ITB AT /2009 sz. MŰSZAKI ENGEDÉLY GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS ÉS GERDA GTT PLUS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ITB AT-15-7193/2009 sz. MŰSZAKI ENGEDÉLY GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS ÉS GERDA GTT PLUS"

Átírás

1 1 ÉPÍTŐIPARI TECHNOLÓGIÁK INTÉZETE P L Va rs ó, F IL TROWA u. 1 tel.: (48 22) ; (48 22) ; fax: (48 22) Építőipari Műszaki Szabványosítás Európai Uniós Szervezetének Tagja Sorszám: MŰSZAKI ENGEDÉLYEK Műszaki Jóváhagyások Európai Szervezetének Tagja ITB AT /2009 sz. MŰSZAKI ENGEDÉLY az alább nevezett termékek építőipari alkalmasságáról: GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS ÉS GERDA GTT PLUS KÜLSŐ ÉS BELSŐ BEJÁRATI AJTÓK Mellékletben meghatározott terjedelemben és elveken, amely a jelen ITB Műszaki engedély elválaszthatatlan részét képezi. Érvényességi ideje: május 21. Melléklet: Általános és műszaki rendeletek Varsó, május 21. ITB AT /2009 Műszaki engedély ITB AT /2006 Műszaki engedély módosítását képezi. ITB AT /2009 Műszaki engedély dokumentuma 32 oldalból áll. A dokumentum szövege csak egészben másolható. A Műszaki engedély részleteinek publikálásához és terjesztéséhez minden más formában az Építőipari Technológiák Intézetének írásbeli beleegyezése szükséges.

2 2 M E L L É K L E T ÁLTALÁNOS ÉS MŰSZAKI RENDELKEZÉSEK Tartalomjegyzék 1. ENGEDÉLY TÁRGYA RENDELTETÉSE, TERJEDELME ÉS ALKALMAZÁSI FELTÉTELEK MŰSZAKI TULAJDONSÁGOK, KÖVETELMÉNYEK Anyagok és elemek Kivitelezés Az ajtók műszaki tulajdonságai CSOMAGOLÁS, TÁROLÁS ÉS SZÁLLÍTÁS MEGFELELŐSÉG ÉRTÉKELÉSE A megfelelőség értékelési rendszer Előzetes típus vizsgálat Üzemi gyártás ellenőrzés A kész termékek vizsgálata Az ellenőrző vizsgálatok gyakorisága A vizsgálati módszerek Mintavétel a vizsgálathoz A vizsgálati eredmények értékelése FORMÁLIS ÉS JOGI RENDELKEZÉSEK ÉRVÉNYESSÉGI IDEJE KIEGÉSZÍTŐ INFORMÁCIÓK RAJZOK... 24

3 3 1. ENGEDÉLY TÁRGYA Az ITB Műszaki Engedély tárgyát a GERDA által gyártott GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS külső és belső bejárati ajtók képezik. GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók egyszárnyú, kinyitható, bal- vagy jobboldali, befelé vagy kifelé nyiló ajtók. GERDA TT és GERDA TT PLUS ajtók tömör ajtók, azonban GERDA GTT és GERDA GTT PLUS üvegezett ajtók, amelyekben az üvegezett felület nem nagyobb, mint 0,18 m 2. Méretüktől függően az ajtókat 80 és 90E jellel ellátott verzióban gyártják. Az ajtók alapvető méretei az 1. sz. táblázatban találhatók. 1. sz. Táblázat GERDA TT és GERDA GTT Az ajtó jelölése A szárny vastagsága, mm Belső keret Szélesség, mm Szárnyak Külső keret (max.) Szárnyak Magasság, mm Külső keret ,7 90E GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ,6 90E ,5 2102,5 2038,5 2102,5 Az ajtók kazettás felépítésű szárnyból valamint fém keretből, küszöbbel állnak össze. GERDA TT és GERDA GTT ajtókban alkalmazhatók: - aszimmetrikus profilú keretek tömítéssel vagy anélkül (1. sz. rajz 1. és 2. sz. keret), - aszimmetrikus, sarki profilú keretek tömítéssel vagy anélkül (1. sz. rajz 3 és 4. sz. keret), - szimmetrikus profilú keret, tömítés nélkül (4. sz. rajz: 5. sz. keret) GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtókban alkalmazhatók aszimmetrikus profilú keretek tömítéssel vagy anélkül (4. sz. rajz: 1. és 2. sz. keret). Az ajtókban kétféle tömítés használható: - egyrétegű azon ajtók esetén, amelyekben a tömítés csak a szárny tapadására rögzíthető, - dupla azon ajtók esetén, amelyekben a tömítés a szárnyra és a keretre rögzíthető.

4 4 GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS keretei hidegen hajlított idomacélból, 1,2 ~ 1,5 mm vastagságú acéllemezből készülnek. A keret felületét cinkborítással vonják be és PVC fóliával laminálják. Az ajtókeretet acél vagy fa küszöbre szerelik fel. A keret kinézete, méretei és metszete az 1. és 4. sz. rajzon látható. A szárnyak kazettás felépítésűek. A szárnyak GERDA TT és GERDA GTT ajtók esetén 0,6 mm-es, vagy GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók esetén 0,6 ~ 0,7 mm-es két ív horganyzott acél és PVC fóliával bevont, hideg hajlításos módszerrel formázott lemezből készülnek és az ajtó külső, és belső szárnyfelületét képezik. A szárny burkalatai préselt dekor mintával vagy préselés nélküli sima felülettel rendelkeznek. A szárny feltöltése poliuretán hab vagy EPS hungarocell lemez, amelyet poliuretán ragasztó segítségével ragasztanak hozzá a lemezhez. A szárny belsejében, a vasalatok rögzítési helyein vannak beragasztva a fa erősítő elemei. A szárnyak három peremükön tapadó felülettel rendelkeznek a felső vízszintesen és két függőlegesen. A szárny alsó, küszöbi pereme záróléccel van lezárva, amely 0,6 ~ 0,7 mm vastagságú acéllemezből készült. A GERDA GTT és GERDA GTT PLUS ajtók szárnyainak üvegezéséhez ragasztott üvegek használhatók két, 4 mm vastagságú float típusú üvegből. A ragasztott üvegek a szárnyban kivágott nyílásba rögzítésre kerülnek, a csavarral rögzített műanyag keret segítségével. A keret és az üveg közötti rés gumitömítéssel és szilikonnal van tömítve. A szárnyak szerkezete a és 6. rajzon látható. Az ajtók süllyesztett tömítéssel rendelkeznek, amelyek a szárny tapadó részében kerültek elhelyezésre egy tömítésű ajtók esetén, vagy a szárny tapadó részében és kereten a dupla tömítésű ajtók esetén. A tömítés az ajtó küszöbén is megtalálható. Az ajtó tömítésének a vázlata a 7. sz. rajzon látható. GERDA TT és GERDA GTT ajtók szárnyai 2 illetve 3 zsanérral vannak felfüggesztve a keretben, azonban GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók 3 csap zsanérral kerültek felfüggesztésre. Záró vasalatként két süllyesztett, rugós-reteszes, három pontos zár alkalmazható. A zsanér oldalán az ajtók szintén fel vannak szerelve 2 vagy 3, a szárnyon rögzített blokkoló csappal. Az ajtószárnyba kitekintő szerelhető. Opcionális felszerelésként merev lánc is felszerelhető. GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók műszaki követelényei a 3. pontban láthatók.

5 5 2. RENDELTETÉSE, TERJEDELME ÉS ALKALMAZÁSI FELTÉTELEK GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók dupla tömítéses verzióban alkalmazhatók, mint külső ajtók, valamint mint belső, bejárati ajtók, a PN- B-91000:1996 szabványban megállapított terminológiának megfelelően a külső valamint a belső falakon a nyílások bezárását képezve a lépcsőház vagy a folyosó és a helyiségek között a 3.2. pontban meghatározott műszaki tulajdonságok terén. GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók az egyrétegű tömítéses verzióban alkalmazhatók, mint belső bejárati ajtók a lakás- és közhasznú építésben, a PN-B-91000:1996 szabványban megállapított terminológiának megfelelően a belső falokon a nyílások bezárását képezve a lépcsőház vagy a folyosó és a helyiségek között a 3.2. pontban meghatározott műszaki tulajdonságok terén. A teherbíró képességi követelmények szempontjából az ajtók alkalmazhatók a PN-EN 1192:2001 szerint a 2. követelmény osztálynak megfelelő körülményekben, azaz közepes üzemeltetési körülmények közt. A helyiségek zajvédelmére való tekintettel GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók egyrétegű valamint dupla tömítéses verzióban - amelyekre a D r 25 db, D 2-25 db i R w = 27 db hangszigetelési osztályok jellemzőek - egyaránt alkalmazhatók a PN-B :1999 vagy PN-87/B-02151/03 szabvány követelményeinek megfelelően abban az esetben, amennyiben az épület annak a szabványnak megfelelően volt megtervezve. A korrozió védelemi követelményekre való tekintettel, a jelen engedélyben szereplő ajtók alkalmazhatók a PN-EN ISO :2001 szerinti C1, C2 és C3 agresszivitású környezetben. Az épületek hővédelmére való tekintettel GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók dupla tömítéses verzióban, a 2,6 W/(m 2 K)-nál nem magasabb hő áthatási együtthatónál alkalmazhatók külső ajtóként. A légáteresztés tekintetében mind az egyrétegű, mind a dupla tömítéses verzióban GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók teljesítik a PN-EN 12207:2001 szabvány 2. osztály követelményeit. Dupla tömítéses verzióban GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók teljesítik az alábbi követelményeket: - a PN-EN 12210:2001 szerinti szél terhelés tekintetében teljesítik az 5C osztály követelményeit, - a PN-EN 12208:2001 szerinti vízzárás tekintetében a 3A, 3B osztály követelményeit.

6 6 Az Engedélyben szereplő ajtók beépítésének meg kell egyeznie a meghatározott létesítményre kidolgozott műszaki tervvel, az alábbiak figyelembe vételével: - érvényben lévő szabványok és műszaki-építőipari előírások, különösképpen az Infrastruktúra Miniszter 2002.április 12-i keltezésű rendelete a műszaki feltételekről (Hivatalos Közlöny, évi, 75. sz., 690. tételszám), amelyeknek meg kell felelnie az épületeknek és az elhelyezésüknek, - A műszaki Engedély határozatai, - A Gyártó által kidolgozott és a vevőnek a termékkel leszállított keret szerelési és ajtó beépítési útmutató. 3.MŰSZAKI TULAJDONSÁGOK, KÖVETELMÉNYEK 3.1. Anyagok és elemek A keretek és szárnyak acél lemezei. A keretek acélidomai hideg hajlításos módszerrel vannak elkészítve, 1,2 ~ 1,5 mm vastagságú, DC01 fajtájú, PN-EN 10152:2005 szerint ZE 100/00 bevonattal horganyzott acéllemezekből. A horganyzott lemezek felületei kiegészítően legalább 100 mm vastagságú, PVC (F) fóliával kell, hogy bevonva legyenek. Az ajtó szárny borítása hideg hajlításos módszerrel, 0,6 mm vastagságú, PN-EN 10327:2006 szerint DX53D fajtájú, Z100 tűzálló horganyzott bevonattal borított acéllemezből készülhet. A lemez horganyzott felülete kiegészítően be kell, hogy legalább 100 mm vastagságú, PCV (F) fóliával legyen bevonva Hungarocell lemez. A szárnyak feltöltéséhez alkalmazandó 45,5 vagy 55,4 mm vastagságú, PN-EN 13163:2004/AC:2006 szerinti EPS EN T2-L2-W2-S2-P4-BS250- CS(10)200-DS(N)2-DS(70)1 kóddal jelölt EPS hungarocell lemez Poliuretán hab. A szárnyak feltöltéséhez használt poliuretán habnak rendelkeznie kell legalább 30 kg/m 3 látszólagos sűrűséggel, valamint teljesítenie kell a következő követelményeket: - A + 85 ± 5 C felmelegítés után 24 órán belül a lineáris méretek változása nem több mint 1,0 %, - Nyomási ellenállóképesség nem kevesebb, mint 100 kpa, - Merőleges széthúzási képesség a minta homlakzati felületén (a minta homlakzati felülete merőleges és párhuzamos a hab növekedési irányához) nem kevesebb, mint 100 kpa.

7 Poliuretán ragasztó. A hungarocell lemezek ragasztásához az egykomponensű poliuretán ragasztót kell alkalmazni, amelynek nincs destruktív hatása a hungarocellre. A hungarocell-acél lemez kötés széthúzás ellenállóképessége: C hőmérsékletnél nagyobbnak kell lennie, mint 0,15 MPa, de a rongálásnak a hungarocellnél kell bekövetkeznie, C hőmérsékletnél nagyobbnak kell lennie, mint 0,10 MPa, de a rongálásnak a hungarocellnél kell bekövetkeznie Küszöb. Az ajtó küszöbének keményfa fűrészárúból vagy acéllemezből kell lennie. A sz. rajz szerinti tömítésnek a küszöbbe szerelve kell lennie Tömítések. Az ajtókban Knurow-i AiB" s.c Ipari-Kereskedelmi Vállalat által gyártott süllyesztett tömítések alkalmazhatók: - a felső vízszintes és függőleges szárny tapadásoknál KA 20 jelölésű tömítések, - a keretben KA 2 jelölésú tömítés, Küszöbnél KA 2 vagy KD11 jelölésű tömítések használhatók. A tömítések formája a 8. és 9. sz. rajzokon láthatók Üvegek. GERDA GTT és GERDA GTT PLUS ajtók szárnyaiban ragasztott, PN-EN 572-2:1999 szerinti, 4 mm-es vastagságú float típusú üvegek alkalmazhatók. Az üvegezett felület nem lehet nagyobb, mint 0,18 m Vasalatok. GERDA TT és GERDA GTT ajtók esetében az ajtóknak 2 vagy 3 valamint GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók esetében 3 csapos, háromszárnyú zsanér készlettel kell rendelkeznie, legalább az alábbi PN-EN 1935:2003 szerinti osztályokban: Záró vasalatként alkalmazható a GERDA Kft. által gyártott ZW1000 süllyesztett hárompontos zár, amely KT/401/MP/2005 szerinti C osztály és PN-EN 12209:2005 szerint a biztosítási 7. osztály követelményeit teljesíti. Kiegészítő zárként használható a GERDA Kft. által gyártott ZW 500 süllyesztett, hárompontos zár. Ezen kívül az ajtónak rendelkeznie kell kettő vagy három állandó kiemelést gátló csappal, amely be van szerelve a szárnyba a zsanér oldalán, valamint rendelkeznie kell kilincs készlettel. Opcionális felszerelésként az ajtóba felszerelhető merev ajtólánc. Az ajtók rendelkezhetnek kitekintővel (kukucskálóval).

8 Korrózió elleni védelem. A szárnyak acéllemezes borítási felületei legalább 100 g/m 2 tömegű horganyzott valamint szerves PVC (F) bevonattal vannak biztosítva. A bevonatnak teljesíteni kell a következő követelményeket: - PN-EN ISO 2808:2000 szerint jelölt horganyzott bevonat vastagsága nem kisebb, mint 7 mm, - A horganyzott bevonat kinézete, vizuális értékelés - hibátlan - PN-EN ISO 2409:1999 szerint jelölt horganyzott bevonat aljzatra való tapadásának ellenálló képessége 0 fok, - PN-EN ISO 2808:2000 szerint jelölt PVC (F) bevonat vastagsága nem kisebb, mint 100 mm, - PVC (F) bevonat kinézete, vizuális értékelés - hibátlan - PN-EN ISO2409:1999 szerint jelölt PVC (F) bevonat aljzatra való tapadásának ellenálló képessége 0 fok, A keret felületei elektrolitosan bevitt horganyzott bevonattal valamint PVC (F) szerves vagy poros poliészter bevonatokkal boztosítani kell. A bevonatoknak a következő követelményeket kell teljesíteniük: - PN-EN ISO 2808:2000 szerint jelölt horganyzott bevonat vastagsága nem kisebb, mint 7 mm, - A horganyzott bevonat kinézete, vizuális értékelés - hibátlan - PN-EN ISO 2409:1999 szerint jelölt horganyzott bevonat aljzatra való tapadásának ellenálló képessége 0 fok, - PN-EN ISO 2808:2000 szerint jelölt PVC (F) bevonat vastagsága nem kisebb, mint 100 urn, - PVC (F) bevonat kinézete, vizuális értékelés - hibátlan - PN-EN ISO2409:1999 szerint jelölt PVC (F) bevonat aljzatra való tapadásának ellenálló képessége 0 fok Kivitelezés Az ajtók kivitelezése a rendszeri dokumentációnak megfelel, látható sérülések nélkül (repedés, karc, behorpadás, stb.) és külső hibák nélkül (a szomszédos elemek kötésénél beugrások, a sima felületek egyenlőtlensége, folytonasság hiánya a bevonatokban és tömítésekben, stb.). A lemezek és acélidomok kötéseit ellenőrízni kell a ZUAT-15/III.16/2007 szerint. A kereteknek egyeneseknek, egyenlőtlenségek, és állandó deformálódás nélkülinek kell lenniük.

9 9 A keret függőleges gerendáinak párhuzamosoknak kell lenniük egymással és merőlegesnek a keret vízszintes gerendájához. A vasalatokat úgy kell rögzíteni, hogy ne okozzanak kiegészítő feszültségeket. A zsanér szárnyainak a tengelye koaxiális valamint párhuzamos kell, hogy legyen a keret zsanéros állvány felületéhez vagy a szárny keret függőleges felületéhez képest. A keretek függőleges gerendáiban a kampós nyilásokat a zárakhoz úgy szerkesztett légmentes takaróval kell bebiztosítani, hogy ne takarják a kampós nyilásokat és biztosítsák a retesz és zár teljes kihúzását. Az öntapadós tömítéseket folyamatosan kell elhelyezni, feszültég nélkül a szárny és keret egész kerületén Az ajtók műszaki tulajdonságai Méretei. Az ajtók méreteinek egyeznie kell az 1. ponttal valamint 1 * 6.sz. rajzzal. Az acél keret méreteinek a névleges értéktől való eltérései nem léphetik túl a ZUAT-15/III.16/2007-ban megadott megengedett eltéréseket, azaz magasság a bevágásnál ± 2,0 mm, szélesség a bevágásnál +3,0/-1,0 mm, szélesség a nyílásban +3,5/-1,5 mm, a zsanérok elhelyezése ± 1,0 mm. A szárny méret eltérései nem haladhatják meg PN-EN 1529:2001 szabvány szerinti a tűrés 2. osztályában megengedett eltéréseket, azaz 1,5 mm (szélességi és magassági eltérések) és 1,0 mm (vastagság eltérés) A szárny négyszögletessége. A szárny sarkának négyszögletesség-eltérése nem haladhatja meg PN-EN 1529:2001 szabvány szerinti tűrés 2. osztályában megengedett eltéréseit, azaz 1,5 mm-t A szárny lapossága. Az ajtószárny eltérése az általános laposságától: egyenlőtlenségek (a sarok laposságától való eltérés), görbe mentén (függőleges irányban) és oldalsó hajlítás (vízszintes irányban) nem haladhatják meg a PN-EN 1530:2001 szabvány szerinti tűrés 3. osztályában megengedett eltéréseket, azaz megfelelően 4,0 mm-t, 4,0 mm-t és 2,0 mm-t. A helyi laposságtól való eltérés nem haladhatja meg a PN-EN 1530:2001 szerinti tűrés 1. osztályában megengedett eltérést, azaz 0,6 mm Az ajtó megfelelő műkődése. Zárásnál és nyitásnál a szárny mozgása folyamatos, zökkenőmentes és a szárny és keret között súrlódás mentes kell, hogy legyen. A mozgó alkatrészek működésének elakadás-mentesnek kell lenniük. A tömítéseknek szorosan kell tapadniuk a szárny és keret megfelelő felületeire, a szerkezeti alapelveknek megfelelően.

10 A működési erők értékei az ajtók működtetésénél. PN-EN :2001 szerint mért mükődési erők nem haladhatják meg PN-EN 12217:2001 szerinti 2. tűrési osztály részére meghatározott következő megengedett értékeket: - A záráshoz szükséges dinamikus erő - max. 50 N, - A szárny mozgásához és mozgásban tartásához szükséges erő - max. 50 N, - A kilincs használatával az ajtó kinyitásához szükséges erő vagy fordulat nyomatéka, - max. 50 N vagy 5 Nm, - A kulcs zárban való elfordításához szükséges erő vagy fordulat nyamatéka - max. 10 N vagy 2,5 Nm A szárny síkjában működő függőleges terhelésnek való ellenállóképesség. Statikus terhelés 600 N értékű (ellenállóképesség 2. osztálya) függőleges erővel 90 -os szögben a tompa szárnyra a PN-EN 947:2000 szabványnak megfelelően nem okozhat: - 1 mm-nél nagyobb, az alsó, zár oldali sarokban mért vízszintes, tartós deformációkat, - 1 mm-nél nagyobb változást a szárny átmérő hosszában, - meghibásodást a termékben. Az ajtók megfelelő működését a vizsgálat után a pontnak megfelelően le kell ellenőrizni Statikus torziós ellenállóképesség (csavarószilárdság). Az ajtókat 250 N értékű erővel (ellenállóképesség 2. osztálya) torzító, a tompa szárnyra 90 -os szögben ható és a zár oldalának felső sarkában blokkolt statikus terhelés a PN-EN 948:2000 szabvány szerint az erő alkalmazása helyén (a zár oldali alsó sarok) nem okozhat a függőleges szárnyban 2 mm-nél nagyobb tartós deformálódást. Az ajtók megfelelő működését a vizsgálat után a pontnak megfelelően le kell ellenőrizni A könnyű és nehéz testtel való ütközésbiztosság. A háromszoros könnyű és nehéz, 30 kg-os testtel, E = 60 J energiával (2. osztály) való ütés eredményeként a PN-EN 949:2000 szerinti helyen az ajtó szárnyain nem mutatkozhat semmilyen mechanikai megbihásodás (pl. a feltöltés összenyomódása, rétegződés, repedés a vasalat rögzítése helyén, stb.) sem a szárny nyitási, sem pedig a zárási irányában. A szárny tartós deformálása esetén az ütés helyének síkja az ütés előtti és utáni eltérés különbségeként nem haladhatja meg 2 mm-t. Az ajtók megfelelő működését a vizsgálat után a pontnak megfelelően le kell ellenőrizni.

11 A nehéz testtel való ütközésbiztosság. A szárny felületén az 50 mm-es átmérőjű és 500 g tömegű acélgolyó ütésével, E = 1,5 J energiával (ellenállóképesség 1. osztálya) eredményezett benyomódás mélységének átlagos értéke a PN-EN 950:2000 szabvány által megjelölt helyen nem haladhatja meg az 1,0 mm-t, azonban a benyomódások max. értéke sem lehet több mint 1,5 mm. A fent említett benyomódások átmérőjének átlagos értéke nem haladhatja meg a 20 mm-t. A vizsgálat után a szárny felületein nem jelentkezhetnek mechanikai sérülések (törés, átütés és repedés, rétegeződés). Felléphetnek azonban a külső (befejező) réteg egyedi sérülései Szélterhelési ellenállóképesség. A PN-77/B szerinti szél nyomásra P1 (nyomás/szivás) jellemző, de 2000 Pa-nál nem kisebb terhelés hatása alatt, a legjobban deformálódott ajtó elemének a viszonylagos homlokzati lehajlása nem haladhatja meg az elem alátámasztó pontok közötti távolság 1/300-át, ami PN-EN 12210:2001 szerint az 5C osztálynak felel meg. PN-EN 12211:2001 szerinti többszörös, ciklikusan változó (P 2 = 0,5 P-) szélállósági vizsgálat után az ajtó nem szenvedhet látható meghibásodásokat, és a vizsgálat után a levegő áthatósága nem lehet 20%-kal nagyobb, mint max. levegő áthatósága a szélállósági vizsgálat előtt elért átereszthetőségi osztálynak. PN-EN 12211:2001 szerinti biztonsági terheléses (P 3 = 1,5 P1) vizsgálat eredményében az ajtó nem szenvedhet a felhasználó biztonságát veszélyeztető sérülést vagy meghibásodást. Olyan meghibásodások keletkezése megengedett, mint a vasalatok megcsavarodása valamint a keret vagy szárny repedése vagy repedések azzal a feltétellel, hogy semelyik rész nem válik le és az ajtó zárva marad Rázkódásállóság. A szárnynak a kerettel való, 500-szor ismétlődő ciklikus ütközése után az ajtón nem mutatkozhat semmilyen mechanikai sérülés, azaz a bevonat benyomódása, repedés a vasalat rögzítésénél, stb., az pontnak megfelelően elvégzett ellenőrzések után. Az ajtók megfelelő működését a vizsgálat után a pontnak megfelelően le kell ellenőrizni Az ajtó ellenállóképessége a szárny ciklikus, többszöri nyitására és zárására (a működés biztos volta). PN-EN 1191:2002 szabványnak megfelelő ciklikus szárny nyítás és zárás után az ajtókon nem mutatkozhat semmilyen deformálódás vagy a funkcionálitása elveszétését vagy alkalmatlanságát okozó meghibásodás, pl. leszakadás, a zsanérok elmozdulása vagy kihajlása, változás a szárny szerkezetében, a zár csapja rögzítésének a legyengülése a keretben, stb. A tömítésnek szorosan kell tapadnia a szárny és keret megfelelő felületeihez, a szerkezeti alapelveinek megfelelően. A típus és ellenőrző vizsgálatokban nem szereplő, a jóváhagyási eljárásban meghatározott tulajdonság.

12 Légáteresztés. Az ajtó levegő beszivárgási együtthatójának átlagos értéke nem haladhatja meg az 1,0 m 3 /(mhdapa) 2/3. PN-EN 12207:2001 szerint az ajtó légáteresztésének legalább 2. osztálynak kell megfelelnie, azaz 27 m 3 /hm 2 az ajtó felülete vonatkozásában, valamint 6,75 m 3 /hm 2 az illesztési vonal hosszúsága vonatkozásában Vízzárás. A dupla tömítéses ajtók felületén nem mutathatkozhat átnedvesedés a felület egy 1 m 2 ére való 2 l /perc-es permetezésnél, a nyomás Ap = 150 Pa különbségénél, ami megfelel a PN-EN 12208:2001 szerinti 3A osztály követelményeinek a külső, nem védett, kifelé nyítható ajtók részére valamint 3B osztály követelményeinek a részlegesen védett, kifelé nyitható ajtók részére Hangszigetelés. GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók megfelelő hangszigetelése a PN-B :1999 szerinti értékelési mutatókkal R A1 (alap osztályozás) és R A2 (kiegészítő osztályozás) valamint súlyozott léghanggátlás R W mutatóval jellemezhető a PN-87/B-2151/03 szerinti hangszigetelő követelmények figyelembevételével tervezett létesítmények esetében, ami miatt az ajtók a 2. sz. táblázatban bemutatott akusztikai osztályokba sorolhatók. Az ajtó fajtája D 1 osztály R A1 mutató szerint Akusztikai osztály db D 2 osztály R A2 mutató szerint 2. sz. táblázat R W osztály R W mutató szerint GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS i GERDA GTT PLUS D 1-25 D 2-25 RW=27 D1 osztály - 25 db magába foglalja az ablakokat és erkély ajtókat R A1 = 27 ~ 31 db mutatóval. D 2 osztály - 25 db magába foglalja az ablakokat és erkély ajtókat R A2 = 27 ~ 31 db mutatóval. R W osztály - 27 db magába foglalja az ablakokat és erkély ajtókat R W = 27 ~ 31 db mutatóval Hőátadási tényező. Az ajtó U hőátadási tényező egyenlő: - 1,6 W/(m 2 K) GERDA TT és GERDA TT PLUS (teljes szárnyú) ajtók esetében a dupla tömítéses verzióban, - 2,0 W/(m 2 K) GERDA GTT és GERDA GTT PLUS (üvegezett szárnnyal, legfeljebb 0,18 m 2 üveg felülettel) ajtó esetében a dupla tömítéses verzióban.

13 13 4. CSOMAGOLÁS, TÁROLÁS ÉS SZÁLLÍTÁS GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók PN-B :1996 szabvány szerint csomagolhatók, tárolhatók és szállíthatók. Minden csomagoláshoz egy címke tartozik, amelyen legalább az alábbi adatoknak kell szerepelnie: - a gyártó neve és címe, - a termék nevét tartalmazó termék azonosító, - ITB AT /2009 Műszaki Engedély száma, - Az országos megfelelőségi nyíilatkozat kiállítási száma és dátuma, - Tárolási és szállítási információ, - Építőipari jel. A termékek építőipari jellel való jelölésének meg kell felelnie az Infrastruktúra Miniszter augusztus 11-i keltezésű rendeletének az építőipari termékek megfelelőség nyilatkozása módjáról valamint az építőipari jellel való jelölési módról (Hivatalos Közlöny 198/2004 sz., 2041 tételszám). 5. MEGFELELŐSÉG ÉRTÉKELÉSE 5.1. A megfelelőség értékelési rendszer A április 16-i keltezésű, az építőipari termékekről szóló rendelet 1. bekezdésének 8. cikkelye valamint 3. pont, 1. bekezdés, 4. és 5. cikkelyének megfelelően (Hivatalos Közlöny 92/2004 sz., 881. tételszám) az ajtók, amelyekre az alábbi Műszaki Engedély vonatkozik, forgalomba hozhatók és alkalmazhatók az építési munkák során a felhasználási és alkalmazási tulajdonságuknak megfelelő terjedelemben, ha a gyártó elvégezte a megfelelőségi értékelést, kiadta az országos megfelelőségi nyilatkozatot az AT /2009 Műszaki Engedéllyel együtt és megjelölte a termékeket építőipari jellel, az érvényben lévő előírásoknak megfelelően. Az Infrastruktúra Miniszter augusztus 11-i keltezésű, az építőipari termékek megfelelőség nyilatkozása módjáról valamint az építőipari jellel való jelölési módról szóló rendeletének megfelelően (Hivatalos Közlöny 198/2004 sz., 2041 tételszám) GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók megfelelőségi értékelését a Gyártó végzi, 3 rendszert alkalmazva.

14 14 A 3 rendszerrel való megfelelőségi értékelés esetén, Gyártó kiállíthatja az országos megfelelőségi nyilatkozatot AT /2009 Műszaki Engedéllyel együtt az alábbiak alapján: a) a típus akredditált labor által végzett előzetes vizsgálata, b) üzemi gyártás ellenőrzés A típus előzetes vizsgálata A típus előzetes vizsgálata a megkövetelt műszaki-felhasználási tulajdonságokat igazoló vizsgálat, a termék forgalomba hozatala előtt. A GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtó típusok előzetes vizsgálata magába foglalja az alábbiakat: a) a szárny síkjában működő függőleges, statikus terheléseknek való ellenállóképesség, b) csavarószilárdság, c) a könnyű és nehéz testtel való ütközésbiztosság, d) nehéz testtel való ütközésbiztosság, e) rázkódásállóság, f) légáteresztés, g) vízzáróság (csak a dupla tömítésű ajtók esetében), h) szélterhelési ellenállóképesség (csak a dupla tömítésű ajtók esetében), i) hangszigetelő osztályok, j) hőátadási tényező (csak a dupla tömítéses verzió esetében). Azon vizsgálatok, amelyek a jóváhagyási eljárásban a termék műszaki-felhasználási tuladonsága meghatározásának az alapját képezték, a típus előzetes vizsgálatát képezik a megfelelőségi értékelésben Üzemi gyártás ellenőrzés Az üzemi gyártás ellenőrzés magába foglalja az alábbiakat: 1) a nyersanyagok és összetevők részletezését és ellenőrzését, 2) ellenőrzést és vizsgálatot a gyártás folyamatában, valamint a Gyártó által végzett késztermékek vizsgálatait ( 5.4 pont), a meghatározott vizsgálati tervnek megfelelően valamint az üzemi gyártás ellenőrzés dokumentációban meghatározott elvek és eljárások szerint, amelyek alkalmazkodnak a gyártási technológiához és igyekeznek elérni a követelmény szerinti tulajdonságú termékeit. A Jóváhagyásban foglalt, az ajtókban használt összetevők műszaki tulajdonságait igazolni kell a megfelelőségi nyilatkozatokkal azon termékek esetében, amelyek a április 16-i keltezésű, az építőipari termékekről szóló törvény (hivatalos Közlöny 92/2004 sz., 881. tételszám) követelményei alá esnek, a többi termék esetén - a Gyártó által kiadott műszaki tanusítvány elegendő. A dokumentumoknak tartalmazniuk kell különösképpen az

15 15 alábbiakat: - vasalatokat, - tömítéseket, - üvegeket, - a szárnyak bevonatait és feltöltéseit. A gyártás ellenőrzésnek igazolnia kell, hogy a termék megfelel ITB AT /2009 Műszaki Engedélynek. A gyártási ellenőrzés eredményei rendszeresen rögzítésre kerülnek. A beszámoló bejegyzéseinek igazolnia kell, hogy a termék teljesíti a megfelelőségi értékelés kréteriumait. Minden termék tételnek egyértelműen jelölve kell lennie a vizsgálati lajstromban és kereskedelmi dokumentumokban Kész termékek vizsgálata A vizsgálat programja. A program magába foglalja az alábbiakat: a) jelenlegi vizsgálatokat, b) időszakos vizsgálatokat Jelenlegi vizsgálatok. Jelenlegi vizsgálatok magukba foglalják az alábbiak ellenőrzését: a) a kivitelezés minősége, b) méretek, c) az ajtók műkődésének szabályosságát Időszakos vizsgálatok. Az időszakos vizsgálatok magukba foglalják az alábbi ellenőrzéseket: a) a szárny merőlegessége, b) a szárny sík felülete, c) a műveleti erők értéke, d) a szárny síkjában működő függőleges terhelésre való ellenállóképessége, e) csavarószilárdság, f) légátereszthetősége, g) vízzáróság (csak a dupla tömítésű ajtók esetében), h) szélterhelési ellenállóképesség (csak a dupla tömítésű ajtók esetében), i) a hangszigetelő osztályok.

16 Az ellenőrző vizsgálatok gyakorisága A jelenlegi vizsgálatokat a meghatározott vizsgálati terv szerint kell végezni, legalább minden termék tétel részére vonatkozóan. A termék tétel nagyságát az üzemi gyártási ellenőrzési dokumentációban kell meg határozni. Az időszakos vizsgálatokat legalább 3 évente el kell végezni A vizsgálati módszerek A felhasznált anyagok ellenőrzése A poliuretán hab tulajdonságainak ellenőrzése. A poliuretán hab tulajdonságainak ellenőrzése a pontban megadott terjedelemben az alábbi szabványok szerint elvégezhető: - sűrűség - PN-EN 1602+AC: 1999 szerint, - a PN-EN 1604+AC:1999 szerint a + 85 ± 5 C felmelegítés után 24 órán belül a lineáris méretek változása, - nyomószilárdság - PN-EN 826:1998 szerint, - húzószilárdság a minta homlokzatára merőlegesen - PN-EN 1607:1999 szerint. Az eredmények összehasonlíthatók a pontban megadott követelményekkel. A jellemzők ellenőrzése legalább 3 évenként elvégezhető Húzószilárdság ellenőrzése a hungarocell-acéllemez illesztésen. A húzószilárdság ellenőrzése a hungarocell-acéllemez illesztésén a 12, egyenként 100 x 100 mm es hungarocell-acéllemez mintán elvégezhető, a hungarocell 30 mm-es vastagságnál. A minták összeragaszthatók a gyártó technológiának megfelelően. 6 minta összeragasztása után alá kell vetni a húzóerő hatásának a teherbírási gépben, megjegyezve a max. értékeket valamint a minták rongálásának a jellegét. A terhelés sebessége 10 mm/min kell, hogy legyen. A megmaradt 6 minta elhelyezhető a klímakamrában 24 órára + 70 C hőmérsékleten. A klima után a minták a fentiek szerint alávethetők a húzóerők hatásának. A húzószilárdságot úgy kell kiszámolni mint az erő és a minta keresztmetszetéhez való viszonyát. Az eredmény összehasonlítható a pontban megadott követelményekkel A kivitelezés minőségének az ellenőrzése. Az ajtó kivitelezésének a minősége ZUAT-15/I I I.16/2007 szerint ellenőrízhető, pont. Az eredmény összehasonlítható a 3.2. pontban megadott követelményekkel A méret eltéréseinek ellenőrzése. Az ajtó méreteinek az eltérései ZUAT-15/I I I.16/2007 szerint ellenőrízhetők, pont. Az eredmény összehasonlítható a pontban megadott követelményekkel.

17 A szárny derékszögűségének ellenőrzése. Az ajtószárny derékszögűsége PN-EN 951:2000 szerint ellenőrízhető. Az eredmény összehasonlítható a pontban megadott követelményekkel A szárny síkjának az ellenőrzése. A szárny síkja PN-EN 952:2000 szerint ellenőrízhető. Az eredmény összehasonlítható a pontban megadott követelményekkel A szabályos működés ellenőrzése. A vizsgálat lényege a szárny rendeltetésszerű, szabályos működésének az ellenőrzése a szárny nyítása, fordítása és zárása közben. A termék vizsgáló állomáson való rögzítése után a szárnyat ki kell nyítni a teljes nyításig, azt követően pedig bezárni. A szárny szabályos működésének valamint a zárak működésének próbáját háromszor kell elvégezni. Ellenerőzni kell a tömítések tapadását. Az eredményt össze kell hasonlítani a pont követelményeivel A működési erők értékeinek ellenőrzése. A működési erők értékei PN-EN :2001 szerint ellenőrízhetők. Az eredmény összehasonlítható a pontban megadott követelményekkel Az ajtók a függőleges terheléssel szembeni ellenállásának ellenőrzése. Az ajtók a függőleges statikus terheléssel szembeni ellenállását, amely a szárny felületére hat, PN-EN 947:2000 szerint kell ellenőrízni. Az eredmény összehasonlítható a pontban megadott követelményekkel Statikus csavarószilárdság ellenőrzése. A statikus csavarószilárdság PN-EN 948:2000 szerint ellenőrizhető. Az eredményt össze kell hasonlítani a pontban megadott követelményekkel A könnyű és nehéz testtel való ütközésbiztosság ellenőrzése. A könnyű és nehéz testtel való ütközésbiztosságot PN-EN 949:2000 szerint kell ellenőrizni. Az eredményt össze kell hasonlítani a pontban megadott követelményekkel A nehéz testtel való ütközésbiztosság ellenőrzése. A szárny bevonatának a nehéz testtel való ütközésbiztossága PN-EN 950:2000 szerint ellenőrizhető. Az eredményt össze kell hasonlítani a pontban megadott követelményekkel Szélállóság ellenőrzése. Az ajtó szélállóságát PN-EN 12211:2001 szerint kell ellenőrizni. Az eredményeket össze kell hasonlítani a pontban megadott követelményekkel.

18 Rázkódás-ellenállás ellenőrzése. Az ellenőrzést az egyik ajtón kell elvégezni PN-88/B szerint (kivéve a fenti szabványt 2.7 pont). A vizsgálat után az ajtószárnyat felülvizsgálatra kell küldeni, és a vizsgálat eredményeit összehasonlítani a pontban megadott követelményekkel Az ajtó ciklikus, többszöri szárny nyitására és zárására vonatkozó ellenállóképességének ellenőrzése (működés biztos volta). Az ellenőrzést PN-EN1191:2002 szerint kell elvégezni, az ajtók egy készletén, elvégezve a nyitást és zárást egy es cikluson keresztül. Az eredményeket össze kell hasonlítani a pontban megadott követelményekkel Légáteresztés ellenőrzése. A légáteresztés ellenőrzése a PN-EN 1026:2001 szerint elvégezhető, az ajtó általi légáteresztést megjelölve m 3 /hm ban valamint m 3 /hm 2 -ban. Kiegészítésképpen sorba kiszámíthatók a levegő beszivárgási együtthatók a az alábbi nyomás szintek részére Ap: 50, 100, 150, 200, 250 i 300 Pa ze wzoru (2): ahol: a= k' (2) A a - annak a levegőnek a mennyisége, amely 1 óra alatt a szárny és keret közötti 1 fm-es illesztési résen át tudna hatolni, 0 C hőmérsékletnél, a nyomás különbségnél E t Ap H Ap = 1daPa,m 3 /hm(dapa) 2/3 - mért levegő mennyisége, amely átfolyik a résen úgy mint fent, a meghatározott hőmérsékleten és a nyomás különbségnél Ap, egy órán belül m 3 /h Ap, - az ajtó külső és belső oldal közötti nyomás különbségének az értéke, dapa, - együttható a levegő mennyiségének a kiszámításához, amely áthatolna az illesztési résen, 0 C hőmérsékletnél, azaz n = Y (3) yo ahol: Y Yo - a levegő sűrűsége a vizsgálati hőmérsékleten, - a levegő hőmérséklete 0 C hőmérsékletnél. A 300 Pa-hoz az egyes nyomás szintek részére kiszámított levegő beszivárgási együttható "a" értékei alapján ki kell számolni a levegő beszivárgási együttható "a śr " átlag értékét a vizsgált ajtók részére. Az eredményeket össze kell hasonlítani a pontban megadott követelményekkel.

19 Vizzárás ellenőrzése. A vizzárás ellenőrzését PN-EN 1027:2001 szerint el kell végezni, A valamint B módszerrel. Az eredményeket össze kell hasonlítani a pontban megadott követelményekkel Hangszigetelés ellenőrzése. Az ajtók hangszigetelését PN-EN :1999 szerint meg kell határozni, R A1, R A2 i R w együtthatót PN-EN ISO 717-1:1999 szerint ki kell számolni. Az eredményeket össze kell hasonlítani a pontban megadott követelményekkel Hőátadási együttható ellenőrzése. Hőátadási együtthatót PN-EN ISO :2002. szerint kell meghatározni. Az eredményeket össze kell hasonlítani a pontban megadott követelményekkel A minták felvétele a vizsgálatokhoz A vizsgálati mintákat PN-83/N szabványnak megfelelően kell felvenni A vizsgálati eredmények értékelése A gyártott ajtót a követelményeknek megfelelőnek kell tekinteni, ha az összes vizsgálati eredmény pozitiv. 6. FORMÁLIS ÉS JOGI RENDELKEZÉSEK 6.1. A jelen Műszaki Engedély helyettesíti az ITB AT /2006 Műszaki Engedélyt ITB AT /2009 Műszaki Engedély igazolja GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS külső és belső bejárati ajtók alkalmazhatóságát az építőiparban az Engedély határozataiból kitűnő terjedelemben. A április 16-i keltezésű, az építőipari termékekről szóló rendelet 1. bekezdésének 8. cikkelye, valamint 3. pont, 1. bekezdés, 4. és 5. cikkelyének megfelelően (Hivatalos Közlöny 92/2004 sz., 881. tételszám) a termékek, amelyekre az alábbi Műszaki Engedély vonatkozik forgalomba hozhatók és alkalmazhatók az építési munkák során a felhasználási és alkalmazási tulajdonságuknak megfelelő terjedelemben, ha a gyártó elvégezte a megfelelőségi értékelést, kiadta az országos megfelelőségi nyilatkozatot a Műszaki Engedéllyel együtt és megjelölte a termékeket építőipari jellel, az érvényben lévő előírásoknak megfelelően ITB Műszaki Engedély nem sérti az ipari tulajdonság védelméről szóló előírásokból fakadó jogosultságokat, különösképpen az LK szejm (parlament) elnökének június 13-i keltezésű kiáltványát a június 30-i keltezésű törvény Ipari Tulajdonjog - egységes

20 20 szöveg kihirdetéséről (Hivatalos Közlöny 119/2003 sz., tételszám). tartozik. Ezen jogosultságok biztosítása a jelen Műszaki Engedélyt használók feladatai közé 6.4. ITB a Műszaki Engedély kiadásával nem vállal felelősséget a kizárólagos és megszerzett jogok megsértéséért ITB Műszaki Engedély nem menti fel a GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók gyártóját a felelősségtől az ajtók megfelelő minőségéért, az építőipari kivitelezőket pedig az ajtók megfelelő beépítésének felelőssége alól A kiadott prospektusok és hirdetések valamint más, GERDA TT, GERDA GTT, GERDA TT PLUS és GERDA GTT PLUS ajtók forgalomba hozotalával és alkalmazásával kapcsolatos dokumentumok szövegében utalást kell elhelyezni a termékekre megadott ITB AT /2009 Műszaki Engedélyről. 7. ÉRVÉNYESSÉG IDEJE ITB AT /2009 Műszaki Engedély május 21-ig érvényes. Az ITB Műszaki Engedély érvényessége meghosszabbítható a következő időszakokra, ha a kérelmező vagy formális utód a megfelelő kérvénnyel fordul az Építőipari Technológiák Intézete felé, legkésőbb 3 hónappal a dukumentum érvényességének lejárata előtt. VÉGE Kiegészítő információk Szabványok és kapcsolatos dokumentumok PN-B :1999 PN-87/B-02151/03 Építőipari hangszigetelés. Zajvédelem az épületekben a válaszfalak hangszigetelése az épületekben, valamint az építőipari elemek hangszigetelése. Követelmények Építőipari hangszigetelés. A helyiségek zajvédelme az épületekben valamint az építőipari elemek hangszigetelése. Követelmények

1. sz. melléklet ITB AT /2009 Műszaki Engedélyhez

1. sz. melléklet ITB AT /2009 Műszaki Engedélyhez ÉPÍTŐIPARI TECHNOLÓGIÁK INTÉZETE P L 00-611 Va rs ó, F IL TROWA u. 1 tel.: (48 22) 825-04-71; (48 22) 825-76-55; fax: (48 22) 825-52-86 Építőipari Műszaki Szabványosítás Európai Uniós Szervezetének Tagja

Részletesebben

ADATLAP MICRO XL A SZERKEZET LEÍRÁSA. 50 Hz LÖKETHOSSZ SÚLY AZ EGYES CSOMAGOK MÉRETEI

ADATLAP MICRO XL A SZERKEZET LEÍRÁSA. 50 Hz LÖKETHOSSZ SÚLY AZ EGYES CSOMAGOK MÉRETEI ADATLAP MICRO XL Az ebben a dokumentációban nem található információt és/vagy műszaki dokumentációt kérjék a Mingardi Magnetic vállalat műszaki/kereskedelmi osztályától. A SZERKEZET LEÍRÁSA színezés, RAL-színek.

Részletesebben

három mezőből álló nyílászáró: alsó mező: fix mező középső mező: egyszárnyú bukó ablak felső mező: fix mező

három mezőből álló nyílászáró: alsó mező: fix mező középső mező: egyszárnyú bukó ablak felső mező: fix mező A részelemelek jeleit lásd a sorban. Egység ELE D1 D2 D3 D4 D5 D6 L1 L szélterheléssel (MSZ EN 12211 ), csapóeső-állósággal és légáteresztéssel (MSZ EN 127, MSZ EN 126 ), hővédelemmel (MSZ EN 177), hanggátlással

Részletesebben

SZENDVICSPANELEK. Szendvicspanelek

SZENDVICSPANELEK. Szendvicspanelek Szendvicspanelek SZENDVISPNELEK PUR-habos szendvicspanelek PUR-habos falszendvicspanel látszódó rögzítéssel PUR-habos falszendvicspanel rejtett rögzítéssel Eco tetőszendvicspanel PUR-habos tetőszendvicspanel

Részletesebben

Ajtók, ablakok épületfizikai jellemzői

Ajtók, ablakok épületfizikai jellemzői Termékek Műszaki Tervezése Ajtók, ablakok épületfizikai jellemzői Dr. Kovács Zsolt egyetemi tanár Ablakok vízzárásának osztályozása az MSZ EN 12208:2001 szabvány szerint a próbatestek vízzárási határának

Részletesebben

Acryl tömítõk Poliuretán habok Szilikon ragasztók

Acryl tömítõk Poliuretán habok Szilikon ragasztók Filled with quality! HU Termékismertetõ Acryl tömítõk Poliuretán habok Szilikon ragasztók www.phobextools.com Premium Neutrális Szilikon ÁTLÁTSZÓ Egykomponensû, semleges, szagtalan, penészálló szilikon.

Részletesebben

Lépcsőházi tapasztalatok Otthon melege

Lépcsőházi tapasztalatok Otthon melege Lépcsőházi tapasztalatok Otthon melege Balatonföldvár, 2017. 04. 28. Heizler György Lépcsőházi hő-és füstelvezetés Energiatakarékos felújítás - Mit kell mérlegelni? Ablak vagy rendszer? Egyben vagy külön?

Részletesebben

tűzgátló rendszer TM 75EI - A RENDSZER JELLEMZŐI

tűzgátló rendszer TM 75EI - A RENDSZER JELLEMZŐI 75 TM EI TŰZGÁTLÓ FAL- ÉS AJTÓRENDSZER tűzgátló rendszer TM 75EI - A RENDSZER JELLEMZŐI A rendszer El 15 és El 60 közötti osztályú tűzgátló falak és ajtók kivitelezésére szolgál, amelyeket belső és külső

Részletesebben

RÖVID GYÁRTÁSÚ AJTÓK

RÖVID GYÁRTÁSÚ AJTÓK RÖVID GYÁRTÁSÚ AJTÓK ARCO 60-90 II klasa Az ajtók ECO TOP felületű, kiváló minőségű MDF keret alapján épülnek. Függőleges, vízszintes panelek. A szárny felső és alsó széle fóliával van védve. ARCO ajtó,

Részletesebben

Szekcionált ipari kapuk.

Szekcionált ipari kapuk. Szekcionált ipari kapuk www.ditec.hu A LISBON szekcionált ipari kapu ideális megoldás az összes ipari igény kielégítéséhez A szekcionált ipari kapuk helyet takarítanak meg a nyílás mindkét oldalán. Az

Részletesebben

Műszaki leírás. Műszaki leírás

Műszaki leírás. Műszaki leírás ACÉL BEJÁRATI AJTÓ RA08 Lépcsőházi bejárati ajtó Méretek:85 205 ; 95 205 Lemez vastagság (tok/szárny):1,2 mm/0,5 mm Szín: mahagóni, aranytölgy Szigetelés:méhsejt szerkezetű papír ACÉL BEJÁRATI AJTÓ RA040

Részletesebben

AZONOSSÁGI NYILATKOZAT WE nr 24/R 1/01/2014

AZONOSSÁGI NYILATKOZAT WE nr 24/R 1/01/2014 AZONOSSÁGI NYILATKOZAT WE nr 4/R 1/01/4 PROUCENT KOTŁÓW C.O. I BETONIAREK EFRO Robert ziubeła Vegyesprofilú vállalat 6 067 Strawczyn, Ruda Strawczyńska 103A NYILATKOZZA kizárólagos felelősséggel, hogy

Részletesebben

Műanyag Mellékbejárati ajtó

Műanyag Mellékbejárati ajtó .1 Metszeti ábrák KF410, KF300, KF200, KF200 Kanto befelé nyíló és kifelé nyíló Rendelési méret További metszeti rajzokat talál az 1..3.1 IF ajtószárnyak és az 1.3.2 AF ajtószárnyak fejezetekben. KF400

Részletesebben

Pattex CF 850. Műszaki tájékoztató

Pattex CF 850. Műszaki tájékoztató BETON / TÖMÖR KŐ HASZNÁLAT FELHASZNÁLÁSI ÚTMUTATÓ 1. ALKALMAZÁSI TERÜLETEK ALAP ANYAGA: beton, tömör kő Nehéz terhet hordozó elemek rögzítése tömör kőben, betonban, porózus betonban és könnyű betonban.

Részletesebben

JUBIZOL EPS F W0 (fehér EPS élképzés nélkül) JUBIZOL EPS F W1 (fehér EPS élképzéssel) JUBIZOL EPS F W2 (fehér EPS lyukacsos)

JUBIZOL EPS F W0 (fehér EPS élképzés nélkül) JUBIZOL EPS F W1 (fehér EPS élképzéssel) JUBIZOL EPS F W2 (fehér EPS lyukacsos) .3 Hőszigetelő lemezek és rögzítés technika JUBIZOL EPS F W0 (fehér EPS élképzés nélkül) 4expandált polisztirol lemez (EPS); 4vékonyrétegű homlokzati kontakt homlokzatrendszerek hőszigetelő rétegeként;

Részletesebben

Padlóba süllyesztett ajtócsukók alkatrészei és kiegészítõi

Padlóba süllyesztett ajtócsukók alkatrészei és kiegészítõi Padlóba süllyesztett ajtócsukók alkatrészei és kiegészítõi Egy üvegajtóhoz szükséges vasalatok CTSU ajtócsukó szereléséhez Az ajánlott hézag méretek PIC 10 tengely Felsõ forgópont Felsõ befogó Alsó befogó

Részletesebben

TARTOZÉKOK 2150 RAJZTASAK (A4) 2152 RAJZTASAK (A5) 2220 KÖR ALAKÚ ELLENŐRZŐ ABLAK 2216 SZÁMLÁLÓKÉPERNYŐ 2215 SZÁMLÁLÓKÉPERNYŐ FÉSZKES ANYA

TARTOZÉKOK 2150 RAJZTASAK (A4) 2152 RAJZTASAK (A5) 2220 KÖR ALAKÚ ELLENŐRZŐ ABLAK 2216 SZÁMLÁLÓKÉPERNYŐ 2215 SZÁMLÁLÓKÉPERNYŐ FÉSZKES ANYA TARTOZÉKOK CSOPORTKÓD TERMÉKNÉV 2150 RAJZTASAK (A4) 2152 RAJZTASAK (A5) 2220 KÖR ALAKÚ ELLENŐRZŐ ABLAK 2216 SZÁMLÁLÓKÉPERNYŐ 2215 SZÁMLÁLÓKÉPERNYŐ 24XX 240X CSAPSZEG FÉSZKES ANYA 340.00.135 BÉKAZÁR 340.00.133

Részletesebben

WHT PLATE. Lemez húzóerőhöz Kétdimenziós perforált lemez horganyzott szénacélból WHT PLATE - 01 KÉT VERZIÓ INNOVATIV TANÚSÍTOTT SOKOLDALÚ FELHASZNÁLÁS

WHT PLATE. Lemez húzóerőhöz Kétdimenziós perforált lemez horganyzott szénacélból WHT PLATE - 01 KÉT VERZIÓ INNOVATIV TANÚSÍTOTT SOKOLDALÚ FELHASZNÁLÁS WHT PLATE Lemez húzóerőhöz Kétdimenziós perforált lemez horganyzott szénacélból COMING SOON KÉT VERZIÓ WHT Plate 440 keretes szerkezetekhez (platform frame); WHT Plate 540 XLAM (Cross Laminated Timber)

Részletesebben

Fa - Alumínium Tolóajtó

Fa - Alumínium Tolóajtó .1 Modellek k 21L, 21R vagy 22 modellek (váltószárnyas kivitel) CR/IF tok/szárny kombinációkban. A nyílásirány meghatározása A nyílásirány a tolókilincs szárnyon elfoglalt pozíciójától függ. Vagyis, ha

Részletesebben

MB 45 Alumínium ablak

MB 45 Alumínium ablak MB 45 Alumínium ablak Az MB-45 elnevezésű ablak a legkorszerűbb technológiára épülő, hőszigetelést nem igénylő alumínium rendszerű ablakok egyik kiemelkedő tagja. Egyaránt felhasználható kültéri és beltéri

Részletesebben

ITB MŰSZAKI AJÁNLÁS RT ITB-1220/2011. Építőipari Technika Intézet Warszawa a kérvényező cég:

ITB MŰSZAKI AJÁNLÁS RT ITB-1220/2011. Építőipari Technika Intézet Warszawa a kérvényező cég: ITB Építőipari Technika Intézet 00-611 WARSZAWA ul. FILTROWA 1 tel.:(48 22)825 04 71, (48 22)8257655 fax:(4822) 8255286 Tagja az Építőipari Alkalmassági Bizonyítványok Európai Szövetségének UEAtc Tagja

Részletesebben

DEFRO Robert Dziubeła Vegyesprofilú vállalat 26 067 Strawczyn, Ruda Strawczyńska 103A

DEFRO Robert Dziubeła Vegyesprofilú vállalat 26 067 Strawczyn, Ruda Strawczyńska 103A PROUENT KOTŁÓW.O. I ETONIREK ZONOSSÁGI NYILTKOZT WE nr 23/R 1/01/4 EFRO Robert ziubeła Vegyesprofilú vállalat 26 067 Strawczyn, Ruda Strawczyńska 103 NYILTKOZZ kizárólagos felelősséggel, hogy az általa

Részletesebben

Konkrét példák (és megoldások) egy Notified Body ajánlásával

Konkrét példák (és megoldások) egy Notified Body ajánlásával Konkrét példák (és megoldások) egy Notified Body ajánlásával EN 1090-1, -2, -3 Építési acél-és alumíniumszerkezetek Görbe Zoltán, szakértő, Budapest, MESSER szakmai nap, 2013.11.27. 2009/105/EC 97/23/EC

Részletesebben

Bevésõ épületzárak faajtóba

Bevésõ épületzárak faajtóba Zár program Faajtó zárak Bevésõ épületzárak faajtóba ZIUR Képes tartalomjegyzék Egypontos bevésõ zár - 1. old. Többpontos bevésõ zár - 2. old. Pánik funkciójú zár - 3. old. Kiegészítõk - 3. old. Tûzálló

Részletesebben

A falazat, a födém és a padozat a legalább 6 cm vastagságú tömör téglafal szilárdsági mutatóival

A falazat, a födém és a padozat a legalább 6 cm vastagságú tömör téglafal szilárdsági mutatóival I. Mechanikai védelem 1. mechanikai védelmi szint alkalmazása A falazat, a födém és a padozat a legalább 6 cm vastagságú tömör téglafal szilárdsági mutatóival egyenértékű áthatolás elleni védelmet nyújt.

Részletesebben

Általános termékismertető - Garancia

Általános termékismertető - Garancia Általános termékismertető - Garancia A következő adatok a Delta-Therm 68 mm-es EURO falcos egyszeres gumi tömítéses profilrendszerre vonatkoznak, minden szerkezetre érvényes, ahol ezt külön nem jelezzük.

Részletesebben

Segédlet a Hengeres nyomó csavarrugó feladat kidolgozásához

Segédlet a Hengeres nyomó csavarrugó feladat kidolgozásához Segédlet a Hengeres nyomó csavarrugó feladat kidolgozásához A rugók olyan gépelemek, amelyek mechanikai energia felvételére, tárolására alkalmasak. A tárolt energiát, erő vagy nyomaték formájában képesek

Részletesebben

Tömítőprofilok. Deventer VarioSoft habosított TPE tömítők. Ablaktömítők. Időjárásálló tömítések európai nyílászárókhoz:

Tömítőprofilok. Deventer VarioSoft habosított TPE tömítők. Ablaktömítők. Időjárásálló tömítések európai nyílászárókhoz: Tömítőprofilok Időjárásálló tömítések európai nyílászárókhoz: Deventer VarioSoft habosított tömítők Ablaktömítők első osztályú, kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkező (thermoplasztikus elasztomer)

Részletesebben

ALUMINI. Rejtett profil nem perforált Háromdimenziós perforált lemez alumínium ötvözetből ALUMINI - 01 CSOMAGOLÁS ACÉL - ALLUMINIUM VÉKONY SZERKEZET

ALUMINI. Rejtett profil nem perforált Háromdimenziós perforált lemez alumínium ötvözetből ALUMINI - 01 CSOMAGOLÁS ACÉL - ALLUMINIUM VÉKONY SZERKEZET ALUMINI Rejtett profil nem perforált áromdimenziós perforált lemez alumínium ötvözetből CSOMAGOLÁS BS+ evo csavar a csomagolásban ALKALMAZÁSI TERÜLETEK Fa-fa nyírókötések, mind függőlegesen, mind döntötten

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK BEMUTATKOZÓ. Bemutatkozó... 1 Termékáttekintõ... 2 Natúr-line fa rendszer...

TARTALOMJEGYZÉK BEMUTATKOZÓ. Bemutatkozó... 1 Termékáttekintõ... 2 Natúr-line fa rendszer... TARTALOMJEGYZÉK Bemutatkozó... 1 Termékáttekintõ... Natúr-line basic fa rendszer... Natúr-line fa rendszer... Natúr-line fa-alumínium rendszer... Natúr-line fa-alu passzív rendszer... 3 4 5 6 Natúr-line

Részletesebben

belül fut a biztonság érdekében. felsô panelen vagy áthidalón rögzített gumitömítés az oldalsó zárást biztosító gumitömítés

belül fut a biztonság érdekében. felsô panelen vagy áthidalón rögzített gumitömítés az oldalsó zárást biztosító gumitömítés Hôszigetelés mindenek felett Az Eurokapu kiváló minôségû, hôszigetelt acél panelekbôl készül az Ön igénye szerint, mely négyoldali gumitömítéssel biztosítja a légmentes zárást. A panelek ujjbecsípôdés

Részletesebben

belül fut a biztonság érdekében. felsô panelen vagy áthidalón rögzített gumitömítés a tömítéssel ellátott szekciók csatlakozása

belül fut a biztonság érdekében. felsô panelen vagy áthidalón rögzített gumitömítés a tömítéssel ellátott szekciók csatlakozása Hôszigetelés mindenek felett Az Eurokapu kiváló minôségû, hôszigetelt acél panelekbôl készül az Ön igénye szerint, mely négyoldali gumitömítéssel biztosítja a légmentes zárást. A panelek ujjbecsípôdés

Részletesebben

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása II.

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása II. Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása II. Papp Imre okl. faipari mérnök ÉMI Nonprofit Kft. Szerkezetvizsgáló Laboratórium vizsgáló mérnök ROTO oktatások 2014.02. 21. - 2014.02. 28. II. rész

Részletesebben

Duna Industry Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Duna Industry Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Duna Industry Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Rozsdamentes ajtók Ajtók: Nyíló: - egyszárnyú, - kétszárnyú Lengő: - lágy PVC, - poliészter Fagyasztó: - egyszárnyú Toló: - kézi mozgatású, - gépi

Részletesebben

H/7 H/0 OLVASSA BE A KÓDOT! ELOSZTÓDOBOZOK, ELOSZTÓSZEKRÉNYEK. Falonkívüli fémlemez elosztódobozok. Süllyesztett fémlemez elosztódobozok

H/7 H/0 OLVASSA BE A KÓDOT! ELOSZTÓDOBOZOK, ELOSZTÓSZEKRÉNYEK. Falonkívüli fémlemez elosztódobozok. Süllyesztett fémlemez elosztódobozok Falonkívüli fémlemez elosztódobozok EOSZTÓDOBOZOK, EOSZTÓSZEKRÉNYEK 660 V 125 A 43 RA 1013 /0 EDFKF-16/1 1 16 16 305 445 110 EDFKF-16/2 2 16 32 455 445 110 EDFKF-16/3 3 16 48 605 445 110 EDFKF-16/4 4 16

Részletesebben

trapézlemezek TETŐFEDÉSHEZ ÉS FALBORÍTÁSHOZ

trapézlemezek TETŐFEDÉSHEZ ÉS FALBORÍTÁSHOZ trapézlemezek TETŐFEDÉSHEZ ÉS FALBORÍTÁSHOZ Trapézlemezek tetőfedéshez és falborításhoz 18.135.1080 35.207.1035 45.333.1000 18.76.1064 sinuslemez 46.150.900 sinuslemez Optikai profil 10.100.1100 Lapprofil

Részletesebben

Kapuink nyitva állnak Ön előtt!

Kapuink nyitva állnak Ön előtt! Az Ön Novoferm forgalmazó partnere: Novoferm Hungária Kft. 1116 Budapest, Házgyári u. 1. Postacím: 1507 Budapest, Pf. 38. Tel.:(36-1) 3820-800 Fax.:(36-1) 3820-809 www.novoferm.hu Kapuink nyitva állnak

Részletesebben

KAPU CENTRUM KFT. 1039 Budapest, Árpád u. 68. Tel.: 240 2521, 240 8118, Fax: 453 2785 E mail: kapucentrum@kapucentrum.hu www.kapucentrum.

KAPU CENTRUM KFT. 1039 Budapest, Árpád u. 68. Tel.: 240 2521, 240 8118, Fax: 453 2785 E mail: kapucentrum@kapucentrum.hu www.kapucentrum. KAPU CENTRUM KFT. 1039 Budapest, Árpád u. 68. Tel.: 240 2521, 240 8118, Fax: 453 2785 E mail: kapucentrum@kapucentrum.hu www.kapucentrum.hu TARTALOMJEGYZÉK: 2. OLDAL ECOTOR EASY KAPUK fehér, aranytölgy,

Részletesebben

TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN

TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN A MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS MÓDSZEREI: a/ termék típusvizsgálata a gyártó, vagy egy kijelölt szervezet által, b/ gyártónál vett minták vizsgálata- gyártó,

Részletesebben

DIDO. Elosztó szekrények. Az erő felügyeletet igényel. Elosztó szekrények. Mérő táblák. Univerzális táblaburkolatok. Tartozékok. Műszaki adatok DIDO

DIDO. Elosztó szekrények. Az erő felügyeletet igényel. Elosztó szekrények. Mérő táblák. Univerzális táblaburkolatok. Tartozékok. Műszaki adatok DIDO Elosztó szekrények Mérő táblák Univerzális táblaburkolatok Tartozékok Műszaki adatok 118 122 122 123 240 Elosztó szekrények Az erő felügyeletet igényel 117 Elosztó szekrények Elosztó szekrények -S lakossági

Részletesebben

épületfizikai jellemzői

épületfizikai jellemzői Könnyűbetonok épületfizikai jellemzői és s alkalmazásuk a magastető szigetelésében Sólyomi PéterP ÉMI Nonprofit Kft. Budapest, 2009. november 24. HŐSZIGETELŐ ANYAGOK Az általános gyakorlat szerint hőszigetelő

Részletesebben

WHT XXL. Sarokvas nagy húzóerőhöz Háromdimenziós perforált lemez horganyzott szénacélból WHT XXL - 01 RENDKÍVÜLI TELJESÍTMÉNY SPECIÁLIS ACÉL

WHT XXL. Sarokvas nagy húzóerőhöz Háromdimenziós perforált lemez horganyzott szénacélból WHT XXL - 01 RENDKÍVÜLI TELJESÍTMÉNY SPECIÁLIS ACÉL WHT XXL Sarokvas nagy húzóerőhöz Háromdimenziós perforált lemez horganyzott szénacélból COMING SOON RENDKÍVÜLI TELJESÍTMÉNY 150 kn jellemző erőhatásig alkalmazható ALKALMAZÁSI TERÜLETEK Húzókötésekhez

Részletesebben

Szekcionált garázskapuk

Szekcionált garázskapuk Szekcionált garázskapuk Tervezési segédlet: 2012.03.01-jei kiadás Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Oldal Kaputípus / kapulap 3 4 jtótípus / ajtólap 4 LTE 40, S-bordás, Woodgrain felülettel 5 LTE 40, M-bordás,

Részletesebben

Padlóba süllyesztett ajtócsukók

Padlóba süllyesztett ajtócsukók Képes tartalomjegyzék Normál karos ajtócsukók Csúszókaros ajtócsukók EN 14 európai szabvány A CT 2000, 2200, 00, 3000, 4000 és a TEB 900 ajtócsukó sorozatok az EN 14 európai szabvány minden egyes követelménye

Részletesebben

HEXAPASS tető felülvilágító és tetőkibúvó kupola

HEXAPASS tető felülvilágító és tetőkibúvó kupola HEXAPASS HEXAPASS tető felülvilágító és tetőkibúvó kupola 1. 1. LEÍRÁS A fémlábazaton bitumenes bevonattal ellátott hőszigetelés található. A bitumenes bevonat lehetővé teszi a lábazat közvetlen szegélyezését.

Részletesebben

Légcsatornák és idomok

Légcsatornák és idomok A szellőzési rendszerek terveiben szereplő légcsatornák kör vagy négyszög keresztmetszetűek lehetnek. Anyagukat a tervező határozza meg, amely általában horganyzott acél, alumínium vagy rozsdamentes acél

Részletesebben

Szilárd testek rugalmassága

Szilárd testek rugalmassága Fizika villamosmérnököknek Szilárd testek rugalmassága Dr. Giczi Ferenc Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék Győr, Egyetem tér 1. 1 Deformálható testek (A merev test idealizált határeset.)

Részletesebben

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása Falazóelemek Törökné Horváth Éva tudományos osztályvezető ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály

Részletesebben

SDT VarioTwin Large. Az SDT Vario Twin egy új rendszer a lapos tetős szerelési megoldások között, amit a német SOLARDIREKT

SDT VarioTwin Large. Az SDT Vario Twin egy új rendszer a lapos tetős szerelési megoldások között, amit a német SOLARDIREKT feszültségi gyors 10 év szélcsatornában vizsgálattal könnyűszerkezetből Német szerelhetőség garancia vizsgált tesztelt készült minőség Adatlap és összeszerelési útmutató: SDT VarioTwin Large gyors telepíthetőség

Részletesebben

15 Épületvasalatok. 15 0010 Ajtóbehúzók

15 Épületvasalatok. 15 0010 Ajtóbehúzók 5 Épületvasalatok 5 000 Ajtóbehúzók Összehasonlító táblázat Würth DORMA GEZE GU/BKS TS- TS 68 /TS 77 TS 000 TS-5 TS 72 TS 500 TS-8 TS 72/TS73 TS-0 TS 70 / TS 72 TS 2000 OTS 330 TS-20 TS 83 TS 4000 OTS

Részletesebben

Fülke, ellensúly. Követelmények, kialakítás, méretezés

Fülke, ellensúly. Követelmények, kialakítás, méretezés Fülke, ellensúly Követelmények, kialakítás, méretezés részletek Követelmények A fülke magassága A fülke szabad belmagassága legalább 2 m legyen. A fülke bejárat magassága legalább 2 m legyen. Hasznos

Részletesebben

JZD-(LiE1)-D(1-3)F-K-LF/FKvM

JZD-(LiE1)-D(1-3)F-K-LF/FKvM Oldal: 1 / 14 Típusazonosító: Megnevezés: JZD-(LiE1)-D(1-3)F-K-LF/FKvM Kültéri tipizált fogyasztásmérő szekrény Műszaki adatlap Műszaki leírás Telepítési utasítás Dokumentáció melléklet Változatszám: JZ

Részletesebben

Nyílászáró árajánlat

Nyílászáró árajánlat Nyílászáró árajánlat Megrendelö: Készítette: Csizi-Ker Kft. 3300 Eger,Maklári út 54. 36/414-014, 20/315-1185 Kolman Gyula www.csiziker.hu Tisztelt! Köszönettel vettük érdeklödését termékeink iránt. Kérésére,

Részletesebben

Szűrő berendezések. Használati útmutató. mágneses vízszűrők HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FL1-03-01274 - WE FL1-03-01688 CP1-03-00022 - WE FL1-03-01690

Szűrő berendezések. Használati útmutató. mágneses vízszűrők HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FL1-03-01274 - WE FL1-03-01688 CP1-03-00022 - WE FL1-03-01690 Szűrő berendezések HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Használati útmutató 2014 mágneses vízszűrők MC22001 MC22002 FL1-03-01274 - WE FL1-03-01689 CP1-03-00022 - WE FL1-03-01688 FL1-03-01690 Mágneses szűrők 1. HASZNÁLATI

Részletesebben

HUSKY hűtőbetétes csőbilincs

HUSKY hűtőbetétes csőbilincs Husky-hűtőbetétes csőbilincs nyitva Husky-hűtőbetétes csőbilincs HUSKY hűtőbetétes csőbilincs SZIGETELŐVASTAGSÁG 13 cső-ø Cu PU-betét- bilincsrész csatlakozó méretek cikkszám acél hossz anyaga menet A

Részletesebben

REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK

REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK katalógusa 2017 REDŐNY Műanyag redőny A külső tokos műanyag redőny az egyik legkeresettebb redőny, mivel ára igen kedvező. Szinte mindegyik nyílászáróra

Részletesebben

Üvegszállal erősített, megnövelt ütőszilárdságú gipszrost lap

Üvegszállal erősített, megnövelt ütőszilárdságú gipszrost lap Üvegszállal erősített, megnövelt ütőszilárdságú gipszrost lap OLDAL 2 NIDA TWARDA (KEMÉNY) ÜVEGSZÁLLAL ERŐSÍTETT,MEGNÖVELT ÜTŐSZILÁRDSÁGÚ GIPSZROST LAP NIDA TWARDA (KEMÉNY) ÜVEGSZÁLLAL ERŐSÍTETT, MEGNÖVELT

Részletesebben

VÁLASSZA AZ ADESO ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIÁT ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA

VÁLASSZA AZ ADESO ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIÁT ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA Miért válassza az ADESO öntapadó technológiát Miért válassza az ADESO öntapadó technológiát Az ADESO technológia egy forradalmi megoldás kettős összetételű öntapadó lemezek gyártására,

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AJTÓKHOZ SZERELÉSI ÉS BEÉPÍTÉSI. FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során!

ÚTMUTATÓ AJTÓKHOZ SZERELÉSI ÉS BEÉPÍTÉSI. FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során! FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során! ELLENŐRIZZE: Az ajtó tokja és a falnyílás közötti hézag 10-15 mm között kell 1. ÖSSZESZERELÉSHEZ SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK 1.... vízmérték 2.... állítható kitámasztó

Részletesebben

Lindab poliészter bevilágítócsík Műszaki adatlap

Lindab poliészter bevilágítócsík Műszaki adatlap Műszaki adatlap Termék: Funkció: Egyrétegű, üvegszálerősítésű poliészter anyagú bevilágító trapézlemez. Önhordó tetőfedő és falburkoló trapézlemezek bevilágító elemek céljára, külső és belső felhasználásra,

Részletesebben

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55.

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. SZÁNTÓ ZSÓFIA architect & design STUDIO VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Váchartyán Községben Műszaki Leírása 2017 NOVEMBER

Részletesebben

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás 1. oldal ASTER motorok Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel

Részletesebben

6-AS PROFIL 5-AS PROFIL 4-AS PROFIL 3-AS PROFIL 2-ES PROFIL 1-ES PROFIL

6-AS PROFIL 5-AS PROFIL 4-AS PROFIL 3-AS PROFIL 2-ES PROFIL 1-ES PROFIL BRUCHAPaneel akusztikai panel WP-A 6-AS PROFIL 5-AS PROFIL 4-AS PROFIL 3-AS PROFIL -ES PROFIL BRUCHAPaneel tűzgátló falpanel WP-F LÁTSZÓ RÖGZÍTÉS Jó hangszigetelési tulajdonságok Széles profilválaszték

Részletesebben

Capatect EPS-homlokzati hôszigetelô táblák 600

Capatect EPS-homlokzati hôszigetelô táblák 600 Mûszaki Információ Capatect Nr. 600 Capatect EPS-homlokzati hôszigetelô táblák 600 Expandált polisztirol keményhab homlokzati hôszigetelô táblák 600 Termékleírás Alkalmazási területek: Capatect hôszigetelô

Részletesebben

poliészter alapú strukturált porfesték bevonatú RAL 7035, világosszürke

poliészter alapú strukturált porfesték bevonatú RAL 7035, világosszürke Szabványok és rendelkezések IEC/EN 60529, IEC 62262, IEC/EN 62208 RoHS az Európai Parlament és Tanács 2002/95/EK sz. irányelve szerint Klímaállóság nedves meleg, állandó, IEC 60068-2-78 szerint, nedves

Részletesebben

a NAT-1-1173/2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1173/2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT11173/2007 számú akkreditálási ügyirathoz Az OKF Tûzvédelmi Vizsgáló Laboratórium és Tanúsító Szervezet (1033 Budapest, Laktanya u. 33.) akkreditált

Részletesebben

Szeretettel köszönti Önöket a

Szeretettel köszönti Önöket a Szeretettel köszönti Önöket a A tevékenységi köre - Tűzgátló- és egyéb technikai fém nyílászárók fejlesztése, gyártása - Tűzgátló üvegek gyártása (EI30, EI60, EI90) - Voest Alpine típusú szerkezetek gyártása

Részletesebben

kompozit profilok FORGALMAZÓ: Personal Visitor Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 6728 Szeged, Délceg utca 32/B Magyarország

kompozit profilok FORGALMAZÓ: Personal Visitor Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 6728 Szeged, Délceg utca 32/B Magyarország Epoxi gyanta epoxi ragasztó pultrud profilok szendvics panelek TERMÉK KATALÓGUS PULTRUDÁLT PROFILOK kompozit profilok FORGALMAZÓ: Personal Visitor Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 6728 Szeged, Délceg utca

Részletesebben

MÉRETEK, METSZETEK, RÉSZLETEK

MÉRETEK, METSZETEK, RÉSZLETEK MÉRETEK, METSZETEK, RÉSZLETEK AJTÓ MÉRETEK Ajtó típusok Tok belső szélessége Beépítési egységcsomag Prime 55: Kilincs, zárbetétek és a felső zártakaró Ajtó teljes magassága tokkal Ajtó teljes szélessége

Részletesebben

AZ ELŐRETOLT CSŐTÁMOGATÁS GYORS TELEPÍTÉST ÉS KONDENZÁCIÓ- MEGELŐZÉST TESZ LEHETŐVÉ AZ AF/ARMAFLEX -SZEL

AZ ELŐRETOLT CSŐTÁMOGATÁS GYORS TELEPÍTÉST ÉS KONDENZÁCIÓ- MEGELŐZÉST TESZ LEHETŐVÉ AZ AF/ARMAFLEX -SZEL Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) AZ ELŐRETOLT CSŐTÁMOGATÁS GYORS TELEPÍTÉST ÉS KONDENZÁCIÓ- MEGELŐZÉST TESZ LEHETŐVÉ AZ AF/ARMAFLEX -SZEL Biztonságos Euroclass B/ L B,

Részletesebben

Király Trading KFT H-1151 Budapest Mogyoród útja Leírás

Király Trading KFT H-1151 Budapest Mogyoród útja Leírás K1173 Rugós zsanérok, acél vagy nemesacél, 50 mm Acél vagy 1.4301 nemesacél. A szorítórugó nemesacélból. Acél, horganyzott. Nemesacél, csupasz. Pántok. Nyílásszög: 270. Nyitó rugó forgatónyomatéka: M(0

Részletesebben

SP2B PU szendvicspanel

SP2B PU szendvicspanel A kis hővezetési tényezőt légátnemeresztő párosító, energiahatékony poliuretán (PUR) töltetű panel jelentős megtakarítást tesz lehetővé a fűtési költségek terén. E vékony panel használata esetén a szállítási

Részletesebben

Kétszárnyú hidraulikus kapunyitó motor - Beszerelési útmutató

Kétszárnyú hidraulikus kapunyitó motor - Beszerelési útmutató Kertkapu motor Szárnyas kapukhoz AXOVIA MULTI PRO NS Kétszárnyú hidraulikus kapunyitó motor - Beszerelési útmutató Axovia Multi Pro NS Összeszerelés Tartalom Alap típus 1. Biztonságtechnikai ajánlások

Részletesebben

/2006 HU

/2006 HU 7 77 006 9 08/006 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logano plus GB kaszkád füstgázgyűjtő (kettős kazán) A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék Felállítás...................................................

Részletesebben

Szerelési és kezelési útmutató. Asztali állvány DS (2018/10) hu

Szerelési és kezelési útmutató. Asztali állvány DS (2018/10) hu Szerelési és kezelési útmutató Asztali állvány DS-1 6720889403 (2018/10) hu Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Szimbólumok magyarázata és biztonsági tudnivalók....... 2 1 Szimbólum-magyarázatok........................

Részletesebben

Orion Plus - IP65-ös falon kívüli elosztószekrények. elosztószekrények

Orion Plus - IP65-ös falon kívüli elosztószekrények. elosztószekrények Orion Plus - IP65-ös falon kívüli elosztószekrények elosztószekrények Még nagyobb biztonság: Az új Orion elosztószekrény További információ az internetes oldalunkon Az új, "mindentudó" elosztószekrényünk

Részletesebben

MÉRETEK, METSZETEK, RÉSZLETEK

MÉRETEK, METSZETEK, RÉSZLETEK MÉRETEK, METSZETEK, RÉSZLETEK AJTÓ MÉRETEK Ajtó típusok Tok belső szélessége Beépítési egységcsomag Prime 55: Kilincs, zárbetétek és a felső zártakaró Ajtó teljes magassága tokkal Ajtó teljes szélessége

Részletesebben

STABILO. Homlokzati állvány rendszerelemek. Normál bilincs. Forgó bilincs. Toldó bilincs. Félbilincs csatlakozó elemmel. Félbilincs.

STABILO. Homlokzati állvány rendszerelemek. Normál bilincs. Forgó bilincs. Toldó bilincs. Félbilincs csatlakozó elemmel. Félbilincs. Homlokzati állvány rendszerelemek Normál bilincs Forgó bilincs Fix 90, SW 22 48,3 mm-es átmérőjű csőhöz Acél és alumínium csőhöz egyaránt használható (DIN EN 74) SW 22 48,3 mm-es átmérőjű csőhöz Acél és

Részletesebben

barna fehér fehér ezüst ezüst

barna fehér fehér ezüst ezüst WÜRTH Szereléstechnika Kft. - 040 Budaörs, Gyár u.. - Tel.: (00 36) 3/48-30 - Nyomtatva Magyarországon B 5 000/H 0 050 0/003 -szerelési méret Ollókaros és csúszósines ajtóbehúzóra A helyi elôírások és

Részletesebben

GYÁRTÁS ELŐTT A MÉRETEK A HELYSZÍNEN ELLENŐRIZENDŐK!

GYÁRTÁS ELŐTT A MÉRETEK A HELYSZÍNEN ELLENŐRIZENDŐK! 90,40 5,5 3,50. 0.. AJcs egyszárnyú üvegezett fa ajtó 00/356 helye: földszint "039 közl." nyíló; felül fix üvegezésű bevilágító meglévő tömör téglafal meglévő fa kapcsolt gerébtok bontása, egyrétegű kialakítás

Részletesebben

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet - Az építési célra szolgáló anyagok. 1 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet az építési célra szolgáló anyagok, szerkezetek és berendezések mûszaki

Részletesebben

LIZBONA BELTÉRI AJTÓ

LIZBONA BELTÉRI AJTÓ LIZBONA BELTÉRI AJTÓ - Az ajtók dekoratív papír fóliával bevontak. - Az ajtó panel laminált fából készük. - Az ajtó él lekerekített (profil R ). - A zár hagyományos kulccsal vagy fürdôszobai. - Az ajtók

Részletesebben

MONOBLOKK SZEKRÉNYEK LEVEHETŐ OLDALLEMEZEKKEL - CX SOROZAT

MONOBLOKK SZEKRÉNYEK LEVEHETŐ OLDALLEMEZEKKEL - CX SOROZAT CX TARTOZÉKOK 36/37 old. SZEKRÉNY TARTOZÉKOK 46/61 old. TÖBBRÉSZES KÁBELÁTERESZT PANEL ELVÁLASZTÓ PANEL CSÚSZÓSÍNEK TALPAZAT MONOBLOKK SZEKRÉNYEK LEVEHETŐ OLDALLEMEZEKKEL - CX SOROZAT 1,5 mm a szekrénynél

Részletesebben

isd dunaferr termékkatalógus

isd dunaferr termékkatalógus isd dunaferr termékkatalógus HIDEGEN HAJLÍTOTT IDOMACÉL TERMÉKEK A hidegen hajlított idomacélokat folyamatos görgős hajlítással állítjuk elő, tekercselt hasított szalagokból, az egymás mögé épített állványokba

Részletesebben

ELJÁRÁSI SZABÁLYZAT F-01. 1. A felvonók műszaki biztonságtechnikai vizsgálatának fajtái és terjedelme:

ELJÁRÁSI SZABÁLYZAT F-01. 1. A felvonók műszaki biztonságtechnikai vizsgálatának fajtái és terjedelme: Oldal: 1/5 1. A felvonók műszaki biztonságtechnikai vizsgálatának fajtái és terjedelme: 1.1 Üzembe helyezési vizsgálat: 1.1.1 Az ellenőrzés hatálya: Ezen vizsgálatot minden olyan a 113/1998. (VI.10.) Kormányrendelet

Részletesebben

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Központi Laboratórium Cím: 1113 Budapest, Diószegi út 37. Telefon: (+36-1)-372-6100 Telefa: (+36-1)-386-8794 E-mail: info@emi.hu A NAT által NAT-1-1110/2010

Részletesebben

ÜVEG FIZIKAI TULAJDONSÁGAI,

ÜVEG FIZIKAI TULAJDONSÁGAI, ÜVEG FIZIKAI TULAJDONSÁGAI, ÜVEGTERMÉKEK Erdélyi Tamás egyetemi tanársegéd BME Építészmérnöki é kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék 2013. február 28. Tematika alkal om 1. 2. 3. 4. 5. nap 02.28.

Részletesebben

305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása. CREATON Hungary Kft.

305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása. CREATON Hungary Kft. 305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása CREATON Hungary Kft. 1. Kerámia tetőcserepek 2. Sík- és hullámpala 3. Szerelt homlokzatburkolatok Kerámia tetőcserepek Legfontosabb változások

Részletesebben

7-AS PROFIL 6-AS PROFIL 5-AS PROFIL 4-AS PROFIL 3-AS PROFIL 2-ES PROFIL 1-ES PROFIL

7-AS PROFIL 6-AS PROFIL 5-AS PROFIL 4-AS PROFIL 3-AS PROFIL 2-ES PROFIL 1-ES PROFIL BRUCHAPaneel PU szinushullámú homlokzatpanel FP-W 7-AS PROFIL 6-AS PROFIL 5-AS PROFIL 4-AS PROFIL 3-AS PROFIL BRUCHAPaneel PU homlokzatpanel FP -ES PROFIL 1-ES PROFIL BRUCHAPaneel PU homlokzatpanel FP

Részletesebben

Tudnivalók az építési termék rendeletről

Tudnivalók az építési termék rendeletről Tudnivalók az építési termék rendeletről 1 Bevezetés Az Európai Unió egy lényeges célja a szabad áruforgalom biztosítása és a kereskedelem műszaki akadályainak leépítése Európán belül. Az építési termék

Részletesebben

APROD KÉSZ POLC ÖSSZEÁLLÍTÁSOK / Alap- és kiegészítő mező egységárak

APROD KÉSZ POLC ÖSSZEÁLLÍTÁSOK / Alap- és kiegészítő mező egységárak APROD POLC csavarkötés nélküli fém polcrendszer ELEMKATALÓGUS ÉS ÁRJEGYZÉK Érvényes 2018.03.01-től visszavonásig APROD KÉSZ POLC ÖSSZEÁLLÍTÁSOK / Alap- és kiegészítő mező egységárak Méret Polcok Polcköz

Részletesebben

14. fejezet. Függesztőelemek

14. fejezet. Függesztőelemek 14. fejezet Függesztőelemek 14.2 n Tartalomjegyzék 14.3 Szekrény függesztők 14.6 Függesztő sín szekrény függesztőkhöz 14.7 Szekrény függesztő, kiakadást gátló rendszerrel 14.9 Alsószekrény függesztő 14.10

Részletesebben

Lindab polikarbonát bevilágítócsík Műszaki adatlap

Lindab polikarbonát bevilágítócsík Műszaki adatlap Műszaki adatlap Termék: Funkció: Egyrétegű, polikarbonát anyagú bevilágító trapézlemez. A bevilágító lemez mindkét oldalon koextrudált UV védő fóliával rendelkezik. Önhordó tetőfedő és falburkoló trapézlemezek

Részletesebben

Teljesítmény- nyilatkozat

Teljesítmény- nyilatkozat Termék A terméktípus egyedi azonosító kódja EK-JZ Alkalmazási terület Füstgázvezérlő zsalu multifunkciós célokra Gyártó TROX GmbH Telefonszám: +49 (0)2845 2020 Fax +49 (0)2845 202265 Heinrich-Trox-Platz

Részletesebben

Bt. . Top. Protect. Step. Környezetbarát gumiôrleménybôl gyártott elválasztó és szigetelésvédô lemezek SZIGETELÉSVÉDELEM

Bt. . Top. Protect. Step. Környezetbarát gumiôrleménybôl gyártott elválasztó és szigetelésvédô lemezek SZIGETELÉSVÉDELEM Bt. SZIGETELÉSVÉDELEM. Top. Protect. Step Környezetbarát gumiôrleménybôl gyártott elválasztó és szigetelésvédô lemezek A termék anyaga Ipari melléktermékekbôl visszanyert, újrafelhasznált gumiból készült

Részletesebben

Korszerű elválasztó rendszerek

Korszerű elválasztó rendszerek Korszerű elválasztó rendszerek MB-EXPO MB-EXPO MOBILE VÁLASZFAL RENDSZEREK MB-EXPO MB-EXPO MOBILE 2 STÍLUSOS KIRAKATOK 3 MB-EXPO MB-EXPO MOBILE ELVÁLASZTÓ RENDSZER 8, 10, 12 mm-es edzett üveglapok Kétféle,

Részletesebben

NAGYFESZÜLTSÉGŰ ALÁLLOMÁSI SZERELVÉNYEK. Csősín csatlakozó. (Kivonatos katalógus) A katalógusban nem szereplő termékigény esetén forduljon irodánkhoz.

NAGYFESZÜLTSÉGŰ ALÁLLOMÁSI SZERELVÉNYEK. Csősín csatlakozó. (Kivonatos katalógus) A katalógusban nem szereplő termékigény esetén forduljon irodánkhoz. NAGYFESZÜLTSÉGŰ ALÁLLOMÁSI SZERELVÉNYEK Csősín csatlakozó (Kivonatos katalógus) A katalógusban nem szereplő termékigény esetén forduljon irodánkhoz. 1 A katalógus használata A táblázat tetején szerepel

Részletesebben

Nyílászáró konszignációs terv

Nyílászáró konszignációs terv NAGYHALÁSZ Nagyhalász Város Önkormányzata 4485 Nagyhalász, Arany J. u. 50.sz. REFORMÁTUS ÓVODA FELÚJÍTÁSÁNAK KIVITELEZÉSI TERVE Nagyhalászi Református Óvoda - 4485 Nagyhalász, Vasvári P. utca 8/a.sz. Hrsz.:

Részletesebben

Bevezetés. A Qbiss One két dizájnlehetőséget kínál: Süllyesztett dizájn (Qbiss One B) Egy síkban fekvő dizájn (Qbiss One F) Qbiss One - patent pending

Bevezetés. A Qbiss One két dizájnlehetőséget kínál: Süllyesztett dizájn (Qbiss One B) Egy síkban fekvő dizájn (Qbiss One F) Qbiss One - patent pending Bevezetés Qbiss One 1, a költséghatékony homlokzati megoldás, amely az átszellőztetett homlokzatok ideális alternatívája. A teljes funkcionalitás és az esztétika kombinációja, természetes választás az

Részletesebben