AZ ESZKÖZ LEÍRÁSA. aláírás (CH) Az energetikai tervezés eszköze A PROBLÉMA. Mi az az energetikai aláírás?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ ESZKÖZ LEÍRÁSA. aláírás (CH) Az energetikai tervezés eszköze A PROBLÉMA. Mi az az energetikai aláírás?"

Átírás

1 Az energetikai tervezés eszköze Az energetikai aláírás (CH) Egy épület fűtés és melegvízfogyasztásának egyenlegét állapítják meg, hogy megkapják az energetikai aláírást. Ez a módszer lehetővé tette számos európai városnak, hogy jelentős mértékben és igen rövid idő alatt csökkentsék energiafogyasztásukat. A PROBLÉMA Minden helyi közösség szembe találja magát az önkormányzati épületek energiafogyasztásának szabályozásával, mint problémával. Számos szakember számára nem létezett olyan módszer, amivel megtudhatta volna, hogy egy épület fogyasztása normális, alacsony, vagy emelkedett. Ezért a 80-as évek elején építészek és mérnökök csoportja, közöttük a zürichi B. Wick egy hatalmas vizsgálatba fogott, melynek célja az volt, hogy a lehető legtöbb információt gyűjtse egy meghatározott zóna épületeinek valós fogyasztásáról és jellegzetességeiről. Így, e módon több tízezer épületet elemeztek. Az éves energiafogyasztást elosztották a bruttó fűtött felülettel. Így egy E energetikai indexnek nevezett arányszámot kaptak. Ezen energiafogyasztási index tanulmányozása lehetővé tette, hogy különféle megállapításokat tegyenek. Nevezetesen, azt találták, hogy : a termikus tehetetlenség jelentős szerepet játszik (a régi épületeket gazdaságos fűteni), a fűtőberendezés közvetlen befolyással bír a specifikus fogyasztásra (teljesítményével, de főképpen a túldimenzionálás mértékével), a hőszigetelés nem játszik olyan alapvető szerepet, amilyet tulajdonítanak neki (például a nagy üvegfelületű épületeket gazdaságos fűteni), az épület alakja és mérete nem hat közvetlenül (a különálló épületek és az egymáshoz nagyon közel álló épületek indexeinek megoszlása nagyon közel esik egymáshoz), a fűtőberendezések túldimenzionálása általános, az árammal fűtött házak indexe kb %-kal alacsonyabb, mint az olajjal fűtötteké. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy e felfedezéseket többek között kizárólag az éves energiafogyasztás átlagára alapozták. Természetes volt tehát, hogy megkíséreljék a fogyasztás pontosabb elemzését. Épp ezt tette meg Lausanne városa a Nemzetközi Energiaügynökség megbízása alapján, amikor kifejlesztette az Energetikai aláírás koncepcióját. AZ ESZKÖZ LEÍRÁSA Mi az az energetikai aláírás? Az Energetikai aláírás egy módszer, mely abból áll, hogy grafikusan ábrázolják egy berendezés fogyasztását a klíma (külső hőmérséklet) függvényében egy adott időszakra nézve. A mért pontok egy referencia egyeneshez igazodnak, ezt nevezik energetikai aláírásnak. Minden épületnek megvan a saját energetikai aláírása. Egy egyszerű és hatékony eszköz Az Energetikai aláírás megalkotása a következő hipotéziseken alapul: összefüggés van a külső hőmérséklet és egy épület energiafogyasztása között, egy épület fogyasztása azt mutatja, hogy az a külső hőmérséklet csökkenő függvénye, ez a viszony lineáris, ez a viszony minden időpillanatban igaz.

2 Analitikus és mérési eszköz Az Energetikai aláírás elemzéséből kitűnnek azok az alapvető paraméterek, melyek irányt mutatnak a fűtési szükséglet jobb szabályozása felé. Itt szó van: a szükséges teljesítményről és a fűtőközpont esetleges túldimenzionálásáról, arról a külső hőmérsékleti értékről ami mellett a fogyasztás nulla (t 0), a belső hozadék értékéről, a fogyasztás növekedésének megjóslásáról, a fogyasztás pozitív vagy negatív származékainak kvantifikációjáról. Hogyan értelmezzük a fogyasztás ponteltéréseit? Szabályozási és kihasználási eszköz Kiszámítják a célértékeket: ezek megfelelnek az energetikai szolgálat célkitűzéseinek. Az időszakosan tett megfigyeléseket összehasonlítják és hozzáigazítják e célokhoz. Így egy minőségi kör jön működésbe, mely biztosítja az energiafogyasztás jelentős csökkenését. a elérendő céle fogyasztás b a lakosok nyomása klíma a felső határ a felelősök által túl nem léphető költségvetés b alsó határ az elégedetlenség zónája forrás :Genf városa Az energetikai aláírás mint analitikai és mérőeszköz Az energetikai diagnosztikához szükséges a fogyasztás mérése óráról órára. Léteznek a piacon olyan adatgyűjtő láncok, melyek lehetővé teszik egy-egy kazán működési idejének mérését az olajfűtő rendszerekben, a gáz vagy hő fogyasztását a városi távfűtőrendszerre kapcsolt épületnél és a külső hőmérséklet mérését is. Az adatok elemzése lehetséges hagyományos táblázatos formában vagy egy specifikusan erre a célra kifejlesztett program segítségével. A fogyasztás óráról órára történő mérése elvezet a fűtőközpont vagy hőcserélő terhelési aránya napi profiljának meghatározásához. E profil grafikus megjelenítése háromféle működési módot eredményez szokásos szabályozás mellett: nappali, éjszakai és felfűtés, melyek megfelelnek a normál működésnek, az éjszakai csökkentett működésnek és a reggeli felfűtésnek, amivel az épület hőmérsékletét visszaállítják.

3 P(%) Text [ C] Felfűtés Nappal Éjszaka forrás :Lausanne városa Az energetikai aláírás alapelve abban áll, hogy e terhelési arányt a külső hőmérséklet függvényében ábrázolja e három működési módban. Így a három leírt működési módot követve lineáris összefüggést kapunk a kérdéses épületben felhasznált primer teljesítmény és a külső hőmérséklet között. P(%) Felfűtés Éjszaka Nappal T külső forrás : Lausanne városa Az energetikai aláírás, mint a szabályozás és felhasználás eszköze Ezt a módszert úgy nevezik, hogy a fogyasztás heti követése. Alapelve abban áll, hogy meggyőződik arról, hogy egy fűtőberendezés a megadott határok között működik-e, tehát gyorsan korrigál bármilyen eltérést, ha ilyet tapasztal. Rendelkezni kell helyszíni személyzettel, például a gondnokkal, aki hetente leolvassa az energiaszámlálót. A gázzal működő berendezéseknél vagy a távfűtésre kötötteknél elegendő hagyományos számlálók leolvasása. Az olajjal működőknél ehhez külön számlálót kell felszerelni a fűtőberendezésre. Szükség van meteorológiai állomásra is, hogy megkapjuk a külső hőmérséklet heti átlagát.

4 Mint az előző esetben, itt is, az adatok kezelhetők táblázatos formában vagy egy specifikus program segítségével. Noha a lineáris ábrázolás megfelel diagnosztikus célra, a valós és megcélzott fogyasztás kumulatív grafikonja könnyebben értelmezhető a leolvasással megbízott személyek számára. Ezért erősen ajánlott, hogy küldjék el nekik havonta, vagy meghatározott menetrend szerint létesítményük mérlegét, hogy megmaradjon az eredeti motivációjuk. Felhasználó városok Svájcban négy nagyváros használja ezt a módszert: Lausanne (400 fűtőközpont), Genf (300 fűtőközpont), Neuchâtel (150 fűtőközpont) és Bern. Gyakorlati vonatkozások Ajánlatos specifikus program beszerzése. A működtetéssel megbízandó technikai személyzetnek három napos képzésen kell részt vennie. Ez a képzés három modulból áll : elméleti vonatkozások, a fűtőközpont felszerelése, a program megtanulása. LAUSANNE TAPASZTALATA Rövid történet 1992 óta a Lausanne város ( lakos) önkormányzati testületéhez benyújtott minden javaslathoz csatolnak egy energetikai vonatkozások -ról szóló lapot, aminek célja, hogy a képviselőket tájékoztassák azokról az erőfeszítésekről, amiket az energia racionális felhasználása érdekében tettek, és hogy tudatosítsák bennük az energiatakarékosság szükségességét. Lausanne energiaügyi szolgálata körülbelül 400 épület energiaellátását ellenőrzi óta használja ez a szolgálat az energetikai aláírás módszerét annak érdekében, hogy biztosítsa a fűtőberendezések helyes dimenzionálását és optimalizálja az energiafogyasztás követését. E gyakorlat bevezetése azt a

5 megállapítást eredményezte, hogy a Lausanne városa által fenntartott épületek régi fűtőberendezései, melyeket empirikus alapon kalibráltak, gyakran túldimenzionáltak és évi 10-15% többlet energiafogyasztást generálnak. Célok Az energetikai aláírás bevezetése lehetővé teszi majd az önkormányzati épületek energiafogyasztásának folyamatos követését és javítását. Ennek logikus következményeként az energiaügyi szolgálat kifejlesztette az épületekre saját távfelügyeleti koncepcióját, melybe integrálta e módszert. A mai napig több, mint 100 épületben szerelték fel. A fogyasztás hetenkénti követése biztosítja az átmenetet azon fontos épületek számára, melyeket még nem kapcsoltak be a távfelügyeletbe. Lausanne városa két programot fejlesztett ki: az első, a kiértékelő, mely közvetlenül az energetikai aláírással foglalkozik, mint diagnosztikai eszközzel. Ez függ azoktól az automatáktól, melyeket a berendezések adatainak óránkénti gyűjtésére használnak. Mégis elég könnyen adaptálható bármiféle anyagra, a második a heti követő, amit a hetenkénti aláírás rendszerében működő épületek fogyasztásának követésére használnak. Elért eredmények Az energetikai aláírás, mint követési rendszer bevezetése egy épület energiafogyasztásának átlagosan 9%-kos csökkenését vonta maga után. A távfelügyelet bevezetése további kb. 15%-kos megtakarítást hoz. ÉRTÉKELÉS ÉS PERSPEKTÍVA Az eszköz / módszer előnyei Az energetikai aláírás módszerének bevezetése jelentősen megkönnyíti az épület állomány energetikai felügyeletét. Ez a módszer lehetővé teszi az energiafogyasztás hatékony és szigorú követését és így azt is, hogy felmérjük az épület dinamikáját. Egyébként e módszer, mely az állandó ellenőrzés elvére alapul, lehetővé teszi a fogyasztás eltéréseinek nagyon gyors felismerését (és korrekcióját). Így dinamikus energia optimalizációról beszélhetünk, szemben az olyan merev módszerekkel, melyek abból állnak, hogy éves energetikai mérleget dolgoznak ki statikus indexek megalkotásával. Összefoglalva, az energetikai aláírás főbb előnyei a következők: gyors mérések, az eredmények megbízhatósága, lehetővé teszi a berendezés dimenzionálását, magába foglalja az összes olyan paramétert, ami befolyásolja az energiafogyasztást, lehetővé teszi egy beavatkozás hatékonyságának a mérését, lehetővé teszi az elemzett épületek energetikai követését, alkalmazható minden épülettípusra, függetlenül az energiahordozótól (olaj, gáz, távfűtés, áram). Az energetikai aláírás biztosítja a fűtőberendezések helyes dimenzionálását és optimalizálja egy helyi közösség fogyasztásának követését. E tekintetben ez a módszer valódi tervezési eszköz az egész közvagyon szintjén.

6 TOVÁBBI INFORMÁCIÓ Ville de Lausanne Georges OHANA Direction des Services industriels Service du marketing industriel 52 rue de Genève CH-1000 LAUSANNE 9 Tel : Fax : georges.ohana@lausanne.ch Honlap: Ville de Genève Claude-Alain MACHEREL Service de l'énergie 19, ch. Château-bloc CH-1219 LE LIGNON Tel : Fax : claude-alain.macherel@ene.ville-ge.ch Internet: Ezt a tájékoztatót az Energie-Cités készítette Lausanne és Genf városok együttműködésével és az ADEME technikai és pénzügyi támogatásával. A fordítás a Francia Külügyminisztérium pénzügyi segítségével készült.

Bevásárlóközpontok energiafogyasztási szokásai

Bevásárlóközpontok energiafogyasztási szokásai Bevásárlóközpontok energiafogyasztási szokásai Bessenyei Tamás tamas.bessenyei@powerconsult.hu 2009.11.17. Az épületek, mint villamos fogyasztók 1 Bevásárlóközpontok energiafogyasztása Az épületek üzemeltetési

Részletesebben

Monitoring adatelemzés. Dr. Csoknyai Tamás

Monitoring adatelemzés. Dr. Csoknyai Tamás Monitoring adatelemzés Dr. Csoknyai Tamás Tartalom Audit és fogyasztási adatok Fogyasztói számlák értékelésének korlátai Idősoros elemzések Statisztikai elemzések 2 Energiaaudit során alkalmazott módszerek

Részletesebben

GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR

GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO 50001 EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR AZ SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: ellenőrzés, tanúsítás és vizsgálat Szervezet:

Részletesebben

2017. évi december havi jelentés

2017. évi december havi jelentés 2017. évi december havi jelentés Az Energetikai Szakreferens szerződés, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2015. évi LVII. törvény által előírtaknak megfelelően. 1. Összes energiafogyasztás

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai törekvések mentén - komoly lépéseket

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Veolia Energia Magyarország Zrt. Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai

Részletesebben

Tarján Food kft. Összefoglaló éves jelentés Készítette az Ön Energetikai szakreferense: Hunyadi Kft.

Tarján Food kft. Összefoglaló éves jelentés Készítette az Ön Energetikai szakreferense: Hunyadi Kft. Tarján Food kft. gazdálkodó szervezet számára a 122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet 7/A. (2)/d bekezdése, valamint a 2015. évi LVII. törvény az energiahatékonyságról, 21/B. (2)/a bekezdése alapján készített

Részletesebben

Primer oldali mérési és monitoring rendszerek, energetikai távfelügyelet és ellenőrzés

Primer oldali mérési és monitoring rendszerek, energetikai távfelügyelet és ellenőrzés Primer oldali mérési és monitoring rendszerek, energetikai távfelügyelet és ellenőrzés Tartalom: Épületfűtések szabályozása A primer szabályozás eszközei Energiafogyasztás mérése Monitoring, távfelügyelet

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Készítette: Terbete Consulting Kft. Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai törekvések mentén - komoly lépéseket tett az elmúlt évek során az

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai törekvések mentén - komoly lépéseket

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés. Kőbányahő Kft.

Éves energetikai szakreferensi jelentés. Kőbányahő Kft. Éves energetikai szakreferensi jelentés Kőbányahő Kft. Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai törekvések mentén

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés 2017 Sas 10-12 Kft. Készítette: Torma József energetikai szakreferens Céginformációk A Sas 10-12 Kft. Budapest belvárosában, az V. kerületben, a Sas utca és a Zrínyi

Részletesebben

Hőközponti szabályozás, távfelügyelet. Kiss Imre Szabályozó és Kompenzátor Kft.

Hőközponti szabályozás, távfelügyelet. Kiss Imre Szabályozó és Kompenzátor Kft. Hőközponti szabályozás, távfelügyelet Kiss Imre Szabályozó és Kompenzátor Kft. Tartalom Szabályozási feladatok egy hőközpontban Az elektronikus szabályozás eszközei Felügyeleti funkciók Kommunikáció Felügyeleti

Részletesebben

2018. ÉVES SZAKREFERENS JELENTÉS. A Beton Viacolor Térkő Zrt. Készítette: Group Energy kft

2018. ÉVES SZAKREFERENS JELENTÉS. A Beton Viacolor Térkő Zrt. Készítette: Group Energy kft 2018. ÉVES SZAKREFERENS JELENTÉS Készítette: Group Energy kft Bevezető Az energia ésszerű és hatékony felhasználására egyre nagyobb az igény és a törekvés. Mivel az áram és a gáz ára is az utóbbi években

Részletesebben

5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW modell. Levegő-víz hőszivattyú. Kiválasztás, funkciók. 1 Fujitsugeneral Ltd. 2008 ATW Dimensioning

5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW modell. Levegő-víz hőszivattyú. Kiválasztás, funkciók. 1 Fujitsugeneral Ltd. 2008 ATW Dimensioning 5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW modell Levegő-víz hőszivattyú Kiválasztás, funkciók 1 2 Szükséges adatok - Milyen teljesítmény szükséges? Fűtés, melegvíz - Milyen teljesítmény áll rendelkezésemre? - Szükséges

Részletesebben

II. Szakmai alap- és szakismeretek, gyakorlati alkalmazásuk 4. Méréstechnika, energiafelügyeleti rendszerek Hunyadi Sándor

II. Szakmai alap- és szakismeretek, gyakorlati alkalmazásuk 4. Méréstechnika, energiafelügyeleti rendszerek Hunyadi Sándor A 2015. LVII-es energiahatékonysági törvényben meghatározott auditori és energetikai szakreferens vizsga felkészítő anyaga II. Szakmai alap- és szakismeretek, gyakorlati alkalmazásuk 4. Méréstechnika,

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai törekvések mentén - komoly lépéseket

Részletesebben

Bevásárlóközpontok energiafogyasztási szokásai

Bevásárlóközpontok energiafogyasztási szokásai Bevásárlóközpontok energiafogyasztási szokásai Bessenyei Tamás Power Consult Kft. tamas.bessenyei@powerconsult.hu Bevezetés Az elmúlt években a nagyobb városokban, valamint azok külső részein igen sok

Részletesebben

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások szolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások Pécs, 2010. szeptember 14. Győri Csaba műszaki igazgatóhelyettes Németh András üzemviteli mérnök helyett/mellett megújuló energia Megújuló Energia

Részletesebben

Energetikai szakreferensi jelentés ESZ-HU-2017RAVAK RAVAK Hungary Kft. Energetikai szakreferensi jelentés Budapest, március 21.

Energetikai szakreferensi jelentés ESZ-HU-2017RAVAK RAVAK Hungary Kft. Energetikai szakreferensi jelentés Budapest, március 21. Energetikai szakreferensi jelentés Energetikai szakreferensi jelentés Budapest, 2018. március 21. Tartalom Tartalom... 2 1. Energetikai összefoglaló... 3 2. Általános leírás... 5 3. Hőmérséklet adatok...

Részletesebben

Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség. Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02.

Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség. Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02. Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02. Hajdúnánástól kapott adatok a 114-es kútról Általános információk Geotermikus adatok Gázösszetétel Hiányzó adatok: Hő

Részletesebben

Éves energiahatékonysági jelentés

Éves energiahatékonysági jelentés - 2017 TiszaSzolg 2004 Kft. 3580. Tiszaújváros, Tisza út 2/F Tóth Richárd 2018.05.01 Tartalomjegyzék 1. Tudatos energiafelhasználás... 3 2. A vállalat energiafelhasználásának alakulása az elmúlt 5 évben...

Részletesebben

ÓAM Ózdi Acélművek Kft.

ÓAM Ózdi Acélművek Kft. ÓAM Ózdi Acélművek Kft. gazdálkodó szervezet számára a 122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet 7/A. (2)/d bekezdése, valamint a 2015. évi LVII. törvény az energiahatékonyságról, 21/B. (2)/a bekezdése alapján

Részletesebben

Tréning anyag felhasználók számára

Tréning anyag felhasználók számára Té Tréning anyag felhasználók számára Résztvevők bemutatkozása és a képzés bemutatása Előadó bemutatkozása tk Résztvevők bemutatkozása A tréning tartalmának és cáljának bemutatása Előadás, tréning megtartása

Részletesebben

Az óraátállítás hatásai a villamosenergia -rendszerre. Székely Ádám rendszerirányító mérnök Országos Diszpécser Szolgálat

Az óraátállítás hatásai a villamosenergia -rendszerre. Székely Ádám rendszerirányító mérnök Országos Diszpécser Szolgálat Az óraátállítás hatásai a villamosenergia -rendszerre Székely Ádám rendszerirányító mérnök Országos Diszpécser Szolgálat Tartalom - MAVIR szerepe és feladatai a villamosenergia-rendszer és piac működtetésében

Részletesebben

Épületek energiahatékonyság növelésének tapasztalatai. Matuz Géza Okl. gépészmérnök

Épületek energiahatékonyság növelésének tapasztalatai. Matuz Géza Okl. gépészmérnök Épületek energiahatékonyság növelésének tapasztalatai Matuz Géza Okl. gépészmérnök Mennyi energiát takaríthatunk meg? Kulcsfontosságú lehetőség az épületek energiafelhasználásának csökkentése EU 20-20-20

Részletesebben

Egy geotermikus településfűtési rendszer szabályozása. Magyar Épületgépészek Szövetsége Megújuló Szakmai Nap november 15.

Egy geotermikus településfűtési rendszer szabályozása. Magyar Épületgépészek Szövetsége Megújuló Szakmai Nap november 15. Egy geotermikus településfűtési rendszer szabályozása Magyar Épületgépészek Szövetsége Megújuló Szakmai Nap 2016. november 15. Tartalom Előzmények A rendszer jellemzői A szabályozási/irányítástechnikai

Részletesebben

ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS év

ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS év ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS 2017. év Cégnév: Időszak: A jelentést készítette: Pentafrost Kft. 2017. év Technológiatranszfer és Gazdaságfejlesztő Mérnöki Iroda Kft. (T.G.M.I. Kft.) Tompa Ferenc energetikai

Részletesebben

Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék

Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék Az elsı lépések, avagy az épületek energetikai tanúsítása, tanúsítás jelentısége a lakásszövetkezetek és az ingatlanforgalmazók szemszögébıl Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék 2002/91

Részletesebben

Összefoglaló éves jelentés Készítette az Ön Energetikai szakreferense: Hunyadi Kft.

Összefoglaló éves jelentés Készítette az Ön Energetikai szakreferense: Hunyadi Kft. TÖRÖKSZENTMIKLÓSI MEZŐGAZDASÁGI ZRT. gazdálkodó szervezet számára a 122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet 7/A. (2)/d bekezdése, valamint a 2015. évi LVII. törvény az energiahatékonyságról, 21/B. (2)/a bekezdése

Részletesebben

Ingatlan vagyongazdálkodás

Ingatlan vagyongazdálkodás A létesítménygazdálkodás célja, a vállalati ingatlanok, infrastruktúra, gépek és berendezések optimális hasznosítása, költséghatékony üzemeltetése és értékének megőrzése. Ingatlan vagyongazdálkodás Nyilvántartások:

Részletesebben

Jelentés Szakreferensi Tevékenységről

Jelentés Szakreferensi Tevékenységről BOCK BORÁSZAT Kft. 7773 Villány, Batthyány utca 15. Makó Veronika gazdasági vezető részére Jelentés Szakreferensi Tevékenységről 2018. év 3. havi jelentés Készítette: Bencze Ernő BENERGY Bt. Pécs - 2018.

Részletesebben

Jelentés Szakreferensi Tevékenységről

Jelentés Szakreferensi Tevékenységről BOCK BORÁSZAT Kft. 7773 Villány, Batthyány utca 15. Makó Veronika gazdasági vezető részére Jelentés Szakreferensi Tevékenységről 2018. év 6. havi jelentés Készítette: Bencze Ernő BENERGY Bt. Pécs - 2018.

Részletesebben

Energetikai auditálás és az ISO összehasonlítása. Előnyök és hátrányok

Energetikai auditálás és az ISO összehasonlítása. Előnyök és hátrányok és az ISO 50001 összehasonlítása Előnyök és hátrányok Jogszabály az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról szóló 122/2015. (V.26.) Korm.

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés 2008/09 I félév Kalorikus gépek Bsc Mérés dátuma 2008 Mérés helye Mérőcsoport száma Jegyzőkönyvkészítő Mérésvezető oktató D gépcsarnok

Részletesebben

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010 Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 1 Energiatakarékossági lehetőségeink a háztartási mérések tükrében Kecskeméti Református Gimnázium Szerző: Fejszés Andrea tanuló Vezető: Sikó Dezső tanár ~

Részletesebben

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése.

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. Vezetői összefoglaló Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. A következő oldalakon vázlatosan összefoglaljuk a projektet érintő főbb jellemzőket és

Részletesebben

2. Laboratóriumi gyakorlat A TERMISZTOR. 1. A gyakorlat célja. 2. Elméleti bevezető

2. Laboratóriumi gyakorlat A TERMISZTOR. 1. A gyakorlat célja. 2. Elméleti bevezető . Laboratóriumi gyakorlat A EMISZO. A gyakorlat célja A termisztorok működésének bemutatása, valamint főbb paramétereik meghatározása. Az ellenállás-hőmérséklet = f és feszültség-áram U = f ( I ) jelleggörbék

Részletesebben

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap 2017.03.29. Energiahatékony megoldások ESCO AZ ESCO-RÓL ÁLTALÁBAN ESCO 1: Energy Service Company ESCO 2: Energy Saving Company Az ESCO-k fűtési, világítási rendszerek,

Részletesebben

Jelentés Szakreferensi Tevékenységről

Jelentés Szakreferensi Tevékenységről BOCK BORÁSZAT Kft. 7773 Villány, Batthyány utca 15. Makó Veronika gazdasági vezető részére Jelentés Szakreferensi Tevékenységről 2017. év 10. havi jelentés Készítette: Bencze Ernő BENERGY Bt. Pécs - 2018.05.15.

Részletesebben

Fázisátalakulások vizsgálata

Fázisátalakulások vizsgálata Klasszikus Fizika Laboratórium VI.mérés Fázisátalakulások vizsgálata Mérést végezte: Vanó Lilla VALTAAT.ELTE Mérés időpontja: 2012.10.18.. 1. Mérés leírása A mérés során egy adott minta viselkedését vizsgáljuk

Részletesebben

Az elosztói hálózat mélyrehatóbb ismerete

Az elosztói hálózat mélyrehatóbb ismerete Műszaki hírek 2016. február 17. A Comptech Kft bemutatja a dán Kamstrup új műszaki megoldását az átfolyás és a nyomás mérésére a nagy kiterjedésű vízközmű hálózatban. A Kamstrup három, újonnan bemutatott

Részletesebben

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház Hőszivattyúk - kompresszor technológiák 2017. Január 25. Lurdy Ház Tartalom Hőszivattyú felhasználások Fűtős kompresszor típusok Elérhető kompresszor típusok áttekintése kompresszor hatásfoka Minél kisebb

Részletesebben

Szárítás kemence Futura

Szárítás kemence Futura Szárítás kemence Futura Futura, a nemzetközi innovációs díjat Futura egy univerzális szárító gép, fa és egyéb biomassza-alapanyag. Egyesíti az innovatív technikai megoldások alapján, 19-26 szabadalmazott

Részletesebben

Transzformátor, Mérőtranszformátor Állapot Tényező szakértői rendszer Vörös Csaba Tarcsa Dániel Németh Bálint Csépes Gusztáv

Transzformátor, Mérőtranszformátor Állapot Tényező szakértői rendszer Vörös Csaba Tarcsa Dániel Németh Bálint Csépes Gusztáv Transzformátor, Mérőtranszformátor Állapot Tényező szakértői rendszer Vörös Csaba Tarcsa Dániel Németh Bálint Csépes Gusztáv Áttekintés A Rendszer jelentősége Állapotjellemzők MérőTranszformátor Állapot

Részletesebben

Jelentés Szakreferensi Tevékenységről

Jelentés Szakreferensi Tevékenységről BOCK BORÁSZAT Kft. 7773 Villány, Batthyány utca 15. Makó Veronika gazdasági vezető részére Jelentés Szakreferensi Tevékenységről 2018. év 9. havi jelentés Készítette: Bencze Ernő BENERGY Bt. Pécs - 2019.02.25.

Részletesebben

Gázolaj Készletnyilvántartó

Gázolaj Készletnyilvántartó webtransport.eu Gázolaj Készletnyilvántartó Felhasználói Kézikönyv 2014 A Webtransport Gázolaj Készletnyilvántartó program segítségével lehetőség nyílik a gázolaj vásárlások bevételezésére és az aktuális

Részletesebben

Jelentés Szakreferensi Tevékenységről

Jelentés Szakreferensi Tevékenységről BOCK BORÁSZAT Kft. 7773 Villány, Batthyány utca 15. Makó Veronika gazdasági vezető részére Jelentés Szakreferensi Tevékenységről 2017. év 12. havi jelentés Készítette: Bencze Ernő BENERGY Bt. Pécs - 2018.05.15.

Részletesebben

Napkollektorok telepítése. Előadó: Kardos Ferenc

Napkollektorok telepítése. Előadó: Kardos Ferenc Napkollektorok telepítése Előadó: Kardos Ferenc Napkollektor felhasználási területek Használati melegvíz-előállítás Fűtés-kiegészítés Medence fűtés Technológiai melegvíz-előállítása Napenergiahozam éves

Részletesebben

Nagy pontosságú rövidtávú ivóvíz fogyasztás előrejelzés Készítette: Bibok Attila PhD Hallgató MHT XXXIV. Vándorgyűlés

Nagy pontosságú rövidtávú ivóvíz fogyasztás előrejelzés Készítette: Bibok Attila PhD Hallgató MHT XXXIV. Vándorgyűlés Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki kar Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Nagy pontosságú rövidtávú ivóvíz fogyasztás előrejelzés Készítette: Bibok Attila PhD Hallgató MHT

Részletesebben

Vállalati szintű energia audit. dr. Balikó Sándor energiagazdálkodási szakértő

Vállalati szintű energia audit. dr. Balikó Sándor energiagazdálkodási szakértő Vállalati szintű energia audit dr. Balikó Sándor energiagazdálkodási szakértő Audit=összehasonlítás, értékelés (kategóriába sorolás) Vállalatok közötti (fajlagosok alapján) Technológiai paraméterek (pl.

Részletesebben

Épületenergetika oktatási anyag. Baumann Mihály adjunktus PTE Műszaki és Informatikai Kar

Épületenergetika oktatási anyag. Baumann Mihály adjunktus PTE Műszaki és Informatikai Kar Épületenergetika oktatási anyag Baumann Mihály adjunktus PTE Műszaki és Informatikai Kar Különböző követelményszintek Háromféle követelményszint: - 2006-os követelményértékek (7/2006, 1. melléklet) - Költségoptimalizált

Részletesebben

Közbeszerzési műszaki leírás

Közbeszerzési műszaki leírás Kerületi Főmérnökség Fejlesztési és Beruházási Csoport Ügyintéző: E-mail: Tel: Ügyiratszám: Porcsalmy Lászlóné porcsalmy.laszlone@zuglo.hu 1-872-9274 1/15869 -. /2016. Tárgy: Energetikai audit elkészíttetése

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés 2017 Kométa-B Kft. Készítette: Torma József energetikai szakreferens Céginformációk A Kométa-B Kft. telephelye 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95. szám alatti Multi

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés ELMŰ Hálózati Kft. Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens Bevezetés Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény értelmében

Részletesebben

Szezonális ingadozás. (Stacionárius idősoroknál, ahol nem beszélhetünk trendről, csak a véletlen hatást kell kiszűrni. Ezzel nem foglalkozunk)

Szezonális ingadozás. (Stacionárius idősoroknál, ahol nem beszélhetünk trendről, csak a véletlen hatást kell kiszűrni. Ezzel nem foglalkozunk) Szezonalitás Szezonális ingadozás Rendszeresen ismétlődő, azonos hullámhosszú és szabályos amplitúdóú, többnyire rövid távú ingadozásokat tekintük. Vizsgálatukkor a dekompozíciós modellekből a trend és

Részletesebben

Jelentés Szakreferensi Tevékenységről

Jelentés Szakreferensi Tevékenységről BOCK BORÁSZAT Kft. 7773 Villány, Batthyány utca 15. Makó Veronika gazdasági vezető részére Jelentés Szakreferensi Tevékenységről 2018. év 5. havi jelentés Készítette: Bencze Ernő BENERGY Bt. Pécs - 2018.06.29.

Részletesebben

Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató

Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Termikus napenergia hasznosítás napkollektoros rendszerekkel Általában kiegészítő

Részletesebben

TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0041 WORKSHOP KÖRNYEZETI HATÁSOK MUNKACSOPORT. 2014. június 27.

TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0041 WORKSHOP KÖRNYEZETI HATÁSOK MUNKACSOPORT. 2014. június 27. Fenntartható energetika megújuló energiaforrások optimalizált integrálásával TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0041 WORKSHOP KÖRNYEZETI HATÁSOK MUNKACSOPORT 2014. június 27. A biomassza és a földhő energetikai

Részletesebben

Kamstrup READy a jövő kihívásaira tervezve november 6. Készítette: Fekete Balázs

Kamstrup READy a jövő kihívásaira tervezve november 6. Készítette: Fekete Balázs Kamstrup READy a jövő kihívásaira tervezve 2018. november 6. Készítette: Fekete Balázs IoT általánosságban Digitalizáció hatása folyamatosan növekszik a szolgáltatók mindennapjaiban Ezzel kapcsolatos beruházások

Részletesebben

Épületek, létesítmények energiaracionalizálása, alternatív energiahordozók felhasználásának lehetőségei:- napenergia-hasznosítás és a veszteségek

Épületek, létesítmények energiaracionalizálása, alternatív energiahordozók felhasználásának lehetőségei:- napenergia-hasznosítás és a veszteségek Épületek, létesítmények energiaracionalizálása, alternatív energiahordozók felhasználásának lehetőségei:- napenergia-hasznosítás és a veszteségek csökkentése Miért kell az energiagazdálkodással foglalkozni?

Részletesebben

A dunaújvárosi távhő hőközpontjainak távfelügyelete

A dunaújvárosi távhő hőközpontjainak távfelügyelete Zsók és Zsók Kft 7100 Szekszárd, Fagyöngy u.1. Tel: 74 413 873 Fax:74 510 509 E-mail: info@zsok.hu Web: www.zsok.hu A dunaújvárosi távhő hőközpontjainak távfelügyelete ZSÓK LÁSZLÓ, Zsók és Zsók Kft. HOMOKI

Részletesebben

LÍRA COMPACT SYSTEM HŐKÖZPONT A JÖVŐ MEGOLDÁSA MÁR MA

LÍRA COMPACT SYSTEM HŐKÖZPONT A JÖVŐ MEGOLDÁSA MÁR MA LÍRA COMPACT SYSTEM HŐKÖZPONT A JÖVŐ MEGOLDÁSA MÁR MA KORSZERŰ, MÉRHETŐ FŰTÉS ÉS MELEGVÍZ SZOLGÁLTATÁS TULAJDONI EGYSÉGENKÉNTI / LAKÁSONKÉNTI HŐMENNYISÉG MÉRÉSSEL TÁVFŰTÉS VAGY KÖZPONTI KAZÁNHÁZ ALKALAMZÁSA

Részletesebben

2018. ÉVES SZAKREFERENS JELENTÉS. R-M PVC Kft. Készítette: Group Energy kft

2018. ÉVES SZAKREFERENS JELENTÉS. R-M PVC Kft. Készítette: Group Energy kft 2018. ÉVES SZAKREFERENS JELENTÉS Készítette: Group Energy kft Bevezető Az energia ésszerű és hatékony ára egyre nagyobb az igény és a törekvés. Mivel az áram és a gáz ára is az utóbbi években egyre nő,

Részletesebben

Az új épületenergetikai direktíva (EPBD) bevezetésének jelenlegi helyzete

Az új épületenergetikai direktíva (EPBD) bevezetésének jelenlegi helyzete Az új épületenergetikai direktíva (EPBD) bevezetésének jelenlegi helyzete Dr. MAGYAR ZOLTÁN Építéstudományi Egyesület Pécsi Tudományegyetem PMMK 38. Nemzetközi Gázkonferencia és Szakkiállítás Siófok, 2005.

Részletesebben

Mérés, Vezérlés. mérésadat rögzítés CMC - 99 CMC kis és nagytestvér

Mérés, Vezérlés. mérésadat rögzítés CMC - 99 CMC kis és nagytestvér Mérés, Vezérlés mérésadat rögzítés CMC - 99 CMC - 141 kis és nagytestvér Bevezetés A MultiCon eszközök nagyhatékonyságú kijelzőt, mérés adatgyűjtőt és szabályzókat foglalnak magukban. Mindez a tudás és

Részletesebben

ÉVES ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS JELENTÉS A MAGYAR KÖZÚT ZRT. RÉSZÉRE ÉVRE. Dokumentum mappa

ÉVES ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS JELENTÉS A MAGYAR KÖZÚT ZRT. RÉSZÉRE ÉVRE. Dokumentum mappa Futur e Energy Kft. H-1037 Budapest, Csillaghegyi út 32-34. tel: +36 1 436-5171 fax: +36 1 436-5172 ÉVES ENERGETIKAI SZAKREFERENSI JELENTÉS info@futurenergy.hu www.futurenergy.hu Magyarországi Központ

Részletesebben

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS STRESSZ ÉS FELTÖLTŐDÉS - ÁTTEKINTÉS 1 (2) Mérési információk: Életkor (év) 41 Nyugalmi pulzusszám 66 Testmagasság (cm) 170 Maximális pulzusszám 183 Testsúly (kg) 82 Body Mass

Részletesebben

1. Ábrázolja az f(x)= x-4 függvényt a [ 2;10 ] intervallumon! (2 pont) 2. Írja fel az alábbi lineáris függvény grafikonjának egyenletét!

1. Ábrázolja az f(x)= x-4 függvényt a [ 2;10 ] intervallumon! (2 pont) 2. Írja fel az alábbi lineáris függvény grafikonjának egyenletét! Függvények 1 1. Ábrázolja az f()= -4 függvényt a [ ;10 ] intervallumon!. Írja fel az alábbi lineáris függvény grafikonjának egyenletét! 3. Ábrázolja + 1 - függvényt a [ ;] -on! 4. Az f függvényt a valós

Részletesebben

Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban

Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban Rikker Tamás tudományos igazgató WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. 2013. január 17. Kis történelem 1920-as években, a Bell Laboratórium telefonjainak

Részletesebben

szakértői rendszer Tóth György E.ON Németh Bálint BME VET

szakértői rendszer Tóth György E.ON Németh Bálint BME VET xát transzformátor, megszakító és mérőváltó állapot tényező szakértői rendszer Tóth György E.ON Németh Bálint BME VET Kiindulás amink van: Primer diagnosztikai és karbantartási stratégiák Egymásra épülő,

Részletesebben

Ismerje meg a GSM hálózaton keresztül működő hőszivattyú távfelügyelet!

Ismerje meg a GSM hálózaton keresztül működő hőszivattyú távfelügyelet! Ismerje meg a GSM hálózaton keresztül működő hőszivattyú távfelügyelet! Nagyné dr. Szilvási Mária Műszaki igazgató New Generation Technologies Rendszerfejlesztő és Szolgáltató Kft. 1 A prezentáció tartalma

Részletesebben

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Elromlott a gázkazánom és gyorsan ki kell cserélnem Az ügyfelek elvárásai szeretnék hőszivattyút használni, de azt hallottam, hogy nem lenne hatékony

Részletesebben

Nagyfeszültségű távvezetékek termikus terhelhetőségének dinamikus meghatározása az okos hálózat eszközeivel

Nagyfeszültségű távvezetékek termikus terhelhetőségének dinamikus meghatározása az okos hálózat eszközeivel Nagyfeszültségű távvezetékek termikus terhelhetőségének dinamikus meghatározása az okos hálózat eszközeivel Okos hálózat, okos mérés konferencia 2012. március 21. Tárczy Péter Energin Kft. Miért aktuális?

Részletesebben

Egyenletek, egyenlőtlenségek grafikus megoldása TK. II. kötet 25. old. 3. feladat

Egyenletek, egyenlőtlenségek grafikus megoldása TK. II. kötet 25. old. 3. feladat Egyenletek, egyenlőtlenségek grafikus megoldása TK. II. kötet. old.. feladat a. lépés: Az egyenlet bal oldalának ábrázolása függvényként.. lépés: Az egyenlet bal oldalának ábrázolása függvényként.. lépés:

Részletesebben

Jogszabály változások az épületek energiahatékonyságára vonatkozóan

Jogszabály változások az épületek energiahatékonyságára vonatkozóan Fenntartható építészet Égetett kerámia építőanyagok a korszakváltás küszöbén Régi és új kihívások Jogszabály változások az épületek energiahatékonyságára vonatkozóan 1 Új súlypontok az épületek energiahatékonyságának

Részletesebben

Távhőszolgáltatási Konferencia 2014. Távhő fejlesztések műszaki megoldások, rendszerek, eszközök a Szabályozó és Kompenzátor Kft.

Távhőszolgáltatási Konferencia 2014. Távhő fejlesztések műszaki megoldások, rendszerek, eszközök a Szabályozó és Kompenzátor Kft. Távhőszolgáltatási Konferencia 2014 Távhő fejlesztések műszaki megoldások, rendszerek, eszközök a Szabályozó és Kompenzátor Kft. kínálatában Távhő fejlesztési lehetőségek - Fűtőművek, kazánházak rekonstrukciója,

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Matematikai geodéziai számítások 6. Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre Dr. Bácsatyai, László Matematikai geodéziai számítások 6.: Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre

Részletesebben

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Az Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok változtatható sebességű meghajtással rendelkeznek 50-100%-ig. Ha a sűrített levegő fogyasztás kevesebb,

Részletesebben

This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF.

This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF. Fűtési energiamegtakarítás Alacsony hőmérsékletű kazán Füstgáz Égéshő Fűtőérték Hőcserélő Fűtési előremenő Fűtési visszatérő Füstgázzal távozó hasznosíthatlan látens hő Füstgázveszteségek Gáz Levegő Készenléti

Részletesebben

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói mérés Műveletek összessége, amelyek célja egy mennyiség értékének meghatározása. mérési

Részletesebben

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS II. negyedévének időszaka július 15.

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS II. negyedévének időszaka július 15. PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS II. negyedévének időszaka július 15. PannErgy Nyrt. Negyedéves termelési jelentés II. negyedév Bevezető: A PannErgy Nyrt. zöld energia termelését és hasznosítását

Részletesebben

Heat Solutions Előrejelzés és optimalizálás a távfűtés szektorban

Heat Solutions Előrejelzés és optimalizálás a távfűtés szektorban Heat Solutions Előrejelzés és optimalizálás a távfűtés szektorban ENFOR Bemutatkozás ENFOR Dán (Koppenhága) központ Fejlesztőközpont Budapesten, Hungary A céget 2006-ban alapították a dán műszaki egyetemből

Részletesebben

A PROBLÉMA AZ ENERGETIKAI ÚTLEVÉL LEÍRÁSA. Energetikai útlevél (DE) Az energetikai tervezés eszköze. Az épületek típusai

A PROBLÉMA AZ ENERGETIKAI ÚTLEVÉL LEÍRÁSA. Energetikai útlevél (DE) Az energetikai tervezés eszköze. Az épületek típusai Az energetikai tervezés eszköze Energetikai útlevél (DE) A területi energetikai tervezés jelenleg újra aktuálissá vált. Az e területen Európában üzembe helyezett különféle eszközöket többé-kevésbé a városokban

Részletesebben

Legújabb műszaki megoldások napkollektoros használati meleg víz termeléshez. Sajti Miklós Ügyvezető +36 20 2086 936 info@soltec.hu www.soltec.

Legújabb műszaki megoldások napkollektoros használati meleg víz termeléshez. Sajti Miklós Ügyvezető +36 20 2086 936 info@soltec.hu www.soltec. Legújabb műszaki megoldások napkollektoros használati meleg víz termeléshez Sajti Miklós Ügyvezető +36 20 2086 936 info@soltec.hu www.soltec.hu Főbb pontok Az 811..813/2013 EU direktíva hatásai az épületgépészeti

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr. Bácsatyai László Matematikai geodéziai számítások 6. MGS6 modul Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 2. Elemi töltés meghatározása

Modern Fizika Labor. 2. Elemi töltés meghatározása Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2011.09.27. A mérés száma és címe: 2. Elemi töltés meghatározása Értékelés: A beadás dátuma: 2011.10.11. A mérést végezte: Kalas György Benjámin Németh Gergely

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a HÚSÜZEM Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette Noranda Bt. TARTALOMJEGYZÉK 1

Részletesebben

TÖRÖK IMRE :21 Épületgépészeti Tagozat

TÖRÖK IMRE :21 Épületgépészeti Tagozat TÖRÖK IMRE 1 Az előadás témája Az irodaház gépészeti rendszerének és működtetésének bemutatása. A rendszeren elhelyezett a mérési pontok és paraméterek ismertetése. Az egyes vizsgált részrendszerek energetikai

Részletesebben

Balatoni albedó(?)mérések

Balatoni albedó(?)mérések Környezettudományi Doktori Iskolák Konferenciája Budapest, 2012. augusztus 30-31 PE Georgikon Kar menyhart-l@georgikon.hu Eredeti célkitűzés Balaton albedójának napi és éves menete Albedó paraméterezése

Részletesebben

Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása

Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása Kaposvári Vagyonkezelő Zrt Távfűtési Üzem Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása Zanatyné Uitz Zsuzsanna okl. gépészmérnök Nyíregyháza, 2011. szeptember

Részletesebben

A megújuló energiahordozók szerepe

A megújuló energiahordozók szerepe Magyar Energia Szimpózium MESZ 2013 Budapest A megújuló energiahordozók szerepe dr Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök c. egyetemi docens Az ország energia felhasználása 2008 2009 2010 2011 2012 PJ 1126,4

Részletesebben

Mérési hibák 2006.10.04. 1

Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák_labor/2 Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség

Részletesebben

1. HMV előállítása átfolyó rendszerben

1. HMV előállítása átfolyó rendszerben Az alábbiakban tervezői segédlet jelleggel - a megvalósítás során számításba jövő típusrendszereket ismertetünk az egyszerűbb kialakítástól a bonyolultabbak felé haladva. 1. HMV előállítása átfolyó rendszerben

Részletesebben

Tréning anyag döntéshozók és politikusok számára

Tréning anyag döntéshozók és politikusok számára Té Tréning anyag döntéshozók és politikusok számára Résztvevők bemutatkozása és a képzés bemutatása Előadó bemutatkozása tk Résztvevők bemutatkozása A tréning tartalmának és cáljának bemutatása Előadás,

Részletesebben

Harmadik feles (ESCO) finanszírozás lehetőségek és előnyök. Vámosi Gábor LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. Ügyvezető

Harmadik feles (ESCO) finanszírozás lehetőségek és előnyök. Vámosi Gábor LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. Ügyvezető Harmadik feles (ESCO) finanszírozás lehetőségek és előnyök Vámosi Gábor LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. Ügyvezető Energetikai fejlesztések jelentősége önkormányzatoknál Jelentőség: - Már rövid távon

Részletesebben

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdaságtan alapjai Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 4. Előadás Az árupiac és az IS görbe IS-LM rendszer A rövidtávú gazdasági ingadozások modellezésére használt legismertebb modell az úgynevezett

Részletesebben

A debreceni városklíma mérések gyakorlati tapasztalatai

A debreceni városklíma mérések gyakorlati tapasztalatai A debreceni városklíma mérések gyakorlati tapasztalatai Bíróné Kircsi Andrea László Elemér Debreceni Egyetem UHI workshop Budapest, 2013.09.24. Mi a városklíma? Mezoléptékű klimatikus jelenség Mérhető,

Részletesebben

ALBATROS2. Innovatív szabályozástechnikai megoldások több hőtermelős fűtési rendszerekhez. Válaszok az infrastrukturára

ALBATROS2. Innovatív szabályozástechnikai megoldások több hőtermelős fűtési rendszerekhez. Válaszok az infrastrukturára ALBATROS2 Innovatív szabályozástechnikai megoldások több hőtermelős fűtési rendszerekhez Válaszok az infrastrukturára Innovatív szabályozástechnikai megoldások alternatív és több hőtermelős fűtési rendszerek

Részletesebben

Olaszország Központja Meldola m 2 termelési egység

Olaszország Központja Meldola m 2 termelési egység Mi is a COSMOGAS? Cosmogas olasz piacvezető vállalat, amely TERVEZ, GYÁRT ÉS FORGALMAZ fűtési, használati melegvíz, klíma és megújuló megoldásokat. Olaszország Központja Meldola 27.000 m 2 termelési egység

Részletesebben