Szamócatermesztési tanácsok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szamócatermesztési tanácsok"

Átírás

1 A fajtákat a nemesítő Mazzoni Group faiskolai vezetője, Antonio Ferraresi mutatta be. A cég 1980 óta foglalkozik szamócanemesítéssel, első fajtájuk a nálunk is széles körűen termesztett Marmolada, valamint az Arosa volt. Az utóbbi évtizedekben azonban változott a termesztéstechnológia, a gazdasági környezet és annak megfelelően a nemesítési célok is. Amióta megszűnt a hatékony talajfertőtlenítés lehetősége, különösen a nyugat-európai termesztőknek olyan szamócára van szükségük, amelyik nem érzékeny a talajból fertőző betegségekre, bírja az utántelepítést. A metilbromidos talajfertőtlenítés hektáronként 4000 euróba került, de nem fordult elő gyökérbetegség és gyomirtani se kellett a szamócát, emlékezett. Ennek meg felelően a Marmolada és az Arosa talajfertőtlenítés után telepíthető magas humusztartalmú, laza, jó vízgazdálkodású talajba. Fajtajellemzések Az Arosa nagyon termékeny, kemény bogyójú fajta, Tápiószőlősön fólia alatt termesztik. Sok szerves anyagot igényel, terméshozását a telepítési idő kevésbé befolyásolja. Az Antea fajta volt a másik fólia alatti szamóca a bemutatón, erről Antonio 1. oldal (összes: 7)

2 Ferraresi azt mondta, hogy kevéssé terjedt el az európai termesztésben, Verticilliumra és lisztharmatra meglehetősen érzékeny. Kedvező tél és tavasz után hajlamos az újravirágzásra, akkor 23 hónapon át szedhető. Mindmáig legsikeresebb fajtájuk a Clery, az évenként forgalmazott 120 millió palánta több mint negyede ez a fajta. Korán kell telepíteni, ezt a bemutatón a beindult indaképződés is jelzi. Sajnos olyankor már kevesebb termésre lehet számítani, mert a növény energiáinak egy részét az indanövények kifejlesztésére fordítja. A Clery nagy előnye, hogy igen jóízű, Magyarországon még zamatosabb is, mint szülőhazájában, Olaszországban. Ellenálló a betegségekkel szem ben, erős vegetatív hajlamú, ezért nagyon kevés nitrogént kell adagolni a számára. A Marmolada adagjának kevesebb mint a felével megelégszik. A túlzott nitrogénellátás jele, ha nem színeződik szépen a gyümölcs, a csúcsa kifakul, fehéredik. Ez a fajta is képes még egyszer virágozni, ha a tél nem volt túl hideg és a tavasz túl meleg. A fővirágzás után 23 héttel újabb gramm termés kötődhet a töveken. Az európai piacokon a Clery a legkeresettebb fajta, fényes világospiros színe, kemény húsa és jó íze miatt. Hátránya a vele egy időben érő fajtákkal szemben, hogy kevesebbet terem azoknál. A Joly fajtát 3-4 éve forgalmazza a Mazzoni Group. Érésideje 3-4 nappal követi a Cleryt, esetében különösen fontos a korai ültetés, különben túl kevés virágkocsány fejlődik: július 10. előtt a földbe kell kerülnie. Csak elsőrendű virágok alakulnak ki rajta, ezért egységes a termésminősége, nagy a bogyója. Töve erőteljes, ellenálló a gyökérbetegségekkel szemben, lisztharmatra a Clerynél valamivel érzékenyebb. Gyümölcse szép, szabályos kúp alakú, jóízű, kevésbé savas, mint a Clery. Talajminőségre nem érzékeny, széleskörűen termeszthető. Nitrogénből borzalmasan keveset igényel, különben nemcsak kifehéredik a gyümölcse, hanem torzul is. Itt is kipróbálták Három kísérleti fajtát is láthattunk az ültetvényben. Egyikük még nem kapott nevet, mert a nemesítőnek kétségei vannak vele kapcsolatban. A Cleryvel egy időben érő, ellenálló, jóízű, illatos, szép kúpos gyümölcsű fajta hibája, hogy bogyója rózsaszínes, narancsos árnyalatú és néhány helyen a kocsány felé repedtek a bogyók. A Primy nevű fajtajelölt 23 nappal a Clery után érik, bőtermő, 2. oldal (összes: 7)

3 ellenálló. Gyümölcse szép, kemény húsú, de nem olyan jóízű, mint a Clery. A másik jelölt a késői érésű Laetitia, aminek az északeurópai termesztőtájakon lehet nagy jelentősége, a Rauricával, a Galiával és más késői fajtákkal együtt. A Laetitia nagyon későn érik, bőtermő, jóízű és kemény húsú a bogyója. Az új fajtákból néhány százezer palántát fognak elültetni az idén egész Európában, és további megfigyeléseket folytatnak. Hűvös nyarat igényelnek Sokakat érdekel a folytontermő szamóca, de egyelőre nem terjedt el nagy arányban a termesztésben. Éghajlatra érzékeny fajták és az elhúzódó érésük miatt sok velük az aprómunka, de aki egész nyáron jó áron tudja eladni a szamócát, annak érdemes foglalkozni velük. Mindenképpen olyan vidékeken termeszthetők sikerrel, ahol nyáron nem haladja meg a hőmérséklet a 35 C-ot, vagy ha olykor melegebb is van, az éjszakai lehűlés ellensúlyozza a káros hatást. A fajtákat március végén-áprilisban ültetik ki, az első virágkocsányt leszedik, hogy inkább a gyökerek fejlődjenek. A virágzást követő 7080 nap elteltével kezdődik a szüret, ami három-három és fél hónapig tart. Ez idő alatt több, mint egy kilogramm termést lehet betakarítani tövenként. A termésképzés azonban hullámzó, ezért a termelők különböző fejlettségű (frigó, zöld, tápkockás) palántákat ültetnek ki, hogy ezt ellensúlyozzák. Spanyol dömping Európában Európában Lengyelország vezet a szamócatermesztésben, 40 ezer hektárról számolnak be. Németországban 14 ezer hektár, Spanyolországban 78 ezer hektár a szamóca termőterülete. A spanyolok nagy beruházásokat hajtottak végre Marokkóban, ahol kedvező az éghajlat és olcsó a munkaerő, már januárban szedhetik a szamócát. Ez az első olcsó áru a piacon. 3. oldal (összes: 7)

4 Spanyolországban egy termőtájban összpontosul a szamócatermesztés, a gazdák összefogva hektáros blokkokat művelnek, teljes egészében fólia alatt. Főként kaliforniai fajtákat termesztenek, a Camarosa, Fortuna és társaik tövenként 1,5 kg termésre is képesek, jól szállíthatók. A déli termőtájak szürete áprilisra fejeződik be. Németországban csak szabadföldi síkműveléssel foglalkoznak, az utóbbi években az állattartás nehézségei miatt megduplázódott a szamóca termőterülete. Az északi tartományokban sokan fölhagytak a szarvasmarhatartással és a felszabadult, tápanyagokkal jól ellátott legelőket szamócatermesztésre állították át. Olcsó, fejletlen zöldpalántát ültettek 10 hektáros nagyságrendben, ami vagy sikerült vagy nem, és megzavarta a német szamócapiacot. A német szüret nagyon elmaradt a szokásos időtől, május vége felé kezdődött. Nagy jelentőségű a közvetlen értékesítés és a termelők saját üzleteiben is sok szamóca talál vevőre. A tápoldatozás finomságai Kaponyás Ilona, a TészÉsz Kft. szaktanácsadója a szamóca tápoldatozásához adott tanácsokat. Részletes cikke a témában már megjelent lapunk ban (Kertészet és Szőlészet, 2013/4. szám), de érdemes visszatérni a főbb tudnivalókra. Telepítés előtt fontos a mély lazítás és a szervestrágyázás, továbbá a talajvizsgálati eredmények alapján megállapított talajjavítás, ami szükség szerint lehet meszezés, gipszezés vagy savazás. A szamóca érzékeny a talaj kémhatására, legkedvezőbb számára az 5,5es ph, ami a mikroelemek fölvételében segíti. A tápoldat összetételének megállapításához a növény tápanyagigényén kívül ismernünk kell a talaj táp elem szolgáltató képességét, és a víz tápanyagtartalmát. Ha a meszes talaj megkívánja és 4. oldal (összes: 7)

5 erősen kell savazni a tápoldatot, akkor a felhasznált salétromsavból nitrátnitrogén, a foszforsavból foszfát marad az oldatban, ezt a mennyiséget pedig be kell számítani a receptbe. A tápoldatban mindig 1:1 arányban adagoljuk a nitrogént és a káliumot, a kívánatos sómennyiség pedig 1,52,5. Ez az EC-érték az oldat összes oldott sótartalmát jelenti, literenként milligrammban megadva. A szamóca gyorsan fejlődik, ezért viszonylag sok tápanyagra van szüksége, amit elég híg oldatban kell adagolnunk a számára. Lombtrágyázás esetén az EC legföljebb 2 legyen. Nem minden problémára megoldás a tápoldatozás, a szamóca hőmérséklet, fény-és páraigényét nem tudjuk ellensúlyozni, hangsúlyozta Kaponyás Ilona. Figyelembe kell viszont vennünk a környezeti tényezőket is a tápoldatozás során, különösen az öntözéshez és a természetes csapadékhoz, illetve a napfényes vagy borús időhöz igazodva. Mindenképp öntözni kell a szamócát, célszerű reggel 89 óra között elkezdeni, kerülni kell az esti, a nagy melegben vagy a nagy hidegben való öntözést. Ha nagy melegben párásító öntözést folytatunk, arra ügyeljünk, hogy délutánig folyamatos legyen a vízborítás: 15 órakor hagyhatjuk abba az öntözést, úgy nem károsodnak a növények. Napos időben sok, és hígabb tápoldatot adjunk (EC 0,7), borús időben a töménység EC 1,2 lehet. Naponta 200 ml vizet igényel egy szamócatő, az időjárástól függően 100 ml lehet ettől az eltérés. Érdemes egy csöpögtető test alá beásni egy poharat és bemérni a vízadagot, tanácsolta az előadó. Hidrokultúrában a gazdaságos termesztéshez négyzetméterenként 8 tövet szoktak ültetni erős frigó palántából; a termesztőközeg tőzeg vagy kókuszrost lehet, a tápoldatra pedig még jobban oda kell figyelni. Mérik a bemenő tápoldat és a kifolyó drén mennyiségét, ph-ját és EC-jét: az a kedvező, ha a kiadott tápoldat százaléka folyik ki és az EC-különbség 0,2. Ha a drénben csökken a ph, az a növény káliumigényére utal, ellenkező esetben több nitrogénre van szüksége. Egyszerre minden tulajdonságot nem tudunk kedvezően befolyásolni a tápoldattal. Ha szép színű és jóízű szamócát szeretnénk, magasabb EC-vel dolgozunk, viszont a bogyóméret kisebb lesz. Az aromaanyagok, fehérjék felépítéséhez több szulfátra van szükség, a kedvező húsállományhoz pedig a kálium és kalcium arányát kell jól meghatározni. A mikroelemeket (bór, mangán, cink, molibdén) kelát formában juttassuk ki a tápoldatban, ha viszont lombtrágyázunk, arra kedvezőbb a szulfát forma. A vendéglátók Tápiószőlősön Pintér János és Visnyei János szamócásában láthattuk a fajtákat és fóliás, valamint bakhátas szabadföldi termesztést, egy- és többéves állományokat. Visnyei János elmondta, hogy ketten önálló egyéni vállalkozóként, közösen gazdálkodnak összesen 300 hektáron, amiből 60 hektár kertészeti ültetvény. Tíz éve kezdtek szamócával foglalkozni és mindjárt 8 hektáron vágtak bele a termesztésébe. Fő motivációjuk az alkalmazottaik foglalkoztatása volt, ugyanis a fiatal gyümölcsösökben (alma, meggy, szilva, kajszi, őszibarack) még nem volt elég munka. Mint az országban szinte mindenütt, a legnagyobb gond a munkaerő szervezése. Mostanra a szamócás területe 4,5 hektárra csökkent, és a kertészetben áprilistól folyamatosan van munka őszig. Tagjai a nagykőrösi KerTész Szövetkezetnek, de a gyümölcs java részét saját üzleteikben értékesítik, mint mondja, Ceglédtől Jászberényig jönnek a rendszeres vevők. A tész meggyet és a szilvát adja el, almával alig, szamócával egyáltalán nem foglalkoznak. Véleménye szerint amíg nem áll lábra a feldolgozóipar és nincs nagyarányú központilag szervezett kivitel, továbbra is nehéz marad a gyümölcs értékesítése. Részt vesznek az 5. oldal (összes: 7)

6 iskolagyümölcs-programban, amit jó volna minden iskolára kötelezően kiterjeszteni. Ezen kívül a budapesti nagybani piacra szállít árut. A terület talajadottságai nagyon eltérőek, a bemutatónak helyet adó táblán szélsőségesen homokos folt is előfordult. A szamócát általában kétévenként telepítik, a látott ültetvényeket július körül, illetve augusztus 6-ig telepítették. Ez utóbbi időpont valóban késői volt, mint arra az olasz előadó is felhívta a figyelmet. A fajták mind a Mazzoni faiskolából valók, és folyamatosan kipróbálják az újabbakat is. Tavaly csak egy sor folyton termő szamócát ültettek, a család még novemberben is evett belőle. Ennek következtében ültettek aztán 9 ezer palántát négy fajtából Csöpögtető öntözésre van berendezve a szamócás, saját kutakból nyerik a vizet. Terveik közt párásító öntözés és árnyékolók kiépítése szerepel, először a folytontermő fajták fölé. A Mazzoni faiskola A Mazzoni faiskola évenként 120 millió szamócapalántát szaporít, zömmel saját, 20 százalékban kaliforniai fajtákat. Lengyelországban 80 hektáros szaporítótelepet tartanak fenn, ahol a déli mediterrán termőhelyekre készítenek zöldpalántát a hidegigényes fajtákból. Olaszországban a frigó és tápkockás palántákat készítik. Két csoportra oszthatók a fajták, hidegigényüket tekintve: a nálunk is termeszthető szamóca 800 órányi 07 C közötti hőmérsékletet igényel a virágrügyek kialakulásához. A mediterrán fajták órányi hideggel is beérik, viszont a nagy téli hidegre érzékenyek. Általában már őszre kialakulnak bennük a virágkezdemények, amelyek aztán télen könnyen elfagyhatnak, már mínusz 10 Con. Ilyenek a Kaliforniából származó fajták, például a Camarosa. A Mazzoni forgalmában első helyen áll a Clery 3040 millió palántával, majd a folytontermő Capri és Linosa következik, amelyeket nagyrészt Nagy-Britanniába, Írországba, Hollandiába és Belgiumba szállítanak. A későn termő Galia Oroszországban, Ukrajnában és Németországban keresett, a kis hidegigényű Camarosa és Rania a mediterrán termőtájakon. Alpesi szamóca Az európai szamócatermesztésről a meghívó szerint Szentpéteri Tamás szaktanácsadó beszélt volna, de a végig olasz tolmácsként működő szakember átengedte ezt a témát az olasz vendégnek. Antonio Ferraresi így sok részletet árult el hazája Európában negyedik helyen szereplő szamócatermesztéséről. Már a végén tart a szüret, sok az eső, rothad a szamóca és az ára is alacsony, mondta. Egy euró alatt vásárolják föl a szamócát, ami rendkívül alacsony ár. Olaszországban 3500 hektáron termesztik ezt a gyümölcsöt, 90 százalékban fólia alatt. Az ország nagy részén, ahol nincs hó, könnyű fóliát építenek, legföljebb 3040 méter hosszan. Ezekbe a kis, oldalt nyitott sátrakba nem lehet traktorral behajtani, ezért a növényvédelmet speciális permetező gépekkel, a ház két oldaláról befújva oldják meg. Az oldalt befolyó esővíz gondot okozhat a szélső sorokban, ezért vagy cm széles üres sávot tartanak, vagy keskenyebb gyomnövénysávot hagynak meg, ahonnan a lefolyó víz szétporlik, illetve könnyebben a földbe szivárog. Frigó palántát ültetnek július végén, négyzetméterenként 5 tövet. Őszi szedésre augusztus közepén ültetnek A+ frigó palántát, amiről októbertől karácsonyig szüretelnek, az első termés 120 gramm tövenként. A szabadföldön termesztők visszaállnak egysoros ültetésre, cm-es tőtávolsággal. Ennek a jobb fényellátottság az előnye, a szüret is könnyebb és hatékonyabb, valamint hamarabb fölszárad a lomb. Sokan alacsony jéghálót építenek a szamócaföldre, aminek az árnyékoló hatását is kihasználják. Az új fajták lehetővé teszik, hogy évekig megtartsák a bakhátakat, amelyeket széles fóliával takarnak le, még a sorközöket is beborítják. A letermett szamócát gyomirtóval leszárítják és a régi tövek mellé, vagy a kihúzott tövek helyére ültetik a friss palántát. Olaszországban az elvárt hozam tonna hektáronként, és 70 cent fölötti áron jövedelmező. Sajátos termőtáj alakult ki az Alpokban, ahol 600 méteres tengerszint fölötti magasságon vagy még magasabban szabadföldi szamócát termesztenek körülbelül 250 hektáron. A még későbbi érés érdekében vannak, akik fehér fóliával borítják a sorközöket. Ezzel a késői gyümölccsel a legmagasabb árat tudták elérni eddig, de az idén a német és más északi termesztők hamarabb tudtak szedni és összecsúszott az árujukkal az olasz alpesi szamóca. Olaszország nagy észak déli kiterjedése és a hegyvidéki termesztés lehetővé teszi, hogy egész évben friss szamócát tudjanak szüretelni. 6. oldal (összes: 7)

7 Szerző: Horváth Csilla Közzététel ideje: , kedd, 23:50 A forrás webcíme: 7. oldal (összes: 7)

Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban

Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban old. Június 3-án Faenzához közeli kajsziültetvényekben rendezett fajtabemutatót a Dalmonte faiskola és a francia Escande

Részletesebben

Áfonyát konténerben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Áfonyát konténerben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Az áfonyafélék rendkívül összetett nemzetség, alnemzetségekre, és azokon belül fajcsoportokra osztható, besorolásuk még mindig vitatott. Európában az üzemi termesztésben a Vaccinium formosum (déli magasbokrú

Részletesebben

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V page 2 A növények növekedésének alapjai: Napenergia,CO2, víz, tápelemek Tápelemeket 2 csoportra osztjuk:

Részletesebben

Egy barátságos nagyvállalat, aki piacvezető a speciális műtrágyák terén

Egy barátságos nagyvállalat, aki piacvezető a speciális műtrágyák terén www.kertcenter.com www.kertcenter.com Egy barátságos nagyvállalat, aki piacvezető a speciális műtrágyák terén 1966-ban alapított, izraeli központú, világszerte 12 leányvállalat és 700 alkalmazott. Évi

Részletesebben

ŐSZIBARACK: Champion: bemosottsággal, fehér húsú, magvaváló, nagyon bőtermő. Augusztus utolsó. fogyasztásra, gyümölcslé és befőtt gyártására alkalmas.

ŐSZIBARACK: Champion: bemosottsággal, fehér húsú, magvaváló, nagyon bőtermő. Augusztus utolsó. fogyasztásra, gyümölcslé és befőtt gyártására alkalmas. Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. ŐSZIBARACK: Andosa (Stark Red Gold): Babygold 6: Balkonella nektarin: Champion: Cresthaven: Dixired: Early Redhaven: Elberta: Fantasia: Flavortop: Incrocio

Részletesebben

Kísérlet szöveges értékelése év

Kísérlet szöveges értékelése év Gazda neve: id. Varga Péter, Csanytelek. Kísérlet szöveges értékelése 2016. év Termesztett kultúrák: előnövény; kínai kel, ültetése: '16.02.10. Főnövény; TV paprika Fajták: Bravia F1, ensor F1 - fő fajta.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I. FEJEZET A korszerű tápanyagellátás és környezeti feltételrendszere

Tartalomjegyzék. I. FEJEZET A korszerű tápanyagellátás és környezeti feltételrendszere Tartalomjegyzék I. FEJEZET A korszerű tápanyagellátás és környezeti feltételrendszere 1. A korszerű tápanyagellátás jellemzői............................................... 11 2. A korszerű tápanyagellátás

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Gazda neve: id. Varga Péter, Csanytelek. Termesztett zöldségfajok: előnövény: kínai kel, ültetése:2016.02.10. Főnövény: TV paprika. Fajták: Bravia F1, Censor F1 (fő fajta).

Részletesebben

Fehér és csípős paprika

Fehér és csípős paprika Fehér és csípős paprika fehér paprika Kertész kollégák! Amikor találkozunk Önökkel szakmai rendezvényeinken, bemutatóinkon mindig nagy érdeklődéssel várjuk, hogy új fajtáinkat hogyan fogadják, mennyire

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Gazda neve: Zsemberi Gábor, Ópusztaszer. Termesztés: -előnövény; nem volt -főnövény; berakó uborka Fajta: Triology F1 Genezis Kísérlet (GK): 350 m² 780 tő Üzemi Kísérlet

Részletesebben

YaraLiva CALCINIT. 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg

YaraLiva CALCINIT. 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Yara Mono műtrágyák YaraLiva CALCINIT 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1%

Részletesebben

Sikeres kajszibarack tanácskozás és fajtabemutató Cegléden a Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kftben

Sikeres kajszibarack tanácskozás és fajtabemutató Cegléden a Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kftben Sikeres kajszibarack tanácskozás és fajtabemutató Cegléden a Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kftben 2013 július 16-án több mint százan vettek részt a Gyümölcstermesztési

Részletesebben

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO Yara Mono Műtrágyák YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát, 5 kg, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1% Kalcium

Részletesebben

YaraLiva CALCINIT. 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg

YaraLiva CALCINIT. 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Yara Mono műtrágyák YaraLiva CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1% Kalcium tartalom

Részletesebben

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 19% CaO

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 19% CaO Yara Mono Műtrágyák YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 19% CaO 100% vízoldható Kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 5 kg, 2 kg A YaraLiva TM Calcinit nitrogént és kalciumot tartalmazó öntöző műtrágya. A kalcium

Részletesebben

Vinasse +P szakmai ismertető anyag

Vinasse +P szakmai ismertető anyag Vinasse +P szakmai ismertető anyag Vinasz avagy Vinasse, szerves trágya A vinasz a szeszgyártás során keletkező tisztán növényi eredetű anyag, amely koncentrált és azonnal felvehető formában tartalmazza

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Gazda neve: Magony Sándor, Pálmonostora. Termesztés: -előnövény; karalábé -főnövény; féldeterminált paradicsom; Siluette F1. Kísérleti terület: kísérlet: 660 (2 x 330)

Részletesebben

PARADICSOM. (Lycopersicon esculentum)

PARADICSOM. (Lycopersicon esculentum) PARADICSOM (Lycopersicon esculentum) 1g=magszám Vetőmagigény 100 palántához Vetésidő Vetésmélység cm Sor- és tőtávolság cm Csírázási nap 18-20 C-on 270-450 0,4-0,5 g vagy 140 szem 1. I-II-hajtatás 2. II-III

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Fákkal, cserjékkel kapcsolatos őszi teendők: - Az évi utolsó fűnyírás (ha szükséges), a gyep szellőztetése, a kaszálék felhasználása (mulcs, komposzt) - A lehullott

Részletesebben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben A növényben legnagyobb mennyiségben jelen lévő, úgynevezett makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) mellett közepes mennyiségben megtalálható mezo- (magnézium, kalcium, kén) és a legkisebb arányban jelenlévő,

Részletesebben

Keressünk jó termőhelyet a mandulának

Keressünk jó termőhelyet a mandulának Irán, Irak, Törökország, Szíria, Libanon, Kazahsztán, Üzbegisztán hegyeiben találhatók természetes élőhelyei. Az ókorban az egyik legfontosabb mezőgazdasági termék volt, széles körben termesztették a Földközi-tenger

Részletesebben

KÁLIUM. a minőség és termésbiztonság tápanyaga a szőlőtermesztésben

KÁLIUM. a minőség és termésbiztonság tápanyaga a szőlőtermesztésben KÁLIUM a minőség és termésbiztonság tápanyaga a szőlőtermesztésben Az elmúlt években az elégtelen műtrágya-felhasználás következtében talajaink tápanyagtartalma és tápanyagszolgáltató képessége csökkent,

Részletesebben

Paprikahajtatás ősszel, fűtéssel

Paprikahajtatás ősszel, fűtéssel Szentes környékén a termálvízzel fűtött fóliasátrakban hagyományosan paprikát hajtatnak. Téli ültetéssel áprilistól június végéig érhető el a legmagasabb árbevétel. Kérdés, hogy érdemes-e az állományt

Részletesebben

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS Balla Zoltán Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Nyíregyháza 2017. március

Részletesebben

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet dr. Bujdosó Géza NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Árutermelő gyümölcsültetvények kritériumai min.

Részletesebben

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év XIV. évfolyam, 1. szám, 2015 Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE 2014. év Növényvédő szerek értékesítése Növényvédő szerek értékesítése XIV. évfolyam, 1. szám, 2015 Megjelenik évente

Részletesebben

Görögdinnye tápanyag-utánpótlási kísérlet Általános leírás és eredmény

Görögdinnye tápanyag-utánpótlási kísérlet Általános leírás és eredmény Görögdinnye tápanyag-utánpótlási kísérlet 2015 Általános leírás és eredmény A kísérlet beállítása Meggyes Milánnál történt Csányon, aki több generációs dinnyetermesztő családból származik. A dinnyetermesztésben

Részletesebben

Öntözés alapelvei, öntözés napi és éves görbéi. Szőriné Z. Alicja

Öntözés alapelvei, öntözés napi és éves görbéi. Szőriné Z. Alicja Öntözés alapelvei, öntözés napi és éves görbéi Szőriné Z. Alicja Klimaat Miért fontos? Klíma Tulajdonságok régebben Gyökér zóna Miért fontos? Klimaat Most Tulajdonságok Klíma Gyökérzóna 90 80 Tábla nedvessége

Részletesebben

Smaragdfa, a zöld jövő. Négyéves Smaragdfa erdő

Smaragdfa, a zöld jövő. Négyéves Smaragdfa erdő Smaragdfa, a zöld jövő Négyéves Smaragdfa erdő Smaragdfa fejlődése A kiültetéskor 3 év múlva Az előző évben ültetett, a fagyok után tarra vágott Smaragdfa növekedése A 30, a 80 és a 100 napos facsemete

Részletesebben

A tápoldatozás gépei a gyakorlatban

A tápoldatozás gépei a gyakorlatban A tápoldatozás gépei a gyakorlatban A tápoldat keverőgép részei Törzsoldatok készítése 1- A tartály kalcium tartalmú műtrágyák, nitrátok, kelátok. 2- B tartály szulfátok, foszfortartalmú műtrágyák, salétrom

Részletesebben

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Trágyázás Mérlegelv Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Mivel Szerves trágya Műtrágya Növényi maradvány Előző évi maradvány Pillangosok N megkötése

Részletesebben

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán Szőlő fajták Vörös borszőlő fajták Syrah Október elején érik. Fürtje hosszúkáshengeres, tömött, középnagy (130 gr). Bogyója gömbölyű, kicsi, hamvas, kék, húsa puha. Középerős növekedésű, bőtermő. Talaj

Részletesebben

- Párhuzamosan felvehető kurzus(ok) kódja:

- Párhuzamosan felvehető kurzus(ok) kódja: Kurzus neve: Nappali II.évf. BSC Idő: 2013/2014. I.félév Tantárgy neve: Gyümölcstermesztés I. Tantárgyelem neve: Felelős Kar: KF Kertészeti Főiskolai Kar Felelős tanszék/intézet: Gyümölcs- és Szőlőtermesztési

Részletesebben

ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben

ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben A könyv összefoglalja a gyümölcstermő növények környezeti igényeire vonatkozó ismereteket, segítséget nyújtva evvel az adott gyümölcsfaj számára alkalmas terület kiválasztásához,

Részletesebben

Az ültetvényanyagok előállítása. Fajtafenntartás, fajtagyűjtemények. dugványt. termő törzsültetvény. dugvány. dugványiskola. dugvány csemete.

Az ültetvényanyagok előállítása. Fajtafenntartás, fajtagyűjtemények. dugványt. termő törzsültetvény. dugvány. dugványiskola. dugvány csemete. Gyümölcsfaiskola Gyökeres gyümölcs szaporítóanyagot előállító szaporító terület, a rajta lévő növényállománnyal, törzsültetvénnyel, felszerelésekkel, épületekkel, amelynek működését a minősítő intézet

Részletesebben

Import kajszioltvány ajánlati lista, ősz Fytos Faiskola (CZ)

Import kajszioltvány ajánlati lista, ősz Fytos Faiskola (CZ) Import kajszioltvány ajánlati lista, 2018. ősz Fytos Faiskola (CZ) Árak és fizetési feltételek: árajánlat kérés esetén mennyiségtől függően kalkulálunk árakat és azok Vevők részéről való elfogadása után,

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Kukorica Argentínában: száraz időjárási körülmények csökkentik a hozam elvárásait

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Kukorica Argentínában: száraz időjárási körülmények csökkentik a hozam elvárásait MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Kukorica Argentínában: száraz időjárási körülmények csökkentik a hozam elvárásait Argentína 2017/18 év kukorica termelését 36 millió metrikus tonnára becsülték, mely 8%-al

Részletesebben

2010. április NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE

2010. április NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE Növényvédő szerek értékesítése 2009. év Összeállította: Gáborné Boldog Valéria boldogv@aki.gov.hu (06 1) 476-3299 TARTALOMJEGYZÉK Összefoglaló...3 Növényvédő szer értékesítés

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Gazda neve: Zsemberi Gábor, Ópusztaszer. Termesztés: -előnövény; saláta, -főnövény; berakó uborka Fajta: Triology F1 Genezis Kísérlet (GK): 350 m² 780 tő Üzemi Kísérlet

Részletesebben

I. évfolyam, 3. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA április

I. évfolyam, 3. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA április I. évfolyam, 3. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014. április Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. április I. évfolyam, 3.

Részletesebben

Magyar tea?! Igen! Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Magyar tea?! Igen! Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Varga Marianna a Kertészeti Egyetemen végzett gyümölcskertészként, majd a borászatba is belekóstolt, de végül mégis a teákba szeretett bele igazán, és Angliában teaszakértővé képezte magát. Tavaly itthon

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Gazda neve: Magony Sándor, Pálmonostora. Termesztett kultúrák: előnövény: karalábé, főnövény: féldeterminált paradicsom, Siluette F1. Kísérleti terület: Genezis kísérlet:

Részletesebben

A málna- és szedertermesztés gazdaságossága

A málna- és szedertermesztés gazdaságossága A málna és a szeder ültetvénytelepítési költsége meglehetősen közel áll egymáshoz, még ha művelési rendszerük némileg eltérő is. A málna térállása jellemzően 2,5-3 0,3-0,4 méter, hektáronkénti tőszáma

Részletesebben

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A vöröshagyma a hazai és a nemzetközi piacokon is folyamatosan, egész évben igényelt zöldségfélénk. A fogyasztók ellátása részben friss áruval, de

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2012.08.09. 12:00-kor. Érvényes: 2012.08.16-ig. Várható frissítés: 2012.08.16. 12:00-kor.

Részletesebben

Mogyoró, mandula - megtermelni nehezebb, mint eladni

Mogyoró, mandula - megtermelni nehezebb, mint eladni Mint a statisztikákból kiderül, mogyoró és mandulát apróbb területeken ültettek, nehéz a számbavételük - mondta el Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára. Szerencsére a területalapú

Részletesebben

Paradicsom info. Hidrokultúrás paradicsom. Tapasztalatok, tendenciák, fajták - 2016. Piaci trendek itthon és külföldön

Paradicsom info. Hidrokultúrás paradicsom. Tapasztalatok, tendenciák, fajták - 2016. Piaci trendek itthon és külföldön Paradicsom info Hidrokultúrás paradicsom Tapasztalatok, tendenciák, fajták - 2016 A hidrokultúrás termesztésben megtörtént a szemléletváltás, az elmúlt néhány évben a saját utas próbálkozásokat mindinkább

Részletesebben

KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga

KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga Kálium szerepe a gyümölcstermő növények fejlődésében A kálium meghatározó jelentőségű a gyümölcstermő

Részletesebben

A 2012-es szezon értékelése

A 2012-es szezon értékelése A 2012-es szezon értékelése Kecskés Gábor ELNÖK Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács Burgonya Ágazati Fórum Keszthely 2013.január 17. Európai helyzetkép Rekord alacsony burgonya termés az idei esztendőben

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ I. feladatlap 1. feladat 2 pont Egészítse ki az alábbi mondatokat! A/z IRIS RETICULATA a

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették USDA a 2018/19 évre Ausztrália búza termelését 20,0 millió metrikus tonnára (mmt) becsülte, ami 2,0 mmt vagy 9%-os

Részletesebben

Ösztönző lengyel adórendszer

Ösztönző lengyel adórendszer Lengyelországban a mezőgazdasági termékek és szaporítóanyagok 3 százalékos általános forgalmi adóját négy éve emelték 5 százalékra. A feldolgozott és ezáltal már élelmiszernek minősülő zöldségek áfája

Részletesebben

Augusztusi őszibarackok

Augusztusi őszibarackok A hónap témája Gyümölcstermesztés ROVATVEZETŐ: Dr. Szalay László Augusztusi őszibarackok Dr. Szalay László SZIE Kertészettudományi Kar, Gyümölcstermő Növények Tanszék, Budapest Az őszibarack fő fogyasztási

Részletesebben

Lombtrágyázási technológiák

Lombtrágyázási technológiák Lombtrágyázási technológiák 2019 Minőségi magyar termék magyar gazdáknak! 39 éve a magyar piacon! Tendenciák a mezőgazdasági termelésben a lombtágyázás tükrében + Éves 1% genetikai előrehaladás, növekvő

Részletesebben

Az embert és szőlőt próbáló 2014-es évjárat

Az embert és szőlőt próbáló 2014-es évjárat Az embert és szőlőt próbáló 2014-es évjárat Májer János-Németh Csaba -Knolmajerné Szigeti Gyöngyi NAIK SZBKI 2014-es év időjárása szélsőséges, drámai volt! Korábbi években is hozzászoktunk a szélsőségekhez,

Részletesebben

Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály Kalocsai Kutatóállomás. KUTATÁSIBESZÁ]dOLÓ 2017.

Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály Kalocsai Kutatóállomás. KUTATÁSIBESZÁ]dOLÓ 2017. Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály Kalocsai Kutatóállomás KUTATÁSIBESZÁ]dOLÓ 2017. WATER RETAINER VÍZÖR KEZELÉSEK INTENZÍV SZABADFÖLDI FŰSZERPAPRIKA TERMESZTÉSBEN Összeállította: Pék Miklós kutató

Részletesebben

Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be

Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be Kép. Ukrajna kukorica betakarítása: termelés USDA (United States Department of Agriculture

Részletesebben

Zöldborsó: a rezisztencia mindent felülír

Zöldborsó: a rezisztencia mindent felülír A legmegbízhatóbbnak a gyárak zöldborsó-szerződései mutatkoznak, és ezek alapján kijelenthető, hogy továbbra is vészesen csökken nálunk ennek a zöldségnövénynek a termőterülete. Tavaly még 13,5 14 ezer

Részletesebben

Utolsó mohikán: holland retek talajban hajtatva

Utolsó mohikán: holland retek talajban hajtatva A nyári termesztés megkönnyítése érdekében a szokásosnál nagyobb a szellőzőfelület a házakon A Rajna torkolatvidékén található Oude-Tongéban a Coolbergen család 1963 óta termeszt retket. Akkor ők voltak

Részletesebben

Növények élettana. orem.

Növények élettana. orem. Növények élettana www.gremon.com Növények Növények élettana élettana A terméshozam maximalizálása érdekében ismernünk kell, milyen módon tarthatjuk a növény vegetatív-generatív állapotát egyensúlyban.

Részletesebben

HR Tm2, IR TSWV, IR M

HR Tm2, IR TSWV, IR M HR Tm2, IR TSWV, IR M Folytonnövő, csüngő, kúp alakú, szép fehér, édes, nagy bogyójú hibrid. A termés tömege 120-140g. Szedéséretten fehér, teljesen beérve piros. Növekedési erélye nagy, ízközei aránylag

Részletesebben

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme A ribiszke és a köszméte termesztése során évről-évre jelentős gazdasági kárt okoznak a lisztharmat a lombozat fertőzésével és a különböző levéltetű fajok

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Oroszországban: nedves időjárási körülmények akadályozzák a tavaszi búza vetését

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Oroszországban: nedves időjárási körülmények akadályozzák a tavaszi búza vetését MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza Oroszországban: nedves időjárási körülmények akadályozzák a tavaszi búza vetését Kép. Tavaszi búza vetésének előrehaladása: Szibéria kerülete *USDA- Egyesült Államok

Részletesebben

Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu

Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu KÜLÖNLEGES CSEMEGESZŐLŐK: ŐK: Anita Bíró kék Carina Conegliáno (Adriána) Csausruzsovüj (Klára) Dabuki Diamant Dunavszka lazúr Emperor

Részletesebben

Mezőgazdasági számla

Mezőgazdasági számla 3. előadás Mezőgazdasági számla Megnevezés Folyó alapáron 2009 2010 2011 +) Gabonafélék (vetőmaggal) 393 047 458 021 679 591 Ipari növények (hüvelyesekkel) 151 957 159 261 248 061 Takarmánynövények 42

Részletesebben

Nyári ültetésű paprika fajták palánta kínálata

Nyári ültetésű paprika fajták palánta kínálata Rijk Zwaan - Grow Group palánta akció 2017 Nyári ültetésű paprika fajták palánta kínálata A hideghajtatott előnövények utáni paprika másodültetések továbbra is nagy szerepet töltenek be elsősorban a dél-magyarországi

Részletesebben

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK -

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK - TERMÉKKATALÓGUS 08 ÕSZ09 TAVASZ VIRÁGFÖLDEK 3 40 4 48 PH 6,0 7,0 ÁLTALÁNOS VIRÁGFÖLD Közepesen laza szerkezetû, sötétbarna színû, magas biotápanyag tartalmú termesztõ közeg. Vízmegtartó képessége kitûnõ,

Részletesebben

KARAVÁN F1. Csúcshozam, stressz toleranciával!

KARAVÁN F1. Csúcshozam, stressz toleranciával! UBORKA FAJTAKÍNÁLAT KARAVÁN F1 Csúcshozam, stressz toleranciával! Nagyon korai, partenokarp uborka hibrid. Középerős növekedésű, oldalhajtásai rövidek. Termései szabályos henger alakúak, ikresedésre, deformálódásra

Részletesebben

Tápanyag-gazdálkodás

Tápanyag-gazdálkodás Tápanyag-gazdálkodás A szőlő növekedése és terméshozama nagymértékben függ a talaj felvehető tápanyag-tartalmától és vízellátottságától. Trágyázás: A szőlő tápanyagigényének kielégítésére szolgáló műveletcsoport

Részletesebben

GRODAN - Speciális tanácsok Alicjától. Paprika termesztése Grodan kőgyapoton. A termesztés alapja a jó gyökeresedés

GRODAN - Speciális tanácsok Alicjától. Paprika termesztése Grodan kőgyapoton. A termesztés alapja a jó gyökeresedés GRODAN - Speciális tanácsok Alicjától Paprika termesztése Grodan kőgyapoton Magyarországon a paprikatermesztési technológiák folyamatos, nagyon gyorsan, lényeges elemekben változtak, bár a továbbiakban

Részletesebben

SZORTIMENT AJÁNLAT 2015.

SZORTIMENT AJÁNLAT 2015. Kisker COMPO UNIVERZÁLIS VIRÁGTÁP COM TÁPOLDAT UNIVERZÁLIS 500ML 4 008 398 943 523 12 357 Ft 550 Ft Felhasználás: január - december, általános minden növény számára ideális tápanyagutánpótlást biztosít

Részletesebben

I. évfolyam, 6. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA július

I. évfolyam, 6. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA július I. évfolyam, 6. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014. július Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. július I. évfolyam, 6.

Részletesebben

Syngenta kígyóuborka fajtaválaszték

Syngenta kígyóuborka fajtaválaszték Syngenta kígyóuborka fajtaválaszték 2019-2020 Tisztelt Termelők! 2019-ben új fajtával frissítjük a Grendel-Bomber gerincű fajtaválasztékunkat egy sokoldalú Jolly-Jokerrel: ELSIE F1 A fajta az eddigi kísérleteink

Részletesebben

Gyümölcstermesztésünk jelenlegi helyzete

Gyümölcstermesztésünk jelenlegi helyzete Gyümölcstermesztésünk jelenlegi helyzete A gyümölcsfélék: fásszárú (kivéve a szamóca), több éves, nyersen vagy feldolgozva élvezettel fogyasztható nagy beruházási igényű, fajlagos költségű és fajlagos

Részletesebben

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek tel

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek   tel Rózsa katalógus 2013. Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel. +36 70 311-6255 www.rozsa.kereskedes.eu rozsa@kereskedes.eu Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel.: +36 70 311-6255 Tearózsa

Részletesebben

Borászati technológia I.

Borászati technológia I. Borászati technológia I. A borszőlő minőségét befolyásoló tényezők Az alapanyag minősége alapvetően meghatározza a termék minőségét! A szőlész és a borász együttműködése nélkülözhetetlen. A minőségi alapanyag

Részletesebben

Műtrágyaajánlás és összefoglaló, 2013

Műtrágyaajánlás és összefoglaló, 2013 Műtrágyaajánlás és összefoglaló, 2013 Műtrágya Összetétele Típusa Javaslata Granulált alaptrágyázásra klórtűrő szántóföldi és kertészeti kultúrákhoz Ami helyett: klóros 15-15-15, 0-10-28, 0-10-24, Power,

Részletesebben

Csepegtető öntözőrendszerek tisztítása. Kísérlet 2018

Csepegtető öntözőrendszerek tisztítása. Kísérlet 2018 Csepegtető öntözőrendszerek tisztítása Kísérlet 2018 Kísérlet adatai Termény / Fajta: Ország / Régió: Kísérlet célja: Nincs adat Faversham / Egyesült Királyság Tesztelt ICL termék: PeKacid 0-60-20 Alkalmazási

Részletesebben

I. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA május

I. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA május I. évfolyam, 4. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014. május Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. május I. évfolyam, 4. szám,

Részletesebben

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA VÍZIGÉNYE A kukorica a szántóföldi növények között a közepes űek csoportjába tartozik. A tenyészidő folyamán a termőhelytől, a hibrid tenyészidejének

Részletesebben

Ökológiai igény. Növekedési sajátosságok. Birs fajtakutatás. Táplálkozásbiológiai érték Konstantinápolyi

Ökológiai igény. Növekedési sajátosságok. Birs fajtakutatás. Táplálkozásbiológiai érték Konstantinápolyi Birsfajták megfigyelése génbankokban Összeállította: Dr. Szabó Tibor Tápiószele 2014. 10. 21. Ökológiai igény Elő- és Közép-Ázsiából származik Meleg- és fényigényes gyümölcsfaj Téli lehűlésektől (-20 -

Részletesebben

Fehér és hegyes erős paprika katalógus

Fehér és hegyes erős paprika katalógus Fehér és hegyes erős paprika katalógus Fehérben órzi egészségét Termelői vélemény HORVÁTH JÓZSEF, Árpád-Agrár Zrt.Kertészeti Igazgató: SV97PP F1 HR Tm:-3 IR TSWV Az SV97PP fehér paprika fajtát már két

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. szeptember 8.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. szeptember 8.) József Keresztes FW: Szekszárd Borvidék Kft. 2016. szeptember 8. 2:43 Címzett: József Keresztes , dora.benczik@syngenta.com

Részletesebben

XVI. évfolyam, 15. szám, 2012. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR

XVI. évfolyam, 15. szám, 2012. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR XVI. évfolyam, 15. szám, 2012 Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR Zöldség, Gyümölcs és Bor Zöldség, Gyümölcs és Bor XVI. évfolyam, 15. szám, 2012 Megjelenik kéthetente 2012. augusztus 14. Felelős

Részletesebben

Az egyes tápanyagok szerepe a növények életében DAMISOL KFT. ALBERTIRSA Ladányi Péter ügyvezető igazgató Az adott év termésmennyiségét és főleg annak minőségét a minimumban lévő tápanyag határozza meg!

Részletesebben

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt.

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt. A Trifender alkalmazása a burgonyában. Készítette: Osváth Zoltán email:osvathz@enternet.hu A Trifender egy hiper parazita gomba, amely készítmény a Trihoderma asperellum gomba egy agresszív törzsét tartalmazza.

Részletesebben

Gyümölcsösök telepítése

Gyümölcsösök telepítése Gyümölcsösök telepítése Területválasztás } Fajtaválasztás Telepítés előkészítése Ültetvény létesítés (Szaporítóanyag előállítása) Telepítés Talajművelés Trágyázás Öntözés Fitotechnika Növényvédelem Betakarítás

Részletesebben

Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során. Gödöllő, február 16. Tóth Milena

Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során. Gödöllő, február 16. Tóth Milena Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során Gödöllő, 2017. február 16. Tóth Milena Alapok: Növény Talaj Klíma Víz Tápanyag Mikor? Mit? Mennyit? Hogyan? Növények életciklusa

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben

Metra Kft Öntözésben otthon vagyunk! ALMA ÜLTETVÉNYEK ÖNTÖZÉSTECHNOLÓGIÁJA

Metra Kft Öntözésben otthon vagyunk! ALMA ÜLTETVÉNYEK ÖNTÖZÉSTECHNOLÓGIÁJA Metra Kft Öntözésben otthon vagyunk! ALMA ÜLTETVÉNYEK ÖNTÖZÉSTECHNOLÓGIÁJA Almafa öntözés nélkül és öntözéssel A választás Önön múlik! Melyik almafát szeretné? 2 Almafa vízigénye évente 600 800 mm csapadék

Részletesebben

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat repcére Genezis technológiával jövedelmezően termelheti a repcét! 2 3 A repcét hatékonyan érdemes termeszteni! A repcét intenzíven kell táplálni! A repce termésével felvett tápelemek

Részletesebben

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló SOILTONIC SOILTONIC mint talajkondicionàló A növények egészsége a talajban kezdődik Innovative plant solutions SOILTONIC G Technológiai tájékoztató Ma már köztudott és tudományosan alátámasztott tény,

Részletesebben

PEAC SZŐLÉSZETI ÉS BORÁSZATI KUTATÓINTÉZET,

PEAC SZŐLÉSZETI ÉS BORÁSZATI KUTATÓINTÉZET, PEAC SZŐLÉSZETI ÉS BORÁSZATI KUTATÓINTÉZET, BADACSONY BESZÁMOLÓ JELENTÉS A szőlőültetvényben, kisparcellás kísérlet keretében, a Symbivit nevű, mikorrhiza gombát tartalmazó mikrobiológiai készítmény vizsgálatának

Részletesebben

A türelmes kertész paprikája

A türelmes kertész paprikája A Palermo RZ F1 tövek sok bogyót teremnek, a termések 120-150 grammosak, 18-25 centiméter hosszúak Győző Gyula és felesége 35 éve kertészkedik. Kezdetben jövedelemkiegészítésként termesztettek kislégterű

Részletesebben

Varasodás levél fonákján (fotó: dr. Brózik Sándor) Varasodás gyümölcsön. Lisztharmatos hajtás. Lisztharmatos levél (fotó: dr.

Varasodás levél fonákján (fotó: dr. Brózik Sándor) Varasodás gyümölcsön. Lisztharmatos hajtás. Lisztharmatos levél (fotó: dr. Védelem a gombabetegségek ellen Az alma legfontosabb betegségei A2009-es év növényvédelmi szempontból nem jelentett nagy kihívást a termesztőknek. A betegségek nyomása a sokévi átlagnál alacsonyabb volt,

Részletesebben

49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről

49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről 1 NITRÁT RENDELET 48% Mo. területének 49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről nitrát-szennyezési bírságot köteles fizetni, ami 50.000-500.000

Részletesebben

Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai. Gödöllő,

Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai. Gödöllő, Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai Gödöllő, 2018.02.15. Harmónikus és hatékony tápanyag-ellátás feltételei: A növény tápelem-igényének, tápelem-felvételi dinamikájának ismerete A tápelemek

Részletesebben

Fűszerpaprika. Készítette: Bányai Levente

Fűszerpaprika. Készítette: Bányai Levente Készítette: Bányai Levente 2012 A dokumentum célja, hogy megismertesse a vállalkozó termelőket a kalocsai fűszerpaprika termesztési eljárásaival, a kezdetektől a végekig. A leírás teljes mértékben termelői

Részletesebben

XVII. évfolyam, 17. szám, 2013. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR

XVII. évfolyam, 17. szám, 2013. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR XVII. évfolyam, 17. szám, 2013 Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR Zöldség, Gyümölcs és Bor Zöldség, Gyümölcs és Bor XVII. évfolyam, 17. szám, 2013 Megjelenik kéthetente 2013. szeptember 10.

Részletesebben