Terepgyakorlat tavasz MA Fejlődés- és Klinikai gyermekpszichológia specializáció

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Terepgyakorlat tavasz MA Fejlődés- és Klinikai gyermekpszichológia specializáció"

Átírás

1 Terepgyakorlat tavasz MA Fejlődés- és Klinikai gyermekpszichológia specializáció

2 MA képzés Fejlődés- és Klinikai gyermekpszichológiai specializáció Szakmai gyakorlat 2. - MPSKL 4121 Németh Piroska A Terepgyakorlat helyszíne: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Klinikai Pszichológiai Ambulancia 8. kerület Delej utca udvarban Gyakorlatvezető: Németh Piroska (4 főt fogad) nemeth.piroska@yahoo.com A gyakorlati időpontok egyéni megbeszélés alapján en. A gyakorlat során a gyakorlatvezető irányításával a hallgatók bevezetést kapnak a pszichoterápia alapjaiba, sajátélményű pszichodiagnosztikai munkába. Gyakorlatot szereznek az első interjú, az anamnézis, rajztesztek, világjáték felvételi technikájába, és a pszichodiagnosztikai elemző munkába. Patkó Zita A Terepgyakorlat helyszíne: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Klinikai Pszichológiai Ambulancia 8.kerület Delej utca udvarban Gyakorlatvezető: Patkó Zita (2 főt fogad) patkozita@gmail.com A gyakorlati időpontok legalább 4-5 alkalom, egyéni megbeszélés alapján en. A gyakorlat során a gyakorlatvezető irányításával a hallgatók bekapcsolódnak az ambulancia életébe, végig követik a hallgatók a bejelentkezéstől a diagnosztikai eredmények visszajelzéséig az eseteket, melyen megfigyelőként vehetnek részt a hallgatók.

3 Czakó Szandra A Terepgyakorlat helyszíne: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Klinikai Pszichológiai Ambulancia 8.kerület Delej utca udvarban Gyakorlatvezető: Czakó Szandra (4 főt fogad) szandra.czako@gmail.com Telefon: A gyakorlati időpontok legalább 4-5 alkalom, egyéni megbeszélés alapján en. A gyakorlat során a gyakorlatvezető irányításával a hallgatók bekapcsolódnak az ambulancia életébe, végig követik a hallgatók a bejelentkezéstől a diagnosztikai eredmények visszajelzéséig az eseteket, melyen megfigyelőként vehetnek részt a hallgatók. Erni Ildikó A Terepgyakorlat helyszíne: Semmelweis Egyetem I. Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály. Gyakorlatvezető: Erni Ildikó (4 főt fogad) erniild@hotmail.com (csoportmegbízott keresse fel legkésőbb február közepéig) A gyakorlat alatt a hallgatók betekintést kapnak az osztály működésébe, részt vesznek csoportfoglalkozásokon, viziteken, szakmai megbeszéléseken. Egy esetet nyomon követnek, a kivizsgáló orvossal közösen veszik fel a beteget, és a szupervízor mellett komplex pszicho diagnosztikát készítenek. Véleményt írnak, az egyéni vizsgálatokról és a csoportos megfigyeléseikről. Időpontok egyeztetés szerint. Tömbösített formában hétfőtől csütörtökig 8-15 ig pénteken 13 ig.

4 Vadaskert Alapítvány A Terepgyakorlat helyszíne: 1021 Budapest, Lipótmezei út 1-5 Gyakorlatvezető: Németh Laura (8 főt fogad) pszichologus.vadaskert@gmail.com (itt vegyék fel a kapcsolatot) A gyakorlatra érkező hallgatók betekintést nyernek diagnosztikai vagy terápiás osztályok munkájába, illetve ambuláns ellátásba és megismerhetik a kórház működését. A gyakorlat tömbösített formában történik 1 teljes hét egy adott osztályon+ 1 ambuláns lap formájában. Az adott osztályon dolgozó pszichológus lesz a hallgató gyakorlatvezetője, akinek a segítségével végezheti a hallgató az esetvezetést Egyéni pszichológiai vizsgálton megfigyelőkent vehet részt. A félév elején fontos, hogy a hallgatók minél hamarabb jelentkezzenek a megadott elérhetőségen, és ezt követően kapnak egy gyakorlatvezetőt, akivel en tudnak gyakorlati időpontot egyeztetni és a további részleteket egyeztetni.

5 Terepgyakorlat tavasz MA Klinikai és egészségpszichológia specializáció

6 MA képzés Klinikai és egészségpszichológia specializáció Szakmai gyakorlat 2. - MPSKL 4121 Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) A Terepgyakorlat helyszíne: Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet Gyakorlatvezető: Uzonyi Adél (6 főt fogad) uzonyi.adel@bv.gov.hu (itt vegye fel a kapcsolatot a csoport megbízott lehetőség szerint február 08-ig) Kérjük, hogy egy hallgató írjon a többiek nevében, akkor a belépéshez szükséges adatokról, tudnivalókról tájékoztató levelet küldünk, illetve egyeztetjük az első időpontot a csoporttal. A hallgatók első alkalommal áttekintést kapnak az IMEI speciális feladatairól, ezen belül a Klinikai Pszichológiai Osztály munkájáról. A továbbiakban tájékozódhatnak a kényszergyógykezelt betegek pszichiátriai, pszichológiai vizsgálatairól és egyéni illetve csoportterápiás kezelésükről. Részt vehetnek a Pszichiátriai Rehabilitációs osztályok nagycsoportjain, pszichológiai vizsgálatokon, kezdeten megfigyelőként, később önállóan is, de természetesen pszichológus kolléga jelenlétében. Megismerhetik a pszichiátriai okokból beutalt fogvatartottakkal kapcsolatos diagnosztikai tevékenységet is. Igény szerint lehetőségük lesz a tesztek értékelésében, a vélemény kialakításában segítséget kapni, csoportos vagy egyéni esetmegbeszélés keretében. A gyakorlat az IMEI ben zajlik, ami a Budapesti Fegyház és Börtön területén belül önálló intézményként működik. A belépés külön engedélyhez kötött, ezért a szervezést a gyakorlat tervezett megkezdése előtt minimum 2 héttel a szervezést meg kell kezdeni. Az intézeten belül önállóan nem, csak a pszichológus kolléga kíséretével mozoghatnak. A munkaszervezés miatt fontos az egyeztetett időpontok betartása azok időben való lemondása, módosítása. Elvárás, hogy kellő időben tájékozódjanak arról milyen írásos dolgozatot kell a gyakorlatról készíteniük és ehhez milyen gyakorlati tevékenység szükséges (pl: tesztek típusa, interjú jellege.) Tekintettel az intézet profiljára olyan hallgatók jelentkezését várjuk, akik a bűncselekményt elkövető személyektől, olykor súlyos pszichotikus betegektől nem riadnak vissza. Az első alkalommal az intézet átfogó ismertetésére kerül sor, ezért a hallgatóknak célszerű egy csoportban jönni. A továbbiakban a hallgatók a gyakorlatvezető által kijelölt pszichológus kolléga mellett folytatják egyéni időpont-egyeztetés alapján a gyakorlatot.

7 Lélekkel az Egészségért Alapítvány A Terepgyakorlat helyszíne: 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 33 D/6/1 Gyakorlatvezető: Bikfalvi Réka és Balázs Noémi (6 főt fogad) balazs.noemi@lelekkel.hu Telefon: 06/ Stresszkezelés a felnőtteknél. Élmény és tapasztalat. Kiégés megelőzése, stresszkezelés főleg munkahelyik egészségfejlesztő programok. Kommunikációs tréning. Közintézményekben a tréner által szervezett és vezetett egészségfejlesztő programban való aktív részvétel. A gyakorlat részletei: 3 közös délelőtt, 1 munkahelyi nap, előre egyeztetett időpontokban. Lehetőség szerint egy képviselő jelentkezzen a hallgatók részéről Balázs Noéminél az alábbi címen: balazs.noemi@lelekkel.hu a többi időpont megbeszélés szerint. Az első tervezett időpont március 21. csütörtök délelőtt Nyírő Gyula Kórház A Terepgyakorlat helyszíne: 1135 Budapest, Lehel u. 59. Szakmai kapcsolattartó: Csigó Katalin (összesen 8 főt fogadnak) Gyakorlatvezetők: Gurzó Laura (1 fő) Köves Cecília (2 fő) Csákvári Nóra (1 fő) Szomolnoky Tímea (3 fő) laura.gurzo@gmail.com kovesc@nyiro-opai.hu csakvarin@nyiro-opai.hu szomolnokyt@nyiro-opai.hu A gyakorlat kezdésének időpontja megbeszélés kérdése, ahogy a félév kezdődik, első alkalommal csoportosan jöjjenek. Felvételes pszichiátriai osztály vagyunk, ebből adódóan a diagnosztikus kategóriák széles spektrumával találkozhatnak a hallgatók. Mi Ro-t és MMPI-t szoktunk leggyakrabban használni, szükséges még MOCA, AKV, MAWI, és esetlegesen neuropszichológiai vizsgálat. Elsősorban olyanok jelentkezését várjuk, akiket érdekel a szenvedélybetegekkel való terápiás és diagnosztikai munka. A gyakorlat felépítettsége: Kezdetben a hallgatók részt vesznek az osztályos megbeszéléseken, és viziteken, hogy megismerjék az osztályon folyó munkát. A következő lépésben pszicho-, és szocioterápiás csoportokon vesznek részt, csoporttól függően megfigyelőként vagy aktív tagként. Önálló betegvezetés, interjú, vizsgálatok

8 Országos Onkológiai Intézet A Terepgyakorlat helyszíne: 1122 Budapest, Ráth György u. 7-9 Orsz. O. Int. Gyakorlatvezető: Kovács Péter (5 főt fogad) kope.kope@gmail.com (csoportmegbízott itt keresse) Telefon: 06/ A gyakorlatra érkező hallgatók betekintést nyernek a legkorszerűbb daganatellátási rendszer legfőbb szakterületeire: sebészet, sugárterápia, kemoterápia és megismerkednek a különböző típusú kezelések pszichés vonatkozásaival. Bemutatkozik az Országos Onkológiai Intézet Onkopszichológiai Munkacsoportja is, melynek működésmódját szintén megismerik részleteiben az ide gyakorlatra érkező leendő kollégák. Munkacsoportunk az Országos Onkológiai Intézet aktív onkológiai ellátást nyújtó intézményi rendszeréhez igazodóan kialakította és kidolgozta, illetve alkalmazza a legkülönfélébb pszichológiai módszereket az orvosi ellátás során, illetve azok mellett: csoportos és egyéni formában egyaránt. Szomatikus betegséggel küzdő betegek számára nyújtott csoportos pszichológiai ellátástól az orvosi beavatkozásokra felkészítő, edukatív célzatú pszichológiai intervenciókon át találkozhat ezen specifikus szakterület legfőbb lélektani kihívásaival a hallgató. Az esetvezetést mindig egy mentor, a gyakorlatvezető által kijelölt pszichológus kolléga segítségével végezheti a hallgató - vele egyeztet, ő segít - illetve segíti majd őt az első találkozás során az interjú és tesztfelvétel kivitelezésében, hely, idő, tesztbattéria tekintetében. A félév elején fogunk tudni konkrét időpontokat megadni. Tájékoztatásul: az Intézetben eltöltendő gyakorlati alkalmak tömbösítve kerülnek megszervezésre. A program során végig látogatja a hallgató az ellátás főbb csomópontjait: műtők, sugárkezelők, műtéti felkészítő csoport, relaxációs csoport, stb. A félév elején, a jelzett időben és általunk szervezett módon, orvosi alkalmassági vizsgálat és köpenyvételezés is történik majd. OORI Tündérhegy A Terepgyakorlat helyszíne: Tündérhegy Gyakorlatvezető: Együd Péter (8 főt fogad) egyudpeter@gmail.com (csoportmegbízott itt keresse) A hallgatóknak 2 hetes turnusukban kell részt venniük a gyakorlaton, egyszerre 2 fő tud ott lenni. Az első alkalom egy követelmény tisztázó alkalom. Követelmények: részvétel az osztály kijelölt csoportjain, interjú készítése osztályos betegekkel + pszichodiagnosztika esetismertető dolgozat leadása.

9 Péterfy Sándor Utcai Kórház A Terepgyakorlat helyszíne: Péterfy Sándor Utcai Kórház Krízis intervenciós és Pszichiátriai Osztály VII. ker Alsó erdősor u. 7. Gyakorlatvezető: Drenyovszki Zsuzsa (5 főt fogad) drenyovszki@gmail.hu (csoportmegbízott itt keresse) Telefon: 06/ A gyakorlat során résztvevő hallgatók megfigyelőként betekintést nyerhetnek az osztály működésébe, a pszichológusi és a team munkába. Az általános pszichiátria mellett az osztály különleges profilja a krízisintervenció. Számos csoportos pszichoterápiás foglalkozás zajlik nálunk pl.: pszichoedukáció, speciális krízis csoport, önismereti és szociális készségfejlesztő csoport, művészetterápia, biblioterápia, életmódcsoport, manuális csoportos foglalkozás, sportterápia, film klub, zenecsoport, relaxációs csoport. A foglalkozásokon való részvétel mellett, lehetőség lesz egyénileg klinikai első interjú készítésére, pszichodiagnosztikai tesztek felvételére. (Ezek részletiről - mikor, hol, kivel, hogyan - mindig személyesen egyeztetünk a gyakorlat alatt.) Az egyéni munka szuperviziós segítség mellett zajlik: az eseteket, teszteket átbeszéljük. A gyakorlat ideje: fél év elején több lehetséges időpont kerül majd megadásra. Az osztályon eltöltendő gyakorlati időpontok tömbösítve kerülnek megszervezésre. Két egybefüggő hét (de lehetséges 1-1 hetes bontás is). Újpesti Mentálhigiéniás Központ A Terepgyakorlat helyszíne: 1041 Budapest Nyár utca Gyakorlatvezető: Erdélyi Kálmán (6 főt fogad) erdelyikalman@yahoo.com (itt vegye fel a kapcsolatot a csoportmegbízott) A félév folyamán 2 hetes időszakokban várjuk maximum 2-3 fő hallgató részvételét. A követelmény megegyezik a tanóra által elvárt hallgatói követelménnyel, ami az első interjút és szükséges diagnosztikai tesztek felvételét foglalja magában az általunk felkért beteggel. A terepgyakorlat teljesítésének további feltétele a terápiás csoportokon (foglalkoztató csoport, művészetterápiás csoportok, szabad verbális interakciós kiscsoport), továbbá a heti rendszerességgel megtartott pszichológusi szupervízión és az orvosi rendelésen megfigyelőként való részvétel a két hét során. Emellett a félév során a hozzánk jelentkező hallgatókkal 3 alkalommal (a hallgatókkal egyeztetett pénteki napokon), előadás keretében ismertetjük a gondozóintézetünk működését, terápiás eszköztárunkat, az orvosi és a pszichológusi ellátás beavatkozási területeit, lehetőségeit, valamint a hallgatók részéről felmerülő kérdések, észrevételek közös megvitatására is sor kerül.

10 Országos Gerincgyógyászat Központ A terepgyakorlat helyszíne: 1126 Budapest, Királyhágó utca 1-3. Gyakorlatvezető: Stoll Dániel (4 főt fogad) petra.bagdi@bhc.hu (első alkalommal itt vegye fel a kapcsolatot a csoportmegbízott) Az Országos Gerincgyógyászati Központ a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogó intézet. A munkacsoportban általános-, ortopéd-, baleseti és idegsebészek, reumatológusok mellett nagyszámú aneszteziológus-intenzív terápiás orvos, radiológus, pszichológus és egyéb szakmák specialistái (urológus, nőgyógyász, ideggyógyász, szemész, gégész, stb.) tevékenykedik a gerincbetegségek teljes körű kivizsgálására és kezelésére koncentrálva. Az intézetben tevékenykedő pszichológiai munkacsoport a betegellátás teljes folyamatához illeszkedően részt vesz a járó- és fekvőbeteg ellátásban is. Minden, az intézetbe kerülő járó-, illetve fekvőbeteg speciális, a gerincbetegség pszichológiai összefüggéseit feltáró pszichológiai állapotfelmérésen vesz részt. Ennek eredményeképpen - igény, illetve szükség függvényében - egyéni pszichológiai, illetve pszichiátriai vizsgálatokra, orvosi beavatkozásokhoz kapcsolódó felkészítő intervenciókra, fájdalomrehabilitációs terápiára, szükség esetén gyógyszeres ellátásra kerül sor. A terepgyakorlat célja, hogy a hallgató betekintést szerezzen a Pszichológiai Ambulancia betegellátó munkájába, profiljába. A gyakorlat során rálátást biztosítunk az intézményben folyó szakmai tevékenységre, annak különböző szakaszaira, legyen szó kivizsgálásról, műtéti felkészítésről, pszichoedukációról, életmóddal kapcsolatos tanácsadásról vagy pszichoterápiáról. A mindennapos szakmai tevékenységeket túl a jelentkezők megismerkedhetnek a különböző pszichoterápiás megközelítésekkel, melyeket a krónikus fájdalom kezelésében alkalmazunk, legyen szó kognitív-viselkedséterápiás, mindfulness alapú, hipnoterápiás vagy biofeedback terápiáról. A tantárgy követelménye: 1. Az elméleti előadásokon való részvétel (2 alkalom) 2. Gyakorlati órákon (esetmegbeszélőn) való részvétel 3. Pszichoedukációs előadáson való részvétel (1 alkalom) 4. Betegvizsgálat 5. A vizsgált eset referálása az esetmegbeszélőn 6. Esetírás a megadott szempontok szerint 5. A kiadott szakirodalom feldolgozása Félévi követelmény: o o o o o Részvétel az osztályos pszichológusok által vezetett szakmai munkában. Első megbeszélés, osztály bemutatása, elméleti ismeretekről előadás. Részvétel a 3-szor 6 órás gyakorlati előadáson és esetmegbeszélésen. Szakirodalmi áttekintés készítése megadott témák szerint (szabad választással) Pszichoedukációs csoporton való részvétel (megbeszélés szerinti napon) Egyéni betegvizsgálat (interjú, anamnézis, projektív személyiség vizsgálat, szükség esetén intelligencia vizsgálat) (megbeszélés szerinti napon) A saját betegvizsgálat alapján eset referálása szóban (az osztályos pszichológusnak) és írásban esettanulmány benyújtásával a gyakorlatvezető részére elektronikusan. Kérdés esetén forduljanak Bandula Julietta titkárságvezetőhöz Tel: julietta.bandula@bhc.hu

Terepgyakorlat ősz MA felnőtt és gyerek specializáció

Terepgyakorlat ősz MA felnőtt és gyerek specializáció Terepgyakorlat 2018-2019 ősz MA felnőtt és gyerek specializáció Gyermekklinikai MA MPSKLGY 4111 Németh Piroska A Terepgyakorlat helyszíne: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Klinikai Pszichológiai

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER. A tárgy tematikája (lehetőleg heti bontásban, sorszámozva):

KÖVETELMÉNYRENDSZER. A tárgy tematikája (lehetőleg heti bontásban, sorszámozva): Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Általános Orvostudományi Kar Tantárgy neve: Pszichoterápia az orvosi gyakorlatban KÖVETELMÉNYRENDSZER Tantárgy típusa: kötelező/kötelezően választható/szabadon

Részletesebben

Megengedett hiányzás: képzési egységenként az óraszám 10%-a. I. Fókuszolás ön- és módszerismeret (általános és tematikus modul)

Megengedett hiányzás: képzési egységenként az óraszám 10%-a. I. Fókuszolás ön- és módszerismeret (általános és tematikus modul) www.fokuszmodszer.hu A fókuszolás-orientált /i rend/ (A Kántor Árpád, a New York-i TFI által elismert fókusz koordinátor jelölt, valamint Molnár Emese és Szilágyi Veronika fókuszolás-orientált terapeuta

Részletesebben

KURZUSJELENTŐ ÍV / 2015 ŐSZI FÉLÉV

KURZUSJELENTŐ ÍV / 2015 ŐSZI FÉLÉV Szervezeti egység: Személyiség- és Egészségpszichológia / Klinikai Pszich. és Addiktologia Tanszék / Kapcsolattartó: Markó Krisztina Szak megnevezése: pszichológia KURZUSJELENTŐ ÍV - 04 / 05 ŐSZI FÉLÉV

Részletesebben

A Magyar Hipnózis Egyesület HIPNOTERÁPIÁS KÉPZÉSE 2009/2011

A Magyar Hipnózis Egyesület HIPNOTERÁPIÁS KÉPZÉSE 2009/2011 Egyesület HIPNOTERÁPIÁS KÉPZÉSE 2009/2011 Hipnoterápiás képzésünk a pszichoterápiás képzés módszerspecifikus fázisa, egyben akkreditált továbbképzés orvosok és pszichológusok számára. Az alábbiakban tájékoztatjuk

Részletesebben

Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban. Lukács Péter DEOEC ORFMT

Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban. Lukács Péter DEOEC ORFMT Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban Lukács Péter DEOEC ORFMT A pszichológiában a pszichodiagnosztika alatt a különféle lelki folyamatok egyéni, ill. típusos jellegzetességeinek feltérképezése

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A MAGYAR INDIVIDUÁLPSZICHOLÓGIAI EGYESÜLET KÉPZÉSI RENDSZERÉRŐL ÉRVÉNYES: május 01-től

TÁJÉKOZTATÓ A MAGYAR INDIVIDUÁLPSZICHOLÓGIAI EGYESÜLET KÉPZÉSI RENDSZERÉRŐL ÉRVÉNYES: május 01-től TÁJÉKOZTATÓ A MAGYAR INDIVIDUÁLPSZICHOLÓGIAI EGYESÜLET KÉPZÉSI RENDSZERÉRŐL ÉRVÉNYES: 2019. május 01-től AKKREDITÁLT PEDAGÓGUS- ÉS SZOCIÁLIS SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉSEK Képzési forma Képzés megnevezése: Akkreditált

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés Országos Tiszifőorvosi Hivatal k Nyilvántartásából származó adatok neve Székhelyének teljes címe Szakma a ellátó a ellátó 011200 Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1106 Budapest, Maglódi út 89-91.

Részletesebben

PSZICHOTERÁPIÁS ÉS MŰVÉSZETTERÁPIÁS CSOPORT TERVEZETT, REHABILITÁCIÓS IRÁNYÚ SZAKMAI MŰKÖDÉSE

PSZICHOTERÁPIÁS ÉS MŰVÉSZETTERÁPIÁS CSOPORT TERVEZETT, REHABILITÁCIÓS IRÁNYÚ SZAKMAI MŰKÖDÉSE PSZICHOTERÁPIÁS ÉS MŰVÉSZETTERÁPIÁS CSOPORT TERVEZETT, REHABILITÁCIÓS IRÁNYÚ SZAKMAI MŰKÖDÉSE Pszichológus: Bujdosó Balázs Déri Barna Krekó Kata Művészetterapeuta: Giczi Andrea Horváth Judit Takács Marianna

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés Országos Tiszifőorvosi Hivatal Szolgáltatók Nyilvántartásából származó adatok Szolgáltató neve Székhelyének teljes címe Szakma a a ellátó ellátó 011200 Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1106 Budapest,

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés Országos Tiszifőorvosi Hivatal k Nyilvántartásából származó adatok neve Székhelyének teljes címe Szakma a ellátó a ellátó 011200 Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1106 Budapest, Maglódi út 89-91.

Részletesebben

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal 24 SÁNDOR Jenő 3 + 1 SZEMPONT A COACH-KÉPZÉS KIVÁLASZTÁSÁHOZ Először is lépjünk egyet hátra: mi a coaching? E gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal foglalkozna, világos

Részletesebben

Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam

Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam Célcsoport: endokrinológia, aneszteziológia-intenzív terápia, családorvos, belgyógyászat, sebészet, gyermeksebészet, gyermekgyógyászat, idegsebészet,

Részletesebben

SZAKVIZSGA TÉTELEK KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS FELNŐTT SZAK (91 TÉTEL)

SZAKVIZSGA TÉTELEK KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS FELNŐTT SZAK (91 TÉTEL) SZAKVIZSGA TÉTELEK 2017. KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS FELNŐTT SZAK (91 TÉTEL) A szakvizsga tételek 3 fő témakört ölelnek fel, az elméleti vizsgán a jelölt mindhárom témakörből

Részletesebben

KURZUSKÍNÁLAT 2013/2014 tavaszi félév

KURZUSKÍNÁLAT 2013/2014 tavaszi félév Szervezeti egység: Személyiség-és Egészségpszichológia, Klinikai Pszichológia és Addiktológia Kapcsolattartó: Markó Krisztina KURZUSKÍNÁLAT 0/0 tavaszi félév Tárgy kód PSZB-05, PSZB09-05 PSZB-05, PSZB09-05

Részletesebben

2015. PSZICHOSZOMATIKUS ÉS PSZICHOTERÁPIÁS REHABILITÁCIÓS OSZTÁLY TÜNDÉRHEGY ÁPOLÓI MUNKAREND DR. HARMATTA JÁNOS OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOS

2015. PSZICHOSZOMATIKUS ÉS PSZICHOTERÁPIÁS REHABILITÁCIÓS OSZTÁLY TÜNDÉRHEGY ÁPOLÓI MUNKAREND DR. HARMATTA JÁNOS OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOS 2015. ORSZÁGOS ORVOSI REHABILITÁCIÓS INTÉZET PSZICHOSZOMATIKUS ÉS PSZICHOTERÁPIÁS REHABILITÁCIÓS OSZTÁLY TÜNDÉRHEGY ÁPOLÓI MUNKAREND DR. HARMATTA JÁNOS OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOS JANOSITZ JULIANNA OSZTÁLYOS

Részletesebben

Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09.

Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09. Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09.01 között Aneszteziológia és intenzív terápia szakképzés Aneszteziológiai gyakorlat

Részletesebben

MCPE VEZETŐ I ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS

MCPE VEZETŐ I ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS MCPE VEZETŐ I ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS 2019 MIT NYÚJT A KÉPZÉS? Felkészít a vezetői és üzleti coaching belépő szintű alkalmazására A coach szerephez elengedhetetlen szakmai önismeretet és önbizalmat Gyakorlati

Részletesebben

Általános rész Jelenlegi helyzet 2010. évi CLXXIII tv. 97. (3) alapján 2011. 01. 01-től nyilvántartott szünetelés

Általános rész Jelenlegi helyzet 2010. évi CLXXIII tv. 97. (3) alapján 2011. 01. 01-től nyilvántartott szünetelés Általános rész Jelenlegi helyzet 2010. évi CLXXIII tv. 97. (3) alapján 2011. 01. 01-től nyilvántartott A változás utáni kapacitás bejelentett AKTIV krónikus Szolgáltató 6 jegyű Szakma Szakmakód ÁGYSZÁM

Részletesebben

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek Csecsemő- és gyermek rehabilitációs gyakorlat gyermek rehabilitációs osztályon 2 hét (Terv ) Gyermekneurológiai Osztály Dr. Fogarasi András 2 hét 2 fő 2012.09.15. - 2016.09.15. EEG laboratóriumi gyakorlat

Részletesebben

Budapest Budapest XVI. kerület Allergológia és klinikai immunológia 2 Magyar Honvédség Honvédkórház

Budapest Budapest XVI. kerület Allergológia és klinikai immunológia 2 Magyar Honvédség Honvédkórház megye település szakmanév progresszivitás intézmény Budapest Budapest XVI. kerület Addiktológia 3 Nyírő Gyula Kórház Budapest Budapest XVI. kerület Allergológia és klinikai immunológia 2 Magyar Honvédség

Részletesebben

Gyógypedagógus speciális helyzetben

Gyógypedagógus speciális helyzetben Gyógypedagógus speciális helyzetben Szakmai műhelymunka az EMMI Budapesti Javítóintézetben 2016.09.27. Az EMMI Budapesti Javítóintézet 2016. év tavaszán, a Diagnózis címmel megszervezett konferenciával

Részletesebben

WESLEY JÁNOS LELKÉSZKÉPZŐ FŐISKOLA SZOCIÁLIS MUNKA SZAK

WESLEY JÁNOS LELKÉSZKÉPZŐ FŐISKOLA SZOCIÁLIS MUNKA SZAK Tantárgy elzése Terepfeldolgozó 2. Tantárgy oktatójának Almásy Judit nappali tagozaton 4 tanóra/ hét óraadó tanár, szupervízor A megbeszélések kiscsoportos formában, egy szemeszter keretében zajlanak.

Részletesebben

SZAKVIZSGA TÉTELSOR KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS GYERMEK SZAK (96 TÉTEL)

SZAKVIZSGA TÉTELSOR KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS GYERMEK SZAK (96 TÉTEL) SZAKVIZSGA TÉTELSOR 2017. KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS GYERMEK SZAK (96 TÉTEL) A szakvizsga tételek 3 fő témakört ölelnek fel, az elméleti vizsgán a jelölt mindhárom témakörből

Részletesebben

A rehabilitációs medicina szakorvos jelöltjeivel szemben támasztott követelmények, a képzőhelyek szerepe

A rehabilitációs medicina szakorvos jelöltjeivel szemben támasztott követelmények, a képzőhelyek szerepe A rehabilitációs medicina szakorvos jelöltjeivel szemben támasztott követelmények, a képzőhelyek szerepe Dr. Kullmann Lajos 1, Dr. VekerdyNagy Zsuzsanna 2, Dr. Dénes Zoltán 3,4, Dr. BenderTamás 5,6, Dr.

Részletesebben

Levelező tagozatos GYÓGYPEDAGÓGIA mesterképzési szak gyógypedagógiai terápia szakirány óra- és vizsgaterve

Levelező tagozatos GYÓGYPEDAGÓGIA mesterképzési szak gyógypedagógiai terápia szakirány óra- és vizsgaterve Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Ikt. szám: 547/T-71/2010/6 Levelező tagozatos GYÓGYPEDAGÓGIA mesterképzési szak gyógypedagógiai terápia szakirány óra- és vizsgaterve Elfogadta

Részletesebben

település szakmanév progresszivitás intézmény Budapest I. kerület Addiktológia 3 Nyírő Gyula Kórház Budapest I. kerület Allergológia és klinikai

település szakmanév progresszivitás intézmény Budapest I. kerület Addiktológia 3 Nyírő Gyula Kórház Budapest I. kerület Allergológia és klinikai település szakmanév progresszivitás intézmény Budapest I. kerület Addiktológia 3 Nyírő Gyula Kórház Budapest I. kerület Allergológia és klinikai immunológia 2 Betegápoló Irgalmas Rend Budapest I. kerület

Részletesebben

A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban. Dr. Magyar Erzsébet

A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban. Dr. Magyar Erzsébet A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban Dr. Magyar Erzsébet A pszichiátriai rehabilitáció célja a rokkant, fogyatékos személy számára a legszélesebb körű lehetőség biztosítása

Részletesebben

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban Dr. Magyar Erzsébet A pszichiátriai rehabilitáció célja a rokkant, fogyatékos személy számára a legszélesebb körű lehetőség biztosítása

Részletesebben

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Hirsch Anikó, Galgóczy Katalin MRE Bethesda Gyermekkórház, Pszichoszomatikus Részleg Mert az a legnagyobb hiba a betegségek kezelésénél,

Részletesebben

A NEVELÉSI TANÁCSADÓK TEVÉKENYSÉGE, FELADATAI

A NEVELÉSI TANÁCSADÓK TEVÉKENYSÉGE, FELADATAI A NEVELÉSI TANÁCSADÓK TEVÉKENYSÉGE, FELADATAI Dr. Csák Annamária Gyermekpszichológiai ellátás fejlődése 1899 Ranschburg Pál vezette Pszichológiai Laboratórium 1904 Ideges Gyermekek alsó és középfokú Állami

Részletesebben

JÁRÓBETEG GERINCSEBÉSZETI SZAKELLÁTÁS SZERVEZÉSE AZ ORSZÁGOS GERINCGYÓGYÁSZATI KÖZPONTBAN

JÁRÓBETEG GERINCSEBÉSZETI SZAKELLÁTÁS SZERVEZÉSE AZ ORSZÁGOS GERINCGYÓGYÁSZATI KÖZPONTBAN JÁRÓBETEG GERINCSEBÉSZETI SZAKELLÁTÁS SZERVEZÉSE AZ ORSZÁGOS GERINCGYÓGYÁSZATI KÖZPONTBAN BIDER KATALIN ÁPOLÁSI IGAZGATÓ Miről lesz szó? Országos Gerincgyógyászati Központ bemutatása Járóbeteg szakellátás

Részletesebben

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai:

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: 1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: A Kórház szervezeti felépítését és egységeinek felsorolását az Organogram

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL TÁMOP-6.2.4.A-11/1-2012-0013 Létszámbővítés az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében a Kaposi Mór Oktató Kórházban Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 7400

Részletesebben

Dr. Schiszler István igazgató XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata

Dr. Schiszler István igazgató XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata igazgató XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata Szakorvosi rendelési idő: 14 óra Dietetikai tanácsadás: 4 óra Szakasszisztensi tanácsadás 6 óra Gondozott betegek száma: 1793 Éves esetszám: 4391

Részletesebben

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek Gyakorlat gyermek- és ifjúságpszichiátriai képzőhelyen 6 hónap (Terv ) Fejér Megyei Szent György Kórház 8000 Székesfehér Seregélyesi út 22/535-500/1011 22/595-642 Gyermek és Ifjúsági Ideggondozó Intézet

Részletesebben

A klinikai szakpszichológiai szakképzés helyzete ma Magyarországon

A klinikai szakpszichológiai szakképzés helyzete ma Magyarországon A klinikai szakpszichológiai szakképzés helyzete ma Magyarországon Dr. Perczel-Forintos Dóra 2016 Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék A magyar lakosság pszichés egészségi állapota KATASZTROFÁLIS.

Részletesebben

MCPE VEZETŐI ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS

MCPE VEZETŐI ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS MCPE VEZETŐI ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS 2018-2019 MIT NYÚJT A KÉPZÉS? Felkészít a vezetői és üzleti coaching belépő szintű alkalmazására A coach szerephez elengedhetetlen szakmai önismeretet és önbizalmat

Részletesebben

PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLY

PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLY PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLY Ágyszám: Akut ágy 116, Alkohológia ágy10, Krónikus ágy 10, Pszichiátriai Rehabilitációs ágy 34. Évi átlagos fekvő betegforgalom: 3200 fő ( 2010. évi adat ) Évi átlagos járó / ambuláns

Részletesebben

Egészségügyi Közéleti Hírek. Tisztelt Lakosok!

Egészségügyi Közéleti Hírek. Tisztelt Lakosok! Tisztelt Lakosok! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a vérvételi pont és a védőnői szolgálat, a 2018 december 1. és 15. ledolgozandó szombati munkanapokon hétfői munkarend szerint dolgoznak. --------------------------------------------------------

Részletesebben

Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő

Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő Szakterületi ismeretek Az egészségfejlesztés célja, fogalma,

Részletesebben

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek Csecsemő- és gyermek rehabilitációs gyakorlat gyermek rehabilitációs osztályon 2 hét (Terv ) Gyermekneurológiai Osztály Dr. Fogarasi András 2 hét 2 fő 2012.09.15. - 2015.09.01. EEG laboratóriumi gyakorlat

Részletesebben

Önsegítés: a közösségi felépülés motorja. Petke Zsolt Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, Addiktológiai Osztály

Önsegítés: a közösségi felépülés motorja. Petke Zsolt Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, Addiktológiai Osztály Önsegítés: a közösségi felépülés motorja Petke Zsolt Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, Addiktológiai Osztály A felépülés Önsegítő viselkedést, önszabályozó képességet,

Részletesebben

Forrás: dr.info.hu illetve a weboldal

Forrás: dr.info.hu illetve a  weboldal ÁNTSZ által vezetett egészségügyi szolgáltatók Forrás: dr.info.hu illetve a http://84.206.43.26:7080/ellatas/xtek/?9 weboldal Az ÁNTSZ által vezetett, az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségét

Részletesebben

BMNPS52400M Kutatásmódszertan BMNPS01300M f 2 Gy szk BMNPS02400M BMNPS13100M BMNPS23300M

BMNPS52400M Kutatásmódszertan BMNPS01300M f 2 Gy szk BMNPS02400M BMNPS13100M BMNPS23300M 0B PSZICHOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK TATÁRGYLISTÁJA APPALI TAGOZAT Érvényes a 2013/2014-es tanévtől Tárgy kódja Tantárgy megnevezése Előfeltétel Felvétele Kreditpont Követelmény típusa Heti óraszám Félévi

Részletesebben

EGYMI. Járóbeteg szakrendelések Egyesített Gyógyító Megelõzõ Intézet 5200 Törökszentmiklós Kossuth Lajos út 126. Telefon: 56/

EGYMI. Járóbeteg szakrendelések Egyesített Gyógyító Megelõzõ Intézet 5200 Törökszentmiklós Kossuth Lajos út 126. Telefon: 56/ EGYMI Szerzõ Adminok 2009.02.09. Frissítve 2009.02.09. Járóbeteg szakrendelések Egyesített Gyógyító Megelõzõ Intézet Cím: 5200 Törökszentmiklós Kossuth Lajos út 126. Telefon: 56/590-239 Fax: 56/390-936

Részletesebben

angiológia, phlebológia, lymphológia 01 Belgyógyászat endokrinológia, anyagcsere és diabetológia allergológia és klinikai immunológia

angiológia, phlebológia, lymphológia 01 Belgyógyászat endokrinológia, anyagcsere és diabetológia allergológia és klinikai immunológia Általános rész Jelenlegi helyzet 2010. évi CLXXIII tv. 97. (3) alapján 2011. 01. 01-től nyilvántartott bejelentett AKTIV krónikus Megnevezés e Szolgáltató 6 jegyű MÁTRIX Igen/ Szakmacsoport megnevezése

Részletesebben

Prevenció: Elsődleges megelőzés: laikusok tájékoztatása a mozgásszervi betegségek megelőzésének

Prevenció: Elsődleges megelőzés: laikusok tájékoztatása a mozgásszervi betegségek megelőzésének egészségügyi intézmények országos gerincgyógyászati ko zpont integrált betegedukációs tevékenység - 16 - Az Országos Gerincgyógyászati Központ támogatja pácienseit az egészségügyi kérdésekben való tájékozódásban

Részletesebben

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület. Színestér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület. Színestér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Színestér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr, Vasvári Pál u. 1/a. www.maltai.hu 2011. Február 25. Szakmai Nap Előzmények Bűnmegelőzési pályázat:kiíró

Részletesebben

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor Egészségmegőrzés Egészségfejlesztés Kuratóriumi ülés 2017. május 23. Vámos Magdolna egészségügyi auditor Egészségvédelem a Down Alapítványnál Akut és krónikus betegségek megelőzése Kialakult betegségek

Részletesebben

SZAKVIZSGA TÉTELEK Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Felnőtt szak (91 tétel)

SZAKVIZSGA TÉTELEK Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Felnőtt szak (91 tétel) SZAKVIZSGA TÉTELEK 2016. Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Felnőtt szak (91 tétel) A szakvizsga tételek 3 fő témakört ölelnek fel, az elméleti vizsgán a jelölt mindhárom témakörből

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Szombathely

Nyugat-magyarországi Egyetem. Szombathely Nyugat-magyarországi Egyetem REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ és KUTATÓ KÖZPONT Szombathely NEVELÉSI TANÁCSADÓ Nevelési tanácsadó logopédus szabadidő TKVSZRB civil szervezet tehetséggondozás Gyermekjóléti

Részletesebben

Az addiktológiai problémával élők ellátásának jó gyakorlatairól" Kassai-Farkas Ákos"

Az addiktológiai problémával élők ellátásának jó gyakorlatairól Kassai-Farkas Ákos Az addiktológiai problémával élők ellátásának jó gyakorlatairól" Kassai-Farkas Ákos" Definíció A közösségi pszichiátriai gondozás és rehabilitáció a ma érvényes betegjogokkal összhangban igyekszik elkerülni

Részletesebben

EGYÉNI GYAKORLATI NAPLÓ

EGYÉNI GYAKORLATI NAPLÓ EGYÉNI GYAKORLATI NAPLÓ 34 762 01 Szociális gondozó és ápoló Tanuló neve: Készítés éve: Szociális gondozó és ápoló képzés gyakorlati naplója OKJ 34 762 01 A szociális gondozó és ápoló szakképzés Szakimai

Részletesebben

KURZUSKÍNÁLAT 2015/2016 tavaszi félév

KURZUSKÍNÁLAT 2015/2016 tavaszi félév Szervezeti egység: Személyiség-és Egészségpszichológia, Klinikai Pszichológia és Addiktológia KURZUSKÍNÁLAT 05/06 tavaszi félév Kapcsolattartó: Markó Krisztina Tárgy kód A kurzus címe Kurzus sorszám Követelmény

Részletesebben

Szakma megnevezése Szakmakód Ágyszám. Belgyógyászat 0100 75 2012.07.01. Gasztroenterológia 0104 32 2012.07.01. Sebészet 0200 50 2012.07.

Szakma megnevezése Szakmakód Ágyszám. Belgyógyászat 0100 75 2012.07.01. Gasztroenterológia 0104 32 2012.07.01. Sebészet 0200 50 2012.07. Szolgáltató térség Szakma Szakmakód Ágyszám a idejére a idejére a Belgyógyászat 0100 75 2012.07.01 Gasztroenterológia 0104 32 2012.07.01 Sebészet 0200 50 2012.07.01 Szülészet 0405 40 2012.07.01 Nőgyógyászat

Részletesebben

Kognitív viselkedésterápiás konzultáns képzés 1. Megbeszélés 2013. december 17.

Kognitív viselkedésterápiás konzultáns képzés 1. Megbeszélés 2013. december 17. Kognitív viselkedésterápiás konzultáns képzés és foglalkoztatás Kognitív viselkedésterápiás konzultáns képzés 1. Megbeszélés 2013. december 17. Kognitív viselkedésterápiás konzultáns képzés és foglalkoztatás

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNY EGYETEM BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI KAR LÁTÁSSÉRÜLTEK PEDAGÓGIÁJA SZAKIRÁNY

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNY EGYETEM BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI KAR LÁTÁSSÉRÜLTEK PEDAGÓGIÁJA SZAKIRÁNY Terepgyakorlat Nappali 8. NBLÁ-339 150 óra 14 kredit kötelező gyakorlati jegy Terepgyakorlat Levelező 8. LBLÁ-339 45 óra 14 kredit kötelező gyakorlati jegy Terepgyakorlat Továbbképző 3. TLÁ-339 50 óra

Részletesebben

A Kari Tanács elfogadta

A Kari Tanács elfogadta Felvétele Kreditpont Követelmény típusa Heti óraszám Félévi óraszám Ajánlott félév Felvétel típusa Szabadon választható Más szakon Meghirdető tanszék/intézet A Kari Tanács elfogadta 2016.03.16. ZICHOLÓGIA

Részletesebben

Az idén 20 éves Klinikai Lelkigondozók Ökumenikus Egyesülete 16. alkalommal hirdeti meg éves képzési programját KLÖE TRÉNINGEK 2013.

Az idén 20 éves Klinikai Lelkigondozók Ökumenikus Egyesülete 16. alkalommal hirdeti meg éves képzési programját KLÖE TRÉNINGEK 2013. Az idén 20 éves Klinikai Lelkigondozók Ökumenikus Egyesülete 16. alkalommal hirdeti meg éves képzési programját KLÖE TRÉNINGEK 2013. Tavasz Nyár Figyelem: a korábbiakhoz képest időpont-változások! Amit

Részletesebben

Székhelyének teljes címe Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM

Székhelyének teljes címe Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM Országos Tiszifőorvosi Hivatal Szolgáltatók Nyilvántartásából származó adatok jegyű Székhelyének teljes címe Szakma Szakmakód ÁGYSZÁM megye Nyugat-dunántúl 008010 Petz Aladár i Oktató Kórház Győr 9000

Részletesebben

Szemeszter 2014.I.félév Jelleg. Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központ Akkr.pont 50. 2014.01.20 Vége 2014.01.24 Tanácsterem Napok 5.

Szemeszter 2014.I.félév Jelleg. Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központ Akkr.pont 50. 2014.01.20 Vége 2014.01.24 Tanácsterem Napok 5. Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám Főcím Állapot Szervező Partner SE- TK/2014.I./00079 Szemeszter 2014.I.félév Jelleg Daganatok és komplex terápiája A tanfolyam akkreditálásra került Országos Onkológiai

Részletesebben

A klinikai szakpszichológiai szakképzés helyzete ma Magyarországon

A klinikai szakpszichológiai szakképzés helyzete ma Magyarországon A klinikai szakpszichológiai szakképzés helyzete ma Magyarországon Prof. Perczel-Forintos Dóra 2018 Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék A magyar lakosság pszichés egészségi állapota

Részletesebben

AKIK EGY CIPŐBEN JÁRNAK: SZÜLŐCSOPORT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK RÉSZÉRE

AKIK EGY CIPŐBEN JÁRNAK: SZÜLŐCSOPORT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK RÉSZÉRE AKIK EGY CIPŐBEN JÁRNAK: SZÜLŐCSOPORT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK RÉSZÉRE Varga Nóra, Ráczné Kárpáti Márta Jósa András Oktatókórház Nyíregyháza, Gyermek Rehabilitációs Osztály BEVEZETÉS Szülőcsoportunkat

Részletesebben

Felvételes pszichiátriai osztályos gyakorlat 15 hónap (ezen belül 3 hó pszichiátriai sürgősségi ellátás)

Felvételes pszichiátriai osztályos gyakorlat 15 hónap (ezen belül 3 hó pszichiátriai sürgősségi ellátás) Képzés célja: Kölcsönös bizalmon alapuló orvos-beteg viszony kialakítása és megtartása. A kórképek felismerése, differenciáldiagnosztikai elkülönítése. Terápia beállítása és követése, esetleges mellékhatások

Részletesebben

ÉRSEBÉSZET SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013.

ÉRSEBÉSZET SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. HETÉNYI GÉZA KÓRHÁZ, SZOLNOK Gyakorlat Igen Nem Fő Intézmény/osztály/részleg

Részletesebben

Szülőkkel való kapcsolattartás. 1. Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Zalaegerszegi Tagintézménye

Szülőkkel való kapcsolattartás. 1. Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Zalaegerszegi Tagintézménye Szülőkkel való kapcsolattartás (A Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat hatályos SZMSZ-e alapján.) A szülőkkel való kapcsolattartás formája és rendje - Az Intézmény csak a szülő, vagy a törvényes képviselő

Részletesebben

Letöltés időpontja: :47. Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar

Letöltés időpontja: :47. Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Letöltés időpontja: 2019.06.28. 16:47 Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Biblioterápia szakirányú továbbképzési szak (Pécs, Budapest) Szakirányú továbbképzés Képzési forma: Levelező Finanszírozás:

Részletesebben

STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON

STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON Tény, hogy a munkavállalók munkahelyi, családi és magán életi problémái nagymértékben képesek befolyásolni a munkavállaló munkahelyi teljesítményét, és ez által közvetett vagy

Részletesebben

Semmelweis Egyetem, Budapest, Onkológiai Tanszék, Országos Onkológiai Intézet, 1122 Ráth Gy. u. 7-9.

Semmelweis Egyetem, Budapest, Onkológiai Tanszék, Országos Onkológiai Intézet, 1122 Ráth Gy. u. 7-9. Semmelweis Egyetem, Budapest, Onkológiai Tanszék, Országos Onkológiai Intézet, 1122 Ráth Gy. u. 7-9. Tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.: +36-1-224-8690 E-mail: polgar@oncol.hu Web-site:

Részletesebben

Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja

Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja 200. Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja az alap, közép, emeltszintű, valamint felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel, egészségügyi főiskolai végzettséggel vagy felsőoktatási intézményben

Részletesebben

ORVOSI IRÁNYTŰ SZAKEMBEREK ÉS SZÜLŐK RÉSZÉRE. A teljesség igénye nélkül. Készítette: Korai fejlesztés Munkaközössége 2018

ORVOSI IRÁNYTŰ SZAKEMBEREK ÉS SZÜLŐK RÉSZÉRE. A teljesség igénye nélkül. Készítette: Korai fejlesztés Munkaközössége 2018 ORVOSI IRÁNYTŰ SZAKEMBEREK ÉS SZÜLŐK RÉSZÉRE A teljesség igénye nélkül Készítette: Korai fejlesztés Munkaközössége 2018 KORASZÜLÖTT OSZTÁLYOK: Szent György Kórház Újszülött, Csecsemő, Gyermekgyógyászat

Részletesebben

Klinikai gyermekpszichodiagnosztika és pszichoterápia Gyakorlati tematika /17 tavaszi félév

Klinikai gyermekpszichodiagnosztika és pszichoterápia Gyakorlati tematika /17 tavaszi félév Klinikai gyermekpszichodiagnosztika és pszichoterápia Gyakorlati tematika - 2016/17 tavaszi félév A gyakorlat célja: bevezetés a gyermek- és serdülő pszichodiagnosztikában használatos főbb eljárások és

Részletesebben

A pszichológia mint foglalkozás

A pszichológia mint foglalkozás A pszichológia mint foglalkozás Alkalmazott területek Polonyi Tünde, PhD Klinikai pszichológia Klinikum területe: mentális problémák, mentális egészség hiánya. De mi a mentális egészség? Eltérés a normától?

Részletesebben

KMOP-4.3.2/B-13-2014-0001. Az OPAI fejlesztése című projekt eredménykommunikációs kiadványa

KMOP-4.3.2/B-13-2014-0001. Az OPAI fejlesztése című projekt eredménykommunikációs kiadványa KMOP-4.3.2/B-13-2014-0001 Az OPAI fejlesztése című projekt eredménykommunikációs kiadványa Egy éves előkészítési munkálatokat követően, 2014. szeptember 15. és 2015. április 30. között valósult meg Az

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER. KÉPZÉS 2014/2015/2-es félév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER. KÉPZÉS 2014/2015/2-es félév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER (KSZM, KSZM levelező, RSZM, EU, KKV specializációk) KÉPZÉS 2014/2015/2-es félév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL Tisztelt végzős Hallgatók! Az Önök modulrendszerű Kereskedelmi

Részletesebben

Szakmai beszámoló negyedév Esztergom

Szakmai beszámoló negyedév Esztergom HÍD GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT Szakmai beszámoló 2014. 2. negyedév Esztergom Szolgálat neve: HÍD GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT Szolgálat székhelye: 2500 Esztergom, Aranyhegyi u 5. Telefon/fax: 06-33-415-435 Egyéb

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ PSIDIUM AKKREDITÁCIÓS KÉPZÉS PSIDIUM RENDSZERISMERETI KÉPZÉS DÖNTÉSTÁMOGATÓ MÓDSZEREK A HUMÁNERŐFORRÁS MENEDZSMENTBEN

TÁJÉKOZTATÓ PSIDIUM AKKREDITÁCIÓS KÉPZÉS PSIDIUM RENDSZERISMERETI KÉPZÉS DÖNTÉSTÁMOGATÓ MÓDSZEREK A HUMÁNERŐFORRÁS MENEDZSMENTBEN PSIDIUM AKKREDITÁCIÓS KÉPZÉS TÁJÉKOZTATÓ PSIDIUM RENDSZERISMERETI KÉPZÉS DÖNTÉSTÁMOGATÓ MÓDSZEREK A HUMÁNERŐFORRÁS MENEDZSMENTBEN OBJEKTIVITÁS ÉS MÉRHETŐSÉG BEVEZETÉSE PAK TÁJÉKOZTATÓ Programjaink célja,

Részletesebben

WESLEY JÁNOS LELKÉSZKÉPZŐ FŐISKOLA SZOCIÁLIS MUNKA SZAK

WESLEY JÁNOS LELKÉSZKÉPZŐ FŐISKOLA SZOCIÁLIS MUNKA SZAK Tantárgy kódja SMAK108 Tantárgy elzése Szupervízió 1. Tantárgy oktatójának Almásy Judit óraadó tanár, szupervízor nappali tagozaton 4 tanóra/ hét levelező tagozaton 16 tanóra/félév szeminárium A hallgató

Részletesebben

Gyakorlatokon való részvétel

Gyakorlatokon való részvétel Tisztelt Hallgató! Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika részéről örömmel üdvözöljük hallgatóink között, reméljük, hogy hasznosnak és élvezetesnek fogja találni a velünk való közös munkát. A

Részletesebben

A GYAKORLATI KÉPZÉS MUNKATERVE 2013/2014. tanév TAVASZI FÉLÉV

A GYAKORLATI KÉPZÉS MUNKATERVE 2013/2014. tanév TAVASZI FÉLÉV A GYAKORLATI KÉPZÉS MUNKATERVE 2013/2014. tanév TAVASZI FÉLÉV I. évfolyam (2. félév) Egyéni komplex gyakorlat II. (ANPETA 1712) Tartalma: a tájékozódás szakaszát a 2. félévben a célirányos, különböző pedagógiai

Részletesebben

SZAKVIZSGA TÉTELEK Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Gyermek szak (96 tétel)

SZAKVIZSGA TÉTELEK Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Gyermek szak (96 tétel) SZAKVIZSGA TÉTELEK 2016. Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Gyermek szak (96 tétel) A szakvizsga tételek 3 fő témakört ölelnek fel, az elméleti vizsgán a jelölt mindhárom témakörből

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Pedagógiai szociálpszichológia TKM1010 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) TKM1001 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár és beosztása Az előadáson való részvétel

Részletesebben

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2345-06 Szakmódszertan követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2345-06 Szakmódszertan követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Kórházában dolgozói továbbképzésen a gyakorlatvezetés minőségbiztosítási folyamatának ismertetésére kérték fel. Készüljön fel az előadásra! Előadásában térjen ki: minőség fogalma minőségirányítás,

Részletesebben

(54) Radiográfus (52) Sugárterápiás szakasszisztens (54) Röntgenasszisztens Röntgenasszisztens (52)

(54) Radiográfus (52) Sugárterápiás szakasszisztens (54) Röntgenasszisztens Röntgenasszisztens (52) 5. KÉPI DIAGNOSZTIKA SZAKMACSOPORT 5.A. Képi diagnosztika 5.E. Radiofarmakológia 5.3. Diagnosztikai képalkotó 5.4. Radio-farmakológiai szakasszisztens 5.5. Radio-farmakológiai szakasszisztens (egészségügyi

Részletesebben

A GYERMEK- ÉS IFJÚKOR PSZICHÉS ZAVARAINAK TANKÖNYVE. szerkesztette: Balázs Judit, Miklósi Mónika

A GYERMEK- ÉS IFJÚKOR PSZICHÉS ZAVARAINAK TANKÖNYVE. szerkesztette: Balázs Judit, Miklósi Mónika A GYERMEK- ÉS IFJÚKOR PSZICHÉS ZAVARAINAK TANKÖNYVE szerkesztette: Balázs Judit, Miklósi Mónika AGYERMEK-ÉSIFJÚKOR PSZICHÉS ZAVARAINAK TANKÖNYVE Szerkesztette: Balázs Judit, Miklósi Mónika A Szerkesztõk

Részletesebben

A PSZICHOLÓGIA MESTERKÉPZÉS TANTERVE 2012-től (nappali tagozat) 1

A PSZICHOLÓGIA MESTERKÉPZÉS TANTERVE 2012-től (nappali tagozat) 1 A PSZICHOLÓGIA MESTERKÉPZÉS TANTERVE 2012-től (nappali tagozat) 1 ALAPOZÓ ISMERETEK, SZAKMAI TÖRZSANYAG PSZM-101 Fejlődéspszichológia 1. előadás koll 2 2 1 PSZM-102 Fejlődéspszichológia 2. előadás koll

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév antárgy megnevezése antárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

Tanfolyami órák Jelentkezési hat.idő 2013.01.11. www.oncol.hu. Sorsz. Nap Időpont Hossz Előadás címe Előadó Minősítése

Tanfolyami órák Jelentkezési hat.idő 2013.01.11. www.oncol.hu. Sorsz. Nap Időpont Hossz Előadás címe Előadó Minősítése Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám SE- TK/2013.I./00025 Szemeszter 2013.I.félév Jelleg Főcím Daganatok és komplex terápiája Állapot Tanfolyam adatok még változtathatóak a szervező által Szervező Országos

Részletesebben

Az iskolapszichológiai,

Az iskolapszichológiai, Az iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás Készítette: Czirjákné Vértesi Marianna klinikai gyermek szakpszichológus B.-A.-Z. Megyei Ped.Szakszolg. Miskolci Tagintézményének igazgatója Pszichológiai

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS ÁLLÁS- ÉS LÉTSZÁMKIMUTATÁSA december 31-ei állapot szerint

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS ÁLLÁS- ÉS LÉTSZÁMKIMUTATÁSA december 31-ei állapot szerint KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1019 AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS ÁLLÁS- ÉS LÉTSZÁMKIMUTATÁSA

Részletesebben

PSZICHIÁTRIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013.

PSZICHIÁTRIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. PSZICHIÁTRIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. PSZICHIÁTRIA BÁCS-KISKUN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÓRHÁZ,

Részletesebben

Egyesületünk sikeres pályázatot nyert, a KAB-PR-07-B-0155 által kiírt pályázatán. A program részletes ismertetése Egészséges Test - Egészséges Gyermek

Egyesületünk sikeres pályázatot nyert, a KAB-PR-07-B-0155 által kiírt pályázatán. A program részletes ismertetése Egészséges Test - Egészséges Gyermek ünk sikeres pályázatot nyert, a KAB-PR-07-B-0155 által kiírt pályázatán A program részletes ismertetése Egészséges Test - Egészséges Gyermek gyermekeinknek átadjuk kromoszómáinkat és génjeinket, személyes

Részletesebben

Asszertivitás tréning vagy szervezetfejlesztés?

Asszertivitás tréning vagy szervezetfejlesztés? HD esettanulmány Asszertivitás tréning vagy szervezetfejlesztés? ÚJ VEZETŐ(K) RÉGI CSAPATTAL ESETTENULMÁNY EGY GYÁRTÓ/ÉRTÉKESÍTŐ CÉG PROGRAMJA ALAPJÁN 1. A CÉG Egy korábbi ügyfelünk keresett meg minket

Részletesebben

10. MŰTÉTI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT

10. MŰTÉTI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 10. MŰTÉTI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 10.A. Endoszkópia 10.1. Emésztőszervi endoszkópos szakasszisztens 10.2. Emésztőszervi endoszkópos szakasszisztens (egészségügyi szakasszisztens) (54) 10.3. Endoszkópos

Részletesebben

Az OORI Ortopédiai Osztályának és műtői tevékenységének belső rendje. Küldetés: Osztályos rend:

Az OORI Ortopédiai Osztályának és műtői tevékenységének belső rendje. Küldetés: Osztályos rend: Az OORI Ortopédiai Osztályának és műtői tevékenységének belső rendje Küldetés: Az OORI Ortopédiai Osztályának (továbbiakban osztály) legfontosabb feladata, hogy a hely- és helyzetváltoztatásban illetve

Részletesebben

A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága által 2007. április 2-án minősített rendezvények

A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága által 2007. április 2-án minősített rendezvények A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága által 2007. április 2-án minősített rendezvények Címe: Győr-Moson-Sopron Megyei Orvos-Gyógyszerész Napok Szervező: Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Helyszín: Győr

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS

KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS 19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez 31 KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS Összefoglaló tájékoztatás I. szakasz: Ajánlatkérő A Kbt. 113. (1) bekezdés szerinti eljárások esetében. Az érdekelt gazdasági

Részletesebben

CASTANEA Egyesület. Középkorúak egészségéért

CASTANEA Egyesület. Középkorúak egészségéért CASTANEA Egyesület Középkorúak egészségéért CASTANEA 2007-ben alapított civil szervezet, melyet Vas megyei értelmiségiek alapítottak - felismerve azt a társadalmi kihívást, mely a lakónépesség egészségi

Részletesebben