KEDVES FELVÉTELIZŐ! Néhány szó a SZISZ-ről Kik felvételizhetnek a SZISZ-be? A felvételi felépítése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KEDVES FELVÉTELIZŐ! Néhány szó a SZISZ-ről Kik felvételizhetnek a SZISZ-be? A felvételi felépítése"

Átírás

1

2 KEDVES FELVÉTELIZŐ! Néhány szó a SZISZ-ről A Széchenyi István Szakkollégium egyszerre nyújt lehetőséget elmélyült szakmai munkára, mely remekül kiegészíti, illetve túlmutat az egyetemi oktatáson, emellett pezsgő közösségi életet jelent egy impulzív és érdeklődő közegben. A SZISZben az egyetemi oktatással szemben a szakmai munka pillérei a kiscsoportos, interaktivitásra épülő kurzusok, amelyek lehetőséget adnak a szakterületükön kiemelkedő oktatókkal való intenzív kapcsolat kialakítására is. Felvételizőként eldöntheted, melyik szakterületre, úgynevezett sávra felvételizel, azaz melyik lesz az a tudományterület, amelyikkel elmélyültebben szeretnél foglalkozni a Kollégiumban. A sávrendszer igazi SZISZ-es kuriózumnak számít: Kormányzati gazdaságtan, Law and economics, Pénzügyi közgazdaságtan és Szociológia sávjaink 4 féléven át tartó kurzusain elmélyülhetsz az érdeklődésednek megfelelő tudományterületen és a gyakorlatban is alkalmazhatod a megszerzett tudást. A sávok mindegyike az alkalmazott közgazdaságtan elemeivel és eszköztárával ismertet meg a különböző területekre vonatkozóan. Mielőtt döntenél, feltétlenül olvasd el tájékoztatónkat a szakmai rendszerünkről, amelyet megtalálsz a honlapunkon a Szakmaiság címszó alatt. Természetesen szakkollégistaként közösségi programokat is szervezünk: sok-sok kirándulást, táborokat, bulikat, beszélgetéseket, esti kosarazásokat, focimeccseket, közös múzeum- és színházlátogatásokat. Kik felvételizhetnek a SZISZ-be? A Széchenyi István Szakkollégiumba budapesti egyetemek olyan hallgatói jelentkezhetnek, akiknek érettségi vizsgáitól a felvételi időpontjáig legfeljebb négy év telt el, és van olyan nappali tagozatos egyetemi szakjuk, amelynek első szemeszterét sikeresen lezárták, de a negyedik szemesztert még nem fejezték be. Ha úgy döntesz, hogy hozzánk felvételizel, párhuzamosan másik szakkollégiumba nem adhatod be a jelentkezésed, és kizáró ok az is, ha ebben a félévben felvételiztél már másik szakkollégiumba. A kurzusokon gyakran angol nyelvű irodalmak kerülnek az asztalra, ezért az angol nyelv ismerete követelmény. A felvételi felépítése A felvételi írásbeli és szóbeli részből áll. A felvételi folyamat során egy vagy két sávra adhatod be a jelentkezésedet. Dönthetsz úgy, hogy csak egy sávot jelölsz, vagy dönthetsz két sáv megjelölése mellett, ám fontos, hogy ekkor egy preferencia sorrendet kell felállítanod. Csak akkor ajánljuk a két sáv megjelölését, ha tényleg nem tudsz dönteni két sáv közül, és mindkettőről el tudnád képzelni, hogy két éven keresztül azt tanulod. Fontos, hogy egy ember csak egy sávra nyerhet felvételt. Az, hogy egy vagy két sávot jelölsz, önmagában nem jelent sem előnyt, sem hátrányt a felvételi során.

3 A sávodhoz kapcsolódó szakmai kérdések a szóbelin és az írásbelin is előkerülnek. A kérdőív vége felé találhatóak a sávos esszékérdések, ez utóbbiakból két kérdést kell kifejtened. Ha egy sávot jelöltél meg, akkor legalább az egyiket a sávod kérdései közül kell választanod, amennyiben két sávot jelöltél meg, akkor viszont az egyiket az egyik, a másikat a másik választott sávod kérdései közül kell választanod. A szóbelire az egyetlen vagy első helyen választott irodalmat kell elolvasnod, emellett minden megjelölt sávhoz kapcsolódóan fogunk szakmai kérdéseket feltenni (emiatt a két sávot megjelölőknek pár perccel hosszabb szóbelire kell számítaniuk). Kérdőív leadása A kitöltött kérdőívet legkésőbb május 5-én éjfélig tudod leadni: ig a BCE Központi Könyvtárában lévő dobozban (1092 Budapest Közraktár utca 4-6.); ig a SZISZ lakhelyén, a Ráday Kollégium portájánál lévő dobozban (1092 Budapest, Ráday utca ); de a Ráday koli második emeletén vagy az egyetemen lézengő bármelyik SZISZ-esnek is odaadhatod. Szóbeli felvételi A felvételi szóbeli részére május között kerül sor a SZISZ könyvtárában, a Ráday koliban, amelyre mindenkit behívunk, aki leadta az írásbeli kérdőívét. Kérjük, hogy a lehetőségek közül azokat az időpontokat jelöld meg, amik biztosan nem jók a számodra. A szóbeli időpontjáról -ben értesítünk május 6-án, illetve a honlapunkon is megtalálod majd a beosztást. Ha esetleg nem kapnál értesítőt, pedig leadtad a kérdőívet, ezt mindenképp jelezd Kerekes Vicának a címen! Alább a sávos irodalmakat találod, a szóbelire az egyetlen vagy első helyen választott sávodnak megfelelőt mindenképpen olvasd el, mert a szóbeli szakmai részén először erről fogunk beszélgetni. Az irodalmakat megtalálod honlapunkon (www.szisz.hu) és nyomtatott formában a BCE könyvtárában. Kormányzati gazdaságtan Johnson, D. B. (1999). Bürokrácia. In Közösségi döntések elmélete : Bevezetés az új politikai gazdaságtanba (p ). Budapest: Osiris. Law and economics - Jog közgazdasági elemzése Thaler, R. H., & Sunstein, C. R. (2011). Spórolj többet holnap. In Nudge - Jobb döntsek egészségről, pénzről és boldogságról - A pénzügyi válság után (p ). Budapest: Manager Könyvkiadó. Pénzügyi közgazdaságtan Horváth, D., Kálmán, P., Kocsis, Z., & Ligeti, I. (2014). Milyen tényezők mozgatják a hozamgörbét? MNB-Szemle, Szociológia Schelling, Thomas C. (1998). Termosztátok, tragacsok és más modellcsaládok. In L. Csontos (Szerk), A racionális döntések elmélete (p ). Budapest: Osiris.

4 Megjegyzés Kijelentem, hogy igazak rám az alábbiak: Egyetemi hallgató vagyok, akinek érettségi vizsgáitól a SZISZ-es felvételije időpontjáig legfeljebb négy év telt el, és van olyan nappali tagozatos egyetemi szakom, amelynek első szemeszterét sikeresen lezártam, de negyedik szemeszterét még nem fejeztem be. A 2013/2014-es tanév tavaszi félévében párhuzamosan másik szakkollégiumba nem adtam be a jelentkezésemet. Nem vagyok tagja másik szakkollégiumnak. Tisztában vagyok vele, hogy amennyiben bármelyik feltétel nem igaz rám, úgy akár visszamenőleges hatállyal - a SZISZ-es felvételim érvénytelen. aláírásom Kalandra fel!

5 Kérjük add meg az alábbi adataidat Név: Születési év, hónap: Érettségi éve: Egyetem, kar, szak, évfolyam (ha több van, mind): Állandó lakcím: Mobilszám: Választott sávod: Második választott sáv (opcionális): Be szeretnél költözni a kollégiumba? (A végleges döntést majd csak a szóbelin kell meghoznod.) IGEN NEM Kérjük jelöld meg, mely napokon nem tudnál részt venni a szóbelin! Május 08. (csütörtök) délelőtt délután Május 09. (péntek) délelőtt délután Május 10. (szombat) délelőtt délután Május 11. (vasárnap) délelőtt délután Május 12. (hétfő) délelőtt délután Május 13. (kedd) délelőtt délután

6 1. Kinek készül a selfie? 2. Mi történne Magyarországgal, ha holnaptól egy másik, jól működő ország politikai elitje vezetné?

7 3. A Google irodákban kötetlen a munkaidő, van szórakozási lehetőség, de még bölcsőde is. Hol a határ a munka és a magánélet között? 4. Afrikába nem való a demokrácia?

8 5. Joga van plusz szünetre egy bevándorló muszlim munkavállalónak a munkaidő alatti kötelező imára? 6. Egyes országokban az állampolgárság megvásárolható. Jó ez így?

9 7. Mit zsákmányol a kizsákmányoló multinacionális vállalat? 8. Mi a legfontosabb hatalom egy huszonéves kezében?

10 Sávos esszékérdések Az alábbi kérdések közül válassz ki kettőt, és bővebben, de legfeljebb egy-egy oldalban fejtsd ki őket! Ha egy sávot jelölsz, az egyik kérdést ahhoz kapcsolódóan, a másikat szabadon választhatod meg. Ha két sávot jelölsz, a két választott sávhoz kapcsolódó kérdésekből válassz egyet-egyet. Kormányzati gazdaságtan 1. Probléma-e, ha egy munkanélkülieknek biztosított átképző programra az eleve jobbak kerülnek be? 2. Az országúti balesetek kockázatának csökkentésére többféle szabályozói alternatíva is van. A leggyakoribb megoldás a gépjárműveket érintő technikai követelmények szigorítása, míg sokak szerint hatékonyabb lenne az autóvezetőkre koncentrálni - például rendszeres kötelező tréningekkel. Min múlhat, hogy a szabályozó jellemzően az első módszert részesíti előnyben? 3. Mi történne, ha azoktól, akiknek lakástulajdona üresen, kiadatlanul áll, az állam mostantól némi kompenzáció fizetése mellett kezelésbe venné az ingatlanukat, és kiadná a saját belátása szerint? Law and economics Jog közgazdasági elemzése 1. Keress érveket a jelenleg érvényben lévő taxis szabályozás hatékonysága mellett és ellen piaci szempontból (hogyan hat a versenyre) és az utasok szempontjából (hogyan hat a fogyasztói jólétre)? Változtatnál a szabályozáson? 2. Jelenleg a munkáltatók a munkavállalókkal egyéni és titkos bérmegállapodásokat kötnek. Miért jó ez a vállalatoknak? Hogyan hat a munkavállalókra, ha tényleg nem tudják megbeszélni, hogy ki mennyit keres? 3. Az egyik egyetemen a puskázások magas száma miatt bevezették a lebukások és a kiszabott büntetések közzétételét. Kinek éri meg ez a rendszer? Hogyan hat a diákok viselkedésére? Pénzügyi közgazdaságtan 1. Mennyire látod szükségét bankuniónak az eurózónában? Milyen problémákat oldana meg és milyen hatásokat várhatnánk tőle? 2. Nagyobb arányban kell hazai forrást bevonni az államadósság finanszírozásába? Mi lehet az oka és a következménye a külföldi források nagy arányának? 3. Milyen következmények várhatóak Európában, ha a Fed visszafogja eszközvásárlását? Szociológia 1. Lesz-e olyan Disney mese, amiben két herceg egymásra talál? 2. Az Egyesült Államokban egy színesbőrű bevándorló család második generációs tagja bejutott a nyolc legjobb amerikai egyetemre, míg a vele megegyező teljesítményt nyújtó fehér nem. Esélyegyenlőség vagy túlzó pozitív diszkrimináció? 3. Miért kezeljük tabuként a prostitúciót, ha a meztelen női test használata megszokottnak számít a reklámiparban?

11 1. Esszékérdés (az egyetlen vagy elsődlegesen választott sávodnak megfelelő)

12 2. Esszékérdés (szabadon választott vagy a második sávnak megfelelő)

13 Még néhány kérdés Milyen szerzők, művek voltak Rád nagy hatással? Milyen más (diák-, sport-, egyéb) szervezet vagy közösség tagja vagy? És amikor szabad az idő? Hova akar eljutni a mókus a kerékben? What is your first world problem?