PoloniaPress hírcsokor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PoloniaPress hírcsokor"

Átírás

1 PoloniaPress hírcsokor augusztus Rovatcím: Tények és adatok a lengyel gazdaságról A világ 25 legjobb gazdasága között augusztus 8. Lengyelország bekerült a világ 25 leggyorsabban növekvő piaca közé. Ezek a következő évtizedben a legbefolyásosabb gazdaságok lesznek, amelyek a világ GDP-növekedésére a legerősebb hatást gyakorolják majd. Ez derül ki az Ernst & Young globális stratégiai konzultáns cég és az Oxford Economics gazdasági előrejelző és modellező globális tanácsadó cég közös előrejelző tanulmányából, amelyet a Lengyel Tájékoztatási és Külföldi Befektetési Ügynökség (PAIiIZ) hírlevele ismertetett. Az elemzés szerint Lengyelország szuverén adóssága 7 százalékkal csökken 2018-ig. A jelentés azzal számol, hogy a lengyel GDP növekedése 3,4 százalék körül alakul 2015-ben és 3,7 százalékos lesz 2016-ban. Megugró autógyártás augusztus 7. A lengyel járműgyárak júliusban személygépkocsit és teherautót gyártottak 11, 74 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, jelentette a PAP hírügynökség, a Samar ágazati kutatócég adataira hivatkozva. Az év első hét hónapjában összesen közúti járművet gyártottak Lengyelországban, 4,47 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Kevesebb vállalati csőd augusztus 7. Január és július között összesen 498 cég jelentett csődöt, míg tavaly az első hét hónapban 581 vállalat ment tönkre, ami 15 százalékos csökkenést mutat, az Euler Hermes hitelbiztosító elemzése szerint. 3,1 százalékos növekedés a második negyedévben augusztus 7. A GDP növekedése a második negyedévben 3,1 százalékos volt, szemben az első negyedévi 3,4 százalékkal közölte a The Warsaw Voice multimédia platform, a Gazdasági Minisztérium havi jelentésére hivatkozva. A jelentés készítői az egész évre 3,3 százalékos növekedést várnak.

2 Időbe telik az orosz importtilalom kivédése augusztus 6. Lengyelország többszázezer tonna almát nem exportálhat Oroszországba azt követően, hogy Moszkva betiltotta a lengyel gyümölcs és zöldség importját. A wnp.pl gazdasági hírportál beszámolója szerint a lengyel almaexport 54 százaléka irányult Oroszországba. Az orosz ellenlépés válasz az EU és az USA szankcióira (amelyekről a malajziai utasszállító repülőgép Kelet-Ukrajna feletti lelövését követően született döntés, a Nyugat ugyanis Moszkvát teszi felelőssé). Janusz Piechociński miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter a lengyel zöldség és gyümölcs termesztők kompenzálására tett ígéretet, és a sajtót arról tájékoztatta, hogy a kormány hatékony lépéseket tesz új piacok feltárására. Ilyen alternatív piac lehet az USA, Kanada, Észak-Afrika és a Perzsa-öböl térsége. Az exportpiacok diverzifikálása azonban időt vesz igénybe figyelmeztetett a miniszterelnökhelyettes. Jelentősen visszaeshet a keleti export augusztus 6. Lengyelország kivitele Ukrajnába idén akár 40 százalékkal is visszaeshet, és az Oroszországba irányuló export is 20 százalékkal elmaradhat a tavalyi szinttől közölte Janusz Piechociński miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter a PAP hírügynökséggel. Tavaly az oroszországi lengyel export értéke 10,8 milliárd dollár volt, az ukrajnai kivitel pedig 5,72 milliárd dollárt tett ki. (Idén, az év első felében az Oroszországba irányuló export 7,7 százalékkal csökkent.) Éppen ezért az ukrajnai válság gazdasági következményeinek kezelésére kormányzati válságstáb felállítását kezdeményezi a miniszterelnök-helyettes. Recessziót jelez a PMI index augusztus 4. A feldolgozóipar helyzetét mutató Beszerzési Menedzser Index (PMI) júliusban a recessziós jelzés-értékű 49,4 pontra csökkent a júniusi 50,3 pontról. A visszaesés meglepetés, az eredmény elmarad a várakozásoktól. Kevesebb az új megrendelés és az új export-üzletkötés, és csaknem stagnálás-közeli állapot következett be az ágazat kibocsátásában, áll a londoni HSBC multinacionális bank- és pénzügyi szolgáltató legújabb havi jelentésében. Az új megrendelések visszaesésének üteme 2013 áprilisa óta a leggyorsabb, mutat rá a kimutatás, amelyet a Markit Economics globális elemző cég készített a HSBC részére. 12 százalékos volt a munkanélküliség júniusban július 23. A regisztrált munkanélküliek aránya júniusban 12 százalék volt. A Központi Statisztikai Hivatal (GUS) kimutatása szerint egy hónap alatt al csökkent a munkanélküliek száma, ugyanakkor ra nőttek az állásajánlatok.

3 3,5 százalékos bérnövekedés július 17. A vállalatoknál a bruttó átlagkereset júniusban 3943 złoty volt, 3,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban közölte a Központi Statisztikai Hivatal (GUS). 1,7 százalékkal nőtt az ipari termelés július 17. Az értékesített ipari termék 1,7 százalékkal volt több júniusban, mint egy évvel korábban jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (GUS). Az építőipar termelése 8,0 százalékkal nőtt. Az ipar egészére vonatkozó növekedési várakozástól (ami 3,4 százalék volt) messze elmaradt az ágazat kibocsátása. Ugyanakkor az építőipar teljesítménye meglepetést okozott a szakértők körében. 40 százalékkal nőtt a lakáseladás július 14. Az év első hat hónapjában a lakások eladása 40 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakának értékesítését. Ez az alacsony jelzálogkamatnak és a kedvező piaci kínálati viszonyoknak köszönhető, a wnp.pl gazdasági hírportál szerint. Rovatcím: Energiagazdálkodás Sikorsi az orosz energia-fenyegetésről augusztus 4. Oroszországnak szüksége van az energiahordozók eladására jobban, mint amennyire nekünk van szükségünk arra, hogy tőlük importáljunk, mert az energiahordozó anyagokat más irányokból is beszerezhetjük. ( ) Norvégiából, Észak-Afrikából, nyilatkozta Radoslaw Sikorski külügyminiszter a CNN hírtelevíziónak, azt követően, hogy az EU megegyezett az Oroszországgal szemben bevezetendő szankciókról. Olajt hajón is lehet szállítani. ( ) Nemsokára befejezzük a cseppfolyósított földgáz fogadó terminál építését is érvelt tovább a miniszter. Kevesebb palagáz-feltárás? július 31.

4 Maciej Grabowski környezetvédelmi miniszter azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy várakozása szerint idén 80 feltáró kutat fúrnak. (Júniusban még 100 kutat említett.) A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta: arra számít, hogy még idén megkezdődik a kereskedelmi mennyiségű palagáz kitermelés Lengyelországban. Brit tapasztalatok az atomerőmű projekthez július 30. Lengyelország energiabiztonsága szempontjából elsőbbséget jelentenek majd a csúcstechnikai megoldások az atomerőmű program megvalósítása során. Ezen a téren kulcsfontosságú lesz a lengyel-brit együttműködés, ami kiterjed az atomerőmű szektor terén a tapasztalatcserére nyilatkozta Zdzislaw Gawlik kincstárügyi miniszterhelyettes, aki Philip Hammond brit külügyminiszterrel tárgyalt a kérdésről, a Lengyel-brit Üzleti Központ varsói üzletember találkozója alkalmából. Hammond a wnp.pl gazdasági hírportál beszámolója szerint a rendezvényen megerősítette, hogy az atomenergia termelés területén Nagy-Britannia új lehetőségeket lát, különösen a környezetbarát megoldásokra, amelyeket kész megosztani Lengyelországgal. A PEP 1200 MW-os szélerőmű terve július 29. A Polish Energy Partners (PEP) megújuló energia projektek fejlesztésére, alkalmazására és üzemeltetésére szakosodott cég a Balti-tengeren, a part mentén 1200 MW összkapacitású szélerőmű rendszer kiépítését tervezi jelentette a wnp.pl gazdasági hírportál. A projekt 4,81 milliárd dollárba kerül. Céginformációk szerint a potenciális befektetők az előzetes tárgyalásokon megerősítették beruházási szándékukat. A megvalósításra 2022 és 2026 között kerülne sor. Új német-lengyel gázvezeték épül? július 23. A Polish Energy Partners (PEP) energia projekt fejlesztő vállalatnál bejelentették, hogy új gázvezetéket építésére kerül sor a Berlin közelében lévő Bernau és a lengyel Balti-tengeri kikötőváros Szczecin között. Az új vezeték 2018-ban léphet be a földgázellátásba. Zbigniew Prokopowicz, a PEP vezérigazgatója a projektet a legreálisabb megoldásnak minősítette a sajtó előtt. A Polskie Radio tudósítása szerint a gázvezeték 85 százaléka német, 15 százaléka pedig lengyel területen húzódik majd. Mindkét ország energiaszabályozási hatósága megadta az előzetes engedélyt a projekthez. Az új vezetéken keresztül 3 milliárd köbméter földgázt szállíthatnak majd évente. A PGE 450 MW-os új projektje július 11.

5 A PGE, a legnagyobb lengyel állami erőmű vállalat 3,99 milliárd złoty értékű szerződést kötött a Mitsubishi Hitachi Power Systems Europe és a Budimex oraz Tecnicas Reunidas cégekkel egy új erőmű egység megépítésére a Turów erőműben. (Az alsó-sziléziai Bogatyniában lévő 2000 MW-os Turów a 3. legnagyobb hőerőmű Lengyelországban a szerk.) Az új, szénüzemű erőmű blokk 450 MW kapacitású lesz. Az építkezés az engedélyek beszerzése után, de még az év vége előtt megkezdődik, és 56 hónapig tart majd jelentette a Warsaw Business Journal hírportálja. Rovatcím: Lengyelország és az EU Komorowski: Oroszországnak ki kell józanodnia! augusztus 8. A nyugati világ nem szándékozik hosszú távon fenntartani szankcióit, nem akarja tönkretenni az orosz gazdaságot, csupán arra törekszik, hogy kijózanítsa Oroszországot, hogy Moszkva korrigálja politikáját és szüntesse meg akcióinak agresszív formáit, amelyek ellentétesek a nemzetközi joggal, a jó-szomszédság elveivel nyilatkozta Bronislaw Komorowski államfő a BBC-nek adott interjúja során. Az elnök hangsúlyozta: minden háború legyen az gazdasági vagy fegyverrel vívott mindig veszteség forrása, és nem hoz profitot. Tehát veszteségek lesznek, ezzel számolni kell. Rámutatott: most egy nagyon fontos dolog történt, amit az orosz politika nagyon alaposan kell, hogy tanulmányozzon. Nevezetesen, Oroszországnak nem sikerült megosztania a nyugati világot, szemben a korábbiakkal. Arra a kérdésre, hogy mi lenne az USA és az EU válasza, ha az orosz hadsereg ún. békefenntartó katonai erőként hatolna be Ukrajnába, Komorowski leszögezte: a világ nem fogja tűrni. A kiterjesztett orosz embargó kettős negatív hatása augusztus 8. A lengyel kormány számára nehezebb lesz kompenzációt kapni az EU-tól a gyümölcs és zöldség exportját sújtó orosz embargó okozta veszteség kárpótlására, miután Oroszország az importtilalmat az EU összes országára kiterjesztette. Marek Sawicki mezőgazdasági miniszter véleményét a The Warsaw Voice multimédia platform ismertette. (A miniszter már korábban politikai megtorlásnak minősítette, hogy Moszkva megtiltotta a lengyel gyümölcs- és zöldségtermékek importját a szerk.) Tavaly Lengyelország 804 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt exportált

6 Oroszországba, 336 millió euró értékben, az idei veszteség azonban a minisztériumtól származó becslés szerint elérheti az 500 millió eurót is. Tusk: megnőtt az orosz intervenció veszélye augusztus 6. Donald Tusk miniszterelnök sajtótájékoztatón jelentette be: olyan információi vannak, amelyek azt jelzik, hogy nő a veszélye annak, hogy Oroszország közvetlen intervenciót hajt végre Ukrajna ellen jelentette a Warsaw Busines Journal hírportálja. A kormányfő figyelmeztetett: Annak a veszélye, hogy Oroszország intervenciót hajt végre Ukrajnában nagyobb, mint volt néhány napja vagy pár héttel ezelőtt. Tusk rámutatott: a jelenlegi helyzet Ukrajnában a konfliktus új típusának formáját vette fel, az egy hibrid háború. Ez a konfliktus sok alakot ölthet és Ukrajna határain túlra is átcsaphat. Nem úgy néz majd ki, mint egy szokványos háború, amikor egy nemzet közvetlenül megtámad egy másikat. Egy másféle forgatókönyvre kell felkészülnünk. A Reuters hírügynökség tudósítása szerint a NATO arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt napokban Oroszország 20 ezer katonát összpontosított Ukrajna keleti határán. A katonai jelenlét magában foglalja a gyalogsági egységeit, páncélosokat, tüzérséget, légvédelmi rendszereket, logisztikai csapatokat, speciális erőket és a légierő különböző repülőgépeit. Komorowski támogatja Sikorski jelölését az EU csúcsdiplomatájának augusztus 4. Bronislaw Komorowski köztársasági elnök a lengyel közszolgálati rádió népszerű Radiowa Trójka csatornáján bejelentette, hogy teljes mértékben támogatja Radoslaw Sikorski külügyminiszter jelölését az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének posztjára. Sikorski ebben a feladatkörben ugyanis befolyásolhatná az EU állásfoglalását az orosz-ukrán konfliktus ügyében tette hozzá. Számunkra fontos, hogy ki tölti be Európa külpolitikai vezetőjének helyét hogy vajon az EU támogat-e egy erősebb és független Ukrajnát és annak területi integritását, hogy vajon az unió meghallgatja-e a legkülönbözőbb félelmeket és javaslatokat Oroszország érdekeinek speciális kezelésével kapcsolatban hangsúlyozta a lengyel államfő. Mit hozott Lengyelország első évtizede az EU-ban? július 31. Figyelemre méltó összeállítást közölt a Warsaw Busines Journal hírportálja. Lengyelország gazdasága 2003-ban az EU-hoz csatlakozást megelőző évben 217 milliárd dolláros GDP-t ért el ban a GDP már 513 milliárd dollár értékű volt. Az egy lakosra jutó GDP a csatlakozáskor az uniós átlag 50 százaléka volt, jelenleg pedig már több mint az átlag 65 százaléka. Az elmúlt évtizedben Lengyelország mintegy 70 milliárd euróhoz jutott az EU pénzügyi alapjaiból. Lengyelország nemcsak rengeteget kapott az EU-tól, hanem Európa stabilizáló országaként is szerepelt. Az egyetlen uniós tagállam volt 2009-ben, amely elkerülte a recessziót. A 2008 és 2011 közötti válságévekben az ország kumulált GDP-

7 növekedése 16 százalékos volt, ez a növekedési ütem a duplája annak, amit az utána következő növekedésű uniós ország elért, ráadásul ugyanebben az időszakban az EU egészének gazdasága fél százalékkal csökkent! Lengyelország kompenzációt kér az EU-tól augusztus 1. Marek Sawicki mezőgazdasági miniszter az Európai Bizottsághoz fordult kompenzációért azt követően, hogy Oroszország az EU Moszkva elleni szankciói nyomán importtilalmat vezetett be a lengyel zöldség és gyümölcs exportjával szemben. Lengyelország vesztesége ennek következtében akár 500 millió euró is lehet idén jelentette a PAP hírügynökség. Sikorski: Elkerülhetetlen voltak a szankciók Oroszországgal szemben július 30. Az Európai Unió által hozott szankciók Oroszországgal szemben elkerülhetetlenek voltak, és arra kényszerítik Moszkvát, hogy elgondolkozzon nyilatkozta Radoslaw Sikorski külügyminiszter a Gazeta Wyborcza című napilapnak. A szankciók meg kell győzzék Putyin elnököt arról, hogy a Nyugat értékközösségként létezik, és képes egységre lépni, ha a nemzetközi jog alapelvei sérülnek mondta a miniszter. Az EB rábólintott a LOT támogatására július 29. Az Európai Bizottság (EB) döntése értelmében nem ellenkezik az uniós elvekkel az, hogy a lengyel kormány 200 millió eurónyi támogatást nyújtott a LOT légitársaság átszervezéséhez jelentette a TVN24 hírtelevízió. Sikorski: Helyre kell állítani Ukrajna integritását! július 28. Radoslaw Sikorski külügyminiszter kijelentette: Ukrajna területi sértetlenségét helyre kell állítani és keményebb szankciókat kell alkalmazni Oroszországgal szemben, az MH17 malajziai repülőgép katasztrófája nyomán. A Polskie Radionak nyilatkozva a miniszter hozzátette: a malajziai utasszállító repülőgép Kelet-Ukrajna feletti lelövéséért azok kell, hogy vállalják a felelősséget, akik a fegyvereket szállították. Sikorski kommentárja azt követően látott napvilágot, hogy Varsóban kétoldalú lengyel-brit külügy- és védelmi miniszteri megbeszélésre került sor. Az ukrajnai konfliktus Lengyelországot az euró felé taszítja július 28. A Krím orosz megszállása és az Ukrajnában folyó harcok a lengyel euroszkeptikus parlamenti képviselőkre nyomást gyakorolnak az euró elfogadását illetően

8 jelentette az AFP hírügynökség, idézve Witold Orlowski, korábbi köztársasági elnöki tanácsadó megállapítását: Az EU keleti felén az eurózónához csatlakozás kérdése leginkább a biztonságról szól. Lengyel bázis segítse a NATO gyors reagálását! július 24. Philip Breedlove, a NATO európai erőinek főparancsnoka a szószólója annak, hogy létrehozzanak egy raktárbázist Lengyelországban, ahol elegendő mennyiségű fegyverzetet, muníciót, és egyéb felszerelést halmoznának fel több ezer, Oroszország ellen gyorsan bevethető NATO-katona számára közölte az RT orosz hírportál, brit sajtójelentésekre hivatkozva. Az elképzelést Breedlove tábornok a NATO szeptemberi csúcstalálkozóján terjeszti elő Walesben írta a The Times. Lengyel-német egyeztetés Ukrajna ügyében július 24. Lengyelország és Németország közösen dolgozik azon, hogy Európa jó döntéseket hozzon az Ukrajnai események megfelelő mederbe terelése érdekében közölte a Polskie Radioval Radoslaw Sikorski külügyminiszter, azt követően, hogy német partnerével, Frank-Walter Steinmeierrel tárgyalt Varsóban. Törölték az oroszországi Lengyel Évet az MH17 katasztrófája után július 24. A lengyel kormány lemondta az oroszországi Lengyel Évvel kapcsolatos előkészületeket, azt követően, hogy oroszbarát szeparatisták Kelet-Ukrajna fölött lelőtték az MH17 malajziai utasszállító repülőgépet, és 298 ember az életét vesztette. A Miniszterek Tanácsa úgy döntött, hogy lemondja a 2015-re tervezett oroszországi Lengyel Évet és a lengyelországi Orosz Évet jelentette be Malgorzata Kidawa- Blonska kormányszóvivő. Komorowski: Az MH17 lelövése gyalázatos tett július 22. Bronislaw Komorowski köztársasági elnök a nagykövetek éves varsói konferenciáján tartott beszédében kijelentette: a malajziai utasszállító repülőgép lelövéséért felelősök meg kell, hogy fizessenek. A Boeing 777-es lelövése, ami 298 ember halálát okozta hihetetlen és gyalázatos tett, terrorcselekmény. Az ukrajnai válság megelőzhető lett volna július 21. Az ukrajnai válság megelőzhető lett volna, koncentráltabb fellépéssel Oroszországgal szemben nyilatkozta Radoslaw Sikorski külügyminiszter a Welt am

9 Sonntag című német lapnak. A malajziai repülőgép lelövésével kapcsolatban emlékeztetett: kijevi útja után igyekezett riasztani, és figyelmeztetett az oroszbarát szeparatisták fokozott rakétakapacitására. Európa azonban túl keveset tett, hogy nyomást gyakoroljon Oroszországra mondta. Ha megmutattuk volna Moszkvának, hogy hol a határ (amikor Oroszország tavaly kereskedelmi bojkott alá vette Ukrajnát, büntetésképpen Európához közeledéséért), és szolidaritásunkat kinyilvánítottuk volna Ukrajnával szemben, a válságnak ez az eszkalációja talán nem következett volna be hangsúlyozta. És megjegyezte: régóta képviseli azt az álláspontot, hogy az európaiak vegyék komolyan saját védelmüket. Arra is rámutatott, hogy mi, kelet-európaiak kevesebb illúziót táplálunk Oroszország új imperialista tendenciáival kapcsolatban. Figyelmeztetett: Ha a kisebbségek védelmének ürügyével a határok egy másik országban erőszakkal megváltoztathatóak, akkor mi nem fordíthatjuk el a fejünket. Lengyel-szlovák csúcs: téma a biztonságpolitika július 15. Szorosabb visegrádi biztonságpolitikai együttműködést sürgetett Bronislaw Komorowski köztársasági elnök, Andrej Kiska szlovák államelnökkel folytatott tárgyalásakor, Varsóban. Komorowski az MTI tudósítása szerint úgy vélekedett, hogy a szorosabban együttműködő, megerősödött visegrádi csoport hozzájárulhat az egész nyugati világ lényeges problémáinak megoldásához. Ez Lengyelország számára elsősorban Ukrajna kérdését jelenti, valamint azt, hogy az EU és a NATO miként értékeli az Ukrajna elleni orosz agresszió következményeit.

PoloniaPress hírcsokor

PoloniaPress hírcsokor PoloniaPress hírcsokor 2014. augusztus Lengyelország és az EU Komorowski: Oroszországnak ki kell józanodnia! 2014. augusztus 8. A nyugati világ nem szándékozik hosszú távon fenntartani szankcióit, nem

Részletesebben

PoloniaPress hírcsokor

PoloniaPress hírcsokor PoloniaPress hírcsokor 2014. június Lengyelország és az EU Komorowski a D-Day emlékünnepségén 2014. június 6. Bronisław Komorowski köztársasági elnök részt vett a normandiai partraszállás 70. évfordulójának

Részletesebben

PoloniaPress hírcsokor

PoloniaPress hírcsokor PoloniaPress hírcsokor 2014. március Lengyelország és az EU Tusk találkozott Timosenkoval Dublinban 2014. március 7. Dublinban, az Európai Néppárt kongresszusán részt vevő Donald Tusk miniszterelnök találkozott

Részletesebben

PoloniaPress hírcsokor

PoloniaPress hírcsokor PoloniaPress hírcsokor 2014. május Lengyelország és az EU Sikorski: a lengyel külpolitikát az ukrán-orosz kérdés határozza meg 2014. május 9. Radoslaw Sikorski külügyminiszternek a Parlament alsóházában

Részletesebben

PoloniaPress hírcsokor

PoloniaPress hírcsokor PoloniaPress hírcsokor 2014. október Rovatcím: Lengyelország és az EU Orosz tilalom lengyel termékek reexportjára 2014. október 10. Oroszország augusztusban megszigorította az élelmiszer termékek importját

Részletesebben

Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009.

Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009. Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009. október 20. Ország Magyar export 1998 2003 2005 2006 2007 2008

Részletesebben

szerda, 2014. március 5. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. március 5. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. március 5. Vezetői összefoglaló Fontosabb makroadatok hiányában az enyhülni látszó geopolitikai hírek határozták meg a nemzetközi tőzsdei kereskedést, így komoly emelkedést könyveltek el

Részletesebben

hétfő, november 10. Vezetői összefoglaló

hétfő, november 10. Vezetői összefoglaló hétfő, 2014. november 10. Vezetői összefoglaló Vegyesen zártak pénteken a vezető nemzetközi részvényindexek. A múlt héten a forint gyengült a vezető devizákkal szemben, azonban a hétvégén a devizahiteles

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 2.

Vezetői összefoglaló március 2. 2017. március 2. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben közel változatlan maradt, míg a dollárhoz képest gyengült. A BUX 11,9 milliárd forintos,

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 24.

Vezetői összefoglaló október 24. 2017. október 24. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt gyengült. A BUX értéke 8,1 milliárd forintos átlag feletti forgalom

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/ I. negyedévében 3,5%-kal nőtt a GDP (második becslés) június 4.

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/ I. negyedévében 3,5%-kal nőtt a GDP (második becslés) június 4. STATISZTIKAI TÜKÖR 1 negyedévében 3,5%-kal nőtt a GDP (második becslés) 1/5 1. június. EMBARGÓ! Közölhető: 1. június -én reggel 9 órakor Tartalom Bevezető...1 Termelési oldal...1 Felhasználási oldal...

Részletesebben

PoloniaPress hírcsokor július

PoloniaPress hírcsokor július PoloniaPress hírcsokor 2016. július Rovatcím: Lengyelország és az EU Duda: áttörés jellegű döntések a varsói NATO-csúcson 2016. július 9-10. Andrzej Duda köztársasági elnök az Észak-atlanti Szerződés Szervezete

Részletesebben

Vezetői összefoglaló július 3.

Vezetői összefoglaló július 3. 2017. július 3. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, a dollárhoz képest gyengült. A BUX 8,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

Visszaesés vagy új lendület? A nemzetközi válság hatása a közép-európai térség járműgyártására

Visszaesés vagy új lendület? A nemzetközi válság hatása a közép-európai térség járműgyártására Visszaesés vagy új lendület? A nemzetközi válság hatása a közép-európai térség járműgyártására Túry Gábor MTA Világgazdasági kutatóintézet Válságról válságra A gazdasági világválság területi következményei

Részletesebben

A magyar vegyipar* 2010-ben

A magyar vegyipar* 2010-ben A magyar vegyipar* 2010-ben Nemzetközi gazdasági folyamatok Míg a gazdasági válság kibontakozásával a 2009. év a dekonjunktúra jegyében telt, addig a 2010. évi adatok már a növekedés megindulását mutatják.

Részletesebben

Összefoglaló. Mostani hírlevelünk hosszabb a megszokottnál az elmúlt hét eseményei miatt.

Összefoglaló. Mostani hírlevelünk hosszabb a megszokottnál az elmúlt hét eseményei miatt. Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.t- online.hu www.zoldforras.hu 25. Hírlevél TERMÉNYPIACI

Részletesebben

Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután

Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután Az "Energiewende" energiagazdálkodási, műszaki és gazdasági következményei Hárfás Zsolt energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök az atombiztos.blogstar.hu

Részletesebben

csütörtök, április 24. Vezetői összefoglaló

csütörtök, április 24. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2014. április 24. Vezetői összefoglaló Tegnap a vezető nyugat-európai és tengerentúli részvényindexek is negatív tartományban zártak a többségében kedvező makroadatok ellenére. Szerdán a forint

Részletesebben

Közép és Kelet-Európa gázellátása

Közép és Kelet-Európa gázellátása Közép és Kelet-Európa gázellátása Előadó: Csallóközi Zoltán Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat elnöke Budapest, 2012. október 4. Földgázenergia felhasználás jellemző adatai A földgáz a világ

Részletesebben

A magyar vegyipar 2008-ban

A magyar vegyipar 2008-ban A magyar vegyipar 2008-ban A szakma fejlődését megalapozó gazdasági környezet A világgazdaság dinamikus (évi 5% körüli) növekedése 2008-ban lefékeződött, az amerikai másodlagos jelzálogpiacról kiindult

Részletesebben

Rövidtávú munkaerő-piaci prognózis 2018

Rövidtávú munkaerő-piaci prognózis 2018 Rövidtávú munkaerő-piaci prognózis 2018 Összefoglaló Az adatfelvétel 2017 szeptember-október során került sor a Nemzetgazdasági Minisztérium és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Nonprofit kft. Rövidtávú

Részletesebben

Vezetői összefoglaló december 8.

Vezetői összefoglaló december 8. 2017. december 8. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, míg a dollár ellenében gyengült. A BUX 11,4 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

PoloniaPress hírcsokor október

PoloniaPress hírcsokor október PoloniaPress hírcsokor 2015. október Rovatcím: Lengyelország és az EU Az államfő dinamizálni szeretné a visegrádi együttműködést 2015. október 7. Andrzej Duda köztársasági elnök exkluzív interjút adott

Részletesebben

MAGEOSZ Hírek 35.hét / /5 Szerkesztő: N. Vadász Zsuzsa

MAGEOSZ Hírek 35.hét / /5 Szerkesztő: N. Vadász Zsuzsa 2013-08-26 MAGEOSZ Hírek 35.hét / 2013 1./5 Némileg nőtt az optimizmus Magyarországon Az idén 0,5 százalékkal, jövőre 1,5 százalékkal nőhet a magyar gazdaság a Reuters által megkérdezett elemzők szerint.

Részletesebben

Vezetői összefoglaló szeptember 18.

Vezetői összefoglaló szeptember 18. 2017. szeptember 18. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama mindhárom vezető devizával szemben gyengült. A BUX 15,5 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett 0,22 százalékos emelkedéssel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 14.

Vezetői összefoglaló február 14. 2017. február 14. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest gyengült, míg a dollárral szemben erősödött. A BUX 7,0 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 2.

Vezetői összefoglaló február 2. 2017. február 2. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euró és a svájci frank ellenében kis mértékben gyengült, a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 7,7 milliárd forintos,

Részletesebben

2014/21 STATISZTIKAI TÜKÖR

2014/21 STATISZTIKAI TÜKÖR 1/1 STATISZTIKAI TÜKÖR 1. március 5. 13 negyedévében,7%-kal nőtt a GDP EMBARGÓ! Közölhető: 1. március 5-én reggel 9 órakor Tartalom Bevezető...1 13 negyedév...1 13. év... Bevezető Magyarország bruttó hazai

Részletesebben

A magyar vegyipar* 2011-ben

A magyar vegyipar* 2011-ben A magyar vegyipar* 2011-ben Nemzetközi és hazai gazdasági folyamatok¹ 2011-ben a globális konjunktúra dinamikája veszített lendületéből. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint 2011-ben a világgazdaság

Részletesebben

Lengyel-magyar külkereskedelmi forgalom II. negyedévében :54:45

Lengyel-magyar külkereskedelmi forgalom II. negyedévében :54:45 Lengyel-magyar külkereskedelmi forgalom 2011. II. negyedévében 2015-12-16 18:54:45 2 2011. második negyedévében a Magyarországra irányuló lengyel export dinamikája jelentősen lassult. Folyó év első negyedéve

Részletesebben

Borpiaci információk. IV. évfolyam / 5. szám március hét. Bor piaci jelentés. Magyar bortermékek exportjának alakulása

Borpiaci információk. IV. évfolyam / 5. szám március hét. Bor piaci jelentés. Magyar bortermékek exportjának alakulása A K I Borpiaci információk IV. évfolyam / 5. szám 26. március 23. 9-1. hét Bor piaci jelentés Borpiaci információk 2. oldal Magyar bortermékek exportjának alakulása 1-2. táblázat, 1-8. ábra: Belföldi értékesítési

Részletesebben

Vezetői összefoglaló december 18.

Vezetői összefoglaló december 18. 2017. december 18. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euró és a dollár ellenében erősödött, a svájci frankkal szemben pedig gyengült. A BUX 18,8 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai és amerikai indexek tegnap. Hétfőn gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, ma reggel az euró jegyzései 304,5-nél

Részletesebben

Jobb ipari adat jött ki áprilisban Az idén először, áprilisban mutatott bővülést az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest.

Jobb ipari adat jött ki áprilisban Az idén először, áprilisban mutatott bővülést az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest. 2013-06-10 1./5 Egy jónak tűnő, de nem annyira fényes GDP-adat Magyarország bruttó hazai terméke 2013 I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal,

Részletesebben

csütörtök, május 14. Vezetői összefoglaló

csütörtök, május 14. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. május 14. Vezetői összefoglaló Vegyesen zártak a nemzetközi részvényindexek szerdán. Tegnap a 304,9-308-es szintek között ingadozott az euró/forint árfolyam, ma reggel az euró jegyzései

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 27.

Vezetői összefoglaló március 27. 2017. március 27. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest gyengült, a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 5,8 milliárd forintos, átlag alatti

Részletesebben

BEFEKTETÉSEK ÉS A KÖLTSÉGVETÉS

BEFEKTETÉSEK ÉS A KÖLTSÉGVETÉS KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK BEFEKTETÉSEK ÉS A KÖLTSÉGVETÉS 2013 ŐSZ Tartalom 1. A 2013. évi költségvetés megvalósításának

Részletesebben

24 Magyarország 125 660

24 Magyarország 125 660 Helyezés Ország GDP (millió USD) Föld 74 699 258 Európai Unió 17 512 109 1 Amerikai Egyesült Államok 16 768 050 2 Kína 9 469 124 3 Japán 4 898 530 4 Németország 3 635 959 5 Franciaország 2 807 306 6 Egyesült

Részletesebben

szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek emelkedéssel zárták a keddi kereskedési napot. Tovább gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, ma reggel az euró jegyzései

Részletesebben

Magyar-Szlovák gazdasági kapcsolatok. Szilágyi Balázs, főosztályvezető, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Közép-Európa Főosztály

Magyar-Szlovák gazdasági kapcsolatok. Szilágyi Balázs, főosztályvezető, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Közép-Európa Főosztály Magyar-Szlovák gazdasági kapcsolatok Szilágyi Balázs, főosztályvezető, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Közép-Európa Főosztály Szlovákia gazdasága I. Szlovákia gazdasági kilátásai stabilak, az elmúlt

Részletesebben

Borpiaci információk. IV. évfolyam / 12. szám június hét. Bor piaci jelentés

Borpiaci információk. IV. évfolyam / 12. szám június hét. Bor piaci jelentés A K I Borpiaci információk IV. évfolyam / 12. szám 28. 23-24. hét Bor piaci jelentés Borpiaci információk 2. oldal A magyar borexport alakulása 2006 els negyedévében 2-3. oldal 1-2. táblázat, 1-8. ábra:

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 13.

Vezetői összefoglaló február 13. 2017. február 13. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a dollárhoz képest gyengült, a svájci frankkal szemben pedig erősödött. A BUX 10,9 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

Gazdasági Havi Tájékoztató

Gazdasági Havi Tájékoztató Gazdasági Havi Tájékoztató 2016. október A vállalati hitelfelvétel alakulása Magyarországon Rövid elemzésünk arra keresi a választ, hogy Magyarországon mely tényezők alakítják a vállalati hitelfelvételt

Részletesebben

Vezetői összefoglaló augusztus 1.

Vezetői összefoglaló augusztus 1. 2017. augusztus 1. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a dollárhoz képest gyengült, a svájci frank ellenében erősödött. A BUX 7,9 milliárd forintos átlag alatti forgalom

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 9.

Vezetői összefoglaló február 9. 2017. február 9. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama valamennyi vezető deviza ellenében gyengült. A BUX 7,5 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,17 százalékos emelkedéssel

Részletesebben

szerda, 2014. április 2. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. április 2. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. április 2. Vezetői összefoglaló A tegnap megjelent kedvező makrogazdasági adatok következtében pozitív hangulatú volt a kereskedés tegnap a vezető nemzetközi tőzsdéken. A forint árfolyama

Részletesebben

A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER

A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER A világháború a Fülöpszigeteken A háború kitörése, hadműveletek a Corregidor elestéig

Részletesebben

Vezetői összefoglaló május 9.

Vezetői összefoglaló május 9. 2017. május 9. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben erősödött, a svájci frankhoz képest gyengült. A BUX 7,9 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett

Részletesebben

Munkaerőpiaci mutatók összehasonlítása székelyföldi viszonylatban

Munkaerőpiaci mutatók összehasonlítása székelyföldi viszonylatban HARGITA MEGYE TANÁCSA ELEMZŐ CSOPORT RO 530140, Csíkszereda, Szabadság Tér 5. szám Tel.: +4 0266 207700/1120, Fax.: +4 0266 207703 e-mail: elemzo@hargitamegye.ro web: elemzo.hargitamegye.ro Munkaerőpiaci

Részletesebben

péntek, március 6. Vezetői összefoglaló

péntek, március 6. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. március 6. Vezetői összefoglaló Pluszban zártak a vezető nyugat-európai és amerikai részvényindexek tegnap. Csütörtökön a 305-ös szint alját közelítette az euró/forint árfolyam. A BUX 0,4

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 30.

Vezetői összefoglaló november 30. 2017. november 30. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróhoz képest gyengült, a svájci frankkal és a dollárral szemben erősödött. A BUX 10,2 milliárd forintos, jóval átlag feletti

Részletesebben

hétfő, május 26. Vezetői összefoglaló

hétfő, május 26. Vezetői összefoglaló hétfő, 2014. május 26. Vezetői összefoglaló Pénteken vegyes makrogazdasági hírek jelentek meg, a vezető nemzetközi tőzsdék többsége erősödéssel reagált. Négyhavi csúcson a forint: az euró/forint árfolyam

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 7.

Vezetői összefoglaló március 7. 2017. március 7. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt erősödött. A BUX 7,0 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett

Részletesebben

csütörtök, április 2. Vezetői összefoglaló

csütörtök, április 2. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. április 2. Vezetői összefoglaló A vezető nyugat-európai börzék nyereséggel, az amerikai részvényindexek veszteséggel zártak tegnap. A forint erősödésének köszönhetően az EUR/HUF árfolyam

Részletesebben

XXIII. TÉGLÁS NAPOK. 2008. november 7. Balatonfüred

XXIII. TÉGLÁS NAPOK. 2008. november 7. Balatonfüred XXIII. TÉGLÁS NAPOK 2008. november 7. Balatonfüred Tájékoztató az iparág helyzetéről Európa, illetve Magyarország Előadó: Kató Aladár Európában a lakáspiac az építés motorja 19 ország építési teljesítménye

Részletesebben

hétfő, február 23. Vezetői összefoglaló

hétfő, február 23. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. február 23. Vezetői összefoglaló A görög helyzettel kapcsolatos optimizmus éreztette hatását a pénteki nemzetközi kereskedésben. Pénteken a hazai fizetőeszköz erősödött az euróval szemben.

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/ III. negyedévében 3,2%-kal nőtt a GDP Bruttó hazai termék, 2014 III. negyedév, második becslés december 3.

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/ III. negyedévében 3,2%-kal nőtt a GDP Bruttó hazai termék, 2014 III. negyedév, második becslés december 3. STATISZTIKAI TÜKÖR 1 I ében 3,-kal nőtt a GDP Bruttó hazai termék, 1 I, második becslés 1/18 1. december 3. EMBARGÓ! Közölhető: 1. december 3-án reggel 9 órakor Tartalom Bevezető...1 Termelési oldal...1

Részletesebben

Júliusban valamelyest élénkült az export

Júliusban valamelyest élénkült az export 2013-10-07 MAGEOSZ Hírek 41.hét / 2013 1./5 Júliusban valamelyest élénkült az export 2013 hetedik hónapjában a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 7,4, a behozatalé 6,4%-kal haladta meg

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 28.

Vezetői összefoglaló február 28. 2017. február 28. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval, a svájci frankkal és a dollárral szemben egyaránt erősödött. A BUX 10,4 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett

Részletesebben

Konjunktúrajelentés 2014

Konjunktúrajelentés 2014 Konjunktúrajelentés 0 A Német Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 0. Konjunktúra felmérésének eredményei 0. április. Dirk Wölfer kommunikációs osztályvezető 0.0.. Résztvevők 0 Magyar felmérés: résztvevő

Részletesebben

Vezetői összefoglaló szeptember 14.

Vezetői összefoglaló szeptember 14. 2017. szeptember 14. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euró ellenében erősödött, míg a svájci frankkal és a dollárral szemben gyengült. A BUX 7,9 milliárd forintos, átlag alatti

Részletesebben

Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015

Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015 Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015 Üzleti helyzet 2009- ben rendkívül mély válságot élt meg a magyar gazdaság, a recesszió mélysége megközelítette a transzformációs visszaesés (1991-1995) során

Részletesebben

Vezetői összefoglaló december 4.

Vezetői összefoglaló december 4. 2017. december 4. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a dollárhoz képest gyengült, míg a svájci frankkal szemben erősödött. A BUX 9,2 milliárd forintos, átlag feletti forgalom

Részletesebben

Vezetői összefoglaló szeptember 1.

Vezetői összefoglaló szeptember 1. 2017. szeptember 1. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt gyengült. A BUX 10,9 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 10.

Vezetői összefoglaló október 10. 2016. október 10. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint mindhárom vezető devizával szemben gyengült. A BUX 6,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,14 százalékos emelkedéssel fejezte

Részletesebben

Az energia ára Energetika és politika

Az energia ára Energetika és politika 13. lecke Komplex energetikai rendszerek Az energia ára Energetika és politika 2018. április 24. Az ár a gazdaságban egy termék vagy szolgáltatás ellenértékét jelenti, amelyet többnyire pénzben kell megfizetni.

Részletesebben

Kkv-beruházások: kitarthat még a cégek lendülete

Kkv-beruházások: kitarthat még a cégek lendülete Sajtóközlemény azonnal közölhető! Kkv-beruházások: kitarthat még a cégek lendülete Budapest, 2017. június 27. Minden ötödik 200 millió és 15 milliárd forint közötti árbevétellel rendelkező kis- és középvállalkozás

Részletesebben

57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország

57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország 57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország Az európai építési piac kilátásai 2004-2006 között Összefoglaló Készítette: Gáspár Anna, Build & Econ Stockholm, 2004. június 10-11. Gyógyulófélben

Részletesebben

A magyar építőipar számokban és a 2015. évi várakozások

A magyar építőipar számokban és a 2015. évi várakozások A magyar építőipar számokban és a 2015. évi várakozások Az építőipari termelés alakulása A magyar építőipari termelés hat éves csökkenés után mélyponton 2012. évben volt ~1600 Mrd Ft értékkel. 2013-ban

Részletesebben

Vezetői összefoglaló április 3.

Vezetői összefoglaló április 3. 2018. április 3. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, míg a dollár ellenében erősödött. A BUX 8,9 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

JELENTÉSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU. Európai Parlament 2016/2030(INI)

JELENTÉSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU. Európai Parlament 2016/2030(INI) Európai Parlament 2014-2019 Külügyi Bizottság 2016/2030(INI) 2.5.2016 JELENTÉSTERVEZET a harmadik felek által kifejtett EU-ellenes propaganda elleni fellépést szolgáló uniós stratégiai kommunikációról

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 14.

Vezetői összefoglaló november 14. 2017. november 14. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt erősödött. A BUX 12,4 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett

Részletesebben

Vezetői összefoglaló április 6.

Vezetői összefoglaló április 6. 2017. április 6. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, a dollárhoz képest viszont erősödött. A BUX 17,9 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

A vállalati hitelezés továbbra is a banki üzletág központi területe marad a régióban; a jövőben fokozatos fellendülés várható

A vállalati hitelezés továbbra is a banki üzletág központi területe marad a régióban; a jövőben fokozatos fellendülés várható S A J TÓ KÖZ L E M É N Y L o n d o n, 2 0 1 6. m á j u s 1 2. Közép-kelet-európai stratégiai elemzés: Banki tevékenység a közép- és kelet-európai régióban a fenntartható növekedés és az innováció támogatása

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 6.

Vezetői összefoglaló november 6. 2017. november 6. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróval szemben gyengült, míg a svájci frank és a dollár ellenében erősödött. A BUX 15,9 milliárd forintos, jóval átlag feletti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló augusztus 10.

Vezetői összefoglaló augusztus 10. 2017. augusztus 10. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróhoz képest erősödött, a svájci frank és a dollár ellenében pedig kismértékben gyengült. A BUX 8,0 milliárd forintos,

Részletesebben

hétfő, március 2. Vezetői összefoglaló

hétfő, március 2. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. március 2. Vezetői összefoglaló Amerikában negatív tartományban zártak a vezető részvényindexek, Európában a lassuló amerikai GDP-adat segítette a kereskedést. A forint kilenchavi csúcsa közelében,

Részletesebben

GAZDASÁGTERVEZÉSI FŐOSZTÁLY

GAZDASÁGTERVEZÉSI FŐOSZTÁLY PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM GAZDASÁGTERVEZÉSI FŐOSZTÁLY NAPI JELENTÉS 2018.06.18. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben gyengült, a svájci frank ellenében erősödött.

Részletesebben

VERSENYKÉPESSÉGI FŐOSZTÁLY

VERSENYKÉPESSÉGI FŐOSZTÁLY PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM VERSENYKÉPESSÉGI FŐOSZTÁLY NAPI JELENTÉS 2019.06.24. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróval szemben nem változott, a svájci frank és a dollár viszonylatában

Részletesebben

Vezetői összefoglaló szeptember 26.

Vezetői összefoglaló szeptember 26. 2016. szeptember 26. Vezetői összefoglaló Hétfő reggel a svájci frankhoz és a dollárhoz képest stagnált, az euróhoz viszonyítva minimálisan gyengült a forint. A BUX 5,9 milliárd forintos, átlag alatti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 25.

Vezetői összefoglaló október 25. 2016. október 25. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euró és a dollár viszonylatában kis mértékben gyengült, a svájci frank ellenében enyhén erősödött. A BUX 9,9 milliárd forintos,

Részletesebben

Vezetői összefoglaló május 18.

Vezetői összefoglaló május 18. 2017. május 18. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euró, a svájci frank és a dollár ellenében egyaránt gyengült. A BUX 19,9 milliárd forintos, jóval átlag feletti forgalom mellett

Részletesebben

péntek, április 24. Vezetői összefoglaló

péntek, április 24. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. április 24. Vezetői összefoglaló Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai indexek, az Egyesült Államokban jó kereskedési hangulat uralkodott. A 300-as szint alá erősödött az euró/forint árfolyam

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 13.

Vezetői összefoglaló november 13. 2017. november 13. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt erősödött. A BUX 17,3 milliárd forintos, jóval átlag feletti forgalom

Részletesebben

Regionális egyenlőtlenségek: szakadatlan polarizálódás, vagy?

Regionális egyenlőtlenségek: szakadatlan polarizálódás, vagy? A magyar ugaron a XXI. században Regionális egyenlőtlenségek: szakadatlan polarizálódás, vagy? Kiss János Péter Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar, Regionális Tudományi Tanszék bacsnyir@vipmail.hu

Részletesebben

UKRAJNA SZEREPE A MAGYAR KÜLGAZDASÁGI STRATÉGIÁBAN MISKOLC, MÁJUS 19.

UKRAJNA SZEREPE A MAGYAR KÜLGAZDASÁGI STRATÉGIÁBAN MISKOLC, MÁJUS 19. UKRAJNA SZEREPE A MAGYAR KÜLGAZDASÁGI STRATÉGIÁBAN MISKOLC, 2009. MÁJUS 19. A magyar külgazdasági stratégia alapkérdései Az EU csatlakozás, a közös kereskedelempolitika átvétele módosította a magyar külgazdasági

Részletesebben

Vezetői összefoglaló december 23.

Vezetői összefoglaló december 23. 2016. december 23. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest erősödött. A BUX 7,4 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,20

Részletesebben

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Budapest Corvinus Egyetem Gazdaság- és Társadalomstatisztikai Elemző és Kutató Központ Budapest, 2016. október 20. Célkitűzések

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 19.

Vezetői összefoglaló március 19. 2018. március 19. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben gyengült, a svájci frank ellenében pedig erősödött. A BUX 25 milliárd forintos, jóval átlag feletti

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.9.1. COM(2014) 542 final 2014/0250 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a Moldovai Köztársaságnak szánt autonóm kereskedelmi kedvezmények bevezetéséről

Részletesebben

Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető október 13.

Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető október 13. A Századvég makro-fiskális modelljével (MFM) készült középtávú előrejelzés* Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető 15. október 13. *A modell kidolgozásában nyújtott segítségért köszönet illeti az OGResearch

Részletesebben

Vezetői összefoglaló július 25.

Vezetői összefoglaló július 25. 2017. július 25. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euró és a dollár ellenében erősödött, a svájci frankhoz képest stagnált. A BUX 3,4 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett

Részletesebben

Vezetői összefoglaló július 4.

Vezetői összefoglaló július 4. 2016. július 4. Vezetői összefoglaló Hétfő reggel vegyesen teljesített a forint a vezető devizákkal szemben. A BUX 9,08 milliárd forintos átlag alatti forgalom mellett minimális, 0,01 százalékos emelkedéssel

Részletesebben

Határon átnyúló gazdasági együttműködés Szeged és Szabadka térségében. Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna CSMKIK titkár

Határon átnyúló gazdasági együttműködés Szeged és Szabadka térségében. Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna CSMKIK titkár Határon átnyúló gazdasági együttműködés Szeged és Szabadka térségében Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna CSMKIK titkár Magyar-szerb kétoldalú kapcsolatok - külkereskedelem o 2010-ben Szerbia Magyarország kereskedelmi

Részletesebben

Húzza az ipart a járműgyártás

Húzza az ipart a járműgyártás 2013-06-15 1./5 Húzza az ipart a járműgyártás Az exportértékesítési célú járműgyártásnak köszönhető, hogy áprilisban 1,2 százalékkal bővült az ipari kibocsátás Magyarországon. A jelek is kedvezőek. Áprilisban

Részletesebben

FELADATLAP. Kőrösy Közgazdászpalánta Verseny 2013/ forduló A gazdaságról számokban

FELADATLAP. Kőrösy Közgazdászpalánta Verseny 2013/ forduló A gazdaságról számokban FELADATLAP Kőrösy Közgazdászpalánta Verseny 2013/2014 2. forduló A gazdaságról számokban 1. Az infláció az árak általános, minden termékre kiterjedő és folyamatos változását jelenti. A középtávú célkitűzés

Részletesebben

Mezőgazdaság és agrár- élelmiszeripar Lengyelországban 2015-12-16 18:47:02

Mezőgazdaság és agrár- élelmiszeripar Lengyelországban 2015-12-16 18:47:02 Mezőgazdaság és agrárélelmiszeripar Lengyelországban 2015-12-16 18:47:02 2 A teljes mezőgazdasági termelés Lengyelországban 2011-ben 1,1%-kal, ezen belül a növénytermesztés 3,8%-kal nőtt. Csökkent az állattenyésztés

Részletesebben

Összefoglaló. A takarmánybúza ma Franciaországban nincs 32 ezer Ft, további csökkenés várható nálunk is.

Összefoglaló. A takarmánybúza ma Franciaországban nincs 32 ezer Ft, további csökkenés várható nálunk is. Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.t- online.hu www.zoldforras.hu Hírlevél 17. TERMÉNYPIACI

Részletesebben

Az EU intézményrendszere

Az EU intézményrendszere Az EU intézményrendszere EU Parlament EU Tanácsa EU Bizottság 1 A Tanács és a Főtitkárság főépülete, a Justus Lipsius Brüsszelben Justus Lipsius (1547-1606) holland jogfilozófus és filológus https://commons.wikimedia.org/wiki/file:justus_lipsius,_eastern_side.jpg

Részletesebben