E L Ő T E R J E S Z T É S A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Kollégium december 6-i ülésére

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "E L Ő T E R J E S Z T É S A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Kollégium 2007. december 6-i ülésére"

Átírás

1 Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság H-2800 Tatabánya I., Ságvári E.u.18. Tel, fax: (06-34) Igazgató: (06-34) , E L Ő T E R J E S Z T É S A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Kollégium december 6-i ülésére A prevenció helye, szerepe a katasztrófavédelemben. Az önkormányzati vezetők és a lakosságfelkészítés helyzete, aktuális feladatok. Előterjesztő: CZIBIK JÓZSEF tűzoltó ezredes főtanácsos igazgató 2007

2 2 Az eurointegrációs folyamat részeként a katasztrófavédelem területén jelentős az elvárás Magyarországgal szemben. Ennek sarkalatos pontja a lakosságfelkészítés rendszerének hatékony működése, folyamatos fejlesztése. Magyarországon a katasztrófák elleni védekezést, ezen belül a lakosságfelkészítést az alábbi jogszabályok szabályozzák: évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről - Az évi XXXVII. törvény a polgári védelemről - A polgári védelmi felkészítés követelményeiről szóló 13/1998. (III. 6.) BM rendelet módosítására kiadott 8/2005. (III. 8.) BM rendelet Minden állampolgárnak joga van megismerni az őt körülvevő veszélyeket, azok elkerülésének lehetőségeit, valamint kialakult veszélyhelyzetben a legfontosabb magatartási szabályokat, a meghozott intézkedéseket. Joga van továbbá megismerni az önvédelem és mások segítésének alapvető vonatkozásait, valamint a veszélyhelyzet elhárítását követő helyreállítási időszak őt érintő aspektusait. De egyben kötelessége is közreműködni a katasztrófavédelemben. Ilyen értelemben a lakosság felkészítése, tájékoztatása ugyan olyan szerves és fontos részét képezi a katasztrófavédelemnek, mint a veszély-elhárítás, veszélyhelyzet-kezelés szakmai területei. A lakosságfelkészítésnek nem szabad csak a már kialakult veszélyhelyzetben történő lakosságtájékoztatásra korlátozódnia, hanem mindinkább el kell tolódnia a preventív lakosságfelkészítés irányába. A preventív felkészítési folyamatban az állampolgárok a kialakult veszélyhelyzetet megelőzően, nyugodt körülmények között ismerkedhetnek meg lakóhelyük veszélyeivel, egyéni felelősségükkel, teendőikkel. A lakosságfelkészítés egyaránt érinti a döntéshozókat, a katasztrófavédelemmel munkakörüknél fogva kapcsolatba kerülőket, és a lakosság szélesebb rétegeit is. A célcsoportok különbözőségénél fogva a felkészítés célja és módszerei is különbözőek. Hogyan történik a felkészítés? 1. A polgármestere, közigazgatási vezetők felkészítése országos és megyei szinten az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, míg helyi szinten a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok szervezésében kerül végrehajtásra. 2. A polgári védelmi kötelezettség alapján megalakított polgári védelmi szervezetek felkészítése pénz és kapacitás hiányában csak részlegesen történik meg. Főleg azokon a területeken kerül rá sor, ahol közvetlen veszélyhelyzet alakulhat ki. 3. Önkéntes felkészítők, polgármester-segítők felkészítése a megyei polgári védelmi szervezetek (egyesületek) szervezik a hivatásos katasztrófavédelmi szervek munkatársainak közreműködésével. Anyagi fedezetet a nyertes pályázatok biztosítanak végrehajtására.

3 3 4. Prevenciós Program az önkormányzati fenntartású intézmények veszélyhelyzetekre való felkészülését elősegítő program, amelyet az intézmény vezetői a polgári védelmi kirendeltségek munkatársaival közösen valósítanak meg. 5. A lakosság szélesebb körének felkészítése erre nincs egységes irányelv, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok és azok helyi szervei végzik előadások tartásával, tájékoztató anyagok készítésével a helyi újságok, rádiók, televíziók segítségével. 6. A tanuló ifjúság felkészítése a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok a közoktatási intézményekkel szorosan együttműködve - helyi szerveik útján hajtják végre. Főbb területei: tanórán belüli képzés, tanórán kívüli képzés, ifjúsági versenyek, nyári táborok, pályázatok stb. A továbbiakban a fenti hat fő területnek a gyakorlati megvalósulását szeretném bemutatni a Közép-Dunántúli Régió megyéiben. 1. A polgármestere, közigazgatási vezetők felkészítése A felkészítés két lépcsőben kerül végrehajtásra. Az általános felkészítés a helyi védelmi bizottsági ülések keretén belül valósul meg. Ez a helyi választásokat követően az új polgármesterek hivatalba állásakor - kiemelt feladatként jelentkezik az igazgatóság és a polgári védelmi kirendeltségek feladatrendszerében. Az általános felkészítés célja, hogy a résztvevők megismerjék a katasztrófák elleni védekezés szervezeti rendjét, általános szabályait. Az általános felkészítés fő témakörei: a katasztrófa fogalma, fajtái, csoportosítása, a védelemigazgatás és ezen belül a katasztrófavédelem jogi háttere, szervezeti felépítése, a polgármesternek a katasztrófák elleni védekezésével kapcsolatos jogai, kötelességei, fő feladatai, az adott terület veszélyeztetettsége, az ebből adódó feladatok és azok végrehajtásának módja. A felkészítés másik területe a településre jellemző veszélyhelyzetek áttekintése. Célja, hogy a település közigazgatási vezetői pontosan ismerjék lakókörnyezetük veszélyeztető tényezőit, egy esetlegesen bekövetkező katasztrófa helyzetben tudják feladataikat, ismerjék az együttműködés rendjét, szabályait, a védekezés módját, lehetséges eszközeit. 2. A polgári védelmi kötelezettség alapján megalakított polgári védelmi szervezetek felkészítése Rendszeresen jogszabályi előírás alapján - kerül végrehajtásra a települési polgári védelmi parancsnokságok felkészítése, ahol a települést veszélyeztető katasztrófahelyzetek és az ezzel kapcsolatos feladatok áttekintésére kerül sor. Tatabányán minden évben, a felkészítést követően begyakorló gyakorlatot szerveznek, ahol az elméletben feldolgozott helyzetet gyakorolják. Az elmúlt években volt már földrengés, házomlás, veszélyes anyag szabadba kerülése.

4 4 Ebben az évben Édes Otthon 2007 címmel egy katasztrófa sújtotta településen élő lakosság befogadása, elhelyezésének, ellátásának megszervezése volt a feladat. Bemutatásra került, a gyakorlat időtartamára berendezett befogadó hely. A résztvevők, mint befogadott állampolgárok lépésről-lépésre megismerték a befogadó helyen végrehajtandó feladatokat. Végrehajtották regisztrációjukat, képletesen átestek a kötelező orvosi felülvizsgálaton, majd elfoglalhatták a tornateremben felállított ágyaikat. Megtapasztalhatták a befogadottak helyzetét, érzéseiket. A város vezetése, a jelenlévő képviselők és a gyakorlaton résztvevők itt szembesültek azzal a ténnyel, hogy milyen lehet főnek ideiglenesen egy tornateremben élni! Úgy gondolom, hogy az így felkészített polgármester, közigazgatási vezető elmondhatja, hogy feladatait ismeri, a város lakosságának védelme érdekében, az erre hivatott szervezetekkel megfelelő módon együtt tud működni. Veszélyhelyzet esetén képes feladatait maradéktalanul végrehajtani. 3. Önkéntes felkészítők, polgármester-segítők felkészítése Magyarországon közel 1000 település körjegyzőséghez tartozik, a település nem rendelkezik hivatallal, a polgármester egyedül viseli a felelősséget a veszélyhelyzetekre való felkészülés, a veszélyhelyzet kezelése során. Az ilyen területeken indokolt olyan személyek felkészítése, akik önkéntes alapon vállalják a katasztrófavédelmi feladatokban való aktív tevékenységet, preventív időszakokban végzik a lakosság felkészítését. A veszélyhelyzetek kezelése során a polgármester aktív segítőjeként együttműködnek a hivatásos katasztrófavédelmi, illetve egyéb közreműködő szervekkel. A lakosságfelkészítő rendszernek ez a formája a lakosság tájékoztatásának, informálásának egyik leghatékonyabb módszere. Az önkéntes lakosságfelkészítő rendszer tapasztalatai kedvezőek. Az oktatást és a vizsgáztatást minden évben a Magyar Polgári Védelmi Egyesület a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szakembereivel közösen végzi. Megyénkben a képzés megszervezésének és lebonyolításának feladatát és költségét a Komárom-Esztergom Megyei Polgári Védelmi Egyesület vállalja magára élve a különböző pályázati lehetőségekkel. 4. Az önkormányzati fenntartású intézmények veszélyhelyzetekre való felkészülését elősegítő Prevenciós Program A programot 2002-ben dolgozta ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ennek megyei, helyi szintű bevezetése 2003-ban kezdődött meg. A program lényege, hogy az önkormányzati fenntartású intézmények rendelkezzenek egy olyan komplex tervvel, amely valamennyi az intézményt veszélyeztető esemény kapcsán jól használható. Tartalmazza a védekezés során végrehajtandó feladatokat, a felelősök nevét, elérhetőségét, az együttműködő, a védekezésben segítséget nyújtó szervezetek pontos nevét, címét, elérhetőségét stb. Az önkormányzati fenntartású intézmények Prevenciós Programjának bevezetése az elmúlt néhány évben folyamatos feladatként jelentkezett.

5 5 A Közép-Dunántúli Régió megyéiben a es években a programot a veszélyeztetett települések szinte valamennyi önkormányzati fenntartású intézményének vezetője megismerhette. Ma már vannak olyan települések, ahol az önkormányzati intézmények 100 %-a rendelkezik prevenciós tervvel. Ilyen település például Nyergesújfalu, Tát. Ezeken a településeken az önkormányzati vezetőket nem kellett győzködnünk a program értelméről, hiszen mindkét település évről-évre szembesül az árvíz okozta veszélyekkel, ezen felül Nyergesújfalun található a megye egyik legnagyobb SEVESO hatálya alá tartozó felső küszöbértékű veszélyes üzeme is. Mivel a közintézmények azon köre, ahol a vezetők fogékonyak voltak a program befogadására, már rendelkeznek ilyen tervvel, fő feladatunk ezek naprakészen tartása, gyakoroltatása. A helyi sajátosságoktól függően tapasztalataink szélsőségesek. Vannak területek, ahol a program bevezetését teljes mértékben támogatják, minden területen segítik munkánkat. A programot ismertették a dolgozókkal, tanulókkal, betartásukért felelősséget vállalnak. Más területen főleg ott, ahol közvetlen veszélyeztető tényező nincs - nem érzik át az intézmények vezetői a katasztrófa terv szükségességét. Több intézmény vezetője kétkedéssel fogadta a programot. Sok helyen gondot okozott a törvényi háttér hiánya is. Ennek ellenére ott, ahol még nincs ilyen terv a kirendeltségek feladatuknak érzik az esetleges új vezetők tájékoztatását, a program bevezetésére jelentkezők segítését, a tervek elkészítésébe való aktív részvételt. 5. A lakosság szélesebb körének felkészítése A lakosság szélesebb körének tájékoztatása általában szórólapok, egyéb tájékoztató kiadványok formájában, a helyi média segítségével valósul meg. Azokon a területeken, ahol a SEVESO II. Irányelv hatálya alá tartozó felső küszöbértéket elérő veszélyes üzem található a lakosság tájékoztatását segítik a település polgármesteri hivatala és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiadott az adott terület veszélyeztetettségét és a szükséges tennivalókat részletesen tartalmazó tájékoztatók a súlyos ipari balesetek elleni védekezésről, amelyek a település valamennyi lakosa részére elérhető. A Közép-Dunántúli Régió mindhárom megyei katasztrófavédelmi igazgatósága rendelkezik önálló internetes honlappal, amely mindenki részére hozzáférhető. Ezeken az oldalakon többek között megtalálható az igazgatóság szervezete, irányítási rendje, elérhetősége, ügyfélfogadási rendje, az ügyintézés menete, az ügyintézők elérhetősége, a megye veszélyeztetettsége, a fontosabb aktuális hírek, rendezvények, az igazgatóságok által kiírt pályázatok és a biztonságot szolgáló tájékoztató információk is. A honlapok folyamatos fejlesztésével, tökéletesítésével jön létre egy modern, interaktív tájékoztatási felület, amely európai szinten is példaként szolgálhat.

6 6 6. A tanuló ifjúság felkészítése A fiatalok biztonságkultúrájának fejlesztése a lakosságfelkészítés egyik kiemelkedő területe. Ennek oka: Egyrészt az, hogy az összlakosság létszámának 20 %-a az óvodás kortól a felsőfokú oktatásban részesülőkig terjedő létszám. Másrészt a gyermekek, fiatalok sebezhetősége, védtelensége. A felkészítés célja, hogy a gyermekek megismerjék környezetük veszélyforrásait, azok elhárításának szabályait és lehetőségeit, valamint a célszerű magatartási szabályokat. Megyénkben a gyermekek már az óvodában, az általános iskola alsó tagozatában megismerkedhetnek a katasztrófavédelmi ismeretek alapjaival. A kicsik felkészítése még az óvó néni, a tanító néni közvetlen közreműködésével valósul meg. A megyében több olyan jól felkészült óvodapedagógus és általános iskolai tanító van, aki elvégezte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett akreditált pedagógus továbbképzést, így az ő közreműködésükkel ez a feladata magas színvonalon valósul meg. Az általános képzést segítik az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiadott felkészítő kiadványok. Ezek az életkori sajátosságokat figyelembe véve korcsoportonként tartalmazzák azokat az általános ismereteket, amelyet valamennyi gyermeknek el kellene sajátítania. A füzetek minél jobb felhasználását, a pedagógusok, a felkészítők munkáját segíti a Kézikönyv a veszélyhelyzeti ismeretek munkafüzet sorozathoz című kiadvány. Az általános iskola negyedik osztályától a gyermekek felkészítésébe aktívan bekapcsolódnak a polgári védelmi kirendeltségek munkatársai is. A képzést itt már a területen működő polgári védelmi kirendeltségek által kidolgozott oktatási programok szerint végzik. A program összeállításakor az általános ismereteken túl figyelembe vesszük a településekre jellemző veszélyhelyzetekből adódó sajátosságokat is. A tanulók felkészítése tanórák keretén belül általában 5-6 órában kerül végrehajtásra. Ezek a felkészítések elméleti ismereteket adnak a gyermekeknek. Itt ismerkedhetnek meg a - Katasztrófa fogalmával, fajtáival, csoportosításával. - A katasztrófavédelem történetével. - Az egyes katasztrófák jellemzőivel, az ellenük való védekezés általános szabályaival. - Külön előadások keretében kerül áttekintésre a lakókörnyezetük veszélyeztetettsége. (Ilyen pl: a Duna parti településeken az árvíz, a veszélyes üzemek közvetlen közelében a veszélyes anyagok által bekövetkezhető veszélyek áttekintése.) Ez minden egyes területen más és más hangsúlyt kap, attól függően, hogy a területnek milyen a veszélyeztetettsége. A felkészítés másik módja a tanórán kívüli képzés, ami - katasztrófavédelmi szakkör és - a felmenő rendszerű ifjúsági versenyre való felkészülés és az azon való aktív részvétel formájában valósul meg.

7 7 Szakkör Veszprém megyében 2002 óta működik polgári védelmi szakkör a balatonfűzfői Öveges József Szakképző Iskola és Gyakorló Gimnáziumban, a tapolcai Kazinczy Ferenc Általános Iskolában és a Lesencetomaji Általános Iskolában. Komárom-Esztergom megyében ez évben Tatabányán a Hermann Ottó Általános Iskolában indult Katasztrófavédelmi szakkör felső tagozatos általános iskolások részvételével. Jelenleg a szakkört diák látogatja heti rendszerességgel. Itt a gyerekek az elméleti ismereteken túl sok gyakorlati tapasztalattal is gazdagodhatnak. A polgári védelmi kirendeltségek munkatársai saját előadásaikat gyakorlati bemutatókkal, a tűzoltóságok, egyéb együttműködő szervezetek bemutatásával, meglátogatásával, a megismert védőfelszerelések gyakorlati kipróbálásával színesítik. Felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny Itt a gyerekek a saját szabadidejükben a felkészítő tanár és a polgári védelmi kirendeltség munkatársával közösen készülnek a verseny helyi, majd sikeres szereplés esetén a megyei fordulójára. A felkészülés során már nem csak a polgári védelmi, tűzvédelmi kérdésekkel foglalkoznak. A biztonságos életre nevelés keretein belül áttekintenek elsősegélynyújtási, közlekedésbiztonsági, környezetvédelemi kérdéseket is. Fontos ez azért is, hiszen a versenyek lebonyolításába már helyi szinten is részt vesznek a különböző együttműködő társszervek is. Ilyen például a Mentőszolgálat, a Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat, a rendőrség helyi, megyei képviselői, a vízügyi igazgatóság munkatársai, a Magyar Honvédség helyi szintű képviselői, a Vám- és Pénzügyőrség, a különböző mentési feladatokat is ellátó önkéntes szervezetek, mint például a Magyarországi Különleges Mentő és Tűzoltó Egyesület. A verseny helyi szintű fordulóját a polgári védelmi kirendeltségek rendezik meg. Az itt legjobb eredményt elérő három csapat jut tovább a megyei döntőbe. Komárom-Esztergom megyében hagyomány, hogy a megyei döntőre minden évben meghívunk egy általános iskolás és egy középiskolás szlovák csapatot is a szomszédos Nyitra kerületből. Veszprém megyében 2006 évtől a fogyatékkal élő fiatalok bevonásával bővítették a versenyen részt vevők körét. A megyei döntőben első helyezést elért általános iskolás és középiskolás csapat jut tovább az OKF által szervezett országos döntőbe. Az évenként megrendezésre kerülő versenysorozatra évről évre nagyobb az érdeklődés. A versenyeken több száz általános és középiskolás diák vesz részt.

8 8 A gyerekek felkészítése nem ér véget az iskolaévvel. A szabadidő tartalmas eltöltésének egyik legjobb módja a különböző táborok szervezése. Komárom-Esztergom megyében már hagyománnyá vált, hogy a Komáromi Kiképző és Raktárbázison katasztrófavédelmi nyári gyermektábor kerül megszervezésre. A tábor minden évben jó hangulatban, színes programokkal és aktív pihenési lehetőségekkel telik. Veszprém megyében minden évben megrendezik a Nemzetközi diáktábort, amelynek keretében Várpalotán román, Petrozsenyben pedig magyar iskolások tölthetnek 8-8 napot a rendvédelmi szervezetek koordináló tevékenysége révén ben első alkalommal került megrendezésre a nemzetközi tűz- és katasztrófavédelmi ifjúsági tábor, melynek keretében 11 sümegi és Sümeg környéki diák utazhatott Lengyelországba, majd a tábor keretében 11 lengyel diák tölthetett el egy hetet Veszprém megyében. Az igazgatóságok által szervezett táboron kívül minden évben részt veszünk a társszervek által szervezett táborok programjaiban. Jellemzően ezek a felkérések egy-két nap programját ölelik fel. Ilyen például a Komárom-Koppánymonostori Közbiztonsági Tábor, amelynek programjában minden évben aktívan részt vesz a Komáromi Polgári Védelmi Kirendeltség is. Pályázatok A tanulók felkészítését, kreativitásuk fejlesztését segítik a különböző témájú pályázati kiírások. Komárom-Esztergom megyében minden évben nagy sikere van a Katasztrófák elleni védekezés világnapja alkalmából kíírt rajzpályázatnak. A pályaművekből kiállítást szervezünk és a kiállítás megnyitójára meghívjuk a nyertes pályaművek elkészítőit és felkészítő tanárait is, akik a megnyitón vehetik át az eredményes munkáért járó díjakat. Összességében a lakosságfelkészítés cél és feladatrendszere, módszerei kidolgozottak, kimunkált programjai alapján az elmúlt időszakban a katasztrófavédelem egyik meghatározó irányává lépett elő. Annak ellenére, hogy pl. az éves költségvetés nem rendel pluszforrást a megyei igazgatóságoknak az ezirányú feladatok végzéséhez a programok megvalósultak, sőt évről évre gazdagabbakká válnak. A prevenciós feladatok minél jobb végrehajtása érdekében figyelemmel kísérjük a különböző pályázati lehetőségeket. A pályázati, támogatói forrásokkal is törekszünk kiegészíteni a lakosságfelkészítési programok finanszírozását, javítani a minőségi feladatvégzést. A Közép-Dunántúli Régió megyéinek a prevencióval kapcsolatos jövőbeni feladata programjaink bővítése, a módszerek fejlesztése, az együttműködések szélesítése, a civil szervezetek felé való nyitás, az internetes világban való interaktív megjelenésünk folyamatos szélesítése.

Katasztrófavédelmi felkészítés

Katasztrófavédelmi felkészítés Közbiztonsági referensek képzése Katasztrófavédelmi felkészítés 2012.10.02. Jogi háttér - Magyarország Alaptörvénye - 2011. évi CXXVIII. törvény A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények

Részletesebben

A katasztrófavédelem megújított rendszere

A katasztrófavédelem megújított rendszere A katasztrófavédelem megújított rendszere MAGYARORSZÁG BIZTONSÁGA ÁLLAM BM OKF ÁLLAM- POLGÁR... A régi Kat. törvény alapvetően jó volt DE 10 év 2010. évi árvízi veszélyhelyzet; vörösiszap katasztrófa kezelésének

Részletesebben

Lakosságfelkészítés. Kirendeltség-vezetői tapasztalatok

Lakosságfelkészítés. Kirendeltség-vezetői tapasztalatok Lakosságfelkészítés Kirendeltség-vezetői tapasztalatok Lakosságfelkészítés, lakosság tájékoztatás Megelőzés Beavatkozás (Veszélyhelyzeti kommunikáció) Újjáépítés felkészítés tájékoztatás Felkészítés, tájékoztatás

Részletesebben

A képzett védelmi referensek lehetséges szerepe a lakosság jövőbeni felkészítésében. Dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy c. egyetemi docens igazgató

A képzett védelmi referensek lehetséges szerepe a lakosság jövőbeni felkészítésében. Dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy c. egyetemi docens igazgató A képzett védelmi referensek lehetséges szerepe a lakosság jövőbeni felkészítésében Dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy c. egyetemi docens igazgató Témafelvetés 1. Polgármester védelmi feladatainak segítése.

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG. és az ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG. között

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG. és az ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG. között Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Szám:1068-1/2011/alt. OKF Országos Polgárőr Szövetség Szám: 544-2/2011 OPSZ EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS a BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG

Részletesebben

-=- ~li~~ll AMELY LÉTREJÖTT A CSONGRÁD MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG VALAMINT CSONGRÁD MEGYEI POLGÁRÖR SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE KÖZÖTT 2012.

-=- ~li~~ll AMELY LÉTREJÖTT A CSONGRÁD MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG VALAMINT CSONGRÁD MEGYEI POLGÁRÖR SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE KÖZÖTT 2012. -=- ~li~~ll ~6~-)liOA~kT EGYÜTTMŰKÖDÉSI AMELY LÉTREJÖTT MEGÁLLAPODÁS, A CSONGRÁD MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG VALAMINT A CSONGRÁD MEGYEI POLGÁRÖR SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE KÖZÖTT 2012.!- L 2 EGYÜTTMŰKÖDÉSI

Részletesebben

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Haskó György tű. alezredes polgári védelmi főfelügyelő 2012. február 15. A hatálytalanított

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre

Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre Budapest, 2014. március 04. Dr. Schweickhardt Gotthilf A katasztrófavédelem

Részletesebben

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófav favédelmi Igazgatóság A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Előadó: Heinfarth György tű. alezredes A KÖZBIZTONSÁGI REFERENS

Részletesebben

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség részvétele a PV szervezetek felkészítésében (A PV mozgalom dinamizálása projekt keretében)

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség részvétele a PV szervezetek felkészítésében (A PV mozgalom dinamizálása projekt keretében) A Magyar Polgári Védelmi Szövetség részvétele a PV szervezetek felkészítésében (A PV mozgalom dinamizálása projekt keretében) A polgári védelem ESZMEISÉG GENFI EGYEZMÉNYEK NATO, EU Irány elvek Ifjúság

Részletesebben

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 1 Miért volt szükséges a megalkotása? 1999. évi LXXIV. Tv. korrekciója Polgári védelmi szervezetek működése Tűzvédelem

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre

Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre Ssz. Szakdolgozat címek 1. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1313/2013/EU HATÁROZATA és az uniós polgári

Részletesebben

Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon

Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Gyenge László tű. őrnagy megyei polgári védelmi főfelügyelő 2014.03.27. 11/2013. számú BM OKF főigazgatói utasítás

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése 2012. szeptember 10-14. Katasztrófavédelmi alapismeretek Jogszabályi alapok Kurtán Attila tű. százados kiemelt főtanár Hazai jogszabályok Magyarország Alaptörvénye (2011.

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS HEVES MEGYEI HEVES MEGYEI POLGÁRŐR KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Polgárőr Szervezetek

Részletesebben

A katasztrófavédelem intézkedései

A katasztrófavédelem intézkedései A katasztrófavédelem intézkedései a katasztrófavédelem fő szakmai területei: Tűzoltósági szakterület Polgári védelmi szakterület Iparbiztonsági szakterület E szakterületek feladatait a katasztrófavédelem

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Oktatási és Kulturális Minisztérium Tárgy: /2007. ( ) OKM rendelet a katasztrófák elleni védekezés és a polgári védelem ágazati feladatairól Budapest, 2007. augusztus 2 I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Az Oktatási

Részletesebben

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes tevékenységekről és a lehetséges súlyos

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes tevékenységekről és a lehetséges súlyos 1 Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? DUNAALMÁS IDEIGLENES LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes

Részletesebben

14. Ismertesse a védelmi igazgatás és a katasztrófavédelem kapcsolatát!

14. Ismertesse a védelmi igazgatás és a katasztrófavédelem kapcsolatát! 14. Ismertesse a védelmi igazgatás és a katasztrófavédelem kapcsolatát! 1. A védelmi igazgatás A védelmi igazgatás mint intézmény fogalma: a közigazgatás részét képező feladat- és szervezeti rendszer.

Részletesebben

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A katasztrófavédel tervezés rendszerét, feladatait, formai és tartal követelményeit a polgári védel tervezés rendszeréről szóló 20/1998. (IV.

Részletesebben

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk a hatósági feladatok végrehajtásában.

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk a hatósági feladatok végrehajtásában. Magyarország szolgálatában a biztonságért! Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Fő Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk

Részletesebben

TÉMAJEGYZÉK Katasztrófavédelmi műveleti témájú diplomamunkák, szakdolgozatok és TDK dolgozatok elkészítéséhez

TÉMAJEGYZÉK Katasztrófavédelmi műveleti témájú diplomamunkák, szakdolgozatok és TDK dolgozatok elkészítéséhez TÉMAJEGYZÉK Katasztrófavédelmi műveleti témájú diplomamunkák, szakdolgozatok és TDK dolgozatok elkészítéséhez 2017-2018 1. A katasztrófavédelmi feladatok a honvédelmi feladatrendszerben, azok továbbfejlesztési

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE 2012.10.02. Mentés megszervezésének szabályozása. Jogszabályok, normatív intézkedések. 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá

Részletesebben

A Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2009. évi programjai

A Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2009. évi programjai A Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2009. évi programjai 2009. január 12. Közreműködtünk a Don-kanyarban elesett katonák, hősök és áldozatok emlékére szervezett megemlékezés megszervezésében

Részletesebben

TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK. Berecz György tű. ezredes igazgató

TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK. Berecz György tű. ezredes igazgató TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK Berecz György tű. ezredes igazgató 35/2012. számú intézkedés: A rendkívüli téli időjárási viszonyok során jelentkező katasztrófavédelmi feladatok ellátására

Részletesebben

A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben

A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben Az elmúlt évben főigazgatói intézkedés határozta meg a polgári védelmi szervezetek gyors (12 órás) és rövid (24 órás)

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése KATASZTRÓFAVÉDELEM IRÁNYÍTÁSA 2012.10.02. KATASZTRÓFAVÉDELEM MEGHATÁROZÁSA A katasztrófavédelem nemzeti ügy. A védekezés egységes irányítása állami feladat. Katasztrófavédelem:

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-198/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Részletesebben

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter Balaton Európa legbiztonságosabb tava Jamrik Péter elnök Közbiztonsági Tanácsadó Testület Vízbiztonság Tájékoztatás Oktatás képzés Prevenció Riasztás Segélyhívás fogadása Bevetés irányítás Parti mentőőr

Részletesebben

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött az ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG valamint a BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE között. 2007. Budapest A katasztrófák elleni védekezés

Részletesebben

Katasztrófavédelem 2015 Budapest, Önkéntesek a katasztrófavédelemben

Katasztrófavédelem 2015 Budapest, Önkéntesek a katasztrófavédelemben Katasztrófavédelem 2015 Budapest, 2015.11.26. Önkéntesek a katasztrófavédelemben dr. Nováky Mónika tű. alezredes, tanácsos egyetemi tanársegéd novaky.monika@uni-nke.hu Önkéntesség közös jó érdekében ellenszolgáltatás

Részletesebben

Németbánya Község Önkormányzatának Képviselőtestületének 11/2009.(X.27) rendelete

Németbánya Község Önkormányzatának Képviselőtestületének 11/2009.(X.27) rendelete Németbánya Község Önkormányzatának Képviselőtestületének 11/2009.(X.27) rendelete a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni

Részletesebben

BARANYA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG. Készítette: Oláh Tibor tű. alezredes

BARANYA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG. Készítette: Oláh Tibor tű. alezredes BARANYA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG Készítette: Oláh Tibor tű. alezredes OKTATÁSI NAP TÉMAKÖREI: III. Oktatási nap: II/3. Lakosságfelkészítés, riasztás, veszélyhelyzeti kommunikáció III/3. Lakosságvédelmi

Részletesebben

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA:

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? Z S U R K LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemekről, - a veszélyes

Részletesebben

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia 1.dia Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő 2.dia 3.dia 4.dia 2012. április 1-jén létrejött a korábban önkormányzatiként működő hivatásos tűzoltóságokat is magába integráló egységes katasztrófavédelmi

Részletesebben

A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 16/2008. (XI. 27.) számú önkormányzati rendelete

A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 16/2008. (XI. 27.) számú önkormányzati rendelete A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 16/2008. (XI. 27.) számú önkormányzati rendelete Komárom-Esztergom Megyei Kitüntető Címek alapításáról és adományozásának rendjéről (egységes szerkezetben) A Komárom-Esztergom

Részletesebben

Rendészeti igazgatás. Rendészet. Jogi szabályozás

Rendészeti igazgatás. Rendészet. Jogi szabályozás Gazdasági élet Igazgatása Környezet Védelme Közrend, Közbiztonság védelme, rendészet Humán igazgatás Rendészeti igazgatás Jogi szabályozás Alaptörvény (46. cikk) Rtv 1994:XXXIV. tv. Hszt 1996: XLIII. tv.

Részletesebben

Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz

Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 1. oldal Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége:

Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége: Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége: 2010. január 14. a Sátoraljaújhelyi Városvédő és Szépítő Egyesülettel, az Eötvös József Klubbal közösen megemlékezést

Részletesebben

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség KOSSA GYÖRGY tű. ezredes Önkéntes Tűzoltó Egyesületek országos értekezlete BM OKF, 2012.01.14. -1- Ipari katasztrófák nemzetközi kitekintés 1976. július 10.

Részletesebben

Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 2. oldal - irányítja a katasztrófavédelmi kirendeltségeket, a hivat

Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 2. oldal - irányítja a katasztrófavédelmi kirendeltségeket, a hivat Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 1. oldal Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

Pfeiffer Ferenc elnök

Pfeiffer Ferenc elnök Pfeiffer Ferenc elnök MMSZ, felépítés, feladata Alapításának okai - Hazánkban a katasztrófák elleni védekezés 100-150 éves múltra tekint vissza. - Megjelentek az úgynevezett speciális mentő szervezetek,

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ SEVESO III.

ÖSSZEFOGLALÓ SEVESO III. ÖSSZEFOGLALÓ SEVESO III. bevezetésének tapasztalatai Dr. Vass Gyula tű. ezredes szolgálatvezető 2016. A nemzetközi szabályozás kialakulása és szélesedése Kibocsátás éve, rövidített elnevezés Hazai jogba

Részletesebben

Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz

Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 1. oldal Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2005. év

Közhasznúsági jelentés 2005. év KÖZÉP-BUDAI ÖNKÉNTES POLGÁRI VÉDELMI EGYESÜLET Közhasznúsági jelentés 2005. év Budapest, 2006. április 10. Bakai Kristóf Péter elnök A) Számviteli beszámoló B) Költségvetési támogatás felhasználása Költségvetési

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT. A KSZ teljesítésének megkezdése előtt a tanuló munkavédelmi oktatásban részesül, melyről nyilatkoznak annak megtartását követően.

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT. A KSZ teljesítésének megkezdése előtt a tanuló munkavédelmi oktatásban részesül, melyről nyilatkoznak annak megtartását követően. KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT A 2016. január 1-je után megkezdett érettségi vizsgák feltételéül szolgáló közösségi szolgálat teljesítése a hivatásos katasztrófavédelmi szervezetnél (a továbbiakban: katasztrófavédelem)

Részletesebben

32/2002. (XII. 12.) BM

32/2002. (XII. 12.) BM 32/2002. (XII. 12.) BM rendelet a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, a tűzoltóságoknál, valamint az ez irányú szakágazatban foglalkoztatottak képesítési követelményeiről és képzési rendszeréről A

Részletesebben

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények.

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. II/1. VESZÉLY-ELHÁRÍTÁSI TERVEZÉS A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. Települési szintű veszély-elhárítási tervezés rendszere, jogi háttere. A besorolás és

Részletesebben

8. DARUVAL FELSZERELT TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

8. DARUVAL FELSZERELT TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 8. DARUVAL FELSZERELT TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. A TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰRE ÉPÍTHETŐ DARUK MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI,

Részletesebben

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav favédelmi Kirendeltség Tűzvédelmi szabályzat Rendezvények Rónai Róbert tű. alezr. 2018. február 21. Tűzvédelmi használati szabályok rendszere Tűzvédelmi szabályzat

Részletesebben

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA - a környezetében működő veszélyes ipari üzemről, - a veszélyes tevékenységekről és a lehetséges súlyos

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA - a környezetében működő veszélyes ipari üzemről, - a veszélyes tevékenységekről és a lehetséges súlyos BUDAPEST III. KERÜLET LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA - a környezetében működő veszélyes ipari üzemről, - a veszélyes tevékenységekről és a lehetséges súlyos balesetekről,

Részletesebben

Tájékoztató a Komárom-Esztergom megyében működő tűzoltóságok helyzetéről

Tájékoztató a Komárom-Esztergom megyében működő tűzoltóságok helyzetéről KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG E L Ő T E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2012. április 26-ai ülésére Tárgy: Tájékoztató a Komárom-Esztergom megyében működő

Részletesebben

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ. 76/2012. számú INTÉZKEDÉSE. a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról. Budapest, július 6.

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ. 76/2012. számú INTÉZKEDÉSE. a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról. Budapest, július 6. BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ 76/2012. számú INTÉZKEDÉSE a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról Budapest, 2012. július 6. A fejezeti

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum Helyi Védelmi Bizottság Miskolc

Új Szöveges dokumentum Helyi Védelmi Bizottság Miskolc Helyi Védelmi Bizottság Miskolc Katasztrófavédelem Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófa Igazgatóság Polgári Védelemi Kirendeltség Miskolc Miskolc Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség Helyi

Részletesebben

Komarom-Esztergom Megyei Polgaror Szovetseg

Komarom-Esztergom Megyei Polgaror Szovetseg Komarom-Esztergom Megyei Katasztrofavedelmi Igazgatosag Komarom-Esztergom Megyei Polgaror Szovetseg Szam: 40-1/2012/PVF EGYUTTMUKODESI MEGALLAPODAS amely letrejott a Komarom-Esztergom Megyei Katasztrofavedelmi

Részletesebben

KATASZTRÓFAVÉDELMI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE KEHOP-1.6.0

KATASZTRÓFAVÉDELMI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE KEHOP-1.6.0 KATASZTRÓFAVÉDELMI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE KEHOP-1.6.0 Rendelkezésre álló forrás Tervezett keretösszeg 44,93 milliárd Ft. Várható kérelmek száma: 22 db. Benyújtás határideje és módja 2018. december 31-ig

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése Külső védelmi terv készítése, gyakoroltatása

Közbiztonsági referensek képzése Külső védelmi terv készítése, gyakoroltatása Közbiztonsági referensek képzése Külső védelmi terv készítése, gyakoroltatása 2012.10.02. Jogszabályi Háttér 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról

Részletesebben

2015. évi MUNKATERVE

2015. évi MUNKATERVE Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi Tanácsadó Testület H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. : 1903 Budapest, Pf.: 314 Szám: 5/2015.TTT Jóváhagyom: Dr. Bakondi György sk.

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. KRESZ 8-próba

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. KRESZ 8-próba PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a 2015. évi Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram és Intézkedési Terv keretében pályázatot hirdet nevelési-oktatási intézmények 1-8. évfolyamai

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-192/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET 2 Nemzeti Közszolgálati Egyetem KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET Becsülettel, bátorsággal, buzgalommal A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi

Részletesebben

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pusztaszabolcs 2490 Pusztaszabolcs, Velencei út 2. Szakmai anyag

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pusztaszabolcs 2490 Pusztaszabolcs, Velencei út 2. Szakmai anyag Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pusztaszabolcs 2490 Pusztaszabolcs, Velencei út 2. Szakmai anyag A Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák Leader fejezetének végrehajtásához 2013- ban nyújtandó támogatások keretében

Részletesebben

Az önkormányzati miniszter. rendelete

Az önkormányzati miniszter. rendelete Az önkormányzati miniszter /2009. ( ) ÖM rendelete a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter irányítása alá tartozó szervek irányítási és működési rendjéről, valamint katasztrófavédelmi feladatairól

Részletesebben

A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése

A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése Tematikus Értekezlet 2012. január 23. Dr. Bognár r Balázs PhD tű. őrnagy, osztályvezető Biztonság az, amivé tesszük! /Prof.

Részletesebben

XVII. Közbiztonsági Rendezvénysorozat

XVII. Közbiztonsági Rendezvénysorozat XVII. Közbiztonsági Rendezvénysorozat Az idei évben is megvalósul a figyelemfelhívó és ismerető programokkal színesített városi és megyei Közbiztonsági Rendezvénysorozat. Az alábbiakban összegezzük, milyen

Részletesebben

Humán Szolgálat H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. * : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel.: (06-1) Fax: (06-1) BM Tel.: Fax:

Humán Szolgálat H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. * : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel.: (06-1) Fax: (06-1) BM Tel.: Fax: Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humán Szolgálat H-1149 Budapest, Mogyoródi út 4 * : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel.: (06-1)469-4150 Fax: (06-1)469-4151 - BM Tel.: 20-197 Fax:

Részletesebben

Veszélyes üzemekkel kapcsolatos engedélyezési és ellenőrzési tevékenység áttekintése

Veszélyes üzemekkel kapcsolatos engedélyezési és ellenőrzési tevékenység áttekintése Veszélyes üzemekkel kapcsolatos engedélyezési és ellenőrzési tevékenység áttekintése Tematikus Értekezlet 2012. január 23. Dr. Vass Gyula tű. ezredes, főosztályvezető Az előadás tartalma: 1. Veszélyes

Részletesebben

VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG

VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG 1 A védelmi igazgatás rendszere Jogszabályi háttér Magyarország Alaptörvényének különleges jogrendre vonatkozó fejezetének 48-54. cikkejei: - rendkívüli állapot - szükségállapot

Részletesebben

Rendészeti igazgatás. Rendészet

Rendészeti igazgatás. Rendészet Gazdasági élet Igazgatása Környezet Védelme Közrend, Közbiztonság védelme, rendészet Humán igazgatás Rendészeti igazgatás Jogi szabályozás Alaptörvény (46. cikk) Rtv 1994:XXXIV. tv. Hszt 2015. évi XLII.

Részletesebben

Ezen dokumentum Jászárokszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének 2007. évi jelentősebb eseményeit, beavatkozásait, híreit foglalja magába Készítette: Tekse Csaba parancsnok-helyettes 2007. október

Részletesebben

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának A Kormány /2011. ( ) rendelete az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.)

Részletesebben

BELÜGYMINISZTÉRIUM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

BELÜGYMINISZTÉRIUM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság BELÜGYMINISZTÉRIUM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Polgári Védelmi Főfelügyelőség H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel: (06-1)469-4116 Fax: (06-1)469-4388

Részletesebben

Dr. Varga Attila ezds.

Dr. Varga Attila ezds. Dr. Varga Attila ezds. Az előadás a Chatham House szabályok szerint a védelmi igazgatás központi és települési szintjére (polgármester) nem terjed ki a leadásra kerülő írásos anyagtól némileg eltér Bizottság

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése Ismertesse a veszélyelhárítási tervezés általános elveit, tartalmi követelményeinek szintjeit, készítésük és jóváhagyatásuk szabályait. Ismertesse a települési (munkahelyi)

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-195/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi

Részletesebben

Ennek kapcsán 1992. november 24 én megalakult az Országos Baleset megelőzési Bizottság, majd sora egymás után a megyei és

Ennek kapcsán 1992. november 24 én megalakult az Országos Baleset megelőzési Bizottság, majd sora egymás után a megyei és Veszprém, 2013. április 17. Gradvolt Szilveszter r. őrnagy Pécs VBB. Titkára I. Pécs Városi Baleset megelőzési Bizottság bemutatása Aközlekedésről szóló 1988. évi I. tv. a közlekedési propaganda tevékenységet

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-178/1/2018. Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi

Részletesebben

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. A LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

9. CSEREFELÉPÍTMÉNY-HORDOZÓ JÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

9. CSEREFELÉPÍTMÉNY-HORDOZÓ JÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 9. CSEREFELÉPÍTMÉNY-HORDOZÓ JÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. CSEREFELÉPÍTMÉNY-HORDOZÓJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI,

Részletesebben

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? FÉNYESLITKE LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA - a környezetében működő veszélyeses anyagokkal foglalkozó üzemekről, vagy

Részletesebben

A közbiztonsági referens intézménye, a referens feladatköre

A közbiztonsági referens intézménye, a referens feladatköre A közbiztonsági referens intézménye, a referens feladatköre Katasztrófavédelmi törvény 3. 12. 234/2011. (XI. 10.) Korm. Rendelet IX. FEJEZET - A Közbiztonsági referensekre vonatkozó szabályok (76.-77.

Részletesebben

Nagy Zsolt A lakosságfelkészítés aktuális kérdései

Nagy Zsolt A lakosságfelkészítés aktuális kérdései Nagy Zsolt A lakosságfelkészítés aktuális kérdései Minden állampolgárnak joga van arra, hogy megismerje a környezetében lévő katasztrófaveszélyt, elsajátítsa az irányadó védekezési szabályokat, továbbá

Részletesebben

A SEVESO II. EU Irányelv magyarországi bevezetésének tapasztalatai

A SEVESO II. EU Irányelv magyarországi bevezetésének tapasztalatai Varga Imre mk. pv alezredes A SEVESO II. EU Irányelv magyarországi bevezetésének tapasztalatai Előzmények A jogi szabályozás helyzete Az Európai Unióval történő jogharmonizáció folyamatában a Magyar Köztársaság.

Részletesebben

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság!

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Élve az Médiatanács által elfogadott és február 1-től 45 napon át érvényben lévő javaslattételi lehetőséggel, az alábbiakban összefoglaljuk a Közszolgálati

Részletesebben

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről (módosítással egybefoglalva és lezárva: 2014. december 31.) Tapolca Város Önkormányzatának

Részletesebben

A katasztrófavédelemi szervek és a kiemelt beruházások kapcsolódásai és helyzete.

A katasztrófavédelemi szervek és a kiemelt beruházások kapcsolódásai és helyzete. A katasztrófavédelemi szervek és a kiemelt beruházások kapcsolódásai és helyzete. Dr. Tatár Attila tűzoltó altábornagy OKF főigazgató A katasztrófavédelmi szervek kapcsolata a kiemelt beruházásokkal már

Részletesebben

2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. AZ EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

Pedagógus-továbbképzés és az ifjúság veszélyhelyzeti (tűzvédelmi és polgári védelmi) nevelése-oktatása

Pedagógus-továbbképzés és az ifjúság veszélyhelyzeti (tűzvédelmi és polgári védelmi) nevelése-oktatása Dr. Hoffmann Imre Pedagógus-továbbképzés és az ifjúság veszélyhelyzeti (tűzvédelmi és polgári védelmi) nevelése-oktatása A katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről szóló 1999. évi LXXIV.

Részletesebben

2. Ismertesse a katasztrófa elleni védelem vezetési szintenkénti szervezeti és irányítási rendszerét!

2. Ismertesse a katasztrófa elleni védelem vezetési szintenkénti szervezeti és irányítási rendszerét! 2. Ismertesse a katasztrófa elleni védelem vezetési szintenkénti szervezeti és irányítási rendszerét! - Magyarország Alaptörvénye - 2011. évi CXXVIII törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó

Részletesebben

nemzeti közszolgálati egyetem Katasztrófavédelmi Intézet

nemzeti közszolgálati egyetem Katasztrófavédelmi Intézet nemzeti közszolgálati egyetem Katasztrófavédelmi Intézet 2 Nemzeti Közszolgálati Egyetem KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET Becsülettel, bátorsággal, buzgalommal A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi

Részletesebben

Tűzoltóság hivatásos állományú tagjai, valamint a Debreceni Közterület Felügyelet köztisztviselői teljesítményértékelésének

Tűzoltóság hivatásos állományú tagjai, valamint a Debreceni Közterület Felügyelet köztisztviselői teljesítményértékelésének Előterjesztő: Tárgy: Polgármester A Debreceni Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság hivatásos állományú tagjai, valamint a Debreceni Közterület Felügyelet köztisztviselői teljesítményértékelésének alapját

Részletesebben

KATASZTRÓFAVÉDELMI SZABÁLYZATA

KATASZTRÓFAVÉDELMI SZABÁLYZATA A TESTNEVELÉSI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI SZABÁLYZATA Jóváhagyta a Testnevelési Egyetem Szenátusa 47/2015. sz. határozatával BUDAPEST 2015. 1 Tartalom Preambulum... 3 A Szabályzat célja, hatálya... 4 A

Részletesebben

A Kormány. /2008. ( ) Korm. rendelete

A Kormány. /2008. ( ) Korm. rendelete A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 1999. évi LXXIV. törvény

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S 1 Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete 8100 Várpalota, Gárdonyi Géza u. 39. Tel: 592-660 Pf.: 76. fax: 592-676 e-mail: varpalota@varpalota.hu E L Ő T E R J E S Z T É S Várpalota Város Önkormányzati

Részletesebben

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről Jelen dokumentum az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0012 azonosító számú Szervezetfejlesztési program az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban című projekt

Részletesebben

A polgármester elsőfokú polgári védelmi hatósági jogköre és ahhoz kapcsolódó feladatok

A polgármester elsőfokú polgári védelmi hatósági jogköre és ahhoz kapcsolódó feladatok Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság A polgármester elsőfokú polgári védelmi hatósági jogköre és ahhoz kapcsolódó feladatok Ihász Norbert tű. főhadnagy tűzvédelmi mérnök Tűzoltósági Főfelügyelőség

Részletesebben

Kutatási célok és területek a BM OKF Tudományos Tanácsa Szervezésében és a Katasztrófavédelmi Kutatóintézetben, a szakképzés helyzete

Kutatási célok és területek a BM OKF Tudományos Tanácsa Szervezésében és a Katasztrófavédelmi Kutatóintézetben, a szakképzés helyzete Dr. Papp Antal tű. ezredes KOK Igazgató A Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács Elnöke Kutatási célok és területek a BM OKF Tudományos Tanácsa Szervezésében és a Katasztrófavédelmi Kutatóintézetben, a szakképzés

Részletesebben

Biztonsági összekötő illetve a Veszélyes ipari védelmi ügyintézői képzés

Biztonsági összekötő illetve a Veszélyes ipari védelmi ügyintézői képzés Biztonsági összekötő illetve a Veszélyes ipari védelmi ügyintézői képzés Jogszabályok által előírt képzések 2012. évi CLXVI. törvény a létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről

Részletesebben

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai ( A tűzoltósági főfelügyelő 1635/1/2012/ÁLT. és 1635/2/2012. ÁLT. levelei alapján) I.

Részletesebben

Akcióban a nyertes ifjúsági, kossuthos csapat fotó: Gyarmati Gábor

Akcióban a nyertes ifjúsági, kossuthos csapat fotó: Gyarmati Gábor Segítségért kiabáló, földön heverő sérültek, ellátást akadályozó zavart emberek életszerű baleseti szituációkban kellett helytállniuk a vöröskeresztes elsősegélynyújtó verseny területi fordulóján a debreceni

Részletesebben