SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HUMÁN ERŐFORRÁS BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület u. 2. MEGHÍVÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HUMÁN ERŐFORRÁS BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület u. 2. MEGHÍVÓ"

Átírás

1 SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HUMÁN ERŐFORRÁS BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület u. 2. MEGHÍVÓ Sárvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága november 13-án (csütörtök) órai kezdettel a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal I. emelet 218-as számú tárgyalótermében ülést tart, melyre tisztelettel meghívom. Az ülés napirendje: Nyilvános ülés A képviselő-testület november 27-i rendes ülésének előkészítése 1. Tájékoztató az Önkormányzat háromnegyed éves pénzügyi helyzetéről (a tájékoztató a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság anyagai között található) 2. Sárvár Város Önkormányzata évi költségvetési koncepciója (a koncepció a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság anyagai között található) 3. Tájékoztató Sárvár város munkaerő-piaci helyzetéről Meghívott: Kiss Tamara kirendeltség-vezető 4. Beszámoló a Gondozási és Családsegítő Központ munkájáról Meghívott: Hámoriné Németh Edit intézményvezető 5. Beszámoló a Városi Bölcsőde munkájáról Meghívott: Varga Istvánné intézményvezető 6. Önkormányzati bérlakásra vonatkozó bérleti jogviszony szociális alapon történő meghosszabbítása iránti kérelmek elbírálása (Az előterjesztések a zárt ülés anyagai között találhatók.) A bizottság hatáskörébe átruházott döntések 7. Hozzájárulás Dr. Simon Eszter fogorvos (iskolafogászat) rendelési idejének változásához 8. Szociális alapon bérbe adható bérlakás iránti kérelem elbírálása. (Az előterjesztés a zárt ülés anyagai között található.) 9. Önkormányzati bérlakásra vonatkozó bérleti jogviszony szociális alapon történő meghosszabbítása iránti kérelmek elbírálása. (Az előterjesztések a zárt ülés anyagai között találhatók.) 10. Bérleti jogviszony folytatása iránti kérelem elbírálása. (Az előterjesztés a zárt ülés anyagai között található.) 11. FHO-ban elhelyezésre kerülő fiatal házasok névjegyzékére vétel iránti kérelem elbírálása. (Az előterjesztés a zárt ülés anyagai között található) Zárt ülés A képviselő-testület november 27-i rendes ülésének előkészítése 12. A BURSA HUNGARICA Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat évi fordulójára benyújtott pályázatok elbírálása (az előterjesztés később kerül fel a honlapra) Sárvár, november 6. Dr. Szabó Gyula s. k. a Bizottság elnöke

2 Nyilvános ülés A képviselő-testület november 27-i rendes ülésének előkészítése 1./ Napirendi pont Tájékoztató az Önkormányzat háromnegyed éves pénzügyi helyzetéről

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14 2./ Napirendi pont Sárvár Város Önkormányzata évi költségvetési koncepciója (Az előterjesztés később kerül fel a honlapra.)

15 3. Napirendi pont Tájékoztató Sárvár város munkaerő-piaci helyzetéről Tájékoztató Sárvár város munkaerő-piaci helyzetéről Kőszeg 4,2% Celldömölk 6,4% Szombathely 4,1% Sárvár 4,5 % Sárvár 4,5% Szentgotthárd 4,8% Körmend 5,1% Vasvár 7,8% Az álláskeresési ráta Vas megye térségeiben (2014. szeptember 20.)

16 MUNKAERŐ-PIACI FOLYAMATOK A MEGYÉBEN 2014-ben a munkaügyi szervezet munkájában meghatározó szerepet tölt be a hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezkedését segítő uniós programok hatékony működtetése. Kihívást jelent és jelentős ráfordítást igényel a munkanélküliség kezelésében a korábbiaknál hangsúlyosabb szerepet betöltő közfoglalkoztatási programok eredményes megvalósítása. Ezzel egyidejűleg a munkaerő iránti kereslet élénkülése tapasztalható az elsődleges munkaerő-piacon, amely a vállalati kapcsolattartás elmélyítését és további szélesítését teszi szükségessé a felmerülő munkáltatói igények kielégítése érdekében első kilenc hónapjában kedvezőbben alakult a megye munkaerő-piaci helyzete, mint egy évvel korábban, amelyben jelentős szerepet játszottak a közfoglalkoztatási programok. Január- szeptember között havonta átlagosan 6120-an regisztráltatták magukat álláskeresőként, 30,8%-kal kevesebben, mint év hasonló időszakában. Az elsődleges munkaerőpiac által nyújtott elhelyezkedési lehetőségek mellett az áprilisig tartó téli átmeneti közfoglalkoztatási programok munkaerő-igénye befolyásolta kedvezően a megye munkaerő-piaci helyzetét. A program befejeződésével a projekt résztvevőinek csak egy része tudott azonnal bekapcsolódni a nyári közfoglalkoztatásba, a többiek álláskeresővé váltak, így májusban átmenetileg - kiugróan megemelkedett a regisztráltak száma. Az állami foglalkoztatási programok júniusi indulása markánsan hatott az álláskeresők létszámának alakulására, mivel egy hónap alatt 23,2%-kal fogyott a regisztrációs rendszerben szereplők száma. Az év második felében lassú ütemben, hónapról hónapra csökkent az álláskeresők száma. Szeptemberben 5532 álláskereső szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában. Vas megyét az egyik legkedvezőbb munkaerő-piaci helyzetű térségek között tartják nyilván. A területi rangsorban - Győr-Moson-Sopron megye és a főváros után - Vas megyében volt a harmadik legalacsonyabb az álláskeresési ráta, amely szeptemberben 4,7% volt, az előző évinél 1,5%-ponttal alacsonyabb és 4 %-ponttal kedvezőbb az országos átlagnál. A megyén belül jelentős munkaerő-piaci különbségek vannak az egyes térségek között annak ellenére, hogy a körzetek között mérséklődött a differencia az egy évvel korábbiakhoz képest, mivel döntően a közfoglalkoztatás átlagosnál nagyobb volumene következtében - a legmagasabb munkanélküliségi rátájú térségekben csökkent legerőteljesebben az álláskeresők száma. Továbbra is Vasvár vonzáskörzetében a legmagasabb az álláskeresők aránya (7,8%), ahol - a jelentős csökkenés ellenére - a megyei átlagnak a több mint másfélszerese a mutató értéke.

17 Celldömölk térségében a 2,4%-pontos mérséklődés eredményeként 6,4%-ra csökkent a ráta, ahol a jelentős csökkenés ellenére még mindig a megyei átlag fölötti a mutató értéke. A megyei átlagnál (4,7%) magasabb munkanélküliséget még Körmend (5,1%) és Szentgotthárd (4,8%) körzetében mutattak az adatok a vizsgált időszakban. A megyében Sárvár (4,5%), Kőszeg (4,2%) és Szombathely (4,1%) vonzáskörzetében alakult legkedvezőbben a munkaerő-piaci helyzet szeptemberében. A nyilvántartott álláskeresők aránya (a gazdaságilag aktív népességhez) Vas megyében Álláskeresők aránya (%) Változás (%-pont) az előző Kirendeltség év szeptemberhez hónaphoz megnevezése szeptember augusztus szeptember viszonyítva Celldömölk 8,8 6,5 6,4-2,4-0,1 Körmend 6,6 5,5 5,1-1,5-0,4 Kőszeg 5,8 4,5 4,2-1,6-0,3 Sárvár 6,4 4,9 4,5-1,9-0,4 Szentgotthárd 6,3 5,2 4,8-1,5-0,4 Szombathely 5,0 4,0 4,1-0,9 0,1 Vasvár 11,9 8,1 7,8-4,1-0,3 Megye összesen 6,2 4,9 4,7-1,5-0,2 Munkaerő-piaci jellemzők Sárvár városban január-szeptember időszakban kedvezőbb munkaerő-piaci folyamatok érvényesültek a városban, mint az előző év azonos időszakában, amelyben - az elsődleges munkaerőpiac által nyújtott elhelyezkedési lehetőségek mellett - jelentős szerepet játszottak a közfoglalkoztatási programok év első kilenc hónapjában havonta átlagosan 339-en regisztráltatták magukat álláskeresőként, 36,4%-kal kevesebben, mint év hasonló időszakában. Május kivételével, hónapról hónapra csökkent, illetve stagnált a városban az álláskeresők száma. Az átmeneti emelkedést az áprilisig tartó téli átmeneti közfoglalkoztatási programok befejeződése okozta. A projektben résztvevők jelentős része nem tudott a program befejeződését követően elhelyezkedni, így álláskeresővé vált. Számukra a júniusban induló állami foglalkoztatási programok nyújtottak lehetőséget az újbóli munkavállalásra. A programok jelentőségét jól mutatja, hogy egy hónap alatt közel 20%-kal csökkent a városban az álláskeresők száma.

18 A nyilvántartási rendszerből január-szeptember közötti időszakban 717 álláskereső került ki, 14%-kal kevesebb, mint az elmúlt év azonos időszakában. Minden második kilépő elhelyezkedés, mintegy 17% közfoglalkoztatási programba történő belépés miatt került ki a regisztrációs rendszerből. A nyilvántartási rendszerből kikerülő munkát keresőknek összességében 2/3-a munkába tudott állni. Munkaerő-piaci képzésbe történő bekapcsolódás miatt az álláskeresők 1,4%-ának szűnt meg az álláskereső státusza. Együttműködés hiánya miatt illetve egyéb kilépési okból 5-25%-nak szűnt meg nyilvántartása. A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FONTOSABB ÖSSZETÉTELE SÁRVÁRON A vizsgált időszak alatt az álláskeresők iskolai végzettség szerinti megoszlása alapvetően nem változott. A legtöbb (65%) álláskereső középiskolába (szakmunkásképző, szakiskola, szakközépiskola, technikum, gimnázium) járt, alacsony iskolai végzettséggel (max. 8. általános) 28% keresett munkát. A diplomások aránya nem érte el a 10%-ot, 7% körül alakult havonta átlagosan első kilenc hónapjában az álláskeresők közül havonta átlagosan 96-an rendelkeztek legfeljebb 8. általánossal, amely 37,5%-kal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A csökkenésben szerepet játszott, hogy a közfoglalkoztatási programok elsősorban az alacsony iskolai végzettségűeknek kínálnak munkalehetőséget. A munkát keresők közül 219-en jártak korábban valamilyen középiskolába, számuk több, mint 1/3-dal kevesebb, mint azonos időszakinál. Legnagyobb ütemben a diplomás álláskeresők száma csökkent, így januárszeptember időszakban 23-an szerettek volna felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben elhelyezkedni. Az álláskeresők között legtöbben évesek január- szeptember közötti időszakban havonta átlagosan 177-en szerepeltek a regisztrációs rendszerben, 42%-kal kevesebben, mint egy évvel korábban. Az idősebbek száma is csökkent, de üteme elmaradt a középkorosztályétól első kilenc hónapjában havonta átlagosan 104 fő 50 év feletti keresett munkát a kirendeltség közreműködésével. Közöttük legnagyobb arányban (62%) a középiskolai végzettséggel rendelkezők fordulnak elő (ezen belül fele szakmunkás), mintegy 30%-ának legfeljebb 8. általános iskolai végzettsége volt, a diplomások aránya nem érte el a 10%-ot. A fiatal álláskeresők is 37%-kal kisebb számban kerestek üres állást januárszeptember időszakban, mint egy évvel korábban. Iskolai végzettségüket tekintve 1/3 részük

19 alacsony iskolai végzettségű, mintegy 60% járt középiskolába, diplomával mindössze 5% rendelkezett szeptember 1-től jelentős változások történtek az álláskeresési ellátásokat érintő szabályozásban, amelyek erősen befolyásolták a következő évi folyamatokat: A bérpótló juttatást (BPJ) szeptember elsejétől a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT) váltotta fel. A szabályozás új elemeként a települési önkormányzat rendeletben előírhatja jogosultsági feltételként, hogy a juttatásban részesülő a lakókörnyezetét tartsa rendben. A foglalkoztatás helyettesítő támogatásra való jogosultságot évente felül kell vizsgálni december 31-e után csak annak a személynek folyósítható az ellátás, aki a jogosultság felülvizsgálatát megelőző egy évben legalább 30 nap munkaviszonyt tud igazolni, vagy úgy, hogy közfoglalkoztatásban vett részt, vagy pedig az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedett el. Az álláskeresési járadék folyósításának maximális időtartama 270 napról 90 napra csökkent, az álláskeresési segélyek közül pedig csak a nyugdíj előtt lévők számára van lehetőség ilyen típusú ellátás megállapítására. A rendelkezések következtében a korábbi évekhez képest jelentősen megváltozott az álláskeresők ellátás szerinti összetétele, amint azt a következő ábra is mutatja. A korábbi években a regisztrált álláskeresők közül minden második részesült álláskeresési járadékban/ segélyben, mára ez az arány 25%-ra mérséklődött. A szociális ellátásban részesülők hányada az elmúlt évekhez hasonlóan 11% körül alakult. Már az előző időszakban is megközelítette a 40%-ot azoknak az álláskeresőknek az aránya, akik semmilyen ellátásra nem voltak jogosultak. Ez az arány azóta tovább emelkedett és az idei évben meghaladta a 60%-ot. A növekedés oka elsősorban az álláskeresési támogatás időtartamának lerövidítésére vezethető vissza. Többen az ellátás kimerítését követően nem válnak jogosulttá szociális ellátásra, ugyanakkor a szolgáltatási tevékenységekre igényt tartva, további együttműködést vállaltak a kirendeltséggel. A gazdasági visszaesés foglalkoztatási hatásainak hosszabb távú következményeként a korábbi években magasan alakult a városban a tartósan (legalább 1 éve megszakítás nélkül) nyilvántartott álláskeresők száma. Mára döntően a közfoglalkoztatási programok eredményeként jelentősen visszaesett év legtöbb hónapjában fő között mozgott a számuk. Az elmúlt év azonos időszakában havonta átlagosan 112-en nem találtak huzamosabb ideje munkahelyet.

20 A tartós munkanélkülieknek több, mint 1/3-a legfeljebb 8 általános iskolát végzett, további közel 1/3 részük szakmunkásképzőben szerzett bizonyítványt. A diplomások aránya 7% körül mozgott. A legalább 1 éve álláskeresők között fiatalok alacsony arányban (7%) fordult elő, ezzel szemben az idősebb korosztály (50 évnél idősebbek) hányada meghaladta az 50%-ot. A pályakezdők számának az alakulását szezonalitás jellemzi. Az év első felében általában csökkenés tapasztalható a körükben, majd a tanév befejeződését követően, a nyári hónapokban általában megemelkedik a frissen végzett fiatal álláskeresők száma ben évben is tapasztalható volt némi növekedés júliustól, amelynek az üteme azonban messze elmaradt az egy évvel korábbitól. Január kivételével az év eddig eltelt minden hónapjában alacsonyabban alakult a városban a pályakezdő munkát keresők száma. Az erőteljes csökkenés eredményeként szeptemberben 28 pályakezdő szerepelt a regisztrációs rendszerben Sárváron, amely közel fele az egy évvel korábbinak. A csökkenő tendencia érvényesülésében egyre nagyobb szerepe van a pályakezdők körében is a közfoglalkoztatásnak ban még alig fordult elő olyan fiatal, aki az állami foglalkoztatási programba történő belépés miatt került ki a nyilvántartási rendszerből, január-szeptember közötti időszakban 10%-ot meghaladta ez az arány. A pályakezdők döntő többsége (36%) alapfokú iskolai végzettséggel keres munkát, minden negyedik érettségizett gimnáziumban, 10% rendelkezik szakmunkás bizonyítvánnyal, 20% szakközépiskolában tanult korábban, a diplomások aránya nem éri el a 10%-ot.

21 A munkaerő-piaci helyzet alakulását befolyásoló tényezők A térségben zajló gazdasági folyamatok az elmúlt időszakban alapvetően nem változtak. A szezonális (kereskedelem, építőipar) munkaerő felvételek, a közfoglalkoztatási programok elindulása és munkaerő igénye határozta meg alapvetően a kilépők számát első félévében. A Sága Zrt. létszámleépítésében érintett munkavállalók álláskeresése, szerencsés esetben még a munkanélkülivé válás előtti ismételt elhelyezkedése, csökkentette a kirendeltségre bejelentett állások számát. Az év második felében folyamatosan volt felvétel - kölcsönzött munkaerőként - a Flextronics Kft-hez. A Sága Foods Zrt.-től elbocsátottak részére a Taravis Kft.-nél is nyílt elhelyezkedési lehetőség. Az AWF Autóalkatrészgyártó és Kereskedelmi Kft. (Sopron, Ipar krt. 20.) március végén megvásárolta az Amtek Zrt. telephelyét. Az épület felújítását, karbantartását május elejével kezdték meg. Az álláskeresők magas száma, a végrehajtott és a folyamatban lévő létszámleépítések miatt nagy volt az érdeklődés a létesülő munkahelyek iránt. A kirendeltség gyűjtötte és továbbította az érdeklődők önéletrajzát a munkáltató részére. Decemberben csoportos behívások történtek a januári termelésindítás érdekében. A folyamatos létszámbővítés eredményeként szeptemberében az alkalmazottak létszáma már 86 fő volt. Új projektek érkezése miatt további létszámfelvételek várhatók a munkáltatónál. A Bábolna Tetra Kft. új baromfikeltető üzeme március végén került átadásra. A kirendeltség megkeresésére a munkáltató jelezte, hogy munkaerő-igény bejelentését nem tervezik, mert a cégnél közvetlenül jelentkezők közül fel tudják tölteni az új állásokat. Térségünkben bejelentett létszámleépítés nem volt, de több munkáltató hajtott végre létszámcsökkentést. Az állásukat elvesztők fogadását kiemelten kezeljük a kirendeltségen, igyekszünk minden információval ellátni őket a regisztráció alkalmával, segítve ezzel az ismételt elhelyezkedésüket. Az elhelyezkedések alakulása MEGNEVEZÉS év év év év* Regisztrált álláskeresők érintett létszám, fő Összes elhelyezkedés, fő Arány %-ban 55,80 53,81 59,05 55,66 - Támogatott elhelyezkedés, fő közfoglalkoztatás TÁMOP Arány %-ban 13,01 15,47 17,58 20,44 - Nem támogatott elhelyezkedés, fő Arány %-ban 42,80 38,34 41,47 35,22 * adatok: szeptember 20-ig Munkaerőigények számának alakulása MEGNEVEZÉS év év év év* Támogatással igényelt munkaerő, fő Támogatottból közfogl.-ba igényelt munkaerő, fő Támogatás nélkül igényelt munkaerő, fő Összes munkaerőigény adatok: szeptember 20-ig

22 A bejelentett álláshelyek száma a munkavégzés helye szerint I-IX. hónap db Sárvár Többi település A fenti grafikon adatai szerint 2014-ben a benyújtott munkaerő-igények 91%-a sárvári munkavégzési helyre szólt. (Az adatok tartalmazzák azokat a munkaerő-igényeket is, amelyeket az ország más kirendeltségein adtak be a munkáltatók.) A MUNKANÉLKÜLISÉG KEZELÉSÉRE SZOLGÁLÓ ESZKÖZÖK A TÁMOP /1 Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért program A program célcsoportjai: 1. Alacsony iskolai végzettségűek 2. a pályakezdő álláskeresők, illetve a 25 év alatti álláskeresők, év felettiek 4. Gyermekgondozás, hozzátartozó ápolása után visszatérők 5. Foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult álláskeresők, 6. Tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek: legalább 3 hónapja regisztrált álláskeresők, álláskeresési ellátásukat már kimerített álláskeresők, csoportos létszámcsökkentésben érintettek, elavult/nem hasznosítható szakképzettséggel rendelkezők. Projektbe bevont létszám év Bérköltség támogatás Bértámogatás 50 év feletti Munkatapasztalat célcsoport (max. -szerzés (90 nap) 3X4 hónap) Pályakezdők bérköltség támogatása Sárvár Vas megye

23 A bér-, illetve bérköltség-támogatások igénybevevői jellemzően a mikro- és kisvállalkozások, 1-1 fő felvételével. Képzés Vállalkozóvá válás támogatása Utazási támogatás Lakhatási támogatás Sárvár Vas megye Munkaerőpiaci képzés A TÁMOP program keretében a legtöbb álláskeresőnek munkaerő-piaci képzéssel tudtuk segíteni a munkához jutását ban legtöbben jogosítványszerző, gépkezelő, szállodai szobaasszony, illetve nyelvi képzéseken vettek részt. Az Egységes Segélyhívó Rendszer hívásfogadó központjába felvételt nyertek képzése is többségében ebből a keretből került finanszírozásra ben az álláskeresők között a legnépszerűbb tanfolyamok a targoncavezető, jogosítványszerző és a nyelvi képzések voltak. Munkaerő-piaci képzés támogatására a decentralizált Foglalkoztatási alaprészből csak ban került sor, ekkor 11 fő végezhette el az ESR operátor képzést ban a képzésbe kerülők közül 51 fő, 2014-ben pedig 38 fő volt sárvári lakos. Vállalkozóvá válás támogatása Az álláskeresők vállalkozóvá válását majdnem kizárólag a TÁMOP programból tudtuk támogatni. (2013-ban a decentralizált Foglalkoztatási Alaprészből 3 fő, 2014-ben 4 fő kapott támogatást.) A vállalkozók többsége a város fejlődő turizmusára alapozta a tevékenységét. Többségük fodrász, kozmetikus, kéz- és lábápoló, fényképész, szálláshely-szolgáltató tevékenységi körben indította el a vállalkozását. Közfoglalkoztatás a kirendeltség területén, A kirendeltség rendelkezésére bocsátott keretet egy előzetes terv alapján osztotta el annak érdekében, hogy a központilag előírt létszám foglalkoztatása megtörténjen. A tervezésnél figyelembe vettük a település nagyságát, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők számát, zöldterületek nagyságát, illetve egyéb tényezőket. Felhívtuk az önkormányzatok figyelmét az FHT-ben részesülők esetében a legalább 30 nap munkaviszony megszerzésének lehetőségére. A fentiek, illetve a rendelkezésre álló pénzügyi keret alapján a közfoglalkoztatást az önkormányzatok, illetve intézmények részére személyenként 3 hónapra, napi 6 órás foglalkoztatással és 70 %-os mértékben tudtuk támogatni. A közfoglalkoztatási programok döntően áprilisban elindultak el. A megtakarításokat és a fel nem használt kereteket további igények kielégítésére fordítottuk. Az első félévben 39 önkormányzat, illetve intézmény valamint a bejcgyertyánosi Teleház igényelt támogatást. Közfoglalkoztatásba 74 fő került, mely ezer Ft elkötelezettséget jelentett. (A kazánprogram keretében januártól 4 fő került felvételre. )

24 Az téli közfoglalkoztatási program elindulásáig összesen 44 munkáltatóval 72 támogatási szerződést kötött a kirendeltség. Szervezeti egységek A BM részérő l elvárt belépő k száma Közfoglalkoztatásb a belépők tényleges létszáma Teljesítés i arány Rendelkezésr e álló keret Felhasznált forrás Teljesítés i arány (fő) (fő) (%) (Ft) (Ft) (%) Celldömölk ,3% ,39% Körmend ,6% ,29% Kőszeg ,0% ,47% Sárvár ,0% ,21% Szentgotthár ,2% 45 d ,64% Szombathely ,2% ,52% Vasvár ,3% ,51% 176,8% Vas megye ,66% Az országos közfoglalkoztatási programok (erdészet, vízügy, közút, rendőrség, kormányhivatal, katasztrófavédelem) márciusban indultak, amelynek keretében 159 fő került alkalmazásra. Az időközben megüresedett helyekre a kirendeltség rövid időn belül tudott új munkaerőt közvetíteni. Téli közfoglalkoztatási program a kirendeltség területén (2013. november április 30.) November 1-től 55 fő, december 1-től újabb 64 fő felvételére került sor az önkormányzatokhoz, december 1-től Sárváron (2 csoport), Bejcgyertyánosban, Káldon, Meggyeskovácsiban és Répcelakon alapkompetencia képzésben vettek részt március 30-ig. A szakmai tanfolyamokon (kisgépkezelő, konyhai kisegítő, település-karbantartó, házi betegápoló) decembertől összesen 57 fő vett részt. Az előzetesen januárra tervezett felvételeket előrehozták, így december elejével további 50 fő felvételére került sor az önkormányzatokhoz a téli munkák elvégzésére. Ennek keretében a kazánprogramban résztvevő önkormányzatok (Hegyfalu, Ölbő, Szeleste, Vasegerszeg) továbbfoglalkoztathatták a korábban november végéig - náluk dolgozó létszámot, 8 főt. A foglalkoztatókkal a megállapodások megkötése, a közvetítések, illetve az orvosi vizsgálatra irányítás minden esetben időben megtörtént. Március 1-ével a közfoglalkoztatási program keretében további 64 fő állt munkába az önkormányzatoknál, amelyből a sárvári Városgondnokság 20 főt alkalmazott. A kirendeltség területén működő önkormányzatok többsége is vett még fel közfoglalkoztatottakat április végéig szóló szerződéssel. A téli önkormányzati közfoglalkoztatás résztvevői közül 19 fő tudott az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedni.

25 Az országos közfoglalkoztatási programokban résztvevő munkáltatók és foglalkoztatottak létszáma: Erdészet: 29 fő - Sárvár 12 fő - Vasvár Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság: 39 fő Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság: 7 fő Rendőrség: 5 fő Katasztrófavédelem: 2 fő Közút: 4 fő Őrségi Vízrendezési Társulat: 1 fő Kormányhivatal: 8 fő Nemzeti Művelődési Intézet 11 fő Közfoglalkoztatás Sárvár városban, A sárvári álláskeresők közül novembertől 41 fő dolgozott az országos közfoglalkoztatást bonyolító munkáltatónál. Az önkormányzat és intézményeinél összesen 70 fő állt közfoglalkoztatási jogviszonyban. Alapkompetencia, illetve szakmai ismereteket nyújtó tanfolyamokon 28 fő vett részt. Közfoglalkoztatás a kirendeltség területén, A téli közfoglalkoztatási program május 1-vel ért véget, aminek következtében a kirendeltségnek mintegy 400 fő ismételt álláskereső regisztrálását kellett elvégezni. Az országos programot bonyolító közfoglalkoztatókhoz május 1-vel, illetve május 6-ával visszaközvetítettük az álláskeresőket. Az önkormányzati közfoglalkoztatás első üteme május 15-től, május 19-től, illetve június 1- tól indult és szeptember 30-ig tartott. A kirendeltség a központ által biztosított pénzügyi keretből általánosan 80 %-os mértékű támogatást állapított meg. A kistérségi Start mintaprogram keretében, mely területünkön 2014-ben új programként jelent meg, Bejcgyertyános (13 fő), Meggyeskovácsi (8 fő), Vásárosmiske (5 fő) kezdte meg a foglalkoztatást június 1-től. A közfoglalkoztatás a program keretében október 31-ig tart. Július elejétől újabb közfoglalkoztatási lehetőségek nyíltak az önkormányzatok és intézményeik részére augusztus 31-ig. A támogatás bérköltség tekintetében ekkor 100 %-os mértékű, illetve a bér és járulékai 10%-áig közvetlen költség támogatása is lehetséges volt már. A nyári közfoglalkoztatási programok folytatódtak. Július 31-én érkezett tájékoztatás szerint újabb közfoglalkoztatási lehetőség nyílt az önkormányzatok és intézményeik részére: augusztus 1-től október 31-ig. A támogatás 100%-os mértékű, illetve a bér+járulékok 10 %- áig közvetlen költség támogatására ismételten lehetőség volt. A júliustól augusztus végéig foglalkoztatottak esetében lehetőség volt - az önkormányzat kérésére - a közfoglalkoztatás meghosszabbítására. 24 fő foglalkoztatása került meghosszabbításra. Szeptembertől október végéig további 10 fő foglalkoztatását támogatta a kirendeltség. Az önkormányzati közfoglalkoztatásban összesen 164 fő dolgozik. A szerződések október 31-ig, a Városgazdálkodás esetében 22 főre vonatkozóan november 16-ig meghosszabbításra kerültek. Az önkormányzati közfoglalkoztatásba bevontak közül 10 fő helyezkedett el támogatás nélkül az elsődleges munkaerőpiacon. Az országos közfoglalkoztatásban résztvevők szerződését a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság kivételével meghosszabbították november 30-ig, illetve február 28-ig. A Vízügyi Igazgatóság szeptemberben megszüntette a közfoglalkoztatottak szerződését és október 1-től többségüket ismételten alkalmazásba vette. Foglalkoztatásuk szintén február 28-ig szól.

26 Közfoglalkoztatás Sárvár városban, Az országos közfoglalkoztatók összesen 47 sárvári álláskereső részére biztosítottak munkát. Az önkormányzatnál és intézményeinél 52 főt vontak be a munkába, segítve ezzel a város életét. Nyári diákmunka program Az első alkalommal 2013-ban meghirdetett program célja, hogy az inaktív fiatalok száma ne növekedjen tovább. A program ennek megfelelően prevenciós jelleggel, már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását és ezzel a korai munkatapasztalat mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is. A munka révén szerzett korai sikerélmény elősegíti a későbbi munkaszocializációs folyamatot is. A program ezen felül biztosítani kívánta az önkormányzatoknál és a 100 %-ban önkormányzati fenntartású alapfeladat ellátását szolgáló intézményekben a nyári szabadságolási időszakban jelentkező kisegítő munkaerőigények kielégítését is. A program keretében az önkormányzatok, önkormányzati fenntartású alapfeladat ellátását szolgáló intézmények lehettek a támogatott munkaadók, akik legkorábban július 1-jétől legfeljebb 2 hónap időtartamra nappali tagozatos tanulói jogviszonyban lévő 16 és 25 év közötti fiatalokat foglalkoztathattak munkaviszony keretében, teljes vagy részmunkaidőben, bérköltség támogatással. A kirendeltség összesen 59 fő foglalkoztatását támogatta. Sárvár Város Önkormányzata 2 főt, (1 fő 7 óra Ft/hó, 1 fő 8 óra Ft/hó), a múzeum 4 főt (8 óra Ft/hó) alkalmazott júniusában ismét meghirdetésre került a diákmunka program. A fiatalok idén is maximum két hónapra, augusztus 31-ig állhattak munkába napi hat órás munkaidővel, azonban a kirendeltség rendelkezésére álló pénzügyi keret 1 fő részére max. 1 hónapra tette lehetővé a támogatást. A pótlólagos igénylésre július 21-én érkezett keret. Ennek köszönhetően a diákmunka programban összesen 83 fő vehetett részt, a megállapított támogatás összege Ft volt. Sárváron az önkormányzat 5 fő, valamint intézményei közül a múzeum foglalkoztatott 12 fő diákmunkást 1-1 hónapra. Ez utóbbi reméljük nagy segítséget jelentett az idegenforgalmi szezonban a turisták fogadásában. Közérdekű munkavégzés április 15-től a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló évi II. törvény alapján folytatott eljárásokra, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény szerinti közigazgatási bírság helyébe lépő közérdekű munka végrehajtásával kapcsolatos feladatokat a munkaügyi szervezet végzi. Közérdekű munkára kell/lehet jelentkeznie annak a személynek, akinek 1. a szabálysértési hatóság vagy a bíróság meghallgatás vagy tárgyalás során közérdekű munka büntetést szabott ki, 2. a szabálysértési hatóság vagy bíróság által kiszabott, de meg nem fizetett pénzbüntetése illetve helyszíni bírsága közérdekű munkára átváltható és a közérdekű munkát választja, 3. Az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése esetén közérdekű munka büntetés szabható ki. Ha az elkövető a közérdekű munka elvégzését nem vállalja, a szabálysértési hatóság pénzbírságot szabhat ki. Amennyiben megállapítható, hogy ez közérdekű munka visszautasítása miatt kiszabott pénzbírság, úgy közérdekű munkával való megváltásának nincs helye. 4. közigazgatási bírságát a hatóság végzésben közérdekű munkára változtatta át. Az eltelt időszakról az alábbi adatokkal, tapasztalatokkal rendelkezünk:

27 2012-ben 17 fő, 18 esetben jelentkezett a kirendeltségen közérdekű munkavégzésre. Nemek szerinti megoszlásuk: 15 férfi és 2 nő. 14 ügyben dolgozták le a kiszabott munkavégzést ban 38 fő érkezett közérdekű munkára, összesen 48 ügyben. Az előző évhez hasonlóan az érintettek közül 2 fő volt a nő. 39 esetben zárult le az ügy a munkavégzéssel ben 34 ügy miatt 27 fő volt érintett, közülük 4 fő volt nő. 26 esetben dolgozták le a pénzbírságot. A közérdekű munkavégzésre jelentkezők jellemzően általános iskolát, vagy szakmunkásképzőt végeztek. Nagyon alacsony az érettségivel, illetve az egyetemi, illetve főiskolai végzettséggel rendelkezők aránya. A foglalkoztatásban résztvevő munkáltatók többsége helyi önkormányzat, kisebb részben intézmény, illetve közfoglalkoztató. Legtöbb személy számára a Városgazdálkodás biztosított munkalehetőséget. Álláskeresést, elhelyezkedést segítő szolgáltatásaink A hozzánk forduló álláskeresők és állást változtatni szándékozók számára már az információs pultnál rendelkezésre állnak az aktuális állásajánlatok, a munkáltatók álláshirdetései. Az információs munkakört ellátó munkatársunk pontos tájékoztatást ad az álláskeresési ellátásokról, az ügyintézés menetéről, a szolgáltatásokról, a munkáltatói tájékoztatókról. Az elhelyezkedési lehetőségekről, a térség munkaerőpiacáról a térségi foglalkoztatási tanácsadó nyújt információt. Önéletrajz készítésében, továbbításában folyamatosan rendelkezésére áll az álláskeresőknek. Fontos feladata a munkáltatók tájékoztatása a foglalkoztatást érintő kedvezményekről, támogatási lehetőségekről, segítségnyújtás az állásajánlatok hirdetésében, az üres álláshelyek betöltésében. Az ügyfélszolgálati ügyintézők felelőssége és lehetősége, hogy munkatanácsadásra, álláskeresési tréningekre, álláskereső klubba irányítsa azokat az álláskeresőket, akiknek arra szükségük van. A munkaerőpiaci szervezet új feladatai Ifjúsági Garancia Program meghirdetése: az uniós kezdeményezés célja, hogy valamennyi 25 év alatti fiatal a munkahelye elvesztését, vagy a formális tanulás befejezését követő négy hónapon belül színvonalas állásajánlatot kapjon, illetve további oktatásban, tanulószerződéses gyakorlati képzésben vagy gyakornoki képzésben részesüljön. Országos

28 terv: A téli közfoglalkoztatási program végrehajtása A kirendeltség már megkapta a november 1-től február 28-ig tartó önkormányzati közfoglalkoztatás finanszírozására szolgáló keretét és meghatározásra került az elvárt foglalkoztatandó létszám. Várhatóan újabb keret érkezik, továbbá újabb lehetőségek lesznek szakmai képzéseken (házi betegápoló, targoncavezető, kisgépkezelő, növényvédelmi alapismeretek, park-, és kertépítő, temetőkertész munkás, település-karbantartó, kulturális közösségszervezés alapjai) történő részvételre. A képzéseket a tavalyihoz hasonlóan Az újra tanulok! uniós projekt finanszírozza majd. Sárvár, október 27. Kiss Tamara kirendeltségvezető

MEGHÍVÓ. SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HUMÁN ERŐFORRÁS BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület 2-3.

MEGHÍVÓ. SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HUMÁN ERŐFORRÁS BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület 2-3. SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HUMÁN ERŐFORRÁS BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület 2-3. MEGHÍVÓ Sárvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága 2013. április

Részletesebben

TÁJÉKO Z TATÓ. Borsod-Abaúj-Zemplén megye munkaerő-piaci helyzetéről, a foglalkoztatás bővítésének lehetőségeiről. Munkaügyi Központ. 2013.

TÁJÉKO Z TATÓ. Borsod-Abaúj-Zemplén megye munkaerő-piaci helyzetéről, a foglalkoztatás bővítésének lehetőségeiről. Munkaügyi Központ. 2013. Munkaügyi Központ TÁJÉKO Z TATÓ Borsod-Abaúj-Zemplén megye munkaerő-piaci helyzetéről, a foglalkoztatás bővítésének lehetőségeiről (Készült a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés 2014. január 16-ai ülésére)

Részletesebben

Tárgy: Szociális szolgáltatástervezési koncepció felülvizsgálata Mell.: 1 db

Tárgy: Szociális szolgáltatástervezési koncepció felülvizsgálata Mell.: 1 db Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. U-18402-14/2010. Lencséné Szalontai Mária tel.: 63-510-323 e-mail: lencsene@szentes.hu Tárgy: Szociális szolgáltatástervezési koncepció felülvizsgálata

Részletesebben

Szentgotthárd város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2010.

Szentgotthárd város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2010. Szentgotthárd város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2010. 1 Tartalomjegyzék 1. Szentgotthárd szociális ellátórendszerének megvalósult fejlesztései, eredményei a 2008-as koncepció

Részletesebben

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2013. március 28-i ülésére

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2013. március 28-i ülésére Tárgy: Beszámoló a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ munkájáról Előkészítette: Kádasné Öreg Julianna igazgató Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ Véleményező Oktatási, Kulturális és Sport

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL 104. PÁPAI JÁRÁSI HIVATAL JÁRÁSI MUNKAÜGYI KIRENDELTSÉG

VESZPRÉM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL 104. PÁPAI JÁRÁSI HIVATAL JÁRÁSI MUNKAÜGYI KIRENDELTSÉG VESZPRÉM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL 104. PÁPAI JÁRÁSI HIVATAL JÁRÁSI MUNKAÜGYI KIRENDELTSÉG E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2014. augusztus 28-i ülésére Tárgy: A Veszprém Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó NÓGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA T Á J É K O Z T A T Ó a Nógrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja 2013. évi tevékenységéről 9000 Az elhelyezkedettek száma néhány kiemelt csoportban

Részletesebben

A Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye Kétegyházi Intézményegysége 2012. évi szakmai beszámolója

A Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye Kétegyházi Intézményegysége 2012. évi szakmai beszámolója A Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye Kétegyházi Intézményegysége 2012. évi szakmai beszámolója Készítette: dr. Rakuszné Villám Mária intézményegység- vezető Beszámolóm a Gyulai

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A Társulási Tanács 2010. április 22-i ülésére. Tárgy: Beszámoló a szociális és gyermekjóléti tevékenység 2009. évi feladatellátásáról

ELŐTERJESZTÉS. A Társulási Tanács 2010. április 22-i ülésére. Tárgy: Beszámoló a szociális és gyermekjóléti tevékenység 2009. évi feladatellátásáról Balatonfüredi Kistérségi Többcélú Társulás Társulási Tanács ELNÖKE 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1 Szám: 1288- /2010 Előkészítő: Váradi Gézáné intézményvezető ELŐTERJESZTÉS A Társulási Tanács 2010.

Részletesebben

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye. 1042. Budapest, Deák Ferenc u. 93. Tel: 231-6010, 231-0000 Fax: 390-4370 E-mail: titkarsag@ujpestszi.

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye. 1042. Budapest, Deák Ferenc u. 93. Tel: 231-6010, 231-0000 Fax: 390-4370 E-mail: titkarsag@ujpestszi. Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye www.ujpestszi.hu 1042. Budapest, Deák Ferenc u. 93. Tel: 231-6010, 231-0000 Fax: 390-4370 E-mail: titkarsag@ujpestszi.hu SZAKMAI PROGRAM Jóváhagyta Budapest

Részletesebben

GYERMEKVÉDELMI BESZÁMOLÓ 2010 évről

GYERMEKVÉDELMI BESZÁMOLÓ 2010 évről Bucsa Község Önkormányzata GYERMEKVÉDELMI BESZÁMOLÓ 2010 évről A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. Törvény 96.. (6) bekezdése alapján 2011.05.16. Tisztelt Képviselő

Részletesebben

Tájékoztató. Heves megye munkaerő-piaci helyzetéről. (Összeállította: Macz Orsolya, Domján Róbert)

Tájékoztató. Heves megye munkaerő-piaci helyzetéről. (Összeállította: Macz Orsolya, Domján Róbert) Ikt. szám: 6-16/2014/222 Ügyintéző: Macz Orsolya Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlése Helyben Tájékoztató Heves megye munkaerő-piaci helyzetéről (Összeállította: Macz Orsolya, Domján Róbert) Tisztelt Közgyűlés!

Részletesebben

Szentes Város. Szociális. Szolgáltatástervezési koncepciójának. felülvizsgálata

Szentes Város. Szociális. Szolgáltatástervezési koncepciójának. felülvizsgálata Szentes Város Szociális Szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata Készült Szentes Város Polgármesteri Hivatal Szociálpolitikai Osztályán 2006. november 2 Bevezetés Szentes Város Önkormányzata

Részletesebben

Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény 6775 Kiszombor Szegedi u. 2. Tel: 62/297-074 e-mail: EESZI.KISZOMBOR@gmail.com.

Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény 6775 Kiszombor Szegedi u. 2. Tel: 62/297-074 e-mail: EESZI.KISZOMBOR@gmail.com. Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény 6775 Kiszombor Szegedi u. 2. Tel: 62/297-074 e-mail: EESZI.KISZOMBOR@gmail.com. Ikt. szám: 92/2011. Tárgy: 2010. évi beszámoló Kiszombor Község Önkormányzat

Részletesebben

VÁROSI POLGÁRMESTERI HIVATAL

VÁROSI POLGÁRMESTERI HIVATAL VÁROSI POLGÁRMESTERI HIVATAL 3060 PÁSZTÓ, KÖLCSEY F. U. 35. (06-32) *460-155 FAX: (06-32) 460-918 Szám: 1-80 /2015. A határozat elfogadása egyszerű szavazattöbbséget igényel! J A V A S L A T A 2014. évi

Részletesebben

Átfogó értékelés. Budapest IV. kerület Újpest 2012. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenységéről. Budapest, 2013. április

Átfogó értékelés. Budapest IV. kerület Újpest 2012. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenységéről. Budapest, 2013. április Átfogó értékelés Budapest IV. kerület Újpest 2012. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenységéről Budapest, 2013. április 1 Bevezetés 3 1. Demográfiai mutatók 4 2. Az önkormányzat által nyújtott pénzbeli,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2014. április havi ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2014. április havi ülésére Siófok Város Gondozási Központja 8600 Siófok, Korányi S. u. 1/a Telefon: 84-311-013 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Siófok, 2014-03-20. Dr. Pavlek Tünde jegyző ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAM 2015.

SZAKMAI PROGRAM 2015. SZAKMAI PROGRAM 2015. Összeállította: Papp Krisztina Intézményvezető Sziráki Anikó Családsegítő csoport szakmai vezető Bicskeiné Mayer Erzsébet Gyermekjóléti csoport szakmai vezető Elfogadva: A Budapest

Részletesebben

Dr. Schmidt Péter alpolgármester előterjesztése

Dr. Schmidt Péter alpolgármester előterjesztése napirendi pont Dr. Schmidt Péter alpolgármester előterjesztése A szolgáltatástervezési koncepció felülvizsgálata és aktualizálása Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata szociális szolgáltatási feladataira

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. május 28-i rendes ülésére

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. május 28-i rendes ülésére 6. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. május 28-i rendes ülésére Tárgy: Az önkormányzat 2014. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi

Részletesebben

Bevezetés 2 1. Demográfiai mutatók 3 2. Az önkormányzat által nyújtott pénzbeli, természetbeni ellátások biztosítása...3 3. Az önkormányzat által

Bevezetés 2 1. Demográfiai mutatók 3 2. Az önkormányzat által nyújtott pénzbeli, természetbeni ellátások biztosítása...3 3. Az önkormányzat által Bevezetés 2 1. Demográfiai mutatók 3 2. Az önkormányzat által nyújtott pénzbeli, természetbeni ellátások biztosítása...3 3. Az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátások bemutatása.6

Részletesebben

Veszprém Megyei Kormányhivatal Pápai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége. T á j é k o z t a t ó

Veszprém Megyei Kormányhivatal Pápai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége. T á j é k o z t a t ó Veszprém Megyei Kormányhivatal Pápai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége 138. T á j é k o z t a t ó a Pápai Járás munkaerő-piaci helyzetéről és a foglalkoztatás alakulásáról Előadó: Bocskay Gyöngyi

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Bánk Község Önkormányzata

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Bánk Község Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Program Bánk Község Önkormányzata 2013. július 5. Türr István Képző és Kutató Intézet Cím: 1054 Budapest, Széchenyi u. 14. Telefon:06 1 882 3454 email: ugyfelszolgalat@tkki.hu web:

Részletesebben

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ felülvizsgált egységes szerkezete

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ felülvizsgált egységes szerkezete SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ felülvizsgált egységes szerkezete JÁSZLADÁNY 2014. a 152/2014. (VI.12.) képviselő-testületi határozattal elfogadva 1 BEVEZETÉS A szociális igazgatásról és ellátásokról

Részletesebben

Horti Szociális Ellátó Intézmény. Szakmai program

Horti Szociális Ellátó Intézmény. Szakmai program Horti Szociális Ellátó Intézmény Szakmai program Készítette: Kiss Edit intézményvezető Hort, 2013. július 1. Intézményi történeti áttekintés Az Idősek Klubját 1975. évben alapította Hort Község Tanácsa.

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Polgármesteri Hivatal tanácsterme Serényfalva, Kossuth L. út 63.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Polgármesteri Hivatal tanácsterme Serényfalva, Kossuth L. út 63. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Serényfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 27-én 16.00 órai kezdettel megtartott munkaterv szerinti nyílt üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak:

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA 2010 2015.

SZÉKESFEHÉRVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA 2010 2015. SZÉKESFEHÉRVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA 2010 2015. Megyei Jogú Város Önkormányzatának Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója 2 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ 2013. évi tevékenységéről

SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ 2013. évi tevékenységéről BUDAPEST FŐVÁROS II. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT CSALÁDSEGÍTŐ ÉS GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT 1027 Budapest, Horvát utca 2-12. Telefon/fax: 225-7956 E-mail: papp.krisztina@csgyk02.hu SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Családsegítő

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága (FESZGYI) 2011. évi működéséről

BESZÁMOLÓ A Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága (FESZGYI) 2011. évi működéséről Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága Családtámogató és Gyermekjóléti Központ Családsegítő Szolgálat 1095 Budapest, Mester u. 19 tel: 216-0983, 218-6175. BESZÁMOLÓ A Ferencvárosi

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye. Szám:02/182-17/2015. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Veszprém

Részletesebben