Ausztrália. Kószabósza a nagyvilágban Napsugár, október. Milyen sivatagi állatot, növényt ismertek?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ausztrália. Kószabósza a nagyvilágban Napsugár, 2007. október. Milyen sivatagi állatot, növényt ismertek?"

Átírás

1 Kukucs! Itt csücsülök kengurumama erszényében Zsebibaba mellett. Meghívtak, hogy együtt ugráljuk be csodás hazájukat. Ausztrália Van egy földrész, tudod-e: Pusztaság a közepe. Három napig, három hétig Nem éred a hossza-végit. Mossa minden oldalán Tasmán tenger, Korall tenger, Indiai óceán. Rajta, míg a szem elláthat, Vörös tájak, sárga tájak, Esõerdõk, ligetek, Vakítóan kék egek, No, és címerállata? Tüskés ördög? Fóka? Sárkány? Kenguru? Vagy koala? 7,7 millió négyzetkilométernyi területével országnak szinte a legnagyobb, földrésznek a legkisebb még akkor is, ha hozzászámítjuk Óceániát: Új-Guineát, Új-Zélandot és több ezer apró szigetet szerte a Csendes-óceánban. Ausztrália egyetlen, Óceánia sok apró államba szervezõdött. Zászlójukon a brit felségjel az angol gyarmatosítókra utal, a csillagok Dél Keresztjét rajzolják ki, amely épp oly ismert csillagkép a déli félteke égboltján, mint nálunk a Göncölszekér. Ausztrália Pápua Új-Guinea Új-Zéland Tuvalu Nemcsak a csillagaik mások, az évszakok is fordítva érkeznek hozzájuk: a tél májustól októberig, a nyár novembertõl áprilisig tart. Januárban aratnak, júliusban dideregnek. A sivatagban pedig mindezt naponta átélik: a nappali 50 fokos hõség este fagypontra zuhan. Milyen sivatagi állatot, növényt ismertek? Egyik ugrál, másik alszik. Hullám hullámra viharzik, Rövid, hosszú, mély, magas, Suhanó hullámlovas, Színes halak, lomha rákok, Eukaliptuszpalánták, Fölcikázó bumerángok. Ideje is így cikázik. Negyvenezer éve játszik, Õslakossal, telepessel. Csatasorok mögül leskel: Festett arc és harci láz, Ember emberre vadászik Szikrázik a levegõben Sok istenhez sok fohász. László Noémi: Ausztrália A legtávolabbi emberlakta földrész Magyarországtól kilométerre, leszakadva társaitól érintetlenül õrzött meg több õskori növény- és állatfajt és a bennszülöttek éves mûveltségét. A fehér ember mindössze 200 év alatt véget vetett ennek. Modern országot épített, meggazdagodott, de közben felszámolt több száz õslakos törzset, nyelvet, sok-sok természeti kincset. Tasmániából például eltûnt az utolsó bennszülött és az utolsó erszényes tigris is.

2 Zsebibaba szerint az erszényes állatok a legfõbb jelképei Ausztráliának. Erszényes itt a kenguru, a koala, a farkas, a repülõmókus, az oposszumegér de még a ronda, büdös és vérfagyasztóan jajongó tasmániai ördög is. Az erszényes numbat 52 fogával naponta termeszt is megrág, a mackószerû vombat szívesen barátkozik az emberrel. Különös, õskori állat a kacsacsõrû emlõs és a hangyászsün: tojást raknak, de kicsinyeiket szoptatják. Tasmániai bozótwallaby Káprázatosan színes Ausztrália és a szigetek madár- és növényvilága. A lantfarkú- és a paradicsommadár pompás tollait az új-guineai pápuák is "kölcsönkérik". Itt nõnek a világ legmagasabb fái, a 150 méteres eukaliptuszok, a hasas, üreges Kengurulábvirág baobab börtönfa, óriás pálmák, páfrányok, 600 orchideafaj. A modern Ausztrália mára már észbe kapott, és 500 nemzeti parkban próbálja menteni a természet és az õsi mûveltség értékeit. A leghíresebb az Uluru Nemzeti Park, az ország közepét elfoglaló sivatagban. Itt van Ausztrália vörös szíve, az Uluru (Árnyékot vetõ hely), angol nevén Ayers Rock, a világ legnagyobb egy darabból álló sziklatömbje. 350 m magas, 3,5 km hosszú és 2,5 km széles. Oldalait a szél és a hõingadozás simára csiszolta. Az izzó vöröstõl a liláig napszakonként változtatja színét. Az õslakók szent hegye, akárcsak az ibolyaszínû Kata Tjuta (Sok fej) vagy Olga-hegy 36 sziklakúpja. Hitük szerint itt lakik Ungud, a szivárványkígyó, minden élõlény õsanyja. A sziklákra semmi pénzért fel nem másznának, de a barlangokat évente felkeresik, a falfestményeket felújítják, hitüket szertartásokkal megerõsítik. Védettek ezek az észak-ausztráliai óriási gránitgolyók, az Ördög Kövei is. Erszényes nyest Miben élnek a termeszek?

3 A keleti part mentén, a kéklõ tenger felszíne alatt, négyszer akkora területen, mint Magyarország húzódik Ausztrália másik természeti csodája, a Nagy-korallzátony. Hatalmas gát, amely tengernyi elhalt korallpolip meszes vázából épült 25 millió év alatt, és épül ma is. Az ágbogak között 1500 tarka halfaj úszkál. Miközben Kanga a parton aggódott, én is megcsodáltam ezt a színpompás nyüzsgést. A gyarmatosítók megjelenése elõtt másfél millió bennszülött törzsbe tömörülve, mintegy 250 nyelvet beszélve éven át békésen osztozott Ausztrálián. Az élethez szükséges minden tárgyuk elfért egy pálmalevélbõl font zacskóban, a kezükben vagy övükbe, karpántjukba tûzve. Fegyvereiket, a bumerángot, a lándzsát, az íjat, a hurkot csak vadászatra használták. Nem fosztották ki a gazdagon termõ erdõket, vizeket, de a sivatag homokjában is meglelték vizüket, élelmüket. Ismerték és tisztelték az egész teremtett világot. Igyekeztek mindennek a javára lenni. Igazi környezetvédõk voltak. No meg csillagászok, orvosok és mûvészek. A törött csontot egy-két nap alatt összeforrasztották, hiszen a törzs vándorolt tovább, a betegnek talpra kellett állnia. Ismerték a telepátiát vagy gondolatátvitelt. Vándorlás közben mélyen összpontosítva, némán is tudtak beszélgetni. Írásra nem volt szükségük. Énekben, versben õrizték történelmüket, húzták meg a törzsek közti határokat, és mesélték el hitregéiket. Üzenetet és tanítást hordozott minden rajz, amit testükre, tárgyaikra és szent barlangjaik falára festettek. Mintha röntgenképek lennének: felülrõl és belülrõl az égiek szemével látták az alakokat. Pápua doromb Maori faragványok Növény-e a tengeri rózsa és a tengeri uborka? Pápua mobiltelefon. Az üreges fát pálcával ütögették. Másképp, ha halálesetet vagy esküvõt adtak hírül a távollevõknek.

4 Keressétek meg a fegyenc rokon értelmû szavait ben James Cook felfedezte, 1788-ban az angol flotta 750 fõs legénységgel és 750 fegyenccel birtokba vette Ausztráliát. Leszármazottaik és a késõbbi telepesek 200 év alatt sok értéket hoztak létre, de legalább annyit meg is semmisítettek. Új-Zéland címere egyensúlyt sugall. A valóságban a fehéreké a hatalom. Sydney a világ egyik legszebb kikötõvárosa. Jelképe a dán építész, Jörn Utzon által tervezett Operaház. Egy millió fehér csempével burkolt kupoláit kagylóhéjakhoz is, dagadó vitorlákhoz is hasonlítják. Egy félsziget csúcsán, ég és víz kékjében fehéren szikrázva köszönti a tenger felõl Sydneybe érkezõket. Mögötte, az öböl fölött merészen ível a Harbour Bridge, a világ legszélesebb hídja. A legnagyobb tengerjárók is átférnek alatta. Ausztrália aranybánya volt a betelepülõk számára. Miközben a bennszülötteket lustának és butának hitték, csupán szolgának vagy turistacsalogatónak használták, õk maguk mohó szorgalommal fosztották ki föld és víz kincseit: aranyat, ezüstöt, rezet, uránt, szenet, gyémántot, opált, igazgyöngyöt, erdõt. Ausztráliában egy-egy farm akkora, mint egy kisebb ország. Harmadikok a világ búzapiacán, de jelentõs a vágómarha kivitelük is. A hatalmas gulyákat helikopterrel terelik. A félvad, szilaj teheneket megfejni nem lehet, így a tanyán élõ gyerekek éppúgy pasztõrözött tejet isznak, mint a városiak. Vasút helyett vonatkamionok járják be a végtelen, lakatlan tájakat. Az ausztrál gyapjú világhírû. Gyapjútermelés terén az ausztrálok világelsõk. Országukban tízszer annyi a juh, mint az ember. A nyájak védelmében, a dingókutyák ellen emelték a világ leghosszabb, 2500 kilométeres kerítését. A juhnyírás komoly erõ- és ügyességi próba a farmerek számára.

5 Óceánia Óceánia szigetvilága igen sokszínû. Pápua Új-Giuneát és a Fidzsi-szigeteket sötétbõrû, harcias, nemrégen még emberevõ törzsek lakták. A pápuák között élt, és fedezett fel számos, róla elnevezett állatfajt a tasnádi születésû Bíró Lajos, akirõl a 17. oldalon olvashattok. Új-Zéland a vulkánok, gejzírek, vízesések és gleccserek, no meg a faragványaikról és tetoválásaikról híres, világosabb bõrû maori bennszülöttek hazája. Pápuák ünnepi díszben: pálmelevél, kagyló, madártoll, lián kell hozzá. Maori-puszi: Ugye, apu, én is kapok majd tetoválást! Nem jó az erdõben találkozni vele! Maori harcos csatakiáltása. Náluk a nyelvnyújtás nem illetlenség. Az ausztrál bennszülöttek õsi fegyverét, a bumerángot vadászathoz és harcban használtak. Késõbb lett sportszer belõle. Az elsõ bumerángot 1770-ben hozta magával Európába Cook kapitány. Szinte függõlegesen kell eldobni, a teniszben szokásos szerváláshoz hasonlóan, és vízszintes pályán tér vissza a repülés végén. Ha valaki röptében akarja elkapni, nem árt, ha óvatos: óránként kilencven kilométeres sebességgel indul, Vajon hozzám is visszajön? és ötvennel tér vissza. A bumerángról vagy hajítófáról a bennszülöttek szép legendát költöttek: Az álmok idejének elsõ napjaiban az emberek nem bírtak kiegyenesedni, olyan közel volt az ég a földhöz. Ezért aztán négykézláb másztak. Az egyik bölcs öreg éppen szomját oltotta a tónál, amikor megpillantott egy vízbõl kiálló botot. Megpróbálta feljebb tolni vele az eget. Sikerült is felnyomnia az égboltozatot, és az emberek végre felegyenesedhettek. Ám a nagy teher alatt a bot meghajlott. Az öreg eldobta, de a bot visszarepült. Megint eldobta, újból visszaszállt. Tetszett az öregnek a dolog: örült, hogy ilyen hûséges társra lelt, ezért megtartotta, és bumerángnak nevezte el.

6 Polinéziát, különösen Hawaiit és Tahitit joggal nevezik az álmok szigeteinek. Szelíd éghajlat, gyümölcsöt, halat és vadat bõséggel kínáló, csodás természet, nyíltszívû, barátságos bennszülött férfiak és virágfüzérrel, tánccal köszöntõ, gyönyörû lányok fogadják a vendéget. Paul Gauguin, a híres francia festõ még romlatlan tisztaságukban, derûs békében, a természettel teljes harmóniában találta, és festette meg õket. Mára mindezt már pénzért, a turisták kedvéért adják elõ. lamentbe. Tahiti szigetén tamarának hívják az ünnepi lakomát. Gödör mélyén, forró köveken, pálmalevél-ágyon egészben sül a malac és az édesburgonya, kenyérfagyümölcs, vadbanán körítés. Kókusztejmártással fogyasztják. Illik zajosan csámcsogni, hadd lássa a szakács, hogy ízlik. A polinézek már a kõkorban nagy felfedezõk voltak. A csillagok és a hullámok mozgása szerint tájékozódva kis kettõs kenuikkal bejárták a Csendes-óceánt. A nõk is kitûnõ úszók. Cölöpkunyhóik vízben állnak, mégis több száz évig tartanak. Szamoán a legények lábukon hurokkal villámgyorsan másznak fel a pálmafa tetejébe, az államférfiak pedig ma is háncsszoknyában mennek a levélkunyhó-par- Melyik szigeten élnek a pápuák? Hát a maorik? A királyi udvar felvonulása õsi hagyományt õriz, de ma már csupán turistalátványosság.

GYERMEKIRODALMI LAP LI. ÉVFOLYAM 584. SZÁM. Ti is elfértek mellettünk! Gyertek, fedezzük fel együtt Ausztráliát és Óceánia szigeteit!

GYERMEKIRODALMI LAP LI. ÉVFOLYAM 584. SZÁM. Ti is elfértek mellettünk! Gyertek, fedezzük fel együtt Ausztráliát és Óceánia szigeteit! GYERMEKIRODALMI LAP LI. ÉVFOLYAM 584. SZÁM 10 2007. OKTÓBER Ti is elfértek mellettünk! Gyertek, fedezzük fel együtt Ausztráliát és Óceánia szigeteit! Kukucs! Itt csücsülök kengurumama erszényében Zsebibaba

Részletesebben

Prémium Utazások Kft. 2014. M ködési engedély száma U-001343

Prémium Utazások Kft. 2014. M ködési engedély száma U-001343 Prémium Utazások Kft. 2014. M ködési engedély száma U-001343 2014 2015 Sétáljon itt! Strandoljon itt! www.go-thailand.hu RÓLUNK A go... utazási iroda Magyarországon a go Thailand, a go Dubai és a go Espana

Részletesebben

GYERMEKIRODALMI LAP LI. ÉVFOLYAM 585. SZÁM 2007. NOVEMBER. Bezzeg nem fakír, inkább kígyóbûvölõ lett Indiában a mi huncut Kószabószánk.

GYERMEKIRODALMI LAP LI. ÉVFOLYAM 585. SZÁM 2007. NOVEMBER. Bezzeg nem fakír, inkább kígyóbûvölõ lett Indiában a mi huncut Kószabószánk. GYERMEKIRODALMI LAP LI. ÉVFOLYAM 585. SZÁM 111 2007. NOVEMBER Bezzeg nem fakír, inkább kígyóbûvölõ lett Indiában a mi huncut Kószabószánk. Három Napsugárnyit tudnék mesélni nektek a homlokukon pöttyöt

Részletesebben

A go... utazási iroda Magyarországon a go Thailand, a go Dubai és a go Espana sikereivel indult. Utazási kínálatunk további go...

A go... utazási iroda Magyarországon a go Thailand, a go Dubai és a go Espana sikereivel indult. Utazási kínálatunk további go... 2014 2015 Sétáljon itt! RÓLUNK A go... utazási iroda Magyarországon a go Thailand, a go Dubai és a go Espana sikereivel indult. Utazási kínálatunk további go... úticélokkal folyamatosan bęvül. Tartalmas,

Részletesebben

1 Admiral Travel: info@admiraltravel.hu tel:06-20-3640160 www.ausztralia.utazas.hu

1 Admiral Travel: info@admiraltravel.hu tel:06-20-3640160 www.ausztralia.utazas.hu 1 Csoportos utazások a Déli kontinensre - 2015. Egyes túráknál a repülőjegy függvényében lehetőség van hogy csak Ausztráliai túrát foglaljunk vagy arra is van lehetőség van hogy hosszabbítsunk az utazás

Részletesebben

GYERMEKIRODALMI LAP LI. ÉVFOLYAM 586. SZÁM. Amerikában könnyû, könnyû boldognak látszani.

GYERMEKIRODALMI LAP LI. ÉVFOLYAM 586. SZÁM. Amerikában könnyû, könnyû boldognak látszani. GYERMEKIRODALMI LAP LI. ÉVFOLYAM 586. SZÁM 12 2007. DECEMBER Amerikában könnyû, könnyû boldognak látszani. Amerikai Egyesült Államok Boldog Karácsonyt! Merry Christmas! kiáltom haza Amerikából, pontosabban

Részletesebben

Sári László A HIMALÁJA ARCA. Minden, mi létezõ, képzeletben létezik csak

Sári László A HIMALÁJA ARCA. Minden, mi létezõ, képzeletben létezik csak Sári László A HIMALÁJA ARCA Minden, mi létezõ, képzeletben létezik csak A fedélen a Szvajambhúnáth-sztúpa tornya Kathmanduban A kötetben idézett versek a szerzõ fordításai A rajzokat Vinkovics Judit válogatta

Részletesebben

Zölderdő Óvoda 2009.ÁPRILIS 22.

Zölderdő Óvoda 2009.ÁPRILIS 22. Április 22. a Föld napja, célja, hogy különféle akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Hazánkban 1990 óta egyre többen csatlakoznak a jeles nap ünnepéhez. Ezen a napon fát ültetnek,

Részletesebben

AUGUSZTUS KISASSZONY HAVA NYÁRUTÓ ÚJ KENYÉR HAVA ARANYASSZONY (BŐSÉG) HAVA(Arvisura)

AUGUSZTUS KISASSZONY HAVA NYÁRUTÓ ÚJ KENYÉR HAVA ARANYASSZONY (BŐSÉG) HAVA(Arvisura) AUGUSZTUS KISASSZONY HAVA NYÁRUTÓ ÚJ KENYÉR HAVA ARANYASSZONY (BŐSÉG) HAVA(Arvisura) Az augusztus régi neve a rómaiaknál "Sextilis" volt, mert a hatodik (sextus) hónapja volt az esztendőnek. Ez a neve

Részletesebben

2014. harmadik kiadás

2014. harmadik kiadás 2014. harmadik kiadás Sétáljon itt! RÓLUNK A go... utazási iroda Magyarországon a go Thailand, a go Dubai és a go Espana sikereivel indult. Utazási kínálatunk további go... úticélokkal folyamatosan b vül.

Részletesebben

Világkörüli utazásom rövid összefoglalója Hong Kong

Világkörüli utazásom rövid összefoglalója Hong Kong Világkörüli utazásom rövid összefoglalója Hong Kong Utam igazából Angliával kezdődött, de mivel ottlétem célja barátok látogatása volt, nem írok róla. Hong Kong-i élményeimet viszont érdemes papírra vetni.

Részletesebben

2014. április Kalandvágyból diplomáztam Borneón

2014. április Kalandvágyból diplomáztam Borneón 2014. április Kalandvágyból diplomáztam Borneón TERMÉSZET Az első izgalmas hírt a világ harmadik legnagyobb szigetéről 1521-ben Antonio Pigafetta, Magellán krónikása hozta, aki fűszereket keresve vándorolt

Részletesebben

980-nál több ismert fajtájukkal a denevérek adják az összes ismert emlősfaj 23 százalékát.

980-nál több ismert fajtájukkal a denevérek adják az összes ismert emlősfaj 23 százalékát. Élővilág 980-nál több ismert fajtájukkal a denevérek adják az összes ismert emlősfaj 23 százalékát. A dinoszauruszok nem ettek füvet - az ugyanis akkor még nem létezett. Egy házilégy mindössze 14 napig

Részletesebben

Koala Karaván. A Hortobágy

Koala Karaván. A Hortobágy Koala Karaván MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI A Hortobágy Hortobágy, a Tisza és a Hajdúság között elterülõ 820 km 2 -es szikes, füves síkság Magyarország elsõ nemzeti parkja, a világörökség része. Pusztát,

Részletesebben

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet 127 I. Bakonybél: Erdei iskola A természet nagy, az ember parányi. Uram! E drága bolygót adtad nekünk lakhelyül, Rejtett, titkos kincsekkel tele /Szent-Györgyi Albert/ Kedves

Részletesebben

KONZERVÁLT ÚTIPOR FÉNYKÉPEK

KONZERVÁLT ÚTIPOR FÉNYKÉPEK KONZERVÁLT ÚTIPOR FÉNYKÉPEK 337 Konzervált útipor A Lillafüredi-tó környéke biztosít programot jó néhány órára, ebbe még bele sem fér a közeli három barlang megtekintése. Micsoda gyönyörû látvány! A kialudt

Részletesebben

Kölcsönözhető DVD-k a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Kölcsönözhető DVD-k a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Ismeretterjesztő filmek Természet világa Kölcsönözhető DVD-k a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Állati szerelmek (2007) DVD 2788 Rend.: Laurent Charbonnier Időtartam: 82 perc Az állatok számára a hódítás nem

Részletesebben

A go... utazási iroda Magyarországon. a go Dubai és a go Espana sikereivel indult. Utazási kínálatunk

A go... utazási iroda Magyarországon. a go Dubai és a go Espana sikereivel indult. Utazási kínálatunk Sétáljon itt! RÓLUNK A go... utazási iroda Magyarországon a go Thailand, a go Dubai és a go Espana sikereivel indult. Utazási kínálatunk további go... úticélokkal folyamatosan b vül. Tartalmas, pihentet

Részletesebben

GYERMEKIRODALMI LAP XLVII. ÉVFOLYAM 546. SZÁM 2003. DECEMBER

GYERMEKIRODALMI LAP XLVII. ÉVFOLYAM 546. SZÁM 2003. DECEMBER GYERMEKIRODALMI LAP XLVII. ÉVFOLYAM 546. SZÁM 2003. DECEMBER HÁROM KARÁCSONYI GALAMB BARTÓCZ ILONA meséje Sötét erdõ mélyén élt öreganyó. Nyáron az erdõt járta, a madarak csivitelését hallgatta, gyógyfüveket

Részletesebben

TARTALOM: " " 14. Mesélo 16. Fozocsoke 17. Az evopálcikák 18. Teszt 19. Garfield 20. Töröm a kobakom 22. Viccek

TARTALOM:   14. Mesélo 16. Fozocsoke 17. Az evopálcikák 18. Teszt 19. Garfield 20. Töröm a kobakom 22. Viccek Főszerkesztő: Kovacsevity Anna Szerkesztők: Micheli Tünde, Ljubić Molnár Mónika Illusztrációk: Fekete Hajnal Műszaki szerkesztő: Lefler Attila Szerkesztőség: Eszék, Kneza Trpimira 23. Tel.:+ 385 (31) 215-648

Részletesebben

62. évf., 2008. I. 17., ára 100 dinár

62. évf., 2008. I. 17., ára 100 dinár 62. évf., 2008. I. 17., ára 100 dinár 1 2 Gyurcsik Alíz zentai tanuló rajza 2 Mindenkinek van legalább egy kedves verse. Még azoknak is, akik különben ritkán olvasnak verseket. Valamilyen élményük vagy

Részletesebben

A T E R E M T É S T Ö RT É N E T E

A T E R E M T É S T Ö RT É N E T E E L ŐS Z Ó A monda, idegen szóval legenda, vagy saga íratlan történelem, mely rendszerint tábortüzek, őrtüzek, pásztortüzek mellett vette kezdetét, amikor öreg harcosok fiatalkori élményeikről meséltek

Részletesebben

2008. JÚNIUS GYERMEKIRODALMI LAP LII. ÉVFOLYAM 592. SZÁM. Afrikában karaván jár, ó, égig ér a Kilimandzsáró... és a jókedvünk is!

2008. JÚNIUS GYERMEKIRODALMI LAP LII. ÉVFOLYAM 592. SZÁM. Afrikában karaván jár, ó, égig ér a Kilimandzsáró... és a jókedvünk is! 61 2008. JÚNIUS GYERMEKIRODALMI LAP LII. ÉVFOLYAM 592. SZÁM Afrikában karaván jár, ó, égig ér a Kilimandzsáró... és a jókedvünk is! Kenya, Burundi, Uganda oda menne a víziló, ha egyáltalán utazna. Kongó,

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa 2010/5-6. szám

A Barátok Verslista kiadványa 2010/5-6. szám Tóth Bettina (10 éves): Fecske A Barátok Verslista kiadványa 2010/5-6. szám Mészáros Anna (16 éves): Hiúz A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA VÉDETT ÁLLATAINKRÓL Szia! A Barátok Verslista Képzeld el című irodalmi

Részletesebben

Weinrauch Katalin. Türelmetlen szél motoz a fák közt, avar mélyén út fut rejtetten, hegyoldalnak szalad a borostyán, s körbefon egy forrást kecsesen.

Weinrauch Katalin. Türelmetlen szél motoz a fák közt, avar mélyén út fut rejtetten, hegyoldalnak szalad a borostyán, s körbefon egy forrást kecsesen. VERSFORGÓ Weinrauch Katalin Õszutó Türelmetlen szél motoz a fák közt, avar mélyén út fut rejtetten, hegyoldalnak szalad a borostyán, s körbefon egy forrást kecsesen. Völgykatlanban rõt levélszõnyegen lehullott

Részletesebben

KENÉZ HEKA ETELKA költeményei

KENÉZ HEKA ETELKA költeményei KENÉZ HEKA ETELKA költeményei Nimród ősatyánk és a magyar mitológia KENÉZ HEKA ETELKA költeményei Nimród ősatyánk és a magyar mitológia Felelős kiadó: Kenéz Heka Etelka Nyomdai munkák: Norma Nyomdász Kft.

Részletesebben

Nagyobb mozdulat (Kisregény)

Nagyobb mozdulat (Kisregény) A Remsey Agnes Nagyobb mozdulat (Kisregény) Készült a Magyar Hitel Bank Művészeti Alapítvány és a Gödöllői Művésztelep Alapítvány támogatásával Városi Múzeum, Gödöllő 1992 Kiadja a gödöllői Városi Múzeum

Részletesebben

Fekete- ete- Afrikába

Fekete- ete- Afrikába Kenya, Burundi, Uganda oda menne a víziló, ha egyáltalán utazna. Kongó, Dzsibuti, Szenegál oda menne a krokodil, de csak a folyóban vegetál. Mali, Kamerun, Gambia oda menne az elefánt, csakhogy túl sok

Részletesebben

Petõfi Sándor: János vitéz

Petõfi Sándor: János vitéz Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Mesék Tündérmese Tündérszép Ilona és Árgyélus... 8 Hõsmese Fehérlófia... 15 Csalimese, hazugságmese, láncmese Csali mese; Bolond mese; A kakas és a pipe... 23 Cigány mese Az elrejtett

Részletesebben

Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője. Műszaki szerkesztés, tipográfia: Dr. Pétery Kristóf ISBN 978-963-607-563-7. Mercator Stúdió, 2009

Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője. Műszaki szerkesztés, tipográfia: Dr. Pétery Kristóf ISBN 978-963-607-563-7. Mercator Stúdió, 2009 Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Műszaki szerkesztés, tipográfia: Dr. Pétery Kristóf ISBN 978-963-607-563-7 Mercator Stúdió, 2009 Mercator Stúdió Elektronikus Könyvkiadó 2000 Szentendre, Harkály

Részletesebben