Terepgyakorlat ősz MA felnőtt és gyerek specializáció

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Terepgyakorlat ősz MA felnőtt és gyerek specializáció"

Átírás

1 Terepgyakorlat ősz MA felnőtt és gyerek specializáció

2 Gyermekklinikai MA MPSKLGY 4111 Németh Piroska A Terepgyakorlat helyszíne: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Klinikai Pszichológiai Ambulancia 8.kerület Delej utca udvarban Gyakorlatvezető: Németh Piroska (4 főt fogad) nemeth.piroska@yahoo.com A gyakorlat során a gyakorlatvezető irányításával a hallgatók bekapcsolódnak az osztály életébe, a gyakorlati munkába: részt vesznek az osztályos viziten, nagycsoportos, esetmegbeszélő csoporton, foglalkoztatásokon és szocioterápiás, pszichoterápiás kiscsoportoson, pszichodiagnosztikai kivizsgálásban megfigyelők lesznek a hallgatók. A gyakorlati időpontok egyéni megbeszélés alapján en.

3 Gyermekklinikai MA MPSKLGY 4111 Patkó Zita A Terepgyakorlat helyszíne: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Klinikai Pszichológiai Ambulancia 8.kerület Delej utca udvarban Gyakorlatvezető: Patkó Zita (4 főt fogad) patkozita@gmail.com A gyakorlat során a gyakorlatvezető irányításával a hallgatók bekapcsolódnak az osztály életébe, a gyakorlati munkába: részt vesznek az osztályos viziten, nagycsoportos, esetmegbeszélő csoporton, foglalkoztatásokon és szocioterápiás, pszichoterápiás kiscsoportoson, pszichodiagnosztikai kivizsgálásban megfigyelők lesznek a hallgatók. A gyakorlati időpontok egyéni megbeszélés alapján en.

4 Gyermekklinikai MA MPSKLGY 4111 Czakó Szandra A Terepgyakorlat helyszíne: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Klinikai Pszichológiai Ambulancia 8.kerület Delej utca udvarban Gyakorlatvezető: Czakó Szandra (4főt fogad) szandra.czako@gmail.com Telefon: A gyakorlat során a gyakorlatvezető irányításával a hallgatók bekapcsolódnak az osztály életébe, a gyakorlati munkába: részt vesznek az osztályos viziten, nagycsoportos, esetmegbeszélő csoporton, foglalkoztatásokon és szocioterápiás, pszichoterápiás kiscsoportoson, pszichodiagnosztikai kivizsgálásban megfigyelők lesznek a hallgatók. A gyakorlati időpontok egyéni megbeszélés alapján en.

5 Gyermekklinikai MA MPSKLGY 4111 Csenki Laura A Terepgyakorlat helyszíne: Semmelweis Egyetem I. Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály. Gyakorlatvezető: Csenki Laura (4 főt fogad) csenki.laura@gmail.com (csoportmegbízott keresse fel legkésőbb szeptember 20-ig) A gyakorlat alatt a hallgatók betekintést kapnak az osztály működésébe, részt vesznek csoportfoglalkozásokon, viziteken, szakmai megbeszéléseken. Egy esetet nyomon követnek, a kivizsgáló orvossal közösen veszik fel a beteget, és a szupervízor mellett komplex pszicho diagnosztikát készítenek. Véleményt írnak, az egyéni vizsgálatokról és a csoportos megfigyeléseikről. Időpontok egyeztetés szerint. Tömbösített formában hétfőtől csütörtökig 8-15 ig pénteken 13 ig.

6 Gyermekklinikai MA MPSKLGY 4111 Vadaskert Alapítvány A Terepgyakorlat helyszíne: Vadaskert Alapítvány Gyakorlatvezető: Németh Laura (8 főt fogad) pszichologus.vadaskert@gmail.com (itt vegyék fel a kapcsolatot) A gyakorlatra érkező hallgatók betekintést nyernek diagnosztikai vagy terápiás osztályok munkájába, illetve ambuláns ellátásba és megismerhetik a kórház működését. A gyakorlat tömbösített formában történik 1 teljes hét egy adott osztályon+ 1 ambuláns lap formájában. Az adott osztályon dolgozó pszichológus lesz a hallgató gyakorlatvezetője, akinek a segítségével végezheti a hallgató az esetvezetést Egyéni pszichológiai vizsgálton megfigyelőkent vehet részt. A félév elején fontos, hogy a hallgatók minél hamarabb jelentkezzenek a megadott elérhetőségen, és ezt követően kapnak egy gyakorlatvezetőt, akivel en tudnak gyakorlati időpontot egyeztetni és a további részleteket egyeztetni.

7 Felnőtt Klinikai MA MPSKLE 4111 Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet A Terepgyakorlat helyszíne: Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet Gyakorlatvezető: Uzonyi Adél (4 főt fogad) uzonyi.adel@bv.gov.hu (itt vegye fel a kapcsolatot a csoport megbízott) A hallgatók áttekintést kapnak az IMEI speciális feladatairól, ezen belül a Klinikai Pszichológiai Osztály munkájáról. Tájékozódhatnak a kényszergyógykezelt betegek pszichiátriai, pszichológiai vizsgálatairól és egyéni illetve csoportterápiás kezelésükről. Megismerhetik a pszichiátriai okokból beutalt fogvatartottakkal kapcsolatos diagnosztikai tevékenységet. A gyakorlat az IMEI ben zajlik, ami a Budapesti Fegyház és Börtön területén belül önálló intézményként működik, a belépés külön engedélyhez kötöt, ezért a gyakorlat tervezett megkezdése előtt. minimum 2 héttel a szervezést meg kell kezdeni. Az intézeten belül önállóan nem, csak a pszichológus kolléga kíséretével mozoghatnak. A hallgatók részt vehetnek a Pszichiátriai Rehabilitációs osztályok nagycsoportjain, pszichológiai vizsgálatokon, kezdetben megfigyelőként, később önállóan is, de természetesen felügyelettel. Igény szerint lehetőségük lesz a tesztek értékelésébe, a vélemény kialakításában segítséget kapni, csoportos vagy egyéni esetmegbeszélés keretében. Elvárás, hogy kellő időben tájékozódjanak arról, milyen írásos dolgozatot kell a gyakorlatról készíteniük és ehhez milyen gyakorlati tevékenység szükséges (pl: tesztek száma, típusa, interjú jellege.) Továbbá a munkaszervezés valamint az intézeten belüli mozgás sajátosságai miatt elvárás az egyeztetett időpontok lehetőség szerinti betartása, azok időben való lemondása, módosítása. Tekintettel az intézet profiljára olyan hallgatók jelentkezését várjuk, akik a bűncselekményt elkövető személyektől, olykor súlyos pszichotikus betegektől nem riadnak vissza.

8 Az első alkalommal a hallgatóknak célszerű egy csoportban jönni, mert az intézet átfogó ismertetésére akkor kerül sor. A továbbiakban a hallgatók a gyakorlatvezető által kijelölt pszichológus kolléga mellett folytatják egyéni időpont-egyeztetés alapján a gyakorlatot. Kérjük, hogy egy hallgató írjon a többiek nevében, akkor a belépéshez szükséges adatokról, tudnivalókról tájékoztató levelet küldünk, illetve egyeztetjük az első időpontot a csoporttal.

9 Felnőtt Klinikai MA MPSKLE 4111 Újpesti Mentálhigiéniás Központ A Terepgyakorlat helyszíne Újpesti Mentálhigiéniás Központ 1041 Budapest Nyár utca Gyakorlatvezető: Erdélyi Kálmán (max 15 főt fogad) erdelyikalman@yahoo.com (itt vegye fel a kapcsolatot a csoport megbízott) A félév folyamán 2 hetes időszakokban várjuk maximum 2-3 fő hallgató részvételét (összesen hallgatót). A követelmény megegyezik a tanóra által elvárt hallgatói követelménnyel, ami az első interjút és szükséges diagnosztikai tesztek felvételét foglalja magában az általunk felkért beteggel. A terepgyakorlat teljesítésének további feltétele a terápiás csoportokon (foglalkoztató csoport, művészetterápiás csoportok, szabad verbális interakciós kiscsoport), továbbá a heti rendszerességgel megtartott pszichológusi szupervízión és az orvosi rendelésen megfigyelőként való részvétel a két hét során. Emellett a félév során a hozzánk jelentkező hallgatókkal 3 alkalommal (a hallgatókkal egyeztetett pénteki napokon), előadás keretében ismertetjük a gondozóintézetünk működését, terápiás eszköztárunkat, az orvosi és a pszichológusi ellátás beavatkozási területeit, lehetőségeit, valamint a hallgatók részéről felmerülő kérdések, észrevételek közös megvitatására is sor kerül.

10 Felnőtt Klinikai MA MPSKLE 4111 Péterfy Sándor Utcai Kórház A Terepgyakorlat helyszíne: Péterfy Sándor Utcai Kórház Krízis intervenciós és Pszichiátriai Osztály VII. ker Alsó erdősor u. 7. Gyakorlatvezető: Drenyovszki Zsuzsa (4 főt fogad) drenyovszki@gmail.hu (csoportmegbízott itt keresse) Telefon: 06/ A gyakorlat során résztvevő hallgatók megfigyelőként betekintést nyerhetnek az osztály működésébe, a pszichológusi és a team munkába. Az általános pszichiátria mellett, osztály különleges profilja a krízisintervenció. Számos csoportos pszichoterápiás foglalkozás zajlik nálunk pl.: pszichoedukáció, speciális krízis csoport, önismereti és szociális készségfejlesztő csoport, a művészetterápia, biblioterápia, életmódcsoport, manuális csoportos foglalkozás, sportterápia, film klub, zenecsoport, relaxációs csoport. A foglalkozásokon való részvétel mellett, lehetőség lesz egyénileg klinikai első interjú készítésére, pszichodiagnosztikai tesztek felvételére. (Ezek részletiről - mikor, hol, kivel,hogyan - mindig személyesen egyeztetünk a gyakorlat alatt.) Az egyéni munka szuperviziós segítség mellett zajlik: az eseteket, teszteket átbeszéljük. A gyakorlat ideje: fél év elején több lehetséges időpont kerül majd megadásra. Az osztályon eltöltendő gyakorlati időpontok tömbösítve kerülnek megszervezésre. Két egybefüggő hét (de lehetséges 1-1 hetes bontás is).

11 Felnőtt Klinikai MA MPSKLE 4111 Nyírő Gyula Kórház A Terepgyakorlat helyszíne: Nyírő Gyula Kórház Gyakorlatvezető: Csigó Katalin (8 főt fogad) kontakt személy még nincs A gyakorlat kezdésének időpontja megbeszélés kérdése, ahogy a félév kezdődik, első alkalommal csoportosan jöjjenek, ha lehet. Felvételes pszichiátriai osztály vagyunk, ebből adódóan a diagnosztikus kategóriák széles spektrumával találkozhatnak a hallgatók. Mi Ro-t és MMPI-t szoktunk leggyakrabban használni, szükséges még MOCA, AKV, MAWI, és esetlegesen neuropszichológiai vizsgálat. A gyakorlat felépítettsége: Kezdetben a hallgatók részt vesznek az osztályos megbeszéléseken, és viziteken, hogy megismerjék az osztályon folyó munkát. A következő lépésben pszicho-, és szocioterápiás csoportokon vesznek részt, csoporttól függően megfigyelőként vagy aktív tagként. Önálló betegvezetés, interjú, vizsgálatok

12 Felnőtt Klinikai MA MPSKLE 4111 OORI Tündérhegy A Terepgyakorlat helyszíne: Tündérhegy Gyakorlatvezető: Együd Péter (8 főt fogad) egyudpeter@gmail.com (csoportmegbízott itt keresse) A hallgatóknak 2 hetes turnusukban kell részt venniük a gyakorlaton, egyszerre 2 fő tud ott lenni. 1 alkalom egy követelmény tisztázó első alkalom. Követelmények: részvétel az osztály kijelölt csoportjain, interjú készítése osztályos betegekkel + pszichodiagnosztika esetismertető dolgozat leadása.

13 Felnőtt Klinikai MA MPSKLE 4111 Országos Onkológiai Intézet A Terepgyakorlat helyszíne: Országos Onkológiai Intézet Gyakorlatvezető: Kovács Péter(5 főt fogad) kope.kope@gmail.com (csoportmegbízott itt keresse) Telefon: 06/ A gyakorlatra érkező hallgatók betekintést nyernek a legkorszerűbb daganatellátási rendszer legfőbb szakterületeire: sebészet, sugárterápia, kemoterápia és megismerkednek a különböző típusú kezelések pszichés vonatkozásaival. Bemutatkozik az Országos Onkológiai Intézet Onkopszichológiai Munkacsoportja is, melynek működésmódját szintén megismerik részleteiben az ide gyakorlatra érkező leendő kollégák. Munkacsoportunk az Országos Onkológiai Intézet aktív onkológiai ellátást nyújtó intézményi rendszeréhez igazodóan kialakította és kidolgozta, illetve alkalmazza a legkülönfélébb pszichológiai módszereket az orvosi ellátás során, illetve azok mellett: csoportos és egyéni formában egyaránt. Szomatikus betegséggel küzdő betegek számára nyújtott csoportos pszichológiai ellátástól az orvosi beavatkozásokra felkészítő, edukatív célzatú pszichológiai intervenciókon át találkozhat ezen specifikus szakterület legfőbb lélektani kihívásaival a hallgató. Az esetvezetést mindig egy mentor, egyik a gyakorlatvezető által kijelölt pszichológus kolléga segítségével végezheti a hallgató - vele egyeztet, ő segít és ő "ad" estet a hallgató számára, illetve segíti majd őt a találkozás, első interjú és tesztfelvétel kivitelezésében hely, idő, tesztbattéria tekintetében. A félév elején fogunk tudni konkrét időpontokat megadni. Tájékoztatásul: az Intézetben eltöltendő gyakorlati alkalmak tömbösítve kerülnek megszervezésre. Egy elméleti nappal indul a féléves program. A program során végiglátogatja a hallgató az ellátás főbb csomópontjait: műtők, sugárkezelők, műtéti felkészítő csoport, relaxációs csoport, stb. A

14 félév elején, a jelzett időben és általunk szervezett módon, orvosi alkalmassági vizsgálat és köpenyvételezés is történik majd.

15 Felnőtt Klinikai MA MPSKLE 4111 Thalassa Ház Pszichoterápiás és Pszichiátriai Rehabilitációs Intézet A Terepgyakorlat helyszíne: Thalassa Ház Pszichoterápiás és Pszichiátriai Rehabilitációs Intézet Budatétény, Jókai M. u Gyakorlatvezető: Herke Mónika (2 főt fogad) herkemoni@gmail.com A hallgatók a gyakorlatvezetővel egyénileg konzultálnak a gyakorlat során, emellett részt vesznek nagycsoportokon, személyzeti megbeszéléseken, közösségi tevékenységekben a páciensekkel és személyzettel együtt. Igyekszünk bepillantást engedni számukra abba, hogyan működik a pszichoterápiás munka Intézményünkben. Követelményként a pontos időben való megjelenést, jelenlétet és a pszichoterápiás folyamatokra, személyiségi jogokra vonatkozóan titoktartást kérünk. Korábban két pácienssel vettek fel elsőinterjút és pszichodiagnosztikai teszteket, ebben az egyetemi gyakorlatok elvárásaihoz igyekszünk igazodni továbbra is. Időpontot egyeztetni en a gyakorlatvezetővel tudnak.

16 Felnőtt Klinikai MA MPSKLE 4111 Lélekkel az Egészségért Alapítvány A Terepgyakorlat helyszíne: Lélekkel az Egészségért Alapítvány Gyakorlatvezető: Bikfalvi Réka (2 főt fogad) bikfalvi.rekaelekkel.hu Telefon: 06/ Stresszkezelés a felnőtteknél. Élmény és tapasztalat. Kiégés megelőzése, stresszkezelés főleg munkahelyik egészségfejlesztő programok. Kommunikációs tréning. Közintézményekben a tréner által szervezett és vezetett egészségfejlesztő programban való aktív részvétel. A gyakorlat időpontjai: első alkalom 2018 október 12 péntek ig jelentkezés a hallgatók részéről Balázs Noéminél az alábbi címen: balazs.noemi@lelekkel.hu a többi időpont megbeszélés szerint.

Terepgyakorlat tavasz MA Fejlődés- és Klinikai gyermekpszichológia specializáció

Terepgyakorlat tavasz MA Fejlődés- és Klinikai gyermekpszichológia specializáció Terepgyakorlat 2018-2019 tavasz MA Fejlődés- és Klinikai gyermekpszichológia specializáció MA képzés Fejlődés- és Klinikai gyermekpszichológiai specializáció Szakmai gyakorlat 2. - MPSKL 4121 Németh Piroska

Részletesebben

2015. PSZICHOSZOMATIKUS ÉS PSZICHOTERÁPIÁS REHABILITÁCIÓS OSZTÁLY TÜNDÉRHEGY ÁPOLÓI MUNKAREND DR. HARMATTA JÁNOS OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOS

2015. PSZICHOSZOMATIKUS ÉS PSZICHOTERÁPIÁS REHABILITÁCIÓS OSZTÁLY TÜNDÉRHEGY ÁPOLÓI MUNKAREND DR. HARMATTA JÁNOS OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOS 2015. ORSZÁGOS ORVOSI REHABILITÁCIÓS INTÉZET PSZICHOSZOMATIKUS ÉS PSZICHOTERÁPIÁS REHABILITÁCIÓS OSZTÁLY TÜNDÉRHEGY ÁPOLÓI MUNKAREND DR. HARMATTA JÁNOS OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOS JANOSITZ JULIANNA OSZTÁLYOS

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER. A tárgy tematikája (lehetőleg heti bontásban, sorszámozva):

KÖVETELMÉNYRENDSZER. A tárgy tematikája (lehetőleg heti bontásban, sorszámozva): Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Általános Orvostudományi Kar Tantárgy neve: Pszichoterápia az orvosi gyakorlatban KÖVETELMÉNYRENDSZER Tantárgy típusa: kötelező/kötelezően választható/szabadon

Részletesebben

Megengedett hiányzás: képzési egységenként az óraszám 10%-a. I. Fókuszolás ön- és módszerismeret (általános és tematikus modul)

Megengedett hiányzás: képzési egységenként az óraszám 10%-a. I. Fókuszolás ön- és módszerismeret (általános és tematikus modul) www.fokuszmodszer.hu A fókuszolás-orientált /i rend/ (A Kántor Árpád, a New York-i TFI által elismert fókusz koordinátor jelölt, valamint Molnár Emese és Szilágyi Veronika fókuszolás-orientált terapeuta

Részletesebben

KURZUSJELENTŐ ÍV / 2015 ŐSZI FÉLÉV

KURZUSJELENTŐ ÍV / 2015 ŐSZI FÉLÉV Szervezeti egység: Személyiség- és Egészségpszichológia / Klinikai Pszich. és Addiktologia Tanszék / Kapcsolattartó: Markó Krisztina Szak megnevezése: pszichológia KURZUSJELENTŐ ÍV - 04 / 05 ŐSZI FÉLÉV

Részletesebben

PSZICHOTERÁPIÁS ÉS MŰVÉSZETTERÁPIÁS CSOPORT TERVEZETT, REHABILITÁCIÓS IRÁNYÚ SZAKMAI MŰKÖDÉSE

PSZICHOTERÁPIÁS ÉS MŰVÉSZETTERÁPIÁS CSOPORT TERVEZETT, REHABILITÁCIÓS IRÁNYÚ SZAKMAI MŰKÖDÉSE PSZICHOTERÁPIÁS ÉS MŰVÉSZETTERÁPIÁS CSOPORT TERVEZETT, REHABILITÁCIÓS IRÁNYÚ SZAKMAI MŰKÖDÉSE Pszichológus: Bujdosó Balázs Déri Barna Krekó Kata Művészetterapeuta: Giczi Andrea Horváth Judit Takács Marianna

Részletesebben

WESLEY JÁNOS LELKÉSZKÉPZŐ FŐISKOLA SZOCIÁLIS MUNKA SZAK

WESLEY JÁNOS LELKÉSZKÉPZŐ FŐISKOLA SZOCIÁLIS MUNKA SZAK Tantárgy elzése Terepfeldolgozó 2. Tantárgy oktatójának Almásy Judit nappali tagozaton 4 tanóra/ hét óraadó tanár, szupervízor A megbeszélések kiscsoportos formában, egy szemeszter keretében zajlanak.

Részletesebben

Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09.

Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09. Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09.01 között Aneszteziológia és intenzív terápia szakképzés Aneszteziológiai gyakorlat

Részletesebben

Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő

Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő Szakterületi ismeretek Az egészségfejlesztés célja, fogalma,

Részletesebben

JÁRÓBETEG GERINCSEBÉSZETI SZAKELLÁTÁS SZERVEZÉSE AZ ORSZÁGOS GERINCGYÓGYÁSZATI KÖZPONTBAN

JÁRÓBETEG GERINCSEBÉSZETI SZAKELLÁTÁS SZERVEZÉSE AZ ORSZÁGOS GERINCGYÓGYÁSZATI KÖZPONTBAN JÁRÓBETEG GERINCSEBÉSZETI SZAKELLÁTÁS SZERVEZÉSE AZ ORSZÁGOS GERINCGYÓGYÁSZATI KÖZPONTBAN BIDER KATALIN ÁPOLÁSI IGAZGATÓ Miről lesz szó? Országos Gerincgyógyászati Központ bemutatása Járóbeteg szakellátás

Részletesebben

Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban. Lukács Péter DEOEC ORFMT

Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban. Lukács Péter DEOEC ORFMT Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban Lukács Péter DEOEC ORFMT A pszichológiában a pszichodiagnosztika alatt a különféle lelki folyamatok egyéni, ill. típusos jellegzetességeinek feltérképezése

Részletesebben

A Magyar Hipnózis Egyesület HIPNOTERÁPIÁS KÉPZÉSE 2009/2011

A Magyar Hipnózis Egyesület HIPNOTERÁPIÁS KÉPZÉSE 2009/2011 Egyesület HIPNOTERÁPIÁS KÉPZÉSE 2009/2011 Hipnoterápiás képzésünk a pszichoterápiás képzés módszerspecifikus fázisa, egyben akkreditált továbbképzés orvosok és pszichológusok számára. Az alábbiakban tájékoztatjuk

Részletesebben

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Hirsch Anikó, Galgóczy Katalin MRE Bethesda Gyermekkórház, Pszichoszomatikus Részleg Mert az a legnagyobb hiba a betegségek kezelésénél,

Részletesebben

KURZUSKÍNÁLAT 2013/2014 tavaszi félév

KURZUSKÍNÁLAT 2013/2014 tavaszi félév Szervezeti egység: Személyiség-és Egészségpszichológia, Klinikai Pszichológia és Addiktológia Kapcsolattartó: Markó Krisztina KURZUSKÍNÁLAT 0/0 tavaszi félév Tárgy kód PSZB-05, PSZB09-05 PSZB-05, PSZB09-05

Részletesebben

EGYÉNI GYAKORLATI NAPLÓ

EGYÉNI GYAKORLATI NAPLÓ EGYÉNI GYAKORLATI NAPLÓ 34 762 01 Szociális gondozó és ápoló Tanuló neve: Készítés éve: Szociális gondozó és ápoló képzés gyakorlati naplója OKJ 34 762 01 A szociális gondozó és ápoló szakképzés Szakimai

Részletesebben

Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam

Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam Célcsoport: endokrinológia, aneszteziológia-intenzív terápia, családorvos, belgyógyászat, sebészet, gyermeksebészet, gyermekgyógyászat, idegsebészet,

Részletesebben

Levelező tagozatos GYÓGYPEDAGÓGIA mesterképzési szak gyógypedagógiai terápia szakirány óra- és vizsgaterve

Levelező tagozatos GYÓGYPEDAGÓGIA mesterképzési szak gyógypedagógiai terápia szakirány óra- és vizsgaterve Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Ikt. szám: 547/T-71/2010/6 Levelező tagozatos GYÓGYPEDAGÓGIA mesterképzési szak gyógypedagógiai terápia szakirány óra- és vizsgaterve Elfogadta

Részletesebben

PSZICHIÁTRIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013.

PSZICHIÁTRIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. PSZICHIÁTRIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. PSZICHIÁTRIA BÁCS-KISKUN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÓRHÁZ,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A MAGYAR INDIVIDUÁLPSZICHOLÓGIAI EGYESÜLET KÉPZÉSI RENDSZERÉRŐL ÉRVÉNYES: május 01-től

TÁJÉKOZTATÓ A MAGYAR INDIVIDUÁLPSZICHOLÓGIAI EGYESÜLET KÉPZÉSI RENDSZERÉRŐL ÉRVÉNYES: május 01-től TÁJÉKOZTATÓ A MAGYAR INDIVIDUÁLPSZICHOLÓGIAI EGYESÜLET KÉPZÉSI RENDSZERÉRŐL ÉRVÉNYES: 2019. május 01-től AKKREDITÁLT PEDAGÓGUS- ÉS SZOCIÁLIS SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉSEK Képzési forma Képzés megnevezése: Akkreditált

Részletesebben

MCPE VEZETŐ I ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS

MCPE VEZETŐ I ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS MCPE VEZETŐ I ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS 2019 MIT NYÚJT A KÉPZÉS? Felkészít a vezetői és üzleti coaching belépő szintű alkalmazására A coach szerephez elengedhetetlen szakmai önismeretet és önbizalmat Gyakorlati

Részletesebben

KMOP-4.3.2/B-13-2014-0001. Az OPAI fejlesztése című projekt eredménykommunikációs kiadványa

KMOP-4.3.2/B-13-2014-0001. Az OPAI fejlesztése című projekt eredménykommunikációs kiadványa KMOP-4.3.2/B-13-2014-0001 Az OPAI fejlesztése című projekt eredménykommunikációs kiadványa Egy éves előkészítési munkálatokat követően, 2014. szeptember 15. és 2015. április 30. között valósult meg Az

Részletesebben

Letöltés időpontja: :47. Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar

Letöltés időpontja: :47. Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Letöltés időpontja: 2019.06.28. 16:47 Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Biblioterápia szakirányú továbbképzési szak (Pécs, Budapest) Szakirányú továbbképzés Képzési forma: Levelező Finanszírozás:

Részletesebben

Az iskolapszichológiai,

Az iskolapszichológiai, Az iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás Készítette: Czirjákné Vértesi Marianna klinikai gyermek szakpszichológus B.-A.-Z. Megyei Ped.Szakszolg. Miskolci Tagintézményének igazgatója Pszichológiai

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNY EGYETEM BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI KAR LÁTÁSSÉRÜLTEK PEDAGÓGIÁJA SZAKIRÁNY

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNY EGYETEM BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI KAR LÁTÁSSÉRÜLTEK PEDAGÓGIÁJA SZAKIRÁNY Terepgyakorlat Nappali 8. NBLÁ-339 150 óra 14 kredit kötelező gyakorlati jegy Terepgyakorlat Levelező 8. LBLÁ-339 45 óra 14 kredit kötelező gyakorlati jegy Terepgyakorlat Továbbképző 3. TLÁ-339 50 óra

Részletesebben

KÉRDŐÍV AZ ORFMMT SZEKCIÓINAK ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ. I. A szekció adatai

KÉRDŐÍV AZ ORFMMT SZEKCIÓINAK ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ. I. A szekció adatai KÉRDŐÍV AZ ORFMMT SZEKCIÓINAK ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ I. A szekció adatai Beszámolás időszaka Neve 2012. év Pszichológiai Szekció Szekció Postacíme 1528. Budapest, Szanatórium u. 19. tisztség megnevezése szekcióvezető

Részletesebben

Szülőkkel való kapcsolattartás. 1. Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Zalaegerszegi Tagintézménye

Szülőkkel való kapcsolattartás. 1. Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Zalaegerszegi Tagintézménye Szülőkkel való kapcsolattartás (A Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat hatályos SZMSZ-e alapján.) A szülőkkel való kapcsolattartás formája és rendje - Az Intézmény csak a szülő, vagy a törvényes képviselő

Részletesebben

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek Gyakorlat gyermek- és ifjúságpszichiátriai képzőhelyen 6 hónap (Terv ) Fejér Megyei Szent György Kórház 8000 Székesfehér Seregélyesi út 22/535-500/1011 22/595-642 Gyermek és Ifjúsági Ideggondozó Intézet

Részletesebben

A rehabilitációs team munka: a kommunikáció jellemzői és mintázatai a team megbeszélésen

A rehabilitációs team munka: a kommunikáció jellemzői és mintázatai a team megbeszélésen Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága XXX. Vándorgyűlése, Nyíregyháza, 2011. augusztus 25-27. A rehabilitációs team munka: a kommunikáció jellemzői és mintázatai a team megbeszélésen

Részletesebben

A társadalmi visszailleszkedés, pszichoszociális támogatás pszichiátriai betegségben

A társadalmi visszailleszkedés, pszichoszociális támogatás pszichiátriai betegségben A társadalmi visszailleszkedés, pszichoszociális támogatás pszichiátriai betegségben Kassai-Farkas Ákos dr 2015.11.09. OORI Rehabilitációs tanfolyam 1 A pszichiátriai rehabilitáció þ az a folyamatos és

Részletesebben

Szakmai beszámoló negyedév Esztergom

Szakmai beszámoló negyedév Esztergom HÍD GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT Szakmai beszámoló 2014. 2. negyedév Esztergom Szolgálat neve: HÍD GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT Szolgálat székhelye: 2500 Esztergom, Aranyhegyi u 5. Telefon/fax: 06-33-415-435 Egyéb

Részletesebben

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek Csecsemő- és gyermek rehabilitációs gyakorlat gyermek rehabilitációs osztályon 2 hét (Terv ) Gyermekneurológiai Osztály Dr. Fogarasi András 2 hét 2 fő 2012.09.15. - 2016.09.15. EEG laboratóriumi gyakorlat

Részletesebben

a nyálmirigysebészet elméleti és GyaKorlati Kérdései

a nyálmirigysebészet elméleti és GyaKorlati Kérdései a nyálmirigysebészet elméleti és GyaKorlati Kérdései Kötelezően választható továbbképző tanfolyam kre 40 Budapest péterfy sándor utcai Kórház fül-, orr-, torok-, GéGe-, fej-, nyaksebészeti osztály 2011.

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA 2017-2018. nevelési évre FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÓVODÁJA Kedves Kollégák! SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLAT a 2017/2018-as nevelési évre Szeretettel ajánljuk az érdeklődők figyelmébe a 2017

Részletesebben

A rehabilitációs medicina szakorvos jelöltjeivel szemben támasztott követelmények, a képzőhelyek szerepe

A rehabilitációs medicina szakorvos jelöltjeivel szemben támasztott követelmények, a képzőhelyek szerepe A rehabilitációs medicina szakorvos jelöltjeivel szemben támasztott követelmények, a képzőhelyek szerepe Dr. Kullmann Lajos 1, Dr. VekerdyNagy Zsuzsanna 2, Dr. Dénes Zoltán 3,4, Dr. BenderTamás 5,6, Dr.

Részletesebben

A klinikai szakpszichológiai szakképzés helyzete ma Magyarországon

A klinikai szakpszichológiai szakképzés helyzete ma Magyarországon A klinikai szakpszichológiai szakképzés helyzete ma Magyarországon Dr. Perczel-Forintos Dóra 2016 Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék A magyar lakosság pszichés egészségi állapota KATASZTROFÁLIS.

Részletesebben

SEGÍTHETÜNK! Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 9/14/2009 9:10:00 AM 9/14/2009 9:10:00 AM

SEGÍTHETÜNK! Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 9/14/2009 9:10:00 AM 9/14/2009 9:10:00 AM SEGÍTHETÜNK! Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 9/14/2009 9:10:00 AM WWW.DGY.HU ADÓSZÁM: 18356076-1-03 BANKSZÁMLASZÁM: 10400621-06201821-00000000 H-6200 KISKŐRÖS, MEZŐ U. 16. H-1094 BUDAPEST, ANGYAL UTCA

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Szombathely

Nyugat-magyarországi Egyetem. Szombathely Nyugat-magyarországi Egyetem REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ és KUTATÓ KÖZPONT Szombathely NEVELÉSI TANÁCSADÓ Nevelési tanácsadó logopédus szabadidő TKVSZRB civil szervezet tehetséggondozás Gyermekjóléti

Részletesebben

Semmelweis Egyetem, Budapest, Onkológiai Tanszék, Országos Onkológiai Intézet, 1122 Ráth Gy. u. 7-9.

Semmelweis Egyetem, Budapest, Onkológiai Tanszék, Országos Onkológiai Intézet, 1122 Ráth Gy. u. 7-9. Semmelweis Egyetem, Budapest, Onkológiai Tanszék, Országos Onkológiai Intézet, 1122 Ráth Gy. u. 7-9. Tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.: +36-1-224-8690 E-mail: polgar@oncol.hu Web-site:

Részletesebben

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület. Színestér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület. Színestér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Színestér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr, Vasvári Pál u. 1/a. www.maltai.hu 2011. Február 25. Szakmai Nap Előzmények Bűnmegelőzési pályázat:kiíró

Részletesebben

PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLY

PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLY PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLY Ágyszám: Akut ágy 116, Alkohológia ágy10, Krónikus ágy 10, Pszichiátriai Rehabilitációs ágy 34. Évi átlagos fekvő betegforgalom: 3200 fő ( 2010. évi adat ) Évi átlagos járó / ambuláns

Részletesebben

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai:

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: 1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: A Kórház szervezeti felépítését és egységeinek felsorolását az Organogram

Részletesebben

Gyermekvállalás és droghasználat 2016 a 10 éves Józan Babák Klub szimpóziuma

Gyermekvállalás és droghasználat 2016 a 10 éves Józan Babák Klub szimpóziuma Gyermekvállalás és droghasználat 2016 a 10 éves Józan Babák Klub szimpóziuma 8.30 - REGISZTRÁCIÓ 9.00 - Megnyitó ( 15) Dr. Németh Attila PhD pszichiáter főigazgató, főorvos, Nyírő Gyula Kórház OPAI 10

Részletesebben

AKIK EGY CIPŐBEN JÁRNAK: SZÜLŐCSOPORT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK RÉSZÉRE

AKIK EGY CIPŐBEN JÁRNAK: SZÜLŐCSOPORT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK RÉSZÉRE AKIK EGY CIPŐBEN JÁRNAK: SZÜLŐCSOPORT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK RÉSZÉRE Varga Nóra, Ráczné Kárpáti Márta Jósa András Oktatókórház Nyíregyháza, Gyermek Rehabilitációs Osztály BEVEZETÉS Szülőcsoportunkat

Részletesebben

A NEVELÉSI TANÁCSADÓK TEVÉKENYSÉGE, FELADATAI

A NEVELÉSI TANÁCSADÓK TEVÉKENYSÉGE, FELADATAI A NEVELÉSI TANÁCSADÓK TEVÉKENYSÉGE, FELADATAI Dr. Csák Annamária Gyermekpszichológiai ellátás fejlődése 1899 Ranschburg Pál vezette Pszichológiai Laboratórium 1904 Ideges Gyermekek alsó és középfokú Állami

Részletesebben

AZ ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJLŐDÉSTAN TANTÁRGGYAL KAPCSOLATOS TANULMÁNYI INFORMÁCIÓK 2014/2015-ös tanév, I. félév, II. évfolyam FOK

AZ ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJLŐDÉSTAN TANTÁRGGYAL KAPCSOLATOS TANULMÁNYI INFORMÁCIÓK 2014/2015-ös tanév, I. félév, II. évfolyam FOK Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete Igazgató: Dr. Mihály András egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

település szakmanév progresszivitás intézmény Budapest I. kerület Addiktológia 3 Nyírő Gyula Kórház Budapest I. kerület Allergológia és klinikai

település szakmanév progresszivitás intézmény Budapest I. kerület Addiktológia 3 Nyírő Gyula Kórház Budapest I. kerület Allergológia és klinikai település szakmanév progresszivitás intézmény Budapest I. kerület Addiktológia 3 Nyírő Gyula Kórház Budapest I. kerület Allergológia és klinikai immunológia 2 Betegápoló Irgalmas Rend Budapest I. kerület

Részletesebben

Az addiktológiai problémával élők ellátásának jó gyakorlatairól" Kassai-Farkas Ákos"

Az addiktológiai problémával élők ellátásának jó gyakorlatairól Kassai-Farkas Ákos Az addiktológiai problémával élők ellátásának jó gyakorlatairól" Kassai-Farkas Ákos" Definíció A közösségi pszichiátriai gondozás és rehabilitáció a ma érvényes betegjogokkal összhangban igyekszik elkerülni

Részletesebben

Egyesületünk sikeres pályázatot nyert, a KAB-PR-07-B-0155 által kiírt pályázatán. A program részletes ismertetése Egészséges Test - Egészséges Gyermek

Egyesületünk sikeres pályázatot nyert, a KAB-PR-07-B-0155 által kiírt pályázatán. A program részletes ismertetése Egészséges Test - Egészséges Gyermek ünk sikeres pályázatot nyert, a KAB-PR-07-B-0155 által kiírt pályázatán A program részletes ismertetése Egészséges Test - Egészséges Gyermek gyermekeinknek átadjuk kromoszómáinkat és génjeinket, személyes

Részletesebben

Budapest Budapest XVI. kerület Allergológia és klinikai immunológia 2 Magyar Honvédség Honvédkórház

Budapest Budapest XVI. kerület Allergológia és klinikai immunológia 2 Magyar Honvédség Honvédkórház megye település szakmanév progresszivitás intézmény Budapest Budapest XVI. kerület Addiktológia 3 Nyírő Gyula Kórház Budapest Budapest XVI. kerület Allergológia és klinikai immunológia 2 Magyar Honvédség

Részletesebben

MCPE VEZETŐI ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS

MCPE VEZETŐI ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS MCPE VEZETŐI ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS 2018-2019 MIT NYÚJT A KÉPZÉS? Felkészít a vezetői és üzleti coaching belépő szintű alkalmazására A coach szerephez elengedhetetlen szakmai önismeretet és önbizalmat

Részletesebben

Tájékoztató a levelező tagozatos óvodapedagógusok zárófoglalkozásának rendjéről a. tanév. félévében

Tájékoztató a levelező tagozatos óvodapedagógusok zárófoglalkozásának rendjéről a. tanév. félévében Tájékoztató a levelező tagozatos óvodapedagógusok zárófoglalkozásának rendjéről a. tanév. félévében A képesítési követelményeknek megfelelően minden óvodapedagógus hallgató zárófoglalkozást köteles tartani.

Részletesebben

a(z) SZOCIÁLIS GONDOZÓ ÉS ÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

a(z) SZOCIÁLIS GONDOZÓ ÉS ÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ S Z A K K É P Z É S I K E R E T T A N T E R V a(z) 34 762 01 SZOCIÁLIS GONDOZÓ ÉS ÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi

Részletesebben

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek Csecsemő- és gyermek rehabilitációs gyakorlat gyermek rehabilitációs osztályon 2 hét (Terv ) Gyermekneurológiai Osztály Dr. Fogarasi András 2 hét 2 fő 2012.09.15. - 2015.09.01. EEG laboratóriumi gyakorlat

Részletesebben

A GYERMEK- ÉS IFJÚKOR PSZICHÉS ZAVARAINAK TANKÖNYVE. szerkesztette: Balázs Judit, Miklósi Mónika

A GYERMEK- ÉS IFJÚKOR PSZICHÉS ZAVARAINAK TANKÖNYVE. szerkesztette: Balázs Judit, Miklósi Mónika A GYERMEK- ÉS IFJÚKOR PSZICHÉS ZAVARAINAK TANKÖNYVE szerkesztette: Balázs Judit, Miklósi Mónika AGYERMEK-ÉSIFJÚKOR PSZICHÉS ZAVARAINAK TANKÖNYVE Szerkesztette: Balázs Judit, Miklósi Mónika A Szerkesztõk

Részletesebben

COACHING A GYAKORLATBAN TUDÁSBŐVÍTÉS, KOMPETENCIAFEJLESZTÉS ÉS SZUPERVÍZIÓ

COACHING A GYAKORLATBAN TUDÁSBŐVÍTÉS, KOMPETENCIAFEJLESZTÉS ÉS SZUPERVÍZIÓ Kedves Érdeklődő! Tájékoztatjuk Önt egy új tanulási lehetőségről! C O A C H K É P Z É S A coaching egy személyközpontú, cselekvésorientált egyedi tanácsadás, ami a coaching-ügyfél életének minden területét

Részletesebben

Dr. Vékássy László. ~Élete és munkássága~

Dr. Vékássy László. ~Élete és munkássága~ Dr. Vékássy László ~Élete és munkássága~ 2018.12.01. A beszéd az emberi létnek nem különálló tevékenysége, hanem a személyiség része. ~dr. Vékássy László 2 Kezdetek Csendes, visszahúzódó gyermek Városból

Részletesebben

Egészségügyi Közéleti Hírek. Tisztelt Lakosok!

Egészségügyi Közéleti Hírek. Tisztelt Lakosok! Tisztelt Lakosok! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a vérvételi pont és a védőnői szolgálat, a 2018 december 1. és 15. ledolgozandó szombati munkanapokon hétfői munkarend szerint dolgoznak. --------------------------------------------------------

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

a nyálmirigysebészet elméleti és GyaKorlati Kérdései

a nyálmirigysebészet elméleti és GyaKorlati Kérdései a nyálmirigysebészet elméleti és GyaKorlati Kérdései továbbképző tanfolyam k40 r e d i t p o n t Budapest péterfy sándor utcai Kórház fül-, orr-, torok-, GéGe-, fej-, nyaksebészeti osztály 2012. november

Részletesebben

Asszertivitás tréning vagy szervezetfejlesztés?

Asszertivitás tréning vagy szervezetfejlesztés? HD esettanulmány Asszertivitás tréning vagy szervezetfejlesztés? ÚJ VEZETŐ(K) RÉGI CSAPATTAL ESETTENULMÁNY EGY GYÁRTÓ/ÉRTÉKESÍTŐ CÉG PROGRAMJA ALAPJÁN 1. A CÉG Egy korábbi ügyfelünk keresett meg minket

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság február 14-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság február 14-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-36/2018. ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság 2018. február 14-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Tájékoztató

Részletesebben

Klinikai pszichológusnak lenni a szakmai identitás fő kérdései. Szöveg beírásához kattintson ide

Klinikai pszichológusnak lenni a szakmai identitás fő kérdései. Szöveg beírásához kattintson ide Klinikai pszichológusnak lenni a szakmai identitás fő kérdései Szöveg beírásához kattintson ide Források 1. Klinikai pszichológia. T. J. Trull, E. J. Phares, Osiris, 2004 2. A pszichológia története. M.

Részletesebben

SZAKVIZSGA TÉTELEK KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS FELNŐTT SZAK (91 TÉTEL)

SZAKVIZSGA TÉTELEK KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS FELNŐTT SZAK (91 TÉTEL) SZAKVIZSGA TÉTELEK 2017. KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS FELNŐTT SZAK (91 TÉTEL) A szakvizsga tételek 3 fő témakört ölelnek fel, az elméleti vizsgán a jelölt mindhárom témakörből

Részletesebben

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal 24 SÁNDOR Jenő 3 + 1 SZEMPONT A COACH-KÉPZÉS KIVÁLASZTÁSÁHOZ Először is lépjünk egyet hátra: mi a coaching? E gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal foglalkozna, világos

Részletesebben

SEMMELWEIS EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR

SEMMELWEIS EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR SEMMELWEIS EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR ÁLTALÁNOS ORVOS OSZTATLAN SZAK A mesterképzési szak megnevezése: általános orvos (Medicine) A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség

Részletesebben

A PSZICHOLÓGIA MESTERKÉPZÉS TANTERVE 2012-től (nappali tagozat) 1

A PSZICHOLÓGIA MESTERKÉPZÉS TANTERVE 2012-től (nappali tagozat) 1 A PSZICHOLÓGIA MESTERKÉPZÉS TANTERVE 2012-től (nappali tagozat) 1 ALAPOZÓ ISMERETEK, SZAKMAI TÖRZSANYAG PSZM-101 Fejlődéspszichológia 1. előadás koll 2 2 1 PSZM-102 Fejlődéspszichológia 2. előadás koll

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés Országos Tiszifőorvosi Hivatal k Nyilvántartásából származó adatok neve Székhelyének teljes címe Szakma a ellátó a ellátó 011200 Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1106 Budapest, Maglódi út 89-91.

Részletesebben

CASTANEA Egyesület. Középkorúak egészségéért

CASTANEA Egyesület. Középkorúak egészségéért CASTANEA Egyesület Középkorúak egészségéért CASTANEA 2007-ben alapított civil szervezet, melyet Vas megyei értelmiségiek alapítottak - felismerve azt a társadalmi kihívást, mely a lakónépesség egészségi

Részletesebben

2. Melléklet - A Közép-magyarországi Regionális Szociális Módszertani Konzorcium képzései

2. Melléklet - A Közép-magyarországi Regionális Szociális Módszertani Konzorcium képzései 2. Melléklet - A Közép-magyarországi Regionális Szociális Módszertani Konzorcium képzései Továbbképzés neve, engedélyszáma Célcsoport Helyszín, időpont Pontért ék Ár Kapcsolattartó 1 Mentálisan hanyatló

Részletesebben

A kommunikáció profiljai az orvosi rehabilitációs munkában: Egy terepmegfigyelés tapasztalatai

A kommunikáció profiljai az orvosi rehabilitációs munkában: Egy terepmegfigyelés tapasztalatai Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága XXXI. Vándorgyu lése, Szombathely, 2012. szeptember 6-8. A kommunikáció profiljai az orvosi rehabilitációs munkában: Egy terepmegfigyelés

Részletesebben

A GYAKORLATI KÉPZÉS MUNKATERVE 2013/2014. tanév TAVASZI FÉLÉV

A GYAKORLATI KÉPZÉS MUNKATERVE 2013/2014. tanév TAVASZI FÉLÉV A GYAKORLATI KÉPZÉS MUNKATERVE 2013/2014. tanév TAVASZI FÉLÉV I. évfolyam (2. félév) Egyéni komplex gyakorlat II. (ANPETA 1712) Tartalma: a tájékozódás szakaszát a 2. félévben a célirányos, különböző pedagógiai

Részletesebben

Tájékoztató az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet által akkreditált egészségügyi továbbképzésekről. Képzési kínálatunk

Tájékoztató az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet által akkreditált egészségügyi továbbképzésekről. Képzési kínálatunk FOGYATÉKOS SZEMÉLYEK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉÉRT KÖZALAPÍTVÁNY 1134 BUDAPEST, TÜZÉR U. 33-35. Nyilvántartási szám: 01-0849-04 Akkreditációs lajstromszám: AL-2057 Tájékoztató az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző

Részletesebben

Rövid összefoglaló a pszichológia BA szak zárásához

Rövid összefoglaló a pszichológia BA szak zárásához Elfogadta a Pszichológia Intézet Intézeti Tanácsa 2011.02.15. Érvényes a 2011 tavaszán záróvizsgázókra Rövid összefoglaló a pszichológia BA szak zárásához (Részletesebb leíráshoz ld. A pszichológia BA

Részletesebben

Tréningprotokoll segítők felkészítéséhez

Tréningprotokoll segítők felkészítéséhez Tréningprotokoll segítők felkészítéséhez 1. alkalom A képzésről általában (pedagógiai modell tartalma, a tréning célja, feladata; tudatosság, attitűdváltás, fejlődés) A tréninghez kapcsolódó eszközök (önmegfigyelő

Részletesebben

Minden sikernek megvan a maga története. Junior Managers Program Vezető-utánpótlás program

Minden sikernek megvan a maga története. Junior Managers Program Vezető-utánpótlás program Minden sikernek megvan a maga története. Junior Managers Program Vezető-utánpótlás program 2 www.bosch.hu/jobs Junior Managers Program Egyedi karrierlehetőség a Bosch vezető-utánpótlás programjában A Bosch

Részletesebben

Meghívó JÚNIUS 18. Budapest, SE Nagyvárad téri Elméleti Tömb

Meghívó JÚNIUS 18. Budapest, SE Nagyvárad téri Elméleti Tömb Meghívó 2008. JÚNIUS 18. Budapest, SE Nagyvárad téri Elméleti Tömb E GÉSZSÉGÜGYI E MBERI E RÔFORRÁS Fórum I. Országos Konferencia E GÉSZSÉGÜGYI E MBERI E RÔFORRÁS F ÓRUM I. Országos Konferencia, 2008.

Részletesebben

Az OORI Ortopédiai Osztályának és műtői tevékenységének belső rendje. Küldetés: Osztályos rend:

Az OORI Ortopédiai Osztályának és műtői tevékenységének belső rendje. Küldetés: Osztályos rend: Az OORI Ortopédiai Osztályának és műtői tevékenységének belső rendje Küldetés: Az OORI Ortopédiai Osztályának (továbbiakban osztály) legfontosabb feladata, hogy a hely- és helyzetváltoztatásban illetve

Részletesebben

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2345-06 Szakmódszertan követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2345-06 Szakmódszertan követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Kórházában dolgozói továbbképzésen a gyakorlatvezetés minőségbiztosítási folyamatának ismertetésére kérték fel. Készüljön fel az előadásra! Előadásában térjen ki: minőség fogalma minőségirányítás,

Részletesebben

Forrás: dr.info.hu illetve a weboldal

Forrás: dr.info.hu illetve a  weboldal ÁNTSZ által vezetett egészségügyi szolgáltatók Forrás: dr.info.hu illetve a http://84.206.43.26:7080/ellatas/xtek/?9 weboldal Az ÁNTSZ által vezetett, az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségét

Részletesebben

Együttműködési megállapodás az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység működéséről

Együttműködési megállapodás az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység működéséről Együttműködési megállapodás az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység működéséről Amely létrejött alulírott egyrészről, mint SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓ intézmény:. Család és Gyermekjóléti Központ továbbiakban:

Részletesebben

Önsegítés: a közösségi felépülés motorja. Petke Zsolt Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, Addiktológiai Osztály

Önsegítés: a közösségi felépülés motorja. Petke Zsolt Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, Addiktológiai Osztály Önsegítés: a közösségi felépülés motorja Petke Zsolt Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, Addiktológiai Osztály A felépülés Önsegítő viselkedést, önszabályozó képességet,

Részletesebben

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor Egészségmegőrzés Egészségfejlesztés Kuratóriumi ülés 2017. május 23. Vámos Magdolna egészségügyi auditor Egészségvédelem a Down Alapítványnál Akut és krónikus betegségek megelőzése Kialakult betegségek

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév antárgy megnevezése antárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

Gyógypedagógus speciális helyzetben

Gyógypedagógus speciális helyzetben Gyógypedagógus speciális helyzetben Szakmai műhelymunka az EMMI Budapesti Javítóintézetben 2016.09.27. Az EMMI Budapesti Javítóintézet 2016. év tavaszán, a Diagnózis címmel megszervezett konferenciával

Részletesebben

FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE

FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány pályázatot hirdet az Alapítvány munkaszervezete személyi állományának feltöltésére. Az

Részletesebben

A klinikai szakpszichológiai szakképzés helyzete ma Magyarországon

A klinikai szakpszichológiai szakképzés helyzete ma Magyarországon A klinikai szakpszichológiai szakképzés helyzete ma Magyarországon Prof. Perczel-Forintos Dóra 2018 Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék A magyar lakosság pszichés egészségi állapota

Részletesebben

A CUKRÁSZ SZAKKÉPESÍTÉS

A CUKRÁSZ SZAKKÉPESÍTÉS A 34 811 01 CUKRÁSZ SZAKKÉPESÍTÉS I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény, valamint

Részletesebben

Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesülete

Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesülete E Ü D SZ M Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesülete II. Közgyűlés Budapest, 2010. 12. 10. "Ha többek életét és munkáját összekapcsoljuk, együttesen mindnyájan sokkal messzebbre jutunk,

Részletesebben

Az idén 20 éves Klinikai Lelkigondozók Ökumenikus Egyesülete 16. alkalommal hirdeti meg éves képzési programját KLÖE TRÉNINGEK 2013.

Az idén 20 éves Klinikai Lelkigondozók Ökumenikus Egyesülete 16. alkalommal hirdeti meg éves képzési programját KLÖE TRÉNINGEK 2013. Az idén 20 éves Klinikai Lelkigondozók Ökumenikus Egyesülete 16. alkalommal hirdeti meg éves képzési programját KLÖE TRÉNINGEK 2013. Tavasz Nyár Figyelem: a korábbiakhoz képest időpont-változások! Amit

Részletesebben

Kognitív viselkedésterápiás konzultáns képzés 1. Megbeszélés 2013. december 17.

Kognitív viselkedésterápiás konzultáns képzés 1. Megbeszélés 2013. december 17. Kognitív viselkedésterápiás konzultáns képzés és foglalkoztatás Kognitív viselkedésterápiás konzultáns képzés 1. Megbeszélés 2013. december 17. Kognitív viselkedésterápiás konzultáns képzés és foglalkoztatás

Részletesebben

Aphasia Centrum. Kommunikációs zavarok komplex logopédiai ellátása. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Dr. Szabó Edina

Aphasia Centrum. Kommunikációs zavarok komplex logopédiai ellátása. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Dr. Szabó Edina Aphasia Centrum Kommunikációs zavarok komplex logopédiai ellátása Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Dr. Szabó Edina Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága XXVII. Vándorgyűlése

Részletesebben

0407 EGÉSZSÉGÜGY ÁGAZAT

0407 EGÉSZSÉGÜGY ÁGAZAT 0407 EGÉSZSÉGÜGY ÁGAZAT Képzési idő: 4+1 év Szakmai oktatás célja: Megalapozott, széleskörű elméleti ismeretekkel és i képességekkel, készségekkel rendelkező egészségügyi szakemberek képzése. A tanuló

Részletesebben

A NYÁLMIRIGYSEBÉSZET ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI

A NYÁLMIRIGYSEBÉSZET ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI A NYÁLMIRIGYSEBÉSZET ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM k40 r e d i t p o n t BUDAPEST PÉTERFY SÁNDOR UTCAI KÓRHÁZ FÜL-, ORR-, TOROK-, GÉGE-, FEJ-, NYAKSEBÉSZETI OSZTÁLY 2014. FEBRUÁR

Részletesebben

KLINIKAI LELKIGONDOZÓK ÖKUMENIKUS EGYESÜLETÉNEK SZAKMAI ÁLLÁSFOGLALÁSA

KLINIKAI LELKIGONDOZÓK ÖKUMENIKUS EGYESÜLETÉNEK SZAKMAI ÁLLÁSFOGLALÁSA KLINIKAI LELKIGONDOZÓK ÖKUMENIKUS EGYESÜLETÉNEK SZAKMAI ÁLLÁSFOGLALÁSA A klinikai lelkigondozó helye az egészségügyi intézményben (Az egészségügyi intézményre vonatkozó ajánlások értelemszerűen alkalmazhatók

Részletesebben

Tárgyi tematika és félévi követelményrendszer

Tárgyi tematika és félévi követelményrendszer Tárgyi tematika és félévi követelményrendszer BCG1102 Szakmai identitás fejlesztése I. (Önismeret) Óraszám: 3 1. hét: foglalkozás kereteinek megbeszélése, bevezető foglalkozás 2.-13. hét: Tömbösített foglalkozások,

Részletesebben

KURZUSKÍNÁLAT 2015/2016 tavaszi félév

KURZUSKÍNÁLAT 2015/2016 tavaszi félév Szervezeti egység: Személyiség-és Egészségpszichológia, Klinikai Pszichológia és Addiktológia KURZUSKÍNÁLAT 05/06 tavaszi félév Kapcsolattartó: Markó Krisztina Tárgy kód A kurzus címe Kurzus sorszám Követelmény

Részletesebben

SZAKVIZSGA TÉTELSOR KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS GYERMEK SZAK (96 TÉTEL)

SZAKVIZSGA TÉTELSOR KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS GYERMEK SZAK (96 TÉTEL) SZAKVIZSGA TÉTELSOR 2017. KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS GYERMEK SZAK (96 TÉTEL) A szakvizsga tételek 3 fő témakört ölelnek fel, az elméleti vizsgán a jelölt mindhárom témakörből

Részletesebben

Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár

Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár II. Gyermeksürgősségi Konferencia Budapest 2017.09.15-16. MEGVALÓSÍTANDÓ! MEGVALÓSÍTHATÓ-E? Párhuzamosságok feloldása a gyermek sürgősségi ellátásban SIMON GÁBOR Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály

Részletesebben

.comtárs. Program címe: Tanúsítvány száma: 10/2014 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2016. november 18.

.comtárs. Program címe: Tanúsítvány száma: 10/2014 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2016. november 18. Program címe:.comtárs Tanúsítvány száma: 10/2014 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2016. november 18. Kérelmező neve: Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány Program rövid leírása Célunk a segítésre motivált

Részletesebben