Hungarikumok a Fertő-tájon

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hungarikumok a Fertő-tájon"

Átírás

1 Hungarikumok a Fertő-tájon Fertő-táj Világörökség Nap május óra Programfüzet

2

3 Fertő-táj Világörökség Nap A decemberében világörökségi rangot nyert Fertő-táj képviselői május 18-án vehették át a világörökségi diplomát az UNESCO képviselőitől. Ennek emlékére minden évben megrendezzük a világörökségi napot, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület közös szervezésében. A megnyitót Hegykőn 10 órai kezdettel a Megyei Értéktár rendezvénysorozatának alkalmából a Tornácos Vendégház aulájában tartjuk. A szervezők a május 16-i hegykői rendezvényre hívják és várják a nemzeti értékpiramis rendszere iránt érdeklődőket, a helyi értéktár bizottságok tagjait, az értékvédelem területén tenni akaró személyeket: polgármestereket, jegyzőket, civil szervezetek képviselőit, népművelőket, helyi szakembereket, helyi értékteremtőket. További információ: 14 óra Hegykői Csipkeház ünnepélyes megnyitója Látogassák meg a tíz világörökségi településen ezen a napon kínált érdekes programjainkat! Idén a települési attrakciók mellett minden faluban egy-egy hungarikum is bemutatkozik. (Egyes helyszíneken a program ingyenességének előfeltétele az, hogy korábban már más programokon részt vettek! Lásd az egyes helyszínek melletti megjegyzést!) A részvételt az egyes programokon a helyi szervezők pecséttel igazolják. A kiállítások megtekintésének utolsó időpontja A programokat órai kezdettel Lászlómajorban zárjuk, ahol Kassai Lovas íjász Németh Törzs tagjai tartanak bemutatót valamint a jó hangulatról Kónyai Flórián vezetésével a Pannon Cigányzenekar szólistái fognak gondoskodni. Azok, akik a nap folyamán legalább HÁROM település programján részt vettek, azok között értékes nyereményeket sorsolunk ki. A Fertő-táj egyes vendéglátói szeretettel várják 10 és 18 óra között a Fertő-táj ízeire éhes vendégeket. (Az akcióban részt vevő éttermek listáját lásd a füzet végén).

4 H-9431 Fertőd, Joseph Haydn út 2. Tel.: Kedves Látogatók! Ismerkedjenek meg a XVIII. és XIX. századi két legjelentősebb magyar főúri család örökségével! Ezen a napon a fertődi Esterházy-kastélyban és a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumban a 3 összegyűjtött pecsétet felmutató látogatóinknak 50% kedvezményt biztosítunk a belépőjegy árából. Információ óráig: Az utolsó tárlatvezetés 17 órakor indul. Széchenyi István Emlékmúzeum H-9485 Nagycenk, Kiscenki utca 3. Tel.: Szeretettel várjuk Önöket Nagycenken és Fertődön a Fertő-táj Világörökség Napján!

5 NAGYCENK Bugledich Attila: 30/ Széchenyi István faluja 2015-ben is várja a világörökség nap látogatóit. Régi és új látnivalók sokaságából válogathat az érdeklődő! Szent István templom: a kívül belül felújított templom ingyenesen megtekinthető, a templom plébániájának udvarán lévő új játszótér kipróbálható. Régi Mesterségek Szerszámkiállítása (a templom mellett): A kiállítás ingyenesen megtekinthető. Széchenyi István Emlékház a kastélyban: A megújult kiállítás 3 pecséttel fél áron megtekinthető. Alkotóház Táncház a Hungaricumok jegyében a Czenki Hársfa Néptánc egyesület közreműködésével. Széchenyi Múzeumvasút: három pecsét megléte esetén 30% kedvezményt biztosít a teljes árú és a gyermek menetjegyek árából. Teljes árú egy útra: 440 Ft helyett 310 Ft. Teljes árú oda-vissza: 870 Ft helyett 610 Ft. Gyermekjegy egy útra: 280 Ft helyett 200 Ft. Gyermekjegy oda-vissza: 440 Ft helyett 310 Ft FERTŐRÁKOS Hadarits Timea: 30/ Fertőrákos méltán híres a püspöki kőfejtőről, templomáról, Friedrich von Chreuzpeck lovagról, a Mithras szentélyről és a boráról. Bár községünk kissé távol esik a többi helyszíntől, érdemes hozzánk is ellátogatni. Megtekinthető: A Látványkerámia-műhely a tájházzal együtt (Fő u. 152 sz. alatt) A Kalcitkristály kiállítás Makovnik család (Fő u. 199 sz. alatt) A Világörökség Nap résztvevőinek ingyenes a belépés. A régi polgármesteri hivatalban a Fő u. 190 sz. alatt

6 A régi polgármesteri hivatalban a Fő u. 190 sz. alatt Az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a Fertő-part településeinek felelős szolgáltatójaként nagy hangsúlyt fektet a világörökséghez tartozó kultúrtáj megóvására is. Biomosás bemutató gyakorlati tanácsok bőrbarát mosószerekről, melyek a környezeti egészséget is szolgálják. Nagyapáink tanulságos mindennapjai - régi-új környezetbarát tanácsok: a bölcsőtől bölcsőig elmélet. Too Much Waste Túl sok szemét címmel az STKH nemzetközi karikatúra pályázatának legjobb képeiből válogatott kiállítás szórakoztatva, elgondolkodtatva mutatja be globális világrendünk égető problémáit. BALF Balf neve írásos emlékben először 1199-ben került említésre Farkasd néven. A település 1999-ben ünnepelte fennállásának 800. évfordulóját. Híres gyógyhatású vizét már a rómaiak is ismerték. Megtekinthető a József Attila Művelődési Házban (9494 Sopron-Balf, Fő u. 17. szám alatt: A Nemzeti Emlékhely (állandó kiállítás) A Horváth Teri (Kossuth-díjas színművésznő) emlékszoba (állandó kiállítás) A Bokán Csilla festőművész Fénygallyak c. kiállítása (időszakos kiállítás) Külső helyszínek: A XIII. századi Szent Farkas templom és a Nemzeti Emlékhely a temetődombon. A balfi evangélikus templom a Fő utcában, érdekessége a nemrég felújított 200 éves König orgona. Huszár László: 20/ Traktorbuli a Fertő-tájon, ahol feltárul a borvidék titka. A soproni szőlőket egy traktor vontatta speciális 16 fős járművel látogatjuk meg. Indulás a balfi ásványvíz üzemtől és órakor. (Érkezési sorrend)

7 FERTŐBOZ Fertőboz nevét a bodzáról kapta ben a világörökség napja után két héttel május 30-án rendezi meg a település a hagyományos bodza ünnepet. Bozi Vinotéka: A Széchenyi család történelmi pincéjében helyi jellegzetes borfajták kóstolásának lehetősége. A Széchenyi Ferenc által között épített borospincében a Molnár, Pieler és Sásdi családok 1986 óta készítenek borokat. A jelenleg 30 hektáron gazdálkodó birtok a 6 féle folyó és 13 fajta palackos boron keresztül próbálja visszaadni a borvidékben és a Fertőtájban rejlő sokszínűséget, izgalmat. Házuk specialitása a Zenit fajtából készített késői szüretelésű desszertbor. A kerékpárbarát vinotéka belső helységeiben 72, míg kertjében 50 főt tudnak vendégül látni. Borturisták igazi zarándokhelye. HIDEGSÉG Molnár Tibor: 20/ Völgyi József: 20/ Csőszkunyhó bemutatása: Megközelíthető a Toronhegyi pajtától egy 17. századi kunyhó, amit leromboltak és a korhoz hűen újjáépítettek. Toronhegyi pajta: Helytörténeti kiállítás megtekintése. Helyi specialitások és eredeti karcagi birkapörkölt kóstolása. Ismert tény, hogy a birkapörkölt szinte az egész országban, de főleg a Nagykunságban főzött és kedvelt étel, de a hungarikum címet (eddig) egyedül a karcagi birkapörkölt birtokolja úgy, hogy számottevő különbségeket mutat mind az előkészítés, mind a főzési technológia, mind a fűszerezés tekintetében a más tájakon főzöttekkel. Ezek a különbségek hosszú ideje, mondhatni évszázados hagyományokra alapozódva alakultak ki. Ezt az ételt kívánja a hungarikum ápolója és gondozója a Karcagi Birkafőzők Egyesülete megfőzni a helyszínen és kóstolóként kiosztani az érdeklődők körében. Árpádkori templom: Kiemelkedő jelentőségű műemléke a falu feletti dombon álló Szent András-templom, amelynek XIII. sz.-i körkápolnájában korabeli freskók találhatók.

8 FERTŐHOMOK Horváth Attiláné Zsuzsa: 20/ Tájház: a kisteremben dr. Nagy Attila fotóművész kiállítása és a nagyteremben Zsombolyai Mária festőművész kiállítása tekinthető meg. Tájház Pajtakocsma Hungarikumaink: a fröccs és a szódavíz A szóda már a civilizáció, az igaz, de nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka. mondta Márai Sándor Nekünk, magyaroknak szinte erkölcsi és civilizációs kötelességünk kívülről fújni az alapvető fröccsök arányait. Mindezeket megtanulhatja és kipróbálhatja a Pajtakocsmában. És ami különösen lényeges: csak a szódavízzel hígított minőségi borból lesz elsőrangú fröccs! Mert a szódavíz nem ásványvíz, ezt jegyezzük meg jól! ahogy szintén Márai írta. Mindehhez biztosítjuk a minőségi helyi alapanyagot. Természetesen csak felnőtteknek! Békakonty tanösvény: A méz a rovarvilág nagy ajándéka Minden cseppje aranyismerje meg a hungarikummá lett magyar akácmézet. Veszély nélkül betekintést nyerhet egy méhcsalád életébe. Horváth Miklós helyi méhész segítségével megismerheti a mézkészítés folyamatát, eszközeit. Megkóstolhatja a különböző mézeket, megismerheti gyógyhatásukat, s ha valamelyiket megkedvelte, meg is vásárolhatja.

9 HEGYKŐ Megyei Értéktár Konferencia a Tornácos Panzióban 10 óra Győr-Moson-Sopron megye számos értékkel, népművészeti és kulturális hagyománnyal, épített örökséggel, gasztronómiai nevezetességgel, gyógyvíz- és fürdőkultúrával rendelkezik, amelyek megőrzése feltétlenül indokolt és szükséges. Ezért döntött úgy a megyei közgyűlés, hogy létrehozza a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktárat, illetve a megyei értéktár létesítésével kapcsolatos feladatok ellátására a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottságot. A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság Értékek, értékmentés, értéktárak Jogszabály, és ami mögötte van címmel szakmai rendezvénysorozat keretében tekinti át az értéktárak működésének törvényi hátterét; emellett a már működő értéktárak tevékenységének megismerése, és a helyi értéktárak alakításának ösztönzésre is törekszik, illetve a megyei értéktár bizottság munkájának ismertetése, a megyei értéktárba eddig bekerült megyerikumok bemutatása is alapvető célja ezen rendezvényeknek. Élmények a Füzes tónál (bejárat a Kossuth utca elején, kb 50 m-re, Fertőszéplak felől) Hegykőn, a Fertőszéplak felőli faluvégen, 100 m-re a kerékpárúttól a Halastó utcában található a Füzes tó. Ezen a napon, a szép természeti környezetben ki lehet próbálni népi játékokat, természeti és néprajzi ismereteket gyűjteni és egyszerű ajándékot készíteni. Itt szükség lesz az izomerőre és egy kis agytornára is hívunk mindenkit. Az alábbi programmal várjuk az érdeklődőket: - Drótszőrű és rövidszőrű Magyar vizsla kutya bemutató - Csónakázás a Füzes tavon - Íjászat, célba lövéssel - Néprajzi eszközök bemutatója és ismertetése - Régi gyermekjátékok: gólyalábon járás, patkódobás - Régi, halászati eszközök bemutatása Völgyi János: 30/

10 1 Csepp Pálinka: üzem látogatása vezetővel és pálinkakóstolóval Pálinkafőzdénk újonnan alakult, a pálinka iránti rajongásunk hozta létre. Úgy gondoltuk, hogy kellő odafigyeléssel és alázattal tudunk olyan pálinkákat készíteni, melyek után komoly élmény marad a kóstolók ízlelőbimbóin. Főzdének a 100 éves Masinaház -at újítottuk fel Hegykőn a Fertő- Hanság Nemzeti Park területén. Itt ötvözzük a pálinkafőzéshez fűződő hagyományokat a legmodernebb technikával. A lendületes megjelenésünkkel célunk a fiatalokkal is megismertetni ezt a csodás nemzeti italunkat, rádöbbenteni őket az ízek gyümölcsösségére, sokféleségére. Jelenlegi kínálatunkban 24 fajta pálinka kóstolható, köztük a 2013-as Országos Pálinka- és Szőlőpálinka Versenyen a 2013-as Ország Legjobb Szőlőpálinka díjat elnyert Piros Veltelini szőlőpálinka. Pálinka kóstolási lehetőség 2cl/500 Ft-tól 14 óra Csipkeház ünnepélyes megnyitó A kiállítást megnyitja: Firtl Mátyás Sopron és környéke országgyűlési képviselője és Ivanics Ferenc a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke FERTŐSZÉPLAK Fischer Andrea: 30/ ben Széchényi György érsek zálogba vette Esterházy Páltól a kastélyt a hozzá tartozó földekkel és majorokkal együtt, így lett Széplak a Széchényi nemzetség lakhelye majdnem egy évszázadon át. Ez a nemzetség Széchényi Ferenc révén összeforrt a magyar történelemmel. Vasúti Lámpamúzeum: Haragovics József vasúti lámpákból álló magángyűjteményét tekinthetik meg a látogatók Fertőszéplakon, a múlt század elején épült tornácos parasztházban. A Lámpamúzeum a közelmúltban gyarapodott gyönyörű, XIX. sz. vége felé használt szalonkocsiba való lámpákkal, illetve azok korabeli dokumentumaival. A legújabb lámpák olyanok, mint a bécsi Technikai Múzeumban kiállított, Erzsébet királyné által használt szalonkocsié. Csoportoknak előre bejelentkezés szükséges a 20/ illetve a 99/ telefonszámokon!

11 Fertőszéplaki Tájházak megtekintése: A fertőszéplaki tájházak ezen a napon 50%-os kedvezménnyel látogathatók. Széchényi kastély udvarán, igazi finom csemege várja a nassolni vágyókat. Luka Jenő Székelyföldről származik. Több, mint 12 éve foglalkozik kürtöskalács sütéssel. Eredeti székely recept szerint készíti kalácsait. A tészta különlegessége és finomsága abban rejlik, hogy margarin helyett vajjal készíti kelt tésztáit. Erről az édességről már az 1679-es évekből vannak feljegyzések. Ebben az időben lakodalmak ízletes fogásaként kínálták. A gyerekeket kézműves foglalkozással várjuk, aminek keretein belül lehetőség nyílik a kalács elkészítésére és sütésére (felnőtt felügyelete mellett) faszenes sütőkben. Természetesen lesz kóstolási és vásárlási lehetőség is. FERTŐD Horváth Zoltán: 30/ Muzsikaházban Haydn emlék szoba megtekintése Itt két alakalommal (délelőtt és délután) rövid koncertet adnak a zeneiskolások. -11h a J. Haydn Alapfokú Művészeti Iskola Furulya (blockflöte) tanszakának hangversenye. Műsoron: A. Vivaldi, D. Bigaglia, J. S. Bach, G. Fr. Händel, G. Ph. Telemann művek. Felkészítő tanár: Bertha János Közreműködik: Gál Erzsébet tanárnő csembalón -15h a J. Haydn Alapfokú Művészeti Iskola Rézfúvós tanszakának hangversenye. Műsoron: J.S. Bach, Jean Francois Michel, J. Haydn, Hidas Frigyes, J. Pezel, Peter Lutkin művek. Felkészítő tanár: Kiss Vidor Esterházy-kastély megtekintése Ezen a napon a 3 pecsétet összegyűjtők 50%-os kedvezménnyel látogathatják meg Európa 3. legnagyobb barokk-rokokó kastélyát. Információ:

12 SARRÓD Széplak Lovasudvar, (Külterület 101.): Kezdőknek, ill. haladóknak ingyenes lovaglási lehetőséget tudunk biztosítani, azonban csak előzetes bejelentkezéssel, időpont egyeztetéssel. Kicsiknek póni lovaglási lehetőséget és óra közt folyamatosan biztosítunk, előzetes bejelentkezés nem szükséges hozzá. Információ: com, vagy 06/ Páli Dávid okl. edző Honlap: Sarródi Tájház (Szeder u. 8.): Gyulai kolbász: A hagyományos Gyulai kolbász készítését két őstermelő fogja bemutatni. Kolbászt fognak a helyszínen begyúrni, betölteni. helyszíni sütés után sültkolbász kóstoltatása. Egésznap többféle termelő szárazkolbászának kóstolására lesz lehetőség, zöldpaprikával, kenyérrel. Kolbásztöltés és órakor A Gyulai kolbászról: A gyulai szó elsőként a kolbász asszosziációt hordozza magában. A lassan másfél évszázados gyulai húsipar meghatározó szerepet töltött be a húsiparban, kategóriát teremtett elődeink áldozatos munkájának köszönhetően. Ezt a tradíciót és szeretetet őrizzük máig is a gyulai kolbászban. A másfél évszázados múlt, a Gyulai kolbász hazai és nemzetközi ismertsége megalapozza a termék hungarikumként való elismertségét. Mit is jelent tehát a Gyulai? Bizalmat. Szakértelmet. Gondoskodást. Finom perceket a családi reggelinél, vacsoránál. Magában hordozza őseink akaratát és könnyedségét, odafigyelését, élni akarását és egyben a vidámságát is. Magyarországot. A magyarságot. Önmagunkat. Ez a Gyulai kolbász. GYULAI HENTESEK HAGYOMÁNYŐRZŐ EGYESÜLETE ALAPÍTVA 2008

13 Az Ilcsi Szépítőfüvek bemutatkozása: Az Ilcsi Szépítő Füvek egy nagy múlttal rendelkező magyar családi vállalkozás. Az Ilcsi termékei professzionális natúrkozmetikumok, melyeket csak kozmetikusoknak értékesít professzionális felhasználás céljából, kiskereskedelmi forgalomban nem kaphatóak. Alapértéke a természet kincseinek megőrzése, védelme és népszerűsítése. Ezeknek a kincseknek köszönheti az Ilcsi Szépítő Füvek a több mint 50 éve tartó sikerét, ahogy Ilcsi néni mondta mindig Fűben fában az orvosság! május 16-án a Hungarikum Bizottság szarvasi kihelyezett ülésén Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter bejelentette, hogy többek között az Ilcsi / Ilike Szépítő Füvek Hungarikum minősítést kapott. Az Ilcsi Szépítő Füvek büszke arra, hogy 10 alkalomból mind a 10 alkalommal elnyerte a Superbrands díjat és a negyedszer meghirdetett Magyarbrands díjat is. A termékek BDIH minősítéssel is rendelkeznek, mely minősítéssel a Magyarországon gyártott kozmetikumok közül elsőként az Ilcsi termékek rendelkeznek. - diagnosztika és tanácsadás szakképzett kozmetikussal - termékek kipróbálása és vásárlása Diagnosztikát végzi: Dobai Csilla kozmetikus Csilla Szalon Fertőrákos, Fő utca 6/A Tel.: 20/ A résztvevőket kérjük, hogy tekintettel az 5. Tedd Szedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióra különös figyelmet fordítsanak környezetünk tisztaságára!

14 A FERTŐ-TÁJ VILÁGÖRÖKSÉG ÁLTAL AJÁNLOTT ÉTTERMEK, AHOL TÁJ ÍZEIVEL ÉS KEDVES KISZOLGÁLÁSSAL VÁRJÁK ÖNÖKET Hegykő Nyerges Vendégfogadó 9437 Hegykő, Nyárfa sor 8/a. Tel: 99/ Tornácos Étterem 9437 Hegykő, Kossuth L. u Tel: 99/ Fertőd Gránátos Étterem 9431 Fertőd, Joseph Haydn u. 2. Tel: 99/ Kastélykert Étterem és Pizzéria 9431 Fertőd, Joseph Haydn u. 2. Tel: 99/ Fertőszéplak Polgármester Vendéglő és Panzió 9436,Fertőszéplak Szent Imre u.37. Tel.: 99/ Fertőrákos Huber Étterem-Vendéglő 9421 Fertőrákos, Fertő u.1 Tel: 99/ Balf Panoráma Étterem 9494 Sopron-Balf, Fürdő sor 25. Tel: 99/ Fertőhomok Szent Anna Fogadó 9442 Fertőhomok Akác u Tel.: 20/ A Fertő-táj Világörökség Egyesület és a ÉNYKK Zrt. térítésmentes buszjáratokat közlekedtet a világörökség napon óra között Fertőrákos-Sopron-Balf-Fertőboz-Nagycenk-Hidegség-Fertőhomok-Hegykő-Fertőszéplak- Fertőd-Sarród-Fertőszentmiklós viszonylatban. A járatok indulási, illetve végpontja Fertőszentmiklós templom, illetve Fertőrákos buszforduló. A járatok egymással szemben ingajáratban közlekednek, menetrend nincs.

15 Nagycenk: Régi mesterségek szerszám kiállítása Nagycenk: Alkotóház Fertőrákos: Fő u Fertőrákos Fő u.99.: Kalcitkristály kiállítás Fertőrákos Fő u. 152.: Látványkerámia - műhely Balf: József Attila Művelődési Ház Ferőboz: Bozi Vinotéka Hidegség: Szent-András templom óráig Fertőhomok: Tájház Fertőhomok: Békakonty Hegykő: Csipkeház Hegykő: Fűzes-tó Fertőszéplak: Széchényi kastély udvara Fertőd: Muzsikaház Sarród: Széplak Lovasudvar Sarród: Tájház Név:... Cím:...

16

Tűz és víz. Fertő-táj Világörökség Nap 2011. május 19. 9-17 óra. Programfüzet

Tűz és víz. Fertő-táj Világörökség Nap 2011. május 19. 9-17 óra. Programfüzet Tűz és víz Fertő-táj Világörökség Nap 2011. május 19. 9-17 óra Programfüzet Fertő-táj Világörökség Nap www.vilagoroksegnap.hu; www.fertotaj.hu A 2001. decemberében világörökségi rangot nyert Fertő-táj

Részletesebben

Tűz és víz. Fertő-táj Világörökség Nap 2012. május 19. 9-17 óra. Programfüzet

Tűz és víz. Fertő-táj Világörökség Nap 2012. május 19. 9-17 óra. Programfüzet Tűz és víz Fertő-táj Világörökség Nap 2012. május 19. 9-17 óra Programfüzet Fertő-táj Világörökség Nap www.vilagoroksegnap.hu; www.fertotaj.hu A 2001. decemberében világörökségi rangot nyert Fertő-táj

Részletesebben

Hungarikumok a Fertő-tájon

Hungarikumok a Fertő-tájon Hungarikumok a Fertő-tájon Fertő-táj Világörökség Nap 2014. május 17. 9-17 óra Programfüzet Kedves Vendégeink! A 2001. decemberében világörökségi rangot nyert Fertő-táj képviselői 2003. május 18-án vehették

Részletesebben

Hungarikumok a Fertő-tájon. Fertő-táj Világörökség Nap 2014. május 17. 09-17 óra. Programfüzet

Hungarikumok a Fertő-tájon. Fertő-táj Világörökség Nap 2014. május 17. 09-17 óra. Programfüzet Hungarikumok a Fertő-tájon Fertő-táj Világörökség Nap 2014. május 17. 09-17 óra Programfüzet Fertő-táj Világörökség Nap www.vilagoroksegnap.hu; www.fertotaj.hu Általános ügyelet: Taschner Tamás 20/775-6804

Részletesebben

Hungarikumok a Fertő-tájon

Hungarikumok a Fertő-tájon Hungarikumok a Fertő-tájon Fertő-táj Világörökség Nap 2013. május 17. 9-17 óra Programfüzet Kedves Vendégeink! A 2001. decemberében világörökségi rangot nyert Fertő-táj képviselői 2003. május 18-án vehették

Részletesebben

ÁLMODTUNK, TERVEZTÜNK, MEGVALÓSÍTOTTUNK /15. Álmodtunk, terveztünk, megvalósítottunk /15

ÁLMODTUNK, TERVEZTÜNK, MEGVALÓSÍTOTTUNK /15. Álmodtunk, terveztünk, megvalósítottunk /15 ÁLMODTUNK, TERVEZTÜNK, MEGVALÓSÍTOTTUNK Kiadja: Alpokalja-Fertõ táj Vidékfejlesztési Egyesület Felelõs kiadó: Horváth Tibor, elnök Székhely: 9444 Fertõszentmiklós, Szent István u. 20-21. Közösségi Ház

Részletesebben

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület SZÁLKA 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 1707,6 ha Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású

Részletesebben

PROGRAMOK JANUÁR. December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Információ: 22/

PROGRAMOK JANUÁR. December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Információ: 22/ PROGRAMOK 2019. JANUÁR December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Január 23. 18 óra MAGYAR KULTÚRA NAPJA 2019 Szólt az ember Jordán Tamás és Sebő Ferenc József

Részletesebben

Körmendy János SAVARIA 2014

Körmendy János SAVARIA 2014 Körmendy János SAVARIA 2014 Tartalom 2001 óta van a Fertő-táj a világörökségi listán Ez reklám, minőségi garancia a turizmusnak Turizmus itt ható fajtái Aktív turizmus Vízi turizmus Ökológiai turizmus

Részletesebben

Urbánné Malomsoki Mónika

Urbánné Malomsoki Mónika Urbánné Malomsoki Mónika Magyar értéktár/hungarikumok Jogi szabályozás 510/2006/EK rendelet (2006. márc. 20.) a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek eredetmegjelöléseinek oltalmáról

Részletesebben

XI. Őrségi Tökfesztivál

XI. Őrségi Tökfesztivál XI. Őrségi Tökfesztivál 2014. szeptember 26-28. Szeptember 26. (péntek) Őriszentpéter 10 00 Fókuszban a töktermesztés, konferencia Helyszín: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Siskaszer 26/A Nagyrákos 18

Részletesebben

JEGYÁRAK. "AZ OTTHON MELEGE". CSERÉPKÁLYHA-TÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS 9022 Győr, Kiss János u. 9. Telefon: 06-20/967-6567, Fax: 06-96/310-731

JEGYÁRAK. AZ OTTHON MELEGE. CSERÉPKÁLYHA-TÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS 9022 Győr, Kiss János u. 9. Telefon: 06-20/967-6567, Fax: 06-96/310-731 JEGYÁRAK GYŐR XÁNTUS JÁNOS MÚZEUM 9022 Széchenyi tér 5. Telefon: 96/310-588, 524-888 Fax: 96/310-731 IV. 1.-IX. 30: 10-18 óráig, (X. 1.-III. 31.:10-16 óráig) szünnap: hétfő Könyvtár: Kedd: 10-14 óráig,

Részletesebben

A Sopron-Fertő táj kiemelt turisztikai térség fejlődési irányai, lehetőségei

A Sopron-Fertő táj kiemelt turisztikai térség fejlődési irányai, lehetőségei Alpokalja - Fertő Táj Vidékfejlesztési Egyesület A Sopron-Fertő táj kiemelt turisztikai térség fejlődési irányai, lehetőségei Barcza Attila Tanácsnok Ifjúsági, turisztikai, és sportbizottság elnöke Hegykő,

Részletesebben

Örökségünk hálózati program január 20. Wellner Andrea

Örökségünk hálózati program január 20. Wellner Andrea Örökségünk hálózati program 2016. január 20. Wellner Andrea Térségi Helyi Termék Program Közgyűlés, Lövő - 2010. december 15. Horváth Attiláné, elnökségi tag Páliné Keller Csilla, munkaszervezet vezető

Részletesebben

Fertő-táj Világörökség Nap május óra. Játék és Kaland. Programfüzet

Fertő-táj Világörökség Nap május óra. Játék és Kaland. Programfüzet Fertő-táj Világörökség Nap 2019. május 18. 10-17 óra Játék és Kaland Programfüzet Kedves Vendégeink! A 2001. decemberében világörökségi rangot nyert Fertő-táj képviselői 2003. május 18-án vehették át

Részletesebben

MEGHÍVÓ. Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5.

MEGHÍVÓ. Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5. MEGHÍVÓ Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5. 2011. június 2. csütörtök 18.00 óra A Dunavarsányi Napok rendezvénysorozat nyitóünnepsége, az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Év végi Hangversenye

Részletesebben

Fertő-táj Világörökség Nap május óra. Programfüzet. Általános ügyelet: Taschner Tamás 20/

Fertő-táj Világörökség Nap május óra. Programfüzet. Általános ügyelet: Taschner Tamás 20/ Fertő-táj Világörökség Nap 2017. május 20. 10-17 óra Programfüzet Általános ügyelet: Taschner Tamás 20/775 68 04 Fertő-táj Világörökség Nap www.vilagoroksegnap.hu www.fertotaj.hu A 2001. decemberében

Részletesebben

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L Kedves Látogatónk! S O M O G Y M E G Y E I Hírlevelünkben legújabb kiállításainkat és aktuális programjainkat ajánljuk figyelmébe! Programok: Népi kalendárium 2011.április 16. Februárban útjára indítottunk

Részletesebben

GASZTROKALAUZ DINING GUIDE GASTRO WEGWEISER

GASZTROKALAUZ DINING GUIDE GASTRO WEGWEISER GASZTROKALAUZ DINING GUIDE GASTRO WEGWEISER Sopron Régió Turisztikai Központ Nonprofit Kft. Tourinform iroda 9400 Sopron, Szt. György u. 2. + 36 (99) 517560 Tűztorony Infopont 9400 Sopron, Előkapu 2-7.

Részletesebben

II. MAGYAR SAJTMUSTRA

II. MAGYAR SAJTMUSTRA II. Magyar Sajtmustra Meghívó A Kis- Közép- Agrárvállalkozók Sajtkészítők Egyesülete, a Völgy Vidék Közösség, a Bicskei Mg. Zrt., valamint a Hangistálló Nonprofit Kft. a LEADER térségek közötti együttműködés

Részletesebben

IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, május

IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, május IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, 2016. május 14 16. Komplex rendezvény 2013-tól A rendezvény 2013-tól évente Pünkösdkor a események harmonikusan

Részletesebben

2015. április 8. A fény J. Haydn műveiben - Kóczán Péter brácsaművész és Albert Sassmann zongoraművész hangversenye a Muzsikaházban

2015. április 8. A fény J. Haydn műveiben - Kóczán Péter brácsaművész és Albert Sassmann zongoraművész hangversenye a Muzsikaházban Pályázatunk kedvező elbírálásának köszönhetően, iskolánk A fény megérkezik tehetséggondozás a művészetoktatás sajátos eszközeivel (zene-irodalom-képzőművészet) programsorozattal csatlakozott a 2015 a Fény

Részletesebben

GYULAI LÁTNIVALÓK. Gyulai vár

GYULAI LÁTNIVALÓK. Gyulai vár GYULAI LÁTNIVALÓK Az árak és a nyitva tartás a leírásban csak tájékoztató jellegűek, kérlek benneteket, hogy mindig kérjetek friss információt ez ügyben! Gyulai vár A gyulai vár a 15.század első felében

Részletesebben

Térségi Helyi Termék Program

Térségi Helyi Termék Program Térségi Helyi Termék Program Közgyűlés, Lövő - 2010. december 15. Horváth Attiláné, elnökségi tag Páliné Keller Csilla, munkaszervezet vezető Fekete Attila, Feki Webstudio Kft. nem vagyok tanult kolléga,

Részletesebben

Múzeumok İszi Fesztiválja a Karacs Ferenc Múzeumban. 2009. október 1.- 2009. november 15.

Múzeumok İszi Fesztiválja a Karacs Ferenc Múzeumban. 2009. október 1.- 2009. november 15. Múzeumok İszi Fesztiválja a Karacs Ferenc Múzeumban 2009. október 1.- 2009. november 15. Programjaink: Október 1. (csütörtök) 17 óra Múzeumok İszi Fesztiváljának megnyitója és a Zene világnapja alkalmából

Részletesebben

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ MEGHÍVÓ Vámosgálfalva Önkormányzata tisztelettel meghívja a Vámos Települések Szövetségének tag önkormányzatait és minden kedves érdeklődőt a 2010. június 4 6 án megrendezésre kerülő Vámos Települések

Részletesebben

XII. Őrségi Tökfesztivál

XII. Őrségi Tökfesztivál XII. Őrségi Tökfesztivál 2015. szeptember 25-27. Szeptember 25. (péntek) Őriszentpéter 10 00 Töktermesztői konferencia Helyszín: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Siskaszer 26/A Nagyrákos 18 00 Egyszer

Részletesebben

Komplex, egyedi programcsomagokat kínálunk leendő látogatóink számára szórakoztatási lehetőségekkel, családbarát programok biztosításával.

Komplex, egyedi programcsomagokat kínálunk leendő látogatóink számára szórakoztatási lehetőségekkel, családbarát programok biztosításával. Csabai Kolbászház Látvány és élmény! Disznóvágás Kolbászkészítés Csapatépítő programok 2015 januárjától megnyitotta kapuit a Csabai Rendezvényszervező Kft. által üzemeltetett fesztiválház. Fő célunk a

Részletesebben

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a 2010-2011-es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás A Dunakeszi, Horányi-révnél lévő, feltárt kikötőerőd az egyetlen magántulajdonban lévő bemutatott

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA RENDEZVÉNYRŐL

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA RENDEZVÉNYRŐL Vasvári Pál Múzeum 4440 Tiszavasvári, Kálvin út. 7. Mobil:+36/30-676-8514 www.vasvaripalmuzeum.hu e-mail: info@vasvaripalmuzeum Nyitva tartás: Április 1-től - október 31-ig: K-V: 09-18 óráig November 1-től

Részletesebben

LEADER Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület közgyűlése. Hegykő, május 30.

LEADER Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület közgyűlése. Hegykő, május 30. LEADER 2019. Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület közgyűlése Hegykő, 2019. május 30. 2018. ÉV PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓJA FELÜGYELŐ BIZOTTSÁG 2 3 4 2017. évi tervezett költségvetés Költségvetési sor

Részletesebben

Gasztrokalauz. Gastro Wegweiser. Sopron és Fertő-táj Sopron and the Fertő Landscape Sopron und die Landschaft Neusiedler See

Gasztrokalauz. Gastro Wegweiser. Sopron és Fertő-táj Sopron and the Fertő Landscape Sopron und die Landschaft Neusiedler See Gasztrokalauz Dining guide Gastro Wegweiser Régió Turisztikai Központ Nonprofit Kft. Tourinform iroda 9400, Liszt F. u. 1. + 36 (99) 517560 sopron@tourinform.hu www.turizmus.sopron.hu www.visitsopron.com

Részletesebben

A VÁLLALKOZÓK KLUBJÁNAK FELHÍVÁSA

A VÁLLALKOZÓK KLUBJÁNAK FELHÍVÁSA Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa 1. évfolyam 9. szám A VÁLLALKOZÓK KLUBJÁNAK FELHÍVÁSA PROGRAMAJÁNLÓ: MAGYAR ÍZEK - MAGYAR SZÍNEK 6. GASZTRONÓMIAI ÉS GYÜMÖLCSFESZTIVÁL,

Részletesebben

Sopron Régió Programok 2014. Július

Sopron Régió Programok 2014. Július Régió Programok 2014. Július Május 30. Szeptember 28. Eszterházi Vigasságok Fertőd Esterházy-kastély Marionett színház Joseph Haydn u. 2. Tel.: 99/537-640 www.eszterhazivigassagok.hu Június 6. július 13.

Részletesebben

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L Kedves Látogatónk! Hírlevelünkben legújabb kiállításainkat és májusi programjainkat ajánljuk figyelmébe! Programok: Népi Kalendárium 2011. május 14. A Népi Kalendárium májusi témája a gyapjú. Ez alkalommal

Részletesebben

A megyei és helyi értéktárak szerepe, az értékeink védelme

A megyei és helyi értéktárak szerepe, az értékeink védelme A megyei és helyi értéktárak szerepe, az értékeink védelme Székesfehérvári Fórum Háda Attila Elemér Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztály 2018. február 28. 2012. évi XXX. törvény a nemzeti

Részletesebben

Programfüzet. Vizsoly Község Önkormányzatának és Egyházközségeinek hivatalos programja

Programfüzet. Vizsoly Község Önkormányzatának és Egyházközségeinek hivatalos programja Programfüzet Vizsoly Község Önkormányzatának és Egyházközségeinek hivatalos programja Augusztus 8. péntek Futóverseny Göncről Vizsolyba 10.00 Szenczi Molnár Albert nyomában futóverseny Gönc és Vizsoly

Részletesebben

Ünnepi programok: 2013. augusztus 19-20. Programok: Augusztus 19.

Ünnepi programok: 2013. augusztus 19-20. Programok: Augusztus 19. Ünnepi programok: 2013. augusztus 19-20. Programok: Augusztus 19. időpont Szolnoki Művésztelep (kemence) Szolnoki Művésztelep (színpad) Kossuth-tér 7.00 Kemence felfűtése 9.00 Magyarok vásárának kezdete,

Részletesebben

Kedvezményes téli ajánlatok

Kedvezményes téli ajánlatok KISBÉR TOURIST Engedély:R 1068 Utazási Iroda 2870 Kisbér Komáromi u.1. Telefon: 34/352-700 és 06/30/217-8722 Kedvezményes téli ajánlatok Program ajánlat: Szállást kínálunk Budapesten Hotel Rubin****6.450

Részletesebben

Szeretem, mert Vasból van

Szeretem, mert Vasból van VAS MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 9700 Szombathely, Berzsenyi D. tér 1. Vas megyei Általános Iskolák részére Tárgy: Versenykiírás Iktatószám: 2-45/2013 Székhelyén Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! Tisztelt Pedagógusok!

Részletesebben

A Bükkalja kiemelkedő természeti- és kultúrtörténeti értékeinek védelme

A Bükkalja kiemelkedő természeti- és kultúrtörténeti értékeinek védelme Magyar Tájdíj: Eredmények és feladatok Az Európa Tanács Táj Díjára történő felterjesztésre kiírt nemzeti szintű pályázatok győztes programjainak bemutatása Viszló Levente, vezérigazgató, Pro Vértes Természetvédelmi

Részletesebben

Helyi termékek, tradicionális gasztronómia bevonásának lehetőségei a turisztikai kínálatba

Helyi termékek, tradicionális gasztronómia bevonásának lehetőségei a turisztikai kínálatba Helyi termékek, tradicionális gasztronómia bevonásának lehetőségei a turisztikai kínálatba DR SZALÓK CSILLA TDM Konferencia I 2015. december 3-4. I Gyula A falusi turizmus helyzete Falusi szálláshelyek

Részletesebben

Gróf Széchenyi István Emlékév programjai

Gróf Széchenyi István Emlékév programjai Ha lenyesik a szárnyaimat, gyalogolni fogok, ha levágják a lábamat, kezemen járok, ha ezeket is kiszakítják, hason csúszom, csak használhassak nemzetemnek Gróf Széchenyi István Gróf Széchenyi István Emlékév

Részletesebben

Zalaszentgrót értéktára

Zalaszentgrót értéktára Zalaszentgrót értéktára Kedves Helyben Élő! Készül Zalaszentgrót értéktára, amelyben valamennyi helyi értékkel bíró (szellemi, emberi, tárgyi és természeti) kincsünket szeretnénk összegyűjteni, rendszerezni

Részletesebben

Rajzpályázat 2008. 1. helyezés

Rajzpályázat 2008. 1. helyezés Horváth Dániel (11 éves. Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Fertőrákos). A mű címe: A pellengér (Grafika kategória) Corso Étterem 9400 Sopron Várkerület 73. Mészáros Tibor 06 99 340

Részletesebben

BARLANGTÚRÁK BARLANGTÚRA TÍPUSA A TÚRA INDULÁSI IDŐPONTJA ÁRA JELENTKEZÉS, INFORMÁCIÓ

BARLANGTÚRÁK BARLANGTÚRA TÍPUSA A TÚRA INDULÁSI IDŐPONTJA ÁRA JELENTKEZÉS, INFORMÁCIÓ BARLANGTÚRÁK BARLANGTÚRA TÍPUSA A TÚRA INDULÁSI IDŐPONTJA ÁRA JELENTKEZÉS, INFORMÁCIÓ Aggteleki rövidtúra (1 óra/1 km) Vörös-tói túra (2 óra/2,3 km) Hosszútúra (kb. 5 óra/7 km) Retek-ági speciális túra

Részletesebben

FONYÓDI HARCSAFESZTIVÁL

FONYÓDI HARCSAFESZTIVÁL FONYÓDI HARCSAFESZTIVÁL 2013. szeptember 6 8. Gasztronómiai és Kulturális Rendezvény 2013. szeptember 06. péntek Helyszín: Kikötő, Szabadtéri színpad 20:00 Románia Magyarország Világbajnoki selejtező mérkőzés

Részletesebben

Rajzpályázat 2008. 3. helyezés. Langer Ármin (17 éves, Széchenyi István Gimnázium, Sopron) A mű címe: Rómaiak Mithras kapui előtt (Grafika kategória)

Rajzpályázat 2008. 3. helyezés. Langer Ármin (17 éves, Széchenyi István Gimnázium, Sopron) A mű címe: Rómaiak Mithras kapui előtt (Grafika kategória) Langer Ármin (17 éves, Széchenyi István Gimnázium, Sopron) A mű címe: Rómaiak Mithras kapui előtt (Grafika kategória) 1 fő részére egy órás sétahajózás Fertő Tavi Hajózási Kft. 9421 Fertőrákos, Hajókikötő

Részletesebben

DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra. DECEMBER 13. (vasárnap) 19 óra

DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra. DECEMBER 13. (vasárnap) 19 óra Móricz Zsigmond - Kocsák Tibor - Miklós Tibor: Légy jó mindhalálig musical premiere DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra Belépõdíj: 1000 Ft Eisemann Mihály- Szilágyi László ÉN ÉS A KISÖCSÉM zenés bohózat 2

Részletesebben

csepeli nyár programajánló július augusztus

csepeli nyár programajánló július augusztus csepeli nyár programajánló 2017. július augusztus FINA Vizes VB (17. Úszó, Műúszó, Műugró, Óriástorony-ugró, Nyílt Vízi Úszó és Vízilabda Világbajnokság) Időpont: 2017. július 14 30. A vízisportokat szeretők

Részletesebben

Dég, Festetics-kastély Fáj, Fáy-kastély Füzérradvány, Károlyi-kastély

Dég, Festetics-kastély Fáj, Fáy-kastély Füzérradvány, Károlyi-kastély Dég, Festetics-kastély Cím: 8131, Dég, Hunyadi út 11. Telefon: +36 25 237 392, +36 20 400 1343 GPS koordináta: 46.8743890851, 18.4340420872 2013. március 29 április 1. (húsvéti hétvége) 10.00 18.00-ig,

Részletesebben

A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.)

A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.) Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Novemberi küldöttgyűlés A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.) Program:

Részletesebben

VÁROSÜNNEP Rudabánya

VÁROSÜNNEP Rudabánya VÁROSÜNNEP Rudabánya Magyarország Európai Unióhoz csatlakozása 10. évfordulójának jegyében Programok III. Ásványgyűjtő Fesztivál, Rudabánya 2014. szeptember 5. VII. Városnap, Rudabánya 2014. szeptember

Részletesebben

Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület

Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület a 10 évig sikeresen működő Mesterségek Bölcsője Alkotó napok elnevezésű rendezvény kapcsán jött létre 2008-ban, azokkal a segítőkkel, akik az évente egyszer megrendezésre

Részletesebben

MOBILITÁS HÉT és AUTÓMENTES NAP. 2015. május 13-15. PAKS

MOBILITÁS HÉT és AUTÓMENTES NAP. 2015. május 13-15. PAKS MOBILITÁS HÉT és AUTÓMENTES NAP 2015. május 13-15. PAKS A Mobilitás hét és Autómentes nap című városi programsorozattal a környezettudatos magatartásra, a környezetbarát közlekedési módokra fókuszálva,

Részletesebben

Facebook: v%c3%a9szeti-egyes%c3%bclet /

Facebook:   v%c3%a9szeti-egyes%c3%bclet / There are no translations available. Cím: 3534 Miskolc, Nagy Lajos király út 18 telefonszám: 06 30 381 85 95 email cím: fmne@kezmuvesekhaza.hu honlap: https://www.kezmuvesekhaza.hu/ Facebook: https://hu-hu.facebook.com/f%c3%bcgedi-m%c3%a1rta-n%c3%a9pm%c3%bb

Részletesebben

2014 év. Környezettisztasági hét

2014 év. Környezettisztasági hét 2014 év Környezettisztasági hét 2014. 04.10. Évek óta hagyományos program áprilisban a Kőszár-hegymenet, melyet egy takarítási akció előz meg. A környezettisztasági hét célja településünk szebbé tétele,

Részletesebben

Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon:

Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon: Isaszeg Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon: 06-20/550-0924 E-mail: isapaletta@freemail.hu

Részletesebben

Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja - megyei rendezvény az életet az éveknek" Zm. Szövetség klubjai részére

Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja - megyei rendezvény az életet az éveknek Zm. Szövetség klubjai részére PROGRAMJAINK: Keresztury Dezső Általános Művelődési Központ 8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21. Tel: 92/314-120, Fax: 92/815-522 E-mail: info@kereszturyamk.hu Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja

Részletesebben

2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10.

2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10. 2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10. Szakmai beszámoló I. A rendezvény bemutatása A Kalocsai Paprikafesztivál és a Paprikás Ételek Főzőversenye a térség legnagyobb

Részletesebben

Program: 1. nap 9.00 9.45 Regisztráció

Program: 1. nap 9.00 9.45 Regisztráció Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Novemberi küldöttgyűlés A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21-22-én tartja a Hotel

Részletesebben

M E G H Í V Ó MAGYARORSZÁG KORMÁNYA

M E G H Í V Ó MAGYARORSZÁG KORMÁNYA M E G H Í V Ó MAGYARORSZÁG KORMÁNYA TISZTELETTEL MEGHÍVJA ÖNT SZÉCHENYI ISTVÁN SZÜLETÉSÉNEK 225. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL TARTANDÓ ÜNNEPSÉGSOROZATRA IDŐPONT: 2016. SZEPTEMBER 21. HELYSZÍN: NAGYCENK A SZÉCHENYI-EMLÉKBIZOTTSÁG

Részletesebben

Hungarikummá nyilvánították a debreceni párost

Hungarikummá nyilvánították a debreceni párost Hungarikummá nyilvánították a debreceni párost Megtörtént, amire már rég várt a város: a Debrecenben ülésező Hungarikum Bizottság meghozta döntését, és a debreceni páros hungarikum lett. Régen várt esemény

Részletesebben

Szakaszok Ssz Szakasz Összesen 124,8

Szakaszok Ssz Szakasz Összesen 124,8 Útvonaltérképek Szakaszok Ssz Szakasz Km 1. Sopron - Donnerskirchen 30,9 2. Donnerskirchen - Podersdorf 30,6 3. Podersdorf - Fertőújlak 26,0 4. Fertőújlak - Fertőhomok 17,5 5. Fertőhomok - Sopron 19,8

Részletesebben

A MAGYAR SAJTÚT HÁLÓZAT

A MAGYAR SAJTÚT HÁLÓZAT A MAGYAR SAJTÚT HÁLÓZAT Szlanyinka Edina Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest, 2013. június 28. A Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók Sajtkészítők Egyesülete

Részletesebben

Szakmai beszámoló a 32. Régi Zenei Napokról

Szakmai beszámoló a 32. Régi Zenei Napokról Szakmai beszámoló a 32. Régi Zenei Napokról Magyarország legrégebben alapított historikus zenei fesztiválja 32. alkalommal került megrendezésre Fertőd-Eszterházán, 2016. június 25. és július 2. között,

Részletesebben

Mesterkurzusok. ének - hegedű furulya/fuvola csembaló - kamarazene historikus táncok

Mesterkurzusok. ének - hegedű furulya/fuvola csembaló - kamarazene historikus táncok 30. RÉGI ZENEI NAPOK ESZTERHÁZA/Fertőd 2014. június 21-28. Mesterkurzusok ének - hegedű furulya/fuvola csembaló - kamarazene historikus táncok A 30. Régi Zenei Napok rendezvénysorozatára a Filharmónia

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése február 25-ei közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből.

Jegyzőkönyvi kivonat. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése február 25-ei közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. Jegyzőkönyvi kivonat Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 2016. február 25-ei közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. 4. napirendi pont: Előterjesztés a Hegykő és Fertőszentmiklós Vízbázis

Részletesebben

Több, mint kézművesség...

Több, mint kézművesség... Több, mint kézművesség... TÉRSÉGÜNK MINŐSÍTETT KÉZMŰVESEI, KISIPAROSAI, MŰVÉSZEI A VIDÉK MINŐSÉGE. A VALÓDI ÉRTÉK. WWW.VIDEKMINOSEGE.HU WWW.ALPOKALJA-FERTOTAJ.HU AZ ALPOKALJA-FERTŐ TÁJ MINŐSÍTETT KÉZMŰVESEI,

Részletesebben

Miért érdemes a Manó Vendégházat választani:

Miért érdemes a Manó Vendégházat választani: M a nai V e n d é g h á z P á z m á n d P á z m á n d F e j é r m e g y e ka z e p é n, a V e l e-nh ce eg iy s é g k e l e t i n yaz l v á n y a i a l a t t, a z M 7 ( a u tai p á l y a ) ka z e f e k

Részletesebben

2012. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR DÖBRÖKÖZ

2012. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR DÖBRÖKÖZ 2012. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR DÖBRÖKÖZ február március Időpont Rendezvény megnevezése Szervező Helyszín 2012. február 16. vagy 23. 2012. február 25. Könyvtárhasználat - Nemzetközi energiahatékonysági nap

Részletesebben

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Ebben a tanévben gyermekszervezetünk feladatait nagyrészt az Kultúra és művészetek köré tervezi.

Részletesebben

ALSÓNYÉK. 1. A település területére vonatkozó információk:

ALSÓNYÉK. 1. A település területére vonatkozó információk: ALSÓNYÉK 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 3204 ha 6302 m2 Ebből szántó 2486 ha 2422 m2 gazdasági erdő 131 ha 8569 m2 védett terület - ipari hasznosítású - terület egyéb 586

Részletesebben

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének március 9-i ülésére

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének március 9-i ülésére Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2017. március 9-i ülésére 3. Tárgy: Testvérvárosi Találkozó támogatására irányuló pályázat benyújtásának jóváhagyása Az előterjesztést

Részletesebben

Pannonhalmi Borvidék Vince-napi pincejárás 2016. január 22-24.

Pannonhalmi Borvidék Vince-napi pincejárás 2016. január 22-24. Ha január vége, akkor Vince-nap, ha Vince-nap, akkor nyitott pincék és pincejárás a Borvidéken! Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince tartja a közmondás. Az előző években igazi kemény, téli időben zajlottak

Részletesebben

I. Ótapolca - Menti Lovas Napok

I. Ótapolca - Menti Lovas Napok Az idei évben,..-án kerül megrendezésre a I. Ótapolca - Menti Lovas Napok Az Ótapolca mentén, Pápa és Győr között, egyesületünk első, hagyományteremtő alkalommal, rendezi meg a Kulturális és Lovas Napokat,

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT Szám: 71/2018. (VI. 28.) MÖK határozat Tárgy: Beszámoló a Veszprém Megyei Értéktár 2018. év I. félévi tevékenységéről A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése

Részletesebben

GÁL FERENC FŐISKOLA MEZŐTÚR SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK

GÁL FERENC FŐISKOLA MEZŐTÚR SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK GÁL FERENC FŐISKOLA MEZŐTÚR SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK Kollégiumi szálláslehetőség Cím: 5400 Mezőtúr, Petőfi tér 1. (volt főiskola kollégiuma) tel: 06-56-551-000 Szobák és árak: Földszint: 2 db 4 fős szoba (külön

Részletesebben

Kiskőrös Város Országos Petőfi Sándor Petőfi Szülőház Önkormányzata Társaság és Emlékmúzeum. Kedves Barátunk!

Kiskőrös Város Országos Petőfi Sándor Petőfi Szülőház Önkormányzata Társaság és Emlékmúzeum. Kedves Barátunk! Kiskőrös Város Országos Petőfi Sándor Petőfi Szülőház Önkormányzata Társaság és Emlékmúzeum Tisztelt Hölgyem / Uram! Kedves Barátunk! Már 20. alkalommal adunk hírt a sajátos kiskőrösi szilveszter lehetőségéről.

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése:

A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga központilag összeállított kérdései az alábbi témaköröket foglalják magukba: A turizmus rendszere, működése, szereplői, fajtái A magyar és a nemzetközi gasztronómia

Részletesebben

A Baranya Zöldút magyar szakaszának bemutatása

A Baranya Zöldút magyar szakaszának bemutatása A Baranya Zöldút magyar szakaszának bemutatása Gonda Tibor 2014. augusztus 30. Vörösmart/Zmajevac A Baranya Zöldút települései A GoGreen projekt keretében kialakított zöldút által lefedett 19 magyarországi

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Rendezvény megnevezése: XXIII. Fazekas-találkozó. A rendezvény időpontja: június 12. Látogatók száma: kb.

Szakmai beszámoló. Rendezvény megnevezése: XXIII. Fazekas-találkozó. A rendezvény időpontja: június 12. Látogatók száma: kb. Szakmai beszámoló Rendezvény megnevezése: XXIII. Fazekas-találkozó A rendezvény időpontja: 2016. június 12. Látogatók száma: kb. 1000 fő Program részletezése: 23. alkalommal is sikeresen lezajlott a Fazekas-találkozó.

Részletesebben

AZ ÖKO-RURÁLIS VENDÉGFOGADÓ HÁZIGAZDÁK EGYESÜLETE/SZÉKELYKEVE BEMUTATKOZÁSA FATOSZ

AZ ÖKO-RURÁLIS VENDÉGFOGADÓ HÁZIGAZDÁK EGYESÜLETE/SZÉKELYKEVE BEMUTATKOZÁSA FATOSZ AZ ÖKO-RURÁLIS VENDÉGFOGADÓ HÁZIGAZDÁK EGYESÜLETE/SZÉKELYKEVE BEMUTATKOZÁSA 2014.03.20-21. FATOSZ Dani Ernő, az Egyesület elnöke DÉDAPÁINK, A BUKOVINAI SZÉKELYEK 1883-BA TELEPÜLTEK LE IDE AZ AL-DUNÁRA.

Részletesebben

VÁROSI RENDEZVÉNYTERVRE

VÁROSI RENDEZVÉNYTERVRE Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár 4090 Polgár, Barankovics tér 6. JAVASLAT A VÁROSI RENDEZVÉNYTERVRE 2015. Készítette: Radics Zoltánné intézményvezető I. Nemzeti, állami és önkormányzati ünnepségek

Részletesebben

Hírlevél május havi programajánló

Hírlevél május havi programajánló Makó és Térsége Tourinform Iroda kiadványa Hírlevél 2010 május havi programajánló 2010. április 24-én jelenik meg Makó régi képeslapokon című könyv. A könyv civil kezdeményezésre, a városban élő képeslap

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról Támogatás témája: Múzeumi gyűjtemények tárgyi és szellemi kulturális örökségünk című magyar-román

Részletesebben

LÁTNIVALÓK A FERTŐDI ESTERHÁZY-KASTÉLYBAN

LÁTNIVALÓK A FERTŐDI ESTERHÁZY-KASTÉLYBAN Tisztelt Intézményvezető Asszony/Úr! Nagy örömmel ajánljuk figyelmébe az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. vagyonkezelésébe tartozó műemlékegyütteseket, melyek

Részletesebben

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig PROGRAMAJÁNLÓ 2012. április hónapra a GYERMEKEK HÁZÁBA www.gyhgyor.hu ZENEBÖLCSI ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig 6 hónapos kortól 3 éves korig várjuk az apróságokat és szüleiket.

Részletesebben

Kedves Pestújhelyiek!

Kedves Pestújhelyiek! 1 Tartalom Kedves Pestújhelyiek! 2 Dalnoki Jenő emléktorna 3 Temetői séta 4 Ultibajnokság 4 Nosztalgia bál az Odeon zenekarral 5 Bakonyi Elek Sakkbajnokság 5 Kaláka koncert 5 Templomi koncert 6 Biciklis

Részletesebben

Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása. Gyaraky Zoltán titkár Hungarikum Bizottság

Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása. Gyaraky Zoltán titkár Hungarikum Bizottság Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása Gyaraky Zoltán titkár Hungarikum Bizottság Közvetlen előzmények 77/2008. (VI. 13.) OGY határozat a hungarikumok védelméről Magyar Országgyűlés: 1.

Részletesebben

Beszámoló a második testvériskolai látogatás programjáról október 1-3.

Beszámoló a második testvériskolai látogatás programjáról október 1-3. TÁMOP-3.3.14.A-12/1-2013-0034 Kézen fogva a jövőnkért című pályázat Beszámoló a második testvériskolai látogatás programjáról 2014. október 1-3. Résztvevők: a Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola

Részletesebben

Pannonhalmi Borvidék Márton napi pincejárás 2013. november 09-10.

Pannonhalmi Borvidék Márton napi pincejárás 2013. november 09-10. Márton nap apropóján újra pincejárást szervezünk a Pannonhalmi Borvidéken! November 9-én és 10-én a borvidék 9 borásza, borászata várja szeretettel a borkedvelő közönséget! A Pannonhalmi Borvidék mintegy

Részletesebben

Kisbetyárok a Bakonyban

Kisbetyárok a Bakonyban Az erdő a világ egyetlen olyan könyvtára, mely akkor is tudáshoz juttat, ha csendben és nyitott szemmel sétálsz benne. /Madas László erdőmérnök/ 1. oldal (összes: 5) Az erdő rovaraival ismerkedünk Az erdei

Részletesebben

Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása

Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása Palotásné Gyöngyösi Ágnes Osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium, Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2012. évi XXX. törvény a nemzeti értékekről

Részletesebben

XXVIII. Palócnapok és Megyei Vadásznap

XXVIII. Palócnapok és Megyei Vadásznap XXVIII. Palócnapok és Megyei Vadásznap 2014. július 11-12-13. Parád Nagyközség Önkormányzata és Bodony Község Önkormányzata szervezésében A rendezvény fővédnöke: Horváth László Országgyűlési képviselő

Részletesebben

Dr. Bereczki Ibolya A Tájházszövetség tájházaink közössége a Kárpát-medencében március 21. Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében Budapest

Dr. Bereczki Ibolya A Tájházszövetség tájházaink közössége a Kárpát-medencében március 21. Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében Budapest Dr. Bereczki Ibolya A Tájházszövetség tájházaink közössége a Kárpát-medencében 2014. március 21. Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében Budapest Tájházak Magyarországon Több mint 300 tájház Előzmények

Részletesebben

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete a közművelődésről Kacsóta községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak

Részletesebben

UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV

UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV Szám: 523-2/2016. UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV Készült: Ugod Község Önkormányzatának Települési Értéktár Bizottsága 2016. december

Részletesebben

A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14.

A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár Bevezető gondolatok A kultúra

Részletesebben