PROJEKTNAPLÓ. Édes hazám Magyarország, édes Erdélyország barangolás a végeken

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PROJEKTNAPLÓ. Édes hazám Magyarország, édes Erdélyország barangolás a végeken"

Átírás

1 Édes hazám Magyarország, édes Erdélyország barangolás a végeken HA pályázat Irodalmi, történelmi, honismereti, földrajzi barangolás a végeken, Erdély gyönyörű tájain PROJEKTNAPLÓ Készítette: Hódmezővásárhely Kertvárosi Katolikus Általános Iskola 7.a és 7.b osztályos tanulói 2014.február-április

2 Az utazás előkészítő szakasza: február ig TÉMAHÉT Szülői értekezlet projektvezető Juhászné Wolf Edit igazgató tájékoztatója a pályázatról a 7. osztályt érintő kirándulásról. Az előkészületek során tartottunk 1. programismertető szülői értekezletet et tartott igazgató néni 2. készültek a gyerekek prezentációkkal 3. a meglátogatandó tájakkal, városokkal kapcsolatban, projektnapunk volt, ahol Erdéllyel ismerkedtünk mind a vallás, a tájai, a Trianoni szerződés, Erdélyi dalok, toborzódalok, Székely himnuszának megtanulása 4. Plakátokat, beszámolókat készítettünk 5. Március 15.-ről ünnepi műsort készítettünk 6. Kőműves Kelemen előadása készült el társaink által. 7. Petőfi, Arany életrajzok tanulása volt egy hangulatos délután programja as forradalom és szabadságharc történéseivel való ismerkedést 9. Mátyás király életét elevenítettük fel 10. Hunyadiak életrajzát ismertettük Tanulmányoztuk Románia, Erdély természet és gazdaságföldrajzát. Néprajzi adatokat gyűjtöttünk. Történelmi könyveket olvastunk Trianonról. A felkészülést szaktanáraink segítették. Meghallgattuk a beszámolót. Iskolánkat bemutatót és Hódmezővásárhely albumot készítettünk. Szeretetcsomagok, ajándékkönyvjelzők késztésével készültünk az aradi iskola és a dévai gyermekotthon meglátogatására

3 A napok eseményeit, a lázas készülődést örökítettük meg képekben. Február 3. Tanáraink tájékoztatója a feladatok kijelölése- nagyon nagy volt az izgalom körünkben. Egész nap erre a pillanatra vártunk.

4

5 Megkaptuk a feladatokat! Alig vártuk a folytatást. Február 4.

6 ! Megkezdődött az anyaggyűjtés! Ki miben volt jó, volt aki könyvekből volt aki az internetről gyűjtötte az ismereteket

7 Február 5.Megkezdtük a március 15. i ünnepi műsor próbáit! Február 6- tanultuk a Székely himnuszt.

8

9 Végigjártuk gondolatban az útvonalat és nagyon vártuk már a találkozást diáktársainkkal Erdélyben! Február hőseire emlékeztünk. Ajándékokat készítettünk az aradi diákok részére. Hódmezővásárhelyt és iskolánkat bemutató albumot készítettünk.

10 ELŐKÉSZÍTŐ ÓRÁK 2014.február 24. Erdély vallásai: az órát hitoktatónk Anna néni tartotta. Igazgatóhelyettes néni ismertette a pontos útvonalat. Beszélt Trianon eseményeiről. 6

11 Erdély HATÁRTALANUL-projekt órák: Az órákat Igazgató néni, Magdi néni, Edina néni, Anikó néni tartották. Laci bácsi informatika tudását kihasználva fényképezett és segítette a laptop, projektor használatát. Az órákon megismerkedtünk a pontos útvonaltervvel. A kirándulásunk minden fontos tudnivalóját. Beszélt Igazgató néni a projekt céljáról az előttünk álló feladatokról. Megismertük

12 TRIANON eseményeit, kihatásait életünkre. A NEMZETI összetartozásról beszélgettünk. Az órák közben jöttek a televízió és a Vásárhelyi hírek szerkesztőségének munkatársai. Filmet forgattak munkánkról. Elkészítettük a SZERETETCSOMAGOKAT. Nagy izgalommal készültünk az erdélyi utazásra, izgalmunk HATÁRTALAN volt!

13 1. nap: Arad- Világos-Déva március 14. péntek Indulás az iskola elől a SAS Travel kényelmes autóbuszával-nagy volt az izgalom. Korán reggel gyülekeztünk az iskola előtt lelkesen készültünk az utazásra. Az induló kis csapatunk. Az úton Arad fele megismerhettük Zoli jóvoltából Arad múltját jelenét.

14 Arad-Csiky Gergely Főgimnázium baráti találkozó az aradi diákokkal a 7. a és b osztály tanulóival. nagyon nagy szeretettel vártak bennünket. Olyan jó volt ott lenni. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy részt vehettünk az iskola MÁRCIUS.-i ünnepségén. Közösen énekeltünk toborzódalokat az aradi vendéglátóinkkal. Jó voltvelük együtt lenni. Reméljük jövöre ismét találkozunk.hívtuk az osztályokat hozzánk iskolánkba látogatóba.

15 Közösen a diáktársakkal sétáltunk el a MEGBÉKÉLÉS PARKJÁBA ésa Kivégzés emlékhelyére. Kézzel foghatóvá vált számunkra az 1848-as szabadságharc. Megelevenedett a történelem. Déva felé Világosnál megemlékeztünk a történelmi eseményekről a fegyverletételről. Majd Déván megnéztük a várat. Érdekes volt felidézni a magyar órán tanultakat Kőmíves Kelemen balladáját. Érdekes volt a magyar óra más köntösben.

16 DÉVA Szent Ferenc Gyermekotthon megindító pillanati -nagyon vártak bennünket. Átadtuk a szeretetcsomagokat. Közös Ima majd ünnepi műsorunk előadása. Nagy volt az öröm meghatottság, izgalom.

17 Szállásunk előtt a gyermekotthon vendégházánál. néni előadását hallgattuk a kastély történetéről. Magna Curia előtt Iigazgató

18 2.nap: Déva-Vajdahunyad Segesvár- Zeteváralja- Zetelaka március 15. szombat Nagy izgalom volt már reggel korán. ma megint utazunk a történelemben. Hunyadiak korától indultunk és ma pont március 15-én eljutottunk Segesvárra! Szinte hihetetlen. Március 15.-én fejet hajthattunk Fehéregyháza határában Petőfi emléke előtt! Indulás előtti csendes beszélgetés, búcsú a dévai gyermekotthon vendégházától. márciusi hősök emlékezete előtt. A gyermekotthon lakóival együtt mondtunk imát a Vajdahunyad felé- rendhagyó történelem óra egy diáktársunk előadásában

19 Magdi néni izgalmas előadásában a Hunyadi család történelme és a várhoz kapcsolódó legendák elevenedtek meg. Aztán valóra vált a történelem..vajdahunyad vára Következett Segesvár. Ódon falak, tornyok, régi épületek, Drakula legenda, Vlad Tepes története, Diáklépcső- micsoda testnevelés óra lehetett, amikor minden nap megmászták a gyerekek iskolába menet a lépcsősort.

20 Útban Fehéregyháza felé Petőfi emlékét idéztük fel.

21 Az autóbuszon vetélkedőn vettünk részt. Szállásunk Zeteváralján volt. Igazi székely vendégszeretettel vártak bennünket vendéglátóink.

22 3. nap:, Zetelaka, Csiksomlyó, Csíkszereda, Szentegyháza március 16. vasárnap Reggeli ima a szálláson. Majd indultunk Csiksomlyóra a vasárnapi szentmisére. Emelkedett pillanatok voltak számunkra. Meghatódva vettünk rész a szentmisén a zarándokokkal együtt.

23

24 Székelyudvarhely. Székelyudvarhelyen megnéztük a székely TÁMADT várat. A Szoborparkot és a a SZÉKELY Hősök emlékművénél fejet hajtottunk székely hősök emlékezete előtt. Szentegyháza Gábor Áron Iskolaközpont Zetelaka a szálláson vetélkedő, és rendhagyó tanórák vártak ránk. Nagyon jól éreztük magunkat.

25 Fontos volt számunkra ez a nap! A jó hangulatú este igazi közösséggé formálta kis csapatunkat.

26 4. nap: Zetelaka- Szejkefürdő- Farkaslaka- Parajd- Korond Hargita Ivó völgye március 17. hétfő A Hargita-hegység legmagasabb csúcsa a Madarasinak nevezett részen van (1801 méter).sajnos a hóesés miatt a hegység csúcsára a szent hegyre tervezett kirándulás elmaradt, de az Ivó völgyében székely emberekkel találkoztunk és a hegyi folyók, élővilág elvarázsolt bennünket. Elénekeltük a Székely himnuszt s közös fohász ima hangzott el a magyarságért. A Hargita élővilága és keletkezésének földrajzi biológiai ismeretanyagának felelevenítése kiselőadásokkal segítette a tanultak felidézését. Szelykefürdőn megemlékeztünk Orbán Balázs sírjánál a legnagyobb székely emlékéről, munkásságáról. Farkaslaka Tamási Áron síremlékének koszorúzása közben irodalmi élményeinket elevenítettük fel.

27 Édes hazám vetélkedő a szálláson. Korondon jártunk. Kiállítást szerveztünk a projektmunkáinkból. A szállásadónk jóvoltából a kiállítás később is megtekinthető lesz.

28 Parajd a sóbánya feledhetetlen élményt nyújtott.

29 5. nap Zetelaka- Torda- Kolozsvár- Nagyszalonta március 18. kedd Torda a "kettészakadt" hegy a tudományos magyarázat szerint a hasadék egy víz által kivájt mészkőbarlang tetejének beomlásával keletkezett. Kolozsvár Izgalmas túra volt. Feledhetetlen élmény volt Mátyás király szülőházát látni és a Szent Mihály templomban megállni és fohászkodni. A múlt emlékei nagy hatással voltak ránk.

30 Utunk utolsó állomása Nagyszalonta volt. Felidéztük Arany János gondolatait. Hálát és köszönetet mondtunk gyönyörű utunkért. Feledhetetlen élményekkel gazdagodva tért haza csapatunk. Hódmezővásárhely, 2013.április 1.

31 ÉRTÉKELŐ SZAKASZ Értékelő órák április 1-én. Értékelő órákat tartottunk ahol igazgató néni, Magdi néni és az osztályfőnökeink segítségével rendszereztük a látottakat és együtt újra képzeletben átéltük a kirándulásunk minden pillanatát. Összeállítottuk az útinaplót. Bemutató óra

32 2014. április 2-án az 6. osztályos 55 diáktársunk előtt számoltunk be a pályázat által megvalósulhatott élményeinkről. Izgatottan hallgatták a beszámolónkat és nagyon szeretnék, ha a következő évben ők is részt vehetnének ilyen utazáson. TÉMANAP

33 2014. április 3.-án témanapot tartottunk minden felsős osztályunkban. Gyönyörű kiállítást szerveztünk az elkészült projektekből. Témanap programja: Április 3. (csütörtök) Az Édes hazám, Magyarország- Édes Erdélyország, barangolás a végeken című HA számú pályázat értékelő szakaszának TÉMA NAPJA. A témanapot az iskola valamennyi felsős diákjára kiterjesztjük: Kézműves foglalkozások: székelykapuk. Drámaóra: erdélyi magyar népdalok éneklése hangszeres kísérettel, Mátyásról szóló mese dramatizálása. Természetvédelmi plakátok készítése. Székely történetek előadása. Történelem: történelmünk áttekintése a honfoglalástól Trianonig a látottak térképének megrajzolása (48-as események), irodalmi térképek rajzolása Petőfiről és Arany Jánosról, életük főbb állomásai, versmondó verseny- Arany, Petőfi, Ady, csoportok bemutatkozása, kiállítás a készült anyagokból. Hol jártunk? Mit láttunk? térképes és filmvetítéses természettudományos földrajz-, biológia-, kémia-, fizika előadás élménybeszámoló a kirándulás útvonalát végigjárva! A kiállításra és bemutatóra valamennyi diákot és szülőt várunk. HATÁRTALANUL TÉMANAP a NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS jegyében Április 3. (csütörtök) B HÉT 5/A 1. óra Matematika Bolyai életrajz ismertetése 2. óra Angol Székely monda fordítása 3. óra Magyar Arany János, Petőfi Sándor életrajza, illusztráció készítése (kiállítása) 4. óra Természetismeret Erdély földrajza 5. óra Testnevelés 6. óra Magyar Arany János, Petőfi Sándor életrajza, illusztráció készítése (kiállítása) 5/b 1. óra Magyar Arany János, Petőfi Sándor életrajza, illusztráció készítése 2. óra Történelem- 48-as szabadságharc 3. óra Matematika Bolyai életrajz ismertetés

34 4. óra Testnevelés 5. óra Angol - Székely monda fordítása 6/a 1. óra Informatika prezentáció készítése Kárpátok hegysége 2. óra Testnevelés 3. óra Matematika- Bolyai életrajz 4. óra Angol Székely monda fordítása 5. óra Történelem 48 -as szabadságharc 6/b 1. óra Magyar Mátyásról szóló mese dramatizálása 2. óra Matematika Bolyai életrajza 3. óra Magyar illusztráció készítése a meséről 4. óra Történelem 48 -as szabadságharc 5. óra Testnevelés 6. óra Természetismeret Erdély szép tájain tabló készítése 7/a 1. óra Magyar Ady költészete, nagyváradi Ady emlékek 2. óra- Matematika- Babes Bolyai Egyetem története, híres oktatói életrajza (tabló készítése) 3. óra Földrajz Erdély földrajza 4. óra Biológia Kárpátok állatvilága 5. óra- Magyar Ady költészete, nagyváradi Ady emlékek 6. óra Testnevelés 7/b 1. óra Földrajz Erdély földrajza 2. óra Matematika - Babes Bolyai Egyetem története, híres oktatói életrajza 3. óra Angol Irodalmi térképek rajzolása 4. óra Fizika Légnyomás változás a magas hegységekben 5. óra Kémia Környezetszennyezés problémái Romániában 6. óra Informatika power point bemutató

35 8/a 1. óra Angol Fordítás Petőfi és Arany 2. óra Testnevelés 3. óra Magyar Petőfi és Arany bemutatása (tablókészítés) 4. óra Matematika - Babes Bolyai Egyetem története, híres oktatói életrajza (tabló készítése) 5. óra Magyar Petőfi és Arany bemutatása (tablókészítés) 8/b 1. óra Matematika - Babes Bolyai Egyetem története, híres oktatói életrajza (tabló készítése) 2. óra Történelem Trianon 3. óra Kémia Környezetszennyezés problémái Romániában 4. óra Ének Székely népdalok 5. és 6. óra Rajz Székelykapuk rajzolása Köszönjük, hogy részt vehettünk az ismeretekben bővelkedő és élményekben gazdag HATÁRTALANUL szép utazáson, a NEMZETI összetartozás jegyében.

36 ,

LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN

LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN 2013 KISKUNHALASI FELSŐVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2 ELŐKÉSZÍTŐ ÓRA Jó tanácsok a jövő Határtalanul! utazó hetedikeseinek Barátkozz meg

Részletesebben

I. AMIKOR KÉSZÜLTÜNK AZ UTAZÁSRA

I. AMIKOR KÉSZÜLTÜNK AZ UTAZÁSRA 1 I. AMIKOR KÉSZÜLTÜNK AZ UTAZÁSRA 2015. május 12-e és 15-e között tanulmányi kiránduláson vettünk részt, a mondák, legendák, tündérmesék földjén, Erdélyben. A kiránduláshoz kapcsolódó első feladatunkról

Részletesebben

Benyújtandó dokumentumok jegyzéke. eredeti példány a Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata c. dokumentum jelenléti ív

Benyújtandó dokumentumok jegyzéke. eredeti példány a Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata c. dokumentum jelenléti ív BGA13HA01 sz. Tartalmi és pénzügyi beszámoló 1. A Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata FIGYELEM! Csak a sárga mezőket töltse ki. Az alábbi leírás szerint járjon el: 1.) Töltse ki a 2. sz. munkalapon

Részletesebben

Vendégként érkezni, barátként távozni

Vendégként érkezni, barátként távozni PROJEKTNAPLÓ Határtalanul kirándulás hetedikeseknek Vendégként érkezni, barátként távozni Karcagi Nagykun Református Általános Iskola 2014 tavaszán osztályfőnökünk, Éva néni arról tájékoztatott bennünket,

Részletesebben

Barangolás Erdélyország kulturális és természeti kincsei között

Barangolás Erdélyország kulturális és természeti kincsei között HATÁRTALANUL! Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek Barangolás Erdélyország kulturális és természeti kincsei között Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és AMI, Kápolnásnyék 2013. 04. 10-14. Első

Részletesebben

Székelyföldi barangolások

Székelyföldi barangolások Székelyföldi barangolások Pályázati szám: BGA 12 HA 01 0540 2013. május 14 18. Haller János Általános, Szakközép-és Szakiskola Mosonmagyaróvár, Mosonvár u. 15. 9200 1. Előkészítő óra 2013. április 15.

Részletesebben

Útinapló. Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája. 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából. Úti cél: Erdély

Útinapló. Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája. 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából. Úti cél: Erdély 1 Útinapló Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából Úti cél: Erdély A kirándulás időpontja: 2012.05.25.- 05.30. 1. nap 2012.05.24.-25. Csütörtök éjfélkor

Részletesebben

Benei Hírmondó XII. évfolyam IV. szám 2014. május-június Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa

Benei Hírmondó XII. évfolyam IV. szám 2014. május-június Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa Benei Hírmondó XII. évfolyam IV. szám 2014. május-június Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa Önkormányzati hírek Ladánybene Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. május 27-én

Részletesebben

PROJEKTNAPLÓ. Orczys kalandozások. Kelet-Felvidéken. Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek

PROJEKTNAPLÓ. Orczys kalandozások. Kelet-Felvidéken. Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek PROJEKTNAPLÓ Orczys kalandozások Kelet-Felvidéken Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek Az élet nem az, amit az ember átélt, hanem az, amire visszaemlékszik, és ahogy visszaemlékszik rá, amikor

Részletesebben

Projektnapló. Várak határok nélkül. Mátyás Király Általános Iskola 1212 Budapest, Kolozsvári utca 61. 2015.április, május, június

Projektnapló. Várak határok nélkül. Mátyás Király Általános Iskola 1212 Budapest, Kolozsvári utca 61. 2015.április, május, június Projektnapló Várak határok nélkül Mátyás Király Általános Iskola 1212 Budapest, Kolozsvári utca 61. 2015.április, május, június Iskolánk hetedik osztályos diákjai 38 fővel vettek részt a Határtalanul!

Részletesebben

HA-13-01 sz. Tartalmi és pénzügyi beszámoló 1. A Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata

HA-13-01 sz. Tartalmi és pénzügyi beszámoló 1. A Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata a támogatás terhére elszámolt költségek bizonylatairól pedagógiai program ÉS munkaterv a fakultatív Nemzeti összetartozás Határtalanul! c. témanapról (a Támogatási szerződés 5.5. pontjának megfelelően)

Részletesebben

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal exkluzív VOLUNTAS A KAPOsváRI TánCsICs mihály gimnázium lapja 7 Xl. ÉvfOlyAm, 2. szám 7 2009. november parlamenti ifjúsági nap 2. oldal a szerencsés 13 3. oldal 10 perc Kitüntették Dr. Miklós Endréné tanárnőt

Részletesebben

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG JÚNIUS 4-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG JÚNIUS 4-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG JÚNIUS 4-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM 2013 Tartalomjegyzék Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium - Miskolc 3 Bányai János Szakközépiskola Székelyudvarhely 4 Pécsi Bálicsi

Részletesebben

Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26.

Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26. Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26. Ebben a tanévben iskolánk 7. osztálya rendhagyó osztálykiránduláson vehetett részt. Amint arról már korábban beszámoltunk,

Részletesebben

A történelem sodra. 2014. október 16. - XXV. évf. 42. szám 20 oldal, 200 Ft. A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság

A történelem sodra. 2014. október 16. - XXV. évf. 42. szám 20 oldal, 200 Ft. A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság 2014. október 16. - XXV. évf. 42. szám 20 oldal, 200 Ft Választási eredmények...... 2 Galambinvázió......... 3 Zenemûvészek palotája..... 4 Király

Részletesebben

P 2. évfolyam 4. szám 2010. április

P 2. évfolyam 4. szám 2010. április P 2. évfolyam 4. szám 2010. április PETRIKERESZTÚR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK FOLYÓÍRATA MEGJELENIK HAVONTA Ez történt áprilisban: Április 23-án került sor a filmklub rendezvényére. Április 19-24 között Székelykeresztúron

Részletesebben

Erdélyi kirándulás 2015

Erdélyi kirándulás 2015 Erdélyi kirándulás 2015 Mindkét osztály nagyon várta 2015. május 13-át. Ezen a napon a koránkelés sem okozott gondot senkinek, pedig fél ötkor már az iskola előtt gyülekeztünk. Rövid létszám ellenőrzés

Részletesebben

Helyükre kerülnek a kövek! Gondnoki beszámoló PÜNKÖSDI ÜZENET. 2007. pünkösd

Helyükre kerülnek a kövek! Gondnoki beszámoló PÜNKÖSDI ÜZENET. 2007. pünkösd Helyükre kerülnek a kövek! Gondnoki beszámoló 1Pt 2,5 Ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokkal áldozzatok, a melyek kedvesek Istennek a Jézus Krisztus

Részletesebben

AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium EGYENLŐ SÉG. Hagyaték az Osztálytól.az újaknak.

AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium EGYENLŐ SÉG. Hagyaték az Osztálytól.az újaknak. AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium www.cseresnyes.hu EGYENLŐ SÉG 2008 / május Hagyaték az Osztálytól.az újaknak. csoportkép Erdélyben Balról jobbra, felső sor: Csaba bácsi, Tomi, Emese, Ádám,

Részletesebben

Lébény. Egészségnap Lébényben. Szent Jakab-nap és zarándokünnep Lébény, 2014. július 24-25. Lébény

Lébény. Egészségnap Lébényben. Szent Jakab-nap és zarándokünnep Lébény, 2014. július 24-25. Lébény Lébény VIII. ÉVFOLYAM 40. SZÁM (2014/2.) INGYENES INFORMÁCIÓS KIADVÁNY 2014. Július A 2014. decemberi számunkban már írtuk, hogy a mosonmagyaróvári Karolina Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI) megkezdte

Részletesebben

Pusztinai Magyar Ház Közösségi Ház

Pusztinai Magyar Ház Közösségi Ház Pusztinai Magyar Ház Közösségi Ház Az 1989-es rendszerváltás után úgy mint más csángóföldi faluban, Pusztinán is erős igény mutatkozott arra, hogy a magyar nyelv használata iskolában is, templomban is

Részletesebben

AZ ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA XIX. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2014. JÚLIUS

AZ ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA XIX. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2014. JÚLIUS Udvari Hírek AZ ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA XIX. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2014. JÚLIUS Falunap! Településünk első írásos említésének 800 éves évfordulója alkalmából megrendezésre került jubileumi rendezvénysorozatunk

Részletesebben

AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium EGYENLŐ SÉG. Hagyaték az Osztálytól.az újaknak.

AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium EGYENLŐ SÉG. Hagyaték az Osztálytól.az újaknak. AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium www.cseresnyes.hu EGYENLŐ SÉG Hagyaték az Osztálytól.az újaknak. Balról jobbra, felső sor: Balázs, Gyuri, Norbi, Imi, Tamás, Szandi, Kati, Lídia alsó sor: Szabolcs,

Részletesebben

Éle tké pe k. Jézus mondja: Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él. Jn 11,25 Áldott húsvétot kívánunk!

Éle tké pe k. Jézus mondja: Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él. Jn 11,25 Áldott húsvétot kívánunk! 2 0 1 2. Á P R I L I S Éle tké pe k Jézus mondja: Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él. Jn 11,25 Áldott húsvétot kívánunk! A HÚSVÉT VARÁZSA - RÉGEN Húsvét közeledtével,

Részletesebben

(Fel)avatottak. Pinty-és verébavató

(Fel)avatottak. Pinty-és verébavató Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánunk! A nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola lapja 2007/2008 I. szám (Fel)avatottak Szalagavató Minden gimnazista diák életének egyik legfontosabb

Részletesebben

Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér

Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA 25. évfolyam 3. szám 2014. MÁJUS JÚNIUS Ára: 120 Ft Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér PROGRAMOK: 10

Részletesebben

beköszöntő Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus. (Efézus 5,14)

beköszöntő Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus. (Efézus 5,14) 2015. április. Életképek A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium lapja. Aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre

Részletesebben

Fasori Hírmondó. Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán, hogy mi az? Nem éppen ádvent

Fasori Hírmondó. Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán, hogy mi az? Nem éppen ádvent Fasori Hírmondó A BUDAPEST - FASORI EVANGÉLIKUS GIMNÁZIUM LAPJA 2013/2. SZÁM TIMOR DOMINI PRINCIPIUM SCIENTIÆ ERÔS VÁR A MI ISTENÜNK! Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán,

Részletesebben

KOLpIng krónika. A MAI EGYHÁZNAK OLYAN PÉLDAKÉPEKRE VAN SZÜKSÉGE, MINT KOLPING VOLT. / Szent II. János Pál pápa/ ADOLF KOLPING ÉLETE

KOLpIng krónika. A MAI EGYHÁZNAK OLYAN PÉLDAKÉPEKRE VAN SZÜKSÉGE, MINT KOLPING VOLT. / Szent II. János Pál pápa/ ADOLF KOLPING ÉLETE KOLpIng krónika KOSZISZ Szent István Gimnázium és Szakközépiskola 4244 Újfehértó, Eötvös József út 25. Tel/Fax: 06/42/290-053 Web: http:// www.szentistvanujf.hu e-mail: szent.istvan.ujf@gmail.com Az iskola

Részletesebben

A Rákóczi Szövetség Lapja

A Rákóczi Szövetség Lapja A Rákóczi Szövetség Lapja ide mint nemzeti búcsújáróhelyre elzarándokolhasson minden igaz magyar, aki erõt, biztatást, vígaszt és hazánk szebb és jobb jövõjének elõkészítésére és megteremtésére irányuló

Részletesebben