Az orosz epika a XIX. század második felében. Gogol: A köpönyeg

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az orosz epika a XIX. század második felében. Gogol: A köpönyeg"

Átírás

1 Az orosz epika a XIX. század második felében Gogol: A köpönyeg Nyikolaj Vasziljevics Gogol 1808 ukrajnai kozák kisnemesi család művészi hajlam: festészet, színészet, versírás 1828 Pétervár, barátságot köt Puskinnal 1831, 1832 Tanyasi esték siker 1834 katedra az egyetemen lemond Fontos elbeszélései: Az őrült naplója, Az orr, A köpönyeg Drámák: A revizor Regény: Holt lelkek súlyos depresszió halála:1852 A köpönyeg 1842, elbeszélés egyszerű cselekmény, a középpontban: egy magányos és jelentéktelen hivatalnok áll, akinek egyetlen boldogsága, célja a készülő köpönyege, végül elrabolják tőle és bánatában meghal, de a túlvilágról visszajár, hogy elégtételt vegyen. Föszereplő értelmezése: Akakij Akakijevics Basmacskin a főszereplő helyzete, élete egyszerre tragikus és komikus. tragikomikus hatás: a főszereplő jelentősége radikálisan lefokozódik: ez a névválasztásban, foglalkozásban, személyiségjegyeken mutatkozik meg. Basmacskin cipészt jelent, eredete homályos, származása egy cipőtől ered. Keresztneve és apai neve: ugyanaz, így főszereplőnkből hiányzik az egyediség, eredetiség, egyetlen meghatározó jellemzője a másolat. Benne rejlik még a kakoj - Na, és milyen? - kérdés. aktamásoló hivatalnok, semmilyen kreativitásra nincs szüksége, ennél bonyolultabb munkát nem tudna elvégezni. Az írás és szóbeli megnyilatkozása is le van korlátozva (határozószavak, segédszócskák használata). Életvitele is lefokozott: öltözete, igénytelen étkezés, semmilyen szórakozás. Egyetlen különlegesebb céljaként a köpeny elkészítését látja, amely mások számára egyszerű, hétköznapi ruhadarab. Tehát az idea (Platón) és a cél kisszerűsége ellentétben állnak. komikum hatása: a felnagyított vágya a főszereplőnek, önérzete, eltúlzott képzelgése, takarékoskodása. Az is a komikum forrása, hogy a másolás gyönyörűséget szerzett neki, a köpeny megszerzése pedig nagy esemény. A szélsőséges össze nem illő elemeknek társítása, groteszk hatást eredményez. Groteszk: grotta barlang esztétikai minőség, a komikum egyik fajtája, amely szélsőségesen össze nem illő elemek társításával kelt nevetséges és borzongató hatást. Gyakran társítja a komikumot és a tragikumot, a mindennapi a fantasztikummal, a nevetségest a félelmetessel. Világa zárt, valószerű és a képtelenség együtt van jelen, kedveli a torz, rút, undort keltő elemeket. A szerkezeten van a hangsúly, az elemek egymáshoz való viszonya. a főhős halálának értelmezési lehetőségei: a köpeny elrablása= emberi méltóságának

2 elvesztése, az idea megfosztása, amely az életet jelentette számára. csinovnyikerényeinek megkérdőjelezésével létének alapja omlik össze. A novella tárgyilagos hangvétellel kezdődik, majd gúnyos hangnembe vált át, aztán megint tárgyilagos az elbeszélő stílusa, de a közbevetések mindig megszakítják. Hangnemek keverése. Komikum (némely betű különös szeretete), tragikus, tárgyilagos, érzelmes, szatirikus hangvételű részek váltakozása. groteszk hatás Elbeszélő szerepköre: mindentudó, máshol tudásának korlátozott voltát hangsúlyozza, találgatások, teljes bizonytalanság érzete: rögtönzésszerű, hanyag, fecsegő. néha a szerző-olvasó pozícióból szólal meg az elbeszélő: néha az élő előadás stílusát idézi ( az olvasónak meg kell tudnia ; az olvasó maga is láthassa ) beszéltnyelvűség: nyelvi fordulatok, rögtönzések, anekdoták, kitérők, szójátékok jelzik. szkáz: A szóbeliség illúziójának megteremtésére alkalmas elbeszélőforma. Az elbeszélő az élőbeszédben használt módon szól a befogadóhoz. A szerző és elbeszélő, valamint a befogadó bonyolult kapcsolata, különböző nézőpontok ütköztetése. A szkáz modellálja a történetalakítást. Akakij A. nemcsak szereplője, de résztvevő alakítója is az elbeszélt világnak. Gogol hatása: Mindnyájan Gogol köpönyege alól bújtunk ki /Dosztojevszkij/ az orosz prózában először jelent meg a csinovnyikí-kishivatalnok, a kisember, groteszk ábrázolásmód megjelenése, valószerű és képtelen világ egybemosása, az elbeszélő szerepkörének megbontása. A XX. századi irodalom, különösképpen az abszurd prózavilág előzménye, első lépcsőfoka (Franz Kafka, Örkény) Dosztojevszkij: Bűn és Bűnhődés Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij 1821, Moszkva apja orvos Dosztojevszkij hadmérnöki pálya 1844-től az irodalomnak él 1845 első kisregénye megjelenik (Szegény emberek) 1849 börtön, halálra ítélték, a cár kegyelme, 4 év szibériai kényszermunka, életfogytiglani közkatonaság idegbetegsége, epilepsziája súlyosbodott 1859 Szentpétervár 2. felesége: Anna Grigorjevna Sznyitkina nyugat-európai körút 1860-ban jelentek meg nagyregényei, nagyon népszerű Fontosabb regénye: Feljegyzések az egérlyukból, A játékos, Bűn és bűnhődés (1866), A félkegyelmű, Ördögök, Karamazov-testvérek Halála:

3 óriási hatása volt a modern epika alakulására: elbeszélés technikai megoldások, alkotásai más művészeti ágak megihletője. Bűn és bűnhődés elemzés Címe utal a Bibliára: Ószövetség bűnesetei és következményei, kiűzetés, Éden elvesztését, Lázár feltámadása, evangélium tanítási, Tíz parancsolat: Ne ölj!, bűn bűnhődés bűnbocsánat üdvtörténeti szemlélet. büntetés: emberi és isteni igazságszolgáltatás, a lelkiismeret-furdalás a bibliai vonatkozások árnyalt jelentésképzést, összefüggésrend kialakítását teszik lehetővé. Cselekmény: a bűnügyi történet hagyománya, de nagy különbség, hogy a gyilkosság tervéről, dilemmájáról, már a regény elején tudunk. Nem az a lényeg itt, hogy lelepleződjön a gyilkos, hanem egy eszme, egy tézis bizonyítás. A főszereplőt foglalkoztatja az a kérdés, hogy egy alávaló emberi lény meggyilkolása bűnnek tekinthető-e, el tudja-e viselni bűnének a súlyát, együtt tud-e vele élni. A felsőbbrendűség elméletét tudja-e bizonyítani. A főhős azt vallja, hogy egy nem közönséges ember tisztje lehet lelkiismeret-furdalás nélkül a célját elérni, még halálos áldozatok árán is. Elpusztulnak a régi értékek, hagyományok, amire később újak lesznek teremtve. (Szolón, Mohamed, Napóleon) Napóleon-mítoszból táplálkozó elmélete. Montesquieu: A cél szentesíti az eszközt! Eszmeregény A mű középpontjában a főhőst foglalkoztató eszme áll és annak a bizonyítása. Eszme: Mi a szabadsága? Meddig terjednek a cselekvés szabadságának határai. E gondolatok elsősorban a szereplők tudatában bontakoznak ki. Új regénytípus megteremtője! Fogalom: A kort, a szerzőt foglalkoztató gondolati kérdés, probléma, eszmét középpontba állító tematikus regénytípus. Különböző álláspontok felvonultatása, különböző gondolatok ütközése, a befogadónak kell eldönteni. A gyilkosság elkövetése után R. lelkileg összeomlik, vizsgálóbíróval való párharc (Bűnügyi tört.-ben: R.-bűnöző, Nyomozó párharca, szimbolikus értelemben pedig: R. bűntettet elkövető ember, a nyomozó pedig a lelkiismeret. (Szonya is) Eszmék: Razumihin, Szonya, Porfirij: test, lélek, szellem képviselői Szonyáé tűnik a legerősebbnek, magasabb rendűnek. Dosztojevszkij bízik az erkölcsi megválthatóságban. Nem dönthetjük el, emberek azt a kérdést, hogy ki érdemli meg a halált és ki nem (Luzsin vagy Katyerina Ivnovna, mert az isteni gondviselésnek kell itt érvényesülnie. Antigoné, utánanézni ennek a résznek!) A bűn vállalása, a bűnhődés folyamata tisztítja meg a lelkét és végül megváltásban bűnbocsánatban részesül. Szonya szerelme segít neki a reménytelen, istentelen világból kijutni a hit és a szeretet jelentésteli világába.

4 Szereplői tudatok szereplői tudatok bemutatására helyeződik a hangsúly. A pontos idő és tér meghatározása már nem lesz olyan meghatározó. Az elbeszélő mindent tud a hőseinek tudatállapotáról, nem uralja őket, nem ítélkezik. A befogadó nem kap elbeszélői támpontot. Bahtyin: polifonikus regény: olyan regényszerkezet megnevezése, több, egymással ellentétes gondolkodású, magatartású karakter szólamából: egyenlő súlyú nézeteiből és értékrendjéből alkotja meg a regényvilágot. Tehát nem egy uralkodó eszme vonul végig a regényen. Bahtyin: tudatok kölcsönhatása, a tudatok között dialogikus viszony van, a regény szerkezete erre épül, szereplő-szereplő között, a hősök belső monológjai egymást győzködő eszmék párbeszéde sokszor. R. oda képzeli Sz. vagy anyja szavait is. A szereplők nézetei hatással vannak egymásra, értelmezik, átértelmezik egymást. A személyiség nem ismerhető meg önmagában, csak más személyekhez való viszonyában. Tolsztoj: Ivan Iljics halála Lev Nyikolajevics Tolsztoj 1828 arisztokrata, grófi családban Jasznaja Poljana nevű falucskában lévő családi birtokon kazanyi egyetemen nyelveket tanult és jogot hallgatott 1847 visszatért Jasznaja Poljanába, birtokainak modernizálása, reformtörekvései 1851 belép a hadseregbe (Gyermekkor, 1952) krími háború (elbeszélések) Pétervár: kapcsolat Turgenyevvel, Goncsarovval 1857 európai utazás 1862 feleségül vette Szofia Andrejevna Bersz, moszkvai orvos lánya, 15 gyerekük született Moszkva iskola alapítása parasztgyerekeknek, ő maga paraszti munkát végzett 1901 Krím, Csehov, Gorkij 1910 elhagyta Jasznaja Poljanát és családját, útközben megbetegedett, Asztapovo állomásfőnök lakásán halt meg a vasútállomáson (okt. 27. nov. 7.), a feleség odaért. Legfontosabb regényei: Háború és béke; Anna Karenina, Feltámadás Híres filmadaptációk: Háború és béke Szergej Bondarcsuk Tolsztojizmus: tökéletesedés egyetemes erkölcsi törvény, igazi szabadság a természetes jóhoz való igazodás. A rosszal szembe kell szegülni. Filozófiájára hatással voltak az evangéliumok, Rousseau, keleti filozófiák Ivan Iljics halála 1881, Az igazi életet lezáró halál, amely egy új kezdetet indít el. Az ember olyan halált hal, amilyen életet élt. A mű az életet a halál felől értelmezi. Hogyan élhet az ember hiteles, kiegyensúlyozott életet saját múlandóságának, hálának tudatában. Kirkegaard gondolkodása érezhető erről a kérdéskörről fog írni tanulmányt, felvetődik a XX. századi Heideggernél a halálhoz mért lét gondolata. 12 fejezet, az első fejezet külön egység.

5 Az elbeszélő retrospektív, visszatekintő idővezetéssel él. Ivan Iljics Golovin halálhíre és temetésének pontos időpontja, majd a munkatársak reakciója és Pjotr Ivanovics részvétlátogatása. Az időfolytonosságot követve az utolsó fejezetet kellene követnie az első fejezetnek. oknyomozó jelleg: folyamatos feszültség és kíváncsiság fenntartása. Mi történt a főszereplővel, hogyan élt stb. Az első fejezet előrevetíti a főhős megvilágosodás folyamatát, a környezete szenvtelenségét, közönyét. 2. fejezet: értékítélet Hogyan lehet az egyszerűség és mindennapiság iszonyú? I. I. életének a társadalmi pozíció biztosította élvezetek és formaságok adtak értelmet. Értékrendje a közvélemény a társadalmi szabályok által megkövetelt illendőségek adtak határokat. A 2. és a 3. fejezetben a főhős életéről és pétervári életéről ír az író. Majd a 4. fejezettől a külső fizikai létről a belső lelki történések elbeszélésére helyeződik át a hangsúly. I. I. belső átalakulása, tudatának változása kerül a középpontba. A halálközelség saját életével kapcsolatban megvilágít addig meg nem látott vagy elnyomva tartott érzéseket. Szembenéz életével és halálának bizonyosságával. A munkatársak oldaláról a halál bekövetkezhetetlennek tűnik. I. I. fokról fokra lerombolja élethazugságait: bizalom - orvosok, gyógyszerek; a halállal való szembesülés; önsajnálat, félelem a haláltól, düh, fizikai szenvedés; kétségbeesés, magány, önvizsgálat; erkölcsi szenvedés, életének átértékelése, kifelé forduló önzetlenség, szeretet, megvilágosodás, halál. Belátja, hogy amire addig olyan büszke volt, a sikerei, pályája, valójában személyiségének fokozatos kiüresedéséhez vezettek, hiteles lét elvesztése. Az elbeszélő mindent tudó, nem kommentál. szimbolikus-metaforikus motívumok a regényben: medalion: bármit teszel, figyelmesen tedd, és tartsd szemed előtt a véget A megvilágosodásig elmulasztotta a főszereplő mindezt. Szimbolikus értelmet nyernek a létra, lejtő, fent, lent, emelkedő szavak. Tolsztoj fokozatosan leépíti a városi életmódot, a külvilágot és leszűkíti a főszereplő körüli térre. A lelki vizsgálat és a számvetés előkészítése. Az idő is szubjektivizálódik, az időjelölés fellazul. megváltás motívuma: ( Hát a halál? Hol van ő? Vége a halálnak ) Pál apostol Korinthusbeliekhez írt első levelére utalás. - a fizikai szenvedéstől való megszabadulás - megvilágosodás, a valódi élet értelme részvét érzése, egyetemes jóság, szeretet I. I.-nél a halál a nem valódi, hamis létből a valódi transzcendens létbe való átlépést jelenti. Ez a transzcendens távlat feloldja a véglegesség határait. A fénymotívum is azt jelöli, hogy a halállal nincs vége az emberi létnek. zsákmetafora: Geraszim a az egyszerű ember romlatlanságát, tisztaságát, ösztönös életet képviseli: a magzat, vagyis a nemlétből a létbe, majd ugyanolyan természetességgel távozik az ember újra a nemlétbe. Az ősegységbe való visszatérés, a harmóniába való visszatalálás. Jellemző Tolsztojra a filozófiatörténeti, esszészerű betétek.

6 Anton Pavlovics Csehov 1860 Taganrog (Azovi-tenger partján) ősei jobbágyparasztok, apja vegyeskereskedő moszkvai egyetem orvosi kara egy ideig orvosként dolgozik fegyenctelep tanulmányozása súlyos tüdőbeteg 1904 német fürdővárosban Badenweilerben halt meg. Fontosabb elbeszélései: A csinovnyik halála, A 6-os számú kórterem, A kutyás hölgy drámái: Sirály, Ványa bácsi, Három nővér, Cseresznyéskert A 6-os számú kórterem 1892, Kisregény: terjedelmesebb egy átlagos novellánál, hosszabb idő és több szereplő, cselekménye egységes, ugyanakkor megalkotott világa kevésbé átfogó, mint a regényé. rövid, csattanóra kihegyezett, anekdotaszerűen építkező novellák filozófiai elbeszélés hagyományához kötődik (francia, német felvilágosodás) a szereplők maguk hivatkoznak Marcus Aureliusra, Voltaire-re A mű regényében a személyiség önazonosság-vesztése és a törvényes normalitás ellehetetlenülése áll. két filozófiai rendszer: kétfajta világlátás ütköztetésével-dialógusával-alkotja meg a prózavilágát. A vitatkozó filozófiai rendszerek a műben a hősök életértelme, a főszereplők sorséban meghatározó szerepet játszik világlátásuk. A XX. századi eszmeregény egyik fontos előzménye. hiteles helyzet megteremtése közlési módja: szerkezet, hősök viselkedésén, tetteiken, gondolataikon keresztül. szerkezete: egy állapotleírás és két eseménysor időjelölése: bizonytalan díszletezése: metaforikus-szimbolikus (a lakók életkörülményei mérhetetlenül le vannak fokozva, életlehetőségeiket jelöli: rothadás, bűz, szemét, szöges kerítés; kórház-börtönkisváros-oroszország összekapcsolása.) eseménysor: Gromov múltja és üldözési mániájának kialakulása. Ragin doktor múltja, életvitele, gondolkodásmódja késleltetett kezdés: 9. fejezettől mutatja be Ragin doktor látogatása Gromovnál, viták sora, amely végül a doktor bezárásához és halálához vezet. Mindkét főszereplő gondolkodó emberek, akik harmóniára vágynak egy kaotikus és sekélyes világban. Helyzetértékelésük hasonló, de más-más következtetésre jutnak. Az elbeszélés szerkezete zárt. A társadalmi szerepkörök lehetetlenné teszik a személyesség önérvényesítését, szellemi önrendelkezését, ami végül a személyiség önazonosság-vesztéséhez vezet.

7 Gromov: tébolyult elme, érzékenyebb alkatú ember reagálása, a romantika őrült zsenije, szélsőséges értékítéletű. Gondolatrendszere: Életszeretet, az emberi méltóság tisztelete, nem tűri a megaláztatást és a szenvedést. Eszmerendszere alapvetően illuzórikus. Ragin: józan közöny, mások szenvedései iránt érzéketlen, felszabadítja magát az erkölcsi kötelezettségek alól: az erkölcs rossz, a szenvedés elkerülhetetlen, a halál minden ember közös sorsa. Menekülés az élet elől a szellemi szférába. A szenvtelen, intellektuális szemlélődés ad belső békét. (Marcus Aurelius, Tolsztoj gondolatai vagy Schoppenhauer filozófiája) Az orvost saját sorsa döbbenti rá az elméletének hamisságára. (A 6-os számú korteremben talál rá szellemi partnerére.) A lelkiismeret-furdalás, önvád következtében agyvérzést kap. Nyikita: a hatalom öntudat nélküli végrehajtója (eszmék elszakadása az életszerűségtől: végzetes következményei lehetnek) Elbeszélő: visszafogott, egyre inkább háttérbe vonul, semleges állapot

Az orosz epika a 19. század második felében

Az orosz epika a 19. század második felében Az orosz epika a 19. század második felében - az oroszok a romantika korában léptek be a világirodalomba - az orosz irodalom Puskinnal kezdődik - a berendezkedésében lényegében ázsiai típusú, despotikus

Részletesebben

A realizmus fogalma 1.

A realizmus fogalma 1. A realizmus A realizmus A romantikával egyidejűleg XIX. sz. elejétől a századforduló időszakáig terjedt el az európai festészetben, irodalomban. Az 1850-1870 közötti két évtizedben a legjelentősebb. Az

Részletesebben

Gogol,Tolsztoj,Csehov

Gogol,Tolsztoj,Csehov Gogol,Tolsztoj,Csehov Szerzõ dezs Gogol: A köpönyeg, Tolsztoj: Ivan Iljics halála, Csehov: A csinovnyik halála Gogol: A köpönyeg, Tolsztoj: Ivan Iljics halála, Csehov: A csinovnyik halála Az orosz realizmus

Részletesebben

Vajda János 1827-1897 Versek: Húsz év múlva. Műfaj: Harminc év múlva. Ellentétre épül: Műfaj: Realizmus Jelentése: Tipikus realista téma:

Vajda János 1827-1897 Versek: Húsz év múlva. Műfaj: Harminc év múlva. Ellentétre épül: Műfaj: Realizmus Jelentése: Tipikus realista téma: Vajda János 1827-1897 Pesten született, szülei hamar meghaltak. Nagybátya neveli. Petőfi a példaképe. Részt vesz a 48-as forradalomban. Beáll katonának, önkéntes honvéd, utána hadnagy lesz. Forradalom

Részletesebben

Lev Tolsztoj. Anna Karenina

Lev Tolsztoj. Anna Karenina Lev Tolsztoj Anna Karenina Lev Tolsztoj Az orosz irodalomnak kiemelkedő nagysága, regényeinek nagy részét megfilmesítették. Úgy gondolom, hogy az erkölcsi világszemléletéről, a tolsztojánizmusról is muszáj

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA TANTÁRGYBÓL 9-12. ÉVFOLYAM A felsorolásban megjelölt, a tankönyvben elemzett irodalmi művek (versek, novellák és regények ismerete, azok elolvasása) kötelező. A vizsga

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

Михаил Александрович Чехов

Михаил Александрович Чехов Михаил Александрович Чехов Apja Alekszander Pavlovics Csehov (1855 1913), író, anyja Natalja Alekszandrovna Golden volt. Mihail Alekszandrovics Csehov 1891. augusztus 28-án (a régi orosz naptár szerint

Részletesebben

IV. Mikszáth Kálmán. 1. Életrajzi adatok. 2. Melyek Mikszáth fõbb műfajai? Említs példákat is! 3. Mely műveivel válik ismert íróvá?

IV. Mikszáth Kálmán. 1. Életrajzi adatok. 2. Melyek Mikszáth fõbb műfajai? Említs példákat is! 3. Mely műveivel válik ismert íróvá? IV. Mikszáth Kálmán 1. Életrajzi adatok a) Hol és mikor született és halt meg Mikszáth Kálmán? b) Hogyan kötõdik az alábbi helyekhez? Balassagyarmat: Horpács: Mohora: Pest: Rimaszombat: Selmecbánya: Szeged:

Részletesebben

Felvilágosodás és klasszicizmus

Felvilágosodás és klasszicizmus Felvilágosodás és klasszicizmus A felvilágosodás 17-18. századi eszmeáramlat józan ész világossága sötét középkor cél: tudatlanság leküzdése, tudományok fejlesztése, felvilágosítás, nevelés filozófiai

Részletesebben

A magánhangzók és a mássalhangzók, a mássalhangzók egymásra hatása

A magánhangzók és a mássalhangzók, a mássalhangzók egymásra hatása Az osztályozó vizsga témakörei magyar nyelvből 9. osztály A kommunikáció rádiós, televíziós és sajtóműfajai A magánhangzók és a mássalhangzók, a mássalhangzók egymásra hatása A szóelemek fajtái Az ige

Részletesebben

Az osztályozó vizsga követelményei. Szakközépiskola IRODALOM

Az osztályozó vizsga követelményei. Szakközépiskola IRODALOM Az osztályozó vizsga követelményei Szakközépiskola IRODALOM Az irodalom tantárgy osztályozó vizsgáján az osztályzat kialakítása az egységes követelmények szerint történik (40%-tól elégséges). Írásbeli

Részletesebben

Kötelező olvasmányok a 7.a osztály számára (2015/2016) Mikszáth: Szent Péter esernyője. Verne: Kétévi vakáció. Rideg Sándor: Indul a bakterház

Kötelező olvasmányok a 7.a osztály számára (2015/2016) Mikszáth: Szent Péter esernyője. Verne: Kétévi vakáció. Rideg Sándor: Indul a bakterház Kötelező olvasmányok a 7.a osztály számára (2015/2016) Mikszáth: Szent Péter esernyője Verne: Kétévi vakáció Rideg Sándor: Indul a bakterház Sue Townsend: A 13 és ¾ éves Adrien Mole titkos naplója Ajánlott:

Részletesebben

Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A

Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A 1. Tétel: Hagyomány és újítás Petőfi Sándor költészetében 2. Tétel: Arany János a tragikus alkatú balladaköltő 3. Tétel: Látomásos szimbolizmus : Ady Endre

Részletesebben

S TUDIA C AROLIENSIA 2009. 2-3. (X.) 65 71.

S TUDIA C AROLIENSIA 2009. 2-3. (X.) 65 71. S TUDIA C AROLIENSIA 2009. 2-3. (X.) 65 71. BOGNÁRNÉ KOCSIS JUDIT REFORMÁTUS SZELLEMISÉG ÉS ÉRTÉKREND KARÁCSONY SÁNDOR FILOZÓFIÁJA ALAPJÁN Az öregek nemzedéke helytelenül jár el, mikor például az ifjúság

Részletesebben

Művészeti kommunikáció 2008 tavasz

Művészeti kommunikáció 2008 tavasz Az irodalom kifejezésmódja avagy mit keres a szöveg az erdőben? Hány olvasó van? Eco kétfajta olvasót különít el: - az empirikus olvasó a valóságos olvasó, aki saját élethelyzetében a könyvet a kezében

Részletesebben

DRÁMA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

DRÁMA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Dráma középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 19. DRÁMA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. EGYSZERŰ, RÖVID VÁLASZT IGÉNYLŐ FELADATOK

Részletesebben

Hittan tanmenet 4. osztály

Hittan tanmenet 4. osztály Hittan tanmenet 4. osztály Heti óraszám:1 Összes óra: 40 Az Élet a hitben című hittankönyvhöz Plébániai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák, Módszerek

Részletesebben

A MESTER ÉS MARGARITA MŰFAJA

A MESTER ÉS MARGARITA MŰFAJA SPIRA VERONIKA A MESTER ÉS MARGARITA MŰFAJA A MESTER ÉS MARGARITA MŰFAJA... 1 1. A poéme d humanité... 1 2. A menipposzi szatíra, a vásári groteszk, Gogol és Bulgakov... 2 3. A kettős regény... 3 4. A

Részletesebben

Anton Pavlovics Csehov (1860-1904)

Anton Pavlovics Csehov (1860-1904) Anton Pavlovics Csehov (1860-1904) 1860-ban Taganrogban született, őse jobbágyparasztok voltak. 1880-tól a moszkvai egyetem orvosi karán tanult. karcolatai, humoreszkjei jelentek meg különböző élclapokban

Részletesebben

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is.

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. Pszichológus etika I. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. I. Az etika tárgya A jó fogalma II. Ki határozza meg, mi a jó? III. A hétköznapok

Részletesebben

1912 Bp. jómódú, polgári család Próza- és drámaíró Piarista középiskola Műszaki Egyetem vegyészmérnök gyógyszerészet 1937 Szép Szó körével kerül

1912 Bp. jómódú, polgári család Próza- és drámaíró Piarista középiskola Műszaki Egyetem vegyészmérnök gyógyszerészet 1937 Szép Szó körével kerül Örkény István A 45 utáni magyar irodalom talán legtöbb nemzetközi elismerést és ismertséget szerzett alakja. Viszonylag hosszabb pályakezdés után a Tóték és a Macskajáték kisregény, majd dramatizált változatával

Részletesebben

DRÁMA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

DRÁMA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Dráma középszint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 25. DRÁMA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM I. EGYSZERŰ, RÖVID VÁLASZT IGÉNYLŐ FELADATOK

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Naplemente (60x40 cm, vászon, akril) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA VILÁGOSSÁG és SÖTÉTSÉG Régi bölcsesség; amikor a legmélyebb a sötétség,

Részletesebben

valamint az Irgalmasság órája, Irgalmasság rózsafüzére és Irgalmasság litániája

valamint az Irgalmasság órája, Irgalmasság rózsafüzére és Irgalmasság litániája Jézusom, bízom Benned! Az Isteni irgalmasság kilencede valamint az Irgalmasság órája, Irgalmasság rózsafüzére és Irgalmasság litániája 1937. augusztus 10-én mondta az Úr Szent Faustina nővérnek: Azt kívánom,

Részletesebben

Csak a szeretetben! Lakatos Sándor

Csak a szeretetben! Lakatos Sándor Csak a szeretetben! Lakatos Sándor Amikor Jézus látta, hogy Mária sír, és a vele jött zsidók is sírnak, megrendült lelkében és háborgott, és megkérdezte:»hova helyeztétek őt?«azt felelték:»uram, jöjj és

Részletesebben

A REALIZMUS KORA ÖSSZEÁLLÍTOTTA BURGYÁN ATTILA

A REALIZMUS KORA ÖSSZEÁLLÍTOTTA BURGYÁN ATTILA A REALIZMUS KORA ÖSSZEÁLLÍTOTTA BURGYÁN ATTILA AKG Kiadó Budapest 1995 TARTALOM A KOR FILOZÓFIÁJA 5 LENDVAIL. FERENC: A polgári filozófia vége 5 A pozitivista tudományfilozófiák 6 A klasszikus pozitivizmus

Részletesebben

A SZEMÉLYES KAPCSOLATOK ERKÖLCSE (SZEXUÁLETIKA) TÉTELSOR

A SZEMÉLYES KAPCSOLATOK ERKÖLCSE (SZEXUÁLETIKA) TÉTELSOR A SZEMÉLYES KAPCSOLATOK ERKÖLCSE (SZEXUÁLETIKA) TÉTELSOR 2. Férfinak és nőnek teremtette 2.1. A nemek eredete 2.2. Ami azonos: a személyes méltóság 2.3. Ami különbözik: a nemi sajátosságok 2.4. Az azonosság

Részletesebben

A karácsony a legtöbb ember számára a család ünnepe és az ajándékozás alkalma.

A karácsony a legtöbb ember számára a család ünnepe és az ajándékozás alkalma. MANFRED RÖSELER A karácsony a legtöbb ember számára a család ünnepe és az ajándékozás alkalma. Mások magányosan töltik ezt az ünnepet, és egyeseket ez mélységesen elkeserít. Karácsony táján minden évben

Részletesebben

Az epikai művekben: A lírai művekben: A drámai művekben:

Az epikai művekben: A lírai művekben: A drámai művekben: MAGYAR IRODALOM Célok és feladatok - A Bornemisza Péter Gimnázium bibliai alapokra építkező, keresztény szellemiségű, de nem felekezeties jellegű nevelési-oktatási programot szeretne megvalósítani, névadónk,

Részletesebben

Biográfia-autobiográfia Önéletrajz-elemzés egy gyakorlati példán keresztül: Montágh Imre két életrajza

Biográfia-autobiográfia Önéletrajz-elemzés egy gyakorlati példán keresztül: Montágh Imre két életrajza Biográfia-autobiográfia Önéletrajz-elemzés egy gyakorlati példán keresztül: Montágh Imre két életrajza Pénzes Dávid ELTE PPK, Neveléstudományi Doktori Iskola Pedagógiatörténeti Program A hétköznapok története

Részletesebben

1. Kosztolányi Dezső: Édes Anna Feladat: 2. Móricz Zsigmond novellái Feladat: 3. Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma Feladat:

1. Kosztolányi Dezső: Édes Anna Feladat: 2. Móricz Zsigmond novellái Feladat: 3. Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma Feladat: 1. Kosztolányi Dezső: Édes Anna Feladat: Ez a kancsal fény már a lélekben készülődő robbanás felé utal, annak közelségét jelzi (Kiss Ferenc) Mutassa be az öntudatlan lázadás gesztusát Kosztolányi Dezső

Részletesebben

Célok és feladatok. Általános koncepció

Célok és feladatok. Általános koncepció HELYI TANTERV Bibliaismeret -. évfolyam Általános koncepció A bibliaismeret tantárgy tanterve az elsajátítandó ismeretanyagot a () év folyamán koncentrikus körökben dolgozza fel: ugyanazok a témák többször

Részletesebben

Játék hanggal és testtel

Játék hanggal és testtel Játék hanggal és testtel BALESET-SZIMULÁCIÓS KÉPZÉS Az érzelem Az érzelem olyan szubjektív állapot, amely a környezetünk fontos változására adott reakcióként fogható fel, ami a további viselkedést meghatározza.

Részletesebben

2014/2015. tanév TARTÓS TANKÖNYVEK. 9. évfolyam (szakközépiskola):

2014/2015. tanév TARTÓS TANKÖNYVEK. 9. évfolyam (szakközépiskola): A VM ASZK-Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium, Gyöngyös-Mátrafüred iskolai könyvtárából kölcsönözhető tartós tankönyvek, ajánlott és kötelező olvasmányok jegyzéke

Részletesebben

Kora modern kori csillagászat. Johannes Kepler ( ) A Világ Harmóniája

Kora modern kori csillagászat. Johannes Kepler ( ) A Világ Harmóniája Kora modern kori csillagászat Johannes Kepler (1571-1630) A Világ Harmóniája Rövid életrajz: Született: Weil der Stadt (Német -Római Császárság) Protestáns környezet, vallásos nevelés (Művein érezni a

Részletesebben

Szóbeli tételek. Irodalom. 9.évfolyam. I. félév. 2. Homéroszi eposzok: Iliász. Az eposz fogalma, trójai mondakör, Akhilleusz alakja, központi téma.

Szóbeli tételek. Irodalom. 9.évfolyam. I. félév. 2. Homéroszi eposzok: Iliász. Az eposz fogalma, trójai mondakör, Akhilleusz alakja, központi téma. 9.évfolyam 1. Mi a Biblia? Két fő része? Ismertessen egy-egy történetet részletesen! 2. Homéroszi eposzok: Iliász. Az eposz fogalma, trójai mondakör, Akhilleusz alakja, központi téma. 3. Homéroszi eposzok:

Részletesebben

XIX. Kosztolányi Dezső

XIX. Kosztolányi Dezső XIX. Kosztolányi Dezső 1. Hol, mikor született és halt meg a Kosztolányi Dezső? 2. Hol, milyen tanulmányokat folytatott? 3. Milyen kapcsolat fűzte a következő személyekhez? Ady Endre: Babits Mihály: Brenner

Részletesebben

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Pszichoszociális elméletek Jellemzői: Pszichoanalitikus gyökerek Az Ego társas aspektusát hangsúlyozzák Pszichoszociális elméletek Csoportjai: Tárgykapcsolat-elméletek:

Részletesebben

Lodzsong gyakorlatok 2 5. Küldés szeretet

Lodzsong gyakorlatok 2 5. Küldés szeretet Potova Lodzsong gyakorlatok 2 5 Küldés szeretet Amikor a meditációt végezzük, üljünk nyugodtan és lélegezzünk nyugodtan. Minden kilégzés alatt gondoljuk a következőt: A kilégzésünk olyan energia, amely

Részletesebben

Mester Béla: Szabadságunk születése

Mester Béla: Szabadságunk születése balázs péter Mester Béla: Szabadságunk születése A modern politikai közösség antropológiája Kálvin Jánostól John Locke-ig. Budapest, argumentum kiadó Bibó istván szellemi műhely, 2010. Balog iván, dénes

Részletesebben

Családi szocializáció és fejlődés

Családi szocializáció és fejlődés Családi szocializáció és fejlődés 8-9. óra Miről lesz szó az órán? A személyiségfejlődés két jelentős pszichoanalitikus elmélete: 1. Sigmund Freud pszichoszexuális elmélete 2. Erik H. Erikson pszichoszociális

Részletesebben

A romantika. Kialakulása, társadalmi háttere, általános jellemzői

A romantika. Kialakulása, társadalmi háttere, általános jellemzői A romantika Kialakulása, társadalmi háttere, általános jellemzői A romantika A romantika: egyetemes művészettörténeti korszak és korstílus a XIX. sz. első felében Választóvonal a klasszikus és a modern

Részletesebben

SZLAVISZTIKA ALAPKÉPZÉSI SZAK

SZLAVISZTIKA ALAPKÉPZÉSI SZAK Indított szakirányok: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): A szakért felelős kar: Képzési idő: SZLAVISZTIKA ALAPKÉPZÉSI SZAK Orosz bölcsészettudományi, modern filológia

Részletesebben

SZÓBELI TÉMAKÖRÖK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL közpészint 2013

SZÓBELI TÉMAKÖRÖK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL közpészint 2013 Tatabányai Integrált Szakiskola Középiskola és Kollégium Cím: 2800 Tatabánya, Cseri u. 35. Telefon: +36 34 309 545 E-mail: ititkar@is-kola.hu Web: www.is-kola.hu Fax: +36 34 309 549 SZÓBELI TÉMAKÖRÖK MAGYAR

Részletesebben

Társadalmi háttér: bonyolult bürokratizmusa a közállapotok vigasztalansága kisemberek szánalmas vergődése azonos korban és helyen

Társadalmi háttér: bonyolult bürokratizmusa a közállapotok vigasztalansága kisemberek szánalmas vergődése azonos korban és helyen 15. OROSZ REALIZMUS Társadalmi háttér: a cári rendszer áttekinthetetlenül bonyolult bürokratizmusa; az ország siralmas helyzete; a vidék csüggesztő sivársága; a közállapotok vigasztalansága; a feudális

Részletesebben

1. feladatlap. információért 1 pont adható. 4. hamis hamis hamis igaz

1. feladatlap. információért 1 pont adható. 4. hamis hamis hamis igaz P-A03--3. feladatlap FELADAT MEGOLDÁS PONTSZÁM. a) Bemutatja az EMU-t: múltját, létrejöttének körülményeit, működését és bővítését. Vagy ue. másképpen. A teljességre törekvő megfogalmazásért, a kevésbé

Részletesebben

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése, alakítása.

Részletesebben

Mikszáth Kálmán (1847-1910)

Mikszáth Kálmán (1847-1910) Mikszáth Kálmán (1847-1910) 71. A Tót atyafiak és A jó palócok újszerû parasztábrázolását jellemezze legalább két novella alapján! Mikszáth a Jókai-hagyomány folytatója, de kiszûri, ami annál idejétmúltan

Részletesebben

2015/2016. tanév TARTÓS TANKÖNYVEK. 9. évfolyam (szakközépiskola):

2015/2016. tanév TARTÓS TANKÖNYVEK. 9. évfolyam (szakközépiskola): Az FM ASZK-Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium, Gyöngyös-Mátrafüred iskolai könyvtárából kölcsönözhető tartós tankönyvek, ajánlott és kötelező olvasmányok jegyzéke

Részletesebben

Meg nem írható szakdolgozati témák jegyzéke 2015. november 6. (Elfogadott szakdolgozatok, szakdolgozatcímek címlistája 2013 2015)

Meg nem írható szakdolgozati témák jegyzéke 2015. november 6. (Elfogadott szakdolgozatok, szakdolgozatcímek címlistája 2013 2015) Meg nem írható szakdolgozati témák jegyzéke 2015. november 6. (Elfogadott szakdolgozatok, szakdolgozatcímek címlistája 2013 2015) Az alábbi táblázatban a megírt szakdolgozatokat, szakdolgozat címeket találjátok.

Részletesebben

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa A tantárgy neve magyarul: A tantárgy neve angolul: Tantárgykód (technikai kód): A tantárgy oktatásáért felelős tanszék neve: A tantárgyfelelős neve: tudományos fokozata, beosztása: Kontaktórák száma nappali

Részletesebben

MAGYAR TÉTELEK. Témakör: MŰVEK A MAGYAR IRODALOMBÓL I. KÖTELEZŐ SZERZŐK Tétel: Petőfi Sándor tájlírája

MAGYAR TÉTELEK. Témakör: MŰVEK A MAGYAR IRODALOMBÓL I. KÖTELEZŐ SZERZŐK Tétel: Petőfi Sándor tájlírája MAGYAR TÉTELEK IRODALOM 1. Tétel: Petőfi Sándor tájlírája 2. Tétel: Arany János balladaköltészete 3. Tétel: Ady Endre emberi és költői arca a Léda-versek tükrében 4. Tétel: Babits Mihály: Jónás Könyve

Részletesebben

Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C

Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C 1. Tétel : Hagyomány és újítás Petőfi Sándor tájleíró költészetében 2. Tétel : Arany János a tragikus alkatú balladaköltő 3. Tétel : Látomásos szimbolizmus

Részletesebben

Patandzsali Jóga szútrái

Patandzsali Jóga szútrái Patandzsali Jóga szútrái A tudat változásai Atma Center, 2009. 09. 11. Gauranga Das atmacenter.hu Bevezető mantra Harih Óm Szaha návavatu Szaha nau bhunaktu Szaha vírjan karavávahaih Tédzsaszvinávadhítamasztu

Részletesebben

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5.

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5. Etika Bevezető Oktatási cél: A kurzus célja az etika körébe tartozó fogalmak tisztázása. A félév során olyan lényeges témaköröket járunk körbe, mint erény erkölcsi tudat, szabadság, lelkiismeret, moralitás,

Részletesebben

Nyomtatható változat. Megjelent: Szent Korona 1992. jan. 15., 3. és 12. old.

Nyomtatható változat. Megjelent: Szent Korona 1992. jan. 15., 3. és 12. old. A hazánkat több mint 40 éven át elnyomó bolsevista rendszer egyik legfontosabb célja a vallásos világnézet, a vallásos lelkület és a valláserkölcs kiirtása volt. A bolsevik ideológusok ugyanis kezdettől

Részletesebben

Valódi, iszonyú krimi

Valódi, iszonyú krimi Valódi, iszonyú krimi Hálátlan dögök - Megyesi Zoltán Itt valami nagyon nem stimmel, de nem igazán lehet tudni, hogy mivel. Sőt, olybá tűnik, hogy Dr. Gát Gyula és környezete életében alapállapot a probléma

Részletesebben

bibliai felfedező B12 1. történet: József és az angyal Bibliaismereti Feladatlap

bibliai felfedező B12 1. történet: József és az angyal Bibliaismereti Feladatlap Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. történet: József és az angyal Olvasd el: Máté

Részletesebben

Az érzelmek logikája 1.

Az érzelmek logikája 1. Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport Az érzelmek logikája 1. BME VIK, 2012 tavasz mero.laszlo@ppk.elte.hu Utam a pszichológiához (23) (35) Matematika Mesterséges intelligencia

Részletesebben

KOMPETENCIA ALAPÚ TANTÁRGYAK, MÓDSZEREK HELYI TANTERVEI

KOMPETENCIA ALAPÚ TANTÁRGYAK, MÓDSZEREK HELYI TANTERVEI KOMPETENCIA ALAPÚ TANTÁRGYAK, MÓDSZEREK HELYI TANTERVEI I. A kompetencia alapú oktatásba bevont területek II. Szövegértés szövegalkotás helyi tanterve III. Matematika helyi tanterve IV. Angol nyelv helyi

Részletesebben

Komédia: drámai műfaj; kisszerű emberek illetve kicsinyes emberi tulajdonságok ütköznek össze egymással illetve a körülményekkel. Megoldása többnyire

Komédia: drámai műfaj; kisszerű emberek illetve kicsinyes emberi tulajdonságok ütköznek össze egymással illetve a körülményekkel. Megoldása többnyire Komédia: drámai műfaj; kisszerű emberek illetve kicsinyes emberi tulajdonságok ütköznek össze egymással illetve a körülményekkel. Megoldása többnyire szerencsés, de legalábbis nem tragikus. Értékszerkezete:

Részletesebben

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL 2015 13.C Hári Andrea (HA) Vámosné Polyák Krisztina (VPK) 2015 SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELSOR MAGYAR

Részletesebben

A 17. századi francia klasszicizmus

A 17. századi francia klasszicizmus A 17. századi francia klasszicizmus A 17. század közepén Franciaországban új stílus: a klasszicizmus (classis = osztály; classicus = első osztályba tartozó) Jellemzi: az antikvitás tisztelete és követése,

Részletesebben

11. A reneszánsz világirodalmából, Petrarca vagy Boccaccio

11. A reneszánsz világirodalmából, Petrarca vagy Boccaccio Témakörök pótvizsgára magyar irodalom 9. évfolyam 1. A művészet és a valóság jellemzése, a műnemek és a műfajok definiálása példával. 2. A Biblia 3. A homéroszi eposzok világképe, embereszménye 4. Szophoklész:

Részletesebben

Vázlat. 1. Definíciók 2. Teológiai háttér 3. Tudománytörténeti háttér 4. Evolúciókritika 5. Értelmes tervezettség

Vázlat. 1. Definíciók 2. Teológiai háttér 3. Tudománytörténeti háttér 4. Evolúciókritika 5. Értelmes tervezettség Vázlat 1. Definíciók 2. Teológiai háttér 3. Tudománytörténeti háttér 4. Evolúciókritika 5. Értelmes tervezettség 6. Termodinamika 7. Informatika 8. Filozófiai következtetések 9. Szociológiai háttér 1.

Részletesebben

Időpont: csütörtök 12:00-13:30 Helyszín: Kazy 314-es terem

Időpont: csütörtök 12:00-13:30 Helyszín: Kazy 314-es terem Kultúraelmélet - bevezetés a művelődésfilozófiába 2. ANDB-705, ANDB-111 2014/15 II. félév Kurzusleírás B. A. Alapképzés 2/2 kredit- 2 félév második félév - heti 2 óra előadás kollokvium Striker Sándor,

Részletesebben

Ogonovszky Veronika GYERMEK, ÁLDÁS. A szeretet mindenkié

Ogonovszky Veronika GYERMEK, ÁLDÁS. A szeretet mindenkié Ogonovszky Veronika GYERMEK, ÁLDÁS A szeretet mindenkié Előszó Szavakkal lefesteni a láthatatlant, megformálni az érinthetetlent A szó fogyatékos eszköz. Ahogy az öt emberi érzékszerv is. Kétséges, hogy

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom

Magyar nyelv és irodalom Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló Magyar nyelv és irodalom tantárgy 7-8. évfolyam 2013. Magyar nyelv és irodalom 7 8. évfolyam A 7 8. évfolyamon a változó és egyre összetettebb

Részletesebben

POSZTMODERN UTAZÁS (SEHOVÁ) AZ ÍRÓI KÉPZELET FEDÉLZETÉN

POSZTMODERN UTAZÁS (SEHOVÁ) AZ ÍRÓI KÉPZELET FEDÉLZETÉN KÁNTÁS BALÁZS POSZTMODERN UTAZÁS (SEHOVÁ) AZ ÍRÓI KÉPZELET FEDÉLZETÉN KAPCSOLÓDÓ TANULMÁNY ZSÁVOLYA ZOLTÁN HOLLANDI BOLYGÓ CÍMŰ HANGREGÉNYÉHEZ Zsávolya Zoltán első, műfajteremtő(nek szánt) (hang)regénye

Részletesebben

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója.

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója. Takáts Péter: A TEREMTŐ EMBER Amikor kinézünk az ablakon egy természetes világot látunk, egy olyan világot, amit Isten teremtett. Ez a világ az ásványok, a növények és az állatok világa, ahol a természet

Részletesebben

1. tétel Veszélyek a munkahelyi (hivatali) életben: vesztegetés, lobbizás

1. tétel Veszélyek a munkahelyi (hivatali) életben: vesztegetés, lobbizás 1. tétel Veszélyek a munkahelyi (hivatali) életben: vesztegetés, lobbizás A korrupció latin eredetű szó, mely megrontást, megvesztegetést, valamilyen kártételt, rossz útra csábítást jelent. Az ún. korrupciós

Részletesebben

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I.

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I. SZKB_207_09 Kell egy csapat! I. diak09.indd 55 2006.12.09. 22:01:12 DIÁKMELLÉKLET KELL EGY CSAPAT! I. 7. ÉVFOLYAM 57 DIÁKMELLÉKLET D1 Feladatlap a csoportmunkához b) A táblázat második oszlopában szereplő

Részletesebben

Az elme minősége. Az elme minősége. Tartalom. Megjegyzés

Az elme minősége. Az elme minősége. Tartalom. Megjegyzés Tartalom Mi az elme, hogyan épül fel, és mi adja a jelentőségét a világ és az élet számára, illetve a saját szempontunkból? Az elme univerzalitása és konkrét megjelenései. Megjegyzés Alapjában nem tudom

Részletesebben

Ady Endre. Irodalom tétel. Ady Endre ( )

Ady Endre. Irodalom tétel. Ady Endre ( ) dezs.extra.hu tételek gyûjteménye Ady Endre Szerzõ dezs Irodalom tétel Ady Endre (18771919) Életrajz 1877.nov.22én született Érmindszenten. Apja hétszilvafás nemes volt. Elszegényedés. Nemesi család. Paraszti

Részletesebben

AZ ÉRETT ÉS EGÉSZSÉGES SZEMÉLYISÉG

AZ ÉRETT ÉS EGÉSZSÉGES SZEMÉLYISÉG 369 FERENCZI ENIKŐ AZ ÉRETT ÉS EGÉSZSÉGES SZEMÉLYISÉG,, A személyiség elérése nem kevesebbet tartalmaz, mint egy különleges egyedi lény teljességének a lehető legjobb kibontakozását. " (C. G. Jung) Talán

Részletesebben

SZKA208_47. furdalástól a szankcióig

SZKA208_47. furdalástól a szankcióig SZKA208_47 A lelkiismeret- furdalástól a szankcióig tanulói A LELKIISMERET-FURDALÁSTÓL A SZANKCIÓIG 8. évfolyam 463 47/1 JAJ, ELFELEJTETTEM Pétert telefonon megkéri az anyukája, hogy vegyen kutyaeledelt,

Részletesebben

SYLLABUS. DF DD DS DC megnevezése X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter

SYLLABUS. DF DD DS DC megnevezése X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Bölcsészettudományi Kar Szak Német nyelv és irodalom Német nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom Angol nyelv és irodalom Német/román

Részletesebben

ÚT A BELSŐ SZABADSÁGHOZ Ottlik Géza: Iskola a határon világirodalmi párhuzamokkal

ÚT A BELSŐ SZABADSÁGHOZ Ottlik Géza: Iskola a határon világirodalmi párhuzamokkal A regény nem szól valamiről, hanem maga a valami. (O. G.) ÚT A BELSŐ SZABADSÁGHOZ Ottlik Géza: Iskola a határon világirodalmi párhuzamokkal Dr. Fűzfa Balázs Károli Gáspár Református Egyetem, 2017. március

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016- 00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Tágabb értelem - A szaktudományok holisztikus megközelítése Dr. Baritz Sarolta Laura OP Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Részletesebben

SZTE-BTK Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék VERSENYFELADATOK. Kultúrtörténeti teszt forduló, 1. kategória

SZTE-BTK Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék VERSENYFELADATOK. Kultúrtörténeti teszt forduló, 1. kategória VERSENYFELADATOK Kultúrtörténeti teszt 2015 2016. 1. forduló, 1. kategória A versenyző neve:... Osztálya:... Iskolája:. Felkészítő tanára:... Pontszáma:... / 51 pont Kedves Versenyző! Minden feladatot

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

Örkény István jelenségek puszta cselekedtetés abszurd köznyelv. A groteszk mint a XX. század válasza (Az egyperces novellák)

Örkény István jelenségek puszta cselekedtetés abszurd köznyelv. A groteszk mint a XX. század válasza (Az egyperces novellák) Örkény István A kisepika és a magyar drámairodalom megújítója, groteszk jelenségek szatirikus ábrázolója. Ellentmondásokra, sokféleségekre, újszerű minőségekre, ésszerűtlenségekre és a modern lét fenyegetettségére

Részletesebben

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat.

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. Várostörténet 3. forduló Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. 1. Egészítsd ki a szöveget! Az iskola híres kegyesrendi, más néven iskola. megalapítása gróf.

Részletesebben

EMBERISMERET ÉS ETIKA

EMBERISMERET ÉS ETIKA Emberismeret és etika emelt szint 080 ÉRETTSÉGI VIZSGA 008. május 6. EMBERISMERET ÉS ETIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM . Esszék

Részletesebben

Tartalom. I. Irodalmunk a 19. század második felében és a századfordulón

Tartalom. I. Irodalmunk a 19. század második felében és a századfordulón Tartalom I. Irodalmunk a 19. század második felében és a századfordulón Irodalmi élet...12 Új írói törekvések...14 a századvégi novella...14 a líra átalakulása...16 Vajda János költészete...17 Hangulatlíra...18

Részletesebben

A XX. századi líra és próza

A XX. századi líra és próza A XX. századi líra és próza I. Általános jellemzők A XX. századi társadalomhoz alkalmazkodik. Ezért a versek is kaotikusak, nehezen érthetők. Visszavezethető asszociációkra épülnek, ami azt eredményezi,

Részletesebben

Tartalom I. AZ EURÓPAI FELVILÁGOSODÁS IRODALMÁBÓL

Tartalom I. AZ EURÓPAI FELVILÁGOSODÁS IRODALMÁBÓL Tartalom I. AZ EURÓPAI FELVILÁGOSODÁS IRODALMÁBÓL A felvilágosodás 12 Klasszicizmus és szentimentalizmus 15 Klasszicizmus 15 Szentimentalizmus 19 AZ ANGOL PRÓZA 21 A modern regény születése 21 Daniel Defoe:

Részletesebben

A megerősödött lélek. Sant Rajinder Singh

A megerősödött lélek. Sant Rajinder Singh Sant Rajinder Singh A megerősödött lélek Részlet a Lelkünk megerősítése meditációval című könyvből A bensőnkben található gazdagság nagyobb, mint amekkorát valaha is felhalmozhatnánk a földi életünkben.

Részletesebben

Alulteljesítő tehetségek. Kozma Szabolcs

Alulteljesítő tehetségek. Kozma Szabolcs Alulteljesítő tehetségek Kozma Szabolcs. MOTTÓ Az eredetiség nem azt jelenti, hogy olyat mondunk, amit még senki nem mondott, hanem, hogy pontosan azt mondjuk, amit mi magunk gondolunk. James Stephens

Részletesebben

MEDIÁCIÓ. A viták békés rendezésének útja.

MEDIÁCIÓ. A viták békés rendezésének útja. MEDIÁCIÓ A viták békés rendezésének útja. Ha megtanulunk a szívünkből beszélni, az asztalra tenni a különbségeinket, és kölcsönös tisztelettel és méltósággal párbeszédet folytatni, annak a konfliktus megoldása

Részletesebben

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Filozófia középszint 1412 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 16. FILOZÓFIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A rész (30 pont) 1. A filozófiai

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk Összeállította: dr. Pék Győző Forrás: Csabai-Molnár: Egészség, betegség, gyógyítás Medicina Laikus teóriák az egészségről és annak elvesztéséről A stressz,

Részletesebben

Oktatási Hivatal. A 2007/2008. tanévi. Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny. első (iskolai) fordulójának. javítási-értékelési útmutatója

Oktatási Hivatal. A 2007/2008. tanévi. Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny. első (iskolai) fordulójának. javítási-értékelési útmutatója Oktatási Hivatal A 2007/2008. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) fordulójának javítási-értékelési útmutatója FILOZÓFIÁBÓL 1. Sorolja korszakokhoz a következő filozófusokat!

Részletesebben

Történelem és erkölcs Ettore Scola filmjeiben

Történelem és erkölcs Ettore Scola filmjeiben Vilagossag_5-6_MasodikTordelt.qxd 2003.06.30. 10:00 Page 225 VILÁGOSSÁG 2003/5 6. Kijelentés, norma, cselekvés / esztétika Bárdos Judit Történelem és erkölcs Ettore Scola filmjeiben Ettore Scola több filmben

Részletesebben

Hittel élni. 11. tanulmány. március 7 13.

Hittel élni. 11. tanulmány. március 7 13. 11. tanulmány Hittel élni március 7 13. SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Példabeszédek 28:4-5, 7, 9; 29:13; Róma 1:16-17; Galata 3:24; 1János 2:15-17 Az emberektől való félelem csapdába ejt, de aki

Részletesebben

Családfa. Lőrincz Dánielné (szül. Grün Helén) 1876 1951. Seiger Gottliebné (szül. Roth Hermina ) 1878 1941. Seiger Gottlieb 1864 1924

Családfa. Lőrincz Dánielné (szül. Grün Helén) 1876 1951. Seiger Gottliebné (szül. Roth Hermina ) 1878 1941. Seiger Gottlieb 1864 1924 Családfa Apai nagyapa Lőrincz Dániel 1870 1929 Apai nagyanya Lőrincz Dánielné (szül. Grün Helén) 1876 1951 Anyai nagyapa Seiger Gottlieb 1864 1924 Anyai nagyanya Seiger Gottliebné (szül. Roth Hermina )

Részletesebben

Láma Csöpel A REJTETT ARC. A Belső Ösvény pecsétjei. Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai. Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar

Láma Csöpel A REJTETT ARC. A Belső Ösvény pecsétjei. Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai. Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar Láma Csöpel A REJTETT ARC A Belső Ösvény pecsétjei Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar TARTALOM Előszó 7 A Belső Ösvény és a pecsétek 9 A rejtett arc

Részletesebben