Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar. Ápolás és Betegellátás. Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar. Ápolás és Betegellátás. Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában."

Átírás

1 Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Ápolás és Betegellátás Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában Kalota Diána

2 HIV megelőzési stratégiák, tanácsadás

3 Téma kifejtése Az HIV története A piros szalag az AIDS elleni küzdelem jelképe. Mit kell tudni a HIV vírusról, és az AIDS megbetegedésrõl? Tudod e? Fontos kérdések. Tanácsadók, szűrőhelyek

4 A HIV története HIV két majomvírusra vezethető vissza Európai és amerikai tudósok arról számolnak be, hogy a HIV vírus két, Afrikában talált vírusra vezethető vissza, mely az két majomfajtáról csimpánzokra és végül az emberre terjedt át. A fertőzés valószínűleg úgy következett be, hogy a csimpánzok fertőzött majomhúst ettek.

5 A HIV története 2. Így keletkezett a SIV (simian immundeficiency virus), mely mutáció útján a HIV-1 vírus változatos törzseivé alakult át. A kutatók szerint a SIV legalább három alkalommal került át emberbe, valószínűleg még a 30-as évek előtt, a csimpánzok lemészárlása vagy megevése kapcsán.

6 A HIV története 3. A vizsgálat megerősíti azt a tényt, melyet más kutatók már felvetettek, hogy az emberi AIDS járvány elterjedése a SIVre vezethető vissza, azonban ez az első kimutatott kapcsolat a SIV és más majomvírusok között. A kevésbé virulens HIV-2 vírus közvetlenül terjedt emberre, Nyugat-Afrikában fordul elő.

7 Miért a piros szalag az AIDS elleni küzdelem jelképe? A piros szalag 1991 óta az AIDS-ellenes küzdelem jelképévé vált. Patrick O Connell (aki maga is AIDS beteg)ihletésére A választás a szimbolikus jelentésű (a vér színe) vibráló, figyelemfelkeltő piros színre esett.

8 Miért kell erről beszélnünk december 1-jén, 1 az AIDS Világnapj gnapján? A kérdéshez másképp állnak a szülők, a pedagógusok, a diákok és azok, akik ún. rizikó-magatartást folytatnak, anélkül hogy, ennek a veszélyével tisztában lennének.

9 A HIV/AIDS megbetegedés nem válogat, nem tisztel határokat, nem tesz különbséget bőrszín alapján, nem veszi figyelembe a gazdagságot és szegénységet

10 Mindenütt szedi áldozatait azok között, akik nem elég felkészültek arra, hogy elkerüljék. A felkészülés pedig a tudáson, az ismereteken alapul.

11 Mit kell tudni a HIV vírusról, és az AIDS megbetegedésről? A HIV vírus (humán immundeficienciát az immunrendszer kóros meggyengülését okozó vírus) az AIDS betegség kórokozója. Az első megbetegedések a 80-as évek elején jelentek meg. a kórokozót, a vírust 1984-ben írták le.

12 Mit kell tudni a HIV vírusról, és az AIDS megbetegedésről? 2. A betegség, kezdetben elsősorban a homoszexuális fiatalemberek megbetegedése volt, majd egyre nagyobb számban diagnosztizálták a sok vért, vérkészítményt kapott betegeknél is. Ma már azt mondhatjuk, hogy a különböző földrészeken, különböző országokban más-más a vírus terjedésének jellemző módja.

13 Mit kell tudni a HIV vírusról? Human Immundeficiencia Vírus (HIV) összetett felépítésű, RNS láncot tartalmazó vírus, mely a retrovírusok közé tartozik. Két, az embereket megbetegítő családja ismert: a) HIV-1, a világjárványt okozó vírusokat foglalja össze és a b) HIV-2, mely elsősorban Nyugat-Afrikában található

14 A HIV szaporodási ciklusa

15 Mit kell tudni a HIV vírusról? 2. A HIV szaporodási ciklusa A vírus a fertőzésre fogékony sejtek CD4+ T-limfociták felületére kötődik majd behatolva a sejtbe, arra kényszeríti, hogy további vírusokat gyártson. A folyamat eredményeként a keletkező új vírusok egy kicsit különböznek az eredetitől, ezért tudnak kibújni a szervezet védekező mechanizmusa alól.

16 Mit kell tudni a HIV vírusról 3. A HIV-fertõzés természetes lefolyása A HIV fertőzést követően a HIV szaporodása a helyi nyirokszervekben az immunrendszer irányító sejtjeiben megy végbe, mely során ezek a sejtek elpusztulnak. A naponta termelődő vírusok száma bizonyos mértékig arányos a HIV betegség kifejlődésének gyorsaságával, minél magasabb az újonnan létrejött vírusszám (1-10 x 109-en átlagosan), a folyamat annál gyorsabb.

17 Mit kell tudni a HIV vírusról 4. Primer vagy akut HIV tünet együttes 1. A HIV fertőzést követő 3 6 héten belül lép fel, 2. legjellemzőbb tünetei a láz, 3. átmeneti nyirokcsomó-megnagyobbodás, 4. fáradékonyság, 5. rossz közérzet, 6. izomfájdalom 7. és gyakran kíséri kanyarószerű bőrkiütés. A fertőzöttek egy-két hét alatt tünetmentessé válnak.

18 Mit kell tudni a HIV vírusról? 5. Krónikus tünetmentes HIV-betegség 1. A HIV betegségnek semmilyen klinikai tünete sincs, 2. az immunrendszer funkciója kielégítő, 3. azonban a vírus szaporodása változatlan mértékben folyik, 4. az immunrendszer állapotát jellemző CD4+ T-limfociták száma fokozatosan csökken. Ez az állapot 3-8 évig tart.

19 Mit kell tudni a HIV vírusról? 6. Tünetes HIV-betegség 1. A vírusszaporodás hatására az immunrendszer fokozatosan gyengül, 2. nyirokcsomó megnagyobbodás alakul ki, 3. néhány tünet, pl. szájpenész, 4. övsömör felhívhatja a figyelmet a HIV-betegségre. Ez a stádium 2-3 évig tart.

20 Mit kell tudni a HIV vírusról? 7. Kifejlett HIV-betegség vagy AIDS stádium 1. Az AIDS állapotot jelző betegségek, fertőzések, 2. daganatok a súlyos immunhiányos állapot következtében alakulnak ki. Ennek átlagos időtartama fél-két év, melyet a halál követ.

21 A HIV-fertőzés diagnosztikája 1. A HIV-fertőzés kimutatására a HIV-re jellemző ellenanyagok vizsgálatán alapulnak, 2. melyek különböző érzékenységűek és pontosságúak. 3. Ezen vizsgálatok hátránya, hogy a HIV-fertőzés korai stádiumában érzéketlenek, 4. és ebben a stádiumban van egy olyan mintegy két-három hetes periódus, 5. amikor a HIV-fertőzött már fertőző, de az ellenanyagvizsgálat még negatív. Ez az ún. ablak periódus.

22 A HIV-fertőzés diagnosztikája 2. A HIV-fertőzés a fertőzést (szexuális kapcsolat, fertőzött vérrel szennyezett tűvel történő injekciós kábítószerhasználat) követő 3-6 hét múlva kimutatható. A HIV-betegség okozta immunkárosodás mértékét az immunrendszer irányító sejtjeinek, az ún. CD4+ T- limfociták számának meghatározásával lehet mérni.

23 A HIV-fertőzés diagnosztikája

24 A HIV-betegség kezelése A kezelés célja: a vírusszaporodás minél teljesebb gátlása, mely következtében csökken a CD4+ T-limfociták pusztulása, esélyt adva az immunrendszer regenerációjára. Ezáltal csökken a gyógyszer-rezisztencia kialakulásának valószínűsége. A vírusszaporodás gátlására használt gyógyszerek három csoportba sorolhatók, melyek két vírus eredetű enzim működését képesek gátolni. Sajnálatos módon a világjárványban megbetegedett, és gyógyszeres kezelést igénylő betegek csupán 5%-a juthat hozzá ehhez a korszerű kezeléshez!

25 A HIV-betegség kezelése 2. A kezelés vezérelve az: hogy a rendelkezésre álló gyógyszerek kombinálásával minél teljesebben tudjuk gátolni a vírusszaporodást. A beteg részéről nagyfokú kezelési együttműködést, elkötelezettséget igényel A kezelés hatására megváltozott a HIV betegség lefolyása, jelentősen nőtt a túlélési idő, javult az életminőség, és csökken az életet veszélyeztető szövődmények,fertőzések előfordulási valószínűsége!

26 Megelőzés 1. Ma még mindig ez a leghatékonyabb módszer a HIV-fertőzés és AIDS-betegség kezelésében! 2. Mindennapos otthoni, munkahelyi, társasági körülmények között a HIV nem fertőz. 3. Nem lehet kézfogással, csókkal, cseppfertőzés útján (köhögés, tüsszentés)elkapni.

27 Megelőzés A szexuális úton történő fertőzés megelőzésére a tartós monogám szexuális kapcsolat teljes biztonságot ad. 2. A korábbi szexuális kapcsolatok lezárására, az esetleges HIV-fertőzés kizárására a megfelelő időpontban elvégzett HIV szerológiai vizsgálat ad lehetőséget. 3. Alkalmi szexuális kapcsolatoknál a gumióvszer megfelelő használata az esetleges fertőzést nagyságrendekkel csökkenti.

28 Megelőzés 3. Ugyanakkor ismerni kell azokat a tényeket, hogy egyes magas fertőzési kockázatot vállalók körében (külföldi injekciós kábítószer használók, fekete afrikai országokból származók, melegek) nagyságrendekkel magasabb lehet a HIV-fertőzöttek aránya, mint a hazai fiatalok körében.

29 Megelőzés 4. HIV-fertőzött vérrel történő fertőzés lehetősége egészségügyi beavatkozások során gyakorlatilag ma már kizárható. Ezzel ellentétben elsősorban az injekciós kábítószerhasználók között ez a fertőzési mód gyakorivá válhat. Ilyen esetekben a megelőzés: a steril tű, fecskendő használata, illetve a kábítószer, pl. heroin nem-injekciós alkalmazása, helyettesítése pl. methadonnal. Az injekciós kábítószer használók HIV-fertőzésének megelőzésében jelentős szerepet vállalnak a megfelelő ártalomcsökkentő programok, pl. a tűcsere-program.

30 A járvány Az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Közös HIV/AIDS Programja, a UNAIDS becslése szerint ma a világon több mint 40 millió ember él HIV/AIDS-szel ben az új fertőzések becsült száma 5 millió volt és 3 millióan haltak meg HIV/AIDS-ben, a halottak összesített, ún. kumulatív száma 21,8 millió volt.

31 Járvány 2. A HIV/AIDS esetek több mint háromnegyede, az új fertőzések >80%-a a fejlődő országokban van, ahol a fertőzöttek >10%-a a betegek és halottak mintegy negyede fertőzötten született csecsemő.

32 A járvány kezdete: Szub-szaharai Afrika Mai ismereteink szerint a HIV/AIDSjárvány Közép-nyugat-Afrikából indult, Szub-szaharai Afrikában kb 28,1 millióra tehető a HIV/AIDS esetek száma és ezek fele nő. A fertőzés fő terjedési módja heteroszexuális és perinatális (méhen belüli).

33 A második hullám: Észak-Amerika, Európa, Dél-Amerika, Ausztrália Az USA-ban a nők, a feketék és spanyol ajkúak között emelkedett a HIV-fertőzés aránya. Elsősorban Brazíliában, Mexikóban, Argentínában fordul elő a legtöbb fertőzés, azonban egyes karibi országokban, a legmagasabb a fertőzöttségi ráta, 13%. A fertőzöttek mintegy fele homo/biszexuális kapcsolat révén fertőződött meg. Sok a korai tinédzser-fertőzés (utcagyermekek). A fertőzések egynegyede heteroszexuális és csaknem egynegyede IDU-s, azaz injekciós droghasználat (közösen használt, nem fertőtlenített tű és fecskendő) útján jött létre.

34 A harmadik hullám: Dél-, Dél-kelet- Ázsia A járvány ezen a területen majdnem 10 éves hátránnyal indult Ma ebben a régióban a HIV/AIDS esetek száma mintegy 6,1 millió, elsősorban India, Myranmar, Kambodzsa, Thaiföld és Kína Yunnan tartománya érintettek. A fertőzésre jellemző a heteroszexuális átvitel, melyért elsősorban a prostitúció, szex-ipar felelős, valamint az injekciós kábítószer-használat (injecting drug use, IDU). Indiában, a jelenlegi HIV-fertőzések számát figyelembe véve, az ezredforduló éveiben a világon a legtöbb AIDS esetet fogják regisztrálni!

35 HIV/AIDS járvány negyedik hulláma: Kelet-Európa Kelet-Európában a kilencvenes évek közepétől egy hatalmas HIV járvány bontakozott ki, mely mára több mint 1 millió HIV-fertőzést eredményezett Ukrajnában, Moldáviában, Fehér- Oroszországban és Oroszországban. A járvány motorja az IDU és részben a heteroszexuális terjedés, mely a szex-iparhoz kapcsolódik. A dinamikára jellemző, hogy évente duplázódik a HIV-fertőzések száma, jelenleg a világon ezen országokban a legnagyobb az új HIV-fertőzések dinamikája.

36 Közép-Európa és hazánk 1. Közép-Európában, hazánkban, Csehországban, Szlovákiában, ahol a homoszexuális úton történő terjedés a domináns, 2. Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban, ahol már jelentős az IDU-s terjedési mód is, viszonylag kevés esetet regisztráltak. 3. Különleges helyzetet foglal el Románia, ahol több mint 4000 gyermek fertőződött egészségügyi beavatkozással a nyolcvanas évek második felében. 4. Magyarországon az első HIVfertőzéseket 1985-ben diagnosztizálták, azóta a diagnosztizált HIV-fertőzések 5. száma 2002 végére 1000 fölé emelkedett. 6. Elsősorban a homoszexuális úton történő terjedés a jellemző, de az utóbbi években nőtt a heteroszexuális úton történő fertőzések aránya. 7. A becsült fertőzések száma re tehető ban diagnosztizálták az első AIDS-beteget, azóta a diagnózisok száma 398-ra nőtt, és 237-en haltak meg AIDS-szövődményben

37 A Magyarországon észlelhető új tendenciák Az elmúlt években nagymértékben elterjedt a prostitúció. Jelentősen emelkedett az országon átáramló idegenek száma, az elmúlt években, évente több mint 100 millió határátlépés történt! Romlott helyzetünk a kábítószer függőség területén is!.

38 Milyen más betegségek terjedhetnek a HIV-vel együtt? A HIV/AIDS-járvány terjedése párhuzamosan fut a szexuálisan átvihető betegségekkel, hiszen a HIV-fertőzés terjedése a világ számos országában elsősorban szexuális úton terjed.

39 Milyen más betegségek terjedhetnek a HIV-vel együtt? 2. Kiket tekintünk a szexuális úton terjedõ fertõzések szempontjából a leginkább veszélyeztetetteknek? Általában elmondható, hogy a serdülő korban tizenévesen kellő ismeretek és védekezés hiányában létesített szexuális kapcsolatok a legveszélyesebbek! Rizikócsoportok: 17 éves kor előtt kezdett szexuális élet Fogamzásgátló tabletták használata Gyakori partnercsere, poligám életmód A partner STD (sexually transmitted diseases) megbetegedése Új szexuális partner Kábítószer használatával összefüggő szexuális aktivitás: Szociálisan hátrányos élethelyzet, narkománia.

40 Milyen más betegségek terjedhetnek a HIV-vel együtt? 3. A megelõzés fõ területei a személyes kapcsolatokban Meggondolt partnerválasztás. Az óvszer szakszerű használata. Az óvszer szakszerű használatánál figyelni kell: 1. Mindig bontatlan csomagolású óvszert szabad használni. 2. Ismételt közösülés esetében is új óvszert kell használni. 3. Óvszer használata előtt olajos vagy zsíros alapú anyagok ne kerüljenek a hüvelybe. 4. Az óvszer eltávolítása gondos körülmények között történjen meg. A gyanús klinikai tünetek észlelésekor szakorvoshoz kell fordulni.

41 Milyen más betegségek terjedhetnek a HIV-vel együtt? 4. A megelõzés fõ területei társadalmi szinten: Felvilágosítás és tanácsadás elsősorban az STD szempontjából rizikócsoportba tartozók részére. Tudatos felkutatása a tünetmentes és azon tünetekkel rendelkező fertőzötteknek akik valamilyen okból nem jutnak szakellátáshoz. SZŰRŐVIZSGÁLATOK. A fertőzöttek szakszerű kivizsgálása és kezelése. TANÁCSADÁS. A fertőzöttek partnereinek felkutatása, vizsgálata és kezelése.

42 Milyen más betegségek terjedhetnek a HIV-vel együtt? A szexuális úton terjedõ megbetegedések felosztása 2. Gennyes húgycsőgyulladással és/vagy méhnyakgyulladással járófertőzések 3. Gonorrhoea 4. Chlamydia trachomatis okozta fertőzés 5. Egyéb kórkozók által okozott fertőzések

43 Milyen más betegségek terjedhetnek a HIV-vel együtt? 6. A nemi területen hámhiánnyal, fekéllyel és a nyirokutak gyulladásával járó fertőzések: Szifilisz Herpes progenitalis Chancroid (Magyarországon nem honos) Lymphogranuloma venereum (Magyarországon nem honos) Granuloma inguinale (Magyarországon nem honos) Fokozott hüvelyi folyással járó kórképek: Bakteriális vaginozis Trichomonas vaginalis okozta fertőzés (trichomoniazis) Hüvelyi, szeméremtesti gombásodás Humán papilloma vírus (HPV) okozta fertőzések Hepatitis B vírus okozta fertőzés HIV, AIDS

44 Hova lehet fordulni tanácsadásért, szűrésért? Országos Bõr- és Nemibeteggondozó Intézet VIII., Mária utca 8. Tel.: Fõv. Önkormányzat Szent László Kórház Ambulancia IX., Gyáli út 5-7. Tel.: , , /8328 Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat, ingyenes. Rendelés: hétfõ, szerda, csütörtök: 16-20, kedd, péntek: 9-12 óráig, XI., Karolina út 35/b, Tel.:

45 Hova lehet fordulni tanácsadásért, szűrésért? Szent Sebestyén 97 Kft ingyenes, anonim csak homoszexuálisoknak! Rendelés: szerda VI., Podmaniczky u. 27. fsz.10. Tel.: Józsefvárosi STD Tanácsadó Szolgálat 1084 Budapest, József u. 46. Tel.: Tel.: ;

46 Hova lehet fordulni tanácsadásért, szűrésért? 3. Vidéken: Megyei Állami Népegészségügyi és Tisztifõorvosi Szolgálat laboratóriumaiban Megyei és városi Bõr- és Nemibeteggondozó Intézetekben

47 Köszönöm m a megtisztelő figyelmet!

48 Felhasznált irodalom: pid=1&lang=hun ://www.drdiag.hu/kereso/betegseg.php?hash=87d03e d515bccf617b1428e //www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/i nfections/aids_hiv

Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések

Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések 1. HIV/ AIDS - 1986-ban adta az AIDS kórokozójának a Nemzetközi Vírus Nomenclatura Bizottság a HIV (Human Immundeficiencia Vírus) nevet. - Az a vírustípus,

Részletesebben

ÚT A TÚLÉLÉSHEZ NYÍLT SZÍNI DROGHASZNÁLAT ÉS BELÖVŐSZOBÁK BUDAPESTEN AZ ÁRTALOMCSÖKKENTÉSSEL KAPCSOLATOS MEGFONTOLÁSOK

ÚT A TÚLÉLÉSHEZ NYÍLT SZÍNI DROGHASZNÁLAT ÉS BELÖVŐSZOBÁK BUDAPESTEN AZ ÁRTALOMCSÖKKENTÉSSEL KAPCSOLATOS MEGFONTOLÁSOK ÚT A TÚLÉLÉSHEZ NYÍLT SZÍNI DROGHASZNÁLAT ÉS BELÖVŐSZOBÁK BUDAPESTEN AZ ÁRTALOMCSÖKKENTÉSSEL KAPCSOLATOS MEGFONTOLÁSOK NEMZETI DROGMEGELŐZÉSI INTÉZET SZAKMAI FORRÁS SOROZAT KUTATÁSOK XIII. Sorozatszerkesztő:

Részletesebben

Környezettudatos egészségnevelés: egészségvédelem, környezetvédelem és életmód

Környezettudatos egészségnevelés: egészségvédelem, környezetvédelem és életmód Környezettudatos egészségnevelés: egészségvédelem, környezetvédelem és életmód Dr. Tompa Anna és Dr. Jakab Mátyás Országos Fodor József Közegészségügyi Központ, Országos Kémiai Biztonsági Intézete, Budapest,

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye új, illetve módosított szakmai irányelvek, szakmai protokollok kiadásáról Hatályosság: 2010.01.

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye új, illetve módosított szakmai irányelvek, szakmai protokollok kiadásáról Hatályosság: 2010.01. TARTALOMJEGYZÉK 2009. II. félév Az Egészségügyi Minisztérium közleménye új, illetve módosított szakmai irányelvek, szakmai protokollok kiadásáról Hatályosság: 2010.01.06 - DIETETIKAI SZAKMAI KOLLÉGIUM

Részletesebben

Ügyszám: OBH 5889/2003. OBH 5991/2003. Ügyintéző: dr. Hajas Barnabás dr. Koblencz Dániel. Az eljárás megindulása

Ügyszám: OBH 5889/2003. OBH 5991/2003. Ügyintéző: dr. Hajas Barnabás dr. Koblencz Dániel. Az eljárás megindulása Ügyszám: OBH 5889/2003. OBH 5991/2003. Ügyintéző: dr. Hajas Barnabás dr. Koblencz Dániel Az eljárás megindulása A médiából értesültem arról, hogy a Bláthy Ottó Titusz Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium

Részletesebben

INTRAVÉNÁS DROGHASZNÁLAT ÉS KÖZEGÉSZSÉGÜGY

INTRAVÉNÁS DROGHASZNÁLAT ÉS KÖZEGÉSZSÉGÜGY TASZ DROGPOLITIKAI FÜZETEK 6. SZÁM 2004. INTRAVÉNÁS DROGHASZNÁLAT ÉS KÖZEGÉSZSÉGÜGY TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT 2004. NOVEMBER Írták: Csernus Eszter jogász, Társaság a Szabadságjogokért (I., II. fejezet)

Részletesebben

Mik a HPV-fertőzés tünetei? Meg lehet-e gyógyulni a HPV-fertőzésből?

Mik a HPV-fertőzés tünetei? Meg lehet-e gyógyulni a HPV-fertőzésből? 1 Mi az a HPV? Védelem a méhnyakrák ellen! Kérdések és válaszok a HPV elleni védőoltásról A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van, és ismereteink szerint ezek közül legalább

Részletesebben

A Magyar STI Társaság XIX. Nagygyûlése. VIII. Venerológiai Továbbképzô Tanfolyama

A Magyar STI Társaság XIX. Nagygyûlése. VIII. Venerológiai Továbbképzô Tanfolyama Program és elôadáskivonatok Budapest, Danubius Health Spa Resort Hélia 2014. november 13 15. Bevezetô Kedves Kollégák! Szeretettel invitáljuk a kollégákat 2014. novemberében a Magyar STI Társaság XIX.

Részletesebben

Oltópont. Utazási betegségek

Oltópont. Utazási betegségek Oltópont Utazási betegségek Tágabb értelemben az utazási betegségek elnevezés azokra a betegségekre illetve állapotokra vonatkozik, amelyeket hosszú ideig tartó utazás illetve hazájától távoli tartózkodás

Részletesebben

Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja, 2009

Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja, 2009 ÚTMUTATÓ az intravénás kábítószer-fogyasztók körében végzett, szolgáltató által kezdeményezett fertőző betegségekkel kapcsolatos önkéntes orvosi vizsgálathoz, szűrővizsgálathoz és counsellinghez 2 Kábítószer

Részletesebben

FERTŐZŐ BETEGSÉGEKRŐL ÉS VÉDŐOLTÁSOKRÓL

FERTŐZŐ BETEGSÉGEKRŐL ÉS VÉDŐOLTÁSOKRÓL VÉDŐ N Ő XX. évfolyam 3. szám melléklete Szerkesztők: Csordás Ágnes Fekete Gáborné Lektorálta: dr. Mészner Zsófia gyermekinfektológus az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója FERTŐZŐ BETEGSÉGEKRŐL

Részletesebben

16. évfolyam 3. KÜLÖNSZÁM 2009. május 4. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo. Epidemiológiai Információs Hetilap

16. évfolyam 3. KÜLÖNSZÁM 2009. május 4. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo. Epidemiológiai Információs Hetilap 16. évfolyam 3. KÜLÖNSZÁM 2009. május 4. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epidemiológiai Információs Hetilap AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 2. MÓDSZERTANI LEVELE A KULLANCSOK ELLENI VÉDEKEZÉSRŐL 2 AZ

Részletesebben

Méhnyakrák szűrés, vaccinatio aktuális kérdések. Dr.Csécsei Károly Ph.D. Fertőszentmiklós 2011 03.29.

Méhnyakrák szűrés, vaccinatio aktuális kérdések. Dr.Csécsei Károly Ph.D. Fertőszentmiklós 2011 03.29. Méhnyakrák szűrés, vaccinatio aktuális kérdések Dr.Csécsei Károly Ph.D. Fertőszentmiklós 2011 03.29. Orvos és betegség Tiszteld az orvost, mert jó szolgálatot tesz, Meg hát az orvos is Isten teremtménye

Részletesebben

Járványtan és a fertőző betegségek

Járványtan és a fertőző betegségek 1 Járványtan és a fertőző betegségek I. rész Bevezető A jegyzet célja, hogy egy összefoglalást adjon a témakör áttekintéséhez. Nyilvánvalóan bizonyos részek kissé elnagyoltnak tűnhetnek, de a téma nagy

Részletesebben

MIT KELL TUDNI AZ INFLUENZÁRÓL?

MIT KELL TUDNI AZ INFLUENZÁRÓL? MIT KELL TUDNI AZ INFLUENZÁRÓL? KÉZIKÖNYV ÚJSÁGÍRÓK RÉSZÉRE 2009. október A PANDÉMIA Pandémiának nevezzük a több országra, több földrészre, vagy a Föld egészére kiterjedő influenza járványokat. A XX. században

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 2. SZAKIRODALMI ÖSSZEFOGLALÓ

TARTALOMJEGYZÉK 2. SZAKIRODALMI ÖSSZEFOGLALÓ NEJ2004 Szakértôi Változat TARTALOMJEGYZÉK TÁBLAJEGYZÉK ÁBRAJEGYZÉK 1. KIEMELT MEGÁLLAPÍTÁSOK 2. SZAKIRODALMI ÖSSZEFOGLALÓ 2.1 DEMOGRÁFIA 2.2 MORTALITÁS 2.3 MORBIDITÁS 2.4 EGÉSZSÉGET MEGHATÁROZÓ TÉNYEZôK

Részletesebben

Fontos lépés, hogy az új stratégia tervezetébe bekerültek a rendvédelmi szervek, valamint megemlíti a fogvatartottak prevencióját.

Fontos lépés, hogy az új stratégia tervezetébe bekerültek a rendvédelmi szervek, valamint megemlíti a fogvatartottak prevencióját. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet véleményét és javaslatait a II. Nemzeti AIDS Stratégia (2011-2015) tervezetéről az alábbiakban foglaljuk össze: A TASZ üdvözli, hogy az előző stratégiához

Részletesebben

Nemzeti Rákellenes Program

Nemzeti Rákellenes Program ... Az Élet él és élni akar... Nemzeti Rákellenes Program 2006. FEBRUÁR Kiadta az Egészségügyi Minisztérium megbízásából az Egészségügyi Szakképzõ és Továbbképzõ Intézet Felelõs kiadó: Dr. Rácz Jenõ egészségügyi

Részletesebben

Kérdések és válaszok az új influenzáról, a megelőzésről, és a védőoltásról

Kérdések és válaszok az új influenzáról, a megelőzésről, és a védőoltásról ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Kommunikációs Főosztály 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1310 Telefax: (1) 476-1339 E-mail: kommunikacio@oth.antsz.hu

Részletesebben

Autoimmun. 7. szám 2014/2. A Debreceni Egyetem Klinikai Immunológia Tanszékének és az Autoimmun Betegegyesület kiadványa

Autoimmun. 7. szám 2014/2. A Debreceni Egyetem Klinikai Immunológia Tanszékének és az Autoimmun Betegegyesület kiadványa Autoimmun A Debreceni Egyetem Klinikai Immunológia Tanszékének és az Autoimmun Betegegyesület kiadványa 7. szám 2014/2 Milyen tünetek esetén kell immunhiányos állapotra gondolni Az immunhiányos állapotok

Részletesebben

Útmutató az intravénás kábítószer-fogyasztók körében végzett HIV, vírushepatitis és egyéb fertôzések szûréséhez

Útmutató az intravénás kábítószer-fogyasztók körében végzett HIV, vírushepatitis és egyéb fertôzések szûréséhez Útmutató az intravénás kábítószer-fogyasztók körében végzett HIV, vírushepatitis és egyéb fertôzések szûréséhez Kézikönyv a szolgáltató által kezdeményezett orvosi vizsgálathoz, szûrôvizsgálathoz és tanácsadáshoz

Részletesebben

Magyarország egészségügye és szociális rendszere

Magyarország egészségügye és szociális rendszere Magyarország egészségügye és szociális rendszere Szerkesztette: Dr. Kincses Gyula Az egészségügyi rendszerrõl szóló részt készítették: Borbás Ilona, Dr. Németh György, Dr. Villusz Lászlóné Zelenkáné Lux

Részletesebben

Beszéljünk a védőoltásokról!

Beszéljünk a védőoltásokról! A gyermekkori védőoltások: az ECDC tájékoztatója Az ECDC útmutatója a védőoltásokkal kapcsolatos kommunikációról Adaptáció: A gyermek első oltásai Kanadai Gyermekgyógyászati Társaság (Baby First Shots

Részletesebben

FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László

FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László 1 FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László A betegség a testi lelki szellemi egyensúly felborulása, amely akadályozza az ember mindennapos tevékenységét és a társadalmi életben való részvételét. A betegség

Részletesebben

A VÉDEKEZÉS LEHETŐSÉGEI

A VÉDEKEZÉS LEHETŐSÉGEI 1 of 5 4/23/2009 7:11 AM Változó kórokozók A VÉDEKEZÉS LEHETŐSÉGEI A XX. században bíztunk abban, hogy a fertőző betegségek leküzdhetők, s az oltások, az antibiotikumok, a rovarirtó szerek megvédik az

Részletesebben

7. LYMPHAEDONOPATHIÁVAL JÁRÓ INFEKCIÓK 7.1. LYMPHADENITISEK

7. LYMPHAEDONOPATHIÁVAL JÁRÓ INFEKCIÓK 7.1. LYMPHADENITISEK 1 7. LYMPHAEDONOPATHIÁVAL JÁRÓ INFEKCIÓK A nyirokcsomók megnagyobbodása az infekciós betegségek gyakori, a kiütésekhez és a parotis-duzzanathoz hasonlóan már fizikális vizsgálatkor feltűnő tünete. A szoliter

Részletesebben

XII. évfolyam, 1. szám 2008. május. A Magyar Hemofília Egyesület Lapja Újság Alapítva 1997. Vérzékenyek L apja

XII. évfolyam, 1. szám 2008. május. A Magyar Hemofília Egyesület Lapja Újság Alapítva 1997. Vérzékenyek L apja XII. évfolyam, 1. szám 2008. május A Magyar Hemofília Egyesület Lapja Újság Alapítva 1997 Vérzékenyek L apja EGYESÜLETI NYÁRI TÁBOR JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS Már lehet jelentkezni a Magyar Hemofília Egyesület

Részletesebben

VIZSGÁLATOK A VÁRANDÓSSÁG ALATT diagnosztikai vizsgálatok a baba és a mama egészségéért

VIZSGÁLATOK A VÁRANDÓSSÁG ALATT diagnosztikai vizsgálatok a baba és a mama egészségéért Az anya citomegalovírus-fertőzése a várandósság alatt vagy a szoptatás időszakában terjedhet a magzatra, illetve a csecsemőre. A magzati fertőzés súlyos, halmozott fejlődési rendellenességek kialakulásához

Részletesebben

RákVolt MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: II. évf. 1. szám 2011.

RákVolt MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: II. évf. 1. szám 2011. RákVolt információ egészségeseknek és betegeknek a rákról II. évf. 1. szám 2011. MAGAZIN A magazin tartalmából: Prof. dr. Simon Tamás Húsz éve a rák ellen Nógrádi Tóth Erzsébet Együtt a tüdőrákosok gyógyulásáért

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bodóné Erős Rózsa Klára. Klinikai ismeretek XI. Nemi szervek megbetegedései és speciális ápolási és gondozási igényei

MUNKAANYAG. Bodóné Erős Rózsa Klára. Klinikai ismeretek XI. Nemi szervek megbetegedései és speciális ápolási és gondozási igényei Bodóné Erős Rózsa Klára Klinikai ismeretek XI. Nemi szervek megbetegedései és speciális ápolási és gondozási igényei A követelménymodul megnevezése: A sajátos szükségletek felmérésének feladatai az idősellátásban

Részletesebben