Mi a merevlemez? a) CD-meghajtó b) Nagy sebességű tárolóeszköz c) 3,5 méretű flopi lemez d) Memóriatípus

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mi a merevlemez? a) CD-meghajtó b) Nagy sebességű tárolóeszköz c) 3,5 méretű flopi lemez d) Memóriatípus"

Átírás

1 Melyik a mondat helyes befejezése? A számítógép hardvere a) bemeneti és kimeneti perifériákat is tartalmaz. b) nem tartalmazza a CPU-t. c) a fizikai alkatrészek és az operációs rendszer (ezek nélkül a számítógép nem működőképes). d) a gép fizikai alkotó részeit jelenti. Mely állítások igazak a PDA-ról? a) Egy kéziszámítógép fajta, amelyen operációs rendszer futtatható. b) Personal Digital Assistant rövidítése. c) Egyszerre egy felhasználó kiszolgálására alkalmas. d) A mobiltelefonok operációs rendszere. Mi a merevlemez? a) CD-meghajtó b) Nagy sebességű tárolóeszköz c) 3,5 méretű flopi lemez d) Memóriatípus A felsoroltak közül melyek perifériák? a) Video RAM b) Alaplap c) Egér d) Fejhallgató A felsoroltak közül melyek perifériák? a) Fejhallgató b) Printer c) DVD (lemez) d) Monitor A következő állítások közül melyek igazak? a) A számítógép utasításokat hajt végre. b) A program utasítások sorozatából áll. c) A futó program az operatív tárban található. d) Egy program csak egyszer futtatható. Mely válaszok adják a mondat helyes befejezését? Hálózati portra csatlakoztathatunk a) egeret. b) ADSL modemet. c) nyomtatót. d) botkormányt.

2 Mely állítások érvényesek a ROM-ra? a) A Read Only Memory rövidítése. b) Mérete csak 512 bájt lehet. c) Véletlen elérésű memória. d) Tartalma a gép kikapcsolásakor megmarad. Melyik állítás helyes? a) 32 bit < 6 bájt b) 1 bit = 8 bájt c) 16 bit > 2 bájt d) 4 bit = 32 bájt Melyik állítás igaz a merevlemezekről (winchester)? a) A merevlemezeket nem lehet formázni. b) Magnetooptikai elven tárolják az adatokat. c) Gyors, nagy kapacitású és megbízható tárolók. d) Ha kiszerelik a számítógépből, akkor törlődnek róla az adatok. Melyik állítás helyes egy szoftver verzióival kapcsolatban? a) Egy szoftver verziószáma minél nagyobb, annál újabb változatot jelöl. b) Csak az operációs rendszereknek van verziószáma, az alkalmazói programoknak nincs. c) A szoftverek verziószámait egy központi szervezet osztja ki és tartja nyilván. d) Egy szoftver minden egyes példányának egyedi verziószáma van. Melyik állítás igaz a háttértár formázásáról? a) Formázás során a tárolt adatok elvesznek. b) A formázás a fájlok csak olvashatóra állításával megakadályozható. c) Ha félbeszakítjuk a formázás műveletét, a lemez fele lesz csak használható. d) Formázás során a rejtett fájlok megmaradnak, csak a többi fájl törlődik. Mely állítások igazak? a) A felhasználói programok operációs rendszer nélkül is futtathatók. b) A felhasználói programok az operációs rendszer szolgáltatásait használva kommunikálnak a számítógép perifériáival. c) Az alapvető fájlműveleteket (másolás, törlés) az operációs rendszer végzi. d) A nyomtatást általában az operációs rendszer vezérli. Mi tartozik az operációs rendszer alapvető, fő feladatai közé? a) Zenefájlok lejátszása. b) A felhasználóval tartja a kapcsolatot. c) A vírustámadásokat figyeli. d) Táblázatkezelés.

3 Melyek lehetnek a mondat helyes befejezései? Az operációs rendszer a) hiánya esetén az alkalmazói programokat sem lehet futtatni. b) háttértárról, általában merevlemezről töltődik be ( boot folyamat). c) nem törölhető le a merevlemezről. d) a gép bekapcsolása után töltődik a RAM memóriába ( boot folyamat). Melyek szövegszerkesztő programok? a) Microsoft Office Word b) OpenOffice.org Writer c) Quattro Pro (spreadsheet) d) WordPerfect (word processor) Tipikusan mely feladatok végezhetők el egy irodai szövegszerkesztő programmal? a) Dokumentumok nyomtatása. b) Bekezdések formázása. c) Böngészés az interneten. d) Borítékok címzése. Mire alkalmas egy CAD program (CAD Computer Aided Design)? a) Újságszerkesztésre. b) Könyvelésre. c) Tervezésre. d) Levelezésre. Mely állítások helyesek a szoftverekkel kapcsolatban? a) Operációs rendszer indítása nélkül az alkalmazói programok nem használhatók a számítógépen. b) Az operációs rendszer működéséhez nem feltétlenül kell a monitort bekapcsolni (pl. vak ember a felhasználó). c) Egy konkrét alkalmazói programot általában egy konkrét operációs rendszer alatt lehet csak futtatni. Ezért egy alkalmazói programnak operációs rendszerenként külön-külön változata lehet. d) Az operációs rendszer végzi a fájlok és könyvtárak kezelését. Így az alkalmazói programok általában az operációs rendszer szolgáltatásait használják. A következők közül mely állítások érvényesek egy grafikus felületre? a) A parancsok kiadása ikonokon keresztül történhet. b) Színes grafikus megjelenítő ajánlott hozzá. c) Jól tervezett rendszerekben az egér mellett billentyűkombinációk is használhatók a vezérlésre. Így az ilyen rendszereket képernyőolvasó programokkal megtámogatva vakok is használhatják. d) A felhasználónak mindig parancsokat kell begépelnie a műveletek végrehajtásához.

4 Mely esetekben nevezhetjük a leírt hálózatot LAN-nak? a) Két, otthon összekapcsolt számítógépet. b) Az EU-s országok parlamentjeit összekötő hálózatot. c) Egy irodaház gépeit tartalmazó hálózatot. d) Egy országban az iskolákat összekapcsoló hálózatot. Mely szolgáltatások valósíthatók meg helyi hálózat kiépítésével egy osztályteremben? a) Közös nyomtatóhasználat. b) Egy diák monitorképének elküldése a tanárnak. c) A tanár monitorképének szétküldése a diákoknak. d) Óra közben a tanuláshoz szükséges fájlok másolása a gépek között. Melyik állítás helyes egy kliens számítógép nyomtatási lehetőségeit tekintve? a) Egy kliensen csak egyféle (helyi vagy hálózati) nyomtatót lehet telepíteni. b) Egy kliensen több hálózati nyomtatót lehet telepíteni, de csak egy helyit. c) Hálózati nyomtatót csak akkor telepíthetünk a kliensre, ha egy helyi már működik. d) Egy kliensen egymástól függetlenül akármennyi helyi- és hálózati nyomtató telepíthető. Egy könyvkereskedés on-line áruházat nyitott. Mit jelent ez a mondat, melyik állítás az igaz? a) A könyvkereskedés címéről, nyitvatartási idejéről az interneten is tájékozódhatunk. b) A kereskedés számítógépesített, így vonalkóddal azonosítják a könyveket, amely gyorsabb kiszolgálást és készletezést jelent. c) Az interneten keresztül is válogathatunk és rendelhetünk a könyvekből. d) Ez az új áruház foglalkozik a számítástechnikai könyvek, kiadványok és CD-ROM-ok terjesztésével. Mely állítások igazak az internetes fórumról? a) A fórum levelezőlistát jelent. b) Legtöbbször közvélemény-kutatásra használják. c) Egy-egy témakörrel kapcsolatos véleményeket, hozzászólásokat tartalmaz. d) Nemcsak az informatika témakörével kapcsolatos fórumok léteznek. Mely állítások igazak az internet webszolgáltatásáról? a) A szolgáltatás a HTTP vagy a HTTPS szabályai szerint történik. b) Ez a szolgáltatás kivételesen nem kliens-szerver architektúra szerint működik. c) A szolgáltatás fájlok átvitelére is alkalmas. d) A webszolgáltatás kliensprogramját böngészőnek hívják. Mit jelent internetszolgáltatás esetén a 2048/1024 kbps? a) Maximális/minimális feltöltési sebesség b) Maximális/minimális letöltési sebesség c) Maximális letöltési sebesség / maximális feltöltési sebesség d) Minimális letöltési sebesség / minimális feltöltési sebesség

5 Melyik nem internetkapcsolódási lehetőség? a) LCD b) ADSL c) Kábelnet d) Bérelt vonal Melyek a kábeles internetkapcsolat jellemzői? a) Nincs mindig bekapcsolt állapotban. b) Forgalomtól függhet az ára. c) Nagy sebességű. d) Általában modem szükséges hozzá. Melyek az ADSL kapcsolat jellemzői? a) Fizikailag folyamtosan kapcsolt állapotban van. b) Gyakran a forgalomtól független az ára. c) Nagy sebességű. d) A letöltési- és a feltöltési sebesség mindig azonos. Jelölje meg, melyek integrált informatikai rendszerek! a) SAP Business One b) Windows c) Linux d) Microsoft Navision Mely befejezések adnak érvényes állításokat? Az üzleti integrált informatikai rendszerek hatására a) jobb kapcsolatok ápolhatók az ügyfelekkel és partnerekkel. b) gyors, pontos információk segítik a döntés előkészítését és az elektronikus ügyvitel folyamatait. c) hatékonyságnövelés érhető el a teljes logisztikai láncban. d) az adatvédelem hatékonysága csökken a sok felhasználó miatt. Mely állítások helyesek? Az integrált egészségügyi informatikai rendszer a) bevezetése költséges, de hosszú távon gazdaságos. b) alkalmazásakor megnövekszik a diagnosztikai vizsgálatok száma. c) modulárisan is bevezethető, az intézmény anyagi lehetőségeitől és igényeitől függően. d) korszerű és gyors adatfeldolgozást jelent az egészségügyben. Mire van szükség ahhoz, hogy valaki e-kereskedelemben tudjon vásárolni? Jelölje meg a helyes választ! a) Egy saját tulajdonú számítógépre. b) Egy számítógépre és egy modemre, ami egy bankkal áll kapcsolatban. c) Egy internetre csatlakoztatott számítógépre. d) Egy olyan számítógépre, amin van mágneskártya-leolvasó.

6 Milyen előnyökkel járhat a CBT-s tanulás? (CBT Computer Based Training.) a) Csak hátrányai vannak. b) A tanulás egyéni ütemben és helyszínen valósítható meg. c) A rendszer önellenőrző tesztek kitöltését is lehetővé teszi és ezzel is segíti a vizsgára való felkészülést. d) Multimédiás tananyagok támogatják a tanulási folyamatot. Mely állítások érvényesek a távtanulásra és távoktatásra? a) A CBT ( számítógépre alapozott oktatás ) az oktatás hagyományos médiumainak kiterjesztését és az önálló tanulást helyezi előtérbe. b) Az e-learning rendszer általában folytonosan fejlődő szolgáltatás, ami többnyire számítógépes hálózaton keresztül is elérhető. c) A jelenleg alkalmazásban állók nagy részének a tudása néhány éven belül elavul, ezért fontos számukra a folyamatos tanulás. d) Hagyományos oktatási módszerekkel nem oldható meg az oktatás iránti növekvő igények kielégítése. Milyen szolgáltatásokat biztosítanak a csoportmunkát segítő programok? a) Az információk tárolása és megosztása, akár nagy távolságra is. b) A csoporttagok egymás közti, és külső kommunikációja. c) A közös dokumentumok tárolása és visszakeresése. d) Magas szintű biztonsági védelem. Melyik állítás helyes a távmunkával kapcsolatban? a) Távmunka csak teljes munkaidőben végezhető. b) A munkavállaló hozzáférhet térben távol eső munkaerőpiacokhoz is. c) Egyéni vállalkozó nem lehet távmunkás. d) A távmunkát az EU nem támogatja. Melyik állítás érvényes az elektronikus levelezéssel kapcsolatban? a) Egy címzésében csak egy címzett és egy másolatküldésre jelölt személy lehet. b) Egy címzésében csak egy címzett, de több másolatküldésre jelölt személy lehet. c) Egy címzésében több címzett és több másolatküldésre jelölt személy is lehet. d) Egy címzésében legfeljebb egy titkos másolatküldésre jelölt személy (BCC) címe lehet. Melyik cím hibás formailag biztosan? a) web b) c) d)

7 Mely állítások érvényesek az információk információvédelemi osztályozásra? a) Az üzleti titok az alap biztonsági kategóriába tartozik. b) A nyílt, jogszabály által nem védett adatokat általában az alap biztonsági kategóriába szokták sorolni. c) A nagy tömegű személyes adat a fokozott biztonsági kategóriába tartozik. d) A személyes adatok az alap biztonsági kategóriába tartoznak. Mi történhet az adatokkal, fájlokkal áramkimaradás esetén? Jelölje meg a helyes állítást! a) Semmi. b) A háttértároló tartalma nem változik, a pillanatnyi jó állapot marad meg. c) Az operatív tárból minden elvész. Másrészt sérülhet a tartalom a háttértárolón is. Például ha a fájl vége jellel nem tudjuk lezárni a fájlokat, vagy ha a fájlrendszer adminisztrációs fájljai már nem tudnak kiíródni. d) Nem adódhat nagy gond, hisz napjainkban jó programok vannak. Mivel védhetik a fokozottan védett rendszereket? Jelölje meg a helyes állításokat! a) A hozzáférést felhasználónévvel, jelszóval, és esetleg hardveres védelemmel korlátozzák. b) Az adattárolást végző háttértárak közelébe nem engednek illetéktelen személyt. c) A rendszer szerverei közelébe nem engednek illetéktelen személyt. d) A külső kapcsolatokat megfelelő beállítású levelező szerverrel és tűzfallal ellenőrzik, szűrik. A következő állítások közül válassza ki azokat, amelyek illenek a férgekre! a) A számítógépes féreg a számítógépes vírushoz hasonló önsokszorosító program. b) A férgeknek nincs szükségük gazdaprogramra, önállóan fejtik ki működésüket. c) A férgek gyakran a számítógépes hálózatokon terjednek. d) A féreg a hardver kategóriába sorolható. A következő állítások közül válassza ki azokat, amelyek illenek a vírusokra! a) Egy is hordozhat vírust. b) Már a rendszerindítás során is a memóriába kerülhet. c) Megfertőzheti a merevlemez boot szektorát, sőt a teljes merevlemez tartalma is elveszhet. d) Több fajtájuk is van, például a fájlokat támadó vírusok, vagy a boot szektort támadó vírusok. A következő állítások közül válassza ki azokat, amelyek érvényesek a vírusirtókra! a) Egyetlen vírusirtó program sem nyújt százszázalékos védelmet, hiszen a vírus készítői egy lépéssel előrébb járnak. b) A vírusokat nem csak az előre eltárolt minta alapján, de különleges kéréseik alapján is lehet valószínűsíteni. Ilyen esetben elképzelhető, hogy egy eredeti, frissen telepített programunkra is vírusriasztást kapunk. c) Vannak olyan vírusok, amelyeket ki lehet irtani egy fájlból, annak sérülése nélkül. Ezek a vírusok például a fájl méretének növelése után írták be magukat. d) Vannak olyan vírusok, amelyeket nem lehet kiirtani egy fájlból, annak sérülése nélkül. Ezek a vírusok a fájl tartalmát már sajnos felülírták.

8 A következő állítások közül válassza ki azt, amelyik helytállónak tekinthető a vírusirtókról! a) A vírusokkal szemben nincs tökéletes védelem. b) Egy víruskereső program mindig százszázalékos védelmet nyújt a vírusokkal szemben. c) A vírusok ellen felhasználónévvel és jelszóval lehet védekezni. d) Csak a rendszergazdának kell védekeznie a vírusok ellen. Mi mindent tehet a vírusirtó program, ha egy vírusos fájlt talál? Jelölje meg a helyes megállapításokat! a) Letörli a fájlt, hogy az újabb futtatása ne aktiválja a vírust. b) Átnevezi a fájlt, hogy az újabb futtatása ne aktiválja a vírust. c) Karanténba teszi a fájlt, hogy az újabb futtatása ne aktiválja a vírust. d) Figyelmeztető üzenet küld a képernyőre és a naplófájlba az esetről. A következő állítások közül válassza ki azt, amelyik igaz a vírusirtókról! a) A víruskeresők csak megtalálják a vírusokat, de azokkal semmit nem tudnak kezdeni. b) A vírusok ellen semmilyen módon sem tudunk védekezni. c) A víruskeresők a rendszerbe épülve folyamatosan figyelhetik a rendszerbe kerülő állományokat. d) A víruskeresők mindig az operációs rendszer részei, ezért nem kell velük külön foglalkozni. A következő állítások közül válassza ki azt, amelyik igaz a vírusokról! a) A vírusok nem hozhatnak létre újfajta vírust. b) A vírusok mutálódhatnak, azaz nem mindig pontosan ugyanazt a kódsorozatot másolják szaporodásukkor. Ez is nehezíti a vírusirtók munkáját. c) Egy vírus soha nem változik. d) A vírusok mindig ugyanazt teszik. Mely állítások érvényesek a kereskedelemben forgalmazott szoftverekre? a) Szabadon másolhatók. b) Üzleti célra is használhatók. c) A használatukhoz meg kell vásárolni, majd általában regisztrálni is kell azokat. d) A kereskedelemben forgalmazott programok mindig nyílt forráskódú szoftverek. Melyik állítás a helyes a szerzői joggal kapcsolatban? a) Ha használtan vásárolunk egy számítógépet (hardvert), és vannak rajta telepített programok, akkor azokat minden jogkövetkezmény nélkül szabadon használhatjuk. b) Ha jogtisztán vásárolunk egy szoftvert, akkor mindig jogosultak vagyunk annak régebbi verzióit, illetve honosított változatát is használni. c) A programkód visszafejtése általában a szerzői jogba ütközik. d) A telepítőlemezekről jogtalan biztonsági másolatot készíteni.

9 Melyik állítás a helyes a kereskedelemben forgalmazott programokkal kapcsolatban? a) A számítógépes programokat magánszemélyeknek nem kell megvásárolniuk, csak cégeknek és intézményeknek. b) Megsérti a szerzői jogokat az, aki legális programja telepítőlemezeiről másolatot készít. c) Ha egy cég megvásárol egy programot, akkor annak későbbi verziójáért már sohasem kell fizetnie. d) Ha valaki megvásárol egy programot és regisztráltatja, akkor általában kedvezménnyel jut annak későbbi verziójához. Miért fizetnek a felhasználók a kereskedelemben forgalmazott szoftverekért, amikor másolhatják is azokat? Jelölje meg az igaz állítást! a) Hogy békén hagyja őket a BSA (Business Software Alliance). b) Hogy békén hagyja őket az APEH. c) Azért, mert kereskedelemben forgalmazott jogtiszta szoftvert csak vásárolni lehet, és a jogtiszta szoftver illegális másolását a törvény bünteti. d) Hogy békén hagyja őket a rendőrség. Hogyan magyarázná el a szerzői jogok és a szoftverek kapcsolatát? Jelölje meg, melyik az igaz állítás! a) A szoftver készítőjét mint egyedi termék (mű) létrehozóját szerzői jog védi. b) A szoftver készítőjét csak akkor illeti meg szerzői jog, ha a szoftvert levédeti. c) A szoftver készítőjét nem, csak a terjesztőjét illeti meg szerzői jog. d) A szoftver beszerzőjét illeti meg a szerzői jog. Mely böngészőprogramok tölthetők le és használhatók ingyenesen? a) Mozilla Firefox b) Netscape Browser c) Internet Explorer d) Opera Mikor lépett életbe Magyarországon az adatvédelmi törvény? a) Soha, mert nincs ilyen. b) 1992-ben, az alkotmánybírósági határozat után egy évvel megszületett a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló évi LXIII. tv. c) 1963-ban. d) Most van előkészítés alatt. Töröltetheti-e az egyén a személyes adatait a különböző adatbázisokból? Jelölje meg a helyes választ! a) Igen, minden adatbázisból. b) Nem, semelyik adatbázisból. c) Azokból az adatbázisokból kérhető a törlés, amelyeket nem törvényi előírás miatt hoztak létre és üzemeltetnek. d) Az állami jellegű adatbázisokból igen.

10 Kik őrködnek az adatvédelmi törvények betartása felett? Jelölje meg a helyes válaszokat! a) APEH b) Adatvédelmi Biztos c) Külügyminisztérium d) Alkotmánybíróság Milyen feladatokat lát el a következők közül az Adatvédelmi biztos? a) Az adatvédelmi biztos figyelemmel kíséri a személyes adatok védelmének, a közérdekű adatok és a közérdekből nyilvános adatok nyilvánossága érvényesülésének feltételeit. b) Az adatvédelmi biztos a jogellenes adatkezelés észlelése esetén az adatkezelőt az adatkezelés megszüntetésére szólítja fel. c) Az adatvédelmi biztos tájékoztathatja a nyilvánosságot a jogellenes adatkezelés (adatfeldolgozás) tényéről. d) Elősegíti a személyes adatok kezelésére és a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó törvényi rendelkezések egységes alkalmazását.

1. MODUL IKT ALAPISMERETEK. Az egyes témakörök kérdéseinek száma, és az adott témakörben a vizsgán szereplő kérdések száma a következő:

1. MODUL IKT ALAPISMERETEK. Az egyes témakörök kérdéseinek száma, és az adott témakörben a vizsgán szereplő kérdések száma a következő: AZ ELSŐ MODUL TARTALMA 1. MODUL IKT ALAPISMERETEK Az IKT alapismeretek modul vizsgafeladatai feleletválasztós (teszt) kérdéseket tartalmaznak, összesen hat témakörből. Az egyes témakörök kérdéseinek száma,

Részletesebben

M1.3.6 Mely állítások igazak a helyi hálózattal kapcsolatban?

M1.3.6 Mely állítások igazak a helyi hálózattal kapcsolatban? M1.3 Információs hálózatok M1.3.1 Melyek igazak a LAN-ról? M1.3.2 a) A LAN helyi (kiterjedéső) hálózatot jelent. b) A LAN nem lehet 10 m-nél nagyobb kiterjedéső. c) Minden LAN tartalmaz szervergépet is.

Részletesebben

Az IKT a mindennapokban

Az IKT a mindennapokban Az IKT a mindennapokban 1 Jelölje meg, melyek integrált informatikai rendszerek! 2 a) SAP Business One b) Windows c) Linux d) Microsoft Navision Milyen moduljai lehetnek jellemzően egy integrált informatikai

Részletesebben

INFORMÁCIÓS HÁLÓZATOK

INFORMÁCIÓS HÁLÓZATOK INFORMÁCIÓS HÁLÓZATOK 308. Melyek igazak a LAN-ra? a) A LAN helyi kiterjedés hálózatot jelent. b) A LAN nem lehet 10 m-nél nagyobb kiterjedés. c) Minden LAN tartalmaz szervergépet is. d) Egy lakásban kiépített,

Részletesebben

ECDL. Európai Számítógép-használói Jogosítvány. Bevezetés

ECDL. Európai Számítógép-használói Jogosítvány. Bevezetés Európai Számítógép-használói Jogosítvány ECDL Bevezetés Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány magyarországi megszerzésének lehetőségével alkalom nyílt arra, hogy bárki lemérje mennyire jártas a számítógépek,

Részletesebben

VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA SUBOTICA SZABADKAI MŰSZAKI SZAKFŐISKOLA FELVÉTELI VIZSGAPÉLDÁK SZÁMÍTÁSTECHNIKA ALAPJAIBÓL

VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA SUBOTICA SZABADKAI MŰSZAKI SZAKFŐISKOLA FELVÉTELI VIZSGAPÉLDÁK SZÁMÍTÁSTECHNIKA ALAPJAIBÓL VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA SUBOTICA SZABADKAI MŰSZAKI SZAKFŐISKOLA FELVÉTELI VIZSGAPÉLDÁK SZÁMÍTÁSTECHNIKA ALAPJAIBÓL Szabadka 2013 1 A példatárat a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola Informatika

Részletesebben

Informatikai alapfogalmak jegyzet a 7. évfolyam számára

Informatikai alapfogalmak jegyzet a 7. évfolyam számára Informatikai alapfogalmak Informatika, információ, adat számítógép Az informatika az információ megszerzésével, tárolásával, feldolgozásával és továbbításával foglalkozó tudomány. Az informatikában manapság

Részletesebben

A számítógépkezelés alapjai, szoftverhasználat

A számítógépkezelés alapjai, szoftverhasználat dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor A számítógépkezelés alapjai, szoftverhasználat A követelménymodul megnevezése: Szövegfeldolgozás A követelménymodul száma: 0971-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek látássérült felhasználók számára

Számítógépes alapismeretek látássérült felhasználók számára Számítógépes alapismeretek látássérült felhasználók számára Vakbarát tananyag Kiadja az Informatika a látássérültekért Alapítvány Szerző: Mali Attila, Herczeg Lajos Copyright 2014. Minden jog fenntartva.

Részletesebben

INFORMATIKAI TANANYAG. (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat)

INFORMATIKAI TANANYAG. (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat) INFORMATIKAI TANANYAG (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat) IMPRESSZUM E könyv készítése során a Szerzők és a Kiadó a legnagyobb gondossággal jártak el. Ennek ellenére hibák előfordulása nem

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES HÁLÓZATOK. Szabó Bálint Márföldi Endre

SZÁMÍTÓGÉPES HÁLÓZATOK. Szabó Bálint Márföldi Endre Szabó Bálint Márföldi Endre MÉDIAINFORMATIKAI KIADVÁNYOK Szabó Bálint Márföldi Endre Eger, 2011 Lektorálta: CleverBoard Interaktív Eszközöket és Megoldásokat Forgalmazó és Szolgáltató Kft. A projekt az

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Szűcs Zsolt

SZAKDOLGOZAT. Szűcs Zsolt SZAKDOLGOZAT Szűcs Zsolt Debrecen 2009 Debreceni Egyetem Informatika Kar Vékonykliens architektúrák Témavezető: Allaga Gyula és Papp Zoltán Lajos docens egyetemi adjunktus Készítette: Szűcs Zsolt Informatikatanári-matematika

Részletesebben

DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS LINUXON. 1. kötet Elméleti alapok

DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS LINUXON. 1. kötet Elméleti alapok DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS LINUXON 1. kötet Elméleti alapok 2.0 verzió, 2011 Készítette: ULX Kft. Közreadva a Creative Commons (Nevezd meg!-így add tovább! 2.5 Magyarország) licenc alatt 2. Tartalomjegyzék Bevezetés...5

Részletesebben

Számítógép alapismeretek

Számítógép alapismeretek Számítógép alapismeretek jegyzet Tartalomjegyzék 1. Alapfogalmak, számítógép kezelés (2.-11. oldal) 1.1 Alapfogalmak (Hardver, Szoftver, Operációs rendszer, stb.) 1.2 A számítógép felépítése (CPU, RAM,

Részletesebben

DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS LINUXON

DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS LINUXON DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS LINUXON 1. kötet Elméleti alapok A kézikönyv elkészítésekor az ULX Kft. a lehető legnagyobb gondossággal és körültekintéssel járt el, ennek ellenére nem zárható ki hibák, tévedések

Részletesebben

Hálózati operációs rendszerek. Kerecsendi András

Hálózati operációs rendszerek. Kerecsendi András Hálózati operációs rendszerek Kerecsendi András MÉDIAINFORMATIKAI KIADVÁNYOK Hálózati operációs rendszerek Kerecsendi András Eger, 2013 Korszerű információtechnológiai szakok magyarországi adaptációja

Részletesebben

Informatika felvételi mintadolgozat

Informatika felvételi mintadolgozat BALASSI INTÉZET Informatika felvételi mintadolgozat Munkaidő: 90 perc Kérjük, hogy tollal dolgozzon! Semmilyen segédeszköz nem használható! Karikázza be az igaz állítások betűjelét! Válasza egyértelmű

Részletesebben

MUNKAANYAG. Márk Csaba Endre. Infokommunikáció jelentősége a szépségipari szakmákban. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Márk Csaba Endre. Infokommunikáció jelentősége a szépségipari szakmákban. A követelménymodul megnevezése: Márk Csaba Endre Infokommunikáció jelentősége a szépségipari szakmákban A követelménymodul megnevezése: Szépészeti szolgáltatóegység üzemeltetése A követelménymodul száma: 1210-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

MUNKAANYAG. Illés Zoltán. Számítástechnikai szoftverek - Biztonsági másolatok kezelése, adatvédelem. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Illés Zoltán. Számítástechnikai szoftverek - Biztonsági másolatok kezelése, adatvédelem. A követelménymodul megnevezése: Illés Zoltán Számítástechnikai szoftverek - Biztonsági másolatok kezelése, adatvédelem A követelménymodul megnevezése: Számítógép javítása, karbantartása A követelménymodul száma: 1174-06 A tartalomelem

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK 1 AZ INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIA ALAPJAI ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET 1. A számítástechnikai múzeumban, milyen számolássegítő eszközöket ismer fel? 2. A közeli számítástechnikai nagykereskedésben számítógépes alkatrész

Részletesebben

1. MODUL IKT alapismeretek

1. MODUL IKT alapismeretek M1.1 Hardver M1.1.1 1. MODUL IKT alapismeretek Melyik a mondat helyes befejezése? A számítógép hardvere a) bemeneti és kimeneti perifériákat is tartalmaz. b) nem tartalmazza a CPU-t. c) a fizikai alkatrészek

Részletesebben

Széchényi Ferenc Középiskola Barcs. Haskó József. Informatika

Széchényi Ferenc Középiskola Barcs. Haskó József. Informatika Széchényi Ferenc Középiskola Barcs Haskó József Informatika Barcs, 2008 1 2 Tartalomjegyzék Az informatika alapjai... 5 Adat, információ, informatika... 5 A tárolt adatok (információk) mérésére használt

Részletesebben

Informatika 2. Hálózati ismeretek Dr. h.c. Dr. Szepes, András

Informatika 2. Hálózati ismeretek Dr. h.c. Dr. Szepes, András Informatika 2. Hálózati ismeretek Dr. h.c. Dr. Szepes, András Informatika 2. : Hálózati ismeretek Dr. h.c. Dr. Szepes, András Lektor : Cseri, Tamás Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027 Tananyagfejlesztéssel

Részletesebben

Copyright: Nyugat-Európai Magyar Ref. Lelkigondozó Szolgálat, Alapítvány, Hága,

Copyright: Nyugat-Európai Magyar Ref. Lelkigondozó Szolgálat, Alapítvány, Hága, SZÁMÍTÓGÉP MINDENKINEK TARTALOMJEGYZÉK MI AZ A SZÁMÍTÓGÉP?... HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM LÉTEZIK. HOGYAN ÉPÜL FEL EGY SZÁMÍTÓGÉP?... 3 HOGYAN VÁSÁROLJUNK SZÁMÍTÓGÉPET?... 5 A SZÁMÍTÓGÉP HASZNÁLATA... 8 AZ

Részletesebben

Végel János: Internet és intranet 2011-2012. (Jegyzet az ECDL 7. moduljához)

Végel János: Internet és intranet 2011-2012. (Jegyzet az ECDL 7. moduljához) Végel János: Internet és intranet 2011-2012 (Jegyzet az ECDL 7. moduljához) Jegyzet Internet és intranet 1. oldal 0. BEVEZETÉS, FOGALMAK A tárgy keretében információs hálózatokkal foglalkozunk, nagy hangsúlyt

Részletesebben

Készítette: Müller László Dátum: 2009

Készítette: Müller László Dátum: 2009 Készítette: Müller László Dátum: 2009 Tartalomjegyzék 1. Hálózati alapismeretek 2. A hardverésa szoftverismerete 3. Szövegszerkesztés 4. Táblázatkezelés 5. Prezentáció tervezés Történelem felmerült az

Részletesebben

Magyar Könyvvizsgálói Kamara. Könyvvizsgálók szakmai képzése. A számvitel és információs rendszerek

Magyar Könyvvizsgálói Kamara. Könyvvizsgálók szakmai képzése. A számvitel és információs rendszerek Magyar Könyvvizsgálói Kamara Könyvvizsgálók szakmai képzése A számvitel és információs rendszerek Magyar Könyvvizsgálói Kamara Könyvvizsgálók szakmai képzése A számvitel és információs rendszerek Oktatási

Részletesebben

NOD32 antivirus system felhasználói kézikönyv a 2.70-es verzióhoz

NOD32 antivirus system felhasználói kézikönyv a 2.70-es verzióhoz NOD32 antivirus system felhasználói kézikönyv a 2.70-es verzióhoz 1. oldal Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 1.1. A számítógépek károkozói... 3 1.2. A NOD32 által biztosított védelem... 9 1.3. Az irtható

Részletesebben

A tudatos Internet-felhasználók Képzése.

A tudatos Internet-felhasználók Képzése. A tudatos Internet-felhasználók Képzése. I. előadás ( Az internetről általában ) 1. Mértékegységek, számok, prefixek: 1.a. Bit, Byte, Szó A számok (és a számok formájában tárolt bármely adat) ilyen adott

Részletesebben

Debreceni Egyetem Informatika Kar. DIPLOMAMUNKA Elektronikus kereskedelem

Debreceni Egyetem Informatika Kar. DIPLOMAMUNKA Elektronikus kereskedelem Debreceni Egyetem Informatika Kar DIPLOMAMUNKA Elektronikus kereskedelem Témavezető: Dr. Erdey László egyetemi docens Készítette: Tarjányi Beáta Gazdaságinformatikus Bsc. Debrecen 2009 Tartalomjegyzék

Részletesebben