m Legy adár él te is - megfi gyelő!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "m Legy adár él te is - megfi gyelő!"

Átírás

1 madár- Legyél te is megfigyelő!

2 LONDON, NEW YORK, MELBOURNE, MUNICH AND DELHI Tartalomjegyzék A fordítás alapja: NATURE ACTIVITIES: BIRD WATCHER First published in Great Britain in 2006 Copyright Dorling Kindersley Limited, 2005 A Penguin Random House Company Fordította Szakács Szilvia, 2016 Szerkesztette: Tulics Mónika Szaklektor: Bajor Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke A sorozat további köteteit keresse a kiadó honlapján: HVG Könyvek Kiadóvezető: Budaházy Árpád Felelős szerkesztő: Sára Bernadett ISBN Minden jog fenntartva. Jelen könyvet vagy annak részleteit tilos reprodukálni, adatrendszerben tárolni, bármely formában vagy eszközzel elektronikus, fényképészeti úton vagy más módon a kiadó engedélye nélkül közölni. Kiadja a HVG Kiadó Zrt., Budapest, 2016 Felelős kiadó: Szauer Péter A sorozat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Farkaskölykök Természetjáró Egyesület ajánlásával készült. Nyomdai előkészítés: HVG Press Kft. Felelős vezető: Tóth Péter Nyomda: TBB, Slovakia 4 A madarak világa 6 Alapvető felszerelés 8 Madárles 10 Madárbüfé 12 Madáretetők 14 Madáretető tálca készítése 16 A madárbarát kert 18 A táplálkozás nyomai 20 Madárköpetek 22 Nyomok és ösvények 24 Madarat tolláról 26 A tollak és a repülés 28 A madarak a levegőben 30 Ideje fürödni 32 Ki kicsoda? 34 Udvarlás 36 Madárénekek 38 Fészekrakás 40 Fészekodú készítése 42 Madárkolóniák 44 Az élet kezdete 46 Felnőtté válás 48 Lebukni és búvárkodni 50 Tengerparti madarak 52 Városi madarak 54 Éjjeli őrség 56 Okosak-e a madarak? 58 A madárrajok megfigyelése 60 A vonulás 62 Madárnaptár 64 Meddig él egy madár? 66 Védd a madárvilágot! 68 A madarak osztályozása 70 Szójegyzék 72 Mutató FONTOS FIGYELMEZTETÉS A SZÜLŐKNEK A könyv egyes feladatai felnőtt felügyeletét igénylik. Jelek mutatják, amikor nélkülözhetetlen egy felnőtt segítsége. Kérjük indokolt esetben felügyelje gyermekét! Ez a jel mutatja, ha egy feladat csakis felnőtt segítségével végezhető el. FONTOS! Biztonsági információkat közöl és jelzi, ha egy tevékenység kosszal jár. Kövesse a javaslatokat, és csak a megfelelő helyeken végezze el a feladatokat! Légy óvatos ezeknél a feladatoknál! Mindig győződjön meg róla, hogy gyermeke gondosan követi az utasításokat! Sem a szerző, sem a kiadó nem vonható felelősségre az olvasó gondatlansága miatt bekövetkezett baleset vagy sérülés miatt, és nem vállalhat felelősséget semmilyen kárért vagy veszteségért, amely kapcsolatba hozható a könyvben található feladatokkal.

3 4 ISMERD MEG A MADARAKAT ÉS LENYŰGÖZŐ TULAJDONSÁGAIKAT! 5 A madarak világa A madarak nem véletlenül olyan népszerűek az állatbarátok körében: élmény megfigyelni őket a levegőben és a földön egyaránt. Még csak messzire sem kell menned, hiszen madarakat mindenütt találsz, a hegyekben, a kertekben és a városok utcáin is. Mielőtt elindulsz, ismerd meg a madarakat, és tanuld meg, hol a helyük az állatvilágban! A fiókák élelmet követelnek, amint valamelyik szülő feltűnik. Tollazatuk meleg, vízálló és nagyon könnyű. Felszállás! A madarakat könnyű felismerni, mert egyedül nekik van tollazatuk. Mellső végtagjaik szárnyak, bár nem minden madár tud repülni. A lábaik pikkelyesek, lábujjaik karmokban végződnek. Állkapocs és fogak helyett csőrük van. A csőr alakja a madár táplálkozásmódja szerint változik. A hosszú evezőtollaknak a repülésben van nagy szerepük. Áramvonalas testükkel könnyedén szelik a levegőt. Kitörő öröm Az emlősökkel ellentétben a madarak tojással szaporodnak. A tojásrakás megkönnyíti az életet, hiszen az anyának nem kell növekvő csemetéit magával hordoznia. Némelyik madár fiókája a kikelés után már önállóan is képes táplálkozni, de az énekes madarak még sokáig etetik fiókáikat. Itt kék szajkók gondozzák kicsinyeiket. ORNITOLÓGIA A kiváló látás segíti őket az élelemszerzésben. Az ornitológiával, más néven madártannal foglalkozó tudósokat ornitológusoknak nevezzük. Ők a madarak életét és élőhelyeiket tanulmányozzák. Sokuk madárvédelemmel is foglalkozik. Az amatőr ornitológusok gyakran számon tartják, hányféle madarat láttak vannak, akik több mint 6000 különböző madarat megfigyeltek már. A lábak a test alá húzódnak felszállás után. A madármegfigyelők távcsövek és teleszkópok segítségével tanulmányozzák a madarakat. A csőr a táplálék elkapására és megtartására módosult. Vad és szelídített A madarak tartózkodóak az emberrel szemben. Ha megzavarják őket, elrepülnek. De egyes fajok kis türelemmel kézhez szoktathatók. Ez remek lehetőséget kínál arra, hogy közelről is megfigyeljük őket. Ha meg akarsz barátkozni egy vörösbeggyel, mindennap ülj le ugyanarra a helyre, és legyen nálad ennivaló!

4 6 ERRE LESZ SZÜKSÉGED A MADÁRMEGFIGYELÉSHEZ. Alapvető felszerelés Madármegfigyelésre bármikor sort keríthetsz, legyen csak pár perced rá vagy akár egy egész napod. A megfelelő felszerelés segíteni fog, hogy a legjobb élményben legyen részed. Nagyon hasznos lehet egy távcső, egy madárhatározó, jegyzetfüzet és ceruza. A túrák során érdemes feljegyezni, hol jártunk, mikor milyen volt az időjárás, és milyen fajból hány példányt láttunk. A MADÁRMEGFIGYELÉS SZABÁLYAI Madármegfigyelésen tartsd be ezeket az aranyszabályokat, hogy ne okozz kárt a madarakban vagy az élővilágban! Ne zavard meg a megfigyelt madarakat! Ne menj közel hozzájuk! Ne közelítsd meg a fészken ülő vagy fiókáival lévő madarakat! A fiókákat hagyd békén! A szülők biztosan a közelben vannak. A MADARAK AZONOSÍTÁSA Ne keseredj el, ha kezdetben nem sikerül azonnal azonosítani a madarakat. Egy kis gyakorlással hamar megtanulod, hogy miket figyelj meg, és hogyan vedd észre a jellegzetességeket! Jegyezd meg ezeket az alapvető jellemzőket, és üsd fel a madárhatározódat! Hosszú lábú madarak nagyon hosszú csőrrel: gémek és gólyák Vízben úszó vízimadarak: kacsák, libák és hattyúk Éles karmú, horgas csőrű nappali vadászok: ragadozó madarak Éles karmú, horgas csőrű éjszakai vadászok: baglyok Hegyes csőrű, vékony szárnyú vízparti madarak: sirályok és csérek Ezüstsirály A sirályokat könnyű felismerni, de a különböző fajait már nehezebb azonosítani. Az ezüstsirály sárga csőrén egy piros folt díszlik, a szárnya szürke, a szárnyvég fekete. Kampós csőrű, színes tollazatú madarak: papagájok A virágok előtt repdeső apró madarak: kolibrik Fatörzseken függőlegesen kapaszkodó madarak: fakopáncsok Dallamos csiripelésű, apró madarak: énekesmadarak 7 Kint a szabadban Madármegfigyelésed során sok izgalmas helyre eljuthatsz. A tengerpart főleg tavasszal érdekes, amikor a tengeri madarak visszatérnek költeni a szárazföldre. A domboldalakon és a mezőkön könnyebben találkozhatsz ragadozó madarakkal. MIT VIGYÉL MAGADDAL? A madármegfigyeléshez elengedhetetlen a távcső, hogy a távolból is megfigyelhesd a madarakat. Csipesz, tárolódobozok és nagyító jól jöhet az érdekesebb tollak és csontok begyűjtésénél és tanulmányozásánál. Távcső Nyolcszoros, tízszeres nagyítású, lehetőleg kicsi és könnyű távcsövet válassz! Csipesz Hegyes végű csipeszt használj! Ezekbe tedd a tollakat! Jól zárható műanyag zacskók. Tartsd tisztán a lencsét! Nagyító Hasznos a csontok és köpetek begyűjtésére. Kis műanyag doboz tetővel.

5 8 KÉSZÍTS BÚVÓHELYET, AHONNAN ÉSZREVÉTLENÜL FIGYELHETED A MADARAKAT! Madárles ERRE LESZ SZÜKSÉGED Négy erős, körülbelül A madarak gyorsan reagálnak a mozgásra, 1,5 2 méter hosszú így nagyon könnyű elijeszteni őket. bambuszrúd De velünk ellentétben nem figyelnek oda, 3-4 méternyi műanyag ha mozdulatlan a környezet. Ha egy kerti háló Egy guriga spárga hordozható lesből figyeled őket, gyorsan Leveles ágak. Csak megfeledkeznek a jelenlétedről. használat előtt gyűjtsd A madárrezervátumokban állandó leshelyek ezeket össze! nyújtanak remek kilátást a látogatóknak, de te is elkészítheted a saját, hordozható leshelyedet néhány bambuszrúdból és hálóból. Könnyen összeállítható és szétszedhető, így bárhová magaddal viheted. Fektesd 1 a bambuszrudakat a földre! Kösd őket szorosan össze kb. 25 cm-re az egyik végüktől! A rudak alkotják a leshely vázát. Amikor szétszeded, vedd le az ágakat és leveleket, de a hálót hagyd rajta! A MADARAK LÁTÁSA A te szemed előre néz, így csak egy részt látsz abból, ami körbevesz ha körbe akarsz nézni, el kell fordítanod a fejedet. A legtöbb madárnak viszont a feje két oldalán helyezkedik el a szeme. Így ők sokkal nagyobb teret látnak be egyszerre, és nehéz meglepni őket. Látásuk jobb az emberénél, ezért tudják könnyen megtalálni az apró rovarokat a fű és a levelek között. A leshelyed 4 készen áll. Kiváló bázisul szolgál majd, hogy megfigyelhess néhány madárfajt a környezetedben. Használj távcsövet de akár le is fényképezheted vagy le is rajzolhatod a madarakat, hogy később azonosíthasd őket. Teljes körű kilátás A fácán nagy méretű szeme a fej oldalsó részén helyezkedik el. 9 Terítsd a hálót a rudakra! FONTOS! Pszt! A madaraknak nagyon jó a hallásuk. Gondold át, mit viszel magadal a lesre! A zörgő zacskók és ruhadarabok is elijeszthetik őket. Állítsd fel a rudakat úgy, 2 mintha egy indián sátrat állítanál! Erre a vázra terítsd a hálót, de hagyj egy kis rést két rúd között a bejáratnak! Fűzz a hálóba néhány leveles 3 ágat, hogy álcázza a búvóhelyed! A bejáratot hagyd szabadon, hogy könnyedén közlekedhess!

6 10 KÉSZÍTS MADÁRLAKOMÁT, ÉS ISMERD MEG A KÜLÖNBÖZŐ MADARAK KEDVENC ÉTELÉT! Madárbüfé Vannak madarak, amelyek mindent megesznek, mások válogatósak. Sok kerti madár szereti a gyümölcsöket és magvakat, de nem nagyon esznek rovarokat vagy férgeket. Mások épp ellenkezőleg: mindent kedvelnek, ami mászik vagy tekergőzik, de nem érdekli őket a növényi táplálék. Készíts ízletes svédasztalt a kertedet látogató madaraknak, hogy megismerd kedvenc ételeiket! Miközben esznek, meg tudod különböztetni a rovarevőket a vegetáriánusoktól, a válogatósakat a mindenevőktől. Rovarlárvákat horgászboltban és kisállatkereskedésben tudsz venni. ERRE LESZ SZÜKSÉGED 6 egyforma mélytányér Lisztkukac Napraforgómag Állati zsiradék például egy zsíros szalonnabőr Puha gyümölcs Diótörmelék Magkeverék Győződj meg arról, hogy a tálakat nem érik el ragadozó állatok, például a macskák! A magokkal táplálkozó madarak, mint ez a házi pirók, gyakran esznek gabonaféléket, de néha kedvelik az állati zsiradékot is. TÁPLÁLÉKSZERZÉS A MAGASBAN A madarak nemcsak különböző dolgokat esznek, különbözik a táplálkozási módjuk is. A rigók és a seregélyek a földön kutakodnak, sok más madár a bokrokon és fákon találja meg eleségét. Ezek a madarak is felkeresik a büfét, de nem maradnak sokáig, gyorsan visszarepülnek az ágakra. A fecskeféléket hiába várod, nem fogják meglátogatni a büfét, bármilyen eledelt raksz is ki nekik. Ők csak repülő rovarokkal táplálkoznak. Repülő eledel A fecskék kizrólag repülő rovarokat fogyasztanak. Párzási időszakban a kifejlett példányok a torkukban összegyűjtik a rovarokat, és visszaviszik a fészkükbe. A madarak csőre Már a csőr formája is elárulhatja, hogy miféle táplálékot eszik a madár. Vannak, amelyek csipeszként záródnak, míg mások harapófogóként vagy szívószálként működnek. A táplálkozáson kívül a madarak a csőrüket tollászkodásra és fészeképítéshez is használják. Rovarevők Az ökörszem vékony csőrével piszkálja ki az apró élőlényeket és rovarokat a keskeny hasadékokból. Nektárevők A kolibrik csőre a szívószálhoz hasonlóan szívja fel a cukros szirupot a virágok kelyhéből. 11 Rovarlárva Diótörmelék HASZNOS TANÁCS A magtortával nem tudnak elrepülni a madarak, így jól megfigyelheted, hogyan táplálkoznak. Napraforgómag Keress egy 1 nyugalmas helyet a kertben, a bokrok és lehajló ágú fák közelében! Állítsd sorba az edényeket és 2 mindegyikbe rakj különböző ennivalót! A madarak érkezését már a házból, vagy egy kinti rejtekhelyről figyeld! Magkeverék FONTOS! Ne felejtsd el rendszeresen ellenőrizni a kitett élelmet! Ha valamelyik megromlott, cseréld frissre! Puha gyümölcs Szalonna Húsevők Miután karmaikkal megragadták, a baglyok kampós csőrük segítségével tartják fogva és tépik szét az apró állatokat. Magevők A tengelic éles és hegyes csőre segítségével tudja feltörni a magvakat.

7 12 KÉSZÍTS MADÁRETETŐT AZ ÉNEKESMADARAKNAK! 13 Madáretetők A madáretető-készítés a legjobb módja annak, hogy megfigyeld az énekesmadarakat táplálkozás közben. Pár perc alatt étteremmé változtathatsz egy bokrot vagy egy fát. Néhány ételt akár egy egyszerű spárgával is felköthetsz, de a magokhoz külön adagoló szükséges, ahol a madarak meg is tudnak ülni. Ilyet könnyű készíteni; ha van egy üres vizespalackod, próbáld a túloldali útmutatás alapján elkészíteni! Az átlátszó üveg a legjobb, mert a madarak látják benne a magvakat. Vágj kisebb lyukakat a madárülőkék közelében! Nyomd át a ceruzát 1 vagy a nyársat a pillepalack aljánál úgy, hogy a másik oldalon kilógjon! Mindig magadtól elfelé told a ceruzát vagy a nyársat! Szúrd át ugyanígy 2 a másik ceruzát vagy nyársat, merőlegesen az előzőre! Így már négy madárülőkéd lesz. Szúrj egy hegyes 3 ceruzával négy lyukat a flakon aljához közel, a madárülőkék közelében! Ellenőrizd,hogy a magok kiférnek-e a lyukakon! Töltsd meg tölcsér 4 segítségével az etetőt madáreleséggel (tölcsért készíthetsz papírból is)! Kösd a spárga egyik 5 végét az üveg nyakára, a másikat egy alacsonyabb ágra. Fél kókuszdió ERRE LESZ SZÜKSÉGED Csavaros tetejű műanyag flakon Ceruzák vagy kis fanyársak kb. kétszer olyan hosszúak, mint a flakon szélessége Műanyag vagy papírtölcsér Spárga Madáreledel Kérj meg egy felnőttet, hogy segítsen a lyukak készítésénél! A TÖKÉLETES CSOMAGOLÁS Akassz ki ennivalót! Sokféle ételt tudsz kitenni a madaraknak anélkül, hogy madáretetőt kellene készítened. Sok madár szereti a tápláló olajokban gazdag kókuszdiót. A mogyoró szintén népszerű, akár héjastul, akár egy hálóban. Arra figyelj, hogy ne legyen sózott, mert a só árthat a madaraknak. Mogyoró héjastul Mogyoró hálóban Minél nagyobb az üveg, annál tovább tart a lakoma. A kis madarakat, mint ezt a kékcinegét is, vonzzák a lelógó magetetők. Nektárevők Néhány madár a virágok kelyhében található nektárral táplálkozik. Ilyenek például az észak-amerikai kolibrik, Afrika és Ázsia nektármadarai, valamint a mézevők és papagájfélék Ausztráliában. A kolibriket könnyű elcsábítani csak egy cukros vízzel teli etetőre van szükséged.

8 14 A MADÁRETETŐ TÁLCÁN ALAPOSAN MEGFIGYELHETED A CSIPEGETŐ MADARAKAT. ERRE LESZ SZÜKSÉGED Vízhatlan rétegelt lemez, méretei: 300 x 400 x 15 mm a tálcához; 1,5 méter 1 x 1 cm-es léc 4 csíkba vágva, 2 db 40 cm-es és 2 db 26 cm-es a tálca pereméhez; 50 cm 2 x 2 cm-es léc az oszlop felső végének rögzítéséhez; 1,5 méter 2 x 2 cm-es léc az oszlophoz 20 mm-es szögek 55 mm-es csavarok Mérőszalag Ceruza Fűrész Kalapács Elektromos fúró Madáretető tálca készítése Egy madáretetővel nagyon könnyen a kertedbe csábíthatod a madarakat. Készen is megvásárolhatod, de egy felnőtt segítségével remek időtöltés lesz elkészíteni. Az itt látható etetőtálcát egyszerű megcsinálni, és a madarak is kedvelik. A tálca egy szögletes talpon áll, a talphoz csatlakozó oszlopot a földbe kell kalapálni. A tálca pereme megakadályozza, hogy az ennivaló a földre hulljon. EBÉDIDŐ Ha az etetőtálca elkészült, ne rakj ki túl sok ennivalót egyszerre! Inkább többféle ételt tegyél ki kisebb adagokban, és legalább hetente egyszer takarítsd le a tálcát! Nagy ételdarabok helyett jobb a kisebb, feldarabolt vagy apróra vágott ennivaló. Így a nagyobb madarak nem tudják az egészet felkapni, és elrepülni vele. A madarak biztonságosnak találják a tálcát, mert körben kilátnak belőle. Burgonya Gyümölcs TILOS! sütemény, keksz Rizs TILOS! tészta és piskóta Szalonnabőr Sajt TILOS! Zsiradék konzerv macskaeledel A madáretető ételei A legjobbak a nagy olajtartalmú magok, de figyeljünk oda, hogy a közhiedelemmel ellentétben kenyeret, kekszet, tésztát nem szabad a madaraknak adni. 15 Az éles szerszámok használatakor egy felnőtt segítségére lesz szükséged. TÉLI ETETŐK Ha lakóhelyeden a tél hideg, a madáretetők átsegíthetik a madarakat ezen a nehéz időszakon. Az élelem melegen tartja őket ha nem esznek eleget, megfagyhatnak éjszaka. Vizet se felejts el kitenni nekik, mert könnyen kiszáradhatnak, ha a tavak és pocsolyák befagynak. 1 A perem elkészítéséhez szögeld a négy facsíkot a tálca széleihez. A rövidebb csíkoknál kialakított hézagokon fog elfolyni az esővíz. Vörösbegy a hóban A hóban sokkal nehezebben találnak élelmet a madarak. Vágd az oszlop 2 rögzítésére szolgáló rudat négyfelé. Előfúrás után csavarozd őket a tálca aljához. Az így kapott négyszög fogja tartani az oszlop felső végét. Fűrészeld le az oszlop 3 egyik végét hegyesre. A másik végét illeszd a tartóba, ügyelve, hogy szorosan illeszkedjen. Fúrd elő egy-két helyen 4 az oszloptartó oldalát, és csavarokkal szilárdan rögzítsd az oszlopot! Itt rögzítsd az oszlopot egy csavarral! FONTOS! A madarak kórokozókat hordozhatnak. Az ennivaló feltálalása vagy a maradék letakarítása után mindig moss kezet! A tálca felállításához 5 válassz ki egy megfelelő helyet, és a tálca közepét kalapálva verd le az oszlopot a földbe!

9 16 TERVEZZ MADÁRBARÁT KERTET! A madárbarát kert ERRE LESZ SZÜKSÉGED Napraforgómagok Leginkább úgy tudsz segíteni Kisebb cserepek a madaraknak, ha a kedvenc növényeiket Virágföld ülteted. Ezáltal a madarak nemcsak Kis kerti ásó meglátogatják a kertedet, hanem néhányuk esetleg oda is fészkel majd. A napraforgó jó ehhez: ha elszáradtak, ne vágd le őket, inkább hagyd meg, hogy a madarak kicsipegessék a magokat! A napraforgómagokon kívül a madarak nagyon szeretik még a bogáncsot és más vadon termő növényeket, így érdemes a kerted egy részét természetes állapotban hagyni. Miután a növények 3 elvirágoztak, hagyd, hogy a magok beérjenek! Figyeld meg, ahogy ősszel és télen a pinty és a többi magevő madár csipegeti a magokat belőlük! Aranycsíz eszik a napraforgón. Kedvenc fák A fák nagyon fontosak a madarak számára. Szállásés költőhelyet biztosítanak, bogyókat és egyéb táplálékot kínálnak. Ha szeretnéd a kertedbe vonzani a madarakat, olyan fát válassz, ami a környéken is megtalálható. A helybeli madarak rögtön tudják, hogyan hasznosítsák. Kék szajkó A szajkók szeretik a makkot, amit eltemetnek tartaléknak télire. De a tölgyek lassan nőnek ha tölgyfát ültetsz, ne számíts gyors eredményre! 17 NAGYON VADON Ültesd el tavasszal 1 a napraforgómagokat! Ha a talaj már felmelegedett, kerti ásóval készíts kb. 5 cm mély lyukakat! Ha még fagyott a talaj, ültesd a magokat virágfölddel megtöltött cserepekbe! HASZNOS TANÁCS Figyeld meg, a szabadban mely növényeket kedvelik a madarak, és olyanokat ültess! Amint a magok 2 kicsíráztak úgy két hét múlva, ritkítsd meg őket, hogy a növények között legyen legalább 50 cm távolság! Ha eddig cserepekben voltak, akkor most ültesd ki őket a kertbe! Egy napraforgó több száz magot hoz. A gondos kertészek nem szeretik a gyomokat, a madarak viszont imádják. Ezek tápanyagban gazdag magokat, terméseket érlelnek, és sok rovarnak nyújtanak rejtekhelyet. Ha madarakat szeretnél a kertedbe csábítani, akkor ültess különböző vadvirágokat! Ha igazán madárbarát kertet szeretnél, hagyd az egyik részén szabadon burjánzani a növényeket! Ez kiváló fészkelőhelyet biztosít a madaraknak. Magbank A bogáncs hosszú heteken át megtartja termését, így a madarak gyakran visszajárnak lakomázni. Ez a tengelic is éppen szerencsét próbál. Feketerigó Ősszel a feketerigók bogyókon hizlalják fel magukat. A bodza és a berkenyék a kedvenceik. Lóripapagáj Ezek a papagájok nektárt és virágport fogyasztanak. Ausztráliában az eukaliptusz fa virágzásakor csapatokban érkeznek a lóripapagájok.

10 18 KERESD MEG A CSIPEGETŐ MADARAK UTÁN MARADT ÁRULKODÓ JELEKET! 19 A csőr lyukat váj a fába, és a dárdaszerű nyelv kihúzza a zsákmányt. A táplálkozás nyomai A szabadban a madarak gyakran hagynak árulkodó jeleket maguk után. Sok madár csipeget magokat vagy gyümölcsöket, de néhányuk inkább a nehezebben hozzáférhető kemény héjú terméseket és tobozokat nyitja ki. Pár madárfaj megtanult csigát feltörni vagy a fák törzséből a lárvákat kiszedni. Egy kis nyomozó munkával kitalálhatod, hogy melyik madár hova jár ebédelni. Talán még a titkos éléskamrát is megpillanthatod, melyet néhány madár a szűkebb napokra tesz el, amikor nincsen friss élelem. HOL KERESD ŐKET? Megcsipkedett termések, tobozok: erdőkben, sövények mentén, parkokban A gébics éléskamrája: tüskés bokrokon, szögesdróton Fakopáncs ütötte lyukak: erdőkben, parkokban és kertekben Üllőnek használt kő segít a csiga feltörésében. Szétszórt pikkelyek Ez a keresztcsőrű kieszi a magot a tobozból. Keresztben álló csőrkávái segítségével kiemeli a magot a toboz belsejéből, és a tobozpikkelyt a földre dobja. A keresztcsőrűek gyakran csapatokban táplálkoznak, így egy-egy helyen sok tobozpikkelyt találhatsz. Nyársra húzott falatok Ha a szabadban sétálsz, ne kerüljék el a figyelmed a tüskékre vagy szögesdrótra húzott rovarok vagy apró gyíkok! Ezek az állati maradványok jelzik, hogy egy gébics lakik a környéken. A gébicsek felszúrják zsákmányaikat, hogy könnyebben megehessék vagy elraktározhassák. Keményebb falatok Sok madár eszik kemény külső vázzal rendelkező állatokat: rákokat, kagylókat és csigákat. Fel kell törniük a kemény héjat, hogy hozzáférjenek a táplálékhoz. Néhányan a magasból ejtik le, de ez az énekes rigó éppen a kemény kőhöz csapja a csigát. Élelmiszer-tartalék Néhány madár ahelyett, hogy azonnal megenné, inkább későbbre raktározza ennivalóját. Ez a szajkó éppen elrejteni készül a makkot, amit talált. A szajkók több száz makkot rejtenek el ősszel. Télen ezeket megkeresik és megeszik. Betöréses lopás A fakopáncsok lyukakat vésnek a fákba, hogy az ott lapuló lárvákhoz férjenek. Ha a munkájuk nyomát keresed, figyeld meg az összelyuggatott, korhadó fákat, és nézd meg, vannak-e friss fadarabok a földön. Nagyobb fakopáncsok más madarak odvába is betörnek, és megeszik az ott talált tojásokat és fiókákat. CSŐRTISZTOGATÁS A madarak étkezés után felülnek egy faágra, és megtisztogatják a csőrüket. Mivel az emlősökkel szemben nem tudják tisztára nyalogatni, faágakba törlik a csőrüket. A madarak csőre szaru alapú, ez nagyrészt ugyanabból az anyagból áll, mint a körmünk vagy a lovak patája. A csőr a madarak egész élete során nő, de az állandó használat miatt folyamatosan kopik. Egy gyors törlés Ez a varjú éppen megtisztítja a csőrét étkezés után. Egy faágon ülve a csőre mindkét oldalát beletörli. Ilyenkor sokszor jól hallható, amint a csőr a faághoz ütődik.

11 20 ISMERD MEG A MADÁRKÖPETEK TARTALMÁT! Madárköpetek Velünk ellentétben a madaraknak nincsenek fogaik, hogy megrágják az ételt. Sokuk egészben nyeli le táplálékát. Miután ettek, gyakran visszaöklendezik a táplálék emészthetetlen részeit, például a tollakat és a csontokat. Az ürülékkel ellentétben a köpetek általában szárazak. Biztonságosan kezelhetőek, és izgalmas a tanulmányozásuk. Ha szétszeded, megláthatod, mit evett a madár. ERRE LESZ SZÜKSÉGED Néhány madárköpet Műanyag csipesz Csavaros tetejű befőttesüveg Szita vagy szűrő Folyékony mosogatószer FONTOS! Ha régi épületekben keresel bagolyköpeteket, tartson veled egy felnőtt is! Ha végeztél a köpetek tanulmányozásával, dobd ki, és moss kezet! HOL TALÁLHATSZ MADÁRKÖPETET? Sok madárfaj öklendezik vissza köpetet táplálkozás után. Ezek különböznek egymástól, és eltérő helyeken bukkanhatsz rájuk. Bagolyköpeteket leginkább régi, elhagyott épületekben találhatsz. A gázlómadarak köpeteire saras vízpartokon bukkanhatsz, a sirályokéra a sziklás tengerparton. Varjúköpetet bárhol találhatsz. A madarak és köpeteik A képeken egy bagoly, egy varjú és egy cankó és köpetei láthatók (nem méretarányosan). A varjúköpetben gyakran látható a megevett bogarak páncélja. Piroslábú cankó és köpete Gyöngybagoly és köpete Varjú és köpete 21 Egy bagolyköpetben talált mezeiegérkoponya felnagyítva. Néhány köpetet dobj 1 a befőttesüvegbe! Töltsd meg vízzel, és adj hozzá egy csepp mosogatószert! Tedd rá a tetejét, és rázd össze! ÜLŐRÚD Hagyd állni 10 2 percig, és rázd meg újra! Vedd le a tetejét, és szűrd át a vizet a szitán! A csipesz segítségével 3 válogasd szét a maradványokat! Közelebbről megvizsgálva meg tudod majd mondani, hogy mit is evett a madár. Sok ragadozó madárnak, mint a baglyoknak és a jégmadaraknak is, megvan a kedvenc ülőhelye. Ide repül vissza az elejtett zsákmánnyal. Ez lehet akár egy kerítéscölöp vagy egy elhalt fa is, és gyakran találhatsz köpeteket alatta. Csak egy csobbanás A jégmadár gyakran választ alacsony ágat a víz közelében.

12 22 KÉSZÍTS MARADANDÓ GYŰJTEMÉNYT MADÁRLÁBNYOMOKBÓL! ERRE LESZ SZÜKSÉGED Vékony kartonpapír szalag, kb. 25 cm Kancsó Keverőtál Gemkapocs Gipsz Olló Kanál Víz Ecset Nyomok és ösvények Saras helyeken a madarak gyakran hagynak lábnyomokat maguk után. Ha megtanulsz olvasni a nyomokból, meg tudod állapítani, milyen madár járt arra. Többek között megkülönböztetheted az ugráló madarakat azoktól, amelyek sétálnak. A madárnyomok nem tartósak, és hamar elmosódnak. Emlékül lefényképezheted, de akár gipszből ki is öntheted a nyomokat. Ezeknek a kacsáknak a lábnyomai jól láthatóak a sárban. Lábnyom-nyomozó Egy madár lábnyoma sokat elárul a tulajdonosáról. A legtöbb madárnak négy lábujja van, de néhány csak három lábujján jár. Ezek lehet nek különállók, de a vízimadarakét gyakran úszóhártya köti össze. A madárlábnyomok leggyakoribb típusai az alábbiak: Énekesmadarak A veréb, pacsirta és a többi énekesmadár négy vékony lábujja közül egy hátrafelé áll. Gyakran ugrálnak, páros nyomokat hagyva. 23 Galamb Ezek a nyomok az énekesmadarak lábánál nagyobbak, vastagabb lábujjakkal. Keress a sárban olyan 1 nyomokat, amelyek jól láthatók, nedvesek, de kemények! (Próbáld ki a hüvelykujjaddal az ujjnyomodnak nem szabad feltöltődnie.) Az ecsettel óvatosan tisztítsd meg a törmeléktől és levelektől! Készíts kartonpapírból 2 egy karikát, és rögzítsd a gemkapoccsal! A karikát nyomd a földre a lábnyom körül, ügyelve arra, hogy ne maradjon rés a föld és a papír között! Keverj a keverőtálban levő 3 vízhez egy kis gipszet, hogy enyhén folyós legyen, és öntsd a formába! Várj kb. 15 percet, amíg a gipsz megköt! Kacsa vagy sirály A kacsák elülső lábbujjai között úszóhártya feszül, és hátsó lábujja nagyon rövid. A nyomok kissé féloldalasak, mert a lábuk lépéskor elfordul. UGRÁLÓK ÉS SÉTÁLÓK Az apróbb madarak általában ugrálnak, míg a nagyobbak inkább sétálnak vagy szaladnak. A különbség látható a nyomaikban is. Az ugráló madarak páros lábnyomokat hagynak, a sétálók lábnyomai egymás után sorakoznak. Az ugráló madarak könnyűek, így nehéz meglátni a nyomaikat. A sétáló madarak általában nehezebbek, és a lábnyomaik tisztábban látszanak. A lopakodó A szürkegém gyakran hagy jól látható nyomokat, mert lassan lépked a puha sárban. Emeld fel a karikával 4 együtt a gipszet! Várj 24 órát, mielőtt leveszed a kartonpapírt róla! Mosd le a maradék sarat a lenyomatról! A lenyomaton kiemelkedik a madár lábnyoma. Vízityúk A vízityúkok lábbujjai nagyon hosszúak, és nincs közöttük úszóhártya. A szárcsa lábnyoma hasonló, csak vastagabbak a lábujjak a bőrlebenyek miatt.

13 24 ISMERD MEG, HOGYAN HASZNÁLJÁK A MADARAK A TOLLAIKAT! Madarat tolláról Mivel nekünk nincsenek tollaink, nehéz elképzelnünk, valójában milyen hasznosak is. Segítik a repülést, melegen és szárazon tartanak. Úszáshoz is kiválóak, és persze jól mutatnak ami a párzási időszakban fontos. A madarak mindig gondosan ápolják tollazatukat. A madarak számos faja segíti egymást a tollászkodásban, főleg azokon a helyeken, amiket nem érnek el. Tollászkodás A tollak gyorsan elhasználódnak, így a madarak igyekeznek jó állapotban tartani őket. Csőrükkel átfésülik és kisimítják tollaikat, kiszedik a letört darabokat. A tollászkodás végén megrázzák magukat, hogy a tollak felborzolódjanak, és helyükre kerüljenek. 25 A szárnytollak kifeszítve gyorsabban megszáradnak. HOGYAN TOLLÁSZKODNAK A MADARAK? SZÁRAZON A madarak esőben sem áznak meg, mert tollaikat olajos réteg borítja. Ezt egy szárnytollon ki is próbálhatod. Csöppents rá pár csepp vizet! A vízcseppek legördülnek, és a toll teljesen száraz marad. Repül vagy úszik? Ez a kormorán a szárnyait szárítgatja a halászat után. Tollazata nem teljesen vízálló. Úszáskor a teste félig a vízbe merül. Más vízimadarak tollazata sok olajat tartalmaz, amitől a toll vízhatlanná válik. Belső zászló Külső zászló A toll két zászlója tollágakból áll, melyeken kisméretű horgok találhatók, ezek összekapcsolódnak. A zárt zászló adja a toll sima felszínét. A mozgás során a horgok gyakran szétválnak, és a madár a tollászkodás közben ezeket újra összeakasztja. Ha van egy szárnytollad, te is megpróbálhatsz tollászkodni. Ha a tetejétől az aljáig simítod végig a tollat, akkor szétjönnek a horgok. Tollászkodáskor finoman rendezd őket vissza a helyükre!

14 26 A TOLLAKKAL MEGFEJTHETED, HOGYAN REPÜLNEK A MADARAK. A tollak és a repülés A madarakat sokszor akár több ezer toll is boríthatja, de a repülés szempontjából legfontosabbak az evező- és a kormánytollak, melyek a szárnyakon és a farkon találhatók. Ezek erősek és könnyűek, a felemelkedést és a kormányzást segítik. A repüléshez szükséges tollakat könnyű gyűjteni, mert a madarak legalább évente egyszer levedlik azokat. Az elhasználódott tollak helyébe újak nőnek. A puha szegély elnyomja a bagoly szárnyának suhogását vadászat közben. Csendes repülés Ha találsz egy evezőtollat, próbáld kitalálni, milyen madáré lehetett. A baglyok egyes tollait könnyű megismerni cakkos szegélyükről. Ezek lehalkítják a szárnyak suhogását, így a bagoly meglepheti zsákmányát. 27 KÉSZÍTS TOLLGYŰJTEMÉNYT! Tollakat elsősorban fák alatt, tavak, víztározók mentén érdemes keresni. Ne felejts el utána kezet mosni! A tollak tárolásának legjobb módja, ha hullám papírba szúrod őket. Így utána beillesztheted az albumodba, vagy egy dobozban is tárolhatod. A tollak biztonságos tárolása Tartsd a tollakat sötét helyen, mert a fényben lassan kifakulnak! Vedlés Leginkább késő nyáron láthatsz madarakat foghíjas szárnyakkal. Ezek a madarak éppen vedlenek, és új tollakat növesztenek a régiek helyébe. A legtöbb madár fokozatosan cseréli le a tollazatát, hogy mindig tudjon repülni. Arapapagáj tolla Szarka kormánytolla Tolltípusok A legtöbb madarat négyféle toll borítja. Az evező- és kormánytollak a madár szárnyán és farkán nőnek. Ezek segítenek a repülésben és a kormányzásban. A fedőtollak védik a madár testét, és áramvonalas formát adnak, így könnyebben szelik a levegőt. Ez alatt találhatók a pehelytollak, melyek jó hőszigetelők. Evezőtoll A tollgerinc erős, és a toll elülső széléhez közelít. Pehelytoll A tollgerinc apró, a toll puha és bolyhos. Segít megtartani a madarak testhőmérsékletét. Fedőtollak Ezeknek a tollaknak az alsó része puha és bolyhos, de a felső részük sima, mely a madár testét teljesen beborítja. Fácán kormánytolla Kormánytollak Ezek néha nagyon hasonlítanak az evezőtollakra, de itt a tollszár nem az egyik szélhez közelít, hanem általában a toll közepén halad végig.

15 28 FIGYELD MEG A MADARAK KÜLÖNBÖZŐ REPÜLÉSI TECHNIKÁIT! A madarak a levegőben A madarak akár több ezer kilométert is képesek repülni, némelyik a levegőben marad egészen a párzási időszakig. A madarakat messziről is lehet azonosítani sziluettjük vagy röptük alapján. A nagytestű ragadozó madarak szárnyaikat egyenesen kifeszítve magasan repülnek. Mások egyenes vonalban repülnek. Néhány madár szakaszosan csapkod a szárnyával, emiatt a röpte hullámzó. Lebegés Ez a kolibri a virág előtt lebegve táplálkozik. Szárnyai másodpercenként több mint 50-szer csapnak ez a rekord a madarak között. A kolibrin és néhány más fajon kívül a legtöbb madár csak néhány másodpercig tud lebegni. Az evezőtollak ujjak módjára szétnyílnak. A nagytestű vitorlázó madarak hosszú szárnyainak vége felfelé áll. Repülési stílusok Galambfélék Ezek a madarak egyenesen és vízszintesen repülnek, folyamatosan csapkodva szárnyaikkal. Gyorsak és gyakran repülnek csapatokban, főleg télen. Pintyek A pintyek szakaszosan csapkodnak szárnyaikkal, így a levegőben hullámzó mozgással haladnak. Gyakran felröppennek, és egy kicsit arrébb újra a földön landolnak. 29 A farok kormánylapátként spirálban irányítja a madarat felfelé. Sarlósfecskék A párzási időszakon kívül legtöbbször a magasban találhatók. Gyors szárnycsapásokkal és nagy sebességgel fordulnak a levegőben, és vitorláznak is. VESZÉLYES ABLAKÜVEGEK Figyelmeztető jelek Ha nem akarod, hogy a madarak az ablakodnak ütközzenek, rajzolj egy baglyot, és ragaszd fel belülről! Sok madár nem kedveli a baglyokat, és inkább messze elkerülik őket. A madarak nagyon jól kormányoznak a levegőben. Az épületeket ügyesen kikerülik, de az ablakok megzavarhatják őket. Ha látják a napfényt az ablakon keresztül, úgy gondolják, keresztül tudnak repülni rajta, és így beleütköznek. Vitorlázás Szárnyait szélesre feszítve ez a Harris-héja magasba emelkedik a termikek felszálló meleg áramlatok segítségével. A nagytestű madaraknak jellegzetességük a vitorlázás, mert nem kell sokat csapokodniuk a szárnyaikkal. A madárszárny felépítésének tanulmányozásával alkották meg a mai repülőgépek formáját. Sirályfélék A sirályok a vitorlázás mesterei. Sokszor mozdulatlan szárnyakkal repülnek, de lebegni is tudnak az erős tengeri szélben. Fakopáncsok Könnyű ráismerni a repülésükre, mert nagyon hullámzó. Szakaszosan csapkodják, majd egy-két másodpercre becsukják szárnyaikat.

16 30 KÉSZÍTS MADÁRFÜRDŐT, ÉS NÉZD, HOGYAN ÁLLNAK SORBA ÉRTE! Ideje fürödni A madarak szeretnek fürödni, mert ez ápolja tollaikat és felfrissíti őket. Néha porfürdőznek, de élvezik a vízben lubickolást is. Nem szeretik sokáig áztatni magukat, inkább csak gyorsan megmártóznak a sekély vízben, hátha gyorsan menekülniük kell. Egy nem használt kukatetőt néhány apró ötlettel könnyen madárfürdővé alakíthatsz. Utána megfigyelheted, hogyan fürdőznek és tollászkodnak fürdés után a madarak. ERRE LESZ SZÜKSÉGED Kukatető (fém vagy műanyag) Néhány kisebb kő Három tégla vagy fahasáb Víz Válassz nyugalmas 1 helyet. A fű vagy a földfelszín magasságában háromszög alakban helyezd el a téglákat! A felfordított kukatetőt 2 helyezd a téglákra úgy, hogy szilárdan álljon! Szórd a köveket a fürdőkád mélyedéseibe! A fürdőt rendszeresen tisztítani kell, és ki kell cserélni a vizet. PORFÜRDŐ A madarak szárnyukat csapkodva locsolnak vizet a testükre. Száraz időben a madarak gyakran porfürdővel tartják tisztán a tollaikat. A földre ülnek, és felborzolják magukat, hogy a por mélyen a tollak alá is bejusson. A por úgy tisztítja a madarak tollát és bőrét, mint a hintőpor. A verebek, fajdok, foglyok gyakran porfürdőznek, de szinte sosem tisztálkodnak vízben. Porfelhőben Ez a fogoly porfürdőt vesz, hogy megszabaduljon az élősködőktől és a tollakról lekopott száraz bőrdaraboktól. FONTOS! Figyelj oda, hogy a fürdő nyílt terepen legyen, nehogy a macskák meglepjék a fürdőző madarakat! 31 Önts hideg vizet a fürdőbe, a vízszint a peremtől körülbelül 2 cm-re legyen! 3 4 A házból vagy egy kinti búvóhelyről figyeld a fürdőt! Ha van távcsöved, irányítsd a fürdőre, hogy felkészülten fogadd az első madarak érkezését!

17 32 ISMERD MEG ÉS ISMERD FEL A KÖRNYÉKBELI MADARAKAT! 33 Ki kicsoda? Az embereket könnyű megkülönböztetni egymástól, de vajon a madarakat is meg lehet? A háziszárnyasoknál egyszerű, a vadon élőknél nehezebb. Számunkra az egyik sirály ugyanolyan, mint a másik, és ez gyakran igaz a kerti madarakra is. De a madarak ugyanúgy egyediek, mint az emberek. Kis gyakorlattal a tömegben meg tudod különböztetni az egyes madarakat. A lényeg, hogy figyeld meg a mintázatukat néhány madárnak különleges ismertetőjegyei lehetnek és a viselkedésüket. ELSŐ A SORBAN A madarakat viselkedésük alapján is meg lehet különböztetni. A madarak nem udvariasak, néhány madár előrefurakszik a táplálékért, mások pedig a háttérbe szorulnak. Ha két madár vetekszik ugyanazért az élelemért, a domináns elkergeti a gyengébbet, vagy annak várnia kell. Egy csapaton belül is kialakul az étkezési sorrend, az idősebbek és tapasztaltak előnyt élveznek a fiatalokkal szemben. Harc az élelemért Bár ez a két fenyőrigó ugyanúgy néz ki, az erősebb kapja az élelem nagyobb részét. Madárhasonmások Ha látsz egy csapat sirályt, a korukat könnyű megállapítani: a felnőttek legtöbbször világosak, míg a fiatalok barnák és gazdagon mintázottak. A kifejlett példányokat sokkal nehezebb megkülönböztetni egymástól. Ismertetőjegyeik legtöbbje nagyon hasonló. FURCSASÁGOK Keress albínó madarakat fehér tollaik tényleg kitűnnek a tömegből. A részben albínó madarak teste csak foltokban fehér, vagy a szárnyaik fehérek. A teljes albínók tollazata teljesen fehér, így könnyű észrevenni őket. Azt is figyeld meg, hogy a madár csőrén van-e duzzanat vagy törés. Ezek akkor jelennek meg, ha a csőr egykor megsérült. Részlegesen albínó feketerigó Ahelyett, hogy egész testében fekete lenne, e rigó fehér foltos a testén, a szárnyain és a farkán is. Ismerős arcok A fejen, nyakon vagy mellkason található különböző ismertetőjegyek segíthetnek megkülönböztetni a madarak egyedeit. A csapaton belül ezekről a jelekről ismerik fel egymást a csapattársak. A madarak tanulmányozásakor neked is segíteni fognak. Széles fehér nyakörv, középen vékony, fekete csíkkal Jellegzetességek a fokföldi verebeken Keskeny fehér nyakörv, középen széles, fekete csíkkal Széles fekete csík és alul cakkos fekete folt a mellkason

18 34 FIGYELD MEG, HOGYAN VISELKEDNEK A MADARAK A PÁRZÁSI IDŐSZAKBAN! 35 Udvarlás A párzási időszakban a madaraknak nagyon sok dolguk akad. A hímeknek meg kell keresniük és magukhoz kell csalogatniuk leendő párjukat. Vannak madarak, amelyek szép tollazatukkal vagy nászénekkel próbálják felkelteni a tojó figyelmét. Ha a tojónak tetszik, közelebb megy, és gyakran részt vesz a násztáncban. A tánc közben megismerik egymást, ami fontos lépés ahhoz, hogy a későbbiek során is együtt tudjanak működni. Tánc közben tollas taréjukat mutogatják. A két vöcsök másolja egymás mozdulatát. HOL KERESD ŐKET? A területük védelme Ez a hím vörösbegy egy kitömött vörösbegyet támad, melyet a területére helyeztek. Azt hiszi, ellenfelet talált, és megpróbálja elűzni a területéről. A párzási időszakban elég gyakoriak ezek a csetepaték. A hím beengedi a tojókat, hogy párt találjon köztük, de elkergeti a többi hímet. A területek határát nem lehet látni, de a madarak pontosan tudják, meddig mehetnek. Násztánc vízimadarakét a tavak és víztározók közelében, a galambokét a városokban. Saját területük az énekesmadaraké a parkokban és kertekben, ahol csetepatét is láthatsz, ha betolakodó érkezik. Nászajándék homokos tengerpartokon láthatod a cséreket, kertekben az énekesmadarakat. Csak csinosan! A párzási időszakban könnyű megkülönböztetni a hím énekesmadarakat és récéket. A hímek tollazata színes és fényes, míg a tojóké kevésbé látványos. A hím élénk színű tollazata magához vonzza a tojókat. A tojó tollazata a rejtőzködést szolgálja, amíg a fészkén ül. Kardinálispinty A vörös tollú, hím kardinálispinty Észak-Amerika legszínpompásabb kerti madara. A tojók barna színűek, kis vörös árnyalattal. Kerti rozsdafarkú Az európai hím kerti rozsdafarkú mellkasa vörös, feje fekete. A tojókat rozsdás színük rejti el, míg költenek. Násztáncok Egymással szemben úszva ez a két búbos vöcsök a násztáncuk felénél jár. A tavak és víztározók nyílt terepet biztosítanak, így ott jól megfigyelheted a madarak udvarlási szokásait. A vöcsök násztánca lassú és elegáns, de a kacsák már nem ennyire kecsesek. A hím kacsák (gácsérok) gyakran a vizet csapkodva, hangos hápogással üldözik a tojót, és igyekeznek kiszorítani vetélytársaikat az útból. FONTOS! A madarak a párzási időszakban visszahúzódóak; ne zavard meg őket, mert elijesztheted a tojót! Nászajándék Az itt látható nőstény csér egy halat kapott a párjától. Ha egy kifejlett példány etet egy másikat, az annak a jele, hogy egy párt alkotnak, és költeni fognak. A tojó gyakran lekuporodik, és szárnyaival verdesve nagyra nyitja a csőrét, pont úgy, mint ahogy a fiókák kérik a táplálékot. Lazúr tündérmadár Ez az ausztráliai madárfaj a szép színekben pompázó tollazatáról híres. Mindkét nemnek hosszú farka van, de csak a hímek színe élénk. A tojó farka szürke vagy barna.

19 36 KÉSZÍTS MADÁRHÍVÓT, ÉS CSALOGASD A KERTEDBE A MADARAKAT! Madárénekek A madarak énekét akkor is hallod, ha nem látod őket. A madarak különböző hangokkal kommunikálnak, figyelmeztetik egymást a veszélyre, és csábítják magukhoz párjukat. Általában elkerülik az ember környezetét, de ha meghallják a madárhívót, akkor közelről is megvizsgálják. Madárhívót könnyű készíteni. A képen látható hívó fuvolaszerű hangot hallat. Próbáld ki, amikor legközelebb madárlesre indulsz! ERRE LESZ SZÜKSÉGED Egy kb. 8 x 30 cm-es kartonpapír Egy darab vastagabb kartonpapír Vastag, henger alakú filctoll Ragasztó Ragasztószalag Olló vagy karckés Golyóstoll Zsinór Kérj meg egy felnőttet, hogy segítsen, amikor éles szerszámot használsz! TEHETSÉGES UTÁNZÓK Az ausztrál utánzóművész A pompás lantfarkúmadár sok más állat hangját képes utánozni, még a kutyaugatást is. A legtöbb madár utánozza saját fajtájának felnőtt egyedeit, így tanul meg énekelni. Néhányan más hangokat is képesek utánozni, legyen az traktor vagy telefon. A legjobb hangutánzó a papagáj, a seregély és a lantfarkú madár. 37 FIGYELMEZTETŐ HANGOK Egy csík ragasztót kenj 1 a kartonpapír közepére! Helyezd a vastag filctollat a papír egyik végéhez, és szorosan göngyöld fel a papírt! Ragasztószalaggal ragaszd le a papír végét! Ezt megúszta! A városi madarak legfőbb ellensége a macska. Sok madár figyelmeztet, ha veszély közeleg. Az énekekkel ellentétben a veszélyt jelző hangok rövidek és élesek. Ez nagyon hasonló az összes madárfajnál. Ha ilyet hallasz, nézz körbe, hátha látsz egy macskát arra lopakodni. A madarak időnként messziről követik a macskákat, miközben hangosan jeleznek. Ez alaposan megnehezíti a macskák vadászatát, hiszen figyelmeztetik a környék összes madarát a veszélyre. HASZNOS TANÁCS A jobb eredmény érdekében a rés széleit szépen dolgozd el! A vékony rés magas hangot ad ki, a szélesebb mélyebb hangot képez. Vágj egy 5 cm-es rést a kartonlapon! Állítsd a csövet egy vastagabb kartonra, és rajzold körbe az alját kétszer! Vágd ki az így kapott korongokat! Az egyik korongot ragaszd a cső egyik végére! Vágj akkora lyukat a másik korong közepébe, hogy a zsinór átférjen rajta! Fűzz át egy zsinórt a lyukon, és köss csomót a végére! Ragaszd a korongot a csőre úgy, hogy a csomó belül legyen! Kész is a madárhívó. Használatkor emeld 5 a madárhívót a magasba, és a zsinórt erősen fogva pörgesd meg a fejed felett! A levegő áramlása kelti a hangot.

20 38 RAKJ KI KÜLÖNBÖZŐ ANYAGOKAT A MADARAKNAK, ÉS FIGYELD MEG, MELYIKET VÁLASZTJÁK FÉSZKÜK ÉPÍTÉSÉHEZ! 39 Fészekrakás Ahhoz, hogy a madarak fiókákat tudjanak nevelni, előbb fészket kell rakniuk. Már első alkalommal is tudják, hogy milyen formájú legyen a fészek, és hogy milyen anyagból építsék. Úgy segíthetsz nekik, ha a kertedbe kiraksz néhány ilyen anyagot. Utána a távolból megfigyelheted, miket választanak a fészkük építéséhez. FONTOS! Ne zavard meg a fészkelő madarakat! A távolból figyeld meg őket, és ne menj túl közel a fészekhez! A kékcinege és rokonai mohával bélelik ki a fészkeiket. A SZOMSZÉD Néhány madárnak, például a verébnek és a seregélynek a házak jó fészkelőhelyek könnyen találhatsz erre utaló nyomokat. Fészeknek való anyagok kilóghatnak lyukakból vagy a háztető alól, és a földre potyogtatott fehér ürülék jelzi, hogy új lakók költöztek be. Háziveréb A verebek sikeresen beköltöztek a világ összes városába, és az emberek által eldobott élelmiszert fogyasztják. A kis énekesmadarak mohával bélelik ki a fészkeiket. Az apró ágak jó vázat adnak a fészeknek. FÉSZEK NÉLKÜLI MADARAK ERRE LESZ SZÜKSÉGED 6 db lapos tányér Sár Moha Apró ágak Szalma Rövidre vágott madzagdarabok Rövidre vágott gyapjúfonalak Rakd az anyagokat 1 a tányérokba, és helyezd ki őket a kertbe, ahol a madarak észrevehetik lehetőleg a pázsit közelébe! Figyelj arra, hogy a sár ne száradjon ki! Hagyd kinn a tányérokat 24 órán keresztül, hogy a madarak hozzászokjanak a jelenlétükhöz! A szalma ideális fészeképítő anyag. Figyeld meg a távolból, 2 hogy melyik anyagot választják, és hogyan viszik el! Ki gyűjti össze a fészekrevalót? A hím, a tojó vagy mindketten? Ahelyett, hogy fészket építene, néhány madár egyszerűen a földre rakja tojásait. Sok tengeri madár a sziklás kiszögellésekre rakja tojásait, a csérek pedig az apró kavicsos partokra. A sivatagban és szavannákon élő madarak közül sokan fészkelnek a földön, mert nincs elég fa a közelben. Hogy elbújjanak a ragadozók elől, a tojók és a tojások színe gyakran beleolvad környezetükbe. Üreges otthon A csérek lábukkal kis mélyedéseket kaparnak a földbe, és ezekbe rakják a tojásaikat.

21 40 Fészekodú készítése A madaraknak nem könnyű megfelelő fészekrakó helyet találniuk. Úgy segíthetsz nekik, hogy fészekodút raksz a kertedbe vagy az otthonod közelébe. Sok kisállatkereskedés árul fészekodút, de egy felnőtt segítségével te is készíthetsz egyet. Oldal Az itt leírt fészek azoknak a madaraknak kedvező, A melyek odúkban fészkelnek. Ha a bejárat csak egy apró lyuk, akkor csak az odúkban Oldal fészkelő madarak férnek be, B de a nagy, hívatlan látogatók kint maradnak. 112 mm 212 mm 200 mm 200 mm 250 mm 450 mm KÉRJ MEG EGY FELNŐTTET, HOGY SEGÍTSEN A FÉSZEKODÚ KÉSZÍTÉSÉBEN! Eleje C Teteje D Alja E Háttámla F 250 mm 200 mm 150 mm Vágd a deszkát hat 1 darabba úgy, ahogy a képen is látható! Csiszold le a durva széleket! Fúró vagy dekopír 2 fűrész segítségével vágjátok ki a bejáratot! Válaszd ki az egyik méretet az alábbiak közül! A lyuk inkább a tető, mint az alj közelében legyen, mert a fészeknek el kell férnie a nyílás alatt. Méret Madár 29 mm kisebb cinegék 32 mm házi veréb, csuszkafélék 45 mm seregélyek Az apró lyukak segítségével lehet majd felakasztani a fészekodút. C ERRE LESZ SZÜKSÉGED Vízálló furnérlemez, 1,5 m x 15 cm, 19 mm vastag 35 mm-es horganyzott szegek Két 5 cm-es csavar Néhány 1 cm-es rajzszeg Egy darab gumibelső, kb. 15 x 15 cm-es négyzet Famunkálatokhoz való szerszámok Csiszolópapír Kérj meg egy felnőttet, hogy segítsen! A szerszámok veszélyesek. E Fúrj két apró lyukat 3 a háttámlába, a doboz fölé és alá! Néhány apró lyukat fúrj az odú aljába is, hogy az esővíz ki tudjon folyni, majd rögzítsd a háttámlára! F FONTOS! Csak olyan festéket, fapácot használj, amelyek nem tartalmaznak veszélyes vegyszereket! Minden ősszel tisztítsd ki az odút! A C D E F B A FAODÚK LAKÓI 41 A megfelelő hely A madarak csak akkor fogják a fészket használni, ha az megfelelő helyen van. Az odúlakó madarak kedvelik a fatörzseket és a falakat. A déli nap ne tűzzön az odúra, mert a fiókáknak árthat a meleg. Jó, ha van néhány leveles ág a közelben, de ne túl közel a bejárathoz. Az odút lehetőség szerint csak falhoz csavarozd, a fára jobb felakasztani a fa védelme miatt. A faodúk ideális otthont nyújtanak a fészkelő madaraknak, mert a fiókákat melegen és szárazon tartják. A harkályféléken kívül nagyon kevés madár tud lyukat vájni a fába. Helyette inkább korhadó fa odvába bújnak, vagy a harkályfélék elhagyott fészkeit használják. Madárfigyelő körúton érdemes az elszáradt fákat alaposabban is szemügyre venni. Olyan lyukakat keress, melyek félig sárral vannak betapasztva! Egyes madarak így tartják távol a betolakodókat. A kép alapján rakd 4 össze az elemeket, majd szögeld rá a forgópántként működő gumidarabot. Nincs szükség ülőágra, mert az megkönnyítené a ragadozók bejutását. Kérj meg egy felnőttet, hogy szögelje a fészekodút legalább 2 méter magasra a földtől. Otthonteremtő madarak A fakopáncsok lyukakat vájnak a fába, melyeket aztán más mada rak is használnak, mint például a cinegék, a seregélyek, de akár a füleskuvik is. A tető nyitható, így kitisztíthatod az odút, miután a fiókák kiröpültek.

22 42 FIGYELD MEG AZ EGYÜTT FÉSZKELŐ MADARAKAT! Madárkolóniák A legtöbb kerti madár kedveli az egyedüllétet, és párokban költenek. De vidéken vagy a tenger parton néha láthatsz csoportosan fészkelő madarakat. Ez biztonságot ad a madaraknak, hiszen nagyon nehéz jó költőhelyet találni. A kolónia állhat néhány madárból, de egymilliónál is több madarat számláló kolóniáról is tudunk. Egy ilyen kolónia feledhetetlen élményt nyújt, akárcsak a vele járó zaj és néha a bűz is. 43 Élet a párkányon Az emberek számára a meredek sziklák igen veszélyesek, de a tengeri madaraknak biztonságos fészkelőhelyet jelentenek. Ezeket a magas sziklapárkányon fészkelő csüllőket és fiókáikat nehezen érik el a ragadozók. A csüllők csésze alakú fészkeiket hínárból és sárból építik, de sok tengeri madárfaj rak tojást a csupasz sziklákra. A szülő fékezéskor kiterjeszti a farkát. FONTOS! Légy óvatos, ha a sziklán költő madarakat figyeled! A röptüket figyelve könnyen elvesztheted az egyensúlyodat. Ha távcsövet használsz, jobb, ha leülsz. A molnárfecske fészke mélytányér alakú, a tetején kis bejárattal. Az eresz alatt Az otthonunkhoz közel is találhatunk csoportokban költő madarakat. A molnárfecskék a gazdasági és lakóépületeket egyaránt kedvelik, legtöbbször az eresz alá építik fészküket. Ezek a madarak általában ugyanoda térnek vissza minden évben. Sárból tapasztják fészkeiket, így jó, ha van nedves föld a közelben. MERRE KERESD ŐKET? A tengeri madarak kedvelik a parti sziklákat és szigeteket. Tavasszal és kora nyáron érdemes felkeresni ezeket a helyeket. Az év többi részét a madarak általában a tengeren töltik. HARAGOS SZOMSZÉDOK A szulák kedvelik a partoktól távolabb eső sziklaszigeteket. Itt biztonságban vannak ellenségeiktől, de figyelniük kell egymásra. Egy ilyen zsúfolt helyen mindenki féltékenyen őrzi a maga kis területét. Meg is csipkedik azt, aki rossz helyen landol. A fiataloknak is vigyázniuk kell. A szomszédaik nekiktámadnak, ha túl közel merészkednek. Földet érés A szulák megismerik párjuk hangját. Leszálláskor a szula párja hangjára figyel, és utána landol közvetlenül a fészkük mellett.

23 44 ISMERD MEG A MADARAK KÜLÖNBÖZŐ UTÓDNEVELÉSI SZOKÁSAIT! Az élet kezdete Amint a fészkek elkészültek, a tojók nekilátnak a tojásrakás fontos feladatának. A tojó a tojásokra ül, hogy kiköltse őket. Némely madárfaj esetében a szülők felváltva látják el ezt a feladatot, de legtöbbször egyedül a tojó költ. A tojásban a meleg hatására fejlődnek a fiókák, és hamarosan elég nagyok lesznek, hogy kibújjanak. Ilyenkor nem szabad zavarni a madarakat. A költés Ez a vörösvércse hat tojást rakott, és rájuk ült, hogy kiköltse őket. Időnként a csőrével megforgatja a tojásokat, nehogy valamelyik kihűljön. Amíg ő a fészken ül és költ, addig a párja élelemmel látja el. A TÖKÉLETES CSOMAGOLÁS A fióka a lábával is szélesíti a repedést. A tojásoknak kemény külső héjuk van, és rugalmas bélésük. A tojáshéj a madarak étrendjében található kalciumtól lesz kemény. Ha egy tojást éjszakára ecetbe helyezel, másnap igen érdekes kísérletet végezhetsz. A kalcium egy része feloldódik, és a tojás puha, gumiszerű lesz. Tölts fel egy befőttesüveget ecettel, és tegyél bele egy tyúktojást! Csavard rá tetőt, és hagyd állni legalább nyolc órán át! 1 2 Az apró repedések jelzik, hogy a fióka hamarosan kikel. Öntsd ki az ecetet, és próbáld a tojást összenyomni az ujjaddal! Nem törik el, inkább benyomódik. A kikelés A fiókáknak fel kell törniük a tojás héját, hogy kibújjanak. A többi madárhoz hasonlóan ez a macskabagoly is a csőre tetején lévő kemény dudorral, a tojásfoggal töri fel a héjat. A tojásra mért ütések hatására az feltörik, és a fióka végre kiszabadul a tojásból. 45 FONTOS! Törvényellenes a vadon élő madarak fészkeiből tojást szedni. Ne menj a fészek közelébe, mert a szülők magukra hagyhatják a fiókáikat! A nemrég kikelt bagolyfiókák még vakok és majdnem csupaszok. Tojáshéjnyomozás Miután a fiókák kikeltek, a szülők gyakran összeszedik a tojás héjakat, és a fészektől messze viszik, hogy a ragadozók ne fedezzék fel a fészket. A költési időszakban gyakran találhatsz tojáshéjdarabokat a földön. Közelebbről is megvizsgálva őket, meg lehet állapítani, milyen madártól származnak. Vándorrigó Mint a rigófélék közül sokaknak, a vándorrigó tojása is kékes színű. Csésze formájú fészke sárból és fűből épül. Karvaly A karvaly tojásait, mint a legtöbb ragadozó madárét, foltos színük álcázza. Fészkét vékony gallyakból építi. Őszapó A cinegefélék akár 12 tojást is rakhatnak. A tojások fehérek, sötét pöttyökkel és foltokkal tarkítva. Lumma A lumma a csupasz sziklapárkányokat kedveli. Tojásai hegyes végűek, hogy ne guruljanak le. Füzikék Az énekesmadarak tojásai gyakran pöttyösek. Bár a legtöbbjük bokrokban költ, a füzike a dús aljnövényzetben rak fészket.

Tartalomjegyzék LONDON, NEW YORK, MELBOURNE, MUNICH AND DELHI

Tartalomjegyzék LONDON, NEW YORK, MELBOURNE, MUNICH AND DELHI LONDON, NEW YORK, MELBOURNE, MUNICH AND DELHI Tartalomjegyzék A fordítás alapja: NATURE ACTIVITIES: BIRD WATCHER First published in Great Britain in 2006 Copyright Dorling Kindersley Limited, 2005 A Penguin

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül. 4. Téli madáretetés. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011.

Gyakorlati madárvédelem a ház körül. 4. Téli madáretetés. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Gyakorlati madárvédelem a ház körül 4. Téli madáretetés Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Mikor etessünk? Téli madáretetés - a tartós fagyok beálltával, ezek megszűntéig (novembertől

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Természetes élőhelyek A változatos növényzetű környezet egész

Részletesebben

A fordítás alapja: Mummy & Me: Cook First published in Great Britain, Copyright Dorling Kindersley Limited, 2014 A Penguin Random House Company

A fordítás alapja: Mummy & Me: Cook First published in Great Britain, Copyright Dorling Kindersley Limited, 2014 A Penguin Random House Company anyu és én főzünk LONDON, NEW YORK, MUNICH, MELBOURNE, and DELHI A Dorling Kindersley Book www.dk.com A fordítás alapja: Mummy & Me: Cook First published in Great Britain, 2014 Copyright Dorling Kindersley

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

AZ ADATOK ÉRTELMEZÉSE

AZ ADATOK ÉRTELMEZÉSE Territóriumtartó fajok Ezeknél a fajoknál az ún. territóriumtérképezés klasszikus módszerét alkalmazzuk. Ez abból áll, hogy a mintaterületünkről részletes, 1:10.000 vagy 1:25.000 méretarányú térképet kell

Részletesebben

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ 2017 Feladatlap Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei - már 14. - Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Amazónia varázslatos állatvilága

Amazónia varázslatos állatvilága Amazónia varázslatos állatvilága Az Amazonas-medence állatvilága Óriási fajgazdagság. (egysejtűek, férgek, rovarok /lepkék, bogarak kicsik és óriásiak/ különféle kétéltűek, hüllők és emlősök) Nappal az

Részletesebben

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja!

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! Kacor király 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! 2. Húzd alá azt a mondatot, amelyikből kiderül, mit csinált a macska, miután elkergette az asszony! Elindult az erdőbe,

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

ügyeskedünk és tanulunk

ügyeskedünk és tanulunk és ügyeskedünk és tanulunk LONDON, NEW YORK, MUNICH, MELBOURNE, and DELHI A Dorling Kindersley Book www.dk.com A fordítás alapja: Mummy & Me: Craft First published in Great Britain, 2014 Copyright Dorling

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

VITORLÁS KATAMARÁN WINKLER - Nr. 100759

VITORLÁS KATAMARÁN WINKLER - Nr. 100759 VITORLÁS KATAMARÁN WINKLER - Nr. 100759 Anyaglista: 2 Styrodur lapok 380 x 45 x 30 mm 1 Nyárfafurnérlap 380 x 140 x 6 mm 1 Nyárfafurnérlap 380 x 100 x 10 mm 1 Nyárfafurnérléc 380 x 20 x 10 mm 1 Nyárfafurnérléc

Részletesebben

Beszélgessünk róla! .. MENEKULTEK MIGRANSOK. Ceri Roberts. Hanane Kai

Beszélgessünk róla! .. MENEKULTEK MIGRANSOK. Ceri Roberts. Hanane Kai Beszélgessünk róla!.. MENEKULTEK ES ` MIGRANSOK ` Ceri Roberts Hanane Kai A fordítás alapja: Ceri Roberts: Refugees and Migrants First published in Great Britain in 2016 by Wayland Text Wayland, 2016 Written

Részletesebben

Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában!

Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában! Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában! Szeretnénk a látogatás előtt egy áttekintést nyújtani a Bárka madarairól, amely talán tartalmasábbá teheti a látogatást. A Bárka

Részletesebben

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Item: 3287 Hunor: 20255 Szülők figyelmébe: Kérjük olvassa végig a használati útmutatót mielőtt gyermeke kezébe adná a játékot. A) Biztonsági előírások 1. Mielőtt munkához

Részletesebben

SZKB_102_03. Tóban és tóparton

SZKB_102_03. Tóban és tóparton SZKB_102_03 Tóban és tóparton DIAK_2evfolyam.indd 23 2007.07.30. 10:37:27 DIAK_2evfolyam.indd 24 2007.07.30. 10:37:28 DIÁKMELLÉKLET TÓBAN ÉS TÓPARTON 2. ÉVFOLYAM 25 D1 Tóban és tóparton élő állatok A A

Részletesebben

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga Kedves Olvasó! Újságunk segítségével nem csak a Vadak Ura kártyajáték kedvelőinek szeretnénk további segítséget, tanácsokat adni, hanem szeretnénk információkat adni ahhoz a természettudományi versenyhez,

Részletesebben

PHŐNIX - sikló 900 WINKLER - Nr

PHŐNIX - sikló 900 WINKLER - Nr PHŐNIX - sikló 900 WINKLER - Nr. 100782 Anyaglista: 2 Balza-szárnyprofil 460 x 100 x 10 mm... Szárnyprofil (A), (B) 2 Fenyőléc 460 x 3 x 3 mm... Orrléc (C) 1 Fenyőléc 120 x 10 x 2 mm... Szárnytartó (D)

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521

ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521 ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521 Anyaglista: 2 Nyárfafurnérlap 200 x 200 x 6 mm (A) 2 Nyárfafurnérlap 195 x 55 x 8 mm (B) 3 Műanyag doboz kb. 50 x 50 x 40 mm Megjegyzés az oktatónak: Pontosan ügyeljünk

Részletesebben

Robert Winston. Bontsd elemeire a világot!

Robert Winston. Bontsd elemeire a világot! Robert Winston Bontsd elemeire a világot! LONDON, NEW YORK, MELBOURNE, MUNICH, and DELHI A Dorling Kindersley Book www.dk.com A fordítás alapja: It s Elementary! First published in Great Britain, 2007

Részletesebben

Kávészenvedély. Anette Moldvaer

Kávészenvedély. Anette Moldvaer Kávészenvedély Kávészenvedély Anette Moldvaer LONDON, NEW YORK, MUNICH, MELBOURNE, DELHI www.dk.com A fordítás alapja: Anette Moldvaer: Coffee Obsession. First published in Great Britain in 2014 Copyright

Részletesebben

KÉT SZEMÉLYES HINTA Termék száma: 1161

KÉT SZEMÉLYES HINTA Termék száma: 1161 SZERELÉSI- ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS : KÉT SZEMÉLYES HINTA Termék száma: 1161 HINTAVÁZ HINTA 01/07-1 - READ THIS FIRST!!! Köszönjük, hogy termékünket választotta! Ha törött vagy hiányos a csomag tartalma,

Részletesebben

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil Kivilágosodó erdők Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil 10-20. szélességi fokok között. Afrika > Ausztrália > India > Dél-Amerika Az esőerdők és a szavanna közötti átmenet:

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

Műodúk. - szaporodási periódusban használják: védett helyet képvisel, ahol a lerakott tojások, a fiókák rejtve maradnak a ragadozók előtt

Műodúk. - szaporodási periódusban használják: védett helyet képvisel, ahol a lerakott tojások, a fiókák rejtve maradnak a ragadozók előtt Műodúk Hogy néz ki a műodú? A madaraknak nincs szükségük egy házra, mint nekünk, embereknek. Nem igényelnek több bejárattal, ablakkal, lakrésszel rendelkező otthont. Életük bizonyos szakaszában azonban

Részletesebben

Meghívó felhívó. Hogyan tudtok részt venni a programban és a munkában?

Meghívó felhívó. Hogyan tudtok részt venni a programban és a munkában? Meghívó felhívó A 12.H osztály összefogásra és a Madárbarát iskola programban való résztételre hívja az iskola minden tanulóját, pedagógusát, dolgozóját, mert szeretnénk, ha egy év múlva az iskola elnyerné

Részletesebben

Természeti értékeink Tápiógyörgyén

Természeti értékeink Tápiógyörgyén Természeti értékeink Tápiógyörgyén 1 Madarak a ház körül Madarak a ház körül Mennyire kell érteni a madarakhoz? Településünk nem csak nekünk, embereknek jelent lakóhelyet, számos madár alkalmazkodott a

Részletesebben

Társas madarak, azaz csapatban élnek. A párok az elsô évben csak jegyesek, azután lépnek házasságra. Életük végéig hûségesek egymáshoz.

Társas madarak, azaz csapatban élnek. A párok az elsô évben csak jegyesek, azután lépnek házasságra. Életük végéig hûségesek egymáshoz. Kedves Gyerekek! A megújult Csipogó rovatban mostantól Csicseri és Csicsóka, a két fiatal csóka fog benneteket kaluzolni. Ezentúl a testvérem és én kísérünk Téged a Csipogó világában. Azért kaptam a Csicseri

Részletesebben

PATTEX ÖTLET- TÁR. 16 ötlet otthona szépítéséhez MINŐSÉG

PATTEX ÖTLET- TÁR. 16 ötlet otthona szépítéséhez MINŐSÉG PATTEX - TÁR 16 ötlet otthona szépítéséhez MINŐSÉG 1. A fal átalakítása még sosem volt ilyen egyszerû: tiszta, gyors és könnyû munka! Vigye fel a ragasztót a tartópanelekre. 1mp Rögzítse a falra. Nyomja

Részletesebben

ROVARHÁZ 3 változatban WINKLER - Nr

ROVARHÁZ 3 változatban WINKLER - Nr ROVARHÁZ 3 változatban WINKLER - Nr. 101962 A kertjeinkben számos, különösen hasznos rovar él, akik folyamatosan alkalmas szállást keresnek. Ehhez a lakóhelyiséghez, valamint egy élettel teli kerthez fejlesztettünk

Részletesebben

Beszélgessünk róla! EHEZES SZEGENYSEG. Louise Spilsbury Hanane Kai

Beszélgessünk róla! EHEZES SZEGENYSEG. Louise Spilsbury Hanane Kai Beszélgessünk róla! ` EHEZES ES SZEGENYSEG ` ` ` ` Louise Spilsbury Hanane Kai A fordítás alapja: Louise Spilsbury: Poverty and Hunger First published in Great Britain in 2017 by Wayland Text Hodder and

Részletesebben

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Hogyan képzeled el az erdőt és benne az ottfelejtett kasztyűt? Szerinted ki felejtette ott? Színezd ki a kártyákat, és ragaszd a megfelelő helyre: egy pár vagy fél pár

Részletesebben

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is!

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Szöveg és illusztráció: Bogárszakértő: bogár Találd meg... ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Ki lakik idebenn Mindenféle bogár 6 Imádkozó sáska 38 Bogárlesen 8

Részletesebben

A becsomagolt berendezés felemelése és mozgatása...11. A helyszín megválasztása...12. Kicsomagolás...13. 1.3.1 Összeszerelés...15

A becsomagolt berendezés felemelése és mozgatása...11. A helyszín megválasztása...12. Kicsomagolás...13. 1.3.1 Összeszerelés...15 A Technogym, a Selection TM és az Ergo Multigrips TM a Technogym s.p.a. tulajdonában lévő védjegyek Olaszországban és más országokban. Szerzői jogok fenntartva Technogym s.p.a., 2003 május. A Technogym

Részletesebben

Anyagszükséglet. Hígító 20 db polctartó

Anyagszükséglet. Hígító 20 db polctartó Függőpolc készítése Nemrég olvasói levelet kaptunk, melyben láncokkal a mennyezetre függesztett polc ötletét vetették fel (Offtopic rovatunkban olvasható). Látványos, de meglehetősen ingatag megoldás.

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

Mivel a zsázsa nagyon gyorsan nő, a csírázást és növekedést pontosan megfigyelheted. A zsázsának a vizen kívül fényre is szüksége van a növekedéshez.

Mivel a zsázsa nagyon gyorsan nő, a csírázást és növekedést pontosan megfigyelheted. A zsázsának a vizen kívül fényre is szüksége van a növekedéshez. Első kísérletek: növények Rendelési szám: 19 04 29 Általános tanácsok és utasítások szülőknek és felhasználóknak: Figyelem! Ennek a kísérletező doboznak egyes részei a funkciójukból adódóan hegyesek vagy

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

GARÁZS. Felhasználói kézikönyv

GARÁZS. Felhasználói kézikönyv GARÁZS Felhasználói kézikönyv AZ ÖSSZESZERELÉS MEGKEZDÉSE ELŐTT Felhasználói kézikönyv. Az összeszerelés megkezdése előtt kérjük értesítse a helyi önkormányzatot, hogy szükséges e építési engedély. Kérjük

Részletesebben

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos FÜLEMÜLE Luscinia megarhynchos Ezt a nyári vendéget inkább hallani fogod, mint látni. Nappali énekét sötétedéskor is folytatja. És micsoda dal ez! A legszebb és legbonyolultabb melódiákat este énekli,

Részletesebben

Robert Winston. Mi jár a FEJED BEN?

Robert Winston. Mi jár a FEJED BEN? Robert Winston Mi jár a FEJED BEN? London, New York, Munich, Melbourne, Delhi A Dorling Kindersley Book www.dk.com A fordítás alapja: What Goes On in My Head? First published in Great Britain, 2010 Copyright

Részletesebben

LEGYÉL TE IS MADARÁSZ! Levelező vetélkedő. 1. forduló 1-2. osztály

LEGYÉL TE IS MADARÁSZ! Levelező vetélkedő. 1. forduló 1-2. osztály LEGYÉL TE IS MADARÁSZ! Levelező vetélkedő 1. forduló 1-2. osztály Beküldési határidő: március 23. 1. FELADAT: Kedvenc madarunk rajzos madárbemutató Amikor madármegfigyelésre indultok, érdemes vinnetek

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam Környezetismeret-környezetvédelem állatok 4. évfolyam Juh A köznyelv inkább birkának nevezi ezt a bégető állatot. Tülkös szarvú, páros ujjú patás. Az egyik legrégebben háziasított állat. Bizonyos fajtái

Részletesebben

Kosárlabdapalánk készlet. Kosárlabdapalánk készlet Cikk szám: 1186

Kosárlabdapalánk készlet. Kosárlabdapalánk készlet Cikk szám: 1186 Kosárlabdapalánk készlet Kosárlabdapalánk készlet Cikk szám: 1186 Helytelen üzembehelyezés vagy lengés a gyűrűn komoly sérüléseket vagy halált okozhat!!! Megjegyzés az összeszereléshez: Minden kosárpalánk,

Részletesebben

Staywell 600 Széria Alumínium kétutas kisállatajtó Kis, Közepes, Nagy és Extra nagy méretekhez. Használati útmutató

Staywell 600 Széria Alumínium kétutas kisállatajtó Kis, Közepes, Nagy és Extra nagy méretekhez. Használati útmutató Staywell 600 Széria Alumínium kétutas kisállatajtó Kis, Közepes, Nagy és Extra nagy méretekhez Használati útmutató Az Ön Staywell kisállatajtaja Kis Macskáknak Kis méretű kutyáknak Biztonsági zárófedél

Részletesebben

Tristan Gooley. Hogyan találjunk vissza a természethez?

Tristan Gooley. Hogyan találjunk vissza a természethez? Tristan Gooley Hogyan találjunk vissza a természethez? Tristan Gooley Hogyan találjunk vissza a természethez? A fordítás alapja: Tristan Gooley: How to Connect with Nature Macmillan, New York, 2014. All

Részletesebben

Ornitológia. 2014/2015 tanév, II. félév

Ornitológia. 2014/2015 tanév, II. félév Ornitológia 2014/2015 tanév, II. félév Miért szeretjük a madarakat? - szépek és színesek - viselkednek Ezért: - ismertek és kedveltek a társadalom széles körében - hivatásosok mellett amatőrök - alapos

Részletesebben

3 Funkciós gondolás kerti hinta

3 Funkciós gondolás kerti hinta HASZNÁLATI UTASÍTÁS: 3 Funkciós gondolás kerti hinta Hinta Gondola Lovagló hinta 01/10 1 READ THIS FIRST!!! Köszönjük, hogy termékünket választotta! Ha törött vagy hiányos a csomag tartalma, kérjük forduljon

Részletesebben

Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje

Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje Magyarország madarai 7. elıadás 2011. február 23. 2011.08.12. Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje Sarlósfecske alkatúak rendje Habitusuk fecskére emlékeztet, lábuk rövid kapaszkodó láb,

Részletesebben

Hogyan készítsünk Ghillie ruhát?

Hogyan készítsünk Ghillie ruhát? Hogyan készítsünk Ghillie ruhát? Alapanyagok - egy teljes BDU (Battle Dress Uniform) öltözet (nadrág, zubbony) vagy overall - háló (4-5 cm négyzetrácsközökkel) - vászon (víztaszító) - hab - zsákvászon

Részletesebben

2. Itató és porfürdő

2. Itató és porfürdő Gyakorlati madárvédelem a ház körül 2. Itató és porfürdő Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. A legegyszerűbb itató a 40-60 cm átmérőjű műanyag virágalátét: - ez nem törik el könnyen

Részletesebben

Készítsünk madármegfigyelési naplót!

Készítsünk madármegfigyelési naplót! CSORMÍVES Készítsünk madármegfigyelési naplót! 1. Vegyünk egy sima iskolai füzetet, vagy egy keményebb táblás jegyzetfüzetet. 2. Írjuk bele nevünket és címünket, vagy telefonszámunkat, hogy ha esetleg

Részletesebben

SZKC 103_03 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN III.

SZKC 103_03 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN III. SZKC 103_03 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN III. Madarak voltunk 103_D.indb 21 2007.08.30. 11:39:18 103_D.indb 22 2007.08.30. 11:39:21 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN II. 3. ÉVFOLYAM 23 D1 TALÁLÓS KÉRDÉSEK,

Részletesebben

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás Soós Luca és Szári Laura MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás 0. 0.. Ő. JÁTÉK A FORMÁKKAL Nézd meg jól a képet! Mit gondolsz,

Részletesebben

小島 Bird Free hatékonynak bizonyult más madárfajokkal szemben is: varjak, verebek, fecskék, sirályok, kormoránok stb. Ez a leírás segítségére lesz a

小島 Bird Free hatékonynak bizonyult más madárfajokkal szemben is: varjak, verebek, fecskék, sirályok, kormoránok stb. Ez a leírás segítségére lesz a 小島 Bird Free hatékonynak bizonyult más madárfajokkal szemben is: varjak, verebek, fecskék, sirályok, kormoránok stb. Ez a leírás segítségére lesz a 小島 Bird Free galambriasztásának elvégézéshez. Amennyiben

Részletesebben

GLOBALIS KONFLIKTUSOK

GLOBALIS KONFLIKTUSOK Beszélgessünk róla! GLOBALIS KONFLIKTUSOK ` Louise Spilsbury Hanane Kai A fordítás alapja: Louise Spilsbury: Global Conflict First published in Great Britain in 2016 by Wayland Text Wayland, 2016 Written

Részletesebben

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás Komposztálás Otthoni komposztálással a természetes lebomlási folyamatoknak köszönhetően jó minőségű humusz nyerhető a konyhai és a kerti zöldhulladékokból, amelyek ideális

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test A Földpörgetők versenyen, minden tantárgy feladataira összesen 20 pontot lehet kapni, így egy forduló összpontszáma 100 pont a feladatok számától függetlenül. Csak a kiosztott fejléces üres papírokra lehet

Részletesebben

SKYCAMP Használati útmutató

SKYCAMP Használati útmutató SKYCAMP Használati útmutató Használati útmutató További útmutatásért és bemutató videókért kérjük, látogassa meg az alábbi weboldalt: https://ikamper.hu/pages/szerelesi-utmutatok A SKYCAMP SÁTOR JÁRMŰRE

Részletesebben

SZKB_102_07. A méhek

SZKB_102_07. A méhek SZKB_102_07 A méhek DIAK_2evfolyam.indd 55 2007.07.30. 10:37:38 DIAK_2evfolyam.indd 56 2007.07.30. 10:37:39 DIÁKMELLÉKLET A MÉHEK 2. ÉVFOLYAM 57 D1 Találd meg azt, aki... kérdőív D2 Szóháló MÉHEK DIAK_2evfolyam.indd

Részletesebben

Kosárfonás. könnyen érthető tanulási segédanyag

Kosárfonás. könnyen érthető tanulási segédanyag Kosárfonás könnyen érthető tanulási segédanyag Kosárfonás könnyen érthető tanulási segédanyag Készítette Aigner Petra Ildikó Bélteki Berta Borsodi Judit Vass Nikolett a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula

Részletesebben

Léghűtő berendezés. Használati útmutató. Biztonsági előírások: Kedves Vásárlónk!

Léghűtő berendezés. Használati útmutató. Biztonsági előírások: Kedves Vásárlónk! Léghűtő berendezés Használati útmutató Kedves Vásárlónk! Gratulálunk a választásához. Kérjük, olvassa el ezt a tájékoztatatót, az esetleges sérülések elkerülése érdekében. Az utasítások figyelmen kívül

Részletesebben

Elektromos damilos fűkasza HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Elektromos damilos fűkasza HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EN Tartalom 51 HU Elektromos damilos fűkasza Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a damilos fűnyírót. Mielőtt használni kezdi, figyelmesen olvassa el ezt a használati útmutatót és őrizze meg a későbbiekre.

Részletesebben

Tejhabosító. Használati útmutató és receptek. Tchibo GmbH D Hamburg 68350AB1X1III

Tejhabosító. Használati útmutató és receptek. Tchibo GmbH D Hamburg 68350AB1X1III Tejhabosító Használati útmutató és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 68350AB1X1III Kedves Vásárlónk! Új tejhabosítója segítségével gyorsan és könnyen habosíthat hideg vagy meleg tejet cappuccinóhoz,

Részletesebben

Madárvédelem Vásárhelyen

Madárvédelem Vásárhelyen Madárvédelem Vásárhelyen Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület Egyesületünket azért alakítottuk meg, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) karöltve megóvjuk Vásárhely természeti

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:.. Csapatnév:.

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

IMAGES FOR CLASSROOM USE

IMAGES FOR CLASSROOM USE IMAGES FOR CLASSROOM USE 2015 The LEGO Group. 57 BUTTERFLY 1 fehér világos 4x 3x 4x 5x 3x 5x A hernyó Hosszúság: 3 egység Magasság: 1 elem Szélesség: 1 egység 1. Építs három hernyót! Hasonlítsd össze őket

Részletesebben

LEGO Madarak. Gyermekként nagyon szerettem LEGO kockákkal játszani. Még emlékszem a legelső LEGO készletre, amit anyukám vásárolt, hétéves koromban.

LEGO Madarak. Gyermekként nagyon szerettem LEGO kockákkal játszani. Még emlékszem a legelső LEGO készletre, amit anyukám vásárolt, hétéves koromban. LEGO Madarak LEGO Madarak Ma a világon több mint 10 000 madárfajt ismerünk. Mindegyik kontinensen megtalálhatóak és szaporodnak. Olyan eltérő éghajlaton is megélnek, mint a trópusok és az Antarktisz. Olyan

Részletesebben

LEGYÉL TE IS MADARÁSZ! Levelező vetélkedő

LEGYÉL TE IS MADARÁSZ! Levelező vetélkedő LEGYÉL TE IS MADARÁSZ! Levelező vetélkedő 1. forduló 3-4. osztály Beküldési határidő: március 23. 1. FELADAT: Kedvenc madarunk rajzos madárbemutató Amikor madármegfigyelésre indultok, érdemes vinnetek

Részletesebben

MIKROORGANIZMUSOK ÉS GOMBÁK AZ ÉLET ALAPJAI

MIKROORGANIZMUSOK ÉS GOMBÁK AZ ÉLET ALAPJAI A fordítás alapja: Explanatorium of Nature First published in Great Britain, London, 2017 Copyright Dorling Kindersley Limited, 2017 A Penguin Random House Company Fordította: Merkl Ottó, 2019 Szerkesztette:

Részletesebben

Az állatvilág. utazói. Quim Tomàs Julio Antonio Blasco

Az állatvilág. utazói. Quim Tomàs Julio Antonio Blasco Az állatvilág utazói Quim Tomàs Julio Antonio Blasco A fordítás alapja: Quim Tomàs Julio Antonio Blasco: Animales viajeros Primera edición en castellano: Zahorí de Ideas, Barcelona, agosto de 2016 Copyright

Részletesebben

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét!

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Bevezető Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Szeretettel köszöntünk az iskolában! Kövesd a munkafüzet címét, és járj te is nyitott szemmel a természetben! A feladatok

Részletesebben

John-Paul Flintoff Hogyan változtassuk meg a világot?

John-Paul Flintoff Hogyan változtassuk meg a világot? John-Paul Flintoff Hogyan változtassuk meg a világot? John-Paul Flintoff Hogyan változtassuk meg a világot? A fordítás alapja: John-Paul Flintoff: How to Change the World. Macmillan, New York, 2012. All

Részletesebben

KVARTAL Függöny- és lapfüggöny felfüggesztő rendszer

KVARTAL Függöny- és lapfüggöny felfüggesztő rendszer ELEMJEGYZÉK KVARTAL Függöny- és lapfüggöny felfüggesztő rendszer JÓ TUDNI Győződj meg arról, hogy a kiválasztott csavarok/ szerelvények megfelelnek annak a faltípusnak, amelyben használod majd őket. Felszerelhető

Részletesebben

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz Lampert Bálint Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz A természetvédelmi törvény 43. (3) szerint Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság különösen

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

YES 1200 SHEAR LOCK. Hardy Kereskedelmi Bt. tel: 06-1-208-55-57. 1. Bevezetõ. 2. Mûszaki adatok. 3. A doboz tartalma

YES 1200 SHEAR LOCK. Hardy Kereskedelmi Bt. tel: 06-1-208-55-57. 1. Bevezetõ. 2. Mûszaki adatok. 3. A doboz tartalma Hardy Kereskedelmi Bt. tel: 06-1-208-55-57 www.hardy.hu 119. BP.Ormay N. u. 20. hardy@hardy.hu YES 1200 SHEAR LOCK 1. Bevezetõ Shear lock szószerinti fordításban nyíró zárat jelent. A hagyományos sikmágneseket

Részletesebben

LH - MARKOLÓ (kanállal vagy markoló kézzel) WINKLER - Nr. 101440

LH - MARKOLÓ (kanállal vagy markoló kézzel) WINKLER - Nr. 101440 LH - MARKOLÓ (kanállal vagy markoló kézzel) WINKLER - Nr. 101440 Anyaglista: 1 Lucfenyőléc 170 x 40 x 40 mm 5 Nyárfafurnérlap 200 x 38 x 10 mm 1 Nyárfafurnérlap 220 x 55 x 6 mm 2 Bükkfarúd Ø 4 x 220 mm

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

ÖSSZECSUKHATÓ MINI SZOBAKERÉKPÁR

ÖSSZECSUKHATÓ MINI SZOBAKERÉKPÁR ÖSSZECSUKHATÓ MINI SZOBAKERÉKPÁR Termék száma: 1330 HASZNÁLATI UTASÍTÁS FONTOS: Mindig bizonyosodjon meg róla, hogy a terméket egy egyenes, csúszásmentes felületre helyezze. Ez elengedhetetlen a biztonságos

Részletesebben

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Szöveg típusa: magyarázó Szöveg olvashatósága: könnyű Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz Javasolt felhasználás: 3 4. évfolyam. A folyópartok réme Szerencsére

Részletesebben

V. Földi János természettudományi verseny II. FORDULÓ - beküldési határidő: január 9.

V. Földi János természettudományi verseny II. FORDULÓ - beküldési határidő: január 9. V. Földi János természettudományi verseny II. FORDULÓ - beküldési határidő: 2018. január 9. Az I. kategória (3. és 4. évfolyam) feladatai: 1.5. feladat Szerezz be néhány közepes méretű, új vasszeget és

Részletesebben

V. Földi János természettudományi verseny I. FORDULÓ - beküldési határidő: november 7.

V. Földi János természettudományi verseny I. FORDULÓ - beküldési határidő: november 7. V. Földi János természettudományi verseny I. FORDULÓ - beküldési határidő: 2017. november 7. Az I. kategória (3. és 4. évfolyam) feladatai: 1.1. feladat Vágj ki különböző anyagokból (pl. fa, PVC, üveg,

Részletesebben

INTERNETES VETÉLKEDŐ 2. forduló Beküldési határidő: május 8. cím: 2. FORDULÓ

INTERNETES VETÉLKEDŐ 2. forduló Beküldési határidő: május 8. cím: 2. FORDULÓ 2. FORDULÓ 1. Feladat: Madárismeret Nevezzétek meg a képen látható madárfajokat, majd válaszoljatok a kérdésekre! 1. 2. 3. 4. 5. 6. a) Melyik madárfaj a kakukktojás? Miért? b) Ragadozó madarak között ritkaság,

Részletesebben

Kicsi piteformák. Az útmutatóhoz egy receptet is mellékeltünk, így új piteformáit azonnal kipróbálhatja.

Kicsi piteformák. Az útmutatóhoz egy receptet is mellékeltünk, így új piteformáit azonnal kipróbálhatja. Kicsi piteformák Termékismertető és recept Kedves Vásárlónk! A sütőforma levehető aljának köszönhetően a pite különösen könnyen vehető ki a formából. Így a sütemény még jobban sikerül, és egy szép tányéron

Részletesebben

Shear lock szerelési útmutató

Shear lock szerelési útmutató 1. Bevezető Shear lock szerelési útmutató Shear lock szószerinti fordításban nyíró zárat jelent. A hagyományos sikmágneseket rátét süllyesztve szerelik az ajtókeretre, és a zár lapja párhuzamosan kellett

Részletesebben

Táplálkozó csonttollúak

Táplálkozó csonttollúak Táplálkozó csonttollúak A madárvédelem legismertebb formája a madarak téli etetése. Ezt a télen is hazánkban maradó, vagy az északról délebbre, így hozzánk is eljutó madarak kedvezőtlen időjárási körülmények

Részletesebben

FÉNYSOROMPÓ EGYIRÁNYÚ VASÚTI FORGALOM ESETÉN

FÉNYSOROMPÓ EGYIRÁNYÚ VASÚTI FORGALOM ESETÉN FÉNYSOROMPÓ EGYIRÁNYÚ VASÚTI FORGALOM ESETÉN 2 Feladat: Irányítás és vezérlés témakörben egy tetszőleges modell elkészítése. Elkészített modell: Egyirányú vasúti fénysorompó és átkelő Anyagszükséglet:

Részletesebben

6. fejezet Óravázlatok

6. fejezet Óravázlatok 6. fejezet Óravázlatok 1. Osztály:1. Téma: Ősz Tananyag: Ősszel a gyümölcsösben Hely: az iskolakert Cél: Az évszakok jellemzőinek megismerése, közvetlen környezetünk felfedezése. A fa részeinek megfigyelése

Részletesebben

Beszámoló: Madártani szakmai kirándulás a Cséffai Természetvédelmi Területre

Beszámoló: Madártani szakmai kirándulás a Cséffai Természetvédelmi Területre Beszámoló: Madártani szakmai kirándulás a Cséffai Természetvédelmi Területre 200 december 7-9 Első nap Útvonal: gyalog, szálláshely - tavakat elválasztó út gát - megfigyelőtorony a 2-es tó partján szálláshely

Részletesebben

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus)

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) Írta: Thurn Tamás Köszönet a képekért: http://www.herp-pix.org http://www.edu.ge.ch/co/renard/coursfacbio/welcome.htm Ez a csodálatos hüllő

Részletesebben

Szilikon zacskók. Termékismertető

Szilikon zacskók. Termékismertető Szilikon zacskók hu Termékismertető Kedves Vásárlónk! Új szilikon zacskói nemcsak élelmiszerek frissen tartására, lefagyasztására vagy pácolására alkalmasak, hanem akár melegítéshez és ételkészítéshez

Részletesebben

FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999

FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999 FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999 Az alábbi idézet Nagy Tamás: AZ ALASZKAI MALAMUT címû könyvébõl való. Az idézet a szerzõ külön engedélyével lett megjelenítve. Az itt látható szöveg szerzõi jogvédelem

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben