Szigetszentmiklós Város Egészségfejlesztési Stratégiája. Egészségügyi koncepció

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szigetszentmiklós Város Egészségfejlesztési Stratégiája. Egészségügyi koncepció"

Átírás

1 Szigetszentmiklós Város Egészségfejlesztési Stratégiája Egészségügyi koncepció I. Bevezetés Az egészségügyi koncepció célja a város egészségügyi ellátásának elemzése, és ennek alapján az elkövetkezendő időszak egészségügyi céljainak, feladatainak a meghatározása. A helyi önkormányzatokról szóló évi LXV. tv. úgy fogalmaz, hogy... a helyi önkormányzat köteles gondoskodni az egészségügyi és szociális alapellátásról.... Ezt a megfogalmazás konkretizálja a feladatok és hatáskörök lebontását szolgáló évi XX. tv., mely kimondja: A települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás keretében gondoskodik a körzeti egészségügyi (általános-, gyermek-, fogorvosi) és védőnői ellátásról. Az egészség érték, és ez nem csak az egyén, hanem az egész társadalom értéke. A statisztikai adatok szomorú képet adnak a tekintetben, hogy az utóbbi években tovább romlott a helyzet a magyar lakosság és azon belül a felnőttek korai halálozása tekintetében. A népesség egészségi állapotának válságos helyzete kihat az ország gazdasági helyzetére. Károsan befolyásolja a munkaerő mennyiségét és minőségét, erőteljesen növeli az egészségügyi és szociális kiadásokat, kedvezőtlenül hat az egyes állampolgárok, családok életének minőségére. Tudjuk, hogy a gazdasági fejlődés, a versenyképesség fontos tényezője az egészséges, megfelelően képzett egyén, aki fizikai és szellemi teljesítőképességének javát tudja nyújtani. Az állam, az önkormányzat jelentős mértékben felelős az egészség feltételrendszerének kialakításáért és biztosításáért. Az egészséghez, mint erőforráshoz való hozzájutás egyenlő esélye jelentősen csökken abban az esetben, ha valaki szegény és - nő, - gyerek, vagy idős ember, - etnikai kisebbségi közösség tagja, - fogyatékos (fizikailag vagy szellemileg) - munkanélküli Az egészség és az egészségügyi ellátás összekapcsolódik az emberek anyagi helyzetével még akkor is, ha az adott ország széleskörűen hozzáférhető egészségügyi ellátást nyújt.

2 II. Az egészséget befolyásoló tényezők Az egészség egyik legfontosabb értékünk, mely nem csupán a betegség, rokkantság hiányát jelenti, hanem a teljes fizikai, mentális és szociális jólétet. Az egészséget befolyásoló tényezők: - Adottság - genetikai tényezők - nem - életkor - Szociális és gazdasági tényezők - szegénység - munkanélküliség - szociális kirekesztettség - Környezet - levegő minősége - lakáshelyzet - szociális környezet - gazdasági környezet - Életmód - dohányzás - alkohol - táplálkozás - fizikai aktivitás - drog - szexuális magatartás - stressz - Szolgáltatásokhoz való hozzáférés lehetősége - oktatás - egészségügyi ellátás - szociális szolgáltatások - közlekedés - szabadidő Az egészségi állapot javítására, fejlesztésére mielőbb hathatós lépéseket kell tenni nem csak országos, hanem helyi szinten is. Az egészségfejlesztés az a folyamat, amely képessé teszi az embereket arra, hogy megértsék és növeljék befolyásukat saját egészségük meghatározói felett annak érdekében, hogy egészségük jobb legyen. A társadalomnak javítani kell az egészséget befolyásoló, az egyéntől független szolgáltatások színvonalán, hozzáférés lehetőségének bővítésén. Az egészségfejlesztés tehát nem csak az egészségügy kötelezettsége, hanem a társadalomé is, s az egészséges életmódon túl a jólétig terjed.

3 III.Szigetszentmiklós Város lakosságának egészségtérképe A. A háziorvosi körzetekben ellátott felnőtt betegek száma, a leggyakrabban előforduló. Körzet Leadott kártyák száma Ellátottak körében legszámottevőbb korosztály Leggyakrabban előforduló I db év Magas vérnyomás Mozgásszervi panaszok II db Közép korosztály Magas vérnyomás Rheumatikus Cukorbetegség, elhízás Idült légzőszervi betegség III db Közép korosztály Keringési betegség, magas vérnyomás Rheumatikus Légzőszervi IV db év közöttiek Magas vérnyomás Mozgásszervi Diabetes problémák V db Közép korosztály Mozgásszervi Magas vérnyomás Diabetes problémák VI db Közép korosztály Mozgásszervi Magas vérnyomás Diabetes problémák VII db év közöttiek Mozgásszervi Magas vérnyomás Diabetes problémák VIII db 60 év feletti korosztály 4 éves kor alatti gyermekek Mozgásszervi Magas vérnyomás Légúti megbetegedések IX db év közöttiek Magas vérnyomás Cukorbetegség

4 B. A Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézet évi betegforgalma, valamint az igénybe vett ellátások száma a szigetszentmiklósi lakosokra vetítve 4574 fő 3908 fő 5117 fő 3032 fő 5140 fő 3825 fő 2974 fő 948 fő 898 fő 5933 fő Belgyógyászat Bőrgyógyászat Fizioterápia Fogászat Gégészet Gyógytorna Ideggyógyászat Kardiológia Mammográfia Nőgyógyászat Pulmonológia Reumatológia Röntgen Sebészet Szemészet Traumatológia Ultrahang Urológia Ellátottak száma összesen: 300 fő 4820 fő 5216 fő 3961 fő 3517 fő 2219 fő 2107 fő 1754 fő fő IV.Szigetszentmiklós Város lakosságának egészségügyi ellátása A. Háziorvosi szolgálat A modern egészségügyben hangsúlyos szerepet kap a betegség megelőzés, a betegek korai felkutatása. A mai struktúrában minden egészséges és beteg biztosítottnak van választott vagy területileg illetékes háziorvosa. A háziorvos feladatkörébe tartozik az egészséges lakosság részére nyújtott tanácsadás, a szűrés, a közegészségügyi járványügyi feladatok egy részének ellátása, valamint az egészségnevelésben és az egészségügyi felvilágosításban való részvétel. A háziorvosok ma már rendelkeznek azzal az informatikai rendszerrel, melynek segítségével e feladatukat teljesíthetik, és egy meghatározott rend alapján nyomon követhetik pácienseik sorsát. Szigetszentmiklóson a felnőtt lakosság háziorvosi ellátását 9 körzetben végzik a háziorvosok. A háziorvosok vállalkozóként látják el területi ellátási feladatukat, 8 orvos önkormányzati, míg egy fő magánrendelőben. B. Házi gyermekorvosi ellátás. A gyermekek egészségnevelésében eddig is és a jövőben is nagy szerepe lesz a gyermekorvosi hálózat munkájának. A gyermekorvosi ellátás keretében a háziorvos feladata a csecsemők és kisgyermekek gyógyító megelőző alapellátása, a tanácsadás, az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok és védőoltások elvégzése. Szigetszentmiklóson a gyermekorvosi ellátást 5 gyermekorvos látja el körzetesítés alapján. Az alapellátást végző orvosok feladatukat vállalkozó orvosként végzik, 4 fő önkormányzati tulajdonú, 1 fő magánrendelőben, váltott rendelési időben.

5 C. Fogászati ellátás Az egészségügy átalakításán belül a fogászat az, ahol a változás országos szinten is a legkésőbb következett be. Az átalakítás elmaradásának oka a forráshiány, valamint a jogi szabályozás hiányossága (amortizáció kérdése tekintettel a fogászat eszközigényességére). Az átalakulás lassúsága érződik városunkban is. Szigetszentmiklóson a szakrendelőn kívül három, közalkalmazotti státuszban lévő fogorvos, illetve több magánrendelő látja el a betegeket. Az elmúlt évek során kidolgozásra került a szolgáltatásokért járó, a betegek által történő befizetések rendje. Ezek a bevételek a működtetőt illetik meg. A költségvetés teljesítése indokolttá teszi fogászati orvos létszám felülvizsgálatát, valamint évben az ellátás gyorsabb korszerűsítése, illetve a gazdaságosabb működtetés érdekében - szükséges a fogászatban is áttérni az ellátás vállalkozó orvosokkal történő biztosításra. D. Orvosi ügyeleti ellátás Az alapellátás része a munkaidőn túli, illetve hétvégi és ünnepi ügyeleti ellátás biztosítása. Szigetszentmiklós város ügyeleti ellátása központi ügyeleti formában történik március 1-től. A központi ügyelet része a gyermekorvosi ügyeleti ellátás is. E. Szakorvosi rendelőintézet A szakorvosi rendelőintézet térségi szakfeladatot lát el. Körzetébe tartozik Dunaharaszti, Taksony, Szigethalom, Tököl, Halásztelek, Szigetszentmiklós, Majosháza, Áporka, Délegyháza és Dunavarsány. A tüdőgondozó, bőrgyógyászat illetve az ideggyógyászati szakrendelés tekintetében az ellátást igénybe veszi még a fenti településeken kívül Csepelsziget valamennyi települése Csepeltől Ráckevéig bezárólag. F. Körzeti védőnői szolgálat A körzeti védőnői szolgálat az egészségügyi alapellátás része, körzeti beosztás szerint működik, biztosítva az egységes, magas színvonalú preventív ellátást a nővédelem, a várandós anyák, a gyermekágyas anyák, valamint a 0-16 éves korú gyermekek gondozása területén. A családok romló anyagi, szociális helyzete és egészségi állapota fokozottan igényli a védőnők családgondozó tevékenységét, a családban előforduló egészségügyi, mentális és szociális veszélyeztetettség megelőzését, felismerését és a segítségnyújtást. A körzeti védőnői szolgálat, valamint az iskola védőnők iskola-egészségügyi tevékenysége, egészségnevelési feladata a jövőben nagyobb súlyt kell, hogy kapjon. A családtervezés, a terhesség megszakítások számának csökkentése, a születési kedv fokozása, népegészségügyi mutatók javítása, a fiatalok szenvedélybetegségeinek megelőzése hatékonyabb munkát igényel.

6 V. Az egészségfejlesztési célkitűzések 1. Általános egészségpolitikai célkitűzések: a népesség életminőségének javítása, megbetegedési és halálozási viszonyokban érvényesülő kedvezőtlen, romló tendenciák fékezése, megállítása, a jelenlegi mortalitási adatok javítása, a hosszú távú javulás feltételeinek megteremtése, a lakosság egészségesen eltölthető életéveinek növelése, a születéskor várható átlagos élettartam növelése, a lakosság egészségi állapotát befolyásoló szociális, gazdasági, földrajzi, nemi, etnikai, iskolázottsági egyenlőtlenségek csökkentése, polgáraink tekintsék értékelni az egészséget, értékének megfelelő szinten kezeljék azt, támogatni kell a jobb egészség állapotot és az egészség fejlesztését segítő közösségi szintű kezdeményezéseket, törekedni kell, hogy az egészségügyi ellátórendszer optimális eredményeket érjen el a betegség megelőzés terén, szolgáltatásokhoz való hozzáférés lehetősége, egészségügyi ellátás szociális szolgáltatások bővítése. 2. Szigetszentmiklós Város Önkormányzatának egészségfejlesztési célkitűzései: Előadások, programok szervezése a fiatalok családi életre való felkészítésére, magas színvonalú ellátás biztosítása a nővédelem, a várandós és gyermekágyas anyák, valamint a 0-16 éves korú gyermekek gondozása területén, a körzeti védőnők, iskolai védőnők, valamint a hivatali és az iskolai ifjúságvédelmi felelősök munkájának összehangolása a fokozott egészségügyi, mentális és szociális veszélyeztetett családoknál a felismerés, megelőzés és segítségnyújtás érdekében, kezdeményezni, és támogatni kell a környezet védelmére, az egészséges életmód kialakítására, formálására, a fiatalok egészséges életmódra történő nevelésére létrejövő közösségi szerveződéseket, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, törekedni kell a minél magasabb színvonalú egészségügyi ellátás feltételeinek biztosítására. A célok elérése érdekében a lakosság minél szélesebb körére kiterjedően felvilágosító és szakmai előadásokat, programokat kell szervezni, kiadványokat készíteni az egészséges életmódról, megelőzéséről; elsősorban a fiatalok körében felvilágosító előadásokat kell szervezni a drogról, az egészséget befolyásoló tényezőkről; a civil szervezeteket be kell vonni az ifjúság családi életre nevelésébe; támogatni kell az iskolaorvosi és iskola fogászati kezeléseket, szűrések körének bővítését; a megelőzése céljából bővíteni kell a lakossági szűrések körét és gyakoriságát;

7 fel kell mérni és előkészíteni a házi otthoni ápolás beindításának lehetőségét; Az otthoni ápolás fő célja az, hogy lehetőleg ne kerüljön kórházba az a beteg, akit a megfelelő feltételek megteremtésével otthonában is el lehet látni. Aki pedig kórházba kerül, minél előbb visszatérhessen otthonába, és ameddig még szükséges az orvosi ellátás mellett az ápolási ellátást is megkapja. Az otthoni ápolás gazdaságosabb és humánusabb, mint a kórházi vagy más intézeti ápolási ellátás. meg kell vizsgálni a Gyártelepi Szakorvosi rendelőintézet fenntartói jogának átvételi lehetőségét, tájékozódnia kell a feltételekről, kidolgozni a működtetéssel járó területi feladatokat, előnyöket és kötelezettségeket; a korszerűbb és színvonalasabb egészségügyi ellátás érdekében ki kell dolgozni a Városi Egészségház létrehozásának feltételeit; A Városi Egészségházban kerülne elhelyezésre - háziorvosi rendelők - gyermekorvosi rendelők - fogászat - anya és csecsemővédelem - körzeti védőnők - mini labor - fizioterápia - orvosi ügyelet - házi ápolási szolgálat ki kell dolgozni az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségéhez történő csatlakozás feltételeit. Az Európai Unióhoz való csatlakozás jelentősen meghatározza országunk középtávú stratégiáját, s ez feladatot ró a helyi önkormányzatokra is. Annak érdekében, hogy a csatlakozási folyamat során biztosított legyen az egészség ügyének elsőbbsége, szükséges, hogy feladatainkban meghatározásra kerüljön az egészségügyi ellátás fejlesztése, korszerűsítése. A sikeres csatlakozás záloga lehet az egészséges munkaerő, mely jelentős társadalmi értéket képvisel. Szeresd az egészségedet, mert ez a jelen. Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő. Őrizd szüleid egészségét! mert a múlton épül fel a jelen és a jövő. (Bárczi Gusztáv) Szigetszentmiklós, március

8 Mint az olvasható, a koncepciót a Képviselő-testület a évben fogadta el. A kitűzött célok között van, ami már megvalósult, van, aminek megoldása folyamatban van, de természetesen azok a feladatok vannak túlsúlyban, amik a jövő célkitűzéseit adják. A területi fogászati ellátás vállalkozásba került, az ifjúsági és iskolafogászat ellátására az Önkormányzat külön szerződést kötött Dr. Nédó József vállalkozó fogorvossal. Az egészségügyi ellátás színvonalának javítása érdekében megtörtént az orvosi rendelők állagának felmérése, és a várható fejlesztések, beruházások meghatározásra kerültek. Várhatóan belátható időn belül új orvosi rendelőt kap Lakihegy valamint az Óváros lakossága.

224/2016. (VII. 28.) Korm. rendelet

224/2016. (VII. 28.) Korm. rendelet 224/2016. (VII. 28.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet módosításáról 1 Tartalom:

Részletesebben

Különös rész (Levelező)

Különös rész (Levelező) Különös rész (Levelező) A szociális igazgatás fogalma, alapelvei, a szociális ellátások rendszere A SZOCIÁLPOLITIKA KIALAKULÁSA A szociálpolitika kialakulásának indokai a közösség életfeltételei meghatározzák

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Az Egészségügyi és Szociális Bizottság 2015. évi munkájáról

BESZÁMOLÓ. Az Egészségügyi és Szociális Bizottság 2015. évi munkájáról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/144 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu BESZÁMOLÓ Az Egészségügyi és Szociális Bizottság

Részletesebben

Sárrétudvari Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2016./IV.29./ számú rendelete a háziorvosi és fogorvosi körzetekről

Sárrétudvari Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2016./IV.29./ számú rendelete a háziorvosi és fogorvosi körzetekről Sárrétudvari Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2016./IV.29./ számú rendelete a háziorvosi és fogorvosi körzetekről Sárrétudvari Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. az iskola-egészségügyi ellátás kérdéséről

ELŐTERJESZTÉS. az iskola-egészségügyi ellátás kérdéséről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/142, 144 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Dr. Nemes Nagy Györgyi

Részletesebben

Európai halálozási adatok, hazai sorrend 25 ország között (Levi F, et al. Cancer 15:2843-2850, 2850, 2004.) Férfi Nő Összesített hely 1 2 ajak, szájür

Európai halálozási adatok, hazai sorrend 25 ország között (Levi F, et al. Cancer 15:2843-2850, 2850, 2004.) Férfi Nő Összesített hely 1 2 ajak, szájür A rákszűrő programok hatástalanságának lehetséges okai Bezsenyiné Bóbis Márta diplomás ápoló Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza Kecskemét Onkoradiológiai Központ (ov.: dr. Pajkos Gábor) Európai halálozási

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2398-06 Gyermekfogászati és fogszabályozási beavatkozások modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2398-06 Gyermekfogászati és fogszabályozási beavatkozások modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

NYÁREGYHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 12/2010.(VI.09.) számú r e n d e l e t e. az egészségügyi alapellátás körzeteiről

NYÁREGYHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 12/2010.(VI.09.) számú r e n d e l e t e. az egészségügyi alapellátás körzeteiről NYÁREGYHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2010.(VI.09.) számú r e n d e l e t e az egészségügyi alapellátás körzeteiről Nyáregyháza Község Önkormányzata Képviselő-testülete az egészségügyről szóló 1997. évi

Részletesebben

A L A P Í T Ó O K I R A T

A L A P Í T Ó O K I R A T Alapítás éve: 1992. Alapító határozat: 434/1992. (XII. 1.) sz. önko. hat. Módosító határozatok: 278/1995. (XII. 20.) sz. önko. hat. 185/1997. (XII. 9.) sz. önko. hat. 177/1998. (VI. 30.) sz. önko. hat.

Részletesebben

Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub - Sportegyesület

Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub - Sportegyesület Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub - Sportegyesület 1152 Budapest Szentmihályi út 171. 3/66b. Kiegészítő melléklet 2015. évről Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. Számviteli beszámoló 3. Kimutatás a költségvetési

Részletesebben

I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda

I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda I. A célok meghatározása, felsorolása A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 76. -a alapján a Nemzeti Választási Iroda folyamatosan

Részletesebben

A L A P Í T Ó O K I R A T a módosításokkal egységes szerkezetben

A L A P Í T Ó O K I R A T a módosításokkal egységes szerkezetben A L A P Í T Ó O K I R A T a módosításokkal egységes szerkezetben Budapest Főváros IV. ker. Újpest Önkormányzata a költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló 2008. évi CV. törvény 8. (2)

Részletesebben

NEMZETKÖZI EGÉSZSÉGPOLITIKAI TRENDEK, GYAKORLATOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

NEMZETKÖZI EGÉSZSÉGPOLITIKAI TRENDEK, GYAKORLATOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN NEMZETKÖZI EGÉSZSÉGPOLITIKAI TRENDEK, GYAKORLATOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. ÁPRILIS TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi

Részletesebben

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Battyányi Anita jogi szakreferens JAVASLAT Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013

Részletesebben

A Református Gyermekvédelmi Szolgálat - Nevelőszülői Hálózat beindítása

A Református Gyermekvédelmi Szolgálat - Nevelőszülői Hálózat beindítása A Református Gyermekvédelmi Szolgálat - Nevelőszülői Hálózat beindítása Előadó: Horváthné Váradi Ildikó gyermekvédelmi szakértő országos szakmai koordinátor e-mail: h.varadi1@t-online.hu Mátraháza, 2008.

Részletesebben

Támogatási lehetőségek a borágazatban Magyarország Nemzeti Borítékja. Bor és Piac Szőlészet Borászat Konferencia 2011

Támogatási lehetőségek a borágazatban Magyarország Nemzeti Borítékja. Bor és Piac Szőlészet Borászat Konferencia 2011 Támogatási lehetőségek a borágazatban Magyarország Nemzeti Borítékja Bor és Piac Szőlészet Borászat Konferencia 2011 Miben lehet a minisztérium a borászati vállalkozások segítségére A minisztérium elsősorban

Részletesebben

Tárgy: Javaslat együttműködési megállapodás megkötésére a Szent Kamill Életmentésért Alapítvánnyal

Tárgy: Javaslat együttműködési megállapodás megkötésére a Szent Kamill Életmentésért Alapítvánnyal Előterjesztő: Készítette: Dr. S. Farkas Hajnalka jogi szakreferens Tárgy: Javaslat együttműködési megállapodás megkötésére a Szent Kamill Életmentésért Alapítvánnyal Tisztelt Képviselő-testület! Kazincbarcika

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 EREDMÉNYESSÉG ÉS TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁG (TÁMOP 3.1.1. / 4.2.1.) VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 2323-06 Egészségnevelés- egészségfejlesztés modul. 1. vizsgafeladat. 2010. október 04.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 2323-06 Egészségnevelés- egészségfejlesztés modul. 1. vizsgafeladat. 2010. október 04. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Az abortusz a magyar közvéleményben

Az abortusz a magyar közvéleményben Az abortusz a magyar közvéleményben Országos felmérés a egyesület számára Módszer: országos reprezentatív felmérés a 18 éves és idősebb lakosság 1200 fős mintájának személyes megkérdezésével a Medián-Omnibusz

Részletesebben

Javaslat: A TANÁCS HATÁROZATA. a tagállamok foglalkoztatáspolitikáira vonatkozó iránymutatásokról

Javaslat: A TANÁCS HATÁROZATA. a tagállamok foglalkoztatáspolitikáira vonatkozó iránymutatásokról EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.1.12. COM(2011) 6 végleges 2011/0007 (CNS) Javaslat: A TANÁCS HATÁROZATA a tagállamok foglalkoztatáspolitikáira vonatkozó iránymutatásokról INDOKOLÁS 1. A JAVASLAT HÁTTERE

Részletesebben

Közlemény a szociális szolgáltatások és a gyermekjóléti alapellátások 2016. évi befogadható kapacitásairól

Közlemény a szociális szolgáltatások és a gyermekjóléti alapellátások 2016. évi befogadható kapacitásairól Közlemény a szociális szolgáltatások és a gyermekjóléti alapellátások 2016. évi befogadható kapacitásairól A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerint: 58/A.

Részletesebben

A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2016. évi üzleti terve

A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2016. évi üzleti terve A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2016. évi üzleti terve Készítette: Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 4024 Debrecen Piac u. 54. 4002 Debrecen, Pf.: 78. Tel.:

Részletesebben

A szociális ellátó rendszer modernizációja Szakmapolitikai változások. Kanyik Csaba

A szociális ellátó rendszer modernizációja Szakmapolitikai változások. Kanyik Csaba A szociális ellátó rendszer modernizációja Szakmapolitikai változások Kanyik Csaba A változások Szabályozási környezet Állami szerep változása Szociális ellátások kitagolás, Gyermekvédelem nevelőszülői

Részletesebben

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete Törvényszék: Tárgyév: 10 Egri Törvényszék 2 0 1 5 Beküldő adatai (akinek az ügyfélkapuján keresztül a kérelem beküldésre kerül) Előtag Családi név Első utónév További utónevek Viselt név: Születési név:

Részletesebben

LÉTAVÉRTES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLTÁSOK KÖRZETEIRŐL SZÓLÓ 9/2016. (IV.26.) számú rendelete

LÉTAVÉRTES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLTÁSOK KÖRZETEIRŐL SZÓLÓ 9/2016. (IV.26.) számú rendelete LÉTAVÉRTES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLTÁSOK KÖRZETEIRŐL SZÓLÓ 9/2016. (IV.26.) számú rendelete Létavértes Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete Törvényszék: Tárgyév: 09 Debreceni Törvényszék 2 0 1 4 Beküldő adatai (akinek az ügyfélkapuján keresztül a kérelem beküldésre kerül) Előtag Családi név Első utónév További utónevek Viselt név: Születési

Részletesebben

Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról

Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról Szeles Angelika Monitoring szakreferens Adatszolgáltatási és monitoring főosztály Budapest,

Részletesebben

sz. napirend Előterjesztés a Zalakaros Város Önkormányzati Képviselőtestületének 2011. november 24-én tartandó ülésére

sz. napirend Előterjesztés a Zalakaros Város Önkormányzati Képviselőtestületének 2011. november 24-én tartandó ülésére sz. napirend Előterjesztés a Zalakaros Város Önkormányzati Képviselőtestületének 2011. november 24-én tartandó ülésére Tárgy: HPV oltás igénybevételére való jogosultság kiterjesztés iránti kérelem Készítette:

Részletesebben

Integrálódni akarunk!? A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával megvalósult program 2006

Integrálódni akarunk!? A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával megvalósult program 2006 Integrálódni akarunk!? A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával megvalósult program 2006 Mottó: Most van még idő szebb frígynek kötésére, vagy soha

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.:22-42/2014. Tárgy: A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT (XII. számú módosítással egységes szerkezetben) Székhelye: 6787 Zákányszék, Dózsa György u. 44.

ALAPÍTÓ OKIRAT (XII. számú módosítással egységes szerkezetben) Székhelye: 6787 Zákányszék, Dózsa György u. 44. ALAPÍTÓ OKIRAT (XII. számú módosítással egységes szerkezetben) Az intézmény neve: Homokháti Kistérség Többcélú Társulása Integrált Szociális és Gyermekjóléti Központ Rövidített neve: Homokháti Szociális

Részletesebben

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 13/2016. (IV.22.) önkormányzati rendelete

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 13/2016. (IV.22.) önkormányzati rendelete Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 13/2016. (IV.22.) önkormányzati rendelete a felnőtt és gyermek személyes gondoskodást nyújtó ellátásról szóló 24/2004. (IV.20.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A 2015. évi lisztérzékenység szűréséről

ELŐTERJESZTÉS A 2015. évi lisztérzékenység szűréséről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/142, 144 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Tisztelt Képviselő-testület! Tisztelt

Részletesebben

Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Gazdaságélénkítés és munkahelyteremtés 2011-2013 2011-13 között közel 2000 milliárd forint uniós forrás állt Magyarország rendelkezésére,

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A ( A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő adatok figyelembevételével töltendő ki.) 1. Az ellátást

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. az iskola-egészségügyi ellátás kérdéséről

ELŐTERJESZTÉS. az iskola-egészségügyi ellátás kérdéséről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/242, 260 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS az iskola-egészségügyi

Részletesebben

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím:

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím: Budapest Főváros IV. kerület ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT 1041 Budapest, István út 14. 231-3141, Fax.: 231-3151 mszabolcs@ujpest.hu ALPOLGÁRMESTERE www.tuv.com ID 9105075801 Management System ISO 9001:2008 valid

Részletesebben

A közlekedésbiztonsági adatok reformjára épülő tudatos partnerség a biztonsághoz vezető úton

A közlekedésbiztonsági adatok reformjára épülő tudatos partnerség a biztonsághoz vezető úton A közlekedésbiztonsági adatok reformjára épülő tudatos partnerség a biztonsághoz vezető úton GRSP Konferencia, Budapest, 2015. június 8. A hazai települések közlekedésbiztonsági helyzetének javítása, az

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány Közhasznúsági Beszámoló 2012 Egry József Általános Iskola Tolnai Alapítvány Adószám: 18953305-1-20 8360 Keszthely, Vásár tér 10. Keszthely,2013.02.15. 1 Közhasznúsági melléklet részei 1. Az alapítvány

Részletesebben

Intelligens Magyarország XXI. századi megoldásokkal, Elektronizálás az adóügyi eljárásokban

Intelligens Magyarország XXI. századi megoldásokkal, Elektronizálás az adóügyi eljárásokban Intelligens Magyarország XXI. századi megoldásokkal, Elektronizálás az adóügyi eljárásokban Szüts Péter Intelligens Társadalomért Országos Szövetség, Közigazgatási tanácsadó (NGM) Települési önkormányzatok

Részletesebben

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete Törvényszék: Tárgyév: 07 Székesfehérvári Törvényszék 2 0 1 4 Beküldő adatai (akinek az ügyfélkapuján keresztül a kérelem beküldésre kerül) Előtag Családi név Első utónév További utónevek Viselt név: Születési

Részletesebben

Kiskunmajsa Város Önkormányzatának partnertérképe

Kiskunmajsa Város Önkormányzatának partnertérképe Kiskunmajsa Város Önkormányzatának partnertérképe Kiskunmajsa Város Önkormányzatának potenciális partnerei Helyi vállalkozások Kiskunmajsa Város Önkormányzata számára a lehetséges vállalati partnerek feltérképezéséhez

Részletesebben

9. NAPIREND Ügyiratszám: 4/2654/2012. ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2012. december 14-i nyilvános ülésére

9. NAPIREND Ügyiratszám: 4/2654/2012. ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2012. december 14-i nyilvános ülésére 9. NAPIREND Ügyiratszám: 4/2654/2012. ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2012. december 14-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Meghívott: A Szociális és Egészségügyi Alapellátási

Részletesebben

EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ

EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ Kulturális Eszperantó Szövetség HU-1193 Budapest, Leiningen u. 4. 2015 nyilvántartási szám: statisztikai szám: 6.Pk.63770 19654690-9499-549-01 EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ A beszámolási időszak kezdete:

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról

Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról ELŐTERJESZTÉS Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról A.) A helyi önkormányzat belső ellenőrzését a belső kontrollrendszer, a folyamatba épített, előzetes, utólagos vezetői

Részletesebben

A Diósgyőri Rendelőintézetben az évi átlagos betegforgalom 110.000 120.000 fő.

A Diósgyőri Rendelőintézetben az évi átlagos betegforgalom 110.000 120.000 fő. Diósgyőri Rendelőintézet Járóbeteg szakrendelés 3533 Miskolc, Kerpely A. u. 1.sz. A Diósgyőri Rendelőintézetben az évi átlagos betegforgalom 110.000 120.000 fő. Ebben a létszámban nincs benne a háziorvosi

Részletesebben

Állatgondozás és zoopedagógia kapcsolata - látványetetések. Komondi Ildikó és Hegyesi József

Állatgondozás és zoopedagógia kapcsolata - látványetetések. Komondi Ildikó és Hegyesi József Állatgondozás és zoopedagógia kapcsolata - látványetetések Komondi Ildikó és Hegyesi József Az állatkert bemutatása - Alapítás éve: 1979 - Terület: 4,5 ha - Fajok száma: 146 db - Egyedek száma: 3033 db

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. október 15-i ülésére Tárgy: Családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás feladatának ellátásával kapcsolatos döntések meghozatala

Részletesebben

A kamarák szerepe a vállalkozások innovatív működésének elősegítésében

A kamarák szerepe a vállalkozások innovatív működésének elősegítésében A kamarák szerepe a vállalkozások innovatív működésének elősegítésében Dunai Péter főtitkár, MKIK 2012. december 5. Nyíregyháza A kamarai tevékenység változásai 2012-ben - Kötelező kamarai regisztráció

Részletesebben

Harmosné Végh Mária igazgató

Harmosné Végh Mária igazgató DORNYAY BÉLA ÁLTALÁNOS ISKOLA SALGÓTARJÁN 2005. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ Harmosné Végh Mária igazgató Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata Salgótarján Kassai sor 2. 3100 Tárgy: 2005. éves költségvetési

Részletesebben

Létavértes Városi Önkormányzat Képviselőtestülete. 14/2013. (X.01.) Ör. számú rendelete. a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi körzetekről

Létavértes Városi Önkormányzat Képviselőtestülete. 14/2013. (X.01.) Ör. számú rendelete. a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi körzetekről Létavértes Városi Önkormányzat Képviselőtestülete 14/2013. (X.01.) Ör. számú rendelete a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi körzetekről Létavértes Városi Önkormányzat Képviselőtestülete Magyarország

Részletesebben

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete Törvényszék: Tárgyév: 03 Kecskeméti Törvényszék 2 0 1 4 Beküldő adatai (akinek az ügyfélkapuján keresztül a kérelem beküldésre kerül) Előtag Családi név Első utónév További utónevek Viselt név: Születési

Részletesebben

A NEMZETI DROGELLENES STRATÉGIA 2013-2020 KEZELÉS ELLÁTÁS FELÉPÜLÉS

A NEMZETI DROGELLENES STRATÉGIA 2013-2020 KEZELÉS ELLÁTÁS FELÉPÜLÉS A NEMZETI DROGELLENES STRATÉGIA 2013-2020 KEZELÉS ELLÁTÁS FELÉPÜLÉS Dr. Vandlik Erika Országos Egészségfejlesztési Intézet Országos Addiktológiai Centrum Kezelő- ellátórendszer helyzete I Egészségügyi

Részletesebben

Hajdúböszörmény Város értékvédelmi tevékenysége és a város-rehabilitációs fejlesztés eredményei

Hajdúböszörmény Város értékvédelmi tevékenysége és a város-rehabilitációs fejlesztés eredményei Hajdúböszörmény Város értékvédelmi tevékenysége és a város-rehabilitációs fejlesztés eredményei A város legnagyobb értéke a több évszázad folyamán spontán kialakult formája, a kétbeltelkes gyűrűs - sugaras

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2011. április 28-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2011. április 28-i ülésére Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2011. április 28-i ülésére Tárgy: Az önkormányzat legalább többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok bérkompenzációjának

Részletesebben

Vállalkozásfinanszírozás

Vállalkozásfinanszírozás Vállalkozásfinanszírozás Területei Pénzügyi tervezés Beruházás finanszírozás Hitelintézeti eljárás Pénzügyi tervezés a vállalkozásnál tervezés célja: bizonytalanság kockázat csökkentése jövőbeli események,

Részletesebben

Zalaapáti Önkormányzata Képviselő-testülete. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 3/2002. /III. 7./ számú rendelete.

Zalaapáti Önkormányzata Képviselő-testülete. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 3/2002. /III. 7./ számú rendelete. Zalaapáti Önkormányzata Képviselő-testülete - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 3/2002. /III. 7./ számú rendelete a közművelődésről Zalaapáti Önkormányzata Képviselő-testülete /a továbbiakban:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S TÁRGY: Szálka Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. ( ) önkormányzati rendelete a temetőről és a temetkezésről szóló 17/2007. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról (t e r v e z e

Részletesebben

Középpontban az ember

Középpontban az ember A Digitális megújulás - Magyarország középtávú IKT cselekvési terve négy intézkedési főirány mentén elemzi a jelenlegi helyzetet és fogalmazza meg a teendőket,középpontba állítva országunk lehetséges kitörési

Részletesebben

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése. 49/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete. az idegenforgalmi adóról

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése. 49/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete. az idegenforgalmi adóról Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 49/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete az idegenforgalmi adóról Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a helyi adókról szóló

Részletesebben

- étkeztetés, - házi segítségnyújtás, - jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, - közösségi pszichiátriai ellátás, - nappali ellátás (idősek klubja)

- étkeztetés, - házi segítségnyújtás, - jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, - közösségi pszichiátriai ellátás, - nappali ellátás (idősek klubja) 7. Milyen szervezeti egységeket hozna létre az alábbi Szociális Gondozási Központ feladatainak ellátására? Készítse el a Szociális Gondozási Központ szervezeti ábráját! L. város önkormányzata F. községgel

Részletesebben

Innováció és gazdaságfejlesztés

Innováció és gazdaságfejlesztés Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Az innováció és a megújuló energia kérdései 2010. November 23. Innováció és gazdaságfejlesztés (Regionális energetikai stratégia) DR. NYIRY ATTILA

Részletesebben

VII. Gyermekszív Központ

VII. Gyermekszív Központ VII. Gyermekszív Központ Dr. Szatmári András Magyarországon évente kb. 75-8 gyermek születik szívhibával, mely adat teljesen megegyezik az európai országok statisztikáival, nevezetesen, hogy 1 millió lakosra

Részletesebben

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 159. 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 159. 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 159. 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2012. november 27-i ülésére Tárgy: Pápa Város

Részletesebben

Az Európai Unió regionális politikája III.

Az Európai Unió regionális politikája III. Az Európai Unió regionális politikája III. Stratégiák, mőködési elvek, gyakorlat 5. elıadás Regionális politika tudományos segédmunkatárs MTA RKK NYUTI Alkotmányos különbségek a szubnacionális kormányzati

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015. (II. 5.) önkormányzati rendelete a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések engedélyezésének szabályairól

Részletesebben

Ellenőrzési időszak: 2014. január 1-december 31. Tolna Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv

Ellenőrzési időszak: 2014. január 1-december 31. Tolna Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Tolna Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv egészségügyi 80 1 12 0 0 0 0 0 0 201/2001. (X.25.) Korm. rendeletben foglalt ivóvíz minőségi előírások, adatszolgáltatási kötelezettségek be nem tartása;

Részletesebben

3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS. Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2014. november 27. napjára összehívott ülésére

3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS. Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2014. november 27. napjára összehívott ülésére 3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. november 27. napjára összehívott ülésére Előterjesztés tárgya: A helyi adókról szóló rendeletek módosítása Tárgykört

Részletesebben

Demográfiai helyzetkép Magyarország 2014 Spéder Zsolt

Demográfiai helyzetkép Magyarország 2014 Spéder Zsolt Demográfiai helyzetkép Magyarország 2014 Spéder Zsolt Igazgató, KSH Népességtudományi Kutatóintézet Az előadás menete Népesség = + születések halálozások +/- vándorlási egyenleg Témák: Termékenység F (párkapcsolatok)

Részletesebben

Hajdúhadház Város Önkormányzata Jegyzőjétől Hajdúhadház, Bocskai tér l. sz.

Hajdúhadház Város Önkormányzata Jegyzőjétől Hajdúhadház, Bocskai tér l. sz. Hajdúhadház Város Önkormányzata Jegyzőjétől Hajdúhadház, Bocskai tér l. sz. Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. március 27. napján tartandó ülésére Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Tét Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. április 14-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből.

Tét Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. április 14-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből. 68/2015. (IV.14.) határozata: Tét Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 2015. április 14-i nyilvános ülés napirendi pontjait elfogadja az alábbiak alapján: 1. Kistérségi Startmunka mintaprogram a helyi

Részletesebben

PÉNZÜGYI FOGYASZTÓVÉDELEM A MAGYAR NEMZETI BANK FELÜGYELETÉBEN

PÉNZÜGYI FOGYASZTÓVÉDELEM A MAGYAR NEMZETI BANK FELÜGYELETÉBEN PÉNZÜGYI FOGYASZTÓVÉDELEM A MAGYAR NEMZETI BANK FELÜGYELETÉBEN Freisleben Vilmos Fogyasztóvédelmi igazgató II. Mfor Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Konferencia 2013. November 14. FOGYASZTÓVÉDELEM A pénzügyi

Részletesebben

Az előterjesztés száma: 110/2016.

Az előterjesztés száma: 110/2016. A határozati javaslat elfogadásához az Mhötv. 50. -a értelmében minősített többség szükséges! Az előterjesztés nyílt ülésen tárgyalható. Az előterjesztés száma: 110/2016. Decs nagyközség képviselő-testületének

Részletesebben

15-19 20-24 25-29 igen nem

15-19 20-24 25-29 igen nem A vajdasági magyar fiatalok egészségvédő és egészségkárosító magatartása Mirnics Zsuzsanna MTT KRE BTK Háttér A társas dezintegráció elmélete szerint az elhúzódó társasági krízis a lakosságnál fokozott

Részletesebben

2. napirend Szám: 2/162-2/2015. ZALAHALÁP KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ -TESTÜLETÉNEK TERVEZETT ÜLÉSEI ÉS NAPIRENDJEI A 2015.évben MUNKATERV I.

2. napirend Szám: 2/162-2/2015. ZALAHALÁP KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ -TESTÜLETÉNEK TERVEZETT ÜLÉSEI ÉS NAPIRENDJEI A 2015.évben MUNKATERV I. 2. napirend Szám: 2/162-2/2015. ZALAHALÁP KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ -TESTÜLETÉNEK TERVEZETT ÜLÉSEI ÉS JEI A 2015.évben 2015. FEBRUÁR HÓ MUNKATERV I. 1./ A 2015. évi költségvetés elfogadására javaslat

Részletesebben

A szakképzési rendszer átalakulása a szakképzési fejlesztések mentén

A szakképzési rendszer átalakulása a szakképzési fejlesztések mentén A szakképzési rendszer átalakulása a szakképzési fejlesztések mentén Informatikai Oktatási Konferencia és Akadémia Nap (Budapest - 2015. február 21.) Katona Miklós főosztályvezető Képzésfejlesztési és

Részletesebben

Törvényességi szempontból ellenőrizte: Szimoncsikné dr. Laza Margit jegyző

Törvényességi szempontból ellenőrizte: Szimoncsikné dr. Laza Margit jegyző Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármestere 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat a Fekete István Általános Iskola területén lévő ebédlő

Részletesebben

A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai Észak-magyarországi régió

A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai Észak-magyarországi régió A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai Észak-magyarországi régió Csonka Renáta roma integrációs koordinátor Budapest, 2010. szeptember 15. Az Észak-magyarországi régió Kistérségi koordinátorok

Részletesebben

LfJo. számú előterjesztés

LfJo. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere LfJo. számú előterjesztés I. Tartalmi összefoglaló Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. 2015. évi üzleti

Részletesebben

Struktúra Átalakítás és Fejlesztési Stratégia. Holló Imre Hollo@eib.org

Struktúra Átalakítás és Fejlesztési Stratégia. Holló Imre Hollo@eib.org Struktúra Átalakítás és Fejlesztési Stratégia Holló Imre Hollo@eib.org A következő előadás nem az EIB hivatalos álláspontja Idézet a Zöld Könyvből 1. A Magyar Köztársaság kormánya ezért a kormányprogramban

Részletesebben

Közhasznúsági beszámoló

Közhasznúsági beszámoló Közhasznúsági beszámoló Hangadók Közhasznú Alapítvány 2440 Százhalombatta, Liszt Ferenc sétány 29. 2009. évről A Közhasznúsági Jelentést a Kuratórium 2010. május 31-i ülésén fogadta el. Tartalom 1. Számviteli

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda. J a v a s l a t

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda. J a v a s l a t Ikt. szám: 5817-1/2008. Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda J a v a s l a t a szociális ellátások rendjérıl szóló önkormányzati rendelet módosítására Tisztelt

Részletesebben

A MOTIVÁCIÓKRA ALAPOZOTT ÖNKÉNTES- MENEDZSMENT LEHETŐSÉGEI A VÁLLALATI ÖNKÉNTESSÉGBEN

A MOTIVÁCIÓKRA ALAPOZOTT ÖNKÉNTES- MENEDZSMENT LEHETŐSÉGEI A VÁLLALATI ÖNKÉNTESSÉGBEN A MOTIVÁCIÓKRA ALAPOZOTT ÖNKÉNTES- MENEDZSMENT LEHETŐSÉGEI A VÁLLALATI ÖNKÉNTESSÉGBEN Dr. Bartal Anna Mária www.volunteermotivation.hu A hazai civil-nonprofit szektor, az önkéntesség és a CSR fejlődési

Részletesebben

Gazdasági biztonság és a kis országok

Gazdasági biztonság és a kis országok Gazdasági biztonság és a kis országok Inotai András XXIII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia ISO 9000 FÓRUM, Balatonalmádi, 2016. szeptember 15. Miért értékelődik fel a gazdasági biztonság? korábbi katonai

Részletesebben

Előterjesztés a Bicskei Üdülőtábor és Uszodaüzemeltető Nonprofit Kft. 2015. évi beszámolójáról

Előterjesztés a Bicskei Üdülőtábor és Uszodaüzemeltető Nonprofit Kft. 2015. évi beszámolójáról Előterjesztés a Bicskei Üdülőtábor és Uszodaüzemeltető Nonprofit Kft. 2015. évi beszámolójáról 1. előterjesztés száma: 125/2016 2. Előterjesztést készítő személy neve: Molnár Enikő 3. előterjesztést készítésében

Részletesebben

Referenciaintézmények feladatai. Kovács Ibolya Foglalkoztatási és Szociális Hivatal kovacsibolya@lab.hu

Referenciaintézmények feladatai. Kovács Ibolya Foglalkoztatási és Szociális Hivatal kovacsibolya@lab.hu Referenciaintézmények feladatai Kovács Ibolya Foglalkoztatási és Szociális Hivatal kovacsibolya@lab.hu Szakmai célok Az állami feladatellátásba került szolgáltatások finanszírozásához kapcsolódó feladatellátáshoz

Részletesebben

dr. Veres Margit dr. Bencsik Judit

dr. Veres Margit dr. Bencsik Judit almazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016. (III. 23.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési

Részletesebben

Világbajnokság megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésr ől szóló 2015. évi XXXIII. törvény módosításáró l

Világbajnokság megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésr ől szóló 2015. évi XXXIII. törvény módosításáró l i: c 2015. évi... törvény Érkezett: 2015 JÚN 0 2. a Budapesten megrendezend ő Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésr ől szóló 2015.

Részletesebben

ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA

ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA AZ EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATÁRÓL (a módosításokkal egységes szerkezetben) Enying Város Önkormányzatának

Részletesebben

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete Törvényszék: 09 Debreceni Törvényszék Tárgyév: 2 0 1 3 Beküldő adatai Viselt név: Előtag Rábai Családi név Első utónév További utónevek Sándor Születési név: Anyja neve: Születési ország neve: Születési

Részletesebben

Minőségmenedzsment a szerb élelmiszeripari vállalkozásoknál

Minőségmenedzsment a szerb élelmiszeripari vállalkozásoknál Minőségmenedzsment a szerb élelmiszeripari vállalkozásoknál Minőségmenedzsment az élelmiszergazdaságban 2015 Szeged, 2015. November 25. Dr. Kovács Sárkány Hajnalka 1/19 BEVEZETÉS Szerbia élelmiszer-biztonságra

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére Szám: 02/79-6/2007 VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2011. július 18. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete Törvényszék: Tárgyév: 01 Fővárosi Törvényszék 2 0 1 5 Beküldő adatai (akinek az ügyfélkapuján keresztül a kérelem beküldésre kerül) Előtag Családi név Első utónév További utónevek Viselt név: Születési

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. MÁRCIUS 26-I ÜLÉSÉRE

ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. MÁRCIUS 26-I ÜLÉSÉRE ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐJÉTŐL 3571 Alsózsolca, Kossuth L. út 138. Tel: 46/520-020 ; Fax: 46/520-021 polg.hiv@alsozsolca.hu www.alsozsolca.hu ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

Részletesebben

2015. ÉVI ÁLLAMI TÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSA 2016.04.28. (adatok forintban) Jogcím Összesen (Ft) Összesen (Ft) Összesen (Ft)

2015. ÉVI ÁLLAMI TÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSA 2016.04.28. (adatok forintban) Jogcím Összesen (Ft) Összesen (Ft) Összesen (Ft) KUNMADARAS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 215. ÉVI ÁLLAMI TÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSA 216.4.28. (adatok forintban) 1. sz. melléklet Jogcím Összesen (Ft) Összesen (Ft) Összesen (Ft) Eredeti Ei. Módosított Ei. 215

Részletesebben

A hulladékgazdálkodás átalakulásának jogi kérdései. Dr. D. Tóth Éva Jogi Igazgató

A hulladékgazdálkodás átalakulásának jogi kérdései. Dr. D. Tóth Éva Jogi Igazgató A hulladékgazdálkodás átalakulásának jogi kérdései Dr. D. Tóth Éva Jogi Igazgató Adatszolgáltatás Az adatszolgáltatási kötelezettséget előírja:, Ht. 32/A. (4), 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet Adatszolgáltatásra

Részletesebben

Csanádpalota Város Polgármesterétől 6913 Csanádpalota. Kelemen László tér 10. Telefon: 62/263-001 Fax: 62/263-105

Csanádpalota Város Polgármesterétől 6913 Csanádpalota. Kelemen László tér 10. Telefon: 62/263-001 Fax: 62/263-105 1 Csanádpalota Város Polgármesterétől 6913 Csanádpalota. Kelemen László tér 10. Telefon: 62/263-001 Fax: 62/263-105../2013. Tárgy: Makói Kistérség Többcélú Társulása Társulási Megállapodásának felülvizsgálata

Részletesebben

Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság. Schmidtka Gábor

Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság. Schmidtka Gábor Schmidtka Gábor főosztályvezető-helyettes Hulladékgazdálkodás Stratégiai és Tervezési Főosztály 2016. május 3. 1 Jogszabályi háttér A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény 20. (1)

Részletesebben