A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 16/2004. (VII. 1.) HBMÖK. rendelete

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 16/2004. (VII. 1.) HBMÖK. rendelete"

Átírás

1 A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 16/2004. (VII. 1.) HBMÖK rendelete a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése - a helyi önkormányzatokról szóló módosított évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ötv.) 1. (6) bekezdése a) pontjában, valamint 18. (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a 25/2004. (XII. 17.), a 8/2005. (II. 25.), a 10/2005. (III. 25.), a 19/2005. (XI. 25.), az 1/2006. (I. 27.), a 3/2006. (II. 24.), az 5/2006. (II. 24.), a 9/2006. (VI. 21.), a 16/2006. (XI. 22.), a 23/2006. (XII. 15.), a 7/2007. (III. 1.), valamint a 9/2007. (III. 30.) HBMÖK rendeletekkel módosítva a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról a következő rendeletet alkotja: I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. (1) Az önkormányzat hivatalos megnevezése: Hajdú-Bihar Megye Önkormányzata. (2) Az önkormányzat székhelye: Debrecen, Piac u. 54., postacíme: Debrecen, Pf (1) A megyei önkormányzat jogi személy. Feladat- és hatáskörét a közgyűlés látja el. A megyei önkormányzatot a közgyűlés elnöke képviseli. (2) Az önkormányzati jogokat a megye lakossága a megválasztott képviselőkből álló közgyűlés és megyei népszavazás útján gyakorolja. (3) A közgyűlés szervei: a közgyűlés elnöke, a bizottságok és a közgyűlés hivatala. (4) A megyei közgyűlésnek 40 tagja van. A közgyűlési tagok névsorát az 1/a. számú melléklet, a képviselők választásához kialakított megyei választókerületek leírását az 1/b. számú melléklet tartalmazza. 1 (5) A megyei önkormányzat hivatalos jelképei a megye címere, zászlója és pecsétje. A megye címerének, zászlójának és pecsétjének leírását, valamint azok használatának rendjét külön önkormányzati rendelet szabályozza. (6) Az önkormányzat hivatalos lapja: Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának időszaki kiadványa, az Önkormányzati Hírek. 1 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 1. -a. Hatályos május 4-től.

2 2 II. fejezet A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT FELADAT- ÉS HATÁSKÖRE 3. 2 (1) A megyei önkormányzat a törvényi kötelezettségeinek teljesítésén túl szabadon vállalhat olyan közfeladatokat, amelyeket törvény nem utalt más szerv kizárólagos feladat- és hatáskörébe, illetve amelynek gyakorlása nem sérti a megyében levő községek és városok érdekeit. (2) Az önként vállalt feladatokat a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza. (3) Az önként vállalt feladatokról és azok forrásáról az éves költségvetésben kell dönteni. 4. (1) A közgyűlés egyes hatásköreinek gyakorlását rendeletében átruházhatja a közgyűlés elnökére, valamint bizottságaira. (Az átruházott hatásköröket a 4. számú melléklet tartalmazza.) (2) Az átruházott hatáskör gyakorlója az ennek keretében tett intézkedéseiről, azok eredményéről évente legalább egyszer számot ad a közgyűlésnek. 5. A közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik: a) amit a törvény a közgyűlés át nem ruházható hatáskörébe utal így különösen: - rendeletalkotás, - szervezetének kialakítása és működésének meghatározása, továbbá a törvény által hatáskörébe utalt választás, kinevezés, megbízás, - a helyi népszavazás kiírása, az önkormányzati jelképek, kitüntetések és elismerő címek meghatározása, használatuk szabályozása, - a gazdasági program, a költségvetés megállapítása, döntés a végrehajtásukról szóló beszámoló elfogadásáról, a kötvénykibocsátás, a közösségi célú alapítvány és alapítványi forrás átvétele és átadása, 3 - önkormányzati társulás létrehozása, társuláshoz, érdek-képviseleti szervezethez való csatlakozás, - megállapodás a kötelező és önként vállalt önkormányzati feladatok végrehajtására más önkormányzattal és egyéb szervezettel való együttműködésről, annak felmondásáról, nemzetközi önkormányzati szervezethez való csatlakozás, - intézmény alapítása, - emlékmű állítás, - eljárás kezdeményezése az Alkotmánybíróságnál, 2 Módosította 10/2005. (III. 25.) HBMÖK rendelet 1. -a. Hatályos: március 25-től. 3 Módosította 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 2. (1) bekezdése. Hatályos május 4-től.

3 3 - a bíróságok ülnökeinek a megválasztása, - véleménynyilvánítás olyan ügyben, amelyben törvény a megyei önkormányzat álláspontjának a kikérését írja elő, - a közgyűlés elnöke, alelnökei és tagjai összeférhetetlenségi ügyében, az Ötv. 33/A. (2) bekezdés b) pontjában meghatározott hozzájárulással kapcsolatos, valamint a vagyonnyilatkozati eljárással kapcsolatos döntés b) törvényességi észrevétel alapján hozott döntés, c) közgyűlési tag kizárása, zárt ülés, folytatólagos ülés elrendelése, d) a közgyűlés feloszlásának kimondása, e) az SZMSZ-ben nem szabályozott ügyrendi kérdésekben hozott döntés, f) mindaz, amit az önkormányzat rendeletében minősített többségű elfogadáshoz köt, g) a fejlesztési célokat szolgáló hitelfelvétel értékhatárra tekintet nélkül, h) a gazdálkodás átmeneti zavarának elhárítását szolgáló eseti hitelfelvétel az éves költségvetési rendeletben meghatározott értékhatár felett, i) a törzsvagyon körébe tartozó forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes önkormányzati tulajdon besorolása, forgalomképessé nyilvánítása, j) gazdasági társaság, alapítása, közalapítvány, gazdasági társaság, közhasznú társaság megszüntetése, illetve a társaságból való kilépés (üzletrész átruházása), az önkormányzati vagyon közalapítványba, gazdasági társaságba, közhasznú társaságba vitele, vagyonkezelési szerződés útján történő hasznosítása, 4 k) kezességvállalás, vagy a vagyon egyéb módon történő megterhelése l) a megyei önkormányzati vagyon használatba adása, kivéve az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló rendelet hatálya alá tartozó ingatlanokat, m) a Ft feletti nettó forgalmi értékű ingatlan adásvétele, cseréje, 5 n) a megyei önkormányzat vagyonának 5 évet meghaladó, határozott idejű bérbe-, haszonbérbe adása, kivéve a lakásingatlanokat, o) a megyei önkormányzat ingatlanvagyonának - rendkívüli, egyedi esetben - ingyenes átruházása, használatba adása, p) behajthatatlan követelés törlése Ft egyedi nettó érték felett, q) önkormányzat ingatlanainak hasznosításából származó bevétel felhasználása, 6 r) a Ft és azt meghaladó nettó forgalmi értékű ingó dolog tulajdonjogának ingyenes átadásáról. 4 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 2. (2) bekezdése. Hatályos május 4-től, azzal, hogy a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 27. (2) bekezdése szerint a közhasznú társaság alapítására vonatkozó rész július 1. napjával kerül hatályon kívül helyezésre július 1. napjáig az 5. j) pontjának hatályos szövege a következő: j) gazdasági társaság, közhasznú társaság alapítása, közalapítvány, gazdasági társaság, közhasznú társaság megszüntetése, illetve a társaságból való kilépés (üzletrész átruházása), az önkormányzati vagyon közalapítványba, gazdasági társaságba, közhasznú társaságba vitele, vagyonkezelési szerződés útján történő hasznosítása 5 Módosította a 8/2005. (II. 25.) HBMÖK rendelet 1. -a. Hatályos március 1-től. 6 Módosította a 10/2005. (III. 25.) HBMÖK rendelet 2. -a. Hatályos: március 25-től.

4 4 III. fejezet A KÖZGYŰLÉS TAGJAI, TISZTSÉGVISELŐI 6. (1) A közgyűlési tag a megyei önkormányzat és választói iránt érzett felelősséggel vesz részt az önkormányzati feladatok megvalósításában, hatáskörök gyakorlásában. (2) A közgyűlés tagja az Ötv-ben biztosított jogok gyakorlásával, kötelezettségek teljesítésével végzi tevékenységét. (3) A közgyűlési tag jogai különösen: a) részt vehet a közgyűlés döntéseinek előkészítésében, végrehajtásában, végrehajtásuk szervezésében és ellenőrzésében; b) betekinthet a közgyűlés és bizottságai üléseiről készült jegyzőkönyvekbe; c) tanácskozási joggal részt vehet a közgyűlés bármely bizottsága ülésén és javasolhatja a bizottság elnökének a bizottság feladatkörébe tartozó ügy megtárgyalását; d) kezdeményezheti, hogy a közgyűlés vizsgálja felül bizottságának és a közgyűlés elnökének - a közgyűlés által átruházott - önkormányzati ügyben hozott döntését; e) megbízás alapján képviselheti a közgyűlést; f) a hivataltól igényelheti a képviselői munkájához szükséges tájékoztatást és ügyviteli közreműködést a megyei főjegyző segítségével; g) közérdekű ügyekben kezdeményezheti a hivatal intézkedését, amelyre a hivatal 15 napon belül érdemi választ köteles adni. (4) A közgyűlési tag köteles: a) részt venni a közgyűlés és bizottsági tagként a közgyűlés bizottsága munkájában; b) a közgyűlés üléséről való távolmaradás esetén a közgyűlés elnöke felé, a bizottsági ülésről való távolmaradás esetén a bizottság elnöke felé, az ülést követő tizenöt napon belül távollétét megfelelő módon igazolni, 7 c) a tudomására jutott állami és szolgálati titkot megőrizni; d) a közgyűlés és bizottságai által tárgyalt ügyekben a személyes érintettséget bejelenteni. 7. A közgyűlés tisztségviselői: a közgyűlés elnöke és a két alelnök, akik tisztségüket foglalkoztatási jogviszonyban látják el. 8. (1) A közgyűlés elnöke a törvényben előírt feladatokon túl: a) gondoskodik az önkormányzat és szervei hatékony működéséről, segíti a közgyűlési tagok munkáját; b) szervezi és koordinálja más megyei, valamint a megye területén a települési önkormányzatokkal, továbbá külföldi önkormányzati szervezetekkel való együttműködést, velük kapcsolatot tart; c) ellátja a közgyűlés által átruházott hatásköröket; 7 Módosította a 10/2007.(V. 4.) HBMÖK rendelet 3. -a. Hatályos május 4-től.

5 5 d) gondoskodik arról, hogy a megyei közgyűlés és szervei, valamint az intézményei munkája, céljai hitelesen, tárgyilagosan, a megye érdekét szem előtt tartva jelenjenek meg a nyilvánosság előtt, e) gondoskodik a honvédelmi, polgári védelmi, katasztrófa-elhárítási feladatok hatékony ellátásáról. (2) Az alelnökök feladataikat az elnök által meghatározott munkamegosztás szerint látják el A közgyűlés elnökének helyettesítési rendjét a közgyűlés elnöke határozza meg, melyet az SZMSZ 1. számú függeléke tartalmaz. IV. fejezet A KÖZGYŰLÉS MŰKÖDÉSE 10. (1) A közgyűlés alakuló, rendes, rendkívüli és ünnepi ülést tart. (2) Az alakuló ülést a korelnök vezeti. (3) A megyei közgyűlés rendes üléseit az éves üléstervben elfogadottak szerint, de évenként legalább hat alkalommal tartja. A közgyűlés elnöke jogosult rendkívüli ülés összehívására, ha úgy ítéli meg, hogy a közgyűlés hatáskörébe tartozó ügyben szükséges dönteni. 9 (4) Az üléstervet az elnök terjeszti elő, előkészítéséhez javaslatot kér a közgyűlés tagjaitól, a bizottságoktól, a megyében működő gazdasági, szakmai kamaráktól és a települési önkormányzatok polgármestereitől. (5) Az ülésterv tartalmazza: az ülések tervezett időpontjait és napirendjét; a tervezett napirendi pont előterjesztőjének nevét; a tervezett napirendi pontot véleményező bizottság(ok) megjelölését; az előkészítésért felelős személy megnevezését. AZ ÜLÉS ÖSSZEHÍVÁSA 11. (1) A közgyűlést az elnök, akadályoztatása esetén az általa helyettesítőként megjelölt alelnök írásbeli meghívóval hívja össze. (2) Az elnöki, illetve az alelnöki tisztségek egyidejű betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatásuk esetén a közgyűlést a korelnök hívja össze. A korelnök akadályoztatása esetén a közgyűlés összehívásával és vezetésével kapcsolatos feladatokat a sorban következő és nem akadályoztatott legidősebb közgyűlési tag látja el. 8 Megállapította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 4. -a. Hatályos május 4-től. 9 Második mondatát megállapította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 5. -a. Hatályos május 4-től.

6 6 (3) A meghívót és az írásbeli előterjesztéseket a közgyűlés tagjainak és az ülésen tanácskozási joggal résztvevőknek úgy kell kézbesíteni, hogy azt az ülés időpontját megelőzően legalább 5 nappal kézhez kapják. (4) Amennyiben a közgyűlés bizottsága, vagy a közgyűlési tagok 1/4-e írásban a közgyűlés összehívását kezdeményezik (rendkívüli ülés) a közgyűlés elnöke az ülés időpontját a kezdeményezés kézhezvételétől számított 15 napon belül a meghívó kiküldésével egyidejűleg kitűzi. A rendkívüli ülésén a közgyűlés a kezdeményezők által megjelölt napirendeket és a 14. (3) bekezdés h) pontjában megjelölt napirendeket tárgyalja. (5) A közgyűlés ülésének időpontjáról, helyéről, napirendjéről, továbbá arról, hogy az ülésről készült jegyzőkönyv hol tekinthető meg (SZMSZ 38. (7) bekezdés), a meghívó kiküldésével egy időben a megye lakosságát a megyei önkormányzat honlapján történő egyidejű megjelentetéssel tájékoztatni kell. 10 AZ ÜLÉSEK RENDJE, AZ ÜLÉSVEZETÉS 12. (1) A közgyűlés ülése nyilvános, amelyről hang- és videofelvétel készíthető. (2) A közgyűlés zárt ülést tart: a) választás, kinevezés, felmentés vezetői megbízás adása, illetőleg visszavonása, fegyelmi eljárás megindítása, fegyelmi büntetés kiszabása és állásfoglalást igénylő személyi ügy tárgyalásakor, ha az érintett a nyilvános tárgyalásba nem egyezik bele; b) önkormányzati hatósági, összeférhetetlenségi és kitüntetési ügy tárgyalásakor, c) vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás tárgyalásakor. 11 (3) A közgyűlés zárt ülést rendelhet el bármely közgyűlési tag javaslatára minősített többséggel a vagyonával való rendelkezés és az általa kiírt pályázat tárgyalásakor, ha a nyilvános tárgyalás üzleti érdeket sértene. (4) A zárt ülésen a közgyűlés tagjai, a főjegyző, továbbá meghívása esetén az érintett és a szakértő vesz részt. (5) A közgyűlés a döntéseit nyílt szavazással hozza. Bármely közgyűlési tag javaslatára minősített többséggel hozott döntés alapján, titkos szavazást tarthat a (2)-(3) bekezdésben foglalt ügyekben. 12 (6) A (2) bekezdés a) pontja szerinti nyilatkozatot az érintettől a megyei főjegyző kéri meg. 13. (1) Az ülésen tanácskozási joggal vesznek részt: 13 a)- a megye országgyűlési képviselői; - a regionális közigazgatási hivatal vezetője; - a megyei főjegyző, aljegyző; - a megye valamennyi települési önkormányzatának polgármestere; - a megyei rendőrfőkapitány; - a megyei önkormányzat hivatala szervezeti egységeinek vezetői, - az önkormányzati intézmények, önkormányzati részesedésű gazdasági és közhasznú társaságok vezetői, - az önkormányzat könyvvizsgálója. 10 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 6. -a. Hatályos május 4-től. 11 Módosította a 26/2007. (XII. 14.) HBMÖK rendelet 1. -a. Hatályos december 14-től. 12 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 7. -a. Hatályos május 4-től. 13 Módosította a 10/2007.(V. 5.) HBMÖK rendelet 8. -a (1) bekezdése. Hatályos május 4-től.

7 7 b)- a napirend tárgya szerint érdekelt szervek és szervezetek vezetői; - önkormányzati részesedésű gazdasági és közhasznú társaságok könyvvizsgálói és felügyelő bizottságaik, amennyiben a közgyűlés a társaságok legfőbb szerveként jár el, - a napirend tárgyalása szerint illetékes bizottság nem közgyűlési tagjai; - a 7. számú mellékletben felsorolt önszerveződő közösségek képviselői; - a megyében működő egyházak közül az evangélikus, a görög katolikus, református, római katolikus, valamint a zsidó felekezet képviselői; - a megyei és regionális dekoncentrált közigazgatási szervek vezetői; (2) Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott tanácskozási joggal résztvevők részére meghívót kell megküldeni, és tájékoztatni kell őket arról, hogy a közgyűlés napirendjére kerülő előterjesztések a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Hivatalában, valamint a megyei önkormányzat honlapján megismerhetőek. 14 (3) Meghívottként vesznek részt a közgyűlésen a közgyűlés hivatala belső szervezeti egységei vezetői, a megyében működő gazdasági, szakmai kamarák képviselői, a területi védelmi iroda vezetője, továbbá mindazok, akik jelenlétét a közgyűlés elnöke és a bizottságok szükségesnek tartják. 14. (1) A megyei közgyűlés ülését az elnök, akadályoztatása esetén a helyettesítéssel megbízott alelnök, a tisztségviselők együttes akadályoztatása esetén a korelnök vezeti. (2) Az ülés menete: - napirend előtti felszólalás; - tájékoztató a két ülés között történt fontosabb eseményekről, a megtett intézkedésekről, a határozatok végrehajtásáról; - a napirendek elfogadása; - a napirendek tárgyalása, döntéshozatal; - interpellációk, felvilágosítás kérés (kérdések), bejelentések, felvetések. (3) Az ülést levezető elnök feladatai és jogosítványai: a) megállapítja és folyamatosan figyelemmel kíséri a határozatképességet, megnyitja és berekeszti az ülést; b) előterjeszti a napirendi javaslatot; c) napirendi pontonként vezeti, majd összefoglalja a vitát, szavazásra bocsátja a döntési javaslatokat; d) indítványozhatja a tárgyalt napirend keretében a hozzászólások időtartamának korlátozását, vagy a vita lezárását a vita 60. percétől, erről a közgyűlés nyílt szavazással, egyszerű szótöbbséggel dönt; e) az ülésen tanácskozási joggal nem rendelkező résztvevőnek megadja a szót, ha a közgyűlés nyílt szavazással, egyszerű szótöbbséggel így dönt; f) tárgyalási szünetet rendelhet el, a tanácskozás folytatását akadályozó körülmény felmerülésekor az ülést meghatározott időre megszakítja, vagy berekeszti; g) a megyei közgyűléshez méltatlan, a testület munkáját zavaró magatartást tanúsító résztvevőt rendre utasítja; h) határozatképtelenség esetén az elnök az ülést berekeszti. Azokat a napirendeket, amelyek tárgyalása elmaradt, fel kell venni a munkaterv szerint soron következő, illetve a 11. (4) bekezdés szerinti ülés napirendjére; 14 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 8. (2) bekezdése. Hatályos május 4-től.

8 8 i) amennyiben bármelyik képviselő a 25. (3) bekezdés c.) pontban meghatározott soron kívüli felszólalásában az ok megjelölésével folytatólagos ülés tartását javasolja, azt soron kívül szavazásra bocsátja. A folytatólagos ülésről és annak időpontjáról a közgyűlés minősített többséggel dönt. 15. (1) A közgyűlés az előterjesztett napirendi javaslatról nyílt szavazással, egyszerű szótöbbséggel dönt. (2) Az előterjesztő az előterjesztést jogszabályban megállapított határidőhöz kötött döntések kivételével a napirendi pontról, határozati javaslatról, rendelet-tervezetről történő szavazás megkezdéséig indokolás nélkül visszavonhatja. 16. (1) 15 A lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló jelentést a közgyűlés elfogadja. (2) Amennyiben a testület nem ért egyet valamely intézkedéssel, döntését határozatba foglalja. ELŐTERJESZTÉSEK 17. (1) A közgyűlés elé kerülő előterjesztések főbb fajtái: a) beszámoló valamely feladat elvégzéséről, valamely megyei önkormányzati szerv, intézmény, önkormányzati részesedésű gazdasági vagy közhasznú társaság tevékenységéről; b) az a) pont alá nem tartozó önálló döntést igénylő javaslat, kérelem, amely rendeletalkotásra, vagy határozathozatalra irányul; c) tájékoztató anyagok, amelyek tudomásulvételt igényelnek; c) önkormányzati hatósági ügyben tett előterjesztés. (2) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti előterjesztésre jogosult: a) az elnök és az alelnökök; b) a témakör szerint illetékes bizottság; c) bármelyik képviselő; d) a főjegyző. (3) A főjegyző az előterjesztéssel kapcsolatos törvényességi észrevételeiről a napirend tárgyalásának megkezdésekor tájékoztatja a közgyűlést. 15 Első mondatát hatályon kívül helyezte a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 27. (1) bekezdése. Hatályos május 4-től.

9 9 18. (1) Előterjesztés a megyei közgyűlés elé írásban - kivételesen szóban - tehető. (2) Minden esetben írásba foglalva kell teljes terjedelmében előterjeszteni a közigazgatási hivatal vezetőjének a közgyűlés szervezetével, működésével, döntéshozatali eljárásával és döntéseivel kapcsolatos törvényességi észrevételét. Az előterjesztést a közgyűlési tagoknak a 11. (3) bekezdésében foglaltak szerint kell megküldeni. Az illetékes bizottság az előterjesztéssel kapcsolatos, előzetesen kialakított álláspontjáról a közgyűlést tájékoztatja. (3) Szóbeli előterjesztésnek kell tekinteni a közgyűlés napján kiosztott írásos előterjesztést, az ülésen szóban ismertetett előterjesztéseket, valamint a 11. (3) bekezdésében meghatározott időpont után és az ülés napja közötti időszakban írásban megküldött előterjesztéseket is. A szóbeli előterjesztésre értelemszerűen vonatkoznak a 17. (3) bekezdésében és a 19. -ban foglaltak Az előterjesztésnek tartalmaznia kell: 17 - a tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatását; - az előzményeket, s különösen a témában hozott korábbi testületi döntéseket; - a jogszabályi kereteket; - több döntési változat esetén az egyes változatok mellett és ellen szóló érveket; - a döntések várható következményeit; - a határozati javaslatot, illetve - a rendelet-tervezetet. 20. (1) Az írásbeli előterjesztés terjedelme - a határozati javaslat és a mellékletek nélkül - lehetőleg ne haladja meg a 10 (tíz) oldalt. (2) A szóbeli előterjesztés leghosszabb ideje 15 perc, ezt azonban a közgyűlés egyszerű szótöbbséggel meghosszabbíthatja. 21. Az írásbeli előterjesztést legkésőbb a közgyűlés ülését megelőző 15. napon kell a főjegyzőhöz eljuttatni, aki vizsgálja a döntéstervezetek jogszerűségét és gondoskodik valamennyi anyag postázásáról a 11. (3) bekezdése szerint. 16 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 9. -a. Hatályos május 4-től. 17 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 10. -a Hatályos május 4-től.

10 10 VITA ÉS A DÖNTÉSHOZATAL MÓDJA 22. (1) A napirendi pont tárgyalását szóbeli kiegészítés előzheti meg. Ennek megtételére az előterjesztő, illetve az előterjesztő által kijelölt személy jogosult. (2) A szóbeli kiegészítés nem ismételheti meg az írásbeli előterjesztést, ahhoz képest új információkat kell tartalmaznia. 23. A bizottságok és a képviselőcsoportok által megtárgyalt előterjesztésekre vonatkozó véleményt a bizottsági elnökök, akadályoztatásuk esetén a bizottság elnöke által felkért bizottsági tag illetve a képviselőcsoport vezetője ismertetik, maximum 5 perc időtartamban, tájékoztatást adva a kisebbségi véleményről is A napirenddel kapcsolatban az előterjesztőhöz a közgyűlés tagjai és a tanácskozási joggal meghívottak kérdéseket intézhetnek. Az előterjesztő a válaszadás jogát átadhatja a megyei önkormányzat hivatala szervezeti egységei vezetőinek, illetve az önkormányzati intézmények, önkormányzati részesedésű gazdasági és közhasznú társaságok vezetőinek. A kérdésfeltevés időtartama maximum 3 perc, a válaszadás időtartama egy kérdés esetén maximum 5 perc lehet. Ha az előterjesztőhöz azonos témához kapcsolódóan több kérdést intéznek, az összefoglaló válasz megadásának időtartama maximum 15 perc (1) A kérdések elhangzása és a válaszadás után a 24. -ban megjelöltek hozzászólása következik. (2) A hozzászólások időtartama ugyanazon hozzászóló első és egy kiegészítő hozzászólása esetében 5-5 perc, további egy alkalommal a hozzászólás időtartama maximum 2 perc lehet. 20 (3) A levezető elnök a hozzászólás lehetőségét a jelentkezés sorrendjében adja meg. Soron kívül kell szót adni: a) a képviselőcsoport vezetőjének; b) annak a képviselőnek, akit az elhangzott hozzászólás - megítélése szerint - méltatlan kritikával illetett, illetve aki az álláspontjával kapcsolatban keletkezett félreértést szeretné tisztázni; c) annak a képviselőnek, aki ügyrendi észrevételt, javaslatot kíván tenni. 18 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 11. -a. Hatályos május 4-től. 19 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 12. -a. Hatályos május 4-től. 20 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 13. (1) bekezdése. Hatályos május 4-től.

11 11 (4) A soron kívüli hozzászólás időtartama maximum 5 perc lehet. (5) Ügyrendi javaslat az ülés vezetésével, rendjével összefüggő, a tárgyalt napirendi pontot érdemben nem érintő, döntést igénylő eljárási kérdésre vonatkozó javaslat, melyről a közgyűlés vita nélkül, minősített többséggel határoz. 21 (6) Ügyrendi észrevétel, javaslat céljából bármely képviselő a sérelmesnek vélt jogszabályhely megjelölésével szót kérhet. (7) Bármely képviselő indítványozhatja a tárgyalt napirend keretében a vita lezárását a vita 60. percétől, erről a közgyűlés nyílt szavazással, egyszerű szótöbbséggel dönt. 22 (8) A vita lezárását követően ügyrendi javaslatot csak a szavazás módjára vonatkozóan lehet tenni. Erre minden napirendi pont esetében képviselőcsoportonként egy-egy képviselő, legfeljebb egy alkalommal tehet javaslatot, melyről a közgyűlés vita nélkül, azonnal dönt. A szavazás elrendelését követően ügyrendi javaslat nem terjeszthető elő (1) A rendelet-tervezetekhez a módosító javaslatokat a napirend tárgyalásának befejezéséig írásban kell az elnökhöz eljuttatni. (2) Az önkormányzat éves költségvetése elfogadásához módosító javaslatokat a közgyűlés ülését megelőző 3. nap 16 óráig lehet írásban benyújtani a közgyűlés elnökének. A közgyűlés elnöke a javaslatokat bizottsági véleményezésre megküldi a Pénzügyi Bizottság elnökének. (3) A napirend vitájában elhangzott kérdésekre és hozzászólásokra az előterjesztő, illetve az általa kijelölt személy válaszol. (4) A közgyűlés elnöke a napirend tárgyalásának gyorsítása érdekében a kérdések és hozzászólások egyidejű elhangzását is kezdeményezheti. Erről a közgyűlés nyílt szavazással, egyszerű szótöbbséggel határoz. 27. (1) A közgyűlés elnöke a vita lezárása, összefoglalása után előbb a módosító indítványt, annak elutasítása esetén az eredeti javaslatot teszi fel szavazásra. Elfogadó döntés hiányában az ülést levezető elnök indítványozhatja ismételt szavazás tartását. 24 (2) A módosító indítvány elfogadásához - a döntési javaslat részleteit érintő esetekben is - ugyanolyan szavazati arányok szükségesek, mint amelyet a döntés egésze megkíván. 21 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 13. (2) bekezdése. Hatályos május 4-től. 22 Megállapította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 13. (3) bekezdése. Hatályos május 4-től. 23 Számozását módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 13. (3) bekezdése. Hatályos május 4-től. 24 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 14. -a. Hatályos május 4-től.

12 (1) A határozati javaslat elfogadásához - a minősített többséget igénylő döntések kivételével - a jelenlévő képviselők több mint a felének igen szavazata szükséges (egyszerű többség). Ha ez nincs meg, a javaslatot a közgyűlés nem fogadta el, amit szintén határozatba kell foglalni. (2) A megválasztott képviselők több mint felének igen szavazata (minősített többség) szükséges az SZMSZ 5. -ban felsorolt ügyek eldöntéséhez. (3) A megyei közgyűlés döntéseit általában nyílt szavazással, szavazatszámláló gép alkalmazásával, indokolt esetben (pl.: a szavazatszámláló gép meghibásodása) kézfelemeléssel hozza. (4) Szavazni személyesen kell. Személyesen úgy történik a szavazás, hogy az ülésen jelenlévő közgyűlési tag a szavazatszámláló gép alkalmazásával tartott szavazás esetén a rendelkezésre bocsátott szavazógépet saját maga működteti. (5) Név szerinti szavazást kell tartani, a törvényben szabályozott eseteken túl, ha azt a megválasztott képviselők 1/3-a kéri. Név szerinti szavazás esetén a főjegyző felolvassa a névsort, a képviselő igen -nel, vagy nem -mel szavaz, vagy tartózkodhat. (6) A szavazás eredményét a levezető elnök állapítja meg. (7) A titkos szavazás szavazófülkében, urna igénybevételével történik. (8) A titkos szavazásról készült jegyzőkönyv tartalmazza: - a szavazás helyét, napját, tárgyát; - a szavazatszámláló bizottság tagjainak nevét; - a szavazás során felmerült körülményeket; - a szavazás eredményét; - a szavazatszámláló bizottság tagjainak aláírását. 29. (1) A közgyűlés, hatáskörébe tartozó választás megelőző jelölés során, - ha több jelölt van - akkor jelöltté válik az, akit a megválasztott közgyűlési tagok 1/3-a jelöltként támogat. (2) A választási eljárásban, ha több jelölt közül egyik jelölt sem kapja meg a szükséges szavazatot, újabb szavazási fordulót kell tartani, amelyben a két legtöbb szavazatot elért jelölt indulhat. 30. (1) A közgyűlés döntéshozatalából kizárható az, akit, vagy akinek a hozzátartozóját az ügy személyesen érinti. A közgyűlési tag köteles bejelenteni a személyes érintettséget. A kizárásról az érintett képviselő kezdeményezésére vagy bármely közgyűlési tag javaslatára a közgyűlés minősített többséggel dönt. (2) A kizárt közgyűlési tagot a határozatképesség szempontjából jelenlévőnek kell tekinteni.

13 13 NAPIREND ELŐTTI FELSZÓLALÁS, INTERPELLÁCIÓ ÉS FELVILÁGOSÍTÁS KÉRÉS 31. (1) A közgyűlést összehívó írásbeli meghívóban javasolt napirendben nem szereplő, regionális, megyei, térségi jelentőségű, halaszthatatlan és rendkívüli ügyben a napirendi pontok tárgyalása előtt - a felszólalás tárgyát és okát megjelölve - a képviselőcsoport nevében annak vezetője, illetve a képviselőcsoport által megbízott közgyűlési tag, a képviselőcsoporthoz nem tartozó közgyűlési tagok közül az általuk esetenként kijelölt képviselő, legfeljebb 5 percben felszólalásra jogosult. (2) A felszólalási szándékot legkésőbb az ülés megkezdéséig írásban kell bejelenteni a közgyűlés elnökének. (3) A napirend előtti felszólalás felett vitának és határozathozatalnak nincs helye, azonban a közgyűlés tisztségviselői és a megyei főjegyző a felszólalásra legfeljebb 3 perc időtartamban választ adhatnak. 32. (1) A közgyűlés tagjai az elnökhöz, az alelnökökhöz, a bizottságok elnökeihez, valamint a főjegyzőhöz a feladatkörükbe tartozó témában interpellációt terjeszthetnek elő. Interpellációt valamely döntés, vagy annak végrehajtása tárgyában, vagy intézkedés elmulasztása kapcsán lehet előterjeszteni. (2) Az interpellációt írásban, az ülést megelőzően legalább 3 nappal kell benyújtani. (3) A közgyűlés elnöke minden ülésen bejelenti a beterjesztett interpellációkat. (4) Az interpellációra a benyújtását követő legközelebbi ülésen - vagy legkésőbb az ülést követő 15 napon belül írásban - érdemi választ kell adni. (5) Ha az interpelláló képviselő az ülésen nincs jelen, az érdemi választ 15 napon belül írásban kell megadni, és annak elfogadásáról az interpelláló nyilatkozatát követően a közgyűlés következő ülésén nyílt szavazással, egyszerű többséggel dönt. (6) Az interpelláció előterjesztésére maximum 3 perc, a válaszadásra maximum 5 perc időtartam biztosítható. (7) A közgyűlésen az interpellációra adott válasz elfogadásáról először az interpelláló nyilatkozik, majd a közgyűlés nyílt szavazással, egyszerű többséggel dönt. (8) Amennyiben a közgyűlés a választ elutasítja, elrendeli az interpelláció tárgyának részletes kivizsgálását, melyben az interpelláló képviselő részt vehet. 33. (1) Felvilágosítás kérés (kérdés) minden olyan - megyei önkormányzati hatáskörbe tartozó szervezetre, működésre vonatkozó - tudakozódás, amely tartalma szerint nem sorolható az interpelláció fogalomkörébe és nem kapcsolódik valamely közgyűlési napirendi pont témájához. (2) A közgyűlés tagja a közgyűlés ülésén a közgyűlés elnökétől, alelnökeitől, a megyei főjegyzőtől, a bizottságok elnökeitől önkormányzati ügyekben felvilágosítást kérhet, melyre az ülésen - vagy legkésőbb 15 napon belül írásban - érdemi választ kell adni. (3) A kérdés felvetésére rendelkezésre álló időtartam maximum 3 perc, a válaszadásra maximum 5 perc.

14 14 (4) A kérdéseket a közgyűlés ülésének kezdetéig írásban kell benyújtani a közgyűlés elnökéhez. (5) A kérdésre adott válasz elfogadásáról a kérdező nyilatkozik, a közgyűlés nem hoz határozatot. (6) A bejelentés valamely tény, körülmény szóbeli vagy írásbeli megismertetése a közgyűléssel, amely intézkedést nem igényel. (7) A felvetés olyan közérdekű téma szóbeli vagy írásbeli jelzése, amelyben a közgyűlés állást foglalhat, illetve az intézkedési jogosulthoz továbbíthat. (8) A szóbeli bejelentésre és a szóbeli felvetésre rendelkezésre álló időtartam maximum 3 perc. A közgyűlés: a) rendeletet alkot, b) határozatot hoz, c) 25 d) 26 e) önkormányzati hatósági határozatot hoz. A KÖZGYŰLÉS DÖNTÉSEI A rendeleteket és határozatokat külön-külön a naptári év elejétől kezdődően folyamatos sorszámmal és évszámmal kell ellátni, feltüntetve a rendelet esetében a kihirdetés, határozat esetében a döntéshozatal hónapját, napját, ezen túl a rendelet HBMÖK, a határozat MÖK betűjelzését a jogszabályok jelölésére vonatkozó rendelkezések előírásai szerint. 36. (1) Rendelet alkotását kezdeményezhetik: - a közgyűlés tisztségviselői; - a tárgy szerint illetékes bizottság; - bármelyik képviselő; - a főjegyző. (2) A főjegyző gondoskodik a rendelet-tervezet szakszerű előkészítéséről. (3) A rendelet-tervezet a tárgy szerint illetékes bizottság(ok) által történt megvitatás után terjeszthető a közgyűlés elé. (4) A közgyűlés elnöke - a szabályozandó tárgykör fontosságára tekintettel - indítványozhatja, hogy a kezdeményezett témában a közgyűlés foglaljon állást a rendeletalkotás szükségességéről, főbb elveiről, a rendelet-előkészítés menetéről és felelőséről. (5) A közgyűlés elhatározhatja a rendelet-tervezet haladéktalan, vagy kétfordulós tárgyalását is. 25 Hatályon kívül helyezte a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 27. (1) bekezdése. Hatályos május 4-től. 26 Hatályon kívül helyezte a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 27. (1) bekezdése. Hatályos május 4-től.

15 15 (6) A közgyűlési döntések érintettek általi megismertetéséről, nyilvántartásáról, a magasabb szintű jogszabállyal való összhangjáról a főjegyző gondoskodik, és szükség esetén kezdeményezi a rendeletek módosítását, vagy hatályon kívül helyezését. (7) A közgyűlés által megalkotott önkormányzati rendeletet az Önkormányzati Hírekben kell kihirdetni, melyet egyidejűleg a megyei önkormányzat honlapján is közzé kell tenni. 27 (8) Az Önkormányzati Hírekben, valamint a megyei önkormányzat honlapján közzé kell tenni a közgyűlés határozatait is. 28 A KÖZGYŰLÉS DOKUMENTUMAI 37. A közgyűlés üléseiről készült hang- és képanyagot rögzítő kazetta nem selejtezhető, a levéltári átadás határideje 15 év (1) Bármely képviselő kérésére hozzászólását szó szerint kell a jegyzőkönyvben rögzíteni. (2) A jegyzőkönyv mellékletei: - az előterjesztések; - a napirendekhez írásban benyújtott kiegészítések és a képviselő kérésére az általa írásban benyújtott hozzászólás; - olyan nagy terjedelmű dokumentumok (megállapodások, alapító okiratok stb.), amelyekre a hozott döntések vonatkoznak; - név szerinti szavazás esetén a szavazatokat tartalmazó névsor; - a jelenléti ív. (3) A főjegyző gondoskodik a jegyzőkönyv elkészítéséről és a döntések végrehajtásában érintettek értesítéséről. (4) A jegyzőkönyvet az elnök és a főjegyző írja alá. A főjegyző a jegyzőkönyvet, az ülést követő 15 napon belül köteles megküldeni az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetőjének. 30 (5) A jegyzőkönyv eredeti példányát mellékleteivel együtt a hivatal kezeli, évente bekötteti és elhelyezi az irattárban. (6) A közgyűlés zárt üléséről külön jegyzőkönyvet kell készíteni. (7) A nyilvános ülésről készült jegyzőkönyv a főjegyző hivatali helyiségében tekinthető meg az ülést követő 15. nap elteltével. Teljes, vagy részleges sokszorosítását indokolt esetben a főjegyző engedélyezi, amely térítésköteles, kivéve ha az megyei közgyűlési tag számára készül Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 15. (1) bekezdése. Hatályos május 4-től. 28 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 15. (2) bekezdése. Hatályos május 4-től. 29 Módosította a 26/2007. (XII. 14.) HBMÖK rendelet 2. -a. Hatályos december 14-től. 30 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 17. (1) bekezdése. Hatályos május 4-től. 31 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 17. (2) bekezdése. Hatályos május 4-től.

16 16 V. fejezet A KÖZGYŰLÉS BIZOTTSÁGAI 39. (1) A megyei közgyűlés bizottságai előkészítő, véleményező, javaslattevő, szervező és ellenőrzési feladatokat ellátó - a közgyűlés által döntési jogkörrel felruházható - egymással mellérendeltségi viszonyban álló önkormányzati szervek. (2) A közgyűlés állandó és ideiglenes bizottságot hozhat létre. (3) A közgyűlés ideiglenes bizottságot meghatározott időre, vagy feladat elvégzésére hoz létre. (4) Az ideiglenes bizottság feladata különösen: a) esetenként jelentkező, fokozott mérlegelést és különös körültekintést igénylő feladatok végrehajtásának előkészítése; b) egyes közgyűlési döntések előkészítése, végrehajtásának ellenőrzése; c) vizsgálatok, ellenőrzések lefolytatása. (5) Az ideiglenes bizottságra érvényesek a bizottságra vonatkozó szabályok. (6) A bizottsági üléseket lehetőleg a közgyűlés üléseit 7 nappal megelőzően kell megtartani. 40. (1) A közgyűlés a következő állandó bizottságokat hozza létre és létszámukat a következők szerint állapítja meg: 32 Egészségügyi, Szociális és Munkaügyi Bizottság 7 fő EU Integrációs és Regionális Bizottság 5 fő Gazdasági és Vagyongazdálkodási Bizottság 7 fő Idegenforgalmi Bizottság 5 fő Jogi és Ügyrendi Bizottság 5 fő Közoktatási, Gyermek és Ifjúsági Bizottság 7 fő Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottság 5 fő Művelődési, Sport és Civil Kapcsolatok Bizottság 7 fő Pénzügyi Bizottság 7 fő 33 Területfejlesztési Bizottság 7 fő. (2) A bizottságok tagjainak nevét és a bizottsági feladatkörök meghatározását a 3. számú melléklet I. fejezete tartalmazza, míg a megyei közgyűlés egyes hatásköreinek bizottságaira való átruházásáról a 4. számú melléklet rendelkezik Módosította a 16/2006. (XI. 22.) HBMÖK rendelet 1. (1) bekezdése. Hatályos november 22-től. 33 Módosította a 23/2006. (XII. 15.) HBMÖK rendelet 2. -a. Hatályos december 15-től. 34 Módosította a 16/2006. (XI. 22.) HBMÖK rendelet 1. (2) bekezdése. Hatályos november 22-től.

17 17 (3) A közgyűlés egyes önkormányzati feladatkörök felügyeletére tanácsnokokat választ. A tanácsnokok által felügyelt önkormányzati feladatkörök meghatározását a 3. számú melléklet II. fejezete tartalmazza. 35 (4) A közgyűlés a bizottságokra átruházott hatáskör gyakorlásához utasítást adhat, e hatáskört visszavonhatja. 41. Az Ötv-ben meghatározott létszámban és feladatkör ellátására választja meg a közgyűlés a Debrecen megyei jogú várossal együttesen létrehozandó egyeztető bizottságban részt vevő bizottsági tagokat. 42. A bizottságok működésük részletes szabályait az SZMSZ hatályba lépését követő 60 napon belül maguk állapítják meg a jogszabályok és a következő elvek figyelembevételével: a) A bizottság általában éves munkaterv alapján működik. b) Ülését a bizottság elnöke hívja össze és vezeti. c) A bizottságot úgy kell összehívni, hogy a meghívót és az előterjesztéseket az ülés előtt 3 nappal az érdekeltek kézhez kapják. Indokolt esetben a bizottság telefonon, vagy e- mailban is összehívható. 36 d) 37 e) Szükség esetén a bizottságok elnökei megállapodhatnak adott téma együttes ülés keretében történő megtárgyalásáról. f) A bizottság ülése akkor határozatképes, ha azon a megválasztott bizottsági tagoknak több mint fele jelen van. g) A bizottság konkrét témakörben külső szakértőket is igénybe vehet. 43. (1) A bizottság a feladat- és hatáskörébe tartozó kérdésekben a képviselőtestület határozathozatalára vonatkozó szabályok szerint hoz döntést. (2) A bizottság határozatként jeleníti meg: a) az átruházott hatáskör gyakorlása során hozott döntését, b) a közgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó téma előkészítése során (javaslattétel, véleményezés) kialakított állásfoglalását. (3) A bizottsági határozat jelölése: a határozat sorszáma/évszám (hónap, nap), BH betűjelzéssel; a bizottság megnevezése (a bizottság működési szabályzatában elnevezésének rövidítését is meghatározhatja). 35 Megállapította a 16/2006. (XI. 22.) HBMÖK rendelet 1. (3) bekezdése. Hatályos november 22-től. 36 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 18. (1) bekezdése. Hatályos május 4-től. 37 Hatályon kívül helyezte a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 27. (1) bekezdése. Hatályos május 4-től.

18 18 (4) A bizottság elnökét és tagjait a bizottsági döntések intézkedésükben kötik. A bizottság ülésein megfogalmazott kisebbségi véleményt azonban a közgyűlésen is képviselni lehet. 44. (1) A közgyűlés által a bizottságra átruházott hatáskörben hozott döntések végrehajtásáról, továbbá a működésükhöz szükséges szakmai, technikai és adminisztrációs feltételek biztosításáról a főjegyző gondoskodik. (2) A közgyűlés bizottságai működésének ügyviteli feladatait a főosztályok a megyei főjegyző rendelkezései szerint látják el (1) A bizottság üléseiről jegyzőkönyvet kell készíteni, melyet a bizottság elnöke és a jegyzőkönyvvezető ír alá. A jegyzőkönyv tartalmazza a jelenlévők nevét, a tárgyalt napirendi pontokat, a tanácskozás lényegét, a szavazás számszerű eredményét és a hozott döntéseket. (2) A jegyzőkönyv mellékletei: - az előterjesztések; - a napirendekhez írásban benyújtott kiegészítések; - olyan nagy terjedelmű dokumentumok (megállapodások, alapító okiratok stb.), amelyekre a hozott döntések vonatkoznak; - név szerinti szavazás esetén a szavazatokat tartalmazó névsor; - a jelenléti ív. (3) A bizottsági ülésről készült jegyzőkönyvet az ülést követő 5. napon belül, de legkésőbb a közgyűlés időpontjáig kell eljuttatni a közgyűlés elnökének. (4) Ha a közgyűlés elnöke a bizottság döntését a közgyűlés döntésével, az önkormányzat érdekével ellentétesnek tartja, a döntés végrehajtását felfüggesztheti, s arról a bizottság elnökét haladéktalanul értesíti, egyúttal a felfüggesztett döntés megtárgyalását a közgyűlés következő ülésére előkészíti. A bizottság a közgyűlés elnöke által felfüggesztett döntés tárgyalását még a közgyűlés ülése előtt napirendjére tűzheti és megváltoztathatja. (5) A bizottságok döntéseiről a hivatal nyilvántartást vezet. A főjegyző megküldi a jegyzőkönyvet a közigazgatási hivatal vezetőjének és gondoskodik a bizottsági iratanyag szabályszerű kezeléséről. 46. (1) A bizottsági döntéshozatalból kizárható az, akit, vagy akinek a hozzátartozóját az ügy személyesen érinti. A személyes érintettséget az érdekelt köteles bejelenteni. (2) A kizárásról a bizottság elnöke esetén a megyei közgyűlés elnöke, bizottsági tag esetén a bizottság dönt. 38 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 18. (2) bekezdése. Hatályos május 4-től.

19 19 VI. fejezet HÁZBIZOTTSÁG (1) Az önkormányzati feladatok összehangolása és a megyei közgyűlés eredményes tevékenységének elősegítése érdekében, a képviselőcsoportok részére javaslatokat megfogalmazó, döntési joggal nem rendelkező Házbizottság működik melynek tagjai: a) a megyei közgyűlés elnöke, b) képviselőcsoportok vezetői. (2) A Házbizottság ülésén a tisztségviselők, az előterjesztő, a szakértő szükség szerint vesz részt. (3) A Házbizottságot a megyei közgyűlés elnöke hívja össze: a közgyűlés üléseinek előkészítésére, illetve az általa fontosnak tartott állásfoglalást igénylő esetekben bármikor. (4) A közgyűlés üléseinek előkészítéséhez kapcsolódóan a Házbizottság ülésére az előterjesztések közgyűlési tagok részére történő megküldését követően kerül sor. KÉPVISELŐCSOPORTOK 48. (1) A közgyűlésben mandátumhoz jutott megyei közgyűlési tagok tevékenységük összehangolására képviselőcsoportot hozhatnak létre, ha a csoport létszáma eléri a 3 főt. (2) A képviselő csak egy képviselőcsoportnak lehet tagja. (3) A képviselőcsoport tagjai közül vezetőt választ. A képviselőcsoport vezetőjének akadályoztatása esetén a képviselőcsoport vezetőjének helyettese gyakorolja jogosítványait. (4) A képviselőcsoport megalakulását a közgyűlés elnökéhez kell bejelenteni. A bejelentésnek tartalmaznia kell a képviselőcsoport elnevezését, a csoport vezetőjének és helyettesének nevét, valamint a képviselőcsoport névsorát. (5) A közgyűlés döntéseinek előkészítésében és véleményezésében a képviselőcsoport közreműködik. 39 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 19. -a. Hatályos május 4-től.

20 20 VII. fejezet A FŐJEGYZŐ ÉS A HIVATAL 49. (1) A közgyűlés határozatlan időre, minősített többséggel nevezi ki a megyei főjegyzőt. (2) A közgyűlés a főjegyző javaslatára - a főjegyzőre vonatkozó szabályok szerint - a főjegyző helyettesítésére, az általa meghatározott feladatok ellátására, határozatlan időre aljegyzőt nevez ki. (3) A megyei önkormányzat közgyűlése a testületek, a tisztségviselők munkájának segítésére, a döntések szakmai előkészítésére, a döntések végrehajtásának szervezésére és ellenőrzésére egységes hivatalt hoz létre. A hivatal elnevezése: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Hivatala (a továbbiakban: hivatal) (1) A Hivatalban a következő szervezeti egységek működnek: 42 a) Fejlesztési Főosztály b) Intézményfenntartói Főosztály c) Jogi és Szervezési Főosztály d) Közgazdasági Főosztály (2) A Hivatalban a megyei főjegyző közvetlen irányítása alatt Ellenőrzési Csoport működik. A megyei közgyűlés elnökének közvetlen irányítása alatt a megyei közgyűlés elnöke munkájának közvetlen segítését, a feladataihoz kapcsolódó kommunikációs és PR tevékenységet végző Elnöki Titkárság működik. (3) A főosztályok élén a főosztályvezetők állnak. A főosztályvezetői megbízás a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény szerint főosztályvezető-helyettesi megbízásnak felel meg. (4) A megyei közgyűlés elnökének hatáskörébe tartozó honvédelmi, polgári védelmi, katasztrófa-elhárítási feladatok tervezését, szervezését, koordinálását és végrehajtását a megyei védelmi iroda végzi. 40 Hatályon kívül helyezte a 10/2005. (III. 25.) HBMÖK rendelet 9. -a. Hatályos március 25-től. 41 Módosította 10/2005. (III. 25.) HBMÖK rendelet 4. -a. Hatályos: március 25-től. 42 Módosította a 23/2006. (XII. 15.) HBMÖK rendelet 1. -a. Hatályos január 1-től.

21 A hivatal feladatai, különösen: - a közgyűlés, a bizottságok, valamint a tisztségviselők döntéseinek előkészítése, végrehajtása; - a tisztségviselők, a bizottságok és a képviselők munkája feltételeinek biztosítása, tevékenységük segítése; - a főjegyző hatáskörébe tartozó ügyek előkészítése, végrehajtása, ellenőrzése; - az országmozgósítás és honvédelmi felkészítés megyei feladatainak végrehajtása, a megyei közgyűlés elnöke intézkedéseinek, illetve a megyei védelmi bizottság határozatainak megfelelően; - jogszabályok által megállapított egyéb feladatok. 52/A. 43 (1) A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Hivatalánál a pályázati eljárás lefolytatása nélkül betölthető munkakörök a következők: - titkár(nő), - jogi ügyintéző, - intézményi referens, - közgazdasági ügyintéző, - projekt menedzser. (2) A pályázati eljárás lefolytatása nélkül kinevezett köztisztviselők száma tárgyévben nem haladhatja meg a hivatali szervezetnél foglalkoztatott köztisztviselők létszámának 3%-át. (3) A megyei főjegyző a pályázati eljárás lefolytatása nélkül adott köztisztviselői kinevezésről tájékoztatja a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert A hivatal feladataira és működési rendjére vonatkozó részletes szabályokat a hivatal Ügyrendje tartalmazza. 45 VIII. fejezet AZ ÖNKORMÁNYZAT GAZDASÁGI ALAPJAI Megállapította a 26/2007. (XII. 14.) HBMÖK rendelet 3. -a. Hatályos december 14-től. 44 Hatályon kívül helyezte a 10/2005. (III. 25.) HBMÖK rendelet 9. -a. Hatályos március Módosította 10/2005. (III. 25.) HBMÖK rendelet 5. -a. Hatályos: március 25.

22 22 (1) A megyei közgyűlés éves költségvetését önkormányzati rendelettel állapítja meg. A rendelet-tervezetet a közgyűlés elnöke terjeszti elő. (2) A költségvetés tárgyalására, illetve az ezzel kapcsolatos rendelet megalkotására kétfordulós tárgyalási módszerrel kerül sor: a) Az első tárgyalás során, a költségvetési koncepció elkészítésekor meg kell határozni a költségvetési irányelveket. 46 Elemezni szükséges a megyei közgyűlés kötelezően előírt és önként vállalt feladatait, a helyzet felmérése alapján gazdasági koncepciót kell összeállítani, amely keretében: - számításba kell venni a bevételi forrásokat, a források bővítésének lehetőségeit, - meg kell határozni a kiadási szükségleteket, azok gazdaságos, célszerű megoldását. b) A második tárgyalás során a költségvetési törvény által előírt részletezésben a költségvetési rendelet-tervezetet tárgyalja meg a megyei közgyűlés. (3) A költségvetési évet követően zárszámadási rendelet-tervezetet kell a megyei közgyűlés elé terjeszteni, amelyet a költségvetési törvény előírásai szerint kell összeállítani. 56. A megyei közgyűlés költségvetésében irányozza elő az éves szinten jelentkező reprezentációs költségek pénzügyi fedezetét. 57. (1) Az államháztartás alrendszereiből nyújtott, nem normatív, céljellegű, kétszázezer forintot elérő vagy azt meghaladó fejlesztési támogatások - melyet adott költségvetési évben egyben kell számítani - kedvezményezettjeinek nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat a megyei önkormányzat a honlapján teszi közzé, legkésőbb a döntés meghozatalát követő hatvanadik napig. (2) Az államháztartás pénzeszközei felhasználásával, az államháztartáshoz tartozó vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő - a nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű - árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás megrendelésre, vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződések megnevezését (típusát), tárgyát, a szerződést kötő felek nevét, a szerződés értékét, határozott időre kötött szerződés esetében annak időtartamát, valamint az említett adatok változásait a megyei önkormányzat a honlapján teszi közzé a szerződés létrejöttét követő hatvan napon belül. 46 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 20. -a. Hatályos május 4-től.

23 23 IX. fejezet AZ ÖNKORMÁNYZAT KAPCSOLATRENDSZERE 58. A megyei önkormányzat feladatainak ellátása és hatáskörének gyakorlása során - a kölcsönös érdekek alapján - együttműködik a települési és más megyei önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, érdekképviseleti szervekkel, gazdasági, szakmai kamarákkal, tudományos műhelyekkel, egyetemekkel, főiskolákkal. 58/A. 47 (1) A megyei önkormányzat együttműködik a Hajdú-Bihar megyében működő területi kisebbségi önkormányzatokkal, biztosítja működésük feltételeit. (2) A területi kisebbségi önkormányzatok által hozott döntések végrehajtásáról, továbbá működésükhöz szükséges szakmai, technikai és adminisztrációs feltételek biztosításáról a megyei önkormányzat hivatala gondoskodik. (3) A területi kisebbségi önkormányzatok működésének ügyviteli feladatait a Jogi és Szervezési Főosztály látja el. 59. (1) A megyei önkormányzat együttműködhet megállapodás alapján külföldi önkormányzattal, csatlakozhat nemzetközi önkormányzati szervezethez. (2) A nemzetközi kapcsolatok keretében megoldandó feladatokról éves tervet fogad el a közgyűlés, melynek végrehajtásáról a közgyűlés elnöke beszámol. 60. (1) A közgyűlés évente egy alkalommal közmeghallgatást tart. (2) A közmeghallgatás időpontjára vonatkozó javaslatot az elnök az üléstervvel egyidejűleg terjeszti elő. (3) A közmeghallgatás időpontját és helyét a megyei sajtóban, az Önkormányzati Hírekben, valamint az önkormányzat honlapján közzé kell tenni. 48 (4) A közmeghallgatáson felvetett kérdésekre, javaslatokra lehetőleg azonnal, de legkésőbb 15 napon belül írásban kell választ adni. 47 Megállapította a 15/2007. (V. 31.) HBMÖK rendelet 1. -a. Hatályos június 22-től. 48 Módosította a 10/2007. (V. 4.) HBMÖK rendelet 21. (1) bekezdése. Hatályos május 4-től.

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Battyányi Anita jogi szakreferens JAVASLAT Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére

ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat ELNÖKE Szám: ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére Tárgy: A) Önkormányzat saját bevételeinek és adósságot

Részletesebben

Határozat száma: 49/2014. (X.13.) Tárgy: Roma települési nemzetiségi képviselő választás eredményének megállapítása HATÁROZAT

Határozat száma: 49/2014. (X.13.) Tárgy: Roma települési nemzetiségi képviselő választás eredményének megállapítása HATÁROZAT Határozat száma: 49/2014. (X.13.) Tárgy: Roma települési nemzetiségi képviselő választás eredményének megállapítása HATÁROZAT Nádudvar Város Helyi Választási Bizottsága a választási eljárásról szóló 2013.

Részletesebben

BÉR Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2 /2007 ( I. 19 ) ÖK sz. RENDELETE

BÉR Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2 /2007 ( I. 19 ) ÖK sz. RENDELETE BÉR Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2 /2007 ( I. 19 ) ÖK sz. RENDELETE A képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról A Magyar Köztársaság Országgyűlésének döntése alapján

Részletesebben

A Hungarikum Bizottság ágazati szakbizottságainak alapszabálya

A Hungarikum Bizottság ágazati szakbizottságainak alapszabálya A Hungarikum Bizottság ágazati szakbizottságainak alapszabálya Széles Ivett hungarikum titkársági koordinátor Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Hungarikum Bizottság Titkársága Előzmények 2012. évi XXX.

Részletesebben

Előterjesztés címe: Javaslat a Vecsési Települési Értéktár Bizottság Szervezeti és Működési Szabályzatának elfogadására

Előterjesztés címe: Javaslat a Vecsési Települési Értéktár Bizottság Szervezeti és Működési Szabályzatának elfogadására ME 01 Minőségirányítási Eljárás 1. melléklet Ülés időpontja: a Képviselő-testület 2015. október 20-i ülésére Előterjesztés címe: Javaslat a Vecsési Települési Értéktár Bizottság Szervezeti és Működési

Részletesebben

Fülöpszállás Községi Önkormányzat 6085 Fülöpszállás, Kossuth u. 2.

Fülöpszállás Községi Önkormányzat 6085 Fülöpszállás, Kossuth u. 2. Melléklet az 5/2015.(I.19.) Kt.számú határozathoz Fülöpszállás Községi Önkormányzat 6085 Fülöpszállás, Kossuth u. 2. A FÜLÖPSZÁLLÁSI HELYI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015. Hatályos

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére Szám: 02/79-6/2007 VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

Hajdúhadház Város Önkormányzata Jegyzőjétől Hajdúhadház, Bocskai tér l. sz.

Hajdúhadház Város Önkormányzata Jegyzőjétől Hajdúhadház, Bocskai tér l. sz. Hajdúhadház Város Önkormányzata Jegyzőjétől Hajdúhadház, Bocskai tér l. sz. Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. március 27. napján tartandó ülésére Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

4. NAPIREND Ügyiratszám: /2011. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. december...-i nyilvános ülésére

4. NAPIREND Ügyiratszám: /2011. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. december...-i nyilvános ülésére 1 4. NAPIREND Ügyiratszám: /2011. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. december...-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Monoszló Község Önkormányzatának 2012. évi munkaterve

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag az alábbi határozatot hozta:

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag az alábbi határozatot hozta: 2014. június 23. napján 19.00 órakor tartott ülésének könyvéből. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag az alábbi határozatot hozta: Tárgy: napirend elfogadása

Részletesebben

Tolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzata

Tolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzata Tolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzata 2 Tolna Város Önkormányzata 13/2007. (IV.27.) Önkormányzati rendelete Tolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

I. Fejezet Bevezet rendelkezések

I. Fejezet Bevezet rendelkezések Harkány Város Önkormányzat Képvisel -testületének 8/2011.(IV.13.) rendelete a Szervezeti és M ködési Szabályzatról egységes szerkezetben a 25/2011.(X.07.), a 6/2013. (IV. 3.), a 7/2013. (IV.15.) és a 14/2013.

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Dr. Szántó Mária jegyzıi

JEGYZİKÖNYV. Dr. Szántó Mária jegyzıi JEGYZİKÖNYV Készül: Mórahalom város Képviselı-testületének 2007. február 6-án megtartott rendkívüli ülésén a Polgármesteri Hivatal tanácskozó termében Jelen vannak: Nógrádi Zoltán polgármester, Csányi

Részletesebben

KULCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2012.

KULCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2012. KULCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2012. 1 Kulcs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2012. (IV. 24.) önkormányzati rendelete Kulcs Község Önkormányzatának Szervezeti

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Tisztelt Képviselő-testület! Csöbör Katalin képviselő tagságának lemondásával megüresedett az alpolgármesteri poszt. A választási eljárásról szóló törvény előírásai alapján a megüresedett képviselői helyet

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére Tárgy: Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület előfinanszírozási kérelme Előkészítette: Gál András osztályvezető Véleményező Pénzügyi Bizottság bizottság: Sorszám: IV/14 Döntéshozatal módja:

Részletesebben

BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZETI ÉS MÛKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL SZÓLÓ. 39/2003.(XI.10.) ÖKT. sz. rendelet

BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZETI ÉS MÛKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL SZÓLÓ. 39/2003.(XI.10.) ÖKT. sz. rendelet Budaörs Város Önkormányzata BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZETI ÉS MÛKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL SZÓLÓ a 12/2004. (III.24.) ÖKT. sz. és a 16/2004.(IV.07.) ÖKT. sz. 19/2004.(IV.20.) ÖKT. sz., 38/2004.(VI.24.),

Részletesebben

Előterjesztés Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. Tisztelt Képviselő-testület!

Előterjesztés Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. Tisztelt Képviselő-testület! Előterjesztő: Bencsik Mónika polgármester Előterjesztést készítette: Tóthné Pataki Csilla jegyző Előzetesen tárgyalja: Ügyrendi Bizottság Mellékletek: rendelet módosítás tervezete Nyílvános - Zárt. napirendi

Részletesebben

GÖLLE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2007. (III. 26.) R E N D E L E T E A KÉPVISELŐ-TESTÜLET ÉS SZERVEI

GÖLLE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2007. (III. 26.) R E N D E L E T E A KÉPVISELŐ-TESTÜLET ÉS SZERVEI GÖLLE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2007. (III. 26.) R E N D E L E T E A KÉPVISELŐ-TESTÜLET ÉS SZERVEI SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL 9/ 2007.(XI. 16) sz. rendelettel egységes szerkezetben

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Balmazújvárosi Közös Önkormányzati Hivatal dísztermében (4060 Balmazújváros, Kossuth tér 4-5.) Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 9-i rendkívüli

Részletesebben

RENDELETEK HATÁROZAT MELLÉKLET

RENDELETEK HATÁROZAT MELLÉKLET 2011. február 3. 3. szám Tartalomjegyzék Szám Tárgy Oldal RENDELETEK 2/2011. (II. 3.) önkormányzati 3/2011. (II. 3.) önkormányzati A Baranya Megyei Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzata

Részletesebben

I. F E J E Z E T AZ ÖNKORMÁNYZAT ELNEVEZÉSE, JELKÉPEI

I. F E J E Z E T AZ ÖNKORMÁNYZAT ELNEVEZÉSE, JELKÉPEI Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2013. (IV. 19.) önkormányzati rendelete a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (85) 550-333. 2010. december 9. napján tartandó rendkívüli

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (85) 550-333. 2010. december 9. napján tartandó rendkívüli Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (85) 550-333 Sorszám: 2 Ügyiratszám: 980-8 /2010. 70-12-1/2010. E LİTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZAT 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZAT 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról LAKITELEK ÖNKORMÁNYZAT 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelete Lakitelek Nagyközség Képviselő-testületének 32/2014. (XI.14.) számú rendelete a 6/2015. (II.20.), 12/2015. (IV.10.), 18/2015. (VI.12.),

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2014. március 3. (OR. en) 5991/14 Intézményközi referenciaszám: 2014/0015 (NLE) AELE 6 CH 5 AGRI 60

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2014. március 3. (OR. en) 5991/14 Intézményközi referenciaszám: 2014/0015 (NLE) AELE 6 CH 5 AGRI 60 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2014. március 3. (OR. en) 5991/14 Intézményközi referenciaszám: 2014/0015 (NLE) AELE 6 CH 5 AGRI 60 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS HATÁROZATA a

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. - a Közgyűléshez - az építményadóról szóló rendelet módosítására

ELŐTERJESZTÉS. - a Közgyűléshez - az építményadóról szóló rendelet módosítására Ügyiratszám: 340708/2008.III. Ügyintéző: Dr. Ráczné ELŐTERJESZTÉS - a Közgyűléshez - az építményadóról szóló rendelet módosítására Dr. Ráczné Dr. Kassy Erzsébet Az érintett belső szervezeti egység vezetőjének

Részletesebben

(1) A rendelet hatálya a Bocskaikert közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, a Gyvt. 4. -ában meghatározott személyekre terjed ki.

(1) A rendelet hatálya a Bocskaikert közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, a Gyvt. 4. -ában meghatározott személyekre terjed ki. Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016. (I.29.) önkormányzati rendelete a gyermekek védelmének helyi szabályairól és a térítési díjról Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

10/2007. (III. 19.) önkormányzati rendelete

10/2007. (III. 19.) önkormányzati rendelete 1. oldal SÁRBOGÁRD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2007. (III. 19.) önkormányzati rendelete A képviselőtestület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról. 1 A Magyar Köztársaság Országgyűlése

Részletesebben

Szécsény Város Önkormányzata 3170 Szécsény, Rákóczi út 84.

Szécsény Város Önkormányzata 3170 Szécsény, Rákóczi út 84. Szécsény Város Önkormányzata 3170 Szécsény, Rákóczi út 84. Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testületének 15/2014.(XI.26.) önkormányzati rendelete az önkormányzat és szervei szervezeti és mőködési

Részletesebben

5/2013.( V.2.)önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról. I. fejezet Általános rendelkezések

5/2013.( V.2.)önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról. I. fejezet Általános rendelkezések NYÚL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2013.( V.2.)önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról Nyúl Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország

Részletesebben

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése. 49/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete. az idegenforgalmi adóról

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése. 49/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete. az idegenforgalmi adóról Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 49/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete az idegenforgalmi adóról Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a helyi adókról szóló

Részletesebben

SZABÁLYZAT a megyei közgyűlés tagjai és hozzátartozóik vagyonnyilatkozatának kezeléséről, nyilvántartásáról, ellenőrzéséről

SZABÁLYZAT a megyei közgyűlés tagjai és hozzátartozóik vagyonnyilatkozatának kezeléséről, nyilvántartásáról, ellenőrzéséről 5. melléklet a 12/2014. (XII.15.) önkormányzati rendelethez SZABÁLYZAT a megyei közgyűlés tagjai és hozzátartozóik vagyonnyilatkozatának kezeléséről, nyilvántartásáról, ellenőrzéséről I. Általános rendelkezések

Részletesebben

/2013. ( ) önkormányzati rendelete az Önkormányzat, valamint szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

/2013. ( ) önkormányzati rendelete az Önkormányzat, valamint szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról KAPUVÁR VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2013. ( ) önkormányzati rendelete az Önkormányzat, valamint szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról Kapuvár Városi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2012. FEBRUÁR 14-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2012. FEBRUÁR 14-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2012. FEBRUÁR 14-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 81/2012. MELLÉKLETEK: 2 DB TÁRGY: A Baranya Megyei Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV Cece Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. augusztus 14. napján 18,00 órai kezdettel tartott rendkívüli üléséről

JEGYZŐKÖNYV Cece Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. augusztus 14. napján 18,00 órai kezdettel tartott rendkívüli üléséről Ikt.szám:.../2014. JEGYZŐKÖNYV Cece Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. augusztus 14. napján 18,00 órai kezdettel tartott rendkívüli üléséről A Képviselő-testülete által meghozott határozat

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa:

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Rendelet Önkormányzati Rendelettár Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 25/2006.(XII.14.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: Szervezeti és Működési Szabályzat Módosított rendelet azonosítója:

Részletesebben

Zamárdi Város Önkormányzatának. 8/2011. (IV.19.) számú rendelete. a Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Zamárdi Város Önkormányzatának. 8/2011. (IV.19.) számú rendelete. a Szervezeti és Működési Szabályzatáról Zamárdi Város Önkormányzatának 8/2011. (IV.19.) számú rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatáról (Egységes szerkezetben) 2 I. fejezet* Bevezető rész 1..* *Az Alaptörvény 32. cikk 2.) bekezdése,

Részletesebben

Világbajnokság megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésr ől szóló 2015. évi XXXIII. törvény módosításáró l

Világbajnokság megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésr ől szóló 2015. évi XXXIII. törvény módosításáró l i: c 2015. évi... törvény Érkezett: 2015 JÚN 0 2. a Budapesten megrendezend ő Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésr ől szóló 2015.

Részletesebben

Múcsonyi Helyi Választási Bizottság

Múcsonyi Helyi Választási Bizottság Múcsonyi Helyi Választási Bizottság 3744 Mucsony, Fő út 2. : 48/403-078 Fax: 48/403-078/126 sz. mellék hivatali e-mail: hivatal@mucsony.hu A Múcsonyi Helyi Választási Bizottság 49/2014. (X.12.) határozata

Részletesebben

3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS. Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2014. november 27. napjára összehívott ülésére

3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS. Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2014. november 27. napjára összehívott ülésére 3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. november 27. napjára összehívott ülésére Előterjesztés tárgya: A helyi adókról szóló rendeletek módosítása Tárgykört

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlés Egészségügy és Szociális Bizottságának 2010. május 5. napján tartott nyílt ülésérıl

J E G Y Z İ K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlés Egészségügy és Szociális Bizottságának 2010. május 5. napján tartott nyílt ülésérıl J E G Y Z İ K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlés Egészségügy és Szociális Bizottságának 2010. május 5. napján tartott nyílt ülésérıl Jelen vannak: dr. Ványai Éva, a Bizottság elnöke, képviselı

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsának. Ügyrendje. Általános rendelkezések

Pécs Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsának. Ügyrendje. Általános rendelkezések Szám:03-3/426/2012. Pécs Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsának Ügyrendje I. Általános rendelkezések Szervezet neve: Pécs Megyei Jogú Város Idősügyi Tanács (a továbbiakban: Idősügyi Tanács) Székhely címe,

Részletesebben

Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2014. (X. 27.) önkormányzati rendelete az önkormányzat és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról (egységes szerkezetben az 5/2015. (II. 26.) a

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.:22-42/2014. Tárgy: A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről

Részletesebben

Bevezető rész. 1. Általános rendelkezések TISZABURA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT

Bevezető rész. 1. Általános rendelkezések TISZABURA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT Tiszabura Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2012.(XI. 29.) önkormányzati rendelete Tiszabura Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról EGYSÉGES SZEKEZETBE

Részletesebben

SZECSENYFELFALU KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ - TESTÜLETE

SZECSENYFELFALU KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ - TESTÜLETE SZECSENYFELFALU KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ - TESTÜLETE 2009. EVI III. JEGYZŐKÖNYVE 2009. MÁRCIUS 31-1 ULESEROL J e g y z ő k ö n y v Készült Szécsényfelfalu Önkormányzat Képviselő-testületének 2009.

Részletesebben

A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT

A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 2003. június hó 16. 8. szám A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT A KÖZGYŰLÉS HIVATALOS LAPJA Tartalomjegyzék Szám Tárgy Oldal RENDELET 6/2003. (VI. 16.) Kgy. A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 6/2003.

Részletesebben

Pápateszér Község Önkormányzata Képviselő-testülete. Jegyzőkönyv

Pápateszér Község Önkormányzata Képviselő-testülete. Jegyzőkönyv Jegyzőkönyv Szám: 2/2014. Készült Pápateszér Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2014. január 30-án 18 órai kezdettel megtartott nyilvános üléséről. Az ülés helye: Pápateszér, Petőfi u. 17. Jelen

Részletesebben

ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA

ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA AZ EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATÁRÓL (a módosításokkal egységes szerkezetben) Enying Város Önkormányzatának

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS IV.KERÜLET ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. ÉVI MUNKATERVE

BUDAPEST FŐVÁROS IV.KERÜLET ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. ÉVI MUNKATERVE BUDAPEST FŐVÁROS IV.KERÜLET ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. ÉVI MUNKATERVE 2012. FEBRUÁR 23. (csütörtök) 15:00 1. Javaslat Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat intézményei és a

Részletesebben

1. számú melléklet TÁJÉKOZTATÓ A BÍRÓSÁGI ÜLNÖKÖK VÁLASZTÁSÁRÓL

1. számú melléklet TÁJÉKOZTATÓ A BÍRÓSÁGI ÜLNÖKÖK VÁLASZTÁSÁRÓL 1. számú melléklet TÁJÉKOZTATÓ A BÍRÓSÁGI ÜLNÖKÖK VÁLASZTÁSÁRÓL A Magyar Köztársaság Alkotmányának 46. (2) bekezdése értelmében a törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (ülnökök)

Részletesebben

A HVB 3 igen szavazattal meghozza az alábbi határozatot: 3/2014. (V.20.) HVB határozat: Helyi Választási Biztosság póttagjának lemondása

A HVB 3 igen szavazattal meghozza az alábbi határozatot: 3/2014. (V.20.) HVB határozat: Helyi Választási Biztosság póttagjának lemondása 1. számú HVB jegyzőkönyv Készült: a HVB üléséről 2014. május 20-án 16:00-kor Jelen vannak: Antal Lászlóné HVB elnöke Síposné Ferge Katalin HVB elnök helyettes Beke Árpád HVB tag Urbánné Lengyel Zsuzsanna

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Ortaháza Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. november 24-én megtartott nyílt ülésről.

Jegyzőkönyv. Ortaháza Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. november 24-én megtartott nyílt ülésről. 165/10/2015. Zala Megye Ortaháza Jegyzőkönyv Ortaháza Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. november 24-én megtartott nyílt ülésről. Határozatok: 71/2015(XI.24.) kt. határozat. Tárgykód: El6

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Az Önkormányzat megnevezései

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Az Önkormányzat megnevezései Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2011. (II.23.) önkormányzati rendelete Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról Mezőkövesd Város

Részletesebben

Törvényességi szempontból ellenőrizte: Szimoncsikné dr. Laza Margit jegyző

Törvényességi szempontból ellenőrizte: Szimoncsikné dr. Laza Margit jegyző Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármestere 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat a Fekete István Általános Iskola területén lévő ebédlő

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.: 22-49/2013. Tárgy: Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata

Részletesebben

Tabajd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. szeptember 27-i rendkívüli ülésére. 5. napirendi pont

Tabajd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. szeptember 27-i rendkívüli ülésére. 5. napirendi pont E LŐTERJESZTÉS 2013. szeptember 27-i rendkívüli ülésére 5. napirendi pont Előterjesztés címe és tárgya: A Tabajdi Oktatásért és Ifjúságért Közalapítvány új tisztségviselőinek megválasztása, Alapító Okirat

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Ponty István képviselő (5 fő) Kelemen Dóra kirendeltség-vezető (1 fő) I. NAPIRENDEK ELŐTT

JEGYZŐKÖNYV. Ponty István képviselő (5 fő) Kelemen Dóra kirendeltség-vezető (1 fő) I. NAPIRENDEK ELŐTT Győrladamér Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Szám: 2/2015. JEGYZŐKÖNYV Készült: Győrladamér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. január 29-én 08.00 órai kezdettel a Polgármesteri

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 230 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Rakamaz Város Képviselő-testületének 2015. június 5. napján 9 00 órától a Rakamazi Közös Önkormányzati Hivatal tanácstermében megtartott rendkívüli üléséről. Jelen vannak:

Részletesebben

Ópusztaszer Község Önkormányzata Képviselő-testülete 1/2007. (I.12.)számú rendelete. az Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Ópusztaszer Község Önkormányzata Képviselő-testülete 1/2007. (I.12.)számú rendelete. az Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról Ópusztaszer Község Önkormányzata Képviselő-testülete 1/2007. (I.12.)számú rendelete az Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról (Egységes szerkezetben a módosításáról szóló 17/2007.

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések

I. Fejezet. Általános rendelkezések Tarnaméra Község Önkormányzata képviselő-testületének 7/2011. (IV.28.) önkormányzati rendelete a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról Tarnaméra a Község Önkormányzatának képviselő-testülete

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV a képviselı-testület 2010. október 13-án megtartott alakuló ülésérıl

JEGYZİKÖNYV a képviselı-testület 2010. október 13-án megtartott alakuló ülésérıl SZANK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE 15/2010. JEGYZİKÖNYV a képviselı-testület 2010. október 13-án megtartott alakuló ülésérıl Határozatok száma: 77-90. Rendelet száma: 16. TARTALOMJEGYZÉK HATÁROZATOK:

Részletesebben

Czeglédi Sándorné Humánerőforrás és Közoktatási Bizottság elnöke

Czeglédi Sándorné Humánerőforrás és Közoktatási Bizottság elnöke Isaszeg Város Önkormányzata pályázatot hirdet kizárólag Isaszeg közigazgatási területén működő intézmények, közösségek számára, nyári szabadidős programok támogatására. A pályázatnak tartalmaznia kell:

Részletesebben

Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyőlésének 10/2000.(IV.17.) rendelete a Szervezeti és Mőködési Szabályzatról a módosításokkal egységes szerkezetben

Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyőlésének 10/2000.(IV.17.) rendelete a Szervezeti és Mőködési Szabályzatról a módosításokkal egységes szerkezetben Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyőlésének 10/2000.(IV.17.) rendelete a Szervezeti és Mőködési Szabályzatról Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyőlése (a továbbiakban: közgyőlés) Szekszárd város polgárainak

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 22.12.2006 COM(2006) 916 végleges 2006/0300 (COD) Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE pénzügyi konglomerátumhoz tartozó hitelintézetek,

Részletesebben

Nemesnádudvar Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 12/2013. (XI.21.) önkormányzati rendelete az önkormányzati vagyonról

Nemesnádudvar Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 12/2013. (XI.21.) önkormányzati rendelete az önkormányzati vagyonról Nemesnádudvar Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (XI.21.) önkormányzati rendelete az önkormányzati vagyonról Nemesnádudvar Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.

Részletesebben

PREAMBULUM. Általános rendelkezések Az önkormányzat elnevezése, székhelye, működési területe

PREAMBULUM. Általános rendelkezések Az önkormányzat elnevezése, székhelye, működési területe 15/2007. (IV.20.) sz. rendelete, Isaszeg Város* Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról (Egységes szerkezetben a 36/2007.(XII.21.), a 11/2008.(VI.19.) a 3/2009.(II.20.),

Részletesebben

25/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

25/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról 25/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról (Egységes szerkezetben a 6/2015. (III. 04.) ör., 25/2015. (VII. 1.)

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Somlóvásárhely Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 8481 Somlóvásárhely, Szabadság tér 1. Szám: 317-18/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Somlóvásárhely Községi Önkormányzat Képviselőtestületének

Részletesebben

A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 10/2003. (IV.22.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL

A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 10/2003. (IV.22.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 10/2003. (IV.22.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL - a módosításokkal egységes szerkezetben - 2 A Tolna Megyei Önkormányzat

Részletesebben

... 1/1995.(1.17.) sz. önkormányzati rendelet

... 1/1995.(1.17.) sz. önkormányzati rendelet ... BUDAPEST KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT 1/1995.(1.17.) sz. önkormányzati rendelet a 11/1994~iii.22.) sz. önkormányzati rendelettel, a 6/1994. (1.25.) sz. önkormányzati rendelettel, a 39/1993. (X.26.) sz. önkormányzati

Részletesebben

KOIB_02 - Nyári napközi szervezése (2016) 2016. március 23. ELŐTERJESZTÉS

KOIB_02 - Nyári napközi szervezése (2016) 2016. március 23. ELŐTERJESZTÉS ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Kulturális, Oktatási és Ifjúsági Bizottsága 2016. március 23-ai ülésére 2. napirend Tárgya: Nyári napközi szervezése (2016) Előadó: Margruber János jegyző Melléklet:

Részletesebben

2015. június 26-i rendes ülésére

2015. június 26-i rendes ülésére 38. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. június 26-i rendes ülésére Tárgy: Közbeszerzési eljárás megindításának jóváhagyása a Támasz

Részletesebben

Egeralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (V.10.) önkormányzati rendelete Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Egeralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (V.10.) önkormányzati rendelete Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról Egeralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (V.10.) önkormányzati rendelete Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról Egeralja Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a

Részletesebben

I. FEJEZET Általános rendelkezések. 2.. (1) Az önkormányzat hivatalos megnevezése: Dunaföldvár Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat).

I. FEJEZET Általános rendelkezések. 2.. (1) Az önkormányzat hivatalos megnevezése: Dunaföldvár Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat). DUNFÖLDVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a 20/2003.(X.05.) a 2/2004.(II.15.), az 5/2004.(II.15.), a 12/2004.(VII.01.), a 14/2004.(X.01.), a 8/2005.(IX.05.), a 7/2006.(III.05.), a 9/2006.(IV.01.)

Részletesebben

HERÉD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 15/2007.(XI.27.) rendelete a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

HERÉD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 15/2007.(XI.27.) rendelete a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról HERÉD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 15/2007.(XI.27.) rendelete a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról Heréd község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület)

Részletesebben

152/1. H a t á r o z a t

152/1. H a t á r o z a t 11. Alapító okiratok módosítása Előterjesztő: Várospolitikai Alpolgármester 152/1 Dr. Botka László polgármester, üléselnök: Módosító indítvány az előterjesztéshez nem érkezett. Szavazásra bocsátja a Heller

Részletesebben

TERJESZTÉS. Tárgya: strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések módosítása Készítette: dr. Szabó Tímea, körjegyz

TERJESZTÉS. Tárgya: strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések módosítása Készítette: dr. Szabó Tímea, körjegyz EL TERJESZTÉS Tárgya: strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések módosítása Készítette: dr. Szabó Tímea, körjegyz Tisztelt Képvisel -testület! A strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések

Részletesebben

I. Fejezet. 1. Általános rendelkezések

I. Fejezet. 1. Általános rendelkezések Vigántpetend község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014.(XI.30.) önkormányzati rendelete Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról Vigántpetend község Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2011. május 30-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2011. május 30-i rendkívüli ülésére ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2011. május 30-i rendkívüli ülésére Egyszerű többség Tárgy: Gunaras Gyógyfürdő és Idegenforgalmi Zrt. tagi kölcsön visszafizetése Előterjesztő:

Részletesebben

A Rendelet módosításának másik eleme a Tiszta udvar, rendes ház és a Tiszta, rendezett

A Rendelet módosításának másik eleme a Tiszta udvar, rendes ház és a Tiszta, rendezett Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Jegyző je t 9 ' l '1-. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Kőbánya környezetének szépítéséről szóló 4/2014. (II. 24.) önkormányzati

Részletesebben

~~Sl. vr ~ 1. NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA FŐOSZTÁLY. - a Közgyűléshez

~~Sl. vr ~ 1. NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA FŐOSZTÁLY. - a Közgyűléshez NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA FŐOSZTÁLY 4401 Nyíregyháza, Kossuth tér l. Pf.: 83. Telefon: (42) 524-524, (42) 524-540; Fax: (42) 524-541 E-mai!: gazdalkodasifoosztalv@nviregyhaza.hu

Részletesebben

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai DANUBIA Szabadalmi és Védjegy Iroda Kft. Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai A Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület

Részletesebben

Módosító Okirat. Okirat szám: 22/30750-2/2015.

Módosító Okirat. Okirat szám: 22/30750-2/2015. Okirat szám: 22/30750-2/2015. Módosító Okirat A Pestszentlőrinci Csemete Óvoda a Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testülete által 2014. március 12.

Részletesebben

1. Sárvár, Kossuth tér 5. földszint 1. szám (hrsz: 173/A/8) alatt található ingatlan értékesítése

1. Sárvár, Kossuth tér 5. földszint 1. szám (hrsz: 173/A/8) alatt található ingatlan értékesítése SÁRVÁR VÁROS POLGÁRMESTERE 9600 Sárvár, Várkerület 2. Pf. 78. Fax.: 95/323-555, Tel.:95/ 320-265, Tx 37-417 ELŐTERJESZTÉS Előterjesztés az elővásárlási joggal nem érintett Sárvár, 784/10/A/1 hrsz-ú, Sárvár,

Részletesebben

Borsodszirák Községi Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Szervezeti és Működési Szabályzata

Borsodszirák Községi Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Szervezeti és Működési Szabályzata Borsodszirák Községi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata A Borsodszirák Roma Nemzetiségi Önkormányzat (a továbbiakban: Nemzetiségi Önkormányzat) Képviselő-testülete a nemzetiségek

Részletesebben

A Hivatal létszám és munkajogi adatai: A közigazgatási hivatalban közszolgálati jogviszonyban állók létszáma és összetétele besorolási osztály szerint

A Hivatal létszám és munkajogi adatai: A közigazgatási hivatalban közszolgálati jogviszonyban állók létszáma és összetétele besorolási osztály szerint A Hivatal létszám és munkajogi adatai: A közigazgatási hivatalban közszolgálati jogviszonyban állók létszáma és összetétele besorolási osztály szerint 26. 1.1. Baranya Somogy Tolna Dél-dunántúli régió

Részletesebben

Oktatási Kulturális Sport és. 2015. január 20. Máté Antal polgármester

Oktatási Kulturális Sport és. 2015. január 20. Máté Antal polgármester ülés ideje: 2015. január 28. (szerda) 1. Előterjesztés városi rendezvényterv elfogadására Oktatási Kulturális Sport és Ifjúsági 2. A Református Egyházközség tájékoztatója a Nyírbátori Református Általános

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2006. február 13-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2006. február 13-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2006. február 13-i ülésére Tárgy: A személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjai megállapításának szabályairól szóló rendelet

Részletesebben

Készült: Csehbánya Község Önkormányzat Képviselő-testület 2013. október 10-én 16.00 órakor megtartott rendkívüli, nyilvános üléséről

Készült: Csehbánya Község Önkormányzat Képviselő-testület 2013. október 10-én 16.00 órakor megtartott rendkívüli, nyilvános üléséről CSEHBÁNYA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Cím: 8445 Csehbánya, Fő u. 39., Tel./fax: (88) 241-009 e-mail: csehbanya@invitel.hu, web: www.csehbanya.hu Szám: 20/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S TÁRGY: Szálka Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. ( ) önkormányzati rendelete a temetőről és a temetkezésről szóló 17/2007. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról (t e r v e z e

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2015. január 29-i ülésére. Módosító javaslat a 211/4/2014. számú előterjesztéshez. Dr. Bácskai János polgármester

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2015. január 29-i ülésére. Módosító javaslat a 211/4/2014. számú előterjesztéshez. Dr. Bácskai János polgármester Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 211/5/2014. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2015. január 29-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Módosító javaslat a 211/4/2014.

Részletesebben

Kunfehértó Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Kunfehértó Község Önkormányzata Képviselő-testületének Kunfehértó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2016.(VII.19.) önkormányzati rendelet az Önkormányzat Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról Kunfehértó Község Önkormányzata

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról

Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról ELŐTERJESZTÉS Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról A.) A helyi önkormányzat belső ellenőrzését a belső kontrollrendszer, a folyamatba épített, előzetes, utólagos vezetői

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 13/2013.(II.21.) rendelete az Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 13/2013.(II.21.) rendelete az Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 13/2013.(II.21.) rendelete az Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról (egységes szerkezetben a 30/2013.(V.30.), 46/2013.(X.31.), 14/2014.(V.29.),

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Doba Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 8482 Doba, Kossuth u. 10. Szám: D-57-19 /2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Doba Község Önkormányzat Képviselőtestületének 2013. december 30 -án 17,30 órai

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.: 22-41/2013. Tárgy: A Kiszombor 05326/2 hrsz-ú (korábban: 027/2 hrsz) ingatlan

Részletesebben

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselő-testületének. 21/2014. (X.30.) sz. önkormányzati rendelete

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselő-testületének. 21/2014. (X.30.) sz. önkormányzati rendelete PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselő-testületének 21/2014. (X.30.) sz. önkormányzati rendelete A KÉPVISELŐ TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL 1 (változtatásokkal egységes szerkezetbe foglalt

Részletesebben

2014. 1. számú példány

2014. 1. számú példány Dömös Község Önkormányzata 2027 Dömös Táncsics u. 2 Készült: 3 példányban 2014. 1. számú példány JEGYZŐKÖNYV DÖMÖS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2014. OKTÓBER 21-ÉN MEGTARTOTT ALAKULÓ ÜLÉSÉRŐL

Részletesebben