Végy egy mély levegőt és nyugodj meg!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Végy egy mély levegőt és nyugodj meg!"

Átírás

1 Végy egy mély levegőt és nyugodj meg! Írta: dr.veress Dóra Mindig csak azt hallod, hogy a helyes légzés csökkenti a szorongást, de senki nem mondja meg, mit kell csinálni? Miért ne tanulhatnád meg te is, hogyan kell jól lélegezni? Ismerd meg, hogyan járul hozzá a rossz légzéstechnika a szorongáshoz és tanulj meg olyan módszereket, amik segítenek neked abban, hogy egyedül, saját erődből is képes legyél változtatni a problémáidon!

2 Olvasd el! Fontos! Ha megtetszik a könyv és szeretnéd a barátaiddal is megosztani a tartalmát, akkor kérlek, továbbküldés helyett javasold inkább nekik, hogy látogassák meg a neszorongj.elmedoktor.hu oldalt és töltsék le saját maguk! Ezzel barátai, ismerősei sokkal jobban járnak, mivel folyamatosan frissítjük a kiadványt, és mindig a legújabb ismereteket kaphatják meg a könyv letöltésével, illetve a blogon újabb és újabb érdekes olvasnivalókat találhatnak a szorongásos állapotokról, pánikról és azok legyőzéséről. Ez a könyv a neszorongj.elmedoktor.hu oldal szellemi terméke. A könyvben leírtak az évi LXXVI. szerzõi jogi törvény hatálya alá tartoznak. A könyv tartalmának utánközlése csak a szerzõ, dr. Veress Dóra hozzájárulásával lehetséges. A könyvben található bármely tartalom engedély nélküli utánközlése, bevételszerzõ tevékenységre való felhasználása tilos.

3 Tartalomjegyzék Olvasd el! Fontos!... 2 Tartalomjegyzék... 3 Honnan tudod, hogy te is hiperventillálsz?... 5 A hiperventilláció betegség?... 6 Mennyire járul hozzá a hiperventilláció a panaszaidhoz? Figyeld meg a légzésedet! Számold meg, hányszor veszel levegőt egy perc alatt! Provokálj!... 8 Mi történik a szervezetben a hiperventilláció során?... 9 Mi van, ha valaki már évek óta hiperventillál? HOGY MŰKÖDNEK A LÉGZŐIZMOK?...12 HIPERVENTILLÁCIÓ VAGY SZÍVINFARKTUS? Tanuld meg a helyes légzéstechnikát! Mit és hogyan csinálj? Kezdd fekve! Ne csak az ágyban gyakorolj! Figyeld a saját lélegzésed és vedd észre, mikor hipervetillálsz! Stresszoldás légzőgyakorlattal... 19

4 Nem olyan régen olvastam egy régészeti kutatás eredményét, ami arról szólt, hogy hajdani inka sírok feltárásából származó emberi maradványokban megmérték a stresszhormon, a kortizol szintjét. A kutatók azt találták, hogy bizony már akkor is nagyon magas volt a hormon szintje, tehát az inkák sem éltek nyugodtabban, mint mi. Ebben semmi meglepő nincs, hiszen küzdeniük kellett a napi betevőért, harcoltak az idegen betörések ellen és még néhanapján fel is áldozták néhányukat az istenek oltárán. Szóval ők sem szorongtak kevesebbet, mint mi. Egyetlen dolgot nem tudunk csupán, hogy vajon ők hogyan küzdöttek meg ezekkel a problémákkal. Vajon volt-e valami speciális stresszkezelési stratégiájuk, hogy ezzel a divatos szóval éljek? Ha volt is, az utódok biztos nem emlékeznek rá, mivel ugyanazokkal a problémákkal küzdenek a mindennapokban (ez alól talán csak az isteneknek adott áldozat a kivétel) és ugyanúgy reagálnak rájuk. A vérben megemelkedik az adrenalin és a kortizol szintje, ami úgy módosítja az anyagcserét, mintha az ember állandó veszélyben lenne, és ennek megfelelően mozgósítaná a tartalékait. Ezt, a fokozott igénybevételt bizonyítja az is, hogy a magyar népesség 30-40%-a küzd szorongásos panaszokkal, szenved pánikbetegségben és szociális fóbiában. Ez utóbbi betegségek hihetetlen módon megterhelik a szervezetet, és még ennél is rosszabb, hogy teljesen felesleges és értelmetlen kihívás elé állítják az emberi lelket és testet. Hogy meg tudd védeni magad, érdemes megtanulnod valamilyen szorongásoldási módszert, mellyel kordában tudod tartani a véredbe kiáramló adrenalin mennyiségét, illetve meg tudod akadályozni a folyamatos utánpótlást. Ha ezt sikerül elérni, akkor megállíthatod az üss vagy fuss reflexet, és ezzel kivédheted a szorongás testi-lelki tüneteinek kialakulását. A stresszoldást érdemes olyan pontokon kezdeni, amit te magad is könnyen tudsz befolyásolni. Erre két lehetőséged adódik: az egyik a légvételek szabályozása, a másik az izmok lazítása.

5 Mivel a helytelen légzéstechnika a pánikbetegségben szenvedők 50-60%-ánál megfigyelhető, így én most ezzel szeretnék inkább foglalkozni, és megmutatni neked, hogyan járul hozzá a túllégzés a testi tünetek kialakulásához, illetve mit tudsz tenni, hogy megtanuld a helyes hasi légzést, és ezáltal megszüntesd a szorongásos panaszaidat. Mielőtt belekezdenénk már csak egyetlen gondolat: A felületes, kapkodó légvételekkel járó, gyakori sóhajtozással kísért légzést túllégzésnek, vagy idegen szóval hiperventillációnak nevezzük. Ebben az összefoglalóban használni fogom mind a két kifejezést, de tudnod kell, hogy mindvégig erről a legzéstípusról lesz szó. Kezdhetjük? Akkor hajrá! Honnan tudod, hogy te is hiperventillálsz? Van olyan érzésed, mintha nem tudnál egy jó mély levegőt venni, ami megtöltené az egész mellkasod? Érezted már, hogy elfogy körülötted a levegő? Amikor ideges, ijedt vagy feszült vagy, visszatartod a lélegzetedet? Előfordul ezekeben az esetekben, hogy apró, kicsi, felületes légvételeid vannak? Előfordul, hogy szájon át lélegzel? Szoktál olyat érezni, hogy összeszorul a torkod vagy gombóc van a torkodban? Tapasztaltad már, hogy szorít a mellkasod vagy mellkasi fájdalmaid vannak?

6 Érezted már úgy, hogy apró tűkkel szúrkálják a kezed vagy a lábad, vagy hogy zsibbadnak a végtagjaid? Gyakran ásítasz vagy sóhajtozol? Ha a fetiek közül többször magadra ismersz, akkor hiperventillálsz. A helyes légzéstechnika elsajátítása nagyon fontos számodra, mivel ennek segítségével csökkentheted vagy akár teljesen meg is szüntetheted szorongásos panaszaidat! Érezhetsz ilyet a mindennapokban, amikor ideges és feszült vagy, de olyankor is, amikor épp pánikrohamod van és arra gondolsz, hogy beleőrülsz ebbe az állapotba. Nemegyszer félelmet okozó testi tünetek (szapora szívverés, mellkasi fájdalom, stb.) kísérőjelenségeként is kialakulhat a túllégzés. A helyes légzéstechnika segít korrigálni a kapkodó légvételeket, lecsendesíti a szapora szívverést és megnyugtatja a túlpörgő idegrendszert, így nem csak azoknak ajánlott, akik pánikrohamban szenvednek, hanem azoknak is, akik folytonos stresszben töltik mindennapjaikat és gyakran szoronganak. A hiperventilláció betegség? A hipervetillációnak ugyan borzasztó az elnevezése, de ez a név nem takar mást, mint egy rossz beidegződést. Nem áll a hátterében tüdőbetegség, sem mentális probléma, egyszerűen csak arról van szó, hogy egy perc alatt többször veszel levegőt, mint szükséges volna. A gyakori légvételek miatt nincs elég idő arra, hogy a tüdők teljesen megteljenek, csak a felső tüdőlebenyekbe jut elég levegő, így a légvételek felületesek lesznek. Ha az orvos megvizsgál, nem fog hallani a sztetoszkópjával semmilyen eltérést, hiszen mint mondtam, nem tüdőbetegésgről van szó. Ugyanígy a röntgen sem mutat majd semmilyen szervi eltérést, hiszen a tüdőid teljesen egészségesek!

7 Mennyire járul hozzá a hiperventilláció a panaszaidhoz? Ezt a kérdést három nagyon egyszerű és gyors gyakorlat elvégzésével megválaszolhatjuk: 1. Figyeld meg a légzésedet! Keress egy olyan helyet magadnak, ahol senki sem zavar, és feküdj vagy ülj le kényelmesen. Az egyik kezedet tedd a mellkasodra, a másikat a köldököd szintjében a hasadra és figyeld, hogyan mozognak a kezeid, miközben nyugodtan lélegzel. Nem kell benntartani a levegőt, nem kell a szádon vagy az orrodon keresztül lélegezni, egyszerűen csak vedd úgy a levegőt, ahogy szoktad! Ha az a kezed mozog jobban, amelyik a mellkasodon van, akkor te mellkasi légző vagy. Ez azt jelenti, hogy a légvételek során csak a tüdőd felső 1/3-ába kerül levegő, így jóval gyakrabban kell levegőt venned, mint másoknak, tehát hiperventillálsz. Nagy valószínűséggel szorongásos panaszaid kialakulásában szerepet játszik a rossz légzéstechnikád. Ha az a kezed mozog jobban, amelyiket a hasadra tetted, akkor hasi légző vagy, de ez nem jelenti azt, hogy stresszes szituációban nem kezded kapkodni a levegőt! Mindenféleképp olvasd tovább a könyvet, te is találsz benne fontos információt! 2. Számold meg, hányszor veszel levegőt egy perc alatt! Normál körülmények között az ember percenként szer vesz levegőt. Ha te ennél többször, akkor bizony hiperventillálsz. Ennek kiderítésére állíts be egy stopperórát egy percre és nyugodtan lélegezve számold meg, hányszor veszel levegőt, amíg meg nem szólal az órád. Ha úgy találod, hogy akaratlanul is szabályozod a légvételeid számát a megfigyelés alatt, akkor kérj meg valakit, hogy csinálja meg helyetted a számlálást, amikor nem figyelsz oda.

8 3. Provokálj! A hipervetilláció nemcsak spontán alakulhat ki, hanem vannak olyan feladatok, melyekkel szándékosan is ki lehet váltani a túllégzést. Most egy ilyet mutatok be. Ha a gyakorlat végzése közben úgy érzed, hogy nem megy tovább, akkor hagyd abba, ne erőltesd! A feladat így hangzik: Keress egy nyugodt helyet, és ülj le egy székre. Koncentrálj a légzésedre. Vegyél egy nagy, mély levegőt, olyan nagyot, hogy a tüdőd tele legyen, még a legalsó lebenyek is. Aztán fújd ki gyorsan és erősen, mintha egy képzeletbeli, óriási tortán akarnád elfújni a gyertyákat. Ha kész, akkor szünet nélkül jön az újabb mély belégzés, és megint a kifújás, és így tovább másfél percig. Lélegezz amilyen gyorsan csak tudsz. Ha letelt a másfél perc, akkor hagyd abba az erőltetett légvételeket, és 2-3 perc alatt térj vissza a nyugodt, egyenletes légzéshez. Ha a szorongásos vagy pánikrohamaid kialakulásához hozzájárul a hiperventilláció, akkor a feladat végzése közben nagyon hasonló tüneteket fogsz tapasztalni, mint a rohamok alatt. Szédülhetsz, a látásod homályossá válhat, hányingered lehet, zsibbadhatnak a végtagjaid, a szád, de az is megtörténhet, hogy egyszerűen csak furcsán érzed magad. A szorongásos rohamoktól nem kell félned, mert valószínűleg nem lesznek olyan intenzívek, mint a valós életben, hiszen tisztában vagy vele, hogy te váltottad ki őket. Ha kellemetlenül érzed magad a gyakorlat elvégzése közben, akkor ne csináld tovább, hagyd abba! Előfordulhat az is, hogy bele sem mersz vágni a feladatba, vagy néhány légvétel után abbahagyod, mert ráismersz a szorongásos jelekre és nem mered folytatni. Ha így van, nem kell eröltetni, már ennyiből is megtudhattad, hogy a rohamaid kialakulásában komoly szerepet játszik a hiperventilláció.

9 Ha semmi sem történik veled a másfél perces légzőgyakorlat alatt, akkor megpróbálhatod újra úgy, hogy ezúttal 2-3 percig csinálod az eröltetett légvételeket. Mi történik a szervezetben a hiperventilláció során? Kedvenc mondásom, hogy sokkal könnyebb úgy oroszlánt szelidíteni, ha ismered az oroszlán természetét és gondolkodásmódját. Pontosan ugyanez igaz a túllégzésre, vagy hiperventillációra is. Akkor tudod könnyedén leküzdeni a problémát, ha pontosan tudod, mi zajlik a szervezetedben, és ez milyen hatással van rád. A folyamatok megértéséhez vegyük át a biológiai alapismereteket! Nem kell aggódni, próbálok rövid és érthető lenni! A légzés során oxigén (O 2 ) kerül a tüdőkbe, majd a tüdőkapillárisok falán keresztül a vérbe jut. Itt a vörösvértestekben lévő hemoglobin megköti és elszállítja a sejtekhez, ahol felhasználásra kerül. Az anyagcserefolyamatok során szén-dioxid (CO 2 ) keletkezik, mely a vörösvértestek segítségével visszakerül a keringéssel a tüdőbe, és ott távozik. Ha a folyamatok egyensúlyban vannak, akkor a bekerülő O 2 és a távozó CO 2 mennyisége egyforma. A be- és kilégzések szabályos váltakozása tartja fenn ezt az egyensúlyt. Minden belégzésnél O 2 kerül a vérbe, és minden kilégzésnél CO 2 távozik a szervezetből. Ha megemelkedik a légzésszám, akkor több O 2 kerül a szervezetbe, és több CO 2 távozik. Ha lassul a légzés ritmusa, akkor csökken az O 2 felvétel, és ezzel párhuzamosan csökken a CO 2 leadás is. - Vannak olyan esetek, amikor a szervezetnek az átlagostól eltérő mennyiségű O 2 re van szüksége. Testedzés során több O 2 kell az izmok fokozott igénybevétele miatt, és több CO 2 is távozik, ilyenkor a légzés gyorsabbá válik. Persze az ellenkezőjére is lehet példát mondani, amikor alvás közben lelassul a

10 légzésritmus, a testünk nyugalomban van, inaktív, így kevesebb oxigénre van szüksége és kevesebb széndioxidot is termel. A fentebb felsoroltak mind élettani állapotok, semmi kóros nincs bennük. Bármilyen irányban is változik a légzésszám, mindig úgy érezzük, hogy elegendő O 2 jut a tüdőnkbe. A szorongás viszont egy teljesen más dolog. A szorongó ember pont az ellenkezőjét érzi: fullad, nincs elég levegője. Ennek az a magyarázata, hogy a vélt veszély gondolata adrenalint szabadít fel a mellékvesékből, ami fokozza a légvételek számát, vagyis hiperventillációt okoz. A gyorsabb lélegzéssel több O 2 kerül a vérbe, noha a sejteknek nincs rá szükségük, hiszen semmilyen valós veszély nincs, nem kell menekülni az ellenség elől. A szapora légzésnek köszönhetően a CO 2 is gyorsabban távozik a szervezetből, csakhogy a fokozott anyagcsere hiányában nem termelődik utánpótlás. Ennek köszönhető, hogy a hiperventilláció során a vér CO 2 szintje leesik, ami a vér lúgosodásához vezet. Ennek a folyamatnak a neve a respiratorikus alkalózis, minek során radikális változások állnak be a szervezet működésében még akkor is, ha mi azt nem szeretnénk. Néhány következmény a sokból: Az erek beszűkülnek, így az agyhoz is kevesebb vér jut el. A kevesebb vér kevesebb O - 2 t szállít az agyban található idegsejtekhez, és ez szórakozottságban, szédülésben, zavartságban, homályos látásban, koncentráció- és memóriazavarban és döntésképtelenségben nyilvánul meg. Ugyan a vérben O 2 felesleg van, de a vörösvértestek ilyen körülmények között nem szívesen válnak meg az O 2 molekuláktól, vagyis a sejtek nehezebben jutnak hozzá a működésükhöz szükséges O - 2 hez. A sejtek szintjén jelentkező O 2 hiány miatt a testünk a legkisebb fizikai megterhelésre is komoly fáradtsággal reagál. Mivel a vörösvértestek nem szívesen adják le a az O - 2 t, így az agyban található érzékelők/receptorok úgy észlelik, hogy O 2 hiány van, ami egy

11 életveszélyes állapot. Ennek korrigálására az agy azonnal beindítja az üss vagy fuss reflexet. Igen ám, csak hogy ezzel fokozódnak a szorongás tünetei és újabb adrenalin molekulák kerülnek a vérbe. Innentől kezdve pedig a folyamat öngörgető lesz, vagyis megállíthatatlanul haladunk a pánikroham felé. Na, azt hiszem biológiából ennyi elég is, remélem érthető volt, amit el akartam magyarázni. Angolszász területeken az előadások végén mindig van egy úgynevezett take home message vagyis egy olyan üzenet, amit szeretnének, ha hazavinnél magaddal amikor lekapcsolják a lámpákat. A fenti rövid magyarázatnak 3 ilyen üzenete van: Ezek a kémiai változások ugyan félelmetesnek tűnnek, de teljesen ártalmatlanok, nem veszélyeztetnek téged! A szervezeted sokkal többet kibír és sokkal többször, mint te az feltételeznéd! A szorongásos vagy pánikrohamok alatt úgy érezheted, hogy nem kapsz levegőt, de ennek pont az ellenkezője igaz! A gyakori légvételek miatt túl sok oxigén került a véredbe, és nagyon lecsökkent a szén-dioxid mennyisége, ezért alakulnak ki a tüneteid. Ha visszatartod a lélegzeted, vagy egy zacskóba fújod a levegőt és onnan szívod vissza, akkor a véred oxigénszintje csökken és a szorongás felé vezető folyamatok leállnak. Nem kell attól félned, hogy nem fogsz tudni levegőt venni! A szervezetünk úgy van felépítve, hogy ne állhasson le a lélegzés semmilyen körülmények között sem. Próbáld meg tudatosan visszatartani a légvételeidet, és te is érezni fogod, hogy eljön egy pont, amikor muszáj levegőt venned, még akkor is, ha nem akarod. Ez azért van, mert az agyban található érzékelők (receptorok) azonnal megkezdik a belégzést, ha úgy találják, hogy nincs elég O 2 a vérben. Még komoly agykárosodás mellet is folyamatos a lélegzés, gondolj csak a kómában fekvőkre!

12 Mi van, ha valaki már évek óta hiperventillál? Ha már évek óta hiperventillálsz, akkor nem olyan könnyű felismerni a problémát, mivel a tested hozzászokott a régóta fennálló alacsony CO 2 szinthez. Olyan kompenzáló mechanizmusok alakultak ki, amik a vérben tartósan fennálló alacsony CO 2 szint ellenére is visszaemelik a ph-t a normál tartományba, így elfedik a hiperventilláció tüneteit. Ez annyit jelent, hogy noha állandóan kapkodod a levegőt, és csak a legfelső tüdőlebenyek telnek meg levegővel, te az ég egy adta világon semmit sem veszel észre. Akarom mondani egészen addig semmit, amíg valamilyen egyszerű dolog fel nem borítja az új egyensúlyt, és meg nem jelennek a tünetek. Mivel az új egyensúly nagyon ingatag és könnyen megbontható, ezért itt most olyan dolgokra kell gondolni, mint hogy kénytelen vagy hosszasan ácsorogni valahol (pl. bolt, autóbusz, stb. ) és a nyugalomban lévő izmaid nem termelnek elég CO 2 -t. Ennek köszönhetően CO 2 hiány alakul ki a véredben, ami elindít egy pánikrohamot. Hogy működnek a légzőizmok? A ki- és belégzést két fő izom végzi: az egyik a bordák közt helyezkedik el, ezért bordaközti izmoknak nevezzük őket, míg a másik a rekeszizom. A bordaközti izmok a bordákat emelik, illetve süllyesztik, így a mellkast előre és oldalirányban tágítják. A rekeszizom a mellkast és a hasüreget választja el egymástól. Összehúzódása esetén a mellkas a has felé tágul. Amikor a bordaközti izmok működnek, akkor mellkasi, amikor a rekesz, akkor hasi légzésről beszélünk.

13 Az ideális az volna, ha légzés során a rekeszizom végezné a nagyobb munkát és a mellüreg a has felé tágulna. Ebben az esetben a tüdők alsó lebenyei is meg tudnak telni levegővel, és jóval nagyobb felületen folyhat a gázcsere. Nagyobb igénybevétel esetén kapcsolódnak be a bordaközti izmok, amik még oldalra és előre is tudják tágítani a mellkast. Sajnos ez az ideális állapot nagyon sokszor nem következik be, mivel sokat ülünk, behúzzuk a hasunkat és szoros ruhát viselünk. A légzés szempontjából a nemek közt is van különbség, mivel a nők inkább mellkasi, a férfiak pedig hasi légzők. De hogy az erősebb nem képviselői se dőlhessenek nyugodtan hátra, hadd jegyezzem meg, hogy a sörhas, azaz a pocak is gátolja a rekeszizom lefele való kitérését, így előfordulhat, hogy náluk is a mellkas mozog jobban. Tapasztalatom szerint sokszor a terhesség alatt alakulnak ki a pánikrohamra jellemző rosszullétek. Ennek hátterében az állhat, hogy a fokozatosan növekvő méh elfoglalja a hasüreget, így a rekesz nem tud rendesen kitérni, a munkáját a bordaközti izmok veszik át. Ennek pedig az a következménye, hogy kialakul, illetve fokozódik a mellkasi légzés és megjelenik a hiperventilláció. HIPERVENTILLÁCIÓ VAGY SZÍVINFARKTUS? A hiperventilláció a légzőizmok fokozott megterhelésével jár. A gyors és szapora légvételeknél a bordák közti légzőizmok működnek, ilyenkor a rekeszizom szinte semmit nem csinál. Ennek az erőltetett igénybevételnek köszönhetően a bordaközti izmok kifáradnak és érzékennyé válnak. A fáradtságukat úgy érezheted, mintha egy öv szorítaná a mellkasodat, illetve tompa nyomást érezhetsz a lapockáid között. A mellkasi fájdalmat kísérheti a karba sugárzó fájdalom is, amit könnyű összetéveszteni a szívinfarktus tüneteivel. Azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem a szív betegsége áll a tünetek hátterében, hanem a mellkasi izomzat kifáradása!

14 Arra a kérdésre, hogy miért is érezzük akkor a karunkban is a fájdalmat a válasz egyszerű, de igényel némi biológiai ismeretet. Az izmokból a fájdalomingert idegek szállítják a gerincvelőhöz, onnan pedig az agy olyan területeihez, ahol tudatosodik az érzés. A kar és a légzőizmok területéről induló fájdalominger ugyanahhoz a gerincvelőszakaszhoz érkezik, és innen ugyanazokon az idegsejteken kereszül szállítódik az agyba, ezért az információk összekeverednek. Az agy utólag már csak azt tudja megmondani, hogy melyik gerincvelő szakaszból jött az ingerület, de azt nem tudja eldönteni, hogy pontosan melyik izomból. Emiatt a döntésképtelenség miatt fordulhat elő, hogy az agy úgy tudatosítja a fájdalmat, mintha a mellkasból és a karból egyszerre indulna el, pedig erről szó sincs. Ebből is látszik, hogy a kar területén érzett fájdalom egyszerű érzékcsalódás, nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a szívinfarktusnál is hasonló érzékcsalódásról van szó, az agy összekeveri a szívből és a kar izmaiból jövő fájdalomingert. Ezért, ha felmerül benned a gyanú, hogy szívbetegség állhat a karfájdalom hátterében, akkor inkább fordulj orvoshoz! Egy EKG vizsgálattal könnyen el lehet dönteni, hogy milyen betegségről van szó és hogy igényel-e azonnali beavatkozást az állapot! Tanuld meg a helyes légzéstechnikát! Az elején is említettem, hogy a légzésritmus az egyik olyan tényező, amit könnyen lehet szabályozni, és már egész korán érezheted a gyakorlatok hatásait. Ennek ellenére meg kell jegyeznem, hogy heteket vehet igénybe, amíg tényleg elsajátítod az új légzésmintázatot, és magától is automatikusan elkezded alkalmazni. Ez rendszeres gyakorlást és odafigyelést igényel, de mindenféleképpen megéri! Mivel a változást nem egy-két nap alatt éred el, ezért szükséges, hogy ne veszítsd szem elől a célt. Mindig tartsd szem előtt, hogy miért is csinálod ezeket a gyakorlatokat:

15 szeretnéd megszüntetni a pánikrohamokat és a szorongást kiváltó tényezőket szeretnéd a pánikrohamok alatt kontrollálni a saját légzésritmusodat és így kezedben tartani a folyamatokat szeretnéd a véredben lévő adrenalin mennyiségét lecsökkenteni és visszatérni a nyugalmi állapotba. Mit és hogyan csinálj? Feküdj nyugodtan, és tedd az egyik kezed a mellkasodra, a másikat meg a hasadra, a köldököd magasságában. Most figyeld, hogyan mozognak a kezeid! Ha jól lélegzel, akkor a mellkasodra tett kezed szinte egyáltalán nem mozdul, míg a hasadon lévő kezed szabályosan emelkedik és süllyed. Ha nem ezt érzed, akkor tudatosan figyelj oda arra, hogy a hasad emelkedjen, ne a mellkasod. Hogy könnyebb legyen átállni a hasi légzésre, képzeld el, hogy a szádon beszívott levegő egy csövön keresztül áthalad a mellkasodon és lejut a hasadba, ahol egy lufiba kerül. Minden belégzésnél ez a lufi megtelik levegővel, és a hasadra tett kezedet megemeli, illetve minden kilégzésnél kiáramlik belőle a levegő, és a kezed is lesüllyed. A lufifújás alatt nem kell erőlködnöd, neked csak annyi a dolgod, hogy HAGYD, hogy a lufi megteljen levegővel, és kiengedje magából, miközben mozgatja a kezedet a hasadon. Arra figyelj csak, hogy a mellkasodon csak átáramoljon a levegő, de ne mozgassa meg azt! A mihamarabbi hatás érdekében a légzőgyakorlatot naponta kétszer kell elvégezned, alkalmanként legalább 5 percig. A legegyszerűbb reggel közvetlenül az ágyból való felkelést megelőzően, illetve este lefekvés után. Ilyenkor mindenkinek van 5 perce, hogy egy kicsit háborítatlanul magával foglalkozzon.

16 Ha más időpontot választassz, akkor is figyelj oda arra, hogy ne zavarjanak abban a pár percben, amíg a gyakorlatokat végzed! 1. Kezdd fekve! A következő gyakorlattal a légzés ritmusát tudod szabályozni, illetve megtanulod megnyújtani a légvételek időtartamát, ezáltal megszünteted a hiperventillációt: 1. Szívd be lassan a levegőt, és közben számolj 4-ig. Lehetőleg olyan tempóban számolj, hogy minden szám egy másodpercet jelentsen. Aztán ugyanennyi idő alatt fújd ki a levegőt. Nem kell nagy levegőt venned, csak annyit, amennyit általában szoktál, illetve amennyit be tudsz szívni 4 másodperc alatt. A légzésed legyen nyugodt és egyenletes. Gondolj a be- és kiáramló levegőre. 2. Hagyd, hogy a hasad lassan emelkedjen, amikor beszívod a levegőt és süllyedjen, amikor kifújod. Ha lehetséges a mellkasod ne mozogjon, csak nagyon kis mértékben. 3. Csináld ezt legalább 5 percig naponta 2 alkalommal. 4. Amikor már jól érzed magad ezzel a légzésritmussal, akkor nyújtsd meg a be- és kilégzések időtartamát 1 másodperccel. Számolj 5-ig a belégzés alatt és újabb 5 másodperc alatt engedd ki a levegőt. Néhány nap múva nyújtsd 6 másodpercre a légvételek időtartamát, majd 7 és 8 másodpercre. 5. Addig csináld ezt, amíg biztos nem vagy abban, hogy képes vagy lassan, egyenletesen lélegezni, illetve a hasad emelkedik, nem a mellkasod. A fenti feladat elvégzését lehetetlenné teszi, ha behúzod a hasad. Ez egy helytelen gyakorlat, de sajnos egyre több embernél tapasztalom, főleg nőknél, hogy megfeszítik a hasizmaikat, hogy csinosabbnak látszanak, vagy hogy be

17 tudják gombolni a szűk nadrágot is. Persze ez nagyon esztétikus, de sajnos teljesen megöli az egészséges, hasi légzést. Ilyen esetben csak a mellkas tud kitérni, és csak a felső tüdőlebenyek tudnak megtelni levegővel. A fenti gyakorlat során ki kell engedni a hasat, és hagyni kell, hogy felemelkedjen, ugyanis csak ebben az esetben telődnek meg az alsó tüdőlebenyek. Ha sikerül a rekesz mozgatásával beszívni a levegőt, akkor a légzés hossza is megnyúlik, ami lehetővé teszi, hogy ne csak 4, de másodpercig is eltartson egy be- és kilégzés. Ha mellkasi légző vagy, akkor eleinte kellemetlenül fogd magad érezni a gyakorlat végzése során, mivel még 4-5 másodperc is soknak fog tűnni egy-egy belégzésre. Ilyenkor azon kapod magad, hogy szeretnél egy jó nagy levegőt venni, mert úgy érzed, hogy megfulladsz. Nyugodj meg, semmi bajod nem lesz, jut elég levegő a tüdődbe! Figyelj oda arra, hogy a rekeszed mozogjon és akkor a rendelkezésedre álló idő alatt az egyre mélyebben elhelyezkedő tüdőterületekre is bejut a levegőt, és megszűnik a fulladásérzésed. Némi gyakorlás után már otthonosan fogd érezni magad azon a terepen, ahol előtte félve mozogtál. Ilyenkor lehet még nyújtani egy ici-picit a légvételek hosszán. Előfordul, hogy a hasizmok nehezen akarják megszokni, hogy szabadon tágulhatnak és ösztönösen is megfeszülnek. Ez ne zavarjon, lazíts és folytasd tovább a gyakorlást! A gyakorlat végzése közben gyorsabban megnyugszol, ha a levegő kifújásánál arra gondolsz, hogy a szorongás, a stressz és a feszültség is távozik belőled. Koncentrálj csak a kilégzés alatti számolásra, és közben gondold azt, hogy a rossz érzések is távoznak a testedből.

18 2. Ne csak az ágyban gyakorolj! Eljön a nap, amikor a rekeszizmod segítségével már szépen, egyenletesen lélegzel. Ha elérkezett ez a pillanat, akkor ne csak az ágyban fekve gyakorolj, hanem próbáld ki a feladatot ülve is, például amikor reklám megy a tévében. Aztán egyre több helyen kipróbálhatod új tudásodat, a piros lámpánál, a dugóban, a boltban sorban állás közben. Ha jól megy már ülve és állva is a hasi légzés, akkor gyakorlod sétálás közben vagy más mozgás alatt. Nyugodtan tedd a hasadra a kezed, ha ez segít, és számolj, hogy tartsd a ki- és belégzések ütemét. 3. Figyeld a saját lélegzésed és vedd észre, mikor hiperventillálsz! Amikor már minden helyzetben képes vagy a rekeszizmod segítségével lélegezni, akkor jöhet a következő feladat. Figyeld meg a saját légzésedet a nap különböző időszakaiban, amikor a szokásos rutincselekedeteidet végzed, és vedd észre, hogy mikor kezded kapkodni a levegőt. Vizsgáld meg a légvételeidet főzés közben a konyhában, a WC-n ülve, ha csöng a telefon, ha lemész a boltba, ha rágyújtasz, ha a munkahelyeden új feladatot kapsz, szóval minden olyan helyzetben, amikor csak eszedbe jut. Ha azt tapasztalod, hogy hiperventillálsz, akkor válts át a hasi légzésre, és szépen lassan nyugodj meg. Ha megcsörren a telefonod és szorongani kezdesz, amikor meglátod ki hív, ne vedd fel azonnal, hanem lélegezz egyenletesen, és várj még 2 csörgést. Használd az újonnan szerzett tudásodat minden olyan helyzetben, amikor nyugtalanná válsz vagy szorongani kezdesz, meglátod hamarosan megnyugszol és sokkal ügyesebben oldassz meg addig nehéznek hitt helyzeteket!

19 Stresszoldás légzőgyakorlattal Itt, a légzőgyakorlatok legvégén pedig szeretnék egy kis pluszt adni neked, ami megmutatja, hogy a helyes hasi légzés elsajátítása nemcsak passzív módon véd meg a szorongásos és pánikrohamoktól, de ennek segítségével te magad is tudatosan dolgozhatsz a feszültségmentes mindennapokon. Most egy olyan feladatot mutatok be neked, ami rendkívül hatásosan csökkenti a napközben felhalmozódott stresszt és feszültséget. Ha sikerült elsajátítani a hasi légzést, akkor a gyakorlat mindössze 3-10 percet vesz igénybe alkalmanként és máris sokkal jobban érezheted magad. A gyakorlat felfrissít testben és lélekben, koncentráltabbá, összeszedettebbé tesz és az izmaid is ellazulnak. Lássuk hát: 1. Ülj le kényelmesen. A legjobb az lenne, ha először letérdepelnél, majd a fenekedet a sarkadra tennéd, mint a képen a karateharcos. Ha ez túl fárasztó vagy kényelmetlen, akkor ülj törökülésben vagy úgy, ahogy neked a legjobb. 2. Ülj egyenes háttal, a vállaidat engedd le, tartsd őket lazán. A fejedet emeld fel és csukd be a szemed. Lezárt szemhéjaid mögött a szemeiddel tekints előre. 3. Végy egy mély lélegzetet, érezd, ahogy a hasizmaid ellazulnak és a hasad előrefelé mozdul. Tartsd benn 6 másodpercig, majd szépen lassan fújd ki. Ismételd meg még kétszer a mély levegővételt, és aztán lélegezz normálisan, ahogy szoktál. A belégzésnél az orrodon keresztül vedd a levegőt, kilégzésnél pedig a szádon engedd ki. Az egész gyakorlat alatt tartsd a válladat ellazulva és a rekeszizmoddal lélegezz. 4. A normális légzés alatt figyeld a légzésed ritmusát, a ki- és belégzést, ne gondolj semmire. Ha a fejedbe tolakodik egy gondolat (legyen az jó, vagy

20 rossz), ne foglalkozz vele, hagyd elmenni! Te csak koncentrálj a légzésedre, érezd, ahogy megtelik a tüdőd, és érezd, ahogy távozik a szádon keresztül a levegő! 5. Csináld, amíg kedved van hozzá, vagy ameddig időd engedi. Amikor befejezed, figyeld meg, hogy sokkal nyugodtabb vagy, sokkal kiegyensúlyozottabb. Most már idegeskedés nélkül elkezdheted, vagy folytathatod a napod, a tested ellazult, a fejed pedig az előtted álló feladatokra koncentrál. Jó gyakorlást! Veress Dóra Ha tetszett az ebook, hasznosnak találtad a leírtakat, és szeretnél még többet tudni a stresszoldó módszerekről, vagy egyszerűen csak szeretnél egy közösséghez tartozni, akik megértenek téged, akkor csatlakozz FACEBOOK oldalunkhoz! Szeretettel várunk!

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt:

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt: Várandósok Várandósok Évekig azt tartották, hogy a terhes nőnek kilenc hónapot ágyban kell töltenie. Az orvosok attól féltek, hogy az aerobik, vagy a kocogás árthat a magzatnak, így még a legaktívabb sportolóknak

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Melyik okozhat stresszt? Bevezető A stressz olyan mint a borivás: kis mennyiségben jótékony hatása van, motivál és élénkebbé tesz. A túlzott és folyamatos

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

Műtét utáni gyakorlatok

Műtét utáni gyakorlatok Műtét utáni gyakorlatok 1. Korai, műtét utáni fekvőgyakorlatok Ezek a gyakorlatok igen fontosak a lábak keringési rendszerének beindítása és a vérrög kialakulásának elkerülése céljából. Emellett segíti

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

6 hetes futó edzésterv 2. hét 1. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk.

6 hetes futó edzésterv 2. hét 1. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. 1 FONTOS INFÓK OLVASD EL! Először is üdvözöllek a Szupernő futói körében. Tök jó, hogy itt vagy velünk, remélem sok boldog

Részletesebben

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtás Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 3. előadás 2011. október 19. Elsősegélynyújtás Betegek / sérültek számára nyújtott azonnali ellátás, amíg

Részletesebben

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május BIOLÓGIA KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 1. Az élőlények csoportosítása (7 pont) Minden jó helyre írt szám. NÖVÉNYEK HARASZTOK HETEROTRÓFOK LEBONTÓK 1 5 6 3 2 4 7 2 A

Részletesebben

6 hetes futó edzésterv 1. hét 2. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk.

6 hetes futó edzésterv 1. hét 2. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. 1 FONTOS INFÓK OLVASD EL! Először is üdvözöllek a Szupernő futói körében. Tök jó, hogy itt vagy velünk, remélem sok boldog

Részletesebben

6 hetes futó edzésterv 3. hét 1. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk.

6 hetes futó edzésterv 3. hét 1. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. 1 FONTOS INFÓK OLVASD EL! Először is üdvözöllek a Szupernő futói körében. Tök jó, hogy itt vagy velünk, remélem sok boldog

Részletesebben

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Bizottság jelentése szerint Európában több alkoholt fogyasztanak az emberek, mint a világon bárhol. Ez azt jelenti,

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak www.szegedizoltan.hu Állapot felmérés Biztonság!!! Rángatózik igen fejvédelme nem Van-e erős külső vérzés csillapítani (a vérzés súlyossága? Esetleges rejtett

Részletesebben

Bevezetés 5 Ugye, ismerõs a dolog? 5 Mi a kineziológia? 6

Bevezetés 5 Ugye, ismerõs a dolog? 5 Mi a kineziológia? 6 Tartalom Bevezetés 5 Ugye, ismerõs a dolog? 5 Mi a kineziológia? 6 Az agy 9 Az agytörzs 10 A kisagy 11 A limbikus rendszer 12 A cortex 14 Az agyféltekék 15 Információáramlás az agyban 17 A flow-állapot

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben

LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN!

LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN! LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN! A FOLYAMATOSAN NÖVEKVÕ LEVEGÕSZENNYEZÉSSEL EGYENES ARÁNYBAN NÖVEKSZIK A LÉGÚTI BETEGSÉGEKBEN SZENVEDÕK SZÁMA, KÜLÖNÖSEN A GYEREKEKNÉL. HASZNÁLD A TERMÉSZET EREJÉT //

Részletesebben

Kardiovaszkuláris tréning

Kardiovaszkuláris tréning Kardiovaszkuláris tréning Kardiovaszkuláris tréning A kardiovaszkuláris tréning jelentése nem más, mint a szív érrendszer edzése, erősítése. Lényege: Olyan aerob (vagyis oxigén felhasználással járó) mozgást

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Az egészséges táplálkozás alapjai e-book. Írta: Pappné Benedek Erika Lektorálta: Tőke Szilvia személyi edző 2013.

Az egészséges táplálkozás alapjai e-book. Írta: Pappné Benedek Erika Lektorálta: Tőke Szilvia személyi edző 2013. Az egészséges táplálkozás alapjai e-book Írta: Pappné Benedek Erika Lektorálta: Tőke Szilvia személyi edző 2013. 2 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés 4 Néhány gondolat a diétázásról 6 Miért fontos az egészséges

Részletesebben

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk.

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. Az eseteink túlnyomó részét neuro-, immunológiai eredetű kórképek adják.

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

1. Készíts stratégiai cash flow tervet: 2. Vezess, pénzügyi háztartási naplót! 3. Mindig tervezd alul a bevételeket a kiadásokat pedig felül!

1. Készíts stratégiai cash flow tervet: 2. Vezess, pénzügyi háztartási naplót! 3. Mindig tervezd alul a bevételeket a kiadásokat pedig felül! 1. Készíts stratégiai cash flow tervet: ez a terv alapvetően megmutatja a készpénz áramlás irányait. A család pénzáramlását kb. úgy képzeld el, hogy van egy szűrő különböző méretű lyukakkal. Felül, akár

Részletesebben

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 Tartalom BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 1. fejezet AZ ISKOLAFÓBIÁRÓL 19 Iskolakerülésrôl van-e szó? 19 Az iskolafóbia típusai 20 Az iskolafóbia szempontjából fontos három korcsoport 21 Szorongásos

Részletesebben

LEGGYAKORIBB BETEGSÉGEK LAIKUSOK SZÁMÁRA

LEGGYAKORIBB BETEGSÉGEK LAIKUSOK SZÁMÁRA TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 LEGGYAKORIBB BETEGSÉGEK LAIKUSOK SZÁMÁRA Valamennyi betegségre igaz az, hogy a korai felismerés jelentősen növeli a gyógyulási esélyeinket és csökkenti a kezelések súlyosságát.

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

Legjobb megoldások az ügyfélszolgálatokban Best Practice

Legjobb megoldások az ügyfélszolgálatokban Best Practice Legjobb megoldások az ügyfélszolgálatokban Best Practice Czakó Péter Európai Üzleti Iskola Tartalom Tulajdonos, tag = ÜGYFÉL A hely, ahol dolgozunk Magyarország helye a világ értéktérképén A módszerek,

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tudatossag.hu www.tokeleteselet.hu Munkafüzet Tartalomjegyzék Miért vagyunk itt?... 3 Megéri változtatni?... 4 Sosem késő... 5 Sorsunk a saját kezünkben van!...

Részletesebben

Az Észlelt Stressz Kérdőív 14 tételes magyar változata (PSS14)

Az Észlelt Stressz Kérdőív 14 tételes magyar változata (PSS14) Az Észlelt Stressz Kérdőív 14 tételes magyar változata (PSS14) Az alábbi kérdések azokra az érzésekre és gondolatokra vonatkoznak, amelyek Önt az elmúlt hónap során jellemezték. Kérjük, hogy minden egyes

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

Van kérdése, amit szeretne feltenni kezelôorvosának vagy az egészségügyi személyzetnek?

Van kérdése, amit szeretne feltenni kezelôorvosának vagy az egészségügyi személyzetnek? Van kérdése, amit szeretne feltenni kezelôorvosának vagy az egészségügyi személyzetnek? ARI18/06MAY Segít a javulásban Kezelési terv, útmutató és heti napló antipszichotikus kezelést kezdô betegek részére

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

Egészséges élet. Munkafüzet. www.amieletunk.efoesz.hu. Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége

Egészséges élet. Munkafüzet. www.amieletunk.efoesz.hu. Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége Egészséges élet Munkafüzet www.amieletunk.efoesz.hu Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége ÉFOÉSZ 1093 Budapest, Lónyay u. 17. I/1. 11-es kapucsengő Levelezési cím:

Részletesebben

Újraélesztés - BLS. Nagy Ferenc

Újraélesztés - BLS. Nagy Ferenc Újraélesztés - BLS Nagy Ferenc Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 2. előadás 2011. október 5. Az előadás az European Resuscitation Council BLS

Részletesebben

7. Hiba Irreális igényeid vannak ahelyett, hogy tökéletes férfit nevelnél!

7. Hiba Irreális igényeid vannak ahelyett, hogy tökéletes férfit nevelnél! 7. Hiba Irreális igényeid vannak ahelyett, hogy tökéletes férfit nevelnél! Nicholas Victor www.ferficsabitas.com A hetedik végzetes hiba, amit a nők elkövetnek párválasztáskor: Irreális igényeid vannak,

Részletesebben

Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok. Hidasi Zoltán

Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok. Hidasi Zoltán Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok Hidasi Zoltán Szorongás Meghatározás Fiziológiás szorongás Tünetek Szorongásos zavarok Terápia Fogászati vonatkozások Félelem v. szorongás Szorongás:

Részletesebben

Autóvezetés Angliában

Autóvezetés Angliában Autóvezetés Angliában Alábbi írásom teljes tudománytalansággal, de segítő szándékkal készül. Sőt, akik ugyanolyan gyengén vezetnek, mint én, azoknak még érthetőbb is lesz a szájbarágós stílus. Nemcsak

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

Autonóm idegrendszer

Autonóm idegrendszer Autonóm idegrendszer Az emberi idegrendszer működésének alapjai Október 26. 2012 őszi félév Vakli Pál vaklip86@gmail.com Web: http://www.cogsci.bme.hu/oraheti.php Szomatikus és autonóm idegrendszer Szomatikus:

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

ELSSEGÉLY - útmutató

ELSSEGÉLY - útmutató ELSSEGÉLY - útmutató Menthívás: Tel: 104 vagy 112 Mikor? Életveszély, vagy gyanúja (eszméletlen, súlyos vérzés, stb.); Baleset, sérülés, Mérgezés Ers fájdalom, (pl. Fulladásérzés) Nehézlégzés; Égési sérülések:

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék...

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék... Tartalomjegyzék Az Ultralieve Pro készülék...2 Az ultrahang előnyös hatásai...2 Milyen problémák kezelésére használható a készülék...2 A készüléket tilos használni...3 Az Ultralieve Pro részei...4 Az ultrahang

Részletesebben

Az újszülöttek ellátása Széll András

Az újszülöttek ellátása Széll András Az újszülöttek ellátása Széll András Peter Cerny Alapítvány Az újszülöttellátás célja A cardiorespiratoricus adaptatio elősegítése Az adaptatiót zavaró tényezők kiküszöbölése A megzavart adaptatio élettani

Részletesebben

Vegyen részt életmódváltó programunkban!

Vegyen részt életmódváltó programunkban! Vegyen részt életmódváltó programunkban! Európai Szociális Alap Életmód váltás Ha életmódot kívánunk váltani, első lépésben meg kell tanulnunk az egészséges életmód alapjait: hogyan kell változtatni mindennapi

Részletesebben

Újszülöttek és koraszülöttek újraélesztése. Dr. Szabó Miklós 2010. Április 1.

Újszülöttek és koraszülöttek újraélesztése. Dr. Szabó Miklós 2010. Április 1. Újszülöttek és koraszülöttek újraélesztése Dr. Szabó Miklós 2010. Április 1. A megszületéskor adaptálódik 1/ légzés, keringés, idegi mőködések, érzékszervek metabolizmus, tápcsatorna, kültakaró, immunrendszer,

Részletesebben

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása:

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Valamennyien hallottunk már arról, hogy a ginzeng mennyire hatékonyan erősíti az immunrendszert és tölti fel energiával a szervezetet.

Részletesebben

AMIT A HATHA JÓGÁRÓL TUDNOD KELL

AMIT A HATHA JÓGÁRÓL TUDNOD KELL Amit a Hatha jógáról tudnod kell Kárba veszett az a nap, Amelyiken nem nevettünk egy jóízűt. (Sebastien R. N. Chamfort) AMIT A HATHA JÓGÁRÓL TUDNOD KELL Nehéz a jógát egyszerűen csak mozgásformának nevezni,

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

megtanulni létrehozni a MER-KA-BÁ-t a tested körül és tudatos kapcsolatba lépsz felsőbb éneddel. Naponta egyszer, lépj be ebbe a meditációba, amíg

megtanulni létrehozni a MER-KA-BÁ-t a tested körül és tudatos kapcsolatba lépsz felsőbb éneddel. Naponta egyszer, lépj be ebbe a meditációba, amíg Dalai Láma Meditáció A Dalai Lámát a tibeti buddhisták az Együttérző Isten reinkarnációjaként, a világ pedig általában Nobel Békedíjasként ismeri, de kevesen gondolnak rá úgy, mint gyakorló meditáló. Egész

Részletesebben

Kérdőíves vizsgálat feldolgozása és elemzése; kutatási jelentés. Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020

Kérdőíves vizsgálat feldolgozása és elemzése; kutatási jelentés. Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020 Kérdőíves vizsgálat feldolgozása és elemzése; kutatási jelentés Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020 Inkontinencia és Vizeletürítési Zavarok alprogram kérdőíves felmérés (2011)

Részletesebben

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA www.evp.hu A víz az élet forrása: víz nélkül nincs, és nem is lehetséges egészséges élet. A víz lehetővé teszi a vérkeringést, segíti a sejtek működését és a test méregtelenítését,

Részletesebben

30. Lecke: Engedd el és Következtetés

30. Lecke: Engedd el és Következtetés 30. Lecke: Engedd el és Következtetés 30. Lecke : Engedd el és Következtetés Fogalmak: Engedd el Az eredmény az univerzum felelőssége. Határozd meg, hogy mit akarsz megvalósítani, hogy mi a célod, majd

Részletesebben

Mozgásprogram. testsúlycsökkentéshez

Mozgásprogram. testsúlycsökkentéshez Mozgásprogram testsúlycsökkentéshez Mozgásprogram testsúly csökkentéshez A Földön 310 millió elhízott és további 1,2 millió túlsúlyos ember él. Magyarországon a legutolsó nagyobb szabású országos vizsgálat

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus 1 Asszertivitás (Sam R. Lloyd alapján) Jelentése: Pozitívan gondolkodunk Önérvényesítő módon viselkedünk Önbizalmat érzünk 2 Önmagunk és

Részletesebben

Gyakoriság. Archiváljak, vagy ne?

Gyakoriság. Archiváljak, vagy ne? Meddig van rá szükség? A Netbagoly kisebb részt tudást, nagyobb részt szemléletet közvetít. Úgy gondjuk, a kezdőnek jól jön a segítség, de hasznos a jó tanulók számára is. Gyakoriság Kb. 10 naponta küldjük

Részletesebben

Használati útmutató. IN 3379 Koordinációs félgömb insportline GRANDE

Használati útmutató. IN 3379 Koordinációs félgömb insportline GRANDE Használati útmutató IN 3379 Koordinációs félgömb insportline GRANDE Koordinációs félgömb GRANDE felfújható, nyújtó gyakorlatokra, egyensúly javításra alkalmas. Gyors és hatékony. Szórakoztató módja a test

Részletesebben

TISZTÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Első használat előtt feltétlen olvasd el ezen használati útmutatót!

TISZTÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Első használat előtt feltétlen olvasd el ezen használati útmutatót! Használati Útmutató BIZTONSÁGI FIGYELMEZTETÉSEK Első használat előtt feltétlen olvasd el ezen használati útmutatót! Minden használat előtt ellenőrizd az összes szíj és csat állapotát, illetve, hogy megfelelően

Részletesebben

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra November - A függőség elleni küzdelem hónapja Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A függőség 40-60

Részletesebben

Pszichoszomatikus kórképek. Dr. Gallai Mária SE I.sz. Gyermekklinika

Pszichoszomatikus kórképek. Dr. Gallai Mária SE I.sz. Gyermekklinika Pszichoszomatikus kórképek Dr. Gallai Mária SE I.sz. Gyermekklinika Testi tünetek A testi tünetek nagyon gyakoriak a gyermekek között elmúlt 2 hétben a gyermekek 24%-nak volt valamilyen testi panasza (Saps

Részletesebben

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja Sok szerencsét kívánok önöknek, és ne felejtsék el, hogy a beteg is ember (A Budapest

Részletesebben

Johannita Segítő Szolgálat

Johannita Segítő Szolgálat Alapszintű elsősegély értékelő lap Neme: a) nő Életkora: b) férfi Csoportja: 1) Volt már elsősegélynyújtó képzésen? a) ha igen, milyen keretek közt és mikor:........ b) nem 2) Röviden indokolja meg, miért

Részletesebben

Thai Chi kung torna a mindennapi egészség megőrzésére

Thai Chi kung torna a mindennapi egészség megőrzésére Thai Chi kung torna a mindennapi egészség megőrzésére Néhány szót az ősi keleti mozgáskultúráról: A Chi kung több mint háromezer éves múltra tekint vissza, s titkos tanként kezelték, budhista kolostorok

Részletesebben

2.1 testhelyzet 2.2 testhelyzet 2.3 testhelyzet

2.1 testhelyzet 2.2 testhelyzet 2.3 testhelyzet gyakran gondolják úgy, hogy izmaikat teljesen ellazították, pedig maradt még feszültség a testükben. A mai felgyorsult világban az embereket számtalan stressz és aggodalom éri, ezért még az alvás során

Részletesebben

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az anyagoknak, fizikális és kémiai tulajdonságaiknak köszönhetően

Részletesebben

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ Egészségtudatosság, egészséges életmód felmérés Készült a Médiaunió számára A Szonda Ipsos 2008-ban elnyerte a Business Superbrand címet. HÁTTÉR ÉS KUTATÁSI MEGKÖZELÍTÉS A Médiaunió

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

ACONITUM NAPELLUS ( Sisakvirág )

ACONITUM NAPELLUS ( Sisakvirág ) ACONITUM NAPELLUS ( Sisakvirág ) Az Aconitum elsősorban akut, hirtelen jelentkező tünetek kezelésére használható, azonban néha krónikusan fennálló panaszok, félelmek, szorongás vagy pánik esetén is szóba

Részletesebben

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK VÁLTOZZ A VILÁGGAL HEFOP 2.1.6. PROGRAM NÉMETH IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA HEFOP-2.1.6/05/1-2005-08-0062/1.0 NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK Készítette: Abonyi Krisztina

Részletesebben

217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás

217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás 1. oldal 1. 100775 217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás Az elsõsegély célja... az élet megmentése, megakadályozni a további egészségkárosodást, a tanácsadás, illetve elõsegíteni a gyógyulást. a kórházi ellátás

Részletesebben

Cartagena 2. - Kalózfészek

Cartagena 2. - Kalózfészek Cartagena 2. - Kalózfészek (A menekülés folytatódik) Tervezte: Leo Colovini Kiadja: Winning Moves Deutschland GmbH Luegallee 99 40545 Düsseldorf www.winning-moves.de 2-5 játékos részére, 8 éves kortól,

Részletesebben

REGULA VISELKEDÉSJAVÍTÓ, TANULÁST SEGÍTŐ FOGLALKOZÁSOK

REGULA VISELKEDÉSJAVÍTÓ, TANULÁST SEGÍTŐ FOGLALKOZÁSOK REGULA VISELKEDÉSJAVÍTÓ, TANULÁST SEGÍTŐ FOGLALKOZÁSOK 1 J. H. Schultz féle autogén tréning Dr. Dietrich Langen és Dr. Karl Mann által átdolgozott rövidített változata. AT 1-8 (Dr. Dietrich Langen: Autogén

Részletesebben

Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem?

Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem? Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem? Amikor úgy döntöttél, hogy behívod Jézust az életedbe, lehet, hogy felmerült benned a kérdés: Vajon Isten hallotta egyáltalán, amit mondtam?

Részletesebben

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000 Dátum : 2005.12.07. - 2000 Adó : ATV Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Credit: 0000 - A mûsorvezetõ következõ vendége, Szolnoki Andrea fõpolgármester-helyettes. Öt budapesti kórház indít egy programot, méghozzá

Részletesebben

Testünk beszél helyettünk is. Az árulkodó kéz

Testünk beszél helyettünk is. Az árulkodó kéz Testünk beszél helyettünk is Az árulkodó kéz Az élő szóban történő párbeszéd 2008. április 5. Baczkó Norbert Testbeszéd, Diákakadémia 2 Az első benyomás kialakításában 60-80% szerepe van a testnyelvi jeleknek.

Részletesebben

Kezelés típusai. Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív. Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció. Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg

Kezelés típusai. Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív. Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció. Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg Meridián 4-8 Repetíció Kezelés típusai Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg Tüdő meridián Forráspont: 1. Tonizáló

Részletesebben

ÁLLÓKÉPESSÉG FEJLESZTÉSI PROGRAM LABDÁS- ÉS LABDA NÉLKÜLI GYAKORLATOKKAL

ÁLLÓKÉPESSÉG FEJLESZTÉSI PROGRAM LABDÁS- ÉS LABDA NÉLKÜLI GYAKORLATOKKAL ÁLLÓKÉPESSÉG FEJLESZTÉSI PROGRAM LABDÁS- ÉS LABDA NÉLKÜLI GYAKORLATOKKAL (általános alapismeretek) Állóképesség: A szervezet azon képessége, amely lehetővé teszi a sportmozgás hosszú ideig, a teljesítmény

Részletesebben

2011/12. Csernus Ágnes

2011/12. Csernus Ágnes Szent Benedek Iskolaközpont 2011/12. Csernus Ágnes Szülősuli5. alkalom Ha elfog is benneteket az indulat, ne vétkezzetek. A nap ne nyugodjék le haragotok fölött. (Ef4,26) A szelíd felelet csillapítja a

Részletesebben

Total gym 1000 Kézikönyv az edzéshez

Total gym 1000 Kézikönyv az edzéshez Hogyan használja ezt a kézikönyvet? Total gym 1000 Kézikönyv az edzéshez A Totalgym 1000 edzőprogramja jó módszer a tökéletes alak kidolgozására és megőrzésére. Ezt az edzőgépet használhatja sportolás

Részletesebben

Tóth Bea Amaraya Munkahely tanul Háztartás egyetemista gyereked párkapcsolat Kemények az elvárások

Tóth Bea Amaraya Munkahely tanul Háztartás egyetemista gyereked párkapcsolat Kemények az elvárások Tóth Bea Amaraya vagyok, a fejlődni akaró nők hastánc oktatója, egyiptomi hastáncos, és az Amaraya Intenzív Hastánctanfolyamok kifejlesztője. Nekünk nőknek a nőiességünk adja azt a tüzet az életünkbe,

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

ORVOSI KÉZIKÖNYV. Magyar ハンガリー 語

ORVOSI KÉZIKÖNYV. Magyar ハンガリー 語 ORVOSI KÉZIKÖNYV Magyar ハンガリー 語 Az orvosnak Nem értem a japán orvosi kifejezéseket, ezért ezt a kézikönyvet használva szeretném leírni a tüneteim. Személyes Adatok Mai dátum Év Hónap Nap Név Keresztnév

Részletesebben

78-84 85-92 93-98 99-104 105-110 60-64 65-70 71-75 76-84 85-98 86-91 92-97 98-103 104-112 113-120 63-67 67-72 73-77 78-82 83-87 88-92 93-97

78-84 85-92 93-98 99-104 105-110 60-64 65-70 71-75 76-84 85-98 86-91 92-97 98-103 104-112 113-120 63-67 67-72 73-77 78-82 83-87 88-92 93-97 Női felső, póló, ruha méretek meghatározása centiméterben Méretek XS/34/6 S/36/8-10 M/38/12-14 L/40-42/16-18 XL/42-44/20 Mell (cm) Derék (cm) Csípő (cm) 78-84 85-92 93-98 99-104 105-110 60-64 65-70 71-75

Részletesebben

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Alapkérdés: milyen mechanizmusok révén gyakorolnak hatást a genetikai tényezők a személyiségre? Kiindulópont: A személyiséget biológiai működések

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

{ Budapest, 2015. április 16 16--17. A SZOLGÁLTATÓK (SEGÍTŐK) JÓ KÖZÉRZETE avagy: ki segít a segítőknek? Kineziológiával a jó közérzetért Mindenki azzal foglalkozik, hogy mit tud kínálni a kliensnek/ügyfélnek/vendégnek.

Részletesebben

cukorbeteg kedvencének kezelése

cukorbeteg kedvencének kezelése Caninsulin VePen Soha nem vol ilyen egyszerû cukorbeeg kedvencének kezelése Ha kedvence cukorbeeg Elôször lehe, hogy lesújoa a cukorbeegség diagnózisa, de gondoljon csak bele, mi is jelen ez: sikerül beazonosíani

Részletesebben

Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában. Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr.

Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában. Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr. Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr. Domokos Gabriella Syncope: hirtelen jelentkező, eszméletvesztés, amely során a beteg

Részletesebben

A forgalmazott termékeinkrıl információt kaphat a www.langsport.hu weboldalon.

A forgalmazott termékeinkrıl információt kaphat a www.langsport.hu weboldalon. Amennyiben termékünkkel kapcsolatban kérdése, észrevétele van, hívjon minket a 06(20)-574-8389-es telefonszámon, vagy írjon a szerviz@langsport.hu címre. A forgalmazott termékeinkrıl információt kaphat

Részletesebben

Mitıl függ vállalkozásod piacképessége?

Mitıl függ vállalkozásod piacképessége? Mitıl függ vállalkozásod piacképessége? Nemrég elkaptam egy beszélgetést az egyik közösségi portálon, de ez a beszélgetés egyáltalán nem volt egyedi, úgy érzékelem, sok helyen, - és nem csak az interneten,

Részletesebben

Relaxáció. Tisljár-Szabó Eszter. DE NK Magatartástudományi Intézet

Relaxáció. Tisljár-Szabó Eszter. DE NK Magatartástudományi Intézet Relaxáció Tisljár-Szabó Eszter DE NK Magatartástudományi Intézet Ne stresszeljen! Lazítson! De mi az a stressz? Külső nyomás, szorongató körülmények? Maga a stresszor? (pl. munkahelyi konfliktus) A stresszorra

Részletesebben

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára Célok Segíteni a megváltozott munkaképességű személyeket abban, hogy hatékonyan kezeljék a munkahelyi stresszt, változásokat, negatív

Részletesebben

S hogy miért a cím: Jó úton-lóháton? Röviden szeretném magyarázatként bemutatni a ló és lovaglás hatásait

S hogy miért a cím: Jó úton-lóháton? Röviden szeretném magyarázatként bemutatni a ló és lovaglás hatásait Jó úton-lóháton Évmilliókkal ezelőtt, mikor még a ló kutya-nagyságú volt, ébersége miatt választotta társául az ember. Sok sok év gondoskodás után nagyobbra nőttek, teherhordókká váltak, mígnem egy napon

Részletesebben

Szklerózis Multiplex a munkahelyen: A munkaadók kézikönyve

Szklerózis Multiplex a munkahelyen: A munkaadók kézikönyve Szklerózis Multiplex a munkahelyen: A munkaadók kézikönyve Készült a Magyar Sclerosis Multiplex Társaság és a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének szakmai útmutatása alapján Ez a kiadvány

Részletesebben

Pontosítások. Az ember anatómiája és élettana az orvosi szakokra való felvételi vizsgához cím tankönyvhöz

Pontosítások. Az ember anatómiája és élettana az orvosi szakokra való felvételi vizsgához cím tankönyvhöz Pontosítások Az ember anatómiája és élettana az orvosi szakokra való felvételi vizsgához cím tankönyvhöz 4. oldal A negyedik funkció a. Ez a tulajdonság a sejtek azon képességére vonatkozik, hogy ingereket

Részletesebben

DR OBERKAMP MÁRIA AZ AYURVÉDA ÉLETMÓD

DR OBERKAMP MÁRIA AZ AYURVÉDA ÉLETMÓD DR OBERKAMP MÁRIA AZ AYURVÉDA ÉLETMÓD Ayurvéda = Az Élet Bölcsessége Az Ayurvéda célja Az ayurvéda célja, hogy helyreállítsa az élet egyensúlyát a tökéletes elme, test működés és viselkedés révén; Az ayurvéda

Részletesebben

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu Zaj a munkahelyen a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu a jó munkahely mindnyájunknak

Részletesebben

Duke kézikönyv. Biztonsági óvintézkedések

Duke kézikönyv. Biztonsági óvintézkedések Duke kézikönyv Biztonsági óvintézkedések Az edzőkerékpár úgy lett megtervezve és megalkotva, hogy a maximális biztonságot garantálja. Ennek ellenére is be kell tartani bizonyos óvintézkedéseket amikor

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Daedalon 50 mg tabletta dimenhidrinát Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ez a gyógyszer

Részletesebben