FÖLDRAJZ ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FÖLDRAJZ ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004"

Átírás

1 FÖLDRAJZ ÍRÁSELI FELVÉTELI FELADATOK 2004 Az írásbeli dolgozat megoldásához 180 perc áll rendelkezésre. Először olvassa el a feladatokban megfogalmazott kérdéseket, majd alaposan gondolja át válaszait, s azokat írja le. Nem egyértelmű áthúzás, javítás stb. esetén arra a feladatrészre nem kap pontot. Néhány feladatnál (ezekre a dolgozatban felhívtuk a figyelmet) a rossz bejelölés, aláhúzás stb. pontlevonással jár. Az esszénél törekedjen a fogalmazás tömörségére, olvashatóságára. A feladatlapokra golyós- vagy töltőtollal írjon..összes pontszám.felvételi pontszám javító.. javító bizottság elnöke I. feladat pontszáma: 9 elért pontszám:.. II. feladat pontszáma: 15 elért pontszám:.. III. feladat pontszáma: 10 elért pontszám:.. IV. feladat pontszáma: 2 elért pontszám:.. V. feladat pontszáma: 4 elért pontszám:.. VI. feladat pontszáma: 7 elért pontszám:.. VII. feladat pontszáma: 10 elért pontszám:.. VIII. feladat pontszáma: 13 elért pontszám:.. IX. feladat pontszáma: 5 elért pontszám:.. X. feladat pontszáma: 25 elért pontszám:.. Összesen: 100 pont Összesen:...

2 2 I. RAJZOS FELADAT a) Nevezze meg, hogy mely bejelölt, országhatáron túli városok részesei az egyes eurorégiós együttműködéseknek! A -. C -. E D -.. F -... Mely magyarországi regionális központok fejlődését segítheti elő az együttműködés? (Írja a térképen számmal jelölt városok nevét a vonalra!) Kárpátok Eurorégió - Duna-Maros-Tisza Eurorégió - Alpok-Adria Munkaközösség - 1. város - 2. város - 3. város - A feladat pontszáma: 9 pont.

3 3 II. RAJZOS FELADAT Nevezze meg a nagybetűkkel jelölt tengert, nagytájakat és hegységeket: A= = C=. D= E= F=.. Nevezze meg a kisbetűkkel jelölt folyókat! a=. b= c= Ismerje fel a számokkal jelölt 12 város közül azt a hatot, amelyekre az alábbi állítások vonatkoznak! Írja a szám után a város nevét, utána az állítás nagybetű jelét! 1=.. 2= 3=... 4=.. 5=.. 6=... 7=... 8=.. 9=.. 10=. 11= 12= Állítások: A=Pénzügyi, kereskedelmi és légiközlekedési központ, az EU központi bankjának székhelye. =A városhoz fűződik az autógyártás hőskora; ma többek között Mercedes típusú gépkocsijáról, a osch nagyvállalat elektrotechnikai termékeiről ismert. C=Az új tartományok (a volt NDK) legforgalmasabb kikötővárosa. D=Dómjáról, a Ford autók gyártásáról, finomvegyészetéről híres nagyváros. E=Nagy múltú textilipari és textilgépgyártó központ. F=Németország 2. nagyvárosa, legnagyobb forgalmú kikötője, sokoldalú iparvárosa. A feladat pontszáma: 15 pont. Csak a teljes értékű válaszokért jár pont!

4 4 III. RELÁCIÓANALÍZIS Az alábbi feladatok összetett mondatokból állnak. Az összetett mondat első része egy állítás, a második része pedig egy indoklás. Az állítások vagy igazak, vagy hamisak. Az igaz állítások és az indoklások vagy közvetlen összefüggésben vannak egymással, vagy pedig nincs közöttük ilyen kapcsolat. Így jön létre az alábbi öt variáció. Állítás Indoklás Összefüggés A Igaz igaz Van Igaz igaz nincs C Igaz hamis nincs D Hamis igaz (önmagában) nincs E Hamis hamis nincs Keresse ki az egyes feladatoknak megfelelő variációt, és annak betűjelét írja a feladat előtti kipontozott vonalra!.1. Az első időzóna a greenwichi kezdő hosszúsági körtől a keleti és a nyugati délkör 7,5 fokáig terjed, mert ebben az időzónában a greenwichi középidőt mutatják az órák..2. A kiömléses vulkáni kőzetek anyaga finomszemcsés, mert a felszínen a kőzetolvadék gyorsan kihűl és megszilárdul..3. A Kaledóniai-hegységrendszerhez tartozó vonulatok valamennyi kontinensen megtalálhatók, mert az óidő végére a Föld összes kontinense egy hatalmas szárazföldben, a Pangeában egyesült..4. A levegő hőmérséklete a troposzféra felső határáig fokozatosan csökken, mert a Nap a földfelszín közvetítésével melegíti fel a levegőt..5. A ciklon belsejében a levegő leszálló mozgást végez, mert a ciklon központjában alacsony légnyomás uralkodik..6. A Dél-afrikai Köztársaság lakosságának 1/5-e európai származású, mert a fehérek arányát a bevándorlás növeli..7. A alkán-hegység fontos éghajlatválasztó, mert vonulatainak éghajlata hűvösebb és csapadékosabb, mint a környező tájaké..8. Nemzeti valutánk, a forint konvertibilis, mert szabadon átváltható bármely más ország valutájára..9. A gazdasági fejlődés során az iparban dolgozók aránya fokozatosan nőtt, mert a mezőgazdasági munka egyre több ipari terméket (gépet, növényvédőszert, műtrágyát) igényelt. 10. Észak-Európa országainak mezőgazdasága fejletlen, mert a belföldi jégtakaró a altipajzs jelentős részén lepusztította a talajtakarót. A feladat pontszáma: 10 pont.

5 5 IV. CSILLAGÁSZATI FELADAT Milyen sorrendben helyezkedik el a Föld, a Nap és a Hold holdfogyatkozás idején? Írja az égitestek nevét megfelelő sorrendben a karikákba! Karikázza be a helyes megállapítás betűjelét! A) Holdfogyatkozás telihold idején alakulhat ki. ) Holdfogyatkozás újhold idején alakulhat ki. C) Holdfogyatkozás első negyed idején alakulhat ki. D) Holdfogyatkozás utolsó negyed idején alakulhat ki. E) Holdfogyatkozás bármely holdfázis idején kialakulhat. A feladat pontszáma: 2 pont.

6 6 V. SZÁMÍTÁSI FELADAT Egy dél-afrikai aranybányában méréseket végeztek, és a következő adatokat jegyezték fel: A kőzetek hőmérséklete a felszínen: 20 o C A kőzetek hőmérséklete 3500 méter mélyen: 51 o C a) Mekkora a geotermikus gradiens értéke a bánya területén?.. A számítást itt végezze! b) Mit gondol, a fenti adathoz viszonyítva hazánkban az Alföld aljzatában, hasonló mélységben milyen hőmérsékleti értékeket mérhetnénk? Karikázza be a megfelelő válasz betűjelét! A) Magasabb lenne a hőmérséklet. ) Hasonló hőmérsékleti értékeket tapasztalnánk. C) Alacsonyabb lenne a hőmérséklet. A feladat pontszáma: 4 pont.

7 7 VI. TÉRKÉPÉSZETI FELADAT a) Az 1:5000 méretarányú térképen egy épülő halastó oldalai 2 cm és 6 cm hosszúak. Hány m 3 vizet kell a tóba szivattyúzni, ha a halak biztonságos betelepítéséhez és a megfelelő életfeltételek biztosításához a szakemberek szerint átlagosan 1,5 méteres vízmélységre van szükség? A számítást itt végezze! b) Később egy térképrajzoló azt a feladatot kapja, hogy készítsen egy részletesebb térképet a halastó környékéről egy szórólaphoz, és ezen a tó rövidebb oldala 10 cm legyen. Mekkora lesz ennek a térképnek a méretaránya? A számítást itt végezze! A feladat pontszáma: 7 pont.

8 8 VII. IGAZSÁGKERESÉS Karikázza be azon tíz állítás számjelét, amelyeket teljes egészében igaznak tart! Vigyázzon, mert ennél több bekarikázás pontlevonással jár! 1. elgium déli felét német nyelvű vallonok, északi részét franciául beszélő flamandok lakják. 2. A Rajna torkolatában fekvő Antwerpen Európa második legnagyobb forgalmú kikötője. 3. Hollandiában a belvízi hajóutak (folyók, csatornák, tavak) hossza és szállítási teljesítménye még a vasutakét is felülmúlja. 4. Felső-Ausztria nehéziparának legnagyobb központja Graz. 5. Ausztria 1995-ben lett az Európai Unió teljes jogú tagja. 6. Ausztria ásványkincsei közül a kősóból és a tűzállótégla-gyártására használt magnezitből exportra is jut. 7. Lengyelország két nagy kikötővárosa közül Gdańsk az Odera, Sczecin pedig a Visztula torkolatában épült. 8. Varsó és Gdańsk is ugyanazon folyó partján fekszik. 9. Nigériában az északi országrészt főleg mohamedán hauszák és fulbék lakják. 10. Nigéria területe és lakossága több mint hússzorosa Magyarországénak. 11. A francia kanadaiak zöme egyetlen hatalmas tömbben, a Szent Lőrinc-folyó alsó szakaszának környékén, Ontario szövetségi tartományban él. 12. Kanada kőolajlelőhelyei a Préri-fennsíkon találhatók. 13. Dél-Amerika szavannáinak szarvasmarha-tenyésztése a tejtermelésre szakosodott. 14. razília pénzügyi és ipari fellegvárának, Sao Paulo agglomerációjának lakossága még elmarad a Rio de Janeiróétól. 15. A mulattok az európai és az indián, a meszticek a fekete és az európai emberfajtához tartozó szülők leszármazottai. 16. India területének kb. a fele szántóföld. 17. India legfontosabb gyapottermesztő vidéke a Damodar folyó környékén alakult ki. 18. A legnagyobb hozamú gabonaféle, a rizs kb. 3 hónapos elárasztást kíván. 19. A Neptunusz, az Uránusz és a Szaturnusz a Jupiter típusú, vagy külső bolygókhoz tartoznak. 20. A sztalaktitok az álló, a sztalagmitok a függő cseppkövek. 21. A mofetták a 100 o C alatti, jórészt száraz CO 2 -gázkitörések. A feladat pontszáma: 10 pont.

9 9 VIII. TÖSZÖRÖS ASSZOCIÁCIÓ Az alábbi feladatban 7 ország és 7 állítás szerepel. A 7 állítás közül van olyan, amelyik egy, van amelyik több országra, de olyan is amelyik egyik országra sem vonatkozik (igaz). Az állításoknak megfelelő számokat karikázza be az országok neve utáni számsorban! Figyelem! Összesen 49 bekarikázási lehetősége van, de csak 13 helyes! Vigyázzon, mert ennél több bekarikázás pontlevonással jár! Amerikai Egyesült Államok Ausztrália razília India Kanada Mexikó Nigéria Állítások: 1. Két óceán mossa partjait 2. Területe nem éri el az 5 millió km 2 -t 3. A főváros a legnépesebb városa. 4. NATO-tag. 5. A Ráktérítő áthalad területén. 6. auxitbányászata első a világon. 7. A Föld legnagyobb halászországa. A feladat pontszáma: 13 pont.

10 10 IX. FOGALOM FELISMERÉSE A következő mondatokkal egy-egy földrajzi fogalmat határoztunk meg. Írja a meghatározás utáni pontozott vonalra a fogalom nevét! 1. A légkör km-ig terjedő, legalacsonyabb hőmérsékletű tartománya, ahol a Föld felé tartó meteoritok jórészt elégnek: 2. Azonos légnyomású pontokat összekötő görbe:.. 3. Minden oldalról szárazföldekkel körülölelt, önálló medencéjű, az óceánhoz keskeny szorossal kapcsolódó zárt tenger:. 4. A sarkköri öv főleg mohákból és zuzmókból álló jellegzetes természetes növénytakarója: 5. Egy egyházfő nevéhez fűződő, a XVI. században bevezetett naptár: A feladat pontszáma: 5 pont.

11 11 X. ESSZÉ Mutassa be a Nyugat-Dunántúl régió természet- és társadalomföldrajzi, környezeti jellemzőit és azok egymással való összefüggéseit! A feladat pontszáma: 25 pont.

12 12

13 13

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 13. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 13. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 13. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2013. október 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2013. október 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 240 perc Elérhető pontszám: 200 pont ÚTMUTATÓ A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Tisztelt Versenyző! A

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 19. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 16. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 16. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Földrajz

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 16. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 16. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Földrajz középszint

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 25. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 25. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. május 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. május 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 25. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 25., 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Földrajz középszint írásbeli

Részletesebben

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 240 perc Elérhető pontszám: 200 pont ÚTMUTATÓ A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP A munka megkezdése előtt

Részletesebben

A 2010/2011. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÚTMUTATÓ

A 2010/2011. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÚTMUTATÓ Oktatási Hivatal A versenyző kódszáma: A 2010/2011. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FÖLDRAJZ Munkaidő: 240 perc Elérhető pontszám: 200 pont FELADATLAP ÚTMUTATÓ A munka megkezdése

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 21. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. február 21. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Földrajz

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 16. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 16. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Földrajz

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 15. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Földrajz középszint

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 15. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Földrajz középszint

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 13. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 13. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Földrajz középszint

Részletesebben

A 2007/2008. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja FÖLDRAJZBÓL ÚTMUTATÓ

A 2007/2008. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja FÖLDRAJZBÓL ÚTMUTATÓ Oktatási Hivatal A versenyző kódszáma: A 2007/2008. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja Munkaidő: 240 perc Elérhető pontszám: 200 pont FÖLDRAJZBÓL ÚTMUTATÓ

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 15. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Földrajz középszint

Részletesebben

XX. Kovács János Országos Középiskolai Földrajz Verseny 2015. február 25. 14.00 óra

XX. Kovács János Országos Középiskolai Földrajz Verseny 2015. február 25. 14.00 óra XX. Kovács János Országos Középiskolai Földrajz Verseny 2015. február 25. 14.00 óra Feladatlap és értékelő lap A dolgozat elérhető maximális pontszáma: 150 pont A dolgozat megírására engedélyezett idő

Részletesebben

A 2012/2013. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP

A 2012/2013. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP Oktatási Hivatal A versenyző kódszáma: Munkaidő: 240 perc Elérhető pontszám: 200 pont A 2012/2013. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÚTMUTATÓ A munka megkezdése

Részletesebben

A XXI. LESS NÁNDOR ORSZÁGOS FÖLDRAJZVERSENY

A XXI. LESS NÁNDOR ORSZÁGOS FÖLDRAJZVERSENY A XXI. LESS NÁNDOR ORSZÁGOS FÖLDRAJZVERSENY ELSŐ FORDULÓJÁNAK FELADATLAPJA I. KATEGÓRIA Tudnivalók A feladatokat figyelmesen olvasd el! A megoldásokat a mellékelt értékelőlapon kell beadni. Az értékelőlapon

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA 8. osztály 2007. Elért pontszám: Javította: Ellenőrizte: Ú T M U T A T Ó A feladatlap megoldásához segédeszköz nem

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA 8. osztály 2010. Kedves Versenyző! Kérünk, mielőtt elkezdenéd a feladatlap kitöltését, figyelmesen olvasd át az alábbi

Részletesebben

FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK MŰVELTSÉGI TERÜLET FÖLDRAJZ 7-8. évfolyam Bevezetés A Földünk és környezetünk műveltségi terület a tanulókat tájékozódni, eligazodni tanítja hazánkban és a kontinenseken. Tudatosuljon

Részletesebben

TARTALOM A VILÁGGAZDASÁGI FOLYAMATOK AZ EURÓPÁN KÍVÜLI KONTINENSEK EURÓPA HELYE A VILÁGGAZDASÁGBAN ELÕSZÓ... 7

TARTALOM A VILÁGGAZDASÁGI FOLYAMATOK AZ EURÓPÁN KÍVÜLI KONTINENSEK EURÓPA HELYE A VILÁGGAZDASÁGBAN ELÕSZÓ... 7 TARTALOM ELÕSZÓ... 7 A VILÁGGAZDASÁGI FOLYAMATOK A gazdasági élet alapjai... 10 A világméretûvé váló gazdaság I II.... 14 A transznacionális vállalatok... 21 A nemzetgazdaságok és az állam változó szerepe..

Részletesebben

A FÖLDRAJZ ÉRETTSÉGI VIZSGA SZERKEZETE. Feladatsorok és javítási-értékelési útmutatók

A FÖLDRAJZ ÉRETTSÉGI VIZSGA SZERKEZETE. Feladatsorok és javítási-értékelési útmutatók A FÖLDRAJZ ÉRETTSÉGI VIZSGA SZERKEZETE Feladatsorok és javítási-értékelési útmutatók A földrajz érettségi tétel 3 fő részből áll. Az I. tétel Európa, a II. tétel Románia, míg a III. tétel: az Európai Unió

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 1. FELADAT 1. C 2. H 3. A 4. G 5.

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA 7. osztály 2014. Kedves Versenyző! Kérünk, mielőtt elkezdenéd a feladatlap kitöltését,

Részletesebben

Segédanyag, vázlatok formájában

Segédanyag, vázlatok formájában 1, Természetföldrajz segédanyag Segédanyag, vázlatok formájában Földünk mozgásai 1. A Föld forog a saját tengelye körül, óramutató járásával ellentétesen, időtartama kb. 24 óra. A képzelt tengelyének felszíni

Részletesebben

Európán kívüli földrészek földrajza

Európán kívüli földrészek földrajza Európán kívüli földrészek földrajza Földrajz kedvelők részére Tartalom 1. ÁZSIA TERMÉSZETFÖLDRAJZI KÉPE... 2 2. KÍNA... 7 3. JAPÁN... 10 4. INDIA... 12 5. DÉLKELET ÁZSIA ORSZÁGAI... 16 6. NYUGAT-ÁZSIA...

Részletesebben