Horváth Miklós által tantárgyfelelősként jegyzett és oktatott tárgyak tantárgyleírásai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Horváth Miklós által tantárgyfelelősként jegyzett és oktatott tárgyak tantárgyleírásai"

Átírás

1 Horváth Miklós által tantárgyfelelősként jegyzett és oktatott tárgyak tantárgyleírásai MA-képzés. Tantárgy neve: A hadügy fejlődésének legáltalánosabb összefüggései Kreditszáma: 3 A tanóra típusa: előadás és száma: 2/30 A számonkérés módja (koll. / gyj. / egyéb): kollokvium A tantárgy tantervi helye (hányadik félév): 2. Tantárgy leírása: A tantárgy keretében vizsgáljuk: a társadalmi, gazdasági változások, a technika fejlődése milyen közvetlen és közvetett hatást gyakoroltak a hadművészet elméletére, a hadügyre és a hadi tevékenységre. Ezzel párhuzamosan vizsgáljuk a hadügy területén bekövetkezett változásoknak, a korszak jelentősebb háborúinak a politikára, a gazdaságra, a demográfiára, illetve a mindennapi életre gyakorolt hatásait, foglakozunk az állam és a fegyveres erők viszonyának alakulásával, a hadügy fejlődését meghatározó fontosabb tényezőkkel. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik a megszerzett ismereteik birtokában képesek a történész mesterség gyakorlására. Felkészültek történelmi, illetve társadalmi és politikai kérdésekben egyaránt és ismerik a témakörrel kapcsolatos fontos összefüggéseket. Kötelező olvasmányok: John GARNETT A háború okai és a béke feltételei In: A stratégia a modern korban Bevezetés a stratégiai tanulmányokba, Szerk: John BAYLIS, James WIRTZ, Eliot COHEN, Colin S. GRAY, Zrínyi Kiadó, Budapest, 2005., ISBN o. KISS J. László Biztonságelméletek In: Biztonságpolitika Szerk.: GAZDAG Ferenc, SVKH Budapest, 2001., o. ISBN X JOÓ Rudolf Civil-katonai kapcsolatok In: Biztonságpolitika Szerk.: GAZDAG Ferenc, SVKH Budapest, 2001., o. ISBN X Ajánlott olvasmányok: James D. KIRAS Terrorizmus és irreguláris hadviselés In: A stratégia a modern korban Bevezetés a stratégiai tanulmányokba, Szerk: John BAYLIS, James WIRTZ, Eliot COHEN, Colin S. GRAY, Zrínyi Kiadó, Budapest, 2005., o. ISBN Theo FARREL Humanitárius beavatkozások és békeműveletek In: A stratégia a modern korban Bevezetés a stratégiai tanulmányokba, Szerk: John BAYLIS, James WIRTZ, Eliot COHEN, Colin S. GRAY, Zrínyi Kiadó, Budapest, 2005., o. ISBN James J. WIRTZ: Van-e új stratégia és biztonságpolitikai napirend? In: A stratégia a modern korban Bevezetés a stratégiai tanulmányokba, Szerk: John BAYLIS, James WIRTZ, Eliot COHEN, Colin S. GRAY, Zrínyi Kiadó, Budapest, 2005., o. ISBN Samuel P. HUNTINGTON A katona és az állam Zrínyi - Atlanti, Budapest, 1994., o. ISBN

2 Tantárgy felelőse (név, beosztás, tud. fokozat): Horváth Miklós DSc, egyetemi tanár Tantárgy oktatásába bevont oktató(k), ha vannak (név, beosztás, tud. fokozat):

3 Tantárgy neve: Magyarország a világháborúk és forradalmak időszakában ( ) Kreditszáma: 2 A tanóra típusa: gyakorlat és száma: 2/30 A számonkérés módja (koll. / gyj. / egyéb): gyakorlati jegy A tantárgy tantervi helye (hányadik félév): 3. A tantárgy keretében részletesen foglalkozunk az Osztrák-Magyar Monarchia részvételével az I. világháborúban, különös tekintettel a hadsereg magyarországi ezredeire. További célunk, hogy megismertessük a hallgatókat a Monarchia, illetve a történelmi Magyarország közötti felbomlásának okaival, körülményeivel és következményeivel. Feldolgozzuk többek között Magyarország közötti területi változásaival és a világháborúval összefüggő történéseket is. A közös munka eredményeként javul a hallgatók kifejezőkészsége szóban és írásban. Az egyesek események krízisközpontú tárgyalásával tovább mélyítjük a hallgatók tárgyi tudását. Mindezt a kortárs visszaemlékezések és primer iratanyagok megismerésével, közös elemzésével egészítjük ki és így tárjuk fel a krízisesemények különös sajátságait. Kötelező irodalom: Magyarország a XX. században, I. kötet Politika és társadalom, hadtörténet, jogalkotás, Főszerk.: KOLLEGA TARSOLY István, Babits Kiadó, Szekszárd, 1996., , o. ISBN I.k. SZABÓ József János Magyar Királyi Honvédség az Osztrák-Magyar Monarchiában ( ) In: A Hazáért A Magyar Honvédség múltja és jelene Szerk.: HELGERT Imre, VASS Jenő Sándor, Szaktudás Kiadó Ház Zrt., Budapest, o. ISBN HORVÁTH Csaba Magyar haderő a két világháború között ( ) In: A Hazáért A Magyar Honvédség múltja és jelene Szerk.: HELGERT Imre, VASS Jenő Sándor, Szaktudás Kiadó Ház Zrt., Budapest, o. ISBN LENGYEL Ferenc - A Magyar Királyi Honvédség a második világháborúban ( ) In: A Hazáért A Magyar Honvédség múltja és jelene Szerk.: HELGERT Imre, VASS Jenő Sándor, Szaktudás Kiadó Ház Zrt., Budapest, o. ISBN Ajánlott irodalom: BALLA Tibor Magyar katonák az első világháború hadszínterein, In: A Nagy Háború másik arca A lövészárkok hétköznapjai, Szerk.: HORVÁTH Miklós, Akadémiai Kiadó, o. ISBN POLLMANN Ferenc A frontélet mindennapjai In: A Nagy Háború másik arca A lövészárkok hétköznapjai, Szerk.: HORVÁTH Miklós, Akadémiai Kiadó, o. ISBN JULIER Ferenc A világháború magyar szemmel Magyar szemle Társaság, Budapest, Forrás: (letöltés szeptember) Tantárgy felelőse (név, beosztás, tud. fokozat): Horváth Miklós DSc, egyetemi tanár Tantárgy oktatásába bevont oktató(k), ha vannak (név, beosztás, tud. fokozat):

4 Tantárgy neve: Világháborúk és gazdasági válság a 20. század első felében Kreditszáma: 3 A tanóra típusa: gyakorlat és száma: 2/30 A számonkérés módja (koll. / gyj. / egyéb): gyakorlati jegy A tantárgy tantervi helye (hányadik félév): 3. A téma feldolgozása során vizsgáljuk az első világháború előzményeit, ezen belül a katonai elméletekben, doktrínákban és hadászati tervekben bekövetkezett jelentősebb változásokat. Bemutatjuk a szövetségi rendszerek kialakulását, a fontosabb hadviselő államok fegyveres erőinek fejlődését, az első világháború fontosabb időszakainak hadtörténelmi eseményeit, hadművészeti tapasztalatait, későbbi hatását a katonai gondolkodás fejlődésére. A gazdasági világválság eseményeinek megismerését követőn vizsgáljuk a második világháború előzményeit, katonai történetét, bemutatjuk fontosabb hadviselő államok fegyveres erőinek fejlődését. A tantárgy keretében bemutatjuk a technika elsősorban a haditechnika fejlődésének hatását a hadügy és a katonai gondolkodás fejlődésére. A közös munka eredményeként javul a hallgatók kifejezőkészsége szóban és írásban. Az egyesek események krízisközpontú tárgyalásával tovább mélyítjük a hallgatók tárgyi tudását. Mindezt a kortárs visszaemlékezések és primer iratanyagok megismerésével, közös elemzésével egészítjük ki és így tárjuk fel a krízisesemények különös sajátságait. Kötelező irodalom: A 20. századi egyetemes történet I. Európa, Szerk.: NÉMETH István, Osiris Kiadó, Budapest, o. ISBN A 20. századi egyetemes történet II. Európán kívüli országok, Szerk.: NÉMETH István, Osiris Kiadó, Budapest, o , , o. ISBN JULIER Ferenc A világháború magyar szemmel Magyar szemle Társaság, Budapest, Forrás: (letöltés szeptember) John KEEGAN A második világháború, Európa Könyvkiadó, Budapest, , o. ISBN Ajánlott irodalom: John KEEGAN A második világháború, Európa Könyvkiadó, Budapest, , o. ISBN Stephen BIDDLE Szárazföldi hadviselés: elmélet és gyakorlat In: A stratégia a modern korban Bevezetés a stratégiai tanulmányokba, Szerk: John BAYLIS, James WIRTZ, Eliot COHEN, Colin S. GRAY, Zrínyi Kiadó, Budapest, 2005., o. ISBN A.J.P.TAYLOR - Az első világháború képes krónikája Akadémiai Kiadó, Budapest, ISBN A.J.P.TAYLOR - A második világháború okai, Scolar Kiadó, ISBN Tantárgy felelőse (név, beosztás, tud. fokozat): Horváth Miklós DSc, egyetemi tanár Tantárgy oktatásába bevont oktató(k), ha vannak (név, beosztás, tud. fokozat):

5 Tantárgy neve: A szovjet megszállás és a kommunista diktatúra elleni küzdelem Magyarországon a 20. század második felében Kreditszáma: 3 A tanóra típusa: gyakorlat és száma: 2/30 A számonkérés módja (koll. / gyj. / egyéb): gyakorlati jegy A tantárgy tantervi helye (hányadik félév): 4. A kurzus célja a már meglévő ismeretek elmélyítése, Magyarország második világháborútól a szocialista rendszer lebontásáig tartó időszak ezen belül fő tematikus egységként a kommunista diktatúra rendszerének kiépülése, az 1956-os forradalom és szabadságharc előzményei, kirobbanásának közvetett és közvetlen okai, a rendszer lebontása, a Szovjetunió háborúja Magyarország ellen, a kegyetlen megtorlás, majd a Kádár-rendszer konszolidálásának, későbbi válságának és a rendszerváltás korszaka - legfontosabb történéseinek rendszerközpontú vizsgálata és feldolgozása. Feladatunk tehát a félév során a krízisek elemzése mellett a különböző típusú megoldási kísérletek értelmezése, illetve a krízis jelenlétének értelmezése a politikai, társadalmi továbbá a szellemi szférában. A közös munka eredményeként javul a hallgatók kifejezőkészsége szóban és írásban. Az egyesek események krízisközpontú tárgyalásával tovább mélyítjük a hallgatók tárgyi tudását. Mindezt a kortárs visszaemlékezések és primer iratanyagok megismerésével, közös elemzésével egészítjük ki és így tárjuk fel a krízisesemények különös sajátságait. Kötelező irodalom: Magyarország a XX. században, I. kötet Politika és társadalom, hadtörténet, jogalkotás, Főszerk.: KOLLEGA TARSOLY István, Babits Kiadó, Szekszárd, 1996., , o. ISBN I.k. KAHLER Frigyes M. KISS Sándor: Kinek a forradalma? Püski Kortárs ISBN HORVÁTH Miklós hadikrónikája Akadémiai Kiadó ISBN Javasolt irodalom: M. KISS Sándor Közelítések 1956 Tanulmányok, esszék, előadások Kairosz Kiadó, ISBN M. KISS Sándor: Utak 56-hoz, utak 56 után. Mundus ISBN Törvénytelen szocializmus a tényfeltáró bizottság jelentése Szerk.: RÉVAI Valéria, az interjúkat készítette HARDI Péter, Új Magyarország-Zrínyi, Bp., ISBN SCHMIDT Mária - Diktatúrák ördögszekerén, Magvető Kiadó, ISBN Fordulat a világban és Magyarországon Szerk. FEITL István, IZSÁK Lajos, SZÉKELY Gábor, Napvilág Kiadó, Budapest, ISBN Tantárgy felelőse (név, beosztás, tud. fokozat): M. Kiss Sándor DSc, egyetemi tanár Tantárgy oktatásába bevont oktató(k), ha vannak (név, beosztás, tud. fokozat): Horváth Miklós DSc. egyetemi tanár Tantárgy neve: A hidegháború korszakának jelentősebb konfliktusai Kreditszáma: 2

6 A tanóra típusa: gyakorlat és száma: 2/30 A számonkérés módja (koll. / gyj. / egyéb): gyakorlati jegy A tantárgy tantervi helye (hányadik félév): 4. A tantárgy keretében vizsgáljuk a nagyhatalmak erőviszonyaiban a II. világháborút követő időszakban bekövetkezett változások fő okait és következményeit. Foglakozunk a biztonságpolitikai, a hatalmi viszonyok és orientációs politikák 1945-öt követő változásaival, a helyi háborúk hatásaival. Célunk a második világháború utáni geopolitikai helyzet, a hidegháború, a katonai szövetségek, a bipoláris rendszer, a kezelési stratégiák, integrációs folyamatok történeti megközelítése, bemutatása. A közös munka eredményeként javul a hallgatók kifejezőkészsége szóban és írásban. Az egyesek események krízisközpontú tárgyalásával tovább mélyítjük a hallgatók tárgyi tudását. Mindezt a kortárs visszaemlékezések és primer iratanyagok megismerésével, közös elemzésével egészítjük ki és így tárjuk fel a krízisesemények különös sajátságait. Kötelező irodalom: FISCHER Ferenc A kétpólusú világ , Dialóg Campus, Budapest-Pécs, ISBN John Lewis GADDIS Most már tudjuk a hidegháború történetének újra értékelése, Európa Könyvkiadó, Budapest, ISBN HORVÁTH Csaba: Az 1945 utáni legjelentősebb helyi háborúk és azok tapasztalatai - Egyetemi tankönyv, Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem OSZETZKY Tamás: Arab-izraeli háborúk Zrínyi Kiadó, Budapest ISBN SIENKIEWICZ Marian: Az indokinai háború Zrínyi Kiadó, Budapest ISBN Olaf GROEHLER: A koreai háború Zrínyi Kiadó, Budapest ISBN Daniel Manana LAINO: Harc a Falkland (Malvin ) szigetekért, Zrínyi Kiadó, Budapest ISBN KAHLER Frigyes M. KISS Sándor: Kinek a forradalma? Püski Kortárs ISBN John KEEGAN: Az iraki háború, Európa Kiadó, Budapest, 2004 ISBN J. NAGY László, FERWÁGNER Péter Ákos Az arab országok története, JATEPress, ISBN JUHÁSZ József - Volt egyszer egy Jugoszlávia, Aula Kiadó, Budapest, ISBN Ajánlott olvasmányok: HALMOSY Dénes: Nemzetközi szerződések Közgazdasági és Jogi könyvkiadó, Gondolat Könyvkiadó, Budapest, ISBN Paul KENNEDY - A nagyhatalmak tündöklése és bukása: Gazdasági változások és katonai konfliktusok. Akadémiai Kiadó, Budapest, ISBN Henry KISSINGER - Diplomácia - Panem-Grafo, Budapest, ISBN HORVÁTH Miklós hadikrónikája Akadémiai Kiadó ISBN Norman SOLOMON, Reese ERLICH - A célpont: Irak - ami a médiatudósításokból kimaradt Alexandra Kiadó, Pécs, ISBN

7 Tantárgy felelőse (név, beosztás, tud. fokozat): Horváth Miklós DSc, egyetemi tanár Tantárgy oktatásába bevont oktató(k), ha vannak (név, beosztás, tud. fokozat):

8 Tantárgy neve: Válságkezelés nemzetközi intézményeinek 20. századi története Kreditszáma: 3 A tanóra típusa: előadás és száma: 2/30 A számonkérés módja (koll. / gyj. / egyéb): kollokvium A tantárgy tantervi helye (hányadik félév): 3. A tantárgy célja, hogy a XX. századi jelentősebb politikai, gazdasági, de leginkább biztonságpolitikai válságainak kezelésében szerepet kapó fontosabb nemzetközi intézmények létrejöttének, működésének és az egyes kihívásra adott válaszainak történetébe bevezesse hallgatókat. A kurzus a hangsúlyt a II. Világháború utáni, elsősorban a hidegháborús korszakra teszi, de az előzményeket, így a Népszövetség félévszázados tapasztalatait is részletesen tárgyalja, illetve napjainkig rövid kitekintést ad. Általános elméleti bevezetés mellett, minden egyes, említésre kerülő nemzetközi szervezet létrejöttének és működésének vizsgálatára, válságkezelési gyakorlatának, stratégiájának bemutatására konkrét példákon keresztül, történelmi kontextusba helyezve kerül sor. A tárgy részletesen kitér az ENSZ, a Bretton Woodshoz köthető rendszer, és nem utolsó sorban a bipoláris világ államközi szervezeteire: a NATOra, az európai integrációs intézményekre, a Varsói Szerződésre és a KGST-re. A kurzus lehetővé teszi, hogy a XX. század fontosabb válságainak megoldáskeresésében szerepet játszó nemzetközi szervezetek bemutatása mellett, a hallgató betekintést nyerjen a korszak jelentősebb, (a nemzeti államhatárokat túllépő), elsősorban biztonságpolitikai kihívásokra adott válaszok megszületésének körülményeibe. A tárgy elvégzése segítséget ad, napjaink nemzetközi eseményeinek hátterében továbbra is jelenlévő intézmények működése, stratégiája és dilemmái jobb megértéshez, elemzéséhez. Kötelező szakirodalom: BÓKA Éva, Az európai egységgondolat fejlődéstörténete, Budapest, Napvilág, 2001, 304p, ISBN FISCHER Ferenc, A kétpólusú világ , Budapest-Pécs, Dialog Campus, 2005, 456p, ISBN HERENCSÁR Lajos, SCHOTTER Krisztina, VASALI Zoltán, Bevezetés a nemzetközi intézmények és szervezetek világába, Budapest, L Harrmattan, 2006, 205p, ISBN HORVÁTH, Jenő (szerk.), A nemzetközi kapcsolatok története , Veszprém, Pannonprint, 2009, 335p, ISBN JOHNSON, Paul, A modern kor, Budapest, XX. Század Intézet-Kairosz, p. ISBN KENNEDY, Paul, A nagyhatalmak tündöklése és bukása, Budapest, Akadémia, p ISBN VALKI László (szerk.): A NATO, történet, szervezet, stratégia, bővítés, Budapest Corvina, 1999, 206p, ISBN Ajánlott szakirodalom: BITSCH, Marie-Therèse, L histoire de la construtcion européene, Bruxelles, Complexes, 2006, 401p, ISBN BLAHO András, PRANDLER Árpád, Nemzetközi szervezetek és intézmények, Budapest, Aula (3.dik

9 kiadás 2011.), 484p, ISBN x BÉKÉS Csaba, KECSKÉS D. Gusztáv (szerk.), A forradalom és a magyar kérdés az ENSZ-ben, , tanulmányok, dokumentumok, és kronológia, Budapest, Magyar ENSZ Társaság, 2006, 239p, ISBN BOTOS Katalin, HALMOSI Péter, Nemzetközi pénzügyek: a Bretton Woods-i rendszer múltja, jelene, jövője, Szeged, JATEPress, 2011, 152p, ISBN:- DUMOULIN, André et MANIGART, Philippe (sous la dir.), Opinions publiques et politique européenne de sécurité et de défense commune : acteurs, positions, évolutions, Bruxelles, Bruylant, 2011, 552p, ISBN GADDIS, John Lewis, Most már tudjuk. A hidegháború történetének újraértékelése, Budapest, Európa, 2001, 835p. ISBN GIRAULT, René, FRANK, Robert, Turbulente Europe et nouveaux mondes, , Paris, Payot, (3 e édition), 513p, ISBN GIRAULT, René, FRANK, Robert, La loi des géants, , Paris, Payot, (3 e édition), 542p, ISBN x HOUSDEN, Martyn, The League of Nations and the Organisation of Peace, London, Longman, 2011, 200p, ISBN KISS J. László, Globalizálódás és külpolitika. Nemzetközi rendszer és elmélet az ezredfordulón, Budapest, Teleki Alapítvány, 2003, 298p, ISBN KISS J. László, Változó utak a külpolitika elméletében és elemzésében, Budapest, Osiris, 2009, 451p, ISBN MASTNY, Vojtech et al., Cardboard Castle?: An Inside History of The Warsaw Pact, , Budapest, CEU, 2005, 729p, ISBN MOREAU DEARGES, Philippe, Relations interantionales, questions régionales, Seuil, 2011 (7 dik kiadás), 361p, ISBN RIENALDA, Bob, Routledge History of International Organisations from 1815 to the Present Day, New York, Routledge, 2009, 850p, ISBN SMUTS, Marie-Claude, DEVIN, Guillaume, Les organisations internationales, Paris, Armand Colin, 2011, 256p, ISBN SOUTOU, Georges-Henri, La guerre de Cinquant Ans, Paris, Fayard, 2001, 767p, ISBN VAUGHAN, Lowe et al., The United Nations Security Council and War, the Evolution Thougtht and practice since 1945, Oxford University Press, 2012, 816p, ISBN Tantárgy felelőse (név, beosztás, tud. fokozat): Schmidt Mária PhD, egyetemi tanár Tantárgy oktatásába bevont oktató(k), ha vannak (név, beosztás, tud. fokozat): Horváth Miklós DSc, egyetemi tanár, Fejérdy Gergely PhD, egyetemi adjunktus

10

FELKÉSZÍTÉS AZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGIRE TÖRTÉNELEM 11. évfolyam

FELKÉSZÍTÉS AZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGIRE TÖRTÉNELEM 11. évfolyam FELKÉSZÍTÉS AZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGIRE TÖRTÉNELEM 11. évfolyam Témakör Óraszám (1.) Az ókor és kultúrája 12 (1.1) Vallás és kultúra az ókori Keleten (1.2) A demokrácia kialakulása Athénban (1.3) A görög

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 EREDMÉNYESSÉG ÉS TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁG (TÁMOP 3.1.1. / 4.2.1.) VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz IV. évfolyam Számvitel szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Logisztika tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Logisztika Tanszék: Vállalkozás és Emberi

Részletesebben

8. Róma: államberendezkedés királyság, köztársaság, császárkor. 12. A feudalizmus kialakulása (frank, arab); a második népvándorlás

8. Róma: államberendezkedés királyság, köztársaság, császárkor. 12. A feudalizmus kialakulása (frank, arab); a második népvándorlás Tartalomjegyzék Történelem javítóvizsga nappali 9. évfolyam... 2 Történelem javítóvizsga nappali 10. évfolyam... 3 Történelem javítóvizsga nappali 11. évfolyam... 4 Történelem javítóvizsga nappali 12.

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Prezentáció és íráskészségfejlesztés. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Prezentáció és íráskészségfejlesztés. tanulmányokhoz I. évfolyam GM és PSZ szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Prezentáció és íráskészségfejlesztés tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Prezentáció és íráskészség

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz IV. évfolyam Pénzügy és Számvitel Szak/Minden szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Pénzügyi-számviteli

Részletesebben

KOMPLEXVIZSGA KÉRDÉSEK DIPLOMÁCIAI FŐSZAKIRÁNY (NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAK) 2009

KOMPLEXVIZSGA KÉRDÉSEK DIPLOMÁCIAI FŐSZAKIRÁNY (NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAK) 2009 KOMPLEXVIZSGA KÉRDÉSEK DIPLOMÁCIAI FŐSZAKIRÁNY (NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAK) 2009 1. Jellemezze a hidegháborús nemzetközi rendszert a szuezi válság alatt! - Ismertesse a szuezi válság nemzetközi körülményeit,

Részletesebben

ELTE BTK magyar orosz szak. Esztétikai, Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet

ELTE BTK magyar orosz szak. Esztétikai, Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet Fénykép Név: Dr. Schiller Erzsébet Születési év: 1964 Végzettség: ELTE BTK magyar orosz szak Szakképzettség: Tudományos fokozat: Beosztás: PhD irodalomtudomány egyetemi docens Intézet: Esztétikai, Nyelv-

Részletesebben

Tantárgyi program 2014/2015. tanév, 1. félév

Tantárgyi program 2014/2015. tanév, 1. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrás Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2014/2015. tanév, 1. félév Emberi erőforrás alapszak Nappali tagozat Gazdálkodás

Részletesebben

PÉCSI HATÁR R TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK XI.

PÉCSI HATÁR R TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK XI. PÉCSI HATÁR R TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK XI. Pécs 2010 PÉCSI HATÁR R TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK XI. TANULMÁNYOK QUO VADIS RENDVÉDELEM? SZABADSÁGJOGOK, TÁRSADALMI KÖTELEZETTSÉGEK ÉS A BIZTONSÁG CÍM TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁRÓL

Részletesebben

TARTALOM 1. Cím Európai Unió és a határőrizet

TARTALOM 1. Cím Európai Unió és a határőrizet T 1998 Európai Unió és a határőrizet 4. Szerző1 Dr. Sallai János 5. Szerző2 Ritecz György 6. Kulcsszó1 Európai Unió 7. Kulcsszó2 Határőrség 8. Kulcsszó3 Integráció 4. Szerző1 Dr. Pataky Iván 5. Kulcsszó1

Részletesebben

Szeminárium-vezet ő tanár: dr. Hunyadi Attila adjunktus, hunatti@gmail.com

Szeminárium-vezet ő tanár: dr. Hunyadi Attila adjunktus, hunatti@gmail.com Babes Bolyai Tudományegyetem Történelem Filozófia Kar Történelem szak Egyetemes XX. századi történelem Szemináriumi témák és olvasmányok Szeminárium-vezet ő tanár: dr. Hunyadi Attila adjunktus, hunatti@gmail.com

Részletesebben

Energiahordozók I. kommunikációs dosszié ENERGIAHORDOZÓK I. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Energiahordozók I. kommunikációs dosszié ENERGIAHORDOZÓK I. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ENERGIAHORDOZÓK I. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK Miskolc,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak

KÖVETELMÉNYEK. a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak Szövegszerkesztés I. GP1004L. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Tantárgy oktatója és beosztása Veres Gabriella főiskolai docens a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ.

Részletesebben

Albert József : Környezetszociológia

Albert József : Környezetszociológia 2 Minden jog, így különösen a sokszorosítás, terjesztés és fordítás joga fenntartva. A mű a kiadó írásbeli hozzájárulása nélkül részeiben sem reprodukálható, elektronikus rendszerek felhasználásával nem

Részletesebben

Szabad bölcsész, film szakirányosok és film minorosok számára meghirdetett tanegységek 2011 ősz

Szabad bölcsész, film szakirányosok és film minorosok számára meghirdetett tanegységek 2011 ősz Szabad bölcsész, film szakirányosok és film minorosok számára meghirdetett tanegységek 2011 ősz Alapozó elméleti ismeretek FLM- 101.01 A film és társművészetei Vajdovich-Vincze hétfő 13 30-15 00 34 Az

Részletesebben

TÁRGYLEÍRÁS. SZOCIOLÓGIA A TÁRSADALOMELMÉLET ALAPJAI BBNSZ08100 BBNTT00100 szociológia és társadalmi tanulmányok szakos hallgatók számára

TÁRGYLEÍRÁS. SZOCIOLÓGIA A TÁRSADALOMELMÉLET ALAPJAI BBNSZ08100 BBNTT00100 szociológia és társadalmi tanulmányok szakos hallgatók számára TÁRYLEÍRÁS SZOCIOLÓI TÁRSDLOMELMÉLET LPJI Oktató: Dr. Földházi Erzsébet 013/014. tanév I. félév kedd 14:15-15:45 BTK mbrosianum 13/B. TNTÁRY CÉLJ tantárgy elsődleges célja alapvető szociológiai alapismeretek

Részletesebben

(Figyelem! A kurzusok meghirdetése a mindenkori személyi állománytól függ.)

(Figyelem! A kurzusok meghirdetése a mindenkori személyi állománytól függ.) Mintatanterv anglisztika BA mellékszakos (minor) végzettséggel rendelkező, illetve nem angol szakos diplomával rendelkező angoltanári mesterszakos hallgatók számára (4+1, illetve 2+2+1 félév; teljesítendő:

Részletesebben

KOMPLEXVIZSGA KÉRDÉSEK KÜLÜGYI FŐSZAKIRÁNY (NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK SZAK) 2010. február

KOMPLEXVIZSGA KÉRDÉSEK KÜLÜGYI FŐSZAKIRÁNY (NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK SZAK) 2010. február KOMPLEXVIZSGA KÉRDÉSEK KÜLÜGYI FŐSZAKIRÁNY (NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK SZAK) 2010. február 1. Jellemezze a hidegháborús nemzetközi rendszert a szuezi válság alatt! Ismertesse a szuezi válság nemzetközi körülményeit,

Részletesebben

Néprajzi Múzeum. Új hely Új épület(ek) Új elképzelések. Museum 2.0 2016.04.26

Néprajzi Múzeum. Új hely Új épület(ek) Új elképzelések. Museum 2.0 2016.04.26 Néprajzi Múzeum Új hely Új épület(ek) Új elképzelések A Néprajzi Múzeum nyitott kulturális tér, ahol összeér a múlt a mával, a tudomány a tanítással, ahol kultúrák és generációk találkoznak és beszélnek

Részletesebben

Témakörök, amelyekbe a történelem kiegészítő tankönyv katolikus tartalmai beilleszthetőek (dőlt betűvel):

Témakörök, amelyekbe a történelem kiegészítő tankönyv katolikus tartalmai beilleszthetőek (dőlt betűvel): Iránytanmenet A táblázat bemutatja a katolikus tartalmak (dőlt betűvel) tananyagba építésének helyét és módját. Szemlélteti, hogy mikor, melyik anyagrész kapcsán érdemes a tartalmakat külön órán tanítani

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók Oktatói munka hallgatói véleményezése Oktatók Eredmények 1. A diákok órákon való részvételi hajlandósága eltérő attitűdöket mutat. A hallgatók négyötöde (80%) gyakori látogatója az előadásoknak, szemináriumoknak.

Részletesebben

Gazdaságtörténet TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. II. évfolyam. 2013/2014. II. félév

Gazdaságtörténet TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. II. évfolyam. 2013/2014. II. félév PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 II. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Gazdaságtörténet 2013/2014. II. félév 1. sz. táblázat Tantárgyi program Tantárgy

Részletesebben

A HIRDETMÉNY VISSZAVONÁSÁRÓL, MÓDOSÍTÁSÁRÓL, AZ AJÁNLATTÉTELI, VAGY RÉSZVÉTELI HATÁRIDŐ MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL, A DOKUMENTÁCIÓ MÓDOSÍTÁSÁRÓL I.

A HIRDETMÉNY VISSZAVONÁSÁRÓL, MÓDOSÍTÁSÁRÓL, AZ AJÁNLATTÉTELI, VAGY RÉSZVÉTELI HATÁRIDŐ MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL, A DOKUMENTÁCIÓ MÓDOSÍTÁSÁRÓL I. Határidős adásvételi szerződés keretében orvosi kesztyűk beszerzése a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház részére-korrigendum Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/95 Orvosi kesztyűk

Részletesebben

Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2010

Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2010 Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2010 Dr. Dux László Felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2010. július 23. 30,3% Nem nyert felvételt Felvételt nyert 69,7% Összes

Részletesebben

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2014. november 07. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FOGALMA A fenntartható fejlődés a fejlődés

Részletesebben

KÖZÖS GONDOLKODÁS A JÖVŐNKRŐL

KÖZÖS GONDOLKODÁS A JÖVŐNKRŐL KÖZÖS GONDOLKODÁS A JÖVŐNKRŐL Konferencia az ember és környezete egységéről Tervezett program T I H A N Y 2016. JÚNIUS 8-9. Fogta tehát az Úristen az embert, és elhelyezte az Éden kertjében, hogy művelje

Részletesebben

A zárthelyik időpontja: 1. zh: 2013. október 10. A1/128.(manuális és számítógépes) 2. zh: 2013. december 05. A1/128. (manuális és számítógépes)

A zárthelyik időpontja: 1. zh: 2013. október 10. A1/128.(manuális és számítógépes) 2. zh: 2013. december 05. A1/128. (manuális és számítógépes) Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Pénzügyi Intézeti Tanszék Tájékoztató PÉNZÜGYI SZÁMÍTÁSOK ÉS PÉNZÜGYI PIACOK (105B) tantárgyból II. éves nappali

Részletesebben

Energiagazdálkodás II. kommunikációs dosszié ENERGIAGAZDÁLKODÁS LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY

Energiagazdálkodás II. kommunikációs dosszié ENERGIAGAZDÁLKODÁS LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY ENERGIAGAZDÁLKODÁS LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK

Részletesebben

Korszerű Oktatás Bolognai Rendszerben, HEFOP támogatással - KOBOR -

Korszerű Oktatás Bolognai Rendszerben, HEFOP támogatással - KOBOR - A felsőoktatás rendszer szintű változásához kapcsolódó rövid ciklusú képzések HEFOP-..-08/.-008-06-0009/.0 Korszerű Oktatás Bolognai Rendszerben, HEFOP támogatással - KOBOR - Összefoglaló adatok: Kurzusok

Részletesebben

2007. szeptemberétől

2007. szeptemberétől Képi ábrázolás alapszak festészet szakirány mintatanterve KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK Tantágy neve ALAPOZÓ ISMERETEK (1) (általános ismeretek) 2007. szeptemberétől felelős Informatika AIB1001 0 2 G 2 MI Dr. Nagy

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére Tárgy: Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület előfinanszírozási kérelme Előkészítette: Gál András osztályvezető Véleményező Pénzügyi Bizottság bizottság: Sorszám: IV/14 Döntéshozatal módja:

Részletesebben

Társadalomismeret képzési ág (BA) Informatikus könyvtáros alapszak. 2015-től fölvett hallgatóknak

Társadalomismeret képzési ág (BA) Informatikus könyvtáros alapszak. 2015-től fölvett hallgatóknak Társadalomismeret képzési ág (BA) Informatikus könyvtáros alapszak 2015-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga k = kötelező tanegység

Részletesebben

Házi dolgozat. Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez. Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve)

Házi dolgozat. Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez. Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve) Házi dolgozat Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve) Dátum: (aktuális dátum) Tartalom Itt kezdődik a címbeli anyag érdemi kifejtése...

Részletesebben

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Battyányi Anita jogi szakreferens JAVASLAT Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013

Részletesebben

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI 2017-TŐL. 2015. október 13. KPSZTI Gianone András

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI 2017-TŐL. 2015. október 13. KPSZTI Gianone András TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI 2017-TŐL 2015. október 13. KPSZTI Gianone András VÁZLAT Vizsgaleírás Kompetenciák Témakörök MIÉRT MÓDOSÍTOTTÁK AZ ÉRETTSÉGIT? Új NAT új kere;anterv A 10 év alatt összegyűlt tapasztalatok

Részletesebben

Gazdasági matematika II.

Gazdasági matematika II. PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR MESTERKÉPZÉSI ÉS TÁVOKTATÁSI KÖZPONT 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. : 06-1-469-6600 I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Gazdasági matematika II. 2013/2014. II. félév PÉNZÜGYI ÉS

Részletesebben

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma:

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma: Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AVM_VFLB111-K5 Marketing menedzsment 2. A neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Vállalkozásfejlesztés MSc szak, levelező tagozat 4. A tantárgy

Részletesebben

Dr. FORRAY LÁSZLÓ alezredes. Elérhetőség: HM vezetékes: 02 2 29126 (29141) e-mail: forray.laszlo@uni-nke.hu

Dr. FORRAY LÁSZLÓ alezredes. Elérhetőség: HM vezetékes: 02 2 29126 (29141) e-mail: forray.laszlo@uni-nke.hu Dr. FORRAY LÁSZLÓ alezredes Elérhetőség: HM vezetékes: 02 2 29126 (29141) e-mail: forray.laszlo@uni-nke.hu Személyes adatok: Születési idő: 1959. 08. 08. Születési hely: Dombóvár Édesanyja neve: Sziládi

Részletesebben

BA képzés záróvizsga témakörök TÖRZSKÉPZÉS

BA képzés záróvizsga témakörök TÖRZSKÉPZÉS BA képzés záróvizsga témakörök TÖRZSKÉPZÉS 1. Régi Magyarországi Irodalom Szöveggyűjtemény a régi magyar irodalom történetéhez: Középkor, szerk. Tarnai Andor, Madas Edit, Tankönyvk., Bp. 1992. Régi magyar

Részletesebben

Gazdasági biztonság és a kis országok

Gazdasági biztonság és a kis országok Gazdasági biztonság és a kis országok Inotai András XXIII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia ISO 9000 FÓRUM, Balatonalmádi, 2016. szeptember 15. Miért értékelődik fel a gazdasági biztonság? korábbi katonai

Részletesebben

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610 Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 0 Általános mutatók Szak értékelése - + átl.=. Felmérés eredmények Jelmagyarázat Kérdésszöveg Válaszok relatív gyakorisága Bal pólus Skála Átl. elt. Átlag Medián

Részletesebben

MA (mester) KÉPZÉS TÖRTÉNELEM SZAK ÓKORTÖRTÉNET SZAKIRÁNY

MA (mester) KÉPZÉS TÖRTÉNELEM SZAK ÓKORTÖRTÉNET SZAKIRÁNY MA (mester) KÉPZÉS TÖRTÉNELEM SZAK ÓKORTÖRTÉNET SZAKIRÁNY Ókortörténeti témakörök az MA szóbeli felvételi vizsgához A görög bronzkor A polisvilág kialakulása és működése A demokrácia kialakulása Drakóntól

Részletesebben

Diszkrét matematika I. gyakorlat

Diszkrét matematika I. gyakorlat Diszkrét matematika I. gyakorlat 1. Gyakorlat Bogya Norbert Bolyai Intézet 2012. szeptember 4-5. Bogya Norbert (Bolyai Intézet) Diszkrét matematika I. gyakorlat 2012. szeptember 4-5. 1 / 21 Információk

Részletesebben

AEGON SMART MONEY BEFEKTETÉSI ALAPOK ALAPJA 2014. I. FÉLÉVES JELENTÉS

AEGON SMART MONEY BEFEKTETÉSI ALAPOK ALAPJA 2014. I. FÉLÉVES JELENTÉS AEGON SMART MONEY BEFEKTETÉSI ALAPOK ALAPJA AEGON MAGYARORSZÁG BEFEKTETÉSI ALAPKEZELŐ ZRT. A jelen tájékoztatót az AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt., mint az AEGON Smart Money Befektetési

Részletesebben

Esti 11. A területi fejlettség különbség jellemzői, az eltérő gazdasági fejlettség okainak feltárása; a regionális politika lényegének megértése.

Esti 11. A területi fejlettség különbség jellemzői, az eltérő gazdasági fejlettség okainak feltárása; a regionális politika lényegének megértése. Esti 11. Óra Tananyag Fejlesztési cél, kompetenciák Tanulói tevékenységek /Munkaformák Felhasznált eszközök 1. Év eleji ismétlés Az Európai Unió (Tk.:32-40.) Az együttműködés kialakulását és elmélyítését

Részletesebben

Oktatói önéletrajz. Dr. Nemes Andrea. Karrier. egyetemi docens. Gazdálkodástudományi Kar Gazdaságföldrajz és jövőkutatás Tanszék

Oktatói önéletrajz. Dr. Nemes Andrea. Karrier. egyetemi docens. Gazdálkodástudományi Kar Gazdaságföldrajz és jövőkutatás Tanszék Dr. Nemes Andrea egyetemi docens Gazdálkodástudományi Kar Gazdaságföldrajz és jövőkutatás Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1994-2001 Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, Gazdálkodástani

Részletesebben

Tantárgyi program 2015/2016. tanév, 1. félév

Tantárgyi program 2015/2016. tanév, 1. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrás Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2015/2016. tanév, 1. félév Gazdálkodási és Menedzsment Alapszak, III. év, Vállalkozásszervezés

Részletesebben

Az informatika oktatás téveszméi

Az informatika oktatás téveszméi Az informatika oktatás Az informatika definíciója Definíció-1: az informatika az információ keletkezésével, továbbításával, tárolásával, feldolgozásával foglalkozó tudomány. Definíció-2: informatika =

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest. Számvitel mesterszak. Vezetéselmélet és módszertan. Tantárgyi útmutató.

Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest. Számvitel mesterszak. Vezetéselmélet és módszertan. Tantárgyi útmutató. Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Számvitel mesterszak Vezetéselmélet és módszertan Tantárgyi útmutató Nappali 2013/2014. I. félév 1 Tantárgy megnevezése: Vezetéselmélet

Részletesebben

KÖZLEMÉNY. Szarvas és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet. (székhelye 5540 Szarvas, Szabadság út 30., cégjegyzékszáma: Cg.

KÖZLEMÉNY. Szarvas és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet. (székhelye 5540 Szarvas, Szabadság út 30., cégjegyzékszáma: Cg. KÖZLEMÉNY A és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet (székhelye 5540, Szabadság út 30., cégjegyzékszáma: Cg. 04-02-000342), a Gyulai Takarékszövetkezet (székhelye 5711 Gyula, Széchenyi u. 53., cégjegyzékszáma:

Részletesebben

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. gazdasági és jogi szakfordító és lektor (A/anyanyelv/ és B/idegen nyelv/ megnevezése)

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. gazdasági és jogi szakfordító és lektor (A/anyanyelv/ és B/idegen nyelv/ megnevezése) TANEGYSÉGLISTA Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelezőtanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

Korrigendum - Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona - földgáz energia beszerzése

Korrigendum - Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona - földgáz energia beszerzése Korrigendum - Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona - földgáz energia beszerzése Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/56 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Helyesbítés/2015 EUHL Eljárás fajtája:

Részletesebben

Helyi önkormányzatok. Tárgy jellege: előadás Kreditértéke: 3

Helyi önkormányzatok. Tárgy jellege: előadás Kreditértéke: 3 Helyi önkormányzatok Tárgy neve: Helyi önkormányzatok Szak: igazgatásszervező Neptun kódja: I 403 E Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi Tárgy besorolása: kötelező Tárgy jellege: előadás

Részletesebben

Füzesabony Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése (ÁROP-1.A.2/A - 2008-0154)

Füzesabony Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése (ÁROP-1.A.2/A - 2008-0154) Füzesabony Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése (ÁROP-1.A.2/A - 2008-0154) 2010.12.08. Erdész János Témák Projekttel szembeni elvárások Projektszakaszok, elvégzett feladatok, eredménytermékek

Részletesebben

Óratípus: Elıtanulmányi feltétel: nincs

Óratípus: Elıtanulmányi feltétel: nincs . ALAPOZÓ TÁRGYAK Tantárgy neve: Civilizáció elmélet Az a civilizáció folyamatának különbözı értelmezéseit mutatja be, a szociológia, az antropológia, a szociálpszichológia, a megismeréstudomány, az evolúciós

Részletesebben

Energiahordozók II. kommunikációs dosszié ENERGIAHORDOZÓK II LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA MODUL KÖTELEZŐ TANTÁRGYA

Energiahordozók II. kommunikációs dosszié ENERGIAHORDOZÓK II LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA MODUL KÖTELEZŐ TANTÁRGYA ENERGIAHORDOZÓK II LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA MODUL KÖTELEZŐ TANTÁRGYA TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK

Részletesebben

Támogatási lehetőségek a borágazatban Magyarország Nemzeti Borítékja. Bor és Piac Szőlészet Borászat Konferencia 2011

Támogatási lehetőségek a borágazatban Magyarország Nemzeti Borítékja. Bor és Piac Szőlészet Borászat Konferencia 2011 Támogatási lehetőségek a borágazatban Magyarország Nemzeti Borítékja Bor és Piac Szőlészet Borászat Konferencia 2011 Miben lehet a minisztérium a borászati vállalkozások segítségére A minisztérium elsősorban

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Iskola és társadalom Tantárgy kódja M 1003 Meghirdetés féléve 1. Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+0 A foglalkozásokon való részvétel: előadás, részvétel nem kötelező. A kollokviumra bocsátás feltételei:

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV a Villamosmérnöki és az Informatikai Tudományok Habilitációs Bizottság és Doktori Tanács 2013. április 25-i üléséről

JEGYZŐKÖNYV a Villamosmérnöki és az Informatikai Tudományok Habilitációs Bizottság és Doktori Tanács 2013. április 25-i üléséről BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR 400.007/ /2013. JEGYZŐKÖNYV a Villamosmérnöki és az Informatikai Tudományok Habilitációs Bizottság és Doktori Tanács 2013.

Részletesebben

Struktúra Átalakítás és Fejlesztési Stratégia. Holló Imre Hollo@eib.org

Struktúra Átalakítás és Fejlesztési Stratégia. Holló Imre Hollo@eib.org Struktúra Átalakítás és Fejlesztési Stratégia Holló Imre Hollo@eib.org A következő előadás nem az EIB hivatalos álláspontja Idézet a Zöld Könyvből 1. A Magyar Köztársaság kormánya ezért a kormányprogramban

Részletesebben

3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS. Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2014. november 27. napjára összehívott ülésére

3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS. Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2014. november 27. napjára összehívott ülésére 3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. november 27. napjára összehívott ülésére Előterjesztés tárgya: A helyi adókról szóló rendeletek módosítása Tárgykört

Részletesebben

PONTSZÁMÍTÁSI KÉRELEM felsőfokú végzettség alapján (alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek)

PONTSZÁMÍTÁSI KÉRELEM felsőfokú végzettség alapján (alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek) PONTSZÁMÍTÁSI KÉRELEM felsőfokú végzettség alapján (alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek) PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Jelentkezői adatok Jelentkező neve: Felvételi azonosító: Születési dátum: Anyja neve:

Részletesebben

Minősítő vizsga szakirodalomjegyzéke 2014

Minősítő vizsga szakirodalomjegyzéke 2014 1. Szolgálati szabályzat ismeretek A Magyar Honvédség Szolgálati Szabályzata. MH., 2007.(Nyt.sz.: Ált/23) 2. Alaki kiképzés A Magyar Honvédség Alaki Szabályzata. MH., 2010. (Nyt.sz.: Ált/50) A Magyar Honvédség

Részletesebben

BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI SZAKIRÁNY DIFFERENCIÁLT SZAKMAI ISMERETEK

BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI SZAKIRÁNY DIFFERENCIÁLT SZAKMAI ISMERETEK BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI SZAKIRÁNY DIFFERENCIÁLT SZAKMAI ISMERETEK NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar 1. számú példány TANTÁRGYI PROGRAM 1. A tantárgy kódja: RBVTB02 2. A tantárgy megnevezése

Részletesebben

A GYAKORLATI KÉPZÉS RENDJE

A GYAKORLATI KÉPZÉS RENDJE KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM A GYAKORLATI KÉPZÉS RENDJE 2014/2015. tanév I. félév Tanító szakvezetők: 1. a Bánkutiné Mándy Gabriella 1. b Horváthné Nyári Éva 3. a Fornai Éva

Részletesebben

A Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusának 2012. évi ülésrendje és munkaterve

A Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusának 2012. évi ülésrendje és munkaterve A Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusának 2012. évi ülésrendje és munkaterve Elfogadva a Szenátus 170/2011. (XII.07.) sz. határozatával 2012. január 25. szerda 2. Az Apáczai Csere János Kar beszámolója

Részletesebben

Átalakuló HR szervezet, változó Business Partneri szerepek

Átalakuló HR szervezet, változó Business Partneri szerepek Átalakuló HR szervezet, változó Business Partneri szerepek dr. Jagicza Ágnes, HR és szervezetfejlesztési vezérigazgató-helyettes, Invitel Zrt. 2014. március 20. Tartalom 2 A HR szerepe a 21. században

Részletesebben

Tisztítószerek és tisztító eszközök beszerzése (14669/2014.)- módosítás

Tisztítószerek és tisztító eszközök beszerzése (14669/2014.)- módosítás Tisztítószerek és tisztító eszközök beszerzése (14669/2014.)- módosítás Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/96 Beszerzés tárgya: Szállítási (keret)szerződés keretében tisztítószerek és tisztító eszközök

Részletesebben

A Kari Tanács határozatai 2008 december 2009 február

A Kari Tanács határozatai 2008 december 2009 február 35/2007/2008. sz. KT Határozat Az Építésszervezés és Menedzsment Tanszékre dr. Jámbor Attila oktatói átsorolásához (tanársegédi) 21 érvényes szavazatból 21 igen szavazatot kapott. 36/2007/2008. sz. KT

Részletesebben

12. A osztály összeállította: Baloghné Juhász Margit szaktanár

12. A osztály összeállította: Baloghné Juhász Margit szaktanár 12. A osztály összeállította: Baloghné Juhász Margit szaktanár Szóbeli érettségi témakörök irodalomból 2015/2016 ÉLETMŰVEK 1. Petőfi Sándor tájköltészete 2. Arany János: Toldi és Toldi estéje összehasonlító

Részletesebben

Tantárgy neve: Szocializáció kreditszáma: előadás / szeminárium/ gyakorlat Tantárgyleírás 3-5 irodalom Kötelező irodalom: 1. Somlai, P. 2.

Tantárgy neve: Szocializáció kreditszáma: előadás / szeminárium/ gyakorlat Tantárgyleírás 3-5 irodalom Kötelező irodalom: 1. Somlai, P. 2. Tantárgy neve: Szocializáció Tanóra típusa: előadás / szeminárium/ gyakorlat és száma: előadás, 8 óra Számonkérés módja (koll. / gyj. / egyéb): kollokvium Tantárgy tantervi helye (hányadik félév): 1. félév

Részletesebben

PÉCSI HATÁRİR TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK IV.

PÉCSI HATÁRİR TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK IV. TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK IV. Pécs, 2005 TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK IV. TANULMÁNYOK A HATÁRİRSÉG A MINİSÉG ÚTJÁN CÍMŐ TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁRÓL Szerkesztette: Hautzinger Zoltán Pécs, 2005 TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK

Részletesebben

A külső feltárású melléküreg műtétek helye és jelentősége napjainkban

A külső feltárású melléküreg műtétek helye és jelentősége napjainkban Dél-pesti Rhinologiai Napok A Dél-pesti Rhinologiai Napok első alkalommal kerül megrendezésre, bízva abban, hogy egy hagyomány első lépése lehet. A kétnapos tanfolyam első napját a III. alkalommal megrendezésre

Részletesebben

Az Oktatási Hivatal által nyilvántartott szakkollégiumok támogatása (A pályázat kódja: NTP-SZKOLL-16) DÖNTÉSI LISTA

Az Oktatási Hivatal által nyilvántartott szakkollégiumok támogatása (A pályázat kódja: NTP-SZKOLL-16) DÖNTÉSI LISTA 1. NTP-SZKOLL-16-0001 PTE TTK Szentágothai Protestáns Magyarország Baranya Pécs Green UP! (Zöld PTE) 2 800 000 2. NTP-SZKOLL-16-0003 Robottechnikai Tehetséggondozás és szakmai közösségépítés az OE ROSZ-ban

Részletesebben

AZ ISKOLARENDSZERŰ KÉPZÉS TANEGYSÉGLISTÁJA

AZ ISKOLARENDSZERŰ KÉPZÉS TANEGYSÉGLISTÁJA I. A doktori iskola/doktori oktatási program megnevezése: Történelemtudományok Doktori Iskola / Művelődéstörténet /Cultural History) doktori oktatási program Tudományág megnevezése: Történelemtudományok

Részletesebben

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Debreceni Egyetem 00 Debrecen Egyetem tér. Debreceni Egyetem Tisztelt NK Úr! (személyes és bizalmas) Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Tisztelt NK Úr! Ez az email tartalmazza a Népegészségügyi ellenõr

Részletesebben

TERVEZÉS 2014-2020 MÓDSZERTANI BEVEZETŐ A MEGYEI FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TERVEZÉSÉBEN RÉSZTVEVŐKNEK 2012. JÚNIUS

TERVEZÉS 2014-2020 MÓDSZERTANI BEVEZETŐ A MEGYEI FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TERVEZÉSÉBEN RÉSZTVEVŐKNEK 2012. JÚNIUS TERVEZÉS 2014-2020 MÓDSZERTANI BEVEZETŐ A MEGYEI FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TERVEZÉSÉBEN RÉSZTVEVŐKNEK 2012. JÚNIUS MIRŐL LESZ SZÓ? Európa 2020 stratégia A kohéziós politika jövője az EU-ban Stratégiai tervezés,

Részletesebben

A SZAKMAI GYAKORLAT RENDJE NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓKNÁL. 1. Gazdálkodási és menedzsment szak, Kereskedelem és marketing szak

A SZAKMAI GYAKORLAT RENDJE NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓKNÁL. 1. Gazdálkodási és menedzsment szak, Kereskedelem és marketing szak A SZAKMAI GYAKORLAT RENDJE NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓKNÁL 1. Gazdálkodási és menedzsment szak, Kereskedelem és marketing szak 1.1. A szakmai gyakorlat célja: A tantervi előírásoknak megfelelően a nappali

Részletesebben

AZ ÚJ SZEMLÉLETŰ FIZIKATANÍTÁS, A FIZIKA A KERETTANTERV AZ OFI KÍSÉRLETI TANKÖNYVEI

AZ ÚJ SZEMLÉLETŰ FIZIKATANÍTÁS, A FIZIKA A KERETTANTERV AZ OFI KÍSÉRLETI TANKÖNYVEI AZ ÚJ SZEMLÉLETŰ FIZIKATANÍTÁS, A FIZIKA A KERETTANTERV AZ OFI KÍSÉRLETI TANKÖNYVEI ÁDÁM PÉTER, EGRI SÁNDOR, ELBLINGER FERENC, HONYEK GYULA, HORÁNYI GÁBOR, SIMON PÉTER 59. ORSZÁGOS FIZIKATANÁRI ANKÉT ÉS

Részletesebben

Tanegységlista Történelem alapszak (BA), régészet szakirány. 2011-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista Történelem alapszak (BA), régészet szakirány. 2011-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista Történelem alapszak (BA), régészet szakirány 2011-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga k = kötelező tanegység kv =

Részletesebben

Moditwin. Magyar Köztársaság Nyílt Dragbike Kupa - a MAMS szabályai szerint Bajnokságból Kupasorozattá minősítve a résztvevők száma miatt.

Moditwin. Magyar Köztársaság Nyílt Dragbike Kupa - a MAMS szabályai szerint Bajnokságból Kupasorozattá minősítve a résztvevők száma miatt. Magyar Köztársaság Nyílt Dragbike Kupa - a MAMS szabályai szerint Bajnokságból Kupasorozattá minősítve a résztvevők száma miatt Moditwin Végeredmény 5 verseny után 1. Pavel Kubera Honda 68 58 58 184 2.

Részletesebben

TORNA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ I. Terület 2009/2010 tanév Budapest, 2010. március 20. V-VI. korcsoport "B" kategória fiú csapatbajnokság

TORNA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ I. Terület 2009/2010 tanév Budapest, 2010. március 20. V-VI. korcsoport B kategória fiú csapatbajnokság Hely. Cím Csapatnév 1 Debrecen Povolny Ferenc Szakképző Isk. 46,150 2 45,900 1 47,100 1 47,100 2 46,100 1 46,350 1 278,700 2 Makó Makói Okt. Közp., Szakképző Isk. és Koll. 46,500 1 45,250 2 46,550 2 47,450

Részletesebben

Szívelégtelenség Napok 2011

Szívelégtelenség Napok 2011 Szívelégtelenség Napok 2011 (A szívelégtelenség aktuális kérdései) Hajdúszoboszló, 2011. január 21-22. PROGRAM 2011. január 21. péntek 8:30 9:30 Regisztráció 9:30 9:45 A Kongresszus megnyitása Dr. Merkely

Részletesebben

H A T Á S V I Z S G Á L A T I

H A T Á S V I Z S G Á L A T I H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P Iktatószám: A hatásvizsgálat elkészítésére fordított id : Hatásvizsgálatba bevont személyek, szervezetek: Dátum: Kapcsolódó hatásvizsgálati lapok: Vizsgált id táv: El

Részletesebben

2015. ÉVI ÉVES BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERV

2015. ÉVI ÉVES BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERV 2015. ÉVI ÉVES BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERV...../2015. Kgy.sz. határozat 1.számú melléklete Ellenőrzési tervet megalapozó elemzések címei: - 2015. évi belső ellenőri munkaterv (2. számú melléklet) - Kockázatelemzés

Részletesebben

Tatabánya 2011. október 05.

Tatabánya 2011. október 05. Az Enterprise Europe Network brüsszeli támogatású hálózati iroda kapcsolódási pontjai végzősök számára European Commission Enterprise and Industry Tatabánya 2011. október 05. Enterprise Europe Network

Részletesebben

Nyíregyházi Főiskola. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet

Nyíregyházi Főiskola. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet Nyíregyházi Főiskola a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony

Részletesebben

Miért Pro Bona coach képzés?

Miért Pro Bona coach képzés? 2015. január 26. hétfő, 12:37 Módosítás: 2015. január 26. hétfő, 13:00 Miért Pro Bona coach képzés? Tematikus klubnapok, szupervízió: coach képzéseink jelenlegi és végzett résztvevői számára h avi rendszerességgel

Részletesebben

A GYAKORLATI KÉPZÉS RENDJE. 2015/2016. tanév. II. félév

A GYAKORLATI KÉPZÉS RENDJE. 2015/2016. tanév. II. félév A GYAKORLATI KÉPZÉS RENDJE 2015/2016. tanév II. félév Készítette: Pusztai Judit (igh.) SZAKVEZETŐK A KAPOSVÁRI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUMBAN Tanító szakvezetők: 1. a Richterné Somlyai Mónika 2. a Bánkutiné

Részletesebben

TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA

TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ LEÁNY III-IV. KORCSOPORT Fonyódliget Erzsébet Tábor, 2014. május 21-22. 1 TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA 2013/2014. TANÉVI TELEKOM LEÁNY LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA

Részletesebben

Zöld Iroda a falakon túl A zöldülés lehetőségei irodaházakban. Nyílt Környezetvédelmi munkacsoport ülés 2016. június 22.

Zöld Iroda a falakon túl A zöldülés lehetőségei irodaházakban. Nyílt Környezetvédelmi munkacsoport ülés 2016. június 22. Zöld Iroda a falakon túl A zöldülés lehetőségei irodaházakban Nyílt Környezetvédelmi munkacsoport ülés 2016. június 22. TERVEZETT PROGRAM 9:00 9:30 Regisztráció 9:30 9:40 KÖVET Köszöntő Dr. Szigeti Tamás,

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM 1. A tantárgy kódja: RBGVM16 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): A szervezett bűnözés elleni harc jogi keretei 3. A tantárgy megnevezése

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Személyes hatékonyság fejlesztése ADM 2322L Konzultációs óraszám 8 Minősített aláírás Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az kurzus tréning jelleggel zajlik. A kurzus teljesítésének feltétele a foglalkozáson

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II.

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Vezetési módszerek, vezetési stílus 77. lecke A VEZETÉS

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A jegyzet: A magyar nyelv könyve (főszerk.: A. Jászó Anna). Trezor Kiadó. Budapest, 2008.

KÖVETELMÉNYEK. A jegyzet: A magyar nyelv könyve (főszerk.: A. Jászó Anna). Trezor Kiadó. Budapest, 2008. Magyar nyelv IV. (Jelentéstan, szövegtan) TAB 1304 Meghirdetés féléve 4. Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 15+15 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Kissné dr. Rusvai Julianna főiskolai docens

Részletesebben

Az MSZ EN ISO 19011:2012 szabvány változásai. Támpontok az auditorok értékeléséhez Előadó: Turi Tibor, az MSZT/MCS 901 szakértője

Az MSZ EN ISO 19011:2012 szabvány változásai. Támpontok az auditorok értékeléséhez Előadó: Turi Tibor, az MSZT/MCS 901 szakértője Az MSZ EN ISO 19011:2012 szabvány változásai. Támpontok az auditorok értékeléséhez Előadó: Turi Tibor, az MSZT/MCS 901 szakértője 1 Bemutatkozás 1992 - irányítási rendszerek bevezetése 1994 - auditorképző

Részletesebben

Gazdasági matematika I.

Gazdasági matematika I. I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Gazdasági matematika I. 2011/2012 I. félév Tantárgy megnevezése Tantárgyi útmutató Gazdasági Matematika I. (Analízis) Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Módszertani

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET TANTÁRGYI PROGRAM ÉS ÜTEMTERV 2011/2012. tanév I. félév A TANTÁRGY Kódja: NBG_GI760K5 Megnevezése: EMBERI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS Szak: Gazdálkodási és menedzsment szak III. évf.+emberi erőforrások szak

Részletesebben

VÉGZİS HALLGATÓK KREDITELLENİRZÉSE PEDAGÓGIA SZAK. Név: Neptun kód: Szakirány / specializáció: 1. ALAPOZÓ ISMERETEK (összesen 20 kredit)

VÉGZİS HALLGATÓK KREDITELLENİRZÉSE PEDAGÓGIA SZAK. Név: Neptun kód: Szakirány / specializáció: 1. ALAPOZÓ ISMERETEK (összesen 20 kredit) VÉGZİS HALLGATÓK KREDITELLENİRZÉSE PEDAGÓGIA SZAK Név: Neptun kód: Szakirány / specializáció: 1. ALAPOZÓ ISMERETEK (összesen 20 kredit) BTAT101BA Filozófiatörténet 2 BTNR103BA Kulturális antropológia 2

Részletesebben