Balatonboglár Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2009. (III.30.) rendelete A szociális ellátások helyi szabályozásáról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Balatonboglár Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2009. (III.30.) rendelete A szociális ellátások helyi szabályozásáról"

Átírás

1 Balatonboglár Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2009. (III.30.) rendelete A szociális ellátások helyi szabályozásáról A módosításokkal egységes szerkezetben. Utolsó átvezetett módosítás: 24/2013. (XII. 16.) önkormányzati rendelet. Hatályos től. Balatonboglár Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló évi XX. törvény 44/A (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló többször módosított évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 1. -ának (2) bekezdésében, 10. (1) bekezdésében, 25. (3) bekezdésében, 26. -ában, 32. (3) bekezdésében, 37/D (3) bekezdésében, 38. -ának (9) bekezdésében, 43/B (1) és (3) bekezdésében, 45. (1) bekezdésében, 46. (1) bekezdésében, 47. -ának (1) bekezdésében, 50. -ának (3) bekezdésében, 55/C (4) bekezdésében és a 62. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja: I. FEJEZET Általános rendelkezések A rendelet célja A rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő szociális rászorultságtól függő pénzben, valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti keretei, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit. A rendelet hatálya 1. (1) A rendelet hatálya a (2) bekezdésben foglalt kivétellel kiterjed: a) Balatonboglár Városi Önkormányzat közigazgatási területén élő lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra, a bevándorlási engedéllyel rendelkező személyekre, a letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre, valamint a magyar hatóságok által menekültként elismert személyekre. b) Az Szt.6. -ában meghatározott, az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó hajléktalan személyekre, amennyiben a hajléktalan személy az ellátás igénybevételekor nyilatkozatában Balatonboglár város közigazgatási területét tartózkodási helyként megjelölte. c) Az Szt. 7. -ának (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében a fentiekben foglaltakon túlmenően az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyar Köztársaság területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is. d) Az Szmtv. szerinti a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a 3 hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja, és bejelentett lakóhellyel rendelkezik, valamint az Szt. 32/B. ának (1) bekezdésében meghatározott időskorúak tekintetében a Szt a (3) bekezdésének b./ pontjában meghatározott személy körre, amennyiben az ellátás időpontjában bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

2 2 e) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások tekintetében a Balatonboglár Városi Önkormányzat által szervezett és nyújtott ellátásokra. f) A Balatonboglár Városi Önkormányzat és más település önkormányzata által kötött megállapodás alapján más településen lakóhellyel rendelkező személyekre. (2) E rendelet hatálya a szülési segély vonatkozásában a népességnyilvántartás szabályai szerint Balatonbogláron lakóhellyel rendelkező személyekre terjed ki. Az Önkormányzat által biztosított ellátások 2. (1) 1 (2) Természetben nyújtott szociális ellátások: a) közgyógyellátásra jogosító igazolvánnyal való ellátás méltányosságból b) 2 (3) Szülési segély (4) Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátások Balatonboglár-Ordacsehi Települések Platán Szociális Alapszolgáltatási Központja útján: a) étkeztetés b) házi segítségnyújtás c) családsegítés d) nappali ellátás Hatásköri rendelkezés 3. 3 Az e rendelet hatálya alá tartozó önkormányzati szociális hatásköröket az egyes ellátásokhoz kapcsolódó rendelkezésekben meghatározottak szerint a Humánpolitikai Bizottság, valamint a polgármester gyakorolja átruházott hatáskörben. Eljárási rendelkezések 4. (1) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítása és a szociális alapszolgáltatások igénybevétele iránti kérelmeket a polgármesteri hivatalban lehet szóban, vagy írásban előterjeszteni. (2) Az e rendeletben szabályozott szociális alapszolgáltatás igénybevétele iránti kérelmet Balatonboglár-Ordacsehi Települések Platán Szociális Alapszolgáltatási Központja Balatonboglár, Dózsa György utca 45. (a továbbiakban: Alapszolgáltatási Központ) vezetőjéhez lehet szóban vagy írásban előterjeszteni. (3) Civil szervezetek is kezdeményezhetik a hivatalból történő eljárást. Eljárás kezdeményezésük nem terjed ki intézményi ellátás igénybevételének kezdeményezésére. (4) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások igénybevétele önkéntes. Az ellátást igénylő a kérelmét a A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999.(XI.24.) SZCSM rendelet 1.számú melléklete szerinti formanyomtatványon nyújthatja be. (5) 4 Az e rendeletben meghatározott önkormányzati hatósági ügyekben elektronikus ügyintézésre nincs lehetőség. 1 Hatályon kívül helyezte a 24/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 12. -a. Hatálytalan től. 2 Hatályon kívül helyezte a 24/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 12. -a. Hatálytalan től. 3 A bizottság elnevezését megállapította a 6/2011. (IV.06.) rendelet 1. -a. Hatályos től.

3 3 (6) 5 Az e rendelet alkalmazásához szükséges környezettanulmányt hivatalból, vagy a jegyző megkeresésére az Alapszolgáltatási Központ is elkészítheti. 5. (1) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell becsatolnia. (2) A jogosultság megállapításakor a) a havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét, b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni. (3) A jövedelem igazolható: a) havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolással, b) munkanélküli ellátásról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátás igazoló szelvényt, ennek hiányában a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolással, c) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényével, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonattal, d) vállalkozó esetében az illetékes APEH igazolásával, a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó alapjáról. (4) A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a) a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszeres jövedelmet, b) a vállalkozásból származó jövedelmet, feltéve, hogy a vállalkozási tevékenység megszűnt. (5) A jogosultsági feltételek megállapításához e -ban szabályozottakon túl szükséges egyes speciális igazolások és bizonyítékok köre a konkrét ellátási forma szabályozásánál kerül felsorolásra. (6) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, amelyek a Polgármesteri Hivatal nyilvántartásában fellelhetők, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 36. -ának (2)-(3) bekezdésében foglaltak szerint az adat, illetve igazolás beszerezhető. 6. (1) A rendszeres ellátások folyósítása havonta utólag, kifizetése minden hónap 5-éig, nem rendszeres ellátások kifizetése a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a pénztárból, külön kérelem esetén átutalással történik. A házipénztárból a döntést követő azonnali kifizetés a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében történhet. (2) Amennyiben a jövedelemszámításnál irányadó időszakban az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege változik, akkor időarányosan annak az időszaknak az öregségi 4 Beiktatta az 56/2009. (XII. 18.) rendelet 1. -a. Hatályos től. 5 Beiktatta a 29/2011. (IX. 23.) rendelet 1. -a. Hatályos től.

4 4 nyugdíj mindenkori legkisebb összegével kell számolni, amelynek a nettó jövedelemét a kérelmező igazolja. 7. (1) Amennyiben a pénzbeli és természetbeni ellátás iránti kérelemben előadott életkörülmények vizsgálata kapcsán a kérelem megalapozott elbírálása szükségessé teszi, az igénylőnél környezettanulmányt kell készíteni. (2) Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a Polgármesteri Hivatal már bármely ügyben vizsgálta és azokban lényeges változás nem feltételezhető. 8. (1) 6 A rendszeres szociális segély, a lakásfenntartási támogatás egészben, vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A folyósítás módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell. (2) A rendszeres szociális segély természetbeni szociális ellátás formájában akkor nyújtható, ha a családban a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997.évi XXXI. törvény 68. -a szerint védelembe vett gyermek él. (3) Védelembe vett gyermekenként a rendszeres szociális segély megállapított összegének legfeljebb 20 %-a, de összesen legfeljebb 60%-a nyújtható természetben, amelyet a védelembe vett gyermek étkezési térítési díjának kifizetésére kell fordítani. 9. A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához, ha a kérelmező életvitele alapján vélelmezhető, hogy a jövedelemigazolásban feltüntetett összegen felül egyéb jövedelemmel is rendelkezik, a kérelmező kötelezhető arra, hogy családja vagyoni viszonyairól a 63/2006.(III.27.) Korm. r. 1. sz. melléklete szerinti formanyomtatványon nyilatkozzék. 10. (1) A szociális ellátásra jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre a Ket. rendelkezéseit kell alkalmazni. (2) A képviselő-testület a szociális ellátások igénylése során az elektronikus ügyintézés lehetőségét kizárja. II. FEJEZET Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások Aktív korúak ellátása Az aktív korúak ellátásának egyéb feltételei 8 11/A. 9 6 Módosította a 24/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 12. -a. Hatályos től. 7 Hatályon kívül helyezte a 24/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 12. -a. Hatálytalan től. 8 Az alcím elnevezését megállapította a 29/2011. (IX. 23.) rendelet 2. (1) bekezdése. Hatályos től.

5 5 (1) 10 Az aktív korúak ellátásának kérelmezője vagy jogosultja köteles a lakókörnyezete rendezettségét a) az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, kertje, valamint a kerítéssel kívül határos terület, járda tisztán tartása; b) az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának valamint higiénikus állapotának fenntartása útján biztosítani. (2) A kérelmező, valamint az ellátásra jogosult az (1) bekezdésben előírt kötelezettségét megszegi, ha: a) lakóház esetén az épület, lakás esetén a lakás állaga veszélyezteti az emberi életet és testi épséget; b) lakóház esetén az épület, lakás esetén a lakás környezetében jelentős mennyiségű, az általa használt annak hiányában 60 literes - hulladékgyűjtő edény űrtartalmának kétszeresét elérő mennyiségű hulladékot halmoz fel; c) lakóház esetén az épület, lakás esetén a lakás környezetében csekély mennyiségű, de emberi egészségre ártalmas veszélyes hulladékot halmoz fel; d) lakóház esetén az udvarban, kertben található tárgyak rendben tartását elmulasztja; e) lakóház esetén a kerítéssel kívül határos területen, járdán hulladékot tárol; f) lakóház esetén az ingatlan, valamint a kerítéssel kívül határos terület takarítását, e területen a növényzet külön jogszabályban meghatározott kaszálását elmulasztja; g) lakóház esetén az épület, járda hó- és jégmentesítési kötelezettségét elmulasztja; h) az ingatlanán az egészségügyi veszélyt jelentő kártevők elszaporodása meggátolását elmulasztja. (3) 11 A lakókörnyezet rendezettségét a jegyző a közterület-felügyelet útján is ellenőrizheti. (4) 12 Rendszeres szociális segély (1) A rendszeres szociális segélyben részesülő aktív korúak ellátására jogosult személyek körének meghatározására, megszüntetésére, összegére, felülvizsgálatára és a hajléktalan személyek részére történő rendszeres szociális segély megállapítására az Szt /C. -ban foglaltak irányadók. (2) Az az aktív korúak ellátására jogosult személy is rendszeres szociális segélyre jogosult, a) aki három vagy több gyermeket háztartásában egyedül nevel; b) akinek orvosi szakvéleménnyel igazolt egészségkárosodása eléri a 40%-ot; c) aki orvosi szakvéleménnyel igazoltan folyamatos pszichiátriai kezelés alatt áll; (3) A rendszeres szociális segélyben részesülő aktív korúak ellátására jogosult személy a segély megállapításának, folyósításának feltételeként Balatonboglár Polgármesteri Hivatalával, az illetékes munkaügyi központtal és az Alapszolgáltatási Központtal köteles együttműködni. 13. Az együttműködés eljárási szabályai 9 Szövegét megállapította a 29/2011. (IX. 23.) rendelet 2. (2) bekezdése. Hatályos től. 10 Szövegét megállapította az 1/2012. (II. 17.) rendelet 1. (1) bekezdése. Hatályos tól. 11 Szövegét megállapította az 1/2012. (II. 17.) rendelet 1. (2) bekezdése. Hatályos tól. 12 Hatályon kívül helyezte az 1/2012. (II. 17.) rendelet 3. (2) bekezdés a) pontja. Hatálytalan tól. 13 Szövegét megállapította a 6/2011. (IV.06.) rendelet 3. -a. Hatályos től.

6 6 (1) 14 A rendszeres szociális segélyben részesülő, egészségkárosodottnak nem minősülő személy az önkormányzat által kijelölt szervvel együttműködésre köteles. Az együttműködési kötelezettség kiterjed a) az együttműködésre kijelölt szervnél nyilvántartásba vételre b) beilleszkedést segítő programról való írásbeli megállapodás megkötésére c) a programban foglaltak teljesítésére (2) Az együttműködésre kijelölt szerv az Alapszolgáltatási Központ. (3) A megjelenési kötelezettséget tartalmazó értesítést a Ket. idézésre vonatkozó szabályai szerint kell kézbesíteni rendszeres szociális segélyben részesülő aktív korúak ellátására jogosult személy részére. (4) 15 A rendszeres szociális segélyben részesülő, egészségkárosodottnak nem minősülő személy emély köteles: a) a rendszeres szociális segélyre való jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül megjelenni az együttműködésre kijelölt szervnél nyilvántartásba vétel céljából b) együttműködni az együttműködésre kijelölt szervvel a beilleszkedést segítő program elkészítésében c) a nyilvántartásba vételtől számított 60 napon belül a megállapodást megkötni d) a folyamatos kapcsolattartásra az együttműködésre kijelölt szervvel, és a megállapodásban foglalt időközönként az együttműködésre kijelölt szervnél havonta megjelenni. e) az a) és d) pontban meghatározott megjelenési kötelezettségének elmulasztása esetén mulasztását betegség esetén orvosi igazolással, más hatóság előtti eljárásban való megjelenését e hatóság által kiállított írásos igazolással igazolni az elmulasztott határidőtől számított 5 napon belül. (5) 16 Az Alapszolgáltatási Központ a rendszeres szociális segély folyósításának időtartama alatt az együttműködés keretében: a) figyelemmel kíséri az aktív korúak ellátásának megállapításáról szóló határozatban megállapított határidő betartását, és annak megszegése esetén megvizsgálja a mulasztás okát, továbbá a rendszeres szociális segélyre jogosult személyt a jogerős határozat alapján - a szervnél történő megjelenésekor - nyilvántartásba veszi, b) tájékoztatja a rendszeres szociális segélyre jogosult személyt az Szt. 37/D. (2) bekezdése szerinti beilleszkedést segítő program elkészítésének menetéről, a programok típusairól, az együttműködés eljárási szabályairól, c) a nyilvántartásba vételtől számított hatvan napon belül a rendszeres szociális segélyre jogosult személy bevonásával kidolgozza az egyéni élethelyzethez igazodó beilleszkedést segítő programot, és arról a segélyben részesülő személlyel írásban megállapodást köt, d) folyamatosan kapcsolatot tart a rendszeres szociális segélyre jogosult személlyel és legalább háromhavonta személyes találkozás útján figyelemmel kíséri a beilleszkedést segítő programban foglaltak betartását, e) legalább évente írásos értékelést készít a beilleszkedést elősegítő program végrehajtásáról, és amennyiben szükséges - a rendszeres szociális segélyre jogosult személy bevonásával - módosítja a programot. (63/2006. (III.27.) Korm.r (10) bek.) f) jelzi a jegyzőnek, ha a rendszeres szociális segélyre jogosult személy együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, 14 Felvezető szövegét megállapította az 56/2009. (XII. 18.) rendelet 4. -a. Hatályos től 15 Jelölését és felvezető szövegét megállapította az 56/2009. (XII. 18.) rendelet 4. -a. Hatályos től 16 Jelölését megállapította az 56/2009. (XII. 18.) rendelet 4. -a. Hatályos től

7 7 g) a (4 ) bekezdés e) pontja szerinti éves értékelés megküldésével tájékoztatja a jegyzőt a beilleszkedést segítő program végrehajtásáról, h) 17 az előírt határidők (15 nap, 60 nap) be nem tartása, megjelenés elmulasztása esetén írásban felszólítja a rendszeres szociális segélyben részesülő, egészségkárosodottnak nem minősülő személyt a mulasztás okának igazolására, i) 18 vizsgálja, hogy a rendszeres szociális segélyben részesülő, egészségkárosodottnak nem minősülő személy az előírt képzésen, programban való részvételi kötelezettségének eleget tesz-e, j) a (3) bekezdés e) pontjában foglaltak figyelembe vételével elbírálja a benyújtott igazolási kérelmeket k) 19 az igazolási kérelem elutasítását követő 5 napon belül a mulasztásról értesíti a jegyzőt, aki 5 napon belül írásban tájékozatja a rendszeres szociális segélyben részesülő, egészségkárosodottnak nem minősülő személyt a mulasztásról, illetve az ismételt mulasztás következményeiről. (6) 20 A rendszeres szociális segélyben részesülő, egészségkárosodottnak nem minősülő személy beilleszkedését segítő program a következőkre terjed ki: a) pszichológiai tanácsadás, b) munkajogi tanácsadás, c) képzési tanácsadás, d) álláskeresési technikák elsajátítását célzó tréning, e) reintegrációs csoportfoglalkozás, f) mentálhigiénés tanácsadás. (7) 21 A (3) bekezdés a-d) pontjában meghatározott szolgáltatásokat a Munkaügyi Központ, az e-f) pontjában meghatározott szolgáltatásokat az Alapszolgáltatási Központ nyújtja. 14. Az együttműködési kötelezettség megszegése Az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül: a) az aktív korúak ellátásának megállapításáról szóló határozatban az Alapszolgáltatási Központtal a megállapodás megkötésére megállapított határidő elmulasztása b) a megjelenési kötelezettség elmulasztása, c) a határozatban előírt képzésen való részvétel elmulasztása, d) előírt programban való részvétel elmulasztása. Az együttműködési kötelezettség megszegésének következményei 15. (1) 22 (2) 23 Az Alapszolgáltatási Központ vezetőjének értesítésére a jegyző 15 napon belül írásban felhívja a rendszeres szociális segélyben részesülő, egészségkárosodottnak nem minősülő személyt az együttműködési kötelezettség teljesítésére, és tájékoztatja az együttműködési kötelezettség elmulasztásának jogkövetkezményeire. 17 Szövegét megállapította az 56/2009. (XII. 18.) rendelet 4. -a. Hatályos től 18 Szövegét megállapította az 56/2009. (XII. 18.) rendelet 4. -a. Hatályos től 19 Szövegét megállapította az 56/2009. (XII. 18.) rendelet 4. -a. Hatályos től 20 Jelölését és felvezető szövegét megállapította az 56/2009. (XII. 18.) rendelet 4. -a. Hatályos től 21 Jelölését megállapította az 56/2009. (XII. 18.) rendelet 4. -a. Hatályos től 22 Hatályon kívül helyezte a 6/2011. (IV.06.) rendelet 7. (3) bekezdése. Hatálytalan től. 23 Szövegét megállapította az 56/2009. (XII. 18.) rendelet 5. -a. Hatályos től

8 8 A normatív lakásfenntartási támogatás egyéb feltételei (1) A lakásfenntartási támogatás kérelmezője vagy jogosultja köteles a lakókörnyezete rendezettségét a) az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, kertje, valamint a kerítéssel kívül határos terület, járda tisztán tartása; b) az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának valamint higiénikus állapotának fenntartása útján biztosítani. (2) A kérelmező vagy ellátásra jogosult az (1) bekezdésben előírt kötelezettségét megszegi, ha: a) lakóház esetén az épület, lakás esetén a lakás állaga veszélyezteti az emberi életet és testi épséget; b) lakóház esetén az épület, lakás esetén a lakás környezetében jelentős mennyiségű, az általa használt annak hiányában 60 literes - hulladékgyűjtő edény űrtartalmának kétszeresét elérő mennyiségű hulladékot halmoz fel; c) lakóház esetén az épület, lakás esetén a lakás környezetében csekély mennyiségű, de emberi egészségre ártalmas veszélyes hulladékot halmoz fel; d) lakóház esetén az udvarban, kertben található tárgyak rendben tartását elmulasztja; e) lakóház esetén a kerítéssel kívül határos területen, járdán hulladékot tárol; f) lakóház esetén az ingatlan, valamint a kerítéssel kívül határos terület takarítását, e területen a növényzet külön jogszabályban meghatározott kaszálását elmulasztja; g) lakóház esetén az épület, járda hó- és jégmentesítési kötelezettségét elmulasztja; h) az ingatlanán az egészségügyi veszélyt jelentő kártevők elszaporodása meggátolását elmulasztja. (3) A lakókörnyezet rendezettségét a jegyző a közterület-felügyelet útján is ellenőrizheti. Törölt alcím Szövegét megállapította az 1/2012. (II. 17.) rendelet 2. -a. Hatályos tól. 25 Szövegét megállapította a 6/2011. (IV.06.) rendelet 3. -a. Hatályos től. 26 Hatályon kívül helyezte az 1/2012. (II. 17.) rendelet 3. (2) bekezdés a) pontja. Hatálytalan tól. 27 Hatályon kívül helyezte az 1/2012. (II. 17.) rendelet 3. (2) bekezdés a) pontja. Hatálytalan tól. 28 Hatályon kívül helyezte az 1/2012. (II. 17.) rendelet 3. (2) bekezdés a) pontja. Hatálytalan tól. 29 Hatályon hívül helyezte az 56/2009. (XII. 18.) rendelet 6. -a. Hatálytalan től, de a december 31-én ápolási díjban részesült személyekre vonatkozóan a Rendelet rendelkezéseit március 31- ig alkalmazni kell. 30 Hatályon hívül helyezte az 56/2009. (XII. 18.) rendelet 6. -a. Hatálytalan től, de a december 31-én ápolási díjban részesült személyekre vonatkozóan a Rendelet rendelkezéseit március 31- ig alkalmazni kell. A -t megelőző alcímet hatályon kívül helyezte a 6/2011. (IV.06.) rendelet 7. (3) bekezdése. Hatálytalan től.

9 9 Átmeneti segély Temetési segély Köztemetés költségei alóli mentesülés 30. (1) Mentesül az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségeinek megtérítése alól a) ha az egy főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 90 %-át, egyedülálló esetén az egy főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 %-át nem haladja meg; b) a lakhatását szolgáló lakáson kívüli ingatlannal vagy egyéb vagyonnal nem rendelkezik; c) a hagyatéki vagyon tiszta értéke nem haladja meg a köztemetés költségeit. (2) A köztemetés költségei alóli mentesítés a polgármester hatáskörébe tartozik. III. FEJEZET Természetben nyújtott szociális ellátások Közgyógyellátás Hatályon kívül helyezte a 24/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 12. -a. Hatálytalan től. 32 Hatályon kívül helyezte a 24/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 12. -a. Hatálytalan től. 33 Hatályon kívül helyezte a 24/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 12. -a. Hatálytalan től. 34 Hatályon kívül helyezte a 24/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 12. -a. Hatálytalan től. 35 Hatályon kívül helyezte a 6/2011. (IV.06.) rendelet 7. (3) bekezdése. Hatálytalan től. 36 Hatályon kívül helyezte a 24/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 12. -a. Hatálytalan től. 37 Hatályon kívül helyezte a 24/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 12. -a. Hatálytalan től. 38 Hatályon kívül helyezte a 24/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 12. -a. Hatálytalan től. 39 Hatályon kívül helyezte a 24/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 12. -a. Hatálytalan től. 40 Hatályon kívül helyezte a 24/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 12. -a. Hatálytalan től.

10 10 (1) Közgyógyellátásra jogosult az a személy, aki szociálisan rászorult, és gyógyszerköltsége olyan magas, hogy azt létfenntartása veszélyeztetése nélkül nem képes viselni. (2) Az (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászorult az a személy, akinél az egy főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén 200 %-át nem haladja meg, és a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége eléri, illetve meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át. (2) A közgyógyellátás iránti iránti kérelmet a 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet 9. számú melléklet szerinti formanyomtatványon a polgármesteri hivatalban kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a 63/2006.(III.27.) Korm.rendelet 35. -ban előírt igazolásokat, nyilatkozatokat. Gyógyszertámogatás IV. FEJEZET Szülési segély 33. (1) Szülési segély illeti meg a gyermek születését követő 60 napon belül benyújtott kérelem esetén az anyát, amennyiben a terhesség megállapításának napjától számítva az anya Balatonbogláron bejelentett állandó lakóhellyel rendelkezik, és az Anya és Gyermekvédelmi Szolgálat a terhes nőt, a szülést követően a Balatonbogláron működő Védőnői Szolgálat a csecsemőt nyilvántartásba vette és gondozza. A nyilvántartásba vételt és a gondozás tényét a kérelmező a kérelem benyújtásakor igazolja. (2) A szülési segély összege gyermekenként harmincezer forint. (3) A kérelmek elbírálásáról a polgármester dönt. (4) A kérelem benyújtására nyitva álló határidő elmulasztása esetén az egyéb feltételek fennállása mellett a Képviselő-testület méltányosságból a (2) bekezdés szerinti összegű segélyt megállapíthatja. Szociális szolgáltatások 34. (1) Az önkormányzat által biztosított szociális alapszolgáltatások: - étkeztetés - házi segítségnyújtás - családsegítés - a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás - nappali ellátás (2) A szociális rászorultságot, annak fennállását, az intézményvezető vizsgálja a szolgáltatás igénybevételét megelőzően, valamint az igénybevétel során legalább kétévente. Az ellátások igénybevétele Hatályon kívül helyezte a 24/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 12. -a. Hatálytalan től.

11 11 (1) E rendeletben felsorolt személyes gondoskodást nyújtó alapellátások keretében az ellátások igénybevétele iránti kérelmet az Alapszolgáltatási Központ vezetőjéhez kell benyújtani, a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM. rendelet 1. sz. melléklete szerinti formanyomtatványon. (2) A jogviszony keletkezéséről és az ellátás iránti kérelemről az Alapszolgáltatási Központ vezetője dönt. (3) Külön eljárás nélkül akkor biztosítható ellátás, ha indokolt az igénylő azonnali ellátása. Az írásos kérelmet és a jövedelemigazolást ebben az esetben is mellékelni kell. (4) Az intézményvezető külön eljárás nélkül ellátásban részesíti azt, aki a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet 15. (1) bekezdésében foglalt feltételeknek megfelel. Étkeztetés 36. (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen a) koruk, b) egészségi állapotuk, c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük, d) szenvedélybetegségük, vagy e) hajléktalanságuk miatt. (2) Étkeztetésben részesíti az önkormányzat azt az igénylőt, illetve az általa eltartottat is, aki jövedelmétől függetlenül kora vagy egészségi állapota miatt nem képes az étkezéséről más módon gondoskodni. (3) E rendelet alkalmazásában étkezés szempontjából szociálisan rászorultnak minősül az a személy, aki a) a hatvanötödik életévét betöltötte, b) a háziorvos igazolása szerint olyan jellegű betegségben szenved, amely miatt önmaga étkezésének megoldására más módon nem képes, c) a háziorvos szakorvosi igazolás, vagy zárójelentés alapján kiállított - igazolása szerint olyan fogyatékkal él, vagy olyan pszichiátriai betegségben szenved, amely miatt önmaga étkezésének megoldására más módon nem képes, d) a szenvedélybetegséget gondozó intézet, orvos, igazolása szerint olyan szenvedélybetegségségben szenved, amely miatt önmaga étkezésének megoldására más módon nem képes. (4) Az ellátás iránti kérelmet az Alapszolgáltatási Központ vezetőjéhez lehet benyújtani. (5) Az ellátás iránti kérelemről az Alapszolgáltatási Központ vezetője dönt. Házi segítségnyújtás 37. (1) A Képviselő-testület a házi segítségnyújtásra az Szt. rendelkezéseit változtatás nélkül alkalmazza. (2) Az ellátás iránti kérelmet az Alapszolgáltatási Központ vezetőjéhez lehet benyújtani. (3) Az ellátás iránti kérelemről az Alapszolgáltatási Központ vezetője dönt. Családsegítés 38.

12 12 (1) A Képviselő-testület családsegítés keretében segítséget nyújt a működési területén élő szociális és mentálhigiénés problémái vagy egyéb krízishelyzete miatt segítségre szoruló személynek, családnak az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából. (2) A családsegítés keretében a Képviselő-testület az Szt-ben meghatározott ellátásokat biztosítja. (3) A családsegítést a képviselő-testület az Alapszolgáltatási Központ útján biztosítja (4) Az ellátás iránti kérelmet a kérelmezőnek az Alapszolgáltatási Központ vezetőjéhez kell benyújtani. (5) Az ellátás iránti kérelemről az Alapszolgáltatási Központ vezetője dönt. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás 39. (1) Az önkormányzat a Balatonlellei Körzeti Intézményfenntartó Társulás Szociális Alapszolgáltatási Központ (8638 Balatonlelle, Kossuth Lajos utca 85.) útján biztosítja a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. (2) Az ellátás iránti kérelmet a kérelmező a Balatonboglár-Ordacsehi Települések Platán Szociális Alapszolgáltatási Központja vezetőjéhez, vagy a Balatonlellei Körzeti Intézményfenntartó Társulás Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetőjéhez nyújthatja be. (3) Az ellátás iránti kérelemről a Balatonlellei Körzeti Intézményfenntartó Társulás Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője dönt. Nappali ellátás 40. (1) A nappali ellátásra a Képviselő-testület az Szt. 65/F. rendelkezéseit változtatás nélkül alkalmazza. (2) Az ellátás iránti kérelmet az Alapszolgáltatási Központ vezetőjéhez lehet benyújtani. (3) Az ellátás iránti kérelemről az Alapszolgáltatási Központ vezetője dönt. V. FEJEZET A fizetendő személyi térítési díj, és csökkentésének, elengedésének esetei 41. (1) Az Alapszolgáltatási Központ által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért ha az Szt. eltérően nem rendelkezik - térítési díjat kell fizetni. (2) Az ellátásért fizetendő személyi térítési díjat az önkormányzat külön rendeletében megállapított intézményi térítési díj és a (3) bekezdésben foglalt kedvezmények figyelembe vételével az Alapszolgáltatási Központ vezetője állapítja meg. (3) A személyi térítési díj megállapítása során az ellátottat a rendszeres jövedelme alapján, ellátási formánként eltérő mértékű kedvezmény illeti meg. Az Alapszolgáltatási Központ által nyújtott ellátások kedvezménnyel csökkentett személyi térítési díja ellátási formák szerint: a) Az Idősek Klubja ellátásért étkezéssel együtt fizetendő személyi térítési díj összege legfeljebb az ellátott rendszeres havi jövedelmének 22 %-a, étkezés nélkül megegyezik az intézményi térítési díj összegével. b) Az étkeztetésért fizetendő személyi térítési díj összege legfeljebb az ellátott rendszeres havi jövedelmének 22 %-a,

13 13 c) A házi segítségnyújtásért fizetendő személyi térítési díj összege legfeljebb az ellátott rendszeres havi jövedelmének 15 %-a. (4) 42 Házi segítségnyújtás kivételével amennyiben az Szt (1) bekezdése szerinti rendszeres jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-át nem haladja meg, a (3) bekezdés a)-b) pontja szerint számított díj felét kell megfizetni személyi térítési díjként. (5) 43 Házi segítségnyújtás kivételével amennyiben az Szt (1) bekezdése szerinti rendszeres jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-át nem haladja meg, ingyenes ellátásban kell az ellátottat részesíteni. (5a) 44 A házi segítségnyújtásért a) az ellátott betöltött 80. életéve esetén nem kell személyi térítési díjat fizetni. b) nem kell személyi térítési díjat fizetni, ha az Szt (1) bekezdése szerinti rendszeres jövedelem a nyolcvanezer forintot nem haladja meg. c) a külön jogszabályban meghatározott intézményi térítési díj 50%-ának megfelelő személyi térítési díjat kell fizetni, ha az Szt (1) bekezdése szerinti rendszeres jövedelem a nyolcvanezer forintot meghaladja, de a százezer forintot nem haladja meg. (6) Az Alapszolgáltatási Központ vezetője a személyi térítési díjból díjkedvezményt adhat akkor, ha az igénybevevő életkörülményeiben váratlanul kedvezőtlen változás következett be: a) elemi kárt szenvedett, b) bűncselekménnyel (pl.: lopással vagy rablással) jelentősen megkárosították, c) lakásában rendkívüli esemény (pl. csőtörés) miatt súlyos kár keletkezett, d) egészségében jelentős állapotrosszabbodás következett be, e) egészségi állapotának hirtelen romlása miatt havi gyógyszerköltsége meghaladta az Szt (1) bekezdése szerinti rendszeres jövedelem 30 %-át. f) családi körülményeiben olyan változás állt be (pl. hozzátartozója tartósan beteg, vagy fogyatékos lett, illetőleg meghalt), amely miatt az ellátott a térítési díjat, vagy annak teljes összegét átmenetileg nem tudja megfizetni. (7) A térítési díjkedvezmény mértéke a (6) bekezdés a)-c) pontja szerinti esetben 30 %, a (6) bekezdés d)-f) pontja szerinti esetben 20 %. (8) Térítési díjkedvezmény a (6) bekezdés a)-c) pontja szerinti esetben 2 hónap, a (6) bekezdés d)-f) pontja szerinti esetben 4 hónap időtartamra adható. 42. (1) A személyi térítési díjat konkrét összegben, forintra kerekítve kell megállapítani. Ha a személyi térítési díj az ellátás igénybevételét követő 30 napon belül nem állapítható meg, az Alapszolgáltatási Központ vezetője térítési díj-előleg megfizetését kérheti. (2) A személyi térítési díjat az intézményi térítési díjakról szóló rendelet módosítása esetén minden alkalommal, de évente legalább egy alkalommal felül kell vizsgálni. A felülvizsgálat alapján megállapított személyi térítési díj összegéről az intézményi térítési díj mértékét módosító rendelet hatálybalépése napjáig értesíteni kell a térítési díj fizetésére kötelezettet. (2) A személyi térítési díjat a tárgyhónapot követő hónap 20. napjáig kell befizetni az ellátást biztosító intézmény pénztárába. 42 Szövegét megállapította a 32/2011. (XI. 07.) rendelet 2. (1) bekezdése. Hatályos tól 43 Szövegét megállapította a 32/2011. (XI. 07.) rendelet 2. (1) bekezdése. Hatályos tól 44 Beiktatta a 32/2011. (XI. 07.) rendelet 2. (2) bekezdése. Hatályos tól. Rendelkezéseit a november 1-től kezdődő időszakra vonatkozó személyi térítési díjakra alkalmazni kell.

14 Az intézményvezető és az ellátást igénybevevő között kötendő megállapodás (1) Az Alapszolgáltatási Központ vezetője az intézményi ellátás igénybevételekor írásban megállapodást köt a szolgáltatásban részesülő személlyel, illetve törvényes képviselőjével. A megállapodásban ki kell térni az Szt. 94/B. és 94/D. -ában foglaltakon túl az alábbiakra is: a) étkeztetés esetén az étkeztetés módjára; b) házi segítségnyújtás esetén a segítségnyújtás tartamára, időpontjára; c) a személyi térítési díj összegére és a megfizetés időpontjára, módjára; d) az ellátástól való távolmaradás esetén (pl. betegség, kórházi ápolás, elutazás) az előzetes bejelentési kötelezettség szabályaira; e) az ellátás megkezdésének időpontjára f) az ellátás megszűnésének módjára g) a döntések elleni jogorvoslat módjára. 44. Az intézményi jogviszony megszűnése (1) Az intézményi ellátás az Szt és ában foglalt eseteken kívül is megszűnik, ha az ellátott a) a szolgáltatást 3 hónapon keresztül nem veszi igénybe, b) kéri az ellátás megszüntetését. (3) Az alapellátás megszüntetéséről az Alapszolgáltatási Központ vezetője dönt, és az ellátás megszűnéséről írásban értesíti az ellátásban részesülőt Házirend Az Alapszolgáltatási Központ házirendjét a Humánpolitikai Bizottság hagyja jóvá. Az ellátottak érdekvédelme 46. (1) Az Alapszolgáltatási Központ ellátásában részesülők érdekeinek védelmére öttagú érdekképviseleti fórumot (a továbbiakban: Fórum) kell létrehozni. (2) A Fórum tagjai: a) választás alapján az intézményi ellátást igénybe vevők közül 2 fő b) választás alapján az ellátottak hozzátartozói, illetve törvényes képviselői közül 1 fő c) választás alapján az intézmény dolgozói közül 1 fő d) kijelölés alapján a fenntartó képviseletében 1 fő (3) A Fórum testületként működik. Tagjai maguk közül választják meg a vezetőjét. (3) A Fórum alkalomszerűen működik, összehívásáról bármely tagja kezdeményezésére a vezető gondoskodik. (4) A Fórum döntéseit a tagok többségének egyetértésével hozza meg, melyhez a tagok többségének jelenléte szükséges. VI. FEJEZET SZOCIÁLPOLITIKAI KEREKASZTAL 45 A bizottság elnevezését megállapította a 27/2012. (V. 14.) rendelet 4. (8) bekezdése. Hatályos től.

15 (1) Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testülete helyi szociálpolitikai kerekasztalt (a továbbiakban: Kerekasztal) hoz létre. (2) A Kerekasztal feladata: a) javaslatot tesz a szolgáltatástervezési koncepció kialakításához, b) folyamatosan figyelemmel kíséri a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulását, végrehajtását. (3) A Kerekasztal tagjai: a) az önkormányzat, mint szociális intézményt működtető fenntartó képviseletében a polgármester, b) a Magyar Vöröskereszt Balatonbogláron működő helyi szervezete, c) Balatonboglár-Ordacsehi Települések Platán Szociális Alapszolgáltatási Központja intézményvezetője, d) a Layons Club Balatonboglári Csoportja, e) a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete Balatonboglári Körzeti Csoportja, f) a Somogy Megyei Munkaügyi Központ Balatonboglári Kirendeltsége. (4) A Kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal ülést tart. Az ülésen a tagok egy-egy megbízott képviselője vesz részt. (5) A Kerekasztal ülését a polgármester hívja össze. Az évenkénti ülést a polgármester hivatalból hívja össze, de a polgármesternél bármelyik tag kezdeményezheti az ülés összehívását. (6) A Kerekasztal a döntéseit a tagok többségének egyetértésével hozza meg, melyhez a tagok többségének jelenléte szükséges. (7) A Kerekasztal az ülésén elfogadott javaslatokat, illetőleg megállapításokat a Képviselőtestület soron következő ülése elé terjeszti. VII. FEJEZET ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK 48.. (1) E rendelet május 1-jén lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő, határozattal jogerősen el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell. (2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális ellátásokról és a szociális igazgatás szabályairól szóló 34/2003.(XII.29.) rendelet. 49. (1) Balatonboglár Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról 1/2007. (II. 1.) rendelete (a továbbiakban: SZMSZ) 39. (1) bekezdése a következő r) és v) ponttal egészül ki: (A polgármester átruházott hatáskörben dönt:) r) közfoglalkoztatásban való részvételt vállaló, rendszeres szociális segélyben részesülő személlyel közfoglalkoztatásban való részvételről szóló megállapodás megkötéséről v) a köztemetés költségeinek megtérítése alóli mentesítésről (2) SZMSZ) 39. (1) bekezdés t) pontja helyébe a következő rendelkezés lép (A polgármester átruházott hatáskörben dönt:) t) a normatív lakásfenntartási támogatásról

16 16 (3) Az SZMSZ 31. (4) bekezdés a) pontja hatályát veszti. Dr. Kovács Miklós polgármester Feikusné Horváth Erzsébet aljegyző Kihirdetve: Balatonboglár, március 30. Feikusné Horváth Erzsébet aljegyző

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 37/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelete

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 37/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelete Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 37/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 53/2013. (XII.21.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

Galambok Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2006. (III.31.) számú Rendelete az önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi ellátásokról

Galambok Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2006. (III.31.) számú Rendelete az önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi ellátásokról Galambok Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2006. (III.31.) számú Rendelete az önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi ellátásokról Galambok Községi Önkormányzati Képviselő-testülete a helyi

Részletesebben

Liptód Községi Önkormányzat Képviselő testületének 4/2014(II.18.) számú önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról

Liptód Községi Önkormányzat Képviselő testületének 4/2014(II.18.) számú önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról Liptód Községi Önkormányzat Képviselő testületének 4/2014(II.18.) számú önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról Liptód Község Önkormányzat Képviselő testülete a szociális igazgatásról

Részletesebben

10/2005. (I.26.) rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege

10/2005. (I.26.) rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN ALKALMAZANDÓ TÉRÍTÉSI DÍJ ÉS TANDÍJFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ a 47/2006.(XI.16.), 46/2010.

Részletesebben

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.HU ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2008. május 30-i ülésére Tárgy:

Részletesebben

(1) A rendelet hatálya a Bocskaikert közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, a Gyvt. 4. -ában meghatározott személyekre terjed ki.

(1) A rendelet hatálya a Bocskaikert közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, a Gyvt. 4. -ában meghatározott személyekre terjed ki. Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016. (I.29.) önkormányzati rendelete a gyermekek védelmének helyi szabályairól és a térítési díjról Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2006. június 26- i ülésére Tárgy: A Zirc Városi Önkormányzat Képviselő- testületének a pénzbeli és természetben nyújtott szociális

Részletesebben

dr. Veres Margit dr. Bencsik Judit

dr. Veres Margit dr. Bencsik Judit almazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016. (III. 23.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A ( A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő adatok figyelembevételével töltendő ki.) 1. Az ellátást

Részletesebben

(1) A Rendelet 6. -a kiegészül egy további (11) bekezdéssel az alábbiak szerin:

(1) A Rendelet 6. -a kiegészül egy további (11) bekezdéssel az alábbiak szerin: Mezőcsát Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/ 2015.(VI. 30.) rendelete a pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.24.) rendeletének módosításáról Mezőcsát Város

Részletesebben

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2011./III.29./sz. rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról. I.

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2011./III.29./sz. rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról. I. Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2011./III.29./sz. rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez: fogyatékos emberek nappali intézményi ellátásához

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez: fogyatékos emberek nappali intézményi ellátásához Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete 7400 Kaposvár Béke u. 47. Napsugár Integrált Szociális Intézmény Fészek Szociális Szolgáltató Központ Fogyatékos Emberek Nappali Intézménye 7500 Nagyatád, Dózsa

Részletesebben

KUNSZENTMIKLÓS VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL

KUNSZENTMIKLÓS VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL KUNSZENTMIKLÓS VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL Ikt.szám: 646-6/2016. Tárgy: Napsugár Bölcsőde intézményi térítési díjának 2016. évi felülvizsgálata Témafelelős: dr. Kelemen Henrietta Vass Erika Véleményező bizottságok:

Részletesebben

Sajólászlófalva Község Önkormányzat képviselő-testületének. 4/2012.(II.15.) önkormányzati rendelete

Sajólászlófalva Község Önkormányzat képviselő-testületének. 4/2012.(II.15.) önkormányzati rendelete Sajólászlófalva Község Önkormányzat képviselő-testületének 4/2012.(II.15.) önkormányzati rendelete a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról Sajólászlófalva Község Önkormányzat

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.:22-42/2014. Tárgy: A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről

Részletesebben

TELEKI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2010. (II.28.) SZÁMÚ RENDELETTEL MÓDOSÍTOTT 1/2010.(I. 28.) SZÁMÚ RENDELETE

TELEKI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2010. (II.28.) SZÁMÚ RENDELETTEL MÓDOSÍTOTT 1/2010.(I. 28.) SZÁMÚ RENDELETE TELEKI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2010. (II.28.) SZÁMÚ RENDELETTEL MÓDOSÍTOTT 1/2010.(I. 28.) SZÁMÚ RENDELETE A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL (EGYSÉGES SZERKEZETBEN) Teleki

Részletesebben

Balatonboglár Város Önkormányzatának 35/2003.(XII.29.) KT számú rendelete. A gyermekvédelem helyi rendszeréről

Balatonboglár Város Önkormányzatának 35/2003.(XII.29.) KT számú rendelete. A gyermekvédelem helyi rendszeréről Balatonboglár Város Önkormányzatának 35/2003.(XII.29.) KT számú rendelete A gyermekvédelem helyi rendszeréről A módosításokkal egységes szerkezetben Utolsó átvezetett módosítás: 24/2013. (XII. 16.) rendelet.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2006. február 13-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2006. február 13-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2006. február 13-i ülésére Tárgy: A személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjai megállapításának szabályairól szóló rendelet

Részletesebben

Pári Község Önkormányzati Képviselő-testületének. 10/2013. (VIII. 2.) önkormányzati rendelete

Pári Község Önkormányzati Képviselő-testületének. 10/2013. (VIII. 2.) önkormányzati rendelete Pári Község Önkormányzati Képviselő-testületének 10/2013. (VIII. 2.) önkormányzati rendelete a kezdő vállalkozások támogatásáról, valamint a letelepedési támogatásáról Pári Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

IKT. SZ: 2139-8/2013. VII. NAPIREND

IKT. SZ: 2139-8/2013. VII. NAPIREND ELŐTERJESZTÉS SZUHAKÁLLÓ KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2013. ÁPRILIS 18-i MUNKATERV SZERINTI NYÍLT ÜLÉSÉRE. IKT. SZ: 2139-8/2013. MELLÉKLETEK SZÁMA: 1 DB VII. NAPIREND Tárgy: Javaslat a szociális

Részletesebben

A szociális ellátó rendszer modernizációja Szakmapolitikai változások. Kanyik Csaba

A szociális ellátó rendszer modernizációja Szakmapolitikai változások. Kanyik Csaba A szociális ellátó rendszer modernizációja Szakmapolitikai változások Kanyik Csaba A változások Szabályozási környezet Állami szerep változása Szociális ellátások kitagolás, Gyermekvédelem nevelőszülői

Részletesebben

I. FEJEZET. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya. Eljárási rendelkezések

I. FEJEZET. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya. Eljárási rendelkezések Aszófő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2009.(IV.16.) rendelete Az egyes szociális ellátási formák szabályozásáról szóló 13/2007.(XII.21.) rendeletének módosításáról és egységes szerkezetbe

Részletesebben

Az ügytípus megnevezése Hatáskörrel rendelkező szerv Eljáró szerv Illetékességi terület Eljárási illeték. Ügyintézéshez szükséges dokumentumok

Az ügytípus megnevezése Hatáskörrel rendelkező szerv Eljáró szerv Illetékességi terület Eljárási illeték. Ügyintézéshez szükséges dokumentumok Az ügytípus megnevezése Hatáskörrel rendelkező szerv Eljáró szerv Illetékességi terület Eljárási illeték Ügyintézéshez szükséges dokumentumok Alapvető eljárási szabályok (jogszabályok) Eljárás megindító

Részletesebben

A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II.18.) rendelet módosítása

A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II.18.) rendelet módosítása Az előterjesztés száma: 34/2016. A rendelet tervezet elfogadásához minősített többség szükséges! Decs Nagyközség Képviselő-testületének 2016. február 24-én, 18-órakor megtartandó ülésére A szociális ellátások

Részletesebben

HANGONY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETE../2007. (...) számú RENDELETE

HANGONY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETE../2007. (...) számú RENDELETE HANGONY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETE../2007. (...) számú RENDELETE A SZOCIÁLIS IGAZGATÁSRÓL ÉS SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL SZÓLÓ 1993. ÉVI III. TÖRVÉNY HELYI VÉGREHAJTÁSA EGYSÉGES SZERKEZETBEN A

Részletesebben

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 13/2016. (IV.22.) önkormányzati rendelete

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 13/2016. (IV.22.) önkormányzati rendelete Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 13/2016. (IV.22.) önkormányzati rendelete a felnőtt és gyermek személyes gondoskodást nyújtó ellátásról szóló 24/2004. (IV.20.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

27/2006. (VII. 14.) sz. rendelete

27/2006. (VII. 14.) sz. rendelete 27/2006. (VII. 14.) sz. rendelete a pénzbeli és természetbeni nyújtott szociális ellátások, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások helyi szabályairól szóló többször módosított 37/2004.

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2011. (IX.26.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról Budapest Főváros

Részletesebben

CSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XI.27.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL. Adókötelezettség 1.

CSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XI.27.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL. Adókötelezettség 1. CSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XI.27.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL Csány Községi Önkormányzat a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. -ának (1) bekezdésében

Részletesebben

SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK. 1/2011. (I. 31.) önkormányzati rendelete

SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK. 1/2011. (I. 31.) önkormányzati rendelete SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 1/2011. (I. 31.) önkormányzati rendelete a szociális rászorultságtól függı pénzbeli és természetbeni ellátásokról Sárospatak Város Képviselı-testülete

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja, hatálya

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja, hatálya Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2013 (XI.29.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról (egységes szerkezetben 2014.03.01-i időállapot) Ságvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Battyányi Anita jogi szakreferens JAVASLAT Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013

Részletesebben

NAGYDOROG NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2009. (IV. 14.) ÖR. RENDELETE A GYERMEKVÉDELEM HELYI RENDSZERÉRŐL

NAGYDOROG NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2009. (IV. 14.) ÖR. RENDELETE A GYERMEKVÉDELEM HELYI RENDSZERÉRŐL NAGYDOROG NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2009. (IV. 14.) ÖR. RENDELETE A GYERMEKVÉDELEM HELYI RENDSZERÉRŐL (Egységes szerkezetben a módosítására megalkotott 15/2009. (VII. 8.) Ör. rendelettel,

Részletesebben

PILIS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének. 11/2002. (VII. 11.) sz. önkormányzati rendelete. Hatályba lépés napja: 2002. szeptember 1.

PILIS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének. 11/2002. (VII. 11.) sz. önkormányzati rendelete. Hatályba lépés napja: 2002. szeptember 1. PILIS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének 11/2002. (VII. 11.) sz. önkormányzati rendelete a felnıtt korúak részére személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételérıl, valamint

Részletesebben

A rendelet célja 1. 3. I. fejezet Általános rendelkezések. 2. 5 A rendelet hatálya

A rendelet célja 1. 3. I. fejezet Általános rendelkezések. 2. 5 A rendelet hatálya ABONY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2000. (II.29.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról 1 (egységes szerkezetben a módosításáról szóló 9/2002.(VII.09.),4/2003.(IV.10.),

Részletesebben

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím:

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím: Budapest Főváros IV. kerület ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT 1041 Budapest, István út 14. 231-3141, Fax.: 231-3151 mszabolcs@ujpest.hu ALPOLGÁRMESTERE www.tuv.com ID 9105075801 Management System ISO 9001:2008 valid

Részletesebben

Város Polgármestere. Beszámoló a Polgármester által átruházott hatáskörben, 2013. I. negyedévben, szociális

Város Polgármestere. Beszámoló a Polgármester által átruházott hatáskörben, 2013. I. negyedévben, szociális Város Polgármestere 251 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 6 23 31-174/118. Fax: 6 23 31-135 E-mail: igazgatas@pmh.biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Beszámoló a Polgármester által átruházott hatáskörben,

Részletesebben

Szociális ügyek. 1. Rendkívüli települési támogatás

Szociális ügyek. 1. Rendkívüli települési támogatás Szociális ügyek 1. Rendkívüli települési támogatás Ügyleírás: Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a személy, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan

Részletesebben

224/2016. (VII. 28.) Korm. rendelet

224/2016. (VII. 28.) Korm. rendelet 224/2016. (VII. 28.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet módosításáról 1 Tartalom:

Részletesebben

Önellenőrzés Előadó: dr. Jakab Miklós

Önellenőrzés Előadó: dr. Jakab Miklós Előadó: dr. Jakab Miklós Az önellenőrzés fogalma Az adózó önadózás esetén jogosult az önellenőrzésre elévülési időn belül, de arra nem kötelezhető. Az önellenőrzéssel az adózó helyesbíti és bevallja az

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 12/2013. (IV. 02.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 12/2013. (IV. 02.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 12/2013. (IV. 02.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE a Siófok Város Önkormányzata által biztosított szociális és gyermekvédelmi ellátásokról, a bölcsődés korú

Részletesebben

RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI LÉTFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM

RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI LÉTFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM 3. melléklet a 10/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelethez RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI LÉTFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM Kérelmező neve: Születési neve: Családi állapota: Telefonszám: Lakóhelye: Tartózkodási

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda. J a v a s l a t

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda. J a v a s l a t Ikt. szám: 5817-1/2008. Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda J a v a s l a t a szociális ellátások rendjérıl szóló önkormányzati rendelet módosítására Tisztelt

Részletesebben

I. fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya 1.

I. fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya 1. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2016. (II. 12.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési

Részletesebben

KATOLIKUS MÓDSZERTANI KONFERENCIA

KATOLIKUS MÓDSZERTANI KONFERENCIA KATOLIKUS MÓDSZERTANI KONFERENCIA 2016. február 10. Nappali ellátáshoz módszertani segédlet A Katolikus Szociális Módszertan által készített segédlet célja, hogy segítse a szociális ellátást biztosító

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. augusztus 27-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. augusztus 27-i ülésére Tárgy: A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló önkormányzati rendelet módosítása Sorszám:

Részletesebben

BUZSÁK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 14/2013.(XII.21.) önkormányzati rendelete. A szociális ellátások helyi szabályozásáról

BUZSÁK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 14/2013.(XII.21.) önkormányzati rendelete. A szociális ellátások helyi szabályozásáról BUZSÁK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2013.(XII.21.) önkormányzati rendelete A szociális ellátások helyi szabályozásáról Buzsák Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk

Részletesebben

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése. 49/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete. az idegenforgalmi adóról

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése. 49/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete. az idegenforgalmi adóról Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 49/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete az idegenforgalmi adóról Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a helyi adókról szóló

Részletesebben

egységes szerkezetben

egységes szerkezetben Mátraszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat 2010. évi költségvetéséről szóló 1/2010.(II.12.) rendelettel módosított az önkormányzati intézmények élelmezési nyersanyagköltségeiről,

Részletesebben

KUNSZENTMIKLÓS VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL

KUNSZENTMIKLÓS VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL KUNSZENTMIKLÓS VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL Témafelelős: dr. Kelemen Henrietta Tárgy: a gyermekjóléti és a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési

Részletesebben

Közlemény a szociális szolgáltatások és a gyermekjóléti alapellátások 2016. évi befogadható kapacitásairól

Közlemény a szociális szolgáltatások és a gyermekjóléti alapellátások 2016. évi befogadható kapacitásairól Közlemény a szociális szolgáltatások és a gyermekjóléti alapellátások 2016. évi befogadható kapacitásairól A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerint: 58/A.

Részletesebben

KÉRELEM. Mágocs Város Önkormányzatának az első lakáshoz jutás támogatásáról szóló 6/2016. (IV. 28.) rendeletéhez

KÉRELEM. Mágocs Város Önkormányzatának az első lakáshoz jutás támogatásáról szóló 6/2016. (IV. 28.) rendeletéhez KÉRELEM Mágocs Város Önkormányzatának az első lakáshoz jutás támogatásáról szóló 6/2016. (IV. 28.) rendeletéhez 1. Az igénylők adatai Kérelmező: Neve: születési neve:... Születés helye ideje:... anyja

Részletesebben

Város Polgármestere. Beszámoló a Polgármester által átruházott hatáskörben, 2013. IV. negyedévben, szociális

Város Polgármestere. Beszámoló a Polgármester által átruházott hatáskörben, 2013. IV. negyedévben, szociális Város Polgármestere 251 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 6 23 31-174/118. Fax: 6 23 31-135 E-mail: igazgatas@pmh.biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Beszámoló a Polgármester által átruházott hatáskörben,

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt. sz.: I. 2-447/2005. Üi.: Csomor Ágnes/Szászné Rendelet-tervezet Tárgy: A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló helyi rendelet

Részletesebben

Szigethalom Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Szigethalom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szigethalom Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2012. (XI.26.) RENDELETE (egységes szerkezetben az 1/2013.(I.29.) és a 13/2014.XI.24.) önk. rendelettel) a helyi adókról Szigethalom Város Önkormányzat

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja M Á S O L A T Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2016. (III.18) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások igénybevételéről és a fizetendő

Részletesebben

Hegyesd község Önkormányzata Képviselő-testülete. 8/2013.(XII.31.) önkormányzati rendelete. a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról

Hegyesd község Önkormányzata Képviselő-testülete. 8/2013.(XII.31.) önkormányzati rendelete. a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról Hegyesd község Önkormányzata Képviselő-testülete 8/2013.(XII.31.) önkormányzati rendelete a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról 2 Hegyesd község Önkormányzata Képviselő-testülete /2013. (XII.31.)

Részletesebben

A rendelet hatálya 2.

A rendelet hatálya 2. Told Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (IV. 30.) önkormányzati rendelete a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályozásáról

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015. (II. 5.) önkormányzati rendelete a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések engedélyezésének szabályairól

Részletesebben

Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete

Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény által szabályozott pénzbeli és

Részletesebben

3/2012. (III.30.) önkormányzati rendelete. a szociális ellátások helyi szabályozásáról 1

3/2012. (III.30.) önkormányzati rendelete. a szociális ellátások helyi szabályozásáról 1 SZÓLÁD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2012. (III.30.) önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról 1 Szólád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális

Részletesebben

3/2012. (III.30.) önkormányzati rendelete. a szociális ellátások helyi szabályozásáról 1

3/2012. (III.30.) önkormányzati rendelete. a szociális ellátások helyi szabályozásáról 1 SZÓLÁD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2012. (III.30.) önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról 1 Szólád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális

Részletesebben

Erdőkövesd Község Önkormányzatának 2/1998. (II. 17.) rendelete

Erdőkövesd Község Önkormányzatának 2/1998. (II. 17.) rendelete Erdőkövesd Község Önkormányzatának 2/1998. (II. 17.) rendelete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról Erdőkövesd Község Önkormányzatának Képviselőtestülete (a továbbiakban: Képviselőtestület)

Részletesebben

Kivonat. FEHÉRGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2009.(IV.01.) Önk. rendelete

Kivonat. FEHÉRGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2009.(IV.01.) Önk. rendelete Kivonat Készült: Fehérgyarmat Város Önkormányzat Képviselő - testülete 2009. március 26-án megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből. FEHÉRGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2009.(IV.01.)

Részletesebben

A rendelet célja. A rendelet hatálya

A rendelet célja. A rendelet hatálya Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 25/2006. (VI.15.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális, valamint gyermekvédelmi ellátásokról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2015. (.) önkormányzati rendelete az építményadóról

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2015. (.) önkormányzati rendelete az építményadóról Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2015. (.) önkormányzati rendelete az építményadóról Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.

Részletesebben

Előterjesztés. Az élelmezési nyersanyagnormákról és a fizetendő térítési díjakról szóló 13/2008. (10.03) Ör. számú rendelet módosításáról

Előterjesztés. Az élelmezési nyersanyagnormákról és a fizetendő térítési díjakról szóló 13/2008. (10.03) Ör. számú rendelet módosításáról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112,113,142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Az élelmezési nyersanyagnormákról

Részletesebben

I. FEJEZET. Általános rendelkezések II. FEJEZET. Települési támogatás. Lakhatási támogatás

I. FEJEZET. Általános rendelkezések II. FEJEZET. Települési támogatás. Lakhatási támogatás Makó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (II.12.) önkormányzati rendelete az egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról 1 Makó Város Önkormányzat Képviselő-testülete az

Részletesebben

I. fejezet. A rendelet célja. A rendelet hatálya

I. fejezet. A rendelet célja. A rendelet hatálya Gyömrő Város Önkormányzatának 4/2010. (III. 17.) számú rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról valamint a személyes gondoskodásokról Az 5/2011. (II.17.) sz. módosításokkal,

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a gyermekvédelem helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a gyermekvédelem helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet 1. Napirend gyermekvédelmi rendelet - előterjesztés 1. Napirend ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a gyermekvédelem helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet Tisztelt képviselő-testület!

Részletesebben

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról I. fejezet A rendelet hatálya

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról I. fejezet A rendelet hatálya DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZYGŰLÉSÉNEK 7/2004. (III. 10.) Kr. rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról Debrecen

Részletesebben

40/2001.(XI.16.) ÖKT. sz. rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege

40/2001.(XI.16.) ÖKT. sz. rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege Budaörs Város Önkormányzat A BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALÁBAN FOGLALKOZTATOTT KÖZTISZTVISELŐK ILLETMÉNYKIEGÉSZÍTÉSÉRŐL ÉS VEZETŐI PÓTLÉKÁRÓL, AZ ŐKET MEGILLETŐ SZOCIÁLIS, JÓLÉTI ÉS

Részletesebben

Aktív korúak ellátása ügymenet leírás

Aktív korúak ellátása ügymenet leírás Aktív korúak ellátása ügymenet leírás Aktív korúak ellátása -Foglalkoztatást helyettesítő támogatás -Egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás Hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése Járási Hivatal

Részletesebben

a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tisztségviselőinek, tagjainak és a bizottságok tagjainak tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló

a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tisztségviselőinek, tagjainak és a bizottságok tagjainak tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tisztségviselőinek, tagjainak és a bizottságok tagjainak tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló 11/2013. (IX.26.) önkormányzati rendelet, egységes szerkezetbe

Részletesebben

TAPOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

TAPOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK TAPOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2013. (XII. 21.) önkormányzati rendelete a szociális és gyermekvédelmi igazgatásról és ellátásokról (módosítással egybefoglalva és lezárva: 2014. december

Részletesebben

Emőd Nagyközség Képviselő-testületének. 6/1999. /IV.21./ sz. R E N D E L E T E. az első lakáshoz jutók helyi támogatásáról 1..

Emőd Nagyközség Képviselő-testületének. 6/1999. /IV.21./ sz. R E N D E L E T E. az első lakáshoz jutók helyi támogatásáról 1.. Emőd Nagyközség Képviselő-testületének 6/1999. /IV.21./ sz. R E N D E L E T E az első lakáshoz jutók helyi támogatásáról 1.. A támogatásban részesíthetők köre /1/ Az önkormányzat által nyújtott helyi támogatásra

Részletesebben

A szociális ellátásokról

A szociális ellátásokról Tápióság Község Önkormányzat képviselő-testületének a 12/2014.(XI.7.) önkormányzati rendelettel módosított, egységes szerkezetbe foglalt 14/2013.(XII.20.) önkormányzati rendelete A szociális ellátásokról

Részletesebben

(3) A lakbértámogatás ugyanazon lakásra csak egy kérelmezőnek állapítható meg, függetlenül a lakásban lévő személyek számától.

(3) A lakbértámogatás ugyanazon lakásra csak egy kérelmezőnek állapítható meg, függetlenül a lakásban lévő személyek számától. Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2014. (XII.02.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetbeni ellátásokról és támogatásokról szóló 26/2013. (XII.17.)

Részletesebben

Formanyomtatvány az otthonteremtési támogatás iránti kérelemhez

Formanyomtatvány az otthonteremtési támogatás iránti kérelemhez 15. számú melléklet a 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelethez Formanyomtatvány az otthonteremtési támogatás iránti kérelemhez [A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény

Részletesebben

Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2008. (IV.30.) rendelete a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról

Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2008. (IV.30.) rendelete a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2008. (IV.30.) rendelete a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról Tura Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi

Részletesebben

I. Fejezet. A szociális igazgatás helyi szervei

I. Fejezet. A szociális igazgatás helyi szervei Nádudvar Város Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2015. (XII.16.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatásokról A Nádudvar Város Önkormányzat

Részletesebben

Jászkisér Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2009.(II.23.) rendelete

Jászkisér Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2009.(II.23.) rendelete Jászkisér Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2009.(II.23.) rendelete a gyermekek védelmének helyi szabályairól (Egységes szerkezetben a gyermekek védelmének helyi szabályairól szóló 18/2009.(X.26.)

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. október 15-i ülésére Tárgy: Családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás feladatának ellátásával kapcsolatos döntések meghozatala

Részletesebben

EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2015. december 30-án a Városháza Dísztermében (Edelény, István király útja 52.) megtartott rendkívüli nyílt ülésének a./ Tárgysorozata b./ Jegyzőkönyve c./

Részletesebben

1. Sárvár, Kossuth tér 5. földszint 1. szám (hrsz: 173/A/8) alatt található ingatlan értékesítése

1. Sárvár, Kossuth tér 5. földszint 1. szám (hrsz: 173/A/8) alatt található ingatlan értékesítése SÁRVÁR VÁROS POLGÁRMESTERE 9600 Sárvár, Várkerület 2. Pf. 78. Fax.: 95/323-555, Tel.:95/ 320-265, Tx 37-417 ELŐTERJESZTÉS Előterjesztés az elővásárlási joggal nem érintett Sárvár, 784/10/A/1 hrsz-ú, Sárvár,

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Készítette: Fodorné Szabó Mária E L Ő T E R J E S Z T É S a Segítő Kezek Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat Intézményfenntartó

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. február 3-án tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. február 3-án tartandó ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. február 3-án tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: Anyakönyvvezetői többletszolgáltatásokért fizetendő díjakról, és

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. MÁRCIUS 26-I ÜLÉSÉRE

ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. MÁRCIUS 26-I ÜLÉSÉRE ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐJÉTŐL 3571 Alsózsolca, Kossuth L. út 138. Tel: 46/520-020 ; Fax: 46/520-021 polg.hiv@alsozsolca.hu www.alsozsolca.hu ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2015. (..) önkormányzati rendelet-tervezete a szociális ellátások, valamint a gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályozásáról Balatonfüred Város

Részletesebben

1. (1) Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az alábbi személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokat biztosítja:

1. (1) Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az alábbi személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokat biztosítja: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 6/2015. (II.26.) Ör., a 2/2016. (II.25.) és a 30/2016. (VI.29.) Ör-rel módosított önkormányzati rendelettel módosított 8/2014. (III.27.) önkormányzati

Részletesebben

Hosszúhetény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. az adósságkezelési szolgáltatásról szóló. 6/2011.(IV.05.) rendelettel módosított

Hosszúhetény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. az adósságkezelési szolgáltatásról szóló. 6/2011.(IV.05.) rendelettel módosított Hosszúhetény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az adósságkezelési szolgáltatásról szóló 6/2011.(IV.05.) rendelettel módosított 3/2010.(IV.28.) rendelete (egységes szerkezetbe foglalt szövege)

Részletesebben

Ártánd Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Ártánd Község Önkormányzat Képviselő-testületének Ártánd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete a települési támogatások és ellátások helyi szabályairól (a 8/2015. (VIII. 13.), 11/2015. (XI. 26.) önkormányzati

Részletesebben

J A V A S L A T a távhőszolgáltatás díjának ármegállapításával, árváltoztatásával kapcsolatos állásfoglalás k i a l a k í t á s á r a

J A V A S L A T a távhőszolgáltatás díjának ármegállapításával, árváltoztatásával kapcsolatos állásfoglalás k i a l a k í t á s á r a J A V A S L A T a távhőszolgáltatás díjának ármegállapításával, árváltoztatásával kapcsolatos állásfoglalás k i a l a k í t á s á r a Előterjesztő: Ózdi Távhő Kft. ügyvezetője Ó z d, 2013. július 25. ELŐZMÉNYEK:

Részletesebben

BESZÁMOLÓ az önkormányzat szociális ellátásairól

BESZÁMOLÓ az önkormányzat szociális ellátásairól 15. Napirend BESZÁMOLÓ az önkormányzat szociális ellátásairól Tisztelt Képviselő-testület! A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) és a szociális

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag az alábbi határozatot hozta:

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag az alábbi határozatot hozta: 2014. június 23. napján 19.00 órakor tartott ülésének könyvéből. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag az alábbi határozatot hozta: Tárgy: napirend elfogadása

Részletesebben

A rendelet hatálya. Eljárási rendelkezések

A rendelet hatálya. Eljárási rendelkezések Vaskút Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásról Vaskút Községi Önkormányzat

Részletesebben

Szigethalom Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 14/2010.(V. 27.) önkormányzati RENDELETE

Szigethalom Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 14/2010.(V. 27.) önkormányzati RENDELETE Szigethalom Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2010.(V. 27.) önkormányzati RENDELETE (egységes szerkezetben a 29/2010.(XII.22.), a 7/2011.(III.25.), a 17/2011.(X.01.), a 6/2012.(II.29.) a 8/2012.(III.30.),

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete 8100 Várpalota, Gárdonyi Géza u. 39. Tel: 592 660. Pf.: 76. fax: 592 676 e-mail: varpalota@varpalota.hu E l ő t e r j e s z t é s Várpalota Város Önkormányzati

Részletesebben

Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2016. (II. 26.) önkormányzati rendelete egyéb önkormányzati támogatásokról. I.

Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2016. (II. 26.) önkormányzati rendelete egyéb önkormányzati támogatásokról. I. Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2016. (II. 26.) önkormányzati rendelete egyéb önkormányzati támogatásokról Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2011. április 28-án tartandó ülésének 3. számú Előterjesztés a szociális, pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátások helyi szabályairól

Részletesebben