Információs hálózatok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Információs hálózatok"

Átírás

1 Információs hálózatok 1 Melyek igazak a LAN-ról? 2 a) A LAN helyi (kiterjedésű) hálózatot jelent. b) A LAN nem lehet 10 m-nél nagyobb kiterjedésű. c) Minden LAN tartalmaz szervergépet is. d) Egy lakásban kiépített, 2-3 gépet tartalmazó hálózat is nevezhető LAN-nak. Melyek igazak a WAN-ról? 3 a) A WAN nagy kiterjedésű hálózatot jelent. b) A WAN nagy sebességű hálózatot jelent. c) A WAN LAN-ok összekapcsolásával is létrejöhet. d) Az internet forgalma WAN hálózatokon keresztül bonyolódik le. Mely esetekben nevezhetjük a leírt hálózatot LAN-nak? a) Két, otthon összekapcsolt számítógépet. b) Az EU-s országok parlamentjeit összekötő hálózatot. c) Egy irodaház gépeit tartalmazó hálózatot. d) Egy országban az iskolákat összekapcsoló hálózatot. 4 Mely esetekben nevezhetjük a leírt hálózatot WAN-nak? 5 a) Két, otthon összekapcsolt számítógépet. b) Egy egész földrajzi régióban (több megyében) jelenlévő vállalat összekapcsolt számítógépeit. c) Egy irodaház gépeit tartalmazó hálózatot. d) Egy országban az iskolákat összekapcsoló hálózatot. Milyen előnnyel járhat a LAN kialakítása? Mely állítások igazak? 6 a) Az internetkapcsolat megosztható a kliensek között. b) A nyomtató megosztható a LAN számítógépei között. c) Gyorsabbak lesznek a kliensek. d) Közösen használható háttértárterület hozható létre a kliensek számára. Mely állítások igazak a helyi hálózattal kapcsolatban? a) Ma már vannak olyan nyomtatók, amelyek közvetlenül, számítógép nélkül is rákapcsolhatók a helyi hálózatra. b) Az írási jogosultsággal is rendelkező megosztott könyvtárainkat bizonyos vírusok megtámadhatják a hálózaton keresztül. c) Minden szoftverkörnyezetben egy mappát csak úgy oszthatunk meg írásra, hogy a hálózatban minden felhasználó írhatja azt. d) A helyi hálózatban az internetkapcsolat megosztható.

2 7 Mely szolgáltatások valósíthatók meg helyi hálózat kiépítésével egy osztályteremben? 8 a) Közös nyomtatóhasználat. b) Egy diák monitorképének elküldése a tanárnak. c) A tanár monitorképének szétküldése a diákoknak. d) Óra közben a tanuláshoz szükséges fájlok másolása a gépek között. Mely állítások érvényesek a kliens-szerver architektúrára? 9 a) A szerverek erőforrásait a kliensek is használják. b) A kliens- és a szervergépeknek mindig azonos teljesítményűnek kell lenniük. c) A kliensek csak a szerveren keresztül kommunikálhatnak egymással. d) Csak egyetlen szervert tartalmazhat. Mely állítások helyesek? 10 a) A böngésző-webkiszolgáló is kliensszerver architektúra szerint dolgozik. b) Kliens-szerver architektúra esetén a kliensektől érkező kéréseket a szerver figyeli és teljesíti. c) A kliens szó ügyfelet jelent. d) Kliens-szerver architektúra esetén a szerver használja a kliens szolgáltatásait. Melyik állítás érvényes a kliensre? a) A kliens erőforrásokat oszt meg. b) Egy hálózatban több kliens is lehet. c) Kliensek csak LAN-ban fordulhatnak elő. d) A kliens kiszolgálót jelent. 11 Melyik állítás érvényes a szerverre? 12 a) Egy számítógép abban az esetben válik szervergéppé, ha több CPU van benne. b) Szerver csak WAN hálózatban fordulhat elő. c) A szerver kiszolgálót jelent. A kliensek kéréseit a rajta futó kiszolgáló programmal teljesíti. d) Minden szerver, egy kis vállalat szervere is csak speciális számítógép lehet. Mely állítások helyesek? 13 a) Egy hálózatba kapcsolt nyomtatón egyszerre csak egy kliens számítógépről lehet nyomtatást kezdeményezni. b) Egy hálózatba kapcsolt nyomtatón egyszerre több kliens számítógépről is lehet nyomtatást kezdeményezni. c) Egy kliens számítógépről egyszerre több hálózati nyomtatón is lehet nyomtatni. d) Egy kliens számítógépről egyszerre csak egy hálózati nyomtatón lehet nyomtatni. Melyik állítás helyes egy kliens számítógép nyomtatási lehetőségeit tekintve? a) Egy kliensen csak egyféle (helyi vagy hálózati) nyomtatót lehet telepíteni. b) Egy kliensen több hálózati nyomtatót lehet telepíteni, de csak egy helyit. c) Hálózati nyomtatót csak akkor telepíthetünk a kliensre, ha egy helyi már működik. d) Egy kliensen egymástól függetlenül akármennyi helyi- és hálózati nyomtató telepíthető.

3 14 Melyik állítás jellemző a fájlmegosztásra? 15 a) Az egy gépen tárolt megosztott fájlt minden arra jogosult felhasználó elérhet a hálózaton keresztül. b) A megosztott fájl különböző gépeken több darabban van eltárolva. c) A megosztott fájlok kevesebb helyet foglalnak el. d) A megosztott fájl a hálózat minden tagjához automatikusan továbbítódik. Mely állítások helyesek az internettel kapcsolatban? 16 a) Az internet világméretű számítógépes hálózat, azaz egy WAN. b) Az interneten működő szolgáltatások és használatuk (a protokoll) szabályozott (TCP/IP). c) Az internet nem más, mint a világot behálózó weboldalak gyűjteménye, összessége. d) Ha két számítógép közvetlenül kapcsolódik egymáshoz az interneten, akkor az egyiken általában egy kliens, a másikon pedig általában egy szerver funkciójú program futása biztosítja a kommunikációt. Mely állítások helyesek az internettel kapcsolatban? a) Az interneten egy szerverhez egyszerre csak egy felhasználó kapcsolódhat. b) Az interneten két kliens számítógép közvetlenül is kapcsolódhat egymáshoz. c) Az interneten egy időben jelenlévő számítógépek száma nincs korlátozva. d) Az internetre LAN is kapcsolódhat. 17 Melyek internetes szolgáltatások? 18 a) Böngészés (www, HTTP). b) Fájlok másolása két gép között (FTP). c) Levelezés ( , SMTP). d) Lemezformázás. Melyek internetes szolgáltatások? 19 a) Töredezettség-mentesítés b) Chat c) FTP d) ADSL Mik érvényesek a chat-re? 20 a) Kliens-szerver architektúrájú rendszer. b) Egyszerre csak ketten kommunikálhatnak egymással. c) Valós idejű kommunikációra alkalmas. d) Privát üzenetek küldésére is alkalmas. Mely állítások helytállóak az internetes telefonálásról? a) Az internet felhasználásával nem hozható létre telefonszerű beszédkapcsolat két felhasználó között. b) Két telefon között az internet is betöltheti az átviteli hálózat szerepét. c) Vannak szolgáltatások, melyek segítségével az internetre kapcsolt számítógépről telefont is fel lehet hívni. d) Két internetre kapcsolt számítógép között telefonszerű kapcsolat hozható létre, amelyen beszélgetés folytatható.

4 21 Mely állítások helyesek az internetes levelezéssel kapcsolatban? 22 a) Ez a szolgáltatás is kliens-szerver architektúra szerint működik. b) A levelező szervereken, a felhasználók postafiókjába érkeznek meg a levelek. c) Akinek nincs címe, az nem tud t fogadni. d) címhez ingyenesen is hozzá lehet jutni. Mi a levelezőlista lényege? 23 a) A listára írt levelünket minden listatag megkapja. b) A listában tárolhatjuk az ismerőseink címét. c) Kevesebb t kapunk, ha listába gyűjtjük őket. d) A levelezőlista a kinyomtatott címek gyűjteménye. Milyen eszközökről tudja elolvasni ingyenes címére érkezett leveleit, amíg külföldön nyaral? a) Bluetooth-os mail szkennerrel. b) Nyilvános web terminálról. c) Internetkapcsolattal rendelkező számítógépről. d) Zárt intranet hálózatba kötött számítógépről. 24 Melyik feltétel szükséges ahhoz, hogy valakivel írásos csevegést folytassunk az interneten? 25 a) A résztvevőknek azonos időzónában kell tartózkodniuk. b) Azonos szolgáltatón keresztül kell kapcsolódniuk az internethez. c) Azonos böngészőprogrammal kell rendelkezniük. d) Azonos (egyeztetett) időpontban kell bejelentkezettnek lenniük ugyanarra a chat-szerverre. Melyik állítás igaz a home-banking szolgáltatással kapcsolatban? 26 a) Olyan, csak vállalati ügyfelek részére elérhető szolgáltatás, amellyel egy munkahelyi PC-ről átutalások és más banki műveletek végezhetők. b) Általában folyószámlánkkal kapcsolatos tevékenységeket, például átutalásokat, lekötéseket végezhetünk otthoni számítógépünk segítségével, az interneten keresztül. c) Csak a folyószámlánk egyenlegét kérdezhetjük le. d) Teljes körű banki ügyintézést tesz lehetővé otthonról. Egy könyvkereskedés on-line áruházat nyitott. Mit jelent ez a mondat, melyik állítás az igaz? a) A könyvkereskedés címéről, nyitvatartási idejéről az interneten is tájékozódhatunk. b) A kereskedés számítógépesített, így vonalkóddal azonosítják a könyveket, amely gyorsabb kiszolgálást és készletezést jelent. c) Az interneten keresztül is válogathatunk és rendelhetünk a könyvekből. d) Ez az új áruház foglalkozik a számítástechnikai könyvek,

5 27 kiadványok és CD-ROM-ok terjesztésével. Mit jelent az, hogy valaki szörfözik az interneten, melyik állítás az igaz? 28 a) Gyakran váltogatja az internetszolgáltatókat. b) Információkat keres, nézelődik az interneten. Erre a célra a böngészés (www) szolgáltatást veszi igénybe. c) Vizi sportokkal kapcsolatos oldalak után kutat. d) Leveleket ír és olvas. Mi az e-kereskedelem, melyik állítás az igaz? 29 a) Vásárlás elektrotechnikai üzletben. b) Elektromos eszköz vásárlása. c) Elektronikus úton folytatott kereskedelem, amely az internet www szolgáltatásán alapul. A vevő szempontjából ez akár otthonról intézhető vásárlást, illetve megrendelést jelent. d) Az Earth (Föld) bolygót behálózó kereskedelem. Milyen előnyei lehetnek az e- kereskedelemnek? a) Környezetvédelmi szempontból előnyös lehet, mert a papír alapú bizonylatok helyettesíthetők elektronikus dokumentumokkal. b) Lehet, hogy még árengedményt is kap a vevő, mert nem a boltot terheli a forgalmával. c) Az interneten keresztül, utazás nélkül, akár otthonról is lebonyolítható a vásárlás. d) A vásárlás nincs nyitvatartási időhöz kötve. 30 Hogyan lehet fizetni az e-kereskedelemben vásárolt áruért? 31 a) Ügyfélirodában. b) Postai úton, utánvéttel. c) Banki átutalással. d) Hitelkártyával. Melyik válaszban szerepel az e-business magyar megfelelője? 32 a) Elektronikus pénztárca b) Elektronikus kereskedelem c) Elektronikus üzletvitel. Ennek része lehet az elektronikus kereskedelem (e-commerce) is. d) Elektronikus kapcsolat Mire valók az internetes fórumok, erről mely állítások igazak? 33 a) Elektronikus levelezésre. b) Vélemények, hozzászólások közzétételére. c) On-line játékok futtatására. d) Adott témában a résztvevők, olvasók tájékoztatására, tanácsadásra és segítség nyújtására is ad lehetőséget. Mely állítások igazak az internetes fórumról? a) A fórum levelezőlistát jelent. b) Legtöbbször közvélemény-kutatásra használják. c) Egy-egy témakörrel kapcsolatos véleményeket, hozzászólásokat tartalmaz. d) Nemcsak az informatika témakörével kapcsolatos fórumok léteznek.

6 34 Melyik állítás igaz az internetes fórumról? 35 a) A fórumra mindig csak jóváhagyás után kerül fel az üzenetünk. b) Fórumra csak az írhat üzenetet, akinek van címe. c) A fórumok tartalmát egy-két naponta törlik, hogy ne teljen be a szerver. d) Egyes fórumokra a személyazonosságunk megadása nélkül is írhatunk üzenetet. Melyik állítás érvényes a fórumokra? 36 a) A fórumok lehetnek nyilvánosak és zártak. b) Minden fórumhoz kötelező az előzetes regisztráció. c) A fórumok használatához a böngészőprogramon kívül fórumszoftverre is szükség van a klienseken. d) A fórumok elsősorban reklám jellegű hirdetések az internet használói felé. Melyik állítás igaz az ingyenes webes levelezőprogramokról? a) Bárhonnan elérhetők, ahol van webes internet-hozzáférés. b) Csak arról a helyről érhetők el, ahonnan a regisztráció megtörtént. c) Csak annak küldhetünk t, aki szintén webes levelezőrendszert használ. d) Csak azoknak küldhetünk levelet, akik ugyanazon a levelezőszerveren vannak regisztrálva. 37 Mely szabályok lehetnek érvényesek az ingyenes webes levelezőprogramok üzemeltetésénél? 38 a) Egy regisztrált cím bármikor megszűnhet. A benne lévő elveszett tartalomért kártérítést nem adnak. b) Ha egy meghatározott ideig nem használjuk a postafiókunkat, akkor az külön értesítés nélkül megszűnhet. c) Az egy levélben küldhető csatolt fájlok összes méretét, és az eltárolt levelekre szánt helyet korlátozzák. d) Egy személy rendelkezhet több e- mail címmel is. Mely válaszok lehetnek a mondat helyes befejezései? Ha a postafiók mérete 10 MB, akkor 39 a) egy fogadott levél mérete legfeljebb 10 MB lehet. b) a postafiókban várakozó levelek együttes mérete legfeljebb 10 MB lehet. c) az adott hónapban legfeljebb 10 MB levél érkezhet. d) az kliensben lévő levelek összesen 10 MB-ot foglalhatnak el. Melyik állítás helyes az elektronikus levelezésel kapcsolatban? a) továbbításához webszerverekre van szükség. b) Egy postafiókban lévő levelekhez bárki könnyedén hozzáférhet, hiszen általában jelszóval sem védik. c) Szabály, hogy a feladó és a címzett postafiókja ugyanazon a szerveren legyen. d) Az küldése nem biztonságos, mert a levél tartalmához illetéktelenek is hozzáférhetnek és a levél tartalma az alapértelmezett beállítások mellett nincs titkosítva.

7 40 Mely állítások helyesek az elektronikus levelezésel kapcsolatban? 41 a) küldésekor webszerverek végzik a csatolt fájlok továbbítását. b) Minden garantáltan célba ér. c) Egy nek több címzettje is lehet. d) Az nek ajánlatos tárgyat adni, de nem kötelező. Melyik állítás helyes az elektronikus levelezésel kapcsolatban? 42 a) Csak annak küldhetünk t, aki ugyanazt a levelezőprogramot használja. b) Az általunk megírt t mindig azonnal továbbítják. c) Csak annak küldhetünk t, akinek a küldés pillanatában aktív internetkapcsolata van. d) Az továbbításához, elküldéséhez internetkapcsolatra van szükség. Mi az ? Melyik válasz a helyes? a) Elektronikus eszközön írt bármilyen üzenet. b) Elektronikus levél. Elektronikusan írt és számítógépes hálózaton továbbított, eredetileg szöveges üzenet. Ma már csatolt fájlokat is tartalmazhat. c) A monitoron olvasható bármilyen üzenet. d) Szövegszerkesztővel írt levél. 43 Mi szükséges feltétlenül a kliensgépünkön ahhoz, hogy elektronikus levelezést folytathassunk? 44 a) Egy kiadványszerkesztő program a levél megírásához. b) Internet- vagy intranetkapcsolat. c) Webszerver. d) Nyomtató. Mik szükségesek az elektronikus levelezéshez? 45 a) Egy levelező-kliensprogram vagy egy böngészőprogram a postafiókunknak megfelelően. b) A postafiók azonosítójának és jelszavának ismerete. c) Nem feltétel a folyamatos internetkapcsolat. Az internetkapcsolat csak a kliensgépünk és a postafiók közötti levélmozgás idején szükséges. d) Egy saját, illetve általunk használható postafiók egy levelezőszerveren (mail-szerveren). Mi szükséges az elektronikus levelezéshez? 46 a) Levelezőszerver. b) FTP-szerver. c) Saját honlap. d) Webszerver(ek). Mik szükségesek a böngészéshez? a) Böngészőprogram. b) Internet- vagy intranetkapcsolat. c) Levelezőprogram. d) Egér.

8 47 Mi az alapvető feladata egy böngészőprogramnak? 48 a) Címeket tartalmaz az internet különféle területeiről. b) Megjeleníti az internetre kapcsolt webkiszolgáló általunk keresett tartalmát, amelyet címzéssel adunk meg. c) Lehetővé teszi a honlapunk szerkesztését. d) Segít eligazodni az e- kereskedelemben. Mi mindenre alkalmas az internet www szolgáltatása? 49 a) Multimédiás oldalak továbbítására. b) Információk keresésére. c) Elektronikus levelezésre (webes elérésű levelező szerverek is működnek). d) E-kereskedelem lebonyolítására. Mit takar az internet www (World Wide Web) szolgáltatása? a) Nem más, mint LAN-ok szövevényes hálózata. b) Biztosítja a webszervereken elhelyezett, hiperszöveget tartalmazó oldalak (fájlok) címzését és továbbítását a kliensgépeknek. c) A böngészőprogramok kényelmi szolgáltatásainak összessége. d) A cégek, intézmények szervereinek névvel való azonosítása. 50 Mely állítások igazak az internet webszolgáltatásáról? 51 a) A szolgáltatás a HTTP vagy a HTTPS szabályai szerint történik. b) Ez a szolgáltatás kivételesen nem kliens-szerver architektúra szerint működik. c) A szolgáltatás fájlok átvitelére is alkalmas. d) A webszolgáltatás kliensprogramját böngészőnek hívják. Mely állítások helyesek a www-ről? 52 a) A www lehetővé teszi multimédiás dokumentumok letöltését és megjelenítését. b) A www alkalmas cégek, intézmények tevékenységének bemutatására. c) Elektronikus levelezésre is alkalmas (webes elérésű levelező szerverek is működnek). d) A www az internet másik elnevezése. Mely fogalmak kapcsolódnak szorosan a www-hez? 53 a) Hiperszöveg dokumentum b) HTML c) Link d) Webszerver Mely állítások érvényesek az intranetre? a) Egy vállalaton belüli hálózat, az internethez hasonló szolgáltatásokkal. b) Az internet egy alhálózata. c) Az intranet nem nyilvános hálózat. d) Az interneten alkalmazott technológia szerint működik.

9 54 Mi az intranet? 55 a) Ugyanaz, mint az internet. b) Az internet adott országra korlátozva. c) Egy szervezetileg összetartozó hálózat, amely az internethez hasonlóan épül fel. d) Adott kontinens számítógépes hálózata. Mely szolgáltatások érhetők el az intraneten? 56 a) b) www c) ftp d) chat Mely állítások helyesek az intranettel kapcsolatban? 57 a) Az intranet az internet kiterjesztése. b) Egy számítógépről egyszerre elérhető lehet az intranet és az internet is. c) Ahol van intranet, ott mindig szükséges az internetelérés biztosítása is. d) Intranet LAN és WAN jellegű hálózatban is kialakítható. Melyik állítás jellemző az intranetre? a) Az interneten keresztül megvalósított vállalati belső kommunikáció. b) Egy vállalaton vagy intézményen belüli fórum. c) Egy vállalaton vagy intézményen belüli internetes technológiát használó hálózat. d) Egy vállalat vagy intézmény internetkapcsolata. 58 Mik szükségesek az intranet kialakításához? 59 a) Kliens számítógép. b) Szerver számítógép. c) Internetelérés. d) A gépek közötti összeköttetés megvalósítása. Mi az extranet? 60 a) Olyan helyi hálózat, melyről elérhető az internet. b) A vállalati intranet kiterjesztése a vállalat partnereire. c) Rendkívül nagy sebességű internetelérési technológia. d) Nagy kiterjedésű internet. Mely állítások helyesek az extranettel kapcsolatban? 61 a) Az extranet nyilvános hálózat. b) Az extranet internetes alapokon működik. c) Az extranet az intranet alkalmazásának kiterjesztése. d) Az extranet feltétlenül szükséges a távmunkához. Mely állítások helyesek az extranettel kapcsolatban? a) Az extranet használatához engedély szükséges. b) Az extranet titkosított kommunikációt is használhat. c) Az extranet könnyebb és gyorsabb kommunikációt tesz lehetővé a vállalat érdekeltjeivel. d) Az extranet bevezetéséhez sohasem szükséges intranet kiépítése.

10 62 Mit jelent a letöltés az internethasználatban? 63 a) Digitális fényképezőgépről képfájlok átvitelét számítógépre. b) Internet szolgáltatást használva a fájlok átvitelét (például webszerverről, FTP szerverről stb.) a számítógépünkre. c) Fájlok átvitelét pendrive-ról számítógépre. d) Személyi számítógépen tárolt fájlok átvitelét multimédia-lejátszóra. Mit jelent a feltöltés az internethasználatban? 64 a) Számítógépen tárolt fájlok átvitelét külső winchesterre. b) Számítógépen tárolt fájlok kiírását CD-re. c) Szkennelést. d) Internet szolgáltatást használva a fájlok átvitelét a számítógépünkről webszerverre, FTP szerverre. Mit jelent internetszolgáltatás esetén a 2048/1024 kbps? a) Maximális/minimális feltöltési sebesség b) Maximális/minimális letöltési sebesség c) Maximális letöltési sebesség / maximális feltöltési sebesség d) Minimális letöltési sebesség / minimális feltöltési sebesség 65 Mely állítások érvényesek az interneten használatos FTP-szolgáltatásra? 66 a) Szövegfájlok átvitelére is alkalmas. b) Ez a szolgáltatás is a kliens-szerver architektúra szerint működik. c) Az FTP csak letöltésre alkalmas. d) A mai böngészőprogramok már általában alkalmasak arra, hogy csatlakozzunk FTP szerverekhez is. Mely állítások érvényesek az interneten használatos FTP-szolgáltatásra? 67 a) Ahhoz, hogy FTP szerverekhez csatlakozzunk, feltétlenül szükség van böngészőprogramra. b) Ahhoz, hogy FTP szerverekhez csatlakozzunk és a kapcsolatot használjuk, megfelel egy egyszerű ftp-kliens program. c) Lehet olyan FTP szerver, amelynek állományaihoz csak név és jelszó megadásával (azaz bejelentkezés után) lehet hozzáférni. d) Az FTP szolgáltatás fájl letöltésére és feltöltésére is alkalmas. Mit jelent a sávszélesség? a) Az egy másodperc alatt átvitt fájlok számát. b) A minimális adatmennyiséget értik rajta, ami egy hálózati csatornán egységnyi idő alatt átmehet. c) Egy hálózati csatornán egységnyi idő alatt átvihető maximális adatmennyiséget értjük rajta. Mértékegysége a bps. d) Egy kommunikációs csatornán átvihető legnagyobb fájl mérete.

11 68 Mely állítások helyesek? 69 a) Alacsony sávszélességű hálózatokban nem lehet nagy méretű állományokat továbbítani. b) Ha nagyobb sebességű modemet használunk az internetkapcsolathoz, akkor gyorsabban jelenhetnek meg a weblapok a böngészőben. c) Az adatátviteli sebesség bps-ben (bit per szekundum) mérhető. d) A modemmel elérhető átviteli sebesség a telefonvonal minőségétől is függ. Mely állítások érvényesek a bps-re? 70 a) Hálózatok átviteli sebességének mértékegysége. b) Modemek (átviteli) sebességét leíró mértékegység. c) Hálózati kártyák sebességének leírásánál használt mértékegység. d) Mértékegység, a bit per secundum, azaz a bit per másodperc rövidítése. Mely állítások érvényesek az átviteli sebességre? a) Egy hálózati csatornán adott időszakban, egységnyi idő alatt ténylegesen átvitt adatok mennyiségét értjük átviteli sebességen. b) Az átviteli sebesség szokásos mértékegysége a bps (bit per szekundum). c) Az internetkapcsolatunk átviteli sebessége időben változó, hullámzó lehet. Ennek oka a különböző összetevők kisebb-nagyobb átmeneti terheltsége is lehet. d) Az átviteli sebességet a használt csatorna sávszélessége korlátozza, maximálja. 71 Mik befolyásolhatják egy weboldal letöltési idejét? 72 a) Az internetkapcsolat sávszélessége. b) A megszólított webszerver terheltsége. c) Amennyiben van modem is a kapcsolatban, akkor annak sávszélessége. d) A képek, animációk mennyisége a weboldalon. Melyik mértékegységgel mérhetjük a sávszélességet, illetve az átviteli sebességet adatátviteli csatornák esetén? 73 a) dpp (darab per perc) b) bps (bit per secundum), Kbps, Mbps, Gbps c) m/s (méter per szekundum), Km/óra d) dpi (dot per inch) Melyek a mobil internetszolgáltatás jellemzői? 74 a) A szolgáltatás igénybevételéhez megfelelő térerősség szükséges. b) Gyakran a forgalomtól függ az ára. c) Mozgó járműben nem használható. d) Lehet nagy sebességű. Melyek mobil internettechnológiák? a) ADSL b) GPRS c) 3G d) 4G

12 75 Milyen módokon kapcsolható a mobiltelefon a számítógéphez, ha mobiltelefonos internetet szeretnénk használni? 76 a) Bluetooth kapcsolattal. b) Infraporton keresztül. c) Adatkábellel. d) Nem kell hozzákapcsolni, ha van géphez illeszthető kártyatelefon. Melyik nem internetkapcsolódási lehetőség? 77 a) LCD b) ADSL c) Kábelnet d) Bérelt vonal Melyek lehetnek internetelérési módok? 78 a) Mobiltelefonos hálózat b) Műholdas kapcsolat c) Bérelt vonal d) ADSL Milyen módokon kapcsolódhatunk az internetre? a) ISDN vonalon. b) Mobiltelefonnal. c) Mikrohullámú kapcsolaton át. d) ADSL vonalon. 79 Mely állítások érvényesek a bérelt vonali internet-hozzáférésre? 80 a) Folyamatos internetkapcsolatot biztosít. b) Bérelt vonali kapcsolaton keresztül helyi webszervert lehet üzemeltetni. c) Bérelt vonali kapcsolaton keresztül helyi szervert lehet üzemeltetni. d) Bérelt vonalon keresztül teljes LAN-t lehet az internethez kapcsolni. Mi az ADSL? 81 a) Internetes szolgáltatás. b) Az internetes szolgáltatók nemzetközi szervezete. c) Analóg-digitális átalakító. d) Nagy sebességű digitális adatátviteli technológia. Mely állítások jellemzőek az ADSL kapcsolatra? a) Internetelérést biztosíthat. b) Nagy sebességű adatátvitelt tesz lehetővé. c) Aszimmetrikus vonal, általában az adatok letöltése az internetről gyorsabb, mint a feltöltésé. Ezzel az átlagos internet felhasználónak kedveznek. d) A hagyományos modemeknél gyorsabb digitális adatátvitelt tesz lehetővé. 82 Mely állítások érvényesek a modemre? a) Az internethez való csatlakozás egyik lehetséges illesztő eszköze. b) Egyes fajtái a digitális jelek analóg hálózatra történő átalakítására is képesek. c) A modem egy másik modemmel működik párban, ezek az átviteli

13 83 közeg két végén vannak. Így az egyik a felhasználónál a másik a szolgáltatónál van elhelyezve. d) Egy számítógéphez akár több modem is csatlakoztatható. Mely állítások érvényesek a WAP-ra? a) A Wireless Application Protocol rövidítése, a vezeték nélküli adatátvitel egy nemzetközi szabványa. b) MP3 fájlok lejátszására szolgáló eszköz. c) Egy régebbi szabvány, amely a nem PC kategóriájú számítógépek közti kommunikáció standardját határozza meg. d) Segítségével egyszerűsített weboldalak érhetők el erre alkalmas mobiltelefonnal vagy PDA-val. 86 Melyek az ADSL kapcsolat jellemzői? a) Fizikailag folyamtosan kapcsolt állapotban van. b) Gyakran a forgalomtól független az ára. c) Nagy sebességű. d) A letöltési- és a feltöltési sebesség mindig azonos. 84 Melyek a kábeles internetkapcsolat jellemzői? 85 a) Nincs mindig bekapcsolt állapotban. b) Forgalomtól függhet az ára. c) Nagy sebességű. d) Általában modem szükséges hozzá. Melyek a mikrohullámú internetkapcsolat jellemzői? a) Mindig bekapcsolt állapotban van. b) Gyakran a forgalomtól független az ára. c) Nagy sebességű. d) Telefonvonal szükséges hozzá.

M1.3.6 Mely állítások igazak a helyi hálózattal kapcsolatban?

M1.3.6 Mely állítások igazak a helyi hálózattal kapcsolatban? M1.3 Információs hálózatok M1.3.1 Melyek igazak a LAN-ról? M1.3.2 a) A LAN helyi (kiterjedéső) hálózatot jelent. b) A LAN nem lehet 10 m-nél nagyobb kiterjedéső. c) Minden LAN tartalmaz szervergépet is.

Részletesebben

INFORMÁCIÓS HÁLÓZATOK

INFORMÁCIÓS HÁLÓZATOK INFORMÁCIÓS HÁLÓZATOK 308. Melyek igazak a LAN-ra? a) A LAN helyi kiterjedés hálózatot jelent. b) A LAN nem lehet 10 m-nél nagyobb kiterjedés. c) Minden LAN tartalmaz szervergépet is. d) Egy lakásban kiépített,

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 1. FELADAT 1. Továbbküldés esetén milyen előtaggal egészül ki az e-mail tárgysora? Jelölje a helyes választ (válaszokat)! [1 pont] a) From: b) Fw: c) To: d) Vá: 2. Melyik

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Hálózati alapismeretek 20 perc 2. Az internet jellemzői 25 perc 3. Szolgáltatások

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok 1 Számítógépes hálózatok Hálózat fogalma A hálózat a számítógépek közötti kommunikációs rendszer. Miért érdemes több számítógépet összekapcsolni? Milyen érvek szólnak a hálózat kiépítése mellett? Megoszthatók

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Az internet jellemzői 25 perc 2. Szolgáltatások az interneten 20 perc

Részletesebben

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat.

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai internet elődjét a 60-as években az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki, és ARPANet-nek keresztelték. Kifejlesztésének

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 1. Mi a hálózat? Az egymással összekapcsolt számítógépeket számítógép-hálózatnak nevezzük. (minimum 2 db gép) 2. A hálózatok feladatai: a. Lehetővé tenni az adatok és programok közös

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL

ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL Találja meg az Ön számára legmegfelelőbb megoldást! ADSL/VDSL INTERNET Az Invitech Solutions költséghatékony és korszerű megoldásaival támogatja vállalkozását. Szolgáltatásunkat

Részletesebben

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A hálózat kettő vagy több egymással összekapcsolt számítógép, amelyek között adatforgalom

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

Az Internet. avagy a hálózatok hálózata

Az Internet. avagy a hálózatok hálózata Az Internet avagy a hálózatok hálózata Az Internet története 1. A hidegháború egy fontos problémája Amerikában a hatvanas évek elején: Az amerikai kormányszervek hogyan tudják megtartani a kommunikációt

Részletesebben

Informatika szóbeli vizsga témakörök

Informatika szóbeli vizsga témakörök KECSKEMÉTI MŰSZAKI SZAKKÉPZŐ ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31., Telefon: 76/480-744, Fax: 487-928 KANDÓ KÁLMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLÁJA 6000 Kecskemét, Bethlen

Részletesebben

Az internet kialakulása

Az internet kialakulása Az internet kialakulása Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai internet elõdjét a 60-as években az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki, és a fejlesztõ intézmény

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Hálózati alapismeretek 20 perc 2. Az internet jellemzői 25 perc 3. Szolgáltatások

Részletesebben

1. Az internet használata

1. Az internet használata 1. Az internet használata Tartalom 1.1 Mi az internet? 1.2 ISP-k 1.3 ISP kapcsolat Mi az internet? 1.1 Vissza a tartalomjegyzékre Az internet és a szabványok Az internet világszerte nyilvánosan hozzáférhető

Részletesebben

Budapest Főváros Kormányhivatala. Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály. Általános Szerződési Feltételek.

Budapest Főváros Kormányhivatala. Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály. Általános Szerződési Feltételek. BUDAPEST FövÁROS KORMÁNYHIvATAIA Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály B melléklet Műszaki, szolgáltatási melléklet ggb melléklet A szolgáltatás leírása 1.1

Részletesebben

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó aniszirk@gmail.com Bevezető az Internetről A világháló = Internet INTERNET = VÉGTELEN INTERNET = SZABADSÁG INTERNETES

Részletesebben

E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket?

E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket? E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket? Egy email szövegében elhelyezet információ annyira biztonságos, mintha ugyanazt az információt

Részletesebben

NGP Áttekintés. GEMSYS EUROPE Kft. 1147 Budapest, Gervay u. 92. www.muratec.hu www.gemsys.hu

NGP Áttekintés. GEMSYS EUROPE Kft. 1147 Budapest, Gervay u. 92. www.muratec.hu www.gemsys.hu NGP Áttekintés GEMSYS EUROPE Kft. 1147 Budapest, Gervay u. 92. www.muratec.hu www.gemsys.hu Tartalom Mi az NGP? Miért az 1.szegmensű fax gép a kiválasztott? Milyen funkciókat kínál az NGP-vel ellátott

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2018. március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

TestLine - zsoltix83 hálozat 1 Minta feladatsor

TestLine - zsoltix83 hálozat 1 Minta feladatsor lkalom: n/a átum: 2017.01.19 10:36:08 Oktató: n/a soport: n/a Kérdések száma: 24 kérdés Kitöltési idő: 42:56 Pont egység: +1-0 Szélsőséges pontok: 0 pont +51 pont Értékelés: Pozitív szemléletű értékelés

Részletesebben

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai Informatika 1. Hírek, információk, adatok. Kommunikáció. Definiálja a következő fogalmakat: Információ Hír Adat Kommunikáció Ismertesse a kommunikáció modelljét. 2. A számítástechnika története az ENIAC-ig

Részletesebben

INFORMATIKA Felvételi teszt 1.

INFORMATIKA Felvételi teszt 1. INFORMATIKA Felvételi teszt 1. 1) Mi a szoftver? a) Szoftvernek nevezzük a számítógépet és minden kézzel megfogható tartozékát. b) Szoftvernek nevezzük a számítógépre írt programokat és az ezekhez mellékelt

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

13. óra op. rendszer ECDL alapok

13. óra op. rendszer ECDL alapok 13. óra op. rendszer ECDL alapok 1. Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére.

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Az emelt szint a középszint követelményeit magában foglalja, de azokat magasabb szinten kéri számon. 1. Információs társadalom 2. Informatikai alapismeretek - hardver

Részletesebben

Hálózat. Az egymással kapcsolatban lévő számítógépek rendszerét hálózatnak nevezzük.

Hálózat. Az egymással kapcsolatban lévő számítógépek rendszerét hálózatnak nevezzük. Hálózat Az egymással kapcsolatban lévő számítógépek rendszerét hálózatnak nevezzük. Az hálózatok kiterjedés szerinti csoportosításánál az Internetet a Globális hálózatok közé soroltuk. Az Internet története

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak Hálózatok Alapismeretek A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak A hálózatok célja A korai időkben terminálokat akartak használni a szabad gépidők lekötésére, erre jó lehetőség volt a megbízható és

Részletesebben

Mi a merevlemez? a) CD-meghajtó b) Nagy sebességű tárolóeszköz c) 3,5 méretű flopi lemez d) Memóriatípus

Mi a merevlemez? a) CD-meghajtó b) Nagy sebességű tárolóeszköz c) 3,5 méretű flopi lemez d) Memóriatípus Melyik a mondat helyes befejezése? A számítógép hardvere a) bemeneti és kimeneti perifériákat is tartalmaz. b) nem tartalmazza a CPU-t. c) a fizikai alkatrészek és az operációs rendszer (ezek nélkül a

Részletesebben

Felhőalkalmazások a. könyvvizsgálatban

Felhőalkalmazások a. könyvvizsgálatban Felhőalkalmazások a könyvvizsgálatban Bevezetés cloud computing google keresés Nagyjából 247 000 000 találat (0,39 másodperc) Felhő alapú szolgáltatások jellemzője: bárhonnan (ahol Internet elérés biztosított),

Részletesebben

MOODLE mobileszközön

MOODLE mobileszközön SU2009 - Debrecen MOODLE mobileszközön LENGYEL Péter, lengyel@agr.unideb.hu Debrecen Egyetem, AMTC Gazdasági- és Agrárinformatika Tanszék Moodle - Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment nyílt

Részletesebben

Informatika felvételi mintadolgozat

Informatika felvételi mintadolgozat BALASSI INTÉZET Informatika felvételi mintadolgozat Munkaidő: 90 perc Kérjük, hogy tollal dolgozzon! Semmilyen segédeszköz nem használható! Karikázza be az igaz állítások betűjelét! Válasza egyértelmű

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2012 március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

Számítógép-hálózat fogalma (Network)

Számítógép-hálózat fogalma (Network) Hálózati ismeretek Két vagy több számítógép, melyek összeköttetésben állnak és kommunikálni tudnak egymással. Számítógép-hálózat fogalma (Network) A gyors adatátvitel, illetve összteljesítmény elérése

Részletesebben

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II.

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II. Elektronikus levelek Az informatikai biztonság alapjai II. Készítette: Póserné Oláh Valéria poserne.valeria@nik.bmf.hu Miről lesz szó? Elektronikus levelek felépítése egyszerű szövegű levél felépítése

Részletesebben

Dropbox - online fájltárolás és megosztás

Dropbox - online fájltárolás és megosztás Dropbox - online fájltárolás és megosztás web: https://www.dropbox.com A Dropbox egy felhő-alapú fájltároló és megosztó eszköz, melynek lényege, hogy a különböző fájlokat nem egy konkrét számítógéphez

Részletesebben

1. modul - IKT alapismeretek

1. modul - IKT alapismeretek 1. modul - IKT alapismeretek Az alábbiakban ismertetjük az 1. modul Az információs és kommunikációs technológiák (IKT) alapismeretei syllabusát, amely a modulra épülő elméleti vizsga alapját képezi. A

Részletesebben

Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat

Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat Mobil Online 50 MB Csomagban foglalt adatforgalom (le- és feltöltés - GB) 0,049 forgalmi keret túllépése esetén 33Ft/0,01 Mb módokra vonatkozó VoIP nem vehető igénybe - Mobil Online 100 MB Csomagban foglalt

Részletesebben

Connection Manager - Felhasználói kézikönyv

Connection Manager - Felhasználói kézikönyv Connection Manager - Felhasználói kézikönyv 1.0. kiadás 2 Tartalom A kapcsolatkezelő alkalmazás 3 Használatbavétel 3 A kapcsolatkezelő alkalmazás megnyitása 3 A jelenlegi csatlakozási állapot megtekintése

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Titkositott.email - Thunderbird levelező www.titkositott.email 2 Bevezető Thunderbird levelező beállítása A felhasználói kézikönyv abban segít, hogy a titkositott.email weboldalon

Részletesebben

Zimbra levelező rendszer

Zimbra levelező rendszer Zimbra levelező rendszer Budapest, 2011. január 11. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Dokumentum információ... 3 Változások... 3 Bevezetés... 4 Funkciók... 5 Email... 5 Társalgás, nézetek, és keresés...

Részletesebben

Segédlet Hálózatok. Hálózatok 1. Mit nevezünk hálózatnak? A számítógép hálózat más-más helyeken lévő számítógépek összekapcsolását jelenti.

Segédlet Hálózatok. Hálózatok 1. Mit nevezünk hálózatnak? A számítógép hálózat más-más helyeken lévő számítógépek összekapcsolását jelenti. Segédlet Hálózatok Hálózatok 1. Mit nevezünk hálózatnak? A számítógép hálózat más-más helyeken lévő számítógépek összekapcsolását jelenti. 2. A hálózat célja - Erőforrások megosztása ami azt jelenti, hogy

Részletesebben

Váci Mihály Kulturális Központ Cím: Telefon: Fax: Web: E-mail: Nyilvántartásba vételi szám:

Váci Mihály Kulturális Központ Cím: Telefon: Fax: Web: E-mail: Nyilvántartásba vételi szám: TÁJÉKOZTATÓ Digitális írástudás fejlesztése /D009 A képzés során megszerezhető kompetenciák A képzésben résztvevő: képessé válik a legfontosabb számítástechnikai kifejezések megnevezésére, megérti a számítógép

Részletesebben

1. Mi az internet? Az egész világot körülölelő számítógép-hálózat. 2. Az alábbiak közül melyik tartománynév (domain)? -.sk szervezeti típusú:.org 3.

1. Mi az internet? Az egész világot körülölelő számítógép-hálózat. 2. Az alábbiak közül melyik tartománynév (domain)? -.sk szervezeti típusú:.org 3. 1. Mi az internet? Az egész világot körülölelő számítógép-hálózat. 2. Az alábbiak közül melyik tartománynév (domain)? -.sk szervezeti típusú:.org 3. Mely tényezők határozzák meg egy weboldal hitelességét?

Részletesebben

Informatika 9. évf. Webböngésző. Internet és kommunikáció II.

Informatika 9. évf. Webböngésző. Internet és kommunikáció II. Informatika 9. évf. Internet és kommunikáció II. 2013. december 9. Készítette: Gráf Tímea Webböngésző Cookie: süti. A felhasználóról szóló információ, amit egy webszerver helyez el a felhasználó számítógépén.

Részletesebben

INTERNET. internetwork röviden Internet /hálózatok hálózata/ 2010/2011. őszi félév

INTERNET. internetwork röviden Internet /hálózatok hálózata/ 2010/2011. őszi félév INTERNET A hatvanas években katonai megrendelésre hozták létre: ARPAnet @ (ARPA= Advanced Research Agency) A rendszer alapelve: minden gép kapcsolatot teremthet egy másik géppel az összekötő vezetékrendszer

Részletesebben

A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság. Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek

A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság. Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek IV. számú módosításának kivonata 2010. március 15. Általános szerzıdési

Részletesebben

Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin

Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin Cél: A képzés célja, hogy a projekt résztvevői tudják kezelni a számítógépet és perifériáit, ismerjék a szoftvereket. Képessé

Részletesebben

ECDL IT alapismeretek

ECDL IT alapismeretek 1.1 Általános fogalmak 1.2 Hardver 1.1.1 Hardver, szoftver, információtechnológia 1.1.2 A számítógép típusai 1.1.3 A számítógép főbb részei 1.1.4 A számítógép teljesítménye 1.2.1 A központi processzor

Részletesebben

2. munkacsoport 1. fejezet (elektronikus banki szolgáltatások)

2. munkacsoport 1. fejezet (elektronikus banki szolgáltatások) Elektronikus banki szolgáltatások 2. munkacsoport 1. fejezet (elektronikus banki szolgáltatások) Elektronikus csatornákon azonosítást követően, meghatározott jogosultság szerint nyújtott banki szolgáltatások

Részletesebben

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal. Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.hu. 1 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 3 1.1 Architektúra (terv) felülvizsgálat...

Részletesebben

Google Cloud Print útmutató

Google Cloud Print útmutató Google Cloud Print útmutató 0 verzió HUN Megjegyzések meghatározása Ebben a Használati útmutatóban a megjegyzéseket végig a következő módon használjuk: A Megjegyzések útmutatással szolgálnak a különböző

Részletesebben

Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén

Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén Tisztelt Ügyfelünk! Az Invitel - szolgáltatás biztonsági és minőségjavító okokból módosítja a @fibermail.hu domainhez tartozó e-mail címeket

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Levelezési beállítások

Levelezési beállítások Levelezési beállítások Tartalomjegyzék 1 2 2.1 2.2 2.3 2.4 3 Általános információk...2 Beállítások Windows alatt...2 Thunderbird beállítások...2 Microsoft Outlook 2010 beállítások...6 Androidos beállítások...10

Részletesebben

Pantel International Kft. Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet szolgáltatásra

Pantel International Kft. Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet szolgáltatásra Pantel International Kft. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10 Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet ra 1. sz. melléklet Az ÁSZF készítésének dátuma: 2009. január 23. Az ÁSZF utolsó

Részletesebben

Wi-Fi alapok. Speciális hálózati technológiák. Date

Wi-Fi alapok. Speciális hálózati technológiák. Date Wi-Fi alapok Speciális hálózati technológiák Date 1 Technológia Vezeték nélküli rádióhullámokkal kommunikáló technológia Wireless Fidelity (802.11-es szabványcsalád) ISM-sáv (Instrumentation, Scientific,

Részletesebben

Informatika érettségi vizsga

Informatika érettségi vizsga Informatika 11/L/BJ Informatika érettségi vizsga ÍRÁSBELI GYAKORLATI VIZSGA (180 PERC - 120 PONT) SZÓBELI SZÓBELI VIZSGA (30 PERC FELKÉSZÜLÉS 10 PERC FELELET - 30 PONT) Szövegszerkesztés (40 pont) Prezentáció-készítés

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

M1.1 Hardver. M A felsorolt eszközök közül melyik periféria? a) CPU b) Nyomtató c) Operatív tár d) RAM

M1.1 Hardver. M A felsorolt eszközök közül melyik periféria? a) CPU b) Nyomtató c) Operatív tár d) RAM M1.1 Hardver M1.1.1 Melyik a mondat helyes befejezése? A számítógép hardvere a) bemeneti és kimeneti perifériákat is tartalmaz. b) nem tartalmazza a CPU-t. c) a fizikai alkatrészek és az operációs rendszer

Részletesebben

Informatika témavázlatok. 4. évfolyam

Informatika témavázlatok. 4. évfolyam Informatika témavázlatok 4. évfolyam 1. óra Ismétlés tanévi aktualitások Balesetvédelem baleset megelőzés. Mit tanultunk az elmúl időszakban Miről tanulunk az idei tanévben Felszerelések Munkarend 1. Mi

Részletesebben

Alternatív zártláncú tartalomtovábbítás értékesítőhelyek számára

Alternatív zártláncú tartalomtovábbítás értékesítőhelyek számára Alternatív zártláncú tartalomtovábbítás értékesítőhelyek számára António Felizardo Hungaro DigiTel Kft. 2015. okt. 8. Igény Kapacitás - Adatforgalom Alkalmazások Felhasználó Hálózat Egyik a másikat gerjeszti,

Részletesebben

iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi

iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi ii iseries: Client Access Express - Mielőtt elkezdi Tartalom Rész 1. Client Access Express - Mielőtt elkezdi.................

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Titkositott.email - MS Outlook levelező www.titkositott.email 2 Bevezető MS Outlook levelező beállítása A felhasználói kézikönyv abban segít, hogy a titkositott.email weboldalon

Részletesebben

Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat

Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat Mobil Online Start Csomagban foglalt adatforgalom (le- és feltöltés - GB) 0,001 A napi elérési díjban foglalt 1 MB adatforgalmi kereten felüli adatforgalom díja megkezdett 0,1 MB-onként 4,9 Ft módokra

Részletesebben

A DLD használatának feltételei:

A DLD használatának feltételei: A DLD használatának feltételei: DLD Short Range DLD Wide Range Egy WLAN kapcsolattal rendelkező irodai számítógép Egy folyamatos internetkapcsolattal rendelkező irodai számítógép Egy, a számítógéphez csatlakoztatott

Részletesebben

Informatika tantárgy / Alapfogalmak, Operációs rendszer

Informatika tantárgy / Alapfogalmak, Operációs rendszer Informatika tantárgy / Alapfogalmak, Operációs rendszer Készült: A felzárkóztató 9. évfolyamosok számára Készült a TÁMOP 2.2.3-07-2/2F-2008-0033 támogatásával Összeállította: Scola Omar Árpád Szakképző

Részletesebben

Kezdő lépések Microsoft Outlook

Kezdő lépések Microsoft Outlook Kezdő lépések Microsoft Outlook A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója 1 Tartalom Áttekintés... 3 MAPI mailbox konfiguráció

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 1.

Számítógépes alapismeretek 1. Számítógépes alapismeretek 1. 1/7 Kitöltő adatai: 1. Név: 2. Osztály: 3. E-mail címe: 2/7 Kérdések: 1. Mi az IKT (Információs és Kommunikációs Technológia)? Olyan eszközök, technológiák, amik az információ

Részletesebben

Elektronikus kereskedelem

Elektronikus kereskedelem Elektronikus kereskedelem (m-kereskedelem) A jelen és közeljövő mobil információs technológiái és kereskedelmi alkalmazásai http://uni-obuda.hu/sers/kutor/ EK-2/17/1 Mobil elektronikus kereskedelem m-kereskedem

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 2.

Számítógépes alapismeretek 2. Számítógépes alapismeretek 2. 1/7 Kitöltő adatai: Név: Osztály: E-mail cím: 2/7 Kérdések: Mire szolgál az asztal? Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. A telepített alkalmazások tárolására. A telepített

Részletesebben

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN N 1. Informatikai eszközök az irodában PC, Notebook, Szerver A számítógép típusonként az informatikai feladatoknak megfelelően. Nyomtatók, faxok, scannerek, fénymásolók Írásos dokumentum előállító eszközök.

Részletesebben

Általános e-mail fiók beállítási útmutató

Általános e-mail fiók beállítási útmutató Általános e-mail fiók beállítási útmutató Ennek az összeállításnak az a célja, hogy segítséget nyújtsunk azon Ügyfeleink számára, akik az IntroWeb Kft. által nyújtott e-mail szolgáltatáshoz be szeretnék

Részletesebben

Ez a felhasználói útmutató a következő modellekre vonatkozik:

Ez a felhasználói útmutató a következő modellekre vonatkozik: AirPrint útmutató Ez a felhasználói útmutató a következő modellekre vonatkozik: HL-L850CDN/L8350CDW/L8350CDWT/L900CDW/L900CDWT DCP-L8400CDN/L8450CDW MFC-L8600CDW/L8650CDW/L8850CDW/L9550CDW A verzió HUN

Részletesebben

A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket,

A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket, A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket, a laptopokat, a notebookokat, az okostelefonokat, a

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

Alapfogalmak. Biztonság. Biztonsági támadások Biztonsági célok

Alapfogalmak. Biztonság. Biztonsági támadások Biztonsági célok Alapfogalmak Biztonság Biztonsági támadások Biztonsági célok Biztonsági szolgáltatások Védelmi módszerek Hálózati fenyegetettség Biztonságos kommunikáció Kriptográfia SSL/TSL IPSec Támadási folyamatok

Részletesebben

INTERNET SZOLGÁLTATÁS Műszaki Feltételek. Érvényes 2015. 09. 01- től visszavonásig ÁSZF 4. sz. melléklet. Opennetworks Kft. ÁSZF 2015. szeptember 1.

INTERNET SZOLGÁLTATÁS Műszaki Feltételek. Érvényes 2015. 09. 01- től visszavonásig ÁSZF 4. sz. melléklet. Opennetworks Kft. ÁSZF 2015. szeptember 1. INTERNET SZOLGÁLTATÁS Műszaki Feltételek Érvényes 2015. 09. 01- től visszavonásig ÁSZF 4. sz. melléklet oldal 1 A SZOLGÁLTATÁS MEGHATÁROZÁSA Internethozzáférés- szolgáltatás: olyan elektronikus hírközlési

Részletesebben

Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii. A könyv jellegzetességei és jelölései... xxi Segítségkérés...

Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii. A könyv jellegzetességei és jelölései... xxi Segítségkérés... Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii A könyvben szereplő operációs rendszerek...xviii Feltételezések...xviii Minimális rendszerkövetelmények... xix Windows 7...

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK

SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK MIT NEVEZÜNK SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATNAK? Egymással összekapcsolt számítógépek és a hozzájuk kapcsolódó perifériák, valamint a gépeken futó hálózati szoftverek együttese. A hálózat elemei:

Részletesebben

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák)

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák) 1. tétel A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei Ismertesse a kommunikáció általános modelljét! Mutassa be egy példán a kommunikációs

Részletesebben

Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben)

Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben) Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben) Manapság nem ritka, hogy egy-egy családban akár több számítógép is van. Van egy a gyerekeknek a tanulásra (játszásra) van egy a család felnőtt

Részletesebben

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver)

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) Vezérlőpult A webhosting szolgáltatáshoz a világ egyik vezető vezérlőpultját biztosítjuk. A vezérlőpult

Részletesebben

Pest Megyei Kamara 2006. január 20. Bagi Zoltán

Pest Megyei Kamara 2006. január 20. Bagi Zoltán Pest Megyei Kamara 2006. január 20. Bagi Zoltán Mitől korszerű egy rendszer? Funkcionalitás, program szolgáltatásai Integráltság (más partnerekkel való adatkapcsolat) Kommunikáció = távolságtól független

Részletesebben

Kezdő lépések. Céges email. Tartalom

Kezdő lépések. Céges email. Tartalom Kezdő lépések Céges email Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és alapbeállításai...3 3. Ismerkedés a levelezővel...6 4. A levelező beállításai...8 5. Naptár... 10 6. Névjegyek... 11 7.

Részletesebben

TestLine - GINOP teszt Minta feladatsor

TestLine - GINOP teszt Minta feladatsor GINOP képzés szintfelmérő tesztje Mit lehet a HTML-el csinálni 1. 1:10 Könnyű emutatót készíteni Weblapot készíteni Jósolni Szöveget szerkeszteni Melyek tartoznak az operációs rendszer alapvető feladatai

Részletesebben

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-15. tanév 1.

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-15. tanév 1. HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz 1. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2014-15. tanév 1. félév Elérhetőség Göcs László Informatika Tanszék 1.emelet 116-os iroda gocs.laszlo@gamf.kefo.hu

Részletesebben

BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF

BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF Az Internet 2 A hálózatok összekapcsolt, hálózatba szervezett rendszere, amely behálózza a világot. Részévé vált életünknek.

Részletesebben

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola 1. TÉTEL Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.2. Információs és kommunikációs technológiák és rendszerek Az információs társadalom Az

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 www.kekkh.gov.hu Státusz: Verzió Cím Dátum SzerzőFolyamatban Változások Verzió Dátum Vállalat Verzió: 1.0 Szerző: Lénárd Norbert

Részletesebben

A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv

A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv A Windows 7 bemutatása...xv A Windows 7 kiadásai... xvi Minimális rendszerkövetelmények... xix Windows 7... xix A gyakorlatok...

Részletesebben

1117 Budapest, Kaposvár u. 5 7. http://www.uzletitelekom.hu. Faxszám: 06-80/430-043

1117 Budapest, Kaposvár u. 5 7. http://www.uzletitelekom.hu. Faxszám: 06-80/430-043 1117 Budapest, Kaposvár u. 5 7. 1435 http://www.uzletitelekom.hu Faxszám: 06-80/430-043 Levelezési szolgáltatások megrendelése Levelezési szolgáltatások Új megrendelés Csoportos e-mail Csoportos e-mail

Részletesebben

Az autorizáció részletes leírása

Az autorizáció részletes leírása Az autorizáció részletes leírása 1. REGISZTRÁCIÓ ÉS FELTÉTELEI 1.1 Regisztráció Az Autorizációs kérés előtt a szervezetnek vagy a magánszemélynek regisztráltatnia kell magát. A regisztrációs lapon megadott

Részletesebben

Adatkezelési nyilatkozat, szabályzat

Adatkezelési nyilatkozat, szabályzat Adatkezelési nyilatkozat, szabályzat a GDPR 30. cikk alapján Az adatkezelési nyilatkozat célja 2 Adatvédelmi alapelvek 2 Adatkezelő neve és elérhetősége 2 Adatfeldolgozók neve és elérhetősége 3 Meghatározások

Részletesebben

ÁNYK űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás

ÁNYK űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás ÁNYK űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ LAP 2017. július 1. v2.1 EREDETI 2 Tartalom 1. A SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA... 3 2. A SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELE... 5 3. A SZOLGÁLTATÁS FELHASZNÁLÁSI

Részletesebben

7. modul Internet és kommunikáció

7. modul Internet és kommunikáció 7. modul Internet és kommunikáció Az alábbiakban ismertetjük a 7. modul (Internet és kommunikáció) syllabusát, amely a gyakorlati modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Az Internet és kommunikáció

Részletesebben