Bevezetés Manapság már nem elegendő, ha egy cégnek, vagy akár egy magánszemélynek weboldala van, elvárás, hogy az jól is nézzen ki, élvezhető legyen.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bevezetés Manapság már nem elegendő, ha egy cégnek, vagy akár egy magánszemélynek weboldala van, elvárás, hogy az jól is nézzen ki, élvezhető legyen."

Átírás

1 Webalkalmazások ergonómi miája Starkné dr. Werner Ágnes

2 Bevezetés Manapság már nem elegendő, ha egy cégnek, vagy akár egy magánszemélynek weboldala van, elvárás, hogy az jól is nézzen ki, élvezhető legyen. A web túlnőtt azon, hogy csupán információközlési média legyen: egyre fontosabb eszköz az ügyfelekkel, vevőkkel fenntartott kapcsolatban. A weboldalak kialakítása, ergonómiája ezért olyan fontos lehet, mint az ügyfélszolgálati helyiségeké. Kevés, ha csupán egy webes alkalmazás képernyője jól áttekinthető. Az ügyfelek csak akkor lesznek elégedettek, ha a teljes folyamaton, tranzakción végigsegíti őket a rendszer.

3 Zsebre megy Nagyon téved, aki azt hiszi, hogy a weblapok helyes megtervezése csak arra szolgál, hogy néhány morgolódó felhasználó elégedettebb legyen. Ahogy Jakob Nielsen, a webalkalmazások nemzetközileg elismert tervezője fogalmaz: A rossz webhely olyan, mint a mogorva eladó. (lásd. )

4 Az alábbi példp ldákat a Usability Net szervezet szedte össze: A Zona Research kutatóintézet egy felmérése szerint a weben vásárolni akarók 62 százaléka állt el szándékától, mert nem találta meg azt az árucikket, amit éppen keresett; 20 % pedig egy kéthónapos időszak alatt több mint háromszor vallott kudarcot. Egy időben az IBM weblapján a leggyakrabban használt elem a kereső volt, mert a webhelyen annyira nehéz volt navigálni. A második leggyakrabban használt elem a Help gomb volt, mert a keresőtechnológia nem volt elég hatékony. Az IBM több száz ember 10 heti munkájával, több millió dolláros költséggel áttervezte az oldalt. Az áttervezés utáni első héten a Help gomb használata 84 %-kal csökkent, az értékesítés pedig a négyszeresére nőtt.

5 Az Internet rohamosan növekszik Nielsen szerint: 2000 január 2000 december millió site, 200 millió user 25 millió site 100 millió site 200 millió site, 500 millió user 2010 (előrejelzés) 400 millió site, 1 milliárd user Ez a hatalmas és áttekinthetetlen bőség már most oda vezet, hogy a felhasználó türelmetlen és ha egy perc alatt nem jön rá, hogy egy honlapot hogyan kell használni, általában odébbáll (a konkurencia csak egy kattintásnyira van )

6 Használhat lhatóság g fontossága A használhatóság (usability) az Internet világában még fontosabb lett, mint más területeken Ennek alapvető okai: míg a hagyományos (fizikailag testet öltött) termékek és nem hálózatos szoftverek esetén a vásárló először fizet és csak később tapasztalja meg a használhatóság mértékét, addig az Interneten többnyire először kap képet a használhatóságról és csak utána fizet (ha még szándékában áll )

7 A reklámok szerint napjainkban minden ergonómikus: a billentyűzet, a televízió távirányítója, a babakocsi, a fékpedál, az esztergapad és az űrszonda Gyakran érezzük, mit is takar a fogalom valójában, de konkrétan megfogalmazni igazán nehéz: kényelmes használat, finom tapintás, sima felület és persze még sok minden. Zavarba jöhetünk akkor is ha egy weboldal ergonómiáját kell meghatároznunk: ha az egeret nem kell milliószor ide-oda rángatni az alkalmazás használata közben, ha a kezelése nem nehézkes, ha a színek harmonizálnak, ha az elrendezés logikus, máris jó úton haladunk.

8 Honlapok fejlesztésének általános ergonómiai problémái A webes alkalmazások mindig a hálózati erőforrásokra építenek. Ha elindítunk egy alkalmazást, 1-2 másodpercen belül választ várunk, ha a betöltés 10 másodpercnél tovább tart, idegesek, feszültek leszünk, és esetleg le is mondunk futtatási szándékunkról. Rendkívül fontos tehát, hogy weboldalaink kis méretűek, gyorsan letölthetőek legyenek. Ha ez valamilyen ok miatt nem valósítható meg (pl. a háttérben futó bonyolult adatbázis-műveletek miatt), két lehetőségünk van.

9 Egyrészt mérlegelhetjük, nem jobb-e mégis egy asztali alkalmazás az adott célra. Pl. a szokásos irodai szoftverek tipikusan azért futnak lokálisan, mert funkcionalitásuk betöltéséhez, felületük megjelenítéséhez nem elegendő a rendelkezésre álló hálózati infrastruktúra. A másik alternatíva az lehet ha feltétlenül ragaszkodunk a webes megjelenítéshez, és a szükséges adatmennyiség sem csökkenthető, hogy az adatok letöltésének idejére megfelelő üzenetekkel tájékoztatjuk a felhasználót, mi is történik éppen, és hol tart a folyamat. Ezáltal elkerülhetjük, hogy a felhasználó türelmetlenségében és bizonytalanságában (vajon a szerverhez eljutott-e a kérdése?) újra és újra elindítja a letöltést, többletterhelést róva ezáltal a kiszolgálóra és a hálózatra egyaránt.

10 A felhasználók k viselkedésének jellemzői Nielsen szerint a tartalomra figyelnek; kerülik a navigációs eszközöket; a felhasználók nem tudják, hol vannak a website információtömbjében; erősen cél-vezéreltek, csak arra az elemre figyelnek, amit előzőleg kerestek; nem figyelnek a számukra jelentéktelen elemekre (reklámok, logók, szlogenek); ha az oldal nem releváns a célok szempontjából, hamarjában a Vissza nyomógombbal távoznak innen; ha nem értenek egy elemet, nem töltik az idejüket a megtanulásával, hanem elkerülik azt. Ezért az alapelv: biztosítsunk minél több sikert a felhasználónak!!

11 Az általános tervezés irányelvei Általános elvárás a weboldalakkal szemben a minőségi tartalom, a minimális letöltési idő, a gyakori frissítés, és a könnyű használhatóság. A weblapokon minden oldalon elérhetőnek kell lennie a navigációnak, méghozzá kiemelt helyen, a felhasználók által azonnal azonosítható formában. A weboldalakon fontos szerepe van a linkeknek. Általában ezeket kék színű, aláhúzott szavakkal jelölik. Amiatt, hogy elkerüljük a felhasználó megtévesztését, érdemes kerülni az aláhúzást, mint kiemelési módszert, helyette inkább félkövér, vagy dőlt betűtípust, esetleg csupa nagybetűt ajánlott alkalmazni egy weboldal fontos információinak hangsúlyozására. (Bár ha azt szeretnénk, hogy oldalunk tipográfiailag is helyes legyen, akkor a nagybetűs kiemelést kerülni kell.)

12 Egy weboldal esetén a legeslegfontosabb szempont, hogy a felhasználó mindig megtalálja azt, amit keres, méghozzá a lehető legrövidebb időn belül.

13 ISO (Human( Human-centred design process for interactive systems) kereskedelmi, oktatási, egyéb célok meghatározása a felhasználás kulcsjeleneteinek kidolgozása az oldal struktúrájának megtervezése navigációs eszközök megtervezése informatív, nem túl rövid megfogalmazású menük biztosítása a linkek kiemelése jó konceptuális modell - konzisztencia és koherencia megbízható összekötések

14 Ahhoz, hogy egy honlapot megtervezhessünk, tisztában kell lennünk nk néhány n ny alapvető dologgal, mint példp ldául: Mi a honlap tárgya? Kinek a számára készítjük honlapunkat, vagyis ki lesz a felhasználói célcsoport? Milyen típusú feladatokat kell a felhasználóknak végrehajtania? Hogyan jelezzük a honlap megjelenését? Hogyan szerkesztjük és frissítjük weblapunkat? Hogyan és milyen gyorsan válaszolunk a látogatói kérdésekre? Hogyan tudjuk lemérni honlapunk hatékonyságát?

15 Honlapok fejlesztési si szintjei Tartalom-tervezés (Content Design) Site-tervezés (Site Design) Laptervezés (Page Design)

16 Tartalomtervezés Egy weblap esetében a tartalom a legfontosabb, hiszen egy lapra a felhasználók a tartalom miatt jönnek. A tartalomtervezés alapelvének tekinthetjük azt, hogy úgy tervezzük meg weboldalunkat, hogy a kívánt tartalmat a felhasználók minél könnyebben megtalálják. A színházi előadás után a nézők általában arról beszélnek, hogy milyen volt az előadás, nem pedig arról, hogy milyenek voltak a kosztümök. A jó kosztümök természetesen nagyban hozzájárulnak az előadás sikeréhez, de azért mégiscsak a színészek játéka a legfontosabb.

17 Site-tervez tervezés Mivel a felhasználó közvetlenül csak lapokat lát, ezért általában a laptervezésen van a fő hangsúly. Mindamellett, hogy a site nem jelenik meg teljes egészében a képernyőn, a használhatóság szempontjából ez mégis fontosabb, mint a lapok minősége külön-külön. Alapvető szempont a struktúra pontos kialakítása, amelyet szakszerűen információs architektúrának is neveznek. Információs architektúra felállításán olyan funkcionális és intuitív terv felállítását értjük, amely kijelöli a felhasználó számára azt az utat az A pontból a B pontba, ahol a legkisebb ellenállással találkozik.

18 Site-tervez tervezés A struktúra fontosságának alábecslése gyakori hiba: Sok site-nak zavaros az információs-struktúrája; ezeket a felhasználók elkerülik. Sok site-on a lényeges strukturális információ a kevésbé lényegesek közé van elrejtve. A felhasználók türelmetlenek: nem áldoznak időt az egyes web siteok struktúrájának tanulmányozására, hanem a következőre ugranak. A weboldalakon fontos szerepe van a böngészésnek. A böngészési lehetőség három fontos szerepet is betölt: egyrészt navigációs feladatokat (eligazodás, útvonaltervezés, útvonalvégrehajtás), másrészt információszerzési feladatokat lát el, harmadrészt pedig feladat-menedzselési feladatokat végez.

19 Példa elfogadható sitemap-re

20 Példa elfogadható sitemap-re

21 Site-tervez tervezés Navigációs segédeszközök megtervezése: a feladat, a felhasználó és a környezet jellemzőinek figyelembe vétele az aktív területek, linkek vizuális hozzáférhetősége kiemelése (szín, betűtípus stb.) elhelyezése egyéb információk logikus elrendezése. Célszerű linkekkel ellátni az oldalakat a hierarchia valamennyi szintjéhez. Ennek két oka van: a linkek segítségével a felhasználók jobban megértik az aktuális oldal összefüggéseit; a linkek lehetővé teszik, hogy általuk közvetlenül a site magasabb szintjére juthasson a felhasználó, ha épp nem a megfelelő oldalon van, de valami hasonlót keres.

22 Site-tervez tervezés Általános irányelvnek tekinthető, hogy a linkek mélységét és szélességét úgy kell kombinálni, hogy a legjobb végrehajtási időt biztosítsuk a felhasználó számára, valamint, hogy a hierarchia alján és tetején legyenek a nagyobb kiterjedésű linkek. Amennyiben kevesebb számú standard linket alkalmazunk (célszerű csupán 5-6 linket elhelyezni egy oldalon), azt a felhasználók sokkal jobban meg tudják jegyezni.

23 Laptervezés A kezdőlapot meg kell különböztetni a honlapunk többi lapjától. A kezdőlapot (home page) az összes többi laptól eltérően kell megtervezni. A kezdőlap megpillantásával a felhasználónak választ kell kapnia olyan kérdésekre, hogy Hol jár most?, Miről szól az a site? stb., valamint a kezdőlapnak kiindulási pontul kell szolgálnia a site-on belüli navigációhoz.

24 Elfogadható kezdőlap

25 Laptervezés A lapok tervezésének legfontosabb célja a tartalom szempontjából az optimális kihasználtság. Habár azt szeretnénk, hogy a lapunk jól nézzen ki, ügyelni kell arra, hogy ne használjunk túl sok kiegészítő grafikai és díszítőelemet, mert azok zsúfoltabbá és nehezen áttekinthetővé teszik a lapot (főként, ha még ezek az elemek mozognak is, akkor elterelik a felhasználó figyelmét), és ezáltal megnehezítik a lényeges információ megtalálását és feldolgozását. Alapvető elv, hogy a felhasznált terület több mint felét ajánlott a tartalomra fordítani.

26 A lapok tervezéséhez is ad az ISO es szabvány irányelveket: a lapokat úgy kell megtervezni, hogy a bennük levő szöveg könnyen olvasható legyen, a lapoknak támogatniuk kell a különböző böngésző környezetet, a lapoknak biztosítaniuk kell az interakciók konzisztenciáját, a lapoknak emlékeztetniük kell a felhasználót az elkezdett feladat befejezésére, a nyomógombok funkcióját pontosan meg kell határozni,

27 A lapok tervezéséhez is ad az ISO es szabvány irányelveket: keretekre vonatkozó irányelvek: ha kereteket alkalmazunk egy lap felépítésében, akkor: kerülni kell a zavaró keretek alkalmazását, a kereteknek nem szabad túllépniük a képernyő méretét, maximum 3-4 keretet szabad alkalmazni, ügyelni kell arra, hogy a navigációs keretet ne lehessen görgetni, ha nem alkalmazunk kereteket, akkor minden oldalt el kell látni navigációs linkekkel, a lap alján és tetején egyaránt, site-map-et vagy grafikus áttekintést kell a lapnak nyújtania, mely az oldal hierarchiáját és struktúráját tükrözi,

28 A lapok tervezéséhez is ad az ISO es szabvány irányelveket: oldalak hosszára vonatkozó irányelvek: rövidebb oldalak tervezése esetén: a dokumentum mentésére és nyomtatására szolgáló linket kell az oldalnak tartalmaznia, biztosítani kell az egy oldalon levő információ modularitását, hosszabb oldalak tervezése esetén: kerülni kell, hogy 3-4 képernyőnagyságot túlhaladjanak az oldalak, kerülni kell a vízszintes irányú görgetést.

29 Laptervezés A laptervezés esetében fontos törődni a nyomtathatóság kérdésével is. Hiszen gyakran előfordul, hogy egyik nap megnézünk egy lapot, amely számunkra hasznos információkat tartalmaz, de nem mentjük le és nem is nyomtatjuk ki, gondolván még úgyis meg tudjuk nézni, és mire másnap keresnénk, már nem találjuk meg, mert a lapot megszüntették. Ahhoz, hogy webalkalmazásaink megfeleljenek minden követelménynek, alapos tervezésre és kivitelezésre van szükség. Ez a fejlesztésre fordítandó időt mindenképp megnöveli valamelyest, ám ez a ráfordítás a használat során többszörösen megtérül.

30 Speciális szüks kségletű felhasználók A speciális szükségletű felhasználók is hozzá kell, hogy férhessenek a WEB-en megtalálható tartalomhoz. Ezen ajánlások kiadásában élen járó szervezet a World Wide Web Consortium (W3C). Beszélhetünk akadálymentesített weboldalról: Látássérült, Hallássérült, Mozgássérült, Értelmileg sérült, Halmozottan sérült felhasználók számára.

31 WEB mindenkinek A W3C célja: a WEB nyújtotta lehetőségeket mindenki számára elérhetővé tenni, bármilyen hardverrel, szoftverrel, hálózati infrastruktúrával, anyanyelvvel, kultúrával, vagy fizikai vagy mentális sérültséggel rendelkezzenek. W3C szabványokat, jelentéseket, valamint a különböző publikációkat több nyelvre lefordítják. W3C-irodák 15 országban. W3C Magyar Iroda: Célja: a magyar intézmények és cégek minél szélesebb körében megismertesse a W3C tevékenységét és segítséget nyújtson az azokban való részvételhez. webes szabvány: Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0

32 Felhasználói i igények Aki hallássérült, az az elhangzott hanganyag vizuális megjelenítését igényli. Aki látássérült, a vizuális információ hangzó vagy tapintható megfelelőjét szeretné. Aki nem tud gyorsan vagy könnyedén mozogni, a lehető legkevesebb mozgást szeretné igénybe venni, valamint szeretné, hogy számára elegendő idő álljon rendelkezésre, hogy a WEB-en a különböző beállításait elvégezhesse. Aki nem jól olvas, valószínűleg szeretné meghallgatni a leírt információkat. (diszlexia)

33 Tervezési alapelvek A tartalomnak több érzékszervvel is érzékelhetőnek kell lennie. A tartalom minden elemének elérhetőnek kell lennie. A tartalomnak és a vezérlőelemeknek a felhasználó számára érthetőeknek kell lenniük. A tartalomnak elég robusztusnak kell ahhoz lennie, hogy a jelenlegi és a jövőbeli technológiákkal is együtt tudjon működni.

34 1.. alapelv: érzékelhető tartalom A nem szöveg típusú (pl. audiovizuális) tartalom mellett biztosítsuk annak szöveges megfelelőjét is a felhasználók számára. Példa: nyomógombként használt jobbra mutató nyíl ikon = következő oldal Az előtérben lévő szavak és képek könnyen megkülönböztethetőek legyenek a háttértől. Színlátási rendellenességgel rendelkezők is könnyen el tudjanak olvasni mindent (Fekete-fehérben is nézzük meg honlapunkat).

35 2. alapelv: elérhet rhetőség Minden funkciót lehessen billentyűzeten keresztül működtetni. A vakok például nem használnak egeret. Olvasást vagy interakciót érintő időhatárokat a felhasználó szabályozhassa Példa: villogó vagy továbbgördülő szöveg, rövid idő múlva eltűnő dialógusablak: - legyen lehetőség kikapcsolni vagy nagyon meghosszabbítani az időkorlátot, - mozgó tartalmak megállíthatók legyenek. Epileptikus rohamot előidézhető tartalmak elkerülhetősége: - villogó tartalmak kikapcsolása annak megjelenése előtt, - bizonyos minták megjelenítésének letiltása azok megjelenése előtt.

36 3. alapelv: érthetőség A tartalom jelentése mindenki számára érthető legyen: - helyes szóhasználat, nyelvtan, igeidők Következetesen rendezzük el a tartalmat lapról lapra : - egységes legyen a felhasználói felület.

37 4. alapelv: robusztus tartalom A technológiákat az előírásoknak megfelelően használjuk: - tartsuk be mindazt, amit a specifikációban leírtak. Különböző operációs rendszerek alatt is ugyanazt a megjelenítést, elérhetőséget biztosítsuk!

38 Weblapok tesztelése se Fókuszcsoportos vizsgálat: Öt-nyolc ember körbeül egy asztalt, ötleteket és dizájnterveket mutatnak nekik Reagálnak ezekre Előnye: a résztvevők továbbgondolják egymás ötleteit, pillanatképet kaphatunk a felhasználók véleményéről, benyomásairól feltárja, helyes-e az oldal mögött álló koncepció, kellően vonzó-e a szolgáltatás Hátránya: nem derül ki, hogy a honlapunk használható-e

39 Használhat lhatósági teszt Egyszerre csak egy felhasználónak mutatunk valamit (ez lehet honlap, egy honlap tervezete, vázlatok vagy egyes weboldalak), és arra kérjük, hogy Találja ki, mi az, amit lát Próbálja meg rendeltetésszerűen használni

40 Néhány tény t a teszteléssel ssel kapcsolatban Ha igazán jó honlapot akarunk, tesztelnünk kell! A tesztelés segít szem előtt tartanunk, hogy mások nem úgy gondolkodnak, mint mi, nem tudják azt, amit mi, és mások a webhasználati szokásaik is. Egy tesztalany ezerszer jobb, mint egy sem. Jobb egyetlen felhasználót tesztelni a projekt elején, mint ötvenet a legvégén. Sokszor túlértékelik a reprezentatív mintából származó felhasználókat. Nem azért tesztelünk, hogy bizonyítsunk valamit, vagy valaminek az ellenkezőjét. Újra és újra tesztelni kell! Egy teszt nem teszt. A puding legjobb próbája a tesztelés.

41 Az öt t legnépszer pszerűbb indok arra, hogy egy cég c miért nem végez v használhat lhatósági tesztelést st Nincs elég időnk Nincs rá pénzünk Nincs meg a kellő szaktudásunk Nincs laboratóriumunk Nem tudjuk, hogyan értékeljük az eredményt. Stb.

42 Ha nincs időnk és s nincs pénzp nzünknk Felhasználók száma tesztelésenként Kik a teszt alanyai? Hol tesztelünk? Hagyományos tesztelés Általában legalább 8, hogy legyen mivel megindokolni a magas költséget A célcsoport gondosan kiválasztott tagjai Megfigyelő helyiséggel és egy irányban átlátszó tükörrel ellátott laboratóriumban Fapados tesztelés 3-4 Bárki, aki internetet használ Bármilyen irodában Ki tesztel? Tapasztalt webergonómiai szakember Bárki, akinek van hozzá türelme Tervezés szükséges? Több hetes felkészülés, előkészítés Minimális előkészület Felkészülés Mit és mikor tesztelünk? Vázlatok, vita, ellenőrzött tesztelési napló Egyetlenegyszer elemezzük a szinte kész munkát El kell döntenünk, mit mutatunk meg az alanyoknak A tervezési folyamat során folyamatosan Mennyibe kerül? euro euro vagy még kevesebb Mi történik a tesztelés után? Hosszú beszámoló a tanulságokkal, majd ennek megvitatása, javítás Még aznap ebéd mellett megbeszélhetők a tapasztaltak

43 Hány felhasználóval teszteljünk? Egyetlen teszt nyolc felhasználóval Megtalált problémák száma: 5 Két teszt három felhasználóval Megtalált problémák száma: 9

44 Validálási eszközök A W3C ellenőrző eszközei jól használhatóak a leírónyelvek és a stíluslapok érvényességének ellenőrzésére: A WebXACT képes a WCAG 1.0 alapján ellenőrizni (és a szokásos ellenőrzési funkciók is megvannak benne, ezáltal eléggé komplex szolgáltatás, egy átlagos méretű weblapot több percig ellenőriz), rendkívül részletes eredményeket szolgáltat, sorról sorra elemezve: A ContentQuality.com WCAG 1.0 és Section 508 ( alapján is ellenőriz, beállítható, hogy milyen böngészőt emuláljon az ellenőrzés során. Sajnos csak 1 percig használható demóverzió, a teljes szoftver külön vásárolható meg, de ez is hasznos eszköz. A Microsoft Visual Studio 2005-ös, webfejlesztésre szolgáló verzióiban is lehetőség van WCAG 1.0 és Section 508 szerinti validálásra, ami igen kényelmes, hiszen a fejlesztőkörnyezetet el sem kell hagyni ez esetben az ellenőrzés kedvéért. Az Opera böngésző remekül használható kis képernyős böngészők szimulációjára, ugyanezen böngésző (és cég) mobilváltozata ingyenes letölthető, és közvetlenül mobiltelefonon is kipróbálható:

45 További ellenőrz rzési eszközök RDF Validator: Feed Validator: P3P Validator: Platform for Privacy Preferences (P3P) Project: XML Schema Validator: MUTAT:

46 További irodalom Magyar Elektronikus Könyvtár: Akadálymentes honlapok tervezése: W3C: Web Content Accessibility Guidelines 1.0: W3C: Web Content Accessibility Guidelines 2.0: Universal Usability in Practice: W3Schools: HTML tutorial: W3Schools: XHTML tutorial: W3Schools: JavaScript tutorial: W3Schools: PHP tutorial:

DSD. A W3C Magyar Iroda Akadálymentesítési Törekvései Pataki Máté, Kovács László

DSD. A W3C Magyar Iroda Akadálymentesítési Törekvései Pataki Máté, Kovács László A W3C Magyar Iroda Akadálymentesítési Törekvései Pataki Máté, Kovács László A World Wide web Consortium (W3C) Hogy kihasználhassuk a Web nyújtotta összes lehetőséget... A webszabványok fejlesztésének semleges

Részletesebben

Boltban. Belépünk. Keressük meg. Keressük meg a jó részleget. a pénztárat. nem. Biztos hogy a jó helyen vagyunk. igen. Fizessünk.

Boltban. Belépünk. Keressük meg. Keressük meg a jó részleget. a pénztárat. nem. Biztos hogy a jó helyen vagyunk. igen. Fizessünk. Web design Boltban Belépünk nem Keressük meg a jó részleget Keressük meg a pénztárat Biztos hogy a jó helyen vagyunk igen Keressük meg a jó sort Fizessünk nem Eléggé frusztráltak vagyunk? nem Keressük

Részletesebben

HELYES módosítható, olvashatóság. Válasz Felhasználói élmény, stílusos, egyéni megjelenés HIBAS

HELYES módosítható, olvashatóság. Válasz Felhasználói élmény, stílusos, egyéni megjelenés HIBAS Jelölje be azt a sort, amelyben kizárólag a weboldalakkal szemben támasztott alapkövetelmények szerepelnek. Értékes információtartalom, olvashatóság, vonzó és igényes megjelenés. Olvashatóság, felhasználói

Részletesebben

Akadálymentes weboldalkészítés dióhéjban

Akadálymentes weboldalkészítés dióhéjban Akadálymentes weboldalkészítés dióhéjban Készítette: Mezei Ádám Info-kommunikációs Akadálymentességi Műhelykonferencia 2008. november 20 Mi az oka, hogy NEM akadálymentes honlapokat készítünk? 1) Nem gondolunk

Részletesebben

DSD Akadálymentesítés mobilwebes környezetben

DSD Akadálymentesítés mobilwebes környezetben Akadálymentesítés mobilwebes környezetben Pataki Máté Témakörök WAI Mobiltelefonok/mobil böngészés előretörése MWI 2/ 31 W3C Web Accessibility Initiative (WAI) http://www.w3.org/wai/ Web Content Accessibility

Részletesebben

DSD. A webes akadálymentesítés helyzete Magyarországon Pataki Máté DSD. Pataki Máté 1/ 41

DSD. A webes akadálymentesítés helyzete Magyarországon Pataki Máté DSD. Pataki Máté 1/ 41 A webes akadálymentesítés helyzete Magyarországon Pataki Máté Pataki Máté 1/ 41 Témakörök W3C -Web Accessibility Initiative (WAI) Célcsoportok Fogyatékossággal élők Technológiailag megkülönböztetettek

Részletesebben

Rámpát a honlapokra úton az akadálymentes honlapok felé

Rámpát a honlapokra úton az akadálymentes honlapok felé Rámpát a honlapokra úton az akadálymentes honlapok felé Bevezetés A W3C Magyar Iroda már több mint hat éve azon munkálkodik, hogy hazánkban minél jobban megismertesse az érdeklődőket a legújabb webes technológiákkal,

Részletesebben

Rámpát a honlapokra úton az akadálymentes honlapok felé Pataki Máté

Rámpát a honlapokra úton az akadálymentes honlapok felé Pataki Máté Rámpát a honlapokra úton az akadálymentes honlapok felé Pataki Máté Pataki Máté Témakörök A World Wide Web Consortium (W3C) W3C Magyar Iroda Akadálymentes weboldalak (WCAG) Szabványos weboldalak l Új szolgáltatás

Részletesebben

W3C WAI. Weblapok Akadálymentesítése

W3C WAI. Weblapok Akadálymentesítése W3C WAI avagy Weblapok Akadálymentesítése Pataki Máté W3C Magyar Iroda 1. Bevezetés Az Interneten minden információ megtalálható, csak rá kell találni, szokták mondani, és az élet nagyon sok területére

Részletesebben

A felhasználói interakciók alapelvei. Losteiner Dávid

A felhasználói interakciók alapelvei. Losteiner Dávid A felhasználói interakciók alapelvei Losteiner Dávid Bevezetés Manapság főleg grafikus (GUI, weboldal) A vele dolgozó hatékony munkavégzését szolgálja Lehetőleg elrejti a belső működést Biztosítja a munka

Részletesebben

Akadálymentesítés és az egyetemes tervezés (Accessibility and the universal design)

Akadálymentesítés és az egyetemes tervezés (Accessibility and the universal design) Akadálymentesítés és az egyetemes tervezés (Accessibility and the universal design) Akadályozottak lehetnek Egy honlap vagy számítógépes program használata nemcsak egy mozgássérült, vak vagy siket embernek

Részletesebben

Az interakció stílusai

Az interakció stílusai Az interakció stílusai Starkné dr. Werner Ágnes Interakció Az interakció folyamán, a képernyőn megjelenő információ, és a kezelő inputjainak, valamint ezek alapján a programfunkciók szervezési stílusának

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység A

Gyakorlati vizsgatevékenység A Gyakorlati vizsgatevékenység A Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

Webfejlesztés Szempontok

Webfejlesztés Szempontok Webfejlesztés Szempontok A webfejlesztés alapjai Miért készülnek weboldalak? Valamit nyújtani szeretnénk a felhasználónak. A webfejlesztés során elsősorban a felhasználók igényeit vesszük figyelembe. Nevezhetjük

Részletesebben

COOKIE (SÜTI) SZABÁLYZAT

COOKIE (SÜTI) SZABÁLYZAT COOKIE (SÜTI) SZABÁLYZAT A GrandVision Hungary Kft. (székhely: 1113 Budapest, Bocskai út 134-146. cégjegyzékszám: 01-09-468765.) (továbbiakban: Adatkezelő) által üzemeltetetett www.ofotert.hu oldalon (továbbiakban:

Részletesebben

TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL

TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL http://bit.ly/a1lhps Abonyi-Tóth Andor Egyetemi tanársegéd 1117, Budapest XI. kerület, Pázmány Péter sétány 1/C, 2.404 Tel: (1) 372-2500/8466 http://abonyita.inf.elte.hu

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység B

Gyakorlati vizsgatevékenység B Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

Mentális modell, metaforák és analógiák. A desktop metafora. Xerox Star GUI

Mentális modell, metaforák és analógiák. A desktop metafora. Xerox Star GUI Mentális modell, metaforák és analógiák A desktop metafora Xerox Palo Alto Research Center Xerox Star GUI 1973/79. Xerox Alto A piacon megjelenő első számítógép bittérképes képernyővel egérrel grafikus

Részletesebben

HTML é s wéblapféjlészté s

HTML é s wéblapféjlészté s HTML é s wéblapféjlészté s 1. Melyik országból ered a hipertext-es felület kialakítása? USA Japán Svájc 2. Webfejlesztéskor ha a site-on belül hivatkozunk egy file-ra, akkor az elérési útnak... relatívnak

Részletesebben

akadálymentesen i e Tervezés

akadálymentesen i e Tervezés akadálymentesen i da X y S L e autizmus spektrumzavarral élők számára használj egyszerű színeket komplementer színeket írj egyszerűen Tedd! bonyolult kifejezéseket használj egyszerű mondatokat és felsorolásokat

Részletesebben

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal. Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.hu. 1 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 3 1.1 Architektúra (terv) felülvizsgálat...

Részletesebben

Arculat fontossága & Akadálymentesítés

Arculat fontossága & Akadálymentesítés Webdesign 7 Arculat fontossága & Akadálymentesítés Bujdosó Gyöngyi Debreceni Egyetem Informatikai Kar Fontos a webfelület let arculata A klíma azt jelenti a szervezet számára, mint a személyiség az ember

Részletesebben

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék A hatékony szórólap Sokan úgy vélik, hogy szórólapozás idejét múlt hirdetési forma. Azonban ne hagyja megtéveszteni magát. Miért használják még ma is ennek ellenére a szórólapozást? Mert működik! Ha hatékonyan

Részletesebben

Minta weboldal. 8 Keresés. A helyi közösségek saját weboldalainak arculati megkötései és elrendezési javaslata.

Minta weboldal. 8 Keresés. A helyi közösségek saját weboldalainak arculati megkötései és elrendezési javaslata. Webarculat A weboldal A LEADER Helyi Akciócsoportok weboldalai mind-mind egyedi megoldások, a helyi közösséggel kapcsolatos információk megosztóhelyei. Ezek a weboldalak szabadon szerkeszthetők, bizonyos

Részletesebben

BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF

BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF Az Internet 2 A hálózatok összekapcsolt, hálózatba szervezett rendszere, amely behálózza a világot. Részévé vált életünknek.

Részletesebben

Speciális szükségletű felhasználók navigációjának vizsgálata különböző multimédiás alkalmazásokban

Speciális szükségletű felhasználók navigációjának vizsgálata különböző multimédiás alkalmazásokban Speciális szükségletű felhasználók navigációjának vizsgálata különböző multimédiás alkalmazásokban MÁTRAI RITA1, KOSZTYÁN ZSOLT TIBOR2, SIKNÉ DR. LÁNYI CECÍLIA3 1,3 Veszprémi Egyetem, Képfeldolgozás és

Részletesebben

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Adobe Reader beállítása és használata a hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzéséhez A dokumentáció szabadon tovább terjeszthető, a legfrissebb

Részletesebben

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd.

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Első lépés: Töltsd le a programot innen: http://download.vessoft.com/files/fyds/freeyoutubedownoad.exe

Részletesebben

SDL Trados szervermegoldások. Szekeres Csaba SDL Trados partner szekeres.csaba@m-prospect.hu M-Prospect Kft.

SDL Trados szervermegoldások. Szekeres Csaba SDL Trados partner szekeres.csaba@m-prospect.hu M-Prospect Kft. SDL Trados szervermegoldások Szekeres Csaba SDL Trados partner szekeres.csaba@m-prospect.hu M-Prospect Kft. Fókuszban A fájlalapú fordítási memória korlátai SDL TM Server 2009 A fájlalapú terminológiai

Részletesebben

Web-fejlesztés NGM_IN002_1

Web-fejlesztés NGM_IN002_1 Web-fejlesztés NGM_IN002_1 Rich Internet Applications RIA Vékony-kliens generált (statikus) HTML megjelenítése szerver oldali feldolgozással szinkron oldal megjelenítéssel RIA desktop alkalmazások funkcionalitása

Részletesebben

DSD W3C WAI, avagy Weblapok akadálymentesítése

DSD W3C WAI, avagy Weblapok akadálymentesítése W3C WAI, avagy Weblapok akadálymentesítése Pataki Máté Témakörök A World Wide Web Consortium (W3C) W3C Magyar Iroda W3C - Web Accessibility Initiative (WAI) WCAG 1.0 Célcsoportok Fogyatékossággal élők

Részletesebben

Mitől lesz vonzó egy honlap? Serfőző Péter

Mitől lesz vonzó egy honlap? Serfőző Péter Mitől lesz vonzó egy honlap? 2017.09.27 Serfőző Péter peti@zwoelf.hu www.zwoelf.hu Mire használjuk leggyakrabban az internetet? Jelenleg leglátogatottabb siteok világszerte 1 2 3 Keresünk! Azért hogy megtalálják

Részletesebben

Responsive Web Design. Dr. Nyéki Lajos 2019

Responsive Web Design. Dr. Nyéki Lajos 2019 Responsive Web Design Dr. Nyéki Lajos 2019 Bevezetés A responsive web design tervezési technika által létrehozott web oldalak skálázhatók, a web oldalt mobil telefon, táblagép és asztali számítógép böngészőjével

Részletesebben

Cookie Nyilatkozat Válts Fel weboldal

Cookie Nyilatkozat Válts Fel weboldal Cookie Nyilatkozat Válts Fel weboldal Tájékoztatjuk, hogy a weboldal sütiket használ a weboldal (valtsfel.hu) működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése

Részletesebben

SZÁMALK SZAKKÖZÉPISKOLA

SZÁMALK SZAKKÖZÉPISKOLA KÉPZÉS MEGNEVEZÉSE: Felhasználóbarát digitális szolgáltatások fejlesztése (Használhatósági szakértő/usability expert alapok fakultáció) Készítette: dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar Tartalomipari

Részletesebben

Kedves Openhouse-os munkatársak!

Kedves Openhouse-os munkatársak! Kedves Openhouse-os munkatársak! Tapasztalataink szerint a tartalom kezelő rendszerek (Content Management Systems CMS) felhasználói gyakran kevéssé ismerik azokat az elveket, amik segíthetik az oldal eredményesebb

Részletesebben

Webdesign és információ építészet a gyakorlatban

Webdesign és információ építészet a gyakorlatban THE INTERNET,mapped on the opposite page, is a scalefree network in that Webdesign és információ építészet a gyakorlatban dis.'~tj port,from BYALBERTU\SZLOBARABASI ANDERICBONABEAU THE INTERNET,mapped on

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése

Webes alkalmazások fejlesztése Webes alkalmazások fejlesztése 3. gyakorlat Authentikáció, adatok feltöltése Szabó Tamás (sztrabi@inf.elte.hu) - sztrabi.web.elte.hu Authentikáció Manapság már elvárás, hogy a felhasználó regisztrálni

Részletesebben

Csavarda mobil áruház

Csavarda mobil áruház Csavarda mobil áruház Használati útmutató Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarda mobil áruház alkalmazást, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. TARTALOMJEGYZÉK 1. Letöltés 2. oldal 2.

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

Webkezdő. A modul célja

Webkezdő. A modul célja Webkezdő A modul célja Az ECDL Webkezdő modulvizsga követelménye (Syllabus 1.5), hogy a jelölt tisztában legyen a Webszerkesztés fogalmával, és képes legyen egy weboldalt létrehozni. A jelöltnek értenie

Részletesebben

M BE. Indukciós hurok

M BE. Indukciós hurok Indukciós hurok Indukciós hurok - a 24 főt befogadni képes irodába indukciós hurok került beépítésre az irodában dolgozó hallássérült dolgozó munkafeltételeinek javítására, illetve, hogy ügyfélfogadáshoz

Részletesebben

Web design. Accessibility

Web design. Accessibility Web design Accessibility A Web Az egyik definíció szerint a Web: minden ember számára (fizikai és technológiai szinttől és lehetőségektől függetlenül) információt közlő médium Látás- és hallássérültek

Részletesebben

A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv

A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv A Windows 7 bemutatása...xv A Windows 7 kiadásai... xvi Minimális rendszerkövetelmények... xix Windows 7... xix A gyakorlatok...

Részletesebben

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában.

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. A CIB Internet Bankból történő nyomtatás

Részletesebben

2008-2009 VECTRUM Kft. VECTRUM e-számla Felhasználói útmutató 1.2 verzió

2008-2009 VECTRUM Kft. VECTRUM e-számla Felhasználói útmutató 1.2 verzió 2008-2009 VECTRUM Kft. VECTRUM e-számla Felhasználói útmutató 1.2 verzió Tartalomjegyzék Első használat... 3 Felhasználói regisztráció... 8 Szolgáltatói ügyfél regisztráció... 10 Számlalista... 12 2008

Részletesebben

Tegyünk nagyszerű dolgokat!

Tegyünk nagyszerű dolgokat! Tegyünk nagyszerű dolgokat! Ismerős Természetes környezet Multiplatform Nagyobb hatékonyság Letöltés Ismerős és minden elődjénél jobb Ismerős felületa Windows 10 a jól ismert Windows-élményt nyújtja még

Részletesebben

HTML és CSS. Horváth Árpád május 6. Óbudai Egyetem Alba Regia M szaki Kar (AMK) Székesfehérvár

HTML és CSS. Horváth Árpád május 6. Óbudai Egyetem Alba Regia M szaki Kar (AMK) Székesfehérvár Óbudai Egyetem Alba Regia M szaki Kar (AMK) Székesfehérvár 2015. május 6. Vázlat 1 2 A világháló Története statikus és dinamikus oldal URL DNS-feloldás IP-cím ügyfél (kliens, böngész ) és szerver (kiszolgáló)

Részletesebben

használhatósági szakértő

használhatósági szakértő ! használhatósági szakértő Használhatósági Szakértő" 3 1. Szerepkör leírás" 3 2. Szerepkör profil" 5 2.1 Profil összefoglalása" 5 2.2 Részletes profil" 6 2 Használhatósági Szakértő 1. Szerepkör leírás

Részletesebben

Új jelszó beállítása. Új jelszó beállítása az IFA rendszerhez. BIZALMAS INFORMÁCIÓ JET-SOL JET-SOL 2.0 verzió

Új jelszó beállítása. Új jelszó beállítása az IFA rendszerhez. BIZALMAS INFORMÁCIÓ JET-SOL JET-SOL 2.0 verzió Új jelszó beállítása Új jelszó beállítása az IFA rendszerhez Nyilvántartási szám: ISO 9001: 503/1256(2)-1177(2) BIZALMAS INFORMÁCIÓ JET-SOL JET-SOL 2.0 verzió 2018. 03. 01. TARTALOMJEGYZÉK 1 Áttekintés...

Részletesebben

Útmutató az ActiveX valamit az Internet Explorer egyéb beállításaihoz. Windows 7, 8, 8.1 és 10 operációs rendszerekhez

Útmutató az ActiveX valamit az Internet Explorer egyéb beállításaihoz. Windows 7, 8, 8.1 és 10 operációs rendszerekhez Útmutató az ActiveX valamit az Internet Explorer egyéb beállításaihoz Windows 7, 8, 8.1 és 10 operációs rendszerekhez 1 Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 3 2 Támogatott operációs rendszerek és internet böngészők...

Részletesebben

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Tartalomjegyzék Bevezetés 2 Szükséges hardver és szoftver konfiguráció 3 Testreszabások lementése előző Solid Edge verzióból 4 Előző Solid

Részletesebben

könyvvizsgálat dokumentálását segítő rendszer

könyvvizsgálat dokumentálását segítő rendszer könyvvizsgálat dokumentálását segítő rendszer Készült a Magyar Könyvvizsgáló Kamara Oktatási Központ KFT által kiadott MUNKAPROGRAM ÉS MÓDSZERTANI SEGÉDLET A KISVÁLLALKOZÁSOK KÖNYVVIZSGÁLATÁHOZ kiadvány

Részletesebben

Egy szabadon választott cég weboldalának elemzése (http://educatio.hu)

Egy szabadon választott cég weboldalának elemzése (http://educatio.hu) Egy szabadon választott cég weboldalának elemzése (http://educatio.hu) 1. Vizsgálat az általános webergonómiai alapelvek szempontjából 1.1. Megjelenés, nyitóoldal, menürendszer (navigáció) Az educatio.hu

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT:

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: 2010.08.18. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZEGED VÁROS KÖZLEKEDÉSE 1.00 verzió Dátum: 2012.02.29. Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

Olyan eszközre van szükség, amelynél a webszerkesztés folyamatát a fejlesztő, nem pedig a program vezérli

Olyan eszközre van szükség, amelynél a webszerkesztés folyamatát a fejlesztő, nem pedig a program vezérli Fejlesztőeszközök Olyan eszközre van szükség, amelynél a webszerkesztés folyamatát a fejlesztő, nem pedig a program vezérli Szerkesztők 2 alapvető szolgáltatása: kódszínezés, kódkiegészítés Alapvetően

Részletesebben

HOGYAN LESZNEK AKADÁLYMENTESEK A WEBLAPOK?

HOGYAN LESZNEK AKADÁLYMENTESEK A WEBLAPOK? HOGYAN LESZNEK AKADÁLYMENTESEK A WEBLAPOK? Sikné Lányi Cecilia Pannon Egyetem 8200 Veszprém Egyetem u. 10. lanyi@almosl.hu Czank Nóra, Hajgató Ágnes Padányi Bíró Márton Katolikus Gimnázium 8200 Veszprém

Részletesebben

Tartalom. Alapelemek. Célok. Eszközök. Szerkezet. Alapelvek. Prezentáció. Folyamat

Tartalom. Alapelemek. Célok. Eszközök. Szerkezet. Alapelvek. Prezentáció. Folyamat WEBLAPFEJLESZTÉS Tartalom Alapelemek Célok Eszközök Szerkezet Alapelvek Folyamat Prezentáció Célok Weboldalakkal szemben állított követelmények: - vonzó, egyszerű, igényes, harmonikus színvilág - felhasználóbarát

Részletesebben

VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ

VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ Tartalomjegyzék. Áttekintés Rendszerkövetelmények A szoftver funkciói Interfészek Képernyőképek Főképernyő Általános ismertető Valuta nézet Bankjegy nézet Csekkek

Részletesebben

A hozzáférhető tudás és tanulási környezet

A hozzáférhető tudás és tanulási környezet A fogyatékosság nem személyes tulajdonság, sokkal inkább állapotok bonyolult összessége, amelyek közül számosat a társadalmi környezet hoz létre. (FNO, magyar fordítás, 2003) A hozzáférhető tudás és tanulási

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05 Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

Új jelszó igénylése. Új jelszó igénylése az IFA rendszerhez. BIZALMAS INFORMÁCIÓ 1.0 verzió

Új jelszó igénylése. Új jelszó igénylése az IFA rendszerhez. BIZALMAS INFORMÁCIÓ 1.0 verzió Új jelszó igénylése Új jelszó igénylése az IFA rendszerhez BIZALMAS INFORMÁCIÓ 1.0 verzió TARTALOMJEGYZÉK 1 Áttekintés... 3 2 Új jelszó igénylése... 4 Új jelszó igénylése BIZALMAS INFORMÁCIÓ 2. 1 ÁTTEKINTÉS

Részletesebben

Krug első szabálya. Don t make me think! Ne kelljen gondolkozni! Amikor ránézünk egy web oldalra, legyen

Krug első szabálya. Don t make me think! Ne kelljen gondolkozni! Amikor ránézünk egy web oldalra, legyen Web design Oldalak Don t make me think! Ne kelljen gondolkozni! Krug első szabálya Amikor ránézünk egy web oldalra, legyen Egyértelmű Evidens Önmagyarázó Ha a felhasználónak erőfeszítést jelent egy feladat

Részletesebben

Egyes esetekben e fejezet keretében készítjük el a Tartalomjegyzéket is, melynek technikai megvalósításáról majd az 5.6.6. fejezetben olvashat.

Egyes esetekben e fejezet keretében készítjük el a Tartalomjegyzéket is, melynek technikai megvalósításáról majd az 5.6.6. fejezetben olvashat. Szövegszerkesztés 1. Bevezetés Ebben a modulban a szövegszerkesztési szabályokat kívánjuk bemutatni. Feltételezzük, az olvasó már ismer legalább egy szövegszerkesztő programot, így annak teljes körű bemutatására

Részletesebben

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója Olasz nyelv FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés 1. Társalgási feladat/interjú: három témakör interakció kezdeményezés

Részletesebben

Google Analytics és mérési lehetőségei. Békési Károly

Google Analytics és mérési lehetőségei. Békési Károly Google Analytics és mérési lehetőségei Békési Károly Tartalom Mi a Google Analytics, és mire jó? Gyors kezdéshez Gyakorlati alkalmazások Következtetések Bemutatkozás - ez itt nem a reklám helye Békési

Részletesebben

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás)

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Saját vállalkozás Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Piaci részesedés Haszonkulcs Marketing folyamatok Marketing szervezet Értékesítési/marketing kontrol adatok

Részletesebben

A/B tesztelés webáruházaknak. Zajdó Csaba

A/B tesztelés webáruházaknak. Zajdó Csaba A/B tesztelés webáruházaknak Zajdó Csaba Miről lesz most szó? 1) Mi az az A/B tesztelés? 2) Miért érdemes A/B tesztelni? 3) Milyen lehetőségek vannak A/B tesztelésre? 4) Mit érdemes tesztelni? 5) A/B teszt

Részletesebben

HunGrid Grid technológiák hozzáférési lehetőségei az intézetben

HunGrid Grid technológiák hozzáférési lehetőségei az intézetben HunGrid Grid technológiák hozzáférési lehetőségei az intézetben Kővári Kálmán Számítógép Hálózati Központ (SZHK) Részecske és Magfizikai Kutató Intézet, Budapest Simonyi-nap 2007. október 18. Budapest

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet

Földmérési és Távérzékelési Intézet Ta p a s z ta l a to k é s g ya ko r l a t i m e g o l d á s o k a W M S s zo l gá l tatá s b a n Földmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.13. WMS Szolgáltatások célja A technikai fejlődéshez igazodva

Részletesebben

Hogyan böngésznek a fogyatékkal élő emberek?

Hogyan böngésznek a fogyatékkal élő emberek? Hogyan böngésznek a fogyatékkal élő emberek? A cikket összeállította Dvariecki Bálint (info@alkosoft.hu) a weblaboron megjelent Károly György Tamás írásai felhasználásával Ahhoz, hogy megértsük az akadálymentesség

Részletesebben

Elektronikus kereskedelem

Elektronikus kereskedelem Elektronikus kereskedelem (m-kereskedelem) A jelen és közeljövő mobil információs technológiái és kereskedelmi alkalmazásai http://uni-obuda.hu/sers/kutor/ EK-2/17/1 Mobil elektronikus kereskedelem m-kereskedem

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgási feladat: - három témakör

Részletesebben

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai Informatika 1. Hírek, információk, adatok. Kommunikáció. Definiálja a következő fogalmakat: Információ Hír Adat Kommunikáció Ismertesse a kommunikáció modelljét. 2. A számítástechnika története az ENIAC-ig

Részletesebben

Információs technológiák 2. Gy: CSS, JS alapok

Információs technológiák 2. Gy: CSS, JS alapok Információs technológiák 2. Gy: CSS, JS alapok 1/69 B ITv: MAN 2017.10.01 Ismétlés Van egy Web nevű mappánk, ebben vannak az eddig elkészített weboldalak (htm, html) képek (jpg, png). Logikai felépítés

Részletesebben

Dombóvár Város Arculati Kézikönyve

Dombóvár Város Arculati Kézikönyve Dombóvár Város Arculati Kézikönyve tartalomjegyzék 1. Általános koncepció 4. Elektronikus eszközök 4.1 Honlap 2. Alapvető arculati elemek 4.2 Hírlevél 2.1 Logó kinézet 2.2 Logó szerkezet 2.3 Logó színek

Részletesebben

Új jelszó igénylése. Új jelszó igénylése az IFA rendszerhez. BIZALMAS INFORMÁCIÓ JET-SOL JET-SOL 1.0 verzió

Új jelszó igénylése. Új jelszó igénylése az IFA rendszerhez. BIZALMAS INFORMÁCIÓ JET-SOL JET-SOL 1.0 verzió Új jelszó igénylése Új jelszó igénylése az IFA rendszerhez Nyilvántartási szám: ISO 9001: 503/1256(2)-1177(2) BIZALMAS INFORMÁCIÓ JET-SOL JET-SOL 1.0 verzió 2016.10.24. TARTALOMJEGYZÉK 1 Áttekintés...

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. Az Internet Explorer 9 megfelelősségének

Részletesebben

A Statisztikai adatszolgáltatás menüpont alatt végezhető el az adatlap kitöltése. 3 Statisztikai adatszolgáltatás menetének részletes bemutatása

A Statisztikai adatszolgáltatás menüpont alatt végezhető el az adatlap kitöltése. 3 Statisztikai adatszolgáltatás menetének részletes bemutatása 1 Bevezetés Jelen dokumentum összefoglalja az igazságügyi szakértők 2017. II. negyedéves statisztikai adatszolgáltatásával kapcsolatos információkat, tudnivalókat. 2 Összefoglalás A statisztikai adatszolgáltatást

Részletesebben

Váci Mihály Kulturális Központ Cím: Telefon: Fax: Web: E-mail: Nyilvántartásba vételi szám:

Váci Mihály Kulturális Központ Cím: Telefon: Fax: Web: E-mail: Nyilvántartásba vételi szám: TÁJÉKOZTATÓ Digitális írástudás fejlesztése /D009 A képzés során megszerezhető kompetenciák A képzésben résztvevő: képessé válik a legfontosabb számítástechnikai kifejezések megnevezésére, megérti a számítógép

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum:

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2012.02.16 Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

Weboldal grafika készítés elméleti síkon Grafikából szabáványos CSS és XHTML sablon

Weboldal grafika készítés elméleti síkon Grafikából szabáványos CSS és XHTML sablon Az elméleti rész után jöhet a gyakorlati megvalósítás. A grafika nem lesz túl bonyolult, hogy egyszerűen reprodukálható legyen bárki számára. A megvalósítási szakasz inkább csak érzékeltetés, hogy mire

Részletesebben

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv Image Processor BarCode Service Áttekintés CIP-BarCode alkalmazás a Canon Image Processor programcsomag egyik tagja. A program feladata, hogy sokoldalú eszközt biztosítson képállományok dokumentumkezelési

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztató az átállásról

Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztató az átállásról OTP BANK NYRT. Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztató az átállásról Bankunk ügyfeleink folytonos szoftverhasználatát biztosító szempont alapján úgy döntött, hogy az új verziót (6.01-01) most nem a megszokott

Részletesebben

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07.

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07. Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás 2011. január 07. Tartarlom Guide book,,...3 Trainer s slides,,...4 Trainer s handbook,,...5 CD,,...6

Részletesebben

Árajánlat weboldal készítésére a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ ügyfelei részére

Árajánlat weboldal készítésére a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ ügyfelei részére Árajánlat weboldal készítésére a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ ügyfelei részére Responsive, dinamikus weboldal Alapcsomag tartalma Reszponzív, dinamikus weboldal Egyedi webdesign 1-5 menüpont

Részletesebben

Citibank Online Internet Banking Használati útmutató

Citibank Online Internet Banking Használati útmutató Citibank Online Internet Banking Használati útmutató Bevezető A Citibank Online Internet Banking segítségével a nap 24 órájában, biztonságosan intézheti pénzügyeit, hiszen számos banki szolgáltatás elérhető

Részletesebben

TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ

TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ Kedves Látogató! Jelen tájékoztatóban összefoglaljuk a Tisztaszoftver Program keretén belül az arra jogosultak számára ingyenesen

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 213 05 Szoftverfejlesztő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin

Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin Cél: A képzés célja, hogy a projekt résztvevői tudják kezelni a számítógépet és perifériáit, ismerjék a szoftvereket. Képessé

Részletesebben

Általános tájékoztató szolgáltatások megrendeléséhez

Általános tájékoztató szolgáltatások megrendeléséhez Rólunk A dinamikusan fejlődő digitális könyvpiac egyre növekvő kulturális és gazdasági jelentősségre tesz szert. Az Egora Kiadó Kft. fő célkitűzése, hogy a hazai ügyfelek számára hatékony és elérhető megoldásokat

Részletesebben

smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése

smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése Az SMELearning módszertan egyik legfontosabb ajánlása, egybehangzóan az előzetes szükségletelemzés következtetéseivel a következő: a kis-és

Részletesebben

Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató

Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató Virtualoso Server Használati útmutató 1 Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató A következô pár oldalon

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

Nyilvántartási Rendszer

Nyilvántartási Rendszer Nyilvántartási Rendszer Veszprém Megyei Levéltár 2011.04.14. Készítette: Juszt Miklós Honnan indultunk? Rövid történeti áttekintés 2003 2007 2008-2011 Access alapú raktári topográfia Adatbázis optimalizálás,

Részletesebben

Bemutató anyag. Flash dinamikus weboldal adminisztrációs felület. Flash-Com Számítástechnikai Kft. 2012. Minden jog fenntartva!

Bemutató anyag. Flash dinamikus weboldal adminisztrációs felület. Flash-Com Számítástechnikai Kft. 2012. Minden jog fenntartva! Bemutató anyag Flash dinamikus weboldal adminisztrációs felület Flash-Com Számítástechnikai Kft. 2012. Minden jog fenntartva! Testreszabott weboldalhoz egyéni adminisztrációs felület Mivel minden igény

Részletesebben