Oroszország 21. századi világgazdasági és világpolitikai szerepköre Az új eurázsiai er tér

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Oroszország 21. századi világgazdasági és világpolitikai szerepköre Az új eurázsiai er tér"

Átírás

1 Oroszország 21. századi világgazdasági és világpolitikai szerepköre Az új eurázsiai er tér Dr. Bernek Ágnes november SZE SZE Zsigmond - RGDI - Király Egyetem

2 Milyen a 21. század Oroszországa? A nyugati vélemény irányadó szerepe? Russophobia Russophilia

3 század A brit geopolitikai iskola - H. J. Mackinder Pivot Area kulcsövezet - HEARTLAND Európa és Ázsia politikai viszonya - EURÁZSIA

4 A geopolitika mint geostratégia Heartland Szívtájék Aki uralja Kelet-Európát, parancsol a Heartlandnak. Aki uralja a Heartlandot az parancsol a Világszigetnek. Aki uralja a Világszigetet az parancsol a Világnak H. J. Mackinder (1919) Mackinder A földrajz, mint a történelem kulcsa 1904 a brit Királyi Földrajzi Társaság ülése

5 Észak és Dél Brandt-vonal 1980-as évek északi szélesség 30. foka északi fejlett és déli fejl d országok

6 Nyugat és Kelet a hidegháborús gondolkozásmód

7 A 21. század világának sokasodó kérd jelei A feltörekv piacok kiemelten Kína, Oroszország, India és Brazília meger södése Deglobalizációs korszak? Az angolszász világgazdasági keretrendszer átalakulása? A NYUGAT és a nyugati értékrend fontossága és társadalmi vonzereje csökken? Az atlanti er tér és a szervez d eurázsiai er tér szembenállása?

8 21. század deglobalizációs korszak? 1. A teljesen bizonytalan világ prognózis készítése alig lehetséges a katonai beavatkozás veszélyei csak regionális háború lehet, újabb világháború nem A BÉKE NAGYOBB ÜZLET MINT A HÁBORÚ!!!-???? 2. Az USA abszolút hegemón hatalma immár kérd jeles a bezárkózó USA az alakuló többpólusú világ (BRICS) új világrend határán? 3. A Nyugat politikai, gazdasági, ideológiai fölényének kérd jelei 4. A K OLAJRA épül világ a természeti er források dominanciája

9 NYUGAT - KELET A Nyugat er sítése és átfogó egyensúlyi kapcsolatrendszer kialakítása a Kelet államaival Nagyobb Nyugat Oroszország és Törökország bevonása a nyugati politikai és gazdasági er térbe!

10 A világpolitika nagy sakktáblája Az USA kizárólagos uralma

11 2000. évt l új Oroszország 1998 orosz pénzügyi válság A liberális gazdaságpolitika cs dje (?) márciusától V. Putyin államelnök Új orosz alternatív gazdaságpolitika Új orosz geopolitika Oroszországnak mindene megvan ahhoz, hogy nagyhatalom legyen!!

12 2012. május 7. V. Putyin elnöki eskütétele - Kreml május 9. Gy zelem napja Vörös tér

13 2012. május 7. - Kreml E&feature=related

14 Nagyhatalmi lét a globális világgazdaságban Globális világgazdasági vezet szerepkör: K+F ráfordítások TNC-ék világgazdasági szerepe a nemzetközi pénzügyi átutalások terén betöltött szerepkör Globális világgazdasági nagyhatalom A világpolitika vezet nagyhatalma??

15 A méret hatalma? A földgáz és a k olaj hatalma? A világ legnagyobb terület országa A világ 9. legnépesebb országa millió f (2010) A világ 12. legnagyobb nemzetgazdasága 1,4 billió USD (2010) A világ legnagyobb földgáztermel és exportáló országa A világ 2. legnagyobb k olajtermel és exportáló országa (Szaúd-Arábia után)

16 A szárazfölddel körülvett ország a tengeri hatalmi lét kérd jelei

17

18

19 Részlet V. Putyin július elsején az orosz nagykövetek és állandó képvisel k számára rendezett konferencián elhangzott beszédéb l. Az elmúlt 20 évben nyugati partnereink folyamatosan próbáltak meggy zni minket jó szándékukról, s legf képpen arról, hogy Oroszországgal stratégiai együttm ködésre törekszenek. De valójában nem tettek mást, mint a NATO-t b vítették, s így katonai és politikai érdekszférájukat egyre közelebb hozták határainkhoz. S amikor jogosan megkérdeztük, hogy Hogyan lehetséges ez? Miért nem vitatják ezt meg velünk?, a válasz mindig ugyanaz volt, Ez nem ti dolgotok. Mindazok számára, akik továbbra is ragaszkodnak az országunkkal kapcsolatos ilyen bánásmódhoz, nyilvánvalóan nem tetszik Oroszország független politikája. Az ukrán események is ezt bizonyították, s azt is, hogy Oroszországgal a jöv ben nem lehet ilyen kett s mércén alapuló kapcsolatokat építeni.

20 A Krím-félsziget Oroszország része - az orosz vélemény március 18. V. Putyin beszéde az Állami Duma képvisel ihez In short, we have every reason to assume that the infamous policy of containment, led in the 18 th, 19 th and 20 th centuries, continues today. They are constantly trying to sweep us into a corner because we have an independent position, because we maintain it and because we call things like they are and do not engage in hypocrisy. But there is a limit to everything. And with Ukraine, our western partners have crossed the line, playing the bear and acting irresponsibly and unprofessionally.

21 USA és Oroszország Új hidegháború kezdete? B. Obama: Oroszország csak regionális hatalom június 17 Észak-Írország G8 Summit V. Putyin:..a NATO esetleges további keleti b vítésével a Nyugat megsértené a hallgatólagos megállapodást.

22 ENSZ 70. Közgy lése szeptember 28. október 3. USA és Oroszország egyeztetése a szír helyzet rendezésér l. Szeptember 30-án orosz légicsapások kezd dtek az Iszlám Állam (?) ellen. ENSZ f titkára: A szír háború rendezése öt ország kezében van: USA, Oroszország, Törökország, Irán és Szaúd-Arábia

23 Bassar al-aszad elnök és Oroszország kapcsolata?? Oroszország Aszad elnököt támogatja!?? Nyugat véleménye: Bassar al-aszad elnöknek mennie kell, ha marad, nincs remény a rendezésre!

24

25

26 Lev Nyikolajevics Gumiljov ( ) orosz történészgeográfus kultúrgeográfus történelmi eurázsiaiság Nyugat és Kelet egyenrangú viszony passzionaritás az etnosz új (földrajzibiológiai felfogása)

27 Alekszandr Dugin (1962- ) A geopolitika alapjai (2002 saját pártja az Eurázsia)

28 Az eurázsiai irányzat történelmi alapjai A két világháború közötti id szak az eurázsiai irányzat fénykora Az oroszok jellemében legalább annyi az ázsiai, mint a szláv vonás Eurázsiai imperializmus ázsiai terjeszkedés Dosztojevszkij (1881): Ázsia minden lakójának nagyobb becsben kell tartani az orosz cárt, mint bármelyik maharadzsát. Ázsia az oroszok megváltója lesz.

29 Ortodox civilizáció - Eurázsia Az orosz állampolgárok 71%-a szerint Oroszország az ortodox civilizáció, Eurázsia része, így Oroszországnak nem a fejl dés nyugati útját kell követni! (2001. évi közvélemény-kutatás) Eurázsia szemben az atlantizmussal, szemben a nyugati világgal!

30 Alekszandr Dugin: A geopolitika alapjai (2002 saját pártja az Eurázsia) A Szovjetunió, mint heartland Nagy Térség Atlantizmus szemben a heartlanddel a Sea Power anakonda gy r je Neoeurázsiaiság - fellépés az egypólussággal szemben Az atlantizmus dominanciája Eurázsiát mint heartlandot történelmi nemlétre ítéli.

31 Új bipolaritás de nem az atlanti értékrend alapján! Új eurázsiai kontinentális blokk létrehozása, nem a Varsói Szerz dés feltámasztása!! Új kontinentális szövetség, Európa, India, Kína, K- és DK-Ázsia!!! Oroszország, mint a Heartland képvisel je! Partvidéki, Rimland területek, a Rimland területek, mint Oroszország szövetségesei!! Oroszo. központú eurázsiai kontinentális integritás!! Össz-eurázsiai egyezmény megkötése kell!

32 A jelenlegi Oroszország célja a geopolitikai birodalomépítés!! Újjáteremteni a közel-külföld elveszített régiót és felújítani a szövetségi kapcsolatokat Kelet-Európa országaival!! A Nagy Térség újjáépítése, a történelem földrajzi tengelyének újraegyesítése Oroszország szárnyai alatt!! Az oroszoknak ma nincs államuk, az Orosz Föderáció??? A posztbirodalmi legitimitás koncepciója A geopolitikai koncepció magja az orosz nép!

33 Az Orosz Birodalom kérd jelei Út Északra a finn kérdés Dél Balkán az orosz Dél A szuverén Ukrajna veszélyei!! - cél Ukrajna felosztása!! A Berlin-Moszkva tengely (Közép-Európa Németország befolyási övezetében!!)

34 Szabadkereskedelmi övezet december 21-én alakult meg, s ez egyben hivatalosan a Szovjetunió felbomlását is jelentette. Kollektív biztonsági szerz dés 1992-t l! Egységes védelmi térség megteremtése!

35 A FÁK tagjai Állandó tagok 10 tag Örményország (1991) Azerbajdzsán (1993) Fehéroroszország (1991) Kazahsztán (1991) Kirgizisztán (1991) Moldova (1994) Oroszország (1991) Tádzsikisztán(1991) Üzbegisztán (2000) Ukrajna (1991) Társtagok Megfigyel tag: Türkmenisztán (2005-t l megszüntette állandó tagságát) Volt tagok: Grúzia ( , augusztus 18-án kilépett a szervezetb l ) A szervezet székhelye - Minszk

36 Az új Eurázsiai Unió V. Putyin Izvestia október Híd Európa és az ázsiai-pacifikus térség között! Nagyobb Európa 2012 január elsejét l Oroszország, Belorusszia és Kazahsztán - Közös Gazdasági Tér Új gazdasági és politikai er tér megteremtése Lisszabontól Vlagyivosztokig!

37 Valdaj Klub 10. találkozó szeptember The 21st century promises to become the century of major changes, the era of the formation of major geopolitical zones, as well as financial and economic, cultural, civilisational, and military and political areas..the Eurasian Union is a project for maintaining the identity of nations in the historical Eurasian space in a new century and in a new world. Eurasian integration is a chance for the entire post-soviet space to become an independent centre for global development, rather than remaining on the outskirts of Europe and Asia.

38 Moszkva december 24. Supreme Eurasian Economic Council

39 2015. január 1. megkezdte m ködését az Eurázsiai Gazdasági Unió További tagok: Örményország, Kirgizisztán. Várható tag: Tádzsikisztán. Lehetséges-e az Eurázsiai Unió Ukrajna nélkül? Oroszország 15 milliárd USD érték hitelt ígért Ukrajnának! Ukrajna válsága társadalmi és gazdasági válság els sorban

40 Az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió

41 2015. január elsejét l Eurázsiai Gazdasági Unió Kirgizisztán (már tag) és Tádzsikisztán várható tag

42 Oroszország és az EU viszonyának újrarendezése január 28. Brüsszel Az EU eddigi keleti partnerségi politikájának cs dje? Putin: "We made a concrete suggestion to the EU leaders: to study the option of creating a free trade zone between the EU and the Eurasian Economic Union of Russia, Belarus and Kazakhstan. It is important to launch such an expert dialogue.

43 2015. május 7. - Moszkva Együttm ködési szerz dés az Eurázsiai Gazdasági Unió és a Selyemút Gazdasági Övezet között

44

45 Silk Road Economic Belt 21st Century Maritime Silk Road

46 A bank alapítására Xi Jinping elnök tett javaslatot 2013 októberében. Kínai részr l 50 milliárd USD felajánlás március a csatlakozási határid 47 ázsiai és európai ország hazánk tagsága féléven belül várható Az angolszász központú nemzetközi pénzügyi rendszer reformja? New Development Bank of BRICS

47 400 A BRICS országok FDI outward stock értékei milliárd USD FDI outward stock - milliárd USD Brazília Kína India Oroszország Dél-Afrika

48 Oroszország összes külföldi m köd t ke-exportjának (FDI outward stock) területi szervez dése, 2010 Az Oroszországi Föderáció Központi Bankja

49 Oroszország FDI outward stock értékének Ország területi megoszlása FDI outward stock milliárd USD Ciprus 153,9 41,7% Hollandia 39,7 10,7% Brit Virgin-szigetek 38,8 10,5% Bermuda 13,8 3,7% Luxemburg 12,0 3,2% Egyesült Királyság 10,3 2,8% Magyarország 2,2 0,6% % az összes értékb l Total FDI outward stock: 369 milliárd USD az Orosz Föderáció Központi Bankja Cyp-Rus A közép- és kelet-európai régióban Magyarországon a legnagyobb az orosz FDI outward stock értéke 2010-ben!

50 A Cyp-Rus helyzet vége? 2013 március a ciprusi államcs d kezdete Megosztott sziget 1974-t l, 2004-t l EU-tag tól a Gazdasági és Monetáris Unió tagja eurózóna! A görög pénzügyi cs d nyomán 2011-t l pénzügyi válság. A ciprusi GDP 4/5-ét a turizmus, a pénzügyi szektor és az ingatlan-szolgáltatások adják! A Cipruson tartott orosz bankbetétek értéke becslések szerint 45 milliárd USD! Ciprus összes GNI értéke 24,4 milliárd USD! Off-shore banktevékenység! 2011-ben 3,25 milliárd USD érték orosz hitel! 2013 március nincs további orosz hitel??!! A 130 ezer USD (kb. 31 millió Ft) feletti bankbetétek megadóztatása!

51

52

53 2011-ben a világ 15. legnagyobb vállalata!!! évi jövedelemértéke 158 milliárd USD ben a világ összes vállalata közül a legtöbb profitot érte el, ez 44 milliárd USD. Magyarország éves nemzetgazdasági teljesítménye 130 milliárd USD!

54 A Gazprom a világ legnagyobb energetikai vállalata A világ legnagyobb földgázkitermel - és értékesít vállalata A világ legnagyobb földgáztartalékkal rendelkez vállalata A világ legnagyobb fölgázvezetékhálózattal rendelkez vállalata

55 A Gazprom nemzetközi stratégiájának f elemei Meg rizni a vezet szerepkört a világ energetikai vállalatai között Új piacokra lépni Diverzifikálni a vállalati tevékenységi köröket A fogyasztók megbízható ellátásának biztosítása

56 Gazprom Állam az államban

57

58 Gazprom tulajdonosi összetétel 2005 Russian Federation 50,0% Resident legal entities 29,5% Russian individuals 13,1% Non-residents 7,4% Roman Abramovics Szibnyeft eladja a Gazpromnak (13,1 milliárd USD) 2005 állami részesedés 2005-ben a Gazpromban 50% felett Roman Abramovics 2006-ban a világ 16. leggazdagabb embere vagyona 18,7 milliárd USD

59

60 Gazprom Európa legnagyobb földgázszállítója 2005 Gazprom összes földgázexportja Európába 156,1 milliárd köbméter A földgáz export 5 legfontosabb íránya: 1. Németország: 36 milliárd köbméter 2. Olaszország: 22 milliárd köbméter 3. Törökország: 18 milliárd köbméter 4. Franciaország: 13 milliárd köbméter 5. Magyarország: 9 milliárd köbméter (az európai földgázexport közel 70%-a az öt legfontosabb relációban)

61 A Gazprom kiemelt projektjei 2005-t l A Shtokman Project A Sztokman Projekt A Prirazlomnove Oil Field A Prirazlomnojei Olajmez Az Altai Project Az Altaj projekt A Nord Stream Az Északi Áramlat A Blue Stream A Kék Áramlat A South Stream A Déli Áramlat

62 A Gazprom kiemelt projektjei 2011-t l A Yamal Project a Jamal Projekt Az Eastern Gas Project A Keleti Gáz Projekt A Nord Stream Az Északi Áramlat A South Stream A Déli Áramlat A Shtokman Project A Sztokman Projekt A Sakhalin Project A Szahalin Projekt

63 A Shtokman Project A Sztokman Projekt A Barents-tenger központi részén található hatalmas földgázmez. Az itt termelt gáz kerül majd az Északi áramlat vezetéken át Európába.

64 A Prirazlomnove Oil Field A Prirazlomnojei Olajmez A Barents-tengerben található k olajmez A Gazprom 21. század végi k olajtartaléka 2007 január megállapodás a k olajmez jöv beli kiaknázásáról

65 Az Altai Project Az Altaj projekt -??? március: Oroszország és Kína megállapodása arról, hogy 2011-t l Oroszország földgázt szállít Kínának évente min. 70 milliárd köbmétert Megállapodás az Altaj gázvezeték megépítésér l 2010-re Kína várható évi gázszükséglete 120 milliárd köbméter

66 A Yamal Project a Jamal Projekt

67 Az Eastern Gas Project A Keleti Gáz Projekt

68 A Sakhalin Project A Szahalin Projekt

69 A Nord Stream Az Északi Áramlat 2010-re

70 Gazprom BASF Az észak-európai vezeték megépítésér l szóló aláírás

71

72 Kész a földgázvezeték, jelenleg tesztüzem, november 8-tól megindul a rendszeres földgázszállítás! Tulajdonosi összetétel: Gazprom: 51% Wintershall Holding Gmbh (BASF leányvállalat) és E.ON Ruhrgas AG: 15,5% N.V. Nederlandse Gasunie és GDF SUEZ (francia) 9%

73 2011. november 8-án megérkezett a földgáz Németországba az Északi-áramlat vezetéken át

74 South Stream Déli-áramlat

75 2011. szeptember 16. új tulajdonosok a Déli-áramlatban Gazprom: 50%, ENI (olasz): 20%, Wintershall Holding (német) és az EDF (francia) 15%

76 2013 a vezeték építése Bulgáriában december 7. megkezd dött a Déliáramlat építése! Tervezett átadás 2015-re. De 2015-ben a vezeték építésének leállítása!!

77 Európai Bizottság a Gazprom visszaél a gazdasági er fölényével Déli áramlat és/vagy Kék áramlat?

78 Turkish Stream 2014-ben megállapodás 2016 végére várható befejezés? jelenleg leállítva

79 Nord Stream október megállapodás a 2. vezeték megépítésér l

80 2014 nyár: Gazprom és a CNPC szerz dése a Gazprom eddigi történelmének legnagyobb földgázeladása

81 A magyar-orosz kapcsolatok Magyarország a stratégiai földrajzi hely Magyarország tranzitállam Magyarország ütköz állam (?) Magyarország földgázellátásának több mint 85%-a Oroszországból érkezik, s a háztartások 90%-a földgázt használ.

82 Putyin Magyarországon 2006 február 28.-március1.

83 Gazprom E.ON üzlet július Mit kap az E.ON? 25% mínusz 1 szavazat a Juzsno Russzkoje mez ben Mit kap a Gazprom? 25% plusz 1 szavazat az E.ON Hungária Zrt.ben 50% mínusz 1 szavazat az E.ON Földgáz Storage Zrt.ben 50% mínusz 1 szavazat az E.ON Földgáz Trade Zrt.ben

84 2008. február 28. A Déli áramlat gázvezeték magyarországi szakaszáról szóló szerz dés aláírása 50-50%-ban orosz és a magyar állami tulajdonban lév vállalat Szerbiából hazánkon át Ausztriába a magyar szakasz mellett 1 milliárd köbméter kapacitású földgáztározó is épül 2012-ben kérdéses, hogy ez lesz-e? 2012 magyar szakasz Hercegszántó és Tornyiszentmiklós között! végleges döntés!

85

86 Acquisition of Volksbank International AG (VBI) by Sberbank Sberbank Oroszország legnagyobb bankja február A bécsi központú Volksbank összes kelet-európai érdekeltsége (kivéve a romániai fiókokat) a Sberbank tulajdonába került át!

87 2013. január Moszkva

88 2014. január 14. Novo Ogarevo

89 tom A Roszatom Atomenergetikai Állami Vállalatcsoport több mint 250 céget és tudományos szervezetet egyesít, ezek között van Oroszország összes polgári atomipari cége, számos tudományos-kutató intézet és a világ egyetlen atommeghajtású jégtör flottája. A ROSZATOM világpiaci pozíciója egyes területeken Els az atomer m vek építése terén Els az urándúsítás terén Második az urániumtartalékok terén Második a beépített nukleáris kapacitás terén 17%-át birtokolja a világ nukleáris üzemanyagának

90 A Rosatom tervezett nemzetközi tevékenysége

91 2015. február Budapest

92 2016. február Moszkva

93 Új orosz-magyar kapcsolatok és ezek következményei A paksi atomer m b vítésér l szóló szerz dés Az orosz pénzügyminiszter nyilatkozata: 13,6 milliárd USD hitelszerz dés, 10 év alatt lehet lehívni és 21 év alatt kell visszafizetni Magyarország az Eurázsiai Unió nyugati (?) hídf állása? orosz vélemény: közelebb húztuk Magyarországot Nem lesz jó kapcsolat Oroszország és az EU mint egész között, ha nem lesz jó viszony Oroszország és a kelet-európai államok között. Le kell gy znünk a sztereotípiákat a gondolkodásunkban! Nyugatra felnézünk, keletet lenézzük! Adam Daniel Rotfeld lengyel korábbi külügyminiszter jelenleg az Orosz- Lengyel Nehéz Ügyek Bizottság elnöke

94 Ukrajna u-krajina (határvidék) Oroszország után az európai kontinens 2. legnagyobb terület országa Európa egyik legnépesebb állama 45 millió f A lakosságnak csak 78%-a ukrán nemzetiség Az energiaszükséglet 80-90%-a importból Európa vezet élelmiszerszállítója lehetne!! 2013 november vége EU Vilniusi csúcs Viktor Janukovics, ukrán államf nem írja alá az EU-társulási szerz dést

95 Harkov Umeny vonal határvonal? Erd övezet Nyugat-Ukrajna és Közép-Ukrajna magukat középeurópainak valló ukránok Sztyeppövezet Kelet-Ukajna és Dél-Ukrajna többségében oroszok Oroszországhoz való tartozás

96 Ukrajnának nincs területi integritása! 9. század Kijevi Fejedelemség, 12. századra felbomlott! Ún. Kijevi Oroszország Kijevi Rusz határok védelmére szervez dött kozákság 18. század közepét l Ukrajna az Orosz Birodalom része 1920-tól a Vörös Hadsereg uralma alatt, 1922-t l a Szovjetunió köztársasága 1954-t l a Krím-fsz. Ukrajna része 1991-t l független 2010-ben az ukrán parlament döntése alapján Szevasztopolt 2042-ig használhatja az orosz Fekete-tengeri flotta!

97 Kelet és Nyugat új megközelítése A nyugati eszmerendszer halványulása Új típusú geopolitikai gondolatmenet kialakítása a Nyugat és a Kelet hagyományos megítélésének felülvizsgálata Az Eurázsiai Unió átrajzolhatja a világ geopolitikai térképet, de ez a kelet-középeurópai régió számára komoly el nyökkel járhat! Az egész világ érdeke egy er s Oroszország!!

98 A kelet-közép-európai régió a Ütköz zóna 21.században Mindig is ütköz zóna volt most is az A nyugati eszmerendszer halványulása Új típusú geopolitikai gondolatmenet kialakítása a Nyugat és a Kelet hagyományos megítélésének felülvizsgálata Az Eurázsiai Unió átrajzolhatja a világ geopolitikai térképet, de ez a kelet-közép-európai régió számára komoly el nyökkel járhat! Az egész világ érdeke egy er s Oroszország!!

99 Moszkva, május 9. Köszönöm a figyelmet!

BRICS Summit III. Sanya Kína

BRICS Summit III. Sanya Kína Az atlanti erőtérből az eurázsiai erőtérbe? Magyarország a 21. század többpólusú világában Dr. Bernek Ágnes a ZSKF Geopolitikai Kutatóközpontjának vezetője Orosz és kínai befektetők Magyarországon SZE-

Részletesebben

A 21. század világgazdasági és világpolitikai rendszerének térbeli szervez dése BME Közgazdasági Tanszék Gazdaságföldrajz 1.

A 21. század világgazdasági és világpolitikai rendszerének térbeli szervez dése BME Közgazdasági Tanszék Gazdaságföldrajz 1. A 21. század világgazdasági és világpolitikai rendszerének térbeli szervez dése BME Közgazdasági Tanszék Gazdaságföldrajz 1. Dr. Bernek Ágnes a Zsigmond Király F iskola Geopolitikai Kutatóközpontjának

Részletesebben

A 21. század világgazdasága szeptember 11. után a világpolitika új korszaka

A 21. század világgazdasága szeptember 11. után a világpolitika új korszaka Kelet-Közép-Európa a 21. század geopolitikai erőviszonyaiban Dr. Bernek Ágnes a ZSKF Geopolitikai Kutatóközpontjának vezetője SZE RGDI Kelet-Közép-Európa térszerkezetének változásai 2012. november 30.

Részletesebben

Geopolitika és/vagy geoökonómia a 21. század világgazdasági és világpolitikai folyamatainak összefüggései

Geopolitika és/vagy geoökonómia a 21. század világgazdasági és világpolitikai folyamatainak összefüggései Geopolitika és/vagy geoökonómia a 21. század világgazdasági és világpolitikai folyamatainak összefüggései Dr. Bernek Ágnes f iskolai tanár a Zsigmond Király F iskola Geopolitikai Kutatóközpontjának vezet

Részletesebben

Geopolitikai stratégiák a 21. században Magyarország a 21. század jelenleg formálódó többpólusú világában Dr. Bernek Ágnes a Zsigmond Király Főiskola

Geopolitikai stratégiák a 21. században Magyarország a 21. század jelenleg formálódó többpólusú világában Dr. Bernek Ágnes a Zsigmond Király Főiskola Geopolitikai stratégiák a 21. században Magyarország a 21. század jelenleg formálódó többpólusú világában Dr. Bernek Ágnes a Zsigmond Király Főiskola Geopolitikai Kutatóközpontjának vezetője 2015. szeptember

Részletesebben

A 21. századi Kínai Birodalom Kína külföldi m köd t ke-befektetéseinek területi szervez dése

A 21. századi Kínai Birodalom Kína külföldi m köd t ke-befektetéseinek területi szervez dése A 21. századi Kínai Birodalom Kína külföldi m köd t ke-befektetéseinek területi szervez dése Dr. Bernek Ágnes a ZSKF Geopolitikai Kutatóközpontjának vezet je 2011. február 11. 2011. január 19. - G-2 találkozó

Részletesebben

és s Oroszország g energiastratégi

és s Oroszország g energiastratégi A 21. század zad geopolitikája az USA, Kína K és s Oroszország g energiastratégi giái Dr. Bernek Ágnes bernek.agnes@zskf.hu főiskolai tanár, a ZSKF Geopolitikai Kutatóközpontjának vezetője E.ON Földgáz

Részletesebben

Világpolitikai játszmák A geopolitika játékelméleti megközelítése

Világpolitikai játszmák A geopolitika játékelméleti megközelítése Világpolitikai játszmák A geopolitika játékelméleti megközelítése Dr. Bernek Ágnes a Zsigmond Király Egyetem Geopolitikai Kutatóközpontjának vezetője 2017. október 2. A geopolitika világában a nyugati

Részletesebben

Globális pénzügyi válság, avagy egy új világgazdasági korszak határán

Globális pénzügyi válság, avagy egy új világgazdasági korszak határán Globális pénzügyi válság, avagy egy új világgazdasági korszak határán 2009. október 16. Dr. Bernek Ágnes főiskolai tanár Zsigmond Király Főiskola "A jelenlegi globális világgazdaságban mindössze csak két

Részletesebben

A globális környezeti változások és a világgazdasági folyamatok összefüggései. Dr. Bernek Ágnes

A globális környezeti változások és a világgazdasági folyamatok összefüggései. Dr. Bernek Ágnes A globális környezeti változások és a világgazdasági folyamatok összefüggései Dr. Bernek Ágnes 2009. május m 9. 1989-t l 2001-ig A globális világgazdaság kezdete és klasszikus kora 1. K+F - kommunikációs

Részletesebben

Az Európa előtt álló új típusú kihívások

Az Európa előtt álló új típusú kihívások Az Európa előtt álló új típusú kihívások talas.peter@uni-nke.hu NKE NETK SVKK Az előadás vázlata A hatalmi erőviszonyok eredőiről A nemzetközi biztonság struktúrájának változása Az új hatalmi realizmus

Részletesebben

Geopolitikai játszma a Perzsa(Arab)-öbölben - Katar a nagyhatalmak támadásának célkeresztjében

Geopolitikai játszma a Perzsa(Arab)-öbölben - Katar a nagyhatalmak támadásának célkeresztjében Geopolitikai játszma a Perzsa(Arab)-öbölben - Katar a nagyhatalmak támadásának célkeresztjében Dr. Bernek Ágnes a Zsigmond Király Egyetem Geopolitikai Kutatóközpontjának vezetője, a Magyar Nemzeti Kereskedőház

Részletesebben

Kína világgazdasági és világpolitikai helyzete a 21. században A 21. századi Kínai Birodalom

Kína világgazdasági és világpolitikai helyzete a 21. században A 21. századi Kínai Birodalom Kína világgazdasági és világpolitikai helyzete a 21. században A 21. századi Kínai Birodalom Dr. Bernek Ágnes a Zsigmond Király F iskola Geopolitikai Kutatóközpontjának vezet je 2016. november Xi Jinping

Részletesebben

A tudományos konferencia helyszíne: Széchenyi István Egyetem 9026 Gy r, Egyetem tér 1. Új Tudástér épület

A tudományos konferencia helyszíne: Széchenyi István Egyetem 9026 Gy r, Egyetem tér 1. Új Tudástér épület MEGHÍVÓ A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM REGIONÁLIS- ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLÁJA és a ZSIGMOND KIRÁLY F ISKOLA GEOPOLITIKAI KUTATÓKÖZPONTJA tisztelettel meghívja Önt az OROSZ ÉS KÍNAI BEFEKTET K MAGYARORSZÁGON

Részletesebben

EGY ÖVEZET EGY ÚT,MINT GAZDASÁGI INNOVÁCIÓ MAGYAR LEHETŐSÉGEK

EGY ÖVEZET EGY ÚT,MINT GAZDASÁGI INNOVÁCIÓ MAGYAR LEHETŐSÉGEK EGY ÖVEZET EGY ÚT,MINT GAZDASÁGI INNOVÁCIÓ MAGYAR LEHETŐSÉGEK Jövőbe mutató Innováció a logisztikában és szállítmányozásban Konferencia Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Törökbálint 2017.Április 26.

Részletesebben

Geopolitikai játszma a Perzsa(Arab)-öbölben Katar a nagyhatalmak támadásának célkeresztjében

Geopolitikai játszma a Perzsa(Arab)-öbölben Katar a nagyhatalmak támadásának célkeresztjében Geopolitikai játszma a Perzsa(Arab)-öbölben Katar a nagyhatalmak támadásának célkeresztjében Dr. Bernek Ágnes 2018. október 1. Szaúd-Arábia és az Öböl-menti Országok Együttműködési Tanácsa 2017 júniusában

Részletesebben

Közép és Kelet-Európa gázellátása

Közép és Kelet-Európa gázellátása Közép és Kelet-Európa gázellátása Előadó: Csallóközi Zoltán Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat elnöke Budapest, 2012. október 4. Földgázenergia felhasználás jellemző adatai A földgáz a világ

Részletesebben

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országokban ( )

1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országokban ( ) 1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országok (1993-2007) Év Országok Összes lakosság /milliárd fő/ Tűzesetek /millió db/ Tűzesetben elhunytak /ezer fő/ 1000 lakosra jutó tűzesetek

Részletesebben

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1.

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1. Az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek védelméről szóló Római Egyezmény (1998. évi XLIV. törvény az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek

Részletesebben

Najat, Shamil Ali Közel-Kelet: térképek, adatok az észak-afrikai helyzet gazdasági hátterének értelmezéséhez

Najat, Shamil Ali Közel-Kelet: térképek, adatok az észak-afrikai helyzet gazdasági hátterének értelmezéséhez Najat, Shamil Ali Közel-Kelet: térképek, adatok az észak-afrikai helyzet gazdasági hátterének értelmezéséhez A mai közel-keleti változások elemzéséhez elengedhetetlen az eseményeket jelentős mértékben

Részletesebben

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA UKRAJNA. Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, június 20.

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA UKRAJNA. Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, június 20. A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA UKRAJNA Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. június 20. Adatforrásaink UN WORLD TOURISM ORGANIZATION IMF, CIA World FACTBOOK INTERNET WORLD STATS EUROPEAN TRAVEL COMMISSON

Részletesebben

Európa az új geopolitikai térben. Tálas Péter NKE NETK SVKK

Európa az új geopolitikai térben. Tálas Péter NKE NETK SVKK Európa az új geopolitikai térben Tálas Péter NKE NETK SVKK talas.peter@uni-nke.hu Az előadás vázlata A nemzetközi hatalom forrásai A nemzetközi hatalom hierarchiája A nemzetközi biztonság struktúrájának

Részletesebben

Tálas Péter NKE NETK SVKK

Tálas Péter NKE NETK SVKK Tálas Péter NKE NETK SVKK talas.peter@uni-nke.hu A nemzetközi hatalom forrásai katonai hatalom: jelentős és a világ minden részében bevethető modern hadsereg; gazdasági hatalom: a világgazdaságban való

Részletesebben

Nemzetközi kreditmobilitás a partnerországok felsőoktatási intézményeivel. Education and Culture Erasmus+

Nemzetközi kreditmobilitás a partnerországok felsőoktatási intézményeivel. Education and Culture Erasmus+ Nemzetközi kreditmobilitás a partnerországok felsőoktatási intézményeivel Education and Culture Erasmus+ Miről szól a nemzetközi kreditmobilitás? Erasmus nemzetközi kinyitása Rövid-időtartamú mobilitás

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ GÁZENERGIA FÜGGŐSÉGE

AZ EURÓPAI UNIÓ GÁZENERGIA FÜGGŐSÉGE AZ EURÓPAI UNIÓ GÁZENERGIA FÜGGŐSÉGE Babos Sándor Péter 1 Bevezetés A mai globális világ mozgatásában az elsődleges szerepet a tőkepiac mellett a rendelkezésre álló energiahordozók töltik be. Az emberek

Részletesebben

Orosz geopolitika a rendszerváltás után. Lőrinczné dr. Bencze Edit Kodolányi János Főiskola Társadalomtudományi Tanszék

Orosz geopolitika a rendszerváltás után. Lőrinczné dr. Bencze Edit Kodolányi János Főiskola Társadalomtudományi Tanszék Orosz geopolitika a rendszerváltás után Lőrinczné dr. Bencze Edit Kodolányi János Főiskola Társadalomtudományi Tanszék Az utódállamokkal kapcsolatos külpolitika Nyugatosok a Független Államok Közösségével

Részletesebben

Az érdekérvényesítés határai A V4 hatalmi képességeiről

Az érdekérvényesítés határai A V4 hatalmi képességeiről Az érdekérvényesítés határai A V4 hatalmi képességeiről Dr. Tálas Péter Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont Budapest, 2017. május 24. Az előadás vázlatpontjai A V4 együttműködés

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Gazdaságföldrajz Kihívások Európa előtt a XXI. században 2013. Európa (EU) gondjai: Csökkenő világgazdasági súly, szerep K+F alacsony Adósságválság Nyersanyag-

Részletesebben

III. évfolyam, 4. szám

III. évfolyam, 4. szám III. évfolyam, 4. szám 2013 GEOPOLITIKA A 21. SZÁZADBAN Tudományos folyóirat Orosz és kínai befektetők Magyarországon c. tudományos konferencia III. évfolyam, 4. szám FÕSZERKESZTÕ: Bernek Ágnes SZERKESZTÕ

Részletesebben

Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév

Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév 1. Mit értünk biztonságpolitika alatt? 2. Hogyan változott meg a biztonságnak, mint fogalomnak a tartalmi háttere az elmúlt 16

Részletesebben

Megvéd-e minket a NATO?

Megvéd-e minket a NATO? Megvéd-e minket a NATO? Európa biztonsága Donald Trump korában Csiki Tamás NKE SVKK csiki.tamas@uni-nke.hu Budapest, 2017. 05. 24. Főbb témakörök Európa geostratégiai helyzete Pillanatfelvétel a NATO-ról

Részletesebben

USE ONLY EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI

USE ONLY EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI 1. Észak-Európa Norvégia Oslo Svédország Stockholm Finnország Helsinki Dánia Koppenhága Izland Reykjavík 2. Nyugat-Európa Nagy-Britannia vagy Egyesült Királyság, United Kingdom

Részletesebben

A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI RÉGIÓ A XXI. SZÁZADI GEOPOLITIKA NAGY SAKKTÁBLÁJÁN

A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI RÉGIÓ A XXI. SZÁZADI GEOPOLITIKA NAGY SAKKTÁBLÁJÁN BERNEK ÁGNES A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI RÉGIÓ A XXI. SZÁZADI GEOPOLITIKA NAGY SAKKTÁBLÁJÁN A Krím-félsziget 2014. évi márciusi orosz annektálása nyomán az ortodox geopolitika újjászületéséről beszélnek a nemzetközi

Részletesebben

Osztályozó vizsga témái. Történelem

Osztályozó vizsga témái. Történelem 9.ÉVFOLYAM Egyiptom, a Nílus ajándéka Athén, a demokrácia kialakulása és fénykora A görög perzsa háborúk (Kr. e. 492 448) A poliszok hanyatlása és Nagy Sándor birodalma A város alapításától a köztársaság

Részletesebben

Külföldiek egészségügyi ellátása. Egészségügyi ellátás az EU-ban. Balatonfüred, 2009. szeptember 12.

Külföldiek egészségügyi ellátása. Egészségügyi ellátás az EU-ban. Balatonfüred, 2009. szeptember 12. Balatonfüred, 2009. szeptember 12. Külföldiek egészségügyi ellátása Magyarországon, Egészségügyi ellátás az EU-ban Dr. Lengyel Balázs Nemzetközi és Európai Integrációs Főosztály Országos Egészségbiztosítási

Részletesebben

Integrációtörténeti áttekintés. Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220)

Integrációtörténeti áttekintés. Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220) Integrációtörténeti áttekintés Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220) Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) Robert Schuman francia külügyminiszter és Jean Monnet - 1950 május 9. Schuman-terv Szén-és

Részletesebben

FÁK KAUKÁZUSI, KÖZÉP- ÁZSIAI RÉGIÓ, MOLDOVA, VÁMSZÖVETSÉG

FÁK KAUKÁZUSI, KÖZÉP- ÁZSIAI RÉGIÓ, MOLDOVA, VÁMSZÖVETSÉG FÁK KAUKÁZUSI, KÖZÉP- ÁZSIAI RÉGIÓ, MOLDOVA, VÁMSZÖVETSÉG FÁK, Orosz-magyar Gazdasági Fórum, Piac&Profit 2015. május 21 Gyabronka Tibor FÁK Üzleti Klub Magyarország FÁK, sateliták, önállósodó régiók? A

Részletesebben

Az én Európám. Szabó Nikolett Török Pál Református általános iskola 5.o. Készítette: Európa föld és vízrajza

Az én Európám. Szabó Nikolett Török Pál Református általános iskola 5.o. Készítette: Európa föld és vízrajza Az én Európám Európa föld és vízrajza -Európa - A név eredete, Európa történelme - Európa fekvése - Európa vallási térképe - Európai unió története - Európai unió mai földrajza - Európai unió tagállamai

Részletesebben

Richter Csoport. 2014. 1-9. hó. 2014. I-III. negyedévi jelentés 2014. november 6.

Richter Csoport. 2014. 1-9. hó. 2014. I-III. negyedévi jelentés 2014. november 6. Richter Csoport 2014. I-III. negyedévi jelentés 2014. november 6. Összefoglaló 2014. I-III. III. negyedév Konszolidált árbevétel: -2,8% ( ), +1,2% (Ft) jelentős forgalom visszaesés Oroszországban, Ukrajnában

Részletesebben

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország Európa 1930 SW SU GE CS CH LI YU ES CS Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország YU Finnország Franciaország Görögország Hollandia Írország Izland Jugoszlávia

Részletesebben

Világtendenciák. A 70-es évek végéig a világ szőlőterülete folyamatosan nőtt 10 millió hektár fölé

Világtendenciák. A 70-es évek végéig a világ szőlőterülete folyamatosan nőtt 10 millió hektár fölé Világtendenciák A 70-es évek végéig a világ szőlőterülete folyamatosan nőtt 10 millió hektár fölé 80-as évek elejétől: túltermelési válság 25 % visszaesés (34% az EU-ban) Asztali bort adó szőlőterületek

Részletesebben

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében.

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. MEE Szakmai nap 2008. Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. Hatvani György az Igazgatóság elnöke A hazai erőművek beépített teljesítőképessége

Részletesebben

Richter Csoport hó I. félévi jelentés július 31.

Richter Csoport hó I. félévi jelentés július 31. Richter Csoport 2014. I. félévi jelentés 2014. július 31. Összefoglaló 2014. I. félév Konszolidált árbevétel: -5,3% ( ), -1,7% (Ft) jelentős forgalom visszaesés Oroszországban, Ukrajnában és Lengyelországban

Részletesebben

8.2 A gazdaság és a társadalom új jelenségei a fejlett világban

8.2 A gazdaság és a társadalom új jelenségei a fejlett világban 8.1 Az els világháború jellege, jellemz i; a Párizs környéki békék Szövetségi rendszerek, frontok, az új típusú hadviselés jellemz i. A Párizs környéki békék területi, etnikai és gazdasági vonatkozásainak

Részletesebben

NEMZETKÖZI GAZDASÁGTAN 2.

NEMZETKÖZI GAZDASÁGTAN 2. NEMZETKÖZI GAZDASÁGTAN. A világgazdaság és a világrend Bacsi - Nemz gazd 1 A VILÁGGAZDASÁG Fİ JELLEMZİI A XXI. SZD. ELEJÉN Komplex rendszer - Lakosság: 6,3milliárd fı Bruttó termelés: -ben > 35 trillió

Részletesebben

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem 9. évfolyam Ókor A zsidó vallás fő jellemzői. Az athéni demokrácia működése a Kr.e. 5. században. A görög hitvilág. A római hitvilág. Julius Caesar egyeduralmi

Részletesebben

MET Energiaműhely 2011.10.04. Budapest. Dr. Zsuga János CEO

MET Energiaműhely 2011.10.04. Budapest. Dr. Zsuga János CEO MET Energiaműhely 2011.10.04. Budapest Dr. Zsuga János CEO 1 A régió import igénye jelentősen növekedik a következő 10 évben bcm 140,00 Indegineous Production and Import demand in the SEE region 120,00

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország

57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország 57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország Az európai építési piac kilátásai 2004-2006 között Összefoglaló Készítette: Gáspár Anna, Build & Econ Stockholm, 2004. június 10-11. Gyógyulófélben

Részletesebben

Richter Csoport hó I. negyedévi jelentés május 7.

Richter Csoport hó I. negyedévi jelentés május 7. Richter Csoport 2014. I. negyedévi jelentés 2014. május 7. Összefoglaló 2014. I. negyedév Konszolidált árbevétel: -1,0% ( ), +3,1% (Ft) jelentős forgalom visszaesés Oroszországban és Ukrajnában valuta

Részletesebben

Gázvezetékek övezik hamarosan Európát

Gázvezetékek övezik hamarosan Európát BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 45. k. 9. sz. 2006. p. 36 43. Az energiagazdálkodás alapjai Gázvezetékek övezik hamarosan Európát Az orosz állam tulajdonában lévő Gazprom új gázvezetékeket

Részletesebben

MEHIB ZRT. 2014. I. FÉLÉVRE ÉRVÉNYES ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA

MEHIB ZRT. 2014. I. FÉLÉVRE ÉRVÉNYES ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA MEHIB ZRT. 2014. I. FÉLÉVRE ÉRVÉNYES ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA Hatályos 2014. január 1-től 2014. I. félévre vonatkozó országkockázati besorolás és biztosíthatósági szabályok (táblázatban

Részletesebben

UKRAJNA SZEREPE A MAGYAR KÜLGAZDASÁGI STRATÉGIÁBAN MISKOLC, MÁJUS 19.

UKRAJNA SZEREPE A MAGYAR KÜLGAZDASÁGI STRATÉGIÁBAN MISKOLC, MÁJUS 19. UKRAJNA SZEREPE A MAGYAR KÜLGAZDASÁGI STRATÉGIÁBAN MISKOLC, 2009. MÁJUS 19. A magyar külgazdasági stratégia alapkérdései Az EU csatlakozás, a közös kereskedelempolitika átvétele módosította a magyar külgazdasági

Részletesebben

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 1.1. Európa általános természetföldrajzi képe Ismertesse a nagytájak felszínformáit, földtörténeti múltjukat Támassza alá példákkal a geológiai

Részletesebben

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 Előszó 9 TÉRKÉPI ISMERETEK A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 KOZMIKUS KÖRNYEZETÜNK A Világegyetem 14 A Nap 15 A Nap körül keringő égitestek 16 A Hold 17 A Föld és mozgásai

Részletesebben

VÁZLATOK. II. Közép-Európa társadalomföldrajzi vonásai. közepes termet, zömök alkat Kis-Ázsia felől Közép-Európában: Alpokban, Kárpátok vidékén

VÁZLATOK. II. Közép-Európa társadalomföldrajzi vonásai. közepes termet, zömök alkat Kis-Ázsia felől Közép-Európában: Alpokban, Kárpátok vidékén VÁZLATOK II. Közép-Európa társadalomföldrajzi vonásai Népek, nyelvek, vallások Európa benépesedésének irányai: Ázsia, Afrika alpi típusú emberek közepes termet, zömök alkat Kis-Ázsia felől Közép-Európában:

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI VI.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI VI. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI VI. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2015. jan. 19. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári

Részletesebben

Geopolitikai Konferencia 2017 Közép- és Kelet-Európa a 21. század többpólusú világában

Geopolitikai Konferencia 2017 Közép- és Kelet-Európa a 21. század többpólusú világában Geopolitikai Konferencia 2017 Közép- és Kelet-Európa a 21. század többpólusú világában Tudományos konferencia 2017. augusztus 25. (péntek) Helyszín: Soproni Széchenyi István Gimnázium, 9400 Sopron, Templom

Részletesebben

Földrajz 7. évfolyam

Földrajz 7. évfolyam Földrajz 7. évfolyam Heti 1 óra, Évi 36 óra Célok és feladatok: - A térszemlélet fejlesztése a Föld méretviszonyainak összehasonlítása révén. Időbeli tájékozódás fejlesztése, az oksági gondolkodás erősítése.

Részletesebben

TÖRTÉNELEM - G. ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 2003. június 26.

TÖRTÉNELEM - G. ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 2003. június 26. TÖRTÉNELEM - G ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 2003. június 26. I. A tesztkérdések, illetve azok elemei (a,b,c stb.) rövid (a kérdezett adatot vagy tömör megfogalmazást tartalmazó) választ

Részletesebben

AZ OROSZ BANKRENDSZER KILÁBALÁS A VÁLSÁGBÓL

AZ OROSZ BANKRENDSZER KILÁBALÁS A VÁLSÁGBÓL AZ OROSZ BANKRENDSZER KILÁBALÁS A VÁLSÁGBÓL Lengyel István BACEE 2011. február 24. BACEE 1 1. MAKROGAZDASÁGI HELYZET BACEE 2 Országminősítések S&P Minősítés Ország AA A + A A - Szlovénia Szlovákia Észtország

Részletesebben

Felkészítjük Európára! www.andrassyuni.hu

Felkészítjük Európára! www.andrassyuni.hu Felkészítjük Európára! www.andrassyuni.hu Az Egyetem rövid története Az Andrássy Egyetem a Magyar Köztársaság, Ausztria, Németország, Svájc, a Bajor és Baden Württemberg Szövetségi Tartományok közös projektje

Részletesebben

Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután

Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután Az "Energiewende" energiagazdálkodási, műszaki és gazdasági következményei Hárfás Zsolt energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök az atombiztos.blogstar.hu

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E.ON Földgáz Trade. Budapest, 2009. május 11.

ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E.ON Földgáz Trade. Budapest, 2009. május 11. ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E.ON Földgáz Trade Budapest, 2009. május 11. A nagyfogyasztó régiók importfüggősége növekszik A nagyfogyasztó országok, régiók import szükséglete

Részletesebben

A nemzetközi helyzet kemény lett

A nemzetközi helyzet kemény lett A nemzetközi helyzet kemény lett II. Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny Hakuna Matata Fehér Zsolt, Rottek Bence, Vályogos Anna 1 2015. 02. 29. A cél egy Európára kiterjedő háború elkerülése,

Részletesebben

1. A teheráni konferencia

1. A teheráni konferencia 12.tétel: A II. világháború lezárása és az új világrend kialakulása: a szövetségesek tanácskozásai: Teherán, Jalta és Potsdam, nemzetközi együttműködés, megszállások, békeszerződések 1. A teheráni konferencia

Részletesebben

Geopolitikai játszma a Perzsa(Arab)-öbölben Katar a nagyhatalmak támadásának célkeresztjében

Geopolitikai játszma a Perzsa(Arab)-öbölben Katar a nagyhatalmak támadásának célkeresztjében Geopolitikai játszma a Perzsa(Arab)-öbölben Katar a nagyhatalmak támadásának célkeresztjében Dr. Bernek Ágnes 2019. március Szaúd-Arábia és az Öböl-menti Országok Együttműködési Tanácsa 2017 júniusában

Részletesebben

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. február 27. Felhasznált források UN WORLD TOURISM ORGANIZATION OECD, CIA FACTBOOK INTERNET WORLD STATS EUROPEAN TRAVEL

Részletesebben

Határon átnyúló együttműködési lehetőségek a Bukovina régióban Ádám János Imre SZIE

Határon átnyúló együttműködési lehetőségek a Bukovina régióban Ádám János Imre SZIE Határon átnyúló együttműködési lehetőségek a Bukovina régióban Ádám János Imre SZIE Magyar Regionális Tudományi Társaság XV. Vándorgyűlése 11. szekció: Határkutatás, politikai földrajz és geopolitika Mosonmagyaróvár

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 1993. december 2. 1994. március 6.

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 1993. december 2. 1994. március 6. WIPO Szerzői Jogi Szerződés (2004. évi XLIX. törvény a Szellemi Tulajdon Világszervezete 1996. december 20-án, Genfben aláírt Szerzői Jogi Szerződésének, valamint Előadásokról és a Hangfelvételekről szóló

Részletesebben

1/2019. számú hirdetmény

1/2019. számú hirdetmény 1/2019. számú hirdetmény a Western Union tranzakciók és kapcsolódó szolgáltatások díjairól, költségeiről, igénybe vehető pénznemekről, valamint az átutalható összegek nagyságáról 1 Hatályos: 2019. június

Részletesebben

Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009.

Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009. Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009. október 20. Ország Magyar export 1998 2003 2005 2006 2007 2008

Részletesebben

Történelem adattár. 11. modul A JELENKOR. Elérhetőségek Honlap: Telefon: +3620/

Történelem adattár. 11. modul A JELENKOR. Elérhetőségek Honlap:    Telefon: +3620/ Történelem adattár A JELENKOR 11. modul Elérhetőségek Honlap: www.tanszek.com Email: info@tanszek.com Telefon: +3620/409-5484 Tartalomjegyzék Fogalmak... 2 Európai integráció Globalizáció, globális világ...2

Részletesebben

Az energia ára Energetika és politika

Az energia ára Energetika és politika 13. lecke Komplex energetikai rendszerek Az energia ára Energetika és politika 2018. április 24. Az ár a gazdaságban egy termék vagy szolgáltatás ellenértékét jelenti, amelyet többnyire pénzben kell megfizetni.

Részletesebben

Gáz szolgáltatás flották részére

Gáz szolgáltatás flották részére Gáz szolgáltatás flották részére Tamáska József GDF-Suez Energia Magyarország Zrt. CNG KONFERENCIA 2011. november 24. Paradigmaváltás A korszakváltás előtt álló energiapolitikának részévé kell válnia,

Részletesebben

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS Nem tagja az Európa Tanácsnak (Belarusz) TAGÁLLAMOK SZÉKHELY ÉS IRODÁK KÖLTSÉGVETÉS Albánia, Andorra, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák TÖRTÉNELEM Tanulmányok alatti vizsgák A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat

Részletesebben

Makedónia geopolitikai helyzete. Csörgics Mátyás december 2.

Makedónia geopolitikai helyzete. Csörgics Mátyás december 2. Makedónia geopolitikai helyzete Csörgics Mátyás 2009. december 2. Tematika Tézis Generális ismeretanyag Regionális bontás Nemzetközi kapcsolatok Összefoglalás Irodalomjegyzék Tézis Biztosított Makedónia

Részletesebben

Belföldi EMS Gyorsposta

Belföldi EMS Gyorsposta Belföldi EMS Gyorsposta Az EU területére megállapított zónadíjak ÁFA-t tartalmaznak. Az EMS küldemények EU-n kívüli szállításának díja csak a belföldi szakaszra vonatkozólag tartalmaz ÁFA-t. A táblázatban

Részletesebben

PAX BRITANNICA. Brit külügyi iratok a második világháború utáni Kelet-Közép-Európáról

PAX BRITANNICA. Brit külügyi iratok a második világháború utáni Kelet-Közép-Európáról PAX BRITANNICA Brit külügyi iratok a második világháború utáni Kelet-Közép-Európáról 1942-1943 OSIRIS KIADÓ BUDAPEST, 1996 TARTALOM ELŐSZÓ 11 BEVEZETÉS 15 I. KELET-EURÓPAI KONFÖDERÁCIÓK 43 BEVEZETÉS 43

Részletesebben

Energiapolitika Magyarországon

Energiapolitika Magyarországon Energiapolitika Magyarországon Dr. Aradszki András államtitkár Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Zugló, 2016. június 9. Nemzeti Energiastratégia Célok Ellátásbiztonság Fenntarthatóság Versenyképesség

Részletesebben

CSEHORSZÁG A HÓNAP KÜLDO ORSZÁGA RENDEZVÉNYSOROZAT CSEHORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA PREZENTÁCIÓJA KISS KORNÉLIA KUTATÁSI IGAZGATÓ MAGYAR TURIZMUS ZRT.

CSEHORSZÁG A HÓNAP KÜLDO ORSZÁGA RENDEZVÉNYSOROZAT CSEHORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA PREZENTÁCIÓJA KISS KORNÉLIA KUTATÁSI IGAZGATÓ MAGYAR TURIZMUS ZRT. A HÓNAP KÜLDO ORSZÁGA RENDEZVÉNYSOROZAT CSEHORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA PREZENTÁCIÓJA CSEHORSZÁG KISS KORNÉLIA KUTATÁSI IGAZGATÓ MAGYAR TURIZMUS ZRT. CSEHORSZÁG Területe: 78 866 km 2 Lakosainak száma: 1,2 millió

Részletesebben

5. A NATO. Vázlat. Nemzetközi szervezetek joga 2010. október 07. 1. A NATO létrejötte 2. Tagság 3. Stratégia 4. Szervezet

5. A NATO. Vázlat. Nemzetközi szervezetek joga 2010. október 07. 1. A NATO létrejötte 2. Tagság 3. Stratégia 4. Szervezet 5. A NATO Nemzetközi szervezetek joga 2010. október 07. Vázlat 1. A NATO létrejötte 2. Tagság 3. Stratégia 4. Szervezet 1 1. A NATO létrejötte Vörös hadsereg Európa katonailag (+ gazdaságilag) gyenge USA-t

Részletesebben

berlin fölött az ég SZKA 212_02

berlin fölött az ég SZKA 212_02 berlin fölött az ég SZKA 212_02 tanulói berlin fölött az ég 12. ÉVFOLYAM 21 2/1 Egy körbezárt város Csoportos feladatlap Történelmi atlaszotok segítségével rajzoljátok be a térképvázlatra a háború utáni

Részletesebben

4. háttéranyag. Kornai János. Még egyszer a "rendszerparadigmáról" Tisztázás és kiegészítések a posztszocialista régió tapasztalatainak fényében

4. háttéranyag. Kornai János. Még egyszer a rendszerparadigmáról Tisztázás és kiegészítések a posztszocialista régió tapasztalatainak fényében 4. háttéranyag Kornai János Még egyszer a "rendszerparadigmáról" Tisztázás és kiegészítések a posztszocialista régió tapasztalatainak fényében című tanulmányához 2016 október 1 4. háttéranyag Összehasonlító

Részletesebben

Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak

Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak Gödri Irén Globális migrációs folyamatok és Magyarország Budapest, 2015. november 16 17. Bevezető gondolatok (1) A magyarországi bevándorlás

Részletesebben

Diplomácia és nemzetközi kapcsolatok Amerika a XIX XXI. században

Diplomácia és nemzetközi kapcsolatok Amerika a XIX XXI. században Diplomácia és nemzetközi kapcsolatok Amerika a XIX XXI. században Budapest 2017 Tisztelettel meghívjuk Önt a Budapesti Corvinus Egyetem és a Miskolci Egyetem Diplomácia és nemzetközi kapcsolatok Amerika

Részletesebben

Nemzetgazdasági Minisztérium állami vezetőinek hivatalos utazásai június május 20-ig

Nemzetgazdasági Minisztérium állami vezetőinek hivatalos utazásai június május 20-ig Nemzetgazdasági Minisztérium állami vezetőinek hivatalos utazásai 2014. június 06-2015. május 20-ig A táblázatban szereplő tételek csak az elszámolt és lezárt utakat tartalmazzák. díj Összesen KK14-00527

Részletesebben

A BALTI ÁLLAMOK ÉS OROSZORSZÁG KAPCSOLATA. Gazdaság, társadalom és politika

A BALTI ÁLLAMOK ÉS OROSZORSZÁG KAPCSOLATA. Gazdaság, társadalom és politika A BALTI ÁLLAMOK ÉS OROSZORSZÁG KAPCSOLATA Gazdaság, társadalom és politika Hideg szomszédság? Balti gazdaság függetlenedése a volt szojvet piactól? Energetikai kockázat? Kisebbségi kérdés, orosz ellenesség?

Részletesebben

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában!

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában! Történelem 13/I 1. A középkori gazdaság Ismertesse a korai középkori gazdaság működését, a termelés színtereit és szereplőit, az eszközök és módszerek fejlődését a XI-XIII. századi, Európában! Mutassa

Részletesebben

Működőtőke-befektetések Adatok és tények

Működőtőke-befektetések Adatok és tények Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 1. Konjunktúrafórum 13. november. Működőtőke-befektetések Adatok és tények Működőtőke-befektetések állománya Magyarországon 1.1.31., származási ország szerint,

Részletesebben

Tervgazdaságból piacgazdaságba A magyar gazdaság szerkezetváltása, 1989-2014

Tervgazdaságból piacgazdaságba A magyar gazdaság szerkezetváltása, 1989-2014 Tervgazdaságból piacgazdaságba A magyar gazdaság szerkezetváltása, 1989-2014 TTE konferencia, Kossuth Klub 2014.október 11. Bod Péter Ákos, Dsc A magyar gazdasági kötődés erősen középeurópai jellegű volt

Részletesebben

Ipari Park, egy régióközpont gazdaságfejlesztésének eszköze

Ipari Park, egy régióközpont gazdaságfejlesztésének eszköze Ipari Park, egy régióközpont gazdaságfejlesztésének eszköze 900 800 mrd Ft 739 747 779 803 827 843 883 700 600 500 400 300 200 100 62 59 65 62 197 225 290 ERFA 54% ESZA 13% KA 33% 0 2000 2001 2002 2003

Részletesebben

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista '56-os terem a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista vidéki nagyvárosokban. rendszer bűneit. c) Magyarország felmondta

Részletesebben

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.:

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.: 2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ 2018. 08. 03. 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf. 166. Tel.: +36 1 882 85 00 kapcsolat@kt.hu www.kozbeszerzes.hu A Közbeszerzési Hatóság Elnökének tájékoztatója a Kbt. 62. (1)

Részletesebben

61. MEE Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás Igények és lehetőségek új egyensúlya. Mező Csaba E.ON Hungária Zrt. Debrecen, szeptember

61. MEE Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás Igények és lehetőségek új egyensúlya. Mező Csaba E.ON Hungária Zrt. Debrecen, szeptember 61. MEE Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás Igények és lehetőségek új egyensúlya Mező Csaba E.ON Hungária Zrt. Debrecen, 2014. szeptember 10-12. 8 globális megatrend alakítja világunkat, melyek Két sebességű

Részletesebben