Még nagyobb segítség az. elsősegélynyújtóknak

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Még nagyobb segítség az. elsősegélynyújtóknak"

Átírás

1 Még nagyobb segítség az elsősegélynyújtóknak

2 Túl az AED Plus-on A ZOLL 2002-ben megkezdte az AED Plus defibrillátor forgalmazását, melynek Real CPR Help funkciója valós idejű visszajelzést nyújt az újraélesztés minőségéről az elsősegélynyújtóknak, akik ezáltal most először figyelemmel kísérhetik, mikor végzik helyesen az újraélesztést. Ma több mint félmillió AED Plus automata külső defibrillátor teszi lehetővé az elsősegélynyújtóknak világszerte, hogy a lehető legjobb támogatást nyújtsák a hirtelen szívmegállás áldozatainak újraélesztése során. Bemutatjuk ZOLL új defibrillátorát, amelyet a felhasználóknak nyújtandó páratlan támogatás, valamint az alacsony bekerülési és üzemeltetési költség iránti elkötelezettségünk ihletett: a ZOLL AED 3 BLS. Az egyszerűen érthető, színes ábrák a hangutasításokkal együtt könnyen és pontosan végigvezetik Önt az újraélesztés folyamatán. Program Management Onboard Wi-Fi kapcsolaton keresztül Az életeket nem az AED-készülékek mentik meg egyedül. Az életeket emberek mentik meg AEDkészülék használatával, az életmentéshez magabiztos elsősegélynyújtók kellenek, valamint egy AEDkészülék működőképes akkumulátorral és nem lejárt elektródával. A Real CPR Help a magabiztosságot azáltal segíti elő, hogy útmutatást nyújt az elsősegélynyújtónak a megfelelő frekvenciájú és mélységű kompressziók végrehajtásához. A Program Management Onboard még tovább fokozza a magabiztosságot azáltal, hogy garantálja: az AED-készülék szükség esetén bármikor készen áll a használatra. Számítógépéről vagy mobiltelefonjáról regisztrálja AED 3 készülékét online a ZOLL PlusTrac AED-programkezelő rendszerén. Ezután egyszerűen csatlakoztassa AED 3 készülékét a helyi Wi-Fi hálózatra. Most, hogy AED 3 készüléke a felhőhöz kapcsolódik, a Program Management Onboard rendszeresen, minden automatikus önellenőrzés részeként jelenti a készülék aktuális állapotát a PlusTrac rendszernek. Ha az AED 3 készülék bármikor hibát észlel, vagy akár csak késve küldi el a jelentést, akkor a PlusTrac azonnal ben figyelmezteti Önt. Az AED-készülék használóinak mostantól egy egyszerű megoldásnak köszönhetően nem kell az AED készenléti állapota miatt aggódniuk. Sem ellenőrzésekre, sem az állapot jelentésére nincs szükség. Az AED 3 készülék az egyetlen ilyen berendezés, amelynél nincs szükség más szoftver vagy készülék megvásárlására. Mindez költségmentes a teljes első évre. A PlusTrac rendszerbe bejelentkezve tájékozódhat az AEDkészülék aktuális állapotáról, egyebek között az akkumulátor és az elektródák lejárati idejéről, továbbá nyomon követheti az elsősegélynyújtók képzéseit, és rendszeres időközönként elküldött jelentéseket ütemezhet be.

3 Keringésmegállás után azonnal elkezdett BLS megkétszerezheti, ill. megnégyszerezheti a túlélés esélyét. MRT o. Cardiopulmonalis újraélesztés (CPR) szükséges Az újraélesztéssel foglalkozó szervezetek legfrissebb irányelvei világszerte egybehangzóan leszögezik: a sikeres defibrillációt jó minőségű cardiopulmonalis újraélesztésnek kell elősegítenie. Az AED első ritmusanalízise kritikus jelentőségű. Ha a készülék nem ad utasítást sokkolásra, akkor kizárólag a jó minőségű CPR vezethet sokkolható ritmushoz a következő ritmuselemzés során. Ha az első elemzés alapján sokkolásra van szükség, akkor a sokk leadása után a kábult szívnek nagyon nagy szüksége van a vérre ahhoz, hogy megpróbáljon újraindulni és a természetes szívműködés helyreálljon. Kizárólag a jó minőségű CPR képes a küszködő szívet annyi oxigéndús vérrel ellátni, amennyi a normális ritmus helyreállításához szükséges. Nyomd a mellkast /perc frekvenciával a lehető legkevesebb megszakítással! Nyomd a mellkast kb. 5 cm, de legfeljebb 6 cm mélyre (átlagos felnőtt esetén) MRT o. A tudás hatalom De mit jelent a jó minőségű CPR? Az MRT ajánlása percenként legalább 100 mellkaskompressziót írnak elő, legalább 5 cm-es mélységben. Honnan tudják az elsősegélynyújtók, hogy az előírásoknak megfelelően járnak-e el? Nem jó, ha az elsősegélynyújtóknak találgatniuk kell. Fontos, hogy pontosan ismerjenek minden szükséges információt mert ez a tudás erőt adhat az életmentéshez. Csak a cardiopulmonalis újraélesztésről - a mellkaskompresszió frekvenciájáról és mélységéről - valós idejű visszajelzést nyújtó AED-készülékek képesek a legjobb támogatást nyújtani az életmentéshez. AZ AED- KÉSZÜLÉKEK MELLETT SZÓLÓ ÉRVEK A korai beavatkozás növeli a túlélés esélyét A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a túlélés valószínűsége drámaian emelkedik, ha a mentő megérkezése előtt már megkezdik az újraélesztést és AED-készüléket alkalmaznak. 1 A mentő kiérkezése előtt 5% Semmi sem történik 9% CPR 24% AED alkalmazása A túlélés valószínűsége (A beteg távozik a kórházból, és 30 nap múlva még életben van) Hol van az AED-készülék? A válasz túlságosan gyakran ez: Nekünk nincs. Sajnos ugyanaz a kutatás, amelyik kimutatta, hogy az AED alkalmazása majdnem ötszörösére növeli a túlélés esélyét (5%-ról 24%-ra), azt is kimutatta, hogy AED-készülék csak az esetek 2%-ában áll rendelkezésre. 1 Weisfeldt ML, et al. J Am Coll Cardiol. 2010;55(16): A CPR kéztartás jelző érzékeli a mellkaskompressziókat, és ennek segítségével az AED3 készülék képes mérni az egyes kompressziók mélységét.

4 A CPR MELLETT SZÓLÓ ÉRVEK A minőséggel időt nyerhet Az ERC legfrissebb irányelvei rámutatnak, hogy ha a hirtelen szívmegállás áldozatán nem segítenek a közelében tartózkodók, akkor túlélési esélye percenként kb. 10%-kal csökken. 2 A túlélés esélye (%) A túlélés esélye (%) 90% 80% A túlélés valószínűsége (CPR nélkül) 70% 60% Az összeesés után eltelt percek száma A túlélés valószínűsége (CPR-rel) 96% 92% 88% 84% 50% 80% 40% 30% 20% 10% 76% 72% 68% 64% Az összeesés után eltelt percek száma 10 perc után közel 0% Ha viszont a közelben állók azonnal meg tudják kezdeni és folyamatosan tudják végezni az CPRt, akkor a túlélés esélye csak 3 4%-kal csökken percenként.2 Ilyen ütemű csökkenés esetén a túlélés esélye 10 perccel a szívmegállás után még mindig kb. 60%. 0% 10 perc után közel 60% 60% 2 ERC Guidelines for Resuscitation Resuscitation. 2015;95:83. Professzionális technológia mindenkinek Ahogy a korábbi AED Plus modell és a ZOLL összes professzionális defibrillátora, úgy az AED 3 is rendelkezik a Real CPR Help technológiával, mely segít a laikus elsősegélynyújtóknak jó minőségű újraélesztést végezni. Az elektródákban lévő érzékelőn keresztül az AED-készülék képes mérni a mellkaskompressziókat, így utasításokkal és a képernyőn lévő sávkijelzővel segíti Önt a megfelelő frekvencia és mélység elérésében. Hogyan működik? A CPR Uni-padz elektródák érzékelik és jelentik az elsősegélynyújtó mellkaskompressziós műveleteinek jellemzőit az AED 3 felé. Felnőtt újraélesztése során hang- és szöveges utasítások jelzik az elsősegélynyújtónak, mikor kell erősebben nyomnia ( Push harder/nyomja le a mellkast erősebben ), és mikor végzi jól a kompressziókat ( Good compressions/megfelelő mellkaskompresszió ). A kompressziómélység sávkijelzője valós időben mutatja az elsősegélynyújtónak az egyes kompressziók mélységét. A metronóm érzékeli a kompressziókat, és jelzéseivel segíti az elsősegélynyújtókat, hogy legalább 100 kompresszió/perc frekvenciában tudják végezni a kompressziókat. Minél előbb, annál jobb Teljesen feltöltött akkumulátorokkal az AED 3 az egyik leggyorsabb AED- készülék, hiszen a mellkaskompressziók megszakítása után 8 másodperccel képes sokkot leadni.* A kutatási eredmények azt mutatják, hogy az újraélesztési ciklus vége és a sokk leadása közti idő minimalizálása javíthatja a túlélés esélyét.4 A 2015-ös MRT ajánlás szerint: A mellkaskompresszió befejezése és a defibrillálás kivitelezése közötti szünetet a lehető legrövidebben kell tartani. Már 5-10 másodperces késlekedés is csökkenti a sikeres defibrillálás esélyét. 5 4 Snyder DE, et al. Crit Care Med. 2004;32(9) Supplement:S421-S Magyar Resuscitatios Társaság o. Visszajelző eszközök hasznosak a mellkaskompresszió frekvenciájának, mélységének, a mellkas felengedésének és a kéz pozíciójának javítására. MRT o.

5 Felkészülten a holnapra Az AED 3 könnyen használható, könnyen karbantartható és megbízható, mert a legmodernebb technológiákat alkalmazza. Átkonfigurálhatja a rendszert, szoftverfrissítéssel áttérhet a legújabb irányelvekre, és könnyen letöltheti a készülékről az eseménynapló adatait az interaktív érintőképernyő és a készüléken lévő USB-port segítségével. Állítsa a készüléket az újraélesztés során használni kívánt helyzetbe: fektesse le, ahogy a legtöbb AED-készüléket szokás, vagy állítsa függőleges helyzetbe, hogy a kijelző ugyanolyan jól látható legyen, mint a legtöbb professzionális defibrillátoron. Az AED 3 készülék akkumulátora akár 5 évig is üzemel, rendszeresen jelentést küld saját állapotáról a Program Management Onboard rendszernek, és Management (Kezelés) módban könnyen elérhető az érintőképernyőről. Használja két egymást követő újraélesztéshez, és tárolja el mindkét esemény adatait külön fájlokban későbbi letöltés céljából! Több nyelv közül választhat. Az AED 3 megfelelt az egyméteres ejtési teszten, illetve IP55 porral és vízzel szembeni védelmi besorolással rendelkezik. Válassza ki, melyik sokkleadó technológia megfelelő az Ön elsősegélynyújtói számára: a standard AED 3 félautomata modell olyan elsősegélynyújtóknak készült, akik maguk akarják irányítani a sokk leadását, az AED 3 automata modell pedig automatikus sokkleadást biztosít a három másodperces visszaszámlálás után. Az előzetesen csatlakoztatott CPR Uni-padz elektródák készen állnak az elsősegélynyújtásra. Gyors elhelyezésüket a ruha eltávolítására szolgáló olló és az egyszerű húzófülek segítik. Vezető technológia. Ésszerű költségek. Üzembe helyezést követően az AED 3 fenntartási költségei lényegesen alacsonyabbak a legtöbb más AED-készülékénél. A CPR Uni-padz elektródák felnőtt és gyermek defibrillálására egyaránt használhatók, ezért nem kell külön elektródákat vásárolni és rendszeresen cserélni ahhoz, hogy készen álljon a gyermekek újraélesztésére. És mivel a CPR Uni-padz elektródák és az akkumulátor élettartama egyaránt öt év, a fogyóeszközök cseréje hosszú távon könnyebb és kevésbé drága. Tartósabb, kevesebb cserét igényel, alacsonyabb a költsége. Egyetlen más AED készülék gyermek-elektródái sem használhatók 5 évig. Egyetlen más AED készülék sem teszi lehetővé, hogy az elsősegélynyújtók egyetlen gombnyomással válthassanak a gyermek újraélesztésre, és csak egy alkalommal cseréljék az elektródákat és az akkumulátort a használat első 10 évében. Az AED 3 automata modell automatikus sokkleadást biztosít a három másodperces visszaszámlálás után. Nem szükséges megnyomni a Sokk gombot. Az USB-porthoz csatlakoztatott USB-memória letöltheti az újraélesztés eseménynaplójának adatait, új konfigurációt tölthet fel, vagy frissítheti a szoftvert.

6 FELADÓ PlusTrac Support PlusTrac: Az AED megfelelt Beérkezett a teszten! üzenetek Jelzett mostanában az AED készüléke? Minden AED-programmenedzser attól tart, hogy valamelyik AED-készülék akkor nem áll készen, amikor szükség volna rá. Az akkumulátorok lemerülhetnek. Az elektródák lejárhatnak. Az elektronikus alkatrészek meghibásodhatnak. Megfelelt az AED készülékem az utolsó önellenőrzésen? Biztos lehet-e bármikor abban, hogy egy AED készülék készen áll az életmentésre? Mindeddig az volt a bevett megoldás, hogy valaki rendszeresen ellenőrizte és jelentette minden egyes AED készülék állapotát. Az AED 3 a ZOLL exkluzív Program Management Onboard rendszerével új korszakot nyit a defibrillátorok üzemeltetésében. A felhő mindent megváltoztat A programmenedzserek mostantól helyi Wi-Fi hálózatukon keresztül állandó felhőkapcsolatban maradhatnak a ZOLL PlusTrac AED-programkezelő rendszerrel. Ha az AED 3 készülék bármikor nem felel meg egy önellenőrzésen, arról Ön azonnal értesítő t kap. Hagyja az idegeskedést az AED 3-ra, Ön pedig élvezze a problémamentes készültséget. Felhőkapcsolat A PROGRAMKEZELÉS MELLETT SZÓLÓ ÉRVEK Az AED-programok megtérülnek A British Journal of Sports Medicine folyóiratban megjelent cikk rámutatott, hogy azokban az egyesült államokbeli középiskolákban, ahol az elsősegélynyújtásra való felkészülés érdekében AED-programokat vezettek be, a túlélési arány összességében 71% lett. 6 Sportoló diákok Diákok Összességében Felnőttek Túlélési arány 2045 USA-beli középiskolában egy kétéves időszak 61% 71% 85% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% A szerzők következtetése szerint A középiskolai AED-programokban igazoltan magas azoknak a diákoknak és felnőtteknek a túlélési aránya, akiket az iskolai kampuszon ér hirtelen szívmegállás. Az iskolai AEDprogramok alkalmazását kifejezetten ajánljuk. 89% Konfigurálja az AED 3 készüléket úgy, hogy minden automata önellenőrzés után csatlakozzon a PlusTrac rendszerhez a felhőn keresztül. A rendszer ben azonnal értesíti Önt a sikertelen vagy késedelmes önellenőrzésekről, valamint napi vagy heti állapotjelentéseket küld Önnek. 6 Drezner JA, et al. Br J Sports Med. 2013;47:

7 Még jobb támogatás az életmentés során Az AED 3 az elsősegélynyújtóknak az újraélesztés során biztosított legjobb támogatást még magasabb szintre emeli a következők révén: Real CPR Help, amely érzékeli a mellkaskompressziókat az újraélesztés során, és jelzi, hogy mikor végzik helyesen az újraélesztést. Sokk leadása 8 másodperccel az újraélesztés megszakítása után, a sokk hatékonyságának növelése érdekében.* Állandó metronómjel legalább 100 kompresszió/ perc ütemben, a legújabb irányelveknek megfelelően. Univerzális CPR Uni-padz elektródák alkalmazásával az AED 3 készülék elején található Gyermek gomb megnyomásával válthatunk gyermek újraélesztésre. A CPR Uni-padz elektródákhoz rögzített olló a ruha könnyű eltávolításához. Kétféle elhelyezés (álló vagy fekvő) a legjobb láthatóság biztosításához újtaélesztés közben. Az újraélesztési ciklus visszaszámlálója a képernyőn mutatja az aktuális ciklusból hátralévő időt. Az eltelt újraélesztési idő és a leadott sokkok számának kijelzése a képernyőn, hogy e kritikus információkat megoszthassa a mentőkkel, mivel ezekről kiérkezésükkor tudniuk kell. Az elsősegélynyújtási tartozékok csomagjában latexmentes kesztyű, lélegeztetőmaszk, borotva, papírtörölköző és törlőkendő található. A hangutasításokat kísérő nagy felbontású színes grafikus képek és szöveges utasítások világosan ismertetik a következő végrehajtandó lépést. * Az AED 3 automata készüléken a sokk előtti szünet 5 másodperccel hosszabb, mert figyelmeztető üzenet jelenik meg, amely arra utasítja az elsősegélynyújtót, hogy engedje el a pácienst, ezután pedig megkezdődik a sokk leadása előtti visszaszámlálás. ZOLL Medical Corporation 269 Mill Road Chelmsford, MA 01824, USA Copyright 2016 ZOLL Medical Corporation. Minden jog fenntartva. Az Advancing Resuscitation. Today., a PlusTrac, a CPR Uni-padz, a Program Management Onboard, a Real CPR Help, a ZOLL AED 3 és a ZOLL a ZOLL Medical Corporation védjegye vagy bejegyzett védjegye az Egyesült Államokban és/vagy egyéb országokban. Az összes többi védjegy az adott védjegy tulajdonosának tulajdona. A ZOLL AED 3 nem vásárolható meg az Egyesült Államokban és Kanadában. A termék nem kapta meg az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala, illetve a Kanadai Közegészségügyi Minisztérium engedélyét vagy jóváhagyását. A leányvállalatok címét és faxszámát, valamint világszerte az egyéb helyszínek kapcsolatfelvételi adatait a oldalon találja. Nyomtatva az USA-ban MCN PP

Még nagyobb segítség a hivatásos mentőerőknek

Még nagyobb segítség a hivatásos mentőerőknek Még nagyobb segítség a hivatásos mentőerőknek Túl az AED Plus-on A ZOLL 2002-ben megkezdte az AED Plus defibrillátor forgalmazását, melynek Real CPR Help funkciója valós idejű visszajelzést nyújt az újraélesztés

Részletesebben

Az egyetlen AED amely a teljes újraélesztést támogatja

Az egyetlen AED amely a teljes újraélesztést támogatja Az egyetlen AED amely a teljes újraélesztést támogatja Jó az olyan AED melynek két esetből csak egyszer kell defibrillátorként működnie? Szívmegállás bekövetkeztekor csak minden második bajbajutottat kell

Részletesebben

Újraélesztés - BLS. Nagy Ferenc

Újraélesztés - BLS. Nagy Ferenc Újraélesztés - BLS Nagy Ferenc Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 2. előadás 2011. október 5. Az előadás az European Resuscitation Council BLS

Részletesebben

Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt

Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt 2017 Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt. 2017.01.10. ZOLL AED PLUS defibrillátor termék ismertetése: A túlélés esélyeiről, a laikus defibrillátorról, munkahelyi elsősegély nyújtási oktatásról A túlélés

Részletesebben

ELSŐSEGÉLY. Automata Külső Defibrillátor AED. Hivatás az életért!

ELSŐSEGÉLY. Automata Külső Defibrillátor AED. Hivatás az életért! ELSŐSEGÉLY Automata Külső Defibrillátor AED Milyen szabályok szerint tanuljuk az AED használatát? Az AED használatát,akárcsak a BLS-t, a European Resuscitation Council (ERC) 2010-es és a Magyar Reanimációs

Részletesebben

European Resuscitation Council. Alapszintű Újraélesztés (BLS) és Automata Külső Defibrillátor (AED) tanfolyam

European Resuscitation Council. Alapszintű Újraélesztés (BLS) és Automata Külső Defibrillátor (AED) tanfolyam Alapszintű Újraélesztés (BLS) és Automata Külső Defibrillátor (AED) tanfolyam CÉLOK A tanfolyam végére a résztvevők képesek legyenek a következőkre: Eszméletlen beteg vizsgálata Mellkasi kompressziók és

Részletesebben

A TELJES ÚJRAÉLESZTÉST EGYEDÜLÁLLÓ MÓDON TÁMOGATÓ FÉLAUTOMATA DEFIBRILLÁTOR

A TELJES ÚJRAÉLESZTÉST EGYEDÜLÁLLÓ MÓDON TÁMOGATÓ FÉLAUTOMATA DEFIBRILLÁTOR A TELJES ÚJRAÉLESZTÉST EGYEDÜLÁLLÓ MÓDON TÁMOGATÓ FÉLAUTOMATA DEFIBRILLÁTOR 2 Hirtelen szívmegállás esetén csak minden második pácienst kell defibrillátorral sokkolni, ugyanakkor minden esetben alkalmazni

Részletesebben

Újraélesztés AED (félautomata defibrillátor) használatával gyermek és felnőttkorban. www.szegedizoltan.hu

Újraélesztés AED (félautomata defibrillátor) használatával gyermek és felnőttkorban. www.szegedizoltan.hu Újraélesztés AED (félautomata defibrillátor) használatával gyermek és felnőttkorban www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS AUTOMATA KÜLSŐ DEFIBRILLÁTOR (AED) SZENT FERENC MENTŐALAPÍTVÁNY St. Francis Rescue Foundation. H-7700 Mohács, Radnóti Ltp. 4.

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS AUTOMATA KÜLSŐ DEFIBRILLÁTOR (AED) SZENT FERENC MENTŐALAPÍTVÁNY St. Francis Rescue Foundation. H-7700 Mohács, Radnóti Ltp. 4. ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS AUTOMATA KÜLSŐ DEFIBRILLÁTOR (AED) SZENT FERENC MENTŐALAPÍTVÁNY St. Francis Rescue Foundation H-7700 Mohács, Radnóti Ltp. 4. www.szent-ferenc-mentoalapitvany.webnode.hu szentferencmentoalapitvany@outlook.hu

Részletesebben

BLS-segélynyújtói tanfolyam. Alapszintű újraélesztés (BLS) automatizált külső defibrillátor (AED) használatával

BLS-segélynyújtói tanfolyam. Alapszintű újraélesztés (BLS) automatizált külső defibrillátor (AED) használatával BLS-segélynyújtói tanfolyam Alapszintű újraélesztés (BLS) automatizált külső defibrillátor (AED) használatával Céljaink A tanfolyam végére minden résztvevő be tudja mutatni: eszméletlen személy vizsgálatát

Részletesebben

Az okok egy jelentős része visszafordíthatatlan, a gyors beavatkozás sem segíthet: szívinfarktus ritmuszavarok elektrolit zavar oxigén ellátás zavara

Az okok egy jelentős része visszafordíthatatlan, a gyors beavatkozás sem segíthet: szívinfarktus ritmuszavarok elektrolit zavar oxigén ellátás zavara MIÉRT??? A hirtelen szívmegállás egy azonnali életveszélyt jelentő kórkép, amely gyors és szakszerű beavatkozások hiányában sőt ezek mellett is halálhoz vezethet. Az okok egy jelentős része visszafordíthatatlan,

Részletesebben

ALS Felnőtt emeltszintű újraélesztés Transzfúziológiai szintentartó tanfolyama. Dr. Cserjés Andrea SZTE SBO április Szeged

ALS Felnőtt emeltszintű újraélesztés Transzfúziológiai szintentartó tanfolyama. Dr. Cserjés Andrea SZTE SBO április Szeged ALS Felnőtt emeltszintű újraélesztés Transzfúziológiai szintentartó tanfolyama Dr. Cserjés Andrea SZTE SBO 2018. április Szeged Azokat a lépéseket foglalja össze, amelyek a sikeres újraélesztés esélyét

Részletesebben

Rev. A. Szerviz szakembereknek szóló használati útmutató

Rev. A. Szerviz szakembereknek szóló használati útmutató 9650-000752-45 Rev. A Szerviz szakembereknek szóló használati útmutató A ZOLL AED 3 szerviz szakembereknek szóló útmutató (REF 9650-000752-45 Rev. A) kiadásának dátuma december, 2016. Copyright 2016 ZOLL

Részletesebben

AED Plus Felhasználói kézikönyv

AED Plus Felhasználói kézikönyv AED Plus Felhasználói kézikönyv 9650-0301-45 Rev. F Ez a probléma időpontját ZOLL AED Plus felhasználói kézikönyv (REF 9650-0301-45 Rev F) a Szeptemberben, 2015. Ha több mint 3 év telt el a kiadás dátuma

Részletesebben

2012.10.05. Sztojka Ferenc Gergely mentőtiszt

2012.10.05. Sztojka Ferenc Gergely mentőtiszt Sztojka Ferenc Gergely mentőtiszt CPR: Cardiopulmonalis Resuscitatio BLS: Basic Life Support (alapszintű újraélesztés) AED: Automated External Defibrillation (automata külső/ félautomata defibrillátor,

Részletesebben

Cardio- Pulmonális. Reanimáció. Cardio- Pulmonális. A Magyar Resuscitatiós Társaság 2011. évi felnőtt kórházi alapszintű újraélesztési irányelve

Cardio- Pulmonális. Reanimáció. Cardio- Pulmonális. A Magyar Resuscitatiós Társaság 2011. évi felnőtt kórházi alapszintű újraélesztési irányelve felnőtt alapszintű újraélesztés () Dr. Fritúz Gábor ERC-minősített instruktor Országos -AED vezetőinstruktor Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika A segélyhívás szerepe A minőségi

Részletesebben

Az újraélesztés aktualitásai Belgyógyászati kötelező szintentartó tanfolyam Székesfehérvár, 2014 március 28.

Az újraélesztés aktualitásai Belgyógyászati kötelező szintentartó tanfolyam Székesfehérvár, 2014 március 28. Az újraélesztés aktualitásai Belgyógyászati kötelező szintentartó tanfolyam Székesfehérvár, 2014 március 28. Pápai Imre Vezető mentőtiszt Országos Mentőszolgálat KDR-Fejér megye Európában minden 45. másodpercben

Részletesebben

Reakcióképtelen beteg légzés és keringés nélkül (Dr. Zentay Attila, Dr. Berente Ágnes, Dr. Krivácsy Péter)

Reakcióképtelen beteg légzés és keringés nélkül (Dr. Zentay Attila, Dr. Berente Ágnes, Dr. Krivácsy Péter) 10. BLS AED 1 Reakcióképtelen beteg légzés és keringés nélkül (Dr. Zentay Attila, Dr. Berente Ágnes, Dr. Krivácsy Péter) Amennyiben a hirtelen összeesett beteg nem reagál és az életjelenségek vizsgálatánál

Részletesebben

A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója

A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója 9234594 2. kiadás A Nokia, a Nokia Connecting People és a Pop-Port a Nokia Corporation bejegyzett védjegyei. Copyright 2005 Nokia. Minden jog

Részletesebben

HeartSine PAD 500P Trainer Felhasználói kézikönyv 1

HeartSine PAD 500P Trainer Felhasználói kézikönyv 1 HeartSine samaritan PAD 500P Trainer modell: TRN-500-1 Uporabniški priročnik HeartSine HeartSine PAD 500P Trainer Felhasználói kézikönyv 1 HeartSine samaritan PAD és 500P Trainer CPR Advisor modell A felhasználói

Részletesebben

Az AED Manager használata

Az AED Manager használata Copyright 2014 Cardiac Science Corporation. Minden jog fenntartva. Tartalomjegyzék Az AED Manager leírása 2 Az AED Manager alkalmazás személyes beállításainak megadása 4 Esetek áttekintése 13 Az AED készülékek

Részletesebben

Powerline Nano500 XAVB5101 készlet telepítési útmutató

Powerline Nano500 XAVB5101 készlet telepítési útmutató Powerline Nano500 XAVB5101 készlet telepítési útmutató 2012 NETGEAR, Inc. Minden jog fenntartva. Jelen kiadvány a NETGEAR, Inc.engedélye nélkül részben sem állítható elő újra, továbbítható, írható át,

Részletesebben

Defibrillátor elhelyezési tanácsok

Defibrillátor elhelyezési tanácsok Defibrillátor elhelyezési tanácsok ElsosegelyHely.hu A mai felgyorsult, stresszes életünk, dohányzás, sokszor egészségtelen táplálkozási szokásaink keringésmegálláshoz, szívelégtelenséghez, hirtelen szívhalálhoz

Részletesebben

Windows Vista /Windows 7 Telepítési útmutató

Windows Vista /Windows 7 Telepítési útmutató Lézeres nyomtató sorozat Windows Vista / 7 Telepítési útmutató A nyomtató használata előtt állítsa be a nyomtató hardverét és telepítse az illesztőprogramot. A megfelelő telepítési és beállítási útmutatásért

Részletesebben

1. Sorold fel a túlélési lánc elemeit! 2 pont. 2. Sorold fel a klinikai halál jeleit! 7 pont

1. Sorold fel a túlélési lánc elemeit! 2 pont. 2. Sorold fel a klinikai halál jeleit! 7 pont ÍRÁSBELI MEGOLDÓ ÚJRAÉLESZTÉS TÉMAKÖRBŐL A csprt Név:.. Osztály:... 1. Srld fel a túlélési lánc elemeit! 2 pnt ( Helyes válasznként 0,5 pnt adható!) 1. Gyrs és szakszerű segélyhívás 2. Alapszintű elsősegély-nyújtási

Részletesebben

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03.

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03. Miért fontos? Reanimáció Újraélesztés Dr Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr Kalabay László egyetemi tanár 1 Alapfogalmak Eszköz nélküli újraélesztés

Részletesebben

Rövid üzembe helyezési útmutató. 1 Csatlakoztassa! 2 Bevezetés 3 Jó szórakozást! CD290 CD295

Rövid üzembe helyezési útmutató. 1 Csatlakoztassa! 2 Bevezetés 3 Jó szórakozást!   CD290 CD295 Regisztrálja termékét és vegye igénybe a rendelkezésre álló támogatást: www.philips.com/welcome CD290 CD295 Rövid üzembe helyezési útmutató 1 Csatlakoztassa! 2 Bevezetés 3 Jó szórakozást! A doboz tartalma

Részletesebben

DVR-338 DIGITÁLIS DIKTAFON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

DVR-338 DIGITÁLIS DIKTAFON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DVR-338 DIGITÁLIS DIKTAFON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A készülék bemutatása 1 REC - Felvétel gomb 2 Stop/Kikapcsolás gomb 3 UP - FEL/Visszatekerés 4 DOWN LE/Előretekerés 5 HOLD - Billentyűzár 6 VOL + (hangerő

Részletesebben

HeartSine samaritan PAD SAM 500P. Felhasználói kézikönyv

HeartSine samaritan PAD SAM 500P. Felhasználói kézikönyv HeartSine samaritan PAD SAM 500P Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 2 Alkalmazási javallatok 4 Alkalmazási javallatok 4 Ellenjavallatok 4 Rendeltetésszerű felhasználás 4 Figyelmeztetések

Részletesebben

BDMv3 használati útmutató v1.1 2013-04-03. Használati útmutató. BDMv3 / BDMv3O

BDMv3 használati útmutató v1.1 2013-04-03. Használati útmutató. BDMv3 / BDMv3O Használati útmutató Egység neve: BDMv3 / BDMv3O Egység tartalma: Külső modul / Kültéri külső modul, ami egyben az érzékelő is (1) Töltő adapter (5V 2A) (opcionális) Külső csatlakozások: Töltő csatlakozó

Részletesebben

A weboldalról. Ez a weboldal azt a célt szolgálja, hogy a Panasonic DVD Felvevőhöz a legfrissebb Gracenote Adatbázist biztosítsa.

A weboldalról. Ez a weboldal azt a célt szolgálja, hogy a Panasonic DVD Felvevőhöz a legfrissebb Gracenote Adatbázist biztosítsa. A weboldalról Ez a weboldal azt a célt szolgálja, hogy a Panasonic DVD Felvevőhöz a legfrissebb Gracenote Adatbázist biztosítsa. Közzététel időtartama 1 A frissítés közzététele 2016 végéig történik. A

Részletesebben

ÚJRAÉLESZTÉS. CSMEK Hódmezővásárhely- Makó SBO Magyar Resuscitatios Társaság ALS, EPLS Dr. Lóczi Gerda 2015.09.19

ÚJRAÉLESZTÉS. CSMEK Hódmezővásárhely- Makó SBO Magyar Resuscitatios Társaság ALS, EPLS Dr. Lóczi Gerda 2015.09.19 ÚJRAÉLESZTÉS CSMEK Hódmezővásárhely- Makó SBO Magyar Resuscitatios Társaság ALS, EPLS Dr. Lóczi Gerda 2015.09.19 Hogyan kell jól újraéleszteni? VÁLASZ: Úgy, hogy el se kezdjük. kórházon belüli keringésmegállás

Részletesebben

Őrjárat Ellenőrző Proximity Olvasó

Őrjárat Ellenőrző Proximity Olvasó 1. oldal Őrjárat Ellenőrző Proximity Olvasó Patrol II Felhasználói Leírás Roger S.C. 2. oldal Általános jellemzés A Patrol II egy kézben hordozható proximity kártya olvasó készülék. Olvas minden 125 khz

Részletesebben

A ZOLL AED 3 TM vezérlői és jelzőfényei

A ZOLL AED 3 TM vezérlői és jelzőfényei Használati utasítás A ZOLL AED 3 TM vezérlői és jelzőfényei Az egyes vezérlők leírását a következő oldalon található, ZOLL AED 3 Vezérlőfunkciók című rész tartalmazza. Állapotjelző Öntapadó elektródák

Részletesebben

Mellkasi kompressziós rendszer Használati útmutató

Mellkasi kompressziós rendszer Használati útmutató Mellkasi kompressziós rendszer Használati útmutató HU www.lucas-cpr.com a JOLIFE terméke LUCAS TM mellkasi kompressziós rendszer használati útmutató 100666-00 E, érvényesség kezdete: COJ2236, 2009 JOLIFE

Részletesebben

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák Reanimáció 1 Miért fontos?

Részletesebben

Rövid üzembe helyezési útmutató CD170/CD175

Rövid üzembe helyezési útmutató CD170/CD175 Rövid üzembe helyezési útmutató CD170/CD175 A doboz tartalma Kézibeszélő * Bázisállomás (CD175) Bázisállomás (CD170) Töltő * Adapter * Hálózati csatlakozóvezeték ** Felhasználói kézikönyv Rövid üzembe

Részletesebben

XIAOMI NDZ-03-GA HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

XIAOMI NDZ-03-GA HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ XIAOMI NDZ-03-GA HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Bevezetés Köszönjük, hogy Xiaomi terméket választott! Kérjük, használatba vétel előtt olvassa el figyelmesen ezt a használati utasítást, hogy a készüléket könnyen és

Részletesebben

Az órát az első használat előtt legalább 2 órával fel kell tölteni.

Az órát az első használat előtt legalább 2 órával fel kell tölteni. Használati utasítás 1. Biztonsági figyelmeztetés Az órát az első használat előtt legalább 2 órával fel kell tölteni. Biztonsági kód Az alapértelmezett kód 1122. Ez a kód megakadályozza, hogy más személyek

Részletesebben

DRÉN & VALNER SZOFTVER KFT 4031 Debrecen, Egyetem sugárút 11/a. 1/5. 52/ , 52/ , 30/

DRÉN & VALNER SZOFTVER KFT 4031 Debrecen, Egyetem sugárút 11/a. 1/5. 52/ , 52/ , 30/ DVNAV regisztráció A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról kapott NAV jelentés

Részletesebben

STOPPER-ÓRA Cikk szám: 89 Használati utasítások

STOPPER-ÓRA Cikk szám: 89 Használati utasítások STOPPER-ÓRA Cikk szám: 89 Használati utasítások FUNKCIÓK A stopper funkciói: 1/100 decimel második a legkisebb egység rész-, teljes- és köridő jeleníthető meg 9 óra, 59 perc és 59999 másodpercet képes

Részletesebben

DRÉN & VALNER SZOFTVER KFT 4031 Debrecen, Egyetem sugárút 11/a. 1/5. 52/ , 52/ , 30/

DRÉN & VALNER SZOFTVER KFT 4031 Debrecen, Egyetem sugárút 11/a. 1/5. 52/ , 52/ , 30/ DVNAV regisztráció A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról kapott NAV jelentés

Részletesebben

Párátlanító. Kezelési kézikönyv

Párátlanító. Kezelési kézikönyv Párátlanító Kezelési kézikönyv 1 TARTALOM GDN20AV-K4EBA1A GDN40AW-K3EBA1A TARTALOM Általános tudnivalók:...3 A berendezés részei:...3 A berendezés működtetése:...4 További funkciók:...6 Cseppvíz elvezetés:...7

Részletesebben

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Újraélesztés

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Újraélesztés -sorozat- SZTE-ÁOK Magatartástudományi Intézet Szeged Mit tegyünk, ha -Sorozat- A Mit tegyünk, ha sorozat füzetei elsősorban a laikus társadalom tájékoztatása céljából készültek! Felelős kiadó: Dr. habil.

Részletesebben

EM portos USB 2.0 elosztó

EM portos USB 2.0 elosztó EM1019 4 portos USB 2.0 elosztó EM1019 4 portos USB 2.0 elosztó 2 MAGYAR Tartalomjegyzék 1.0 Bevezetés... 2 1.1 A csomag tartalma... 2 2.0 EM1019 összekapcsolása... 3 3.0 EM1019 Használata... 4 4.0 Gyakran

Részletesebben

Hannauer Péter SZTE SBO Szeged

Hannauer Péter SZTE SBO Szeged Az újraélesztés elmélete és gyakorlata Hannauer Péter SZTE SBO 2018.09.14 Szeged Kötelező olvasmány? Újraélesztés Bárki, bárhol találkozhat vele Orvostól elvárható segítség az ALS kompetencia! Forrás:

Részletesebben

Calisto USB-s kihangosító. Használati útmutató

Calisto USB-s kihangosító. Használati útmutató Calisto 7200 USB-s kihangosító Használati útmutató Tartalomjegyzék Leírás 3 Csatlakoztatás számítógéphez 4 Mindennapi használat 5 Bekapcsolás 5 Hangerő 5 Némítás és a némítás kikapcsolása 5 Hívás fogadása

Részletesebben

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák Reanimáció 1 Miért fontos?

Részletesebben

HeartSine PAD 300P Trainer Felhasználói kézikönyv 1

HeartSine PAD 300P Trainer Felhasználói kézikönyv 1 HeartSine samaritan PAD 300P Trainer modell: TRN-300-1 User Manual HeartSine HeartSine PAD 300P Trainer Felhasználói kézikönyv 1 HeartSine samaritan PAD 300P Trainer, modell: TRN-300-1 A felhasználói kézikönyv

Részletesebben

N900 vezeték nélküli, kétsávos Gigabit router

N900 vezeték nélküli, kétsávos Gigabit router Védjegyek A NETGEAR, a NETGEAR logó, valamint a Connect with Innovation a NETGEAR, Inc. és/vagy leányvállalatai védjegye és/vagy bejegyzett védjegye az Egyesült Államokban és/vagy más országokban. Az információk

Részletesebben

Gyorskalauz. Powerline PL1000v2 modell

Gyorskalauz. Powerline PL1000v2 modell Gyorskalauz Powerline 1000 PL1000v2 modell A csomag tartalma Egyes országokban a forrás CD a termékhez mellékelten található. 2 Kezdő lépések A Powerline adapterek a meglévő elektromos kábelek felhasználásával

Részletesebben

Keringésmegállás - újraélesztés BLS AED.

Keringésmegállás - újraélesztés BLS AED. Keringésmegállás - újraélesztés BLS AED A BLS-AED ajánlás főbb témakörei A felnőtt áldozat laikus* segélynyújtó általi ellátása, beleértve: a keringésmegállás felismerését, és a légutak, légzés és keringés

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. AirPrint

Felhasználói kézikönyv. AirPrint Felhasználói kézikönyv AirPrint BEVEZETÉS Mindent megtettünk annak érdekében, hogy e dokumentumban található adatok teljes körűek, pontosak és naprakészek legyenek. A gyártó nem vállal felelősséget a hatáskörén

Részletesebben

ERC 2005. AJÁNLÁS LAIKUS ÁLTAL VÉGZETT FELNŐTT BLS. Túri M. OMSZ D.A.R. Hmvhely

ERC 2005. AJÁNLÁS LAIKUS ÁLTAL VÉGZETT FELNŐTT BLS. Túri M. OMSZ D.A.R. Hmvhely ERC 2005. AJÁNLÁS LAIKUS ÁLTAL VÉGZETT FELNŐTT BLS Túri M. OMSZ D.A.R. Hmvhely OKTATÁS, MOTIVÁCIÓ -Rövid, lényegre törekvő didaktikai módszerek: Dr Ahmed Idris kísérlete (American Airlines, Texas Southwest.

Részletesebben

Kezdje itt Gyors üzembe helyezési útmutató

Kezdje itt Gyors üzembe helyezési útmutató Blu-ray Disc /DVD házimozi-rendszer BDV-EF420 BDV-EF220 HU Kezdje itt Gyors üzembe helyezési útmutató BDV-EF220 BDV-EF420 1 A csomagolás tartalma/a hangsugárzók beállítása BDV-EF420 2 A tv-készülék csatlakoztatása

Részletesebben

Megbízható kapcsolat az ételintoleranciával foglalkozó szolgáltató központok között. Lőcsey Tamás Budapest,

Megbízható kapcsolat az ételintoleranciával foglalkozó szolgáltató központok között. Lőcsey Tamás Budapest, Megbízható kapcsolat az ételintoleranciával foglalkozó szolgáltató központok között Lőcsey Tamás Budapest, 2015.05.28 Bevezetés A FOODTEST Global informatikai rendszer valós idejű kétirányú kapcsolatot

Részletesebben

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti Küls eszközök Dokumentum cikkszáma: 396847-211 2006. március Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti. Tartalomjegyzék 1 Az USB-eszközök használata USB-eszköz csatlakoztatása.......................

Részletesebben

TEREPI SÜRGŐSSÉGI BIZTONSÁGI TÁJÉKOZTATÓ A PAD 300/PAD 300P (nyilvánosan hozzáférhető defibrillátor) tartalék akkumulátora és új használati útmutatója

TEREPI SÜRGŐSSÉGI BIZTONSÁGI TÁJÉKOZTATÓ A PAD 300/PAD 300P (nyilvánosan hozzáférhető defibrillátor) tartalék akkumulátora és új használati útmutatója szeptember 12, 2012 TEREPI SÜRGŐSSÉGI BIZTONSÁGI TÁJÉKOZTATÓ A PAD 300/PAD 300P (nyilvánosan hozzáférhető defibrillátor) tartalék akkumulátora és új használati útmutatója Tisztelt Minősített fogyasztó:

Részletesebben

Telepítési megjegyzések Windows 7 és Windows Server 2008 R2 felhasználók részére

Telepítési megjegyzések Windows 7 és Windows Server 2008 R2 felhasználók részére FONTOS: Telepítési megjegyzések Windows 7 és Windows Server 2008 R2 felhasználók részére Sajnálattal értesítjük, hogy a készülékkel együtt szállított CD vagy DVD lemezen található automata telepítőprogramok

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv M300. Video Kaputelefon Monitor

Felhasználói Kézikönyv M300. Video Kaputelefon Monitor Felhasználói Kézikönyv M300 Video Kaputelefon Monitor TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK 1.1 Monitor kijelző állapotok 2. KIJELZŐ FUNKCIÓK ÉS IKONOK LEÍRÁSA 2.1 Kitekintés funkció 2.2 Portás funkció

Részletesebben

Reanimáció, Újraélesztés

Reanimáció, Újraélesztés Reanimáció, Újraélesztés Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr. Kalabay László egyetemi tanár Miért fontos? Naponta Magyarországon átlag 14

Részletesebben

Karóra FULL HD rejtett kamerával Használati útmutató:

Karóra FULL HD rejtett kamerával Használati útmutató: ! Karóra FULL HD rejtett kamerával Használati útmutató: A szállító elérhetősége: SHX Trading s.r.o. V Háji 15, 170 00 Praha 7 1. oldal www.kemtech.hu # Fontos információk a berendezés vízállóságáról: Az

Részletesebben

Elektronikus táv kaptármérleg. helymeghatározóval, biztonsági rendszerrel és kijelzővel

Elektronikus táv kaptármérleg. helymeghatározóval, biztonsági rendszerrel és kijelzővel helymeghatározóval, biztonsági rendszerrel és kijelzővel Beüzemelés Első lépésként készítsük elő a mérleg helyét. A mérleg fémkeretét hozzá lehet rögzíteni a kaptár aljához. A keret megmunkálása közben

Részletesebben

Windows Vista Telepítési útmutató

Windows Vista Telepítési útmutató Windows Vista Telepítési útmutató A számítógép használata előtt be kell állítania a hardvert és telepíteni kell az illesztőprogramot. A megfelelő beállítás és telepítés érdekében olvassa el a Gyorstelepítési

Részletesebben

QZERTIFIKAT. Használati utasítás HAUPA akkumulátoros üzemű hidraulikus tápegységhez. Használati útmutató. Cikkszám: 21 63 54/56

QZERTIFIKAT. Használati utasítás HAUPA akkumulátoros üzemű hidraulikus tápegységhez. Használati útmutató. Cikkszám: 21 63 54/56 Használati útmutató Használati utasítás HAUPA akkumulátoros üzemű hidraulikus tápegységhez Cikkszám: 21 63 54/56 Hidraulikus, akkumulátor üzemı tápegység 21 63 54 Hidraulikus, elektromos üzemı tápegység

Részletesebben

Rövid üzembehelyezési útmutató SE888

Rövid üzembehelyezési útmutató SE888 Rövid üzembehelyezési útmutató SE888 A doboz tartalma Kézibeszélő * Bázisállomás Töltő * Adapter * Hálózati csatlakozóvezeték ** Gyors áttekintő útmutató CD-ROM Garancia Megjegyzés * A több kézibeszélőt

Részletesebben

Telepítési útmutató Smart-UPS C 1000/1500 VA 120/230 Vac 2000/3000 VA 230 Vac Torony

Telepítési útmutató Smart-UPS C 1000/1500 VA 120/230 Vac 2000/3000 VA 230 Vac Torony Telepítési útmutató Smart-UPS C 1000/1500 VA 120/230 Vac 2000/3000 VA 230 Vac Torony Fontos biztonsági üzenetek Figyelmesen olvassa el az utasításokat, hogy megismerje a berendezést, mielőtt megpróbálja

Részletesebben

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti Küls eszközök Dokumentum cikkszáma: 409917-211 2006. május Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti. Tartalomjegyzék 1 Az USB-eszközök használata USB-eszköz csatlakoztatása.......................

Részletesebben

A AVIEXTRAS TOOLBOX TELEPÍTÉSE

A AVIEXTRAS TOOLBOX TELEPÍTÉSE A AVIEXTRAS TOOLBOX TELEPÍTÉSE Mielőtt letölti a telepítőprogramot a Letöltések oldalról, kérjük győződjön meg arról, hogy számítógépe megfelel a minimális rendszerkövetelményeknek (operációs rendszer,

Részletesebben

SystemDiagnostics. Magyar

SystemDiagnostics. Magyar SystemDiagnostics Magyar Szeretne hozzánk fordulni... műszaki jellegű kérdéseivel vagy problémájával? Az alábbiakkal veheti fel a kapcsolatot: Forróvonalunk/ügyfélszolgálatunk (lásd a mellékelt forróvonal-listát,

Részletesebben

Rövid üzembe helyezési útmutató CD480/CD485

Rövid üzembe helyezési útmutató CD480/CD485 Rövid üzembe helyezési útmutató CD480/CD485 A doboz tartalma Kézibeszélő * Bázisállomás (CD485) Bázisállomás (CD480) Töltő * Adapter * Hálózati csatlakozóvezeték ** Felhasználói kézikönyv Rövid üzembe

Részletesebben

Avantalk AH5 Bluetooth Mono Headset Használati utasítás

Avantalk AH5 Bluetooth Mono Headset Használati utasítás Avantalk AH5 Bluetooth Mono Headset Használati utasítás I. Töltés a. Az első használat előtt a készülék teljes feltöltése szükséges, a teljes töltési ciklus hozzávetőlegesen 3.5 4 órát vesz igénybe. b.

Részletesebben

CMP-VOIP80. VoIP telefon + vezeték nélküli DECT telefon. English Deutsch Français Nederlands Italiano Español Magyar Suomi Svenska Česky ANLEITUNG

CMP-VOIP80. VoIP telefon + vezeték nélküli DECT telefon. English Deutsch Français Nederlands Italiano Español Magyar Suomi Svenska Česky ANLEITUNG MANUAL MODE D EMPLOI MANUALE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BRUKSANVISNING CMP-VOIP80 VoIP telefon + vezeték nélküli DECT telefon ANLEITUNG GEBRUIKSAANWIJZING MANUAL DE USO KÄYTTÖOHJE NÁVOD K POUŽITÍ Česky Svenska

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 9234C Fordulatszámmérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Termékjellemzők... 2 2. Műszaki jellemzők... 2 3. Előlap és kezelőszervek... 2 4. LCD Kijelző... 3 5. Működési leírás... 3 6. Karbantartás...

Részletesebben

Középiskolások a hirtelen szívhalál ellen

Középiskolások a hirtelen szívhalál ellen Középiskolások a hirtelen szívhalál ellen Zag Levente ¹'² Szabó István¹ Erdélyi Zsuzsanna¹ 1- Bács-Kiskun Megyei Kórház- Sürgősségi Betegellátó Osztály 2- Országos Mentőszolgálat- Kecskemét Mentőállomás

Részletesebben

Stay calm. You re covered. A DrivePro szolgáltatások Önnek is segítenek az élvonalban maradni

Stay calm. You re covered. A DrivePro szolgáltatások Önnek is segítenek az élvonalban maradni DrivePro Life Cycle szolgáltatások Stay calm. You re covered. A DrivePro szolgáltatások Önnek is segítenek az élvonalban maradni Optimális működés a legelső naptól drives.danfoss.hu/services/drivepro-services

Részletesebben

DHS Drone Hunter SYSTEMS 2019 Termékkatalógus polgári felhasználású frekvenciákra

DHS Drone Hunter SYSTEMS 2019 Termékkatalógus polgári felhasználású frekvenciákra DHS Drone Hunter SYSTEMS 2019 Termékkatalógus polgári felhasználású frekvenciákra Drone Hunter Systems eszközeink 2019 évben új technikával, új tartalommal, új formákkal bővültek. A rendszerek, hálózatok,

Részletesebben

Kameleon Light Bootloader használati útmutató

Kameleon Light Bootloader használati útmutató Kameleon Light Bootloader használati útmutató 2017. Verzió 1.0 1 Tartalom jegyzék 2 1. Bootloader bevezető: A Kameleon System-hez egy összetett bootloader tartozik, amely lehetővé teszi, hogy a termékcsalád

Részletesebben

WiFi kezelési útmutató FISHER COMFORT PLUS sorozathoz

WiFi kezelési útmutató FISHER COMFORT PLUS sorozathoz WiFi kezelési útmutató FISHER COMFORT PLUS sorozathoz Figyelmeztetés: A probléma mentes működés érdekében kérjük, olvassa el figyelmesen ezt az útmutatót üzembehelyezés előtt és tartsa elérhető helyen

Részletesebben

2400 TACHOGRÁF KEZELÉSI KÖNYV

2400 TACHOGRÁF KEZELÉSI KÖNYV 2400 TACHOGRÁF KEZELÉSI KÖNYV FIGYELEM! Bármilyen szennyeződésnek a tachográfba jutása a készülék meghibásodásához vezethet, ezért a tachográfot csak az írólap cseréjének idejére nyissa ki. Ne hagyja az

Részletesebben

TM Intelligens akkumulátor töltő Car- Systemhez

TM Intelligens akkumulátor töltő Car- Systemhez TM-42200 Intelligens akkumulátor töltő Car- Systemhez Használati útmutató 2011 BioDigit Ltd. Minden jog fenntartva. A dokumentum sokszorosítása, tartalmának közzététele bármilyen formában, beleértve az

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 9236C Fordulatszámmérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Termékjellemzők... 2 2. Műszaki jellemzők... 2 3. Előlap és kezelőszervek... 2 4. Működési leírás... 3 5. Mérési folyamat... 4 6. Elem cseréje...

Részletesebben

EW1051 USB Smart kártya olvasó

EW1051 USB Smart kártya olvasó EW1051 USB Smart kártya olvasó 2 MAGYAR EW1051 USB Smart kártya olvasó Tartalomjegyzék 1.0 Bevezetés... 2 1.1 Funkciók és jellemzők... 2 1.2 A csomag tartalma... 2 2.0 EW1051 telepítése Windows 2000 és

Részletesebben

Használati Útmutató V:1.25

Használati Útmutató V:1.25 Használati Útmutató V:1.25 Vezérlés egységei: Kulcsos kapcsoló BAT LED Biztosíték Csatlakozók Kijelző START/MENU Ok gomb FL.YEL - gomb RED + gomb Memória Akkumulátor Modem Készülék Üzembe helyezése: 1.

Részletesebben

Programozható digitális kapcsolóóra kezelési utasítása

Programozható digitális kapcsolóóra kezelési utasítása Cikkszám: EMT707PA FONTOS! Programozható digitális kapcsolóóra kezelési utasítása Az első üzembe helyezés előtt, legalább 1 órát töltse a készülék beépített akkumulátorát, úgy, hogy azt helyezze a dug.aljzatba.

Részletesebben

Telepítési útmutató Smart-UPS C 1000/1500 VA 120/230 Vac 2000/3000 VA 230 Vac Rack-szekrény 2U

Telepítési útmutató Smart-UPS C 1000/1500 VA 120/230 Vac 2000/3000 VA 230 Vac Rack-szekrény 2U Telepítési útmutató Smart-UPS C 1000/1500 VA 120/230 Vac 2000/3000 VA 230 Vac Rack-szekrény 2U Fontos biztonsági üzenetek ŐRIZZE MEG EZT AZ ÚTMUTATÓT - Az útmutató az energiagazdálkodási egység, a kerülő

Részletesebben

EM1017 USB 3.0 Gigabit hálózati adapter

EM1017 USB 3.0 Gigabit hálózati adapter EM1017 USB 3.0 Gigabit hálózati adapter 2 MAGYAR EM1017 - USB 3.0 Gigabit hálózati adapter Tartalomjegyzék 1.0 Bevezetés... 2 1.1 Funkciók és jellemzők... 2 1.2 A csomag tartalma... 2 1.3 Mielőtt elkezdené...

Részletesebben

EM8665 Vezeték nélküli rezgés érzékelő

EM8665 Vezeték nélküli rezgés érzékelő EM8665 Vezeték nélküli rezgés érzékelő 2 MAGYAR EM8665 - Vezeték nélküli rezgés érzékelő Tartalomjegyzék 1.0 Bevezetés... 2 1.1 Csomag tartalma... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 1.2 Előlap... 3 1.3

Részletesebben

Szoftverfrissítés Felhasználói útmutató

Szoftverfrissítés Felhasználói útmutató Szoftverfrissítés Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

KORRIGENDUM - TIOP /

KORRIGENDUM - TIOP / KORRIGENDUM - TIOP-2.2.1-11/1-2012-0001 azonosító számú, Sürgősségi ellátás fejlesztése - mentés tárgyú projekthez kapcsolódóan keringéstartó eszközök beszerzése Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/95 Tárgy:

Részletesebben

Beachside FAMILY. Kombinált Infraszauna HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Beachside FAMILY. Kombinált Infraszauna HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Beachside FAMILY Kombinált Infraszauna HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Beachside FAMILY Kombinált Infraszauna Méretei: 2000x1950x2100 2-4 személyes Candlenut diófa infraszauna Füstszínű üvegajtó Színterápiás világítás

Részletesebben

Külső eszközök. Felhasználói útmutató

Külső eszközök. Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

3B SCIENTIFIC MEDICAL. BASIC Billy TM életmentési baba P72 [1012793]

3B SCIENTIFIC MEDICAL. BASIC Billy TM életmentési baba P72 [1012793] 3B SCIENTIFIC MEDICAL BASIC Billy TM életmentési baba P72 [1012793] BLS-Szimulátor BasicBilly TM 1. BasicBilly TM tartalma 2. Összeszerelés 2.1 Rugó cseréje 2.1 Tüdı zacskó cseréje 3. Tisztítás és ápolás

Részletesebben

CK-100 Nokia autóskészlet 9210124/1

CK-100 Nokia autóskészlet 9210124/1 CK-100 Nokia autóskészlet 9210124/1 2008 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People, a Navi és az Eredeti Nokia tartozékok (Nokia Original Accessories) logó a Nokia Corporation bejegyzett

Részletesebben

SJ5000 Felhasználói útmutató

SJ5000 Felhasználói útmutató SJ5000 Felhasználói útmutató E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4, B u d a p e s t M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 Figyelmeztetés 1. Ez egy érzékeny termék, ne ejtse el. 2. Ne tegye a terméket

Részletesebben

Használati Utasítás 0828H

Használati Utasítás 0828H Használati Utasítás 0828H Digitális heti időkapcsoló vízmenetes kivitel IP 44 0828H Rendeltetésszerű használat Lámpák és elektromos készülékek automatikus kapcsolására kül- és bel térben. Technikai adatok

Részletesebben

A Smart-UPS 1200/1500 VA 100/120/230 Vac rackbe szerelhető 1U telepítési útmutatója

A Smart-UPS 1200/1500 VA 100/120/230 Vac rackbe szerelhető 1U telepítési útmutatója A Smart-UPS 1200/1500 VA 100/120/230 Vac rackbe szerelhető 1U telepítési útmutatója Fontos biztonsági üzenetek Olvassa el alaposan az utasításokat, hogy megismerje a berendezést, mielőtt üzembe helyezi,

Részletesebben

Útmutató a Renault Media Nav Evolution Toolbox alkalmazáshoz 2018 végi eszköz

Útmutató a Renault Media Nav Evolution Toolbox alkalmazáshoz 2018 végi eszköz Útmutató a Renault Media Nav Evolution Toolbox alkalmazáshoz 2018 végi eszköz Útmutató a Renault Media Nav Evolution Toolbox alkalmazáshoz A navigációs rendszer térképeit a Renault Media Nav Evolution

Részletesebben

Használati útmutató PAN Aircontrol

Használati útmutató PAN Aircontrol Használati útmutató PAN Aircontrol Air Quality meter Tartalom 1. Bevezető... 2 2. Szállítmány tartalma... 3 3. Általános biztonsági útmutatások... 3 4. A készüléken lévő szimbólumok magyarázata... 4 5.

Részletesebben

TaxiLike használati bemutató Taxitársaságok és Taxisofőrök részére

TaxiLike használati bemutató Taxitársaságok és Taxisofőrök részére TaxiLike használati bemutató Taxitársaságok és Taxisofőrök részére 2012 09 03 Tartalom I. TaxiLike rövid bemutatás II. Első lépések Taxitársaság és Taxisofőrök részére III. TaxiLike Driver használata munka

Részletesebben