ITB AT /2009 sz. MŰSZAKI ENGEDÉLY GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS ÉS GERDA GTT PLUS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ITB AT-15-7193/2009 sz. MŰSZAKI ENGEDÉLY GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS ÉS GERDA GTT PLUS"

Átírás

1 1 ÉPÍTŐIPARI TECHNOLÓGIÁK INTÉZETE P L Va rs ó, F IL TROWA u. 1 tel.: (48 22) ; (48 22) ; fax: (48 22) Építőipari Műszaki Szabványosítás Európai Uniós Szervezetének Tagja Sorszám: MŰSZAKI ENGEDÉLYEK Műszaki Jóváhagyások Európai Szervezetének Tagja ITB AT /2009 sz. MŰSZAKI ENGEDÉLY az alább nevezett termékek építőipari alkalmasságáról: GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS ÉS GERDA GTT PLUS KÜLSŐ ÉS BELSŐ BEJÁRATI AJTÓK Mellékletben meghatározott terjedelemben és elveken, amely a jelen ITB Műszaki engedély elválaszthatatlan részét képezi. Érvényességi ideje: május 21. Melléklet: Általános és műszaki rendeletek Varsó, május 21. ITB AT /2009 Műszaki engedély ITB AT /2006 Műszaki engedély módosítását képezi. ITB AT /2009 Műszaki engedély dokumentuma 32 oldalból áll. A dokumentum szövege csak egészben másolható. A Műszaki engedély részleteinek publikálásához és terjesztéséhez minden más formában az Építőipari Technológiák Intézetének írásbeli beleegyezése szükséges.

2 2 M E L L É K L E T ÁLTALÁNOS ÉS MŰSZAKI RENDELKEZÉSEK Tartalomjegyzék 1. ENGEDÉLY TÁRGYA RENDELTETÉSE, TERJEDELME ÉS ALKALMAZÁSI FELTÉTELEK MŰSZAKI TULAJDONSÁGOK, KÖVETELMÉNYEK Anyagok és elemek Kivitelezés Az ajtók műszaki tulajdonságai CSOMAGOLÁS, TÁROLÁS ÉS SZÁLLÍTÁS MEGFELELŐSÉG ÉRTÉKELÉSE A megfelelőség értékelési rendszer Előzetes típus vizsgálat Üzemi gyártás ellenőrzés A kész termékek vizsgálata Az ellenőrző vizsgálatok gyakorisága A vizsgálati módszerek Mintavétel a vizsgálathoz A vizsgálati eredmények értékelése FORMÁLIS ÉS JOGI RENDELKEZÉSEK ÉRVÉNYESSÉGI IDEJE KIEGÉSZÍTŐ INFORMÁCIÓK RAJZOK... 24

3 3 1. ENGEDÉLY TÁRGYA Az ITB Műszaki Engedély tárgyát a GERDA által gyártott GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS külső és belső bejárati ajtók képezik. GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók egyszárnyú, kinyitható, bal- vagy jobboldali, befelé vagy kifelé nyiló ajtók. GERDA TT és GERDA TT PLUS ajtók tömör ajtók, azonban GERDA GTT és GERDA GTT PLUS üvegezett ajtók, amelyekben az üvegezett felület nem nagyobb, mint 0,18 m 2. Méretüktől függően az ajtókat 80 és 90E jellel ellátott verzióban gyártják. Az ajtók alapvető méretei az 1. sz. táblázatban találhatók. 1. sz. Táblázat GERDA TT és GERDA GTT Az ajtó jelölése A szárny vastagsága, mm Belső keret Szélesség, mm Szárnyak Külső keret (max.) Szárnyak Magasság, mm Külső keret ,7 90E GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ,6 90E ,5 2102,5 2038,5 2102,5 Az ajtók kazettás felépítésű szárnyból valamint fém keretből, küszöbbel állnak össze. GERDA TT és GERDA GTT ajtókban alkalmazhatók: - aszimmetrikus profilú keretek tömítéssel vagy anélkül (1. sz. rajz 1. és 2. sz. keret), - aszimmetrikus, sarki profilú keretek tömítéssel vagy anélkül (1. sz. rajz 3 és 4. sz. keret), - szimmetrikus profilú keret, tömítés nélkül (4. sz. rajz: 5. sz. keret) GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtókban alkalmazhatók aszimmetrikus profilú keretek tömítéssel vagy anélkül (4. sz. rajz: 1. és 2. sz. keret). Az ajtókban kétféle tömítés használható: - egyrétegű azon ajtók esetén, amelyekben a tömítés csak a szárny tapadására rögzíthető, - dupla azon ajtók esetén, amelyekben a tömítés a szárnyra és a keretre rögzíthető.

4 4 GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS keretei hidegen hajlított idomacélból, 1,2 ~ 1,5 mm vastagságú acéllemezből készülnek. A keret felületét cinkborítással vonják be és PVC fóliával laminálják. Az ajtókeretet acél vagy fa küszöbre szerelik fel. A keret kinézete, méretei és metszete az 1. és 4. sz. rajzon látható. A szárnyak kazettás felépítésűek. A szárnyak GERDA TT és GERDA GTT ajtók esetén 0,6 mm-es, vagy GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók esetén 0,6 ~ 0,7 mm-es két ív horganyzott acél és PVC fóliával bevont, hideg hajlításos módszerrel formázott lemezből készülnek és az ajtó külső, és belső szárnyfelületét képezik. A szárny burkalatai préselt dekor mintával vagy préselés nélküli sima felülettel rendelkeznek. A szárny feltöltése poliuretán hab vagy EPS hungarocell lemez, amelyet poliuretán ragasztó segítségével ragasztanak hozzá a lemezhez. A szárny belsejében, a vasalatok rögzítési helyein vannak beragasztva a fa erősítő elemei. A szárnyak három peremükön tapadó felülettel rendelkeznek a felső vízszintesen és két függőlegesen. A szárny alsó, küszöbi pereme záróléccel van lezárva, amely 0,6 ~ 0,7 mm vastagságú acéllemezből készült. A GERDA GTT és GERDA GTT PLUS ajtók szárnyainak üvegezéséhez ragasztott üvegek használhatók két, 4 mm vastagságú float típusú üvegből. A ragasztott üvegek a szárnyban kivágott nyílásba rögzítésre kerülnek, a csavarral rögzített műanyag keret segítségével. A keret és az üveg közötti rés gumitömítéssel és szilikonnal van tömítve. A szárnyak szerkezete a és 6. rajzon látható. Az ajtók süllyesztett tömítéssel rendelkeznek, amelyek a szárny tapadó részében kerültek elhelyezésre egy tömítésű ajtók esetén, vagy a szárny tapadó részében és kereten a dupla tömítésű ajtók esetén. A tömítés az ajtó küszöbén is megtalálható. Az ajtó tömítésének a vázlata a 7. sz. rajzon látható. GERDA TT és GERDA GTT ajtók szárnyai 2 illetve 3 zsanérral vannak felfüggesztve a keretben, azonban GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók 3 csap zsanérral kerültek felfüggesztésre. Záró vasalatként két süllyesztett, rugós-reteszes, három pontos zár alkalmazható. A zsanér oldalán az ajtók szintén fel vannak szerelve 2 vagy 3, a szárnyon rögzített blokkoló csappal. Az ajtószárnyba kitekintő szerelhető. Opcionális felszerelésként merev lánc is felszerelhető. GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók műszaki követelényei a 3. pontban láthatók.

5 5 2. RENDELTETÉSE, TERJEDELME ÉS ALKALMAZÁSI FELTÉTELEK GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók dupla tömítéses verzióban alkalmazhatók, mint külső ajtók, valamint mint belső, bejárati ajtók, a PN- B-91000:1996 szabványban megállapított terminológiának megfelelően a külső valamint a belső falakon a nyílások bezárását képezve a lépcsőház vagy a folyosó és a helyiségek között a 3.2. pontban meghatározott műszaki tulajdonságok terén. GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók az egyrétegű tömítéses verzióban alkalmazhatók, mint belső bejárati ajtók a lakás- és közhasznú építésben, a PN-B-91000:1996 szabványban megállapított terminológiának megfelelően a belső falokon a nyílások bezárását képezve a lépcsőház vagy a folyosó és a helyiségek között a 3.2. pontban meghatározott műszaki tulajdonságok terén. A teherbíró képességi követelmények szempontjából az ajtók alkalmazhatók a PN-EN 1192:2001 szerint a 2. követelmény osztálynak megfelelő körülményekben, azaz közepes üzemeltetési körülmények közt. A helyiségek zajvédelmére való tekintettel GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók egyrétegű valamint dupla tömítéses verzióban - amelyekre a D r 25 db, D 2-25 db i R w = 27 db hangszigetelési osztályok jellemzőek - egyaránt alkalmazhatók a PN-B :1999 vagy PN-87/B-02151/03 szabvány követelményeinek megfelelően abban az esetben, amennyiben az épület annak a szabványnak megfelelően volt megtervezve. A korrozió védelemi követelményekre való tekintettel, a jelen engedélyben szereplő ajtók alkalmazhatók a PN-EN ISO :2001 szerinti C1, C2 és C3 agresszivitású környezetben. Az épületek hővédelmére való tekintettel GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók dupla tömítéses verzióban, a 2,6 W/(m 2 K)-nál nem magasabb hő áthatási együtthatónál alkalmazhatók külső ajtóként. A légáteresztés tekintetében mind az egyrétegű, mind a dupla tömítéses verzióban GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók teljesítik a PN-EN 12207:2001 szabvány 2. osztály követelményeit. Dupla tömítéses verzióban GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók teljesítik az alábbi követelményeket: - a PN-EN 12210:2001 szerinti szél terhelés tekintetében teljesítik az 5C osztály követelményeit, - a PN-EN 12208:2001 szerinti vízzárás tekintetében a 3A, 3B osztály követelményeit.

6 6 Az Engedélyben szereplő ajtók beépítésének meg kell egyeznie a meghatározott létesítményre kidolgozott műszaki tervvel, az alábbiak figyelembe vételével: - érvényben lévő szabványok és műszaki-építőipari előírások, különösképpen az Infrastruktúra Miniszter 2002.április 12-i keltezésű rendelete a műszaki feltételekről (Hivatalos Közlöny, évi, 75. sz., 690. tételszám), amelyeknek meg kell felelnie az épületeknek és az elhelyezésüknek, - A műszaki Engedély határozatai, - A Gyártó által kidolgozott és a vevőnek a termékkel leszállított keret szerelési és ajtó beépítési útmutató. 3.MŰSZAKI TULAJDONSÁGOK, KÖVETELMÉNYEK 3.1. Anyagok és elemek A keretek és szárnyak acél lemezei. A keretek acélidomai hideg hajlításos módszerrel vannak elkészítve, 1,2 ~ 1,5 mm vastagságú, DC01 fajtájú, PN-EN 10152:2005 szerint ZE 100/00 bevonattal horganyzott acéllemezekből. A horganyzott lemezek felületei kiegészítően legalább 100 mm vastagságú, PVC (F) fóliával kell, hogy bevonva legyenek. Az ajtó szárny borítása hideg hajlításos módszerrel, 0,6 mm vastagságú, PN-EN 10327:2006 szerint DX53D fajtájú, Z100 tűzálló horganyzott bevonattal borított acéllemezből készülhet. A lemez horganyzott felülete kiegészítően be kell, hogy legalább 100 mm vastagságú, PCV (F) fóliával legyen bevonva Hungarocell lemez. A szárnyak feltöltéséhez alkalmazandó 45,5 vagy 55,4 mm vastagságú, PN-EN 13163:2004/AC:2006 szerinti EPS EN T2-L2-W2-S2-P4-BS250- CS(10)200-DS(N)2-DS(70)1 kóddal jelölt EPS hungarocell lemez Poliuretán hab. A szárnyak feltöltéséhez használt poliuretán habnak rendelkeznie kell legalább 30 kg/m 3 látszólagos sűrűséggel, valamint teljesítenie kell a következő követelményeket: - A + 85 ± 5 C felmelegítés után 24 órán belül a lineáris méretek változása nem több mint 1,0 %, - Nyomási ellenállóképesség nem kevesebb, mint 100 kpa, - Merőleges széthúzási képesség a minta homlakzati felületén (a minta homlakzati felülete merőleges és párhuzamos a hab növekedési irányához) nem kevesebb, mint 100 kpa.

7 Poliuretán ragasztó. A hungarocell lemezek ragasztásához az egykomponensű poliuretán ragasztót kell alkalmazni, amelynek nincs destruktív hatása a hungarocellre. A hungarocell-acél lemez kötés széthúzás ellenállóképessége: C hőmérsékletnél nagyobbnak kell lennie, mint 0,15 MPa, de a rongálásnak a hungarocellnél kell bekövetkeznie, C hőmérsékletnél nagyobbnak kell lennie, mint 0,10 MPa, de a rongálásnak a hungarocellnél kell bekövetkeznie Küszöb. Az ajtó küszöbének keményfa fűrészárúból vagy acéllemezből kell lennie. A sz. rajz szerinti tömítésnek a küszöbbe szerelve kell lennie Tömítések. Az ajtókban Knurow-i AiB" s.c Ipari-Kereskedelmi Vállalat által gyártott süllyesztett tömítések alkalmazhatók: - a felső vízszintes és függőleges szárny tapadásoknál KA 20 jelölésű tömítések, - a keretben KA 2 jelölésú tömítés, Küszöbnél KA 2 vagy KD11 jelölésű tömítések használhatók. A tömítések formája a 8. és 9. sz. rajzokon láthatók Üvegek. GERDA GTT és GERDA GTT PLUS ajtók szárnyaiban ragasztott, PN-EN 572-2:1999 szerinti, 4 mm-es vastagságú float típusú üvegek alkalmazhatók. Az üvegezett felület nem lehet nagyobb, mint 0,18 m Vasalatok. GERDA TT és GERDA GTT ajtók esetében az ajtóknak 2 vagy 3 valamint GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók esetében 3 csapos, háromszárnyú zsanér készlettel kell rendelkeznie, legalább az alábbi PN-EN 1935:2003 szerinti osztályokban: Záró vasalatként alkalmazható a GERDA Kft. által gyártott ZW1000 süllyesztett hárompontos zár, amely KT/401/MP/2005 szerinti C osztály és PN-EN 12209:2005 szerint a biztosítási 7. osztály követelményeit teljesíti. Kiegészítő zárként használható a GERDA Kft. által gyártott ZW 500 süllyesztett, hárompontos zár. Ezen kívül az ajtónak rendelkeznie kell kettő vagy három állandó kiemelést gátló csappal, amely be van szerelve a szárnyba a zsanér oldalán, valamint rendelkeznie kell kilincs készlettel. Opcionális felszerelésként az ajtóba felszerelhető merev ajtólánc. Az ajtók rendelkezhetnek kitekintővel (kukucskálóval).

8 Korrózió elleni védelem. A szárnyak acéllemezes borítási felületei legalább 100 g/m 2 tömegű horganyzott valamint szerves PVC (F) bevonattal vannak biztosítva. A bevonatnak teljesíteni kell a következő követelményeket: - PN-EN ISO 2808:2000 szerint jelölt horganyzott bevonat vastagsága nem kisebb, mint 7 mm, - A horganyzott bevonat kinézete, vizuális értékelés - hibátlan - PN-EN ISO 2409:1999 szerint jelölt horganyzott bevonat aljzatra való tapadásának ellenálló képessége 0 fok, - PN-EN ISO 2808:2000 szerint jelölt PVC (F) bevonat vastagsága nem kisebb, mint 100 mm, - PVC (F) bevonat kinézete, vizuális értékelés - hibátlan - PN-EN ISO2409:1999 szerint jelölt PVC (F) bevonat aljzatra való tapadásának ellenálló képessége 0 fok, A keret felületei elektrolitosan bevitt horganyzott bevonattal valamint PVC (F) szerves vagy poros poliészter bevonatokkal boztosítani kell. A bevonatoknak a következő követelményeket kell teljesíteniük: - PN-EN ISO 2808:2000 szerint jelölt horganyzott bevonat vastagsága nem kisebb, mint 7 mm, - A horganyzott bevonat kinézete, vizuális értékelés - hibátlan - PN-EN ISO 2409:1999 szerint jelölt horganyzott bevonat aljzatra való tapadásának ellenálló képessége 0 fok, - PN-EN ISO 2808:2000 szerint jelölt PVC (F) bevonat vastagsága nem kisebb, mint 100 urn, - PVC (F) bevonat kinézete, vizuális értékelés - hibátlan - PN-EN ISO2409:1999 szerint jelölt PVC (F) bevonat aljzatra való tapadásának ellenálló képessége 0 fok Kivitelezés Az ajtók kivitelezése a rendszeri dokumentációnak megfelel, látható sérülések nélkül (repedés, karc, behorpadás, stb.) és külső hibák nélkül (a szomszédos elemek kötésénél beugrások, a sima felületek egyenlőtlensége, folytonasság hiánya a bevonatokban és tömítésekben, stb.). A lemezek és acélidomok kötéseit ellenőrízni kell a ZUAT-15/III.16/2007 szerint. A kereteknek egyeneseknek, egyenlőtlenségek, és állandó deformálódás nélkülinek kell lenniük.

9 9 A keret függőleges gerendáinak párhuzamosoknak kell lenniük egymással és merőlegesnek a keret vízszintes gerendájához. A vasalatokat úgy kell rögzíteni, hogy ne okozzanak kiegészítő feszültségeket. A zsanér szárnyainak a tengelye koaxiális valamint párhuzamos kell, hogy legyen a keret zsanéros állvány felületéhez vagy a szárny keret függőleges felületéhez képest. A keretek függőleges gerendáiban a kampós nyilásokat a zárakhoz úgy szerkesztett légmentes takaróval kell bebiztosítani, hogy ne takarják a kampós nyilásokat és biztosítsák a retesz és zár teljes kihúzását. Az öntapadós tömítéseket folyamatosan kell elhelyezni, feszültég nélkül a szárny és keret egész kerületén Az ajtók műszaki tulajdonságai Méretei. Az ajtók méreteinek egyeznie kell az 1. ponttal valamint 1 * 6.sz. rajzzal. Az acél keret méreteinek a névleges értéktől való eltérései nem léphetik túl a ZUAT-15/III.16/2007-ban megadott megengedett eltéréseket, azaz magasság a bevágásnál ± 2,0 mm, szélesség a bevágásnál +3,0/-1,0 mm, szélesség a nyílásban +3,5/-1,5 mm, a zsanérok elhelyezése ± 1,0 mm. A szárny méret eltérései nem haladhatják meg PN-EN 1529:2001 szabvány szerinti a tűrés 2. osztályában megengedett eltéréseket, azaz 1,5 mm (szélességi és magassági eltérések) és 1,0 mm (vastagság eltérés) A szárny négyszögletessége. A szárny sarkának négyszögletesség-eltérése nem haladhatja meg PN-EN 1529:2001 szabvány szerinti tűrés 2. osztályában megengedett eltéréseit, azaz 1,5 mm-t A szárny lapossága. Az ajtószárny eltérése az általános laposságától: egyenlőtlenségek (a sarok laposságától való eltérés), görbe mentén (függőleges irányban) és oldalsó hajlítás (vízszintes irányban) nem haladhatják meg a PN-EN 1530:2001 szabvány szerinti tűrés 3. osztályában megengedett eltéréseket, azaz megfelelően 4,0 mm-t, 4,0 mm-t és 2,0 mm-t. A helyi laposságtól való eltérés nem haladhatja meg a PN-EN 1530:2001 szerinti tűrés 1. osztályában megengedett eltérést, azaz 0,6 mm Az ajtó megfelelő műkődése. Zárásnál és nyitásnál a szárny mozgása folyamatos, zökkenőmentes és a szárny és keret között súrlódás mentes kell, hogy legyen. A mozgó alkatrészek működésének elakadás-mentesnek kell lenniük. A tömítéseknek szorosan kell tapadniuk a szárny és keret megfelelő felületeire, a szerkezeti alapelveknek megfelelően.

10 A működési erők értékei az ajtók működtetésénél. PN-EN :2001 szerint mért mükődési erők nem haladhatják meg PN-EN 12217:2001 szerinti 2. tűrési osztály részére meghatározott következő megengedett értékeket: - A záráshoz szükséges dinamikus erő - max. 50 N, - A szárny mozgásához és mozgásban tartásához szükséges erő - max. 50 N, - A kilincs használatával az ajtó kinyitásához szükséges erő vagy fordulat nyomatéka, - max. 50 N vagy 5 Nm, - A kulcs zárban való elfordításához szükséges erő vagy fordulat nyamatéka - max. 10 N vagy 2,5 Nm A szárny síkjában működő függőleges terhelésnek való ellenállóképesség. Statikus terhelés 600 N értékű (ellenállóképesség 2. osztálya) függőleges erővel 90 -os szögben a tompa szárnyra a PN-EN 947:2000 szabványnak megfelelően nem okozhat: - 1 mm-nél nagyobb, az alsó, zár oldali sarokban mért vízszintes, tartós deformációkat, - 1 mm-nél nagyobb változást a szárny átmérő hosszában, - meghibásodást a termékben. Az ajtók megfelelő működését a vizsgálat után a pontnak megfelelően le kell ellenőrizni Statikus torziós ellenállóképesség (csavarószilárdság). Az ajtókat 250 N értékű erővel (ellenállóképesség 2. osztálya) torzító, a tompa szárnyra 90 -os szögben ható és a zár oldalának felső sarkában blokkolt statikus terhelés a PN-EN 948:2000 szabvány szerint az erő alkalmazása helyén (a zár oldali alsó sarok) nem okozhat a függőleges szárnyban 2 mm-nél nagyobb tartós deformálódást. Az ajtók megfelelő működését a vizsgálat után a pontnak megfelelően le kell ellenőrizni A könnyű és nehéz testtel való ütközésbiztosság. A háromszoros könnyű és nehéz, 30 kg-os testtel, E = 60 J energiával (2. osztály) való ütés eredményeként a PN-EN 949:2000 szerinti helyen az ajtó szárnyain nem mutatkozhat semmilyen mechanikai megbihásodás (pl. a feltöltés összenyomódása, rétegződés, repedés a vasalat rögzítése helyén, stb.) sem a szárny nyitási, sem pedig a zárási irányában. A szárny tartós deformálása esetén az ütés helyének síkja az ütés előtti és utáni eltérés különbségeként nem haladhatja meg 2 mm-t. Az ajtók megfelelő működését a vizsgálat után a pontnak megfelelően le kell ellenőrizni.

11 A nehéz testtel való ütközésbiztosság. A szárny felületén az 50 mm-es átmérőjű és 500 g tömegű acélgolyó ütésével, E = 1,5 J energiával (ellenállóképesség 1. osztálya) eredményezett benyomódás mélységének átlagos értéke a PN-EN 950:2000 szabvány által megjelölt helyen nem haladhatja meg az 1,0 mm-t, azonban a benyomódások max. értéke sem lehet több mint 1,5 mm. A fent említett benyomódások átmérőjének átlagos értéke nem haladhatja meg a 20 mm-t. A vizsgálat után a szárny felületein nem jelentkezhetnek mechanikai sérülések (törés, átütés és repedés, rétegeződés). Felléphetnek azonban a külső (befejező) réteg egyedi sérülései Szélterhelési ellenállóképesség. A PN-77/B szerinti szél nyomásra P1 (nyomás/szivás) jellemző, de 2000 Pa-nál nem kisebb terhelés hatása alatt, a legjobban deformálódott ajtó elemének a viszonylagos homlokzati lehajlása nem haladhatja meg az elem alátámasztó pontok közötti távolság 1/300-át, ami PN-EN 12210:2001 szerint az 5C osztálynak felel meg. PN-EN 12211:2001 szerinti többszörös, ciklikusan változó (P 2 = 0,5 P-) szélállósági vizsgálat után az ajtó nem szenvedhet látható meghibásodásokat, és a vizsgálat után a levegő áthatósága nem lehet 20%-kal nagyobb, mint max. levegő áthatósága a szélállósági vizsgálat előtt elért átereszthetőségi osztálynak. PN-EN 12211:2001 szerinti biztonsági terheléses (P 3 = 1,5 P1) vizsgálat eredményében az ajtó nem szenvedhet a felhasználó biztonságát veszélyeztető sérülést vagy meghibásodást. Olyan meghibásodások keletkezése megengedett, mint a vasalatok megcsavarodása valamint a keret vagy szárny repedése vagy repedések azzal a feltétellel, hogy semelyik rész nem válik le és az ajtó zárva marad Rázkódásállóság. A szárnynak a kerettel való, 500-szor ismétlődő ciklikus ütközése után az ajtón nem mutatkozhat semmilyen mechanikai sérülés, azaz a bevonat benyomódása, repedés a vasalat rögzítésénél, stb., az pontnak megfelelően elvégzett ellenőrzések után. Az ajtók megfelelő működését a vizsgálat után a pontnak megfelelően le kell ellenőrizni Az ajtó ellenállóképessége a szárny ciklikus, többszöri nyitására és zárására (a működés biztos volta). PN-EN 1191:2002 szabványnak megfelelő ciklikus szárny nyítás és zárás után az ajtókon nem mutatkozhat semmilyen deformálódás vagy a funkcionálitása elveszétését vagy alkalmatlanságát okozó meghibásodás, pl. leszakadás, a zsanérok elmozdulása vagy kihajlása, változás a szárny szerkezetében, a zár csapja rögzítésének a legyengülése a keretben, stb. A tömítésnek szorosan kell tapadnia a szárny és keret megfelelő felületeihez, a szerkezeti alapelveinek megfelelően. A típus és ellenőrző vizsgálatokban nem szereplő, a jóváhagyási eljárásban meghatározott tulajdonság.

12 Légáteresztés. Az ajtó levegő beszivárgási együtthatójának átlagos értéke nem haladhatja meg az 1,0 m 3 /(mhdapa) 2/3. PN-EN 12207:2001 szerint az ajtó légáteresztésének legalább 2. osztálynak kell megfelelnie, azaz 27 m 3 /hm 2 az ajtó felülete vonatkozásában, valamint 6,75 m 3 /hm 2 az illesztési vonal hosszúsága vonatkozásában Vízzárás. A dupla tömítéses ajtók felületén nem mutathatkozhat átnedvesedés a felület egy 1 m 2 ére való 2 l /perc-es permetezésnél, a nyomás Ap = 150 Pa különbségénél, ami megfelel a PN-EN 12208:2001 szerinti 3A osztály követelményeinek a külső, nem védett, kifelé nyítható ajtók részére valamint 3B osztály követelményeinek a részlegesen védett, kifelé nyitható ajtók részére Hangszigetelés. GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók megfelelő hangszigetelése a PN-B :1999 szerinti értékelési mutatókkal R A1 (alap osztályozás) és R A2 (kiegészítő osztályozás) valamint súlyozott léghanggátlás R W mutatóval jellemezhető a PN-87/B-2151/03 szerinti hangszigetelő követelmények figyelembevételével tervezett létesítmények esetében, ami miatt az ajtók a 2. sz. táblázatban bemutatott akusztikai osztályokba sorolhatók. Az ajtó fajtája D 1 osztály R A1 mutató szerint Akusztikai osztály db D 2 osztály R A2 mutató szerint 2. sz. táblázat R W osztály R W mutató szerint GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS i GERDA GTT PLUS D 1-25 D 2-25 RW=27 D1 osztály - 25 db magába foglalja az ablakokat és erkély ajtókat R A1 = 27 ~ 31 db mutatóval. D 2 osztály - 25 db magába foglalja az ablakokat és erkély ajtókat R A2 = 27 ~ 31 db mutatóval. R W osztály - 27 db magába foglalja az ablakokat és erkély ajtókat R W = 27 ~ 31 db mutatóval Hőátadási tényező. Az ajtó U hőátadási tényező egyenlő: - 1,6 W/(m 2 K) GERDA TT és GERDA TT PLUS (teljes szárnyú) ajtók esetében a dupla tömítéses verzióban, - 2,0 W/(m 2 K) GERDA GTT és GERDA GTT PLUS (üvegezett szárnnyal, legfeljebb 0,18 m 2 üveg felülettel) ajtó esetében a dupla tömítéses verzióban.

13 13 4. CSOMAGOLÁS, TÁROLÁS ÉS SZÁLLÍTÁS GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók PN-B :1996 szabvány szerint csomagolhatók, tárolhatók és szállíthatók. Minden csomagoláshoz egy címke tartozik, amelyen legalább az alábbi adatoknak kell szerepelnie: - a gyártó neve és címe, - a termék nevét tartalmazó termék azonosító, - ITB AT /2009 Műszaki Engedély száma, - Az országos megfelelőségi nyíilatkozat kiállítási száma és dátuma, - Tárolási és szállítási információ, - Építőipari jel. A termékek építőipari jellel való jelölésének meg kell felelnie az Infrastruktúra Miniszter augusztus 11-i keltezésű rendeletének az építőipari termékek megfelelőség nyilatkozása módjáról valamint az építőipari jellel való jelölési módról (Hivatalos Közlöny 198/2004 sz., 2041 tételszám). 5. MEGFELELŐSÉG ÉRTÉKELÉSE 5.1. A megfelelőség értékelési rendszer A április 16-i keltezésű, az építőipari termékekről szóló rendelet 1. bekezdésének 8. cikkelye valamint 3. pont, 1. bekezdés, 4. és 5. cikkelyének megfelelően (Hivatalos Közlöny 92/2004 sz., 881. tételszám) az ajtók, amelyekre az alábbi Műszaki Engedély vonatkozik, forgalomba hozhatók és alkalmazhatók az építési munkák során a felhasználási és alkalmazási tulajdonságuknak megfelelő terjedelemben, ha a gyártó elvégezte a megfelelőségi értékelést, kiadta az országos megfelelőségi nyilatkozatot az AT /2009 Műszaki Engedéllyel együtt és megjelölte a termékeket építőipari jellel, az érvényben lévő előírásoknak megfelelően. Az Infrastruktúra Miniszter augusztus 11-i keltezésű, az építőipari termékek megfelelőség nyilatkozása módjáról valamint az építőipari jellel való jelölési módról szóló rendeletének megfelelően (Hivatalos Közlöny 198/2004 sz., 2041 tételszám) GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók megfelelőségi értékelését a Gyártó végzi, 3 rendszert alkalmazva.

14 14 A 3 rendszerrel való megfelelőségi értékelés esetén, Gyártó kiállíthatja az országos megfelelőségi nyilatkozatot AT /2009 Műszaki Engedéllyel együtt az alábbiak alapján: a) a típus akredditált labor által végzett előzetes vizsgálata, b) üzemi gyártás ellenőrzés A típus előzetes vizsgálata A típus előzetes vizsgálata a megkövetelt műszaki-felhasználási tulajdonságokat igazoló vizsgálat, a termék forgalomba hozatala előtt. A GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtó típusok előzetes vizsgálata magába foglalja az alábbiakat: a) a szárny síkjában működő függőleges, statikus terheléseknek való ellenállóképesség, b) csavarószilárdság, c) a könnyű és nehéz testtel való ütközésbiztosság, d) nehéz testtel való ütközésbiztosság, e) rázkódásállóság, f) légáteresztés, g) vízzáróság (csak a dupla tömítésű ajtók esetében), h) szélterhelési ellenállóképesség (csak a dupla tömítésű ajtók esetében), i) hangszigetelő osztályok, j) hőátadási tényező (csak a dupla tömítéses verzió esetében). Azon vizsgálatok, amelyek a jóváhagyási eljárásban a termék műszaki-felhasználási tuladonsága meghatározásának az alapját képezték, a típus előzetes vizsgálatát képezik a megfelelőségi értékelésben Üzemi gyártás ellenőrzés Az üzemi gyártás ellenőrzés magába foglalja az alábbiakat: 1) a nyersanyagok és összetevők részletezését és ellenőrzését, 2) ellenőrzést és vizsgálatot a gyártás folyamatában, valamint a Gyártó által végzett késztermékek vizsgálatait ( 5.4 pont), a meghatározott vizsgálati tervnek megfelelően valamint az üzemi gyártás ellenőrzés dokumentációban meghatározott elvek és eljárások szerint, amelyek alkalmazkodnak a gyártási technológiához és igyekeznek elérni a követelmény szerinti tulajdonságú termékeit. A Jóváhagyásban foglalt, az ajtókban használt összetevők műszaki tulajdonságait igazolni kell a megfelelőségi nyilatkozatokkal azon termékek esetében, amelyek a április 16-i keltezésű, az építőipari termékekről szóló törvény (hivatalos Közlöny 92/2004 sz., 881. tételszám) követelményei alá esnek, a többi termék esetén - a Gyártó által kiadott műszaki tanusítvány elegendő. A dokumentumoknak tartalmazniuk kell különösképpen az

15 15 alábbiakat: - vasalatokat, - tömítéseket, - üvegeket, - a szárnyak bevonatait és feltöltéseit. A gyártás ellenőrzésnek igazolnia kell, hogy a termék megfelel ITB AT /2009 Műszaki Engedélynek. A gyártási ellenőrzés eredményei rendszeresen rögzítésre kerülnek. A beszámoló bejegyzéseinek igazolnia kell, hogy a termék teljesíti a megfelelőségi értékelés kréteriumait. Minden termék tételnek egyértelműen jelölve kell lennie a vizsgálati lajstromban és kereskedelmi dokumentumokban Kész termékek vizsgálata A vizsgálat programja. A program magába foglalja az alábbiakat: a) jelenlegi vizsgálatokat, b) időszakos vizsgálatokat Jelenlegi vizsgálatok. Jelenlegi vizsgálatok magukba foglalják az alábbiak ellenőrzését: a) a kivitelezés minősége, b) méretek, c) az ajtók műkődésének szabályosságát Időszakos vizsgálatok. Az időszakos vizsgálatok magukba foglalják az alábbi ellenőrzéseket: a) a szárny merőlegessége, b) a szárny sík felülete, c) a műveleti erők értéke, d) a szárny síkjában működő függőleges terhelésre való ellenállóképessége, e) csavarószilárdság, f) légátereszthetősége, g) vízzáróság (csak a dupla tömítésű ajtók esetében), h) szélterhelési ellenállóképesség (csak a dupla tömítésű ajtók esetében), i) a hangszigetelő osztályok.

16 Az ellenőrző vizsgálatok gyakorisága A jelenlegi vizsgálatokat a meghatározott vizsgálati terv szerint kell végezni, legalább minden termék tétel részére vonatkozóan. A termék tétel nagyságát az üzemi gyártási ellenőrzési dokumentációban kell meg határozni. Az időszakos vizsgálatokat legalább 3 évente el kell végezni A vizsgálati módszerek A felhasznált anyagok ellenőrzése A poliuretán hab tulajdonságainak ellenőrzése. A poliuretán hab tulajdonságainak ellenőrzése a pontban megadott terjedelemben az alábbi szabványok szerint elvégezhető: - sűrűség - PN-EN 1602+AC: 1999 szerint, - a PN-EN 1604+AC:1999 szerint a + 85 ± 5 C felmelegítés után 24 órán belül a lineáris méretek változása, - nyomószilárdság - PN-EN 826:1998 szerint, - húzószilárdság a minta homlokzatára merőlegesen - PN-EN 1607:1999 szerint. Az eredmények összehasonlíthatók a pontban megadott követelményekkel. A jellemzők ellenőrzése legalább 3 évenként elvégezhető Húzószilárdság ellenőrzése a hungarocell-acéllemez illesztésen. A húzószilárdság ellenőrzése a hungarocell-acéllemez illesztésén a 12, egyenként 100 x 100 mm es hungarocell-acéllemez mintán elvégezhető, a hungarocell 30 mm-es vastagságnál. A minták összeragaszthatók a gyártó technológiának megfelelően. 6 minta összeragasztása után alá kell vetni a húzóerő hatásának a teherbírási gépben, megjegyezve a max. értékeket valamint a minták rongálásának a jellegét. A terhelés sebessége 10 mm/min kell, hogy legyen. A megmaradt 6 minta elhelyezhető a klímakamrában 24 órára + 70 C hőmérsékleten. A klima után a minták a fentiek szerint alávethetők a húzóerők hatásának. A húzószilárdságot úgy kell kiszámolni mint az erő és a minta keresztmetszetéhez való viszonyát. Az eredmény összehasonlítható a pontban megadott követelményekkel A kivitelezés minőségének az ellenőrzése. Az ajtó kivitelezésének a minősége ZUAT-15/I I I.16/2007 szerint ellenőrízhető, pont. Az eredmény összehasonlítható a 3.2. pontban megadott követelményekkel A méret eltéréseinek ellenőrzése. Az ajtó méreteinek az eltérései ZUAT-15/I I I.16/2007 szerint ellenőrízhetők, pont. Az eredmény összehasonlítható a pontban megadott követelményekkel.

17 A szárny derékszögűségének ellenőrzése. Az ajtószárny derékszögűsége PN-EN 951:2000 szerint ellenőrízhető. Az eredmény összehasonlítható a pontban megadott követelményekkel A szárny síkjának az ellenőrzése. A szárny síkja PN-EN 952:2000 szerint ellenőrízhető. Az eredmény összehasonlítható a pontban megadott követelményekkel A szabályos működés ellenőrzése. A vizsgálat lényege a szárny rendeltetésszerű, szabályos működésének az ellenőrzése a szárny nyítása, fordítása és zárása közben. A termék vizsgáló állomáson való rögzítése után a szárnyat ki kell nyítni a teljes nyításig, azt követően pedig bezárni. A szárny szabályos működésének valamint a zárak működésének próbáját háromszor kell elvégezni. Ellenerőzni kell a tömítések tapadását. Az eredményt össze kell hasonlítani a pont követelményeivel A működési erők értékeinek ellenőrzése. A működési erők értékei PN-EN :2001 szerint ellenőrízhetők. Az eredmény összehasonlítható a pontban megadott követelményekkel Az ajtók a függőleges terheléssel szembeni ellenállásának ellenőrzése. Az ajtók a függőleges statikus terheléssel szembeni ellenállását, amely a szárny felületére hat, PN-EN 947:2000 szerint kell ellenőrízni. Az eredmény összehasonlítható a pontban megadott követelményekkel Statikus csavarószilárdság ellenőrzése. A statikus csavarószilárdság PN-EN 948:2000 szerint ellenőrizhető. Az eredményt össze kell hasonlítani a pontban megadott követelményekkel A könnyű és nehéz testtel való ütközésbiztosság ellenőrzése. A könnyű és nehéz testtel való ütközésbiztosságot PN-EN 949:2000 szerint kell ellenőrizni. Az eredményt össze kell hasonlítani a pontban megadott követelményekkel A nehéz testtel való ütközésbiztosság ellenőrzése. A szárny bevonatának a nehéz testtel való ütközésbiztossága PN-EN 950:2000 szerint ellenőrizhető. Az eredményt össze kell hasonlítani a pontban megadott követelményekkel Szélállóság ellenőrzése. Az ajtó szélállóságát PN-EN 12211:2001 szerint kell ellenőrizni. Az eredményeket össze kell hasonlítani a pontban megadott követelményekkel.

18 Rázkódás-ellenállás ellenőrzése. Az ellenőrzést az egyik ajtón kell elvégezni PN-88/B szerint (kivéve a fenti szabványt 2.7 pont). A vizsgálat után az ajtószárnyat felülvizsgálatra kell küldeni, és a vizsgálat eredményeit összehasonlítani a pontban megadott követelményekkel Az ajtó ciklikus, többszöri szárny nyitására és zárására vonatkozó ellenállóképességének ellenőrzése (működés biztos volta). Az ellenőrzést PN-EN1191:2002 szerint kell elvégezni, az ajtók egy készletén, elvégezve a nyitást és zárást egy es cikluson keresztül. Az eredményeket össze kell hasonlítani a pontban megadott követelményekkel Légáteresztés ellenőrzése. A légáteresztés ellenőrzése a PN-EN 1026:2001 szerint elvégezhető, az ajtó általi légáteresztést megjelölve m 3 /hm ban valamint m 3 /hm 2 -ban. Kiegészítésképpen sorba kiszámíthatók a levegő beszivárgási együtthatók a az alábbi nyomás szintek részére Ap: 50, 100, 150, 200, 250 i 300 Pa ze wzoru (2): ahol: a= k' (2) A a - annak a levegőnek a mennyisége, amely 1 óra alatt a szárny és keret közötti 1 fm-es illesztési résen át tudna hatolni, 0 C hőmérsékletnél, a nyomás különbségnél E t Ap H Ap = 1daPa,m 3 /hm(dapa) 2/3 - mért levegő mennyisége, amely átfolyik a résen úgy mint fent, a meghatározott hőmérsékleten és a nyomás különbségnél Ap, egy órán belül m 3 /h Ap, - az ajtó külső és belső oldal közötti nyomás különbségének az értéke, dapa, - együttható a levegő mennyiségének a kiszámításához, amely áthatolna az illesztési résen, 0 C hőmérsékletnél, azaz n = Y (3) yo ahol: Y Yo - a levegő sűrűsége a vizsgálati hőmérsékleten, - a levegő hőmérséklete 0 C hőmérsékletnél. A 300 Pa-hoz az egyes nyomás szintek részére kiszámított levegő beszivárgási együttható "a" értékei alapján ki kell számolni a levegő beszivárgási együttható "a śr " átlag értékét a vizsgált ajtók részére. Az eredményeket össze kell hasonlítani a pontban megadott követelményekkel.

19 Vizzárás ellenőrzése. A vizzárás ellenőrzését PN-EN 1027:2001 szerint el kell végezni, A valamint B módszerrel. Az eredményeket össze kell hasonlítani a pontban megadott követelményekkel Hangszigetelés ellenőrzése. Az ajtók hangszigetelését PN-EN :1999 szerint meg kell határozni, R A1, R A2 i R w együtthatót PN-EN ISO 717-1:1999 szerint ki kell számolni. Az eredményeket össze kell hasonlítani a pontban megadott követelményekkel Hőátadási együttható ellenőrzése. Hőátadási együtthatót PN-EN ISO :2002. szerint kell meghatározni. Az eredményeket össze kell hasonlítani a pontban megadott követelményekkel A minták felvétele a vizsgálatokhoz A vizsgálati mintákat PN-83/N szabványnak megfelelően kell felvenni A vizsgálati eredmények értékelése A gyártott ajtót a követelményeknek megfelelőnek kell tekinteni, ha az összes vizsgálati eredmény pozitiv. 6. FORMÁLIS ÉS JOGI RENDELKEZÉSEK 6.1. A jelen Műszaki Engedély helyettesíti az ITB AT /2006 Műszaki Engedélyt ITB AT /2009 Műszaki Engedély igazolja GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS külső és belső bejárati ajtók alkalmazhatóságát az építőiparban az Engedély határozataiból kitűnő terjedelemben. A április 16-i keltezésű, az építőipari termékekről szóló rendelet 1. bekezdésének 8. cikkelye, valamint 3. pont, 1. bekezdés, 4. és 5. cikkelyének megfelelően (Hivatalos Közlöny 92/2004 sz., 881. tételszám) a termékek, amelyekre az alábbi Műszaki Engedély vonatkozik forgalomba hozhatók és alkalmazhatók az építési munkák során a felhasználási és alkalmazási tulajdonságuknak megfelelő terjedelemben, ha a gyártó elvégezte a megfelelőségi értékelést, kiadta az országos megfelelőségi nyilatkozatot a Műszaki Engedéllyel együtt és megjelölte a termékeket építőipari jellel, az érvényben lévő előírásoknak megfelelően ITB Műszaki Engedély nem sérti az ipari tulajdonság védelméről szóló előírásokból fakadó jogosultságokat, különösképpen az LK szejm (parlament) elnökének június 13-i keltezésű kiáltványát a június 30-i keltezésű törvény Ipari Tulajdonjog - egységes

20 20 szöveg kihirdetéséről (Hivatalos Közlöny 119/2003 sz., tételszám). tartozik. Ezen jogosultságok biztosítása a jelen Műszaki Engedélyt használók feladatai közé 6.4. ITB a Műszaki Engedély kiadásával nem vállal felelősséget a kizárólagos és megszerzett jogok megsértéséért ITB Műszaki Engedély nem menti fel a GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók gyártóját a felelősségtől az ajtók megfelelő minőségéért, az építőipari kivitelezőket pedig az ajtók megfelelő beépítésének felelőssége alól A kiadott prospektusok és hirdetések valamint más, GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók forgalomba hozotalával és alkalmazásával kapcsolatos dokumentumok szövegében utalást kell elhelyezni a termékekre megadott ITB AT /2009 Műszaki Engedélyről. 7. ÉRVÉNYESSÉG IDEJE ITB AT /2009 Műszaki Engedély május 21-ig érvényes. Az ITB Műszaki Engedély érvényessége meghosszabbítható a következő időszakokra, ha a kérelmező vagy formális utód a megfelelő kérvénnyel fordul az Építőipari Technológiák Intézete felé, legkésőbb 3 hónappal a dukumentum érvényességének lejárata előtt. VÉGE Kiegészítő információk Szabványok és kapcsolatos dokumentumok PN-B :1999 PN-87/B-02151/03 Építőipari hangszigetelés. Zajvédelem az épületekben a válaszfalak hangszigetelése az épületekben, valamint az építőipari elemek hangszigetelése. Követelmények Építőipari hangszigetelés. A helyiségek zajvédelme az épületekben valamint az építőipari elemek hangszigetelése. Követelmények

ELSŐ RÉSZ Tűzoltó technikai eszkö zök, felszerelések. I. Fejezet Tűzoltó készülékek karbantartása

ELSŐ RÉSZ Tűzoltó technikai eszkö zök, felszerelések. I. Fejezet Tűzoltó készülékek karbantartása ELSŐ RÉSZ Tűzoltó technikai eszkö zök, felszerelések I. Fejezet Tűzoltó készülékek karbantartása 9. E fejezet alkalmazásában: 1. Karbantartás: műszaki és adminisztratív tevékenységek összessége, melyek

Részletesebben

TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK I. FEJEZET TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK KARBANTARTÁSA

TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK I. FEJEZET TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK KARBANTARTÁSA OTSZ 1. rész TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK I. FEJEZET TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK KARBANTARTÁSA 1 Fogalom meghatározások. 1.1. Készenlétben tartó: az a személy vagy szervezet, amely jogszabály által

Részletesebben

3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet

3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól Az épített

Részletesebben

Légtechnikai tervezési segédlet

Légtechnikai tervezési segédlet lindab ventilation Légtechnikai tervezési segédlet A Magyar Szabványügyi Testület jóváhagyásával az MSZ CR 1752:2000 alapján Termékeink Air Duct Systems Légcsatornák A Lindab Air Duct Systems (ADS) legtöbb

Részletesebben

A FOGYASZTÓKNÁL ELHELYEZETT CSEPPFOLYÓSÍTOTT PROPÁN-BUTÁNGÁZOS NYOMÁSTARTÓ BERENDEZÉSEK MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI

A FOGYASZTÓKNÁL ELHELYEZETT CSEPPFOLYÓSÍTOTT PROPÁN-BUTÁNGÁZOS NYOMÁSTARTÓ BERENDEZÉSEK MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI 2. számú melléklet A FOGYASZTÓKNÁL ELHELYEZETT CSEPPFOLYÓSÍTOTT PROPÁN-BUTÁNGÁZOS NYOMÁSTARTÓ BERENDEZÉSEK MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI a 23/2006. (II. 3.) Kormányrendelet és a Nyomástartó Berendezések Műszaki-Biztonsági

Részletesebben

Magastetők szigetelése a szarufák között és alatt. Magastetők szigetelése a szarufák között és alatt

Magastetők szigetelése a szarufák között és alatt. Magastetők szigetelése a szarufák között és alatt Magastetők szigetelése a szarufák között és alatt 2006 Magastetők szigetelése a szarufák között és alatt Környezetvédelem Tűzvédelem Csend Komfort energiát takarít meg Önnek, mivel kiváló hőszigetelő nem

Részletesebben

A rendelet hatálya (1. )

A rendelet hatálya (1. ) AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MŰSZAKI KÖVETELMÉ YEI EK, MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁSÁ AK, VALAMI T FORGALOMBA HOZATALÁ AK ÉS FELHASZ ÁLÁSÁ AK RÉSZLETES SZABÁLYAIRÓL [3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KVVM EGYÜTTES RE DELET] A rendelet

Részletesebben

Kormányrendeletek. A Kormány 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelete a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról. 1. A rendelet alkalmazási köre

Kormányrendeletek. A Kormány 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelete a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról. 1. A rendelet alkalmazási köre 9308 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 63. szám III. Kormányrendeletek A Kormány 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelete a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról A Kormány a közigazgatási hatósági

Részletesebben

ilyen felszerelve). Meg kell tisztítani, fel kell újítani, vagy új szerelvénnyel kell pótolni, ha szükséges.

ilyen felszerelve). Meg kell tisztítani, fel kell újítani, vagy új szerelvénnyel kell pótolni, ha szükséges. 1. melléklet a 28/2011. (IX. 6.) M rendelethez 1. táblázat 1 A tűzoltó készülék típusa 2 Porral oltó, vizes oltóanyag-bázisú habbal és vízzel oltó A tűzoltó készülékek élettartama és a karbantartási időközök

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS. Súlyok; 1 mg-tól 50 kg-ig HE 1/1-1998

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS. Súlyok; 1 mg-tól 50 kg-ig HE 1/1-1998 HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HE 1/1-1998 Az adatbázisban lévő elektronikus változat az érvényes! A nyomtatott forma kizárólag tájékoztató anyag! TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ELŐÍRÁS HATÁLYA...5 2. MÉRTÉKEGYSÉGEK, JELÖLÉSEK...5

Részletesebben

CLIMAVER. több mint 150 millió eladott m 2 Spanyolországban. Klimatizációs Megoldás Kórházakban és Egészségügyi Központokban Climaver Légcsatorna

CLIMAVER. több mint 150 millió eladott m 2 Spanyolországban. Klimatizációs Megoldás Kórházakban és Egészségügyi Központokban Climaver Légcsatorna CLIMAVER több mint 150 millió eladott m 2 Spanyolországban Klimatizációs Megoldás Kórházakban és Egészségügyi Központokban Climaver Légcsatorna www.isover.es Információ szigetelésekrõl www.isover.hu +34

Részletesebben

Forgalmazás: A BLACHPROFIL 2 termékei több mint 800 erre szakosodott értékesítési

Forgalmazás: A BLACHPROFIL 2 termékei több mint 800 erre szakosodott értékesítési 2014. KATALÓGUS Forgalmazás: A BLACHPROFIL 2 termékei több mint 800 erre szakosodott értékesítési ponton vásárolhatók meg Európában. Az egyes disztribútorok a területi kereskedelmi képviselő és a központban

Részletesebben

1. fejezet 31993L0015

1. fejezet 31993L0015 1. fejezet 31993L0015 Hivatalos Lap L 121, 15/05/1993 o. 0020-0036 finn különkiadás fejezet 15 kötet 12 o. 0185 svéd különkiadás fejezet 15 kötet 12 o. 0185 A Tanács 93/15/EGK irányelve (1993. április

Részletesebben

TAM CERT TH Termék Tanúsító Üzletág (TT) 10-EU-03

TAM CERT TH Termék Tanúsító Üzletág (TT) 10-EU-03 TAM CERT TH Termék Tanúsító Üzletág (TT) 10-EU-03 Nyomástartó berendezések gyártó (szállító) terméktanúsítási eljárása a 9/2001.(IV.05.) GM rendelet Kidolgozta: Dr. Cselőtei István Dátum: 2008.08.01. Aláírás:

Részletesebben

- Gépészeti berendezés projektek- A gépészeti berendezések projektjéneke,a beleegyezés megszerzéséhez a csatlakoztatásra, tartalmaznia kell:

- Gépészeti berendezés projektek- A gépészeti berendezések projektjéneke,a beleegyezés megszerzéséhez a csatlakoztatásra, tartalmaznia kell: 239 SZENTTAMÁS KÖZSÉG HIVATALOS LAPJA Év XLVII Szenttamás, 03.11.2014. Szám: 14 Szükség szerinti kiadmány 122. A Helyi önkormányzatról szóló törvény 46. Cikkelye szerint ( Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönye,

Részletesebben

GÁZ CSATLAKOZÓ VEZETÉKEK ÉS FOGYASZTÓI BERENDEZÉSEK LÉTESÍTÉSI ÉS ÜZEMELTETÉSI M

GÁZ CSATLAKOZÓ VEZETÉKEK ÉS FOGYASZTÓI BERENDEZÉSEK LÉTESÍTÉSI ÉS ÜZEMELTETÉSI M 1 GÁZ CSATLAKOZÓ VEZETÉKEK ÉS FOGYASZTÓI BERENDEZÉSEK LÉTESÍTÉSI ÉS ÜZEMELTETÉSI MŰSZAKIBIZTONSÁGI SZABÁLYZATA (2008. évi kiadás) Lezárva: 2008. december 3. 1. FEJEZET A SZABÁLYZAT ALKALMAZÁSI TERÜLETE

Részletesebben

AZ EU PIACSZABÁLYOZÁSA

AZ EU PIACSZABÁLYOZÁSA AZ EU PIACSZABÁLYOZÁSA AGRÁR-MŰSZAKI TECHNIKÁK AZ AKTUÁLIS SZABÁLYOK TÜKRÉBEN MUNKABIZTONSÁG, KÖRNYEZETVÉDELEM, ÁLLATJÓLÉT FVM KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET BUDAPEST, 2005 AZ EU PIACSZABÁLYOZÁSA AGRÁR-MŰSZAKI

Részletesebben

VICTRIX PRO 80-100 - 120 1 I

VICTRIX PRO 80-100 - 120 1 I Használati útmutató figyelmeztetések HU VICTRIX PRO 80-100 - 120 1 I *1.036116ITA* Kedves Vásárlónk! Gratulálunk, hogy egy csúcsminőségű Immergas terméket választott, amely hosszú ideig fogja az Ön kényelmét

Részletesebben

Használati útmutató VICTRIX 26 2 I *1.031272HU*

Használati útmutató VICTRIX 26 2 I *1.031272HU* Használati útmutató HU VICTRIX 26 2 I *1.031272HU* Kedves Vásárlónk! Gratulálunk, hogy egy csúcsminőségű Immergas terméket választott, amely hosszú ideig fogja az Ön kényelmét és biztonságát szolgálni.

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. A.2. fejezet

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. A.2. fejezet BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE (AJÁNLÁS) A.2. fejezet Biztonsági irányelvek a háztartási kockázat kezelése Betöréses lopás elleni védelem 2007. október

Részletesebben

MAGYAR SZABVÁNY MSZ 13207-1

MAGYAR SZABVÁNY MSZ 13207-1 1994. február A hatálybalépés időpontja: 1994. április 1. MAGYAR SZABVÁNY MSZ 13207-1 Erősáramú kábelvonalak 0,6/1 kv-tól 40/69 kv-ig terjedő névleges feszültségre. A kábelek fektetése Az MSZ 13207-1:1981,

Részletesebben

9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet. az Országos Tzvédelmi Szabályzat kiadásáról

9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet. az Országos Tzvédelmi Szabályzat kiadásáról 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet az Országos Tzvédelmi Szabályzat kiadásáról A tz elleni védekezésrl, a mszaki mentésrl és a tzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 47. (2) bekezdésének 1. pontjában foglalt

Részletesebben

EOLO Star 24 3 E Használati utasítás és figyelmeztetések

EOLO Star 24 3 E Használati utasítás és figyelmeztetések EOLO Star 24 3 E HU Használati utasítás és figyelmeztetések *1.030588HU* Kedves vásárló, köszönjük, hogy ezt, a kíváló minőségű, Immergas terméket választotta, amely az Ön számára tartósan kényelmes és

Részletesebben

Beépített tetőterek hő- és hangszigetelése

Beépített tetőterek hő- és hangszigetelése URSA GLASSWOOL URSA XPS Beépített tetőterek hő- és hangszigetelése Szarufa közötti és alatti szigetelés 02 URSA GLASSWOOL 03 Tallin Szent Pétervár Tartalomjegyzék Tchudovo North Licolnshire London Noisiel

Részletesebben

Műszaki Biztonsági Szabályzat. 1. A Műszaki Biztonsági Szabályzat alkalmazási területe

Műszaki Biztonsági Szabályzat. 1. A Műszaki Biztonsági Szabályzat alkalmazási területe 1 Műszaki Biztonsági Szabályzat 1. A Műszaki Biztonsági Szabályzat alkalmazási területe A gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések Műszaki Biztonsági Szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat)

Részletesebben

Budapest, 2010. május 06. 3/37 ÉME: A-74/2009-I

Budapest, 2010. május 06. 3/37 ÉME: A-74/2009-I Budapest, 2010. május 06. 3/37 ÉME: A-74/2009-I II. AZ ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLYRE VONATKOZÓ KÜLÖNLEGES FELTÉTELEK 1. ADATOK 1.1 A Rendszergazda rendszereit alkotó fő elemek gyártási helyei Knauf GmbH

Részletesebben

Építőipari, munkavédelem. [Segédlet]

Építőipari, munkavédelem. [Segédlet] Építőipari, munkavédelem [Segédlet] Munkabiztonsági Tagozat - 2013 1 Segédlet a földgáz felhasználói berendezés tervezői számára a biztonsági és egészségvédelmi terv öszszeállításához 2 Mellékletek: TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

ÉPÜLETGÉPÉSZETI RENDSZER. PP-R nyomócső rendszer

ÉPÜLETGÉPÉSZETI RENDSZER. PP-R nyomócső rendszer ÉPÜLETGÉPÉSZETI RENDSZER PP-R nyomócső rendszer PP-R NYOMÓCSÕ RENDSZER ÉPÜLETGÉPÉSZETI RENDSZER 1. A PP-R műanyag csőrendszer tulajdonságai A Pipelife PP-R műanyag csőrendszert az MSZ EN ISO 15874 és a

Részletesebben

16/2008. (VIII. 30.) NFGM rendelet a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV.

16/2008. (VIII. 30.) NFGM rendelet a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. 16/2008. (VIII. 30.) NFGM rendelet a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 56. a) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

Részletesebben

OTSZ kérdések válaszok 5. rész

OTSZ kérdések válaszok 5. rész 5. rész I/1. fejezet 2. TERVEZÉSI ALAPELVEK Az építmények építészeti-műszaki tervezése során a tűzvédelmi műszaki kialakítást tűzvédelmi műleírásba, dokumentációba kell foglalni. Minden terv része a tűzvédelmi

Részletesebben