŐ 7-8. osztály számára 2012. MŰVELTSÉGI VETÉLKEDŐ 7-8. osztály számára Résztvevők: 2 fős csapat/iskola Téma: Petőfi Sándor és Arany János költészete és kora Ebben a tanévben két költőhöz, műveikhez illetve korukhoz kapcsoljuk műveltségi

Részletesebben

2+1. Irodalmi és Filmes Verseny (2018/2019) Kedves Versenyző!

2+1. Irodalmi és Filmes Verseny (2018/2019) Kedves Versenyző! +1 Irodalmi és Filmes Verseny (018/019) A versenyző neve: Iskolája: Felkészítő tanára: Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntünk abból az alkalomból, hogy a kiírásban szereplő könyvek elolvasása és a film

Részletesebben

2010. február 2-án rendezi meg szokásos évi-, sorrendben a XXXIV. Kutatási és Fejlesztési Tanácskozását.

2010. február 2-án rendezi meg szokásos évi-, sorrendben a XXXIV. Kutatási és Fejlesztési Tanácskozását. Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya Agrárműszaki Bizottság Tisztelt Cím! Kedves Kolléga! Értesítem, hogy az MTA Agrárműszaki Bizottsága 2010. február 2-án rendezi meg szokásos évi-, sorrendben

Részletesebben

Kedves Hallgatónk! Hallottál róla, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Pályáznál, de nem tudod, milyen témában írj?

Kedves Hallgatónk! Hallottál róla, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Pályáznál, de nem tudod, milyen témában írj? Kedves Hallgatónk! A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar 2013 őszén is megrendezi a Kari Tudományos Diákköri Konferenciát. Hallottál róla, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá?

Részletesebben

BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport

BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Az alapszakon a záróvizsgára bocsátás feltétele szakdolgozat készítése. A szakdolgozat kreditértéke:

Részletesebben

Az osztályozó vizsga követelményei. Szakközépiskola IRODALOM

Az osztályozó vizsga követelményei. Szakközépiskola IRODALOM Az osztályozó vizsga követelményei Szakközépiskola IRODALOM Az irodalom tantárgy osztályozó vizsgáján az osztályzat kialakítása az egységes követelmények szerint történik (40%-tól elégséges). Írásbeli

Részletesebben

Az iskola könyvtár gyűjtőköri leírása

Az iskola könyvtár gyűjtőköri leírása 1. sz. melléklet Melykóné Tőzsér Judit iskolai könyvtári szakértő véleménye alapján módosítva 2005. jan. 5-én. Az iskola könyvtár gyűjtőköri leírása Az iskolai könyvtár gyűjtőkörének alapelvei A Könyvtár

Részletesebben

Versenyeinkre a nevezéseket 2013. április 25-ig legyetek szívesek elküldeni!

Versenyeinkre a nevezéseket 2013. április 25-ig legyetek szívesek elküldeni! Általános Iskolák Igazgatóinak Munkaközösségeinek L A N D O R N A P 2013. május 22. (szerda) Tárgy: versenykiírások Kedves Kollégák! A Landorhegyi Általános Iskola, Sportiskola az idei tanévben a következő

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK 2015. 1. A 2015-ös Tudományos Diákköri Konferencia fontos

Részletesebben

Megjegyzés: a TANMENETJAVASLAT zárójelbe tett számai heti 1,5, évi 55 órával, a zárójel nélküli számozás heti 2, évi 74 irodalomórával számol

Megjegyzés: a TANMENETJAVASLAT zárójelbe tett számai heti 1,5, évi 55 órával, a zárójel nélküli számozás heti 2, évi 74 irodalomórával számol IRODALOM TANMENETJAVASLAT - 8. osztály Megjegyzés: a TANMENETJAVASLAT zárójelbe tett számai heti 1,5, évi 55 órával, a zárójel nélküli számozás heti 2, évi 74 irodalomórával számol Óra 1-2. (1-2. 3-4.

Részletesebben

TANULMÁNYI VERSENYEK HORVÁTH MIHÁLY TANULMÁNYI VERSENY

TANULMÁNYI VERSENYEK HORVÁTH MIHÁLY TANULMÁNYI VERSENY HORVÁTH MIHÁLY TANULMÁNYI VERSENY Az első fordulót az iskola bonyolítja le. A legjobb 8 versenyző nevét az iskola 2008. január 7 ig a Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézethez küldött

Részletesebben

A szellemi munka technikájának tanítása Zenei gyűjtemény felhasználásával

A szellemi munka technikájának tanítása Zenei gyűjtemény felhasználásával A szellemi munka technikájának tanítása Zenei gyűjtemény felhasználásával Alternatív cím Egy szellemi termék előállításának technikája és annak tanítása A könyvtárhasználati ismeretek témakörei Dokumentumismeret

Részletesebben

IV. KRUTILLA JÓZSEF ORSZÁGOS AKVARELLFESTŐ VERSENY

IV. KRUTILLA JÓZSEF ORSZÁGOS AKVARELLFESTŐ VERSENY IV. KRUTILLA JÓZSEF ORSZÁGOS AKVARELLFESTŐ VERSENY A verseny döntőjének időpontja: 2017. 04. 01. (szombat), TISZAVASVÁRI 9:30-10:30 Regisztráció 10:45 Megnyitó 11:00 Döntő: I-II korcsoport 13:00 óráig

Részletesebben

VERSENY MEGHIRDETŐJE: A VERSENY CÉLJA: A. 2 alkalmas levelezős forduló B. 1 intézményi helyszíni forduló, a döntő (6 legtöbb pontot elért csapatnak)

VERSENY MEGHIRDETŐJE: A VERSENY CÉLJA: A. 2 alkalmas levelezős forduló B. 1 intézményi helyszíni forduló, a döntő (6 legtöbb pontot elért csapatnak) MOTTÓVAL INDÍTJUK A 2018/19-ES TANÉVBEN IS SZENT IMRE VÁNDORKEHELY KOMPLEX MŰVÉSZETI VERSENYÜNKET KAPCSOLAT INFORMÁCIÓ Vargáné Forgács Anna igazgató 3359 Tenk, II. Rákóczi F. út 2. szentimre.tenk@gmail.com

Részletesebben

Felhívás a X. Országos Szakmai Verseny döntőjére

Felhívás a X. Országos Szakmai Verseny döntőjére Felhívás a X. Országos Szakmai Verseny döntőjére A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Szervezete tizedik alkalommal rendezi meg az immár hagyománnyá vált Országos Szakmai Vetélkedő döntőjét.

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

Művészeti kreativitás verseny középiskolásoknak

Művészeti kreativitás verseny középiskolásoknak Művészeti kreativitás verseny középiskolásoknak A pályázat adatai A pályázat témája: Ritmus A pályázat célja: ösztönözni az erdélyi és határon túli középiskolás hallgatókat művészi (zenei és/vagy képzőművészeti)

Részletesebben

A verseny időpontja: március 23. (szerda)

A verseny időpontja: március 23. (szerda) Énekeljetek az Úrnak, áldjátok nevét, hirdessétek szabadítását mindennap! Zsoltárok 96:2. Tisztelt Igazgató Asszony / Igazgató Úr! Tisztelt Énektanár Kolléganő / Kolléga! Örömmel értesítjük Önöket, hogy

Részletesebben

Itthon otthon vagy! Országos földrajzverseny

Itthon otthon vagy! Országos földrajzverseny V E R S E N Y F E L H Í V Á S Itthon otthon vagy! Országos földrajzverseny A verseny meghirdetője, szervezője: Eötvös József Gimnázium és Kollégium, Tata Társszervező: EDUTUS Főiskola A verseny célja Az

Részletesebben

Az államvizsga dolgozat formai követelményei

Az államvizsga dolgozat formai követelményei Az államvizsga dolgozat formai követelményei Az államvizsga dolgozat a tartalmi elrendezés és a kutatás követelményei szerint fejezetekre tagolódik. Az egyes fejezetek mindig új oldalon kezdődnek. A dolgozatnak

Részletesebben

Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A

Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A 1. Tétel: Hagyomány és újítás Petőfi Sándor költészetében 2. Tétel: Arany János a tragikus alkatú balladaköltő 3. Tétel: Látomásos szimbolizmus : Ady Endre

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

Pályázatok diákoknak

Pályázatok diákoknak Pályázatok diákoknak 2008.03.08. A Zsiráf Diákmagazin a következõ pályázatokat írta ki március 1-jén. A pályázati anyagok beküldési határideje minden esetben május 1. Pályázz! Legyél Zsiráf-bajnok! Cím:

Részletesebben

KOZMA LÁSZLÓ XVII. ORSZÁGOS INFORMATIKA ALKALMAZÓI TANULMÁNYI VERSENY VERSENYKIÍRÁS A 2018/2019-ES TANÉVRE évfolyam részére

KOZMA LÁSZLÓ XVII. ORSZÁGOS INFORMATIKA ALKALMAZÓI TANULMÁNYI VERSENY VERSENYKIÍRÁS A 2018/2019-ES TANÉVRE évfolyam részére KOZMA LÁSZLÓ XVII. ORSZÁGOS INFORMATIKA ALKALMAZÓI TANULMÁNYI VERSENY VERSENYKIÍRÁS A 2018/2019-ES TANÉVRE 5-6. évfolyam részére A verseny meghirdetője: Informatika - Számítástechnika Tanárok Egyesülete

Részletesebben

Valamennyi oktatónak, TDK felelősnek, hallgatónak Helyben. Kedves Kolleginák, Kollégák, TDK Felelősök, TDK-zó Hallgatók!

Valamennyi oktatónak, TDK felelősnek, hallgatónak Helyben. Kedves Kolleginák, Kollégák, TDK Felelősök, TDK-zó Hallgatók! Valamennyi oktatónak, TDK felelősnek, hallgatónak Helyben Kedves Kolleginák, Kollégák, TDK Felelősök, TDK-zó Hallgatók! Az alábbiakban rövid tájékoztatást szeretnénk nyújtani a XXXI. OTDK-n való részvétel

Részletesebben

Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport

Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport A mesterszakon a záróvizsgára bocsátás feltétele diplomamunka

Részletesebben

A szakdolgozattal szemben támasztott általános elvárások

A szakdolgozattal szemben támasztott általános elvárások A szakdolgozattal szemben támasztott általános elvárások 2014. május 7-ei változat Ajánlások a szakdolgozat felépítésére A témától függő arányban, a szakdolgozat tartalmazza a következő főbb részeket:

Részletesebben

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY 2013/2014. tanév országos döntő I. kategória, 7-8. évfolyam 2014. április 23. szerda versenyző példánya A versenyző tanuló kódszáma: Elérhető pontszám: 71

Részletesebben

Általános Iskola Igazgató Úr/ Asszony. Ikt.szám:6-03/2017 Tárgy: matematika, magyar felkészítő. Tisztelt Cím!

Általános Iskola Igazgató Úr/ Asszony. Ikt.szám:6-03/2017 Tárgy: matematika, magyar felkészítő. Tisztelt Cím! Általános Iskola Igazgató Úr/ Asszony Ikt.szám:6-03/2017 Tárgy: matematika, magyar felkészítő Tisztelt Cím! Az előző évekhez hasonlóan ismét szeretnénk segítséget nyújtani a diákoknak a központi matematika

Részletesebben

2006. január 24-25-én 30. alkalommal rendezi meg a Kutatási és Fejlesztési Tanácskozását.

2006. január 24-25-én 30. alkalommal rendezi meg a Kutatási és Fejlesztési Tanácskozását. Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya Agrár-Műszaki Bizottság Tisztelt Cím! Kedves Kolléga! Értesítem, hogy az MTA Agrár-Műszaki Bizottsága 2006. január 24-25-én 30. alkalommal rendezi meg

Részletesebben

Radnóti-nap 2014. Rajz pályázatot Meseíró pályázatot.

Radnóti-nap 2014. Rajz pályázatot Meseíró pályázatot. Radnóti-nap 2014 Mit is jelenthet húsz, vagy ötven év? múlt és jövendő századok sora? A költő oly idős, amennyi a világ, ( Radnóti Miklós: Köszöntő) A Városközponti Tulipános Általános Iskola Radnóti Miklós

Részletesebben

Intézményi Tudományos Diákköri Konferencia 2018 ősz

Intézményi Tudományos Diákköri Konferencia 2018 ősz PANNON EGYETEM MODERN FILOLÓGIAI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCS (http://) Intézményi Tudományos Diákköri Konferencia 2018 ősz A Pannon Egyetem Egyetemi Tudományos Diákköri Tanácsa

Részletesebben

ÖÖ ÖRÖKLET. In memóriám Weöres Sándor NAP KIADÓ

ÖÖ ÖRÖKLET. In memóriám Weöres Sándor NAP KIADÓ ÖÖ ÖRÖKLET In memóriám Weöres Sándor NAP KIADÓ TARTALOM Weöres Sándor: Öröklét (In: Weöres Sándor: Ének a határtalanról. Bp. Magvető, 1980.) I Schein Gábor: Weöres Sándor. Részlet (In: Schein Gábor: Weöres

Részletesebben

Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről

Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről Tisztelt hallgató mielőtt belekezd a szakdolgozata feltöltésébe az elektronikus felületen kérem, hogy figyelmesen olvassa el a tájékoztatót. Csak akkor

Részletesebben

Első partneri kérdőív

Első partneri kérdőív Első partneri kérdőív 1. Szívesen részt vennél-e az iskolánk által megrendezett eseményeken, programokon? 22,1% igen nem 77,9% 2. Jelöld, hogy elsősorban kinek a véleménye fontos számodra a programválasztásban?

Részletesebben

EFOP Múltunk a jelenben a jövőért! Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolában

EFOP Múltunk a jelenben a jövőért! Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolában EFOP-1.3.9-17-2017-00012 Múltunk a jelenben a jövőért! Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ Legyen ünnep az ünnep és méltó a

Részletesebben

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY. 2010/2011. tanév. Országos szóbeli döntı. I. kategória. Írásbeli feladatlap versenyzı példánya

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY. 2010/2011. tanév. Országos szóbeli döntı. I. kategória. Írásbeli feladatlap versenyzı példánya BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY 2010/2011. tanév Országos szóbeli döntı I. kategória Írásbeli feladatlap versenyzı példánya Kedves Versenyzı! Gratulálunk, hogy bejutottál a verseny döntıjébe!

Részletesebben

4. korcsoport ( évf.)

4. korcsoport ( évf.) Testvérmúzsák vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére 4. korcsoport (11 12. évf.) 1. forduló 1. Az alábbiakban egy lexikon szócikkét olvashatjátok lektorálás előtt. Javítsátok a hibákat, válaszaitokat írjátok

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 2018

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 2018 PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 08 ISKOLAI FORDULÓ KÖZÉPISKOLA MÉSZÖLY ÁGNES: SZABADLÁBON Feladatlap Megoldási idő: 60 perc Elérhető pontszám: 50 pont Elért pontszám: pont Kódszám: Kedves Versenyző! Köszöntünk

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza - együttműködve a Kézműves Alapítvánnyal - a népművészeti hagyományok továbbéltetése, a fiatalok

Részletesebben

Hitetek mellé tudást

Hitetek mellé tudást Stíluslap Tanulmánykötet: Tanulmánykötet esetében az idézett művekre így kell hivatkozni: első előforduláskor minden azonosító adatot és az idézett oldalszámot fel kell tüntetni lábjegyzetben, az idézett

Részletesebben

Versenykiírás. Készítsd el te is videódat Arany Jánosról!

Versenykiírás. Készítsd el te is videódat Arany Jánosról! Versenykiírás Szereted Arany János műveit? Érdekesnek találod az életét? Izgat a filmkészítés? Szeretsz történeket (mozgó)képben vagy rajzban elmesélni? Készítsd el te is videódat Arany Jánosról! Az ARANYFESZT

Részletesebben

FORMAI KÖVETELMÉNYEK A TÉKA 2015. ÉVI TANULMÁNYKÖTETÉHEZ. (magyar és angol nyelvű tanulmányok)

FORMAI KÖVETELMÉNYEK A TÉKA 2015. ÉVI TANULMÁNYKÖTETÉHEZ. (magyar és angol nyelvű tanulmányok) FORMAI KÖVETELMÉNYEK A TÉKA 2015. ÉVI TANULMÁNYKÖTETÉHEZ (magyar és angol nyelvű tanulmányok) A kéziratokat a következő címre kérjük elküldeni: Határidők: - a kézirat beküldési határideje: 2015. július

Részletesebben

Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny 2014/2015. tanév (tervezett lebonyolítás)

Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny 2014/2015. tanév (tervezett lebonyolítás) Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny 2014/2015. tanév (tervezett lebonyolítás) 2014. október 14. Tolnai József ügyvivő szakértő, országos versenyszervező A verseny meghirdetője Oktatáskutató és

Részletesebben

JUBILEUMI VÁCI HÉT 2014. FEBRUÁR 10 MÁRCIUS 7.

JUBILEUMI VÁCI HÉT 2014. FEBRUÁR 10 MÁRCIUS 7. JUBILEUMI VÁCI HÉT 2014. FEBRUÁR 10 MÁRCIUS 7. KEDVES INTÉZMÉNYVEZETŐ! Egy ünnepi programfüzetet tart a kezében, amely a Váci Mihály Gimnázium fennállásának 50. évfordulója alkalmából színes, tartalmas,

Részletesebben

Körös Campus Alapítvány Ösztöndíj működési és lebonyolítási szabályairól, PÁLYÁZATI KIÍRÁS 2015-2016 tanévre

Körös Campus Alapítvány Ösztöndíj működési és lebonyolítási szabályairól, PÁLYÁZATI KIÍRÁS 2015-2016 tanévre Körös Campus Alapítvány Ösztöndíj működési és lebonyolítási szabályairól, PÁLYÁZATI KIÍRÁS 2015-2016 tanévre Az ösztöndíj célja és tartalma A 2014-15 évi ösztöndíjhoz hasonlóan a 2015-16 tanévre kiírt

Részletesebben

6. óra TANULÁSI STÍLUS

6. óra TANULÁSI STÍLUS 6. óra TANULÁSI STÍLUS CÉL: az egyén jellemzőinek megfelelő tanulási stílus kialakítása. Eszközök: A TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV kinyomtatva (a tanulói létszámnak megfelelő példányszámban). A Kiértékelés kinyomtatva

Részletesebben

Versenykiírás. A pályázás menete:

Versenykiírás. A pályázás menete: Versenykiírás A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület orosz-magyar mesemondó versenyt hirdet minden olyan hazai és határon túli általános iskola számára, ahol tanítják az orosz nyelvet,

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT Oktatási Hivatal B U D A P E S T I P E D A G Ó G I A I O K T A T Á S I K Ö Z P O N T 1088 Budapest, Vas u. 8. Telefon: (+36 1) 374-2161 Honlap: www.oktatas.hu E-mail: POKBudapest@oh.gov.hu VERSENYKIÍRÁS

Részletesebben

A REPÜLÉSTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK" CÍMŰ PERIÓDIKUS KIADVÁNYBAN MEGJELENŐ CIKKEK FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI

A REPÜLÉSTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK CÍMŰ PERIÓDIKUS KIADVÁNYBAN MEGJELENŐ CIKKEK FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A REPÜLÉSTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK" CÍMŰ PERIÓDIKUS KIADVÁNYBAN MEGJELENŐ CIKKEK FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI I. CIKKEK, TANULMÁNYOK KÖZLÉSÉNEK RENDJE A szerző a közölni kívánt cikket a főszerkesztő címére

Részletesebben

Szakirodalmi összefoglaló készítése

Szakirodalmi összefoglaló készítése Szakirodalmi összefoglaló készítése 1 FELADATKIÍRÁS Rövid, magyar (vagy angol) nyelvű összefoglaló készítése egy meghatározott energiaipari témakörben a megfelelő magyar és angol nyelvű szakirodalomban

Részletesebben

Alkotószakkör iskolánk könyvtárában

Alkotószakkör iskolánk könyvtárában Alkotószakkör iskolánk könyvtárában Gyermekeink esztétikai érzékenysége, művészetek iránti fogékonysága az élményt és eredményt biztosító aktivitás révén fejlődik igazán. Alkotó, kreatív, a saját világát

Részletesebben

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1 EFOP-1.3.9-17-2017-00011 Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ Idegen nyelvi klub A megvalósítás időszaka: 2018. 02. 15.-2018. 05.

Részletesebben

IX. ORSZÁGOS SZAKMAI VERSENY ÓRA LURDY-HÁZ. Felhívás a IX. Országos Szakmai Verseny döntőjére

IX. ORSZÁGOS SZAKMAI VERSENY ÓRA LURDY-HÁZ. Felhívás a IX. Országos Szakmai Verseny döntőjére IX. ORSZÁGOS SZAKMAI VERSENY 2018. 10. 12. 9 ÓRA LURDY-HÁZ Felhívás a IX. Országos Szakmai Verseny döntőjére A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Szervezete kilencedik alkalommal rendezi

Részletesebben

Családok Európai Éve 2014.

Családok Európai Éve 2014. A TUDOMÁNYOS ISMERETTERJESZTŐ TÁRSULAT KÖRÖSÖK VIDÉKE EGYESÜLET BÉKÉSCSABA 48. MAGYAR NYELV HETE BÉKÉS MEGYÉBEN 2014. április 7-19. Családok Európai Éve 2014. Társadalmi felelősségvállalási pályázati kollégiuma

Részletesebben

1 SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR NYELVTUDOMÁNY TÖRTÉNETÉBÕL

1 SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR NYELVTUDOMÁNY TÖRTÉNETÉBÕL 1 SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR NYELVTUDOMÁNY TÖRTÉNETÉBÕL 2 3 SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ 56. SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR NYELVTUDOMÁNY TÖRTÉNETÉBÕL TINTA KÖNYVKIADÓ BUDAPEST, 2006 4 KÖNYVEM

Részletesebben

FELHÍVÁS. a 2016/2017. évi tanév őszi szemeszterében tartandó Kari Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre

FELHÍVÁS. a 2016/2017. évi tanév őszi szemeszterében tartandó Kari Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre FELHÍVÁS a 2016/2017. évi tanév őszi szemeszterében tartandó Kari Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre A konferencia helyszíne: Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Cím:

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom Helyesírás A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy

Részletesebben

ÜNNEPI RAJZ- ÉS ESSZÉPÁLYÁZAT a magyar címer és zászló megünneplésére március 16.

ÜNNEPI RAJZ- ÉS ESSZÉPÁLYÁZAT a magyar címer és zászló megünneplésére március 16. ÜNNEPI RAJZ- ÉS ESSZÉPÁLYÁZAT a magyar címer és zászló megünneplésére 2018. március 16. I. A magyar zászló és címer ünnepe A zászló és a címer a közösség összetartozásának jelképei. Számunkra, magyar emberek

Részletesebben

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Hírlevele. 49. hét december 3. vasárnap 16 óra Művészetek Palotája

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Hírlevele. 49. hét december 3. vasárnap 16 óra Művészetek Palotája A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Hírlevele 49. hét 2017. december 3. vasárnap 16 óra Művészetek Palotája Kultúrpart-advent Kárpát-medencei folklór és kortárs költészet sok-sok zenével minden

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KÖTELEZŐ VÁLLALATI GYAKORLATRÓL (OKTATÁS VII. FÉLÉVE) PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL BA SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA

TÁJÉKOZTATÓ A KÖTELEZŐ VÁLLALATI GYAKORLATRÓL (OKTATÁS VII. FÉLÉVE) PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL BA SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA TÁJÉKOZTATÓ A KÖTELEZŐ VÁLLALATI GYAKORLATRÓL (OKTATÁS VII. FÉLÉVE) PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL BA SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA Jelentkezés a vállalati gyakorlatra: A vállalati gyakorlatra a mellékelt Vállalati gyakorlati

Részletesebben

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. Alkotó vers és prózaírás (kreatív írás) szakirányú továbbképzési szak

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. Alkotó vers és prózaírás (kreatív írás) szakirányú továbbképzési szak Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység v = választható

Részletesebben

A TDK a Tudományos Diákköri Konferencia rövidítése, amely egy kétlépcsős megmérettetése egy tudományos dolgozatnak. Intézményünkben zeneművészeti,

A TDK a Tudományos Diákköri Konferencia rövidítése, amely egy kétlépcsős megmérettetése egy tudományos dolgozatnak. Intézményünkben zeneművészeti, A TDK a Tudományos Diákköri Konferencia rövidítése, amely egy kétlépcsős megmérettetése egy tudományos dolgozatnak. Intézményünkben zeneművészeti, ill. építészeti képzés is folyik, ezért mi a TMDK, Tudományos

Részletesebben

Osztályozóvizsga témakörök

Osztályozóvizsga témakörök Osztályozóvizsga témakörök 9 12. évfolyam általános tantervű osztályok 9. évfolyam 1. Műnemek, tanult műfajok 2. A homéroszi eposzok 3. Az antik görög színház. Szophoklész: Antigoné 4. Az antik római irodalom

Részletesebben

Lilla Téri Általános Iskola meghirdeti komplex tanulmányi versenyét, melynek időpontja: november 15. Ünnepélyes megnyitó: 8.

Lilla Téri Általános Iskola meghirdeti komplex tanulmányi versenyét, melynek időpontja: november 15. Ünnepélyes megnyitó: 8. Lilla Téri Általános Iskola meghirdeti komplex tanulmányi versenyét, melynek időpontja: 2019. november 15. Ünnepélyes megnyitó: 8.45 Verseny kezdési időpontja: 9.00 Helyszínei: Lilla Téri Általános Iskola:

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév antárgy megnevezése antárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS 2018/2019. A versenyen olyan diákok vehetnek részt, akik nem matematika tagozatos iskolában, osztályban tanulják a matematikát.

VERSENYKIÍRÁS 2018/2019. A versenyen olyan diákok vehetnek részt, akik nem matematika tagozatos iskolában, osztályban tanulják a matematikát. Oktatási Hivatal K a p o s v á r i P e d a g ó g i a i O k t a t á s i K ö z p o n t 7400 Kaposvár, Szántó utca 19. Postacím: 7400 Kaposvár, Szántó utca 19. Telefon: 70/684-5841 Honlap: www.oktatas.hu

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. nappali tagozatos hallgatói, oktatói és kutatói részére. A PÁLYÁZAT KATEGÓRIÁI

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. nappali tagozatos hallgatói, oktatói és kutatói részére. A PÁLYÁZAT KATEGÓRIÁI PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Kereskedelmi Bank Rt. által 1988. december 17-én a volt Kossuth Lajos Tudományegyetem javára létesített UNIVERSITAS ALAPÍTVÁNY kuratóriuma az alapító dokumentum szellemében a 2016-os

Részletesebben

FELHÍVÁS a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Humán Tudományi Szekciójában való részvételre

FELHÍVÁS a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Humán Tudományi Szekciójában való részvételre FELHÍVÁS a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Humán Tudományi Szekciójában való részvételre A rendezvény helyszíne: Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Cím: 4032 Debrecen, Egyetem tér

Részletesebben

Katalógus. Hogy biztos legyen... Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu

Katalógus. Hogy biztos legyen... Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu Katalógus Magyar nyelv és ı rodalom Történelem Hogy biztos legyen... Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu 1 Czövek Attila, Erdélyi Eszter, Hajnal Krisztina: 15 próbaérettségi magyar nyelv és irodalomból

Részletesebben

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában TKO1108 Tanítás-tanulás 2. A pedagógiai folyamat tervezése, értékelése előadás 1. A tanári hivatásra készülünk: a pedagógiai tervezés, mint meghatározó tanári kompetencia 2. Alapfogalmak: tervezés, tanterv,

Részletesebben

I. kerületi forduló: január 26. (csütörtök) 15 óra. Iskola hivatalo s ímélcím e. Iskola irányító száma. Versenyző neve

I. kerületi forduló: január 26. (csütörtök) 15 óra. Iskola hivatalo s ímélcím e. Iskola irányító száma. Versenyző neve A Magyar Természettudományi Társulat által meghirdetett XXV. Telei Pál Kárpát-medencei Földrajz-Földtan Verseny 2016/2017. tanév budapesti versenykiírása Központi honlapcím: www.mtte.hu www.foldrajzitarsasag.hu

Részletesebben

Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C

Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C 1. Tétel : Hagyomány és újítás Petőfi Sándor tájleíró költészetében 2. Tétel : Arany János a tragikus alkatú balladaköltő 3. Tétel : Látomásos szimbolizmus

Részletesebben

BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY

BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY Illendő dolog az, sőt szükség, hogy az, ki az idegen országokat akarja meglátni, elsőben tudja az maga Hazáját. Bod Péter BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY MEGYEI DÖNTŐ I. kategória 2006/2007 A versenyző

Részletesebben

PRO PATRIA ET LIBERTATE. Az Országos II. Rákóczi Ferenc Latin Fordítási Verseny döntője. Beszámoló 2016

PRO PATRIA ET LIBERTATE. Az Országos II. Rákóczi Ferenc Latin Fordítási Verseny döntője. Beszámoló 2016 PRO PATRIA ET LIBERTATE Az Országos II. Rákóczi Ferenc Latin Fordítási Verseny döntője Beszámoló 2016 2016. április 9-én ötödször rendezhettük meg az Országos II. Rákóczi Ferenc Latin Fordítási Versenyt.

Részletesebben

XIV. S Z E G E D 2017/2018. TANÉV

XIV. S Z E G E D 2017/2018. TANÉV XIV. S Z E G E D 2017/2018. TANÉV IFJÚ TEHETSÉGEKÉRT CSONGRÁD MEGYEI JÖVŐNK ÉRDEKÉBEN MATEMATIKA-, FIZIKATANÁROK EGYESÜLET SZEGEDI ALKOTÓMŰHELYE 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 117. 6724 Szeged, Kisteleki

Részletesebben

KOCSIS ÉVA CSEREY-GOGA TECHNOLÓGIAI LÍCEUM, KRASZNA SZILÁGY MEGYE AZ OPCIONÁLIS TANTÁRGY CÍME: NAPSUGÁR-BÖNGÉSZŐ

KOCSIS ÉVA CSEREY-GOGA TECHNOLÓGIAI LÍCEUM, KRASZNA SZILÁGY MEGYE AZ OPCIONÁLIS TANTÁRGY CÍME: NAPSUGÁR-BÖNGÉSZŐ KOCSIS ÉVA CSEREY-GOGA TECHNOLÓGIAI LÍCEUM, KRASZNA SZILÁGY MEGYE AZ OPCIONÁLIS TANTÁRGY CÍME: NAPSUGÁR-BÖNGÉSZŐ Az opcionális/választható tantárgy neve: Napsugár-böngésző Műveltségi terület: Nyelv és

Részletesebben