TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Református Teológiai Kar Tantárgy kódja: KSPT/AP1/ RTEdm/15. Tantárgy megnevezése: Apologetika 1

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Református Teológiai Kar Tantárgy kódja: KSPT/AP1/ RTEdm/15. Tantárgy megnevezése: Apologetika 1"

Átírás

1 KSPT/AP1/ Tantárgy megnevezése: Apologetika 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 9. Tantárgy abszolválása a vizsgaidőszakban. Az előadásokon való aktív részvétel (min. 80%-ban); írásbeli teszt, legalább 60%-os eredményességgel. Az 1. szemeszter végi értékelés a hallgató aktivitása, az írásbeli teszt és egy szóbeli beszélgetés alapján történik. A hallgató általános ismereteket szerez az apologetika diszciplínájából. Ismeretet és készséget szerez a keresztyén és azon belül a református igazságok és normák védelmének terén. Elméleti felkészítést kap azokban a kérdésekben való jártasságra, amelyekkel a lelkészi gyakorlatban bármikor találkozhat. A hallgató olyan alapképzést kap, hogy a református keresztyén egyházzal és a keresztyénséggel szembeni jelen társadalmi és politikai elvárások kérdéskörében, a keresztyéni és református álláspontot tisztán tudja védeni és képviselni. 1. Bevezetés: az apológia fogalma; apologéta, apológia, apologetika. Az apologetika helye és funkciója a teológiai tudományokban. 2. Az apologetika felosztása, rendszerezése. Az apologetika magyar református, protestáns irodalomtörténete. 3. Az Isten létezése: argumenta philosophica; argumentum ontologicum, argumenta kozmologicum. 4. Az Isten létezése: argumenta teleologicum; argumentum morale; 5. Az Isten lényege önmagára nézve és a világhoz való viszonyában. Materializmus, kozmologikus elmélet, darwinizmus. 6. Idealizmus, duálizmus, theizmus. 7. Neves természettudósok nyilatkozatai az Isten létezéséről és a teremtésről. 8. A teremtés kérdése. A Biblia kozmológiája és a természettudományok; Mi a létezés célja? 9. Darwin elmélete a fajok előállásáról és annak keresztyén kritikája. 10. Jézus védelmében : történeti személy, isteni volta, halála és feltámadása bizonyítékai. 11. Írásbeli teszt - összefoglalás. 12. Gyakorlati óra - vita, érvelés (Isten létezése, teremtés) 13. Gyakorlati óra - vita, érvelés (az élet kialakulása és szent volta)

2 1. Kálvin János: Institutio Christianae Religionis - A keresztyén vallás rendszere I-II. Magyarországi Református Egyház Kálvin János Kiadója; Budapest, ISBN Ravasz László (szerk.): Ágenda. A Magyar Református Egyház liturgikus könyve. A Magyarországi Református Egyház kiadása Ravasz László (szerk.): Istentiszteleti rendtartás a Magyar Református Egyház számára. A Magyarországi Református Egyház kiadása I. A Heidelbergi káté II. A Második helvét hitvallás. A Magyarországi Református Egyház Kálvin János Kiadója; Budapest ISBN Werner Gitt: A teremtés bibliai tanúságtétele. Evangéliumi kiadó és iratmisszió. Budapest, ISBN Werner Gitt: Kezdetben volt az információ. 2. javított bővített kiadás. Evangéliumi kiadó és iratmisszió. Budapest, ISBN Josh McDowell: Bizonyítékok a keresztyén hit mellett. Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány. Budapest ISBN Melanchton Fülöp: Apológia azaz az ágostai hitvallás védelme. A Luther-társaság Könyvkiadóhivatala. Budapest Erdőss Lajos: Apologétika. Hegedűs és Sándor Elébb László Albert és Társa Könyvkiadóhivatala. Debrecen magyar Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. Bernhard Kaiser, PhD.

3 KSPT/AP2/ Tantárgy megnevezése: Apologetika 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 10. Tantárgy abszolválása a vizsgaidőszakban. Az előadásokon való aktív részvétel (min. 80%-ban); írásbeli teszt, legalább 60%-os eredményességgel. Az 1. szemeszter végi értékelés a hallgató aktivitása, az írásbeli teszt és egy szóbeli vizsga alapján történik. Az értékelési skála: A (100-91%, kitűnő - kitűnő eredmények); B (90-81%,, dicséretes - az átlaghoz képest több); C (80-73%, jó - átlagos, megbízható munkát végzett); D (72-66%, kielégítő - elfogadható eredmény); E (65-60%, elégséges - az eredmények a teljesítés minimumát mutatják); Fx (59-0%, elégtelen - ismételni kell a tárgy tanulását és a vizsgát). A hallgató általános ismereteket szerez az apologetika diszciplínájából. Ismeretet és készséget szerez a keresztyén és azon belül a református igazságok és normák védelmének terén. Elméleti felkészítést kap azokban a kérdésekben való jártasságra, amelyekkel a lelkészi gyakorlatban bármikor találkozhat. A hallgató olyan alapképzést kap, hogy a református keresztyén egyházzal és a keresztyénséggel szembeni jelen társadalmi és politikai elvárások kérdéskörében, a keresztyéni és református álláspontot tisztán tudja védeni és képviselni. 1. Az ember - teste és lelke. Az Éden; az özönvíz; szaporodjatok és sokasodjatok. Az emberi lélek létezése és halhatatlansága. 2. Az ember társas lény. Nemi identitás kérdése. A gender ideológia és a Szentírás válaszai 3. Az emberi szabadságjogok és a keresztyén szabadság. 4. Közösségeink: házasság, család, gyülekezet, település, nemzet. 5. A keresztyén / református identitás kérdése. 6. A református erkölcs a lelkipásztor életének példájában. 7. A reformátusság viszonya más vallásokhoz: római katolikus, evangélikus, baptista; 8. A reformátusság viszonya más vallásokhoz: zsidó, iszlám, buddhista; 9. A Szentírás védelmében : ihletettség, hitelesség, kanonizáció, régészet, prófétai következetesség. Üdvtörténeti funkció. 10. A reformátusság viszonya a globális társadalomhoz. A jelen viszonyok keresztyéni értékelése.

4 11. Írásbeli teszt - összefoglalás. 12. Gyakorlati óra - vita, érvelés (szabadságjogok, identitás) 13. Gyakorlati óra - vita, érvelés (iszlám, szinkretizmus, ateizmus) 1. Kálvin János: Institutio Christianae Religionis - A keresztyén vallás rendszere I-II. Magyarországi Református Egyház Kálvin János Kiadója; Budapest, ISBN Ravasz László (szerk.): Ágenda. A Magyar Református Egyház liturgikus könyve. A Magyarországi Református Egyház kiadása Ravasz László (szerk.): Istentiszteleti rendtartás a Magyar Református Egyház számára. A Magyarországi Református Egyház kiadása I. A Heidelbergi káté II. A Második helvét hitvallás. A Magyarországi Református Egyház Kálvin János Kiadója; Budapest ISBN Werner Gitt: A teremtés bibliai tanúságtétele. Evangéliumi kiadó és iratmisszió. Budapest, ISBN Werner Gitt: Kezdetben volt az információ. 2. javított bővített kiadás. Evangéliumi kiadó és iratmisszió. Budapest, ISBN Josh McDowell: Bizonyítékok a keresztyén hit mellett. Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány. Budapest ISBN Melanchton Fülöp: Apológia azaz az ágostai hitvallás védelme. A Luther-társaság Könyvkiadóhivatala. Budapest Erdőss Lajos: Apologétika. Hegedűs és Sándor Elébb László Albert és Társa Könyvkiadóhivatala. Debrecen magyar Az értékelt hallgatók száma: Oktató: ThDr. Alfréd Somogyi, PhD.

5 KHV/CD1/ Tantárgy megnevezése: Egyháztörténet 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: ThDr. Alfréd Somogyi, PhD.

6 KHV/CD2/ Tantárgy megnevezése: Egyháztörténet 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: ThDr. Alfréd Somogyi, PhD.

7 KHV/CD3/ Tantárgy megnevezése: Egyháztörténet 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD.

8 KHV/CD4/ Tantárgy megnevezése: Egyháztörténet 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD.

9 KHV/CD5/ Tantárgy megnevezése: Egyháztörténet 5 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az előadások legalább 80%-án való részvétel. Rendszeres munka a szakirodalommal. Az Egyháztörténet IV. Tantárgy eredményes lezárása. A vizsga szóban történik. Az értékelési skála: A (100-91%, kitűnő - kitűnő eredmények); B (90-81%,, dicséretes - az átlaghoz képest több); C (80-73%, jó - átlagos, megbízható munkát végzett); D (72-66%, kielégítő - elfogadható eredmény); E (65-60%, elégséges - az eredmények a teljesítés minimumát mutatják); Fx (59-0%, elégtelen - ismételni kell a tárgy tanulását és a vizsgát). A hallgató a tantárgy során a Szlovákiai Református Keresztyn Egyház múltjával ismerkedik meg. Megismeri az önállósulás időszakának eseményeit, az egyház akkori életét a két világháború közötti időszakban, s a kor egyházi személyiségeit. Mindezek által készséget kap arra, hogy jobban megértse és átlássa egyházunk jelenlegi életét. 1. Bevezetés; az I. világháború vége; a Párizs környéki békeszerződések; 2. A Magyarországi Református Egyház és az állam kapcsolatrendszere között; 3. A Magyar Tanácsköztársaság (1919) és az egyházak; 4. Átmeneti időszak: Révész Kálmán és Németh István püspökök 5. A csehszlovák állam feltételrendszere: Pálóczi Czinke István és Patay Károly 6. A református egyház memorandumai 7. A lévai zsinat előkészítése; a lévai törvényhozó zsinat; a pozsonyi zsinat 8. Egyházkerületek megalakulása, egyházi élet jellemzése 9. A református egyház és a csehszlovák állam kapcsolatrendszere: egyeztető tárgyalások 10. Lelkipásztorok és tanítók helyzete: hűségeskü, kongrua, állampolgárság 11. A lelkészképzés és tanítóképzés kérdése. Losonci teológiai szeminárium Losonci teológiai szeminárium -2; a pozsonyi diákinternátus és menza 13. Püspökeink és főgondnokaink az közötti időszakban

10 1. Csomár Zoltán: A csehszlovák államkeretbe kényszerített magyar református keresztyén egyház húszéves története ( ). M.Kir. Állami Nyomada kirendeltsége, Ungvár, Fritz Peyer-Müller: A Kárpátaljai Református Egyház története a két világháború között - kitekintéssel a jelenre. Református Zsinati Iroda Tanulmányi Osztálya, Budapest, ISBN Szabó Antal: A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház története I. rész. In: Regio, kisebbségtudományi szemle; I. évf. 3. szám. 4. Szabó Antal: A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház története II. rész. In: Regio, kisebbségtudományi szemle; I. évf. 4. szám. 5. Pap József: A losonci református theológiai szeminárium története 1925/ /39. Kézirat. 6. Puntigán József: A Losonci Theológiai Szeminárium ( ); Plectrum, Losonc, 2005; ISBN Somogyi Alfréd: A memorandumos évek. Az év eseményei a helyettes püspöki hivatal (Nt. Patay Károly, alsószecsei esperes-lelkész, helyettes püspök) levelezése alapján. In: Lévai Attila (szerk.): Egyház és történelem. Tanulmányok az egyház életéről és történelméről. Tillinger Péter Műhelye; Szentendre ISBN Lévai Attila: Rövid adalékok egy püspöki életúthoz. In: Lévai Attila (szerk.): Egyház és történelem. Tanulmányok az egyház életéről és történelméről. Tillinger Péter Műhelye; Szentendre ISBN Fazekas Szilvia: Balogh elemér élete és munkássága. In: Teológiai Fórum; IV. évf. 1. szám; 1/2010. ISSN Czinke Zsolt: A szlovákiai református egyház elemi iskoláinak története In: Teológiai Fórum; IV. évf. 1. szám; 1/2010. ISSN Somogyi Alfréd: A Losonci Teológiai Akadémia tudományművelése. In: Teológiai Fórum; VIII. évf. 1. szám; 1/2014. ISSN Az értékelt hallgatók száma: Oktató: ThDr. Alfréd Somogyi, PhD.

11 KHV/CD6/ Tantárgy megnevezése: Egyháztörténet 6 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 8. Az előadások legalább 80%-án való részvétel. Rendszeres munka a szakirodalommal. Az Egyháztörténet V. Tantárgy eredményes lezárása. A vizsga szóban történik. Az értékelési skála: A (100-91%, kitűnő - kitűnő eredmények); B (90-81%,, dicséretes - az átlaghoz képest több); C (80-73%, jó - átlagos, megbízható munkát végzett); D (72-66%, kielégítő - elfogadható eredmény); E (65-60%, elégséges - az eredmények a teljesítés minimumát mutatják); Fx (59-0%, elégtelen - ismételni kell a tárgy tanulását és a vizsgát). A hallgató a tantárgy során a Szlovákiai Református Keresztyn Egyház múltjával ismerkedik meg. Megismeri az önállósulás időszakának eseményeit, az egyház akkori életét a két világháború közötti időszakban. A II. világháború utáni időszak eseményeiről megszerzett ismeretei alapján képet kap az egyház életéről és lehetőségeiről a szocializmus időszakában. Átélheti azt a helyzetet, amikor az egyház társadalmi héttere és megítélése teljesen egyházellenes volt. Világossá lesz számára, hogy a kommunista ideológia megmásíthatatlanul egyház- és különösképpen keresztyénellenes. A hallgató egy olyan egyház életét ismerheti meg, amely elvesztette a létezését addig szavatoló vagyonát a és politikai nyomás alatt élt. Mindezek által a hallgató készséget nyer arra, hogy jobban megértse és átlássa egyházunk jelenlegi életét. 1. Református oktatásügy között 2. Belmissziós munka - 1: ifjúsági konferenciák, sajtó 3. Belmissziós munka - 2: árvaházak, diakónia, gyülekezeti élet 4. Evangelizációs irányzatok, Összefogás mozgalom 5. Szlovák reformátusság helyzete; a Szlovák Kálvinisták Szövetsége 6. A Szervező Bizottság megalakulása és munkája között 7. Reformátusok a Szlovák Köztársaságban A II. világháború utáni időszak; a Beneš dekrétumok hatása a református egyház életére 9. A Szervező Bizottság, mint egyházkormányzati szerv 10. Az évi pozsonyi zsinat és az új alkotmány

12 11. A szocialista államrend és a református egyház kapcsolatrendszere; lelkészképzés Prágában; 12. Varga Imre püspökségének időszaka 13. A rendszerváltás (1989) előtti és utáni évtized egyházkormányzati vezetői és eseményei 1. Popély Árpád: A (Cseh)szlovákiai magyarság történeti kronológiája Fóruk Kisebbségkutató Intézet, Somorja, ISBN Búza Zsolt: Varga Imre püspök és nemzetiségi kérdések a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházban 1956-ban és 1969-ban. In: Lévai Attila (szerk.): Egyház és történelem. Tanulmányok az egyház életéről és történelméről. Tillinger Péter Műhelye; Szentendre ISBN Cs. Molnár János: Magyar református teológusaink a prágai teológián. A prágai teológia. In: Lévai Attila (szerk.): Egyház és történelem. Tanulmányok az egyház életéről és történelméről. Tillinger Péter Műhelye; Szentendre ISBN Hromaník Michal: Ján Tomašuľa ( ) generálny senior duchovný predseda Organizačnéhi výboru Reformovanej cirkvi na Slovensku. In: Juraj Halás - Anna Hisemová (szerk.): Kalendár biblickej výchovy a vzdelávania reformovaných kresťanov na rok Zdruenie reformovaných duchovných na Slovensku, Košice, ISBN Hromaník Michal: ThDr. Štefan Turnský profesor systematickej teológia. In: Kalendár biblickej výchovy a vzdelávania reformovaných kresťanov na rok Košice; ISBN Hromaník Michal: Jozef Rácz prvý senior Užsko-laboreckého seniorátu. In: Kalendár biblickej výchovy a vzdelávania reformovaných kresťanov na rok Košice; ISBN Hromaník Michal: Reformovaná kresťanská cirkev na Slovenku. In: Juraj Halás (szerk.): Kalendár biblickej výchovy a vzdelávania reformovaných kresťanov na rok Košice; ISBN Kövesdi János: Edvard Beneš elnöki dekrétumai avagy a magyarok és németek jogfosztása. Pannónia Könyvkiadó, Pozsony, ISBN Somogyi Alfréd: Adalékok a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház XX. századi történetéhez. A Szervező Bizottság időszaka a megalakulástól au első választásokig In: Teológiai Fórum; IV. évf. 1. szám; 1/2010. ISSN Búza Zsolt: A Csehszlovákiai Református Egyház és a reszlovakizáció. In: Teológiai Fórum; IV. évf. 1. szám; 1/2010. ISSN magyar, szlovák Az értékelt hallgatók száma: Oktató: ThDr. Alfréd Somogyi, PhD.

13 KSPT/CH1/ Tantárgy megnevezése: Egyházzene 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Kinga Süll, PhD.

14 KSPT/CH2/ Tantárgy megnevezése: Egyházzene 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Kinga Süll, PhD.

15 KSPT/CH3/ Tantárgy megnevezése: Egyházzene 3 Oktatás formája: Gyakorlat Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Kinga Süll, PhD.

16 KSPT/CH4/ Tantárgy megnevezése: Egyházzene 4 Oktatás formája: Gyakorlat Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Kinga Süll, PhD.

17 KSPT/CH5/ Tantárgy megnevezése: Egyházzene 5 Oktatás formája: Gyakorlat Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Kinga Süll, PhD.

18 KSPT/CH6/ Tantárgy megnevezése: Egyházzene 6 Oktatás formája: Gyakorlat Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Kinga Süll, PhD.

19 KSPT/CJ1/ Tantárgy megnevezése: Idegen nyelv 1. Oktatás formája: Gyakorlat Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Lilla Balázs, Mgr. Katarína Pólya, PhD.

20 KSPT/CJ2/ Tantárgy megnevezése: Idegen nyelv 2 Oktatás formája: Gyakorlat Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Klaudia Takács, Mgr. Mario Marci

21 KSPT/CJ3/ Tantárgy megnevezése: Idegen nyelv 3 Oktatás formája: Gyakorlat Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Lilla Balázs, Mgr. Katarína Pólya, PhD.

22 KSPT/CJ4/ Tantárgy megnevezése: Idegen nyelv 4 Oktatás formája: Gyakorlat Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Klaudia Takács, Mgr. Mario Marci

23 KSPT/CJ5/ Tantárgy megnevezése: Idegen nyelv 5 Oktatás formája: Gyakorlat Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Lilla Balázs, Mgr. Katarína Pólya, PhD.

24 KSPT/CJ6/ Tantárgy megnevezése: Idegen nyelv 6 Oktatás formája: Gyakorlat Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Klaudia Takács, Mgr. Mario Marci

25 KSPT/CJ7/ Tantárgy megnevezése: Idegen nyelv 7 Oktatás formája: Gyakorlat Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Lilla Balázs, Mgr. Katarína Pólya, PhD.

26 KSPT/CJ8/ Tantárgy megnevezése: Idegen nyelv 8 Oktatás formája: Gyakorlat Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 8. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Klaudia Takács, Mgr. Mario Marci

27 KHV/CP1/ Tantárgy megnevezése: Egyházjog 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 9. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: ThDr. Alfréd Somogyi, PhD.

28 KHV/CP2/ Tantárgy megnevezése: Egyházjog 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 10. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: ThDr. Alfréd Somogyi, PhD.

29 KSPT/DD1/ Tantárgy megnevezése: Dogmatörténet 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. PhDr. János Molnár

30 KSPT/DD2/ RTedm/15 Tantárgy megnevezése: Dogmatörténet 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. PhDr. János Molnár

31 KSPT/DD3/ Tantárgy megnevezése: Dogmatörténet 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. PhDr. János Molnár

32 KSPT/DD4/ Tantárgy megnevezése: Dogmatörténet 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 8. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. PhDr. János Molnár

33 KHV/DFI1/ Tantárgy megnevezése: Filozófiatörténet 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD.

34 KHV/DFI2/ Tantárgy megnevezése: Filozófiatörténet 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD.

35 KHV/DFI3/ Tantárgy megnevezése: Filozófiatörténet 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD.

36 KHV/DFI4/ Tantárgy megnevezése: Filozófiatörténet 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD.

37 KSPT/DHO1/ Tantárgy megnevezése: Homiletikatörténet 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Zsolt Görözdi, PhD.

38 KSPT/DHO2/ Tantárgy megnevezése: Homiletikatörténet 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Zsolt Görözdi, PhD.

39 KSNZ/DNZ/ Tantárgy megnevezése: Újszövetségi kortörténet Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Prof. Géza György Xeravits, PhD.

40 KSPT/DOG1/ Tantárgy megnevezése: Dogmatika 1 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. Bernhard Kaiser, PhD.

41 KSPT/DOG2/ Tantárgy megnevezése: Dogmatika 2 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. Bernhard Kaiser, PhD.

42 KSPT/DOG3/ Tantárgy megnevezése: Dogmatika 3 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. Bernhard Kaiser, PhD.

43 KSPT/DOG4/ Tantárgy megnevezése: Dogmatika 4 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 8. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. Bernhard Kaiser, PhD.

44 KSPT/DPO/ Tantárgy megnevezése: Diplomamunka védéssel együtt Oktatás formája: Hetente: A tanulmányok ideje alatt: Kreditszám: 5 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 9., 10.. KSPT/SDP/ Az értékelt hallgatók száma: 42 Oktató:

45 KSNZ/DSZ/ Tantárgy megnevezése: Ószövetségi kortörténet Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Prof. Géza György Xeravits, PhD.

46 KSPT/EKL1/ Tantárgy megnevezése: Ekleziológia 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Zsolt Görözdi, PhD.

47 KSPT/EKL2/ Tantárgy megnevezése: Ekleziológia 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Zsolt Görözdi, PhD.

48 KSNZ/ENZ1/ Tantárgy megnevezése: Újszövetségi írásmagyarázat 1 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Viktor Kókai Nagy, PhD.

49 KSNZ/ENZ2/ Tantárgy megnevezése: Újszövetségi írásmagyarázat 2 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Viktor Kókai Nagy, PhD.

50 KSNZ/ENZ3/ Tantárgy megnevezése: Újszövetségi írásmagyarázat 3 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Viktor Kókai Nagy, PhD.

51 KSNZ/ENZ4/ Tantárgy megnevezése: Újszövetségi írásmagyarázat 4 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 8. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Viktor Kókai Nagy, PhD.

52 KSNZ/ENZ5/ Tantárgy megnevezése: Újszövetségi írásmagyarázat 5 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 9. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Viktor Kókai Nagy, PhD.

53 KSNZ/ENZ6/ Tantárgy megnevezése: Újszövetségi írásmagyarázat 6 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 10. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Viktor Kókai Nagy, PhD.

54 KSNZ/EP/ Tantárgy megnevezése: Illés-történetek Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5., 7., 9. Az értékelt hallgatók száma: 23 a n Oktató: prof. ThDr. István Karasszon, PhD., Dr. István Fazekas

55 KSNZ/ESZ1/ Tantárgy megnevezése: Ószövetségi írásmagyarázat 1 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. István Karasszon, PhD.

56 KSNZ/ESZ2/ Tantárgy megnevezése: Ószövetségi írásmagyarázat 2 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. István Karasszon, PhD.

57 KSNZ/ESZ3/ Tantárgy megnevezése: Ószövetségi írásmagyarázat 3 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. István Karasszon, PhD.

58 KSNZ/ESZ4/ Tantárgy megnevezése: Ószövetségi írásmagyarázat 4 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 8. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. István Karasszon, PhD.

59 KSNZ/ESZ5/ Tantárgy megnevezése: Ószövetségi írásmagyarázat 5 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 9. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. István Karasszon, PhD.

60 KSNZ/ESZ6/ Tantárgy megnevezése: Ószövetségi írásmagyarázat 6 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 10. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. István Karasszon, PhD.

61 KSPT/ETE1/ RTedm/15 Tantárgy megnevezése: Ökumenikus teológia 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Mikuláš Pospíšil

62 KSPT/ETE2/ RTedm/15 Tantárgy megnevezése: Ökumenikus teológia 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 8. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Mikuláš Pospíšil

63 KSPT/ETI1/ Tantárgy megnevezése: Etika 1 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. Bernhard Kaiser, PhD.

64 KSPT/ETI2/ Tantárgy megnevezése: Etika 2 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. Bernhard Kaiser, PhD.

65 KSPT/ETI3/ Tantárgy megnevezése: Etika 3 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. Bernhard Kaiser, PhD.

66 KSPT/ETI4/ Rtedm/15 Tantárgy megnevezése: Etika 4 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 8. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. Bernhard Kaiser, PhD.

67 KSNZ/GJC1/ Tantárgy megnevezése: Görög nyelvgyakorlat 1 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1., 3., 5., 7., 9. Az értékelt hallgatók száma: 6 a n Oktató: Prof. Géza György Xeravits, PhD

68 KSNZ/GJC2/ Tantárgy megnevezése: Görög nyelvgyakorlat 2 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2., 4., 6., 8., 10. Az értékelt hallgatók száma: 3 a n Oktató: Prof. Géza György Xeravits, PhD

69 KSNZ/GRJ1/ Tantárgy megnevezése: Görög nyelv 1 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 3 A tanulmányok ideje alatt: 39 Kreditszám: 5 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Peter Tanító, PhD.

70 KSNZ/GRJ2/ Tantárgy megnevezése: Görög nyelv 2 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 3 A tanulmányok ideje alatt: 39 Kreditszám: 5 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Peter Tanító, PhD.

71 KSNZ/GRJ3/ Tantárgy megnevezése: Görög nyelv 3 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Peter Tanító, PhD.

72 KSNZ/GRJ4/ Tantárgy megnevezése: Görög nyelv 4 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Peter Tanító, PhD.

73 KSNZ/HEB1/ Tantárgy megnevezése: Héber nyelv 1 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 3 A tanulmányok ideje alatt: 39 Kreditszám: 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Katarína Pólya, PhD., doc. PhDr. János Molnár

74 KSNZ/HEB2/ Tantárgy megnevezése: Héber nyelv 2 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 3 A tanulmányok ideje alatt: 39 Kreditszám: 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. PhDr. János Molnár

75 KSNZ/HEB3/ Tantárgy megnevezése: Héber nyelv 3 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Katarína Pólya, PhD., doc. PhDr. János Molnár

76 KSNZ/HEB4/ Tantárgy megnevezése: Héber nyelv 4 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. PhDr. János Molnár

77 KSPT/HET1/ Tantárgy megnevezése: Hermeneutika 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7., 9. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. Bernhard Kaiser, PhD.

78 KSPT/HET2/ Tantárgy megnevezése: Hermeneutika 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 8., 10. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. Bernhard Kaiser, PhD.

79 KSNZ/HJC1/ Tantárgy megnevezése: Héber nyelvgyakorlat 1 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1., 3., 5., 7., 9. Az értékelt hallgatók száma: 7 a n Oktató: Prof. Géza György Xeravits, PhD

80 KSNZ/HJC2/ Tantárgy megnevezése: Héber nyelvgyakorlat 2 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2., 4., 6., 8., 10. Az értékelt hallgatók száma: 4 a n Oktató: Prof. Géza György Xeravits, PhD

81 KSPT/HMP1/ Tantárgy megnevezése: Homiletikagyakorlat 1 / Gyakorlat Hetente: 1 / 2 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. Miklós Kocsev, PhD.

82 KSPT/HMP2/ Tantárgy megnevezése: Homiletikagyakorlat 2 / Gyakorlat Hetente: 1 / 2 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 8. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. Miklós Kocsev, PhD.

83 KHV/JUD/ Tantárgy megnevezése: Judaizmus Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 8. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Prof. Géza György Xeravits, PhD.

84 KSPT/KAT1/ Tantárgy megnevezése: Kateketika 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Zsolt Görözdi, PhD.

85 KSPT/KAT2/ Tantárgy megnevezése: Kateketika 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 8. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Zsolt Görözdi, PhD.

86 KSPT/KAT3/ Tantárgy megnevezése: Kateketika 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 9. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Zsolt Görözdi, PhD.

87 KSPT/KAT4/ Tantárgy megnevezése: Kateketika 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 10. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Zsolt Görözdi, PhD.

88 KHV/KR/ Tantárgy megnevezése: Keresztyénség Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. PhDr. János Molnár

89 KHV/LAT1/ Tantárgy megnevezése: Latin nyelv 1 Oktatás formája: Gyakorlat Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD., ThDr. Alfréd Somogyi, PhD.

90 KHV/LAT2/ Tantárgy megnevezése: Latin nyelv 2 Oktatás formája: Gyakorlat Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD.

91 KHV/LAT3/ Tantárgy megnevezése: Latin nyelv 3 Oktatás formája: Gyakorlat Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: ThDr. Alfréd Somogyi, PhD.

92 KHV/LAT4/ Tantárgy megnevezése: Latin nyelv 4 Oktatás formája: Gyakorlat Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: ThDr. Alfréd Somogyi, PhD.

93 KSPT/LIT1/ Tantárgy megnevezése: Liturgika 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. Miklós Kocsev, PhD.

94 KSPT/LIT2/ Tantárgy megnevezése: Liturgika 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. Miklós Kocsev, PhD.

95 KSPT/MIS1/ Tantárgy megnevezése: Missziológia 1 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Sungkon Park, Ph.D.

96 KSPT/MIS2/ Tantárgy megnevezése: Missziológia 2 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 8. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Sungkon Park, Ph.D.

97 KHV/NBE1/ Tantárgy megnevezése: Vallási néprajz 1. Oktatás formája: Szeminárium Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1., 3., 5., 7., 9. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD.

98 KHV/NBE2/ Tantárgy megnevezése: Vallási néprajz 2. Oktatás formája: Szeminárium Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2., 4., 6., 8., 10. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD.

99 KHV/NPCD1/ Tantárgy megnevezése: Az egyháztörténet-kutatás közvetett forrásai 1 Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1., 3., 5., 7., 9. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Zsolt Czinke

100 KHV/NPCD2/ Tantárgy megnevezése: Az egyháztörténet-kutatás közvetett forrásai 2 Oktatás formája: Szeminárium Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2., 4., 6., 8., 10. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Zsolt Czinke

101 KSPT/PLT1/ RTEdm/16 Tantárgy megnevezése: Irodalom használata 1 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1., 3., 5., 7., 9. Az értékelt hallgatók száma: 5 a n Oktató: Mgr. Zsolt Czinke Az utolsó módosítás dátuma:

102 KSPT/PLT2/ RTEdm/16 Tantárgy megnevezése: Irodalom használata 2 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2., 4., 6., 8., 10. Az értékelt hallgatók száma: 5 a n Oktató: Mgr. Zsolt Czinke Az utolsó módosítás dátuma:

103 KHV/PN1/ Tantárgy megnevezése: Pogány vallások 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1., 3., 5., 7., 9. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD., Mgr. Mario Marci

104 KHV/PN2/ Tantárgy megnevezése: Pogány vallások 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2., 4., 6., 8., 10. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD., Mgr. Mario Marci

105 KSNZ/PNZ1/ Tantárgy megnevezése: Újszövetségi bibliaismeret 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Peter Tanító, PhD.

106 KSNZ/PNZ2/ Tantárgy megnevezése: Újszövetségi bibliaismeret 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Peter Tanító, PhD.

107 KSPT/POI1/ Tantárgy megnevezése: Poimenika 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 9. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. Miklós Kocsev, PhD.

108 KSPT/POI2/ Tantárgy megnevezése: Poimenika 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 10. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. Miklós Kocsev, PhD.

109 KHV/PRCD1/ Tantárgy megnevezése: Egyháztörténeti proszeminárium 1 Oktatás formája: Szeminárium Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Zsolt Czinke

110 KHV/PRCD2/ Tantárgy megnevezése: Egyháztörténeti proszeminárium 2 Oktatás formája: Szeminárium Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Zsolt Czinke

111 KHV/PRF/ Tantárgy megnevezése: Filozófiai proszeminárium Oktatás formája: Szeminárium Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Mario Marci

112 KHV/PRN1/ Tantárgy megnevezése: Hiedelmek az egyes vallásokban 1. Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1., 3., 5., 7., 9. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD.

113 KHV/PRN2/ Tantárgy megnevezése: Hiedelmek az egyes vallásokban 2. Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2., 4., 6., 8., 10. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD.

114 KSNZ/PRNZ/ Tantárgy megnevezése: Újszövetségi proszeminárium Oktatás formája: Szeminárium Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Klaudia Takács

115 KHV/PRR/ Tantárgy megnevezése: Religionisztikai proszeminárium Oktatás formája: Szeminárium Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Mario Marci

116 KSNZ/PRSZ/ Tantárgy megnevezése: Ószövetségi proszeminárium Oktatás formája: Szeminárium Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. István Fazekas

117 KSNZ/PSZ1/ Tantárgy megnevezése: Ószövetségi bibliaismeret Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Ing. Jolán Kis, PhD.

118 KSNZ/PSZ2/ Tantárgy megnevezése: Ószövetségi bibliaismeret Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Ing. Jolán Kis, PhD.

119 KHV/REL1/ Tantárgy megnevezése: Religionisztika 1 Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. PhDr. János Molnár

120 KHV/REL2/ Tantárgy megnevezése: Religionisztika 2 Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. PhDr. János Molnár

121 KHV/REL3/ Tantárgy megnevezése: Religionisztika 3 Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. PhDr. János Molnár

122 KHV/REL4/ Tantárgy megnevezése: Religionisztika 4 Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. PhDr. János Molnár

123 KSPT/SBV/ RTEdm/16 Tantárgy megnevezése: Bibliai szaktantárgyak szemináriuma Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 10. Az értékelt hallgatók száma: 7 a n Oktató: Az utolsó módosítás dátuma:

124 KSPT/SD/ Tantárgy megnevezése: Dogmatika szeminárium Oktatás formája: Szeminárium Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Klaudia Takács

125 KSPT/SDP/ Tantárgy megnevezése: Diploma-szeminárium és munka Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 4 A tanulmányok ideje alatt: 52 Kreditszám: 5 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 9. Az értékelt hallgatók száma: 4 Oktató:

126 KSPT/SET/ Tantárgy megnevezése: Etika szeminárium Oktatás formája: Szeminárium Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 8. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Mikuláš Pospíšil

127 KSPT/SHO1/ Tantárgy megnevezése: Homiletikai szeminárium 1 Oktatás formája: Szeminárium Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 9. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. Miklós Kocsev, PhD.

128 KSPT/SHO2/ Tantárgy megnevezése: Homiletikai szeminárium 2 Oktatás formája: Szeminárium Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 10. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. Miklós Kocsev, PhD.

129 KSNZ/SNZ/ Tantárgy megnevezése: Újszövetségi szeminárium Oktatás formája: Szeminárium Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Prof. Géza György Xeravits, PhD.

130 KSPT/SPT1/ Tantárgy megnevezése: Gyakorlati teológiai szeminárium 1 Oktatás formája: Szeminárium Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 9. Szabó Lajos: Élet a gyülekezetben (Luther Kiadó 2011.) Szabó Lajos: Alapozó ismeretek a gyakorlati teológiában (Luther Kiadó 2010.) Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. Miklós Kocsev, PhD.

131 KSPT/SPT2/ Tantárgy megnevezése: Gyakorlati teológiai szeminárium 2 Oktatás formája: Szeminárium Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 10. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. Miklós Kocsev, PhD.

132 KSNZ/SSZ/ Tantárgy megnevezése: Szeminárium Ószövetségből Oktatás formája: Szeminárium Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. István Fazekas

133 KSPT/SYM1/ Tantárgy megnevezése: Szimbolika 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. Bernhard Kaiser, PhD.

134 KSPT/SYM2/ Tantárgy megnevezése: Szimbolika 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: doc. Bernhard Kaiser, PhD.

135 KSPT/TEN1/ Tantárgy megnevezése: Teológiai enciklopédia 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Katarína Pólya, PhD.

136 KSPT/TEN2/ Tantárgy megnevezése: Teológiai enciklopédia 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Mikuláš Pospíšil

137 KSPT/TH1/ Tantárgy megnevezése: Zeneelmélet 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Kinga Süll, PhD.

138 KSPT/TH2/ Tantárgy megnevezése: Zeneelmélet 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Kinga Süll, PhD.

139 KSNZ/TNZ1/ Tantárgy megnevezése: Az Újszövetség teológiája 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Viktor Kókai Nagy, PhD.

140 KSNZ/TNZ2/ Tantárgy megnevezése: Az Újszövetség teológiája 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 8. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Viktor Kókai Nagy, PhD.

141 KSNZ/TNZ3/ Tantárgy megnevezése: Az Újszövetség teológiája 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 9. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Viktor Kókai Nagy, PhD.

142 KSNZ/TNZ4/ Tantárgy megnevezése: Az Újszövetség teológiája 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 10. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Viktor Kókai Nagy, PhD.

143 KSNZ/TSZ1/ Tantárgy megnevezése: Az Ószövetség teológiája 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. István Karasszon, PhD.

144 KSNZ/TSZ2/ Tantárgy megnevezése: Az Ószövetség teológiája 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 8. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. István Karasszon, PhD.

145 KSNZ/TSZ3/ Tantárgy megnevezése: Az Ószövetség teológiája 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 9. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. István Karasszon, PhD.

146 KSNZ/TSZ4/ Tantárgy megnevezése: Az Ószövetség teológiája 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 10. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. István Karasszon, PhD.

147 KSNZ/UNZ1/ Tantárgy megnevezése: Bevezetés az Újszövetségbe 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Viktor Kókai Nagy, PhD.

148 KSNZ/UNZ2/ Tantárgy megnevezése: Bevezetés az Újszövetségbe 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Viktor Kókai Nagy, PhD.

149 KSNZ/USZ1/ Tantárgy megnevezése: Bevezetés az Ószövetségbe 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. István Karasszon, PhD.

150 KSNZ/USZ2/ Tantárgy megnevezése: Bevezetés az Ószövetségbe 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. István Karasszon, PhD.

151 KSPT/VV1/ Tantárgy megnevezése: Hitvallások 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Katarína Pólya, PhD.

152 KSPT/VV2/ Tantárgy megnevezése: Hitvallások 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Klaudia Takács

153 KSPT/VZB1/ Tantárgy megnevezése: Gyülekezetvezetés 1 Oktatás formája: Gyakorlat Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 9. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: ThDr. Alfréd Somogyi, PhD.

TARTALOM 1. ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ

TARTALOM 1. ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ TARTALOM 1. ASZTALITENISZ...6 2. ASZTALITENISZ...8 3. ASZTALITENISZ...10 4. ASZTALITENISZ...12 5. ASZTALITENISZ...14 6. ASZTALITENISZ...16 7. Apologetika 1...18 8. Apologetika 2...20 9. Az egyháztörténet-kutatás

Részletesebben

2013 január 15. A003 Szakdolgozat 2. A004 Kápláni szigorlat A Sz 4

2013 január 15. A003 Szakdolgozat 2. A004 Kápláni szigorlat A Sz 4 Kód Tantárgyak Előfeltételek I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. Tanszék A001 Exegetikai alapdolgozat B040 0+0 Gy 7 Ó;Ú A002 Szakdolgozat 1 A001 0+3 Gy 8 Minden A003 Szakdolgozat 2 A001;

Részletesebben

5/1. Ószövetségi írásmagyarázat [1, 2, 3] B016 B040-A; B015 SZT-E 2+0 K 3 B016; B040-A; SZT-E B017

5/1. Ószövetségi írásmagyarázat [1, 2, 3] B016 B040-A; B015 SZT-E 2+0 K 3 B016; B040-A; SZT-E B017 A001-A Exegetikai alapdolgozat B040-A 0+2 Gy 5 Ó, Ú / Dr. Kustár Z. A002 Szakdolgozat [1, 2] A001-A 0+0 Gy 8 Mind / Dr. Baráth B. *A002; B105; R001; R002 0+0 Gy 8 A004 Kápláni szigorlat * 0+0 Sz 4 E /

Részletesebben

MINTATANTERV Teológia szak - lelkész szakirány nappali tagozat (C) (a képzésbe szeptember 1-je után belépő hallgatók számára) 5/1

MINTATANTERV Teológia szak - lelkész szakirány nappali tagozat (C) (a képzésbe szeptember 1-je után belépő hallgatók számára) 5/1 A001 Exegetikai alapdolgozat B040 0+0 Gy 7 Ó / Dr. Kustár Z. A002 Szakdolgozat [1, 2] A001 0+3 Gy 8 E / Dr. Baráth B. A001; *A002; B105; R001; R002 0+3 Gy 7 A004 Kápláni szigorlat * 0+0 Sz B E / Dr. Hörcsik

Részletesebben

MINTATANTERV Teológia - teológus szakirány osztatlan 10 féléves képzés 2014/2015

MINTATANTERV Teológia - teológus szakirány osztatlan 10 féléves képzés 2014/2015 Szigorlatok Tantárgy Ószöv-i szigorlat (héber nyelv, ószöv-i bev., bibliaismeret) Újszöv-i szigorlat (görög nyelv, újszöv-i bev., bibliaismeret) Rendszeres teológiai szigorlat (hitvallásismeret, dogmatörténet,

Részletesebben

MINTATANTERV Teológia - lelkész szakirány osztatlan 12 féléves képzés 2014/2015

MINTATANTERV Teológia - lelkész szakirány osztatlan 12 féléves képzés 2014/2015 Szigorlatok Tantárgy Ószöv-i szigorlat (héber nyelv, ószöv-i bev., bibliaismeret) Újszöv-i szigorlat (görög nyelv, újszöv-i bev., bibliaismeret) Rendszeres teológiai szigorlat (hitvallásismeret, dogmatörténet,

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Kar: Tantárgy kódja: Tantárgy megnevezése:

TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Kar: Tantárgy kódja: Tantárgy megnevezése: KMJ/MJdm/BIK/15 Tantárgy megnevezése: Bilingvizmus a kontaktológia Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

Osztályozási rend A. Bibliák, bibliai nyelvek B. Biblikumok C. Rendszeres teológia

Osztályozási rend A. Bibliák, bibliai nyelvek B. Biblikumok C. Rendszeres teológia Osztályozási rend A. Bibliák, bibliai nyelvek A.1. Bibliák, bibliai részletek A.2. Konkordanciák A.3. Bibliai lexikonok, fogalmi szókönyvek A.4. Bibliai atlaszok A.5. Bibliai nyelvek A.5.1. Héber és arám

Részletesebben

A rendezvény neve: Tudományos, technológiai, innovációs folyamat bemutatása a fényképész szemével Szervező:

A rendezvény neve: Tudományos, technológiai, innovációs folyamat bemutatása a fényképész szemével Szervező: A rendezvény neve: Tudományos, technológiai, innovációs folyamat bemutatása a fényképész szemével Selye János Egyetem, Gazdaságtudományi Kar SJE Konferencia-központ, Vársor út 2, Komárom (Komárno), 1.

Részletesebben

Teológia alapszak képzési és kimeneti követelmények. Azonosító kód: SZ2 Verzió: 4. Dátum: 2011. 05. 12.

Teológia alapszak képzési és kimeneti követelmények. Azonosító kód: SZ2 Verzió: 4. Dátum: 2011. 05. 12. SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola 1121 Budapest, Remete u. 16/A 1536 Budapest 114. Pf.: 253 E-mail: sola@sola.hu Web: www.sola.hu 06-1/391-01-80; 06-20/379-6260 Intézményi azonosító: FI70788 Teológia alapszak

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KCH/DCH1/14. Tantárgy megnevezése: Kémia módszertana I.

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KCH/DCH1/14. Tantárgy megnevezése: Kémia módszertana I. KCH/DCH1/14 Tantárgy megnevezése: Kémia módszertana I. Oktatás formája: Szeminárium Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az utolsó módosítás dátuma: 11.06.2014 KCH/DCH2/14 Tantárgy

Részletesebben

SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola 2051 Biatorbágy, Patak u. 34/A. Web: / Intézményi azonosító: FI70788

SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola 2051 Biatorbágy, Patak u. 34/A.   Web: / Intézményi azonosító: FI70788 SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola 2051 Biatorbágy, Patak u. 34/A. E-mail: sola@sola.hu Web: www.sola.hu 06-20/379-6260 Intézményi azonosító: FI70788 Teológia alapszak képzési és kimeneti követelmények

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGAI TÉTELSOR VALLÁSTANÁR SZAKON Bibliai teológia tárgyból

ZÁRÓVIZSGAI TÉTELSOR VALLÁSTANÁR SZAKON Bibliai teológia tárgyból Bibliai teológia tárgyból Ószövetségi bibliai teológia 1. A teremtés 2. Az ısatyák 3. A Mózes-tradíciók 4. A Sínai-szövetség 5. Izrael élete a királyság elıtti korban (az Ígéret Földjének birtokba vétele,

Részletesebben

6.1 Teológia alapképzési szak

6.1 Teológia alapképzési szak 6.1 Teológia alapképzési szak Szakfelelős: Dr. Vankó Zsuzsanna (vanko.zsuzsa@sola.hu) tanszékvezető, főiskolai tanár. 6.1.1 Képzési és kimeneti követelmények Teológia szak (alapképzés) 1. Az alapképzési

Részletesebben

2012 Órarend I. félév 2013

2012 Órarend I. félév 2013 Órarend I. félév 2012 2013 Nappali tagozat Katekéta lelkipásztori munkatárs alapképzés és teológia osztatlan mesterképzés I. évfolyam I. HÉTFŐ KE SZERA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK KLM I. TEO I. KLM I. TEO I. KLM

Részletesebben

ELŐTANULMÁNYI REND SOLA SCRIPTURA TEOLÓGIAI FŐISKOLA TEOLÓGIA SZAK (alapképzés) 2015/2016-os tanévtől kifutó

ELŐTANULMÁNYI REND SOLA SCRIPTURA TEOLÓGIAI FŐISKOLA TEOLÓGIA SZAK (alapképzés) 2015/2016-os tanévtől kifutó KÓD 1 TANEGYSÉG OKTATÓ KREDI T A FELVÉTEL FELTÉTELE 2 SZÁMONKÉRÉS MEGJEGYZÉS TKÓ1 Genezis Dr. Reisinger János _ TKÓ2 Az Ószövetség világa Nagy Viktória Izrael története TKÓ3 Nagy prófétai könyvek 1. (Dániel)

Részletesebben

TARTALOM 1. A klienshez való terapeutikus hozzáállás A kutatás metodikai módszertana A szociális munka elméleti alapjai

TARTALOM 1. A klienshez való terapeutikus hozzáállás A kutatás metodikai módszertana A szociális munka elméleti alapjai TARTALOM 1. A klienshez való terapeutikus hozzáállás...3 2. A kutatás metodikai módszertana...4 3. A szociális munka elméleti alapjai...6 4. A vallás szociológiája...8 5. ASZTALITENISZ...9 6. ASZTALITENISZ...11

Részletesebben

Mozgalomból örökség - nemzetközi konferencia Kolozsváron

Mozgalomból örökség - nemzetközi konferencia Kolozsváron Mozgalomból örökség - nemzetközi konferencia Kolozsváron 2016. 11. 10. NOVEMBER 17., CSÜTÖRTÖK A BBTE AULA MAGNA, FARKAS (KOGALNICEANU) UTCA 11. sz. II. Emelet 14.00 - Regisztráció 15.00-15.30 Köszöntések

Részletesebben

2015. Teológiai tárgyak. Nappali tagozat

2015. Teológiai tárgyak. Nappali tagozat ZÁRÓVIZSGAI TÉTELEK A HITTANÁR-NEVELŐ SZAKON 2015. Teológiai tárgyak Nappali tagozat 1. Pál apostol élete (tételgazda: dr. Peres Imre) Irodalom: Saffrey, H.-D., Pál apostol története, 2001; Tarjányi Béla,

Részletesebben

HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I.

HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. TEO I. KLM I. OHN I. Patrológia I. Liturgikus ének z Újszövetségbe : Apostoli levelek Fejlődéslélektan Fundamentális

Részletesebben

ÖSSZESÍTETT TANTERV. mény. K 1 3 Dr. Csabai Tamás TKR11

ÖSSZESÍTETT TANTERV. mény. K 1 3 Dr. Csabai Tamás TKR11 SOLA SCRIPTURA TEOLÓGIAI FŐISKOLA 2051 Biatorbágy, Patak u. 4/A www.sola.hu; sola@sola.hu; 06-2/820-80; 06-20/79-6260 Intézményi azonosító: FI70788 TEOLÓGIA ALAPKÉPZÉS 2018/2019 ÖSSZESÍTETT TANTERV Kötelező

Részletesebben

KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV NAPPALI TAGOZAT C féléves mintatanterv Érvényes a 2018/2019. tanévtől

KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV NAPPALI TAGOZAT C féléves mintatanterv Érvényes a 2018/2019. tanévtől KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV NAPPALI TAGOZAT C féléves mintatanterv Érvényes a 2018/2019 tanévtől Tárgykód Tárgynév Előkövetelmény Felvétele Tárgy kredit Tárgykövetelmény Heti óraszám

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Református Teológiai Kar Tantárgy kódja: KPT/AZ1/TF/11

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Református Teológiai Kar Tantárgy kódja: KPT/AZ1/TF/11 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPT/AZ1/TF/11 Tantárgy megnevezése: A vonzó gyülekezet I. Oktatás formája: Előadás Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7.

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Református Teológiai Kar Tantárgy kódja: KAV/ADI/ MDSSdm/15

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Református Teológiai Kar Tantárgy kódja: KAV/ADI/ MDSSdm/15 KAV/ADI/ Tantárgy megnevezése: Függőség megelőzés, az adiktológia alapjai Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

Tanmenet (BA) akadémiai év

Tanmenet (BA) akadémiai év Szem. I. (I. év, I. félév) kód BB01 Bevezetés az Ószövetségbe I F 5 2 1 1 - V BB51 Bevezetés az Újszövetségbe I F 5 2 2 - - V BB21 Héber nyelv I SD 3 2 1 1 - V BB71 Görög nyelv I SD 3 2 1 1 - V BH01 Egyetemes

Részletesebben

ÓRAREND 2016/ FÉLÉV TEOLÓGIA SZAK, OSZTATLAN MESTERKÉPZÉS, NAPPALI TAGOZAT I. ÉVFOLYAM Az órarend változtatás jogát fenntartjuk.

ÓRAREND 2016/ FÉLÉV TEOLÓGIA SZAK, OSZTATLAN MESTERKÉPZÉS, NAPPALI TAGOZAT I. ÉVFOLYAM Az órarend változtatás jogát fenntartjuk. 06/7.. FÉLÉV TEOLÓGIA SZAK, OSZTATLAN MESTERKÉPZÉS, NAPPALI TAGOZAT I. ÉVFOLYAM Bevezetés az Újszövetségbe imaalkalom szeminárium szeminárium 8.00 9.0 Vígh Richárd 8. 9.0.00.0 7.0 9.00 9. 0. szeminárium

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓS JEGYZÉK PROF. DR. ALMÁSI TIBOR

PUBLIKÁCIÓS JEGYZÉK PROF. DR. ALMÁSI TIBOR PUBLIKÁCIÓS JEGYZÉK PROF. DR. ALMÁSI TIBOR 1. Önálló kötetek (könyvek): (1978): Újszövetségi görög nyelvtan I. Budapest, BTA, 102 p., HNAE 4314. sz. (1990): Bibliai kérdések és válaszok Debrecen, GyuRó

Részletesebben

TARTALOM 1. A klienshez való terapeutikus hozzáállás A kutatás metodikai módszertana A szociális munka elméleti alapjai

TARTALOM 1. A klienshez való terapeutikus hozzáállás A kutatás metodikai módszertana A szociális munka elméleti alapjai TARTALOM 1. A klienshez való terapeutikus hozzáállás...3 2. A kutatás metodikai módszertana...4 3. A szociális munka elméleti alapjai...6 4. A vallás szociológiája...8 5. ASZTALITENISZ...9 6. ASZTALITENISZ...11

Részletesebben

ÓRAREND 2017/ FÉLÉV TEOLÓGIA SZAK, OSZTATLAN MESTERKÉPZÉS, NAPPALI TAGOZAT I. ÉVFOLYAM Az órarend változtatás jogát fenntartjuk.

ÓRAREND 2017/ FÉLÉV TEOLÓGIA SZAK, OSZTATLAN MESTERKÉPZÉS, NAPPALI TAGOZAT I. ÉVFOLYAM Az órarend változtatás jogát fenntartjuk. 07/8.. FÉLÉV TEOLÓGIA SZAK, OSZTATLAN MESTERKÉPZÉS, NAPPALI TAGOZAT I. ÉVFOLYAM Bevezetés az Újszövetségbe imaalkalom szeminárium szeminárium 8.00 9.0 Vígh Richárd 8. 9.0 0.00.0.00.0.00.0. 7. szeminárium

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Református Teológiai Kar Tantárgy kódja: KAV/ADI/ MDSSdm/15

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Református Teológiai Kar Tantárgy kódja: KAV/ADI/ MDSSdm/15 KAV/ADI/ Tantárgy megnevezése: Függőség megelőzés, az adiktológia alapjai Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

Katolikus teológus osztatlan szak mintatanterve 2017/2018. tanévtől

Katolikus teológus osztatlan szak mintatanterve 2017/2018. tanévtől Kód Jelleg Köv. Napp. óra Lev. óra Tárgynév félév 1C 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Évf. Kredit HOSO0020A A,B, ea koll 1 0 A holokauszt és emlékezete 2 1 2 C,D HAHO0008A ea koll 2 10 Bevezetés Krisztus misztériumába

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/GEN1/SZ/12. Tantárgy megnevezése: Társadalmi nem1

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/GEN1/SZ/12. Tantárgy megnevezése: Társadalmi nem1 Egyetem: Selye János Egyetem KPD/GEN1/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Társadalmi nem1 Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak

Részletesebben

A képzés programja, a szak tanterve (az óra és vizsgaterv táblázatos összegzése)

A képzés programja, a szak tanterve (az óra és vizsgaterv táblázatos összegzése) A KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEKNEK, VALAMINT AZ AKKREDITÁCIÓS FELTÉTELEKNEK VALÓ MEGFELELÉS EGYSZAKOS OSZTATLAN HITTANÁR-NEVELŐTANÁR (NAPPALI TAGOZAT) A KÉPZÉS TARTALMA tantárgyakfelelősök A képzés

Részletesebben

A teológia szak záróvizsga tételsor 2014.

A teológia szak záróvizsga tételsor 2014. A teológia szak záróvizsga tételsor 2014. 1. A: 5Móz 16,1 8 B: A trinitástan 2. A: Zsolt 2 B: A teremtés és gondviselés 3. A: Ézs 1,4 9 B: Az eredményes egyház 12 kulcsa 4. A: Jer 1,4 10 B: A Szentlélekről

Részletesebben

KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV NAPPALI TAGOZAT A féléves mintatanterv Érvényes a 2018/2019. tanévtől

KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV NAPPALI TAGOZAT A féléves mintatanterv Érvényes a 2018/2019. tanévtől KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV NAPPALI TAGOZAT A éléves mintatanterv Érvényes a 2018/2019 tanévtől HXXAHO0009AX Általános metodológia 2 Gyakorlati jegy 2 1 Kötelező A HTK Kránitz Mihály

Részletesebben

5. Feltételek (ha vannak) 5.1 Az előadás lebonyolításának feltételei 5.2 A szeminárium / labor lebonyolításának feltételei

5. Feltételek (ha vannak) 5.1 Az előadás lebonyolításának feltételei 5.2 A szeminárium / labor lebonyolításának feltételei Szakmai kompetenciák A TANTÁRGY ADATLAPJA 1 A képzési program adatai 11 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 12 Kar Római Katolikus Teológia 13 Intézet Római Katolikus Didaktikai Teológia

Részletesebben

A második nap előadásai az emlékezetépítés konkrét példáit elemezték egy-egy esettanulmányon keresztül. Csorba Dávid (PhD, főiskolai docens, SRTA,

A második nap előadásai az emlékezetépítés konkrét példáit elemezték egy-egy esettanulmányon keresztül. Csorba Dávid (PhD, főiskolai docens, SRTA, Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 204108/01367 A református emlékezet helyei címmel rendezett interdiszciplináris konferenciát Sárospatakon, 2017. április 21-22-én a Sárospataki Református Kollégium

Részletesebben

MINTATANTERV Hittanár-nevelőtanár osztatlan tanárszak_egyszakos 2014/15

MINTATANTERV Hittanár-nevelőtanár osztatlan tanárszak_egyszakos 2014/15 Tantárgy SZIGORLATO Biblikus szigorlat 1. (ószövetségi bibliaismeret, bevezetés, írásmagyarázat, bibliai teológia) Biblikus szigorlat 2. (újszövetségi bibliaismeret, bevezetés, írásmagyarázat, bibliai

Részletesebben

15/2006. (IV. 3.) OM rendelet az alap- és mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményeiről

15/2006. (IV. 3.) OM rendelet az alap- és mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményeiről 15/2006. (IV. 3.) OM rendelet az alap- és mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményeiről 5. számú melléklet a 15/2006. (IV. 3.) OM rendelethez HITÉLETI SZAKOK I. VALAMENNYI HITÉLETI KÉPZÉST

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

SZMSZ VIII. sz. melléklete. A kutatóközpontok szabályzatai

SZMSZ VIII. sz. melléklete. A kutatóközpontok szabályzatai SZMSZ VIII. sz. melléklete A kutatóközpontok szabályzatai A Sárospataki Református Teológiai Akadémia mint egységes kutatóintézet működik. Az egyes tudományterületeknek megfelelő kutatásokat kutatóközpontok

Részletesebben

Katekéta-lelkipásztori munkatárs alapképzés

Katekéta-lelkipásztori munkatárs alapképzés I. Tudnivalók a szakról: Katekéta-lelkipásztori munkatárs alapképzés Szaknév: Szint/ Képzési idő/ kreditek: Megszerezhető szakképzettség: Tagozat: A képzés célja: Finanszírozási forma: Önköltség mértéke:

Részletesebben

Mintatanterv módosítás céljából végzett felmérés kiértékelése

Mintatanterv módosítás céljából végzett felmérés kiértékelése Mintatanterv módosítás céljából végzett felmérés kiértékelése Szabóné László Lilla, DPR koordinátor, PRTA 2018. január-február A legfrissebb DPR felmérés az intézet mintatantervének újragondolásához kapcsolódik.

Részletesebben

ÓRAREND 2018/ FÉLÉV TEOLÓGIA SZAK, OSZTATLAN MESTERKÉPZÉS, NAPPALI TAGOZAT I. ÉVFOLYAM Az órarend változtatás jogát fenntartjuk.

ÓRAREND 2018/ FÉLÉV TEOLÓGIA SZAK, OSZTATLAN MESTERKÉPZÉS, NAPPALI TAGOZAT I. ÉVFOLYAM Az órarend változtatás jogát fenntartjuk. TEOLÓGIA SZAK, OSZTATLAN MESTERKÉPZÉS, NAPPALI TAGOZAT I. ÉVFOLYAM imaalkalom szeminárium szeminárium Vígh Richárd szeminárium Biblical History Grüll Tibor Számítástechnika (kéthetente) Sarmasági Pál BPG

Részletesebben

Képzési és kimeneti követelmények (KKK)

Képzési és kimeneti követelmények (KKK) Református teológia szak lelkészi szakirány (egységes, osztatlan képzés) Képzési és kimeneti követelmények (KKK) Sárospataki Református Teológiai Akadémia FI32388 A szak megnevezése: református teológia

Részletesebben

Kétszakos osztatlan tanári mesterképzés

Kétszakos osztatlan tanári mesterképzés Kétszakos osztatlan tanári mesterképzés I. Tanári szakpárok: 1) Az Evangélikus Hittudományi Egyetem az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közös képzés keretében hittanár-nevelő tanár közismereti tanár szakpáros

Részletesebben

KATOLIKUS HITTAN I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

KATOLIKUS HITTAN I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KATOLIKUS HITTAN I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINT Témakörök/ I. Biblia ÓSZÖVETSÉG 1. Az Ószövetségi üdvtörténet a kezdetektől a próféták aranykoráig 2. Ószövetségi üdvtörténet a próféták aranykorától

Részletesebben

22. Bibliai történetek Újszövetség Jézus önmagáról (Jn 6,35. 51; 8,12; 10,7-15; 11,25; 14,6; 15,1-2)

22. Bibliai történetek Újszövetség Jézus önmagáról (Jn 6,35. 51; 8,12; 10,7-15; 11,25; 14,6; 15,1-2) 7. évfolyam 1. Önismeret a Biblia fényében 2. A Szentírásban Isten szava (2Tim 3,16) 3. Megtérés és hit 4. Emberi kapcsolatok a Biblia fényében 5. Hitvallók a történelemben (gályarabok, hitvalló őseink)

Részletesebben

KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV LEVELEZŐ TAGOZAT C féléves mintatanterv Érvényes a 2018/2019. tanévtől

KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV LEVELEZŐ TAGOZAT C féléves mintatanterv Érvényes a 2018/2019. tanévtől KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV LEVELEZŐ TAGOZAT C éléves mintatanterv Érvényes a 2018/2019 tanévtől KATOLIKUS TEOLÓGUS OSZTATLAN SZAK MINTATANTERV LEVELEZŐ TAGOZAT C éléves mintatanterv

Részletesebben

A könyvtári munkafolyamatok szabályzata

A könyvtári munkafolyamatok szabályzata A könyvtári munkafolyamatok szabályzata A SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola Szervezeti és működési szabályzatának 2. számú melléklete 1. Állományfejlesztés 1. Az állományfejlesztési munka alapja a Gyűjtőköri

Részletesebben

Zsinati Határozat a hitéleti szakok képzési és kimeneti követelményeinek meghatározásáról

Zsinati Határozat a hitéleti szakok képzési és kimeneti követelményeinek meghatározásáról Zsinati Határozat a hitéleti szakok nek meghatározásáról Magyarországi Református Egyház Zsinata - az Oktatásügyi Szakbizottságnak a református felsőoktatási intézmények vezetőinek egyetértésével tett

Részletesebben

Hittan érettségi tételek. A-tételek

Hittan érettségi tételek. A-tételek Hittan érettségi tételek Magyarországi Evangélikus Egyház 2018. február A-tételek Ószövetség 1. Mutassa be a teremtéstörténeteket, mint hitvallásokat! 2. Ismertesse a bűneset, Káin és Ábel, Nóé, valamint

Részletesebben

ÓRAREND 2017/ FÉLÉV TEOLÓGIA SZAK, OSZTATLAN MESTERKÉPZÉS, NAPPALI TAGOZAT I. ÉVFOLYAM Az órarend változtatás jogát fenntartjuk.

ÓRAREND 2017/ FÉLÉV TEOLÓGIA SZAK, OSZTATLAN MESTERKÉPZÉS, NAPPALI TAGOZAT I. ÉVFOLYAM Az órarend változtatás jogát fenntartjuk. 07/8.. FÉLÉV TEOLÓGIA SZAK, OSZTATLAN MESTERKÉPZÉS, NAPPALI TAGOZAT I. ÉVFOLYAM Bevezetés az Újszövetségbe szeminárium szeminárium 8.00 9.0 Vígh Richárd 0.00.0.00.0.00 5.0 5.5 7.5 szeminárium Biblical

Részletesebben

Pápai Református Teológiai Akadémia TEOLÓGIA SZAKÁNAK TANTERVE

Pápai Református Teológiai Akadémia TEOLÓGIA SZAKÁNAK TANTERVE Pápai Református Teológiai Akadémia TEOLÓGIA SZAKÁNAK TANTERVE 2002 2004 A módosításokkal egységes szerkezetben PREAMBULUM A Pápai Református Teológiai Akadémia [a továbbiakban: Akadémia] Akadémiai Tanácsa

Részletesebben

A javítóvizsgák követelményrendszerét a kerettantervben az adott évfolyamnál megjelölt tematikai egységek, kulcsfogalmak képezik.

A javítóvizsgák követelményrendszerét a kerettantervben az adott évfolyamnál megjelölt tematikai egységek, kulcsfogalmak képezik. Hittan A javítóvizsgák követelményrendszerét a kerettantervben az adott évfolyamnál megjelölt tematikai egységek, kulcsfogalmak képezik. 5. évfolyam: A Biblia, az üdvtörténet fogalma A teremtéstörténetek

Részletesebben

A SAPIENTIA SZERZETESI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA BIBLIATUDOMÁNYI TANSZÉKÉNEK KIADVÁNYAI. A d o r já n i Z o l t á n. Jób testamentuma

A SAPIENTIA SZERZETESI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA BIBLIATUDOMÁNYI TANSZÉKÉNEK KIADVÁNYAI. A d o r já n i Z o l t á n. Jób testamentuma A SAPIENTIA SZERZETESI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA BIBLIATUDOMÁNYI TANSZÉKÉNEK KIADVÁNYAI A d o r já n i Z o l t á n Jób testamentuma B e v e z e t é s f o r d í t á s j e g y z e t e k Adorjáni Zoltán Jób testamentuma

Részletesebben

A képzés programja, a szak tanterve (az óra és vizsgaterv táblázatos összegzése)

A képzés programja, a szak tanterve (az óra és vizsgaterv táblázatos összegzése) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEKNEK, VLMINT Z KKREDITÁCIÓS FELTÉTELEKNEK VLÓ MEGFELELÉS KÉTSZKOS OSZTTLN HITTNÁR-NEVELŐTNÁR KÖZISMERETI TNÁR ÁLTLÁNOS ISKOLI KIMENETTEL (NPPLI TGOZT) KÉPZÉS TRTLM akfelelősök

Részletesebben

1 A rendezvény neve: Vállalkozás versenykörnyezetben, alcím: Az üzleti hálózatok innovációs képessége Szervező:

1 A rendezvény neve: Vállalkozás versenykörnyezetben, alcím: Az üzleti hálózatok innovációs képessége Szervező: A Szlovák Oktatásügyi Minisztérium és a Tudományos és Műszaki Információs Központ (CVTI SR) minden évben megrendezi Szlovákia-szerte a Tudomány Hetének rendezvényeit. A hagyományosan minden évben megrendezett

Részletesebben

Hogyan lett könyvvé az Újszövetség? APOLÓGIA KUTATÓKÖZPONT Budapest, 2008

Hogyan lett könyvvé az Újszövetség? APOLÓGIA KUTATÓKÖZPONT Budapest, 2008 Hogyan lett könyvvé az Újszövetség? APOLÓGIA KUTATÓKÖZPONT Budapest, 2008 Az Újszövetség megbízhatósága? autográf MBT, 1990 Biztosan kihagyták azokat, amik nem illettek az Egyház elképzelésébe! Alapfogalmak

Részletesebben

Tanmenet (BA) akadémiai év

Tanmenet (BA) akadémiai év Szem. I. (I. év --- I. félév) kód BB51U Bevezetés az Újszövetségbe I F 6 2 2 - - V BB21 Héber nyelv I SD 3 2 1 1 - V BB71 Görög nyelv I SD 3 2 1 1 - V BS10U Enciklopédia F 2 1 1 - - C BH01 Egyetemes egyháztörténet

Részletesebben

MRE ZSINATI TANÁCS május 17. Dok.Zs.T.9.

MRE ZSINATI TANÁCS május 17. Dok.Zs.T.9. MRE ZSINATI TANÁCS 2017. május 17. Dok.Zs.T.9. ÍRÁSBELI ELŐTERJESZTÉS A KÁNTOR ALAPKÉPZÉSI (BA) SZAK REFORMÁTUS FELEKEZETI KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEINEK MÓDOSÍTÁSA TÁRGYÁBAN Főtiszteletű Zsinati

Részletesebben

Meghívó - KZST. Keresztény-Zsidó Társaság. 2012.november

Meghívó - KZST. Keresztény-Zsidó Társaság. 2012.november Meghívó - KZST Keresztény-Zsidó Társaság 2012.november Keresztény-Zsidó Társaság, 1052 Budapest, Deák tér 4. Ajánlja fel személyi jövedelemadója 1%át: Adószám: 19672964-1-41. Számlaszám: 11706016 20465717.

Részletesebben

A protestáns egyháztörténet-írás múltja és jelene

A protestáns egyháztörténet-írás múltja és jelene A protestáns egyháztörténet-írás múltja és jelene Magyar Könyvtárosok Egyesülete 49. Vándorgyűlése Helyismereti Könyvtárosok Szekciója Miskolc, 2017. július 6. Történetírás egyháztörténet-írás Egyháztörténet

Részletesebben

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kar Didaktikai Teológia Intézet ÓRAREND_2017. október 5

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kar Didaktikai Teológia Intézet ÓRAREND_2017. október 5 Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kar Didaktikai Teológia Intézet ÓRAREND_2017. október 5 ALAPKÉPZÉS I. ÉV 8 9 Filozófiatörténet (opc.) 8.30-11.30 Bev. ÓSZ Egyháztört. 10 11 Fundam.

Részletesebben

Hit- és erkölcstanoktatás aktuális kérdései

Hit- és erkölcstanoktatás aktuális kérdései Hit- és erkölcstanoktatás aktuális kérdései Előadók: Steinbach József (DREK püspöke), Dr. Papp Kornél (MRE Oktatási Iroda vezetője), Dr. Vladár Gábor (PRTA rektora, református lelkész - Sopron) Időpont:

Részletesebben

TANULMÁNYI KÖVETELMÉNYEK 2017/2018-AS TANÉV 1. FÉLÉV TEOLÓGIA MESTERSZAK (EGYSÉGES, OSZTATLAN KÉPZÉS) NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZAT SZENT PÁL AKADÉMIA

TANULMÁNYI KÖVETELMÉNYEK 2017/2018-AS TANÉV 1. FÉLÉV TEOLÓGIA MESTERSZAK (EGYSÉGES, OSZTATLAN KÉPZÉS) NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZAT SZENT PÁL AKADÉMIA TANULMÁNYI KÖVETELMÉNYEK SZENT PÁL AKADÉMIA 07/08-AS TANÉV. FÉLÉV TEOLÓGIA MESTERSZAK (EGYSÉGES, OSZTATLAN KÉPZÉS) NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZAT SZENT PÁL AKADÉMIA TEOLÓGIA EGYSÉGES OSZTATLAN MESTERKÉPZÉS

Részletesebben

Katolikus teológus mintatanterv 2012 (C félévvel indul)

Katolikus teológus mintatanterv 2012 (C félévvel indul) Katolikus teológus mintatanterv 2012 (C félévvel indul) félév kód tárgynév tárgyfelelős 1A,C HXXAHO0008AX Bevezetés Krisztus misztériumába Dr. Kránitz Mihály 2 10 Kollokvium 2 1C HXXF1O0001AX Filozófia

Részletesebben

A Kommunikáció és a Retorika tantárgyak a Média tantárgycsoporthoz tartoznak.

A Kommunikáció és a Retorika tantárgyak a Média tantárgycsoporthoz tartoznak. , 08/9.. FÉLÉV TEOLÓGIA SZAK, OSZTATLAN MESTERKÉPZÉS, NAPPALI TAGOZAT I. ÉVFOLYAM Bevezetés a szolgálatba imaalkalom Bevezetés az Újszövetségbe szeminárium szeminárium Vígh Richárd szeminárium Biblical

Részletesebben

Középméretű énekeskönyv

Középméretű énekeskönyv Az egyházi ének tanításához ajánlott énekeskönyvek és kórusgyűjtemények 1./ A Református énekeskönyv Magyarországon, 1948- ban jelent meg. Kiadja a Magyarországi Református Egyház. Több kiadást ért meg.

Részletesebben

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kar Didaktikai Teológia Intézet ÓRAREND_2017. november 17.

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kar Didaktikai Teológia Intézet ÓRAREND_2017. november 17. Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kar Didaktikai Teológia Intézet ÓRAREND_2017. november 17. ALAPKÉPZÉS I. ÉV 8 9 8.30-11.30 Bev. ÓSZ Egyháztört. 10 11 Fundam. teológia 12 13 Neveléspszichológia

Részletesebben

ÁLTALÁNOS KATEKÉZIS IV. ÉVFOLYAM A TANTÁRGY ADATLAPJA

ÁLTALÁNOS KATEKÉZIS IV. ÉVFOLYAM A TANTÁRGY ADATLAPJA ÁLTALÁNOS KATEKÉZIS IV. ÉVFOLYAM A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár intézmény 1.2 Kar Római Katolikus Teológia Kar 1.3 Intézet Pasztorálteológia

Részletesebben

MINTATANTERV Pasztorális tanácsadás és szervezetfejlesztés mesterszak nappali tagozat 5/1

MINTATANTERV Pasztorális tanácsadás és szervezetfejlesztés mesterszak nappali tagozat 5/1 MINTATANTERV Pasztorális tanácsadás és szervezetfejlesztés mesterszak nappali tagozat Rövidítések: E = elmélet, Gy = gyakorlat, Sz = számonkérés módja, K = kredit Közös tanegységek Egyetem v. PTSZJNK-IL101-K3

Részletesebben

MINTATANTERV Pasztorális tanácsadás és szervezetfejlesztés mesterszak levelező tagozat. Közös tanegységek II. E+Gy+Sz+K

MINTATANTERV Pasztorális tanácsadás és szervezetfejlesztés mesterszak levelező tagozat. Közös tanegységek II. E+Gy+Sz+K MINTATANTERV Pasztorális tanácsadás és szervezetfejlesztés mesterszak levelező tagozat Rövidítések: E = elmélet, Gy = gyakorlat, Sz = számonkérés módja, K = kredit Közös tanegységek E+Gy+Sz+ K Egyetem

Részletesebben

A DUNÁNTÚLI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET TUDOMÁNYOS GY JTEMÉNYEI

A DUNÁNTÚLI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET TUDOMÁNYOS GY JTEMÉNYEI A DUNÁNTÚLI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET TUDOMÁNYOS GY JTEMÉNYEI Köntös László gy jteményi igazgató (Pápa) 2015 Szabadon tenyészik A Pápai Református Kollégium a történeti hagyomány szerint 1531 óta m ködik

Részletesebben

A II. LELKÉSZKÉPESÍTŐ VIZSGA SZÓBELI TÉTELEI ÉS ÍRÁSBELI TÉMAKÖREI

A II. LELKÉSZKÉPESÍTŐ VIZSGA SZÓBELI TÉTELEI ÉS ÍRÁSBELI TÉMAKÖREI A II. LELKÉSZKÉPESÍTŐ VIZSGA SZÓBELI TÉTELEI ÉS ÍRÁSBELI TÉMAKÖREI Szlovákiai Református Keresztyén Egyház 2014 Szlovákiai Református Keresztyén Egyház GYAKORLATI TEOLÓGIA I. A) Homiletika B) Liturgika

Részletesebben

TAB2107 Helytörténet tematika

TAB2107 Helytörténet tematika TAB2107 Helytörténet tematika Tantárgyi követelményrendszer: Projektmunka és prezentáció 1. A helytörténeti kutatások elméleti háttere, diszciplináris és módszertani határai 2-3. Makro- és mikrotörténet

Részletesebben

TARTALOM 1. A Missziológia módszerei A Szociális munka módszerei A családokkal való szociális munka A diakónia elmélete és

TARTALOM 1. A Missziológia módszerei A Szociális munka módszerei A családokkal való szociális munka A diakónia elmélete és TARTALOM 1. A Missziológia módszerei... 5 2. A Szociális munka módszerei... 6 3. A családokkal való szociális munka... 7 4. A diakónia elmélete és módszerei...8 5. A jog alapjai... 10 6. A keresztyén gondolkodás

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I.

KÖVETELMÉNYEK /I. Közösségi szociális munka SPB1209 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Gyakorlati jegy SPB1121 Követelmény: Két zárthelyi dolgozat. Gyakorlati jegy. Zh: 2016. okt. 19. 8-9., nov. 30. 8-9. Kötelező,

Részletesebben

Az Ószövetség másik fele

Az Ószövetség másik fele A SAPIENTIA SZERZETESI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA BIBLIATUDOMÁNYI TANSZÉKÉNEK KIADVÁNYAI K a r a s s z o n Is t v á n Az Ószövetség másik fele A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Bibliatudomány Tanszékének

Részletesebben

TVSZ 4. számú melléklete

TVSZ 4. számú melléklete TVSZ 4. számú melléklete Felvételi és átiratkozási szabályzat A Sárospataki Református Teológiai Akadémia (SRTA) Szenátusa a felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (Nftv.), a felsőoktatási felvételi

Részletesebben

ISTEN KEGYELMES: A SZŐLŐMUNKÁSOK PÉLDÁZATA (Mt 20,1-16) (olvasmány) Gyülekezeti óraszám: 0. Egyházi iskolák óraszáma: 1.

ISTEN KEGYELMES: A SZŐLŐMUNKÁSOK PÉLDÁZATA (Mt 20,1-16) (olvasmány) Gyülekezeti óraszám: 0. Egyházi iskolák óraszáma: 1. ISTEN KEGYELMES: A SZŐLŐMUNKÁSOK PÉLDÁZATA (Mt 20,1-16) (olvasmány) Gyülekezeti óraszám: 0. Egyházi iskolák óraszáma: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Javasolt irodalom: Kálvin János: Tanítás a keresztyén vallásra,

Részletesebben

Nincs szükség új reformációra Nemzetközi tudományos konferencia volt a Református Teológiai Karunk szervezésében

Nincs szükség új reformációra Nemzetközi tudományos konferencia volt a Református Teológiai Karunk szervezésében Nincs szükség új reformációra Nemzetközi tudományos konferencia volt a Református Teológiai Karunk szervezésében A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, a komáromi Selye János Egyetem Református Teológiai

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A

A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Római Katolikus Teológia 1.3 Intézet Római Katolikus Didaktika Teológia 1.4 Szakterület

Részletesebben

VALLÁSTUDOMÁNY (MA) TANEGYSÉGLISTA (2011)

VALLÁSTUDOMÁNY (MA) TANEGYSÉGLISTA (2011) VALLÁSTUDOMÁNY (MA) TANEGYSÉGLISTA (2011) Szakfelelős: dr. Déri Balázs egyetemi tanár (Ókortudományi Intézet) deri.balazs@btk.elte.hu A Valláselmélet szakirány felelőse: dr. Bodnár István egyetemi docens

Részletesebben

KI OLVASSON TEOLÓGIÁT? 7. I. RÉSZ PROLEGOMENA / Alapfogalmak és meghatározások Néhány elıfeltétel A tekintély kérdése 21

KI OLVASSON TEOLÓGIÁT? 7. I. RÉSZ PROLEGOMENA / Alapfogalmak és meghatározások Néhány elıfeltétel A tekintély kérdése 21 KI OLVASSON TEOLÓGIÁT? 7 I. RÉSZ PROLEGOMENA / 11 1. Alapfogalmak és meghatározások 13 2. Néhány elıfeltétel 16 3. A tekintély kérdése 21 II. RÉSZ AZ ÉLİ, IGAZ ISTEN / 27 4. Isten megismerése 29 5. Isten

Részletesebben

Nemes György Nemes Rita Gıcze Iván: Egyháztörténelem

Nemes György Nemes Rita Gıcze Iván: Egyháztörténelem Nemes György Nemes Rita Gıcze Iván: Egyháztörténelem Hittankönyv a középiskolák 10. osztálya számára TARTALOMJEGYZÉK Elıszó 01. Az egyháztörténelem fogalma A források típusai A történelem segédtudományai

Részletesebben

Teológia (teológus lelkész) osztatlan mesterképzés

Teológia (teológus lelkész) osztatlan mesterképzés I. Tudnivalók a szakról: Teológia (teológus lelkész) osztatlan mesterképzés Szaknév: Szint/ Képzési idő/ kreditek: Megszerezhető szakképzettség: Tagozat: A képzés célja: Finanszírozási forma: Önköltség

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai

A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Római Katolikus Teológia 1.3 Intézet Római Katolikus Didaktika Teológia 1.4 Szakterület

Részletesebben

2. Griffin, E. (2001): Bevezetés a kommunikációelméletbe. (1-3., 7-8., 20., 35. fejezet) Harmat.

2. Griffin, E. (2001): Bevezetés a kommunikációelméletbe. (1-3., 7-8., 20., 35. fejezet) Harmat. A tanácsadás kommunikációs alapja SPF1306 FKF1101 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dudás Marianna, főiskolai tanársegéd Évközi tanulmányi követelmények: Zárthelyi dolgozat (Ideje: 2016. október 20. és

Részletesebben

TANULMÁNYI KÖVETELMÉNYEK 2018/2019-AS TANÉV 1. FÉLÉV TEOLÓGIA MESTERSZAK (EGYSÉGES, OSZTATLAN KÉPZÉS) NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZAT SZENT PÁL AKADÉMIA

TANULMÁNYI KÖVETELMÉNYEK 2018/2019-AS TANÉV 1. FÉLÉV TEOLÓGIA MESTERSZAK (EGYSÉGES, OSZTATLAN KÉPZÉS) NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZAT SZENT PÁL AKADÉMIA TANULMÁNYI KÖVETELMÉNYEK SZENT PÁL AKADÉMIA 08/09-AS TANÉV. FÉLÉV TEOLÓGIA MESTERSZAK (EGYSÉGES, OSZTATLAN KÉPZÉS) NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZAT SZENT PÁL AKADÉMIA TEOLÓGIA EGYSÉGES OSZTATLAN MESTERKÉPZÉS

Részletesebben

Nemes György Nemes Rita Mácsik Mária: Katolikus dogmatika és erkölcstan

Nemes György Nemes Rita Mácsik Mária: Katolikus dogmatika és erkölcstan Nemes György Nemes Rita Mácsik Mária: Katolikus dogmatika és erkölcstan Hittankönyv a középiskolák 11. osztálya számára TARTALOMJEGYZÉK Elıszó ELSİ RÉSZ: KATOLIKUS DOGMATIKA Bevezetés A hittan, a teológia

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák TÖRTÉNELEM Tanulmányok alatti vizsgák A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 1.2 Kar Római Katolikus Teológia 1.3 Intézet Didaktikus Teológia 1.4 Szakterület Római

Részletesebben

2. ISTEN KEGYELMES: A SZŐLŐMUNKÁSOK PÉLDÁZATA (Mt 20,1-16) Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1.

2. ISTEN KEGYELMES: A SZŐLŐMUNKÁSOK PÉLDÁZATA (Mt 20,1-16) Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. 2. ISTEN KEGYELMES: A SZŐLŐMUNKÁSOK PÉLDÁZATA (Mt 20,1-16) Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Javasolt irodalom: Kálvin János: Tanítás a keresztyén vallásra, Budapest,

Részletesebben

A kiegyezést (1867) követően 14 év előkészítő munkával, 1881-ben Debrecenben létrejött a Magyar Református Egyház teljes szervezeti egysége.

A kiegyezést (1867) követően 14 év előkészítő munkával, 1881-ben Debrecenben létrejött a Magyar Református Egyház teljes szervezeti egysége. Preambulum A magyar reformátusság a reformáció korától kezdődően mindig több ország területén és több állam szervezeti keretei között élt, egyházjogi közösségben a Kárpát-medencében élő, a reformációhoz

Részletesebben

Selye János Egyetem. oktatók és hallgatók, szakmai nyilvánosság. Doc. RNDr. Tóth János, PhD., a SJE rektora

Selye János Egyetem. oktatók és hallgatók, szakmai nyilvánosság. Doc. RNDr. Tóth János, PhD., a SJE rektora Tudomány és Technika Hetének rendezvényei A Szlovák Oktatásügyi Minisztérium és a Tudományos és Műszaki Információs Központ (CVTI SR) minden évben megrendezi Szlovákia-szerte a Tudomány és Technika Hetének

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Református Teológiai Kar Tantárgy kódja: KPT/ANG1/ MDS/11. Tantárgy megnevezése: Angol nyelv I.

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Református Teológiai Kar Tantárgy kódja: KPT/ANG1/ MDS/11. Tantárgy megnevezése: Angol nyelv I. KPT/ANG1/ MDS/11 Tantárgy megnevezése: Angol nyelv I. Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 2 / 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 / 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

SZENT PÁL AKADÉMIA A Teológia mesterszak (egységes, osztatlan képzés) mintatanterve

SZENT PÁL AKADÉMIA A Teológia mesterszak (egységes, osztatlan képzés) mintatanterve SZENT PÁL AKADÉMIA A Teológia mesterszak (egységes, osztatlan képzés) mintatanterve (Nappali tagozat, a 016/017-es tanévben tanulmányaikat kezdőktől felmenő rendszerben 1 ) Az intézmény ajánlott tantervet

Részletesebben

Tárgy kredit. Tárgy-felvétel típusa. Tárgykövetelmé ny

Tárgy kredit. Tárgy-felvétel típusa. Tárgykövetelmé ny Régészet MA - Szakfelelős: Dr. Nagy Levente egyetemi docens -felvétel követelmé felelős omtatási neve Max REGMAL03 Régészetelméleti és módszertani ismeretek, egyéb speciális ismeretek 11 Kötelező KLAFL0006

Részletesebben

Hittanár-nevelő tanár mesterképzés

Hittanár-nevelő tanár mesterképzés I. Tudnivalók a szakról: Szak neve: Hittanár-nevelő tanár Hittanár-nevelő tanár mesterképzés Megszerezhető szakképzettség: Szint: Képzési idő/ megszerezhető kreditek: Tagozat: A képzés célja: Finanszírozási

Részletesebben