Záródolgozati Tájékoztató

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Záródolgozati Tájékoztató"

Átírás

1 Záródolgozati Tájékoztató Mentálhigiénés Szakirányú Továbbképzés Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet Budapest, 2007

2 1 A mentálhigiénés szakirányú továbbképzési szak programja 1 II. rész 2 A munkatársi, hallgatói és külső szakértői visszajelzések figyelembe vételével a 2002/2005-ös programot átdolgozta és szerkesztette: Calin Márta, Ittzés András, Török Szabolcs és Tomcsányi Teodóra A Mentálhigiéné Intézet címlapon látható emblémája Delphoi stilizált látképe, rajta a szentély, a színház és a stadion. Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet Budapest, A képesítési követelményeket illetően ld. a 9/1997. (II.18.) sz. MKM rendeletet. Szövegét mentálhigiénés kötetünkben is közreadjuk. Tomcsányi T.: Mentálhigiénés képzés a Semmelweis Egyetemen. Animula Kiadó, 2002, o. A konkrét program a képzés során a rendelet szabta kereteken belül változhat. Az esetleges változásokról a képzés vezetője időben és részletesen tájékoztatja a hallgatókat. 2 Az I. rész a Mentálhigiénés Szakirányú Továbbképzési Szak Programja című tájékoztató füzet.

3 Tartalom Intézményi keret és elérhetőség 3 Bevezetés 4 I. Formai követelmények 4 II. Tartalmi követelmények 7 1. Általános szempontok 7 2. Választható témák 9 A, Egy mentálhigiénés szemléletű klienskapcsolat bemutatása 9 B, Közösségi mentálhigiénés program (projekt-, más néven terepmunka) 11 C, A mentálhigiéné elméleti kérdéseinek és gyakorlatának újszerű megközelítése A mentálhigiénés szemléletű pedagógiai, lelkészi, orvosi, pszichoterápiás, szociális tevékenység köréből írt értekezés Tevékenységkísérés Rendszerszemléletű tevékenység ismertetése Értékek A lelki egészség fejlesztésének bármely részterülete A mentálhigiénés szemlélet és az etika Család Csoportfolyamatok, közösség Interdiszciplinaritás, teammunka 15 Módszertani útmutató az empirikus alátámasztáshoz 16 III. Időbeli ütemezés, konzulensi munka 16 IV. A konzulens és az opponens feladatai 17 V. A konzulensek személye 18 VI. Záróvizsga 19 VII. Mellékletek 21 2

4 3 Intézményi keret és elérhetőség Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet A Mentálhigiéné Intézet a Semmelweis Egyetem Központi egysége, közvetlenül az oktatási és informatikai rektorhelyettes irányítása alá tartozik. Az Intézet 3 szakirányú továbbképzési szakot működtet: mentálhigiénés szakirányú továbbképzést, lelkigondozói szakirányú továbbképzést, valamint pedagógus szakvizsgára felkészítő képzést. Feladatkörébe tartozónak tartja a végzett hallgatók praxiskísérését, a kutatáson alapuló folyamatos curriculum-fejlesztést, a képzési szakanyagok készítését és a mentálhigiénés és lelkigondozói kultúra terjesztését. Postacím: Mentálhigiéné Intézet 1085 Budapest, Üllői út 26. Cím: Budapest VIII. ker., Üllői út 22. Tel: (1) Fax: (1) mental@mental.usn.hu Honlap: Az adminisztratív tanulmányi ügyek intézésének helye: Rektori Hivatal, Oktatási Csoport Ügyintéző: Filipné Lantai Sarolta főelőadó Cím: 1085 Budapest, Üllői út 26. fszt. 2. Tel.: (1) / 5248 mellék Fax: (1)

5 4 Bevezetés Törekvésünk az, hogy a hallgatók olyan mentálhigiénés témát válasszanak záródolgozatként, amely valamely szempontból fontos a munkájukhoz, és amelynek kidolgozásában motiváltak. Speciális motiváció lehet például, hogy akik a jövőben doktorátust kívánnak szerezni, azoknak a témaválasztása már a jövőbeli PhD munkájukat is szolgálja, illetve felhasználható legyen a Doktori Iskolába való felvételi vizsgánál is. [Bővebb információ a doktori képzésről a honlapon, illetve a Mentálhigiéné Intézet honlapján található: A záródolgozat célkitűzése a tanultaknak, más szakterület releváns tapasztalatainak, valamint a szakirodalomnak az integrációja a mindennapi tevékenységbe. Ennek érdekében a hallgatónak írásos munkával kell bizonyítania, hogy egyrészt megfelelő mentálhigiénés szemlélettel rendelkezik, másrészt felkészült a munkához szükséges tudományos apparátus céltudatos alkalmazására, és megfelelően képes témájának kifejtéséhez alkalmazni az elérhető hazai és nemzetközi irodalom szakmai anyagát. I. Formai követelmények 1. Terjedelem - A főszöveg terjedelme kb. 2 ív. Ez összesen leütést jelent. Soronként 60 leütést számolva 30 sor tesz ki egy normál oldalt, főszövegben: betűnagyság: 12-es; betűtípus: Times New Roman; margók: alul, fölül, jobb oldalon: 2,5 cm, bal oldalon a kötés miatt 3 cm.

6 5 - A nyomtatott szöveg a jobb oldalakon helyezkedjen el. - Lábjegyzet: betűnagyság: 10-es; betűtípus: Times New Roman; sorköz: szimpla. Oldalak számozása: jobb alsó sarok. - Főszöveg 1.5-ös sorközzel nyomtatva. - A főszövegben (bevezetés fejezetek összegzés) a fejezetek római, az oldalak arab számmal számozódnak. Az oldalak számozása a tartalomjegyzékkel indul. Főszövegen kívüli részek: - A kiegészítés (fedél, belső címlap, tartalom- és irodalomjegyzék, mellékletek, függelék, köszönetnyilvánítás). 2. Külalak - Kötés: a szakdolgozatot 2 bekötött és 2 spirálozott példányban kell benyújtani. (A szakdolgozat megvédése után a jelölt visszakap 1 példányt.) - Szerkezet: a fedélen szerepeljen a,,semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet megjelölés, a,,szakdolgozat felirat, továbbá a szerző neve és a benyújtás évszáma. A belső címlapon a fentieken kívül fel kell tüntetni a záródolgozat címét, a benyújtás helyét, valamint a képzés vezetőjének nevét. A dolgozat áttekinthető, tagolt legyen és kizárólag írógéppel, illetve számítógéppel készülhet. A fedőlapra és a belső címoldalra vonatkozó minta a füzet végén található. A konzulens neve ne legyen feltüntetve! - Zárás: A hallgató irodalomjegyzékkel zárja dolgozatát. A hallgatónak aláírásával igazolnia kell, hogy a megadott jegyzéken túlmenő forrásokat nem használt fel.

7 - Irodalomjegyzék, hivatkozások A hivatkozások az irodalomjegyzékben ABC sorrendben szerepelnek, a szövegben a szerző(k) nevével és évszámmal (pl. Kovács és mtsai 1999, Kovács és Kiss 2005) utalunk a közleményekre. Valamennyi közleményt, mely a záródolgozatban szerepel, fel kell tüntetni az irodalomjegyzékben, és az irodalomjegyzékben felsorolt összes közleményre hivatkozni kell a dolgozatban. Az irodalomjegyzékben a közlemények valamennyi szerzőjét fel kell tüntetni. Az idézett közlemények év-, kötet- és oldalszámozását (kezdő és utolsó oldal) fel kell tüntetni. Könyvfejezet idézésekor az adott fejezet szerzőjén kívül feltüntetendő a könyv címe, szerkesztője (vagy szerkesztői), a kiadó neve, a kiadás helye (város megnevezése) és éve, valamint az idézett fejezet kezdő és utolsó oldala. Könyv idézésekor a szerző(k), a cím, a kiadó neve, a kiadás helye (város megnevezése) és éve, valamint az idézett oldal jelölése szükséges. Az alábbiakban megadjuk a javasolt formákat: Folyóiratcikk egy szerző esetén: Gombocz J. (2004) A mentálhigiénés szemléletű pedagógus. Embertárs, 3: Folyóiratcikk több szerző esetén: Bakos-Tóth M., Schuler D., Koós R., Gláz Á., Majoros G., Rajczi P., Zsámbor Cs., Földesi E. (2006) Az üdültetés és táboroztatás szerepe a gyermekkori malignus betegségek rehabilitációjában. Rehabilitáció, 16: Idegen nyelvű folyóiratcikk esetén: Pearson HA., Johnson S., Simpson JB. et al. (1997) A residential summer camp for children with vertically transmitted HIV/AIDS: A six-year experience at the hole in the wall gang camp. Pediatrics, 100:

8 7 Könyvfejezet esetén: Pilling J. (2005) A haldoklás és a gyász lélektana. In: Kopp M., Berghammer R. (szerk.) Orvosi pszichológia. Medicina, Budapest, 2005: Kökönyei Gy. (2003) Szubjektív jóllét. In: Aszmann A. (szerk.) Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása. Országos Gyermekegészségügyi Intézet, Budapest, 2003: II. Tartalmi követelmények 1. Általános szempontok - A záródolgozat tükrözze a képzésben megszerzett mentálhigiénés szemléletet, jártasságot, készséget. Derüljön ki, hogy a hallgató ismeri témája szakirodalmi hátterét. Dolgozatában foglalja össze a tárgyalt témával kapcsolatos legfontosabb szaktudományos ismereteket. - A záródolgozat nem csupán információgyűjtés, hanem megvalósult akció, ezért csak saját munkafolyamatról szólhat! - A záródolgozat feleljen meg a hivatásetika különösen az anonimitás követelményeinek, hogy a benne szereplők tényleges kiléte ne legyen felismerhető. - A dolgozat irodalomjegyzékkel záruljon. Ebben minden idézett vagy hivatkozott műnek szerepelnie kell, és a hallgatónak aláírásával igazolnia kell, hogy a megadott jegyzéken túlmenő forrásokat nem használt fel. Bevezető fejezet: Tartalmaznia kell szakmai-személyes részt, melyben a szerző röviden bemutatkozik, közli témaválasztásának motívumait, jelzi személyes viszonyát a választott témához. Bármelyik

9 8 választható témát írja a hallgató, térjen ki arra, hogyan értelmezi alaphivatásának mentálhigiénés tartalmát. Ennek kifejtését kösse össze a dolgozatában kifejtett témájával, kiemelve, hogy írása miért és mennyiben mentálhigiénés szemléletű. A főrész: Tartalmazza a szakirodalmi bemutatást (a témakifejtéshez integráltan alkalmazva az elérhető hazai és nemzetközi irodalom anyagát), továbbá a témakifejtést a 2. pont választható témáinak megfelelően. Zárás: A hallgató összefoglalással és irodalomjegyzékkel zárja dolgozatát. Foglalja össze a bemutatott területet, a használt metodikát és az eredményeket, és térjen ki arra, hogy munkája miért és mennyiben mentálhigiénés szemléletű. Melléklet: A mellékletben kell szerepeltetni azokat a főszövegben meg nem jelenített adatokat és elemzéseket, amelyek a munka lényegi állításainak alátámasztására szolgálnak (pl. interjúk teljes szövegének közlése).

10 9 2. Választható témák 3 A. mentálhigiénés szemléletű klienskapcsolat. Esetismertetés. B. közösségi mentálhigiénés program (projekt-, illetve terepmunka) C. a mentálhigiéné elméleti kérdéseinek és gyakorlatának újszerű megközelítése. Hangsúlyozzuk, hogy a szakdolgozat csak a fent megjelölt 3 témamegközelítésben készülhet, a megadott formai és tartalmi (általános és speciális) követelményeknek megfelelően. A, Egy mentálhigiénés szemléletű klienskapcsolat bemutatása - A bemutatott klienskapcsolat lehetőleg a saját gyakorolt hivatásból, vagy indokolt esetben azon kívüli segítő tevékenységből származó esetről szóljon. 1. Elméleti bevezető, mely a konkrét mentálhigiénés klienskapcsolatra vonatkozik, és szakirodalmi áttekintést is ad. 2. Témakifejtés: a mentálhigiénés klienskapcsolat ismertetése. Először történjen meg az ismertetés leíró jelleggel, azután az elemzés. Jól követhető legyen a közös munka folyamata mind történetében, eseményeiben, mind az érzelmi vonatkozások és az alkalmazott eszköztár tekintetében. 3 A szakdolgozat akkor mentálhigiénés témájú, szemléletű, ha vagy egy átfogó mentálhigiénés témával foglalkozik, vagy a mentálhigiénének egy szeletén dolgozik. Átfogó téma lehet pl. egy nagyobb közösség, réteg vagy szubkultúra lelki egészségének állapotát vizsgáló vagy azt támogató rendszer bemutatása. Kisebb,,szelet pl. egy projekt, egy segítő kapcsolat ábrázolása. (Ennek a kis szeletnek multiplikatív jellege lehet: hatása elvileg és a gyakorlatban is megsokszorozható.)

11 10 Legalább öt találkozás jegyzőkönyve kerüljön feldolgozásra, melyben legyenek nondirektív beszélgetésrészletek is. Az ismertetés során fokozottan kell figyelni a személyi adatok titkosságára, a névtelenségre! A témakifejtés konkrét szempontjai: - A kapcsolatfelvétel körülményei: a kliens bemutatása, első benyomások, hozott probléma / látens probléma. Az első interjú információi. A kapcsolat létrejöttének körülményei. - A keretek megjelölése és esetleges szerződéskötés. Tervek, célok. - Folyamatelemzés. A kliens,,ellenállása,,,áttétele illetve az ezekkel való bánás. - Váljon láthatóvá a segítő szakmai munkája, felkészültsége, hogyan használta a képzésen megszerzett interdiszciplináris ismereteket, hogyan tudott lépést tartani a klienssel. - Érzékelhető legyen személyes részvétele, érintettsége, dilemmái, esetleges elhatárolódási problémái (határtartás, illetve kompetenciahatárok), elkötelezettsége. - Külön figyeljen arra, hogy milyen,,eszközöket (ezen belül is milyen szakmaspecifius eszközöket) használt a kísérés során. - Térjen ki arra, hogy igénybe vett-e kollegiális segítséget, egyéni vagy csoportos esetmegbeszélést, szupervíziót. Ezek következménye. - A kapcsolatban történtek és a kliens konkrét problémájával összefüggő elméleti (szakirodalmi) megfontolások (ld. elméleti bevezető rész) összekapcsolása. 3. A munka összegzése, lezárása.

12 11 Összefoglalás, értékelés, tanulságok a saját mindennapi tevékenységére, hivatására vonatkozóan is, esetleg az esetből következő megfontolások tágabb társadalmi kontextusban. B, Közösségi mentálhigiénés program (projekt-, más néven terepmunka) 4 - A jelölt saját megvalósult akcióprogramja, vagy egy mások által megkezdett, illetve vezetett program markáns, általa önállóan alakított és vezetett része. - A jelöltnek a saját munkakörében vagy azon kívüli tevékenysége során elvégzett munkájáról kell beszámolnia. (A célcsoportként megnevezett közösség lehet munkahelyi-, kortárscsoport, vagy egyéb mentálhigiénés szükségletre szerveződő csoport.) - Tükröződjön benne a terepmunka mentálhigiénés szempontú elsajátítása, és szerepeljen benne saját szakmai kompetenciájának a megjelölése. A kiválasztott terület (téma, probléma) indoklása. - Interdiszciplináris együttműködő partnerek bemutatása. A kooperációs partnerekkel a feladat újrafogalmazása a motivációknak és realitásoknak megfelelően. - Szükségletfelmérés, célcsoport meghatározása, erőforrás felkutatása. - A munkafolyamat megtervezése és mérhetőségi szempontok beiktatásával a projektterv leírása. - A projektterv véleményezése a SMART szempontjai alapján. - A munkafolyamat elvégzése. 4 Lehet témája a közösségépítés, ha az a hallgató projectépítő tevékenysége. Ha nem a projectépítés elvein alapuló közösségépítésről van szó, úgy a C, pont elméleti témái között kifejtett Csoportfolyamatok, közösség címszó alatt leírtak vonatkoznak rá.

13 12 - Projektfolyamat megvalósításának a leírása, a projektnaplóban megfelelően dokumentálva minden lépést. - A projektépítés folyamatának értékelése (a korábban meghatározott mérhetőségi szempontok felhasználásával) és a tapasztalatok leszűrése, további perspektívák megfogalmazása. Csatolandó mellékletek: - A tervezési fázis dokumentumai. - Az egész folyamatot kis lépésekben (és érzelmeket is) tükröző napló kiválasztott reprezentatív és bemutatható részei. C, A mentálhigiéné elméleti kérdéseinek és gyakorlatának újszerű megközelítése E témakörnél minden esetben empirikus adatokkal is alá kell támasztani a dolgozat elméleti kifejtését! Az adatok feldolgozásához a záródolgozat írójának el kell mélyednie valamely módszerben. Az elméleti kifejtéshez ajánlott mentálhigiénés tématerületek Témaajánlatunkkal csupán segítséget kívánunk nyújtani a választáshoz, tehát az ajánlott témákon kívül más területeket is lehet választani. Egyes területek kiemelésével a gondolkodást kívántuk inspirálni és egyben hangsúlyozni, hogy az Intézet munkatársai kiemelten fontos témáknak tekintik ezeket.

14 13 1. A mentálhigiénés szemléletű pedagógiai, lelkészi, orvosi, pszichoterápiás, szociális tevékenység köréből írt értekezés. 5 (Ld. a lábjegyzetet is!) Egy adott terület, például a mentálhigiénés szemléletű pedagógus munkájának bemutatása, kitérve arra, hogy miben különbözik a nem ilyen szemléletben végzett pedagógiai munkától. Az empirikus rész itt mentálhigiénés hallgatókkal végzett interjúk, vagy éppen más szemléletű szakemberekkel végzett interjúk képezhetik. 2. Tevékenységkísérés Saját tevékenység kísérésének leírása. Mit adott e témához a tevékenységkísérő csoport: prezentáció; multiprofesszionális részvétel (a képzésen résztvevő tanárok, orvosok, szociális munkások, lelkészek stb. csoportja); más szakterületek munkájának megismerése. Nyitott kérdésekkel kapcsolatban több szakterület képviselőjével interjú készítése. 3. Rendszerszemléletű tevékenység ismertetése Ennek a témának a kidolgozásakor a rendszerszemlélet működésének a bemutatásán van a hangsúly. 4. Értékek milyen konkrét szerepvállalásban fejeződnek ki az elméleti értéktartalmak egy-egy tevékenységi körben, felelősségvállalásban stb.; 5 Kifejtését lásd: Tomcsányi Teodóra Vikár György: A Mentálhigiénés segítő kapcsolatról és a pszichoterápiás kapcsolatról. In: Tomcsányi T.: Mentálhigiénés Képzés a Semmelweis Egyetemen. Animula, Budapest, További kifejtése: Gombocz János: A mentálhigiénés képzettségű pedagógus. Embertárs II. évf. 3. szám, oldal.

15 14 az értékek (prioritások) harca saját hivatásunk gyakorlatában (hivatásomhoz tartozó konfliktushelyzetek, dilemmák); vallott és megélt értékrendek. (Interjúk, kérdőívek.) 5. A lelki egészség fejlesztésének bármely részterülete A sok lehetőség közül csak néhányat emelünk ki: lelki egészség és érettség; közös nyelv. Például olyan pontok megtalálása, ahol a saját szakterület képviselői elutasítják a mentálhigiénés szemléletet, de amelyeken mégis képes a saját szakterületének nyelvezetére lefordítani a mentálhigiénés szemlélet állításait, illetve alátámasztani ezeket saját szakterületének az érvrendszerével. Olyan kritikus szakmai állításoknak vagy véleményeknek a megfogalmazása, amelyeknek elfogadottsága vitatott az egyes szakterületek képviselői között. Így például a kényszer alkalmazásának kérdése a pedagógus és a pszichológus nézőpontjából. A látszólagos ellentmondások megtalálása, feltárása és feloldása. motiváció-felkeltés (külső és belső elvárások); a hálózatépítés lehetőségei a képzés hatására (interjúk végzett mentálhigiénés szakemberekkel stb.). A fontos szerepeket hordozók kapcsolatrendszere; milyen tipikus konfliktushelyzetek jelennek meg az egyes munkaterületeken (orvos, lelkész, tanár, szociális munkás stb.), ezek mentálhigiénés megközelítése.

16 15 6. A mentálhigiénés szemlélet és az etika A már meglevő etikai kódexekben (szociális munkás, pszichoterapeuta stb.) milyen változásokat indukálhat a mentálhigiénés szemlélet. 7. Család Témának javasolható annak vizsgálata, hogyan alakul át a család funkciója, szerepe, a férfi női szerepek, a földrajzi mobilitás, hogyan változik a házassági stabilitás, a hatalmi viszonyok, a bűntudatot keltő családi szituációk (így: meddig egészséges e bűntudat és mikor beteges). Melyek e téren a mentálhigiénés szakember lehetőségei. 8. Csoportfolyamatok, közösség Témalehetőség a közösségépítés törvényszerűségeinek összegyűjtése, a különböző típusú közösségek jellegzetességei, a közösség megtartó ereje, lelki egészséget fejlesztő hatásai; gyógyító és megbetegítő közösségek, közösségi dinamikák. 9. Interdiszciplinaritás, teammunka A pszichoszociális kompetencia növekedésének bemutatása konkrét működésmódon keresztül, közös célra fókuszálás az interdiszciplinaritás jegyében, több szakterület látásmódjának integrálása, más szakterületek látásmódjának kiegészít(tet)ése, a szakterületek közötti ellentmondások kezelése, a saját szakterület összehangolása más diszciplínák állításaival. Mit ad(hat)nak az egyes diszciplínák a mentálhigiénének? Mit várhatok más diszciplínáktól?

17 16 Módszertani útmutató az empirikus alátámasztáshoz A következő módszerek használhatók: 1. kérdőíves módszer; 2. standardizált (strukturált vagy irányított) interjú, melyben előre kidolgozott kérdéseket alkalmaz a kérdező; 3. kvalitatív interjú, melyben nem szabják meg egyértelműen a beszélgetés menetét előre megtervezett kérdések. Ekkor több szerepet kap a kérdező személyes empátiája. A vizsgálatot végzőnek tudnia kell, milyen technika és kompetencia alkalmazásával érhet célt. Ezeken túlmenően szakszerűen ki kell választania a kérdezetteket, hogy az adatnyerés megbízható legyen, és a vizsgálat értékeléséhez alkalmaznia kell az adatfeldolgozás valamely módszerét. A szakdolgozat főszövegében szerepeltetni kell: - a minta adatait: hány fős minta, milyen módon és kiknek a köréből került kiválasztásra; - melyek a mintába került egyének alapvető demográfiai és egyéb, a téma szempontjából fontos tulajdonságai (például: nem, kor, foglalkozás, lakóhely szerinti megoszlás); - kérdőíves felmérés esetén a kérdőívet, interjúkészítés esetén az interjúkészítés módját. A szakdolgozat mellékletében kell szerepeltetni egy teljes interjúszöveget, továbbá azokat a főszövegben nem szerepeltetett adatokat és elemzéseket, amelyek a munka lényegi állításainak alátámasztására szolgálnak. III. Időbeli ütemezés, konzulensi munka A IV. félévtől a hallgatók szakdolgozati felkészítést kapnak (módszertani ismeretek, konzulensi kísérés), melynek időtartama 5 óra. Ezt az időintervallumot célszerű úgy

18 17 beosztani, hogy a dolgozatírás elején az őszi szemeszterben és a befejezés előtt is legyen konzultációs lehetőség márciusában kell benyújtaniuk záródolgozatukat, melyet a záróvizsgán (2008. június) megvédenek. A márciusi alkalmon kell leadni az előtervet; a áprilisi alkalomra történik meg annak jóváhagyása és a konzulens személyének kiválasztása. (Azoknak, akik ebben segítséget kérnek, csoportos konzultációt biztosítunk.) Legkésőbb májusig a hallgatónak legalább egyszer már találkoznia kell a konzulensével, ahol átbeszélik a hallgató terveit júniusra véglegesíteni kell a dolgozat címét és írásba kell foglalni a témakifejtés elképzelését. Ekkorra kell bemutatni a konzulensnek az összegyűjtött, szakaszolható vázlatot. Ennek birtokában történik meg a munka periódusokra történő szakaszolása. Az elkészült szövegrészek bemutatásának és konzultálásának időpontját a konzulenssel beszéli meg. A konzulens rövid jegyzőkönyvet vezet az alkalmakról az Intézetben kialakított formanyomtatványoknak megfelelően, melyet a hallgató minden alkalom végén aláír és a folyamat végén az Intézetnek lead. A konzulenssel való kapcsolatfelvétel egyénileg történik. (A tématervek jóváhagyásakor az Intézet megadja a konzulens elérhetőségét.) A találkozás helyszíne is egyénileg bonyolítandó. Kivételes esetben igénybe vehető az Intézet segítsége. IV. A konzulens és az opponens feladatai

19 18 Szakdolgozatának elkészítéséhez minden hallgató igénybe veheti az Intézet által kijelölt konzulens segítségét. A konzulens nem ad osztályzatot. Szakmai segítséget nyújthat a hallgatónak azokban a kérdésekben, amelyek a hallgató önálló munkája során felmerülnek, igénybe vétele azonban nem kötelező. Az Intézet által biztosított konzulensi óraszám maximum 5 óra, ezzel kell a hallgatónak gazdálkodnia. A dolgozatot az opponens bírálja el. Amennyiben a hallgató számára nem elfogadható az értékelés, fellebbezést nyújthat be a megadott határidőn belül, különeljárási díj fejében. (A különeljárási díj megállapított összege jelenleg Ft, mely a képzés vezetőségének a döntése alapján változhat.) Azoknak, akik új opponensi véleményt kérnek, számolniuk kell azzal, hogy záróvizsgájuk időpontja, így tanulmányaik befejezése, időben kitolódik, mert az újabb opponensi vélemény elkészítése időt vesz igénybe. A fellebbezést benyújtó hallgatóknak pótzáróvizsga alkalmon kell megjelenniük. Amennyiben a két opponensi vélemény eltér egymástól, a záróvizsga-bizottság dönt az érdemjegy kérdésében. Az opponens előtt nem ismert a konzulens neve, a hallgató előtt pedig az opponens neve. A hallgató a védés előtt egy héttel megkapja az írásbeli opponensi bírálatot és az esetleg hozzáfűzött kérdéseket, melyre a védés során reagálnia, illetve a kérdésekre válaszolnia kell. Ennek sikeressége befolyásolja a végső osztályzatot. V. A konzulensek személye

20 19 Az Intézet által javasolt konzulens-szakértői listát a hírlevél mellékleteként kapják meg a hallgatók. A sajátélményű csoportvezető is lehet konzulens, tekintve, hogy nem értékel. (A hallgatók által választott és jóváhagyott témáktól függően e szakértői lista kiegészítésre szorulhat, és a hallgatók is javasolhatnak megfelelő mentálhigiénés szemléletű konzulenst a listára. A listára kerüléshez intézetvezetői jóváhagyás szükséges.) A konzulens személyét az Intézet jelöli ki és kéri fel. Kérjük, hogy hallgatói részről ne történjenek előzetes megkeresések. Már most jelezzük, hogy törekszünk teljesíteni a hallgatók kéréseit, de ezt nem minden esetben tudjuk vállalni, például azért sem, mert egy konzulens vállalási kapacitása korlátozott. A konzulensek bevonhatnak a munkába saját óraszámuk terhére külső szakértőt, ha a téma iránya miatt ezt szükségesnek látják, de ez esetben is az ő irányításuk alatt marad a konzulensi munka. VI. Záróvizsga A záróvizsgára bocsátás feltétele: - a szakon előírt tanulmányi kötelezettségek teljesítése; - a szakdolgozat elkészítése és a bíráló általi elfogadása megvédésre. A záróvizsga részei: - a szakdolgozat szóbeli megvédése; - komplex szóbeli vizsga a mentálhigiéné kiemelt tárgyköreiből.

21 20 A záróvizsga eredménye: - A szigorlatok érdemjegyeinek, illetve a szakdolgozatra és a védésre, valamint a komplex szóbeli vizsga teljesítésére adott érdemjegyek átlagából számított háromfokozatú minősítés adja. (Kiválóan megfelelt: ha az átlag meghaladja a 4,5-et; megfelelt: ha ennél gyengébb; nem felelt meg: ha bármelyik részjegy elégtelen volt.) Budapest, december 8.

22 21 VII. Mellékletek A záródolgozat fedelének formája: Mentálhigiénés Szakirányú Továbbképzési Szak ZÁRÓDOLGOZAT SEMMELWEIS EGYETEM MENTÁLHIGIÉNÉ INTÉZET 2008 KISS IBOLYA

23 22 A belső címoldal formája: ZÁRÓDOLGOZAT Kiss Ibolya: A zenetanár mentálhigiénés lehetőségei SEMMELWEIS EGYETEM MENTÁLHIGIÉNÉ INTÉZET Intézetigazgató: Dr. Tomcsányi Teodóra egyetemi tanár BUDAPEST 2008

Szakdolgozat. I. Formai követelmények

Szakdolgozat. I. Formai követelmények Szakdolgozat I. Formai követelmények 1. Terjedelme: - főszöveg: min. 25, max. 40 oldal (bevezetés fejezetek összegzés); a fejezetek római, az oldalak arab számmal számozódnak. Az oldalak számozása a tartalomjegyzékkel

Részletesebben

SEMMELWEIS EGYETEM Egészségügyi Közszolgálati Kar

SEMMELWEIS EGYETEM Egészségügyi Közszolgálati Kar SEMMELWEIS EGYETEM Egészségügyi Közszolgálati Kar Mentálhigiéné Intézet 1089 Budapest, Nagyvárad tér 4. www.mental.usn.hu ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ Mentálhigiénés és Szervezetfejlesztő Szakirányú Továbbképzés

Részletesebben

ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ

ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ 54 481 02 Gazdasági informatikus szakképesítés 1. Tartalmi követelmények A jelölt záródolgozatként egy vállalat/vállalkozás rendszerének/alrendszerének elemző bemutatását végzi

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT KÖVETELMÉNYEI A SZEXUÁLPSZICHOLÓGIAI SZAKPSZICHOLÓGUS KÉPZÉSBEN

A SZAKDOLGOZAT KÖVETELMÉNYEI A SZEXUÁLPSZICHOLÓGIAI SZAKPSZICHOLÓGUS KÉPZÉSBEN A SZAKDOLGOZAT KÖVETELMÉNYEI A SZEXUÁLPSZICHOLÓGIAI SZAKPSZICHOLÓGUS KÉPZÉSBEN A szexuálpszichológiai szakpszichológusi diploma megszerzésének feltétele szakdolgozat benyújtása. Szakdolgozati témát a hallgató

Részletesebben

A rekreációszervezés és egészségfejlesztés BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei

A rekreációszervezés és egészségfejlesztés BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes a 2013/2014. tanévtől, a tanulmányaikat 2010 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. A rekreációszervezés és egészségfejlesztés BSc alapszakon

Részletesebben

Értékelési és ellenőrzési módszerek, eljárások és szabályok az indítani tervezett pedagógia alapképzési szakon

Értékelési és ellenőrzési módszerek, eljárások és szabályok az indítani tervezett pedagógia alapképzési szakon Értékelési és ellenőrzési módszerek, eljárások és szabályok az indítani tervezett pedagógia alapképzési szakon ME BTK Neveléstudományi Tanszék 2007 Az ismeretek ellenőrzése Az ismeretek ellenőrzése a kurzusok

Részletesebben

2.4 A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditpontok száma:

2.4 A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditpontok száma: Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció TANEGYSÉGLISTA k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható

Részletesebben

BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport

BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Az alapszakon a záróvizsgára bocsátás feltétele szakdolgozat készítése. A szakdolgozat kreditértéke:

Részletesebben

A sportszervező BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei

A sportszervező BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes a 2012/2013. tanévtől, a tanulmányaikat 2010 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. A sportszervező BSc alapszakon készítendő szakdolgozat

Részletesebben

TÁRSADALOMTUDOMÁNYI ÉS GAZDASÁGI SZAKFORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK

TÁRSADALOMTUDOMÁNYI ÉS GAZDASÁGI SZAKFORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT

Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT SZAKDOLGOZATKÉSZÍTÉS CÉLJA, TERJEDELME Cél: bebizonyítani, hogy adott munkahelyen képesek közgazdasági végzettséghez kötődő munkát ellátni Tartalom: szakmai

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR TANÁRKÉPZŐ KÖZPONT SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ a műszaki szakoktató BSc és a mérnöktanár MA szakon Érvényes: 2014/2015. tanévtől Összeállította: DR. VÁSÁRHELYI

Részletesebben

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK től felvett hallgatóknak

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK től felvett hallgatóknak TANEGYSÉGLISTA Jelek, rövidítések: EF=egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható

Részletesebben

TESTNEVELÉSI EGYETEM Szakdolgozati és diplomadolgozati követelmények

TESTNEVELÉSI EGYETEM Szakdolgozati és diplomadolgozati követelmények TESTNEVELÉSI EGYETEM Szakdolgozati és diplomadolgozati követelmények TARTALMI KÖVETELMÉNYEK A szakdolgozat és a diplomadolgozat (továbbiakban diplomamunka) az adott képzés szintjének és irányultságának

Részletesebben

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. Gazdasági és jogi szakfordító és terminológus (A/anyanyelv/ és B/idegen nyelv/ megnevezése)

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. Gazdasági és jogi szakfordító és terminológus (A/anyanyelv/ és B/idegen nyelv/ megnevezése) TANEGYSÉGLISTA Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA SZAKFORDÍTÓ ÉS TOLMÁCS (SZLÁV ÉS BALTI NYELVEK) SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK 1.ASZAKOT GONDOZÓ INTÉZET:

TANEGYSÉGLISTA SZAKFORDÍTÓ ÉS TOLMÁCS (SZLÁV ÉS BALTI NYELVEK) SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK 1.ASZAKOT GONDOZÓ INTÉZET: Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

Kódszám egyenlőségjellel: a megadott kurzus párhuzamos felvételét javasoljuk. * : Az alapozó képzés tárgyainak elvégzése után vehető fel a tárgy.

Kódszám egyenlőségjellel: a megadott kurzus párhuzamos felvételét javasoljuk. * : Az alapozó képzés tárgyainak elvégzése után vehető fel a tárgy. TANEGYSÉGLISTA Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható

Részletesebben

Tartalmi követelmények A szakdolgozat célja

Tartalmi követelmények A szakdolgozat célja ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes a 2017/2018. tanévtől, a tanulmányaikat 2017 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. A sport- és rekreációszervezés BSc alapszakon készítendő

Részletesebben

SZAKFORDÍTÓ ÉS AUDIOVIZUÁLIS FORDÍTÓ szakirányú továbbképzési szak 2017-től felvett hallgatóknak

SZAKFORDÍTÓ ÉS AUDIOVIZUÁLIS FORDÍTÓ szakirányú továbbképzési szak 2017-től felvett hallgatóknak Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. Alkotó vers és prózaírás (kreatív írás) szakirányú továbbképzési szak

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. Alkotó vers és prózaírás (kreatív írás) szakirányú továbbképzési szak Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység v = választható

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar. Útmutató. a szakdolgozat elkészítéséhez. (ápoló szakirány számára)

Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar. Útmutató. a szakdolgozat elkészítéséhez. (ápoló szakirány számára) Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez (ápoló szakirány számára) Tartalom: Tájékoztató a szakdolgozat elkészítésének rendjéről Tájékoztató

Részletesebben

Az emberi erőforrás tanácsadó MA szakon készítendő diplomamunka követelményei

Az emberi erőforrás tanácsadó MA szakon készítendő diplomamunka követelményei ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes: a 2017/2018. tanévtől, a tanulmányaikat 2016. szeptemberében vagy azt követően megkezdő hallgatók számára. Az emberi erőforrás tanácsadó MA szakon készítendő

Részletesebben

Szakdolgozati formai követelmények

Szakdolgozati formai követelmények SZÁMALK SZAKKÖZÉPISKOLA Szakdolgozati formai követelmények - 1 - TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Konzultáció... 3 3. A szakdolgozat formai követelményei... 3 4. A szakdolgozat mellékletei... 5 5.

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM KAUTZ GYULA GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR A diplomamunka készítés és a záróvizsgák rendjére vonatkozó előírások Utolsó módosítás: 2017. február 24. 1. Témaválasztás (1) A szakdolgozat/diplomamunka

Részletesebben

2/ Mozgóképgyártó szakasszisztens Médiatechnológus asszisztens

2/ Mozgóképgyártó szakasszisztens Médiatechnológus asszisztens A 10/2007. (II. 27.) SZMM rendelettel módosított 1/2006. (II. 17.) OM rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A mesterképzési szakon szerezhet végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szerepl megjelölése:

MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A mesterképzési szakon szerezhet végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szerepl megjelölése: TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció 2015-től felvett hallgatóknak k = kötelező

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS A ZÁZÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ 1. A SZAKDOLGOZATTAL KAPCSOLATOS FORMAI ÉS TARTALMI ELŐÍRÁSOK

ÚTMUTATÓ A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS A ZÁZÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ 1. A SZAKDOLGOZATTAL KAPCSOLATOS FORMAI ÉS TARTALMI ELŐÍRÁSOK ÚTMUTATÓ A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS A ZÁZÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ 1. A SZAKDOLGOZATTAL KAPCSOLATOS FORMAI ÉS TARTALMI ELŐÍRÁSOK A szakdolgozat szokásos terjedelme 40-60 A/4-es gépelt oldal. Az

Részletesebben

2016-tól felvett hallgatóknak

2016-tól felvett hallgatóknak TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció 2016-tól felvett hallgatóknak k = kötelező

Részletesebben

2018-tól felvett hallgatóknak MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA)

2018-tól felvett hallgatóknak MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) TANEGYSÉGLISTA (MA) 2018-tól felvett hallgatóknak Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező

Részletesebben

Szakdolgozat tájékoztató

Szakdolgozat tájékoztató Szakdolgozat tájékoztató Úr Balázs Meg kell írni Szakdolgozatot ír, aki végzős Általános rendszergazda Idegenforgalmi szakmenedzser Pénzügyi szakügyintéző Reklámszervező-szakmenedzser Vendéglátó-szakmenedzser

Részletesebben

A szóbeli vizsgafeladatot ha a feladat indokolja a szaktanárok által összeállított mellékletek, segédanyagként felhasználható források egészítik ki.

A szóbeli vizsgafeladatot ha a feladat indokolja a szaktanárok által összeállított mellékletek, segédanyagként felhasználható források egészítik ki. A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/00 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport

Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport A mesterszakon a záróvizsgára bocsátás feltétele diplomamunka

Részletesebben

Rövid összefoglaló a pszichológia BA szak zárásához

Rövid összefoglaló a pszichológia BA szak zárásához Elfogadta a Pszichológia Intézet Intézeti Tanácsa 2011.02.15. Érvényes a 2011 tavaszán záróvizsgázókra Rövid összefoglaló a pszichológia BA szak zárásához (Részletesebb leíráshoz ld. A pszichológia BA

Részletesebben

2016-tól felvett hallgatóknak MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA)

2016-tól felvett hallgatóknak MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció 2016-tól felvett hallgatóknak k = kötelező

Részletesebben

Szabályzat a diplomamunka készítés és a záróvizsgák rendjéről

Szabályzat a diplomamunka készítés és a záróvizsgák rendjéről Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségtudományi és Szociális Képzési Intézet Szociális Tanulmányok Tanszék Szabályzat a diplomamunka készítés és a záróvizsgák rendjéről Utolsó módosítás dátuma: 2014.09.30.

Részletesebben

MINISZTERELNÖKI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység

MINISZTERELNÖKI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység MINISZTERELNÖKI HIVATAL Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1147-06/1 Átfogó szakdolgozat készítése, mely egy internetes szolgáltatást tervez és valósít meg vagy a kliens-,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a programtervező informatikus BSc szak hallgatóinak szakdolgozatával és záróvizsgájával kapcsolatos tudnivalókról

TÁJÉKOZTATÓ a programtervező informatikus BSc szak hallgatóinak szakdolgozatával és záróvizsgájával kapcsolatos tudnivalókról TÁJÉKOZTATÓ a programtervező informatikus BSc szak hallgatóinak szakdolgozatával és záróvizsgájával kapcsolatos tudnivalókról I. Az Informatikai Kar által gondozott szakok esetében minden szakon önálló

Részletesebben

2016-tól felvett hallgatóknak LENGYEL NYELV ÉS IRODALOM MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA)

2016-tól felvett hallgatóknak LENGYEL NYELV ÉS IRODALOM MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció 2016-tól felvett hallgatóknak k = kötelező

Részletesebben

MCPE VEZETŐ I ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS

MCPE VEZETŐ I ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS MCPE VEZETŐ I ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS 2019 MIT NYÚJT A KÉPZÉS? Felkészít a vezetői és üzleti coaching belépő szintű alkalmazására A coach szerephez elengedhetetlen szakmai önismeretet és önbizalmat Gyakorlati

Részletesebben

BA szakdolgozat tájékoztató tervező szakok számára február 12. Schmidt Andrea Elméleti Intézet

BA szakdolgozat tájékoztató tervező szakok számára február 12. Schmidt Andrea Elméleti Intézet BA szakdolgozat tájékoztató tervező szakok számára 2019. február 12. Schmidt Andrea Elméleti Intézet schmidt@mome.hu A szakdolgozattal kapcsolatos információk elérhetősége NEPTUN NYITÓOLDAL HASZNOS LINKEK

Részletesebben

A rekreáció MSc szakon készítendő diplomamunka követelményei

A rekreáció MSc szakon készítendő diplomamunka követelményei ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes a 2017/2018. tanévtől, a tanulmányaikat 2017 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. A rekreáció MSc szakon készítendő diplomamunka követelményei

Részletesebben

MCPE VEZETŐI ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS

MCPE VEZETŐI ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS MCPE VEZETŐI ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS 2018-2019 MIT NYÚJT A KÉPZÉS? Felkészít a vezetői és üzleti coaching belépő szintű alkalmazására A coach szerephez elengedhetetlen szakmai önismeretet és önbizalmat

Részletesebben

2016-tól felvett hallgatóknak

2016-tól felvett hallgatóknak TANEGYSÉGLISTA (MA) 2016-tól felvett hallgatóknak Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező

Részletesebben

AZ INKLUZÍV NEVELÉS PEDAGÓGUSA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE. Az oklevélben szereplő szakképzettség angol megnevezése:

AZ INKLUZÍV NEVELÉS PEDAGÓGUSA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE. Az oklevélben szereplő szakképzettség angol megnevezése: AZ INKLUZÍV NEVELÉS PEDAGÓGUSA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE 1. A szakirányú továbbképzésért felelős oktató: Dr. habil. Venter György 2. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése:

Részletesebben

A SZAKDOLGOZATKÉSZÍTÉS TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI a Színház- és Filmművészeti Egyetem alap-, mester- és osztatlan képzésein

A SZAKDOLGOZATKÉSZÍTÉS TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI a Színház- és Filmművészeti Egyetem alap-, mester- és osztatlan képzésein A HKR 8. számú melléklet A SZAKDOLGOZATKÉSZÍTÉS TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI a Színház- és Filmművészeti Egyetem alap-, mester- és osztatlan képzésein 1. A hallgató tanulmányainak utolsó két szemeszterében

Részletesebben

(132.) tanév

(132.) tanév Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziuma és Kollégiuma 134 Budapest, Váci út 21. OM azonosító: 203058 MŰSZAKI INFORMATIKUS OKJ száma: 54 481 05 Záródolgozat készítés követelményrendszere

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR UNIVERSITY OF DEBRECEN FACULTY OF ARTS

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR UNIVERSITY OF DEBRECEN FACULTY OF ARTS Debreceni Egyetem BTK Útmutató szakdolgozatok készítéséhez (A Debreceni Egyetem Tanulmányi és vizsgaszabályzatának alapján) Az egységes, osztatlan képzésben, az alapképzésben, (BSc, BA), mesterképzésben

Részletesebben

A FIZIKUS mesterszakon beadandó DIPLOMAMUNKA készítés szabályai PTE TTK Fizikai Intézet

A FIZIKUS mesterszakon beadandó DIPLOMAMUNKA készítés szabályai PTE TTK Fizikai Intézet PTE TTK FIZIKAI INTÉZET DIPLOMAMUNKA KÉSZÍTÉS SZABÁLYAI 2010. FEBRUÁR. 02. 1 A FIZIKUS mesterszakon beadandó DIPLOMAMUNKA készítés szabályai PTE TTK Fizikai Intézet A Fizikus MSc képzéshez kapcsolódó diplomamunka

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (MA) k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység v = választható tanegység. Az előfeltételek jeleinek magyarázata:

TANEGYSÉGLISTA (MA) k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység v = választható tanegység. Az előfeltételek jeleinek magyarázata: TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően

Részletesebben

RUSZISZTIKA MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) 2017-TŐL FELVETT HALLGATÓK SZÁMÁRA

RUSZISZTIKA MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) 2017-TŐL FELVETT HALLGATÓK SZÁMÁRA Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ

Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ 2012 Témaválasztás A téma választható a megadott témajegyzék vagy egyéni ötlet alapján. A témaválasztást legkésőbb március 31-ig jelezni

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL

TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL ~ ~ TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL Az Osztatlan tanárképzés zárásaként Diplomamunkát kell

Részletesebben

TVSZ 5. számú melléklete. Pályatételekre, az alapvizsga-dolgozatokra és a szakdolgozatokra vonatkozó követelmények

TVSZ 5. számú melléklete. Pályatételekre, az alapvizsga-dolgozatokra és a szakdolgozatokra vonatkozó követelmények TVSZ 5. számú melléklete Pályatételekre, az alapvizsga-dolgozatokra és a szakdolgozatokra vonatkozó követelmények A tanszékek által kiírt pályatételeket bármelyik hallgató kidolgozhatja és benyújthatja.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a programozó matematikus hallgatók szakdolgozatával és záróvizsgájával (államvizsgájával) kapcsolatos tudnivalókról

TÁJÉKOZTATÓ. a programozó matematikus hallgatók szakdolgozatával és záróvizsgájával (államvizsgájával) kapcsolatos tudnivalókról TÁJÉKOZTATÓ a programozó matematikus hallgatók szakdolgozatával és záróvizsgájával (államvizsgájával) kapcsolatos tudnivalókról I. Az Informatikai Kar által gondozott szakok esetében minden szakon önálló

Részletesebben

MA szakdolgozat tájékoztató tervező szakok számára október 3. Schmidt Andrea Elméleti Intézet

MA szakdolgozat tájékoztató tervező szakok számára október 3. Schmidt Andrea Elméleti Intézet MA szakdolgozat tájékoztató tervező szakok számára 2016. október 3. Schmidt Andrea Elméleti Intézet schmidt@mome.hu A szakdolgozattal kapcsolatos információk elérhetősége ETR Dokumentumok/ MOME Dokumentumok/

Részletesebben

Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei

Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei készítette: Ferenczi Edéné 2009.október 14. Mi a szakdolgozat? Közgazdasági tartalmú értekezés Bizonyítja a hallgató szakterületi jártasságát Hazai és nemzetközi

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (MA) k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység v = választható tanegység. Az előfeltételek jeleinek magyarázata:

TANEGYSÉGLISTA (MA) k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység v = választható tanegység. Az előfeltételek jeleinek magyarázata: TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően

Részletesebben

RUSZISZTIKA MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

RUSZISZTIKA MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység v = választható

Részletesebben

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában TKO1108 Tanítás-tanulás 2. A pedagógiai folyamat tervezése, értékelése előadás 1. A tanári hivatásra készülünk: a pedagógiai tervezés, mint meghatározó tanári kompetencia 2. Alapfogalmak: tervezés, tanterv,

Részletesebben

A szóbeli vizsgafeladatot ha a feladat indokolja a szaktanárok által összeállított mellékletek, segédanyagként felhasználható források egészítik ki.

A szóbeli vizsgafeladatot ha a feladat indokolja a szaktanárok által összeállított mellékletek, segédanyagként felhasználható források egészítik ki. 1185-0 Informatikai ismeretek szakismereti alkalmazása A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/200 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel

Részletesebben

MINISZTERELNÖKI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység

MINISZTERELNÖKI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység MINISZTERELNÖKI HIVATAL Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1185-06/1 Gazdasági tervezési, rendszerelemzési, tervezési vagy

Részletesebben

RUSZISZTIKA MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

RUSZISZTIKA MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

A csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos hallgatók gyakorlati képzését záró portfólió. készítette: Rózsáné Czigány Enikő

A csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos hallgatók gyakorlati képzését záró portfólió. készítette: Rózsáné Czigány Enikő A csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos hallgatók gyakorlati képzését záró portfólió készítette: Rózsáné Czigány Enikő A gyakorlatokat záró portfólió Az elkésztendő portfólió a hallgató szakmai fejlődési

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció

TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható

Részletesebben

Divat- és stílustervező Divat- és stílustervező

Divat- és stílustervező Divat- és stílustervező A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Ifjúsági védőnő szakirányú továbbképzési szak

Ifjúsági védőnő szakirányú továbbképzési szak Ifjúsági védőnő szakirányú továbbképzési szak Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar 2007. Szakirányú továbbképzés I. Képzési és kimeneti követelmények 1. A kérelmező felsőoktatási intézmény neve, címe: Debreceni

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK 2015. 1. A 2015-ös Tudományos Diákköri Konferencia fontos

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (MA) k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység v = választható tanegység. Az előfeltételek jeleinek magyarázata:

TANEGYSÉGLISTA (MA) k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység v = választható tanegység. Az előfeltételek jeleinek magyarázata: TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BENEDEK ELEK PEDAGÓGIAI KAR. Útmutató a szakdolgozat/záródolgozat készítéséhez. Hatályba lépés időpontja: január 1.

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BENEDEK ELEK PEDAGÓGIAI KAR. Útmutató a szakdolgozat/záródolgozat készítéséhez. Hatályba lépés időpontja: január 1. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BENEDEK ELEK PEDAGÓGIAI KAR Útmutató a szakdolgozat/záródolgozat készítéséhez Hatályba lépés időpontja: 2013. január 1. 1. Bevezető A szakdolgozatban/záródolgozatban a hallgató

Részletesebben

Szoftverfejlesztő Informatikai alkalmazásfejlesztő

Szoftverfejlesztő Informatikai alkalmazásfejlesztő 114-06 Szoftverfejlesztés Átfogó szakdolgozat készítése, mely vagy adatmodellezés alapján adatbázis-fejlesztés és tesztelési feladat megvalósítása, vagy egy adaptációs jellegű feladat megoldása specifikációja,

Részletesebben

Faipari terméktervező Mérnökasszisztens

Faipari terméktervező Mérnökasszisztens A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

OPPONENSI VÉLEMÉNY. Nagy Gábor: A környezettudatos vállalati működés indikátorai és ösztönzői című PhD értekezéséről és annak téziseiről

OPPONENSI VÉLEMÉNY. Nagy Gábor: A környezettudatos vállalati működés indikátorai és ösztönzői című PhD értekezéséről és annak téziseiről OPPONENSI VÉLEMÉNY Nagy Gábor: A környezettudatos vállalati működés indikátorai és ösztönzői című PhD értekezéséről és annak téziseiről A Debreceni Egyetem Társadalomtudományi Doktori Tanácsához benyújtott,

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS

A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS Szakdolgozat konzultáció MILYEN LEGYEN A SZAKDOLGOZAT? ELVÁRÁSOK SZEMPONTRENDSZERE SZAKIRODALMI JÁRTASSÁG irodalmi jártasság SZAKMÁHOZ KAPCSOLÓDÓ KUTATÁSI MÓDSZEREK

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (MA) KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG TANULMÁNYOK MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A SZAKOT GONDOZÓ INTÉZET: TÖRTÉNETI INTÉZET ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A SZAKRÓL:

TANEGYSÉGLISTA (MA) KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG TANULMÁNYOK MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A SZAKOT GONDOZÓ INTÉZET: TÖRTÉNETI INTÉZET ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A SZAKRÓL: TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítek: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = záróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

Tanulás- és kutatásmódszertan

Tanulás- és kutatásmódszertan PSZK Mesterképzési és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Tanulás- és kutatásmódszertan 2012/2013. II. félév Tantárgyi útmutató

Részletesebben

A TUDOMÁNYOS ÍRÁS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTŐ KURZUS

A TUDOMÁNYOS ÍRÁS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTŐ KURZUS A TUDOMÁNYOS ÍRÁS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTŐ KURZUS A tudományos írásművek fajtái Tudományos igényű cikk (rövidebb) Tudományos tanulmány (hosszabb) Tudományos könyv Tudományos igényű dolgozat (pl. szakdolgozat

Részletesebben

EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA. Szakdolgozati formai követelmények BAJA 2017.

EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA. Szakdolgozati formai követelmények BAJA 2017. EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA Szakdolgozati formai követelmények BAJA 2017. S Z A K D O L G O Z A T A hallgatónak a záróvizsgára bocsátás feltételeként szakdolgozatot kell készítenie. A témák meghirdetésének

Részletesebben

Osztatlan tanárképzés. Tájékoztató október 25.

Osztatlan tanárképzés. Tájékoztató október 25. Osztatlan tanárképzés Tájékoztató 2017. október 25. Gyakorlatok az osztatlan tanárképzésben Közösségi Közösségszervezési feladatok 7-8.félév vagy nyári szünet Iskolai Szaktárgyi tanítási gyakorlat ELTE

Részletesebben

ÚTMUTATÓ a SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ és a ZÁRÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ

ÚTMUTATÓ a SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ és a ZÁRÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ ÚTMUTATÓ a SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ és a ZÁRÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ 1. A SZAKDOLGOZATTAL KAPCSOLATOS FORMAI ÉS TARTALMI ELŐÍRÁSOK A szakdolgozat szokásos terjedelme 40-60 A/4-es gépelt oldal. Az

Részletesebben

Tanulás- és kutatásmódszertan

Tanulás- és kutatásmódszertan PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Tanulás- és kutatásmódszertan 2010/2011. II. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI

A SZAKDOLGOZAT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI A SZAKDOLGOZAT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI A beadás feltételei: A benyújtott szakdolgozat elfogadását a témavezető tanár a Konzultációs igazolás címet viselő űrlap aláírásával igazolja. A szakdolgozatokba

Részletesebben

MESTERKÉPZSÉI SZAK (MA) A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

MESTERKÉPZSÉI SZAK (MA) A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység v = választható

Részletesebben

Érvényes a 2018/2019-es tanévtől, a tanulmányaikat 2018 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára.

Érvényes a 2018/2019-es tanévtől, a tanulmányaikat 2018 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes a 2018/2019-es tanévtől, a tanulmányaikat 2018 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. A on készítendő szakdolgozat (képzési portfólió)

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI ÚTMUTATÓ Szakirányú, szakvizsgás képzésre járó hallgatók részére. Szarvas

SZAKDOLGOZATI ÚTMUTATÓ Szakirányú, szakvizsgás képzésre járó hallgatók részére. Szarvas SZAKDOLGOZATI ÚTMUTATÓ Szakirányú, szakvizsgás képzésre járó hallgatók részére Szarvas 1. A szakdolgozat célja és szerepe A szakdolgozat eredményes megírásával és megvédésével bizonyítja a hallgató szakmai,

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Tanulás- és kutatásmódszertan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Tanulás- és kutatásmódszertan PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COOLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. / FAX: 06-1-222-4584 : 06-1-469-6672 I. évfolyam

Részletesebben

Minőségügyi rendszerek szakmérnök szakirányú továbbképzés

Minőségügyi rendszerek szakmérnök szakirányú továbbképzés Minőségügyi rendszerek szakmérnök szakirányú továbbképzés (Szakirányú továbbképzési (szakmérnöki) szak) Munkarend: Levelező Finanszírozási forma: Költségtérítéses Költségtérítés (összesen): 375 000 Ft

Részletesebben

Diplomamunka, Szakdolgozat, Projekt munka, Komplex tervezés felépítésének tartalmi és formai követelményei

Diplomamunka, Szakdolgozat, Projekt munka, Komplex tervezés felépítésének tartalmi és formai követelményei Diplomamunka, Szakdolgozat, Projekt munka, Komplex tervezés felépítésének tartalmi és formai követelményei 1. Kötelezően leadandó Az Automatizálási és Infokommunikációs Intézet honlapján található tervezési

Részletesebben

A KÉPZÉSI TERV FELÉPÍTÉSE

A KÉPZÉSI TERV FELÉPÍTÉSE A KÉPZÉSI TERV FELÉPÍTÉSE A képzési terv három lapból áll: címoldal; tantárgyak ütemezése; szigorlati tárgyak és nyelvtudás. 1. A címoldal tartalmazza - az intézmény nevét; - a doktori iskola nevét; -

Részletesebben

Vaskohászati technikus Melegüzemi technikus

Vaskohászati technikus Melegüzemi technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

I. A szakdolgozat tartalmi követelményei

I. A szakdolgozat tartalmi követelményei A szakdolgozattal kapcsolatos követelmények Kedves Hallgatónk, Az alábbiakban segítséget szeretnénk adni Önnek, hogy szakdolgozatát minél könnyebben készítse el Összefoglaltuk a legfontosabb követelményeket,

Részletesebben

2016-ban fölvett hallgatóknak

2016-ban fölvett hallgatóknak TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció 2016-ban fölvett hallgatóknak k = kötelező tanegység

Részletesebben

ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ KÉPI DIAGNOSZTIKAI ÉS INTERVENCIÓS ASSZISZTENS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS HALLGATÓINAK

ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ KÉPI DIAGNOSZTIKAI ÉS INTERVENCIÓS ASSZISZTENS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS HALLGATÓINAK SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ÉS SZOCIÁLIS KÉPZÉSI KAR ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ KÉPI DIAGNOSZTIKAI ÉS INTERVENCIÓS ASSZISZTENS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS HALLGATÓINAK SZEGED, 2009. BEVEZETÉS

Részletesebben

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A tantárgyelem kódja: SZDE0304G

A tantárgyelem kódja: SZDE0304G A mérföldkő megnevezése: Szakdolgozat készítése gyógytornászoknak A tantárgy megnevezése: Szakdolgozat készítése gyógytornászoknak A tantárgyelem megnevezése: Szakdolgozat készítése gyógytornászoknak 2

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ ÉPÍTİIPARI IGAZSÁGÜGYI SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS SZAKDOLGOZATÁNAK

ÚTMUTATÓ AZ ÉPÍTİIPARI IGAZSÁGÜGYI SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS SZAKDOLGOZATÁNAK BUDAPESTI MŐSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTİMÉRNÖKI KAR MAGASÉPÍTÉSI TANSZÉK ÚTMUTATÓ AZ ÉPÍTİIPARI IGAZSÁGÜGYI SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS SZAKDOLGOZATÁNAK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ ÖSSZEÁLLÍTOTTA: DR. H. BARÁTI

Részletesebben

2014-től felvett hallgatóknak. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

2014-től felvett hallgatóknak. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható

Részletesebben

Formai követelmények, DOSZ Közgazdász Doktoranduszok és Kutatók V. Nemzetközi Téli Konferenciája

Formai követelmények, DOSZ Közgazdász Doktoranduszok és Kutatók V. Nemzetközi Téli Konferenciája Formai követelmények, DOSZ Közgazdász Doktoranduszok és Kutatók V. Nemzetközi Téli Konferenciája 2019. február 22. Szent István Egyetem, Gödöllő Formai követelmények Absztrakt formai követelményei: Cím

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYZAT A KOMMUNIKÁCIÓ DL SZAKON

A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYZAT A KOMMUNIKÁCIÓ DL SZAKON A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYZAT A KOMMUNIKÁCIÓ DL SZAKON 1. A szakdolgozat/diplomamunka/záródolgozat (továbbiakban: szakdolgozat) elkészítése és sikeres megvédése az oklevél kiadásának

Részletesebben

Szakdolgozati szeminárium

Szakdolgozati szeminárium Szakdolgozati szeminárium Borbély Tibor Bors munkaügyi kutató 2007. 06. 09. szakdolgozati szeminárium 1 Szakdolgozat készítése- a cél 30-tól (felsőfokú szakképzés) kb. 300 oldalig (M, PhD) terjed géppel

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM NEVELÉS-ÉS MŰVELŐDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET

DEBRECENI EGYETEM NEVELÉS-ÉS MŰVELŐDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET Családi életre nevelés pedagógus szakvizsga szakirányú továbbképzési szak KÉPZÉSI PROGRAM 1. A képzésért felelős kar megnevezése: Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar 2. A szakért felelős oktató:

Részletesebben