Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért II

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért II"

Átírás

1 Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért II AZ AMERIKAI ÁPOLÓK AKADÉMIÁJA EDGE RUNNERS DÍJBAN RÉSZESÍTETTE LINDA SARNÁT ÉS STELLA AGUINAGA BIALOUST NEMDOHÁNYZÓ ÁPOLÓK ELNEVEZÉSŰ PROJEKTJÜKÉRT. A Dohányzásmentes Világnap (2017. május 31.) alkalmából az Amerikai Ápolók Akadémiája bejelentette, hogy Edge Runners díjban részesítette Linda Sarnát, PhD, RN, FAAN és Stella Aguinaga Bialoust, PhD, RN, FAAN Nemdohányzó Ápolók (Tobacco Free Nurses, TFN) elnevezésű projektjükért. Az Akadémia a Raise the Voice platform keretén belül a szóban forgó kezdeményezéssel ismeri el az ápolók által beterjesztett, egészségügyi ápolással kapcsolatos mindazon projekteket, amelyek kihatással vannak a költségekre, javítják az ellátás színvonalát, és befolyásolják az egészségügyi politikát. Az egész csapata szívből köszöni Stellának és Lindának a dohányzásról való leszokás támogatás terén nyújtott fáradhatatlan és fontos munkájukat, úgymint a klinikumban dolgozó egészségügyi dolgozóknak, illetve a betegeknek nyújtott eszközöket, valamint a dohányzásmentes társadalom megvalósítására irányuló törekvések során a vezető ápolóknak nyújtott segítségüket. Világszerte sok egészségügyi dolgozó kiváló példaképei! E világszerte jelentős napon a WHO nagyra értékelte a Cseh Köztársaságban és Szlovéniában a dohányzás-korlátozásáért folytatott munkát. Az idén februárban Szlovéniában elfogadott szigorú dohányzás-korlátozási törvény többek között olyan rendelkezéseket is tartalmaz, mint a dohánytermékek egységes csomagolása, a dohányzás tilalma azokban a magánautókban, amelyekben kiskorúak is tartózkodnak, a dohánytermékek forgalmazásának engedélyeztetése, kihelyezésük tilalma az értékesítési helyeken, valamint a jövedéki adó felemelése és elkülönítése. A Cseh Köztársaságban újonnan az éttermek, bárok és kávéházak dohányzásmentesek. HÍREK AZ EGYES ORSZÁGOKBÓL: CSEH KÖZTÁRSASÁG Vladislava Felbrová és Stanislava Kulovaná 2016-ban rövid szemináriumok keretén belül nyújtottak képzést az Általános Egyetemi Kórház ápolói személyzetének (a szemináriumokra az előző EE-COE I projekt keretén belül került sor), majd e rendkívüli erőfeszítésükről jelentettek meg beszámoló cikket a cseh Florence ápolási magazin májusi számában. 1. fotó: a Nemdohányzó Ápolók projekt honlapja - közlemény a főoldalon ( 2. fotó: a cikk első oldala (a kettőből) A Kelet-európai Ápolók Dohányzás-Ellenőrzési Kiválóság Központ II. projektje a Bristol-Myers Squibb Alapítvány által az Dohányfüggőség Gyógyító Társaságnak nyújtott támogatásnak köszönhetően valósulhat meg.

2 Prof. Eva Králíková és Vladislava Felbrová meghívást kaptak a szlovákiai Árvába, hogy ott május 5-7-én előadásokat tartsanak. Vladislava Felbrová a Csehországi ápolók dohányzás ellenőrzési tevékenységei - nemzetközi projekt témakörben adott elő. rögzíti a kezelési dokumentációban a betegek dohányzással kapcsolatos anamnézisét, de rövid időn belül megkezdi azt. 5. fotó: szeminárium Havlíčkův Brodban, május 25. (előadó: Vladislava Felbrová) 3. fotó: Prof. Eva Králíková és Vladislava Felbrová Árván, Szlovákia Vladislava Felbrová és Eva Roubíčková május én Szlovákiában, Pozsonyban adtak elő. Vladislava Felbrová a Csehországi ápolók dohányzás ellenőrzési tevékenységei - az Általános Egyetemi Kórház ápolói személyzetének képzése témakörben adott elő. Eva Roubíčková előadása a dohányzás és az onkológiai betegségek kialakulása közötti összefüggésekről szólt. Vladislava Felbrová és Stanislava Kulovaná május 17- én a Prágai Károly Egyetem 1. sz. Orvostudományi Karának III. sz. Belgyógyászati Klinikája, valamint az Általános Egyetemi Kórház által megrendezésre került szeminárium keretén belül bemutatták az projektet. Pelhřimov (2017. május 30.): Összesen 20, különböző klinikai szakterületről érkező ápoló nagy érdeklődéssel hallgatta a szakmai előadásokat, és vette át a rendelkezésükre bocsátott anyagokat. 6. fotó: szeminárium Pelhřimovban, május 30. Iveta Nohavová az Európai Dohányzás-megelőzési Hálózat (European Network for Smoking and Tobacco Prevention, ENSP) által a görögországi Athénban május között megrendezésre került Nemzetközi Dohányzásellenőrzési Konferencián adott elő Keleteurópai ápolók képzése témakörben. 4. fotó: a szeminárium hallgatósága, május 17 Májusban Vladislava Felbrová és Stanislava Kulovaná a következő városokban tartottak két szakmai találkozót: Havlíčkův Brod (2017. május 25.): résztvevő ápolók száma: 20 (ebből 2 férfi), állítólag kevesebb, mint a fele dohányos volt. Jelenleg a kórház nem 7. fotó: I. Nohavová az ENSP konferencián, május 24-én.

3 2017. MÁJUS DOHÁNYZÁSMENTES VILÁGNAP E globális tekintetben stratégiai jelentőségű nappal összefüggésben két prágai kórházban két nyilvános rendezvényre került sor. A két eseményen 173 dohányos vett részt (a résztvevők között voltak egészségügyi szakemberek, betegek és egészséges érdeklődök ). Eva Roubíčková cseh vezető ápoló a munkahelyén, a Královské Vinohrady Egyetemi Kórházban (FNKV) tartott a nyilvánosság számára ismeretterjesztő rendezvényt. Az eseményre a Le szeretne szokni a dohányzásról? Segítünk Önnek! címmel került sor. Eva és orvostanhallgatókból álló segítő csapata a kórház étkezdéjében felállított pultnál nyújtottak tájékoztatást és osztogatták szórólapjaikat. Ezzel egyidejűleg CO mérést is végeztek, valamint tájékoztatták a pultnál megállókat a dohányzáskáros hatásairól és ismertették a leszokás támogatási lehetőségeket.. Számos résztvevőt (jelenlegi vagy passzív dohányos) meglehetősen megleptek a CO-mérés eredményei. A rendezvényen az FNKV mintegy közülük mintegy 100 dohányos - dolgozója és betege vett részt. Ezen kívül öt orvostanhallgató kórház szerte, valamint a dohányosok részére kijelölt pontokon tájékoztató szórólapokat osztogatott, és kérésre átadta a Központ a Dohányzás Ellenőrzéséért elérhetőségi adatait. A diákok kiemelt érdeklődést tapasztaltak a dohányosok részéről.. Semmilyen negatív reakcióval nem találkoztak. 10. fotó Eva Roubíčková (jobbról a második) CO mérés közben; a kórházi személyzet a szórólapok tanulmányozása közben, FHKV, május 31. Vladislava Felbrová és Stanislava Kulovaná ezen a fontos napon is a nagy nyilvánosság megszólítását célzó ismeretterjesztő rendezvényt szerveztek a Prágai Általános Egyetemi Kórházban. E nagy érdeklődéssel találkozó rendezvény visszajelzései is pozitívak voltak. A rendezvényen összesen 37- en vettek részt: 54 %-uk jelenlegi dohányos (60 %-ban férfi), 19 %-uk pedig egykori dohányos volt. A dohányosok átlagos életkora 55,6 év volt. Az ápolók CO szintet mértek, tájékoztatást nyújtottak a kórházi személyzet és a nagy nyilvánosság soraiból kikerülő érdeklődők számára, nyomtatott anyagokat kínáltak, valamint intenzív kezelést ajánlottak a dohányosoknaka a Kiválósági Központban. 8. fotó: a Dohányzásmentes Világnapról, valamint a FNKV-ben május 31- én megrendezésre került nyilvános ismeretterjesztő rendezvényről szóló tájékoztatást tartalmazó szórólap. 11. fotó: Nyilvános ismeretterjesztő akció a Prágai Általános Egyetemi Kórházban, május 31. Kiválósági Központ a Dohányzás Ellenőrzéséért ápolói: Stanislava Kulovaná és Vladislava Felbrová egy arra járó látogató CO szintjének mérése közben 12. fotó: Nyilvános ismeretterjesztő akció a Prágai Általános Egyetemi Kórházban, május 31. Kiválósági Központ a Dohányzás Ellenőrzéséért ápolói: Stanislava Kulovaná és Vladislava Felbrová egy arra járó látogató CO szintjének mérése közben 9. fotó: a pult előkészítése és dohányzás-ellenőrzés akció, FNKV, május 31. (Eva Roubíčková az asztal mögött balra)

4 2017. június 13-án prof. Eva Králíková a Cseh Orvosi Kamara védnöksége alatt egész napos szemináriumot tartott a CsKP Felsőházában. A Felsőház elnöke által támogatott szemináriumon számos előadó foglalkozott a dohányzás elleni küzdelem különböző aspektusaival.. Iveta Nohavová bemutatta a nagy elismerésnek örvendő Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központját a Dohányzás Ellenőrzéséért. A szemináriumon több mint 60 hallgató vett részt. 13. fotó: Szeminárium a Cseh Köztársaság Parlamentjének Felsőházában, június 13. MAGYARORSZÁG Az projekt második negyedévében a magyar csapat május én rendezte meg az első szakmai találkozót. Az ápolók jelentős érdeklődést tanusítottak a találkozó iránt, amelynek a Korányi Intézet adott otthont. A résztvevők között elsősorban olyan egészségügyi szakemberek voltak, akik leszokás támogató csoportban dolgoznak vagy terveznek dolgozni. A szakmai találkozó első napjának célja a leszokás támogatás elméleti alapjainak felfrissítése volt, amelynek keretén belül EE-COE prezentációk vetítésére került sor. A leszokás támogatás gyakorlati aspektusainak szentelt második nap interaktívabb volt. A találkozón 22-envettek részt június között került megrendezésre Hévízen a Kék Golyó Napok 2017 Országos Onkológiai Szakdolgozói Továbbképző Konferencia és Kiállítás, melynek szakmai szervezője az Országos Onkológiai Intézet. A rendezvény célja egyrészt a figyelemfelhívás a szakdolgozói munka jelentőségére, másrészt lehetőség biztosítása az információ és tapasztalatcserére a daganatos betegségek prevenciója, kezelése és rehabilitációja terén. A konferenciára meghívást kapott felkért előadóként Vecsernyés Erzsébet, amelyben bemutatta a Közép Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért projektet és annak magyarországi eredményeit, tapasztalatait. A rendezvényen kiosztásra kerültek a leszokás támogatással kapcsolatos tájékoztató kiadványok, zsebfüzetek, matricák, plakátok. A magyar csapat felkérést kapott, hogy vegyen részt a június 10-én megrendezésre került Közösségi Egészségnapon (Hegyvidéki Egészségnap MOM). A csapattagok CO és FEV1 szintet mértekés az érdeklődőket tájékoztatták,a leszokás támogatási lehetőségekről. Az eseménybe 37 érdeklődő kapcsolódott be. Öröm jelentjük be, hogy a nemzeti dohányboltokba megérkeztek az első egységes csomagolású dohánytermékek. A gyári és a kézzel sodort cigaretták csomagolásáról, szóló új törvény az EU-ban elfogadott irányelvvel összhangban augusztus 20-án lépett hatályba. SZLOVÁKIA A Szív- és Érrendszeri Betegségek Országos Intézete füzetet jelentetett meg a szív-és érrendszeri betegségekben szenvedők részére a dohányfogyasztás és a dohányzás hatásairól. A füzet társszerzője Gabriel Bálint, az EE-COE projekt tanácsadója. 14. fotó: a betegek részére készült kiadvány címlapja Gabriel Bálint emellett előadást tartott a következő rendezvényeken is: 1) Egészségügyi Ápolók és Szülésznők Országos Konferenciája, amelynek megrendezésére május 12-én került sor a pozsonyi Egészségügyi Minisztérium épületében. A hallgatóság mintegy 160 főből állt. Előadásának témája: Egészségügyi ápolók és a dohányzás ellenőrzése - A dohányfüggőség gyógyításának támogatása. 2) Ápolók Napja Dunaszerdahely - II. évad - Ápolási újdonságok szakmai rendezvény. A konferenciára május 25-én került sor Dunaszerdahelyen, és mintegy 280 diplomás ápoló és egészségügyi asszisztensvett részt. Gabriel Bálint az Egészségügyi ápolók és a dohányzás ellenőrzése - Megelőzés támogatása szív-és érrendszeri betegeknél témakörben tartott előadást.

5 SZLOVÉNIA A szlovén partnerszervezet, azaz a jesenicei Angela Boškinova Egészségügyi Kar csapatának tagjai az projektet saját 10. nemzetközi tudományos konferenciájukon népszerűsítették. A konferencián 75-en vettek részt különböző szakmák és országok képviseletében (pl. intézményvezetők, ápolók, orvosok és ápolástan hallgatók). 110 érdeklődő vett részt a Szimpóziumon, köztük ápolók, ápolóképzésben dolgozó tanárok, ápoló hallgatók, orvosok és pszichológusok. Ecaterina Gulie, a Román Ápolók Egyesületének elnöke Ápolók szerepe a leszokás támogatásban címmel tartott előadást, amelyben bemutatta az Egyesület os leszokás támogatási projektjének céljait, tevékenységeit és eredményeit. Egyúttal összefoglalta a szemináriumokon részt vett ápolók által a dohányzásra, az elszívott cigaretták számára és a leszokási hajlandóságra vonatkozó válaszait. Az előadás végén Gulie asszony beszámolt a projekt folytatásáról és a as év tevékenységeiről. 15. fotó: az Angela Boškinova Egészségügyi Kar EE-COE II projektet ismertető PowerPoint prezentációs oldalának fényképe Az Angela Boškinova Egészségügyi Kar honlapján egyúttal megtalálható egy a projektre mutató reklám is: 16. fotó: Gulie asszony előadás közben SLO_v01.pdf ROMÁNIA A Nemzetközi Ápolók Napja alkalmából, május 13- án Temesvár adott otthont az Országos Szimpóziumnak, amelynek témája az Egészségnevelés az ápolói gyakorlatban volt. A Szimpózium megrendezésében részt vett az Ana Aslan Főiskola, a temesvári Ápolóképző, a Temesvári Egészségügyi Szakdolgozók Egyesülete és a Román Ápolók Egyesülete. Az előadások bemutatására a temesvári Regionális Egészségügyi Központ előadótermében került sor. 17. fotó: A Nemzetközi Ápolók Napja alkalmából Temesváron megrendezett Országos Szimpózium résztvevői

Összefoglalás. Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért NEGYEDÉVES HÍRLEVÉL 1. SZÁM 2015. JANUÁR

Összefoglalás. Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért NEGYEDÉVES HÍRLEVÉL 1. SZÁM 2015. JANUÁR Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért Összefoglalás Miután a világszerte dolgozó mintegy 19 millió egészségügyi ápoló az egészségügyi dolgozók legnagyobb létszámú szakmai

Részletesebben

Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a dohányzás ellenőrzéséért II

Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a dohányzás ellenőrzéséért II Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a dohányzás ellenőrzéséért II Az. projekt keretében működő hat ország közül négyben 2017. (Cseh Köztársaság, Magyarország, Szlovénia, Románia) október 25-én sikeresen

Részletesebben

Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért II

Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért II Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért II Sok szeretettel üdvözöljük projekt partnereinket nagy örömünkre szolgál, hogy a Bristol-Myers Squibb Alapítvány további támogatásának

Részletesebben

Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért

Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért MAGYARORSZÁG A Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet, valamint az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet közösen

Részletesebben

VESE VILÁGNAP Részletes beszámoló a világnapi eseményekről (PDF) Köszönjük a világnapi közreműködésüket, üdvözlettel,

VESE VILÁGNAP Részletes beszámoló a világnapi eseményekről (PDF) Köszönjük a világnapi közreműködésüket, üdvözlettel, VESE VILÁGNAP 2014 A Vese Világnap megrendezésére 2014. március 13-án immár kilencedik alkalommal került sor. E nemzetközi összefogásban szervezett esemény kezdeményezője Magyarország volt, majd az ötletet

Részletesebben

A civil szervezetek és a szakdolgozók lehetőségei a táplálkozási prevenció területén

A civil szervezetek és a szakdolgozók lehetőségei a táplálkozási prevenció területén A civil szervezetek és a szakdolgozók lehetőségei a táplálkozási prevenció területén Kovács Ildikó dietetikus Szívbarát program Szívbarát életmóddal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséért Budapest,

Részletesebben

GREEN WHEELS 4. HÍRLEVÉL

GREEN WHEELS 4. HÍRLEVÉL GREEN WHEELS 4. HÍRLEVÉL SZIGORÚBB CO2 SZINTEK AZ EURÓPAI UNIÓ SZABÁLYOZÁSÁBAN Forrás: Jóváhagyta az EU 2018. december 17. egyezménye Forrás: Az Európai Bizottság és az Európai Parlament közötti előzetes

Részletesebben

Események. AIDS Világnap Budapest - Gellért-hegyi sziklatemplom. AIDS Világnap Budapest - Corvin Pláza

Események. AIDS Világnap Budapest - Gellért-hegyi sziklatemplom. AIDS Világnap Budapest - Corvin Pláza Cikk: HIV/S témájú rendezvények, események S Világnap 2015 - Budapest - Gellért-hegyi sziklatemplom 2015. december 1-jén a Gellért-hegyi sziklatemplomban (Magyarok Nagyasszonya sziklatemplom) 08:30-kor

Részletesebben

Tisztelt Partnereink!

Tisztelt Partnereink! Tisztelt Partnereink! A jövőre tartandó VIII. Magyar Privátbankári Konferenciánk iránt mutatott nagyfokú érdeklődés nyomán, illetve a 2017-es év marketing büdzsé hatékony tervezéséhez együttműködési lehetőséget

Részletesebben

A Világ Legnagyobb Tanórája. Emberi Erőforrások Minisztériuma - PontVelem Okos Program

A Világ Legnagyobb Tanórája. Emberi Erőforrások Minisztériuma - PontVelem Okos Program A Világ Legnagyobb Tanórája 2015 Emberi Erőforrások Minisztériuma - PontVelem Okos Program Projekt áttekintés A PontVelem Okos Program bemutatása A Világ Legnagyobb Tanórájának ismertetése Hazai kezdeményezés

Részletesebben

10 éves a Szociális Klaszter Egyesület. 10ünnepi konferencia az IDŐSEK VILÁGNAPJÁN YESÜLET

10 éves a Szociális Klaszter Egyesület. 10ünnepi konferencia az IDŐSEK VILÁGNAPJÁN YESÜLET 10 éves a Szociális Klaszter Egyesület 10ünnepi konferencia az IDŐSEK VILÁGNAPJÁN YESÜLET Tisztelt Kollégák, Kedves Barátaink! Az Idősek Világnapján tudományos-szakmai nemzetközi tanácskozásra invitáljuk

Részletesebben

OTTHONI BETEGÁPOLÓ SZOLGÁLAT

OTTHONI BETEGÁPOLÓ SZOLGÁLAT 2013 BETEGÁPOLÓ SZOLGÁLAT EGÉSZSÉGÜGYI SZAKÁPOLÁS Az otthoni betegápoló szolgálatunkkal olyan személyek felé fordulunk, akiknek kórházhoz nem kötött, saját otthonukban is elvégezhető összetett ápolásra

Részletesebben

9024 Győr, Vasvári Pál u. 2-4.

9024 Győr, Vasvári Pál u. 2-4. Petz Aladár Megyei Oktató Kórház bemutatkozása 2011. április 9. Készítette: Csordás Adrienn Turbók Adrienn Az intézmény alapításának éve: 1749. Az alapító neve: Győr Város Tanácsa A korábban Szentháromság

Részletesebben

Teljes név: Maitreya Buddhista Harcművész Szövetség Közhasznú Egyesület. Rövid név: MABUHASZ KHE. 2013. évi Közhasznúsági melléklet

Teljes név: Maitreya Buddhista Harcművész Szövetség Közhasznú Egyesület. Rövid név: MABUHASZ KHE. 2013. évi Közhasznúsági melléklet Teljes név: Maitreya Buddhista Harcművész Szövetség Közhasznú Egyesület Rövid név: MABUHASZ KHE 2013. évi Közhasznúsági melléklet 1. A KÖZHASZNÚ EGYESÜLET ADATAI Név: Mabuhasz Közhasznú Egyesület Székhely:

Részletesebben

Az apró munka és szakmai háttere: a MOTESZ MADOFE Program

Az apró munka és szakmai háttere: a MOTESZ MADOFE Program X. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és V. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia, 2008. szeptember 18-20., Balatonfüred Egészségpolitika I. Szekció, 2008. szeptember 19. Az apró munka és

Részletesebben

Daganatos Gyermekek Gyógyítását Segítő Szakemberek Országos Konferenciája Kiskőrös, 2009. április 23-25.

Daganatos Gyermekek Gyógyítását Segítő Szakemberek Országos Konferenciája Kiskőrös, 2009. április 23-25. Daganatos Gyermekek Gyógyítását Segítő Szakemberek Országos Konferenciája Kiskőrös, 2009. április 23-25. Alapítványunk szervezésében került megrendezésre a daganatos gyermekek gyógyítását Segítő Szakemberek

Részletesebben

KultúrÁsz Közhasznú Egyesület 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4010 Debrecen, Pf. 25. E-mail: kulturasz@freemail.hu

KultúrÁsz Közhasznú Egyesület 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4010 Debrecen, Pf. 25. E-mail: kulturasz@freemail.hu KultúrÁsz Közhasznú Egyesület 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4010 Debrecen, Pf. 25. E-mail: kulturasz@freemail.hu Közhasznúsági jelentés 2009. Tartalom a) A számviteli beszámoló 2 b) A költségvetési

Részletesebben

EGYÜTT, NYITOTTAN A BETEGEKÉRT. Közzététel tól

EGYÜTT, NYITOTTAN A BETEGEKÉRT. Közzététel tól EGYÜTT, NYITOTTAN A BETEGEKÉRT Közzététel 2016- tól Az átláthatóság iránti igény erősödése Világszerte fokozatosan szigorodnak a gyógyszer-promócióra vonatkozó jogszabályok A társadalom részéről egyre

Részletesebben

Prof. Dr. Kiss István. Dankovics Gergely MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON

Prof. Dr. Kiss István. Dankovics Gergely MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Prof. Dr. Kiss István Szakmai Bizottság elnöke Dankovics Gergely Programigazgató Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 European National

Részletesebben

Jegyzőkönyv. a Szépítő Egyesület, Szombathely választmányi üléséről. 2010. szeptember 15 én 17.00 órakor

Jegyzőkönyv. a Szépítő Egyesület, Szombathely választmányi üléséről. 2010. szeptember 15 én 17.00 órakor Jegyzőkönyv a Szépítő Egyesület, Szombathely választmányi üléséről 2010. szeptember 15 én 17.00 órakor a Kisfaludy Sándor u.1.sz. II. emeleti helyiségében Jelen vannak: a mellékelt jelenléti ív szerint

Részletesebben

VI. ORSZÁGOS HÁZIORVOS NAPOK 2007. MÁJUS 18-20. HOTEL FLAMINGÓ BALATONFÜRED, SZÉCHENYI U. 16. PROGRAM

VI. ORSZÁGOS HÁZIORVOS NAPOK 2007. MÁJUS 18-20. HOTEL FLAMINGÓ BALATONFÜRED, SZÉCHENYI U. 16. PROGRAM 2007. MÁJUS 18-20. HOTEL FLAMINGÓ BALATONFÜRED, SZÉCHENYI U. 16. PROGRAM Kedves Kollégák! Hatodik alkalommal kerül sor a Háziorvos Napok megrendezésére. A háziorvoslás szerepvállalása ma is megkérdőjelezhetetlen,

Részletesebben

Karrier Iroda és Tehetséggondozási Központ 2015/2016-os tanév hírlevele

Karrier Iroda és Tehetséggondozási Központ 2015/2016-os tanév hírlevele Karrier Iroda és Tehetséggondozási Központ 2015/2016-os tanév hírlevele II. Karrier Nap: Vendég: Dr. Genzwein Ferenc A Karrier Iroda és Tehetséggondozási Központ 2015.nevember 17-én rendezte második Karrier

Részletesebben

DR. KÁRPÁTI ISTVÁN. (Debrecen, 1955. 10. 29.) SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

DR. KÁRPÁTI ISTVÁN. (Debrecen, 1955. 10. 29.) SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ DR. KÁRPÁTI ISTVÁN (Debrecen, 1955. 10. 29.) SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Kárpáti István a Korányi-díj magyar kitüntetettje 2005-ben Orvosdoktori diplomáját a debreceni OTE-en 1981-ben szerezte meg. Az egyetem elvégzése

Részletesebben

Az analitikai módszerek hasznosítási lehetőségei a metallomikában

Az analitikai módszerek hasznosítási lehetőségei a metallomikában Az analitikai módszerek hasznosítási lehetőségei a metallomikában Augusztus 25-26-án Metallomika és Analitikai Módszerek címmel videokonferencia került megrendezésre a brnói Mendel Egyetem Kémiai és Biokémiai

Részletesebben

Üzletember találkozó szeptember 12. Expo Arad. Szervező: Partnerek:

Üzletember találkozó szeptember 12. Expo Arad. Szervező: Partnerek: Üzletember találkozó 2014. szeptember 12. Expo Arad Szervező: Partnerek: Mezőgazdasági, élelmiszeripari és csomagolástehnikai nemzetközi vásár Állatkiállítás Hagyományos termékek szalon XXV. kiadás 2014.

Részletesebben

A M A G Y A R H Y P E R T O N I A T Á R S A S Á G I I. T A V A S Z I K O N G R E S S Z U S A

A M A G Y A R H Y P E R T O N I A T Á R S A S Á G I I. T A V A S Z I K O N G R E S S Z U S A MEGHÍVÓ A Hypertonia Világnapja alkalmából rendezett II. Tavaszi Kongresszusunk idején, a Magyar Hypertonia Társaság 2015. május 17 én 10.00 órára Közgyűlést hív össze. A Közgyűlés helye: Mercure Budapest

Részletesebben

I. Mielóma Információs Nap

I. Mielóma Információs Nap betegszervezetek moha alapítvány mielóma információs program (MIP) - 94- Háttér A mielóma multiplex a plazmasejtekből kiinduló rosszindulatú megbetegedés. A kevéssé ismert hematológiai betegségek közé

Részletesebben

2. Sikeres CSR kommunikáció. 3. Hogyan? 4. Alap 1. 6. Alap 2. 5. Alap 1 2014.02.17. Jót, s jól - CSR kommunikáció hitelesen. Sikeres CSR kommunikáció:

2. Sikeres CSR kommunikáció. 3. Hogyan? 4. Alap 1. 6. Alap 2. 5. Alap 1 2014.02.17. Jót, s jól - CSR kommunikáció hitelesen. Sikeres CSR kommunikáció: 2. Sikeres CSR kommunikáció Jót, s jól - CSR kommunikáció hitelesen 2014. 02. 15. Sikeres CSR kommunikáció: megfelelő üzenet megfelelő mennyiségű információ megfelelő eszköz (mindig a média???) 3. Hogyan?

Részletesebben

MAGYAR-SZLOVÁK KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

MAGYAR-SZLOVÁK KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MAGYAR-SZLOVÁK KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 2016. június 14. Előadó: dr. Kupcsok Lajos Társelnök A MSZKIK MEGALAKULÁSA A Magyar-Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara 2012. november 26-i dátummal bejegyzésre

Részletesebben

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Rektori hivatalában

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Rektori hivatalában ERASMUS+ beszámoló 2017 júniusában a KA107-SK01-0222751 azonosítószámú ERASMUS+ mobilitási projekt keretében két kolléganőmmel Macho Renáta, dékánhelyettes és Szarka Katalin, tanszékvezető asszonnyal közösen

Részletesebben

A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága által 2007. április 2-án minősített rendezvények

A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága által 2007. április 2-án minősített rendezvények A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága által 2007. április 2-án minősített rendezvények Címe: Győr-Moson-Sopron Megyei Orvos-Gyógyszerész Napok Szervező: Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Helyszín: Győr

Részletesebben

TESTVÉRVÁROS-PROGRAM ÚTMUTATÓ KONFERENCIÁK ÉS SZEMINÁRIUMOK

TESTVÉRVÁROS-PROGRAM ÚTMUTATÓ KONFERENCIÁK ÉS SZEMINÁRIUMOK TESTVÉRVÁROS-PROGRAM ÚTMUTATÓ 2004 KONFERENCIÁK ÉS SZEMINÁRIUMOK 1. Mit jelent a tematikus konferencia és a training szeminárium? 2. Ki szervezhet konferenciákat és szemináriumokat? 3. Ki pályázhat? 4.

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ Ref. Ares(2018)3022244-08/06/2018 EURÓPAI BIZOTTSÁG KOMMUNIKÁCIÓS FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG MAGYARORSZÁGI KÉPVISELETE III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ E dokumentum célja, hogy

Részletesebben

EMLÉKEZTETŐ AZ IIW C-III BIZOTTSÁG ÉVKÖZI ÜLÉSÉRŐL

EMLÉKEZTETŐ AZ IIW C-III BIZOTTSÁG ÉVKÖZI ÜLÉSÉRŐL EMLÉKEZTETŐ AZ IIW C-III BIZOTTSÁG ÉVKÖZI ÜLÉSÉRŐL (2017. február 6.-7. / Miskolci Egyetem) A Nemzetközi Hegesztési Intézet (International Institute of Welding (IIW)) C-III Bizottsága (Ellenálláshegesztés,

Részletesebben

Fejezet száma, megnevezése. Kitöltő személy neve, telefonszáma. 1. sz. táblázat

Fejezet száma, megnevezése. Kitöltő személy neve, telefonszáma. 1. sz. táblázat . sz. táblázat Állami vezetők és más munkavállalók külföldi kiküldetéseinek költsége és témája Tárca neve: Vidékfejlesztési Minisztérium 4. január. - 4. június. Ország Miniszter és ok (név szerint) Más

Részletesebben

VEGYEN ÖN IS RÉSZT A KONFERENCIÁN!

VEGYEN ÖN IS RÉSZT A KONFERENCIÁN! MEGHÍVÓ Cégek, gazdasági társaságok és magánszemélyek számára A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ÉS MŰSZAKI INTÉZETE között rendezi meg a XV. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferenciát

Részletesebben

NTP-HHTDK Tudományos Diákkörben folyó multidiszciplináris egészségtudományi kutatások támogatása és fejlesztés Szakmai beszámoló

NTP-HHTDK Tudományos Diákkörben folyó multidiszciplináris egészségtudományi kutatások támogatása és fejlesztés Szakmai beszámoló NTP-HHTDK-17-0049 Tudományos Diákkörben folyó multidiszciplináris egészségtudományi kutatások támogatása és fejlesztés Szakmai beszámoló Ebben a periódusban folytatódott a tehetséggondozás tudományos diákköri

Részletesebben

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft.

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft. KÜM- 2005 SZKF Az EU kül- és biztonságpolitikájának és az atlanti gondolatnak a népszerűsítését segítő kommunikációs tevékenység támogatása című pályázat nyerteseinek névsora Támogatást nyert pályázók

Részletesebben

ÖKOINDUSTRIA 2013 III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és. Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás. 2013. Szeptember 25-27.

ÖKOINDUSTRIA 2013 III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és. Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás. 2013. Szeptember 25-27. ÖKOINDUSTRIA 2013 ÖKOINDUSTRIA 2013 III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás 2013. Szeptember 25-27. SYMA Rendezvényközpont 1146 Budapest, Dózsa György

Részletesebben

Elő- és utókommunikáció. Gazdasági évindító a Világgazdasággal

Elő- és utókommunikáció. Gazdasági évindító a Világgazdasággal Elő- és utókommunikáció Világgazdaság Gazdasági évindító a Világgazdasággal Minden, amit egy vállalkozónak, cégvezetőnek 2016 üzleti trendjeiről, kormányzati terveiről, hitel- és pályázati forrásokról

Részletesebben

Batthyány-Strattmann László díjban részesült. kimagasló szakmai munkásságának elismeréseként

Batthyány-Strattmann László díjban részesült. kimagasló szakmai munkásságának elismeréseként Batthyány-Strattmann László díjban részesült kimagasló szakmai munkásságának elismeréseként Dr. Bazsó György Garadna község háziorvos Dr. Bazsó Péter Prügy község háziorvosa Prof. Dr. Falkay György a Szegedi

Részletesebben

A brnói Mendel Egyetem a Metallomic Scientific Network elindítója

A brnói Mendel Egyetem a Metallomic Scientific Network elindítója A brnói Mendel Egyetem a Metallomic Scientific Network elindítója A brnói Mendel Egyetem Kémiai és Biokémiai Intézet Metallomikai és Nanotechnológiai Laboratóriumának kutatói a kutatási prioritásaikat

Részletesebben

KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCS

KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCS KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCS SZAKMAI BESZÁMOLÓ TDK felkészítő kurzus, kutatás és intézményi TDK konferencia szervezése a Károly Róbert Főiskolán NTP-HHTDK-15-0069 azonosítószámú projekt

Részletesebben

érkezés a Balatonszepezdi Népfőiskolára: 8252 Balatonszepezd, Árpád u. 10. Résztvevők száma minimum Balatonszepezdi Népfőiskola

érkezés a Balatonszepezdi Népfőiskolára: 8252 Balatonszepezd, Árpád u. 10. Résztvevők száma minimum Balatonszepezdi Népfőiskola Kedvezményezett : Projektazonosító: Projektidőszak: Program típus TÁMOP-6.2-11/1-2012-1253 2013.09.01-2014.06.30 Bibó István i Alapítvány Program neve/címe: 8252 Balatonszepezd, Szegfű köz A rendszeres

Részletesebben

TANÍTÓK ELMÉLETI ÉS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTÉSE AZ ERKÖLCSTAN OKTATÁSÁRA CÍMŰ 30 ÓRÁS PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZŐ PROGRAM

TANÍTÓK ELMÉLETI ÉS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTÉSE AZ ERKÖLCSTAN OKTATÁSÁRA CÍMŰ 30 ÓRÁS PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZŐ PROGRAM E4/VI/2/2012. TANÍTÓK ELMÉLETI ÉS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTÉSE AZ ERKÖLCSTAN OKTATÁSÁRA CÍMŰ 30 ÓRÁS PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZŐ PROGRAM ELÉGEDETTSÉGI KÉRDŐÍVEINEK ÖSSZEGZÉSE Tanfolyam időpontja: 2012. október 12

Részletesebben

Szeminárium a környezetbarát csomagolás témakörében

Szeminárium a környezetbarát csomagolás témakörében Szeminárium a környezetbarát csomagolás témakörében SCA Packaging Hungary 2011. április 13. Szentendre A szeminárium témája Fenntarthatatlan jelen, élhető jövő Zöld image, de gazdaságos megoldások? Milyen

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ az NTP-HHTDK támogatásból megvalósított. A program megvalósításának ideje: Támogatás összege: Ft.

SZAKMAI BESZÁMOLÓ az NTP-HHTDK támogatásból megvalósított. A program megvalósításának ideje: Támogatás összege: Ft. SZAKMAI BESZÁMOLÓ az NTP-HHTDK-16-0019. támogatásból megvalósított A Pallasz Athéné Egyetem tudományos diákköri műhelyeinek és konferenciáinak támogatása 2016/17 projektről A program megvalósításának ideje:

Részletesebben

Hemokromatózisos Betegek Egyesülete. Közgyűlés

Hemokromatózisos Betegek Egyesülete. Közgyűlés Hemokromatózisos Betegek Egyesülete Közgyűlés 2018.03.23. Köszöntjük Dr. Várkonyi Judit tiszteletbeli elnököt Kurucz Virág állandó dietetikust Minden kedves tagot és vendéget Napirend: Éves tevékenység

Részletesebben

Elő- és utókommunikáció

Elő- és utókommunikáció Elő- és utókommunikáció Gazdasági évindító a Világgazdasággal Minden, amit egy vállalkozónak, cégvezetőnek 2016 üzleti trendjeiről, kormányzati terveiről, hitel- és pályázati forrásokról tudni lehet és

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! A Magyar Epilepszia Liga vezetősége nevében szeretettel várunk érdeklődésüket! Prof. Fogarasi András.

Tisztelt Partnerünk! A Magyar Epilepszia Liga vezetősége nevében szeretettel várunk érdeklődésüket! Prof. Fogarasi András. Tisztelt Partnerünk! 2018. tavaszán 14. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Epilepszia Liga országos kongresszusa. A korábbi évekhez hasonlóan most is az a célunk, hogy az epileptológiát és az epilepsziás

Részletesebben

V. NEMZETKÖZI KOVÁCSTALÁLKOZÓ ASZÓD

V. NEMZETKÖZI KOVÁCSTALÁLKOZÓ ASZÓD V. NEMZETKÖZI KOVÁCSTALÁLKOZÓ 2004. július 9-11 A Magyarországi Kovácsmíves Céh és az ESZCSM Aszódi Javítóintézete ( Aszód, Baross tér l ) együttműködési megállapodásuknak megfelelően Nemzetközi Kovácstalálkozót

Részletesebben

GW HÍRLEVÉL- FEBRUÁR 2018

GW HÍRLEVÉL- FEBRUÁR 2018 GW HÍRLEVÉL- FEBRUÁR 2018 Szeptember óta az összes projektpartner részt vett a tesztelés folyamatában. Minden egyes projektpartnernek visszajelző űrlapot kell használnia, ahol beszámol a munkalapok tesztelési

Részletesebben

SMaragd SM Egyesületnél elfogadva 2015.04.25 1. oldal/4 SMaragd Kecskemét és Vonzáskörzete Sclerosis Multiplexes Betegeinek Egyesülete Közhasznúsági jelentés szöveges kiegészítés 2014 évről SMaragd SM

Részletesebben

ÁPRILIS 27.

ÁPRILIS 27. IMMUNOLÓGIA NYÍLT NAP (D 2011. 2011. ÁPRILIS 27. 27. Média megjelenések 2011. április 26-tól (DEBRECEN EBRECEN) Nyomtatott média Egészségcentrum, 2011. nyár (következő szám) Elektronikus média DTV, Napszemle,

Részletesebben

Tartalmi összefoglaló

Tartalmi összefoglaló 1 Tartalmi összefoglaló A jelen Egyezmény célja országaink kultúrájának kölcsönös megismertetése, a tudományos és kulturális intézmények, valamint kutatóintézetek közötti közvetlen kapcsolatok elősegítése,

Részletesebben

Miért fontos, hogy lássanak engem? Hogyan mutassam meg magam?

Miért fontos, hogy lássanak engem? Hogyan mutassam meg magam? Miért fontos, hogy lássanak engem? Hogyan mutassam meg magam? Disszeminációs műhely Erasmus+ projekteknek Tempus Közalapítvány Dr. Kuráth Gabriella Pécsi Tudományegyetem Miért? Kötelező - vállaltuk Lehetőség,

Részletesebben

1. A Miskolci Egyetem Egészségtudományi Intézete Tudományos Diákköri Tanácsa 2. Az ITDT tisztségviselői 3. Az ITDT ügyrendje

1. A Miskolci Egyetem Egészségtudományi Intézete Tudományos Diákköri Tanácsa 2. Az ITDT tisztségviselői 3. Az ITDT ügyrendje A Tudományos Diákköri Tanács a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Intézetében folyó tudományos diákköri munkát szervező és ellenőrző testület. Munkáját a Miskolci Egyetem 35/2000. számú (2000. október

Részletesebben

Szakmai beszámoló. A International Scientific Conference Sport, Physical Activity and Health nemzetközi konferenciáról Kajos Attila

Szakmai beszámoló. A International Scientific Conference Sport, Physical Activity and Health nemzetközi konferenciáról Kajos Attila Szakmai beszámoló A International Scientific Conference Sport, Physical Activity and Health nemzetközi konferenciáról Kajos Attila A pozsonyi Comenius University Testnevelés és Sporttudományi Kara (Faculty

Részletesebben

Üzleti Tervek Versenye

Üzleti Tervek Versenye Sikeres üzletmenet láttán mindig gondolj arra, hogy valaki egyszer lépett egy merészet! Drucker, Peter F. Támogatói mappa Üzleti Tervek Versenye utv.juniorbusinessclub.ro 2014 Tisztelt Hölgyem / Uram!

Részletesebben

Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei Társadalomtudományi Szakosztálya 2010-2012-ben végzett munkájáról szóló beszámolót.

Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei Társadalomtudományi Szakosztálya 2010-2012-ben végzett munkájáról szóló beszámolót. Magyar Szociológiai Társaság 1014 Budapest, Országház u. 30. Paksi Veronika titkár részére Tárgy: szakosztályi beszámoló Tisztelt Titkár Asszony! Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei

Részletesebben

BESZÁMOLÓ TEVÉKENYSÉGRŐL 2012. ÉV

BESZÁMOLÓ TEVÉKENYSÉGRŐL 2012. ÉV BESZÁMOLÓ TEVÉKENYSÉGRŐL 2012. ÉV VitaFutura az életért, a jövőért Közhasznú Alapítvány 1139 Budapest, Teve u. 9/c 3/15. Budapest, 2013. április 24. képviselő www.vitafutura.hu * info@vitafutura.hu * Tel.:

Részletesebben

MÁSODIK FELHÍVÁS. VII. Foglalkozás-egészségügyi Ápolói Nemzetközi Kongresszus

MÁSODIK FELHÍVÁS. VII. Foglalkozás-egészségügyi Ápolói Nemzetközi Kongresszus MÁSODIK FELHÍVÁS VII. Foglalkozás-egészségügyi Ápolói Nemzetközi Kongresszus Meghívó Tisztelt Kollégák! A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Országos Szervezete és a Foglalkozás-egészségügyi

Részletesebben

Kongresszus Marosvásárhelyen

Kongresszus Marosvásárhelyen Beszámoló az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztály XXVI. tudományos üléséről. Tavaly tavasszal Kolozsvárott gyűltek össze a Romániában élő és az egészségügyben dolgozó magyar

Részletesebben

XIV. Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencia

XIV. Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencia Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma Pályázati azonosító: 3513/00432 Haáz Rezső Múzeum 535600 Székelyudvarhely Kossuth Lajos út 29. XIV. Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencia

Részletesebben

Pályázati felhívás. Kizárás: Nem lehet pályázni Budapesten megvalósítani kívánt programmal.

Pályázati felhívás. Kizárás: Nem lehet pályázni Budapesten megvalósítani kívánt programmal. Pályázati felhívás A Magyar Kardiológusok Társasága által létrehozott Magyar Nemzeti Szívalapítvány a Szívünk Napja Szív Világnapja 2010. évi országos megrendezésére az alábbi pályázatot hirdeti meg. 1.

Részletesebben

Kortárssegítő képzés. Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző. Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia december 13.

Kortárssegítő képzés. Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző. Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia december 13. Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia 2012. december 13. Stratégia alkotás A kortárssegítő tréning Oktatáskutató

Részletesebben

Palliatív és hospice ellátás Szlovákiában

Palliatív és hospice ellátás Szlovákiában Pozsony-i Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociális Munka Főiskola Érsekújvár-i Szent László Ápolástani Kar Palliatív és hospice ellátás Szlovákiában PhDr. Dobsonyová Andrea doc. PhDr. Jankechová Monika,

Részletesebben

Rendezvényismertető prospektus. w w w. m e n t o o v. c o m

Rendezvényismertető prospektus. w w w. m e n t o o v. c o m Szegedi Sürgősségi Napok Rendezvényismertető prospektus w w w. m e n t o o v. c o m SZEGEDI SÜRGŐSSÉGI NAPOK RENDEZVÉNYISMERTETŐ PROSPEKTUS Készült A Szegedi Sürgősségi Napok Szervezői Bizottság megbízásából

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye. Szám: 14/349-3/2011. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei

Részletesebben

A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága által 2006. július 11-én minősített rendezvények

A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága által 2006. július 11-én minősített rendezvények A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága által 2006. július 11-én minősített rendezvények Cím: Merre tart a radiológia? Szervező: Fejér Megyei Szent György Kórház Magyar Radiológusok Társasága Helye:

Részletesebben

Dohányzás-megelőzést és dohányzásról leszokást célzó programsorozat a 6. és 8. évfolyamon. Programterv

Dohányzás-megelőzést és dohányzásról leszokást célzó programsorozat a 6. és 8. évfolyamon. Programterv A TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0145 Innovatív iskolafejlesztés a Mikrotérségi Általános Iskolában a diákok testi-lelki-értelmi fejlesztése érdekében című projekt keretében. Dohányzás-megelőzést és dohányzásról

Részletesebben

Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért

Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért Kedvezményezett neve: Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi íoktatókórház A projekt címe: Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért A pályázat azonosító száma: TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0016

Részletesebben

Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos

Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve egészségnevelési tevékenységének bemutatása Készítette: dr Szűcs Erzsébet, dr. Cornides

Részletesebben

Jubileumi Konferencia a Magyar Könyvtárosok Egyesülete megalakulásának 80. évfordulója tiszteletére. Szakmai beszámoló

Jubileumi Konferencia a Magyar Könyvtárosok Egyesülete megalakulásának 80. évfordulója tiszteletére. Szakmai beszámoló Jubileumi Konferencia a Magyar Könyvtárosok Egyesülete megalakulásának 80. évfordulója tiszteletére Szakmai beszámoló A Magyar Könyvtárosok Egyesülete, amely az 1935-ben alapított Magyar Könyvtárosok és

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0133/1. Módosítás

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0133/1. Módosítás 11.9.2017 A8-0133/1 1 1 bekezdés 1. üdvözli az Elnökség döntését, amely szerint felkéri majd az igazgatást egységes formátum kidolgozására az előadók és a vélemények előadói számára önkéntes jogalkotási

Részletesebben

MHT Hírlevél különszám

MHT Hírlevél különszám 2013. 10. 25. Magyar Higiénikusok Társasága MHT-NETT Konferencia, 2013. október 2-4., Sarlóspuszta ÉRTÉKELÉS Előzetesen regisztrált résztvevők száma: 155 fő Elhangzott előadások száma: 76 Bemutatott poszterek

Részletesebben

Szakdolgozói helyzetelemzés és megoldások keresése a Semmelweis Egyetemen. Csetneki Julianna ápolási igazgató

Szakdolgozói helyzetelemzés és megoldások keresése a Semmelweis Egyetemen. Csetneki Julianna ápolási igazgató Szakdolgozói helyzetelemzés és megoldások keresése a Semmelweis Egyetemen Csetneki Julianna ápolási igazgató A struktúra váltás következményei a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ szervezeti felépítésében

Részletesebben

ORSZÁGOS DIETETIKAI SZAKMAI TAGOZATVEZETŐI TISZTSÉGRE JELÖLT BEMUTATÁSA. MUNKAHELY: Testnevelési Egyetem (TE) - Sporttudományi Doktori Iskola,

ORSZÁGOS DIETETIKAI SZAKMAI TAGOZATVEZETŐI TISZTSÉGRE JELÖLT BEMUTATÁSA. MUNKAHELY: Testnevelési Egyetem (TE) - Sporttudományi Doktori Iskola, ORSZÁGOS DIETETIKAI SZAKMAI TAGOZATVEZETŐI TISZTSÉGRE JELÖLT BEMUTATÁSA NÉV: DOBÁK ZITA KAMARAI IGAZOLVÁNY SZÁM: 3100295 MUNKAHELY: Testnevelési Egyetem (TE) - Sporttudományi Doktori Iskola, Országos Sportegészségügyi

Részletesebben

EGVE Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete. Törökné Kaufmann Zsuzsanna elnök részére. BUDAPEST Köves u

EGVE Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete. Törökné Kaufmann Zsuzsanna elnök részére. BUDAPEST Köves u EGVE Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete Törökné Kaufmann Zsuzsanna elnök részére BUDAPEST Köves u. 1. 1204 Tárgy: EMVIO Szakmai nap 2018. rendezvény meghívó Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Törökné

Részletesebben

DAGANATOS BETEGSÉGGEL OPERÁLT ÉS KEZELT

DAGANATOS BETEGSÉGGEL OPERÁLT ÉS KEZELT EGÉSZSÉG REHABILITÁCIÓ KONFERENCIA SOROZAT IX. 2017. OKTÓBER 13-15. Helyszín: Colosseum Hotel, Mórahalom Milleniumi sétány 4-6. DAGANATOS BETEGSÉGGEL OPERÁLT ÉS KEZELT BETEGEKKEL FOGLALKOZÓ CIVIL ÉS EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

Industrial Internet Együttműködés és Innováció

Industrial Internet Együttműködés és Innováció Industrial Internet Együttműködés és Innováció Informatikai Oktatási Konferencia 2014.02.22. Imagination at work. Előadó: Katona Viktória Innováció Menedzser viktoria.katona@ge.com Dr. Reich Lajos Ügyvezető

Részletesebben

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2)

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2) Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2) A. INTÉZMÉNYI ADATOK 1. [*] Kapcsolatfelvétel dátuma: 2. [*] Intézmény neve: 3. [*] Intézmény OEP kódja:

Részletesebben

KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT

KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT 2015 06 30 TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001

Részletesebben

Képes beszámolónk a kiállításról és a konferenciáról: Tartalmas konferenciaprogram Gödöllőn

Képes beszámolónk a kiállításról és a konferenciáról: Tartalmas konferenciaprogram Gödöllőn A május 24-25-i gödöllői Értékteremtő Épületgépészet konferencia - melyet a Szent István Egyetem Gépész Karának Létesítmény- és Környezettechnika tanszéke szervezett - tartalmas programot kínált az egyetemre

Részletesebben

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6)

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6) Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6) A. INTÉZMÉNYI ADATOK A [*]-gal jelölt kérdések megválaszolása kötelező. 1. [*] Kapcsolatfelvétel dátuma:

Részletesebben

Tantárgyi program. Kontaktórák száma: Elmélet: 1 Gyakorlat: 1 Összesen 2

Tantárgyi program. Kontaktórák száma: Elmélet: 1 Gyakorlat: 1 Összesen 2 Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Fıiskolai Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Üzleti etikett és protokoll Tantárgy kódja: Tantárgy

Részletesebben

PÁLYÁZAT. InfoPark Alapítványhoz. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar Kémiai Intézet. Dr. Németh Zoltán, egyetemi adjunktus

PÁLYÁZAT. InfoPark Alapítványhoz. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar Kémiai Intézet. Dr. Németh Zoltán, egyetemi adjunktus PÁLYÁZAT az InfoPark Alapítványhoz A mérnöki és természettudományi tantárgyak népszerűsítése, a középiskolás tanulók egyetemekre jutásának segítése témában 3. kategória: Nyílt napok, nyílt programok szervezése

Részletesebben

Közérdekû információk:

Közérdekû információk: Közérdekû információk: A kezdeményezés A Szív Világszövetség (World Heart Federation) az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) által elindított Go Red for Women mozgalom világméret_ elterjesztését

Részletesebben

ICOLIM 2014. Budapest

ICOLIM 2014. Budapest ICOLIM 2014 Budapest A konferenciáról ICOLIM Témák Célok A konferenciáról Történelmi áttekintés 1992 Keszthely, Magyarország 1994 Mulhouse, Franciaország 1996 Velence, Olaszország 1998 Lisszabon, Portugália

Részletesebben

KÚTFŐ projekt mit is végeztünk?

KÚTFŐ projekt mit is végeztünk? KÚTFŐ projekt mit is végeztünk? rövid összegzés a számok tükrében Madarász Tamás projektfelelős FAVA Konferencia, 2015. április 8-9. Siófok Tartalom KUTATÁS-FEJLESZTÉS FINANSZÍROZÁSA A FELSŐOKTATÁSBAN

Részletesebben

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a 2010-2011-es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás A Dunakeszi, Horányi-révnél lévő, feltárt kikötőerőd az egyetlen magántulajdonban lévő bemutatott

Részletesebben

HB elnöks a 2009-es. Szenes Zoltán bizottsági elnök. Budapest, 2009. december 17-én. MTA IX. Gazdaság- és Jogtudományi Osztály, Hadtudományi Bizottság

HB elnöks a 2009-es. Szenes Zoltán bizottsági elnök. Budapest, 2009. december 17-én. MTA IX. Gazdaság- és Jogtudományi Osztály, Hadtudományi Bizottság HB elnöks kségg beszámol molója a 2009-es évben végzettv munkáról Szenes Zoltán bizottsági elnök Budapest, 2009. december 17-én MTA IX. Gazdaság- és Jogtudományi Osztály, Hadtudományi Bizottság Tevékenységi

Részletesebben

Dr. Hengl Melinda. A siketek felsőoktatásának aktuális kihívásai

Dr. Hengl Melinda. A siketek felsőoktatásának aktuális kihívásai Dr. Hengl Melinda Jogász, Pszichológus, Írásszakértő hallgató, Grafológus, Jelnyelvi interkulturális kommunikációs szakértő A siketek felsőoktatásának aktuális kihívásai A tudásgyárak technológiaváltása

Részletesebben

A Közbeszerzési Hatóság évi rendezvényei Magyarország V4 elnöksége alatt

A Közbeszerzési Hatóság évi rendezvényei Magyarország V4 elnöksége alatt A Közbeszerzési Hatóság 2017. évi rendezvényei Magyarország V4 elnöksége alatt A Közbeszerzési Hatóság magyar V4 elnökségi program keretében 2017-ben tartott szakmai rendezvényei Rigó Csaba Balázs Közbeszerzési

Részletesebben

Engedjék meg, hogy a következőkben sajátosságról is említést tegyek a témához kapcsolódóan.

Engedjék meg, hogy a következőkben sajátosságról is említést tegyek a témához kapcsolódóan. Fenntartható élelmiszer-rendszerek az egészséges táplálkozásért Európában és Közép-Ázsiában FAO-WHO regionális szimpózium megnyitó Budapest, 2017. december 4. 9:00-9:30 Tisztelt FAO Főigazgató-helyettes

Részletesebben

A «Toleranciával Európa szívében» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében

A «Toleranciával Európa szívében» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében EURÓPA A POLGÁROKÉRT A «Toleranciával Európa szívében» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében 2. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés Részvétel: a projekt

Részletesebben

A rendezvény neve: Tudományos, technológiai, innovációs folyamat bemutatása a fényképész szemével Szervező:

A rendezvény neve: Tudományos, technológiai, innovációs folyamat bemutatása a fényképész szemével Szervező: A rendezvény neve: Tudományos, technológiai, innovációs folyamat bemutatása a fényképész szemével Selye János Egyetem, Gazdaságtudományi Kar SJE Konferencia-központ, Vársor út 2, Komárom (Komárno), 1.

Részletesebben

Meghívó JÚNIUS 18. Budapest, SE Nagyvárad téri Elméleti Tömb

Meghívó JÚNIUS 18. Budapest, SE Nagyvárad téri Elméleti Tömb Meghívó 2008. JÚNIUS 18. Budapest, SE Nagyvárad téri Elméleti Tömb E GÉSZSÉGÜGYI E MBERI E RÔFORRÁS Fórum I. Országos Konferencia E GÉSZSÉGÜGYI E MBERI E RÔFORRÁS F ÓRUM I. Országos Konferencia, 2008.

Részletesebben

A KÁBÍTÓSZER-FOGYASZTÁS EPIDEMIOLÓGIÁJA ÉS TÁRSADALMI HATÁSAI A VISEGRÁDI NÉGYEK ORSZÁGAIBAN

A KÁBÍTÓSZER-FOGYASZTÁS EPIDEMIOLÓGIÁJA ÉS TÁRSADALMI HATÁSAI A VISEGRÁDI NÉGYEK ORSZÁGAIBAN NTERNATIONAL VISEGRAD FUND CONTINENT-PH Kft. EGÉSZSÉGÜGYI FŐISKOLAI KAR NYÍREGYHÁZA A KÁBÍTÓSZER-FOGYASZTÁS EPIDEMIOLÓGIÁJA ÉS TÁRSADALMI HATÁSAI A VISEGRÁDI NÉGYEK ORSZÁGAIBAN Nemzetközi tudományos konferencia

Részletesebben

Melléklet oktatási és publikációs tevékenységhez

Melléklet oktatási és publikációs tevékenységhez Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Eötvös Loránd Tudományegyetem által közösen a fiatal határon túli magyar oktatói ösztöndíjra a 2016/2017-es tanévben a szülőföldi felsőoktatási intézmények valamelyikében

Részletesebben