FÉM HULLÁMLEMEZ FEDÉS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FÉM HULLÁMLEMEZ FEDÉS"

Átírás

1 MSZ Magyar Népköztársasági Országos Szabvány FÉM HULLÁMLEMEZ FEDÉS Az MI helyett G 34 Corrugated sheet metal roof Tartalom 1. Általános mûszaki követelmények 1.1. Anyagok, elemek 1.11 Fedõlemezek és szegélyek 1.12 Rögzítõ- és kötõelemek 1.2. Felület 1.3. Kötések 2. Szerkezeti és kiviteli elõírások 2.1. Szerkezeti csomópontok kialakítása 2.2. Fedõlemezek csatlakozása és rögzítése 2.3. Ereszképzés 2.4. Taréjgerinc csatlakozás 2.6. Hajlatképzés 2.7. Fal- és keményszegély 2.8. Falszegély kialakítása oromfalnál 3. Megnevezés 4. Vizsgálatok 5. Fedõlemezek csomagolása, szállítása A szövegben említett szabványok Méretek mm-ben 1. ÁLTALÁNOS MÛSZAKI KÖVETELMÉNYEK 1.1. Anyagok, elemek 1.11 Fedõlemezek és szegélyek. 1. táblázat Elnevezés Rövidítés vagy jel Vastagság, legalább MSZ Alkalmazás Acél hullámlemez A h 1,00 41 Fedõlemez Horganyzott acél hullámlemez Horganyzott acéllemez Alumínium hullámlemez HAh 0,80 Fedõlemez 446 HA 0,55 v. 0,70 Szegélyek Alh 1, ,16407 Fedõlemez Horganylemez Zn 98,5 v. Zn 98,7 0, Szegélyek A jóváhagyás idõpontja: március 20. A hatálybalépés idõpontja: október 1. Ára: 48, Ft (24 oldal)

2 MSZ Rögzítõ- és kötõelemek Elnevezés Méret MSZ Alkalmazás Laposacél* 25x Rögzítõ elem (köröm) 2. táblázat Abroncsacél* 25x2 25x3 25x Rögzítõ elem Alumíniumlemez* (kengyel, horog) Köracél φ Rögzítõ elem (horog) Félgömbfejû szegecs 4x10 5x Fedõlemezek rögzítéséhez Hordószegecs 4x7 4x Fedõlemezek összeépítéséhez Lemezszegecs** 2x5 2,6x Horganyzott acéllemez szerkezetek összeépítéséhez Alumíniumlemez szerkezetek összeépítéséhez Hatfejû, tövigmenetes csavar M5x20 M6x Hatlapú csavaranya Alátét M5 M6 M4 M5 M Rögzítéshez Félgömbfejû facsavar 2496 * Vastagsági méret az elem anyagától függõen ** Szegecsanyag: MSZ 7928/5 szerint Ahol az anyag minõsége nincs elõírva ott szabadon választható. Alumínium hullámlemez fedésekhez csak kadmiumozott, tûzben horganyzott, vagy alumíniumötvözetû rögzítõ és kötõelemek használhatók fel Felület A fedés felülete tiszta, mindennemû szennyezõdéstõl, forrasztási savmaradéktól mentes legyen; maradó alakváltozás, horpadás, sérülés, a hajtásoknál repedés nem megengedett; korrodeált, foltos vagy korrózióvédelem nélküli felületekkel a fedés nem megengedett Kötések A kötésekre továbbá a leerõsítõ és rögzítõ elemekre az MSZ 7928/1...7 elõírásai a mértékadók. Beszegett, hajlított stb. részeken (MSZ 7928/2) berepedés, horganylepattogzás vagy káros anyagsérülés nem megengedett.

3 3 MSZ Forrasztott kötéseknél (MSZ 7928/6) forrasztási hiányok nem fordulhatnak elõ. A folyósan forrasztott kötéseknél a forrasz az átlapolt felületeket vízhatlanul tömítse. A forrasztás egyoldali és tiszta felületû, az áltapolás szélessége az elõírt méretû legyen. Szegecselt kötéseknél (MSZ 7928/5) ellenõrizni kell a zárófejek jó felfekvését és a szegecs zömítését. Szegecsek elhajlása nem megengedett. Horganyozott acéllemeznél a szegecsfejeket le kell forrasztani. Az átlapolt kötés (MSZ 7928/3) elõírt méretû és ahol az elõ van írva, vízzáróan tömített legyen. A korcolt kötések (MSZ 7928/4) szét nem csúszhatnak, zártak, szilárdak, és ahol elõ van írva, vízzáróan tömítettek legyenek. A korcolásoknál repedés és horganylepattogzás nem megengedett. 2. SZERKEZETI ÉS KIVITELI ELÕÍRÁSOK 2.1. Szerkezeti csomópontok kialakítása Az 1. ábra fém hullámlemez fedésû tetõ vázlatos alaprajzát mutatja a szerkezeti részletek és azok jelének feltüntetésével. 1. ábra Fém hullámlemez fedés csomópontja feltüntetõ vázlat A fém hullámlemezeket az eresszel párhuzamos alátámasztó szerkezetre, (pl. szelemenekre), a vízfolyással azonos irányú hullámokkal kell elhelyezni. Az alátámasztás távolságát a lemezhossz figyelembevételével, az átfedések valamint a statikai követelményeknek megfelelõen kell megállapítani. (2. ábra). 2. ábra Alátámasztó szerkezetek távolsága sz alátámasztási távolság, h lemezhossz, a átfedés

4 MSZ Acél hullámlemezek felhasználása esetén az összeépítés elõtt az átfedések egymásra takaró felületeit rozsdagátló festékbevonattal kell ellátni (mázolni). A hullámlemezek felfekvéseinél az elektrokémiai korrózió ellen védekezni kell (pl. védõbevonatokkal, választórétegek beépítésével) Fedõlemezek csatlakozása és rögzítése (1. ábra "A") 2.21 Fedõelemek csatlakozása A fedõlemezeket a vízfolyás irányában, illetve oldalirányban az uralkodó szélirányból takart átfedésekkel kell csatlakoztatni. A fedõlemezek lejtés irányára merõleges (eresszel párhuzamos) átfedéseit a 3. táblázatban megadott szélességgel kell készíteni: 3. táblázat Tetõhajlásszög Átfedés, mm Alátámasztás feletti csatlakozásnál 8 ( 14,1%) - 12 ( 21,3%)-ig 12 ( 21,3%) - 30 ( 57,7%)-ig 30 ( 57,7%) - 35 ( 70,0%)-ig ig 40 felett Alátámasztás közötti csatlakozásnál minden esetben legalább 200 (tömítéssel) legalább A fedõlemezeket az átfedéseknél 160 mm szélességig legalább 2-2 db (3a ábra), 160 mm szélesség felett legalább 3-3 db (3b ábra), a hullámhegyek tetején alátét karikával szerelt 4x7, ill. 4x9 mm-es hordószegeccsel kell összeépíteni. 3. a) ábra Átfedések összeépítése

5 5 MSZ b) ábra Átfedések összeépítése Az átfedések lehetõleg az alátámasztások fölé kerüljenek (4a. ábra), ha azonban ez nem megfelelõ (pl. gazdaságtalan) a fedõlemezeket egymáshoz képest eltolva (kötésben elhelyezve) kell az alátámasztások közötti átfedések (4b. ábra) helyét meghatározni. 4. ábra Átfedések: a alátámasztás felett b alátámasztás között

6 MSZ A fedõlemezek lejtés irányával párhuzamos (ereszre merõleges) átfedéseit legalább egy teljes hullámhegy (félhullám) egymásra takarásával kell készíteni. (5. ábra) A fedõlemezeket az átfedéseknél 0,80 mm lemezvastagságig mm-enként, 0,80 felett 1,0 mm lemezvastagságig mm-enként, 1,0 mm lemezvastagság felett mm-enként a hullámhegy tetejére ültetett, alátéttel szerelt 4x7, illetve 4x9 mm-es hordószegecsekkel kell összeépíteni. 5. ábra a félhullám szélességû átfedés b egyhullám szélességû átfedés 12 ( 21,3%)-nál kisebb tetõhajlás esetén a fedõlemezek oldalirányú átfedése egyhullám legyen (5b. ábra) és az átfedett hullámhegy középvonalában tömítést kell beépíteni.

7 7 MSZ Fedõlemezek rögzítése (rögzítõ elemek) A fedõlemezeket a hõmérsékletváltozás hatására fellépõ mozgást nem akadályozó rögzítõelemekkel kell leerõsíteni. E célra kengyeleket, horgokat vagy körmöket kell használni. Kengyeleket vagy más hasonló szelvényû alátámasztó szerkezet esetén lehet alkalmazni. Kialakításuk a 6. ábra szerint 25x2 mm, 25x3 mm vagy 25x4 mm keresztszelvényû abroncsacélból, ill. alumíniumszalagból az alátámasztó szerkezet és a hullámlemez méreteinek megfelelõ legyen. A kengyeleket alátéttel szerelt M 6x25 méretû anyáscsavarokkal kell felszerelni. 6 ábra Példák a kengyelek kialakítására és beépítésére Horgok általában körszelvényû alátámasztó szerkezetnél alkalmazhatók. Kialakításuk a 7. ábra példái szerint 25x4 mm keresztszelvényû abroncsacélból, ill. alumíniumszalagból vagy φ 7-8 mm köracélból, az alátámasztások keresztszelvényének és a fedõlemez hullámmagasságának megfelelõen történik. A horgokat alátétkarikával szerelt M 5x20 méretû anyáscsavarokkal vagy 5x12 mm-es félgömbfejû szegecsekkel kell a hullámlemezekhez felerõsíteni.

8 MSZ ábra Példák a horgok kialakítására és beépítésére A körmök szelvényû alátámasztó szerkezet esetén használhatók a fedõlemezek rögzítésére. Kialakításuk a 8. ábra alapján 25x5 mm vagy 25x6 mm szelvényû laposacélból, ill. alumíniumszalagból, az alátámasztó szerkezet és a fedõlemez hullámmagassága méreteinek megfelelõen történik. A körmöket alátétkarikával szerelt M 6x25 méretû anyáscsavarokkal vagy 5 x12 mm-es félgömbfejû szegecsekkel kell a hullámlemezekhez rögzíteni. 8. ábra Példa a körmök kialakítására és beépítésére

9 9 MSZ A rögzítõ elemeket (kengyel, horog, köröm) a fedõlemezekre legalább 2-2 db félgömbfejû szegeccsel vagy anyáscsavarral kell felszerelni. A fedõlemezeket legalább minden negyedik hullámhegynél rögzítõ elemmel kell az alátámasztó szerkezethez leerõsíteni. A legalsó alátámasztó szerkezetnél akkor is kengyeleket vagy horgokat kell alkalmazni, ha a fedõlemezeket egyébként körmök rögzítik. Fa alátámasztó szerkezethez a fedõlemezek ólom vagy mûanyag tömítõ alátéttel szerelt facsavarokkal is leerõsíthetõk, de ez esetben behorpasztás ellen, a hullám alakjának megfelelõen kialakított fa (esetleg fém) alátéteket kell a csavarozások helyén beépíteni (9. ábra) 9. ábra Példa a fedõlemezek faszerkezethez való rögzítésére 10 m-nél hosszabb esésvonalú fedések rögzítõ elemeinek kiválasztásakor, méreteinek megállapításakor és felszerelésekor fokozottan ügyelni kell arra, hogy - figyelembevéve a szerelés idején várható, ill. fennálló átlag hõmérsékletet - a hõmérsékletváltozás hatására fellépõ hõmozgások a fedésben akadálytalanul, deformációt és egyéb károsodást nem okozva mehessenek végbe. A fedõlemezek átfedéseinek összekapcsolására hordószegecsek helyett alátéttel szerelt anyáscsavarok is felhasználhatók. Anyáscsavarral szerelt rögzítõ elemekhez ólom vagy mûanyag tömítõalátét szükséges.

10 MSZ Ereszképzés (1. ábra "B") A fedõlemezek eresz- (ill. párkány-) kialakítása készülhet: Közvetlenül a csatornába bevezetett (10. ábra) vagy ereszszegélyhez csatlakoztatott (12. ábra) hullámlemez végzõdéssel. 10. ábra Fedõlemezek nyitott végzõdésû csatlakozása függõ ereszcsatornához Közvetlenül a csatornába bevezetett hullámlemez végzõdés esetén a függõ ereszcsatorna tartóit a fedõlemez hullámhegy alsó felületére illesztve, 3-3 db M 6x25 méretû anyáscsavarral kell felerõsíteni. A fedõlemez megerõsítésére minden csatornatartóhoz 1-1 db 2 mm vastag mm széles, 240 mm hosszú - a 10b. ábra szerinti - a hullámlemez alakját követõ íveléssel kialakított rátétabroncsot kell a hullámhegy felsõ felületén elhelyezni. A függõ ereszcsatorna tartóit 220 mm szárhosszal, 3 csavarlyukkal, a fedõlemezek hullámai méreteinek megfelelõ magasítással kell készíteni. (11. ábra). 11. ábra A függõ ereszcsatorna tartószárának magasítása A "h" tartószármagasítás méretét az "α" szög és az "m" hullámmagasság függvényében kell meghatározni. A fedõlemezek - a hullámvölgy alsó élétõl mérve - legfeljebb 45 mm-re nyúljanak a függõ ereszcsatornába. Ereszszegélyekhez csatlakoztatott hullámlemez végzõdésnél (12. ábra) az ereszszegély kifejtett szélességét és rögzítésének módját az aljazat anyagának és kialakításának megfelelõen kell megválasztani. Kifejtett szélessége: 333, 400, 500 vagy 650 mm.

11 11 MSZ ábra Példák ereszszegélyes ereszképzéshez a I szelvényû acélgerendás alátámasztás esetén b fagerendás alátámasztás esetén homloklapos ereszszegéllyel.

12 MSZ Az ereszszegély szegélysáv elemeinek külsõ szélét vízorr-beszegéssel, belsõ szélét - a fedést alátámasztó szerkezettõl függõen - a rögzítõnyelv beakasztásához lapos beszegéssel vagy a szegezett rögzítéshez kb. 30 mm-es felhajlítással kell készíteni. Homloklap beépítése esetén a homloklap hullámvonalát a lemez keresztszelvényének megfelelõen a hullámmagasság (m) és a hullámlemez alsó síkjának a szegélysávtól mért távolsága (a) méretének figyelembevételével kell kialakítani (13. ábra) úgy, hogy a homloklap felsõ hullámvonal mentés kb. 10 mm szélesen kiperemezett széle a fedõlemez hullámaiba illeszkedjék. A talphajtás legalább 20 mm. A homloklap alsó szélén méretenként legalább két helyen 20x30 mm méretû félköríves záródású kifolyónyílásokat kell készíteni. A homloklapot a szegélysávra pontforrasztással kell felerõsíteni. 13. ábra Homloklap magasságának (b) megállapítása Az ereszszegély leerõsítésére - kb. 10 mm köz hagyásával - egymás mellé helyezett, ékfás rögzítés esetén mm-enként 2-2 db, deszka aljzat esetén mm-enként varrottan 1-1 db 25x30-as horganyozott szeggel felszegezett, legalább 150 mm kifejtett szélességû rögzítõszegélyt (MSZ 7928/7) kell használni. A szegélysávot alul a rögzítõszegély lehajlított szélére akasztva, hátul kialakításának megfelelõen, a lapos beszegésbe akasztott, mm-enként elhelyezett, az alátámasztó, ill. az aljzatszerkezettõl függõ módon felerõsített rögzítõnyelvekkel, fa tetõszelemenekhez, ill. az eresz egyéb faszerkezetéhez mm-enként 25x30-as horganyozott huzalszeggel felszegezve kell rögzíteni. Az ereszszegély elemek hosszirányú toldása acéllemez, horganyozott acéllemez vagy alumíniumlemez felhasználása esetén varrot szegecselésû, horganylemez felhasználásakor pedig forrasztott kötéssel készül (MSZ 7928/6). A szegecselt kötést acéllemez esetében megfelelõ tömítõanyaggal (pl. ólompépbe áztatott papír vagy vászonszalag betéttel), horganyozott acéllemez esetében folyós forrasztással, alumíniumlemez felhasználásakor pedig savmentes anyaggal (pl. horganyfehérpéppel) vízzáróan tömíteni kell. Az ereszszegély vízorr-beszegésének a vakolt falsíktól való kiállása legalább 30 mm legyen. Függõereszcsatorna felszerelése esetén a szegély legalább 45 mm-re nyúljon a csatornába Taréjgerinc lefedés (1. ábra "C" részlet) A taréjgerincnél találkozó fedõlemezek csatlakozását a tetõhajlásnak megfelelõen két irányban lejtõ, sajtolt elemekkel: a fedõlemez hullámaiba illeszkedõ homoklapú, takarósávval (14. ábra) vagy a fedõlemez hullámhegyeire felfekvõ, fedési sapkával vagy anélkül rögzített takarólemezzel (15. ábra) kell lefedni. 14. ábra Taréjgerinc csatlakozás fedése homloklapos takarósávval

13 13 MSZ ábra Taréjgerinc csatlakozás fedése sapkás takarólemezzel A takarósáv és a takarólemez elemei készülhetnek egy lemezbõl, megfelelõ - a tetõ hajlásánál egy-két fokkal zártabb - szögben hajlítva, vagy két darabból, a gerinc vonalában kettõs állókorccal, 0,7 mm-nél vastagabb lemeznél egyszeres állókorccal és mm-enként szegecsrögzítéssel (16. ábra) 16. ábra Szegecsekkel rögzített állókorc A fedõlemezek hullámaiba illeszkedõ homloklapú takarósáv elemeinek kifejtett mérete általában 400, 500 vagy 650 mm; két darabból készítve 2x250, 2x280 vagy 2x330 mm, de a fedõlemezek felsõ szélétõl számított átfedés mértéke a 2.21 szakaszban a tetõhajlási szög függvényében a lemezátfedésekre elõírt felsõ értékeknél nem lehet kevesebb. (A 14. és a 15. ábrán "C"-vel jelölt méret.) A fedõlemezek hullámhegyeire felfekvõ takarólemezek elemeinek kifejtett mérete 333, 400 vagy 500 mm; két darabból kialakítva legalább 400 mm. A fedési sapka kifejtett szélességét a fedõlemezek szelvény magasságának (m) és a takarólemez felfekvõ szélességének (b) mm-el növelt mérete alapján kell megállapítani. (17. ábra). 17. ábra A fedési sapka kifejtett mérete A fedési sapka kifejtett mérete, legalább: sz = m + b + 20 mm

14 MSZ A taréjgerinc takarósáv és takarólemez hosszanti összeépítése készülhet szegecselt kötéssel, vagy korcolt kötéssel. A kötések - a lemez anyagától függõen - feleljenek meg az alábbi követelményeknek: Szegecselt kötések esetén: Acéllemeznél ültetett, egysorosan szegecselt, tömített kötés. A szegecseléshez 2x5 mm méretû lemez szegecseket kell használni. Horganyozott acéllemeznél ültetett, egysorosan szegecselt folyós forrasztású kötés. A szegecseléshez 2x5 mm méretû rézszegecseket kell használni. Alumíniumlemeznél ültetett, egysorosan szegecselt, savmentes tömítésû kötés. A szegecseléshez 2,6x6 mm-es alumínium szegecseket kell használni. Az átlapolások szélessége bármely anyagú lemeznél legalább 20 mm legyen. Korcolt kötések esetén: Acél-, horganyozott acél- és alumíniumlemez elemek kötése 0,7 mm lemezvastagságig kettõs állókorc (a), azon felül egyszeres állókorc (b). Az állókorcokat két darabból készített lefedésnél a gerinc korckötéséhez megfelelõ hosszúságban be kell fektetni, az állókorc végeket pedig kb. 45 -ban vissza kell hajlítani. (18. ábra). A korcolt kötéseket a lemez anyagának megfelelõen tömíteni kell. 18. ábra Taréjgerinc lefedés elemeinek korcolt kötése a kettõs korcolással, b egyszeres korcolással. A taréjgerinc lefedést a homloklappal készített takarósávos megoldásnál minden második hullámhegynél egyegy hordószegeccsel a fedõlemezekhez rögzíteni kell (14. ábra). A fedõlemezek hullámhegyeire felfekvõ takarólemezes megoldásnál a takarólemezek lapos beszegésének az "U" alakban hajlított - és minden második hullámhegyen egy-egy hordószegeccsel felerõsített - a fedési sapka szélére akasztva kell rögzítve lenni (15b. ábra) Élgerinc csatlakozás (1. ábra "D"). Az élgerincnél találkozó fedõlemezek csatlakozását (19. ábra) a taréjgerinc lefedésnél ismertetett módon, de a következõ eltérések figyelembevételével kell készíteni: A fedõlemezeket legalább 10 mm köz hagyásával kell a gerinc vonalában elhelyezni. A takarósáv homloklapjának hullámvonalát az adottságoknak megfelelõen a helyszínen kell kiszerkeszteni. A taréjgerinc takarósáv és a takarólemez hosszanti összeépítésénél állókorcok helyett folyósan forrasztott, ill. anyaguknak megfelelõ tömítésû fekvõ korcokat kell képezni. A fedõlemezek felsõ szélétõl számított átfedés mértéke (19. ábra "C." méret) a szakaszba a tetõhajlásszög függvényében a lemezátfedésekre elõírt felsõ értékeknél nem lehet kevesebb.

15 15 MSZ ábra Élgerinc csatlakozás 2.6. Hajlatképzés (1. ábra "E") A hajlatképzést az MSZ 7948/7 szerint készített lemezhajlat elemekbõl kell kialakítani. Az elemeket elõször kettõs fekvõkorccal kell összeépíteni, majd mindkét szélén legalább 10 mm széles lapos beszegéssel kell ellátni. A lemezhajlatot megfelelõ aljzaton (pl. deszkaaljzat, fémlemezaljzat stb.) kell elhelyezni vagy mmenkét T idomacél szerkezettel kell alátámasztani. A lemezhajlatot - mindkét oldalon - a lapos beszegésbe akasztott és az alátámasztó szerkezethez erõsített rögzítõnyelvvel vagy más, szükség esetén egyedi kialakítású rögzítõelemmel (20. ábra) mm-enként rögzíteni kell. 20. ábra Példa a lemezhajlat rögzítõelem kialakítására

16 MSZ A lemezhajlat ereszvégzõdését a fedõlemezek, ill. az ereszszegély végével egyvonalban kialakított vízorrbeszegéssel kell lezárni; gerincvégzõdését kettõs állókorcolással kell a taréjgerincfedéssel összekorcolni (21. ábra). 21. ábra Példa a lemezhajlat eresz- és gerincvégzõdésének kialakítására A fedõlemezek lemezhajlat fölé nyúló szélét sajtolással vagy a hullámvégek "horpasztásával" kell lezárni (22. ábra). 22. ábra Fedõlemezek hullámvégeinek lezárása

17 17 MSZ Fal és kéményszegély (1. ábra "F", ill. "H") Fal-oldalszegély (1. ábra "F 1 "). A faloldalszegély-elem alakját és minimális, ill. maximális méreteit a hullámlemeznek a falhoz való csatlakozás határeseteire a 23. és 24. ábra mutatja. Kifejtett szélessége a hullámlemez falhoz (kéményhez) csatlakozó szélének megfelelõen változó: mm. Az oldalfalat takaró szegélyrészt (a) mm magas felhajtással és befûrészelt vagy téglahézagba helyezés esetén a fal felé, viharléc lezárással kifelé álló hajtással kell készíteni. A fedési felületre kerülõ szegélyrészt a hullámlemez szelvényének megfelelõen, szélét kb. 10 mm széles lapos beszegéssel merevítve kell kialakítani. 23. ábra Fal oldalszegély elem (minimális méret) 24. ábra Fal oldalszegély elem (maximális méret)

18 MSZ Az ábrák a hullámlemez falcsatlakozása két változatának megfelelõ szelvényt mutatják be. A hullámlemez szükségszerû helyszíni szabása esetén, a fedési felületre esõ szegélyrész szelvényét a fedõlemez hullámainak helyzete határozza meg. Az oldalszegély szélét a 23. és a 24. ábrán bemutatott módon, a faltól távolabb esõ hullámhegy középvonalában mm-enként egy-egy alátéttel szerelt hordószegeccsel kell a fedõlemezekhez erõsíteni. A leerõsítésre a fedõlemezeket rögzítõ szegecsek, ill. csavarok is felhasználhatók. A falszegély-elem gyártási hossza legalább 1000 mm. Falszegély-elõrész (1. ábra "F 2 ") A falszegély elõrész elem alakját és méreteit a 25. ábra mutatja. Kifejtett szélessége legalább 400 mm. 25. ábra Falszegély-elõrész A fedési felületre kerülõ rész (b) szélessége a tetõ hajlásszögétõl függ (2.21 szakasz), de legalább 180 mm, a homloklap magassága a hullámmérettõl függõen változó. A hullámvonalat a hullámlemez keresztszelvényének megfelelõen kell kialakítani. A falszegély-elõrészt elem gyártási hossza legalább 1000 mm. A falszegély-elõrészt minden második fedõlemez hullámhegynél egy-egy alátéttel szerelt hordószegeccsel kell a fedõlemezekkel a helyszínen összeépíteni. A falszegély-elõrész sajtolt kivitelben is készíthetõ. Falszegély-hátrész (1. ábra "F") A falszegély-hátrész elem alakját és méreteit a 26. ábra szemlélteti. Kifejtett szélessége legalább 500 mm. "Horpasztott" hullámvég lezárása esetén homloklap nem készül. A fedési felületre kerülõ rész legalább 330 mm, a homloklapot a hullámlemez keresztszelvényének megfelelõen kell kialakítani és szélét felül kb. 10 mm, alul kb. 20 mm szélesen kell be-, ill. kiperemezni. Felerõsítése a szegélyhez folyós forrasztással, ill. szegecseléssel történik. A falszegély-hátrész elem gyártási hossza legalább 1000 mm.

19 19 MSZ ábra Falszegély-hátrész A falszegély-elõrész és hátrész elemek falat takaró részét mm magas felhajtással és befûrészelt- vagy téglahézagba helyezésnél a fal felé, viharléc lezárásnál kifelé álló hajtással kell készíteni. A falszegély-hátrész sajtolt kivitelben is készíthetõ. A falszegély elemek hosszirányú toldása legalább 20 mm szélesen átlapolt egysoros szegecselésû kötés. A kötést acéllemez felhasználása esetén megfelelõ tömítõanyaggal (pl. ólompírpépbe áztatott papír- vagy vászonszalag betéttel), horganyozott acéllemez esetében folyós forrasztással, alumíniumlemez esetében pedig savmentes anyaggal (pl. horganyfehérpéppel) vízzáróan tömíteni kell. Horganylemez szegélyek esetén folyós forrasztású kötést kell készíteni. A vízhatlan és szilárd kötés biztosítására a forrasznak az átlapolt felületek közé be kell folynia. Az odal-, az elõrész- és a hátrészszegélyt a falfelületen téglahézagba vagy befûrészelt horonyba helyezve és mm-enként bevert 6x70, ill. 6x80 mm méretû horganyozott kampós szegekkel; vagy az MSZ 7928/7 szerinti viharléccel kell rögzíteni. 27. ábra Horganylemez oldalszegély ereszvégzõdése

20 MSZ Az oldalszegély ereszvégzõdését (1. ábra "F 3 ") ereszszegély nélküli fedésnél a 27. ábra szerint kb. 20 mm-t a homlokfalra kialakítva, a fedési felületen pedig lapos beszegéssel: míg ereszszegély esetén a 28. ábra szerint csatlakoztatva kell kialakítani. 28. ábra Horganylemez oldalszegély ereszvégzõdése Az oldal- és elõrészszegély tûzfalnál - a 29. ábra szerint - 20 mm-es felhajlított, folyósan forrasztott átlapolással csatlakozik. 29. ábra Horganylemez odal- és elõrészszegély tûzfal csatlakozása

21 21 MSZ Az oldalszegély és taréjgerincfedés - a 30. ábra szerint - folyós forrasztással felerõsített háromszög alakú betétlemez kiegészítéssel és folyósan forrasztott kb. 20 mm széles átlapolással csatlakozik. 30. ábra Horganylemez oldalszegély és taréjgerincfedés csatlakozása Kéményszegély (1. ábra "H") A kéményszegélyt a tetõfelületen áthaladó kéménynél oldalszegély, elõrész- és hátrészszegély elemekbõl, a tetõgerincbe kerülõ kéménynél oldalszegély és elõrészszegély elemekbõl kell kialakítani. A kéményszegély kialakítását és az oldalszegély tetõfelületre esõ szelvényét a kéményhez csatlakozó hullámlemez hullámainak a helyzete határozza meg (31. ábra). A szegélyelemek csatlakozása a vízfolyás irányában takart.

22 MSZ ábra (a,b) Horganylemez kéményszegély kialakítása

23 23 MSZ Falszegély kialakítása oromfalnál (1. ábra "G") Oromfalhoz a fedõlemezek túlnyúló fedõlemezekkel vagy fémlemez szegéllyel csatlakoztathatók (32. ábra). a túlnyúló fedõlemez b túlnyúló fedõlemez fémlemez szegéllyel c túlnyúló fedõlemez fémlemez szegéllyel d-e fallefedéshez kapcsolt fémlemez szegély 32. ábra Példák oromfalhoz csatlakozó fedõlemezek falszegélyének kialakítására 3. MEGNEVEZÉS Példa: Fémhullámlemez fedés 0,80 mm vastag horganyozott acéllemezbõl, (rövidítve HAh) acélszelemenekre szerelve, megnevezése: Fém hullámlemez fedés acélszelemenekre HAh 80 MSZ VIZSGÁLATOK 4.1. A felhasznált anyagok és elemek méreteit (1.1. szakasz) hossz, illetve vastagságméréssel kell ellenõrizni. A szerkezeti méreteket (2) és a kötések méreteit (MSZ 7928/1...7) hosszméréssel, a részméretek és a kifejtett méretek ellenõrzésével kell elvégezni.

24 MSZ A szabvány egyéb a felhasznált anyagra (1.1. szakasz) a felületekre (1.2. szakasz) a kötésekre (1.3. szakasz, illetve MSZ 7928/1...7) a szerkezetre és a kivitelre (2. fejezet) vonatkozó követelményeinek teljesülését megtekintéssel kell ellenõrizni. 5. FEDÕLEMEZEK CSOMAGOLÁSA, SZÁLLÍTÁSA 5.1. Csomagolás A fémlemez-fedés táblalemezeit lapjukra fektetve kell csomagolni Szállítás A szállításra kész lemezeket jelzõcímkével kell ellátni és azon a következõket feltüntetni. megnevezés, a gyártó neve, MSZ A szövegben említett szabványok Finomlemez acélból. Méretek...MSZ 41 Horganyozott acéllemez...msz 446 Horganylemez...MSZ 719 Csavaranyák. Hatlapú csavaranya. III. pontossági osztály...msz 2161 Alátét III. pontossági osztály...msz 2200 Alátét II. pontossági osztály...msz 2201 Csavarok. Hatlapfejû tövigmenetes csavar III. pontossági osztály...msz 2363 Facsavarok. Félgömbfejû csavar...msz 2496 Szegecsek. Félgömbfejû szegecs...msz 4254 Alacsony félgömbfejû szegecs (hordószegecs)...msz 4260 Szegecsek. Lemezszegecs...MSZ 4261 Hengerelt köracél. Méretek....MSZ 4337 Hengerelt laposacél. Méretek....MSZ 4342 Melegen hengerelt abroncsacél...msz 4343 Épületbádogos szerkezeti elemek. Kötések. Összefoglalás...MSZ 7928/1 -. Hajlítások és beszegések...msz 7928/2 -. Átlapolások...MSZ 7928/3 -. Korcolt kötések...msz 7928/4 -. Szegecselt kötések...msz 7928/5 -. Forrasztott kötések...msz 7928/6 -. Leerõsítõ és rögzítõ elemek...msz 7928/7 Félkörszelvényû függõ ereszcsatorna. Csatornatartó...MSZ 7936/8 Kõmûvesszerkezetek lefedése fémlemezbõl. Áttekintés. Anyagok...MSZ 7943/1 Cserép- és palafedésû tetõk fémlemez szegélyei. Lemezhajlat-elem...MSZ 7948/7 Alumínium és ötvözött alumínium. Lemezek és lemezcsíkok. Méretek...MSZ 9322 Alumínium és ötvözött alumínium hullámlemez...msz 16407* A tárggyal kapcsolatos szabályzat Építõ- és Szerelõipari Kivitelezési Szabályzat, az ÉVM kiadásában (16/1970. VII. 23. ÉVM-KGM-NIM-KPM. sz. együttes rendelete alapján). * Elõkészületben. A szabvány elõírásai a népgazdaságban általában mértékadó megoldási módot tartalmazzák. A szerzõdõ felek egymás közötti jogviszonyában ezek az elõírások kötelezõek, ha a szerzõdésben azoktól eltérõen nem állapodtak meg. Ha a szabvány megjelöléseket, rajz és betûjeleket, megnevezéseket, minõségi osztályokat tartalmaz, azokat csak a szabványban meghatározott értelemben és tartalommal szabad használni. A szabvány alkalmazása elõtt gyõzõdjön meg arról, hogy nem jelent-e meg módosítása, kiegészítése, helyesbítése, illetve hatálytalanítása, mert a szabványt kibocsátója a mûszaki haladásnak megfelelõen idõnként átdolgozza. A szabvány érvényességében beálló minden változást a Magyar Szabványügyi Hivatal a Szabványügyi Közlönyben hirdet meg; beszerezhetõ a Posta Központi Hírlapirodánál. A gyakorlati tapasztalatok alapján ajánlatosnak látszó helyesbítõ, módosító indítványokat, észrevételeket megfelelõ indokolással a Magyar Szabványügyi Hivatalhoz, Budapest IX., Üllõi út 25. (levélcím: Budapest, Pf ) lehet benyújtani. A szabvány beszerezhetõ a Szabványboltban Budapest IX., Üllõi út 24 (levélcím: Budapest, Pf ). F.k.: az MSZH Kiadói és Tájékoztatási Igazgatóság vezetõje /1, 600 pld. MSZH Nyomda, Budapest F.v.: Nagy László

ÉPÜLETBÁDOGOS SZERKEZETI ELEMEK ÉS SZERELVÉNYEK Általános mûszaki elõírások

ÉPÜLETBÁDOGOS SZERKEZETI ELEMEK ÉS SZERELVÉNYEK Általános mûszaki elõírások Magyar Népköztársasági Országos Szabvány ÉPÜLETBÁDOGOS SZERKEZETI ELEMEK ÉS SZERELVÉNYEK Általános mûszaki elõírások MSZ 7935-75 Az MSZ 7935-62, az MSZ 7944-63 és az MSZ 7947-63 helyett G 34 696.121 Elements

Részletesebben

Bádogos szerkezetek. összefoglaló név, ilyen anyag nincs

Bádogos szerkezetek. összefoglaló név, ilyen anyag nincs Bádogos szerkezetek összefoglaló név, ilyen anyag nincs ólomlemez alumínium horganyzott acéllemez bevonatos acéllemez horganylemez, titánzink rézlemez anyagok, méretek régen (és most) tábla lemezvastagság

Részletesebben

Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely fogadószerkezete: A kítűzéses általános ismertetése (lásd az A ábrát és a következő képet)

Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely fogadószerkezete: A kítűzéses általános ismertetése (lásd az A ábrát és a következő képet) Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely felhelyezési útmutató csak a Tegola Canadese bitumenes zsindely Alkalmazástechnikai Előírásaival együtt érvényes A Gothik zsindely fogadószerkezete:

Részletesebben

MÁV Rt. VÁLLALATI SZABVÁNY

MÁV Rt. VÁLLALATI SZABVÁNY MÁV Rt. VÁLLALATI SZABVÁNY 1/a. sz Függelék A hatálybalépés időpontja: 1984. július 01. MÁVSZ 934 Mechanikai biztosítóberendezések Egységes váltózár egyzáras és ellenőrzőzáras Hatálytalanítja a MÁVSZ 934:1954,

Részletesebben

TEGOLA CANADESE GOTHIK TÍPUSÚ ZSINDELY FELHELYEZÉSI ÚTMUTATÓJA

TEGOLA CANADESE GOTHIK TÍPUSÚ ZSINDELY FELHELYEZÉSI ÚTMUTATÓJA TEGOLA CANADESE GOTHIK TÍPUSÚ ZSINDELY FELHELYEZÉSI ÚTMUTATÓJA Kibocsátotta a TEGOLA UNGARESE KFT. 1037 Budapest, Bécsi út 77-79. Felrakási utasítás Gothik típusú zsindelyhez: A Gothik zsindely fogadószerkezete:

Részletesebben

Épület- és építménybádogos Bádogos

Épület- és építménybádogos Bádogos Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Épület- és építménybádogos Épület- és építménybádogos

Épület- és építménybádogos Épület- és építménybádogos A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

2012.10.09. MET.BME.hu

2012.10.09. MET.BME.hu Magasépítéstan II. 5. Előadás: Fémlemez táblás és szalagfedések MET.BME.HU 2012 / 2013 I. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA egyetemi adjunktus BME Magasépítési Tanszék BME MET 2012 / 2013 I. Szemeszter

Részletesebben

ALKALMAZÁSTECHNIKA. Sansz 2002 E.V. Szimetál E.V.

ALKALMAZÁSTECHNIKA. Sansz 2002 E.V. Szimetál E.V. ALKALMAZÁSTECHNIKA Sansz 2002 E.V. Szimetál E.V. A termék: AMMOR PROFIL poliamid bevonatú, strukturált felületű, színes ötvözött alumínium lemez. Felhasználás: Állókorcos, lécbetétes tetőfedés, homlokzat-burkolat,

Részletesebben

34 Téglány vagy négyszögfedések (Rechteck)

34 Téglány vagy négyszögfedések (Rechteck) 34 Téglány vagy négyszögfedések (Rechteck) Kettős téglányfedés A kettős téglányfedés jellemzője, hogy a harmadik sor az elsőre még ráfed és a fedés kötésben történik. Ennél a fedési módnál is alapszabály:

Részletesebben

Épület- és építménybádogos Épület- és építménybádogos

Épület- és építménybádogos Épület- és építménybádogos A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

trapézlemezek TETŐFEDÉSHEZ ÉS FALBORÍTÁSHOZ

trapézlemezek TETŐFEDÉSHEZ ÉS FALBORÍTÁSHOZ trapézlemezek TETŐFEDÉSHEZ ÉS FALBORÍTÁSHOZ Trapézlemezek tetőfedéshez és falborításhoz 18.135.1080 35.207.1035 45.333.1000 18.76.1064 sinuslemez 46.150.900 sinuslemez Optikai profil 10.100.1100 Lapprofil

Részletesebben

1.10 VL. Négyszög légcsatorna. Légcsatorna rendszerek. Alkalmazás: A VL típusjelû, négyszög keresztmetszetû

1.10 VL. Négyszög légcsatorna. Légcsatorna rendszerek. Alkalmazás: A VL típusjelû, négyszög keresztmetszetû Alkalmazás: A VL típusjelû, négyszög keresztmetszetû l é g c s a t o r n a e l e m e k a l k a l m a z á s á v a l a nyomáskülönbség, a légsebesség és a szükséges légtömörség tekintetében többféle igény

Részletesebben

Termékkatalógus. síkpala tetőre és homlokzatra

Termékkatalógus. síkpala tetőre és homlokzatra TETÔK HOMLOKZATOK BELSŐ TEREK síkpala tetőre és homlokzatra CREATON Hungary Kft. az Eternit termékek kizárólagos hazai forgalmazója 60 Lenti Cserépgyár u. 1. Tel: 06 2 1 66, 67, 6 Fax: 06 2 1 6 email:

Részletesebben

Firestone TPO tetőszigetelési rendszerek

Firestone TPO tetőszigetelési rendszerek 1 Annak érdekében, hogy tartós és megbízható tetőszigetelés készülhessen, nem elegendő csak egy jó szigetelőlemezt gyártani. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy a szigetelőlemeznek más termékekkel összeférhetőnek

Részletesebben

Foglalkozási napló. Bádogos

Foglalkozási napló. Bádogos Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Bádogos (OKJ száma: 34 582 02) szakma gyakorlati oktatásához 11. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma: Gondviselő Tanulók

Részletesebben

TETÕ HELYETT MONDD: Bramac tetõcserepek Beépítési Útmutató

TETÕ HELYETT MONDD: Bramac tetõcserepek Beépítési Útmutató TETÕ HELYETT MONDD: Bramac tetõcserepek Beépítési Útmutató Bramac tetõcserepek Alpesi Protector, Classic Protector, Cristal tetõcserép Natura Plus, Duna tetõcserép Bramac Adria, Római tetõcserép Bramac

Részletesebben

Alkalmazástechnikai Útmutató. Lapostetõ

Alkalmazástechnikai Útmutató. Lapostetõ Alkalmazástechnikai Útmutató Lapostetõ 2006 Alkalmazástechnikai Útmutató Lapostetõ 2006 ÚJ EGYENES RÉTEGRENDÛ MELEGTETÕ CSOMÓPONTI RÉSZLETEI Attika kialakítása beton aljzat esetén 5% 3 4 4 5 5 6 7 8 min.

Részletesebben

Tipikus fa kapcsolatok

Tipikus fa kapcsolatok Tipikus fa kapcsolatok Dr. Koris Kálmán, Dr. Bódi István BME Hidak és Szerkezetek Tanszék 1 Gerenda fal kapcsolatok Gerenda feltámaszkodás 1 Vízszintes és (lefelé vagy fölfelé irányuló) függőleges terhek

Részletesebben

Lindab polikarbonát bevilágítócsík Műszaki adatlap

Lindab polikarbonát bevilágítócsík Műszaki adatlap Műszaki adatlap Termék: Funkció: Egyrétegű, polikarbonát anyagú bevilágító trapézlemez. A bevilágító lemez mindkét oldalon koextrudált UV védő fóliával rendelkezik. Önhordó tetőfedő és falburkoló trapézlemezek

Részletesebben

BRAMAC INDACH PREMIUM NAPELEM. Beépítési útmutató

BRAMAC INDACH PREMIUM NAPELEM. Beépítési útmutató BRAMAC INDACH PREMIUM NAPELEM Beépítési útmutató 1 Műszaki adatok Típus PV InDach Modul Mono 90 Névleges teljesítmény (Pnom) 90W (+/-3%) Modul hatásfok (Pnom) 15,00% MPP feszültség (Umpp) * 11,77 V MPP

Részletesebben

VASBETON VÁZ LINDAB BURKOLAT ACÉL KAPCSOLATI ELEMEK FEJLESZTÉSE

VASBETON VÁZ LINDAB BURKOLAT ACÉL KAPCSOLATI ELEMEK FEJLESZTÉSE ACÉL KAPCSOLATI ELEMEK FEJLESZTÉSE TARTALOM 1. Előzmények, kiindulási adatok 2. Acél kapcsolati elemek leírása 2.1 Szelemenbakok 2.2 Falvázbakok 2.3 Eresz konzolok 2.4 Előtető konzolok 2.5 Kapu keretek

Részletesebben

Acélcsarnokok komplett kivitelezése tervezéstől a megvalósításig. Szakmai konzultáció országszerte MÉK: 1 pont (2012/285) MMK: 1 pont (01/2012/0140)

Acélcsarnokok komplett kivitelezése tervezéstől a megvalósításig. Szakmai konzultáció országszerte MÉK: 1 pont (2012/285) MMK: 1 pont (01/2012/0140) Acélcsarnokok komplett kivitelezése tervezéstől a megvalósításig Szakmai konzultáció országszerte MÉK: 1 pont (2012/285) MMK: 1 pont (01/2012/0140) Könnyűszerkezetes csarnokrendszerek kötőelemei Bende

Részletesebben

Íves csarnoktetők nagytáblás lefedése

Íves csarnoktetők nagytáblás lefedése Íves csarnoktetők nagytáblás lefedése Csarnoképületek csoportosítása szerkezet szerint Főtartókra felépített rendszerek Csuklós csomópontú rendszerek (egyenes- és íves tengelyű főtartók) Keretfőtartós

Részletesebben

Épület- és építménybádogos Épület- és építménybádogos

Épület- és építménybádogos Épület- és építménybádogos Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

alkalmazástechnika mon o-c ov er é rvé nye s : 2007. május 1-től

alkalmazástechnika mon o-c ov er é rvé nye s : 2007. május 1-től alkalmazástechnika mon o-c ov er é rvé nye s : 2007. május 1-től A MOno-cover tetőrendszer Kétségtelenül az épület egyik legfontosabb része a tető. A modern építészetben már gyakran az 5. homlokzatként

Részletesebben

BRUCHAPaneel tűzgátló tetőpanel DP-F

BRUCHAPaneel tűzgátló tetőpanel DP-F ÚJ BRUCHAPaneel tűzgátló tetőpanel DP-F BRUCHAPaneel tűzgátló tetőpanel DP-F nyereg- és félnyeregtetőkhöz jó időjárásállóság nagy teherbíró képesség nem éghető 3 (5,2 %) tetőlejtéstől alkalmazható DP-F

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS KONSZIGNÁCIÓ PTE ÁOK 7624, Pécs Szigeti út 12. (FM Kód: SIET) 4. emelet, K-I és NY-I oldal

MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS KONSZIGNÁCIÓ PTE ÁOK 7624, Pécs Szigeti út 12. (FM Kód: SIET) 4. emelet, K-I és NY-I oldal 1 MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS KONSZIGNÁCIÓ PTE ÁOK 7624, Pécs Szigeti út 12. (FM Kód: SIET) 4. emelet, K-I és NY-I oldal Pécs, 2016. November Összeállította: Krisztics István PTE Kancellária MSZI 1, KONSZIGNÁCIÓ:

Részletesebben

8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal

8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal 8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal 8.1. Szigetelôlapok felszerelése falazatra, födémre A FABETON szigetelôlemezeket mechanikai rögzítéssel, dûbelezéssel erôsítjük a szigetelendô felületre.

Részletesebben

Beépítési útmutató. Szerelési utasítások a Polikarbonát tetőbevilágítóhoz KS1000 PC panel BEÉPÍTÉS ELŐTT

Beépítési útmutató. Szerelési utasítások a Polikarbonát tetőbevilágítóhoz KS1000 PC panel BEÉPÍTÉS ELŐTT Beépítési útmutató Szerelési utasítások a Polikarbonát tetőhoz KS1000 PC panel BEÉPÍTÉS ELŐTT A beépítés a KS1000 RW tetőpanelekkel egyidejűleg, rendszerint a falpanelek beépítése után, az uralkodó széliránnyal

Részletesebben

Tetőbiztonsági Rendszerek. Termék katalógus

Tetőbiztonsági Rendszerek. Termék katalógus Tetőbiztonsági Rendszerek Termék katalógus 1 Cégünk a Solar Condens Kft 2016-ban kezdett el foglalkozni tetőbiztonsági rendszerekkel. Azon belül is fő profilunk a tetőn való biztonságos közlekedéshez szükséges

Részletesebben

Foglalkozási napló. Tetőfedő

Foglalkozási napló. Tetőfedő Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Tetőfedő (OKJ száma: 34 582 15) szakma gyakorlati oktatásához 11. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma: Tanuló Tanulók

Részletesebben

Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31. TEGOLA CANADESE S. p. A. Kutatás és Fejlesztés. Kód: DRS2022. Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez

Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31. TEGOLA CANADESE S. p. A. Kutatás és Fejlesztés. Kód: DRS2022. Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez TEGOLA CANADESE Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31 Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez Bevezetés: A bitumenes zsindely egyszerű és korrekt felhelyezésének előfeltétele, hogy a fogadó felület

Részletesebben

HÓFOGÓ RENDSZEREK. Évi maximális hóréteg vastagsága Magyarországon cm-ben (OMSZ)

HÓFOGÓ RENDSZEREK. Évi maximális hóréteg vastagsága Magyarországon cm-ben (OMSZ) 144 Hófogás HÓFOGÓ RENDSZEREK Télen a 0 C alatti hőmérsékletek hatására a vízcseppek kristályosodnak, így a csapadék hó formájában hullik. A hideg hatására a tetőfedő anyag is megfagy és a hó rátapad a

Részletesebben

Lindab poliészter bevilágítócsík Műszaki adatlap

Lindab poliészter bevilágítócsík Műszaki adatlap Műszaki adatlap Termék: Funkció: Egyrétegű, üvegszálerősítésű poliészter anyagú bevilágító trapézlemez. Önhordó tetőfedő és falburkoló trapézlemezek bevilágító elemek céljára, külső és belső felhasználásra,

Részletesebben

PFEIFER - MoFi 16 Ferdetámaszok rögzítő rendszere. 2015.05.22 1.oldal

PFEIFER - MoFi 16 Ferdetámaszok rögzítő rendszere. 2015.05.22 1.oldal PFEIFER - Ferdetámaszok rögzítő rendszere 2015.05.22 1.oldal Felhasználás Mire használjuk? A PFEIFER típusú ferde támaszok rögzítő rendszere ideiglenesen rögzíti a ferdetámaszokat a fejrésznél. Ferde támasztó

Részletesebben

MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ ACO LICHT polikarbonát tetőrendszer

MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ ACO LICHT polikarbonát tetőrendszer MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ ACO LICHT polikarbonát tetőrendszer ACO felülvilágítás Tartalom oldal 3. ACO LICHT Norlux polikarbonát-alumínium profil szerkezetek 3.1 ACO LICHT Norlux rendszerismertetõ 3 3.2 Alkalmazási

Részletesebben

SZENDVICSPANELEK. Szendvicspanelek

SZENDVICSPANELEK. Szendvicspanelek Szendvicspanelek SZENDVISPNELEK PUR-habos szendvicspanelek PUR-habos falszendvicspanel látszódó rögzítéssel PUR-habos falszendvicspanel rejtett rögzítéssel Eco tetőszendvicspanel PUR-habos tetőszendvicspanel

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1. BEÉPÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: A beépítés betartandó fő fázisai: - kitűzés - ágyazat- készítés -

Részletesebben

E12. Bölcsőde kialakítása Dudaron Meglévő óvodaépület bővítése kétcsoportos minibölcsődével. Kiviteli terv (munkaközi)

E12. Bölcsőde kialakítása Dudaron Meglévő óvodaépület bővítése kétcsoportos minibölcsődével. Kiviteli terv (munkaközi) Terv: Bölcsőde kialakítása Dudaron Meglévő óvodaépület bővítése kétcsoportos minibölcsődével Tervfajta: Kiviteli terv (munkaközi) Építmény helye: Dudar, Kossuth Lajos u. 2. 712/2 hrsz Építtető: Dudar Község

Részletesebben

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei Speciális tetőfedések és ács szerkezetei 57 Hajlatképzés A hajlatképzést többnyire a bádogos szerkezetek kiváltására alkalmazzák. Fő jellemzője, hogy kis méretű palákból jobbos vagy balos fedéssel íves

Részletesebben

TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK IV. FEJEZET TŰZOLTÓ KAPCSOK 1

TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK IV. FEJEZET TŰZOLTÓ KAPCSOK 1 TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK IV. FEJEZET TŰZOLTÓ KAPCSOK 1 1. A TŰZOLTÓ KAPCSOK CSOPORTOSÍTÁSA. 1.1. Típus szerint (a kapocstípusok a felhasználástól és a rendeltetéstől függően): a) tömlőkapocs

Részletesebben

KNAUF tolóajtó-rendszer

KNAUF tolóajtó-rendszer KNAUF tolóajtó-rendszer Tartalom Oldal 1. Változatos ajtószélesség és -magasság 3 2. Gyors és egyszerû szerelés 3 3. A szerelés lépései 4 4. A Knauf tolóajtó-rendszer elônyei 6 5. Tartozékok és kiegészítõk

Részletesebben

LINDAB TRAPÉZLEMEZES BURKOLATI RENDSZER. (LindabEcoRoof, LindabEcoWall) LINDAB KFT. 2005. K K H H B B A N M P P R R F F

LINDAB TRAPÉZLEMEZES BURKOLATI RENDSZER. (LindabEcoRoof, LindabEcoWall) LINDAB KFT. 2005. K K H H B B A N M P P R R F F M T T M L L K K I I G Q Q O O N N M M G J J F F E E C C H H B B A A D D P P R R (LindabEcoRoof, LindabEcoWall) LINDAB TRAPÉZLEMEZES BURKOLATI RENDSZER LINDAB KFT. 200 N N ÁLTALÁNOS KERESZTIRÁNYÚ TETŐ-METSZET

Részletesebben

BRAMAC INDAX UNIVERSAL NAPELEM Beépítési útmutató

BRAMAC INDAX UNIVERSAL NAPELEM Beépítési útmutató BRAMAC INDAX UNIVERSAL NAPELEM Beépítési útmutató 1 Műszaki adatok 2 Alap szerelő készlet 2x2 modul beépítéséhez Bal felső burkolókeret Jobb felső burkolókeret Gerinc oldali rögzítő sín Bal oldali felső

Részletesebben

A feltüntetett árak a 27%-os ÁFA-t nem tartalmazzák!

A feltüntetett árak a 27%-os ÁFA-t nem tartalmazzák! 1050/2100 mm 2018 Listaárakon kapható Makrolon Multi UV vágott táblaméretek: 2100 mm szélességben: 1000; 2000; 3000; 4000; 5000; 6000 mm 1050 mm szélességben: 1000; 2000; 3000; 4000; 5000; 6000 mm A feltüntetett

Részletesebben

halny clip Tető Halny Clip tetőcserép Csavarozás Lefedés Rányomás

halny clip Tető Halny Clip tetőcserép Csavarozás Lefedés Rányomás halny clip Tető Halny Clip tetőcserép A tetőcserép új építésekhez és felújításokhoz egyaránt alkalmas: - rendkívül könnyű elemek - gyors szerelés - nem látható rögzítések Szerelés speciális szerszámok

Részletesebben

EGYENES RÉTEGRENDÛ MELEGTETÕK TELJES FELÚJÍTÁSA. Tetõfelújítás

EGYENES RÉTEGRENDÛ MELEGTETÕK TELJES FELÚJÍTÁSA. Tetõfelújítás K TELJES FELÚJÍTÁSA Tetõfelújítás RÉTEGRENDEK 1. Egyenes rétegrendû melegtetõ teljes felújítása filces kiszellõzõ réteg beépítéssel. Egyenes rétegrendû melegtetõ teljes felújítása mechanikai rögzítéssel

Részletesebben

APROD POLC. csavarkötés nélküli fém polcrendszer. Fő Alkalmazási területek. Színválaszték. Jellemző állványméretek

APROD POLC. csavarkötés nélküli fém polcrendszer. Fő Alkalmazási területek. Színválaszték. Jellemző állványméretek APROD POLC csavarkötés nélküli fém polcrendszer Az APROD kapcsolható fém polcos állvány csavarkötés nélkül összeállítható elemekből áll, mely egyszerű, gyors szerelhetőséget biztosít kimagasló stabilitás

Részletesebben

Schöck Isokorb Q, Q-VV

Schöck Isokorb Q, Q-VV Schöck Isokorb, -VV Schöck Isokorb típus Alátámasztott erkélyekhez alkalmas. Pozitív nyíróerők felvételére. Schöck Isokorb -VV típus Alátámasztott erkélyekhez alkalmas. Pozitív és negatív nyíróerők felvételére.

Részletesebben

Trapézlemez szerelési útmutató

Trapézlemez szerelési útmutató Trapézlemez szerelési útmutató Játszi könnyedséggel 1. Alkalmazás, gyártás, szállítás A < 35 mm-es profilú trapézlemezek nem kisebb, mint 6 (10%), míg a 35 mm-es profilok nem kisebb, mint 4 lejtésű tetősíkokon

Részletesebben

ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA

ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA 1. ÉS 2. SZ.LAKÁSHOZ ELŐ TETŐ FELÚJÍTÁSA ÉS BŐ VÍTÉSE TERVDOKUMENTÁCIÓJÁHOZ TARTALOMJEGYZÉK 1. ÉPÍTÉSZETI

Részletesebben

Fedélidomok szerkesztése

Fedélidomok szerkesztése Fedélidomok szerkesztése Az előadás átdolgozott részleteket tartalmaz a következőkből: Gubis Katalin: Ábrázoló geometria Szabó Ferenc: Fedélidom szerkesztés (segédlet) Fedélidom: egy adott épület tetőfelületeinek

Részletesebben

ALUMINI. Rejtett profil nem perforált Háromdimenziós perforált lemez alumínium ötvözetből ALUMINI - 01 CSOMAGOLÁS ACÉL - ALLUMINIUM VÉKONY SZERKEZET

ALUMINI. Rejtett profil nem perforált Háromdimenziós perforált lemez alumínium ötvözetből ALUMINI - 01 CSOMAGOLÁS ACÉL - ALLUMINIUM VÉKONY SZERKEZET ALUMINI Rejtett profil nem perforált áromdimenziós perforált lemez alumínium ötvözetből CSOMAGOLÁS BS+ evo csavar a csomagolásban ALKALMAZÁSI TERÜLETEK Fa-fa nyírókötések, mind függőlegesen, mind döntötten

Részletesebben

Méret- és súlytáblázat

Méret- és súlytáblázat Méret- és súlytáblázat ThyssenKrupp Ferroglobus TK Tisztelt Partnerünk! Ezzel a Méret- és súlytáblázattal segítséget kívánunk nyújtani Önnek a rendelések feladásánál, illetve az áru átvételénél. A táblázatok

Részletesebben

APROD KÉSZ POLC ÖSSZEÁLLÍTÁSOK / Alap- és kiegészítő mező egységárak

APROD KÉSZ POLC ÖSSZEÁLLÍTÁSOK / Alap- és kiegészítő mező egységárak APROD POLC csavarkötés nélküli fém polcrendszer ELEMKATALÓGUS ÉS ÁRJEGYZÉK Érvényes 2018.03.01-től visszavonásig APROD KÉSZ POLC ÖSSZEÁLLÍTÁSOK / Alap- és kiegészítő mező egységárak Méret Polcok Polcköz

Részletesebben

Az állványrendszer 1mm-es mélyhúzható acéllemezből, hideghengerléssel és hajlítással készül. A polctávolság 50mm-enként változtatható.

Az állványrendszer 1mm-es mélyhúzható acéllemezből, hideghengerléssel és hajlítással készül. A polctávolság 50mm-enként változtatható. APROD csavarmentes polcrendszer Előnyei: Csavarmentes Összeállítása gyors és egyszerű Korlátlanul bővíthető Nagy teherbírás, akár 200 kg/polclap megoszló terhelés esetén Felhasználási területek: Irattárak

Részletesebben

A feltüntetett árak a 27%-os ÁFA-t nem tartalmazzák!

A feltüntetett árak a 27%-os ÁFA-t nem tartalmazzák! 1050/2100 mm 2017 Listaárakon kapható Makrolon Multi UV vágott táblaméretek: 2100 mm szélességben: 1000; 2000; 3000; 4000; 5000; 6000 mm 1050 mm szélességben: 1000; 2000; 3000; 4000; 5000; 6000 mm Makrolon

Részletesebben

Szendvicspanelek. tetőpanelek falpanelek. PUR, PIR, kőzetgyapot, üveggyapot

Szendvicspanelek. tetőpanelek falpanelek. PUR, PIR, kőzetgyapot, üveggyapot Szendvicspanelek tetőpanelek falpanelek PUR, PIR,, üveggyapot Tetőpanelek Glamet 30, 40, 50, 60, 80, 100, 120 r=40kg/m 3 Külső: 0,45 / 0,5 / 0,6 Belső: 0,4 / 0,5 B-s3, d0 / B-s2, d0 Tetőhajlás: min. 7%

Részletesebben

Rigips lakáselválasztófal 1. 1,5 mm vastag horganyzott acéllemez CW 75/0, 6 2 x RB vagy RF 12,5 mm Az 1,5 mm vastag horganyzott acéllemez rögzítése 600/250 mm-es raszterben történik a gipszkarton lapot

Részletesebben

NAGYFESZÜLTSÉGŰ ALÁLLOMÁSI SZERELVÉNYEK. Csősín csatlakozó. (Kivonatos katalógus) A katalógusban nem szereplő termékigény esetén forduljon irodánkhoz.

NAGYFESZÜLTSÉGŰ ALÁLLOMÁSI SZERELVÉNYEK. Csősín csatlakozó. (Kivonatos katalógus) A katalógusban nem szereplő termékigény esetén forduljon irodánkhoz. NAGYFESZÜLTSÉGŰ ALÁLLOMÁSI SZERELVÉNYEK Csősín csatlakozó (Kivonatos katalógus) A katalógusban nem szereplő termékigény esetén forduljon irodánkhoz. 1 A katalógus használata A táblázat tetején szerepel

Részletesebben

Épület- és építménybádogos 4 Épület- és építménybádogos 4 2/42

Épület- és építménybádogos 4 Épület- és építménybádogos 4 2/42 A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Függő ereszcsatorna 2m. Függő ereszcsatorna 4m. Lefolyócső 4m Lefolyócső 3m Lefolyócső 2m. 1 164 Ft

Függő ereszcsatorna 2m. Függő ereszcsatorna 4m. Lefolyócső 4m Lefolyócső 3m Lefolyócső 2m. 1 164 Ft Függő ereszcsatorna 6m Függő ereszcsatorna 4m Függő ereszcsatorna 2m Lefolyócső 4m Lefolyócső 3m Lefolyócső 2m Kovács János Lemezfeldolgozó E.V. Horganyzott acél termékek Nettó Bruttó Nettó Bruttó Nettó

Részletesebben

Beépítési útmutató tetőgerinc mentén elhelyezkedő VELUX ablakokhoz

Beépítési útmutató tetőgerinc mentén elhelyezkedő VELUX ablakokhoz Beépítési útmutató tetőgerinc mentén elhelyezkedő VELUX ablakokhoz Tisztelt ügyfelünk! A VELUX tetőgerincrendszer lehetővé teszi a VELUX tetőtéri ablakok gerinc mentén történő beépítését. A beépítéshez

Részletesebben

MÁV Rt. VÁLLALATI SZABVÁNY

MÁV Rt. VÁLLALATI SZABVÁNY 1/b függelék MÁV Rt. VÁLLALATI SZABVÁNY A hatálybalépés időpontja: 1978. június 01. MÁVSZ 1961 Mechanikai biztosítóberendezések Kisiklasztósaru és szerelvényei Alak, méret, anyag, kivitel A MÁVSZ 1961:1960

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000004045T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 004 045 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 04 770559 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben