Polimerek alkatrészek tönkremenetele Dr. Tábi Tamás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Polimerek alkatrészek tönkremenetele Dr. Tábi Tamás"

Átírás

1 Polimerek alkatrészek tönkremenetele Dr. Tábi Tamás Október 21.

2 Tönkremenetelt befolyásoló fő tényezők

3 Tönkremenetelt befolyásoló fő tényezők 3 Az alábbi négy fő tényező befolyásolja, hogy az adott termék esetében idő előtt bekövetkezik-e a tönkremenetel vagy pedig sikeres alkatrész lesz belőle: - Alapanyag tulajdonságai (polimer és adalékanyagai), - Tervezés (alapanyag-kiválasztás, geometria, erősítőanyagok, feszültséggyűjtő helyek), - Feldolgozás (termikus és orientációs hatások, feldolgozás közbeni degradáció, egyenetlenül eloszlatott adalékanyagok, erősítőanyagok), - Üzemi, felhasználási körülmények (hőhatás, páratartalom, UV, vegyszerállóképesség, kifáradás). A tönkremenetel forrása egy-egy aprócska mozzanat is lehet valahol a termék teljes életciklusában az alapanyag gyártása és kész termékként való felhasználása között: - Alapanyag molekulatömege, - Alapanyag szállítási, tárolási körülményei, - Feldolgozás előtti kondicionálás, - Feldolgozás, - Feldolgozás utáni kondicionálás, - Üzemi körülmények (üzemszerű használat és környezet), - Terméktervezés (design), szerszámtervezés - Utómunkálatok: összeszerelés, csatlakozás, hegesztés, ragasztás

4 Tönkremenetelt befolyásoló fő tényezők 4

5 Tönkremenetelt befolyásoló fő tényezők 5 Mit értünk pontosan tönkremenetel alatt? A polimer termékek tönkremenetele leggyakrabban annak törését jelenti, ugyanakkor a tönkremenetel jelenthet túlzott vetemedést vagy zsugorodást, kopást, repedések megjelenését, a termék esztétikus jellegének megváltozását és sok esetben ezek kombinációja lép fel. Bár nem tartozik a tönkrementelek közé, de egy újfajta tönkremenetelt, pontosabban meghibásodást jelent a polimer termékre nézve, ha egészségkárosító hatása miatt betiltott adalékanyagot tartalmaz, és ezt próbálják eladni. Egy-egy tönkrement polimer termék akár peres eljárást is vonhat maga után, amelyben az adott cég komoly árat fizethet a terméke megbízhatatlanságáért.

6 Néhány példa a tönkremenetel fajtáira: 6 1. Törés: - Termék eltörik (nem viseli el a terhelést) - Öregedés okozta (termikus, UV, ózon, eső, radioaktív sugárzás, nem megfelelő stabilizátor/antioxidáns kimigrál) - Elridegedik a lágyító migrálása miatt - Túl nagy regranulátum tartalom 2. Kúszás: - Az igénybevétel okozta feszültség egy bizonyos időn túl nagy deformációt okoz - Alapanyag hőtűrése túl kicsi, vagy nem lett kellően kitérhálósítva (és emiatt emelt hőmérsékleten túl nagy a kúszása) 3. Feszültség okozta repedések: - Vegyszer okozta - Túl nagy belső feszültség vagy külső igénybevétel 4. Kifáradás: - Ciklikus húzó, hajlító vagy nyírófeszültség

7 Néhány példa a tönkremenetel fajtáira: 7 5. Vetemedés - Feldolgozási paraméterek okozta - Megterhelő üzemi körülmények 6. Zsugorodás: - Túl nagy üzemi hőmérséklet okozta (belső feszültség felszabadul és ez általában vetemedéssel is jár) 7. Megjelenésben bekövetkező változások: - Szín megváltozása (színezék migrál, degradálódik, öregszik, termikus degradáció feldolgozáskor) - Felületi fényesség megváltozása - Átlátszóság megváltozása (homályos lesz) 8. Toxikus vagy szagos - Maradék oldószer vagy monomer illata - Maradék oldószer vagy monomer kimigrál az ételbe (toxikus) - Egészségügyi okokból betiltott adalékanyag használata

8 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre

9 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre 9 Az alapanyag fő paraméterei, amelyek befolyásolják a tönkremenetelt: - Molekulatömeg (átlaga és eloszlása vagy térhálós), - Molekulalánc szerkezete, összetétel (homopolimer, kopolimer, terpolimer, blend, szándékos vagy nem szándékos adalékanyagok, erősítőanyagok), - Molekulák közti rendezettség (kristályosság, orientáció, hőmérséklet átmenetek, Tg, Tm, megolvasztás mértéke).

10 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekulatömeg

11 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekulatömeg 11 A minél nagyobb molekulatömeg (és annak eloszlása), valamint a molekulaláncok tekeredett alakja felelős a polimer előnyös tulajdonságaiért (és ez az ami megkülönbözteti őket a fémektől és kerámiáktól), mint például a szívóssága, szilárdsága, kémiai, fárasztással, kúszással, feszültség-korrózióval szembeni ellenálló-képessége, ugyanakkor a minél nagyobb molekulatömeg okozza a nagyobb viszkozitást (feldolgozás nehezebb). A nagy viszkozitás bevonz olyan problémákat, mint a: - Nehezen összeálló termék (nem kellő megolvasztás, a megolvadt granultáumszemek összehegedése nem tökéletes) - Befagyott (belső) feszültségek - Gyenge összecsapási, összefolyási helyek Mivel a polimerek tulajdonságait (szilárdság, szívósság, ömledékviszkozitás, termikus és termomechanikai stabilitás, kémiai ellenállás, Tg) leginkább azok nagy molekulatömege határozza meg, így feldolgozáskor a legfontosabb, hogy megóvjuk a minél nagyobb értékét. Feldolgozáskor a hőmérséklet hatására csökken a molekulatömeg, akár oly mértékben, hogy romlanak a polimer tulajdonságai, legfőképpen a szívóssága és szilárdsága.

12 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekulatömeg 12 Átlagosan g/mol terjed a molekulatömeg polimerizációs polimerek esetében, mint például a PE, PP, PS, PVC, de például UHMWPE esetében g/mol is lehet, ami kiemelkedő szívósságot és kopás-állóságot kölcsönöz az alapanyagnak. Fontos, hogy a molekulatömeg mindig egy átlagérték, például a g/mol esetében az adott polimer és g/mol molekulatömegű polimer láncot is tartalmazhat. A polidiszperzitás foka (Pd=Mw/Mn) kifejezi, hogy mennyire széles a molekulatömeg eloszlása. Monodiszperz anyagoknál Pd=1. Kondenzációs polimerek esetében, mint például a PET, PC, PA, a molekulatömeg kisebb, kb g/mol körüli, így ezeknél egy esetleges molekulatömeg csökkenés feldolgozáskor drasztikusabb hatással bír a mechanikai jellemzőkre. Ráadásul érzékenyek hidrolitikus degradációra. Térhálós polimerek esetében a molekulatömeg szinte végtelen, amely jelentősen hozzájárul a polimer szilárdságához, szívósságához, kémiai vagy kúszással szembeni ellenálló-képességéhez, ugyanakkor a nem kellő térhálósodási fok okozhat rosszabb mechanikai jellemzőket az elvárt értékekhez képest. Ezt DSC-vel tudjuk mérni a Tg ellenőrzésével (Tg nő a térhálósodási fok növelésével).

13 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekulatömeg 13

14 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekulatömeg 14 Molekulatömeg mérésre a gél-permeációs kromatográfia (GPC) áll rendelkezésre. Az elvárthoz (előírthoz) képest rosszabb mechanikai tulajdonságokkal rendelkező polimer alkatrész esetében célszerű meghatározni a molekulatömeget, és ha az túl kicsi, akkor azt vagy nem megfelelő feldolgozás vagy nem megfelelő alapanyag (eredetileg is túl kicsit molekulatömeg) okozta. Előbbi esetében a feldolgozó, utóbbi esetében az alapanyag-gyártó hibás a tönkremenetelért. PÉLDA: Rotációs öntött PE üzemanyagtartályok elrepedtek, mert a rotációs öntéshez nagyon jó folyóképességű (és emiatt kis molekulatömegű) polimert alkalmaztak. Nagyobb molekulatömeg ellenállt az üzemanyag kémiai hatásának, de ahhoz extrúziós fúvásra kellett átállni. Megoldás lehet még térhálósítható PE alkalmazása.

15 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekulatömeg 15 PÉLDA: Elmosogatott PMMA fröccsöntött pohárba whiskey-t öntöttek, amelynek hatására a pohár azonnal berepedezett. Az ok, hogy a mosogatás és száradás során egy víztartalom gradiens jött létre (felületen kisebb, magban nagyobb víztartalom), amely egy belső feszültséget okoz. Mivel a PMMA-nak önmagában nagy a viszkozitása, így a fröccöntéshez nagyon kis molekulatömegű (és ezátlal elfogadható viszkozitású) PMMA típust használtak. Az alkohol, mint a PMMA-ban feszültségkorróziót okozó anyag hatására mikrorepedések jelennek meg, amelyek nagyobb molekulatömeg esetében csak nagyon lassan fejlődnek ki, de esetünkben a kis molekulatömegű PMMA poháron azonnal megjelentek.

16 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekulalánc szerkezete, összetétel

17 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekulalánc szerkezete 17 Összetétel hatása a polimer merevségére, szívósságára: A tekeredett molekulaláncok nyújtás hatására kiegyenesednek, és addig biztos nem következik be a molekulalánc szakadása, amíg a nyújtás során tovább tud egyenesedni. Az egész folyamat hasonlítható egy rugó kiegyenesedéséhez. A molekulalánc szakadás nélküli nyújthatóságát (mozgékonyságát) az oldalcsoportok nagysága (relatív atomtömege) határozza meg (periódusos rendszerben az adott elem alatt). A H atom relatív tömege 1, amíg a fenol gyöké 77, ennek hatására a PE egy rugalmas és szívós polimer szemben a PS-sel, ami merev és rideg.

18 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekulalánc szerkezete 18 Összetétel hatása a polimer termikus stabilitására: A polimer molekulaláncban található atomok közti kötések erőssége jelentősen befolyásolja a polimer termikus stabilitását azaz nagy hőmérsékletnek való ellenálló-képességét, a bomlás megindulásához szükséges hőmérsékletet (oxigén nélkül!). Az oldalcsoportnak itt is nagy szerepe van: Pl. C-H és C-Cl kötés gyengébb, mint a C-F kötés, így a PVC kisebb termikus stabilitással rendelkezik, mint a PVF (Polivinil-fluorid). A termikus stabilitása Termogravimetriával (TGA) lehet mérni. A TGA mérés során egy kis mintát (5-15 mg) konstans fűtési sebességgel (pl. 10 C/perc) melegítenek és méri a minta tömegcsökkenését (és annak sebességét), amiből a degradációra (vagy pl. illékony adalékanyag távozására) lehet következtetni. Szokás levegő, oxigén és nitrogén (inert) atmoszféra alatt mérni. További lehetőség izotermikus (állandó hőmérsékletű) mérés, aholis célszerű a mintát a feldolgozási hőmérsékleten hőn tartani, így lehet következtetni arra, hogy mennyi ideig képes elviselni a minta az adott hőmérsékletet komolyabb degradáció nélkül (tartózkodási idő fontos fröccsöntésnél).

19 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekulalánc szerkezete 19

20 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekulalánc szerkezete 20 A PVC termikus stabilitása egy kritikus kérdés, mivel a Cl és H atomok leszakadásával HCl gáz képződik. Még ha kellő mennyiségű hőstabilizátort (termikus stabilizátor) tartalmaz a PVC, tűz esetén nagy mennyiségű HCl gáz képződik, amely a fém alkatrészekben korróziót okoz és nem mellesleg életveszélyes. (1) Illékony vegyületek bomlása (2) DOP lágyító bomlása (3) HCl képződés (4) C-C kötések felszakadása (5) CO2 képződés

21 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekulalánc szerkezete 21 Összetétel hatása a polimer oxidációjára: Az oxidációt leginkább a harmadrendű (tercier) szénatomról leváló hidrogén hatására a szénláncban szabadgyök képződik, amely reagál az oxigénnel és előbb peroxid gyök, majd pedig karbonil csoport (C=O kötés jön létre), azaz megkötődik az oxigén. Mivel az oxigén megkötésekor kettős kötés alakul ki, így a C-C kötés felbomlik, tehát a folyamat degradációhoz vezet. Leginkább emelt hőmérsékleten megy végbe a folyamat, de nagyon lassan akár szobahőmérsékleten is. Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópiával (FTIR) kimutatható a megkötött oxigén mennyisége. Az oxidáció ellen antioxidáns adalékanyag használata szükséges, amely önfeláldozó módon reagál a szabadgyökkel, legalábbis amíg van antioxidáns tartalom. Ennek megfelelően a legveszélyesebb pillanat a polimer életében a feldolgozás (emelt hőmérséklet) és az alkalmazás emelt hőmérsékleten. Ha elfogy az antioxidáns tartalom, onnatól a polimer ki van téve az oxidációnak. Legfőképpen a PE, PPhajlamos oxidációs degradációra.

22 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekulalánc szerkezete 22

23 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekulalánc szerkezete 23 Hőmérséklet szempontjából a tönkrementel egyrészt a kész termék elvetemedéséből (amorf polimereknél Tg felett, részben-kristályos polimereknél Tm felett), valamint termikus bomlásából ered. A termikus bomlásra oxigén jelenlétében az oxidáció folyamata is szuperponálódik egyben. Emelt hőmérsékleten a polimer termékek elvetemedése csökkenthető nagyobb molekulatömeggel, kristályos részarány növelésével, térhálósítással, szálerősítéssel vagy töltőanyagokkal.

24 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekulalánc szerkezete, összetétel 24 A kondenzációs polimerek, mint például a PA, PET, PC, PUR esetében a polimer molekulalánc gerince nem csak C-C kötéseket tartalmaz, hanem amid, észter, karbonát vagy uretán csoportokat is. Ezek a csoportok hidrolizálhatóak (megfordul a kondenzációs reakció). Akár 0.01% víztartalom is jelentősen csökkentheti a molekulatömeget a feldolgozási hőmérsékleten, így szárítási előkészültek szükségesek feldolgozás előtt. A hidrolízis felhasználás közben is létrejöhet, de jóval kisebb mértékben, mint feldolgozáskor. Továbbá a kondenzációs polimereknel kisebb a molekulatömege, mint a polimerizációs polimereknek, így egy esetleges molekulatömeg csökkenés drasztikusabb hatásokkal bír a polimer tulajdonságaira. Végül pedig észter csoportot tartalmazó polimerizációs (PMA) és kondenzációs (PET) polimer esetében az előbbi hidrolízise esetén nem csökken a molekulalánc (oldalág szakad le), amíg utóbbinál igen! Homo,- ko-, terpolimerek esetében egy, kettő, három monomer kombinációjából áll a polimer lánc. A gyártás során beállítható a monomerek típusa, aránya, és a kopolimerizáció típusa (blokk, oljott, random). Néha elég a két polimert összekeverni (blend), de a kopolimerként jobb tulajdonságokat mutatnak. Esetekben 1-2% komonomer tartalom is elég lehet a kopolimer módosítására.

25 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekulalánc szerkezete, összetétel 25

26 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre összetétel: adalékanyagok 26 Minden adalékanyag a polimer valamely tulajdonságát növelni hivatott, ugyanakkor bizonyos okokból hozzájárulhatnak az alkatrész tönkremeneteléhez: - Nem megfelelő mennyiség alkalmazása (túl kevés, túl sok) - Nem megfelelő adalékanyag használata (nem kompatibilis, nem hatékony, túlságosan illékony) - Felületre történő migrálás ( vándorlás ) (kompatibilitás-függő, feszültségkorrózió veszélye, más alkalmazásokkal nem összeegyeztethető, pl. színezékkel) - Nem egyenletes eloszlatottság PÉLDA: Szerves színezéket tartalmazó PS vállfa esetében váltottak PP-re, amelynek hatására, a PP-ből kimigrált az inkompatibilis színezék, és megfestette a rajtuk tárolt ruhákat (ez PS-nél nem történt meg). A PS esetében az amorf molekulaszerkezetbe beilleszkedtek a szerves színezék molekulái, amíg a részbenkristályos PP esetében az erős intermolekuláris erők miatt kiszorították a színezéket. Megoldás lehet PP esetében nem-migráló pigment (szervetlen színezék) használta a szerves helyett (habár előbbiből több kell és eloszlatása is nehezebb).

27 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre összetétel: adalékanyagok (színezékek) 27 Adalékanyagok, színezékek esetében fontos kérdés azok eloszlatottsága (diszperzív és disztributív). A fröccsöntőgép csigája általában nem túl jó keverő ( hagyományos csiga). Ha nincs tökéletes elkeveredés, akkor az eltérő régiók (adalékanyagban, színezékben dús szegény) eltérő tulajdonsággal bírhatnak (merevségben, hőtágulásban, stb), így potenciálisan repedések jelenhetnek meg. PÉLDA: Működő és tönkrement 33% üvegszálas PA-ból fröccsöntött fekete színezékkel gyártott termékek TGA és DSC vizsgálata. Kiderült, hogy más a színezék hordozója (PE és nem PA alapú mesterkeverék) és az üvegszál tartalom is, amire jól rávilágított a TGA és DSC vizsgálat.

28 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre összetétel: adalékanyagok (antioxidáns) 28 PÉLDA: Antioxidáns eloszlatása PE kábelbevonó extrudálás során nem sikerült teljesen, így a nagy (161 C) olvadáspontú adalék megjelent a termék felszínén. A megoldást az jelentette, hogy kisebb olvadáspontú (<100 C) antioxidánsra váltottak, mivel az jobb keveredést biztosít.

29 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre összetétel: adalékanyagok (égésgátlók) 29 Az általánosan használt halogénezett égésgátlók klórt vagy brómot tartalmaznak és illékony HCl-t vagy HBr-t hoznak létre emelt hőmérsékleten (de akár már 150 Con, a feldolgozásnál kisebb hőmérsékleten). Ezek a savas vegyületek a fröccsöntőgép alakadó szerszámát is kikezdhetik, legfőképpen ha együtt használják abrazív töltő vagy erősítőanyagokkal. Az használandó anyagok között (kétféle égésgátolt PA) ismét TGA méréssel lehet eldönteni, hogy melyiket fogják ténylegesen alkalmazni (amelyik nagyobb termikus stabilitással rendelkezik). Általánosságban véve a TGA méréssel össze lehet hasonlítani az illékony adalékanyagok polimerből való kimigrálásának hajlamát. Ezek alapján az illékony adalékanyag tartalmú polimert célszerű a lehetőségekhez képest kis hőmérsékleten (ömledék és szerszám) feldolgozni.

30 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre összetétel: adalékanyagok nem várt hatásai 30 PÉLDA: Többféle színezékkel fröccsöntött menetes PP kupak széttört, de csak az amelyik egy bizonyos színezéket tartalmazott. Megoldás: Kiderült, hogy ez a színezék hatékony gócképző is volt egyben és a részbenkristályos polimerek nagyobb zsugorodása miatt nagyobb feszültség érte összeszerelést követően, és ez a feszültség, valamint a tartályban tárolt vegyszer együttes hatásaként feszültség-korrózióval eltört. Más szerszám gyártása (a megfelelő méretekkel) drága lett volna, így más színezékre váltottak. A kristályos részarány DSC-vel mérhető: Nem lehet azt állítani, hogy az adalékanyag, amit a polimerbe töltöttünk, az ott is fog maradni A nagy hőmérséklet (feldolgozás vagy felhasználás) során az illékony adalékanyagok mennyisége csökkenni fog, így például egy antioxidáns esetében az oxidáció okozta tönkremenetel előbb bekövetkezhet. Az adalékok illékonyságát TGA-val lehet mérni. Alapvetően a nagyobb molekulatömegű adalékok (vagy adalék-polimerek) kevéssé hajlamosak kimigrálni és kevéssé illékonyak.

31 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre összetétel: véletlenszerű adalékanyagok 31 Az adalékanyagokat általában szándékosan adjuk hozzá az alap polimerhez tulajdonság-módosítás célzattal, ugyanakkor olyan anyagok is kerülhetnek a polimerhez, amit nem szerettünk volna hozzáadni, vagy tudtunk nélkül benne voltak. Ilyenek lehetnek: - Por, szennyeződés - Maradék alapanyag a csigából - Maradék monomer vagy oldószer - Víz - A szándékosan használt adalékanyag szennyeződése - Csiga vagy henger felületéről származó fém részecske PÉLDA: Többrétegű HDPE lemezből kivágással gyártott termékek esetében delaminációt figyeltek meg a vágási él mentén. A delaminált területek elemzése kimutatta, hogy szennyeződés jutott a lemezbe amely elszeparálta az alatta és felette lévő részeket, így nem tudott egybefüggő lemez létrejönni a tökéletes megolvasztás ellenére. A szennyeződés lehet víz is, ez is okozhat delaminációt lemezből való kivágás esetén a vágási él mentén.

32 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre összetétel: véletlenszerű adalékanyagok 32 PÉLDA: Koextrudált fehér ABS lemezben találtak szennyeződést. FTIR (Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópia) vizsgálattal elemezték a szennyeződést (hullámhossz vagy hullámszám függvényében mérik az infravörös sugárzás elnyelődését. A kész spektrummal be lehet azonosítani az alapanyagot) Kiderült, hogy a szennyeződés egy korábbi kompaundáláskor a csigában maradt PMMA alapanyag volt.

33 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre összetétel: véletlenszerű adalékanyagok 33 Maradék monomer vagy oldószer: Szinte lehetetlen, hogy olyan polimert állítsanak elő, amely nyomokban nem tartalmaz maradék monomert, vagy oldószert öntésnél. Ez legfőképpen az élelmiszeri csomagolásoknál fontos. Víz: Mindenhol megtalálható (levegő nedvességtartalma), így különösen oda kell rá figyelni. Feldolgozáskor hidrolízist okozhat, így a molekulatömeg csökken, de kész termék esetében a vízfelvétel lágyító hatással bír. Leginkább a kondenzációs polimerek (PET, PC, PA) vannak kitéve roncsoló hatásának, mivel egyébként is kisebb a molekulatömegük, mint a polimerizációs polimereké így akár % ( ppm) is jelentős csökkenést eredményezhet szilárdságban, vagy átlátszó polimer foltossá, homályossá válhat, esetleg üregek jöhetnek létre. A vízfelvétel továbbá a tűrésezett méreteket tűrésen kívülre viheti. PÉLDA: Fröccsöntött PA termék Floridában tökéletesen működik (párás levegő), amíg Angliában januárban (száraz levegő) eltört. A PA vízfelvétele 2-4% is lehet, ami lágyítja.

34 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre összetétel: véletlenszerű adalékanyagok 34 A szándékosan használt adalékanyag szennyeződése: PÉLDA: A színezék könnyebb elkeverésére a színezék gyártók néha olajos vegyületet adnak a mesterkeverékhez (és ezt feldolgozók nem mindig tudják, sőt, sok esetben a mesterkeverék összetétele ipari titok). Fehér színű HDPE fecskendő még a használat előtt eltört. A törött fecskendők felszínén dibutil-ftalátot találtak, amely a titánium-dioxid, mint fehér színezék elkeverését segíti elő. Mivel a HDPE részbenkristályos, ez növelte a dibutil-ftalát migrációs hajlamát. A dibutil-ftalát végül feszültség-korróziót okozott és tönkremenetelt okozott a HDPE-ben. PÉLDA: Csiga vagy henger felületéről származó fém részecske: A csiga vagy henger átmeneti-fém bevonata az idővel csökken, így időközönként újra fel kell azt vinni. Nyomokban megjelenhetnek az átmeneti-fémek a polimer termékben.

35 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekuláris rendezettség

36 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekuláris rendezettség 36 Az intermolekuláris rendezettséget hőre lágyuló polimereknél egyrészt a kristályos részarány (kristályosság) jelenti, másrészt pedig az orientáció és ennek egyik negatív hatása a befagyott (belső) feszültség. A kristályos részarány szinte 0 és 100% között változhat, előbbi esetben amorf polimerről beszélünk. Amorf polimerenél Tg feletti hőmérsékleten drasztikusan lecsökken a merevségük, amíg részben kristályos polimerek Tg fölött is alkalmazhatóak akár a Tm-hez közeli hőmérsékletig. További intermolekuláris rendezettség lehet hőre keményedő polimereknél maga a térháló. Magát a térhálót leginkább a termomechanikai tulajdonságok növelése céljából hozzuk létre.

37 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekuláris rendezettség 37

38 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekuláris rendezettség 38 Fröccsöntésnél a molekulaláncok (vagy az erősítőszálak) mindenképpen orientálódnak. A molekulaláncok terheletlen állapotban egy véletlenszerű tekervényre, rugóra hasonlítanak, így a nagy feldolgozási sebesség, nyírás hatására orientálónak, elkezdenek kiegyenesedni. Gyors hűtés és kellően nagy (utó-)nyomás hatására nem hagyjuk visszaalakulni, relaxálódni (feszültség-mentesíteni) a molekulaláncokat és befagyasztjuk bennük ezt feszültséget, amely feszültség igyekszik az eredeti, tekervényes állapotba visszavinni a molekulát. A fröccsöntött termékek belső feszültsége mérsékelhető nagyobb ömledék és szerszámhőmérséklet alkalmazásával, valamint az utónyomás nagyságának és idejének csökkentésével, hogy legyen az orinetálódott molekulaláncoknak ideje relaxálódni.

39 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekuláris rendezettség 39 Az orientáció, mint a molekulák (és az esetleges erősítőanyagok) irányultságának a beállítása, beállíthatósága (gát elhelyezésével) tervezés szempontjából előnyös, ugyanakkor az orientáció, mint az molekulák túlzott kiegyenesedése és ennek az állapotnak a rögzítése belső, befagyott feszültségként már káros. Megfelelő hőmérsékleten és idővel a molekulák visszaalakulnak, így a belső feszültség eliminálható, azaz Tg fölötti hőntartással (amorf polimereknél) a polimer termék a belső feszültségének mértékben el fog torzulni. Ezzel a módszerrel jól mérhető a belső feszültség mértéke. További lehetőség átlátszó, azaz leginkább amorf polimerek esetében a feszültségoptikai vizsgálat. Polarizált szűrőn keresztül vizsgáljuk a terméket, alkatrészt és a belső feszültségekről a szintvonalak sűrűségéből lehet következtetni.

40 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre molekuláris rendezettség 40 Ez a belső feszültség többféleképpen is tönkremenetelhez vezethet: - További, külső igénybevétel szuperponálódásik a belső feszültségre, így a termék az eredeti teherbíráshoz képest kisebb igénybevételnél is törik, - Vetemedés (főképp emelt hőmérsékleten) - Feszültségkorrózió (utóbbi esetében valamely vegyszer is szükséges). PÉLDA: SAN-ból készített zongora billentyűk eltörtek, amikor keton oldószerrel tisztítottak egy, a billentyűkhöz közeli alkatrészt. Kiderült, hogy jelentős belső feszültséget tartalmaztak a billentyűk, amely feszültség és a vegyszer együttesen feszültségkorróziót okozott. A tanulság, hogy a feszültségkorrózió esetében a feszültség nem csak a külső feszültségből, azaz igénybevételből származhat, de lehet belső is! A termék hatalmas belső feszültségét bizonyítja a Tg feletti hőntartásból származó deformációja. Megoldás a fröccsöntési ciklus átalakítása, hogy legyen ideje a molekuláknak relaxálódni (nagyobb szerszámhőmérséklet, hosszabb tartózkodási idő, kisebb utónyomás).

41 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre megolvasztás mértéke 41 Az alapanyag nem kellő mértékű megolvasztása is okozhat tönkremenetelt. Teljes megolvasztáshoz kellő hőmérséklet (és/vagy nyírás), valamint idő szükséges. PÉLDA: PE tömlő esetében megváltozott a tönkremenetel fajtája szívósról rideg töréssé pusztán azért, a feldolgozás során nem volt kellően megolvasztva az alapanyag, ezért saját magával (a megömlesztett és nem kellően megömlesztett részek között) nem alakult ki jó kohéziós kapcsolat.

42 Alapanyag tulajdonságainak hatása a tönkremenetelre fizikai öregedés 42 Gyakorlatilag minden fröccsöntött polimer termék tartalmaz valamelyest belső feszültséget, amely hatására fizikai öregedés jön létre, amely jelentősen felgyorsul a Tg-hez közeli (de mindenképpen az alatti) hőmérsékleten. A fizikai öregedés hatására valamelyest nő a merevség és a szilárdság, de csökken az ütésállóság és a nyúlás, tehát ridegebb lesz a polimer termék. Különösen az amorf polimerek vannak kitéve a fizikai öregedésnek. Ezt DSC-vel lehet ellenőrizni, mivel a Tg-nél nem csak alapvonal eltolódás, hanem egy endoterm csúcs is látható, amelyet entalpia relaxációnak hívunk. Az endoterm csúcs mértéke arányos az öregedési folyamat előrehaladtával. Ha a Tg után közvetelnül nem endoterm, hanem exoterm csúcs látható, az pedig a belső feszültség felszabadulására utal.

43 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre

44 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre 44 A tervezőnek nem csak az alkatrész konstrukcióját (design) kell megalkotnia, de ő felel egyben az alapanyag-kiválasztásért (és a gyártástechnológia kiválasztásáért is). A kész, beépített műanyag alkatrész tönkremenetelét alapvetően három ok indukálhatja: - Terhelés (nagysága és ideje) - Felhasználási hőmérséklet - Környezeti hatások (páratartalom, időjárás (UV, víz), vegyszerek jelenléte) Sikeres termék gyártásának feltételei az alábbiak pontos megválasztása: - Alapanyagkiválasztás (típus, molekulatömeg, MFI, összetétel, forrás, megengedett regranulátum mennyiség, mechanikai tulajdonságok), - Tervezési előírások (mérettűrések, beszívódás, lunkerek, felületi érdesség, osztósík, sorja, meglövés helye, vetemedés), - Teljesítőképességi előírások (szimulált felhasználási körülmények, vizuális tesztek esztétikai megfelelőségre (szín, folyásnyomok, beszívódások)).

45 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre 45 A tervezéskor elkövetett leggyakoribb hibák, vagy nem figyelembe vett műanyagtulajdonságok: - Feszültség (belső, befagyott feszültség és külső igénybevétel okozta feszültség). A kettő gyakran szuperponálódik, így a darab a belső feszültséges helyen törik. Belső feszültséget okozhat a túl kis szerszám és ömledékhőmérséket (ciklusidő minimalizálása érdekében), és/vagy a túl nagy és hosszú utónyomás, - Feszültségkorrózió, - Szívós rideg viselkedési átmenet, - Ciklikus terhelés (fárasztás) okozta melegedés (akár Tg-ig, vagy fölé is), - Kúszás, - Ütésállóság, - Összecsapási hibahely, - Zsugorodás (eltérő hőtágulás műanyagok és fémek között), vetemedés, - Színeltérés (falvastagságtól függ a színmélység!), - Gát elhelyezése (nem esztétikus megjelenés látható felületen), - Kellő mértékű oldalferdeség, - Beszívódás (változó falvastagság, bordák, tubusok környékén), - Előre nem látott használati körülmény vagy mód (farzsebben hagyott mobillal leülni nem egy hagyományos használati körülmény a telefonnak, de előfordulhat).

46 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre 46 Felhasználási körülmények együttes hatása (1+1=10, mintsem 2 ). Tipikus példa erre a feszültségkorrózió. Belső vagy külső feszültség és megfelelő vegyszer együttesen feszültségkorróziót okozhat az arra fogékony polimer termékben, amíg az külön-külön mindkettőnek ellenáll. A feszültségkorrózió során a vegyszer bediffundál a polimerláncok közé, megnöveli aktivitásukat, lecsökken a Tg, és a szilárdság. A csökkent szilárdság miatt kisebb külső vagy belső igénybevétel esetén is mikrorepedések jelennek meg, amelyek továbbterjednek és végbemegy a tönkremenetel. Amorf polimerek jobban ki vannak téve ennek a hatásnak. PÉLDA: Fröccsöntött alkatrészben található menetes inzertbe a fém csavart ragasztóval rögzítették. A ragasztó nem ért hozzá a műanyaghoz, csak a két fém alkatrészhez, ugyanakkor a ragasztó illékony részei kicsapódtak az inzert melletti műanyagon. Mivel az inzert körül nagy a feszültség a műanyag és az inzert eltérő hőtágulása miatt, így együttesen a feszültség és a vegyszer feszültségkorróziót okozott.

47 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre 47

48 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre 48 Szívós rideg viselkedés közti átmenet: a szívós anyagok is viselkedhetnek ridegen, kellően kicsi hőmérsékleten, vagy kellően nagy falvastagság, vagy kellően nagy sebességű terhelés esetén. Hosszútávú igénybevétel esetében a nagyobb konstans terhelés hatására jellemzően szívós tönkremenetelt, amíg kisebb terhelés hatására rideg tönkremenetelt tapasztalhatunk.

49 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre 49 Ciklikus terhelés (fárasztás) esetén a feszültség gerjesztés és a deformáció válasz közötti fáziseltolás következmények, hogy minden egyes terhelési ciklusban a mechanikai igénybevétel egy része hőként jelenik meg az alapanyagban. Mivel a polimerek rossz hővezetők, így a hőt nem tudják kellően rövid idő alatt elvezetni, és előfordulhat, hogy Tg-t is eléri a hőmérséklet, azaz kilágyul az alapanyag. A polimerek ilyen jellegű tulajdonságáért a veszteségi modulus vagy még inkább a veszteségi tényező a felelős, amely a bevitt mechanikai energia hőenergiává alakult részével arányos. Attól függően, hogy mekkora a veszteségi modulus és tényező, a ciklikus terhelés hatására a polimer tönkremenetele lehet: - a mechanikai terhelés hatására létrejövő repedések által (kis veszteségi tényező, a képződő hőt elvezeti az alkatrész). Pl. rideg PVC, epoxi, - a fejlődő hő által (nagy veszteségi tényező, nem tudja elvezetni az alkatrész). Pl. PP, PE, PA, - vegyesen a repedések és a fejlődő hő hatására. Pl. PMMA, PET, PC. Kristályos polimerek és a nagyobb molekulatömegű polimerek jobban ellenállnak a fárasztásnak.

50 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre 50 PÉLDA: PC zsanér és fém csap esetében a fém csapot kenőzsírral kenték be. A ciklikus terhelés (feszültség) és a vegyszer jelenlétének hatására feszültségkorrózió lépett fel. Erről a hullám alakban terjeszkedő repedések árulkodnak.

51 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre 51 Kúszás: Ez a jelenség tehető felelőssé azért, hogy a műanyagokat nem tudják bármely, tartós igénybevételű alkatrészként alkalmazni. Rövididejű terhelések esetén szinte teljesen rugalmas testként képesek viselkedni, ugyanakkor hosszútávú vizsgálatok esetében szilárd állapotban is különösen nagy viszkozitású anyagként viselkednek. A kúszás törést akkor okoz, ha a deformáció túllépi azt az értéket amit az alapanyag (és termék design) el tud viselni (deformációra való méretezés a fémekkel szemben!). Az alapanyag tulajdonságai közül az alábbi tényezők befolyásolják a kúszással szembeni ellenálló-képességet: - összetétel: az oldalcsoportok nagysága (hasonlóan a merevséghez). Minél nagyobb az oldalcsoport relatív atomtömege, annál merevebb és egyben annál ellenállóbb a polimer a kúszással szemben, - Molekulatömeg, - Kristályos részarány (részben-kristályos polimerek ellenállóbbak), - Fázisállapot (Tg felett fokozottabb a kúszási hajlam), - Erősítő-, és töltőanyagok.

52 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre 52 Kúszás hosszútávú előrejelzése: értelem szerűen nincs idő 5-10 évig megfigyelni egy igénybevett prototípus kúszását sorozatgyártás előtt. Ezért a hosszútávú viselkedést úgy becslik, hogy vagy az adott terhelési szinthez képest nagyobb terhelési szinten (terhelési szint idő ekvivalencia) vagy az adott hőmérsékleten képest nagyobb hőmérsékleten (hőmérséklet idő ekvivalencia) végeznek kúszásmérést és eltolással illesztik össze a görbéket, amely így vagy az adott terhelési szinthez, vagy az adott hőmérséklethez tartozó hosszútávú viselkedést írja le! PÉLDA: Összecsapási hibahellyel rendelkező üvegszálas PP hosszútávú viselkedését vizsgálták óra után, de a tervezett élettartam elérése előtt eltörtek a prototípusok, habár a terhelés az összecsapási hibahelyhez képest is enyhébb volt (esetünkben a hibahellyel rendelkező prototípus szilárdsága 90%-a volt a hibahelyet nem tartalmazóénak). Mivel sem a terhelés nem lehetett csökkenteni, sem pedig a hibahely minőségét javítani, így PA-ra váltottak. A víztartalom hatását is kimérték.

53 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre 53

54 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre 54 PÉLDA: Hőre keményedők is kúsznak; alagút beton darabjait a mennyezethez acél tüskékkel rögzítették, amelyeknek pozícióját pedig epoxi ragasztóval biztosították. A felhasznált epoxinak túl nagy volt a kúszása, idővel engedett, és a betontömb leesése emberáldozatot követelt. Kiderült, hogy a használt epoxi kevéssé volt térhálósítva. Az újonnak használt, nagy térháló fokú epoxival való vizsgálatok rámutattak, hogy ez az epoxi típus gyakorlatilag nem kúszik. Azóta ezt sikeresen alkalmazzák.

55 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre 55 Ütésállóság: Sok tervezési és alapanyag paraméter befolyásolja az ütésállóságot mint például a bordák, furatok, sarkok kialakítása, a molekulatömeg, oldalágak relatív atomtömege (kisebb nagyobb ütésállóság), kristályos részarány (kisebb nagyobb ütésállóság), kristályos szemcsenagyság (kisebb nagyobb ütésállóság), termikus előélet, kitöltés (orientáció), regranulátum mennyisége. Az ütésállóság a terhelés paramétereitől is függ, mint például a hőmérséklet és a terhelés sebessége. A polimerek egyik legfőbb előnyös tulajdonsága a csillapítás (veszteségi tényező, veszteségi modulusz), amelynek hatására a bevitt mechanikai energia egy része hővé alakul. Tervezési paraméterek, amelyek befolyásolják az ütőszilárdságot: - Bemetszés, horony, összecsapási hibahely, gát helye, - Éles sarok, - Furat, - Hirtelen falvastagság változás. Ezeket a geometriai megfontolásokat a tervező részben kézben tudja tartani kellően nagy sugárral, lekerekítéssel, egyenletes geometriai átmenetekkel, ugyanakkor a feszültséggyűjtő helyek egy részét, mint például a lunkerek, összecsapási hibahelyek, töltőanyagok nem tudja kontrollálni a tervező. A töltőanyagok közül a Talkum (lemezes szerkezetű) növeli az ütőszilárdságot az esetek többségében.

56 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre 56

57 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre 57 PÉLDA: Fröccsöntött PP kenyértartók esetében egy csatornát alakítottak ki, hogy a kenyértartókat egymás tetejére lehessen helyezni. A csatornák esetében viszont lekerekítés nem került kialakításra, így azok feszültséggyűjtő helyként viselkedtek és eltörtek.

58 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre 58 Összecsapási hibahely: Abban az esetben képződik, ha az ömledék a kitöltés folyamán szétválik, majd újra találkozik és a kész terméken egy mechanikailag gyenge helyet alkotnak. A találkozás szögétől függően összecsapási (rosszabb) vagy összefolyási hibahelyről beszélhetünk. Ha az összecsapást a tervezés szempontjából nem tudjuk elkerülni, akkor megfelelő alapanyagválasztással (kis viszkozitás), gépparaméterekkel (nagy ömledék és szerszámhőmérséklet, hosszú utónyomás) kell biztosítani a megfelelő összehegedést, vagy az összecsapási hibahelyet a meglövés segítségével kell terhelés szempontjából nem kritikus helyre pozícionálni. Szálerősített polimerek esetében fokozottan érvényes az összecsapási hibahely gyengítő hatása. Az összecsapás során egy V horony alakul ki, ahogy a találkozó ömledékfrontok kiszorítják a levegőt. A horony mérete befolyásolható a kilevegőztetéssel. A V horonyhatására jelentősen csökken az ütőszilárdság ( bemetszett termék). Nem csak fröccsöntött, de extrudált termékek is ki vannak téve ennek a hatásnak (szerszám belső mag felfüggesztő csavarok).

59 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre 59

60 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre 60

61 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre 61 Vetemedés: A vetemedés fő okozója az egyenetlen zsugorodás. Ha a zsugorodás okozta feszültség (az orientált és nyújtott molekulaláncok szeretnének visszatérni eredeti, tekeredett alakjukba) nagyobb, mint az alapanyag (és termék együttes) merevsége, akkor vetemedés jön létre, ellenben ha az alapanyag (és termék együtt) a merevebb, akkor belső feszültség jön létre. A vetemedés tehát nem más, mint a termék egyenetlen belső feszültségének felszabadulása. Ebből következik, hogy nem lehet tökéletesen elkerülni, csak lehetőség szerint minimalizálni a belső feszültséget fröccsöntött termékekben. Egyenetlen zsugorodást okozhat: - Eltérő falvastagságú helyek - Orientációs hatás (elsősorban szálerősítésnél) - Egyenetlen hőelvonás (és az abból fakadó kristályosodásbeli különbségek) Különböző alkatrészek összeszerelésekor vetemedést okozhat, ha túl nagy a hőtágulási tényező különbség, vagy a vízfelvételi különbség az egyes alkatrészek anyagai között, esetleg az utókristályosodás okoz méretbeli változásokat, elsősorban csökkenést (szerszámhőmérséklet hatása).

62 A terméktervezés és az alapanyag kiválasztásának hatása a tönkremenetelre 62

63 Példák a helytelen terméktervezés és alapanyag-kiválasztás okozta tönkremenetelre 63

64 Helytelen terméktervezés vagy alapanyag-kiválasztás PÉLDÁK 64 PÉLDA: Fröccsöntött PVC gyártásához készítettek egy új szerszámot, amely mindenben tekintetben azonos volt a régivel (a régi klónja ). Az új szerszámban gyártott termékek selejtaránya megnőtt, azok sok esetben eltörtek. Megoldás: A régi szerszámban gyártott termékek esetében a PVC (HCl fejlődik feldolgozás során) az éles sarkokat idővel jobban lekerekítette, viszont az új szerszámban ezek az éles sarkok kezdő törést okoztak.

65 Helytelen terméktervezés vagy alapanyag-kiválasztás PÉLDÁK 65 PÉLDA: Csőszerű fröccsöntött alkatrészeket ultrahangos hegesztéssel szerelték össze, egyes esetekben ezek eltörtek. Megoldás: Az eltört alkatrészek mind kiestek a körkörösség tűrésből. Ultrahang hegesztés során pedig ebben az esetben az ömledékállapotba lépő műanyag nem lefelé haladt, hanem a gyűrűt kifelé feszítette (mivel volt helye oda befolyni).

66 Helytelen terméktervezés vagy alapanyag-kiválasztás PÉLDÁK 66 PÉLDA: Fröccsöntött PP vízszűrő zárókupakja, amely leszorít egy O-gyűrűt eltört egyéves használat után. Megoldás: Mivel összeszerelt állapotban a kupak leszorítja az O-gyűrűt, ezért természetesen az is visszahat a kupakra, és a kupak menetes falára egy húzóerő ébred. Ez a húzóerő a kúszás jelensége miatt vezetett a tönkremenetelhez. A PP szobahőmérsékleten ráadásul Tg felett van, így fokozottabban ki van téve a kúszásnak. Tervezés szempontjából egy lehetséges megoldás, ha a menetes kupak vállát meghosszabbítják, így az felütközik és az O-gyűrűre ható erőt (és ezáltal a kupakra visszaható erőt) le lehet határolni (túlhúzni ekkor is lehet, ebben az esetben a menetben következhet be a törés).

67 Helytelen terméktervezés vagy alapanyag-kiválasztás PÉLDÁK 67

68 Helytelen terméktervezés vagy alapanyag-kiválasztás PÉLDÁK 68 PÉLDA: Munkagépben található, forró hidraulikaolaját szállító szeleptest elrepedt. POM alapanyagot használtak, ami jó választás (hidraulikaolajnak ellenáll, hőtűrése megfelelő). Megoldás: A tervezésnél nem fröccsöntéshelyesre alakították át a korábbi, alumínium szeleptestet, hanem meghagyták annak falvastagságait, ami lunkerképződéshez vezetett. Ráadásul a menetes résznél lévő éles sarok inicializálta a törést. Áttervezés során a falvastagságot egyenletesebbét tették, éles sarkokat megszűntették.

69 Helytelen terméktervezés vagy alapanyag-kiválasztás PÉLDÁK 69 PÉLDA: Vízszűrő menetes része körül egy repedés indult meg, amely végül töréshez, és komoly anyagi károkhoz vezetett, mivel elöntötte a lakást a víz. A menetes rész környékén egy összecsapási hibahely található. Megoldás: A menetes résznél a design megengedte a túl nagy nyomatékkal való becsavarást. Ezt egy vállal határolták le.

70 Különféle polimerek tipikus tönkremeneteli fajtái 70

71 Különféle polimerek tipikus tönkremeneteli fajtái 71 Lágy Polivinilklorid (PVC): Nagy lágyító tartalmú, flexibilis, ezért általában hajlékony termékek esetében alkalmazzák, így sok esetben fárasztó (hajlító) igénybevételt kap, ami idővel a tönkremenetelhez vezet. Kemény Polivinilklorid PVC: Csekély ütőszilárdságú, rideg polimer. Általában a dinamikus igénybevétel vezet tönkremenetelhez. Polisztirol (PS) és származékai: PS homopolimer egy merev, rideg polimer. Kopolimerje a SAN (Sztirol-akrilnitril), vagy a gumival módosított PS a HIPS (High Impact PS) már kevéssé. Az ABS (Akrilnitril-butadién-sztirol), ami pedig a gumival (butadién) együtt polimerizált SAN kopolimer pedig már jó ütésállósággal rendelkezik. A gumitartalom 5-30% között mozog általában. Bemetszésre, feszültségkorrózióra érzékenyek. PÉLDA: Autóba helyezhető parkolócédulát EVA-ból gyártották, de a nyári hőmérséklet miatt (autóban akár C) kilágyult. Helyette HIPS-re váltottak, ami viszont berepedt. A megoldást HDPE jelentette, megfelelő antioxidáns tartalommal. A HDPE hőtűrése nagyobb (Tm=135 C) és kevéssé érzékeny a bemetszésre, vágásra.

72 Különféle polimerek tipikus tönkremeneteli fajtái 72 Polietilén (PE): A PS-hez képest jóval rugalmasabb, szívósabb, mivel a C-C főláncból csak egy kis relatív atomtömegű atom (H) jelenik meg oldalcsoportként %-ban kristályos (LDPE, HDPE), így rugalmas fóliáktól kezdve merev, igénybevett alkatrészekig terjedhet az alkalmazása a kristályos részarány függvényében. Hidegálló, mivel a Tg-je -125 C. Tönkremenetelt okozhat az oxidatív degradáció (antioxidáns szükséges), UV sugárzás (korom használata) és a feszültség-korrózió. Az antioxidáns tartalom a felhasználás során idővel csökken, de egyben figyelni kell a feldolgozásra is, mivel ott is elhasználódhat, hiszen nagy hőmérsékleten történik az ömledék alakadása. PÉLDA: Feszültségkorrózió által tönkrement folyékony szappanos palack és tusfürdős kupak (vegyszer + feszültség).

73 Különféle polimerek tipikus tönkremeneteli fajtái 73 Oxidatív degradáció (oxidáció) mértékének meghatározása: Oxidatív degradációt hő (és oxigén), valamint UV sugárzás okozhat. Ellene antioxidáns adalékanyaggal védekezhetünk, de ennek tartalma a polimer granulátumban az életciklusa során (feldolgozás és felhasználás) folyamatosan csökken. Az antioxidáns tartalom közvetetten vizsgálható DSC-vel, azon belül pedig úgynevezett OIT (oxidációs indukciós idő) méréssel. A mérés során inert atmoszférában felhevítik a mintát adott hőmérsékletre, ott hőn tartják és vizsgálat az inert atmoszféra oxigénre való átkapcsolásával kezdődik. Az OIT így az az idő, amely az oxidatív degradáció megkezdése előtt eltelik, azaz, hogy mennyi időt bír ki a minta emelt hőmérsékleten, oxigén atmoszférában degradáció nélkül. Ez az idő minél nagyobb, annál tovább fogja bírni a termék oxidatív degradáció nélkül. A nulla idő pedig azt jelenti, hogy a termék ki van téve oxidatív degradációnak. A másik módszer, amivel már nem az antioxidáns tartalomra lehet következtetni, hanem a bekövetkezett degradáció mértékére az az FTIR (Fourier transzformációs infravörös spektroszkópia). Itt a felvett spektrumon az oxidatív degradáció során a polimer láncban megkötött oxigén (C=O, karbon csoportok, /cm hullámszámnál) mennyiségét lehet vizsgálni.

74 Különféle polimerek tipikus tönkremeneteli fajtái 74

75 Különféle polimerek tipikus tönkremeneteli fajtái 75 PÉLDA: PE hordó fedél kültéri használat során idővel berepedezett, eltört. PÉLDA: Művirág 15 év után saját súlya alatt letört.

76 Különféle polimerek tipikus tönkremeneteli fajtái 76 Polipropilén (PP): Nagyjából ami igaz volt a PE-re az igaz a PP-re is, azaz a PP fő tönkremenetelei közé tartozik az oxidatív degradáció (még fokozottabban is, mint a PE esetében). A PP ellenben nem érzékeny a feszültségkorrózióra, de nem túl hidegálló, mivel a Tg-je -20 C, ami alatt ridegen viselkedik. PÉLDA: Egy termék folyamatos, problémamentes gyártása, alkalmazása után egy idővel elkezdtek megjelenni ridegebben viselkedő termékek is a gyártási paraméterek és az alapanyag állandóságának ellenére. Megoldás: A mesterkeverék pigment tartalma megváltozott, ami gócképzőként hatott és ezáltal befolyásolta a kristályos részarányt. Mindezt TGA és DSC vizsgálattal ellenőrizték. Nagyobb kristályos részaránynál ridegebb lesz a PP.

77 Különféle polimerek tipikus tönkremeneteli fajtái 77 Polimetilmetakrilát (PMMA): Szobahőmérsékleten rideg polimer, és nem túl karcálló, ami azért fontos, mivel főleg átlátszó alkalmazásokban használják. Feszültségkorróziónak ki van téve, főként kis molekulatömeg mellett. Poliamid (PA): A PA tönkremenetelét okozhatja a feldolgozás előtti víztartalma (feldolgozás során hidrolízis útján degradálódik), a feldolgozás utáni vízfelvétele (méretbeli változások), vagy a kristályos részaránya, amit a feldolgozás során kontrollálni kell (utókristályosodás), hogy méretpontos terméket lehessen gyártani. Ennek elkerülésére célszerű gócképzőket alkalmazni, hogy a feldolgozás során kikristályosodjon, és ne az utókristályosodás során fejeződjön be a kristályosodása. Gumi: Mivel a Tg-je szobahőmérséklet alatt van, így önmagában egy rugalmas polimerről van szó (szobahőmérsékleten nagyrugalmas, azaz gumiszerű állapotban van). Nagyon szívós. Sok esetben erősen koptató alkalmazásokban használják, aholis az anyagmennyiség folyamatosan csökken (pl. gumiabroncs). Fő tönkremenetelei az alábbiak: Túlterhelés, fárasztás, környezeti hatások (ózon, oxidáció, UV, páratartalom, hő, kémiai és biológiai támadás ).

78 Különféle polimerek tipikus tönkremeneteli fajtái 78 Egészségügyi vonatkozások: PVC lágyítók: évig a DOP (dioktil-ftalát) volt a leggyakrabban alkalmazott lágyító, amíg ki nem derült, hogy a PVC-ből kijutva (migrál a lágyító) és az emberi szervezetbe bejutva megavarja az endokrin rendszert (hormonokat). Továbbá égésekor HCl és dioxin keletkezik. PC és epoxi monomer: A Bisphenol A momonert szintén az endokrin rendszer megzavarásáért kezdik betiltani. Leginkább a minél fiatalabbak vannak kitéve ennek veszélyeinek. Mindkét esetben az élelmiszerrel, vagy emberrel közvetlenül érintkező ilyen jellegű termékeket kezdik betiltani és alternatív megoldásokat keresnek.

79 Feldolgozás okozta tönkremenetel 79

80 Feldolgozás okozta tönkremenetel 80 A polimerek előnyös tulajdonságait, mint a szilárdság, vegyszerekkel szembeni ellenálló-képesség, feszültségkorrózióval szembeni ellenálló-képesség, a nagy molekulatömegük okozza. Ugyanakkor egy nagy molekulatömegű polimer egyben nagy viszkozitást is jelent, ami a feldolgozást nehezíti (nagy nyomás kell az alakadáshoz). Ezek kapcsán a feldolgozás során a legfőbb feladat: - A molekulatömeg megőrzése, degradáció elkerülése, - Befagyott feszültségek minimalizálása (Gépparaméterek!). Feldolgozás szempontjából a minél kisebb molekulatömegű polimert a legkönnyebb feldolgozni (kis viszkozitás), de a kis molekulatömeg miatt a felhasználás során bekövetkező tönkremenetel esélye fokozottan nő. A feldolgozás az egyik legdurvább igénybevétel a polimer számára hőmérséklet és nyírás szempontjából, így sokszor előfordulhat, hogy a feldolgozás utáni kész termék szemrevételezés alapján kiváló, de valójában már tönkremenetelre van utalva. A feldolgozási hőmérséklet esetleges degradáló hatását TGA-val, illetve DSC-vel lehet mérni. Ezek alapján célszerű módosítani a feldolgozási hőmérsékletet ha szükséges. További lehetőség az MFI mérés, ahol a degradációt a megnövekedett folyóképesség jelzi.

81 Feldolgozás okozta tönkremenetel 81

82 Feldolgozás okozta tönkremenetel 82 A feldolgozás során vagy közvetlenül utána esetlegesen bekövetkező jelenségek: - Hőmérséklet és nyírás okozta degradáció, - Hidrolízis okozta degradáció (kondenzációs polimerek esetében, PC, PET, PLA, PA, PU), - Oxidáció okozta degradáció (poliolefinek esetében, PE, PP), - Polimer láncból történő vegyület kicsapódása okozta degradáció (HCl a PVC-ből és ecetsav (CH 3 COOH) a PVA-ból és EVA-ból), - Utókristályosodás (ami további zsugorodást okoz). Mérettűrésekben okozhat problémát, célszerű úgy feldolgozni a polimert, hogy elérje a feldolgozás során a végső kristályos részarányt és ne a tárolás, vagy alkalmazás során, - Kristályos részecskenagyság (nem azonos a részaránnyal!) befolyásolja az ütőszilárdságot. Gyors hűtéssel kisebb, lassú hűtéssel nagyobb krisztallitok alakulnak ki. A kisebb krisztallitok nagyobb ütőszilárdságot és jobb átlátszóságot jelentenek, - Belső feszültség (befagyott orientáció) felszabadulása a tárolás vagy alkalmazás során, amely vetemedést eredményez (molekulaláncok visszatérnek eredeti, göngyölt alakjukhoz), - Kis molekulatömegű anyagok, lágyítók, adalékanyagok mennyiségének csökkenése migráció által.

Polimerek alkatrészek tönkremenetele Dr. Tábi Tamás

Polimerek alkatrészek tönkremenetele Dr. Tábi Tamás Polimerek alkatrészek tönkremenetele Dr. Tábi Tamás 2016. Október 26. Tönkremenetelt befolyásoló fő tényezők Tönkremenetelt befolyásoló fő tényezők 3 Az alábbi négy fő tényező befolyásolja, hogy az adott

Részletesebben

Anyagválasztás Dr. Tábi Tamás

Anyagválasztás Dr. Tábi Tamás Anyagválasztás Dr. Tábi Tamás 2018. Február 7. Mi a mérnök feladata? 2 Mit kell tudni a mérnöknek ahhoz, hogy az általa tervezett termék sikeres legyen? Világunk anyagai 3 Polimerek Elasztomerek Fémek,

Részletesebben

Anyagok az energetikában

Anyagok az energetikában Anyagok az energetikában BMEGEMTBEA1, 6 krp (3+0+2) Környezeti tényezők hatása, időfüggő mechanikai tulajdonságok Dr. Tamás-Bényei Péter 2018. szeptember 19. Ütemterv 2 / 20 Dátum 2018.09.05 2018.09.19

Részletesebben

Műanyagok tulajdonságai. Horák György 2011-03-17

Műanyagok tulajdonságai. Horák György 2011-03-17 Műanyagok tulajdonságai Horák György 2011-03-17 Hőre lágyuló műanyagok: Lineáris vagy elágazott molekulákból álló anyagok. Üvegesedési (kristályosodási) hőmérséklet szobahőmérséklet felett Hőmérséklet

Részletesebben

Műanyagok Pukánszky Béla - Tel.: Műanyag- és Gumiipari Tanszék, H ép. 1. em.

Műanyagok Pukánszky Béla - Tel.: Műanyag- és Gumiipari Tanszék, H ép. 1. em. Műanyagok Pukánszky Béla - Tel.: 20-15 Műanyag- és Gumiipari Tanszék, H ép. 1. em. Tudnivalók: előadás írott anyag kérdések, konzultáció vizsga Vizsgajegyek 2003/2004 őszi félév 50 Jegyek száma 40 30 20

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerek. Üreges testek gyártása

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerek. Üreges testek gyártása Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Polimertechnika Tanszék Polimerek Üreges testek gyártása Üreges testek gyártástechnológiái 2 Mi az, hogy üreges test? Egy darabból álló (általában nem összeszerelt),

Részletesebben

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai DR Hargitai Hajnalka 2011.10.05. BURGERS FÉLE NÉGYPARAMÉTERES

Részletesebben

12. Polimerek anyagvizsgálata 2. Anyagvizsgálat NGB_AJ029_1

12. Polimerek anyagvizsgálata 2. Anyagvizsgálat NGB_AJ029_1 12. Polimerek anyagvizsgálata 2. Anyagvizsgálat NGB_AJ029_1 Ömledék reológia Viszkozitás Newtoni folyadék, nem-newtoni folyadék Pszeudoplasztikus, strukturviszkózus közeg Folyásgörbe, viszkozitás görbe

Részletesebben

Kecskeméti Főiskola GAMF Kar. Poliolefinek öregítő vizsgálata Szűcs András. Budapest, 2011. X. 18

Kecskeméti Főiskola GAMF Kar. Poliolefinek öregítő vizsgálata Szűcs András. Budapest, 2011. X. 18 Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Poliolefinek öregítő vizsgálata Szűcs András Budapest, 211. X. 18 1 Tartalom Műanyagot érő öregítő hatások Alapanyag és minta előkészítés Vizsgálati berendezések Mérési eredmények

Részletesebben

Biopolimerek 1. Dr. Tábi Tamás Tudományos Munkatárs

Biopolimerek 1. Dr. Tábi Tamás Tudományos Munkatárs Biopolimerek 1 Dr. Tábi Tamás Tudományos Munkatárs MTA BME Kompozittechnológiai Kutatócsoport Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki kar, Polimertechnika Tanszék 2016. Május 3. Mi

Részletesebben

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai DR Hargitai Hajnalka Polimerek / Műanyagok monomer egységekből,

Részletesebben

8. Fröccsöntés szerszám, termék, tulajdonságok

8. Fröccsöntés szerszám, termék, tulajdonságok 8. Fröccsöntés szerszám, termék, tulajdonságok Bevezetés Fröccsszerszámok szerszámkonstrukció, típusok folyási út kidobás szerszámhőmérséklet záróerő munkavédelem Szerkezet és tulajdonságok héj-mag szerkezet

Részletesebben

Polimerek. Alapfogalmak. Alapstruktúra : Természetes polimerek: Mesterséges polimerek, manyagok. Szabad rotáció

Polimerek. Alapfogalmak. Alapstruktúra : Természetes polimerek: Mesterséges polimerek, manyagok. Szabad rotáció Polimerek Alapfogalmak Természetes polimerek: Poliszacharidok (keményít, cellulóz) Polipeptidek, fehérjék Kaucsuk, gumi Mesterséges polimerek, manyagok Monomer: építegység Polimer: fképp szénlánc, különböz

Részletesebben

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403 Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 Az anyag Az anyagot az ember nyeri ki a természetből és

Részletesebben

Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu

Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu Extrudálás, mint kiinduló technológia Flakonfúvás Fóliafúvás Lemez extrudálás Profil extrudálás Csőszerszám* - Széles résű szerszám* - Egyedi szerszámok** * -

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerek. Fröccsöntés

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerek. Fröccsöntés Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Polimertechnika Tanszék Polimerek Fröccsöntés Fröccsöntés 2 tetszőlegesen bonyolult alakú, 3D-s, térben erősen tagolt, nagypontosságú, kis falvastagságú alkatrészeket

Részletesebben

27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 34 521 09 Műanyagfeldolgozó Tájékoztató

Részletesebben

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás,

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás, Elhasználódási és korróziós folyamatok Bagi István BME MTAT Biofunkcionalitás Az élő emberi szervezettel való kölcsönhatás biokompatibilitás (gyulladás, csontfelszívódás, metallózis) aktív biológiai környezet

Részletesebben

Nagyhőállóságú műanyagok. Grupama Aréna november 26.

Nagyhőállóságú műanyagok. Grupama Aréna november 26. Nagyhőállóságú műanyagok Grupama Aréna 2015. november 26. Tartalom Jellemzők Műanyagok összehasonlítása A hőállóság növelésének lehetőségei (Adalékanyagok, erősítő anyagok) Alkalmazási példák Kiemelt termékek

Részletesebben

Polimerek vizsgálatai

Polimerek vizsgálatai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGTUDOMÁNYI ÉS TECHNOLÓGIAI TANSZÉK Polimerek vizsgálatai DR Hargitai Hajnalka Rövid idejű mechanikai vizsgálat Szakítóvizsgálat Cél: elsősorban a gyártási körülmények megfelelőségének

Részletesebben

Polimer kompozitok alapanyagai, tulajdonságai, kompozitmechanikai alapok

Polimer kompozitok alapanyagai, tulajdonságai, kompozitmechanikai alapok SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimer kompozitok alapanyagai, tulajdonságai, kompozitmechanikai alapok DR Hargitai Hajnalka 2011.10.19. Polimerek

Részletesebben

Polimerek vizsgálatai 1.

Polimerek vizsgálatai 1. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimerek vizsgálatai 1. DR Hargitai Hajnalka Szakítóvizsgálat Rövid idejű mechanikai vizsgálat Cél: elsősorban

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerfeldolgozás. Melegalakítás

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerfeldolgozás. Melegalakítás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Polimertechnika Tanszék Polimerfeldolgozás Melegalakítás Melegalakítás 2 Melegalakítás: 0,05 15 mm vastagságú lemezek, fóliák formázása termoelasztikus állapotban

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 8. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 8. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7.

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Mechanikai tulajdonságok 2. Kiemelt témák: Szilárdság, rugalmasság, képlékenység és szívósság összefüggései A képlékeny alakváltozás mechanizmusa kristályokban és

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

Házi feladat témák: Polimerek alkalmazástechnikája tárgyból, 2014-2015. I félév

Házi feladat témák: Polimerek alkalmazástechnikája tárgyból, 2014-2015. I félév Házi feladat témák: Polimerek alkalmazástechnikája tárgyból, 2014-2015. I félév Orvostechnikai alkalmazások 1. Egyszer használatos orvosi fecskendő gyártása, sterilezése. 2. Vérvételi szerelék gyártása,

Részletesebben

Szerkezet és tulajdonságok

Szerkezet és tulajdonságok Szerkezet és tulajdonságok Bevezetés Molekulaszerkezet és tulajdonságok Kristályos polimerek a kristályosodás feltétele, szabályos lánc kristályos szerkezet kristályosodás, gócképződés kristályosodás,

Részletesebben

Mőanyagok újrahasznosításának lehetıségei. Készítette: Szabó Anett A KÖRINFO tudásbázishoz

Mőanyagok újrahasznosításának lehetıségei. Készítette: Szabó Anett A KÖRINFO tudásbázishoz Mőanyagok újrahasznosításának lehetıségei Készítette: Szabó Anett A KÖRINFO tudásbázishoz A mőanyagok definíciója A mőanyagok olyan makromolekulájú anyagok, melyeket mesterségesen, mővi úton hoznak létre

Részletesebben

3D bútorfrontok (előlapok) gyártása

3D bútorfrontok (előlapok) gyártása 3D bútorfrontok (előlapok) gyártása 1 2 3 4 5 6 7 8 9 MDF lapok vágása Marás rakatolás Tisztítás Ragasztófelhordás 3D film laminálás Szegély eltávolítása Tisztítás Kész bútorfront Membránpréses kasírozás

Részletesebben

Veszprémi Egyetem, Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszék

Veszprémi Egyetem, Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszék Petrolkémiai alapanyagok és s adalékok eláll llítása manyag m hulladékokb kokból Angyal András PhD hallgató Veszprémi Egyetem, Ásványolaj és Széntechnológiai Tanszék Veszprém, 2006. január 13. 200 Mt manyag

Részletesebben

Szálerősített anyagok fröccsöntése Dr. KOVÁCS József Gábor

Szálerősített anyagok fröccsöntése Dr. KOVÁCS József Gábor Szálerősített anyagok fröccsöntése Dr. KOVÁCS József Gábor 2015. november 18. Előadásvázlat 2 / 32 Fröccsöntés (szálas) Ciklus (kiemelve a száltöltés szerepét) Anyagok (mátrix, szál, adhézió) Rövidszálas

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6.

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6. Mechanikai tulajdonságok 1. Kiemelt témák: Rugalmas alakváltozás Merevség és összefüggése a kötési energiával A geometriai tényezők szerepe egy test merevségében Tankönyv

Részletesebben

Hosszú szénszállal ersített manyagkompozitok mechanikai tulajdonságainak vizsgálata

Hosszú szénszállal ersített manyagkompozitok mechanikai tulajdonságainak vizsgálata Hosszú szénszállal ersített manyagkompozitok mechanikai tulajdonságainak vizsgálata Varga Csilla*, Miskolczi Norbert*, Bartha László*, Falussy Lajos** *Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki

Részletesebben

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA 1 Üzemképesség Működésre, a funkció betöltésére való alkalmasság. Az adott gépelem maradéktalanul megfelel azoknak a követelményeknek, amelyek teljesítésére

Részletesebben

11. Hegesztés; egyéb műveletek

11. Hegesztés; egyéb műveletek 11. Hegesztés; egyéb műveletek Bevezetés Hegesztés direkt hegesztés indirekt hegesztés Préselés Őrlés, darálás Keverés, homogenizálás Egyéb műveletek hőkezelés, szárítás Mechanikai megmunkálás esztergálás

Részletesebben

Üreges testek gyártása

Üreges testek gyártása 1 Üreges testek gyártása á Pli Polimerek fldl feldolgozása 2009. március 5. Üreges testek gyártástechnológiái 2 Üreges testek: Egy darabból álló (nem összeszerelt), relatív vékonyfalú, zárt vagy nyitott

Részletesebben

A műanyagok szerves anyagok és aránylag kis hőmérsékleten felbomlanak. Hővel szembeni viselkedésük alapján két csoportba oszthatók:

A műanyagok szerves anyagok és aránylag kis hőmérsékleten felbomlanak. Hővel szembeni viselkedésük alapján két csoportba oszthatók: POLIMERTECHNOLÓGIÁK (ELŐADÁSVÁZLAT) 1. Alapvető műanyagtechnológiák Sajtolás Kalanderezés Extruzió Fröcssöntés Üreges testek gyártása (Fúvás) Műanyagok felosztása A műanyagok szerves anyagok és aránylag

Részletesebben

Műanyagfeldolgozó gépek és szerszámok

Műanyagfeldolgozó gépek és szerszámok Műanyagfeldolgozó gépek és szerszámok I. előadás Előkészítési lépések Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék A tantárgy

Részletesebben

A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 31 521 08 Műanyag hegesztő Tájékoztató

Részletesebben

Fa-műanyag kompozitok (WPC) és termékek gyártása. Garas Sándor

Fa-műanyag kompozitok (WPC) és termékek gyártása. Garas Sándor Fa-műanyag kompozitok (WPC) és termékek gyártása 1 CÉL Kőolajszármazékok (polimerek) helyettesítése természetes, megújuló forrásból származó anyagokkal A polimerek tulajdonságainak módosítása Súlycsökkentés

Részletesebben

Az alapanyag kiválasztás rejtelmei. Grupama Aréna november 26.

Az alapanyag kiválasztás rejtelmei. Grupama Aréna november 26. Az alapanyag kiválasztás rejtelmei Grupama Aréna 2015. november 26. Alapanyag kiválasztás Bevezetés: Miért éppen műanyag? A megfelelő polimert választjuk? A kiválasztási folyamat Ne felejtsd el...! Miért

Részletesebben

SiAlON. , TiC, TiN, B 4 O 3

SiAlON. , TiC, TiN, B 4 O 3 ALKALMAZÁSOK 2. SiAlON A műszaki kerámiák (Al 2 O 3, Si 3 N 4, SiC, ZrO 2, TiC, TiN, B 4 C, stb.) fémekhez képest igen kemény, kopásálló, ugyanakkor rideg, azaz dinamikus igénybevételek elviselésére csak

Részletesebben

Szigetelőanyagok. Műanyagok; fajták és megmunkálás

Szigetelőanyagok. Műanyagok; fajták és megmunkálás Szigetelőanyagok Műanyagok; fajták és megmunkálás Mi a műanyag? Minden rövidebb láncolatú (kis)molekulából mesterségesen előállított óriásmolekulájú anyagot így nevezünk. természetben nem fordul elő eleve

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: Egy kiválasztott műanyag jellemző fizikai és kémiai tulajdonságainak ismertetése Adott műanyag termék gyártásához anyag, gép és szerszám választása, majd a gyártástechnológia

Részletesebben

Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v)

Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) VIII. előadás: Polimerek anyagtudománya, alapfogalmak Előadó: Dr. Mészáros László Egyetemi docens Elérhetőség: T. ép.: 307. meszaros@pt.bme.hu 2019. április 03.

Részletesebben

MŰANYAGFAJTÁK ÉS KOMPOZITOK

MŰANYAGFAJTÁK ÉS KOMPOZITOK MŰANYAGFAJTÁK ÉS KOMPOZITOK Különböző sűrűségű polietilének az anyagválasztás rejtelmei A polietilén az egyetlen tömegműanyag, amelynek sűrűsége a polimerizációs technológiától függően viszonylag széles

Részletesebben

KISFESZÜLTSÉGŰ KÁBELEK

KISFESZÜLTSÉGŰ KÁBELEK BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem KISFESZÜLTSÉGŰ KÁBELEK DIAGNOSZTIKÁJA TELJES FESZÜLTSÉGVÁLASZ MÓDSZERREL

Részletesebben

Lépcsős polimerizáció, térhálósodás; anyagismeret

Lépcsős polimerizáció, térhálósodás; anyagismeret Lépcsős polimerizáció, térhálósodás; anyagismeret Bevezetés Lineáris polimerek jellemzők reakciók kinetika sztöchiometria és x n Térhálósodás Anyagismeret hőre lágyuló műanyagok térhálós gyanták elasztomerek

Részletesebben

Hőre lágyuló műanyagok feldolgozása

Hőre lágyuló műanyagok feldolgozása Hőre lágyuló műanyagok feldolgozása Bevezetés Extrúzió az extruder folyamatok szerszámok, termékek Fröccsöntés a fröccsöntőgép lépések szerkezet szerszámok Üreges testek gyártása extrúziós fúvás fröccsfúvás

Részletesebben

Műanyaghulladék menedzsment

Műanyaghulladék menedzsment Műanyaghulladék menedzsment 2015. október 16. Dr. Ronkay Ferenc egyetemi docens ronkay@pt.bme.hu PET újrahasznosítás Polietilén-tereftalát: telített poliészter Tulajdonságai: jó gázzáró tulajdonságok (főleg

Részletesebben

Szilárd anyagok. Műszaki kémia, Anyagtan I. 7. előadás. Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék

Szilárd anyagok. Műszaki kémia, Anyagtan I. 7. előadás. Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék Szilárd anyagok Műszaki kémia, Anyagtan I. 7. előadás Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék Szilárd anyagok felosztása Szilárd anyagok Kristályos szerkezetűek Üvegszerű anyagok

Részletesebben

V. Moldex3D Szeminárium - econ Felhasználói Találkozó

V. Moldex3D Szeminárium - econ Felhasználói Találkozó V. Moldex3D Szeminárium - econ Felhasználói Találkozó A Moldex3D szerepe a minőségi termékgyártásban Dr. Molnár László econ Engineering Kft 2 econ Engineering Kft. High quality in CAE Cégadatok: Alapítás

Részletesebben

Kristályos és amorf polimerek termikus vizsgálata differenciális pásztázó kalorimetriával

Kristályos és amorf polimerek termikus vizsgálata differenciális pásztázó kalorimetriával A MÛANYAGOK TULAJDONSÁGAI Kristályos és amorf polimerek termikus vizsgálata differenciális pásztázó kalorimetriával (DSC) Tárgyszavak: termikus analízis; DSC; kristályos polimer; amorf polimer; átmeneti

Részletesebben

Társított és összetett rendszerek

Társított és összetett rendszerek Társított és összetett rendszerek Bevezetés Töltőanyagot tartalmazó polimerek tulajdonságok kölcsönhatások szerkezet Polimer keverékek elegyíthetőség összeférhetőség Többkomponensű rendszerek Mikromechanikai

Részletesebben

Anyagok az energetikában

Anyagok az energetikában Anyagok az energetikában BMEGEMTBEA1, 6 krp (3+0+2) Gyártástechnológiák Dr. Tamás-Bényei Péter 2018. október 17. Polimerek keverése 2 / 47 Keverés: száraz vagy nedves (folyadék/ömledék állapotú) Diszperzív

Részletesebben

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT I. Egyszerű választásos teszt Karikázza be az egyetlen helyes, vagy egyetlen helytelen választ! 1. Hány neutront tartalmaz a 127-es tömegszámú, 53-as rendszámú jód izotóp? A) 74

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerek. Kalanderezés és extrúzió

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerek. Kalanderezés és extrúzió Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Polimertechnika Tanszék Polimerek Kalanderezés és extrúzió Kalanderezés 2 Kalanderezés: Egymással szemben forgó precíziós fűtött hengerek között akár 4 m

Részletesebben

Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) Bemutatkozás. Számonkérés

Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) Bemutatkozás. Számonkérés σ [MPa] Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) VIII. előadás: Polimerek anyagtudománya, alapfogalmak Előadó: Dr. Mészáros László Egyetemi docens Elérhetőség: T. ép.: 307. meszaros@pt.bme.hu 2019. április

Részletesebben

A POLIMERKÉMIA ESZKÖZTÁRA, AVAGY HOGYAN ÁLLÍTHATÓK BE EGY ÓRIÁSMOLEKULA TULAJDONSÁGAI?

A POLIMERKÉMIA ESZKÖZTÁRA, AVAGY HOGYAN ÁLLÍTHATÓK BE EGY ÓRIÁSMOLEKULA TULAJDONSÁGAI? A POLIMERKÉMIA ESZKÖZTÁRA, AVAGY HOGYAN ÁLLÍTHATÓK BE EGY ÓRIÁSMOLEKULA TULAJDONSÁGAI? Szabó Ákos Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézet Polimer Kémiai

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minıség, élettartam A termék minısége

Részletesebben

A POLIPROPILÉN TATREN IM

A POLIPROPILÉN TATREN IM TATREN IM 6 56 A POLIPROPILÉN TATREN IM 6 56 blokk kopolimer típust akkumulátor házak, háztartási eszközök, autó - és egyéb műszaki alkatrészek fröccsöntésére fejlesztettük ki, ahol a tartós hőállóság

Részletesebben

Polimerek adalékanyagai Dr. Tábi Tamás

Polimerek adalékanyagai Dr. Tábi Tamás Polimerek adalékanyagai Dr. Tábi Tamás 2015. Szeptember 30. Mi is az a polimer és a műanyag? Polimer: Olyan hosszúláncú vegyület (makromolekula) amelyben sok ezer építőegység kapcsolódik össze egymással.

Részletesebben

Tárgyszavak: polilaktid; biológiai lebomlás; komposztálhatóság; megújuló nyersanyagforrás; feldolgozás; tulajdonságok.

Tárgyszavak: polilaktid; biológiai lebomlás; komposztálhatóság; megújuló nyersanyagforrás; feldolgozás; tulajdonságok. MÛANYAGOK ÉS A KÖRNYEZET Hőformázott csomagolóeszközök politejsavból Tárgyszavak: polilaktid; biológiai lebomlás; komposztálhatóság; megújuló nyersanyagforrás; feldolgozás; tulajdonságok. A politejsav

Részletesebben

Polimer alapanyagok alkalmazásának előnyei-hátrányai Dr. Tábi Tamás

Polimer alapanyagok alkalmazásának előnyei-hátrányai Dr. Tábi Tamás Polimer alapanyagok alkalmazásának előnyei-hátrányai Dr. Tábi Tamás 2015. Szeptember 23. Anyagok csoportosítása 2 Al-oxid Si-karbid Kerámiák Si-nitrid Acél Öntöttvas Al-ötvözet Fémek, ötvözetek Ni-ötvözet

Részletesebben

Polimerek alkalmazástechnikája BMEGEPTAGA4

Polimerek alkalmazástechnikája BMEGEPTAGA4 Polimerek alkalmazástechnikája BMEGEPTAGA4 2015. október 21. Dr. Mészáros László A gyártástechnológia hatása PA 6 esetén 2 Gyártástechnológia Szakítószilárdság [MPa] Extrudálás 50 65 Tömbpolimerizáció

Részletesebben

Faanyagok modifikációja_06

Faanyagok modifikációja_06 Faanyagok modifikációja_06 Faanyagok módosítása hıkezeléssel kémiai változások a faanyagban a hıkezelés hatására Dr. Németh Róbert, NymE Faipari Mérnöki Kar, Sopron, Faanyagtudományi Intézet, 2009. nemethr@fmk.nyme.hu

Részletesebben

Poliaddíció. Polimerek kémiai reakciói. Poliaddíciós folyamatok felosztása. Addíció: két molekula egyesülése egyetlen fıtermék keletkezése közben

Poliaddíció. Polimerek kémiai reakciói. Poliaddíciós folyamatok felosztása. Addíció: két molekula egyesülése egyetlen fıtermék keletkezése közben Polimerek kémiai reakciói 6. hét Addíció: két molekula egyesülése egyetlen fıtermék keletkezése közben Poliaddíció bi- vagy polifunkciós monomerek lépésenkénti összekapcsolódása: dimerek, trimerek oligomerek

Részletesebben

Rugalmas műanyagok. Lakos Tamás Groupama Aréna nov. 26.

Rugalmas műanyagok. Lakos Tamás Groupama Aréna nov. 26. Rugalmas műanyagok Lakos Tamás Groupama Aréna 2015. nov. 26. Tartalom TPE áttekintés Tulajdonságok Összefoglalás Termékújdonságaink Rugalmas műanyagok Az elasztomerek felépítése 200-300A E-Modulusz E-Modulusz

Részletesebben

Poli(etilén-tereftalát) (PET) újrafeldolgozása a tulajdonságok javításával

Poli(etilén-tereftalát) (PET) újrafeldolgozása a tulajdonságok javításával MÛANYAGOK ÉS A KÖRNYEZET Poli(etilén-tereftalát) (PET) újrafeldolgozása a tulajdonságok javításával Tárgyszavak: PET; újrafeldolgozás; kémiai bontás; molekulatömeg; lánchosszabbítás; reaktív extrúzió;

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minőség, élettartam A termék minősége

Részletesebben

A HDPE és EPDM geomembránok összehasonlító vizsgálata környezetvédelmi alkalmazhatóság szempontjából

A HDPE és EPDM geomembránok összehasonlító vizsgálata környezetvédelmi alkalmazhatóság szempontjából A HDPE és EPDM geomembránok összehasonlító vizsgálata környezetvédelmi alkalmazhatóság szempontjából Dr SZABÓ Imre SZABÓ Attila GEOSZABÓ Bt IMRE Sándor TRELLEBORG Kft XVII. Országos Környezetvédelmi Konferencia

Részletesebben

Műanyag-feldolgozó Műanyag-feldolgozó

Műanyag-feldolgozó Műanyag-feldolgozó A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kiváló minőségű ragasztott kötés létrehozásának feltételei

Kiváló minőségű ragasztott kötés létrehozásának feltételei AKTUALITÁSOK A FARAGASZTÁSBAN Kiváló minőségű ragasztott kötés létrehozásának feltételei Dr. habil Csiha Csilla tanszékvezető, egyetemi docens Sopron 2014 szeptember 11. Faanyagok ragasztása a faipari

Részletesebben

Anyagok az energetikában

Anyagok az energetikában Anyagok az energetikában BMEGEMTBEA1, 6 krp (3+0+2) Bevezetés, alapfogalmak Dr. Tamás-Bényei Péter 2018. szeptember 5. Oktatók 2 / 36 Dr. habil. Orbulov Imre Norbert (fémes rész) egyetemi docens, tárgyfelelős

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Korszerű tömítések A tömítések közül a poliuretánból készülteket alig ismerik, pedig vannak speciális célokra alkalmazható, kiemelkedően jó változataik. Bizonyos alkalmazásokra a

Részletesebben

4. változat. 2. Jelöld meg azt a részecskét, amely megőrzi az anyag összes kémiai tulajdonságait! A molekula; Б atom; В gyök; Г ion.

4. változat. 2. Jelöld meg azt a részecskét, amely megőrzi az anyag összes kémiai tulajdonságait! A molekula; Б atom; В gyök; Г ion. 4. változat z 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Melyik sor fejezi be helyesen az állítást:

Részletesebben

Műanyag hegesztő, hőformázó Műanyag-feldolgozó

Műanyag hegesztő, hőformázó Műanyag-feldolgozó A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI A műszaki adatlapok csapdái A műanyagok vizsgálatával számos szabvány foglalkozik. Ezek egy része csak az adott országon belül érvényes, de vannak nemzetközi érvényű előírások is.

Részletesebben

Anyagismeret a gyakorlatban

Anyagismeret a gyakorlatban Égési tulajdonságok Elméleti áttekintés: A gyakorlat célja a polimerek égési tulajdonságainak megismerése és az adott anyagra jellemző égési folyamat ismeretében ismeretlen anyagú termékek esetén azok

Részletesebben

Sztirolpolimerek az autógyártás számára

Sztirolpolimerek az autógyártás számára A MÛANYAGOK ALKALMAZÁSA 3.2 Sztirolpolimerek az autógyártás számára Tárgyszavak: PS; ABS; ASA, SBS; polisztirolalapú keverékek; karosszériaelemek; fröccsöntés fólia hátoldalára. Az aromás gyűrűt tartalmazó

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Műanyagok kiválasztásának szempontjai A műanyagok típusválasztéka ma már olyan széles, hogy az adott alkalmazás követelményeit gazdaságosan teljesítő alapanyag kiválasztása komoly

Részletesebben

Polimer nanokompozit blendek mechanikai és termikus tulajdonságai

Polimer nanokompozit blendek mechanikai és termikus tulajdonságai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Anyagtudományi és Technológiai Tanszék Polimer nanokompozit blendek mechanikai és termikus tulajdonságai Dr. Hargitai Hajnalka, Ibriksz Tamás Mojzes Imre Nano Törzsasztal 2013.

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Intrúziós fröccsöntés hatása a termék tulajdonságaira Az intrúzió a fröccsöntés egy különleges módszere, amellyel a gép kapacitásánál nagyobb méretű termék fröccsöntését lehet megoldani.

Részletesebben

merevség engedékeny merev rugalmasság rugalmatlan rugalmas képlékenység nem képlékeny képlékeny alakíthatóság nem alakítható, törékeny alakítható

merevség engedékeny merev rugalmasság rugalmatlan rugalmas képlékenység nem képlékeny képlékeny alakíthatóság nem alakítható, törékeny alakítható Értelmező szótár: FAFA: Tudományos elnevezés: merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát, hajlékonyságát vesztett . merevség engedékeny merev Young-modulus, E (Pa)

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged... Lektorálta: Kovács Lászlóné, Szolnok 2019. május 11. Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatok megoldásához csak

Részletesebben

Műanyaghulladék menedzsment

Műanyaghulladék menedzsment Műanyaghulladék menedzsment 2013. IX. 26. Dr. Ronkay Ferenc egyetemi docens ronkay@pt.bme.hu megegyesely.blog.hu Hulladékkezelési hierarchia EU direktíva Szelektív gyűjtés Megvalósítás: hulladékudvar gyűjtősziget

Részletesebben

Forgalmazó: P+K 3000 Kkt. Mobil: H-2363 Felsőpakony, Rákoczi u 16.

Forgalmazó: P+K 3000 Kkt. Mobil: H-2363 Felsőpakony, Rákoczi u 16. BEMUTÁS A rugalmas tartály paplan: különböző folyadékok ideiglenes vagy állandó tárolására alkalmas eszköz. Telepítés után úgy néz ki mint egy nagy földre terített paplan. Ezt a technológiát már 1965 óta

Részletesebben

FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév

FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév A kollokviumon egy-egy tételt kell húzni az 1-10. és a 11-20. kérdések közül. 1. Atomi kölcsönhatások, kötéstípusok.

Részletesebben

A termék csomagolási rendszerek műszaki vizsgálatai. Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék, H-9026 Gyır, Egyetem tér 1.

A termék csomagolási rendszerek műszaki vizsgálatai. Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék, H-9026 Gyır, Egyetem tér 1. A termék csomagolási rendszerek műszaki vizsgálatai A csomagolást érő igénybevételek Fizikai igénybevételek Mechanikai igénybevételek Klimatikus igénybevételek Kémiai igénybevételek Biológiai tényezők

Részletesebben

Kisciklusú fárasztóvizsgálatok eredményei és energetikai értékelése

Kisciklusú fárasztóvizsgálatok eredményei és energetikai értékelése Kisciklusú fárasztóvizsgálatok eredményei és energetikai értékelése Tóth László, Rózsahegyi Péter Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet Bevezetés A mérnöki

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Extrúziós fúvásra alkalmas poliészterek fejlesztése Az átlátszó, füles poliészterpalackok alapanyagával szemben támasztott három legfontosabb igény (könnyű feldolgozhatóság, palack

Részletesebben

Hegesztett alkatrészek kialakításának irányelvei

Hegesztett alkatrészek kialakításának irányelvei Hegesztett alkatrészek kialakításának irányelvei. A hegesztend alkatrész kialakításának az anyag és a technológia kiválasztása után legfontosabb szempontja, hogy a hegesztési varrat ne a legnagyobb igénybevétel

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI Műanyagok fizikai öregedése A polimerek fizikai öregedése azért következik be, mert a gyakorlatban előállított műanyag termékekben a polimer láncok soha nincsenek termodinamikailag

Részletesebben

Technikai adatlap - ABS UNI színek

Technikai adatlap - ABS UNI színek Technikai adatlap - ABS UNI színek Az abs élzárók magas minőségű termoplasztikus, maximálisan ellenálló és hőálló műanyagból gyártott ABS élzárók (acrylonitrile butadiene styrene) Előnyei: Színtartóak,

Részletesebben

Műanyag- és nyomdaipari műszeres mérések. Készítette: Hajsz Tibor GAMF Kecskemét, 2010.5.31.

Műanyag- és nyomdaipari műszeres mérések. Készítette: Hajsz Tibor GAMF Kecskemét, 2010.5.31. Műanyag- és nyomdaipari műszeres mérések Készítette: Hajsz Tibor GAMF Kecskemét, 2010.5.31. Bevezetés Mérési igények: Amit a törvény előír Amit a vevő előír Ami csak magunknak kell Bevezetés Mérési igények:

Részletesebben

Analitikusok a makromolekulák nyomában Bozi János MTA TTK AKI

Analitikusok a makromolekulák nyomában Bozi János MTA TTK AKI Analitikusok a makromolekulák nyomában Bozi János MTA TTK AKI 2016. január 28. csomagolás építőipar kereskedelem mezőgazdaság számítástechnika kommunikáció orvostudomány űrkutatás Ami körbevesz minket

Részletesebben

A MÛANYAGOK ALKALMAZÁSA

A MÛANYAGOK ALKALMAZÁSA A MÛANYAGOK ALKALMAZÁSA 3.2 3.7 Különleges új poliamidok Tárgyszavak: átlátszóság; merevség; nagy modulus; üvegszálas erősítés; szemüvegkeret; napszemüveg; autóalkatrész. A hagyományos polimerek fejlesztése

Részletesebben

Felkészülést segítő kérdések Polimertechnika (BMEGEPTAMT0) 2015 ősz

Felkészülést segítő kérdések Polimertechnika (BMEGEPTAMT0) 2015 ősz Felkészülést segítő kérdések Polimertechnika (BMEGEPTAMT0) 2015 ősz 1. Mi a polimer; monomer; oligomer? 2. Ismertesse a szerkezeti anyagok csoportosítását! 3. Mi a különbség a polimer és a műanyag között?

Részletesebben