Hungarikumok a Fertő-tájon

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hungarikumok a Fertő-tájon"

Átírás

1 Hungarikumok a Fertő-tájon Fertő-táj Világörökség Nap május óra Programfüzet

2

3 Fertő-táj Világörökség Nap A decemberében világörökségi rangot nyert Fertő-táj képviselői május 18-án vehették át a világörökségi diplomát az UNESCO képviselőitől. Ennek emlékére minden évben megrendezzük a világörökségi napot, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület közös szervezésében. A megnyitót Hegykőn 10 órai kezdettel a Megyei Értéktár rendezvénysorozatának alkalmából a Tornácos Vendégház aulájában tartjuk. A szervezők a május 16-i hegykői rendezvényre hívják és várják a nemzeti értékpiramis rendszere iránt érdeklődőket, a helyi értéktár bizottságok tagjait, az értékvédelem területén tenni akaró személyeket: polgármestereket, jegyzőket, civil szervezetek képviselőit, népművelőket, helyi szakembereket, helyi értékteremtőket. További információ: 14 óra Hegykői Csipkeház ünnepélyes megnyitója Látogassák meg a tíz világörökségi településen ezen a napon kínált érdekes programjainkat! Idén a települési attrakciók mellett minden faluban egy-egy hungarikum is bemutatkozik. (Egyes helyszíneken a program ingyenességének előfeltétele az, hogy korábban már más programokon részt vettek! Lásd az egyes helyszínek melletti megjegyzést!) A részvételt az egyes programokon a helyi szervezők pecséttel igazolják. A kiállítások megtekintésének utolsó időpontja A programokat órai kezdettel Lászlómajorban zárjuk, ahol Kassai Lovas íjász Németh Törzs tagjai tartanak bemutatót valamint a jó hangulatról Kónyai Flórián vezetésével a Pannon Cigányzenekar szólistái fognak gondoskodni. Azok, akik a nap folyamán legalább HÁROM település programján részt vettek, azok között értékes nyereményeket sorsolunk ki. A Fertő-táj egyes vendéglátói szeretettel várják 10 és 18 óra között a Fertő-táj ízeire éhes vendégeket. (Az akcióban részt vevő éttermek listáját lásd a füzet végén).

4 H-9431 Fertőd, Joseph Haydn út 2. Tel.: Kedves Látogatók! Ismerkedjenek meg a XVIII. és XIX. századi két legjelentősebb magyar főúri család örökségével! Ezen a napon a fertődi Esterházy-kastélyban és a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumban a 3 összegyűjtött pecsétet felmutató látogatóinknak 50% kedvezményt biztosítunk a belépőjegy árából. Információ óráig: Az utolsó tárlatvezetés 17 órakor indul. Széchenyi István Emlékmúzeum H-9485 Nagycenk, Kiscenki utca 3. Tel.: Szeretettel várjuk Önöket Nagycenken és Fertődön a Fertő-táj Világörökség Napján!

5 NAGYCENK Bugledich Attila: 30/ Széchenyi István faluja 2015-ben is várja a világörökség nap látogatóit. Régi és új látnivalók sokaságából válogathat az érdeklődő! Szent István templom: a kívül belül felújított templom ingyenesen megtekinthető, a templom plébániájának udvarán lévő új játszótér kipróbálható. Régi Mesterségek Szerszámkiállítása (a templom mellett): A kiállítás ingyenesen megtekinthető. Széchenyi István Emlékház a kastélyban: A megújult kiállítás 3 pecséttel fél áron megtekinthető. Alkotóház Táncház a Hungaricumok jegyében a Czenki Hársfa Néptánc egyesület közreműködésével. Széchenyi Múzeumvasút: három pecsét megléte esetén 30% kedvezményt biztosít a teljes árú és a gyermek menetjegyek árából. Teljes árú egy útra: 440 Ft helyett 310 Ft. Teljes árú oda-vissza: 870 Ft helyett 610 Ft. Gyermekjegy egy útra: 280 Ft helyett 200 Ft. Gyermekjegy oda-vissza: 440 Ft helyett 310 Ft FERTŐRÁKOS Hadarits Timea: 30/ Fertőrákos méltán híres a püspöki kőfejtőről, templomáról, Friedrich von Chreuzpeck lovagról, a Mithras szentélyről és a boráról. Bár községünk kissé távol esik a többi helyszíntől, érdemes hozzánk is ellátogatni. Megtekinthető: A Látványkerámia-műhely a tájházzal együtt (Fő u. 152 sz. alatt) A Kalcitkristály kiállítás Makovnik család (Fő u. 199 sz. alatt) A Világörökség Nap résztvevőinek ingyenes a belépés. A régi polgármesteri hivatalban a Fő u. 190 sz. alatt

6 A régi polgármesteri hivatalban a Fő u. 190 sz. alatt Az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a Fertő-part településeinek felelős szolgáltatójaként nagy hangsúlyt fektet a világörökséghez tartozó kultúrtáj megóvására is. Biomosás bemutató gyakorlati tanácsok bőrbarát mosószerekről, melyek a környezeti egészséget is szolgálják. Nagyapáink tanulságos mindennapjai - régi-új környezetbarát tanácsok: a bölcsőtől bölcsőig elmélet. Too Much Waste Túl sok szemét címmel az STKH nemzetközi karikatúra pályázatának legjobb képeiből válogatott kiállítás szórakoztatva, elgondolkodtatva mutatja be globális világrendünk égető problémáit. BALF Balf neve írásos emlékben először 1199-ben került említésre Farkasd néven. A település 1999-ben ünnepelte fennállásának 800. évfordulóját. Híres gyógyhatású vizét már a rómaiak is ismerték. Megtekinthető a József Attila Művelődési Házban (9494 Sopron-Balf, Fő u. 17. szám alatt: A Nemzeti Emlékhely (állandó kiállítás) A Horváth Teri (Kossuth-díjas színművésznő) emlékszoba (állandó kiállítás) A Bokán Csilla festőművész Fénygallyak c. kiállítása (időszakos kiállítás) Külső helyszínek: A XIII. századi Szent Farkas templom és a Nemzeti Emlékhely a temetődombon. A balfi evangélikus templom a Fő utcában, érdekessége a nemrég felújított 200 éves König orgona. Huszár László: 20/ Traktorbuli a Fertő-tájon, ahol feltárul a borvidék titka. A soproni szőlőket egy traktor vontatta speciális 16 fős járművel látogatjuk meg. Indulás a balfi ásványvíz üzemtől és órakor. (Érkezési sorrend)

7 FERTŐBOZ Fertőboz nevét a bodzáról kapta ben a világörökség napja után két héttel május 30-án rendezi meg a település a hagyományos bodza ünnepet. Bozi Vinotéka: A Széchenyi család történelmi pincéjében helyi jellegzetes borfajták kóstolásának lehetősége. A Széchenyi Ferenc által között épített borospincében a Molnár, Pieler és Sásdi családok 1986 óta készítenek borokat. A jelenleg 30 hektáron gazdálkodó birtok a 6 féle folyó és 13 fajta palackos boron keresztül próbálja visszaadni a borvidékben és a Fertőtájban rejlő sokszínűséget, izgalmat. Házuk specialitása a Zenit fajtából készített késői szüretelésű desszertbor. A kerékpárbarát vinotéka belső helységeiben 72, míg kertjében 50 főt tudnak vendégül látni. Borturisták igazi zarándokhelye. HIDEGSÉG Molnár Tibor: 20/ Völgyi József: 20/ Csőszkunyhó bemutatása: Megközelíthető a Toronhegyi pajtától egy 17. századi kunyhó, amit leromboltak és a korhoz hűen újjáépítettek. Toronhegyi pajta: Helytörténeti kiállítás megtekintése. Helyi specialitások és eredeti karcagi birkapörkölt kóstolása. Ismert tény, hogy a birkapörkölt szinte az egész országban, de főleg a Nagykunságban főzött és kedvelt étel, de a hungarikum címet (eddig) egyedül a karcagi birkapörkölt birtokolja úgy, hogy számottevő különbségeket mutat mind az előkészítés, mind a főzési technológia, mind a fűszerezés tekintetében a más tájakon főzöttekkel. Ezek a különbségek hosszú ideje, mondhatni évszázados hagyományokra alapozódva alakultak ki. Ezt az ételt kívánja a hungarikum ápolója és gondozója a Karcagi Birkafőzők Egyesülete megfőzni a helyszínen és kóstolóként kiosztani az érdeklődők körében. Árpádkori templom: Kiemelkedő jelentőségű műemléke a falu feletti dombon álló Szent András-templom, amelynek XIII. sz.-i körkápolnájában korabeli freskók találhatók.

8 FERTŐHOMOK Horváth Attiláné Zsuzsa: 20/ Tájház: a kisteremben dr. Nagy Attila fotóművész kiállítása és a nagyteremben Zsombolyai Mária festőművész kiállítása tekinthető meg. Tájház Pajtakocsma Hungarikumaink: a fröccs és a szódavíz A szóda már a civilizáció, az igaz, de nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka. mondta Márai Sándor Nekünk, magyaroknak szinte erkölcsi és civilizációs kötelességünk kívülről fújni az alapvető fröccsök arányait. Mindezeket megtanulhatja és kipróbálhatja a Pajtakocsmában. És ami különösen lényeges: csak a szódavízzel hígított minőségi borból lesz elsőrangú fröccs! Mert a szódavíz nem ásványvíz, ezt jegyezzük meg jól! ahogy szintén Márai írta. Mindehhez biztosítjuk a minőségi helyi alapanyagot. Természetesen csak felnőtteknek! Békakonty tanösvény: A méz a rovarvilág nagy ajándéka Minden cseppje aranyismerje meg a hungarikummá lett magyar akácmézet. Veszély nélkül betekintést nyerhet egy méhcsalád életébe. Horváth Miklós helyi méhész segítségével megismerheti a mézkészítés folyamatát, eszközeit. Megkóstolhatja a különböző mézeket, megismerheti gyógyhatásukat, s ha valamelyiket megkedvelte, meg is vásárolhatja.

9 HEGYKŐ Megyei Értéktár Konferencia a Tornácos Panzióban 10 óra Győr-Moson-Sopron megye számos értékkel, népművészeti és kulturális hagyománnyal, épített örökséggel, gasztronómiai nevezetességgel, gyógyvíz- és fürdőkultúrával rendelkezik, amelyek megőrzése feltétlenül indokolt és szükséges. Ezért döntött úgy a megyei közgyűlés, hogy létrehozza a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktárat, illetve a megyei értéktár létesítésével kapcsolatos feladatok ellátására a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottságot. A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság Értékek, értékmentés, értéktárak Jogszabály, és ami mögötte van címmel szakmai rendezvénysorozat keretében tekinti át az értéktárak működésének törvényi hátterét; emellett a már működő értéktárak tevékenységének megismerése, és a helyi értéktárak alakításának ösztönzésre is törekszik, illetve a megyei értéktár bizottság munkájának ismertetése, a megyei értéktárba eddig bekerült megyerikumok bemutatása is alapvető célja ezen rendezvényeknek. Élmények a Füzes tónál (bejárat a Kossuth utca elején, kb 50 m-re, Fertőszéplak felől) Hegykőn, a Fertőszéplak felőli faluvégen, 100 m-re a kerékpárúttól a Halastó utcában található a Füzes tó. Ezen a napon, a szép természeti környezetben ki lehet próbálni népi játékokat, természeti és néprajzi ismereteket gyűjteni és egyszerű ajándékot készíteni. Itt szükség lesz az izomerőre és egy kis agytornára is hívunk mindenkit. Az alábbi programmal várjuk az érdeklődőket: - Drótszőrű és rövidszőrű Magyar vizsla kutya bemutató - Csónakázás a Füzes tavon - Íjászat, célba lövéssel - Néprajzi eszközök bemutatója és ismertetése - Régi gyermekjátékok: gólyalábon járás, patkódobás - Régi, halászati eszközök bemutatása Völgyi János: 30/

10 1 Csepp Pálinka: üzem látogatása vezetővel és pálinkakóstolóval Pálinkafőzdénk újonnan alakult, a pálinka iránti rajongásunk hozta létre. Úgy gondoltuk, hogy kellő odafigyeléssel és alázattal tudunk olyan pálinkákat készíteni, melyek után komoly élmény marad a kóstolók ízlelőbimbóin. Főzdének a 100 éves Masinaház -at újítottuk fel Hegykőn a Fertő- Hanság Nemzeti Park területén. Itt ötvözzük a pálinkafőzéshez fűződő hagyományokat a legmodernebb technikával. A lendületes megjelenésünkkel célunk a fiatalokkal is megismertetni ezt a csodás nemzeti italunkat, rádöbbenteni őket az ízek gyümölcsösségére, sokféleségére. Jelenlegi kínálatunkban 24 fajta pálinka kóstolható, köztük a 2013-as Országos Pálinka- és Szőlőpálinka Versenyen a 2013-as Ország Legjobb Szőlőpálinka díjat elnyert Piros Veltelini szőlőpálinka. Pálinka kóstolási lehetőség 2cl/500 Ft-tól 14 óra Csipkeház ünnepélyes megnyitó A kiállítást megnyitja: Firtl Mátyás Sopron és környéke országgyűlési képviselője és Ivanics Ferenc a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke FERTŐSZÉPLAK Fischer Andrea: 30/ ben Széchényi György érsek zálogba vette Esterházy Páltól a kastélyt a hozzá tartozó földekkel és majorokkal együtt, így lett Széplak a Széchényi nemzetség lakhelye majdnem egy évszázadon át. Ez a nemzetség Széchényi Ferenc révén összeforrt a magyar történelemmel. Vasúti Lámpamúzeum: Haragovics József vasúti lámpákból álló magángyűjteményét tekinthetik meg a látogatók Fertőszéplakon, a múlt század elején épült tornácos parasztházban. A Lámpamúzeum a közelmúltban gyarapodott gyönyörű, XIX. sz. vége felé használt szalonkocsiba való lámpákkal, illetve azok korabeli dokumentumaival. A legújabb lámpák olyanok, mint a bécsi Technikai Múzeumban kiállított, Erzsébet királyné által használt szalonkocsié. Csoportoknak előre bejelentkezés szükséges a 20/ illetve a 99/ telefonszámokon!

11 Fertőszéplaki Tájházak megtekintése: A fertőszéplaki tájházak ezen a napon 50%-os kedvezménnyel látogathatók. Széchényi kastély udvarán, igazi finom csemege várja a nassolni vágyókat. Luka Jenő Székelyföldről származik. Több, mint 12 éve foglalkozik kürtöskalács sütéssel. Eredeti székely recept szerint készíti kalácsait. A tészta különlegessége és finomsága abban rejlik, hogy margarin helyett vajjal készíti kelt tésztáit. Erről az édességről már az 1679-es évekből vannak feljegyzések. Ebben az időben lakodalmak ízletes fogásaként kínálták. A gyerekeket kézműves foglalkozással várjuk, aminek keretein belül lehetőség nyílik a kalács elkészítésére és sütésére (felnőtt felügyelete mellett) faszenes sütőkben. Természetesen lesz kóstolási és vásárlási lehetőség is. FERTŐD Horváth Zoltán: 30/ Muzsikaházban Haydn emlék szoba megtekintése Itt két alakalommal (délelőtt és délután) rövid koncertet adnak a zeneiskolások. -11h a J. Haydn Alapfokú Művészeti Iskola Furulya (blockflöte) tanszakának hangversenye. Műsoron: A. Vivaldi, D. Bigaglia, J. S. Bach, G. Fr. Händel, G. Ph. Telemann művek. Felkészítő tanár: Bertha János Közreműködik: Gál Erzsébet tanárnő csembalón -15h a J. Haydn Alapfokú Művészeti Iskola Rézfúvós tanszakának hangversenye. Műsoron: J.S. Bach, Jean Francois Michel, J. Haydn, Hidas Frigyes, J. Pezel, Peter Lutkin művek. Felkészítő tanár: Kiss Vidor Esterházy-kastély megtekintése Ezen a napon a 3 pecsétet összegyűjtők 50%-os kedvezménnyel látogathatják meg Európa 3. legnagyobb barokk-rokokó kastélyát. Információ:

12 SARRÓD Széplak Lovasudvar, (Külterület 101.): Kezdőknek, ill. haladóknak ingyenes lovaglási lehetőséget tudunk biztosítani, azonban csak előzetes bejelentkezéssel, időpont egyeztetéssel. Kicsiknek póni lovaglási lehetőséget és óra közt folyamatosan biztosítunk, előzetes bejelentkezés nem szükséges hozzá. Információ: com, vagy 06/ Páli Dávid okl. edző Honlap: Sarródi Tájház (Szeder u. 8.): Gyulai kolbász: A hagyományos Gyulai kolbász készítését két őstermelő fogja bemutatni. Kolbászt fognak a helyszínen begyúrni, betölteni. helyszíni sütés után sültkolbász kóstoltatása. Egésznap többféle termelő szárazkolbászának kóstolására lesz lehetőség, zöldpaprikával, kenyérrel. Kolbásztöltés és órakor A Gyulai kolbászról: A gyulai szó elsőként a kolbász asszosziációt hordozza magában. A lassan másfél évszázados gyulai húsipar meghatározó szerepet töltött be a húsiparban, kategóriát teremtett elődeink áldozatos munkájának köszönhetően. Ezt a tradíciót és szeretetet őrizzük máig is a gyulai kolbászban. A másfél évszázados múlt, a Gyulai kolbász hazai és nemzetközi ismertsége megalapozza a termék hungarikumként való elismertségét. Mit is jelent tehát a Gyulai? Bizalmat. Szakértelmet. Gondoskodást. Finom perceket a családi reggelinél, vacsoránál. Magában hordozza őseink akaratát és könnyedségét, odafigyelését, élni akarását és egyben a vidámságát is. Magyarországot. A magyarságot. Önmagunkat. Ez a Gyulai kolbász. GYULAI HENTESEK HAGYOMÁNYŐRZŐ EGYESÜLETE ALAPÍTVA 2008

13 Az Ilcsi Szépítőfüvek bemutatkozása: Az Ilcsi Szépítő Füvek egy nagy múlttal rendelkező magyar családi vállalkozás. Az Ilcsi termékei professzionális natúrkozmetikumok, melyeket csak kozmetikusoknak értékesít professzionális felhasználás céljából, kiskereskedelmi forgalomban nem kaphatóak. Alapértéke a természet kincseinek megőrzése, védelme és népszerűsítése. Ezeknek a kincseknek köszönheti az Ilcsi Szépítő Füvek a több mint 50 éve tartó sikerét, ahogy Ilcsi néni mondta mindig Fűben fában az orvosság! május 16-án a Hungarikum Bizottság szarvasi kihelyezett ülésén Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter bejelentette, hogy többek között az Ilcsi / Ilike Szépítő Füvek Hungarikum minősítést kapott. Az Ilcsi Szépítő Füvek büszke arra, hogy 10 alkalomból mind a 10 alkalommal elnyerte a Superbrands díjat és a negyedszer meghirdetett Magyarbrands díjat is. A termékek BDIH minősítéssel is rendelkeznek, mely minősítéssel a Magyarországon gyártott kozmetikumok közül elsőként az Ilcsi termékek rendelkeznek. - diagnosztika és tanácsadás szakképzett kozmetikussal - termékek kipróbálása és vásárlása Diagnosztikát végzi: Dobai Csilla kozmetikus Csilla Szalon Fertőrákos, Fő utca 6/A Tel.: 20/ A résztvevőket kérjük, hogy tekintettel az 5. Tedd Szedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióra különös figyelmet fordítsanak környezetünk tisztaságára!

14 A FERTŐ-TÁJ VILÁGÖRÖKSÉG ÁLTAL AJÁNLOTT ÉTTERMEK, AHOL TÁJ ÍZEIVEL ÉS KEDVES KISZOLGÁLÁSSAL VÁRJÁK ÖNÖKET Hegykő Nyerges Vendégfogadó 9437 Hegykő, Nyárfa sor 8/a. Tel: 99/ Tornácos Étterem 9437 Hegykő, Kossuth L. u Tel: 99/ Fertőd Gránátos Étterem 9431 Fertőd, Joseph Haydn u. 2. Tel: 99/ Kastélykert Étterem és Pizzéria 9431 Fertőd, Joseph Haydn u. 2. Tel: 99/ Fertőszéplak Polgármester Vendéglő és Panzió 9436,Fertőszéplak Szent Imre u.37. Tel.: 99/ Fertőrákos Huber Étterem-Vendéglő 9421 Fertőrákos, Fertő u.1 Tel: 99/ Balf Panoráma Étterem 9494 Sopron-Balf, Fürdő sor 25. Tel: 99/ Fertőhomok Szent Anna Fogadó 9442 Fertőhomok Akác u Tel.: 20/ A Fertő-táj Világörökség Egyesület és a ÉNYKK Zrt. térítésmentes buszjáratokat közlekedtet a világörökség napon óra között Fertőrákos-Sopron-Balf-Fertőboz-Nagycenk-Hidegség-Fertőhomok-Hegykő-Fertőszéplak- Fertőd-Sarród-Fertőszentmiklós viszonylatban. A járatok indulási, illetve végpontja Fertőszentmiklós templom, illetve Fertőrákos buszforduló. A járatok egymással szemben ingajáratban közlekednek, menetrend nincs.

15 Nagycenk: Régi mesterségek szerszám kiállítása Nagycenk: Alkotóház Fertőrákos: Fő u Fertőrákos Fő u.99.: Kalcitkristály kiállítás Fertőrákos Fő u. 152.: Látványkerámia - műhely Balf: József Attila Művelődési Ház Ferőboz: Bozi Vinotéka Hidegség: Szent-András templom óráig Fertőhomok: Tájház Fertőhomok: Békakonty Hegykő: Csipkeház Hegykő: Fűzes-tó Fertőszéplak: Széchényi kastély udvara Fertőd: Muzsikaház Sarród: Széplak Lovasudvar Sarród: Tájház Név:... Cím:...

16

Hungarikumok a Fertő-tájon. Fertő-táj Világörökség Nap 2014. május 17. 09-17 óra. Programfüzet

Hungarikumok a Fertő-tájon. Fertő-táj Világörökség Nap 2014. május 17. 09-17 óra. Programfüzet Hungarikumok a Fertő-tájon Fertő-táj Világörökség Nap 2014. május 17. 09-17 óra Programfüzet Fertő-táj Világörökség Nap www.vilagoroksegnap.hu; www.fertotaj.hu Általános ügyelet: Taschner Tamás 20/775-6804

Részletesebben

Hungarikumok a Fertő-tájon

Hungarikumok a Fertő-tájon Hungarikumok a Fertő-tájon Fertő-táj Világörökség Nap 2014. május 17. 9-17 óra Programfüzet Kedves Vendégeink! A 2001. decemberében világörökségi rangot nyert Fertő-táj képviselői 2003. május 18-án vehették

Részletesebben

Hungarikumok a Fertő-tájon

Hungarikumok a Fertő-tájon Hungarikumok a Fertő-tájon Fertő-táj Világörökség Nap 2013. május 17. 9-17 óra Programfüzet Kedves Vendégeink! A 2001. decemberében világörökségi rangot nyert Fertő-táj képviselői 2003. május 18-án vehették

Részletesebben

Tűz és víz. Fertő-táj Világörökség Nap 2012. május 19. 9-17 óra. Programfüzet

Tűz és víz. Fertő-táj Világörökség Nap 2012. május 19. 9-17 óra. Programfüzet Tűz és víz Fertő-táj Világörökség Nap 2012. május 19. 9-17 óra Programfüzet Fertő-táj Világörökség Nap www.vilagoroksegnap.hu; www.fertotaj.hu A 2001. decemberében világörökségi rangot nyert Fertő-táj

Részletesebben

Tűz és víz. Fertő-táj Világörökség Nap 2011. május 19. 9-17 óra. Programfüzet

Tűz és víz. Fertő-táj Világörökség Nap 2011. május 19. 9-17 óra. Programfüzet Tűz és víz Fertő-táj Világörökség Nap 2011. május 19. 9-17 óra Programfüzet Fertő-táj Világörökség Nap www.vilagoroksegnap.hu; www.fertotaj.hu A 2001. decemberében világörökségi rangot nyert Fertő-táj

Részletesebben

2009. XII. évfolyam 1. különszám. Programfüzet 2009. MÁJUS 16. SZEPTEMBER 26. WWW.KEKFRANKOSNYAR.HU

2009. XII. évfolyam 1. különszám. Programfüzet 2009. MÁJUS 16. SZEPTEMBER 26. WWW.KEKFRANKOSNYAR.HU 2009. XII. évfolyam 1. különszám Programfüzet 2009. MÁJUS 16. SZEPTEMBER 26. TARTALOM Köszöntô 5 Többszöri programok a nyár folyamán: Poncichter est 6 Kékfrankos Expressz 9 Városi séta a bor jegyében

Részletesebben

Csabaikum A CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁL PROGRAM ÉS ÉLMÉNYMAGAZINJA

Csabaikum A CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁL PROGRAM ÉS ÉLMÉNYMAGAZINJA Csabaikum A CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁL PROGRAM ÉS ÉLMÉNYMAGAZINJA A csabai Csabán az igazi! KIFŐTTEK A PÁLINKÁK, A KÉTSZÁZ KILÓT KÖZELÍTIK A VÁGNIVALÓ SERTÉSEK, LASSAN ITT A DISZNÓVÁGÁSI SZEZON. A NYITÁNY

Részletesebben

Földön járó megoldások az OTP Banktól!

Földön járó megoldások az OTP Banktól! Vegye fel a tempót! Földön járó megoldások az OTP Banktól! Az OTP Bank számos egyedileg kialakított konstrukciót kínál a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások számára egyaránt, mely segít a jó

Részletesebben

E S E M É N Y N A P T Á R

E S E M É N Y N A P T Á R 2015 ESEMÉNYNAPTÁR JANUÁR Január 1. Újévi hangverseny Hagyományos újévköszöntő hangverseny, közreműködik a Budapest Jazz Orchestra, a Soproni Szimfonikus Zenekar, Urbán Orsolya (ének), Farkas Gábor Gábriel

Részletesebben

Több, mint élelmiszer...

Több, mint élelmiszer... Több, mint élelmiszer... AZ ALPOKALJA-FERTŐ TÁJ MINŐSÍTETT ÉLELMISZER TERMELŐI A VIDÉK MINŐSÉGE. A VALÓDI ÉRTÉK. WWW.VIDEKMINOSEGE.HU WWW.ALPOKALJA-FERTOTAJ.HU AZ ALPOKALJA-FERTŐ TÁJ MINŐSÍTETT ÉLELMISZER

Részletesebben

Falusi Íz-Lelő Túra PECSÉTGYŰJTŐ FÜZET

Falusi Íz-Lelő Túra PECSÉTGYŰJTŐ FÜZET Falusi Íz-Lelő Túra PECSÉTGYŰJTŐ FÜZET IV. Füzes Grill Kupa 2014. augusztus 23. (szombat) Füzesgyarmat, Kastélypark fürdő előtti tér További információ: www.fuzesgrillkupa.hupont.hu Kedves Olvasó! Kirándulni

Részletesebben

Bemutatkozik a. Monori Borút Egyesület

Bemutatkozik a. Monori Borút Egyesület Bemutatkozik a Monori Borút Egyesület Január második szombatján minden évben a forraltbor édes, fűszeres illata lengi be a Strázsahegyet. A Forraltoros Kalandozások Jégvirágtól Borvirágig fesztiválon ismert

Részletesebben

MInden élménnyel több leszel

MInden élménnyel több leszel MInden élménnyel több leszel NYUGAT-DUNÁNTÚL Sopron Esterházy-kastély Megújulás testnek, léleknek, szellemnek Átérezni, meghallani, megkóstolni és megszeretni Átérezni a történelmi időket, amikor Jurisics

Részletesebben

A Vértes-Gerecse Közösség a II. Európai LEADER Expón

A Vértes-Gerecse Közösség a II. Európai LEADER Expón 2010. - II. évf. 3. szám A Vértes-Gerecse Közösség a II. Európai LEADER Expón A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont területén került megrendezésre a II. Európai LEADER Expó, mely az Utazás kiállítás egyik

Részletesebben

Turisztikai kalauz a Vértes-Gerecse vidékén

Turisztikai kalauz a Vértes-Gerecse vidékén Turisztikai kalauz a Vértes-Gerecse vidékén Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség www.vercse.hu Egyesület elérhetőségei: Székhely: 2836 Baj, Petőfi S. utca 50. Munkaszervezeti iroda: 2890 Tata, Erzsébet

Részletesebben

Kulturális Örökség Napjai EZER MAGYAR HÁZ MAGYARORSZÁG. 2011. szeptember 17 18. 2011. XIV. évfolyam, 1. különszám

Kulturális Örökség Napjai EZER MAGYAR HÁZ MAGYARORSZÁG. 2011. szeptember 17 18. 2011. XIV. évfolyam, 1. különszám 2011. XIV. évfolyam, 1. különszám EZER MAGYAR HÁZ Mezőkövesd, Matyó örökség Budapest, Barabás villa Székesfehérvár, Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes Budapest, MÁV Nosztalgia Kft., Élményvonat Kulturális

Részletesebben

Dél-alföldi. Programajánló

Dél-alföldi. Programajánló 2014 Dél-alföldi Programajánló 2 Dél-Alföldi Programajánló 2014 Kedves Utazó! A Dél-Alföld számtalan ismert és kevésbé ismert látnivalója mellett az utazás megtervezésekor érdemes számba venni az utazási

Részletesebben

Kedves Vendégünk! kulturális programok, rendezvények. szálláshely. aktív turizmus, túra. gasztronómia, étterem. fürdő, medence. kerékpáros turizmus

Kedves Vendégünk! kulturális programok, rendezvények. szálláshely. aktív turizmus, túra. gasztronómia, étterem. fürdő, medence. kerékpáros turizmus kulturális programok, rendezvények Kedves Vendégünk! szálláshely aktív turizmus, túra gasztronómia, étterem fürdő, medence kerékpáros turizmus lovassport horgászat hagyományőrzés természetismeret helyi

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYE. Séta az ősborókásig Tóth Endre 30/488-45-47 Útvonal: Pásztormúzeum - Ősborókás Indulás: szombat:10 óra, Pásztormúzeum

BÁCS-KISKUN MEGYE. Séta az ősborókásig Tóth Endre 30/488-45-47 Útvonal: Pásztormúzeum - Ősborókás Indulás: szombat:10 óra, Pásztormúzeum BÁCS-KISKUN MEGYE Pásztormúzeum Bugac, Nagybugac Bugac a Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb területű homokpusztája, ahol a száraz malmok stílusában épült múzeumban a bugaci pásztorélet tárgyi emlékeit

Részletesebben

FALUSI TURIZMUS TÁJÉKOZTATÓ

FALUSI TURIZMUS TÁJÉKOZTATÓ FALUSI TURIZMUS TÁJÉKOZTATÓ A FALUSI ÉS AGROTURIZMUS ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK KIADVÁNYA 17. évfolyam 2009/3. szám A FATOSZ szakmai és civil rendezvényei A kiadvány a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) Civil

Részletesebben

Hajtány-hajtás A viadukt hídfő és a Pontis Hotel parkolója között keskeny nyomtávú hajtány közlekedik.

Hajtány-hajtás A viadukt hídfő és a Pontis Hotel parkolója között keskeny nyomtávú hajtány közlekedik. Beöthy-Kunig-Müller-Hay-Fábián-Kazinczy-Berg kúria Abony, Nagykőrösi u. 10. Infoanyag lesz A kúriát 1786-ban a bessenyői és eörvendi Beöthy család építtette. A tulajdonosok közül kitűnik Kazinczy Miklós

Részletesebben

Középpontban a gasztronómia. Új élmények az Oxygen Adrenalin Parkban

Középpontban a gasztronómia. Új élmények az Oxygen Adrenalin Parkban Megújulnak a Mátra várai, Sirok és Kisnána Középpontban a gasztronómia Mátrai hárslevelű a Magyar Tudományos Akadémia bora A Mátra két vára összesen több mint 700 millió forintos Európai Uniós forrásból

Részletesebben

Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz. Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás. a Monori Pincefalu. környezetében

Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz. Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás. a Monori Pincefalu. környezetében Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás a Monori Pincefalu környezetében Legyen Neked is pincéd! Kiadta: Keress minket az interneten: www.monoriborut.hu www.legyennekedispinced.hu

Részletesebben

2007. év III. szám. Felelõs kiadó: Dr. Kelemen Márk polgármester. Kerekegyháza Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal idõszakos kiadványa

2007. év III. szám. Felelõs kiadó: Dr. Kelemen Márk polgármester. Kerekegyháza Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal idõszakos kiadványa 2007. év III. szám Felelõs kiadó: Dr. Kelemen Márk polgármester Kerekegyháza Város Önkormányzat idõszakos kiadványa T á j é k o z t a t ó K u l t ú r a Kedves Olvasóink, tisztelt kerekegyházi Polgárok!

Részletesebben

TARTALOM. helyszínek, térkép... 10. oldal. Nyitott pincék... 11. oldal. galéria... 18. oldal

TARTALOM. helyszínek, térkép... 10. oldal. Nyitott pincék... 11. oldal. galéria... 18. oldal TARTALOM A BOR TISZTELETE, A rendezvény alapüzenete... programok helyszín szerint... A furmint korzó kínálatából... 2. oldal 3. oldal 9. oldal helyszínek, térkép... 10. oldal Nyitott pincék... 11. oldal

Részletesebben

A Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége Vasi Falvak Kincsestára - Helyi Örökségünk c. projektjének

A Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége Vasi Falvak Kincsestára - Helyi Örökségünk c. projektjének Legyen Vendégünk Vas megyében! A Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége Vasi Falvak Kincsestára - Helyi Örökségünk c. projektjének keretében készítettük kiadványunkat mindazok számára, akik ennek a rendkívüli

Részletesebben

Határnyitással ünnepeljük az EU-csatlakozást! Lomtalanítás! ADSL a községünkben! Járdaépítés a Soproni utcában. 2004. április

Határnyitással ünnepeljük az EU-csatlakozást! Lomtalanítás! ADSL a községünkben! Járdaépítés a Soproni utcában. 2004. április VII. évfolyam 1. szám A KÉPVISELŐ-TESTÜLET INFORMÁCIÓS LAPJA 2004. április Határnyitással ünnepeljük az EU-csatlakozást! Május elsején, az európai közösséghez való csatlakozásunk napján Nagycenk és testvérközsége

Részletesebben

SOPRONJó hozzánk eljönni! www.sopron.hu

SOPRONJó hozzánk eljönni! www.sopron.hu SOPRONJó hozzánk eljönni! Egy helyen ezer csoda Sopronról az utazóknak legyen az honfitársunk, vagy akár külhoni más és más jut az eszébe. Van, aki a hûség és szabadság városaként ismeri, más a fesztiválok

Részletesebben

NAGYCENK KÖZÉLETI LAPJA

NAGYCENK KÖZÉLETI LAPJA XIV. XI. évfolyam 5. 6-7. szám szám NAGYCENK KÖZÉLETI LAPJA 2013. 2010. június-július március X. Hársfa Fesztivál Nemzetközi néptánctalálkozó Lett és román vendégcsoportok részvételével a Czenki Hársfa

Részletesebben

Magazin VISIT GYULA CARD. 2014. I. évf. 1. szám

Magazin VISIT GYULA CARD. 2014. I. évf. 1. szám Magazin 4 Kultúra 4 Gasztronómia 4 Aktív időtöltés 4 Egészség 4 Sport 4 Kaland 4 Szórakozás 4 Szépségápolás 4 Divat 4 Zene 4 Könyv 4 Üzletek 2014. I. évf. 1. szám b Magazin MIRE JÓ A VISIT? HOGYAN HASZNÁLJAM?

Részletesebben