Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar. Ápolás és Betegellátás. Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar. Ápolás és Betegellátás. Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában."

Átírás

1 Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Ápolás és Betegellátás Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában Kalota Diána

2 HIV megelőzési stratégiák, tanácsadás

3 Téma kifejtése Az HIV története A piros szalag az AIDS elleni küzdelem jelképe. Mit kell tudni a HIV vírusról, és az AIDS megbetegedésrõl? Tudod e? Fontos kérdések. Tanácsadók, szűrőhelyek

4 A HIV története HIV két majomvírusra vezethető vissza Európai és amerikai tudósok arról számolnak be, hogy a HIV vírus két, Afrikában talált vírusra vezethető vissza, mely az két majomfajtáról csimpánzokra és végül az emberre terjedt át. A fertőzés valószínűleg úgy következett be, hogy a csimpánzok fertőzött majomhúst ettek.

5 A HIV története 2. Így keletkezett a SIV (simian immundeficiency virus), mely mutáció útján a HIV-1 vírus változatos törzseivé alakult át. A kutatók szerint a SIV legalább három alkalommal került át emberbe, valószínűleg még a 30-as évek előtt, a csimpánzok lemészárlása vagy megevése kapcsán.

6 A HIV története 3. A vizsgálat megerősíti azt a tényt, melyet más kutatók már felvetettek, hogy az emberi AIDS járvány elterjedése a SIVre vezethető vissza, azonban ez az első kimutatott kapcsolat a SIV és más majomvírusok között. A kevésbé virulens HIV-2 vírus közvetlenül terjedt emberre, Nyugat-Afrikában fordul elő.

7 Miért a piros szalag az AIDS elleni küzdelem jelképe? A piros szalag 1991 óta az AIDS-ellenes küzdelem jelképévé vált. Patrick O Connell (aki maga is AIDS beteg)ihletésére A választás a szimbolikus jelentésű (a vér színe) vibráló, figyelemfelkeltő piros színre esett.

8 Miért kell erről beszélnünk december 1-jén, 1 az AIDS Világnapj gnapján? A kérdéshez másképp állnak a szülők, a pedagógusok, a diákok és azok, akik ún. rizikó-magatartást folytatnak, anélkül hogy, ennek a veszélyével tisztában lennének.

9 A HIV/AIDS megbetegedés nem válogat, nem tisztel határokat, nem tesz különbséget bőrszín alapján, nem veszi figyelembe a gazdagságot és szegénységet

10 Mindenütt szedi áldozatait azok között, akik nem elég felkészültek arra, hogy elkerüljék. A felkészülés pedig a tudáson, az ismereteken alapul.

11 Mit kell tudni a HIV vírusról, és az AIDS megbetegedésről? A HIV vírus (humán immundeficienciát az immunrendszer kóros meggyengülését okozó vírus) az AIDS betegség kórokozója. Az első megbetegedések a 80-as évek elején jelentek meg. a kórokozót, a vírust 1984-ben írták le.

12 Mit kell tudni a HIV vírusról, és az AIDS megbetegedésről? 2. A betegség, kezdetben elsősorban a homoszexuális fiatalemberek megbetegedése volt, majd egyre nagyobb számban diagnosztizálták a sok vért, vérkészítményt kapott betegeknél is. Ma már azt mondhatjuk, hogy a különböző földrészeken, különböző országokban más-más a vírus terjedésének jellemző módja.

13 Mit kell tudni a HIV vírusról? Human Immundeficiencia Vírus (HIV) összetett felépítésű, RNS láncot tartalmazó vírus, mely a retrovírusok közé tartozik. Két, az embereket megbetegítő családja ismert: a) HIV-1, a világjárványt okozó vírusokat foglalja össze és a b) HIV-2, mely elsősorban Nyugat-Afrikában található

14 A HIV szaporodási ciklusa

15 Mit kell tudni a HIV vírusról? 2. A HIV szaporodási ciklusa A vírus a fertőzésre fogékony sejtek CD4+ T-limfociták felületére kötődik majd behatolva a sejtbe, arra kényszeríti, hogy további vírusokat gyártson. A folyamat eredményeként a keletkező új vírusok egy kicsit különböznek az eredetitől, ezért tudnak kibújni a szervezet védekező mechanizmusa alól.

16 Mit kell tudni a HIV vírusról 3. A HIV-fertõzés természetes lefolyása A HIV fertőzést követően a HIV szaporodása a helyi nyirokszervekben az immunrendszer irányító sejtjeiben megy végbe, mely során ezek a sejtek elpusztulnak. A naponta termelődő vírusok száma bizonyos mértékig arányos a HIV betegség kifejlődésének gyorsaságával, minél magasabb az újonnan létrejött vírusszám (1-10 x 109-en átlagosan), a folyamat annál gyorsabb.

17 Mit kell tudni a HIV vírusról 4. Primer vagy akut HIV tünet együttes 1. A HIV fertőzést követő 3 6 héten belül lép fel, 2. legjellemzőbb tünetei a láz, 3. átmeneti nyirokcsomó-megnagyobbodás, 4. fáradékonyság, 5. rossz közérzet, 6. izomfájdalom 7. és gyakran kíséri kanyarószerű bőrkiütés. A fertőzöttek egy-két hét alatt tünetmentessé válnak.

18 Mit kell tudni a HIV vírusról? 5. Krónikus tünetmentes HIV-betegség 1. A HIV betegségnek semmilyen klinikai tünete sincs, 2. az immunrendszer funkciója kielégítő, 3. azonban a vírus szaporodása változatlan mértékben folyik, 4. az immunrendszer állapotát jellemző CD4+ T-limfociták száma fokozatosan csökken. Ez az állapot 3-8 évig tart.

19 Mit kell tudni a HIV vírusról? 6. Tünetes HIV-betegség 1. A vírusszaporodás hatására az immunrendszer fokozatosan gyengül, 2. nyirokcsomó megnagyobbodás alakul ki, 3. néhány tünet, pl. szájpenész, 4. övsömör felhívhatja a figyelmet a HIV-betegségre. Ez a stádium 2-3 évig tart.

20 Mit kell tudni a HIV vírusról? 7. Kifejlett HIV-betegség vagy AIDS stádium 1. Az AIDS állapotot jelző betegségek, fertőzések, 2. daganatok a súlyos immunhiányos állapot következtében alakulnak ki. Ennek átlagos időtartama fél-két év, melyet a halál követ.

21 A HIV-fertőzés diagnosztikája 1. A HIV-fertőzés kimutatására a HIV-re jellemző ellenanyagok vizsgálatán alapulnak, 2. melyek különböző érzékenységűek és pontosságúak. 3. Ezen vizsgálatok hátránya, hogy a HIV-fertőzés korai stádiumában érzéketlenek, 4. és ebben a stádiumban van egy olyan mintegy két-három hetes periódus, 5. amikor a HIV-fertőzött már fertőző, de az ellenanyagvizsgálat még negatív. Ez az ún. ablak periódus.

22 A HIV-fertőzés diagnosztikája 2. A HIV-fertőzés a fertőzést (szexuális kapcsolat, fertőzött vérrel szennyezett tűvel történő injekciós kábítószerhasználat) követő 3-6 hét múlva kimutatható. A HIV-betegség okozta immunkárosodás mértékét az immunrendszer irányító sejtjeinek, az ún. CD4+ T- limfociták számának meghatározásával lehet mérni.

23 A HIV-fertőzés diagnosztikája

24 A HIV-betegség kezelése A kezelés célja: a vírusszaporodás minél teljesebb gátlása, mely következtében csökken a CD4+ T-limfociták pusztulása, esélyt adva az immunrendszer regenerációjára. Ezáltal csökken a gyógyszer-rezisztencia kialakulásának valószínűsége. A vírusszaporodás gátlására használt gyógyszerek három csoportba sorolhatók, melyek két vírus eredetű enzim működését képesek gátolni. Sajnálatos módon a világjárványban megbetegedett, és gyógyszeres kezelést igénylő betegek csupán 5%-a juthat hozzá ehhez a korszerű kezeléshez!

25 A HIV-betegség kezelése 2. A kezelés vezérelve az: hogy a rendelkezésre álló gyógyszerek kombinálásával minél teljesebben tudjuk gátolni a vírusszaporodást. A beteg részéről nagyfokú kezelési együttműködést, elkötelezettséget igényel A kezelés hatására megváltozott a HIV betegség lefolyása, jelentősen nőtt a túlélési idő, javult az életminőség, és csökken az életet veszélyeztető szövődmények,fertőzések előfordulási valószínűsége!

26 Megelőzés 1. Ma még mindig ez a leghatékonyabb módszer a HIV-fertőzés és AIDS-betegség kezelésében! 2. Mindennapos otthoni, munkahelyi, társasági körülmények között a HIV nem fertőz. 3. Nem lehet kézfogással, csókkal, cseppfertőzés útján (köhögés, tüsszentés)elkapni.

27 Megelőzés A szexuális úton történő fertőzés megelőzésére a tartós monogám szexuális kapcsolat teljes biztonságot ad. 2. A korábbi szexuális kapcsolatok lezárására, az esetleges HIV-fertőzés kizárására a megfelelő időpontban elvégzett HIV szerológiai vizsgálat ad lehetőséget. 3. Alkalmi szexuális kapcsolatoknál a gumióvszer megfelelő használata az esetleges fertőzést nagyságrendekkel csökkenti.

28 Megelőzés 3. Ugyanakkor ismerni kell azokat a tényeket, hogy egyes magas fertőzési kockázatot vállalók körében (külföldi injekciós kábítószer használók, fekete afrikai országokból származók, melegek) nagyságrendekkel magasabb lehet a HIV-fertőzöttek aránya, mint a hazai fiatalok körében.

29 Megelőzés 4. HIV-fertőzött vérrel történő fertőzés lehetősége egészségügyi beavatkozások során gyakorlatilag ma már kizárható. Ezzel ellentétben elsősorban az injekciós kábítószerhasználók között ez a fertőzési mód gyakorivá válhat. Ilyen esetekben a megelőzés: a steril tű, fecskendő használata, illetve a kábítószer, pl. heroin nem-injekciós alkalmazása, helyettesítése pl. methadonnal. Az injekciós kábítószer használók HIV-fertőzésének megelőzésében jelentős szerepet vállalnak a megfelelő ártalomcsökkentő programok, pl. a tűcsere-program.

30 A járvány Az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Közös HIV/AIDS Programja, a UNAIDS becslése szerint ma a világon több mint 40 millió ember él HIV/AIDS-szel ben az új fertőzések becsült száma 5 millió volt és 3 millióan haltak meg HIV/AIDS-ben, a halottak összesített, ún. kumulatív száma 21,8 millió volt.

31 Járvány 2. A HIV/AIDS esetek több mint háromnegyede, az új fertőzések >80%-a a fejlődő országokban van, ahol a fertőzöttek >10%-a a betegek és halottak mintegy negyede fertőzötten született csecsemő.

32 A járvány kezdete: Szub-szaharai Afrika Mai ismereteink szerint a HIV/AIDSjárvány Közép-nyugat-Afrikából indult, Szub-szaharai Afrikában kb 28,1 millióra tehető a HIV/AIDS esetek száma és ezek fele nő. A fertőzés fő terjedési módja heteroszexuális és perinatális (méhen belüli).

33 A második hullám: Észak-Amerika, Európa, Dél-Amerika, Ausztrália Az USA-ban a nők, a feketék és spanyol ajkúak között emelkedett a HIV-fertőzés aránya. Elsősorban Brazíliában, Mexikóban, Argentínában fordul elő a legtöbb fertőzés, azonban egyes karibi országokban, a legmagasabb a fertőzöttségi ráta, 13%. A fertőzöttek mintegy fele homo/biszexuális kapcsolat révén fertőződött meg. Sok a korai tinédzser-fertőzés (utcagyermekek). A fertőzések egynegyede heteroszexuális és csaknem egynegyede IDU-s, azaz injekciós droghasználat (közösen használt, nem fertőtlenített tű és fecskendő) útján jött létre.

34 A harmadik hullám: Dél-, Dél-kelet- Ázsia A járvány ezen a területen majdnem 10 éves hátránnyal indult Ma ebben a régióban a HIV/AIDS esetek száma mintegy 6,1 millió, elsősorban India, Myranmar, Kambodzsa, Thaiföld és Kína Yunnan tartománya érintettek. A fertőzésre jellemző a heteroszexuális átvitel, melyért elsősorban a prostitúció, szex-ipar felelős, valamint az injekciós kábítószer-használat (injecting drug use, IDU). Indiában, a jelenlegi HIV-fertőzések számát figyelembe véve, az ezredforduló éveiben a világon a legtöbb AIDS esetet fogják regisztrálni!

35 HIV/AIDS járvány negyedik hulláma: Kelet-Európa Kelet-Európában a kilencvenes évek közepétől egy hatalmas HIV járvány bontakozott ki, mely mára több mint 1 millió HIV-fertőzést eredményezett Ukrajnában, Moldáviában, Fehér- Oroszországban és Oroszországban. A járvány motorja az IDU és részben a heteroszexuális terjedés, mely a szex-iparhoz kapcsolódik. A dinamikára jellemző, hogy évente duplázódik a HIV-fertőzések száma, jelenleg a világon ezen országokban a legnagyobb az új HIV-fertőzések dinamikája.

36 Közép-Európa és hazánk 1. Közép-Európában, hazánkban, Csehországban, Szlovákiában, ahol a homoszexuális úton történő terjedés a domináns, 2. Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban, ahol már jelentős az IDU-s terjedési mód is, viszonylag kevés esetet regisztráltak. 3. Különleges helyzetet foglal el Románia, ahol több mint 4000 gyermek fertőződött egészségügyi beavatkozással a nyolcvanas évek második felében. 4. Magyarországon az első HIVfertőzéseket 1985-ben diagnosztizálták, azóta a diagnosztizált HIV-fertőzések 5. száma 2002 végére 1000 fölé emelkedett. 6. Elsősorban a homoszexuális úton történő terjedés a jellemző, de az utóbbi években nőtt a heteroszexuális úton történő fertőzések aránya. 7. A becsült fertőzések száma re tehető ban diagnosztizálták az első AIDS-beteget, azóta a diagnózisok száma 398-ra nőtt, és 237-en haltak meg AIDS-szövődményben

37 A Magyarországon észlelhető új tendenciák Az elmúlt években nagymértékben elterjedt a prostitúció. Jelentősen emelkedett az országon átáramló idegenek száma, az elmúlt években, évente több mint 100 millió határátlépés történt! Romlott helyzetünk a kábítószer függőség területén is!.

38 Milyen más betegségek terjedhetnek a HIV-vel együtt? A HIV/AIDS-járvány terjedése párhuzamosan fut a szexuálisan átvihető betegségekkel, hiszen a HIV-fertőzés terjedése a világ számos országában elsősorban szexuális úton terjed.

39 Milyen más betegségek terjedhetnek a HIV-vel együtt? 2. Kiket tekintünk a szexuális úton terjedõ fertõzések szempontjából a leginkább veszélyeztetetteknek? Általában elmondható, hogy a serdülő korban tizenévesen kellő ismeretek és védekezés hiányában létesített szexuális kapcsolatok a legveszélyesebbek! Rizikócsoportok: 17 éves kor előtt kezdett szexuális élet Fogamzásgátló tabletták használata Gyakori partnercsere, poligám életmód A partner STD (sexually transmitted diseases) megbetegedése Új szexuális partner Kábítószer használatával összefüggő szexuális aktivitás: Szociálisan hátrányos élethelyzet, narkománia.

40 Milyen más betegségek terjedhetnek a HIV-vel együtt? 3. A megelõzés fõ területei a személyes kapcsolatokban Meggondolt partnerválasztás. Az óvszer szakszerű használata. Az óvszer szakszerű használatánál figyelni kell: 1. Mindig bontatlan csomagolású óvszert szabad használni. 2. Ismételt közösülés esetében is új óvszert kell használni. 3. Óvszer használata előtt olajos vagy zsíros alapú anyagok ne kerüljenek a hüvelybe. 4. Az óvszer eltávolítása gondos körülmények között történjen meg. A gyanús klinikai tünetek észlelésekor szakorvoshoz kell fordulni.

41 Milyen más betegségek terjedhetnek a HIV-vel együtt? 4. A megelõzés fõ területei társadalmi szinten: Felvilágosítás és tanácsadás elsősorban az STD szempontjából rizikócsoportba tartozók részére. Tudatos felkutatása a tünetmentes és azon tünetekkel rendelkező fertőzötteknek akik valamilyen okból nem jutnak szakellátáshoz. SZŰRŐVIZSGÁLATOK. A fertőzöttek szakszerű kivizsgálása és kezelése. TANÁCSADÁS. A fertőzöttek partnereinek felkutatása, vizsgálata és kezelése.

42 Milyen más betegségek terjedhetnek a HIV-vel együtt? A szexuális úton terjedõ megbetegedések felosztása 2. Gennyes húgycsőgyulladással és/vagy méhnyakgyulladással járófertőzések 3. Gonorrhoea 4. Chlamydia trachomatis okozta fertőzés 5. Egyéb kórkozók által okozott fertőzések

43 Milyen más betegségek terjedhetnek a HIV-vel együtt? 6. A nemi területen hámhiánnyal, fekéllyel és a nyirokutak gyulladásával járó fertőzések: Szifilisz Herpes progenitalis Chancroid (Magyarországon nem honos) Lymphogranuloma venereum (Magyarországon nem honos) Granuloma inguinale (Magyarországon nem honos) Fokozott hüvelyi folyással járó kórképek: Bakteriális vaginozis Trichomonas vaginalis okozta fertőzés (trichomoniazis) Hüvelyi, szeméremtesti gombásodás Humán papilloma vírus (HPV) okozta fertőzések Hepatitis B vírus okozta fertőzés HIV, AIDS

44 Hova lehet fordulni tanácsadásért, szűrésért? Országos Bõr- és Nemibeteggondozó Intézet VIII., Mária utca 8. Tel.: Fõv. Önkormányzat Szent László Kórház Ambulancia IX., Gyáli út 5-7. Tel.: , , /8328 Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat, ingyenes. Rendelés: hétfõ, szerda, csütörtök: 16-20, kedd, péntek: 9-12 óráig, XI., Karolina út 35/b, Tel.:

45 Hova lehet fordulni tanácsadásért, szűrésért? Szent Sebestyén 97 Kft ingyenes, anonim csak homoszexuálisoknak! Rendelés: szerda VI., Podmaniczky u. 27. fsz.10. Tel.: Józsefvárosi STD Tanácsadó Szolgálat 1084 Budapest, József u. 46. Tel.: Tel.: ;

46 Hova lehet fordulni tanácsadásért, szűrésért? 3. Vidéken: Megyei Állami Népegészségügyi és Tisztifõorvosi Szolgálat laboratóriumaiban Megyei és városi Bõr- és Nemibeteggondozó Intézetekben

47 Köszönöm m a megtisztelő figyelmet!

48 Felhasznált irodalom: pid=1&lang=hun :// 070d515bccf617b1428e // nfections/aids_hiv

Dr. Béres Emese - Szemánné Vincze Erzsébet ÁNTSZ BAZ Megyei Intézete Egészségfejlesztési Osztály 2008. január 18.

Dr. Béres Emese - Szemánné Vincze Erzsébet ÁNTSZ BAZ Megyei Intézete Egészségfejlesztési Osztály 2008. január 18. HIV/AIDS Dr. Béres Emese - Szemánné Vincze Erzsébet ÁNTSZ BAZ Megyei Intézete Egészségfejlesztési Osztály 2008. január 18. Hogyan vált a piros szalag az AIDS elleni küzdelem jelképévé? 1991. Patrick O

Részletesebben

Red ribbon piros szalag. mit üzen 2003-ban, 20 évvel a HIV/AIDS-járvány. felbukkanása után

Red ribbon piros szalag. mit üzen 2003-ban, 20 évvel a HIV/AIDS-járvány. felbukkanása után Red ribbon piros szalag mit üzen 2003-ban, 20 évvel a HIV/AIDS-járvány felbukkanása után 1 Hogyan vált a piros szalag az AIDS elleni küzdelem jelképévé? A színes szalag kitûzõk számos mozgalmat, aktivitást,

Részletesebben

HIV prevenció. A magyarországi HIV/AIDS helyzet Bagyinszky Ferenc

HIV prevenció. A magyarországi HIV/AIDS helyzet Bagyinszky Ferenc HIV prevenció A magyarországi HIV/AIDS helyzet Bagyinszky Ferenc o HIV: Human Immunodeficiency Virus (emberi immunhiány vírusa) o AIDS: Acquired Immune Deficiency Syndrome (szerzett immunhiányos tünetegyüttes)

Részletesebben

Mit jelent az AIDS? Mióta ismert az AIDS?

Mit jelent az AIDS? Mióta ismert az AIDS? VALENTIN-NAP KAPCSÁN: HIV/AIDS PREVENCIÓ Miitt jjellentt az AIDS? A négy betű a betegség angol nevének (Acquired Immune Deficiency Syndrome) rövidítése. Magyar jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes.

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Amit az AIDS-ről tudni kell

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Amit az AIDS-ről tudni kell BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Amit az AIDS-ről tudni kell A HIV fertőzés terjedése Testnedvekben, váladékokban (ondó, vér, hüvelyváladék, anyatej) lévő vírustartalmú sejtek, szabad virionok révén.

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal

Központi Statisztikai Hivatal Központi Statisztikai Hivatal Korunk pestise az Európai Unióban Míg az újonnan diagnosztizált AIDS-megbetegedések száma folyamatosan csökken az Európai Unióban, addig az EuroHIV 1 adatai szerint a nyilvántartott

Részletesebben

Kelet Európában a kilencvenes évek közepétõl egy hatalmas HIV járvány bontakozott ki, mely mára mintegy 1,4 millió HIV fertõzést eredményezett.

Kelet Európában a kilencvenes évek közepétõl egy hatalmas HIV járvány bontakozott ki, mely mára mintegy 1,4 millió HIV fertõzést eredményezett. Az ENSZ Közös HIV/AIDS Programjának (UNAIDS) becslése szerint ma a világon 39,5 millió ember él HIV/AIDS-szel, 2004-ben az új fertõzések becsült száma 4,9 millió volt és 3,1 millióan haltak meg HIV/AIDS-ben.

Részletesebben

Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika

Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika 1. Meggyógyítunk egy fertőző betegséget HBV prevalencia 2006 Hepatitis B vírus terjedése - szexuális

Részletesebben

Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában. Előadó: Bátorfi Ágnes Ápolás és Betegellátás Szak Bsc. Részidős képzés

Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában. Előadó: Bátorfi Ágnes Ápolás és Betegellátás Szak Bsc. Részidős képzés Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában Előadó: Bátorfi Ágnes Ápolás és Betegellátás Szak Bsc. Részidős képzés HIV megelőzési stratégiák, tanácsadás Tartalomjegyzék: 1. Mivel állunk szemben 2.

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN

A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN AZ ORVOSI MIKROBIOLÓGIA JELENTŐSÉGE NAPJAINKBAN http://classes.kumc.edu/coa/education/amed900/infectiousdiseaseolderadults.ht

Részletesebben

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt A HIV nem válogat, ne légy áldozat! 1. BETŰHALMAZ Csoportosítsd az elrejtett szavakat aszerint, hogy terjed-e általuk a HIV vagy sem. A Q V V É R F Ű S C V L É V S J K É

Részletesebben

HIV/AIDS. Társadalmon belüli megjelenése: "A törődő emberek egyesített globális erőfeszítésével igazi változást érhetünk el."

HIV/AIDS. Társadalmon belüli megjelenése: A törődő emberek egyesített globális erőfeszítésével igazi változást érhetünk el. HIV/AIDS HIV/AIDS "A törődő emberek egyesített globális erőfeszítésével igazi változást érhetünk el." Mondta az AIDS-betegekért kampányoló Zackie Achmat. Kijelentésének nagy igazságtartalma van, hiszen

Részletesebben

HIV és drog HIV-fertőzött elítéltek

HIV és drog HIV-fertőzött elítéltek HIV és drog HIV-fertőzött elítéltek Az AIDS-betegség kialakulásának története Nincs fejlődő világunkban egyetlen olyan betegség sem, amely oly gyorsan és oly nagymértékben terjedt el a civilizált és kevésbé

Részletesebben

ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY

ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Plenárisülés-dokumentum 14.9.2011 B7-0000/2011 ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY a B7-0000/2011. számú szóbeli választ igénylő kérdéshez az eljárási szabályzat 115. cikkének

Részletesebben

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Dr. Koiss Róbert TÁMOP.6.1.3. Szakmai Vezető A HPV szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában 1974: a HPV-k szerepet játszhatnak a méhnyakrák kialakulásában (H.zur

Részletesebben

HIV szűrővizsgálatok célok és feladatok a BNG-ben

HIV szűrővizsgálatok célok és feladatok a BNG-ben HIV szűrővizsgálatok célok és feladatok a BNG-ben Dr. Csohán Ágnes, Dr. Dudás Mária OEK, Járványügyi osztály Az előadás alapját a IUSTI 2008-as európai ajánlása a HIV szűrővizsgálatokról, és a HIV fertőzés

Részletesebben

ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4.

ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4. ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4. Élelmiszerrel terjedő vírusok Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Élelmiszerekkel terjedő vírusok A vírusok sejtparaziták, csak élő sejtekben képesek szaporodni.

Részletesebben

Fertőző betegségek, kockázati magatartások az intravénás kábítószer-fogyasztók körében. Tarján Anna Nemzeti Drog Fókuszpont 2008. november 27.

Fertőző betegségek, kockázati magatartások az intravénás kábítószer-fogyasztók körében. Tarján Anna Nemzeti Drog Fókuszpont 2008. november 27. Fertőző betegségek, kockázati magatartások az intravénás kábítószer-fogyasztók körében Tarján Anna Nemzeti Drog Fókuszpont 2008. november 27. Tartalom Intravénás szerfogyasztás Európában és Magyarországon

Részletesebben

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Dr. Abonyi Tamás Tanulmányok: Állatorvostudományi Egyetem, 1981. Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Korábbi munkahelyek: MTA Mezőgazdasági Kutató Intézet Kísérleti Gazdasága

Részletesebben

Az ország valamennyi területét érintő influenza-járvány bontakozott ki

Az ország valamennyi területét érintő influenza-járvány bontakozott ki Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország 2011. 4. Az ország valamennyi területét érintő influenza-járvány bontakozott ki A figyelőszolgálatra kijelölt

Részletesebben

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Lassabban terjed az influenza

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Lassabban terjed az influenza KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2018. 06. hét Lassabban terjed az influenza A 6. héten tovább emelkedett az influenzás

Részletesebben

Változatlanul alacsony az influenza aktivitása

Változatlanul alacsony az influenza aktivitása Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország 2010. 5. hét Változatlanul alacsony az influenza aktivitása 2010. év 5. hetében hasonló volt az influenzaszerű

Részletesebben

Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható:

Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható: Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Területének 95%-a trópusi övezetben Magas napállás miatt legtöbb melegmennyiség Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható: Egyenlítıi,átmeneti,

Részletesebben

19. évfolyam 46. szám 2012. november 23. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT AIDS VILÁGNAP, 2012. DECEMBER 1.

19. évfolyam 46. szám 2012. november 23. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT AIDS VILÁGNAP, 2012. DECEMBER 1. 9. évfolyam 46. szám 0. november 3. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epinfo AIDS Világnap, 0. december. 533 Nemzetközi kitekintés 534 Fertőző betegségek adatai 540 E p i d e m i o l ó g i a i I n f o r

Részletesebben

Röst Gergely (Bolyai Intézet) járványok és matematika December 7, 2011 1 / 30

Röst Gergely (Bolyai Intézet) járványok és matematika December 7, 2011 1 / 30 Röst Gergely (Bolyai Intézet) járványok és matematika December 7, 2011 1 / 30 Tartalom 1 Történelmi járványok 2 Milyen kérdésekre adhat választ a matematika? 3 Influenzajárvány az iskolában - miért ér

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó szexuális úton terjedő fertőzésekről

T á j é k o z t a t ó szexuális úton terjedő fertőzésekről T á j é k o z t a t ó szexuális úton terjedő fertőzésekről A szexuális úton terjedő fertőző betegségeket (angolul STI, sexaully transmitted infections) könnyen tovább lehet adni, néhányat akár a bőrfelületek

Részletesebben

A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken

A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken Dr.Krisztalovics Katalin EMMI Országos TisztifőorvosiFeladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály

Részletesebben

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT Dömötörfy Zsolt PÁLYÁZÓ Dömötörfy Zsolt Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum www.hpv-mehnyakrak.hu A méhnyakrák áldozatai Magyarországon napjainkban

Részletesebben

A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS

A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS ELFOGADOTTSÁGA ÉS ISMERTSÉGE A 7. OSZTÁLYOS GYERMEKEK SZÜLEI KÖRÉBEN ÚJBUDÁN Preszuly Ildikó 2016.09.14. I. EGÉSZSÉG Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO)

Részletesebben

Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT?

Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT? Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT? Idézet "A homár, amikor páncélt vált, előbb elhullatja az eredetit; amíg kialakul az új páncél, védtelenné

Részletesebben

Mit tennék meg azért, hogy megvédjem magamat a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet

Mit tennék meg azért, hogy megvédjem magamat a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet Mit tennék meg azért, hogy megvédjem magamat a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Ismerd meg az összefüggést: HPV és méhnyakrák. A HPV-nek több mint 100 típusa van, de ezek közül

Részletesebben

A HIV pozitívak gondozása és kezelése Magyarországon. Készítette: Liebermann Márta hivpozitivnagymama@gmail.com

A HIV pozitívak gondozása és kezelése Magyarországon. Készítette: Liebermann Márta hivpozitivnagymama@gmail.com A HIV pozitívak gondozása és kezelése Magyarországon Készítette: Liebermann Márta hivpozitivnagymama@gmail.com 1 Szűrés Törvény által előírt anonimitás, ingyenesség és vérvételkor illetve az eredmény átvételekor

Részletesebben

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu)

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Immunológia I. 2. előadás Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Az immunválasz kialakulása A veleszületett és az adaptív immunválasz összefonódása A veleszületett immunválasz mechanizmusai A veleszületett

Részletesebben

17.2. ábra Az immunválasz kialakulása és lezajlása patogén hatására

17.2. ábra Az immunválasz kialakulása és lezajlása patogén hatására 11. 2016. nov 30. 17.2. ábra Az immunválasz kialakulása és lezajlása patogén hatására 17.3. ábra A sejtközötti térben és a sejten belül élő és szaporodó kórokozók ellen kialakuló védekezési mechanizmusok

Részletesebben

Mit tennék meg azért, hogy a lányomat megvédjem a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet

Mit tennék meg azért, hogy a lányomat megvédjem a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet Mit tennék meg azért, hogy a lányomat megvédjem a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Ismerje meg az összefüggést: HPV és méhnyakrák. A HPV-nek több mint 100 típusa van, de ezek közül

Részletesebben

HOMEOPÁTIÁVAL ELÉRT EREDMÉNY PSORIASISBAN DR. DÉRER CECILIA HOMEOPATA BAJA II.INTERDISZCIPLINÁRIS KOMPLEMENTER MEDICINA KONGRESSZUS A PSORIASIS GYAKRAN ELŐFORDULÓ BŐRBETEGSÉG. A BETEGEK 5-8 %-A SZENVED

Részletesebben

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója!

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet Nehéz elképzelni, hogy egy olyan súlyos betegség, mint a méhnyakrák,

Részletesebben

HUMAN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV) ÉS AIDS

HUMAN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV) ÉS AIDS HUMAN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV) ÉS AIDS Dr. Mohamed Mahdi MD. MPH. Department of Infectology and Pediatric Immunology University of Debrecen (MHSC) 2012 Diagnózis HIV antitest teszt: A HIV ellen termel

Részletesebben

Önnek és a gyermekének a védelme

Önnek és a gyermekének a védelme Önnek és a gyermekének a védelme Vérvétel az első terhességi vizsgálatán (Protecting you and your baby) Hungarian Ez az ismertető elmagyarázza, hogy általában milyen vérvizsgálatokat ajánlanak fel az első

Részletesebben

Női Egészségmegőrző Program (WHEP) Moszkva és Közép-Oroszország. Ekaterina Bashta programvezető 2011. Szeptember 21, Budapest

Női Egészségmegőrző Program (WHEP) Moszkva és Közép-Oroszország. Ekaterina Bashta programvezető 2011. Szeptember 21, Budapest Női Egészségmegőrző Program (WHEP) Moszkva és Közép-Oroszország Ekaterina Bashta programvezető 2011. Szeptember 21, Budapest Emlőrák statisztika Oroszország* Minden évben 52.000 újonnan diagnosztizált

Részletesebben

TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE. Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009.

TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE. Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009. TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009. Hogyan terjed az influenza? Mint bármely más influenza járvány,

Részletesebben

NEMZETI HIV/AIDS SZAKPOLITIKAI PROGRAM 2014-2017. 2.0 verzió

NEMZETI HIV/AIDS SZAKPOLITIKAI PROGRAM 2014-2017. 2.0 verzió NEMZETI HIV/AIDS SZAKPOLITIKAI PROGRAM 2014-2017 2.0 verzió 1 TARTALOM Rövidítések jegyzéke... 5 Vezetői összefoglaló... 6 1. Bevezetés... 8 1.1. Háttér... 8 1.1.1. A HIV-fertőzés és az AIDS megjelenése

Részletesebben

Foglalkozással összefüggő zoonózisok és megelőzésük lehetőségei a mezőgazdaságban

Foglalkozással összefüggő zoonózisok és megelőzésük lehetőségei a mezőgazdaságban Á N T S Z Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Foglalkozással összefüggő zoonózisok és megelőzésük lehetőségei a mezőgazdaságban Dr. Ócsai Lajos Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi

Részletesebben

A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre. Dr. Kovács Attila

A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre. Dr. Kovács Attila A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre Dr. Kovács Attila 1 Elsődleges megelőzés /primer prevenció/: a betegség biológiai létrejöttének megakadályozását célozza meg

Részletesebben

VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017.

VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017. VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017. Pécsvárady Zsolt Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Központi Rizikófelmérési Kérdőív 2012-2016. évi eredmények, és a visszérbetegség kockázat összefüggésének

Részletesebben

Chlamydiaceae család 2014.12.02. Obligát intracelluláris baktérium. Replikációs ciklus: Antigenitás. Humán patogén chlamydiák

Chlamydiaceae család 2014.12.02. Obligát intracelluláris baktérium. Replikációs ciklus: Antigenitás. Humán patogén chlamydiák Chlamydiaceae család Obligát intracelluláris baktérium Replikáció: élő szövetekben, élőlényekben Replikációs ciklus: Elemi test, reticularis test Antigenitás Csoportspecifikus LPS antigen Faj- és típusspecifikus

Részletesebben

Miért volt szükséges ez a vizsgálat?

Miért volt szükséges ez a vizsgálat? CARMELINA: A linagliptin hatása a kardiovaszkuláris egészségre és a veseműködésre kardiovaszkuláris kockázattal rendelkező, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél Ez egy 2-es típusú diabéteszben

Részletesebben

Összeállította: Háttér Társaság a Melegekért (1154 Bp., Pf. 50.) az Országos Egészségfejlesztési Intézet támogatásával

Összeállította: Háttér Társaság a Melegekért (1154 Bp., Pf. 50.) az Országos Egészségfejlesztési Intézet támogatásával Összeállította: Háttér Társaság a Melegekért (1154 Bp., Pf. 50.) az Országos Egészségfejlesztési Intézet támogatásával Budapest, 2010 A felelős magatartáshoz hozzátartozik, hogy időnként megvizsgáltatjuk

Részletesebben

Szexuális úton terjedő fertőzésekről

Szexuális úton terjedő fertőzésekről TÁJÉKOZTATÓ Szexuális úton terjedő fertőzésekről A szexuális úton terjedő fertőző betegségeket (angolul STI, sexaully transmitted infections) könnyen tovább lehet adni, néhányat akár a bőrfelületek érintkezése

Részletesebben

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét Nem nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét Nem nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2018. 08. hét Nem nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma A figyelőszolgálatban

Részletesebben

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty A fele se mese A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty Megdöbbentõ, ha azt mondom, hogy ezt a rákos betegséget vírus okozza? Pedig

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Terhességmegszakítás. Dr. Timmermann Gábor

Terhességmegszakítás. Dr. Timmermann Gábor Terhességmegszakítás Dr. Timmermann Gábor Megszülettünk hirtelen Egyikünk se kérte Kérve kérünk szép jelen Meg ne büntess érte. (Devecseri Gábor) Terhességmegszakítás Művi vetélés = abortus arteficialis

Részletesebben

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. kórokozója!

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet Nehéz elképzelni, hogy egy olyan súlyos betegség, mint a méhnyakrák,

Részletesebben

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Általános tájékoztató a gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezeléséről A kezelés célja a teljes tünetmentesség elérése, tünetek jelentkezésekor

Részletesebben

INFECTOLOGIA OSZTÁLY. Ágyszám: intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy. Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő.

INFECTOLOGIA OSZTÁLY. Ágyszám: intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy. Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő. INFECTOLOGIA OSZTÁLY Ágyszám: 55 + 2 intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő 2009-ben 3061 fő 2010-ben 2612 fő ebből gyermek: 1067 Ambuláns betegforgalom: 2010-ben

Részletesebben

Tűcsere forgalmi és kliens adatok 2011/2012-ben előzetes adatok. Tarján Anna Nemzeti Drog Fókuszpont 2013. 03. 18.

Tűcsere forgalmi és kliens adatok 2011/2012-ben előzetes adatok. Tarján Anna Nemzeti Drog Fókuszpont 2013. 03. 18. Tűcsere forgalmi és kliens adatok 2011/2012-ben előzetes adatok Tarján Anna Nemzeti Drog Fókuszpont 2013. 03. 18. Tűcsere programok hozzáférhetősége 2012-ben 2011/2012: Szervezetek száma: 24 29 Városok

Részletesebben

Fertőző betegségek járványtana. dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet

Fertőző betegségek járványtana. dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Fertőző betegségek járványtana dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Fogalmak Fertőző betegség: olyan betegség, melyet specifikus fertőző ágens vagy annak terméke hoz létre. Ezek közvetlenül

Részletesebben

Antibiotikumok a kutyapraxisban

Antibiotikumok a kutyapraxisban Antibiotikumok a kutyapraxisban Antibiotikum választás Bakteriális fertőzés Célzott Empirikus Megelőző Indokolt esetben Ismert betegség kiújulásának megelőzésére Rizikócsoportoknál Mikor ne adjunk? Nem

Részletesebben

Munkaterv. Újpesti Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Intézmény

Munkaterv. Újpesti Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Intézmény Munkaterv Újpesti Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Intézmény 1 Iskola neve, címe, felépítése Személyi feltételek Iskola neve: Újpesti Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

Intenzíven terjed az influenza

Intenzíven terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 4. hét Intenzíven terjed az influenza A 4. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Plenárisülés-dokumentum B6-0587/2008 ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY. a Tanács és a Bizottság nyilatkozatait követıen

EURÓPAI PARLAMENT. Plenárisülés-dokumentum B6-0587/2008 ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY. a Tanács és a Bizottság nyilatkozatait követıen EURÓPAI PARLAMENT 2004 Plenárisülés-dokumentum 2009 12.11.2008 B6-0587/2008 ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY a Tanács és a Bizottság nyilatkozatait követıen az eljárási szabályzat 103. cikkének (2) bekezdése

Részletesebben

A NEMI BETEGSÉGEKRŐL KÖZÉPISKOLÁSOK RÉSZÉRE

A NEMI BETEGSÉGEKRŐL KÖZÉPISKOLÁSOK RÉSZÉRE A NEMI BETEGSÉGEKRŐL KÖZÉPISKOLÁSOK RÉSZÉRE A PROGRAM AZ MTA MÓDSZERTANI PÁLYÁZAT 2016 PROJEKT TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT ÖSSZEÁLLÍTOTTA: AZ MTA-SZTE MIKROBIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGNEVELÉS SZAKMÓDSZERTANI KUTATÓCSOPORT

Részletesebben

TALIS 2018 eredmények

TALIS 2018 eredmények TALIS 2018 eredmények TALIS 2018 eredmények A TALIS főbb jellemzői A TALIS lebonyolítása Résztvevő országok Az eredmények értelmezési kerete Eredmények A TALIS-vizsgálat főbb jellemzői TALIS: Teaching

Részletesebben

A szűrővizsgálatok változó koncepciója

A szűrővizsgálatok változó koncepciója A szűrővizsgálatok változó koncepciója Magyar Tudomány Ünnepe 2010. Vályi Péter dr. 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Szűrővizsgálat: olyan vizsgálat, amelynek célja a betegség tüneteit nem mutató

Részletesebben

HIV fertőzés, prevenció

HIV fertőzés, prevenció HIV fertőzés, prevenció Bánhegyi Dénes Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet, Budapest Korszerű Ifjúságvédelem a 2000-es években Budapest, 2009. december.

Részletesebben

LUPUSZ KVÍZ. Kérdések, megoldások, ajándéksorsolás. 2012. december 1.

LUPUSZ KVÍZ. Kérdések, megoldások, ajándéksorsolás. 2012. december 1. LUPUSZ KVÍZ Kérdések, megoldások, ajándéksorsolás 2012. december 1. 1. kérdés: Mi történik egy lupuszos beteg immunrendszerében? A Az immunrendszer túl kevés antitestet termel. B Az immunrendszer antitesteket

Részletesebben

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. február 27. Felhasznált források UN WORLD TOURISM ORGANIZATION OECD, CIA FACTBOOK INTERNET WORLD STATS EUROPEAN TRAVEL

Részletesebben

Világtendenciák. A 70-es évek végéig a világ szőlőterülete folyamatosan nőtt 10 millió hektár fölé

Világtendenciák. A 70-es évek végéig a világ szőlőterülete folyamatosan nőtt 10 millió hektár fölé Világtendenciák A 70-es évek végéig a világ szőlőterülete folyamatosan nőtt 10 millió hektár fölé 80-as évek elejétől: túltermelési válság 25 % visszaesés (34% az EU-ban) Asztali bort adó szőlőterületek

Részletesebben

(HAV) rokozója Picornaviridae (RNS) ns Terjedése: enterálisan óvodai személyzet stb.) Szaporodása: a tápcsatornt

(HAV) rokozója Picornaviridae (RNS) ns Terjedése: enterálisan óvodai személyzet stb.) Szaporodása: a tápcsatornt H e p a t i t i s Hepatitis-A-vírus (HAV) A hepatitis elősz ször r felismert kórokozk rokozója Család: Picornaviridae (RNS) Lappangási idő: 15-50 50 nap, 10% beteg, 0,1% fulmináns ns Terjedése: enterálisan

Részletesebben

Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma

Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 4. hét Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek

Részletesebben

NÉPEGÉSZSÉGTAN (zh kérdések)

NÉPEGÉSZSÉGTAN (zh kérdések) NÉPEGÉSZSÉGTAN (zh kérdések) 1. Soroljon fel 5 egészségdeterminánst! -jövedelmi támogatottság -társadalmi támogatottság (szoc. ellátórendszer fejlettsége) -iskolázottság -foglalkoztatottság és munkakörülmények

Részletesebben

Kórházi járványügyi osztály

Kórházi járványügyi osztály Dr Böröcz ö Karolina Kórházi járványügyi osztály OEK módszertani levél 2003 febr 07 EPINFO különszám Összefoglalja f l lj azon ismereteket, t amelyekkel l a kockázatok megbecsülhetők Ismerteti a hatékony

Részletesebben

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT I. 1. Légutak és a tüdő fejlődése 2. Légzőrendszer élettani működése 3. Újszülöttkori légzészavarok 4. Bronchopulmonalis dysplasia 5. A gége veleszületett és szerzett rendellenességei

Részletesebben

23. évfolyam 45. szám november 18. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. A regisztrált HIV-fertőzött személyek nemenkénti megoszlása

23. évfolyam 45. szám november 18. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. A regisztrált HIV-fertőzött személyek nemenkénti megoszlása 23. évfolyam 45. szám 2016. november 18. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epinfo HIV/AIDS Magyarország, 2016. szeptember 30. 549 Tájékoztatás engedélyezett fertőtlenítőszerekről 553 Fertőző betegségek adatai

Részletesebben

Vírusok Szerk.: Vizkievicz András

Vírusok Szerk.: Vizkievicz András Vírusok Szerk.: Vizkievicz András A vírusok az élő- és az élettelen világ határán állnak. Önmagukban semmilyen életjelenséget nem mutatnak, nincs anyagcseréjük, önálló szaporodásra képtelenek. Paraziták.

Részletesebben

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján Nédó Ferenc munkafelügyeleti referens NGM Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

J.1.sz.táblázat. A nem specifikus és specifikus járványokban megbetegedettek és meghaltak száma 2010-ben. véráramfertőzés

J.1.sz.táblázat. A nem specifikus és specifikus járványokban megbetegedettek és meghaltak száma 2010-ben. véráramfertőzés száma % 1 Nosocomiális járványok 2010. Az ÁNTSZ regionális és kistérségi intézetei az OEK Kórházi Járványügyi Osztályára 2010. évben 185 nosocomiális járványt valamint 1 Salmonella typhi murium, 4 MRSA,

Részletesebben

Egészséghét. homokpusztai. 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00

Egészséghét. homokpusztai. 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00 Egészséghét homokpusztai 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00 Homokpusztai Egészséghét megnyitása Helyszín: Homokpusztai Közösségi Ház Sándorfalva, Kéri dűlő 25. A rendezvényt megnyitja: Gajdosné

Részletesebben

Tesztkérdések. 1 A nem fertőző betegségek halálozási aránya az európai régióban: a) 77% b) 68% c) 86%

Tesztkérdések. 1 A nem fertőző betegségek halálozási aránya az európai régióban: a) 77% b) 68% c) 86% Tesztkérdések 1 A nem fertőző betegségek halálozási aránya az európai régióban: a) 77% b) 68% c) 86% 2. Az étkezés és az életmód megváltoztatásával milyen arányban előzhetők meg a szívérrendszeri betegségek?

Részletesebben

A kézfertőtlenítés gyakorlata

A kézfertőtlenítés gyakorlata A kézfertőtlenítés gyakorlata 2012. október 24-25. Fábián Dóra Hajdú Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve A KÉZHIGIÉNE JELENTŐSÉGE IX. század: Semmelweis gyermekágyi lázzal

Részletesebben

DUNAHARASZTI TERÜLETI GONDOZÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA

DUNAHARASZTI TERÜLETI GONDOZÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA Okirat száma: 2-653453/2016 Dunaharaszti Város Önkormányzata DUNAHARASZTI TERÜLETI GONDOZÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA Okirat száma: 2-653453/2016 Alapító Okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Részletesebben

11. Dr. House. Biokémiai és sejtbiológiai módszerek alkalmazása az orvoslásban

11. Dr. House. Biokémiai és sejtbiológiai módszerek alkalmazása az orvoslásban 11. Dr. House. Biokémiai és sejtbiológiai módszerek alkalmazása az orvoslásban HIV fertőzés kimutatása (fiktív) esettanulmány 35 éves nő, HIV fertőzöttség gyanúja. Két partner az elmúlt időszakban. Fertőzött-e

Részletesebben

Campylobacter a baromfi ólban, Campylobacter az asztalunkon. Dr. Molnár Andor Állatorvos, tudományos munkatárs Pannon Egyetem, Georgikon Kar

Campylobacter a baromfi ólban, Campylobacter az asztalunkon. Dr. Molnár Andor Állatorvos, tudományos munkatárs Pannon Egyetem, Georgikon Kar Campylobacter a baromfi ólban, Campylobacter az asztalunkon Dr. Molnár Andor Állatorvos, tudományos munkatárs Pannon Egyetem, Georgikon Kar Bemutatkozás Ausztria-Magyarország határon átnyúló együttműködési

Részletesebben

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban Legfontosabb tények az antibiotikum rezisztenciáról A mikroorganizmusok antibiotikumokkal szemben kialakuló rezisztenciája

Részletesebben

Fontos lépés, hogy az új stratégia tervezetébe bekerültek a rendvédelmi szervek, valamint megemlíti a fogvatartottak prevencióját.

Fontos lépés, hogy az új stratégia tervezetébe bekerültek a rendvédelmi szervek, valamint megemlíti a fogvatartottak prevencióját. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet véleményét és javaslatait a II. Nemzeti AIDS Stratégia (2011-2015) tervezetéről az alábbiakban foglaljuk össze: A TASZ üdvözli, hogy az előző stratégiához

Részletesebben

2008. 2. szám AIDS, Sex, Education review. Mit nevezünk szexuális úton terjedő betegségnek?

2008. 2. szám AIDS, Sex, Education review. Mit nevezünk szexuális úton terjedő betegségnek? 9 TARTALOM A nemi betegségekről 1 Nemi betegségek története 1 Legfontosabb betegségek 2 Hogyan védekezzünk 5 HPV és a méhnyakrák 6 Edukáció - oktatás 7 Könyvajánló 8 HÍRLEVÉL A NEMI BETEGSÉGEKRŐL Mit nevezünk

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Terjed az influenza

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 02. hét Terjed az influenza A 2. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz

Részletesebben

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty HIV szűrővizsgálat és tanácsadás a uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui gyakorlatban Az Országos

Részletesebben

A HIV/AIDS elleni küzdelem az Európai Unióban és a szomszédos országokban, 2006 2009

A HIV/AIDS elleni küzdelem az Európai Unióban és a szomszédos országokban, 2006 2009 C 74 E/348 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 24. felhívja a Bizottságot, tájékoztassa a Parlamentet, hogy eltekintve attól az októl, hogy 2008-ban meg szándékozik szüntetni az ügynökséget, milyen más okok

Részletesebben

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13.A. Fertötlenítés 13.D. Népegészségügy 13.. Egészségőr 13.1. Egészségfejlesztési szakember MSc 13.3. Egészségőr-fertőtlenítő 13.1. Katonai higiénikus

Részletesebben

Intrauterin magzati infectiók. Dr. Timmermann Gábor

Intrauterin magzati infectiók. Dr. Timmermann Gábor Intrauterin magzati infectiók Dr. Timmermann Gábor Definíció Az amnionűr fertőzése a magzat és/vagy az endometrium érintettségével Iu. infectiók jelentősége Vetéléshez, koraszüléshez vezethetnek Fejlődési

Részletesebben

24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT!

24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT! A meningococcus B okozta gennyes agyhártyagyulladás és vérmérgezés 24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT! Védje meg gyermekét a MENINGOCOCCUS B okozta betegség súlyos szövődményeitől! MI AZ AGYHÁRTYAGYULLADÁS

Részletesebben

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu 1. Fogamzás előtti ( praeconceptionalis ) tanácsadás, gondozás 2. Kismamák gondozása a szülésig 1. A kismama és fejlődő magzatának

Részletesebben

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei 1. A népegészségügyi ciklus A 2. A természeti és társadalmi környezet szerepe a populáció egészségi állapotának alakulásában 3. Primer, szekunder

Részletesebben

HIV/AIDS. Az AIDS története... Az AIDS története HIV/AIDS Forr ás: AID SIN FO ( http ://w Cikk:

HIV/AIDS. Az AIDS története... Az AIDS története HIV/AIDS Forr ás: AID SIN FO ( http ://w Cikk: Az S (Acquired Immune Deficiency Syndrome) elnevezés valójában nem egy betegség, hanem aidsa Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes elnevezése, amely a HIV (Emberi Immunhiány Vírus) okozta fertőződés következtében

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés. 2333-06 Epidemiológiai szakápolás modul. 4. vizsgafeladat. 2011. november 08.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés. 2333-06 Epidemiológiai szakápolás modul. 4. vizsgafeladat. 2011. november 08. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Jelentés a munkavállalói létszámról. részállású:

Jelentés a munkavállalói létszámról. részállású: Jelentés a munkavállalói létszámról Foglalkozás-egészségügyi szolgálat neve: címe: orvosok száma: ápolók száma: alkalmazott egyéb személyek száma: Osztály A B C D főállású: részállású: Jelenleg ellátott

Részletesebben