A társaim már a folyosón szeretetteljesen üdvözölnek; néhányan puszival, néhányan simogatással.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A társaim már a folyosón szeretetteljesen üdvözölnek; néhányan puszival, néhányan simogatással."

Átírás

1 Ingrid Perl VELETEK ÉLEK MI PEDIG VELED A mi, 2. osztályunkban 23 gyermek, közülük 5 fogyatékkal élő, 1 gondozó (Stephan) és 2 tanítónő (Barbara és Ingrid) van. Roland 9 éves. A 2006/2007-es tanévtől jár iskolánkba - a Weiz II. Volksschule-ba, miután 4 évet töltött egy gyógypedagógiai óvodában. Roland szülei úgy döntöttek, hogy fiúk integrált osztályban kezdje az iskolát. Néhány diáktársát Roland már az oviból ismerte. Roland, a szakirodalom szerint súlyosan fogyatékos. Az ő szükségletei, igényei teljesen eltérnek társaiétól. Minket, tanítókat új kihívások elé állított. A súlyos fogyatékosság definíciója (Haupt/Fröhlich 1982): Azon gyerekeket tartjuk testi fogyatékosnak, akik a fejlődés (pszichomotoros, emocionális, kommunikatív, szociális, kognitív) minden fő területén extrém fejlődési károsodást mutatnak. Rolandnak segítségre van szüksége ahhoz, hogy - megmozduljon - helyzetet változtasson - étkezzen - valakivel kapcsolatot vegyen fel - fel- és levetkőzzön - tevékenységeket tapasztaljon meg - szavak nélkül megértesse magát - megérezze a testi közelséget és melegséget - megismerje a világot maga körül - a saját testét jobban érzékelje - magát és másokat érzékeljen. Egy nap az iskolában Roland nézőpontjából Napirendem: Taxival utazom otthonról az iskolába. Az iskolaudvaron már vár rám Stephan, ő visz fel engem az osztályba az első emeletre. Néhanapján, ha a lift elromlik, akkor kénytelenek kézben felcipelni engem. A társaim már a folyosón szeretetteljesen üdvözölnek; néhányan puszival, néhányan simogatással. Ezek az örömteli megnyilvánulások feletetik velem a korai felkelést. Általában Stephan öltöztet át, de néha a barátaim vállalják helyette. Vastag zoknira van szükségem, mert a lábujjaim gyakran jéghidegek. A hideg évszak nem a kedvencem, mert a kabát le- és felvételét egyáltalán nem szeretem. A sapka kifejezetten az ellenségem, mert folyton a szememre csúszik.

2 Átöltözés után betolnak a terembe, ott társaimmal játszom. Ilyenkor a többiek legszívesebben a számítógép-sarokban tartózkodnak. Kedvencük a Mambaverseny, izgatottan figyelem őket. Manuel kiabál a leghangosabban, amikor sikerül a következő szintre túljutnia. Időközben újra hozzászoktam a lármához, ami szünet után nagyon kimerítő volt számomra. Amikor csengetnek, mindenki a helyére fut. Stephan lefektet a matracomra, ekkor kezdődik a napi köszöntőrituálém. Hogy az izmaim is felébredjenek, Stephan tetőtől talpig átmasszíroz, a gyakorlatokat a fizioterapeutám javasolta. Néha ének vagy lazító zene is jár a gyakorlatokhoz. Roland gondozójával, Stephannal A többiek már elcsendesedtek, és következnek a napi liftszavak, aztán barátaim már írják is gyakorló mondataikat. Az írásgyakorlat az én masszírozásom végéig tart. A masszázs, amit masszírozó labdával, kézzel vagy gépekkel végeznek, nagyon tetszik nekem; közben nevetek, elismerő hangokat adok ki. Ezek után a kocsimba ültetnek, (nem tudok segítség nélkül ülni) beszíjaznak, hogy ki ne essek. Most kezdődik a nyitott tanulási szakasz (Dalton-fázis); izgatottan várom, ki visz magával az állomásokra/szaksarkokba a munkájához. Társaim maguk mellé vesznek tanulásuk során, beszélnek hozzám, simogatnak, kérdéseket tesznek fel, amiket aztán meg is válaszolnak. Mostanában az egyszeregyet mondják fel nekem. Ekkor elérkezik el az uzsonnám ideje is. Nekem sokkal több időre van szükségem a táplálkozásra, mint a többieknek. Izgatottan várom, hogy ma ki adja nekem az uzsonnát. Amint az ülésemben vagyok, megterítik az asztalt, és elkezdődik az étkezés:

3 A tízóraim nem mindig ízlik, és ha éppen nem vagyok éhes, az étkezésem elég kimerítő mindenki számára. Lehajtom a fejem, úgy, hogy a számat eldugjam, de sajnos már mindenki ismeri a trükkömet. Fejemet megemelik, és ha egy bizonyos pontot az államon megnyomnak, megadom magam és kinyitom a szám és máris a nyelvemen található egy kicsike tízórai. Az uzsonnát mindig kanállal kapom, közben egy korty teát iszom. A gondozóim mind azt mondják, hogy már sokkal jobban, és gyorsabban eszem. A napi étkezési rituálém közben a barátaim beszélnek hozzám, elmesélik mit eszem, mit készítettek a szüleim, milyen ügyesen rágok, és nyelek. Előfordul, hogy gondozóim szigorúak velem, amiért az ételt visszaköpöm, vagy a nyelést elodázom, amíg csak lehet. Azt mondják ilyenkor, hogy mindjárt kezdődik a testnevelés óra, és a piszmogásom miatt később fogok leérni, mint a többiek. A tesi nem csak a barátaim kedvenc órája, hanem az enyém is. Eddig még mindig sikerült nekem is odaérni. Az uzsonna után azonnal pihenésre van szükségem. Lefektetnek a matracomra, a kis kuckóban. A pihenés jó tesz nekem. Az ellen viszont tiltakozom, ha ott teljesen egyedül hagynak! Sajnos ez nem mindig hatásos. A gyerekek hamarabb reagálnak a hívásomra, mint a felnőttek. Azonnal szaladnak hozzám, társaságot jelentenek nekem; olvasnak, énekelnek, vagy csak a közelemben készítik el feladataikat. A nap végén Stephan visz újra a taxihoz, és utazom haza.

4 A terem berendezése Olyan tanulási környezetet alakítottuk ki, amely minden tanulónak megfelelő tanulási- és munkakörülményeket biztosít. Minden gyermeknek lehetőséget kell biztosítani a saját, egyéni képességei szerinti, örömszerző tanulásra. Rolandnak olyan speciális bútorok beszerzésére volt szükség, amelyek fejlesztését szolgálják. A kis kuckó berendezése megmutatta, hogy ez a társaival való kommunikációt is felerősíti. A kis kuckó A kis kuckót eredetileg látássérült gyerekeknek fejlesztették (Lilli Nielsen: Én és a terem), de beigazolódott, hogy Roland számára is kitűnő. A mi kis kuckónk 3 falemezből (90cmX90cm) áll, amik Roland matracát ölelik körbe. A teteje farács, amire különböző tárgyakat lehet felakasztani (papírcsíkokat, csillogó dolgokat, nyakkendőt, harangokat, csengettyűket stb.). A színes kínálat segítségével szerettünk volna Roland öntevékenységére hatni, és fejleszteni. Meg kell tanulnia egyedül elfoglalnia magát. Eleinte a kapcsolat Roland és a tárgyak között véletlenszerű volt. Rövid idő múlva magasabb aktivitást, határozott, célzott mozdulatokat figyelhettünk meg nála. A kis kuckó iránti növekvő érdeklődését lelkesedéssel mutatta ki; a hangok formálása sokrétűvé vált, többet nevetett, és jobban artikulált. A tárgyak érintése és fogása általában még a véletlennek köszönhető. A kis kuckó szolgálja a diákokkal való intenzív kommunikációt. Odaülnek, odafekszenek hozzá, történeket olvasnak neki, felmondják neki az egyszeregyet. Roland különösen élvezi társai érintését.

5 A gyerekek szívesen vannak Roland közelében, és barátságosan gondoskodnak róla. Nekik is igényük van arra, hogy a kis kuckó világába egyedül visszahúzódjanak, hogy ebben a védettségben, színes tárgyak között foglalkozzanak feladataikkal vagy csak úgy gondolataiknak szabad folyást engedjenek. A kis kuckó körül az osztály, Roland társa ölében ül. Alapvető napi, stimuláló gyakorlatok A praktikus élet gyakorlatai Maria Montessori nyomán Segédanyagok megtapasztalása - gyakorlatokkal Kézfunkciók; a fogás gyakorlása Kombinációk: fogás tartás elengedés gyakorlása Mozgó tárgy megfogása A kézbe helyezett tárgy megfogása Hangok megélése Ingamozgások követése szemmel A kezek és lábak terhelése különböző anyagokkal, a figyelem végtagokra irányítása, ezen keresztül a test érzékelése Kezek, lábak különböző anyagokba merítése (víz, homok, lencse, ) Tapasztalatszerzés a saját testtartásról (pl. bekötés nélkül ülni a tolókocsiban) Forgási gyakorlatok

6 Jó lesz így? A gyermekek véleménye Szeretjük Rolandot, mert jól lehet vele játszani. A tornateremben jól lehet őt görgődeszkán tolni Roland ritkán nevet. Az osztályban van, azért hogy megismerkedjünk, tanuljunk, játsszunk. Jó érzés, hogy ilyen barátom van. Ő a mi legjobb barátunk. Gyakran játszunk vele, olvasunk, éneklünk neki valamit, és ő válaszol nekünk. Felmondom neki az egyszeregyet, mindig meghallgat. Simogatjuk egymást. Jó vele összebújni. Vele jól tudok homokkal és vízzel dolgozni. It s no longer school, it s life Helen Parkhurst (in Education on the Dalton Plan, New York 1922) Ezt a mondatot próbáljuk mi is a hétköznapokban megvalósítani. Fontos nekünk, hogy ez a gondolat ne csak hangzatos oktatáspolitikai jelmondat legyen, hanem szeretnénk, egy - demokratikus (mindenkinek szabad mindent tanulni) - emberséges (mindenki a saját módján) - szolidáris (mindenki megkapja a neki szükséges/megfelelő segítséget) iskolát megvalósítani.

7 Felhasznált irodalom: Feuser, Georg: Behinderte Kinder und Jugendliche. Zwischen Integration und Aussonderung. Wissenschaftliche Buchgesellschaft. Darmstadt 1995 Haupt, Ursula; Fröhlich, Andreas: Entwicklungsförderung schwerstbehinderter Kinder. Mainz 1982 Nielsen, Lilli: Das Ich und der Raum: Aktives Lernen im Kleinen Raum 1993 Theilen, Ulrike: Mach doch mit! Lebendiges Lernen mit schwerstbehinderten Kindern. Ernst Reinhardt Verlag. München 1999 Rödler, Peter; Berger, Ernst; Jantzen, Wolfgang: Es gibt keinen Rest Basale Pädagogik für Menschen mit schwersten Beeinträchtigungen. Luchterhand. Darmstadt 2001 Szerző Ingrid Perl - tanítónő - 20 éve tanít Weizben integrált osztályokban, - Grazban a Pedagógiai Főiskola tanára (Montessori -, Dalton -, és Integrált pedagógia)

KÖNYV AZ INTEGRÁCIÓRÓL

KÖNYV AZ INTEGRÁCIÓRÓL Kókayné Lányi Marietta KÖNYV AZ INTEGRÁCIÓRÓL Sajátos nevelési igényű gyerekek együttnevelése a Gyermekek Házában Kókayné Lányi Marietta KÖNYV AZ INTEGRÁCIÓRÓL Sajátos nevelési igényű gyerekek együttnevelése

Részletesebben

HELEN DORON EARLY ENGLISH

HELEN DORON EARLY ENGLISH HELEN DORON EARLY ENGLISH játékos ANGOL nyelvoktatás. A MÓDSZERRŐL ÉS A LEHETŐSÉGEKRŐL BŐVEBB INFORMÁCIÓT TELEFONON SZÍVESEN NYÚJTUNK! FAZEKAS ANDREA SOPP CSILLA 06-70-615-7176 06-70-340-6853 A módszer

Részletesebben

MUNKAANYAG. Boros-Farkas Bernadett. A tanulóval való egyéni foglalkozás alapvető szabályai, módszerei IV. A hiperaktív tanulók fejlesztése, a

MUNKAANYAG. Boros-Farkas Bernadett. A tanulóval való egyéni foglalkozás alapvető szabályai, módszerei IV. A hiperaktív tanulók fejlesztése, a Boros-Farkas Bernadett A tanulóval való egyéni foglalkozás alapvető szabályai, módszerei IV. A hiperaktív tanulók fejlesztése, a figyelemzavarral küzdő tanulók fejlesztése A követelménymodul megnevezése:

Részletesebben

Tevékenységközpontú Óvodai Nevelési. Program

Tevékenységközpontú Óvodai Nevelési. Program Tevékenységközpontú Óvodai Nevelési Program írta: Fábián Katalin Kiegészítések, helyi sajátosságok: Antal Éva Tóth Imréné Turczer Zoltánná Mozsárné Bordás Margit Markó Károlyné Kissné Fuglinszky Judit

Részletesebben

MIÉRT VISELKEDIK ÍGY EZ A GYEREK? Példák, ötletek, tanácsok NAGYSZÜLŐKNEK az autizmus spektrumzavar megértéséhez.

MIÉRT VISELKEDIK ÍGY EZ A GYEREK? Példák, ötletek, tanácsok NAGYSZÜLŐKNEK az autizmus spektrumzavar megértéséhez. MIÉRT VISELKEDIK ÍGY EZ A GYEREK? Példák, ötletek, tanácsok NAGYSZÜLŐKNEK az autizmus spektrumzavar megértéséhez. A kiadványban szereplő vizuális segédeszközök a Mayer-Johnson Boardmaker programjával készültek

Részletesebben

Esettanulmány: Dániel története

Esettanulmány: Dániel története Tapasztalatok a Picture Exchange Communication System (PECS, a képkártya-csere módszer) alkalmazásával kapcsolatban az Autizmus Kutatócsoport Általános Iskola és Szolgáltató Központban Havasi Ágnes Õszi

Részletesebben

Dr. Márkus Eszter Az érzékelés-észlelés fejlesztésének lehetőségei

Dr. Márkus Eszter Az érzékelés-észlelés fejlesztésének lehetőségei Dr. Márkus Eszter Az érzékelés-észlelés fejlesztésének lehetőségei Napjainkban egyre kedveltebb szó a terápia, mintha minden gondunkra, bajunkra egy-egy terápiás megoldás azonnali gyógyírt hozna. Ha citromolajat

Részletesebben

Harmóniában együtt Harm Har ón mó iá ni b á a ban e n e g g y yüü tttt Harmóniában együtt HKuatyárkróm l óvod me ó áso gelo n kna zés i

Harmóniában együtt Harm Har ón mó iá ni b á a ban e n e g g y yüü tttt Harmóniában együtt HKuatyárkróm l óvod me ó áso gelo n kna zés i Harmóniában együtt Harmóniában együtt Harmóniában együtt Harmóniában Kutyákról óvodásoknak: sok minden, amit együtt a kutyatámadások megelőzése érdekében tudni érdemes Harmóniában együtt Oktatófüzet óvodásoknak

Részletesebben

Sajnos azonban nem tudunk mindent megadni, bármennyire is törekszünk rá. Akkor hát mi az, ami a miénk, és amit bármikor továbbadhatunk?

Sajnos azonban nem tudunk mindent megadni, bármennyire is törekszünk rá. Akkor hát mi az, ami a miénk, és amit bármikor továbbadhatunk? Kedves Anyuka/Apuka/Nagyszülő! Nagyon örülök, hogy érdeklődsz az otthondaloló e-bookja iránt! Ezzel bebizonyítottad, hogy nyitott, tudatos és felelős szülő vagy, amihez szívből gratulálok! Kezdhetném azzal

Részletesebben

I. KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI. Baba-mama klub, játéksarok a tanácsadó helyiségben

I. KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI. Baba-mama klub, játéksarok a tanácsadó helyiségben TÁMOP-6.1.4/12/1-2012-0001 Koragyermekkori (0-7 év) program I. KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI Baba-mama klub Baba-mama klub, játéksarok a tanácsadó helyiségben OTH, Budapest 2013 Szerző Sziklainé

Részletesebben

Tevékenységközpontú Óvodai Nevelési. Program

Tevékenységközpontú Óvodai Nevelési. Program Tevékenységközpontú Óvodai Nevelési Program írta: Kiegészítések, helyi sajátosságok: Fábián Katalin Kóspál Zsuzsanna Godó Ágnes TARTALOMJEGYZÉK Jövőképünk Gyermekkép Óvodakép I. Helyi adottságaink.5. old.

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ. Agytorna az óvodában. Óvodai fejlesztő program

TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ. Agytorna az óvodában. Óvodai fejlesztő program Szivárvány Óvoda Kastélykert u. 17. Algyő TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ Agytorna az óvodában Óvodai fejlesztő program Készítette: Sárkány Éva Óvodapedagógus 2010 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés...

Részletesebben

Gondolatok a Waldorfpedagógiáról

Gondolatok a Waldorfpedagógiáról wald fuzet 2008.qxd 11/4/2008 6:50 PM Page 1 wald fuzet 2008.qxd 11/4/2008 6:50 PM Page 2 Gondolatok a Waldorfpedagógiáról A Kecskeméti Waldorf Óvoda és Általános Iskola kiadványa Nem az a feladatunk,

Részletesebben

Személyiség- és szakmai képességfejlesztés

Személyiség- és szakmai képességfejlesztés Kelemen Lajos Személyiség- és szakmai képességfejlesztés A kiadvány a HURO-1001/268/2.3.1. Határmenti együttműködés erősítése a szociális szakemberek képzése és munkaerő-piaci orientációja területén -

Részletesebben

TÜNDÉRKERT TAGÓVODA MÓDSZERTANI SEGÉDANYAG NEVELÉSI PROGRAMUNKHOZ

TÜNDÉRKERT TAGÓVODA MÓDSZERTANI SEGÉDANYAG NEVELÉSI PROGRAMUNKHOZ TÜNDÉRKERT TAGÓVODA MÓDSZERTANI SEGÉDANYAG NEVELÉSI PROGRAMUNKHOZ 1 EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD ALAKÍTÁSA Az egészséges életmód alakítása nevelésünk alapvető feladata. Színvonalát, hatékonyságát az óvodai környezet

Részletesebben

MUNKAANYAG. Schmehl Júlia. Az autizmus típusainak felismerése, pszichés sajátosságai és életviteli jellemzői. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Schmehl Júlia. Az autizmus típusainak felismerése, pszichés sajátosságai és életviteli jellemzői. A követelménymodul megnevezése: Schmehl Júlia Az autizmus típusainak felismerése, pszichés sajátosságai és életviteli jellemzői A követelménymodul megnevezése: Általános gyógypedagógiai asszisztensi feladatok A követelménymodul száma:

Részletesebben

Várunk... Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda

Várunk... Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda Hívunk- Várunk... Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda Köszöntő Kedves Olvasó! Egy ékszerdobozt szeretnénk bemutatni Önnek! Nevelő-oktató munkánk csodáját, intézményünk

Részletesebben

DUFiókák 1. sz. Családi napközi SZAKMAI PROGRAM

DUFiókák 1. sz. Családi napközi SZAKMAI PROGRAM DUFiókák 1. sz. Családi napközi SZAKMAI PROGRAM 2014 Családi napközi neve: DUFiókák 1. sz. Családi napközi Címe: 2400 Dunaújváros, Dózsa Gy. út 37. fszt. 6. Nyitva tartás: Hétfőtől péntekig 7:00-16:00

Részletesebben

Beszélhetünk-e közösségről óvodás korban?

Beszélhetünk-e közösségről óvodás korban? Fejezetek az Ember aki óvodás című kiadványunkból (8. rész) Beszélhetünk-e közösségről óvodás korban? A rendszerváltással egy időben egyszerre kiemelt hangsúlyt kapott az egyéni bánásmód, az egyéni fejlesztés

Részletesebben

Gólyahír. lesz, és teljesen természetesnek. minden rendben lesz. Mosolygósak voltak, sugárzóan

Gólyahír. lesz, és teljesen természetesnek. minden rendben lesz. Mosolygósak voltak, sugárzóan Elindult egy új élet. Két sejt összetalálkozott, megfelelõek voltak a körülmények, és elindult egy új élet. Vajon tényleg csak ennyi történt? Hiszen hányszor halljuk, hogy vannak egymást nagyon szeretõ

Részletesebben

HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM

HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM Galagonya Waldorf Óvoda 2083 Solymár Pilisvörösvári u. 2. OM azonosító: 202871 Készítette: Für Ágnes óvodavezető Solymár, 2014. szeptember 1. Tartalom Programunk... 5 1. ÓVODÁNK

Részletesebben

A játék szerepe a csecsemő és kisgyermek mindennapi életében.

A játék szerepe a csecsemő és kisgyermek mindennapi életében. A játék szerepe a csecsemő és kisgyermek mindennapi életében. A játék belső késztetésből fakadó, örömet nyújtó tevékenység, lényegéhez hozzátartozik az önkéntesség, a szabadon választás. Játékelméletek:

Részletesebben

SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYERMEK ÓVODÁNKBAN

SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYERMEK ÓVODÁNKBAN 1 SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYERMEK ÓVODÁNKBAN ESETTANULMÁNY KÉSZÍTETTE: HANÓ JÁNOSNÉ TAGINTÉZMÉNY VEZETŐ 2012. 2 Tartalom I.1. AZ ÓVODA BEMUTATÁSA... 3 I.2. INTEGRÁCIÓS HELYZET... 4 II.1. SZAKMAI, TÁRGYI,

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Személyiségés szakmai képességfejlesztés

Személyiségés szakmai képességfejlesztés KELEMEN LAJOS Személyiségés szakmai képességfejlesztés www.hungary romania cbc.eu www.huro cbc.eu A kiadvány a HURO-1001/268/2.3.1. Határmenti együttműködés erősítése a szociális szakemberek képzése és

Részletesebben

ÓBUDAI WALDORF ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA

ÓBUDAI WALDORF ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA ÓBUDAI WALDORF ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA (Waldorf Óvodapedagógiai Program [1997] adaptációja) OM azonosító: 034292../2013/1. sz. Készült: 2013. augusztus Ez az utca budai. Jól lehet itt játszani. Vannak

Részletesebben

2010. AZ ÖNKISZOLGÁLÁS ÉS A SZOCIÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE INNOVÁCIÓ. Saját fejlesztés

2010. AZ ÖNKISZOLGÁLÁS ÉS A SZOCIÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE INNOVÁCIÓ. Saját fejlesztés TÁMOP 3.1.4. -08/2-2009-0022 TÁMOP 3. 1. 4.-08/2 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat Megvalósító intézmény Hunyadi János Általános Iskola, Óvoda És Művészetoktatási

Részletesebben

MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV KORAI NYELVFEJLESZTÉSHEZ TÖBBNYELVŰSÉG AZ ÓVODÁKBAN

MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV KORAI NYELVFEJLESZTÉSHEZ TÖBBNYELVŰSÉG AZ ÓVODÁKBAN MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV KORAI NYELVFEJLESZTÉSHEZ TÖBBNYELVŰSÉG AZ ÓVODÁKBAN EUROPEAN UNION European Regional Development Fund CBC SK-AT 2007-13 1 TÖBBNYELVŰSÉG AZ ÓVODÁKBAN Készítette: Deutsch als Fremd-

Részletesebben

AUT-PONT Alapítvány 2012.

AUT-PONT Alapítvány 2012. Üdvözöljük a Startcsomag olvasóit! Az AUT-PONT Alapítvány kiadásában megjelenő AUT-PONT FÜZETEK áttekintést nyújtanak, hasznos információkat biztosítanak az autizmussal élő személyek ellátásában, segítésében

Részletesebben

Jó gyakorlat. "A kutya, mint társ"- SNI -s gyerekek tanórai foglalkoztatása terápiás kutyák segítségével

Jó gyakorlat. A kutya, mint társ- SNI -s gyerekek tanórai foglalkoztatása terápiás kutyák segítségével Jó gyakorlat "A kutya, mint társ"- SNI -s gyerekek tanórai foglalkoztatása terápiás kutyák segítségével 1 "Nem kell megszereznünk a kutya bizalmát vagy a barátságát, mert már a barátunknak született -

Részletesebben