Lánghegesztés. Készítette: Fekete Zoltán Csak belső használatra

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Lánghegesztés. Készítette: Fekete Zoltán Csak belső használatra"

Átírás

1 Lánghegesztés Készítette: Fekete Zoltán Csak belső használatra

2 Védőfelszerelések Története Fogalmak Berendezés részei Palackok tárolása, szállítása, feladatuk, színjelölésük Nyomáscsökkentők Tömlők Visszacsapásgátlók Markolat Égőszár Hegesztés

3 Lánghegesztés története A fémipari kötésmódok egyik leggyakrabban alkalmazott fajtája a hegesztés. Ami egy nem oldható kötést hoz létre. A hegesztés ősét, a kovácshegesztést évezredek óta ismeri és a mai napig alkalmazza az emberiség. Ez az eljárás azonban nem alkalmas mindenféle kötés létesítésére. A villamos ívhegesztés és a lánghegesztés kialakulása, a tizenkilencedik század végén, alkalmazásának elterjedése az első világháború utáni időkre tehető. A következő jó néhány évtizedben még több hegesztési technológia alakult ki. Ilyenek a védőgázas hegesztések, a plazmahegesztés, az ultrahangos hegesztés stb. A különböző hegesztési technológiák alkalmazási területe is különböző lehet, úgy is mondhatjuk, hogy mindegyiknek meg van a maga feladata. A gázhegesztés nemcsak a múltban, de napjainkban is nagyon fontos helyet foglal el a hegesztési technológiák sorában. Első sorban vékony lemezek hegesztésére alkalmas, de alkalmazzák csövek összehegesztésére, illetve hajlítás (meleg alakításra is) A gázhegesztés gyakran autógén hegesztésnek is hívják. Az AUTOGÉN szó jelentése magától működő.

4 Hegesztés fogalmak Hegesztés elve: Gázhegesztéskor (kódszáma 31, acetilén esetén 311) a fémek olvasztásához szükséges hőmennyiséget éghető gáz és oxigén keverékének elégetésével nyerik. A hegesztőpisztoly furatán kiáramló gázkeverék nagy hőmérsékletű (3200 C) lángot ad, amely az alapanyagot és a hozaganyagot megömleszti. A szükséges hegesztőanyagok gázhegesztéshez: éghető gáz, oxigén, ami égés tápláló és hegesztőpálca, ill. egyes esetekben folyósító szer.

5 Hegesztés fogalmak Hegesztés fogalma: A hegesztés során a munkadarabokat hővel, nyomással vagy mindkettővel egyesítjük oly módon, hogy a munkadarabok között nem oldható, az anyagok természetének megfelelő fémes (kohéziós) kapcsolat jön létre.

6 Hegesztett kötés: két vagy több munkadarab között létesített állandó oldhatatlan és folytonos kohéziós kapcsolat. Alapanyag: az összekötendő munkadarabok anyaga. Varrat: az alapanyagokhoz, és a meglévő hőhatásövezethez sem tartozó, a kötés kohézióját biztosító része.

7 Ömledék, vagy hegfürdő: az ömlesztő hegesztésnél kialakuló folyadékfázis tartománya. Megszilárdulásával keletkezik a varrat, ill. varratfém. Beolvadás: az alapanyag eredeti felülete és a megszilárdult varratalapanyag határvonalak közötti legnagyobb távolság a varratkeresztmetszeten mérve. Hőhatásövezet: az alapanyagnak az a meg nem olvadt része, ahol a hegesztési, forrasztási vagy termikus vágási hő folyamat hatására mikro szerkezeti átalakulások játszódnak le. Összeolvadási határ: az ömledék zóna és a hőhatásövezet közötti határ.

8 Varratsor, hegesztési sor (gyöksor, töltősor, takarósor): a hőforrás egyszeri elmozgatásakor megolvasztott vagy lerakott, majd megszilárdult anyag, amely lehet egysoros vagy többsoros. A varratsornak a varrat hossztengelyével párhuzamosan való elhelyezése a varratsorrend. Gyök: a gyökhézagba elsőként kerülő hegesztési réteg többrétegű varratok esetén. Takaróvarrat (koronaoldali és gyökoldali): a koronaoldalt fedő utolsó réteg a takaróvarrat, ill. A gyökoldalra hegesztett utolsó varratsor.

9

10

11 Acatilén El szívó Sapka Reduktor Hegesztő szemüveg Oxigén Védő ruházat Munka darab Hegesztő kocsi Bőrkötény Hegesztő tömlő

12 A HEGESZTÉS CSOPORTOSÍTÁSA Célja szerint: - kötőhegesztés: hegesztéssel két vagy több munkadarab egyesíthető - felrakó hegesztés: adott tulajdonságú felületet lehet kialakítani, kopott alkatrészekre felületet felhordani, későbbi megmunkálás, felújítás céljából. (anyagfelhordás)

13 Folyamata szerint: - ömlesztőhegesztés - sajtoló hegesztés Kivitelezés módja szerint: - kézi - fél automatikus - automatikus - teljesen automatizált (robot)

14 Palackok tárolása A palack hengeres, karcsú test, űrtartalma leggyakrabban 40 l. Tájékoztató méretei: átmérője 200mm, magassága 1800mm. Egy 8mm anyagból képezik ki. A különböző gázokat tartalmazó palackokat állandó építményben legalább 2 méter magasságú fallal kell elválasztani. Épületen belüli elhelyezés esetén biztosítani kell a helyiség megfelelő szellőzését, és meg kell győződni arról, hogy a kiáramló gáz nem okoz-e közvetett veszélyt. A gázpalackokat védeni kell a nyílt lángtól, az elektromos ívtől olvadó, fröccsenő salaktól, szikrázástól és hősugárzástól, hirtelen felmelegedéstől és lehűléstől. A gyúlékony anyagoktól legalább 6 méter távolságot kell tartani. A teli és az üres palackokat is rögzíteni kell.

15 Palackok szállítása Gépkocsival: Mindig álló helyzetben rögzítve! Csak ADR vizsgával lehet szállítani a palackokat és a gépkocsinak is rendelkezni kell ilyen vizsgával. Személy szállítás: Lehet úgynevezett palack szállító kocsival amiben rögzítve van a palack, (hordágyon) minimum 2 ember! Álló helyzetben görgetve, a talpán.

16 A palackot sérültnek tekintjük, ha: legalább 1m magasságból kemény talajra /kő, beton, aszfalt/ esett, égésnyomok látszanak rajta, éles bemetszésű sérülése vagy horpadása van, a szállítójárművet közlekedési baleset érte, átalakítás nyomai észlelhetők.

17 Palackok tulajdonságai Az ipari gázpalackok töltőnyomása általában att. A próbanyomás értéke 50 %-kal több, vagyis 225 att. A dissousgáz palack töltőnyomása att. tekintettel a dissousgáz különleges viselkedésére és az abból származó veszélyekre, a biztonság érdekében a próbanyomást ennél a palacknál a max. töltőnyomás háromszorosának megfelelő, vagyis 60 att nyomáson végzik el.

18 Palackok színjelölései Minden gázpalackot a benne lévő gáz tulajdonságaira utaló jelölő színnel kell ellátni, hogy egymástól könnyebben meg lehessen különböztetni őket. A gázpalackok színjelölése MSZ EN szerint: A gázpalackok színjelölése a gáztöltésre, illetve annak tulajdonságaira vonatkozó információkat szolgáltat a felhasználó számára. Csak a palackok nyakán van színjelölés

19

20

21 A palack nyakába, felül a következő adatokat ütik be: - A használat engedélyezését igazoló bélyegzőt - A gyártó vállalat neve - A gyártási száma - Az üres gázpalack tömege nyakgyűrűvel, talppal és szeleppel együtt, kg-ban - A gázpalack űrtartalma literben mérve - A hengeres rész legkisebb falvastagsága milliméterben - A próbanyomás értékét túlnyomásban, bár-ban - A vizsgálatok elvégzésének dátumát

22 Acetilén palack (dissue gáz) Az acetilén (C2H2) színtelen, szagtalan, nem mérgező, a levegőnél kisebb sűrűségű gáz. Az ipari acetilén legalább 98%-os tisztaságú telítetlen szénhidrogén. Az acetilén szagtalan ugyan, de kis mennyiségben tartalmaz más anyagot, kénvegyületet és foszforhidrogént, ezért gyakorlatilag jellegzetes szaga van.

23 A disszugáz gáz-palackok mérete, anyaga az oxigénpalackhoz hasonló. Az acetilén fokozottan robbanásveszélyes gáz, 1,5 barnál nagyobb nyomásra nem szabad sűríteni, mert felrobban. Ezért nagy mennyiségben nem lehet úgy tárolni, mint az oxigént. Az acetilén viszont jól oldódik acetonban. Az aceton acetilénoldó képessége a nyomással egyenes arányban nő. Ennek megfelelően 1 bar nyomáson, 15 C-on 1l aceton 24l acetilént nyel el. Az acetilén oldott állapotban nagyobb nyomáson sem robban, abban az esetben, ha az oldatból felszabaduló acetilén a továbbiakban nem tud nagyobb méretű gázbuborékot képezni.

24 Ennek érdekében a gázpalackba porózus anyagot (kovaföldet, azbesztet, faszenet, cementet) helyeznek el. A massza - amikor a palackba töltik - kovaföld, azbeszt, faszénpor és cement, vizes keveréke képlékeny massza. A töltést rázógépen végzik, hogy a massza egyenletesen hézag nélkül töltse ki a palackokat. Ezt követően - ha a cement már megkötött a palackokat 180 Cra melegítik, hogy a nedvesség teljesen eltávozzon belőle. Ha a massza teljesen kitölti a palackokat, de benne likacsossága miatt 75% üres tér marad. Ez a szivacsszerű, de már szilárd anyag magába szívja az acetont - amiben az acetilén feloldódott.

25

26 Acetilén palack Térfogata 40 l ami kb liter gázt tartalmaz. Az acetiléngázt 15 bar nyomáson acetonban oldott, porózus masszában tárolják. A fentiekből következik, hogy a dissous gázpalack szerkezete eltérő a többi gázpalackétól. Tilos a dissousgáz palackot 45 foknál jobban megdöntve használni, tárolni, mert az aceton kifolyhat a palackból, és ez robbanást okozhat.

27 Dissous gázpalack csatlakozása A dissous gáz szelep és csatlakozások tömítései vörösréz vagy nagy réztartalmú anyagból nem készülhetnek. Gázpalack tömítése: keménygumi gyűrű, vagy azbeszt zsinór. Gázpalack szelepe: A működése ugyanolyan, mint az oxigéné, de a szelep kialakítása abban különbözik, hogy a nyomáscsökkentőt (reduktort) kengyellel lehet felszerelni.

28

29 Oxigén palack (O 2 ) Tulajdonságai: A palack hengeres edény. A hegesztéshez használt gázokat húzással, vagy folyatással előállított nagy szilárdságú acélpalackokban forgalmazzák, tehát varrat nélküli kivitelben készülnek. A palack térfogata 10, 20, 40, 50l lehet. A 40l-es palack átmérője 200mm, a Falvastagsága 5-8mm, a magassága pedig kb. 1800mm. A melegen behúzott, elszűkített és megvastagított nyakrészt egy melegen ráhúzott zsugorodó gyűrűvel látják el. A nyak rész külső hengeres menetére lehet felcsavarni a szelepvédő kupakot, melynek feladata, hogy a szelepet a mechanikai hatásoktól és a szennyeződésektől megvédje. A nyak belső, kúpos menetébe csavarható az elzáró szelep. A palack alul félgömb alakban végződik.

30 A palack alsó részén, a melegen felhúzott gurulást gátló (szokásos elnevezése még a talpkarika és a saru) lehetővé teszi a palack felállítását, valamint megakadályozza a palack gurítását, illetve görgőként való felhasználását. A 40 literes palack saját tömege üresen, szeleppel és papuccsal, sapka nélkül 50-70kg. Töltőnyomása 150 bar. A próbanyomás 50%-kal több, tehát 225 bar.

31

32 Nyomáscsökkentők A palack kényes szerkezete a szelep. Rendeltetése, hogy nagy nyomás alatt is biztonsággal elzárja a palackot, ugyanakkor a gázelvételt könnyen lehetővé tegye. A szelepet csak olyan anyagból szabad készíteni, amelyet a tárolt gáz nem támad meg, és nem korrodál. Súlyos balesetekre vezethet a gázpalackok összecserélése /pl: robbanás következhet be, ha adott esetben sűrített levegő helyett oxigént használnak./ Ennek megelőzésére a palackok szerelvényei eltérő kialakításúak. A palack szelep nyitásának módjában is van különbség, a legszembetűnőbb eltérés azonban a szelep csatlakozó csonkjának a kialakításánál látható.

33 A csatlakozó csonk a nyomáscsökkentő felszerelésére szolgál. Ez általában menetes kialakítású. Egyetlen kivétel a dissous gázpalack, amelynél a reduktor felerősítése kengyeles szorítóval történik. A többi gázpalacknál a csatlakozó csonk külsőmenetes, vagyis a reduktor hollandi anyával kapcsolható a szelepre. Az oxigén ¾ Job menetes hollandi anyával csatlakozik.

34 Oxigén palack tömítése:

35 Nyomás csökkentők vagy reduktorok. Minden egyes nyomáscsökkentő felszerelése előtt ki kell fúvatni a szelepeket Nem állok szemben a szelepekkel!

36 A palackokban tárolt gázok nyomása csaknem mindig sokszorosan meghaladja az üzemi /felhasználási/ nyomás nagyságát, a tartályban /palackban/ uralkodó nagy nyomást tehát le kell csökkenteni. További problémát jelent, hogy a gázelvétel következtében a palacknyomás folyamatosan csökken, a felhasználási nyomásnak pedig ennek ellenére lehetőleg egyenletes nagyságúnak kell lennie. Ezeket a problémákat a reduktorokkal lehet megoldani

37 A reduktorok szerepe a fentieknek megfelelően több irányú: nyomáscsökkentés és beszabályozás, állandó nyomás biztosítása a kisnyomású oldalon. Ezen feladatok mellett a reduktorok egyben védelmi szerepkört is betöltenek: védik a palackot az esetleges láng visszacsapás ellen, idegen anyag palackba jutása ellen.

38 A nyomáscsökkentők egy- vagy kétfokozatú kivitelben készülnek, csatlakozásuk a palackszelephez hollandi anyás vagy kengyeles felfogással biztosítható. Ezen kívül - annak megjelölésére, hogy milyen gázhoz használhatók - még ugyanazokkal a színjelzésekkel is ellátják, mint a gázpalackot.

39 A reduktor hibátlan működése érdekében a reduktor időszakos biztonságtechnikai ellenőrzése szükséges. A reduktor felszerelése előtt meg kell győződni a szerelvény tisztaságáról.

40 A reduktort 3 havonta ellenőrizni kell A felszereléshez villáskulcsot, megfelelő tömítést kell használni. A felszerelt reduktor tömítettséget a csatlakozó szerelvénynél tömörségvizsgáló spray használatával ellenőrizni kell. Törött üvegű /manométer/, vagy benyomódott, sérült reduktort nem szabad felszerelni. A reduktort házilag javítani nem szabad. Az oxigén reduktor és a dissue gáznyomásmérő is különbözik (manométerei), reduktor meg a színük is.

41

42

43 Hegesztő tömlők Oxigén Az oxigénhez és az éghető gázokhoz külön erre a célra gyártott vászonbetétes gumitömlőt kell használni. Az oxigén tömlő két vagy három réteg vászonbetétet tartalmaz. Használatos méretek: belső átmérő 4mm. Külső átmérő 11mm. Színjelölése: szürke, kék vagy fekete. Az új oxigén tömlőt használatbavétel előtt oxigénnel kell átöblíteni, fúvatni. (A serített levegő olajt tartalmazhat!)

44 Hegesztő tömlők Az acetiléngáz tömlő egy vagy két réteg vászonbetéttel készül. Használatos méretek: belső átmérő 6,3mm, külső átmérő 13mm. Színjelölése: piros. Az új acetiléngáz-tömlőt használatbavétel előtt lehetőség szerint sűrített levegővel kell átöblíteni.

45 A gáz tömlők mindkét végét hollandi anyával rögzített gumitömlő-csatlakozó toldatra kell felszerelni. A tömlő csonknak, ill. a kettős csatlakozótoldatnak a tömlő belső átmérőjéhez kell illeszkednie. A tömlőket a tömlő végekre rögzítő bilinccsel vagy tömlő szorítóval kell felerősíteni (védve a tömlő végekről történő lecsúszástól). Oxigén(O 2 ) tömlő csatlakozása jobb menetes ¼ hollandi anyával. Dissue (C 2 H 2 ) tömlő csatlakozása bal menete 3/8 hollandi anyával történik

46 Visszacsapásgátló A gázhegesztésnél, lángvágásnál vagy rokoneljárásaiknál (hevítés, melegítés) különböző technológiai okokból előfordulhat visszavágás, visszaégés, visszacsapás és visszaáramlás. Az ezek által okozott veszélyeket akadályozzák meg a különböző biztonsági szerelvények.

47 A biztonsági szerelvények alkalmazása nem jelentheti a biztonságos üzemeltetési követelmények mellőzését! A visszacsapó szelep a gáz üzemszerű áramlásával ellentétes irányú áramlását akadályozza meg. A szelepet a gázáram tartja nyitott állapotban és akkor záródik, ha a kilépési oldalon a nyomás egyenlő vagy nagyobb, mint a belépési oldalon.

48 Két fajtája van: Az egyiket mindjárt a reduktor után szerelik fel, a másikat a hegesztőmarkolathoz vagy hegesztőpisztolyhoz szerelik. Ezeknek is meg van a színjelölése, iránya, és ugyanúgy hollandi anyával lehet rögzíteni. Oxigént jobbos, a Dissue gázt balos hollandival. Két fajta visszaégést különböztetünk meg. Az egyik a rövid, csak az égőszárnál jön létre, míg a másik végig ég. Minden visszaégés után az égőszárat ki kell tisztítani!

49

50 Visszavágás és visszacsapás Lángvisszavágáskor az égés ropogó hang mellett visszahúzódik az égőszárba. Ezt követően a láng kialszik, majd (általában) a kiáramló gázkeverék az égőfej fúvókáján újra meggyullad, majd újra visszahúzódva ismét kialszik, ez adja a jellegzetes ropogó hangot. Visszaégés akkor alakul ki, ha a visszavágott láng tartósan égve marad, és általában egészen a gázkeverés helyéig terjed. Jellegzetes, durranást kísérő sípoló hang jellemzi.

51 Az okokat illetően a hegesztőnek ismernie kell a megelőzést szolgáló intézkedéseket, valamint a visszaégés és visszacsapás veszélyeit. Ez a Biztonsági Információ csupán a láng visszacsapással kapcsolatos meghatározott veszélyekkel, valamint az ezeket elhárító biztonsági eszközökkel foglalkozik.

52 Hegesztő markolat A hegesztőpisztoly feladatai: A külön vezetéken érkező oxigén és éghető gáz megfelelő arányú összekeverése valamint hegesztő pisztolyok a hegesztéshez szükséges szúróláng előállítása, a láng lehető legnagyobb hő teljesítményének elérése céljából. A hegesztőpisztolyokban az oxigén és az égőgáz keveredésének módja kétféle lehet, keverőhüvelyes és injektoros. Mivel a nagynyomású rendszert csak ritkán használják, ezért csak a kisnyomású, injektoros pisztollyal foglalkozunk részletesebben.

53 A hegesztőpisztoly fő részei: a) - markolat vagy fogantyú b) - szelepek, amelyek színjelölése ugyanolyan, mint a palacknak. c) - mindig a hegesztőpisztolyhoz kapott csatlakozó anyákat kell használni (különféle anyák léteznek) ezeket hívják hollandinak is. d) - keverőszár e) - égőfej

54 A markolaton találhatók a gázszabályozó-szelepek, melyekkel a gázok átáramló mennyisége, és aránya pontosan szabályozható. A markolathoz csatlakozó oxigéntömlő jobbmenetes G1/4-es menettel, az acetilén tömlő balmenetes, G3/4-es menettel csatlakozik.

55

56 Keverőszár A keverőszárban az oxigén és az acetilén keveréke jön létre. Az általában alkalmazott hegesztőpisztolyban az injektor elv alapján jön létre a keveredés.

57 Az injektor elv: A tömlőkön érkező gázokat a gumitömlők végén levő tömlőcsatlakozón keresztül vezetik a pisztolyba. változó keresztmetszetű gázvezeték esetén megváltozik az átáramló gáz nyomása és sebessége. az oxigénszeleptől az oxigént a vezetőfurat a fogantyú középvonalába irányítja, az acetiléngáz pedig az oxigéngáz vezetékét körülvevő vezetéken áramlik a keverőszár felé. a keverőszárban az oxigén nyílása kúposan beszűkül, áramlása felgyorsul a gyorsan áramló oxigéngáz nyomása csökken és a fúvóka végén szívóhatást fejt ki, így az éghető gázt magával ragadja és a két gáz összekeveredik a gázok átáramló mennyisége a fogantyún lévő szelepekkel szabályozható az égőfejen a már tökéletesen összekeveredett gáz áramlik ki

58 A különböző összetételű és vastagságú anyagok, különböző hő teljesítményt, hő bevitelt igényelnek. Az ehhez szükséges több vagy kevesebb gázt a szelepekkel csak szűk határokon belül lehet biztosítani. A szelepek nyitásával beállíthatunk túl nagy áramlási sebességet, ez estben az jóval meghaladja a gáz optimális égési sebességét, ennek következtében a láng égőfejről leválik és kialszik. Amennyiben a Beállított áramlási sebesség túl kicsi, lényegesen kisebb, mint a gáz, égési sebessége, akkor az égés a markolatban játszódik le és láng visszacsapás következik be. A hegesztéshez legmegfelelőbb körülményeket az áramlási sebességet akkor lehet jól beállítani, ha a szükséges gázmennyiségeknek megfelelő keresztmetszetű keverő szárakkal dolgoznak. A keverő szárak készletben kerülnek forgalomba.

59 heg égőszár. A keverő szárak készletben kerülnek forgalomba keverőszár túlnyomás bárban fogyasztás liter/óra száma acetilén oxigén acetilén oxigén 1 05,-1 0, , , , , , , ,

60 Hegesztő berendezés felszerelése, beüzemelése és üzemen kívül helyezése. Meg kell győződni, hogy a nyomáscsökkentő (reduktor) szabályozócsavarja laza-e mind az oxigén, mind a disszugáz nyomáscsökkentőn. A markolatnál a szelepek zárva vannak.

61 5. a markolaton az oxigénszelepet el kell zárni A hegesztő berendezés üzembe helyezésének lépései a következők 1. az oxigénpalack zárszelepét óvatosan ki kell nyitni, max. 2 fordulat 2. a markolaton lévő oxigénszelepet ki kell nyitni 3. a nyomáscsökkentőn a kieresztő szelepet ki kell nyitni, pillangó max. 1 fordulat 4. az oxigénnyomás-csökkentőn az üzemi nyomást a szabályozó csavarral be kell állítani (3-5 bar)

62 A hegesztő berendezés üzembe helyezésének lépései a következők 1. A disszue gázpalack elzáró szelepét ki kell nyitni. Max. 2 fordulat 2. A markolaton a disszugáz szelepét ki kell nyitni. 3. A disszugáz nyomáscsökkentőjén a kieresztő szelepet ki kell nyitni. Pillangó szelepét max. 1 fordulat. 4. A disszugáz nyomáscsökkentőjén a szabályozócsavarral be kell állítani a megfelelő nyomást (0,3-0.8, bar). 5. A pisztolyon a disszugázt el kell zárni.

63 Az üzemen kívül helyezés sorrendje A hegesztőlángot el kell oltani oxigén hozzáadása után a markolaton lévő disszu gázszelep elzárásával. Az égőt nyitott oxigénszelep mellett tiszta, olajmentes vízben le kell hűteni, közben az oxigént buborékoltatni kell, hogy víz ne jusson a pisztolyba

64 Az üzemen kívül helyezés sorrendje 1. a markolaton lévő oxigénszelepet el kell zárni. 2. a disszu gázpalackon az elzáró szelepet el kell zárni. 3. az oxigénpalackon az elzáró szelepet el kell zárni. 4. a hegesztő berendezést gáztalanítani kell a markolaton lévő szelepek nyitásával úgy, hogy a nyomáscsökkentők manométerei 0 helyzetbe álljanak. Azonban először a markolaton lévő diszzugáz szelepet nyitjuk meg, megvárjuk, míg a hegesztő berendezés (disszu) gáztalanítódik, majd ezután az oxigénnel végezzük el ugyanezeket a műveleteket. 5. a disszugáz nyomáscsökkentőjének kieresztő szelepét el kell zárni 6. az oxigén nyomáscsökkentőjének kieresztő szelepét el kell zárni 7. a disszugáz nyomáscsökkentőjének és az oxigén nyomáscsökkentőjének szabályozócsavarját lazára kell állítani, utána a markolaton a szelepeket el kell zárni.

65 Hegesztő Lángok

66

67 Hegesztés iránya, láng típúsok, varrat fajták és hegesztőpálcák Balra hegesztés Balra hegesztéskor a hegesztés irányát tekintve elől a hegesztőpálca halad és ezt követi a hegesztőpisztoly. A hegesztőpisztoly egyenes vonalú mozgással, a pálca a hegfürdőbe mártva mozog. A lemez síkjához kb. =45 -os szöget bezáró hegesztőpisztoly (alumíniumnál és réznél ) lángja a kb. ß=30 -ban (alumíniumnál és réznél ) hajló hegesztőpálcát olvasztja le. Balra hegesztéskor a hegesztőpálca mártogató vagy ívelő, a hegesztőpisztoly egyenes vonalú vagy ívelő mozgást végez. Balra hegesztés acélok esetén max. 3-4 mm vastagságig lehetséges.

68

69 Jobbra hegesztés Jobbra hegesztéskor a hegesztés irányát tekintve a hegesztőpisztoly halad elől és ezt követi a hegesztőpálca. A hegesztőpisztoly egyenes vonalú mozgást végez, a hegesztőpálca körkörös mozgás mellett olvad le. A lemez síkjához = ban hajló hegesztőpisztoly és a ß= ban hajló hegesztőpálca elrendezés a tökéletes átolvadást teszi lehetővé. Jobbra hegesztéskor a hegesztőpálca ívelő mozgással az ömledéket kavarva halad, a hegesztőpisztoly egyenes vonalú mozgást végez. A jobbra hegesztést acélok esetén 3mm vastagság felett, továbbá alumínium, réz és öntöttvasak hegesztésére, összekötésére alkalmazzák.

70

71

72 Egyéni : Védőfelszerelések Ruházat (nem műszálas!) Szemüveg Sapka Kesztyű Bakancs vagy zárt cipő Csoportos: Felszívó berendezés (szellőztetés) Hegesztő paraván

73 Védőfelszerelések

74

75 Vizsga kérdések!! Beadási határidő Írott formában Osztály dátum Név

76 1. Hegesztés fogalma 2. Le és felszerelés lépései 3. Reduktor csatlakozásai, tömítései 4. Ki hegeszthet? 5. Palackok tárolása? 6. Rövid visszaégés? 7. Hogyan választok égőszárat, és mivel függ össze? 8. Láng típusok, melyik lánggal mit csinálok? 9. Heg. Tömlő max. hossza, csatlakozásuk, külső belső méretük? 10. Reduktorokon üzemi nyomás be állítása (mind 2-nél) és lépései? 11. Láng erőség állítás!

77

Lánghegesztés és lángvágás

Lánghegesztés és lángvágás Dr. Németh György főiskolai docens Lánghegesztés és lángvágás 1 Lánghegesztés Acetilén (C 2 H 2 ) - oxigén 1:1 keveréke 3092 C 0 magas lánghőmérséklet nagy terjedési sebesség nagy hőtartalom jelentéktelen

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! ÁLTALÁNOS ISMERETEK 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai

Részletesebben

MESSER INNOVATION FORUM AUTOGÉNTECHNIKAI VESZÉLYFORRÁSOK, TANULSÁGOS PÉLDÁK

MESSER INNOVATION FORUM AUTOGÉNTECHNIKAI VESZÉLYFORRÁSOK, TANULSÁGOS PÉLDÁK MESSER INNOVATION FORUM 2016.12.01 AUTOGÉNTECHNIKAI VESZÉLYFORRÁSOK, TANULSÁGOS PÉLDÁK AUTOMED-Autogéntechnikai Kft. Károly 1 AUTOMED-AUTOGÉNTECHNIKAI KFT. Tevékenységeink: Gázhegesztő és lángvágó eszközök,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Palotainé Békési Katalin. Gázhegesztő-berendezések. A követelménymodul megnevezése: Finommechanikai kötések

MUNKAANYAG. Palotainé Békési Katalin. Gázhegesztő-berendezések. A követelménymodul megnevezése: Finommechanikai kötések Palotainé Békési Katalin Gázhegesztő-berendezések A követelménymodul megnevezése: Finommechanikai kötések A követelménymodul száma: 0318-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-008-30 A

Részletesebben

Eszkimó Magyarország Oktatási Zrt.

Eszkimó Magyarország Oktatási Zrt. Eszkimó Magyarország Oktatási Zrt. Szakképesítés/rész-szakképesítés/elágazás/ráépülés azonosító száma, és megnevezése: 31 521 05 Gázhegesztő Modul: 11456-12 Gázhegesztő feladatok elmélet Képző/vizsgaszervező

Részletesebben

Központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő Épületgépészeti rendszerszerelő

Központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő Épületgépészeti rendszerszerelő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Hegesztő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 06 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőséget!

Részletesebben

Karbantartási és Hibaelhárítási Szerződések - PMC ( Preventive Maintenance Contracts )

Karbantartási és Hibaelhárítási Szerződések - PMC ( Preventive Maintenance Contracts ) Karbantartási és Hibaelhárítási Szerződések - PMC ( Preventive Maintenance Contracts ) Hegesztéstechnikai Osztály Szteránku Milán Áttekintés Főbb témák: Karbantartási és hibaelhárítási feladatok korábbi

Részletesebben

Készítette: Jáger Imre 2012. január 10.

Készítette: Jáger Imre 2012. január 10. Készítette: Jáger Imre 2012. január 10. Tartalomjegyzék Bevezetés...4 A hegesztés története, vonatkozó rendelet és ennek hatálya... 4 Hegesztés alapismeretei hegesztési eljárások... 5 A hegesztés... 5

Részletesebben

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés,

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0109-06/5 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartam: 45 perc A 20/2007. (V. 21.)

Részletesebben

HEGESZTÉSTECHNIKA MI AZ A HEGESZTÉS?

HEGESZTÉSTECHNIKA MI AZ A HEGESZTÉS? HEGESZTÉSTECHNIKA HEGESZTÉSTECHNIKA MI AZ A HEGESZTÉS? A hegesztés olyan két különálló fém alkatrészek közötti oldhatatlan kötés, amelyet az összekötendő alkatrészek saját anyagával, vagy hozaganyaggal

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kún Csaba. A hegesztés fogalma, fajtái, ábrázolása. A hegesztés gépei, segédeszközei. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Kún Csaba. A hegesztés fogalma, fajtái, ábrázolása. A hegesztés gépei, segédeszközei. A követelménymodul megnevezése: Kún Csaba A hegesztés fogalma, fajtái, ábrázolása. A hegesztés gépei, segédeszközei. A követelménymodul megnevezése: Gépészeti kötési feladatok A követelménymodul száma: 0220-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Hegesztő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 06 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vincze István. Gázhegesztés technológiája. A követelménymodul megnevezése: Hegesztő feladatok

MUNKAANYAG. Vincze István. Gázhegesztés technológiája. A követelménymodul megnevezése: Hegesztő feladatok Vincze István Gázhegesztés technológiája A követelménymodul megnevezése: Hegesztő feladatok A követelménymodul száma: 0240-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-006-30 GÁZHEGESZTÉS TECHNOLÓGIÁJA

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! ÁLTALÁNOS ISMERETEK 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai

Részletesebben

Gáz, amely könnyebb, mint a levegő. Egy palackban, amely könnyebb, mint ezelőtt bármikor!

Gáz, amely könnyebb, mint a levegő. Egy palackban, amely könnyebb, mint ezelőtt bármikor! Gáz, amely könnyebb, mint a levegő. Egy palackban, amely könnyebb, mint ezelőtt bármikor! 50 %-kal több gáz és könnyebb palackok. Vigyázzon, nehogy elrepüljön! Az Air Products, a hélium világviszonylatban

Részletesebben

Orvosi oxigén- és. vákuumterápiás mûszerek AUTOMED. Autogéntechnika. 2120 Dunakeszi, Alagi-major

Orvosi oxigén- és. vákuumterápiás mûszerek AUTOMED. Autogéntechnika. 2120 Dunakeszi, Alagi-major Orvosi oxigén- és vákuumterápiás mûszerek AUTOMED Autogéntechnika 2120 Dunakeszi, Alagi-major 1989 2008 AUTOMED Autogéntechnikai Kft. 2120 Dunakeszi, Alagi-major TARTALOMJEGYZÉK CÉGBEMUTATÓ Az AUTOMED

Részletesebben

Plazmavágás

Plazmavágás 2016.09.23. Plazmavágás Ipari vágásmódszereket ismertető sorozatunkban egy, a magánszemélyek részére is már-már elérhető technológia, a plazmavágás került sorra. Százezerrel kezdődő összegtől már kapható

Részletesebben

Acetilén és egyéb éghető gázok felhasználása pro és kontra. Gyura László, Balogh Dániel Linde Hegesztési Szimpózium Budapest, 2014.10.15.

Acetilén és egyéb éghető gázok felhasználása pro és kontra. Gyura László, Balogh Dániel Linde Hegesztési Szimpózium Budapest, 2014.10.15. Acetilén és egyéb éghető gázok felhasználása pro és kontra Gyura László, Balogh Dániel Linde Hegesztési Szimpózium Budapest, 2014.10.15. Láng alkalmazások (autogéntechnológiák) Legfőbb alkalmazások Oxigénes

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 582 03 Épület- és szerkezetlakatos

Részletesebben

Hegeszthetőség és hegesztett kötések vizsgálata

Hegeszthetőség és hegesztett kötések vizsgálata Hegeszthetőség és hegesztett kötések vizsgálata A világhálón talált és onnan letöltött anyag alapján 1 Kötési módok áttekintése 2 Mi a hegesztés? Két fém között hő hatással vagy erőhatással vagy mindkettővel

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vincze István. Hegesztett kötés készítése gázhegesztéssel. A követelménymodul megnevezése: Hegesztő feladatok

MUNKAANYAG. Vincze István. Hegesztett kötés készítése gázhegesztéssel. A követelménymodul megnevezése: Hegesztő feladatok Vincze István Hegesztett kötés készítése gázhegesztéssel A követelménymodul megnevezése: Hegesztő feladatok A követelménymodul száma: 0240-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-007-30

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 20%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 20%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Constant 2000 palack-nyomásszabályozók

Constant 2000 palack-nyomásszabályozók Termékjellemzôk: Egy- és kétlépcsôs kivitel, belépô nyomás kiegyenlítôvel. Ergonómiailag jól kialakított kezelô elemek. Duplán biztosított kilépô nyomás határolás. A maximális nyomást mechanikus fékezô

Részletesebben

Messer Hungarogáz. Szakmai nap 2012 november 28

Messer Hungarogáz. Szakmai nap 2012 november 28 Messer Hungarogáz Ipari gázok alkalmazásának biztonsági kérdései a hegesztés és rokon eljárások során Halász Gábor hegesztés-vágás szaktanácsadó Tartalom A hegesztés veszélyei összefoglalás A hegesztés

Részletesebben

HEGESZTÉS BIZTONSÁGTECHNIKÁJA. Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. március 1.

HEGESZTÉS BIZTONSÁGTECHNIKÁJA. Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. március 1. HEGESZTÉS BIZTONSÁGTECHNIKÁJA Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. március 1. 1 ANYAGOK EGYESÍTÉSE ÉS ELKÜLÖNÍTÉSE Hegesztés: anyagok egyesítése hővel nyomással ezek kombinációjával (anyagok természetének

Részletesebben

14/1998. (XI. 27.) GM rendelet a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról

14/1998. (XI. 27.) GM rendelet a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról 14/1998. (XI. 7.) GM rendelet a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról 011.08.06-tól hatályos szöveg! A műszaki-biztonsági felügyeletet ellátó szervezetről szóló 166/199. (XII. 7.) Korm. rendelet 3. - ának

Részletesebben

A tételhez használható segédeszköz: Műszaki táblázatok. 2. Mutassa be a különböző elektródabevonatok típusait, legfontosabb jellemzőit!

A tételhez használható segédeszköz: Műszaki táblázatok. 2. Mutassa be a különböző elektródabevonatok típusait, legfontosabb jellemzőit! 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a kézi ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőségét! Az ömlesztő hegesztési

Részletesebben

MUNKAANYAG. Herczku István. Lánghegesztés alkalamzása karosszériajavításoknál. A követelménymodul megnevezése: Karosszérialakatos feladatai

MUNKAANYAG. Herczku István. Lánghegesztés alkalamzása karosszériajavításoknál. A követelménymodul megnevezése: Karosszérialakatos feladatai Herczku István Lánghegesztés alkalamzása karosszériajavításoknál A követelménymodul megnevezése: Karosszérialakatos feladatai A követelménymodul száma: 0594-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Munkavédelmi vizsgaanyag

Munkavédelmi vizsgaanyag Munkavédelmi vizsgaanyag Gázpalack kezelést, - tárolást, - szállítást végző dolgozók részére Gázok ismertetése: 1. Gázfajták: A gázokat 3 fő csoportba sorolhatjuk: - éghető gázok /acetilén, hidrogén, propán-bután,

Részletesebben

31 521 11 0100 31 04 Gázhegesztő Hegesztő 4 2/61

31 521 11 0100 31 04 Gázhegesztő Hegesztő 4 2/61 0/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított /200 (II. 7.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kérjük, vegyék figyelembe az üzemeltetési terület kialakításakor a M.SZ. 1600-1:1977, valamint a M.SZ-05-20.0510:1992 számú szabványokat.

Kérjük, vegyék figyelembe az üzemeltetési terület kialakításakor a M.SZ. 1600-1:1977, valamint a M.SZ-05-20.0510:1992 számú szabványokat. KEZELÉSI ÚTMUTATÓ LinePainter Útburkolatjelfestő AirLess kiegészítő Rendelési szám: 0555000 (a szórópisztoly és a magasnyomású tömlő nem tartozik a szállítási kiszereléshez) ÚTMUTATÓ Ez a gépkönyv különböző

Részletesebben

TB-006D4 dönthető kerékpár szállító szerelési útmutató

TB-006D4 dönthető kerékpár szállító szerelési útmutató TB-006D4 dönthető kerékpár szállító szerelési útmutató A kerékpárszállító az első használat előtt figyelmes összeszerelést igényel. Ez a folyamat megfelelő körültekintéssel házilag is elvégezhető, de amennyiben

Részletesebben

Hegesztési eljárások. Ívhegesztések Gázhegesztés Egyéb ömlesztő hegesztések Ellenállás hegesztések Egyéb sajtoló hegesztések

Hegesztési eljárások. Ívhegesztések Gázhegesztés Egyéb ömlesztő hegesztések Ellenállás hegesztések Egyéb sajtoló hegesztések Hegesztési eljárások Ívhegesztések Gázhegesztés Egyéb ömlesztő hegesztések Ellenállás hegesztések Egyéb sajtoló hegesztések 1 A hegesztő eljárások bemutatása Az eljárások leírása A hegesztési eljárás elve

Részletesebben

GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán

GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán Használati - kezelési utasítás, gépkönyv A tiszta égboltért Magyarországi képviselő és forgalmazó: Két Kör Kft. 2051 Biatorbágy, Felvég u. 3. Tel/fax: (23) 530-570,

Részletesebben

ACÉLSZERKEZETEK GYÁRTÁSA 3.

ACÉLSZERKEZETEK GYÁRTÁSA 3. SZÉCHNYI ISTVÁN GYTM SZRKZTÉPÍTÉS II. lőadó: Dr. Bukovics Ádám ACÉLSZRKZTK GYÁRTÁSA 3. Az előadás anyagának elkészítésénél nagy segítséget kaptam a HO-RA Kft.- től. Külön köszönet Szili Lászlónak, Kiss

Részletesebben

Plazmavágógépek 400V LPH 35, 50, 80, 120

Plazmavágógépek 400V LPH 35, 50, 80, 120 Plazmavágógépek 400V LPH 35, 50, 80, 120 Mindenféle elektromosan vezető anyag, úgymint ötvözött és ötvözetlen acélok, öntött vas, alumínium, bronz, réz és ötvözeteik vágására alkalmas, konvencionális,

Részletesebben

LÉZERES HEGESZTÉS AZ IPARBAN

LÉZERES HEGESZTÉS AZ IPARBAN LÉZERES HEGESZTÉS AZ IPARBAN Tartalom Hegesztésről általában Lézeres hegesztés Lézeres ötvözés, felrakó- és javítóhegesztés Lézeres hegesztés gáz- és szilárdtest lézerrel Scanner és 3D lézerhegesztés TRUMPF

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Hegesztett termék előállításának ismertetése, különös tekintettel a munkabiztonsági és környezetvédelmi ismeretekre.

A vizsgafeladat ismertetése: Hegesztett termék előállításának ismertetése, különös tekintettel a munkabiztonsági és környezetvédelmi ismeretekre. A vizsgafeladat ismertetése: Hegesztett termék előállításának ismertetése, különös tekintettel a munkabiztonsági és környezetvédelmi ismeretekre. Amennyiben a tétel kidolgozásához segédeszköz szükséges,

Részletesebben

Eszkimó Magyarország Oktatási Zrt.

Eszkimó Magyarország Oktatási Zrt. Eszkimó Magyarország Oktatási Zrt. Szakképesítés/rész-szakképesítés/elágazás/ráépülés azonosító száma, és megnevezése: 31 521 01 Bevontelektródás kézi ívhegesztő Modul: 11453-12 Bevontelektródás kézi ívhegesztő

Részletesebben

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK 2007-2008-2fé EHA kód:.név:.. 1. Egy 5 cm átmérőjű vasgolyó 0,01 mm-rel nagyobb, mint a sárgaréz lemezen vágott lyuk, ha mindkettő 30 C-os. Mekkora

Részletesebben

FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása

FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása Verzió: 02/2002 Dátum: 2002. október Fordította: Dvorák László -2 1. ábra. Kézi mûködtetésû flap Rögzítse az (A) helyezõ fülekkel szerelt (igény esetén

Részletesebben

HEGESZTÉS BEVEZETÉS. Kötési eljárások csoportosítása. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

HEGESZTÉS BEVEZETÉS. Kötési eljárások csoportosítása. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem HEGESZTÉS BEVEZETÉS Kötési eljárások csoportosítása KÖTÉSEK ALAKKAL ZÁRÓ SÚRLÓDÁSSAL ZÁRÓ ANYAGGAL ZÁRÓ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ék-, csap-, szegecskötés Karimás- és csavaros kötések

Részletesebben

HEGESZTÉSI SZAKISMERET

HEGESZTÉSI SZAKISMERET HEGESZTÉSI SZAKISMERET 1.) Melyek azok a főbb hegesztési eljárások, melyek alkalmasak műanyagok (polimerek) kötésére? 2.) Mely tulajdonságok teszik lehetővé a műanyagok hegesztését? 3.) Ismertesse a műanyagok

Részletesebben

Dobránczky János. Hegesztés. 60 percig fog hegeszteni MINDENKI gyakorlaton, pontos érkezés elvárt. A hegesztés egy alakadási technika.

Dobránczky János. Hegesztés. 60 percig fog hegeszteni MINDENKI gyakorlaton, pontos érkezés elvárt. A hegesztés egy alakadási technika. Dobránczky János Hegesztés 60 percig fog hegeszteni MINDENKI gyakorlaton, pontos érkezés elvárt. A hegesztés egy alakadási technika. Alakadási lehetőségek: öntés, porkohászat, képlékeny alakítás, forgácsolás,

Részletesebben

HEGESZTÉSI ELJÁRÁSOK I.

HEGESZTÉSI ELJÁRÁSOK I. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem HEGESZTÉSI ELJÁRÁSOK I. Dr. Palotás Béla Mechanikai Technológia és Anyagszerkezettani Tanszék Hegesztés előadások Szerző: dr. Palotás Béla 1 Hegesztési eljárások

Részletesebben

Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés

Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés Ívhegesztéskor a kialakuló elektromos ívben az áram hőteljesítménye olvasztja meg az összehegesztendő anyagokat, illetve a hozaganyagot. Ha a levegő oxigénjétől az

Részletesebben

Ø mm. KAN-therm RENDSZER. Press LBP. Innovatív és egyedi - egy rendszer, hat funkció A SIKER TECHNOLÓGIÁJA ISO 9001

Ø mm. KAN-therm RENDSZER. Press LBP. Innovatív és egyedi - egy rendszer, hat funkció A SIKER TECHNOLÓGIÁJA ISO 9001 Ø 14 63 mm KAN-therm RENDSZER Press LBP Innovatív és egyedi - egy rendszer, hat funkció A SIKER TECHNOLÓGIÁJA ISO 9001 Tartalomjegyzék KAN-therm Press / Press LBP rendszer - termékcsalád...3 Menetes csatlakozások...17

Részletesebben

Munkahelyeken alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzések

Munkahelyeken alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzések Munkahelyeken alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzések Az EU már 1992-ben a 92/58 EGK irányelvben szabályozta a munkahelyi biztonsági, illetve egészségvédelmi jelzésekre vonatkozó követelményeket,

Részletesebben

Kalorflex Kft. Üzlet cím: 1205 Budapest, Határ út 88. Tel: +36 1 285 0756 Mobil: +36 30 549 1674 Fax: +36 1 289 0170 Honlap: www.mosogatonet.

Kalorflex Kft. Üzlet cím: 1205 Budapest, Határ út 88. Tel: +36 1 285 0756 Mobil: +36 30 549 1674 Fax: +36 1 289 0170 Honlap: www.mosogatonet. Nagykonyhai - ipari kivitelű csaptelepek robosztus kivitel, hosszú élettartam Asztali csaptelep test - univerzális felhasználás - szerelhető különböző hosszúságú kifolyószárral nagy méretű mosogató medencékhez

Részletesebben

M Ű S Z A K I L E Í R Á S. KKS-2-25A típusú gáznyomásszabályozó család

M Ű S Z A K I L E Í R Á S. KKS-2-25A típusú gáznyomásszabályozó család Kód: B18-0000.04m M Ű S Z A K I L E Í R Á S KKS-2-25A típusú gáznyomásszabályozó család Készült: 2002.06.24. TARTALOMJEGYZÉK Műszaki leírás 1. Általános ismertetés 2. Műszaki adatok 3. Szerkezeti felépítés,

Részletesebben

STARLET KS profi autogén készlet (termékkód: 71604493)

STARLET KS profi autogén készlet (termékkód: 71604493) A Messer Hungarogáz tavaszi akciójában rendkívül kedvező áron, azonnali szállítással kínálja raktáron lévő hegesztés- és autogéntechnikai eszközeit. Az akcióban az alábbi hegesztés- és autogéntechnikai

Részletesebben

Müszaki könyv: Silók feletti porátadóhoz

Müszaki könyv: Silók feletti porátadóhoz Müszaki könyv Silók feletti porátadó Tervezö és kivitelezö: ENTRA-SYS Kft. Szeged Rigó u 29 Villeroy & Boch Magyarország Rt Padlóportöltö rendszer Oldal: 1 Müszaki könyv Silók feletti porátadóhoz 1. Müszaki

Részletesebben

push-in csatlakozók "Push-In" - POM sorozat PI-P

push-in csatlakozók Push-In - POM sorozat PI-P push-in csatlakozók "Push-In" - POM sorozat PI-P PI PI PI PI PI PI PIC PI PI PI PIC PI PIC PI PI PI PI PI PI PI0 PI0 PI PI0 MB PI PI PI PI PI PI kialakítás csatlakozás külső csőátmérő anyagok ajánlott

Részletesebben

31 521 11 0000 00 00 Hegesztő Hegesztő

31 521 11 0000 00 00 Hegesztő Hegesztő /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás,

Részletesebben

Műszaki könyv Kézi tolózárhoz Típus: 200

Műszaki könyv Kézi tolózárhoz Típus: 200 Műszaki könyv Kézi tolózárhoz Típus: 200 1 Műszaki könyv Kézi tolózárhoz 1. Műszaki leírás A berendezés feladata: a tolózáron keresztül darabos szilárd anyagok kiömlesztése. 2 3 A berendezés főbb műszaki

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Fejezet szám Megnevezés Oldal. 1. Hegesztő és hegesztő-vágó készletek 2. 2. Markolatok hegesztéshez forrasztáshoz 3. 3.

Tartalomjegyzék. Fejezet szám Megnevezés Oldal. 1. Hegesztő és hegesztő-vágó készletek 2. 2. Markolatok hegesztéshez forrasztáshoz 3. 3. Tartalomjegyzék Fejezet szám Megnevezés Oldal 1. Hegesztő és hegesztő-vágó készletek 2 2. Markolatok hegesztéshez forrasztáshoz 3 3. Égőszárak 4 4. Vágópisztolyok 5 5. Nyomáscsökkentők 8 6. Nyomásmérők,

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás BEFOLYÓ NE 0.1 semlegesítő berendezés Szakemberek számára A szerelés és karbantartás előtt kérjük gondosan átolvasni 7 747 018 487-02/2005 HU 1 Általános 1 Általános

Részletesebben

2.2 Palackos gáztárolás és ellátás

2.2 Palackos gáztárolás és ellátás . Palackos gáztárolás és ellátás Nagynyomású gázpalackok szokásos adatai A gázfajtától, minôségi követelményektôl és a mennyiségi szükséglettôl függôen a nagytisztaságú gázokhoz és gázkeve ré - kekhez,

Részletesebben

Messer újdonságok és fejlesztések

Messer újdonságok és fejlesztések Messer újdonságok és fejlesztések Halász Gábor hegesztés-vágás szaktanácsadó Tartalom MegaPack innováció a köteges gázellátásban Korszerű védőgázok, gyökvédelem Autogéntechnikai fejlesztések Újdonságok

Részletesebben

2. Körvonalazza a gázhegesztésnél alkalmazott gázok tulajdonságait és tárolásukat!

2. Körvonalazza a gázhegesztésnél alkalmazott gázok tulajdonságait és tárolásukat! 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a gázhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőségét! Az ömlesztő hegesztési

Részletesebben

Szabadentalpia nyomásfüggése

Szabadentalpia nyomásfüggése Égéselmélet Szabadentalpia nyomásfüggése G( p, T ) G( p Θ, T ) = p p Θ Vdp = p p Θ nrt p dp = nrt ln p p Θ Mi az a tűzoltó autó? A tűz helye a világban Égés, tűz Égés: kémiai jelenség a levegő oxigénjével

Részletesebben

HERZ Armatúra Hungária Kft. G 3/4" belső kónusszal. Réz- és acélcső. Csőcsatlakozások. Műanyagcső. Normblatt. HERZ 7688 7788 2004. okt.

HERZ Armatúra Hungária Kft. G 3/4 belső kónusszal. Réz- és acélcső. Csőcsatlakozások. Műanyagcső. Normblatt. HERZ 7688 7788 2004. okt. Normblatt Konvektorcsatlakozó készletek termosztát- és kézi szabályozó üzemhez HERZ 7688 7788 2004. okt. kiadás 1 7788 21 1 7688 21 Egycsöves Kétcsöves G 3/4" belső kónusszal Csőcsatlakozások Műanyagcső

Részletesebben

Volfrámelektródás védőgázas ívhegesztés elve, eszközei, berendezései

Volfrámelektródás védőgázas ívhegesztés elve, eszközei, berendezései Vincze István Volfrámelektródás védőgázas ívhegesztés elve, eszközei, berendezései A követelménymodul megnevezése: Hegesztő feladatok A követelménymodul száma: 0240-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

31 521 11 0000 00 00 Hegesztő Hegesztő

31 521 11 0000 00 00 Hegesztő Hegesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Dabi Ágnes. A villamos ívhegesztés fajtái, berendezései, anyagai, segédanyagai, berendezésének alkalmazása

MUNKAANYAG. Dabi Ágnes. A villamos ívhegesztés fajtái, berendezései, anyagai, segédanyagai, berendezésének alkalmazása Dabi Ágnes A villamos ívhegesztés fajtái, berendezései, anyagai, segédanyagai, berendezésének alkalmazása A követelménymodul megnevezése: Gépészeti kötési feladatok A követelménymodul száma: 0220-06 A

Részletesebben

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft.

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft. Kompresszor állomások telepítésének feltételei, hatósági előírások és beruházási adatok. Gázüzemű gépjárművek műszaki kialakítása és az utólagos átalakítás módja Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika

Részletesebben

Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken

Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken Weld your way. Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken CROWN International Kft. CLOOS Képviselet 1163 Budapest, Vámosgyörk u. 31. Tel.: +36 1 403 5359 sales@cloos.hu www.cloos.hu

Részletesebben

Ipari gázok alkalmazásának biztonsági kérdései a hegesztés és rokon eljárások során Halász Gábor hegesztés-vágás szaktanácsadó

Ipari gázok alkalmazásának biztonsági kérdései a hegesztés és rokon eljárások során Halász Gábor hegesztés-vágás szaktanácsadó Ipari gázok alkalmazásának biztonsági kérdései a hegesztés és rokon eljárások során Halász Gábor hegesztés-vágás szaktanácsadó Tartalom A hegesztés veszélyei összefoglalás Autogén technikához használatos

Részletesebben

SHD-U EURO GARAT SZÁRÍTÓ CSALÁD

SHD-U EURO GARAT SZÁRÍTÓ CSALÁD Forgalmazó: Extrémplast Bt 8000 Székesfehérvár, Berényi út 1/A Tel.:22 784 270, Mobil:70 327 0746 info@extremplast.hu www.extremplast.hu SHD-U EURO GARAT SZÁRÍTÓ CSALÁD SHD-U "EURO" garatszárítók a fentről

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0095-06/2 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartam: 45 perc A 20/2007. (V. 21.)

Részletesebben

Villamos állítószelepek Típus 3226/5857, 3226/5824, 3226/5825 Pneumatikus állítószelepek Típus 3226/2780-1, 3226/2780-2 Háromjáratú szelep Típus 3226

Villamos állítószelepek Típus 3226/5857, 3226/5824, 3226/5825 Pneumatikus állítószelepek Típus 3226/2780-1, 3226/2780-2 Háromjáratú szelep Típus 3226 Villamos állítószelepek Típus 3226/5857, 3226/5824, 3226/5825 Pneumatikus állítószelepek Típus 3226/2780-1, 3226/2780-2 Háromjáratú szelep Típus 3226 Alkalmazás A fűtés-, szellőzés- és klímatechnikában

Részletesebben

ELÕZETES MÛVELETEK ELEKTROMOS ANYAGOK RÉSZ

ELÕZETES MÛVELETEK ELEKTROMOS ANYAGOK RÉSZ ELÕZETES MÛVELETEK Az automata berendezést úgy dolgozták ki, hogy maximum 5 méter magas kapuhoz alkalmazható 400 mm-es mûködtetõkkel, és maximum 4 m-hez 300 mm-es mûködtetõkkel. Használható könnyû, nehéz,

Részletesebben

TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK IV. FEJEZET TŰZOLTÓ KAPCSOK 1

TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK IV. FEJEZET TŰZOLTÓ KAPCSOK 1 TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK IV. FEJEZET TŰZOLTÓ KAPCSOK 1 1. A TŰZOLTÓ KAPCSOK CSOPORTOSÍTÁSA. 1.1. Típus szerint (a kapocstípusok a felhasználástól és a rendeltetéstől függően): a) tömlőkapocs

Részletesebben

POLYLACK K és KR HŐRE HABOSODÓ TŰZGÁTLÓ FESTÉK

POLYLACK K és KR HŐRE HABOSODÓ TŰZGÁTLÓ FESTÉK POLYLACK F POLYLACK K és KR HŐRE HAOSODÓ TŰZGÁTLÓ FESTÉK HŐRE HAOSODÓ TŰZGÁTLÓ KITT NMÉ 282 30037 001 NMÉ 282 30037 001 RENDELTETÉS: Hézagok és építési dilatációk tűzgátló lezárása. Átvezetések tűzgátló

Részletesebben

F-1 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv-

F-1 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv- Az F- típusú deflagrációzár rendeltetése A Földfém Kft. által gyártott F- típusú deflagrációzárak kielégítik az MSZ EN 2874:200 számú szabványban rögzített robbanászárakkal szemben támasztott követelményeket.

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 6366-11 Hegesztési eljárások Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 6366-11/3 Hegesztési szakmai

Részletesebben

Gyakorlati tapasztalatok hegesztett kötések eljárásvizsgálatában

Gyakorlati tapasztalatok hegesztett kötések eljárásvizsgálatában Fodor Olivér- Lehoczky Judit Gyakorlati tapasztalatok hegesztett kötések eljárásvizsgálatában A hegesztési varratok megfelelősége, különböző szabvány előírások szerinti eljárásvizsgálatok, vagy technológiavizsgálatok

Részletesebben

PS tűzgátló mandzsetta egy külső, horganyzott vagy rozsdamentes acél fémházból, valamint rugalmas PS-25 tűzvédelmi szalagból áll.

PS tűzgátló mandzsetta egy külső, horganyzott vagy rozsdamentes acél fémházból, valamint rugalmas PS-25 tűzvédelmi szalagból áll. Leírás PS tűzgátló mandzsetta egy külső, horganyzott vagy rozsdamentes acél fémházból, valamint rugalmas PS-25 tűzvédelmi szalagból áll. A PS-25 tűzvédelmi szalag speciális grafittal és adalékokkal készül,

Részletesebben

HEGESZTÉS BIZTONSÁGTECHNIKÁJA. Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. március 1.

HEGESZTÉS BIZTONSÁGTECHNIKÁJA. Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. március 1. HEGESZTÉS BIZTONSÁGTECHNIKÁJA Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. március 1. 1 GÁZHEGESZTÉS Lényege: a fémes kapcsolat -az alap- és hozaganyagok helyileg behatárolt megömlesztése révén -az ehhez

Részletesebben

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei Speciális tetőfedések és ács szerkezetei 57 Hajlatképzés A hajlatképzést többnyire a bádogos szerkezetek kiváltására alkalmazzák. Fő jellemzője, hogy kis méretű palákból jobbos vagy balos fedéssel íves

Részletesebben

V5825B. Menetes kialakítású szabályzó szelep / PN25 Távfűtési kompakt szelep

V5825B. Menetes kialakítású szabályzó szelep / PN25 Távfűtési kompakt szelep V5825B Menetes kialakítású szabályzó szelep / PN25 Távfűtési kompakt szelep JELLEMZŐK Nyomáskiegyenlített k vs 1.0...10 m 3 /h Alaphelyzetben zárt Kézi működtető sapkával a telepítéshez Kis méret Menetes

Részletesebben

A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása

A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása A hulladéklerakóval kapcsolatos egyes szabályokról és feltételekről szóló 20/2006. (IV. 5.) KvVM rendelet speciális szabályokkal egészült ki az egyes tevékenységekből

Részletesebben

2/ Hegesztő Hegesztő Hegesztő-vágó gép kezelője Hegesztő

2/ Hegesztő Hegesztő Hegesztő-vágó gép kezelője Hegesztő z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés száma, megnevezése: 32 524 01 Nyomástartóedény-gépész Vizsgafeladat megnevezése: Nyomástartóedény-gépész

Részletesebben

31 521 11 0100 31 03 Fogyóelektródás hegesztő Hegesztő

31 521 11 0100 31 03 Fogyóelektródás hegesztő Hegesztő z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Szerelési - beépítési termékek

Szerelési - beépítési termékek Szerelési - beépítési termékek 5 próságok okos megoldásokhoz 85 Telepítési elemek 87 Táguláskiegyenlítők - H 6, SI 10, U 88 Kereszt idomok a vízszintes hálózati szerelvényekhez 89 Visszacsapó szelepek

Részletesebben

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL 2 1. TÉTEL 1. Ismertesse a biztonsági szelep főbb méreteivel, üzemi jellemzőivel kapcsolatos alapfogalmait! 2. Ismertesse az éghető folyadékok és olvadékok tárolótartályainál a fennmaradási engedélyükre

Részletesebben

Vasúti Üzemeltetési Igazgatóság Villamos Üzemigazgatóság Villamos Járműműszaki Főmérnökség MŰSZAKI LEÍRÁS COMBINO JÁRMŰ

Vasúti Üzemeltetési Igazgatóság Villamos Üzemigazgatóság Villamos Járműműszaki Főmérnökség MŰSZAKI LEÍRÁS COMBINO JÁRMŰ Vasúti Üzemeltetési Igazgatóság Villamos Üzemigazgatóság Villamos Járműműszaki Főmérnökség MŰSZAKI LEÍRÁS COMBINO JÁRMŰ becsuklás elleni védelem szeleptömbjeinek (MV1, MV, MV3) beszerzéséhez Készítette:

Részletesebben

XB forrasztott hõcserélõk

XB forrasztott hõcserélõk X forrasztott hõcserélõk Leírás / alkalmazás z X forrasztott lemezes hõcserélõt a távfûtési rendszerekhez fejlesztettük ki, de használhatóak általában fûtési, használatimelegvíz ellátó rendszerek és fûtõhûtõ

Részletesebben

Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm)

Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm) Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm) Termék száma: 1112 Biztonsági utasítások A teljes biztonság érdekében mindig ellenőrizze a trambulin részeit, hogy nem e sérültek vagy töröttek az alkatrészek.

Részletesebben

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0246-11 Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő (MIG/MAG) feladatok

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0246-11 Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő (MIG/MAG) feladatok Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0246-11 Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő (MIG/MAG) feladatok Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 0246-11/2 Fogyóelektródás

Részletesebben

Hidegsajtoló hegesztés

Hidegsajtoló hegesztés Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem SAJTOLÓ HEGESZTÉSI ELJÁRÁSOK 1. Hőbevitel nélküli eljárások Dr. Palotás Béla Mechanikai Technológia és Anyagszerkezettani Tanszék Hidegsajtoló hegesztés A

Részletesebben

Részszakképesítés: 31 521 05 Gázhegesztő Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Hegesztett szerkezetek

Részszakképesítés: 31 521 05 Gázhegesztő Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Hegesztett szerkezetek A vizsgafeladat ismertetése: Hegesztett termék előállításának ismertetése, különböző hegesztési eljárásokkal, különös tekintettel a munkabiztonság és környezetvédelmi ismeretekre. Amennyiben a tétel kidolgozásához

Részletesebben

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz Anyagválasztás dugattyúcsaphoz A csapszeg működése során nagy dinamikus igénybevételnek van kitéve. Ezen kívül figyelembe kell venni hogy a csapszeg felületén nagy a kopás, ezért kopásállónak és 1-1,5mm

Részletesebben

Mikrotherm. Kézi radiátorszelepek Kézi radiátorszelep előbeállítással

Mikrotherm. Kézi radiátorszelepek Kézi radiátorszelep előbeállítással Mikrotherm Kézi radiátorszelepek Kézi radiátorszelep előbeállítással IMI HEIMEIER / Termosztatikus fejek & Radiátor szelepek / Mikrotherm Mikrotherm A Mikrotherm kézi radiátorszelep szivattyús melegvíz,

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Tároló-vízmelegítő Logalux S120 Szakemberek számára Szerelés előtt kérjük figyelmesen átolvasni 6 720 617 534-11/2001 HU Impresszum HASZNÁLATI TUDNIVALÓ A fűtési rendszer

Részletesebben