Írta és a képeket válogatta: Mosa Diána

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Írta és a képeket válogatta: Mosa Diána"

Átírás

1 Belgrád rakpart 1. (2010 óta Jane Haining rakpart) Fővám tér 1. Molnár utca 53. ( Az évszázados előzményeket magáénak mondható mai elnevezés a Duna pest-budai szakaszán jelentős és tekintélyes hozamot hajtó malomiparra vezethető vissza. (Budapest teljes utcanév lexikona, szerk. RÁDAY Mihály, Bp., Sprinter, 2004, 354.) 1. kép: Képeslap az 1910-es évekből, rajta Petrákovits József vendéglője (Hungaricana) 2. kép: Piac a Fővám téren, a háttérben a Fővám tér 1., 1900-as évek (FSZEK Budapest-Képarchívum)

2 3. kép: A Fővám tér 1. a Feledi és Weinberger rőfös, divat- és rövidáru kereskedésével (1935, Fortepan.hu) 4. kép: A sarkon a Feledi és Weinberger rőfös, divat- és rövidáru kereskedés, 1938 (Fortepa.hu)

3 5. kép: A Szabadság híd 1942-ben, bal szélen a Belgrád rakpart 1. (Berkó Pál, Fortepa.hu) 6. kép: Építkezés a rakparton 1952-ben, háttérben a Fővám tér 1. (Magyar Rendőr, Fortepan.hu)

4 7. kép: Sétáló emberek a Fővám téren 1955-ben, háttérben a Fővám tér 1. (Fortepan.hu) 8. kép: A Szabadság híd és a Fővám tér felülnézetből, a bal sarkon a "világító" Belgrád rakpart 1. (1967, Fortepan.hu)

5 Építés éve: Építtető: Marton és Schalka Építőmesterek cég (Marton Ákos és Schalka Jakab, utóbbi később Szalkára magyarosította nevét és a cégnév is ennek megfelelően Marton és Szalkára változott.) Tervező: Marton Ákos Korábbi címek: Belgrád rakpart 1. Dimitrov tér 1. Molnár utca 53. ( ) (a telek korábbi címei: Aldunasor 33. Fővám tér 1. [1860] Molnár utca 41., Ferenc József rakpart 1. Fővám tér 1. Só utca 2. [1879]) Helyrajzi szám: Funkció: Budapesti Ügyészség Nyomozó Hivatala Kapcsolódó személyek: Gróf Mikes János, Károlyi József, Károlyi István, Weinberger és Feledi, Grósz Miksam Führer Miklós, Tierque Valéria, Zakar István, Zakariás Pál, Ney Gyula, Illésprofesszor [sic], Kukorelli Lajos Státusz: kerületi egyedi védelem alatt áll A telek története 1914 előtt egy a Kommer fivérek tulajdonában álló, kétemeletes épület állt itt, benne Petrákovits József vendéglőjével. 1 Marton és Schalka 1907-ben a Lipót körút 8-ban nyitotta meg irodáját, majd telekvásárlásba kezdtek. Ennek keretében került hozzájuk 1914-ben a Ferenc József rakpart 1. alatti telek is, melyre ban megtervezték, majd felhúzták a mai ötemeletes lakóházat. 2 A ház leírása Az ötemeletes, belső udvaros, későeklektikus bérház 3 legszembetűnőbb jellegzetessége az elhelyezkedéséből adódó három homlokzat megléte. Ezek egyszerre igazodnak egymáshoz harmonikusan és térnek el, mind méretükben, mind kialakításukban. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy habár három homlokzata és három címe van az épületnek, bejárat csak a Molnár utca felőli oldalon van. 1 axrzie1vbg5cdtawztfyihv0y2eifq&img=1 ( ) 2 DÉRY Attila, Belváros Lipótváros: V. kerület, Bp., Terc, 2005, DÉRY 2005, 104.

6 Egységessé teszi az épületet halvány vajszíne, a talapzat vörösmárványa, az első emelet fölött futó, függőleges ovális nyílásokkal tagolt álerkély és a szürkés, feltehetően bádogból készült manzárdtető. A ház négy nagy vízszintes egységre tagolható: a földszintre (ahol üzlethelységek találhatók), az első emeletre (mely már bevezeti a fölső négy emelet ablaknyílásait és motívumait, de az álerkélysor még leválasztja), a 2-5. emeletre (melyeket a stiláris egységen túl az ablakok mellett futó óriáspilaszterek is összekötnek) és a manzárdtetőre. Egységesen elmondható, hogy a 2-5. emeleteken kétféle ablaktípust különböztethetünk meg, a keskenyebb egyosztatúakat és a szélesebb háromosztatúakat (ennek középrésze az egyosztatúval azonos szélességű, két széle pedig fele akkora, tehát az ablak összességében kétszerese az egyosztatúnak). Mindkét ablaktípus fölső egyharmada le van választva egy vízszintes fapárkánnyal és további függőleges osztólécek tagolják. A továbbiakban a három homlokzat egyenkénti leírásával folytatom. A rakpart felőli oldal öt függőleges szakaszra tagolódik. A középrész rizalitszerűen előreugrik, ennek legközepe háromtengelyű, a két szélső két-két ablaksávval bír. Az északi szélén egy két ablaksávos szakasz található, délen pedig a Fővám téri homlokzat kerek saroképítménye kezdődik. A földszintet keskeny ornamentális frízsor zárja le, az első emeleti ablakok alatt füzérdíszek csüngnek alá, az első két szintet óriáspilaszterek fogják össze. Az északi szélen és a középsávban a emeleti ablakok fölötti zárókőszerű kiemelkedésen barokkos virág és kaspó alakú stukkódísz van. A középrész melletti két oldalsó sávban ugyanitt díszesen keretezett falsáv, középen kaspószerű relief található, ám ezek inkább a emeleti ablakokhoz kapcsolódnak, hiszen a kaspók mintegy konzolként támasztják alá az ablakokat. Ugyanezen két rész legtetején egy-egy maszkos közepű füzérdísz van. A középrészen négy díszes fejezetű óriáspilaszter keretezi a három ablaksávot. A tető az erősen kiülő koronázó párkányon nyugszik, rajta (északról haladva) egy nagyobb, egy kisebb, majd két nagyobb és egy kisebb manzárdablak van. A Fővám téri homlokzat a legkülönlegesebb. Középen egy rizalitszerűen kimagasodó, egyetlen háromosztatú ablakokból álló szakasz, két oldalt pedig egy-egy lekerekített saroképítmény van. Középen a rakpartról már ismert kaspószerű reliefes ablak alatti díszek, lezárásképp pedig egy maszkos füzérdísz van. Két oldalt minden szinten 3 egynyílású keskeny ablak van, a középső emeletiek fölött egy-egy sas-relief áll. A nyugatiak balra néznek, a keletiek pedig jobbra, így mintegy megelőlegezik a Molnár utcai bejárat két oldalán található két sas szegélyezte kartusalapú címereket. A középrész fölött egy négy keskeny

7 ablaknyílással megnyitott építmény emelkedik ki a manzárdtetőből, tetején pici lunettás ablaknyílás. A Molnár utcán befelé haladva először egy két ablaksávval tagolt szakasz van (az ablakok alatt a kaspóreliefes dísszel), majd egyetlen (minden eddigitől eltérő) két egyosztatú ablakkal tagolt keskeny sáv, melynek aljában a díszes kapuzat, az épület egyetlen bejárata van. Mellette egy az első sávtól csak a faltól való kiemelkedésében eltérő, erősen kiülő rizalitszerű rész van, majd a szomszédos épülettel határosan, egy szintenként egy háromosztatú ablakkal (köztük a rakparti barokkos virágos relieffel dekorálva) tagolt keskeny sáv található. A kapu az épület anyagánál világosabb és feltehetően értékesebb kőből van, közepében pedig egy kétszárnyú fakapu nyílik. Két oldalán egy-egy szögletesfejezetű pilaszter, fejezetük közepén egy-egy nagy kör emelkedik. A pilaszterek fölött mindkét oldalon címerszerű kartus, széleiken egymás felé forduló sasokkal. A sasok testét szemből, fejüket profilból látjuk. Középen, a kapu fölött egy zárókőszerű szakasz emelkedik, azon egy füzéres kosárszerű relief, mögötte az utcatábla : MOLNÁRUTCA [sic], két oldalt a kosárka mellett pedig egy-egy 53-as szám (pont nélkül). Bár a kapuépítmény lényegében a földszinten van, az első emeleti ablakokat alátámasztó csigavonalas és tulipános reliefdísz egyúttal a Molnár utca tábla folytatása, illetőleg a sasok feje és a kartus fölötti gyűrűdísz is átlóg az első szintre. A kapun belépve egy trapézalakú gangos udvarba érünk. Három oldalán fehérre mázolt kovácsoltvas korlát fut, a padlócsempék fekete-fehérek, helyenként zöld eozinmázas díszcsempékkel. A járólapokat és a csempéket az eredetieket követve újították fel nemrégiben Zakar István vezetésével. 4 A ház története Az építőmesterek cégétől gróf Mikes János szombathelyi püspökhöz került az épület, ban már biztosan az övé volt. 5 Mikes ellenforradalmár püspökként híresült el, de a modern technológiákhoz való hozzáállása is kiemelkedő volt a korban. 6 A harmincas években gróf Károlyi József vásárolta meg, majd István fia örökölte. Egy 1918-as rendelet alapján mindenki akinek gidóbőr van a tulajdonában, vagy a rendelet hatályba lépése után hozzákerül, köteles átvételre bejelenteni a Molnár utca 53-ban székelő 4 ( ) 5 Budapesti Czím- és Lakásjegyzék, 1928 (29. évf.), ( )

8 Budapesti Katonai Bőrátvételi Intézetnek. 7 A Nyírvidék egy 1917-es számából tudjuk, hogy az intézet korábban a Nádor utca 2-ben működött től itt működött Grósz Miksa férfi- és nőidivat- [sic], bélés- és selyemárukereskedése. 9 Ugyanezen Grósz Miksát, ki tudja, miért, 1967-ben megbüntették. 10 Gróf Teleki Pál miniszterelnöksége alatt ( ) itt működött a külföldi sajtótermékek ellenőrzésével foglalkozó hivatal ben ezen a címen hirdeti magát a Baby Gyermekkocsigyár Rt. 12 A budapesti és a környékbéli Magyar Kir. Távbeszélő-hálózatok előfizetőinek és nyilvános állomásainak betűrendes névsora szerint 1920-ban itt lakott egy bizonyos Kukorelli Gyula Lajos, élelmiszer, gyümölcs és déligyümölcs nagykereskedő. Az as Budapesti Czímés Lakásjegyzék tanúsága szerint Kukorelli bevette Deutsch Pált és Márton Gézát is cégébe, és kiterjesztették a választékot a főzelék terményfélékre, a fűszer- és gyarmatárukra, valamint a vegyi és háztartási cikkekre. Egy 1925-ös közjegyzői okirat 13 szerint itt ebben a házban lakott ekkoriban Führer Miklós építész, aki az 1900-as évek elején fellendülő munkáslakás-építések egyik fontos építésze. 14 Ő tervezte a nyíregyházi szecessziós Otthon Szállodát (1909), a Bercsényi és Bethlen utca sarkán álló görög katolikus parókiát s bérházat ( ), valamint a László testvérekkel közös munkájuk a Százados-utcai telep. Később, 75 évesen szörnyű öngyilkossággal vetett véget életének: Tétényi-köz 9. szám alatti lakásán nagy konyhakéssel mellbeszúrta [sic] magát és meghalt. 15 Az 1928-as Budapesti Czím- és Lakásjegyzék szerint ebben a házban működött az Aladár papírkereskedés. 7 Magyarországi Rendeletek Tára , év számú rendelete. 8 Nyírvidék, július 31. (38. évfolyam, 165. szám, 5. oldal) 9 Cégmutató Budapest bejegyzett működő cégeiről, Levéltári irat, HU BFL - XXV.44.b Napi Hírek, szeptember Körösvidék, április HU BFL - VII.176.a PUSZTAI László, Munkáslakótelepek a századfordulón, In. Agrár és ipartörténeti emlékek védelme (Az Egri Nyári Egyetem előadásai 1983), Eger, 1983, Külföldi-Belföldi Hírek, augusztus 27.

9 Egy 1930-as Magyar Országos Tudósító arról értesít bennünket, hogy itt volt Ney Gyula zsákés ponyvakereskedése, méghozzá bejegyzetlenül, amiért is 235 pengőre büntette a királyi törvényszék ben és 1934-ben itt ülésezett, Illésprofesszor lakásán, az a sajtó vezető tagjaiból álló ülés, melyen az állástalan diplomások helyzetét és jövőjét tárgyalták. 17 Az évi Budapest és környéki vállalatok, iparosok és kereskedők telefonkönyve és telefon szaknévsora szerint ekkoriban itt lakott egy bizonyos Tierque Virginia francia nyelvtanárnő. 18 Az Áruforgalmi Főosztály az 1970-es években biztosan a Molnár utca 53-ban működött. Itt működött a Kavicsbánya Vállalat Anyag- és Áruforgalmi Főosztálya, ide kellett leadni a különféle kavicsbányákból való rendeléseket ben már biztosan ebben az épületben volt a Dunai Margit tulajdonában álló Dunakorzó Pensió. 20 Ma a Molnár utca 53. címre van bejegyezve többek között a Pioneer Productions reklámcég, a Császár Szépségszalon és a Harmónia fogászat. A Fővám tér 1. cím alatt pedig az Up and Down étterem szerepel. 16 Magyar Országos Tudósító, május Magyar Országos Tudósító, február június 19 Pest Megyei Hírlap, február 11. (16. évfolyam, 35. szám 6. oldal) 20 A budapesti egységes hálózat (Budapest és környéke) betürendes [sic] távbeszélő névsora, szeptember, 94.

10 Bibliográfia A budapesti egységes hálózat (Budapest és környéke) betürendes [sic] távbeszélő névsora, szeptember, 94. Budapesti Czím- és Lakásjegyzék, 1928 (29. évf.), 99. Budapest és környéki vállalatok, iparosok és kereskedők telefonkönyve és telefon szaknévsora, június. Cégmutató Budapest bejegyzett működő cégeiről, DÉRY Attila, Belváros Lipótváros: V. kerület, Bp., Terc, Körösvidék, április 26. Külföldi-Belföldi Hírek, augusztus 27. Magyarországi Rendeletek Tára , év számú rendelete. Magyar Országos Tudósító, május 19. Magyar Országos Tudósító, február 26. Napi Hírek, szeptember 4. Nyírvidék, július 31. (38. évf., 165. sz., 5. o.) Pest Megyei Hírlap, február 11. (16. évf., 35. sz. 6. o.) PUSZTAI László, Munkáslakótelepek a századfordulón, In. Agrár és ipartörténeti emlékek védelme (Az Egri Nyári Egyetem előadásai 1983), Eger, 1983, XHUwMGUxa292aXRzIE1vbG5cdTAwZTFyIHV0Y2EifQ&img=1 ( ) ( )

Belgrád rakpart 5. Havas utca 1.

Belgrád rakpart 5. Havas utca 1. Belgrád rakpart 5. Havas utca 1. 1. kép: A Ferenc József rakpart 1939-ben, az 5. szám alatti egykor 4 emeletes bérház lent a jobb szélen látható. (Erky Nagy Tibor - Fortepan.hu) 2. kép: A Ferenc József

Részletesebben

HOMLOKZATFELÚJÍTÁS MŰSZAKI LEÍRÁS

HOMLOKZATFELÚJÍTÁS MŰSZAKI LEÍRÁS HOMLOKZATFELÚJÍTÁS Budapest, VIII. Rákóczi tér 2. HRSZ.: 34898 MŰSZAKI LEÍRÁS településképi bejelentéshez Megrendelő: Red Loft Invest Kft. 1212 Budapest, Tiborc utca 22. Tervező: Invenio Studio 1114 Bp.,

Részletesebben

Budapest, VIII. kerület Puskin utca 12. sz.

Budapest, VIII. kerület Puskin utca 12. sz. Budapest, VIII. kerület Puskin utca 12. sz. HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSI ENGEDÉLYEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ MEDARCH Bt. 2012. A L Á Í R Ó L A P Tárgy: Homlokzat felújítási engedélyezési tervdokumentáció Budapest,

Részletesebben

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BÁCSKA UTCA 1. SZÉCHENYI TÉR 5. JÓKAI UTCA /2

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BÁCSKA UTCA 1. SZÉCHENYI TÉR 5. JÓKAI UTCA /2 RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI BÁCSKA UTCA 1. SZÉCHENYI TÉR. JÓKAI UTCA.. Hrsz.: 879 10 8 (877) 878 Bá c sk a ut ca 878 a 1 b a Tulajdonviszony: állami tulajdon Jelenlegi funkció: XV. kerületi

Részletesebben

Budafok-Belváros megújul program során nyújtott támogatások Budafok Belváros megújul I.

Budafok-Belváros megújul program során nyújtott támogatások Budafok Belváros megújul I. 1. melléklet Budafok-Belváros megújul program során nyújtott támogatások 2014-2019. Budafok Belváros megújul I. Felújítás összes költsége br. 1. utca 8. utca 11. utca 21. 4. utca 37-39. utca 38. 6. utca

Részletesebben

Szecesszió. Kárpátalján. Az összeállítás internetes források szerkesztett szemelvénygyűjteménye, k é szítette Dittrichné Vajtai Zsuzsánna

Szecesszió. Kárpátalján. Az összeállítás internetes források szerkesztett szemelvénygyűjteménye, k é szítette Dittrichné Vajtai Zsuzsánna Szecesszió Kárpátalján Az összeállítás internetes források szerkesztett szemelvénygyűjteménye, k é szítette Dittrichné Vajtai Zsuzsánna B E R E G S Z Á S Z 2 Egykori úri kaszinó - Arany Páva étterem Az

Részletesebben

123. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Városrész: ÜDÜLŐTELEP. Utca, házszám: SZŐDLIGET UTCA 19.

123. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Városrész: ÜDÜLŐTELEP. Utca, házszám: SZŐDLIGET UTCA 19. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI SZŐDLIGET UTCA 19. 123. Morzsa utca 1-3 5 87988/2 87997 6a 6b 87991 87992 87990 87989 87984 7 87996 87993 24-26 22 27 6c 9 87995 20 18 16 14 Sződliget utca

Részletesebben

Budapest XII., Széchenyi emlék út 4 (hrsz. 9237/2), Lakóépület. Dokumentáció helyi védelem törléséhez

Budapest XII., Széchenyi emlék út 4 (hrsz. 9237/2), Lakóépület. Dokumentáció helyi védelem törléséhez Budapest XII., Széchenyi emlék út 4 (hrsz. 9237/2), Lakóépület Dokumentáció helyi védelem törléséhez Az épület a Széchenyi hegy északi, meredek lejtőjén helyezkedik el, a Svábhegyről a Széchenyi hegyi

Részletesebben

Budapest XII. kerület, Karthauzi út 6. (hrsz. 9228/2) Társasház, volt Mirabel öröklakásos társasház

Budapest XII. kerület, Karthauzi út 6. (hrsz. 9228/2) Társasház, volt Mirabel öröklakásos társasház Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Budapest XII. kerület, Karthauzi út 6. (hrsz. 9228/2) Társasház, volt Mirabel öröklakásos társasház Budapest, 2011 EGYEDI ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉK

Részletesebben

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BATTHYÁNY UTCA 7. RÁKÓCZI UTCA / / / /2

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BATTHYÁNY UTCA 7. RÁKÓCZI UTCA / / / /2 BATTHYÁNY UTCA 7. RÁKÓCZI UTCA 19. 1. 12 17 1 13 11 77 31 1 13 11 9b 9a 779 770 771 772 777 7770 77 773 77 772 77 773 774 774 29 27 2 23 21 19 3 34 32 30 2 2 24 22 20 1 12 1 14 1-171210 10 7 3 13 11 9

Részletesebben

125. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Városrész: ÜDÜLŐTELEP. Utca, házszám: SZŐDLIGET UTCA 19.

125. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Városrész: ÜDÜLŐTELEP. Utca, házszám: SZŐDLIGET UTCA 19. SZŐDLIGET UTCA 19. 125. Morzsa utca 1-3 5 87988/2 87997 6a 6b 87991 87992 87990 87989 87984 7 87996 87993 24-26 22 27 6c 9 87995 20 18 16 14 Sz ő dl iget utca 25b 25a 23 21 19 17 15 87888 87889 87890 87893

Részletesebben

a megfigyelt terület HRK száma (db) helyszíne, elhelyezése BRFK V. Kerület 1 Szabadság tér Szabadság tér

a megfigyelt terület HRK száma (db) helyszíne, elhelyezése BRFK V. Kerület 1 Szabadság tér Szabadság tér Rendőri Szerv RK, Kamerák a kamera pontok Települések a megfigyelt terület HRK száma (db) helyszíne, elhelyezése Szabadság tér Szabadság tér Bajcsy-Zsilinszky út 24. Bajcsy-Zsilinsuky út és Podmaniczky

Részletesebben

Társasházak felújítási pályázata 2009. - támogatásban részesült társasházak

Társasházak felújítási pályázata 2009. - támogatásban részesült társasházak Társasházak felújítási pályázata 2009. - támogatásban részesült társasházak Ssz: Cím: 1 Akadémia u. 7. 19 404 000 Ft 5 821 200 Ft kazáncsere 2 Alkotmány u. 4. 6 400 000 Ft 1 920 000 Ft tetőfelújítás I.

Részletesebben

MEGÚJUL A FORINT. Fejlődés és tradíció MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK. TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegyek - biztonsági elemek 2016

MEGÚJUL A FORINT. Fejlődés és tradíció MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK. TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegyek - biztonsági elemek 2016 MEGÚJUL A FORINT MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegyek - biztonsági elemek 2016 2OOO FORINTOS BANKJEGY BIZTONSÁGI SZÁL bal szélén, a vízjelmezőtől balra található a tagolt formájú,

Részletesebben

HÉ-1. malomépület építmény (egyedi védelem) jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes

HÉ-1. malomépület építmény (egyedi védelem) jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes HÉ-1 RENDELTETÉS, HSZNÁLT VÉDETTSÉGI KTEGÓRI VÉDETTSÉG INDOKLÁS ÍM Nemesdömölk, Nemesdömölki u. 15. HRSZ. 2 malomépület jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes

Részletesebben

Szent István körút 10.

Szent István körút 10. Szent István körút 10., Weiss-ház Választott házam a Szent István körút 10-es szám alá esik, a Tátra utca és a körút sarkán, helyrajzi száma: 25105. 1884-től, a körút ezen szakaszán Weiss Manfréd és családja

Részletesebben

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BATTHYÁNY UTCA 7. RÁKÓCZI UTCA / / /2

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BATTHYÁNY UTCA 7. RÁKÓCZI UTCA / / /2 BATTHYÁNY UTCA 7. RÁKÓCZI UTCA 19. 15. 12 17 15 13 11 776 31 15 13 11 9b 9a 7759 7760 7761 7762 7767 7770 12 10 Bat t hyán y ut ca 7766 7763 7755 7765 7764 7754 29 27 25 23 21 19 36 34 32 30 2 26 24 22

Részletesebben

Lloyd Palota, a gyõri Széchenyi tér régi-új ékköve

Lloyd Palota, a gyõri Széchenyi tér régi-új ékköve GYÕR BUDAPEST Lloyd Palota, a gyõri Széchenyi tér régi-új ékköve Győr barokk Belvárosának szívében, a Széchenyi főtér keleti oldalán áll a Lloyd Palota. Az ismert nagyváros történelmi belvárosát átszelő,

Részletesebben

A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI

A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI 1. melléklet A helyi településképi védelemről szóló Szomód Község /2017. (.) ök. rendeletéhez 1. TERÜLETI VÉDELEM A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI 1.1 A településszerkezetileg védett történelmi településmag

Részletesebben

MEGÚJUL A FORINT. Fejlődés és tradíció MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK. TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegy - biztonsági elemek 2017

MEGÚJUL A FORINT. Fejlődés és tradíció MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK. TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegy - biztonsági elemek 2017 MEGÚJUL A FORINT MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegy - biztonsági elemek 2017 Fejlődés és tradíció 1OOO FORINTOS BANKJEGY A bankjegy előoldalának bal szélén, a vízjelmezőtől balra

Részletesebben

Fővárosi helyi védelemmel érintett építészeti örökség

Fővárosi helyi védelemmel érintett építészeti örökség 2. sz. függelék Fővárosi helyi védelemmel érintett építészeti örökség 1. Építmények Cím Helyrajzi szám Védelem tárgya 8.1.1. Alföldi utca 20. lásd: Fiumei út 19/A, B 8.1.2. Baross utca 11. lásd: Üllői

Részletesebben

A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára

A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára rendezvényi ajánló A Wenckheim-palota A Belsõ-Józsefvárosban, a Nemzeti Múzeum háta mögött az 1860-as évektõl kezdõdõen épült ki a palotanegyed. A historizáló

Részletesebben

Tervező: Kovács Ildikó, okl. építészmérnök É01-4220 Bp. 2012. július hó

Tervező: Kovács Ildikó, okl. építészmérnök É01-4220 Bp. 2012. július hó Budapest, VIII. Horánszky u 9. hrsz: 36617 az UTcai homlokzat felújítása Tornyai János:Felhők az Alföld felett Engedélyezési tervdokumentáció Megbízó: Társasház. Horánszky u. 9. Közös képviselő: Halász

Részletesebben

A B-LVSZ MELLÉKLETEI ÉS FÜGGELÉKEI MELLÉKLETEK

A B-LVSZ MELLÉKLETEI ÉS FÜGGELÉKEI MELLÉKLETEK A B-LVSZ MELLÉKLETEI ÉS FÜGGELÉKEI MELLÉKLETEK 1.-4. TÉRKÉPEK ÉS JEGYZÉKEK 1. számú melléklet ÖVEZETI TERVLAP 2. számú melléklet AZ ÉPÍTMÉNYMAGASSÁG MEGENGEDETT LEGNAGYOBB ÉRTÉKE AZ EGYES UTCÁKBAN TERVLAP

Részletesebben

1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK'

1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK' 1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK' KATEGÓRIA I. Postai cím Hsz. Hrsz. Rendeltetés 1. Ady Endre u. 1. 2270 Katolikus templom, parókia,

Részletesebben

HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK

HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK 1 KALOCSA VÁROS ÉRTÉKVÉDELMI RENDELET FOTÓMELLÉKLET Az értékvédelmi rendelet alkalmazása során a fotók alatt lévő megjegyzések szerint kell eljárni!! HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK Alkony utca 8. Újvárosi óvoda

Részletesebben

B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G

B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A BELSŐ EGYEZTETÉSRE 2017. KÉSZÜLT BÁTAAPÁTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016.

Részletesebben

F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G

F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A BELSŐ EGYEZTETÉSRE 2017. KÉSZÜLT FELSŐNYÉK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016.

Részletesebben

TERVEZETT MUNKÁK 2010. évi társasházi pályázat

TERVEZETT MUNKÁK 2010. évi társasházi pályázat Két példányban kell kitölteni az egyik példányt nem szabad összefűzni a többi anyaggal TERVEZETT MUNKÁK 2010. évi társasházi pályázat Társasház címe: Bp. V. út,utca,tér* hsz. Tulajdon viszonyok: Kerületi

Részletesebben

A XIV. Bosnyák utca 1/a története. Készült a Budapest 100+ 2015-ös programjához

A XIV. Bosnyák utca 1/a története. Készült a Budapest 100+ 2015-ös programjához A XIV. Bosnyák utca 1/a története Készült a Budapest 100+ 2015-ös programjához 1 A telek és a környék A Bosnyák utca 1/a (mai hrsz.: 31837, régi: 2923/a) telke még beépítése előtt több tulajdonos kezén

Részletesebben

Az épület egy hat emeletes lakóház, amely a Szent István parkra (megnyitásakor Rakovszkypark,

Az épület egy hat emeletes lakóház, amely a Szent István parkra (megnyitásakor Rakovszkypark, 1137, Szent István park 3-4; hrsz.: 25256/12 Eredeti cím: Újpest rakpart 13. Építész: Szőke Imre Építészeti leírás Az épület egy hat emeletes lakóház, amely a Szent István parkra (megnyitásakor Rakovszkypark,

Részletesebben

Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz

Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Budapest XII. kerület, Mátyás király út 8. (hrsz. 9507), Reimann-villa és melléképülete Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata 2011

Részletesebben

PADA DOKTORI ISKOLA / az Óvárosháza épületének megújítása

PADA DOKTORI ISKOLA / az Óvárosháza épületének megújítása PADA DOKTORI ISKOLA / az Óvárosháza épületének megújítása PALLAS ATHÉNÉ DOMUS ANIMAE ALAPÍTVÁNY BUDAPEST I. KERÜLET, ÚRI U. 21. 2016. ÁPRILIS Az épület, a 13. század második felétől, a budai polgárváros

Részletesebben

Üres, elidegenítésre javasolt nem lakás célú helyiségek

Üres, elidegenítésre javasolt nem lakás célú helyiségek Épület címe Ép HRSZ Albetét címe Ter. (m 2 ) Bejárat 1 Alkotmány utca 23 24864 pince (A001) 21 Közöst 2 Alkotmány utca 23 24864 pince (A002) 38 Közöst 3 Alkotmány utca 23 24864 pince (A003) 10 Közöst 4

Részletesebben

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015.

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. HV.01 1/1. sz. melléklet Hrsz 1001/2 Utca, házszám Gyár út 9., leromlott állapotban Leírás,

Részletesebben

Niczki Tamás: Korszerű többlakásos épületek tervezési kérdései A hazai modern lakóházak tanulsága

Niczki Tamás: Korszerű többlakásos épületek tervezési kérdései A hazai modern lakóházak tanulsága Niczki Tamás: Korszerű többlakásos épületek tervezési kérdései 1. Korszerű többlakásos épületek tervezési problémái 1.1. tervezéskor felmerülő kérdések: mit építünk? a feladat meghatározása kinek? hogyan?

Részletesebben

Társasházak felújítási pályázata 2008. - támogatásban részesült társasházak

Társasházak felújítási pályázata 2008. - támogatásban részesült társasházak Társasházak felújítási pályázata 2008. - támogatásban részesült társasházak Ssz: Cím: 1 Akadémia u. 7. 18 598 208 Ft 5 579 462 Ft belső udvari homlokzatok és függőfolyosók felújítása 2 Alkotmány u. 18.

Részletesebben

A jelenlegi épületünk elkészülése előtt a Bakáts tér, illetve a Mester utca 23-ban működött iskolánk. Bakáts tér Mester utca 23. Mester utca 56-58.

A jelenlegi épületünk elkészülése előtt a Bakáts tér, illetve a Mester utca 23-ban működött iskolánk. Bakáts tér Mester utca 23. Mester utca 56-58. Az iskolapalota A jelenlegi épületünk elkészülése előtt a Bakáts tér, illetve a Mester utca 23-ban működött iskolánk Bakáts tér Mester utca 23. Mester utca 56-58. A diákok számának növekedése is indokolttá

Részletesebben

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek:

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek: HRSZ.: 2270 CÍM: Ady Endre utca 1. Katolikus templom szabadonálló 15% A templom és parókia minden eleme, az I. világháborús emlékmű, az udvari kegyeleti kereszt HRSZ.: 1207 CÍM: Arany János u. 10. lakóház

Részletesebben

TÁRSASHÁZ. Budapest, VIII. Tolnai Lajos u. 26., Hrsz.: TERVDOKUMENTÁCIÓ. tervtanácsi tervdokumentációhoz. Megrendelő:

TÁRSASHÁZ. Budapest, VIII. Tolnai Lajos u. 26., Hrsz.: TERVDOKUMENTÁCIÓ. tervtanácsi tervdokumentációhoz. Megrendelő: TÁRSASHÁZ Budapest, VIII. Tolnai Lajos u. 26., Hrsz.: 34961 TERVDOKUMENTÁCIÓ tervtanácsi tervdokumentációhoz Megrendelő: Octodomus Ingatlanfejlesztő Kft. 1097 Budapest, Illatos út 9. Tervező: Invenio Studio

Részletesebben

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. DECEMBER HELYI VÉDELEMRE ÉPÍTMÉNYEK ÉS RÉSZLETEK Görcsönydoboka, Csele u. 032/15 hrsz. M kálvária A templom mögötti dombon álló kálvária épített

Részletesebben

Bp. IX., Külső-Ferencváros TIMÓT utca 5.

Bp. IX., Külső-Ferencváros TIMÓT utca 5. Bp. IX., Külső-Ferencváros TIMÓT utca 5. cím Timót utca 5. tervező építész építési idő 1897 építészeti stílus szintszám épülethasználat tulajdonos egyéb védettség - megjegyzés pótlap 8 Császári és Királyi

Részletesebben

1052 Deák Ferenc utca Fehér Hajó utca Fehér Hajó utca Fehér Hajó utca

1052 Deák Ferenc utca Fehér Hajó utca Fehér Hajó utca Fehér Hajó utca Irányítószám Közterület neve Közterület jellege Házszám Tervezett időpont 1051 Október 6 utca 6 2017.01.04 1051 Október 6 utca 8 2017.07.10 1051 Október 6 utca 11 2017.01.06 1051 Október 6 utca 19 2017.01.09

Részletesebben

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. ker. Önkormányzat Képviselő-testületének Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottsága

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. ker. Önkormányzat Képviselő-testületének Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottsága A Környezetvédelmi Bizottság Tárgy: Napirend elfogadása 018/2018.(05.22.) V.M.K.B. hat. A Környezetvédelmi Bizottság úgy dönt, hogy a napirendet az alábbiak szerint elfogadja: Zárt ülésre javasolt napirendi

Részletesebben

FŐKÉTÜSZ Kft évi kéményellenőrzés sormunka ütemezése V. kerület

FŐKÉTÜSZ Kft évi kéményellenőrzés sormunka ütemezése V. kerület Közterület neve Közterület Dátum Házszám 1 Házszámtörés 1 Házszám 2 Házszámtörés 2 jellege (tervezett) Akadémia utca 1 3 2016.01.11 Akadémia utca 7 2016.04.01 Akadémia utca 7 2016.04.01 Akadémia utca 7

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI MŰSZAKI LEÍRÁS

ÉPÍTÉSZETI MŰSZAKI LEÍRÁS ÉPÍTÉSZETI MŰSZAKI LEÍRÁS szám alatt található Heim Pál Gyermekkórház A" épület energetikai felújításának Építtető: Heim Pál Gyermekkórház Megbízó: Schöko Bau Kft. 1212 Budapest, Vereckei u. 13. Építési

Részletesebben

Munkácsy emlékezete Csabán

Munkácsy emlékezete Csabán Munkácsy emlékezete Csabán 2014. március 4. Békéscsaba, Fő tér (Fiume szálloda) 1906-ban. Képeslap fekete-fehér fotója. Levéltári jelzet: XV.9./177. Őrzés helye: Munkácsy Mihály Múzeum, 17 849 Békéscsaba,

Részletesebben

SZEMÉTSZEDÉSI AKCIÓ. Évfolyam Útvonal Koordinátor Civil szervezet Egyéb

SZEMÉTSZEDÉSI AKCIÓ. Évfolyam Útvonal Koordinátor Civil szervezet Egyéb SZEMÉTSZEDÉSI AKCIÓ Időpontja: 2011. április 13. (szerda) Gyülekező időpontja: 14,30-15,00 óra között Gyülekező helye: Piac tér Köszöntő és tájékoztató: 15,00 óra Szemétszedés csoportokban koordinátorok

Részletesebben

HATÁROZAT KIVONAT. 42/2010.( V. 11. ) VMKB. hat.

HATÁROZAT KIVONAT. 42/2010.( V. 11. ) VMKB. hat. Készült: 2010. május 11-én a Környezetvédelmi Tárgy: Napirendi pontok elfogadása. 42/2010.( V. 11. ) VMKB. hat. a Környezetvédelmi Bizottság egyhangúlag egyetért azzal, hogy 4. napirendi pontként a Budapest

Részletesebben

CÍM 5609 sz. út mellett. HELYRAJZI VÉDETTSÉGI KATEGÓRIA 09 hrsz. H1. FUNKCIÓ Szent Vendel kápolna

CÍM 5609 sz. út mellett. HELYRAJZI VÉDETTSÉGI KATEGÓRIA 09 hrsz. H1. FUNKCIÓ Szent Vendel kápolna 5609 sz. út mellett 09 hrsz. H1 Szent Vendel kápolna Az állatvész elmúltávalhálából, a falu Állagmegóvás. egykori legelője szélén 1866-ban épített kápolna és az előtte álló kereszt jelentős építészeti

Részletesebben

az Egri Baptista Gyülekezet 3300 Eger, Deák Ferenc u. 9. szám alatti MEGLÉVŐ IMAHÁZ ÉPÜLET OLDALÉPCSŐ és RÁMPA ÁTALAKÍTÁSI TERVE

az Egri Baptista Gyülekezet 3300 Eger, Deák Ferenc u. 9. szám alatti MEGLÉVŐ IMAHÁZ ÉPÜLET OLDALÉPCSŐ és RÁMPA ÁTALAKÍTÁSI TERVE KÜLZETLAP az Egri Baptista Gyülekezet 3300 Eger, Deák Ferenc u. 9. szám alatti MEGLÉVŐ IMAHÁZ ÉPÜLET OLDALÉPCSŐ és RÁMPA ÁTALAKÍTÁSI TERVE Helyszín: 3300, Eger, Deák Ferenc út 9. Hrsz:... Megbízó- építtető:

Részletesebben

4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára

4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára 4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára További egyedi értékek, javaslat védési és vizsgálati eljárásokra az értékvédelmi rendelet kereteihez igazodva, új típusú értékvizsgálattal

Részletesebben

Csopak épített környezetének értékkatasztere

Csopak épített környezetének értékkatasztere H 89 Öreghegyi u.5 1227/3 védelem jellege: helyi védelem nem javasolt! érték jellege : Megsemmisült, a telken épület nem található tömegstruktúra: homlokzat nyílászárók melléképület az adatfelvétel időponja:

Részletesebben

HELYI EGYEDI VÉDELEMRE JAVASOLT ELEMEK ÉRTÉKVIZSGÁLATA

HELYI EGYEDI VÉDELEMRE JAVASOLT ELEMEK ÉRTÉKVIZSGÁLATA HELYI EGYEDI VÉDELEMRE JAVASOLT ELEMEK ÉRTÉKVIZSGÁLATA 2018 Hrsz.: 162 Cím: Rákóczi út 14. Eredeti épület megnevezése: Magyar Nemzeti Bank ceglédi fiók 60. Cegléd Tulajdonviszonyok: Állami Jelenlegi funkció:

Részletesebben

A szentesi Petőfi szálló nyíláskeretekhez kapcsolódó fémszerkezeteinek restaurátori felmérése

A szentesi Petőfi szálló nyíláskeretekhez kapcsolódó fémszerkezeteinek restaurátori felmérése A szentesi Petőfi szálló nyíláskeretekhez kapcsolódó fémszerkezeteinek restaurátori felmérése 2007 Készítette: Csányi Szabolcs, okl. restaurátor, K3_447 A Petőfi szálló ajtó és ablaknyílásaiban, a fa nyílászárók

Részletesebben

BUDAPEST, VIII. KER. FECSKE UTCA 22. LAKÓÉPÜLET TERVE TERVTANÁCSI ÁLLÁSFOGLALÁS MEGKÉRÉSÉHEZ

BUDAPEST, VIII. KER. FECSKE UTCA 22. LAKÓÉPÜLET TERVE TERVTANÁCSI ÁLLÁSFOGLALÁS MEGKÉRÉSÉHEZ BUDAPEST, VIII. KER. FECSKE UTCA 22. LAKÓÉPÜLET TERVE TERVTANÁCSI ÁLLÁSFOGLALÁS MEGKÉRÉSÉHEZ 2. TARTALOMJEGYZÉK 3. FELELŐS TERVEZŐI NYILATKOZAT 1. CÍMLAP 2. TARTALOMJEGYZÉK 3. TERVEZÖI NYILATKOZAT 4. ÉPÍTÉSZETI

Részletesebben

befoglaló tömb romantikus 102. tömb II. klasszicista 102. tömb II.

befoglaló tömb romantikus 102. tömb II. klasszicista 102. tömb II. r.k. plébániatemplom 36910 református templom 37015 37014, 37013 volt Két Oroszlán Fogadó Közgazdasági Egyetem (volt Fővámház) 37058 37730 37033 37008 Bakáts tér romantikus 126. 15664 Kálvin tér 7. klasszicista

Részletesebben

Déli homlokzat. Homlokzat színei:

Déli homlokzat. Homlokzat színei: Déli homlokzat Homlokzat színei: - Meglévő kőtáblák: természetes anyagszínű forrásvízi mészkő - Vas felületek: olajfesték RAL 9011 grafit fekete - Falfelületek: Alapszín: Caparol 3d silikon Gingster 115

Részletesebben

TERVEZÉSI SZERZŐDÉS. 5.) Tervezési díj: -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

TERVEZÉSI SZERZŐDÉS. 5.) Tervezési díj: ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kft. Szerz. sz.: 5/2014 /4 sz. példány TERVEZÉSI SZERZŐDÉS mely létrejött egyrészről a Társasház.(1053. Budapest, Papnövelde utca 2.), a továbbiakban mint Megrendelő (adószám: 28502175-1-01), másrészről

Részletesebben

Értékleltár (A műemléki szempontból értékes, megtartandó építészeti részleteket, épülettartozékokat dőlt betűvel jelöltük.)

Értékleltár (A műemléki szempontból értékes, megtartandó építészeti részleteket, épülettartozékokat dőlt betűvel jelöltük.) Értékleltár (A műemléki szempontból értékes, megtartandó építészeti részleteket, épülettartozékokat dőlt betűvel jelöltük.) Homlokzatok: Egyemeletes, hosszanti oldalával, főhomlokzatával délre néző épület.

Részletesebben

MAGYAREGREGY TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE. 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek

MAGYAREGREGY TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE. 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek 1 SOR 1. 0196 Külterületen M M 339 50041/1958 Mecsek északkeleti részén, a hegyvonulat kiugró nyúlványán áll. Római és középkori előzmény

Részletesebben

1. melléklet. 10 274 HB lakóház. 2008 Ányos Pál u. 24 267 HB lakóház. 1 285 H Rupert -ház lakóház. 9 143 H lakóház. 1 2499 H lakóház 6 2470 H lakóház

1. melléklet. 10 274 HB lakóház. 2008 Ányos Pál u. 24 267 HB lakóház. 1 285 H Rupert -ház lakóház. 9 143 H lakóház. 1 2499 H lakóház 6 2470 H lakóház Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/202. (III.30.) rendelete az épített környezet értékeinek helyi védelméről. melléklet H B T Jelmagyarázat Homlokzati elemek, vakolatdíszek - architektúra,

Részletesebben

TÁRSASHÁZ. BUDAPEST, VIII. KŐRIS UTCA 1-3A., Hrsz: Műszaki leírás. településképi konzultációhoz. Megrendelő:

TÁRSASHÁZ. BUDAPEST, VIII. KŐRIS UTCA 1-3A., Hrsz: Műszaki leírás. településképi konzultációhoz. Megrendelő: TÁRSASHÁZ BUDAPEST, VIII. KŐRIS UTCA 1-3A., Hrsz:36079 Műszaki leírás településképi konzultációhoz Megrendelő: Corvin Corner Kft. 1086 Budapest, Lujza u. 26. 2/1 Tervező: Invenio Studio 1114 Bp., Eszék

Részletesebben

7. melléklet a 11/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet HELYRAJZI SZÁM CÍM ÉPÍTMÉNY NEVE 23 ALKOTMÁNY UTCA 27. LAKÓÉPÜLET KERÍTÉS

7. melléklet a 11/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet HELYRAJZI SZÁM CÍM ÉPÍTMÉNY NEVE 23 ALKOTMÁNY UTCA 27. LAKÓÉPÜLET KERÍTÉS 7. melléklet a 11/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet Értékleltár - A helyi védelem alatt álló építészeti elemeinek részletes bemutatása 23 ALKOTMÁNY UTCA 27. LAKÓÉPÜLET KERÍTÉS - az épület tömege

Részletesebben

Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány. 4087 Hajdúdorog Nánási út 4. HEVES MEGYEI KÖZIGAZGATÁSI Hivatal "C" Épület

Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány. 4087 Hajdúdorog Nánási út 4. HEVES MEGYEI KÖZIGAZGATÁSI Hivatal C Épület Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány 4087 Hajdúdorog Nánási út 4 HEVES MEGYEI KÖZIGAZGATÁSI Hivatal "C" Épület Cím: 3300 Eger, Kossuth lajos U. 9 Hangos térkép Bejárat és az udvar 1 / 6 A főbejárat

Részletesebben

BETHLEN GÁBOR TÉR 3. Lakóház és Bethlen Téri Színház

BETHLEN GÁBOR TÉR 3. Lakóház és Bethlen Téri Színház BETHLEN GÁBOR TÉR 3. Lakóház és Bethlen Téri Színház Építész: Reiner Dezső Építtető: Rákosi Jakab és neje sz. Weiller Berta Építőmester: Wellisch Tibor Építés éve: 1929 A Bethlen Gábor tér északnyugati

Részletesebben

Pályázó adatai: Szuromi Imre építész 2000 Szentendre Paprikabíró u. 11. szuroim@gmail.com 06-20-336-95-91

Pályázó adatai: Szuromi Imre építész 2000 Szentendre Paprikabíró u. 11. szuroim@gmail.com 06-20-336-95-91 Wéber Antal Díj 2015 Szuromi Imre Pályázó adatai: Szuromi Imre építész 2000 Szentendre Paprikabíró u. 11. szuroim@gmail.com 06-20-336-95-91 1973-ban szereztem diplomát a BME Építész karán. Ezt követően

Részletesebben

M Ó R Á G Y K Ö Z S É G

M Ó R Á G Y K Ö Z S É G M Ó R Á G Y K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A BELSŐ EGYEZTETÉSRE 2017. KÉSZÜLT MÓRÁGY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016. (XII. 28.)

Részletesebben

TERASZ TERASZ. 22,94 m 2. 12,26 m 2 SZOBA. 26,60 m 2 FÜRDÕ. 4,46 m 2 SZOBA. KA 0,62 m 2. 21,95 m 2 KÖZLEKEDÕ. 9,95 m 2 KONYHA FÜRDÕ.

TERASZ TERASZ. 22,94 m 2. 12,26 m 2 SZOBA. 26,60 m 2 FÜRDÕ. 4,46 m 2 SZOBA. KA 0,62 m 2. 21,95 m 2 KÖZLEKEDÕ. 9,95 m 2 KONYHA FÜRDÕ. 8,80,,,77,,97,0,88,9 m,9 m 8, m,90 m nyílászáró csere 7,8 m W, m 8, m TERASZ,7 m,0 m ÁTJÁRÓ,7 m LÉPSÕHÁZ, ELÕ,7 m ERK,79 m, m 7,89 m nyílászáró csere HALL 7,97 m 7,80 m, m ESZ,99 m,7 m,0 KA 0, m TERASZ,

Részletesebben

Építésztervezők: Materny Károly okl. építészmérnök É 01 3417/13. Sződy Tamás okl. építészmérnök É2 01-4755/05. Budapest 2012.

Építésztervezők: Materny Károly okl. építészmérnök É 01 3417/13. Sződy Tamás okl. építészmérnök É2 01-4755/05. Budapest 2012. Építészeti műszaki leírás a Budapest, VIII. ker. Kőfaragó utca 8., hrsz.36471:, többlakásos lakóépület, utcai földszinti üzletek, többszintes parkolóház, felső szinteken irodák beépítést tisztázó elvi

Részletesebben

Iromány száma: T/3373/5. Benyújtás dátuma: :55. Parlex azonosító: GLCHBUWS0001

Iromány száma: T/3373/5. Benyújtás dátuma: :55. Parlex azonosító: GLCHBUWS0001 Iromány száma: T/3373/5. Benyújtás dátuma: 2018-11-21 09:55 Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága Parlex azonosító: GLCHBUWS0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Bánki Erik, Elnök

Részletesebben

SZÁMALK Központ Budapest, XI. Mérnök u. 39.

SZÁMALK Központ Budapest, XI. Mérnök u. 39. SZÁMALK Központ Budapest, XI. Mérnök u. 39. 2007-2009 Építész: Dobai János DLA Munkatárs: Vizdák Janka Belsőépítész: Tardos Tibor, Tardos-Design Bt. Épületszerkezetek: Pataky és Horváth Építésziroda Kft.

Részletesebben

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye V.2008.3.1. 1. Ruhásszekrény sifon 2. Fenyőfából készített, gazdagon díszített asztalos munka. A bútor egész felületét beborítják a sárga és a szürkésfehér alapozásra festett növényi indákkal összekötött

Részletesebben

HELYILEG VÉDETT ÉPÜLETEK ÉS OBJEKTUMOK 10. számú melléklet, 10/a táblázat Sorsz. Szelvény Védendő épület, építmény címe Hrsz. Besorolás Megjegyzések

HELYILEG VÉDETT ÉPÜLETEK ÉS OBJEKTUMOK 10. számú melléklet, 10/a táblázat Sorsz. Szelvény Védendő épület, építmény címe Hrsz. Besorolás Megjegyzések HELYILEG VÉDETT ÉPÜLETEK ÉS OBJEKTUMOK 10. számú melléklet, 10/a táblázat Sorsz. Szelvény Védendő épület, építmény címe Hrsz. Besorolás Megjegyzések 1. 15 Ady u. 1. 5240/5 H2 Strand, régi bejárati pavilonok,

Részletesebben

A Rendelet melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép. (1) A Rendelet 9. -a hatályát veszti.

A Rendelet melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép. (1) A Rendelet 9. -a hatályát veszti. Kétegyháza Nagyközség Képviselő-testületének 2/2016. (III.25.) számú rendelete az építészeti örökség helyi védelméről szóló 5/2009. (IV.3.) számú rendelet módosításáról 1 Kétegyháza Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2018. februári adatok alapján frissítve Németkér, Ady Endre u. 19. 254, 255, 256 H1 lakóépület (tájház) és utcai kerítés A zsúpfedeles kis lakóház a zsellérházak

Részletesebben

Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat

Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat Iromány száma: T/3373/4. Benyújtás dátuma: 2018-11-21 09:55 Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága Parlex azonosító: 2T5MJCME0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Bánki Erik, Elnök

Részletesebben

KÉSZÍTETTE: Horváth Péter épületszobrász, restaurátor

KÉSZÍTETTE: Horváth Péter épületszobrász, restaurátor Épületszobrászat Kô - Mûkô - Terrazzo 3D falpanelek Lakásfelújítás Stukkó Line Kft. 2220 Vecsés, Wass Albert u. 12. D/3. Mobil: 06 30 991 0109 E-mail: hpeter@stukkoline.hu Web: www.stukkoline.hu homlokzati

Részletesebben

Tájékoztató Jánossomorja Város Önkormányzatának tulajdonában álló lakáscélú ingatlanokról

Tájékoztató Jánossomorja Város Önkormányzatának tulajdonában álló lakáscélú ingatlanokról Tájékoztató Jánossomorja Város Önkormányzatának tulajdonában álló lakáscélú ingatlanokról 2016. november 10. Készítette: Városüzemeltetési és Műszaki Ellátó Szervezet Mosonszentpéteri városrész: 1. Ady

Részletesebben

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI RÁKOSPALOTA ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI ADY ENDRE UTCA 13.-15. SZŰCS ISTVÁN UTCA 24. 1. 81999 81998 25b 20 22 27a 27b 81890 81889 81887 81888 8 10 7 12 14 9 11a 11b 81996 81995 81994 81993 81992 (81991) 16 18 20

Részletesebben

Helyi egyedi védett építmények

Helyi egyedi védett építmények Helyi egyedi védett építmények - értékvédelmi lapok - 2016. Utcanév, házszám: Albert utca 7. Városrész: Külső-Erzsébetfalva Hrsz: 173037 1. Tömeg, arányok: földszintes, részben kontyolt nyeregtetős Építészeti

Részletesebben

Melléklet a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének../2016. (XII.14.) határozatához

Melléklet a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének../2016. (XII.14.) határozatához Melléklet a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének../2016. (XII.14.) határozatához 2017. évre tervezett kiadások Nettó [eft] Bruttó(eFt) Dologi kiadások Fekete István

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 7/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 5000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 7/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 5000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bank elnökének 7/2009. (II. 14.) MNB rendelete új biztonsági elemmel ellátott 5000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció

Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció Helyszín: Felelős tervező: Szajki Mátyás okleveles építész, eng. szám: É 01-0295 8251 Zánka, Naplemente

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKVIZSGÁLAT

ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKVIZSGÁLAT 1. sz. melléklet ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKVIZSGÁLAT Az Eger, Dobó utca páros és páratlan oldalának (HT) helyi területi védelem alá, valamint a az utca épületeinek (H1; H2) egyedi helyi védelem alá helyezéséhez

Részletesebben

NAGYPALL HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTER

NAGYPALL HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTER NAGYPALL HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTER PÉCSÉPTERV STUDIÓ VÁROSRENDEZÉS ÉPÍTÉSZET BELSŐÉPÍTÉSZET SZAKTANÁCSADÁS TERVEZÉS LEBONYOLÍTÁS N A G Y P A L L EGYSÉGES TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE HELYI ÉRTÉKVÉDELMI

Részletesebben

A településkép védelméről szóló évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tvtv.) a 11/G. - át követően a következő 4/E. alcímmel egészül ki:

A településkép védelméről szóló évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tvtv.) a 11/G. - át követően a következő 4/E. alcímmel egészül ki: Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/3373.) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

2014. évi Társasházi Felújítási Pályázat Érvényes Pályázatok 1. sz. Melléklet Általános I. ütem. Érvényes / Érvénytelen

2014. évi Társasházi Felújítási Pályázat Érvényes Pályázatok 1. sz. Melléklet Általános I. ütem. Érvényes / Érvénytelen 1. Akácfa utca 62. homlokzatok fejújítása: belső homlokzat Érvényes Udvari ereszalj felújítása 384 810 Ft 2. Akácfa utca 32. épületgépészeti alapvezetékek felújítása Érvényes elektromos hálózat felújítása

Részletesebben

SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. DECEMBER Somberek, Kossuth Lajos u. 68. 658 H1 lakó- és gazdasági épület, utcai kerítés A fésűs beépítési mód szerint épült falazott tornácos hagyományos

Részletesebben

A pályázat célja A kiemelkedő színvonalú teljesítmények szakmai elismerése.

A pályázat célja A kiemelkedő színvonalú teljesítmények szakmai elismerése. ALUTA NÍVÓDÍJ 2010 A pályázat kiírója Az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) hagyományainak megfelelően nyilvános pályázatot hirdet a tevékenységének célkitűzéseiben megfogalmazott szakmai elvárásoknak

Részletesebben

A helyi védelem alatt álló értékek nyilvántartása

A helyi védelem alatt álló értékek nyilvántartása A helyi védelem alatt álló értékek nyilvántartása Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 22/2017. (X. 19.) önkormányzati rendelete

Részletesebben

Építésztervezők: Materny Károly okl. építészmérnök É 01 3417/13. Sződy Tamás okl. építészmérnök É2 01-4755/05. Budapest 2012.

Építésztervezők: Materny Károly okl. építészmérnök É 01 3417/13. Sződy Tamás okl. építészmérnök É2 01-4755/05. Budapest 2012. Építészeti műszaki leírás a Budapest, VIII. ker. Kőfaragó utca 8., hrsz.36471:, utcai földszinti üzletek, többszintes parkolóház beépítést tisztázó elvi engedélyezési terveihez Építésztervezők: É 01 3417/13

Részletesebben

TELEKI-TISZA-KASTÉLY

TELEKI-TISZA-KASTÉLY Nagykovácsi teleki-tisza-kastely.hu BENEDICTY A kastély valamikor a 19. század közepén épült, jelenlegi formáját a 20. század húszas éveiben nyerhette el, többek között Benedicty József építész tervei

Részletesebben

Szent István krt.5. hrsz

Szent István krt.5. hrsz Szent István krt.5. hrsz. 25019 Két régebbi helyrajzi számot is említ Déry topográfiája, de ezekről nem találtam anyagot (1129/1879; 394/1870k.) A Városszépítő Egyesület kiadványa szerint az ingatlan tulajdonosa

Részletesebben

1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE

1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE 1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE 1 246 Hősök tere 2. Római katolikus plébánia Az udvari szárny 1746-ban, az utcai beforduló szárny

Részletesebben

Kisvárda, Iskola tér 2. Megjegyzés

Kisvárda, Iskola tér 2. Megjegyzés He-e/1. 2683 Iskola tér 2. Bessenyei György Gimnázium és Kollégium épülete Kisvárda város Önkorm. Kisvárda város Önkorm. Oktatási épület 1919 jó szabadon álló F+3 Összetett tetőidom, kontyolt nyeregtető.

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 6/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 2000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 6/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 2000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bank elnökének 6/2009. (II. 14.) MNB rendelete új biztonsági elemmel ellátott 2000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM INFORMÁCIÓS MEMORANDUM Klapka György utca 2. Hrsz.: 6611 3300 EGER MAGYARORSZÁG 2015.07.13. Oldal 1 / 11 LOKÁCIÓ ANALÍZIS MAKRO KÖRNYEZET Megye Heves Régió Észak-Magyarország Lakosság száma Kb. 56 500

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2017/215

Közbeszerzési Értesítő száma: 2017/215 Eljárást megindító felhívás módosítása - Vállalkozási szerződés a váci munkaerő-piaci elhelyezkedést segítő speciális fejlesztő központ ferences kolostor és templom rekonstrukciójára Közbeszerzési Értesítő

Részletesebben

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK emlékmű H1 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK emlékmű H1 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK 1. 2. emlékmű I. Világháborúban elesett bikácsiak emlékére, 1937-ben állított emlékmű a település központjában, a templom parkjában látható. A műkő oszlop tetején szárnyait kitáró turulmadarat ábrázoló

Részletesebben