1. konzultáció. Göcs László őszi félév

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. konzultáció. Göcs László. 2014-2015. őszi félév"

Átírás

1 1. konzultáció Göcs László őszi félév

2 Elérhetőség Telefon: 76/ Iroda: Informatika Intézet 1. emelet 116-os szoba

3 Követelmény ZH: november 15. 7:45-8:30 Pót ZH: november :15-14:00 A vizsgára bocsátás feltételei: Zh megírása minimum 50 pontra. ZHpontszám VIZSGApontszám 2 érdemjegy Akik a Zh-t legalább 76 pontra megírják, azoknak az érdemjegy megajánlásra kerül.

4 Programleírás Hangtechnika Csatlakozók, kábelek, mikrofonok, hangfalak, keverőpultok, hangrendszerek Szoftveres hangvágás, digitalizálás, archiválás Fotózás Digitális fényképezőgépek, optikák, fotózási technikák, vakurendszerek, portréfotózás, stúdiófotózás Archiválás (diafilmről, papírképről), szoftveres képfeldolgozás (retusálás), képszerkesztő program megismerése

5 Programleírás Vetítéstechnika Televíziók, projektorok, vetítéstechnikai eszközök Prezentációs eszközök és szoftverek, interaktív tábla Videótechnika Kameratípusok, kameramozgások, megvilágítás Szoftveres videó-szerkesztés, digitalizálás

6

7 Hangtechnikai csatlakozók A kábel a jó jelátvitel egyik legfontosabb eleme. Minőségétől nagyban függ a hangzás, és az adatátvitel minősége, ezért nem mindegy hogy milyen célra, milyen kábelt használunk.

8 A kábel minőségét a következők jellemzik: - Ellenállás (ohm/m) - Kapacitás (pf/m) - Árnyékolási jellemzők (fonott háló, körültekert vezető, vezetővé tett műanyag stb.) - Szigetelési jellemzők (érpáronként szigetel, hidegtűrő, hőálló, habosított, selyemszálak stb.) - Szimmetrikus, aszimmetrikus - Anyaga (réz, alu, tömör, sodrott)

9 A kábel kapacitása a lehető legkisebb legyen, mert főleg gitár hangszedőknél a nagyobb kapacitású kábel a magas hangok átvitelét nagyon lerontja, ezáltal a gitár hangja egy tompa maszatos hangzású lesz. Amennyiben a belső szigetelése laza, nincs textil szálakkal erősítve, vagy rossz minőségű, úgy a kábelnél mikrofóniás tünetek léphetnek fel, ami abban jelentkezik, hogy a színpadon a kábel mozgásakor kopogó hangzást hallunk. A mikrofon kábelek 2 belső érrel rendelkeznek, a szimmetrikus átvitel miatt. A szimmetrikus kábeleknél a jelet a két belső éren vezetjük, a külső vezető csak árnyékolási feladatokat lát el. Ennek nagy előnye, hogy a földhurok kialakulását, ami brummossá teszi a rendszerünket, elkerüljük.

10

11 DIN Bekötés:

12 RCA Bekötés: Forrasztás:

13 JACK Bekötés: 6,3 mm 3,5 mm 2,5 mm

14 XLR Bekötés:

15 Kábelkombinációk, átalakítók

16 RCA - RCA

17 JACK - JACK

18 JACK - RCA

19 XLR - JACK

20 XLR - RCA

21 Hangdobozok csatlakozása

22 SPEAKON

23 Hang, hangdoboz csatlakozó Csiptetős Csavaros Speakon

24 Erősítők kimenetei Régi HiFi csatlakozás Csiptetős Csavaros Speakon

25 Tápegységek Az elektronikus berendezések működtetéséhez egy vagy több stabil tápfeszültség szükséges. A stabil tápfeszültség időben nem változó egyenfeszültség, melynek értéke független a tápfeszültséget terhelő áram nagyságától, és a tápegység bemenő (hálózati) feszültségének változásától.

26 Egyenirányító fajták: Egy utas egyenirányítós Két utas egyenirányítós Két utas egyenirányítós GRAETZ híddal Szűrés: Puffer kondenzátorral Stabilizátorok: Zener diódás Tranzisztoros

27 Decibel A relatív hangteljesítmény mérésére és összehasonlítására keletkezett eredetileg ez a skála. Két teljesítmény-szint aránya db-ben: db = 20 * log ( Uki / Ube ) db = 10 * log ( Pki / Pbe ) Nem dinamikus mértékegység csak egy arány.

28 arány (U) 1:1 2:1 3:1 5:1 8:1 10:1 db 0 6,02 9, Ha a P1/P2 teljesítmény arányának logaritmusa pozitív (P1/P2>1), akkor a rendszer erősít, ha negatív (P1/P2<1), akkor csillapít. A 0 db az a hangerő amelynél éppen meghalljuk az 1000Hz hangot. A Relatív hangerő mely az emberi hallás fizikai korlátaihoz viszonyul.

29 Hangteljesítmény-szint (Lw) : A hangforrásból kilépő hangenergia Hangnyomás-szint(Lp) : Ugyanaz mint a hangteljesítmény, de előre meghatározott körülmények között és távolságban mérve. Hangnyomásszint Érzékelt hangosság Hang 0 A hallásküszöb - 20 Rendkívül halk Zizegő levél, csendes szoba 40 Nagyon halk A hűtő zümmögése 60 Mérsékelten hangos Normál beszélgetés, étterem 80 Nagyon hangos Városi közlekedés, teherautó 100 Rendkívül hangos Szimfonikus zenekar, traktor

30 A hangnyomás az alábbiaktól függ: - A berendezés helye - Környezeti feltételek - Mérés pontjától vett távolság

31 Sávszélesség A sávszélesség az a frekvenciatartomány, amelyben az áramkör használható. Ha az áramkör bemenetére adott jel frekvenciáját változtatjuk, miközben nagysága változatlan marad, a kimenő jel gyorsan csökken, ha a bemenő jel egy bizonyos frekvencia alá (f1), illetve valamely frekvencia fölé (f2) kerül. Ezt a jelenséget az áramkörök mindig jelen levő saját belső kapacitása és induktivitása okozza.

32 Az illesztés fogalma A készülékekhez kapcsolt bemeneti eszközök mikrofon, CD, magnetofon,valamint a kimenetre kapcsolt eszközök a hangszóró, teljesítményerősítő szempontjából fontos az átviteli szint ismerete. Az alapszinteket erősítéstechnikában az un. normálgenerátorból vonatkoztatjuk.

33 A normálgenerátor egy olyan jelforrás melynek a feszültsége 1.55 V, a belső ellenállása 600 ohm. Ha ezt a forrást szintén 600 ohm ellenállással terheljük a kapcsain 775 mv feszültséget mérünk, a terhelésen 1.29 ma áram folyik, azaz a kivett teljesítmény pontosan 1 mw. Ezzel az illesztés fogalmát is meghatároztuk, ugyanis az illesztés a forrás belső ellenállásával terhelve adja le a legnagyobb teljesítményt.

34 Hangfalkábel Rövid és nagy keresztmetszetű (kisebb ellenállású) legyen A vezeték ellenállásának a lehető legkisebbnek kell lennie A csatlakozó mérete korlátozza a vezeték vastagságát Vastag kábellel nehéz dolgozni: Feltekerés Nehéz Csatlakozó kiszakadhat

35 Földhurok Olyan búgás, melyet az eszközök közti földvezetéken átfolyó áram okoz. Ennek oka hogy a két gép más potenciálú földre lett kötve.

36 A földhurok megszüntetése elméletileg rém egyszerű dolog: fel kell szakítani a hurkot! Ezt két helyen tehetjük meg: 1. A készülék belsejében lévő átkötést szüntetjük meg: erre szolgál az un. FLOATING kapcsoló, amit számos készülékbe gyárilag beépítenek. Ha nincs ilyen kapcsoló, házilag ne kezdjük szétbarkácsolni az összekötést, hanem válasszuk a következő megoldást: 2. A jelkábel árnyékolásánál szüntetjük meg a galvanikus kapcsolatot. Durva, de rém egyszerű megoldás, ha a jelkábel csatlakozójánál kicsípjük az árnyékolást egy alkalmas fogóval. Elegánsabb egy rövid toldó közbeiktatása, amelyből előzőleg kikötöttük a földet.

37 Hangszórók

38 Sugárzási karakterisztikájuk, és kivitelük. Egypólusú Kétpólusú Kettőspólusú

39 Zárt doboz, nincs akusztikus rövidzár. Reflex doboz, a rezonancia frekvencia a doboztól függ nem a hangszórótól.

40

41 Egy utas Egy hangszóró található zárt vagy reflex dobozban.

42 Két utas Egy mély és egy magas-hang sugárzó,vagy egy mélyhang sugárzó és egy szélessávú hangsugárzó.

43 Több utas Egy mély-hang sugárzó, egy közép-hang sugárzó, és egy (több) magas-hang sugárzó hangszórókból áll.

44 Hangváltók A hangváltónak az a feladata, hogy a teljes frekvencia sávot szétválassza kisebb részekre, amiket az egyes hangszórók megszólaltatnak.

45 Frekvenciatartományok Mély: Hz, Közép: Hz, Magas: Hz.

46 Magas-hang sugárzók követelményei A magashang-sugárzók a legnagyobb kisugárzott frekvencia hullámhosszához képest mindig nagyobb méretű membránnal rendelkeznek. Ez erős hangnyaláboláshoz vezet, ami kedvezőtlen a besugárzott hangtérben. Több utas hangszóró-rendszerekben ezért mindig több magashang-sugárzót használnak, amelyek egymáshoz képest különböző irányba sugároznak. Rezonancia frekvencia Az a frekvencia, amelyen egy meghatározott rendszer vagy tárgy gerjesztés hatására kényszerű regzésbe kezd.

47 Viszonylag nagy rezonanciafrekvencia, ami legalább egy oktávval kisebb a kisugárzott frekvenciasáv alsó határfrekvenciájánál. Merev, könnyű membrán, impregnált papírból, műanyagból, esetleg alumíniumból préselve Dóm

48 A mély-hang sugárzó követelményei A mélyhang-sugárzó membránja lehetőleg nagy átmérőjű és nagy felületű legyen, hogy jó hatás-fokkal, nagy teljesítmény lesugárzására legyen alkalmas. Rezonanciafrekvenciája 20 Hz-nél kisebb legyen. A lehető legkedvezőbb hatásfok és a jó impulzusüzem érdekében, könnyű legyen a membrán. Felerősítésének igen lágynak kell lennie. A légrésben minél nagyobb legyen a mágneses térerő, mert ettől függ a hatásfok és a csillapítás.

49 Közép-hang sugárzó követelményei A középhang-sugárzó hangszóró Hz-es frekvenciatartományt kell lineárisan sugározni, kis nemlineáris torzítással. Így a hangszóró követelményei az alábbiak: A hangszóró membránátmérője legalább mm, vagy ennél nagyobb legyen (Legalkalmasabbak a mm membránátmérőjű típusok). Rezonanciafrekvenciája a lineáris sugárzási tartomány alsó határfrekvenciájánál kisebb legyen.

50 -Erősítőre van szüksége -Tápellátás nem kell

51

52 Nincs szükség erősítőre Több bemenet (mikrofon, vonali) Hangszín szabályzás Tápellátás szükséges

53

54 Hangerőszabályzás, hangszínkeverés, effektek stb., többféle bemeneti lehetőségek Csak hangerőszabályzás kivezérlés jelző hangszínszabályzás

55 Vezetékes: Rádiós kézi: Rádiós, fej vagy csiptetős: Puska mikrofon:

56 Kiegészítők: Több ponton forgatható, Magassága állítható Sík terepen alkalmazható Asztali állvány

57

58 Dinamikus mikrofon Mikrofonok Elektrét mikrofon

59

60

61 Kis torzításuk, nagy sávszélességük miatt kiválóan használhatók zenei anyagok erősítésére is (sportpályák, csarnokok, áruházak, iskolák, templomok, stb. részére).

62

63 (A megvilágítási idő ) A megvilágítási idő, más néven expozíció úgy határozható meg, mint a kép elkészítéséhez szükséges idő és fény mennyisége. A megfelelő megvilágítási idő a filmet vagy a képérzékelőt elérő fénymennyiség pontos kiszámítását igényi. Ha túl kevés a megvilágítási idő, képünk sötét, ha túl sok, képünk nagyon világos lesz.

64

65

66

67 A blendenyílás biztosítja az adott exponálás során a film (vagy érzékelő) jutó fény mennyiségét.

68 Széles nyílást használjuk kevés fénynél vagy ha kézben tartjuk a fényképezőgépet, mert a záridő növelése csökkenti a kamera bemozdulásának kockázatát. Szintén ezt használjuk, ha csekély mélységélességet akarunk kapni. Közepes nyílás alkalmazható, ha objektívünkkel a legjobb felbontást akarjuk elérni, a legélesebb képminőség f/8-11-nél van. Kis nyílás különösen erős fényviszonyoknál használható. Ha a hátteret élesre akarjuk, akkor használjunk igen szűk nyílást a mélységélesség növelésére. Makró vagy közelképek készítésénél is ez alkalmazható az elérhető legnagyobb mélységélesség érdekében.

69 A mélységélesség az a sáv, amely egy fényképen az élesen megjelenő részt foglalja magába. A kép legélesebb része a fókuszpontnál van, ezért célszerű azt a témára vagy a téma azon részére irányítani, melyre a fotós a figyelmet terelni kívánja. A fókusztól távolodva (a fényképezőgép felé, valamint az ellenkező irányban) az élesség csökken, de bizonyos távolságra a kép még elfogadhatóan éles. Ez a két rész (a fókusz előtti és mögötti) 1/3 és 2/3 arányban oszlik meg. Tulajdonképpen ebből a két részből tevődik össze a mélységélesség területe. Ami ezen kívül esik, az jól láthatóan életlen.

70 A mi esetünkben a tárgyfotózásnál a kis mélységélességet alkalmazzuk, hogy a homályos háttérből a megmutatni kívánt tárgy legyen éles. NAGY blendenyílás - RÖVID záridő

71 Nagy mélységélesség Kis mélységélesség

72 Az exponáló gomb megnyomása és a kép befejezése között eltelt idő, mikor is a gép a filmre, vagy érzékelőre engedi a fényt. Tehát a záridőről is elmondható, ami az ISO-ról valamint a blendéről: az érzékelőre jutó fény mennyiségét határozza meg. Ezt minden gép máshogy válogatja, de egy komolyabb gép 1/4000-tól egészen 33 másodpercig is képes exponálni, vagy B (BULB) záridő. Közepes záridő (1/60 1/200 sec) általános fotózáshoz ideális. Használjuk kézben tartott fényképezőgépnél szabvány-objektívvel, hogy elkerüljük a kamera bemozdulását. Alkalmas lassan mozgó tárgyak, pl. kocogó ember fényképezésére.

73 Rövidebb záridővel (1/250 sec és annál rövidebb) dermedt (az éppen zuhanó vízcseppek megmerevednek, a gyorsan haladó sportautó megáll) képeket érhetünk el. Az 1/2000sec vagy 1/4000sec a legtöbb helyzetben megfelelő. A mozgó tárgyak kimerevítésére megkívánt záridőt nemcsak a sebesség,de a haladás iránya is meghatározza. A rövid záridő általában nagyon széles rekeszt igényel, így a mélységélesség kicsi lesz. Előnye, hogy a kép fő témája kiemelkedik a háttérből.

74

75 Hosszabb záridővel (1/30 sec-nál több) dinamikusabb, de akár bemozdult, homályos képet készíthetünk. Ezért javallott állványt használni, hiszen hosszú másodpercekig képtelenség milliméter pontossággal tartani egy több száz grammos készüléket. Kevés fénynél, például éjszaka használják a hosszú záridőt. Világos fényviszonyok mellett is alkalmazható, gyorsan mozgó vízfelületek, 1/125sec vagy 1/250sec záridővel a víz fakónak, mozdulatlannak látszik.

76

77 A fényérzékeny felület érzékenységét jelölő adat, mely megegyezik a régi ASA szabvánnyal. A fényérzékenység befolyásolja, hogy mennyi fény szükséges a helyes expozíció eléréséhez. Napfényben általában ISO at, árnyékban, beltérben ISO at, rossz fényviszonyok között ISO 1600-at, vagy magasabb értékeket használunk.

78

79 A fényképezőgép színérzékenysége, melyet általában a témát megvilágító fény színezetével hangolunk össze. A fehéregyensúly állításával a fényképezőgép fehérpontját határozhatjuk meg, vagyis, hogy milyen színt észleljen a kamera fehér árnyalatúnak. Mértékegysége a Kelvin fok (K ). A vöröses színeknek alacsony, a kékes színeknek magas a színhőmérséklete. pl.: izzólámpa: 3200K, napfény: 5500K, neonfény 6000K körül.

80 White Balance / Fehéregyensúly

81 Miképpen lehetne megváltoztatni egy-egy kép hangulatát, minőségét. Végtelen lehetőségek adódhatnak e téren. Akár egy hullámos üvegdarabot teszünk az objektív elé, akár egy - már az objektívre készített - szűrőt, mindenképp fantasztikus hatások érhetők el. Ami talán a legfontosabb, hogy egy-egy szűrő mindenképpen elnyeli az objektívbe jutó fény egy bizonyos hányadát. Ezt nevezzük szűrőtényezőnek, vagy szűrőfaktornak. Ezt az értéket gyakran Fében (fényérték), vagy blendében adják meg.

82 A fekete-fehér fotózás szűrői. A fekete-fehér fotózásban a színek tónusértékekkel jelentkeznek, így főleg színes szűrőket használhatunk. Ezek festett üveglemezek, így kezelésük egyszerű. Ez a szűrő egyes színeket erősít, másokat elnyom, így megfelelően használva drámai fényhatások érhetők el a fekete-fehér filmen.

83 Átmeneti szűrők. Felezett, vagy központra szerkesztett szűrők, amik egy része festett, más része nem. A színárnyalat rendszerint folyamatosan elhalványul, és átmegy más színjellegbe, esetleg szürkébe.

84 A színszűrők. Olyan optikai anyagok, amelyek megváltoztatják a fény színösszetételét. Pozitívszűrők: A szűrő színének megfelelő színű fényt engedi át, a többit elnyeli. Fényvisszatartásuk nagy, ezért fényszegény szűrők. Negatívszűrők: A fehér fényből a szűrő színének ellentétes (komplementer) színű fényt tartják vissza, a többit nem.

85 Polárszűrő. Ránézésre olyan, mint a szürkeszűrő. Ez lényegében 2 üveglemez közé ragasztott fóliaszűrő. Elforgatásával a polarizált fényt kiolthatjuk. (Polarizált fény: a fényes felületekről visszaverődő egy síkban rezgő fény. Kivétel a fémfelületről visszavert fény.) Megfelelő módon forgatva a csillogások kiszűrhetők.

86 Polárszűrő nélkül

87 Polárszűrővel

88 UV fénytől való védelem Optika védelem!!!

89 A digitális kompaktok elölről nem sokban térnek el a filmes társaiktól, de a hátsó oldaluk felfedi digitális eredetüket. A gyártók a tömegpiacot célozzák meg, a könnyű kezelhetőség az elsődleges szempont mind a tervezés, mind pedig a felhasználás terén. A kontrollfunkciókat a minimumon tartják és egyértelműen jelölik. Sokfelé változatban, paraméterekben gyártják őket, széles árintervallumban. Beépített vaku mindegyik változat rendelkezik beépített vakuval

90 Exponáló gomb A gyengébb lenyomás az autófókuszt és az exponálási funkciókat aktiválja, míg a teljes lenyomás a kép készítésére szolgál. Üzemmód választás Van tárcsás vagy kapcsolós változata. A két fő felhasználási lehetőség a kameramód képkészítésre, és a visszajátszás üzemmód. Itt lehet választani a portré, sport, makró, mozgókép, autómata, manuális üzemmódokat. LCD képernyő Fényképezés üzemmódban az LCD egy nagyméretű, elektronikus, színes képkeresőként működik, míg a visszajátszás módban a képeket lehet megtekinteni. Itt jelenik meg a MENÜ, ahol a kamera beállításait végezhetjük el.

91 Kompakt gépek Ultrakompakt: A legkisebb, zsebben könnyen hordható gépek kategóriája. Előnyük a kis méret és súly adta kényelem. Hátrányuk, hogy sok esetben képességeik terén is elmaradnak az átlagtól, és a kis méretből adódóan használatuk néha kényelmetlen. Egyszerű hobbi- és amatőr használatra többnyire megfelelőek. Kompakt: A digitális fényképezőgépek legszélesebb kategóriája, minden olyan, viszonylag kis méretű gép ide sorolható, amely egymagában sokféle fotós feladatra alkalmas. Előnyük a relatíve kis méret és súly, valamint a széleskörű használhatóság, hátrányuk a későbbi korlátozott bővíthetőség. Egyszerűbb modelljeik hobbi- és élményfotózásra, komolyabb modelljeik igényesebb amatőrfotózásra kiválóak lehetnek.

92

93 A bridge fényképezők úgy festenek, mint az SLR-ek, de fix lencsét és elektronikus képkeresőt használnak. Az amatőrök köreiben igen népszerűek, de gyakran kritizálják őket a kisméretű érzékelőik miatt.

94 Cserélhető objektív

95 Tükörreflexes fényképezőgép metszete. Vakucsatlakozó Szemlencse (kereső) Hátfal Felcsapódó tükör

96 Egyaknás tükörreflexes fényképezőgép képalkotása azt látom ami a filmre kerül!

97

98 Fix Objektív. Szélesebb maximális blendemérete jobban kihasználható gyenge fényviszonyok között, és világosabb képkeresőt biztosít. Nyilvánvaló hátránya az egyfelé fókusztávolság.(28,50,105,300,400 )

99 Zoom objektív. Az ultraszéles látószögtől a szupertelefotó optikáig bármilyen fókusztávolságot lefedő zoomok kaphatók. (18-55, ,70-300,) UTAZÓ ZOOM a nagy átfedés miatt

100 Széles látószögű. Ez a fajta objektív az emberi szemnél szélesebb látószöget kínál. Leggyakoribb típusai közé a mm-esek tartoznak, ezek között is a 28 mm-es a legnépszerűbb. Az ultraszéles látószögű objektívek m-es fókuszhosszt fednek le,és nagyon széles látószögük szokatlan perspektívát kínál.

101 Tele objektív. Telefotó objektív bármely 50mm-nél nagyobb fókuszhosszú objektív, melynek keskenyebb látószöge hasznosnak bizonyul távoli tárgyak fényképezésénél.

102 A konverterek igazi természetfotós eszközök. DSLR gépen az objektív és a váz közé helyezett optikát a teleobjektív gyújtótávolságának növelésére használjuk. 1,4 gyújtótávolságot 40%-kal növeli (100mm -> 140mm ) 1,7 gyújtótávolságot 70%-kal növeli (100mm -> 170mm ) 2,0 gyújtótávolságot 100-k%al növeli (300mm -> 600mm) 3,0 gyújtótávolságot háromszorosára növeli (300mm -> 900mm)

103 A régi jó dolgokból nem marad semmi?

104

105

106

107 18mm

108 18mm + széles lencse

109 55 mm

110 200 mm

111 400 mm

112 650 mm

113 1300 mm

114 Teljes automata Nem ad beavatkozási lehetőséget az exponálás felett. Leginkább azok használják, akik a fényképkészítés alapjait sem nagyon ismerik, így helyettük a gép készíti el az exponálási beállításokat. Ha nincs elég fény, a vakut is automatikusan feldobja. Portré A legjobb választás, ha portré képet akarunk készíteni valakiről. A háttér életlen megjelenítésére a gép széles blendenyílást használ, az autófókuszt egyszeri módra állítja, és sok esetben derítővakut is használ. Tájkép A gépünk jó mélységélességet biztosító blendenyílást alkalmaz, míg a záridőt nem csökkenti le nagyon hogy bemozduljon a kamera. A vakurendszert kiiktatja, hiszen a tárgy messze van, valamint az autofókuszt egyszeri AF-re állítja, hiszen a tárgy mozdulatlan.

115 Közelkép (makro) Nagyon közeli tárgyakhoz, témákhoz alkalmazható. A központi AF érzékelőt aktiválja. A blendenyílást és a záridőt közepes kombinációra állítja. Esemény (mozgás) A tárgy mozgásban van, így az autofókusz folyamatos AF-re van állítva. A program a rövid záridőt és széles blendenyílást alkalmaz. Manual A manuál, vagy kézi üzemmód a profi fotósok számára kedvez. A felhasználó állítja be a blendenyílást, a záridőt és minden exponálási dolgokat. Video Mozgókép készítésére szolgáló funkció. Vannak olyan fényképezőgépek, amelyek a videóhoz hangot is tud fölvenni. Play Az elkészített fotónkat visszanézhetjük a memóriakártyánkról, vagy akár törölhetjük is ebben az üzemmódban.

116

117 A vaku A legtöbb fényképezőgép beépített vakuja, automatikusan felvillan, ha a megfelelő expozícióhoz egy bizonyos értéknél (mondjuk 1/50 másodpercnél) hosszabb megvilágítási időre volna szükség, és így fennáll az a veszély, hogy a kamera beremegése miatt a kép életlenné válik. A legtöbben a vakut a gyenge fény korrigálására alkalmazzák. Ez tévedés. A vaku fénye egy bizonyos távolságon túl nem képes megvilágítani a képelemeket.

118 A digitális fényképezőgépek vakuinál ez a határ néhány méter, de még a fényképezőgépre szerelhető komoly vakuknál sem haladja meg a 15 métert. Azok a tárgyak, amelyek ezen a tartományon kívül helyezkednek el, nem kapnak elég fényt, és beleolvadnak a sötét háttérbe. Ha a téma nagyobb távolságra van tőlünk - magaslatról fényképezünk egy éjszakai várost -, az egész kép sötét lesz. A témák megörökítéséhez hosszú - több másodperces - expozíciós időre van szükség, a vakut kikapcsolhatjuk. Hosszú expozíció nem lehetséges kézből, csak állványról dolgozhatunk, ügyeljünk, ha a képmezőn mozgó tárgy halad át, fényes csík marad utána a felvételen,

119

120

121

122 Derítő fény Lehetséges olyan is hogy az expozíciót vezérlő automatika azt hiszi, hogy vakuzás nélkül is elegendő fény áll rendelkezésre a jó képhez. Ilyen eset, ha egy nyári napon egy fa árnyékában akarunk lefényképezni valakit. Ha vaku nélkül készítjük el a felvételt, a modell arca teljesen sötétbe bukik. Ha viszont vakut használunk, a felvillanó fénnyel deríthetjük az árnyékot, és feljavíthatjuk fotónkat.

123 direkt vakuzás plafonról derített vakuzás

124 Egyszerű lámpás megoldás

125 Hátterek - Papír - szövet - Egyszínű homogén háttér - Átmenetes háttér

126 Ahhoz hogy a fotózni kívánt tárgyunk ne olvadjon bele a környezetbe, egyszínű (vagy átmenetes), homogén hátteret alkalmazzunk. Ha nem tudunk elérni kis mélységélességet.

127 Nem homogén Homogén

128 Világos háttér Sötét háttér

(segédlet) 2009. Rákóczi István Péter

(segédlet) 2009. Rákóczi István Péter (segédlet) 2009. szerkesztő: Rákóczi István Péter 1 http://hu.wikipedia.org/wiki/kategória:hangtechnika 1 Bevezetés A fül igen hasznos érzékszervünk, akkor is használhatjuk, ha szemünk másra figyel, vagy

Részletesebben

Digitális fényképezés alapismeretei

Digitális fényképezés alapismeretei Digitális fényképezés alapismeretei TARTALOMJEGYZÉK 1. Kompozíciós megoldások a fotográfiában... 5 1.1 Képkompozíció... 5 1.2 Aranymetszés...5 1.3 A háromszög-kompozíció... 6 1.4 A képi ritmus...7 1.5

Részletesebben

Technikai, elméleti alapok

Technikai, elméleti alapok Technikai, elméleti alapok Segédlet a számítógépes zenéhez Összeállította: Baráth Zoltán Tartalom Hangstúdió... 2 Irányító szoba a hangstúdióban... 2 AKUSZTIKAI ALAPOK.... 3 A hang... 3 A hang érzékelése,

Részletesebben

Cím: Otthoni lakószoba hangszóró elhelyezkedésének akusztikai tervezése számítógépes szimulációval

Cím: Otthoni lakószoba hangszóró elhelyezkedésének akusztikai tervezése számítógépes szimulációval Cím: Otthoni lakószoba hangszóró elhelyezkedésének akusztikai tervezése számítógépes szimulációval Kálmán József Rádiórendszerek szakirány, főiskolai képzés kalmanjoc@freemail.hu belső konzulens: Dr. Wersényi

Részletesebben

Erősítők, hangfalak. A végerősítő feladata a rákapcsolt hangfalak meghajtása vonalszintű bemeneti jel alapján.

Erősítők, hangfalak. A végerősítő feladata a rákapcsolt hangfalak meghajtása vonalszintű bemeneti jel alapján. Erősítők, hangfalak a, Végerősítők A végerősítő feladata a rákapcsolt hangfalak meghajtása vonalszintű bemeneti jel alapján. Teljesítmény A teljesítmény specifikálására többféle szabvány létezik: Szinuszos

Részletesebben

A billentyűzet. 1. ábra A billentyűzet általános felépítése

A billentyűzet. 1. ábra A billentyűzet általános felépítése A billentyűzet A billentyűzet (más néven klaviatúra) a számítógép alapértelmezett beviteli eszköze. A billentyűzet kialakítása, tartalma az elmúlt évtizedek során sokat változott, de alapvető kialakítása

Részletesebben

A digitális mély-ég fotózás alapjai

A digitális mély-ég fotózás alapjai Makszutov.hu távcsőbolt A digitális mély-ég fotózás alapjai Írta: Szarka Levente Tartalomjegyzék: 1. Digitális kamerák -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MUNKAANYAG. Borók Rita. Vaku fajtái, vakuüzemmódok. A követelménymodul megnevezése: A fotótermékek főbb jellemzői

MUNKAANYAG. Borók Rita. Vaku fajtái, vakuüzemmódok. A követelménymodul megnevezése: A fotótermékek főbb jellemzői Borók Rita Vaku fajtái, vakuüzemmódok A követelménymodul megnevezése: A fotótermékek főbb jellemzői A követelménymodul száma: 0009-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-008-50 A VAKU ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Hibaelhárítás. Digitális egyaknás tükörreflexes fényképezőgép Felhasználói segédlet/ 2-689-106-31 (1) Mielőtt működtetné

Hibaelhárítás. Digitális egyaknás tükörreflexes fényképezőgép Felhasználói segédlet/ 2-689-106-31 (1) Mielőtt működtetné 2-689-106-31 (1) Mielőtt működtetné A fényképezési funkciók használata Digitális egyaknás tükörreflexes fényképezőgép Felhasználói segédlet/ Hibaelhárítás 100 DSLR-A100 A megtekintés funkciók használata

Részletesebben

Teszt / Pentax Optio 33WR... 24. Hõskor / Asahi Pentax Spotmatic... 36. QV-R51 / Új kompakt digitális a Casiótól... 5. Nikon D70...

Teszt / Pentax Optio 33WR... 24. Hõskor / Asahi Pentax Spotmatic... 36. QV-R51 / Új kompakt digitális a Casiótól... 5. Nikon D70... Tartalom Aryca.................. 3, 83 ASA Fotóstúdió............. 38 Axico..................... 53 Camera................... 49 Catzol 2000............... 55 Creator 4................. 51 D1 digitális

Részletesebben

Felhasználói Útmutató

Felhasználói Útmutató Digitális fényképezőgép Hg Felhasználói Útmutató Köszönjük, hogy ezt a CASIO terméket vásárolta. Mielőtt használni kezdi, kérjük, olvassa el a jelen felhasználói útmutatóban található figyelmeztetéseket.

Részletesebben

Divatfotózás. Gaetan Caputo, Belgium

Divatfotózás. Gaetan Caputo, Belgium EOS Professional A profik választása A fotósok világszerte ismerik és értékelik a Canon professzionális EOS termékeinek kiváló minőségét, gyors reakciókészségét és megbízhatóságát. A ma fotósai az EOS

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Digitális fényképezés 2006.

Dr. Pétery Kristóf: Digitális fényképezés 2006. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Balázs Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

MEGOSZTOTT LÁTÁSMÓD VAGYOK

MEGOSZTOTT LÁTÁSMÓD VAGYOK MEGOSZTOTT LÁTÁSMÓD VAGYOK www.europe-nikon.com Lenyűgöző felvételek. Azonnali csatlakozás. Készüljön fel a nem mindennapi EXPEED 24,2 4 felvételekre. A teljesen megújult megapixel optikai aluláteresztő

Részletesebben

ELEKTRONIKUS MÉDIATARTALMAK: VIDEO ÉS HANG

ELEKTRONIKUS MÉDIATARTALMAK: VIDEO ÉS HANG ELEKTRONIKUS MÉDIATARTALMAK: VIDEO ÉS HANG Szabó Sóki László ELEKTRONIKUS MÉDIATARTALMAK: VIDEO ÉS HANG Szabó Sóki László Szerzői jog 2012 Eötvös Loránd Tudományegyetem E könyv kutatási és oktatási célokra

Részletesebben

CCD kamerák. Egy ilyen kis tároló három alapvető részből áll: szennyezett félvezető alapréteg, szigetelő zóna (általában szilícium-dioxid), elektróda.

CCD kamerák. Egy ilyen kis tároló három alapvető részből áll: szennyezett félvezető alapréteg, szigetelő zóna (általában szilícium-dioxid), elektróda. CCD kamerák A CCD kamerák alapelvét még 1970 táján fejlesztették ki a Bell Laboratóriumokban. A kutatás eredményeként olyan eszközöket készítettek, melyek ún. MOS (Metal Oxide Semi-conductor, Fém-Oxid

Részletesebben

WB150/WB150F/ WB151/WB151F/WB152F

WB150/WB150F/ WB151/WB151F/WB152F A használati utasítás a fényképezőgép használatára vonatkozó részletes utasításokat tartalmaz. Olvassa el figyelmesen. Kattintson egy témakörre Gyakori kérdések Gyors áttekintés Tartalom Alapfunkciók Kiegészítő

Részletesebben

Részletes. használati útmutató a fényképezőgéphez MAGYAR. Tudnivalók a fényképezőgép használata előtt. Felvétel készítése

Részletes. használati útmutató a fényképezőgéphez MAGYAR. Tudnivalók a fényképezőgép használata előtt. Felvétel készítése MAGYAR Tudnivalók a fényképezőgép használata előtt Felvétel készítése A módválasztó tárcsa használata Speciális felvételi funkciók Lejátszás és törlés Nyomtatási és átviteli beállítások A fényképezőgép

Részletesebben

1. Felbontás? Ami belefér!

1. Felbontás? Ami belefér! Nem(csak) a kamera a fontos (10 tipp a szebb képekért) Fényképezőgép vásárlása esetén hajlamosak vagyunk abba a tévedésbe esni, hogy minél drágább a vágyunk tárgya, annál szebb képeket tudunk vele készíteni.

Részletesebben

A CD-játszók titkai. Komáromi Zsombor

A CD-játszók titkai. Komáromi Zsombor Komáromi Zsombor A CD-játszók titkai A világon ma már több milliárdra teszik a használatban lévő lejátszók és CD-ROM olvasók számát. Írásunk technikai részével arra szeretnénk rávilágítani, hogy egy digitális

Részletesebben

DIGITÁLIS FÉNYKÉPEZŐGÉP. Használati útmutató

DIGITÁLIS FÉNYKÉPEZŐGÉP. Használati útmutató DIGITÁLIS FÉNYKÉPEZŐGÉP Használati útmutató Védjegyekkel kapcsolatos megjegyzések A Microsoft, a Windows és a Windows Vista a Microsoft Corporation bejegyzett védjegyei vagy védjegyei az Amerikai Egyesült

Részletesebben

Vaku automatikus élességállítás SB-700. Használati útmutató

Vaku automatikus élességállítás SB-700. Használati útmutató Vaku automatikus élességállítás SB-700 Használati útmutató Hu A Az SB-700 és a Használati útmutató Köszönjük, hogy megvásárolta a Nikon SB-700 vakut. A vaku lehető legeredményesebb használata érdekében

Részletesebben

SH910 Digitális projektor Felhasználói kézikönyv. Üdvözöljük

SH910 Digitális projektor Felhasználói kézikönyv. Üdvözöljük SH910 Digitális projektor Felhasználói kézikönyv Üdvözöljük Tartalom Fontos biztonsági tudnivalók...3 Bevezetés...7 A kivetítő jellemzői... 7 Csomag tartalma... 8 Projektor nézete kívülről... 9 Kezelőszervek

Részletesebben

Felhasználói segédlet/hibaelhárítás Príručka používateľa/riešenie problémov

Felhasználói segédlet/hibaelhárítás Príručka používateľa/riešenie problémov Digital Still Camera Felhasználói segédlet/hibaelhárítás Príručka používateľa/riešenie problémov HU SK DSC-H2/H5 E termékkel kapcsolatos további információk és válaszok a gyakran feltett kérdésekre a Vevőszolgálat

Részletesebben

Aközhelyszótár szerint veszélyes

Aközhelyszótár szerint veszélyes . FEJEZET Perger László Technikai, technológiai ismeretek Bevezetés Aközhelyszótár szerint veszélyes vállalkozás rohanó világunkban technikai, technológiai ismeretekrôl beszámolni a kor gyermekeinek, két

Részletesebben

SeaLife. ECOshot víz- és ütésálló digitális fényképezőgép

SeaLife. ECOshot víz- és ütésálló digitális fényképezőgép SeaLife ECOshot víz- és ütésálló digitális fényképezőgép SeaLife ECOshot Víz alatti fényképezőgép www.sealifecameras.com/service/firmware.html - további letölthető állományok Használati útmutató FCC Nyilatkozat

Részletesebben

Varázslatos fényképezés elérhető közelségben

Varázslatos fényképezés elérhető közelségben Varázslatos fényképezés elérhető közelségben Igazi fényképezőgép, igazi élmény Az automatikus beállításoktól a kreatív ötletekig Igazi digitális tükörreflexes fényképezőgépet keres, amelynek egyszerű

Részletesebben

ADRENALIN VAGYOK. iamnikon.com. iamnikon.hu

ADRENALIN VAGYOK. iamnikon.com. iamnikon.hu ADRENALIN VAGYOK iamnikon.com iamnikon.hu ELŐREMUTATÓ ELJESÍTMÉNY ÉS RUGALMASSÁG A Nikon DX-formátum előnye, hogy hordozhatóbbá teszi a teljes fényképezőgép-rendszert, beleértve az objektíveket is. A D7100

Részletesebben

Magyar FCC TANÚSÍTVÁNY. Termékinformációk. Megjegyzés: -1-

Magyar FCC TANÚSÍTVÁNY. Termékinformációk. Megjegyzés: -1- FCC TANÚSÍTVÁNY Jelen készülék megfelel az FCC direktívák 15. pontjának. A működésre az alábbi két feltétel vonatkozik: (1). A készülék nem okozhat káros interferenciát, és (2). A készüléknek minden interferenciát

Részletesebben

DVD kamera Használati útmutató. Magyar. Kérjük, olvassa el a Digital Video szoftver használati útmutatóját is (PDF fájl).

DVD kamera Használati útmutató. Magyar. Kérjük, olvassa el a Digital Video szoftver használati útmutatóját is (PDF fájl). DVD kamera Használati útmutató Magyar Kérjük, olvassa el a Digital Video szoftver használati útmutatóját is (PDF fájl). PAL CEL-SH7XA2M0 Bevezetés Fontos tudnivalók a használatról FIGYELEM! AZ ÁRAMÜTÉS

Részletesebben