TEST GRAMMATICALE E LESSICALE LIVELLO III. Scelga la risposta giusta tra a), b), c), oppure d).

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TEST GRAMMATICALE E LESSICALE LIVELLO III. Scelga la risposta giusta tra a), b), c), oppure d)."

Átírás

1 Szolnoki Főiskola Belső nyelvi vizsga Olasz nyelv III. (felső) szint TEST GRAMMATICALE E LESSICALE LIVELLO III Scelga la risposta giusta tra a), b), c), oppure d). 30 punti 1. Il signor Bianchi lavora all universitá. docente di psicologia. a) di b) da c) per d) come 2. Abbiamo fatto un giro Roma. a) a b) per c) da d) in 3. Nella nostra casa ci sono piú bambini. bambine. a) di b) delle c) che d) come 4. Ho quasi finito di leggere il libro. Se aspetti un attimo,. do. a) te lo b) ti c) ti lo d) te la 5. Si odono. di caccia. a) i corni b) le corna c) le corne d) i corne 6.. deve compiere il proprio dovere. a) Nessuno b) Ciascuno c) Alcuno d) Qualcuno 7. Non. cosí presto la mattina. a) ti alzi b) ti alzare c) alzati d) alza 8. Sai.. é cresciuto il prezzo delle camere d albergo? a) per quanto b) di quanto c) con quanto d) a quanto 9. In italia.. salire in treno solo avendo biglietto. a) si puó b) si possono c) la gente puó d) la gente possono 10. Dobbiamo andare prima che.. notte a) si facesse b) si sia fatta c) si faceva d) faceva 11. Ti avevo detto che.. tra poco il loro nuovo disco. a) é uscito b) era uscito c) sarebbe uscito d) sará uscito 12. Andró in palestra quando.. di studiare. a) finiró b) avró finito c) ho finito d) avevo finito due giovanotti vanno a Napoli. a) Quelli b) Quelle c) Quei d) Quegli 14. Vorrei sentire che cosa.. pensi tu. a) ti b) ne c) ci d) lo 15. D ora in poi.. la casa in ordine. a) terró b) teneró c) tenuta d) tenendo

2 16. La mattina.. il mare molto agitato le barche non erano uscite. a) perché b) stava c) é stato d) essendo 17. Credevamo che lei non.. di queste cose. a) sapeva b) sentissi c) si sentisse d) avesse sentito. 18. La Fenice di Venezia venne inaugurato nel a) Inc he anno? b) In quanti anni? c) In quando? d) Nel quale anno? 19. Ti ho visto preoccupato.. non mi sono affatto meravigliato. a) del quale b) del ché c) sul quale d) sul ché 20. Si é obbligato.. pagarmi i debiti. a) per b) di c) a d) Capite finalmente.. aver fatto uno sbaglio? a) come b) che c) di d) per piano, a quest ora c é grande traffico. a) Vadi b) Anda c) Vada d) Andino 23. Il mio amico parla.. inglese a) il piú buono b) un ottimo c) l ottimo d) un benissimo quando non dormo, sento anche il minimo rumore. a) Di notte b) Alla notte c) nella notte d) La notte 25. Sono contento che Lei.. visitato anche la cittá di Siena. a) ha visitato b) visiterebbe c) visita d) abbia visitato 26. Voglio chiedere qualcosa alla professoressa.. ci tiene una conferenza. a) chi b) con cui c) che d) la cui 27. Questa ragazza ha... a) il mano lungo b) la mano lungo c) le mani lunghi d) le mani lunghe 28. Mi dica.. Le piace di piú! a) quello b) quale c) che d) il quale 29. La regione Toscana é famosa.. vini eccellenti. a) con i b) di c) per i d) a causa dei 30. Chi va a comprare pane? -.. penso io! a) Ne b) Lo c) Ci d) Vi

3 Risposte: 1. d 11. c 21. c 2. b 12. b 22. c 3. c 13. c 23. b 4. a 14. b 24. a 5. a 15. a 25. d 6. b 16. d 26. c 7. b 17. d 27. d 8. b 18. a 28. b 9. a 19. b 29. c 10. b 20. c 30. c

4 IRÁNYÍTOTT FOGALMAZÁS III. SZINT Válassza ki az egyiket az alábbi két írásfeladat közül, és írjon fogalmazást kb. 250 szóban! 30 pont A) Írjon levelet olaszul a következő szempontok szerint! A jövő hónapban egy négynapos konferenciát szervez külföldi kirendeltségeik vezetői számára. Mivel ezek az egész világon megtalálhatók, a könnyebb megközelíthetőség miatt egy repülőtér közelében lévő szálloda lenne a legalkalmasabb helyszín. A szállodának címzett levelében érdeklődjön, hogy - milyen messze van a szálloda a repülőtértől; - biztosított-e a szállodai transzfer; - rendelkeznek-e modern felszereltségű konferenciatermekkel; - kaphat-e kedvezményt, ha több mint 20 egyágyas szobát rendel; - mennyi idő alatt érhető el a szállodától a városközpont. Kérjen prospektust és egyéb információs anyagot! B) Írjon fogalmazást olaszul a következő szempontok szerint! A környezeti problémák hétköznapi életünkre is kihatnak. A felelősen gondolkodó emberek azon a véleményen vannak, hogy sürgősen cselekedni kell, ha meg akarjuk óvni a körülöttünk lévő világot. Írjon fogalmazást környezetünk védelméről az alábbi szempontok figyelembevételével: - korunk fő környezeti problémái és ezek okai; - léteznek-e környezetbarát alternatívák; - milyen feladat hárul a vállalatokra; - mit tesz Ön személyesen környezete védelme érdekében. MEGOLDÁSI JAVASLAT (A) Da: Gonnaitaliana, Roma A: Hotel Belvedere, Milano oggetto: richiesta preventivo Spettabile Hotel Belvedere, Roma, 23 agosto 2012 nel mese prossimo organizziamo un convegno internazionale e stiamo cercando il posto ideale. Abbiamo bisogno di sistemazione per circa 30 persone, diverse sale conferenze e i servizi di mangiare per un periodo di 4 giorni, compreso solo un sabato. Il convegno sará organizzato per gli amministratori delle nostre filiali estere con la partecipazine di noti esperti del settore. Ma prima di prenotare, vorremmo porgere alcune domande: Il Vostro hotel quanto dista dall'aeroporto principale? Siccome tutti gli amministratori arriveranno in aereo, preferiremmo un posto facilmente e velocemente raggiungibile dall'aeroporto. Approposito dell'arrivo, l'hotel ha un mezzo proprio per poter assicurare il trasporto dall'aeroporto all'hotel? Abbiamo saputo che avete delle sale conferenze, ma avremmo bisogno di sapere come sono attrezzete queste: noi avremo bisogno del sistema di traduzione simultanea, il proiettore e uno schermo interattivo nella sala grande, e solo proiettore e schermo nelle altre sale. Siete in gradi di offrirci quanto sopra richiesto? Abbiamo pensato di mostrare ai nostri partner la capitale, per questo organizzeremo per l'ultimo giorno, sabato una visita guidata nel centro della cittá. Quanto dista il centro dall'hotel, e come é possibile raggiungere? Come ultima informazione, vorremmo sapere il prezzo delle camere, sapendo che delle circa 30 persone una ventina chiederá sistemazione singola, e solo il resto in camere doppie o matrimoniali? Chiediamo anche il costo delle sale conferenze e attrezzi, e naturalmente il servizio di mangiare, contando con una cena di gala per la sera di sabato, preferibilmente con la musica viva.

5 Visto che l'invito dobbiamo mandare prima possibile ai nostri clienti, aspettiamo con una certa urgenza la Vostra dettagliata risposta, precisando anche le condizioni di pagamento e gli eventuali sconti, visto il numero di notti abbastanza alto che vogliamo prenotare nel Vostro hotel. Cortesemente chiediamo anche un catalogo illustrato e altri materiali informativi riguardanti l'hotel e i servizi offerti. Aspettando il Vostro preventivo porgiamo i nostri migliori saluti. Enrico Detto referente PR MEGOLDÁSI JAVASLAT (B) L'uomo moderno vive senza alcun rispetto per le sue circostanze: né le altre persone, ma neanche il suo ambiente: distrugge la natura con i disboscamenti e i rifiuti sempre piú nocivi. Per trovare terra sempre piú adatta all'agricoltura e per produrre la carta, milioni di ettari di boschi vengono tagliati annualmente ancora oggi. Compriamo sempre cose nuove e non utilizziamo quelle vecchie, perché il nuovo é piú bello, piú moderno, piú "di moda"! E non solo compriamo e compriamo, ma buttiamo pure: per esempio i rifiuti raccolti in Ungheria in un anno potrebbero coprire completamente piú di una cittá media europea. Stiamo quindi affogando sé stessi. E nei termosifoni moderni non possiamo neanche bruciare almeno i rifiuti fiammabili, o nelle case senza giardino non é possibile utilizzare i rifiuti biodegradabili facendo il composto. Costruiamo sempre case e edifici nuovi al posto di riutilizzare quelli giá fatti ma abbandonati. Oggi, secondo le statistiche, una famiglia di 4-5 persone nei paesi sviluppati cambia casa almeno tre volte nella vita, e almeno una volta dei cambi non vende, ma lascia vuota la casa abbandonata. Anche le aziende preferiscono costruire uno stabilimento nuovo, e non utilizzare uno abbandonato. Chissá, quante materie prime utilizziamo inutilmente? E quanti boschi potrebbero essere salvi se non fossero le costruzioni nuove? E se non bastasse, con l'emissione CO 2 sempre piú alta, la temperatura terrestre sta aumentando pian-piano. E per questo il ghiaccio polare sta sciogliendo, che alza il livello dei mari e oceani. Le alternative ecologiche esistono, ma molti non le conoscono o non le vogliono usare. Potremmo riabilitare e riutilizzare le terre usando il composto prodotto dai rifiuti dell'agricoltura e da quelli comunali raccolti peró selettivamente. Potremmo comprare anche meno cose, producendo cosí meno rifiuti. Ma purtroppo il consumismo é generato prima di tutto dalle aziende producenti gli oggetti quotidiani: gli elettrodomestici di una volta duravano una vita, gli abbigliamenti non andavano dopo un mese fuori moda, i giocattoli non si rompevano dopo una settimana. E cosa faccio io di persona? Io sono fortunata, perché ho un giardino con un cane e alcune galline e un bel camino. Rifiuti quindi abbiamo solo quelli che non vanno nel composto, agli animali o nel fuoco. Facciamo anche raccolta selettiva: oltre le cose utilizzate come scritto prima, ci sono le cose di plastica, di metallo e i rifiuti pericolosi come le lampadine o pile. Facciamo molti regali a mano con i bambini e chiamiamo il meccanico quando la lavatrice si guasta. Abbiamo fatto anche l'isolazione alla casa che é stata costruita da mio nonno e noi l'abbiamo solo rinnovata.

6 OLVASOTT SZÖVEG ÉRTÉSE III. SZINT Az alábbi szöveg alapján válaszoljon magyarul a kérdésekre! 20 pont Donne e carriera, a parità di mansione con uomini guadagnano il 16,7% in meno Il primo della classe quasi sempre indossa la gonna. Più volenterose, più brave a scuola, si laureano prima, eppure a parità di mansione, le donne guadagnano in media il 16,7% in meno degli uomini. Non è solo un luogo comune. Lo confermano dati recenti del Cnel (Consiglio nazionale economia e lavoro): la busta paga delle donne è più leggera. Per colmare questa disparità interverrà il governo: la riforma del lavoro presentata dal ministro Elsa Fornero, tra le altre cose obbliga a riconoscere a uomini e donne un identico stipendio a parità di mansione entro il Le donne guadagnano meno perché scelgono studi che hanno come sbocco professioni poco retribuite, spiega Federica Sorrentino, 30 anni, ingegnere delle telecomunicazioni, specialista in sistemi di controllo del traffico aereo. Lavora tra Roma e Doha ed è una delle poche donne in un ambiente tutto maschile. Non avendo famiglia ho dato piena disponibilità a viaggiare, questo mi permette di guadagnare di più. E sulla disparità retributiva uomodonna commenta: Nel mio campo non vedo differenze. Solo l età è davvero discriminante: se hai 25 anni ti spalancano tutte le porte, se ne hai 30 pensano a te come a una potenziale mamma. Con tutte le conseguenze che ciò comporta per un azienda. E avverte: non è solo un problema delle donne, tutta la mia generazione viene discriminata e sfruttata. Aspettando che la parità divenga legge, meglio sfogliare il nuovo libro di Mrs Moneypenny, ovvero la donna che ha contribuito a far diventare l Agente 007 il protagonista di un secolo di spionaggio. Donne & Carriera. Consigli smart per lavoratrici ambiziose (Hoepli), spiega come fare carriera al femminile, affermarsi, gestire una famiglia e la casa, continuando la propria formazione professionale. Un impresa quasi titanica, eppure l autrice è una di quelle che ce l hanno fatta. Heather McGregor, in arte Mrs Moneypenny, insegna alla London Business School, è amministratore delegato di una delle principali agenzie di head-hunting della city, è sposata e ha tre figli, che lei definisce i suoi centri di costo e dal 1999 scrive per il Financial Times. E se ha trovato anche il tempo per dispensare consigli, probabilmente varrà la pena seguirli: da come arricchire il curriculum vitae partecipando a corsi e master post-laurea, a come crearsi una rete di collaboratori fino a sfruttare Internet in tutte le situazioni. L autrice analizza e porta alla luce le varie resistenze psicologiche e i condizionamenti esterni che impediscono a una donna di progredire nella propria carriera, indicando come destreggiarsi al meglio. Ad esempio imparando a dire no, capacità indispensabile per una donna che vuole far carriera. L uomo ottiene maggior successo perché rischia di più, dice Alessia Valenti, 41 anni, imprenditrice nella moda. Le donne sono però in grado di rimettersi in gioco e, in un momento storico privo di certezze, saranno in grado di farsi strada grazie alla loro innata capacità di risolvere problemi in diversi ambiti. Nel puntare in alto mai dimenticare di coltivare quella che Mrs Moneypenny definisce la terza dimensione : un hobby, uno sport o un attività artistica o culturale di cui parlare, a casa come al lavoro. Curare sempre la propria immagine, prendendosi cura del look. Le donne dovrebbero aiutarsi reciprocamente e dimostrare sempre, in ogni circostanza, una buona dose di solidarietà femminile. Perché l unione fa la forza. (www.ilfattoquotidiano.it) Kérdések: 1. Milyenek a nők az iskolapadban? ( 4pont) 2. Hogyan viszonyul a nők átlagfizetése a férfiakéhoz képest? (1pont) 3. Mi a Cnel? (1pont) 4. Mi a véleménye Federica Sorrentinonak, (6 pont) 5. Miért hasznos Mrs Moneypenny könyve? (4 pont) 6. Mi a véleménye a divatszakembernek? (3 pont) 7. Mi az ún. harmadik dimenzió? (3 pont)

7 Megoldás: 1. Milyenek a nők az iskolapadban? ( 2pont) Általában osztályelsők, szorgalmasak, ügyesek, hamar diplomáznak. 2. Hogyan viszonyul a nők átlagfizetése a férfiakéhoz képest? (1pont) A nők átlagfizetése a férfiakénál 16,7%-kal kevesebb. 3. Mi a Cnel? (1pont) Nemzeti gazdasági és munkaügyi tanács 4. Mi a véleménye Federica Sorrentinonak, (6 pont) - A nők azért keresnek kevesebbet, mert rosszabbul fizetett szakmákat tanulnak. - Mivel nincs családom, bármikor utazhatok, ez lehetővé teszi, hogy többet keressek. - Az én területemen nem látok különbséget nő és férfi közt, csak a kor szerint. - Ha 25 éves vagy, tágra nyílik előtted minden ajtó, ha 30, azt hiszik, hogy hamarosan szülsz. - Nem csak a nőket érinti negatív, az én teljes generációmat diszkriminálják és kihasználják. 5. Miért hasznos Mrs Moneypenny könyve? (4 pont) Elmagyarázza, hogyan lehet nőként karriert csinálni, megállapodni, családot és háztartást vezetni miközben a szakmai fejlődésre is marad idő. 6. Mi a véleménye a divatszakembernek? (3 pont) - A férfiak sikeresebbek, mert többet kockáztatnak. - A nők képesek újra játékba kerülni, és a velük-született problémamegoldó képességüknek köszönhetően továbblépni. 7. Mi az ún. harmadik dimenzió? (3 pont) Legyen egy hobbi, egy sport vagy egy művészeti-kulturális tevékenység, amiről otthon vagy a munkahelyen beszélgetni lehet. A külsőre mindig figyelmet kell fordítani, és segíteni kell egymást.

Békés, szent karácsonyi ünnepeket és áldásos, boldog új esztendőt! Buon Natale e Felice Anno Nuovo!

Békés, szent karácsonyi ünnepeket és áldásos, boldog új esztendőt! Buon Natale e Felice Anno Nuovo! OSSERVATORIO LETTERARIO *** Ferrara e l'altrove *** Magyar-olasz nyelvű online melléklet / Supplemento online in lingua ungherese ed italiano http://www.osservatorioletterario.net - http://xoomer.virgilio.it/bellelettere/

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 24. OLASZ NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 24. OLASZ NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 24. OLASZ NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Olasz nyelv középszint írásbeli

Részletesebben

SISTEMA PEDAGGIO UNGHERIA

SISTEMA PEDAGGIO UNGHERIA SISTEMA PEDAGGIO UNGHERIA Dal 1 luglio 2013 avrà inizio il sistema elettronico a distanza pe ril pedaggio (DTS) che verrà messo in uso su un totale di 6.513km di tratti stradali in Ungheria (autostrade,

Részletesebben

Azonosító jel: OLASZ NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. október 31. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: OLASZ NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. október 31. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc É RETTSÉGI VIZSGA 2006. október 31. OLASZ NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 31. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 21. OLASZ NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Azonosító jel: OLASZ NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 22. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: OLASZ NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 22. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 22. OLASZ NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 22. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

TANULMÁNYOK. Hihet-e valóban egy mai európai értelmiségi Jézus Krisztusnak, az isten fiának istenségében?

TANULMÁNYOK. Hihet-e valóban egy mai európai értelmiségi Jézus Krisztusnak, az isten fiának istenségében? TANULMÁNYOK Hihet-e valóban egy mai európai értelmiségi Jézus Krisztusnak, az isten fiának istenségében? Erdő Péter bíboros prímás, esztergom-budapesti érsek Dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti

Részletesebben

Capo d Orlando (Italia)

Capo d Orlando (Italia) (Italia) Città Beni Culturali Vita quotidiana Cucina Stadt Kultur Menschen im Alltag Kueche Sicilia La Sicilia è un isola al centro del Mediterraneo. La sua forma triangolare ha portato gli antichi abitanti

Részletesebben

Vállalkozás és Kultúra Díj 2005 Pályázati kiírás

Vállalkozás és Kultúra Díj 2005 Pályázati kiírás Vállalkozás és Kultúra Díj 2005 Pályázati kiírás A kultúrába való befektetés növeli a vállalat versenyképességét. A Vállalkozás és Kultúra Díj ezt kézzelfogható példákkal igyekszik bizonyítani: olyan projektekkel,

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 21. OLASZ NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

La famiglia. www.royalnyelviskola.hu 00-36-96-550-550 Család. essere preoccupata per qc. il fratello maggiore. elvált (törvényesen)

La famiglia. www.royalnyelviskola.hu 00-36-96-550-550 Család. essere preoccupata per qc. il fratello maggiore. elvált (törvényesen) La famiglia ungherese aggódik anya anyai anyás anyós anyu apa apai após apu aranylakodalom bátya becsülni bizalom boldoggá tesz családi viták családjog családszerkezet családtagok dédanya dédapa egy fedél

Részletesebben

All Nations Lions Club of Budapest. Musica nel Mondo 7

All Nations Lions Club of Budapest. Musica nel Mondo 7 All Nations Lions Club of Budapest Il Financial Times ha pubblicato la notizia che le principali Aziende mondiali hanno qualificato l Internanional Lions Club e la sua Fondazione (LCIF) migliore organizzazione

Részletesebben

Az elsõ nap a MELE Caféban. Torinói hangulat a MELE Caféban a Kodály Zoltán Zenemûvészeti Iskola növendékeivel. MELE Café a Város Bálján

Az elsõ nap a MELE Caféban. Torinói hangulat a MELE Caféban a Kodály Zoltán Zenemûvészeti Iskola növendékeivel. MELE Café a Város Bálján Az elsõ nap a MELE Caféban Torinói hangulat a MELE Caféban a Kodály Zoltán Zenemûvészeti Iskola növendékeivel MELE Café a Város Bálján Valentin-nap a MELE Caféban Kedves Vendégünk! Ön a Mele Café kiadványának

Részletesebben

Mihály Patai, CEO UniCredit Bank Hungary Nuovi fondi europei e nazionali Novità fiscali 2008

Mihály Patai, CEO UniCredit Bank Hungary Nuovi fondi europei e nazionali Novità fiscali 2008 il Ponte Rivista della Camera di Commercio Italiana per l Ungheria Le Relazioni Gli Affari Il Turismo N.19 gennaio-febbraio 2008 www.cciu.com Mihály Patai, CEO UniCredit Bank Hungary Nuovi fondi europei

Részletesebben

COMMERCIO ESTERO: STATI GENERALI KÜLKERESKEDELMI HELYZETELEMZÉS

COMMERCIO ESTERO: STATI GENERALI KÜLKERESKEDELMI HELYZETELEMZÉS Rivista della Camera di Commercio Italiana per l'ungheria A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara kiadványa N. 34 inverno 2011 COMMERCIO ESTERO: STATI GENERALI KÜLKERESKEDELMI HELYZETELEMZÉS La crisi

Részletesebben

Quasimodo. Balatonfüred 2015. szeptember 4 5. Quasimodo

Quasimodo. Balatonfüred 2015. szeptember 4 5. Quasimodo Quasimodo Balatonfüred 2015. szeptember 4 5. Quasimodo XXIII. Balatonfüredi Nemzetközi Költőtalálkozó Salvatore Quasimodo Költőverseny Balatonfüred, 2015. szeptember 4 5. Fővédnökök: Őexc. Maria Assunta

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 19. OLASZ NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 19. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

il Ponte Rivista della Camera di Commercio Italiana per l Ungheria N.13 x gennaio-febbraio 2007 Le Relazioni x Gli Affari x Il Turismo x www.cciu.com Fondi per lo sviluppo 2007-2013 Il premier Gyurcsány

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 26. OLASZ NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

N. 31 primavera 2011 www.cciu.com

N. 31 primavera 2011 www.cciu.com Rivista della Camera di Commercio Italiana per l'ungheria Relazioni Affari Turismo N. 31 primavera 2011 La presidenza del Consiglio dell'unione Europea all'ungheria Matolcsy: "Tutti gli investitori stranieri

Részletesebben

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ. Dal 01 gennaio 2012. 2012. január 01-t l

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ. Dal 01 gennaio 2012. 2012. január 01-t l SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 2012. január 01-tl Adóalap, adóalap-kiegészítés, összevont adóalap a jövedelem nagyságától függen sznik meg, ill. marad meg. Adóalap-kiegészítést a 2.424.000 Forintot meg nem haladó

Részletesebben

SEMESTRE, COSTITUZIONE E PIANI ECONOMICI

SEMESTRE, COSTITUZIONE E PIANI ECONOMICI Rivista della Camera di Commercio Italiana per l'ungheria A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara kiadványa N. 32 estate 2011 SEMESTRE, COSTITUZIONE E PIANI ECONOMICI Cosa cambia in Ungheria? L'asse

Részletesebben

TÖRTÉNELEM OLASZ NYELVEN

TÖRTÉNELEM OLASZ NYELVEN ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 6. TÖRTÉNELEM OLASZ NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 6. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Quasimodo. Balatonfüred 2014. szeptember 6 7. Quasimodo

Quasimodo. Balatonfüred 2014. szeptember 6 7. Quasimodo Quasimodo Balatonfüred 2014. szeptember 6 7. Quasimodo XXII. Balatonfüredi Nemzetközi Költőtalálkozó Salvatore Quasimodo Költőverseny Balatonfüred, 2014. szeptember 6 7. Fővédnökök: Őexc. Maria Assunta

Részletesebben

OSSERVATORIO LETTERARIO Ferrara e l Altrove ANNO XII NN. 61/62 MARZ.-APR./MAGG.-GIU 2008

OSSERVATORIO LETTERARIO Ferrara e l Altrove ANNO XII NN. 61/62 MARZ.-APR./MAGG.-GIU 2008 2 Lectori salutem! E d i t o r i a l e di Melinda B. Tamás-Tarr Eccoci al nostro nuovo appuntamento, dopo un guasto catastrofico del computer dell Osservatorio Letterario. Ho appena spedito il nostro precedente

Részletesebben

il Ponte Rivista della Camera di Commercio Italiana per l Ungheria Le Relazioni x Gli Affari x Il Turismo x N.17 x settembre-ottobre 2007 www.cciu.com Il Ministro De Castro al Forum della CCIU Accordo

Részletesebben

IMPARA LE LINGUE CON I FILM AL CLA

IMPARA LE LINGUE CON I FILM AL CLA UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI PADOVA - CENTRO LINGUISTICO DI ATENEO IMPARA LE LINGUE CON I FILM AL CLA Vedere film in lingua straniera è un modo utile e divertente per imparare o perfezionare una lingua straniera.

Részletesebben

OSSERVATORIO LETTERARIO Ferrara e l Altrove ANNO XIII NN. 67/68 MARZO-APRILE/MAGGIO-GIUGNO 2009

OSSERVATORIO LETTERARIO Ferrara e l Altrove ANNO XIII NN. 67/68 MARZO-APRILE/MAGGIO-GIUGNO 2009 1 2 E d i t o r i a l e di Melinda B. Tamás-Tarr Lectori salutem! Quanto ho preannunciato, in questo editoriale continuo la riflessione linguistica con le funzioni della lingua. La lingua, a seconda degli

Részletesebben

Szerves, fenntartható építészet és energiatakarékosság Edilizia bio sostenibile e risparmio energetico Bio Sustainable Construction and Energy

Szerves, fenntartható építészet és energiatakarékosság Edilizia bio sostenibile e risparmio energetico Bio Sustainable Construction and Energy Szerves, fenntartható építészet és energiatakarékosság Edilizia bio sostenibile e risparmio energetico Bio Sustainable Construction and Energy Efficiency N Mintaépület Udinebén Un esempio di edificio a

Részletesebben

tárgyalásokat kezdeményez a Megállapodásnak az új körülményekhez történő igazítására; a következőkben állapodnak meg:

tárgyalásokat kezdeményez a Megállapodásnak az új körülményekhez történő igazítására; a következőkben állapodnak meg: CONVENTIO Inter Sanctam sedem et Rempublicam Hungariae de immutationibus quibusdam in conventionem inducendis die XX mensis iunii anno MCMXCVII subscriptam de ope ferenda ministerii publici inceptis aliisque

Részletesebben

Helyi tanterv az Élő idegen nyelv - Olasz nyelv tantárgyhoz a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium 9 12. évfolyama számára 2. idegen nyelv, heti 3 óra

Helyi tanterv az Élő idegen nyelv - Olasz nyelv tantárgyhoz a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium 9 12. évfolyama számára 2. idegen nyelv, heti 3 óra Helyi tanterv az Élő idegen nyelv - Olasz nyelv tantárgyhoz a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium 9 12. évfolyama számára 2. idegen nyelv, heti 3 óra Bevezető Az idegen nyelvi kommunikáció az anyanyelvi

Részletesebben

FÖLDRAJZ OLASZ NYELVEN

FÖLDRAJZ OLASZ NYELVEN ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 12. FÖLDRAJZ OLASZ NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 12. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Földrajz

Részletesebben

http://www.osservatorioletterario.net/archiviofascicoli.htm

http://www.osservatorioletterario.net/archiviofascicoli.htm 1 OSSERVATORIO LETTERARIO *** Ferrara e l'altrove *** Fondato e realizzato nell'ottobre 1997 dalla Dr.ssa Prof.ssa Melinda B. Tamás-Tarr SEGNALATO DA RADIO RAI 1 IL 25 MARZO 2001 ISSN: 2036-2412 ANNO XIV

Részletesebben

Quasimodo. Balatonfüred 2011. szeptember 9 11. Quasimodo

Quasimodo. Balatonfüred 2011. szeptember 9 11. Quasimodo Balatonfüred 2011. szeptember 9 11. XIX. Balatonfüredi Nemzetközi Költőtalálkozó Salvatore Költőverseny Balatonfüred 2011. szeptember 9 11. Fővédnökök: Őexc. Giovan Battista Campagnola az Olasz Köztársaság

Részletesebben

OSSERVAtORIO LEttERARIO

OSSERVAtORIO LEttERARIO OSSERVAtORIO LEttERARIO *** Ferrara e l'altrove *** ANNO XV NN. 79/80 MARZO-APRILE / MAGGIO-GIUGNO 2011 FERRARA Rassegna di poesia, narrativa, saggistica, critica letteraria - cinematografica - pittorica

Részletesebben

TÖRTÉNELEM OLASZ NYELVEN

TÖRTÉNELEM OLASZ NYELVEN ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 9. TÖRTÉNELEM OLASZ NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 9. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

OLASZ NYELV. Az Európa Tanács A2, B1, B2 szintjeinek általános leírása:

OLASZ NYELV. Az Európa Tanács A2, B1, B2 szintjeinek általános leírása: OLASZ NYELV Az idegen nyelvi érettségi vizsga célja a kommunikatív nyelvtudás mérése, azaz annak megállapítása, hogy a vizsgázó képes-e kommunikációs céljait megvalósítani. A vizsga mindkét szinten írásbeli

Részletesebben

strumenti per la didattica e la ricerca

strumenti per la didattica e la ricerca strumenti per la didattica e la ricerca 143 Biblioteca di Studi di Filologia Moderna Aree Anglofona, Francofona, di Germanistica, Sezione di Comparatistica, Filologie e Studi Linguistici, e Sezioni di

Részletesebben

FIABE MAGICHE IN FORMA DRAMMATICA : LA FORTUNA DELLE OPERE DI CARLO GOZZI IN UNGHERIA

FIABE MAGICHE IN FORMA DRAMMATICA : LA FORTUNA DELLE OPERE DI CARLO GOZZI IN UNGHERIA Verbum Analecta Neolatina XIII/2, pp. 492 503 DOI: 10.1556/Verb.13.2012.2.16 FIABE MAGICHE IN FORMA DRAMMATICA : LA FORTUNA DELLE OPERE DI CARLO GOZZI IN UNGHERIA Anikó Dombi Università degli Studi Eötvös

Részletesebben

Acta Francisci Pp. 207

Acta Francisci Pp. 207 Acta Francisci Pp. 207 Nos autem eandem conventionem, quam di ligenter inspeximus ac voluntati nostrae conformem invenimus, ratam habemus et confirmamus. In quorum fidem sollemne hoc ratihabi tionis documentum

Részletesebben

HELYI TANTERV OLASZ - 2. idegen nyelv, 9-12. évfolyam heti 3 óra

HELYI TANTERV OLASZ - 2. idegen nyelv, 9-12. évfolyam heti 3 óra HELYI TANTERV OLASZ - 2. idegen nyelv, 9-12. évfolyam heti 3 óra Az idegen nyelvi kommunikáció az anyanyelvi kommunikációhoz hasonlóan az alapvető nyelvi készségekre épül: fogalmak, gondolatok, érzések,

Részletesebben

I Convegno MTA BTK FI e CISUECO. All ombra della Grande Guerra. Incroci fra Italia e Ungheria: storia, letteratura, cultura

I Convegno MTA BTK FI e CISUECO. All ombra della Grande Guerra. Incroci fra Italia e Ungheria: storia, letteratura, cultura I Convegno MTA BTK FI e CISUECO All ombra della Grande Guerra. Incroci fra Italia e Ungheria: storia, letteratura, cultura (Budapest, 11-12 giugno 2015) Organizzato dall Istituto di Filosofia del Centro

Részletesebben

OLASZ NYELV. Emelt szint Középszint

OLASZ NYELV. Emelt szint Középszint OLASZ NYELV Az idegen nyelvi érettségi vizsga célja a kommunikatív nyelvtudás mérése, azaz annak megállapítása, hogy a vizsgázó képes-e kommunikációs céljait megvalósítani. A vizsga mindkét szinten írásbeli

Részletesebben

OLASZ NYELV. Emelt szint. Középszint

OLASZ NYELV. Emelt szint. Középszint OLASZ NYELV Az idegen nyelvi érettségi vizsga célja a kommunikatív nyelvtudás mérése, azaz annak megállapítása, hogy a vizsgázó képes-e kommunikációs céljait megvalósítani. A vizsga mindkét szinten írásbeli

Részletesebben

OLASZ NYELV 9. ÉVFOLYAM

OLASZ NYELV 9. ÉVFOLYAM OLASZ NYELV Témakörök A tantervben megadott témák a kerettantervi ajánlásokat, a NAT elveit és az érettségi vizsga követelményeit veszi figyelembe. A témakör variálható, a mindenkori tankönyvek tartalmai

Részletesebben

MINT ODÜSSZEUSZ COME L ULISSE. SARA BERTI kiállítása Mostra di SARA BERTI

MINT ODÜSSZEUSZ COME L ULISSE. SARA BERTI kiállítása Mostra di SARA BERTI MINT ODÜSSZEUSZ COME L ULISSE SARA BERTI kiállítása Mostra di SARA BERTI MINT ODÜSSZEUSZ COME L ULISSE SARA BERTI kiállítása Mostra di SARA BERTI. szeptember 3 október 3. 3 settembre 3 ottobre Vaszary

Részletesebben

MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG KIPP-KOPP, HOGY KI VAGYOK! Menedékkérôk hozzáférése a védelemhez Magyarországon

MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG KIPP-KOPP, HOGY KI VAGYOK! Menedékkérôk hozzáférése a védelemhez Magyarországon MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG KIPP-KOPP, KOPOGOK. TALÁLD KI, HOGY KI VAGYOK! Menedékkérôk hozzáférése a védelemhez Magyarországon 2014 Tudta-e, hogy 2013-ban az Unióban Magyarországon nôtt a leginkább a menedékkérôk

Részletesebben

OSSERVAtORIO LEttERARIO

OSSERVAtORIO LEttERARIO OSSERVAtORIO LEttERARIO *** Ferrara e l'altrove *** ANNO XVII NN. 93/94 LUGLIO-AGOSTO/SETTEMBRE-OTTOBRE 2013 FERRARA Rassegna di poesia, narrativa, saggistica, critica letteraria - cinematografica - pittorica

Részletesebben

Ez a könyv... casca a fagiolo

Ez a könyv... casca a fagiolo Ez a könyv... casca a fagiolo 100 olasz kifejezés magyarul Krusinszki Zsuzsa Megjelenés éve: 2012 Ez egy ingyen letölthető és terjeszthető e- könyv. Minden jog fenntartva, beleértve a sokszorosítás, a

Részletesebben

A VEGYES HÁZASSÁGOK SZABÁLYOZÁSA A MAI LATIN EGYHÁZJOGBAN

A VEGYES HÁZASSÁGOK SZABÁLYOZÁSA A MAI LATIN EGYHÁZJOGBAN STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI, THEOLOGIA CATHOLICA LATINA, XLV, 1, 2000 A VEGYES HÁZASSÁGOK SZABÁLYOZÁSA A MAI LATIN EGYHÁZJOGBAN ERDŐ PÉTER 1 SOMMARIO. Regolamentazione dei matrimoni misti nel diritto

Részletesebben

IL SALUTO DELL'AMBASCIATORE CAMPAGNOLA CAMPAGNOLA NAGYKÖVET BÚCSÚJA

IL SALUTO DELL'AMBASCIATORE CAMPAGNOLA CAMPAGNOLA NAGYKÖVET BÚCSÚJA Rivista della Camera di Commercio Italiana per l'ungheria A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara kiadványa N. 35 primavera 2012 IL SALUTO DELL'AMBASCIATORE CAMPAGNOLA CAMPAGNOLA NAGYKÖVET BÚCSÚJA Economia:

Részletesebben

C o d i c e E t i c o. E t i k a i K ó d e x. Codice Etico. Codice Etico Ethikkodex. Società per Azioni www.eni.it

C o d i c e E t i c o. E t i k a i K ó d e x. Codice Etico. Codice Etico Ethikkodex. Società per Azioni www.eni.it Società per Azioni Piazzale Enrico Mattei, 1 00144 Roma Organismo_di_vigilanza@eni.it Società per Azioni www.eni.it Piazzale Enrico Mattei, 1 00144 Roma Organismo_di_vigilanza@eni.it www.eni.it Codice

Részletesebben

DANTE FÜZETEK. A Magyar Dantisztikai Társaság folyóirata

DANTE FÜZETEK. A Magyar Dantisztikai Társaság folyóirata DANTE FÜZETEK A Magyar Dantisztikai Társaság folyóirata Budapest, 2007 DANTE FÜZETEK QUADERNI DANTESCHI A MAGYAR DANTISZTIKAI TÁRSASÁG FOLYÓIRATA PERIODICO DELLA SOCIETÀ DANTESCA UNGHERESE SZERKESZTŐBIZOTTSÁG

Részletesebben

Rinnovato il Consiglio Direttivo Bernardino Pusceddu nuovo presidente Megújult a Kamara Igazgatótanácsa Az új elnök: Bernardino Pusceddu

Rinnovato il Consiglio Direttivo Bernardino Pusceddu nuovo presidente Megújult a Kamara Igazgatótanácsa Az új elnök: Bernardino Pusceddu www.cciu.com Rivista della Camera di Commercio Italiana per l'ungheria A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara kiadványa N. 37 inverno 2012 Rinnovato il Consiglio Direttivo Bernardino Pusceddu nuovo

Részletesebben

Inserire le parole mancanti, scegliendo tra le tre (A, B, C) soluzioni proposte. Fare attenzione all'esempio 0. Non è permesso l uso del dizionario.

Inserire le parole mancanti, scegliendo tra le tre (A, B, C) soluzioni proposte. Fare attenzione all'esempio 0. Non è permesso l uso del dizionario. Nyelvismeret 1 3 időtartam : 40 perc 1. Inserire le parole mancanti, scegliendo tra le tre (A, B, C) soluzioni proposte. Fare attenzione all'esempio 0. Non è permesso l uso del dizionario. ELOGIO DELLA

Részletesebben

Olasz nyelv. Padányi Katolikus Gyakorlóiskola 1

Olasz nyelv. Padányi Katolikus Gyakorlóiskola 1 Olasz nyelv Az élő idegen nyelv oktatásának alapvető célja a Közös európai referenciakerettel (KER) összhangban a tanulók idegen nyelvi kommunikatív kompetenciájának megalapozása és fejlesztése. A kommunikatív

Részletesebben

Intervista con l'ambasciatore Maria Assunta Accili Interjú Maria Assunta Accili nagykövettel

Intervista con l'ambasciatore Maria Assunta Accili Interjú Maria Assunta Accili nagykövettel www.cciu.com Rivista della Camera di Commercio Italiana per l'ungheria A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara kiadványa N. 36 estate 2012 Intervista con l'ambasciatore Maria Assunta Accili Interjú Maria

Részletesebben

Quasimodo. Balatonfüred 2010. szeptember 2 4. Quasimodo

Quasimodo. Balatonfüred 2010. szeptember 2 4. Quasimodo Quasimodo Balatonfüred 2010. szeptember 2 4. Quasimodo XVIII. Balatonfüredi Nemzetközi Költőtalálkozó Salvatore Quasimodo Költőverseny Az UNESCO Kultúrák Közeledése Nemzetközi Évének rendezvénye Díszvendég:

Részletesebben

Nota informativa gratuita bilingue della Camera di Commercio Italiana per l Ungheria Internet: www.cciu.com, email: info@cciu.com

Nota informativa gratuita bilingue della Camera di Commercio Italiana per l Ungheria Internet: www.cciu.com, email: info@cciu.com Eventi in agenda pagine 1 2 Assemblea Generale CCIU Missione buyers a Modena (PROMEC) Happy Hour presso il Ristorante e Café di Budai Gesztenyés Partecipazione a tavola rotonda sull energie rinnovabili

Részletesebben

TRADUZIONI FORDÍTÁSOK

TRADUZIONI FORDÍTÁSOK Q U A D E R N I L E T T E R A R I Collana Antologia Próza - Prosa Melinda Tamás-Tarr Mario De Bartolomeis TRADUZIONI FORDÍTÁSOK EDIZIONE O.L.F.A. 2002 F E R R A R A 4 «A költészet a zene legközelebbi rokona,

Részletesebben

EGY MAGYAR TÁRSASÁG IRÁNT VALÓ JÁMBOR SZÁNDÉK

EGY MAGYAR TÁRSASÁG IRÁNT VALÓ JÁMBOR SZÁNDÉK Bessenyei György EGY MAGYAR TÁRSASÁG IRÁNT VALÓ JÁMBOR SZÁNDÉK Könnyű általlátni nemcsak azt, hogy a mi nemzetünk a maga nyelvének öregbítésében és pallérozásában még ez ideig nem jár egyenes úton, hanem

Részletesebben

Nota informativa gratuita bilingue della Camera di Commercio Italiana per l Ungheria Internet: www.cciu.com, email: info@cciu.com

Nota informativa gratuita bilingue della Camera di Commercio Italiana per l Ungheria Internet: www.cciu.com, email: info@cciu.com Eventi in agenda pagine 1 2 Conferenza sul Corridor 5 potentials of the East Giornate Italiane nel cuore di Budapest Milan Junior Camp Cena Estiva CCIU Casa Italia Atletica Missione imprenditoriale in

Részletesebben

OSSERVAtORIO LEttERARIO

OSSERVAtORIO LEttERARIO OSSERVAtORIO LEttERARIO *** Ferrara e l'altrove *** ANNO XVIII/XIX NN. 101/102 NOVEMBRE-DICEMBRE/GENNAIO-FEBBRAIO 2014/2015 FERRARA Rassegna di poesia, narrativa, saggistica, critica letteraria - cinematografica

Részletesebben

CSE1835 CSE2040 CSE1935S CSE2040S. IT Istruzioni originali Elettrosega. HU Eredeti Utasítás. Elektromos láncfűrész

CSE1835 CSE2040 CSE1935S CSE2040S. IT Istruzioni originali Elettrosega. HU Eredeti Utasítás. Elektromos láncfűrész CSE1935S CSE2040S CSE1835 CSE2040 IT Istruzioni originali Elettrosega HU Eredeti Utasítás Elektromos láncfűrész IT HU IMPORTANTE INFORMAZIONE Leggere prima dell uso e conservare per futuro riferimento

Részletesebben

Catalogo Accademia d'ungheria in Roma Testo Mengyán András Traduzione Zsuzsa Ordasi

Catalogo Accademia d'ungheria in Roma Testo Mengyán András Traduzione Zsuzsa Ordasi Catalogo Accademia d'ungheria in Roma Testo Mengyán András Traduzione Zsuzsa Ordasi Németh Géza festômûvész Római átváltozások kiállítás Római Magyar Akadémia 2003. október 13 október 31. Géza Németh pittore

Részletesebben

Cinecittà (e con questo termine va inteso il cinema italiano) iniziò a parlare ungherese nel

Cinecittà (e con questo termine va inteso il cinema italiano) iniziò a parlare ungherese nel (e con questo termine va inteso il cinema italiano) iniziò a parlare ungherese nel 1925 26, quando un attore ed un attrice ungheresi (Mihály Viktor Várkonyi e Mária Korda, allora moglie del regista e futuro

Részletesebben

XIX Festival Internazionale del Libro di Budapest. XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. 19 22 aprile 2012. 2012. április 19 22.

XIX Festival Internazionale del Libro di Budapest. XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. 19 22 aprile 2012. 2012. április 19 22. XIX Festival Internazionale del Libro di Budapest 19 22 aprile 2012 XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 2012. április 19 22. L partecipa alla XIX edizione del Festival Internazionale del Libro di

Részletesebben

I edizione: settembre 2006 a cura di: Studio Italia, Budapest Impaginazione e progetto grafico: Edilingua ISBN: 960-6632-59-8

I edizione: settembre 2006 a cura di: Studio Italia, Budapest Impaginazione e progetto grafico: Edilingua ISBN: 960-6632-59-8 Copyright edizioni Edilingua Via Paolo Emilio, 28 00192 Roma Via Moroianni, 65 12133 Atene Tel. +30 210 57.33.900 Fax: +30 210 57.58.903 www.edilingua.it info@edilingua.it I edizione: settembre 2006 a

Részletesebben

OLASZ - 2. idegen nyelv, 9-12. évfolyam heti 4 óra

OLASZ - 2. idegen nyelv, 9-12. évfolyam heti 4 óra OLASZ - 2. idegen nyelv, 9-12. évfolyam heti 4 óra Az olasz nyelv helye a tantárgyi rendszerben "Mindenki annyi ember, ahány nyelvet beszél" - hangzik a közismert szállóige, ami egyben a nyelvtudás - így

Részletesebben

Gli archivi della Santa Sede e il Regno d Ungheria (secc. 15-20) Az Apostoli Szentszék levéltárai és Magyarország (15-20 sz.)

Gli archivi della Santa Sede e il Regno d Ungheria (secc. 15-20) Az Apostoli Szentszék levéltárai és Magyarország (15-20 sz.) Gli archivi della Santa Sede e il Regno d Ungheria (secc. 15-20) Az Apostoli Szentszék levéltárai és Magyarország (15-20 sz.) università degli studi della tuscia. centro studi sull età dei sobieski e della

Részletesebben

Curriculum Vitae Europass

Curriculum Vitae Europass Curriculum Vitae Europass Informazioni personali Nome / Cognome Telefono +36/30/543-91-62 E-mail pete.laszlo@arts.unideb.hu Esperienza professionale 1998 alla data attuale Dipartimento di Italianistica

Részletesebben

AMERIGO TOT 1909-1984

AMERIGO TOT 1909-1984 AMERIGO TOT 1909-1984 AMERIGO TOT 1909-1984 quel maledetto magiaro a cura di Alessandra Diana Critelli Mario Adda Editore Amerigo Tot 1909-1984 quel maledetto magiaro organizzazione tecnica e realizzazione

Részletesebben

NYELV: OLASZ SZINT: B1 ALAPFOK OLVASOTT SZÖVEG ÉRTÉSE

NYELV: OLASZ SZINT: B1 ALAPFOK OLVASOTT SZÖVEG ÉRTÉSE Kód: NYELV: OLASZ SZINT: B1 ALAPFOK OLVASOTT SZÖVEG ÉRTÉSE 1. Terjedelem: 1709 n A feladat elkészítésére ajánlott idő: 30 perc Olvassa el a következő szöveget, és válaszoljon az alábbi kérdésekre magyarul!

Részletesebben

Istituto Italiano di Cultura di Budapest

Istituto Italiano di Cultura di Budapest s e t t e m b r e / o t t o b r e s z e p t e m b e r / o k t ó b e r S t a g i o n e i t a l i a n a 2 0 1 4 O l a s z É v a d 2 0 1 4 CALENDARIO Settembre/Ottobre 2014 Settembre pagina 2 PORTE APERTE

Részletesebben

OSSERVAtORIO LEttERARIO

OSSERVAtORIO LEttERARIO OSSERVAtORIO LEttERARIO *** Ferrara e l'altrove *** ANNO XVIII NN. 97/98 MARZO-APRILE/MAGGIO-GIUGNO 2014 FERRARA Rassegna di poesia, narrativa, saggistica, critica letteraria - cinematografica - pittorica

Részletesebben

ItalianCinema. MittelCinemaFest 2014 BUDAPEST november 5 15.

ItalianCinema. MittelCinemaFest 2014 BUDAPEST november 5 15. ItalianCinema MittelCinemaFest 2014 BUDAPEST november 5 15. XII FESTIVAL CENTRO EUROPEO DEL CINEMA ITALIANO Budapest Bratislava Cracovia Praga 5.15 novembre 2014 2014. november 5 15. Cinema Puskin Budapest

Részletesebben

Istituto Italiano di Cultura di Budapest

Istituto Italiano di Cultura di Budapest 1088 Budapest Bródy Sándor u. 8. Tel.: 483-2040 iicbudapest@esteri.it www.iicbudapest.esteri.it Szenes Veronika, Képző- éa Iparművészeti Szakközép Iskola n o v e m b r e / d i c e m b r e n o v e m b e

Részletesebben

Nógrádi Kiss Magdolna connessioni connections kötődések. sacromonte - varese

Nógrádi Kiss Magdolna connessioni connections kötődések. sacromonte - varese Nógrádi Kiss Magdolna connessioni connections kötődések centro culturale augusto caravati sacromonte - varese Volto senza volto, corpo senza corpo Morti li morti e i vivi parean vivi: non vide mei di me

Részletesebben

Lymbus. Magyarságtudományi Forrásközlemények

Lymbus. Magyarságtudományi Forrásközlemények Lymbus Magyarságtudományi Forrásközlemények Lymbus M AGYARSÁGTUDOMÁNYI FORRÁSKÖZLEMÉNYEK Főszerkesztő Ujváry Gábor Felelős szerkesztő Lengyel Réka Olvasószerkesztő Nyerges Judit A szerkesztőbizottság tagjai

Részletesebben

A könnyűzenei dalok hatása az olasz nyelvre Angelo Pagano

A könnyűzenei dalok hatása az olasz nyelvre Angelo Pagano A könnyűzenei dalok hatása az olasz nyelvre Angelo Pagano Dolgozatommal arra keresem a választ, hogy vajon létezik-e kapcsolat, s ha igen, milyen a mindennapi beszélt (olasz) nyelv és az olasz dalszövegek

Részletesebben

Lo staff TELE System Electronic

Lo staff TELE System Electronic Gentile Cliente, Nel ringraziarla per aver scelto il nostro prodotto, Le ricordiamo che tutte le informazioni riguardanti l utilizzo dell apparecchio sono contenute in questo manuale. Oltre ad essere spiegate

Részletesebben

Fényforrások Sorgenti luminose

Fényforrások Sorgenti luminose Fényforrások Sorgenti luminose GARO LED MCOB Fényforrás LED MCOB diódákkal / Lampadina a LED MCOB Ø60 Ø60 GARO LED MCOB10 E27 GARO LED MCOB8 E27 Ø40 Ø60 96 123 80 82 110 110 Ø37 GARO LED MCOB10 E27 GARO

Részletesebben

Stagione Culturale Italo-Ungherese 2014 Magyar-Olasz Kulturális Évad 2014

Stagione Culturale Italo-Ungherese 2014 Magyar-Olasz Kulturális Évad 2014 Stagione Culturale Italo-Ungherese 2014 Magyar-Olasz Kulturális Évad 2014 Percosi di moda Divatutak m a g g i o / g i u g n o m á j u s / j ú n i u s 1 S T A G I O N E I T A L I A N A 2 0 1 4 O L A S Z

Részletesebben

MÁSODIK IDEGEN NYELV OLASZ. 9 12. évfolyam. Célok és feladatok. Fejlesztési követelmények

MÁSODIK IDEGEN NYELV OLASZ. 9 12. évfolyam. Célok és feladatok. Fejlesztési követelmények MÁSODIK IDEGEN NYELV OLASZ 9 12. évfolyam Célok és feladatok Az általános bevezetőben megfogalmazottakon túl a második idegen nyelv tanulásának célja, hogy a diákokat a négy tanév során alapszintű nyelvtudáshoz

Részletesebben

8-18 20/20-25 IT POMPE A MEMBRANA MANUALE D ISTRUZIONE - USO E MANUTENZIONE HU MEMBRÁNSZIVATTYÚK HASZNÁLATI KÉZIKÖNYV - HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS

8-18 20/20-25 IT POMPE A MEMBRANA MANUALE D ISTRUZIONE - USO E MANUTENZIONE HU MEMBRÁNSZIVATTYÚK HASZNÁLATI KÉZIKÖNYV - HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS IT POMPE A MEMBRANA MANUALE D ISTRUZIONE - USO E MANUTENZIONE ITALIANO IT HU MEMBRÁNSZIVATTYÚK HASZNÁLATI KÉZIKÖNYV - HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS magyar HU 8-18 20/20-25 IT. Non usare l apparecchio senza

Részletesebben

VARIA KONFERENCIA. Il ruolo del computer nella criminalistica. CSABA FENYVESI docente universitario (PTE ÁJK)

VARIA KONFERENCIA. Il ruolo del computer nella criminalistica. CSABA FENYVESI docente universitario (PTE ÁJK) Iustum Aequum Salutare IV. 2008/2. 191 218. VARIA KONFERENCIA Il ruolo del computer nella criminalistica CSABA FENYVESI docente universitario (PTE ÁJK) Numerosi fatti rendono attuali i pensieri relativi

Részletesebben

RUN4UNITY Az internetes közvetítés programja (20.45-21.15) 67 AZ INTERNETES KÖZVETÍTÉS KEZDETE (30 ) RVM szignál

RUN4UNITY Az internetes közvetítés programja (20.45-21.15) 67 AZ INTERNETES KÖZVETÍTÉS KEZDETE (30 ) RVM szignál RUN4UNITY Az internetes közvetítés programja (20.45-21.15) 67 AZ INTERNETES KÖZVETÍTÉS KEZDETE (30 ) RVM szignál 68 KÖSZÖNTÉS, ÉS AZ EST BEVEZETÉSE (1 30 ) a színpad közepéről Franceso: Jó estét mindenkinek.

Részletesebben

RUN4UNITY. A műholdas közvetítés programja (18.00-19.20)

RUN4UNITY. A műholdas közvetítés programja (18.00-19.20) RUN4UNITY A műholdas közvetítés programja (18.00-19.20) 19 A műholdas közvetítés kezdete (30 ) RVM főcím The city streets are grey With people suffering in their pain The joy they hunger for Is near and

Részletesebben

Egy európai projekt a természettudományok tanítására: Milyen tapasztalatokat szereztünk?

Egy európai projekt a természettudományok tanítására: Milyen tapasztalatokat szereztünk? Egy európai projekt a természettudományok tanítására: Milyen tapasztalatokat szereztünk? Maria Xanthoudaki Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci, Olaszország A SMEC projekt

Részletesebben

Dunakeszi arcképcsarnok. Szerkesztette Csoma Attila

Dunakeszi arcképcsarnok. Szerkesztette Csoma Attila Dunakeszi arcképcsarnok Szerkesztette Csoma Attila Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár Dunakeszi, 2005 A kötet megjelenését támogatta: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Nemzeti Kulturális Alapprogram

Részletesebben

f^ssc TÁRSADALOMTUDOMÁNYI ÉS MŰVÉSZETI FOLYÓIRAT VIII. ÉVFOLYAM, KÜLÖNSZÁM - 2006 SZERKESZTIK: BARTÁK BALÁZS, CZETTER

f^ssc TÁRSADALOMTUDOMÁNYI ÉS MŰVÉSZETI FOLYÓIRAT VIII. ÉVFOLYAM, KÜLÖNSZÁM - 2006 SZERKESZTIK: BARTÁK BALÁZS, CZETTER f^ssc TÁRSADALOMTUDOMÁNYI ÉS MŰVÉSZETI FOLYÓIRAT VIII. ÉVFOLYAM, KÜLÖNSZÁM - 2006 SZERKESZTIK: BARTÁK BALÁZS, CZETTER KASSAI FERENC, KATONA ATTILA, SÜMEGI E SZÁMOT SZERKESZTETTÉK: HOFFMANN IBOLYA, FŰZFA

Részletesebben

IX. KÖZÉP-EURÓPAI OLASZ FILMFESZTIVÁL

IX. KÖZÉP-EURÓPAI OLASZ FILMFESZTIVÁL IX. FESTIVAL CENTRO-EUROPEO DEL CINEMA ITALIANO B u d a p e s t B r a t i s l a v a C r a c o v i a IX. KÖZÉP-EURÓPAI OLASZ FILMFESZTIVÁL B u d a p e s t P o z s o n y K r a k k ó MittelCinemaFest 2011

Részletesebben

GÉZA GYÓNI UN POETA UNGHERESE NELLA GRANDE GUERRA

GÉZA GYÓNI UN POETA UNGHERESE NELLA GRANDE GUERRA GÉZA GYÓNI UN POETA UNGHERESE NELLA GRANDE GUERRA a cura di Fulvio Senardi Brodsky e Firenze Memling, dittico di Maarten Nieuwenhove (part.) È merito di Szalai Sándor aver richiamato l attenzione sul dimenticato

Részletesebben

Il progetto notificato riguarda la produzione di «substrati ceramici per filtri antiparticolato diesel ( DPF )», che vengono installati in SINTESI

Il progetto notificato riguarda la produzione di «substrati ceramici per filtri antiparticolato diesel ( DPF )», che vengono installati in SINTESI Con lettera del 10 luglio 2007, riprodotta nella lingua facente fede dopo la presente sintesi, la Commissione ha informato l'ungheria di aver deciso d'iniziare, riguardo all'aiuto in oggetto, il procedimento

Részletesebben

IMPARA LE LINGUE CON I FILM AL CLA

IMPARA LE LINGUE CON I FILM AL CLA UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI PADOVA - CENTRO LINGUISTICO DI ATENEO IMPARA LE LINGUE CON I FILM AL CLA Vedere film in lingua straniera è un modo utile e divertente per imparare o perfezionare una lingua straniera.

Részletesebben

(see also data shown on the label for traceability as: lot number, date, production site)

(see also data shown on the label for traceability as: lot number, date, production site) EUROFIBRE s.p.a. SEDE LEGALE: 37046 Minerbe (VR) - Reg. Imprese Verona C. F. 02878960232 Capitale Sociale interamente versato: 900.000,00 - R.E.A. Verona 291718 STABILIMENTO E UFFICI: Via Venier 41-30020

Részletesebben

Istruzioni per l uso CUCINA. Sommario

Istruzioni per l uso CUCINA. Sommario Istruzioni per l uso CUCINA IT Italiano, English, 3 HU Magyar, 24 Sommario Installazione, 2-5 Posizionamento e livellamento Collegamento elettrico Collegamento gas Adattamento a diversi tipi di gas Dati

Részletesebben

ungheria Magyar Turizmus Rt. olaszországi marketing munkája, az olaszok utazási szokásai www.turismoungherese.it

ungheria Magyar Turizmus Rt. olaszországi marketing munkája, az olaszok utazási szokásai www.turismoungherese.it ungheria Magyar Turizmus Rt. olaszországi marketing munkája, az olaszok utazási szokásai Az olasz turisztikai piac tendenciái - A lakosság átlagosan több, mint 60 %-a utazik szabadságra - Utazók több mint

Részletesebben

TRIGLICERID ALAPÚ MOTORHAJTÓANYAGOK MINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSA

TRIGLICERID ALAPÚ MOTORHAJTÓANYAGOK MINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSA DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TRIGLICERID ALAPÚ MOTORHAJTÓANYAGOK MINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSA SZIGORÚAN BIZALMAS! Készült a Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori Iskola Kőolajipari eljárások

Részletesebben

LINGUA GAYA. A Lingua Gaya nyelv nyelvtana. 2002, Gajárszki László

LINGUA GAYA. A Lingua Gaya nyelv nyelvtana. 2002, Gajárszki László A Lingua Gaya nyelv nyelvtana 2002, Gajárszki László HANGTAN KIEJTÉS ÉS ÍRÁS A Lingua Gaya betűsor a következő betűkből áll: a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y,

Részletesebben